FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Επιστολές
- 17|07|2017 16:49

Ο άνθρωπος έρχεται κάθε χρόνο από τη μακρινή Αυστραλία στη Λέσβο για καλοκαιρινές διακοπές. Με την οικογένειά του για δυό έως και τρεις μήνες. Είναι η νοσταλγία της πατρίδας βλέπεις. Και θα ’ρχεται όσο τον κρατάνε τα κότσια του. Κάθε χρόνο, λίγο πριν επιστρέψει στην Αυστραλία, φροντίζει και προγραμματίζει τα αεροπορικά εισιτήρια του ερχομού του για την επόμενη χρονιά.

Εφέτος ο άμοιρος, είχε αφήσει στον οδοντογιατρό του στην Αυστραλία την οδοντοστοιχία του για συντήρηση. Και ήλθε στην Ελλάδα με την εφεδρική του. Στις 15 Ιουνίου ο οδοντογιατρός του την έστειλε... ταχυ-δρομικά, αλλά με express δέμα στη Μυτιλήνη. Και είχε τη φαεινή ιδέα να την αποστείλει με τα ΕΛΤΑ. Το δεματάκι έφτασε πριν από είκοσι περίπου ημέρες στην Ελλάδα (στα γραφεία των ΕΛΤΑ στο Αεροδρόμιο Αθηνών). Μετά από 50 τουλάχιστον τηλεφωνήματα, εδέησε ένας (ο μοναδικός φαίνεται) υπάλληλος των ανωτέρω γραφείων να σηκώσει το τηλέφωνό του. Η απάντησή του στην αγανακτισμένη έκκληση του αναμένοντος την οδοντοστοιχία του, πότε επιτέλους αυτή θα φτάσει στη Μυτιλήνη, ήταν «τι να σου κάνω κύριε, είμαι μόνος μου εδώ, τι να πρωτοπρολάβω; Πρέπει να πάμε το δεματάκι στο Τελωνείο για εκτελωνισμό και δεν βρίσκω χρόνο».

Και επειδή δεν είχε και πολύ χρόνο... για χάσιμο φαίνεται, έκλεισε το τηλέφωνο. Έκτοτε, στα τρία τηλέφωνα του συγκεκριμένου γραφείου που καταφέραμε και βρήκαμε, έχουμε κάνει τουλάχιστον (50 Χ 3) 150 τηλεφωνήματα και σε κανένα δεν σήκωσαν έστω το ακουστικό. Εντωμεταξύ, ο άμοιρος συμπατριώτης μας σε έναν μήνα πρέπει να επιστρέψει στην Αυστραλία. Προβλέπω να... βγάλει καινούρια δόντια, γιατί, άμα περιμένει τα ΕΛΤΑ για να του στείλουν το δέμα του (το express έ!!), τον βλέπω να βγάζει το καλοκαίρι του τρώγοντας σούπες και κρέμες. Τέτοια η... ταχύτητα και εξυπηρέτηση των ΕΛΤΑ (διαχρονικά νομίζω...).

 

Ένας φίλος του Ελληνοαυστραλού, που μαζί πίνουμε τα ούζα μας

(και ο μεζές φάβα, πάει σύννεφο) 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|07|2017 15:39

Ημερίδα με θέμα «1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου - Η συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη της Λέσβου» οργανώνει την Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 10:30 το πρωί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2014 - 2020» και ειδικότερα του υποπρογράμματος «Πολιτισμός», του οποίου ο φορέας προώθησης στην Ελλάδα είναι το Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας», που υπάγεται στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Βασικό αντικείμενο της ημερίδας είναι η ενημέρωση των πολιτιστικών και δημιουργικών φορέων της Λέσβου για τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους από ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και η πληροφόρησή τους για έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στόχος της είναι, επίσης, η δικτύωσή τους και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, των καινοτόμων προσεγγίσεων της δημιουργίας αλλά και νέων τρόπων που θα διασφαλίζουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς.

Για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας» στην ηλεκτρονική του διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|07|2017 14:37

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Ιουλίου στις 8 το βράδυ η δεύτερη παρουσίαση της ατομικής έκθεσης της Μαρίας Γιαννίκου με τίτλο «Flow» στη «Σαπφώ Art Gallerie», Σαπφούς 3 Μυτιλήνη, που θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.

Άνθρωποι - σκιές διυλίζονται μέσα στα χρώματα του πρωινού κοντά στις γραμμές του τρένου. Ταξιδιώτες με παμπάλαιες αποσκευές φτάνουν στην αδιατάρακτη ομοιομορφία της κεντροευρωπαϊκής πόλης με τα πολύχρωμα κτήρια, τα μικρά παράθυρα και τις σοφίτες.

Μελαγχολικό πλήθος σε μπλε αποχρώσεις απλώνεται σε πυραμιδωτή διάταξη και κινείται σε ενιαία συμπαγή μάζα προς τα ψηλά κτήρια της κατακόκκινης πόλης με τα πολύχρωμα παράθυρα. Σύνολα γυναικείων και ανδρικών μορφών αναλύονται γεωμετρικά σε άχρονο χώρο κυβιστικής αισθητικής και εξπρεσιονιστικού πάθους. Μοναχική γυναικεία μορφή, σε περίκλειστο κήπο, στον οποίο κυριαρχεί το υγρό στοιχείο και φράσσεται από ψηλά δένδρα, ατενίζει τον ορίζοντα με τη συντροφιά πορφυρού πιοτού σε ποτήρι με πολύ ψηλό πόδι. Ο χρόνος, απροσδιόριστος και πάλι, μια στιγμή ή μια αιωνιότητα... Όλα ένα ταξίδι, μια μετάβαση.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα απαρτίζουν τον κόσμο της Μαρίας Γιαννίκου στη νέα σειρά έργων της, εμπνευσμένη από το ταξίδι ως μετάβαση και από την έννοια του ταξιδιώτη ως αναζητητή (σημ.: seeker είναι η λέξη που ταιριάζει στα αγγλικά), ικέτη ή πρόσφυγα, για πολλούς λόγους και σε πολλές μορφές. Οι πόλεις μετάβασης παίρνουν έτσι συμβολική μορφή. Δεν είναι οι Ιθάκες, αλλά οι Αρκαδίες, εικονικοί παράδεισοι, που συνεχώς διαψεύδουν και συνεχώς απομακρύνονται. Άλλοτε μεταμορφώνονται. Και σπάνια το ταξίδι είναι ευοίωνο. Συχνά λυτρωτικό και παθιασμένο, αλλά ποτέ ευοίωνο…

Τα έργα της Μαρίας Γιαννίκου αναδύουν ταυτόχρονα το άρωμα του zeitgeist της εποχής που διανύουμε. Πόσο οικείες φαντάζουν αυτές οι βρεγμένες μορφές, με τα μωρά, με τις βαλίτσες, με το πανταχού παρόν υγρό στοιχείο, με τα κάγκελα - φράχτες - σύνορα να αποτελούν το σημείο τομής ανάμεσα στο ταξίδι και τον ανοιχτό ορίζοντα της ασαφούς μετάβασης. Ο προορισμός δεν έχει πολλή σημασία, μόνο το ταξίδι, μόνο η φυγή. Που, ειρωνικά, επαληθεύει όλες τις θεωρίες για το νομαδισμό, που προανήγγειλε για τον 21ο η πολιτισμική θεωρία του 20ού αιώνα. Η Μαρία Γιαννίκου είναι, ως καλλιτέχνης, αναμφίβολα, μια πολίτης του κόσμου, αλλά ουσιαστικά και νοητά μια πολίτης της Μυτιλήνης, ενός τόπου που αποκτά σήμερα συμβολικές διαστάσεις για κάθε έννοια μετάβασης.

Παράλληλα, τα έργα της Μαρίας Γιαννίκου διαβάζονται με πολλούς προσωπικούς τρόπους, καθώς όλα τα εικονογραφικά στοιχεία που το απαρτίζουν αποκτούν δυνητικούς συμβολισμούς σε πολλά επίπεδα. Έτσι, η έννοια του ταξιδιού μπορεί να αποκτά και την έννοια της προσωπικής πορείας και μετάβασης ή αλλιώς του ταξιδιού της εμπειρίας, της ζωής, της επιλογής, της απόφασης. Ή την πορεία της καλλιτεχνικής εξέλιξης και των ιδεολογικών αναζητήσεων του καλλιτέχνη σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταμορφώνεται σε έναν υπερτεχνολογικό μεσαίωνα. Με αυτήν την έννοια το έργο της Μαρίας Γιαννίκου εκπέμπει ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό μήνυμα: «Όλοι ταξιδιώτες στο χώρο και το χρόνο είμαστε, ας κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο σ’ αυτήν την πορεία». Η έννοια της μετάβασης προσλαμβάνει έτσι υπερβατική διάσταση και ταυτίζεται με την έννοια του ανθρώπου.

 

* Η κ. Εύη Σαμπανίκου είναι ιστορικός τέχνης, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

 

 

Βιογραφικό

 

Η Μαρία Γιαννίκου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ από το 1993 έως το 1998 με καθηγητή τον Α. Θεοφυλακτόπουλο και το 1999 χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Γ. Μήλιο.

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις: Grand palais in Paris-Art and capital (2013), Art Madrid world art vision (2014). Έργα της βρίσκονται στην πινακοθήκη της Ύδρας, της Σύρου, της Κομοτηνής και της Μυκόνου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|07|2017 13:23

Μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εμπορικές θεατρικές επιτυχίες της σύγχρονης Αθήνας ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για 9η σεζόν σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Με έναν εξαιρετικά επιλεγμένο θίασο που προσφέρει άφθονο γέλιο και διασκέδαση, η παράσταση «Μπαμπά… μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» έρχεται την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Κάστρο της Μυτιλήνης.

Η παράσταση «Μπαμπά… μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή…» μονοπώλησε για πέντε συνεχόμενα χρόνια το θεατρικό ενδιαφέρον της Αθήνας με ανεβάσματα σε μεγάλα θέατρα (θέατρο «Ήβη», «Λαμπέτη», «Αθηνά») καθώς και όλης της Ελλάδας σε δύο θριαμβευτικές περιοδείες. Παρουσιάστηκε, επίσης, για δύο συνεχόμενες χρονιές από το Σατιρικό θέατρο Κύπρου σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη, ενώ έχει παρουσιαστεί από δεκάδες ερασιτεχνικούς θιάσους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον φετινό χειμώνα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη θεατρική επιστροφή των τελευταίων ετών στο θέατρο Ριάλτο - Αλέκος Αλεξανδράκης, κάνοντας την Αθήνα να ξαναμονολογήσει «Μπαμπά… μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή».

Δύο αδελφές (κανονικές) και τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες ταξιδεύουν στο χωριό της καταγωγής τους για να κηδέψουν τον πατέρα τους! Οι συγγενείς που τις συντρέχουν παρουσιάζουν όμως περίεργες και λανθάνουσες συμπεριφορές… Οι πρώην «φίλοι» του μπαμπά είναι λίγο… κάπως!

Μία μοιρολογίστρα θέλει σώνει και καλά να κλάψει τον νεκρό, αλλά κρύβει επιμελώς και ένα περίστροφο στη μαντίλα… Ο παραγιός δεν είναι Αλβανός! Είναι πέφτουλας… Το χωριό έχει φιλόδοξες δημοσιογράφους! Η Γωγούλα είναι προτεινόμενη για αποχώρηση στο «Survivor». Ο Αγροφύλακας έχει βγάλει το Γυμνάσιο! Σε κάποιους αρέσουν υπερβολικά τ’ Αρχαία (στους πιο πολλούς). Ο ίδιος ο νεκρός κοιτάει μη θέλει βάψιμο το ταβάνι και όταν βλέπει την κηδεία του στην τηλεόραση ανακράζει «Τίποτα δεν είμαστε, βρε παιδί μου. ΧΟΥΣ!»

Και το σπίτι αρχίζει να γεμίζει με πτώματα… Από έρωτα, από συμφέρον, από κυνισμό και από αφέλεια…

Την παράσταση έχουν παρακολουθήσει και αγαπήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο θεατές. Ένα νούμερο ρεκόρ που προβλέπεται να συνεχίζει να αυξάνεται. Την μαύρη κωμωδία σκηνοθετεί και αυτό το καλοκαίρι ο Αλέξανδρος Ρήγας.

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά οι: Μπέσυ Μάλφα, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Σοφία Μουτίδου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Θωμάς Πανδής, Νίκος Πολυδερόπουλος, Αλέξανδρος Ρήγας, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Θανάσης Τούμπουλης, Παύλος Χαϊκάλης, Παρθένα Χοροζίδου, Κωνσταντία Χριστοφορίδου.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Αλέξανδρος Ρήγας - Δημήτρης Αποστόλου, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας, Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα, Σκηνικά: Αλανιάδη Μαρία - Στασινού Αγνή, Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Αντωνίου, Παραγωγή: Κατσιβαρδέλος Γιώργος. Τιμές εισιτηρίων: 12 Μειωμένα - 15 Προπώληση - 18 γενική είσοδος. Εισιτήρια προπωλούνται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο βιβλιοπωλείο «Book & art», στο «Rain Ticket» 6946-126051 και στο viva.gr.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|07|2017 12:21

Από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί από την κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή, υπεύθυνη του εργαστηρίου δημιουργικής ανακύκλωσης, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», η α΄ φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος με δημιουργίες από χαρτοπολτό, εμπνευσμένες από τη ναυπηγική - ναυτική παράδοση του Πλωμαρίου. Συγκεκριμένα, θα κατασκευάσουν αναμνηστικά ομοιώματα των διαφόρων σκαριών που κατασκευάζονταν από τους Πλωμαρίτες καραβομαραγκούς.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Πρίμα - Πλώρα» και στόχος του είναι να φέρει σ’ επαφή τους συμμετέχοντες με τη δημιουργική ανακύκλωση, τη ναυπηγική - ναυτική παράδοση του Πλωμαρίου και να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον για να εκφραστούν δημιουργικά. Θα ακολουθήσει έκθεση αυτών των δημιουργημάτων των συμμετεχόντων σε χώρο και χρόνο που θα προσδιοριστούν έγκαιρα.

Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού δημιουργικού εργαστηρίου είναι η κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή, η οποία αφιλοκερδώς θα προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της και γι’ αυτό ο σύλλογος την ευχαριστεί θερμά.

Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ή/και ενήλικες σε ομάδες των 15 ατόμων. Η α΄ φάση κατασκευής των ομοιωμάτων από χαρτοπολτό θα πραγματοποιηθεί στις 22-23-24 Ιουλίου σε δίωρες εργαστηριακές εκπαιδεύσεις στο γραφείο του Συλλόγου, στον Πλάτανο (πλατεία Εθνικής Αντίστασης). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στη συμπλήρωση των ομάδων. Επειδή ήδη έχει συμπληρωθεί η πρώτη ομάδα των 15 παιδιών και πλησιάζει να συμπληρωθεί η δεύτερη ομάδα, αρχίζουν τα μαθήματα με την πρώτη ομάδα το Σάββατο 22 Ιουλίου το πρωί, 10-12 π.μ. Μετά από το στέγνωμα των ομοιωμάτων θα ακολουθήσει μετά από λίγες ημέρες η β΄φάση με τη ζωγραφική τους σε χρόνο που θα προσδιοριστεί μαζί με τους συμμετέχοντες.

Το κόστος πραγματοποίησης του εργαστηρίου δημιουργικής ανακύκλωσης, που αφορά μόνο στην αγορά των υλικών και τη μετακίνηση των εκπαιδευτών (βενζίνη) και εφόσον δεν υπάρξει χορηγός, θα βαρύνει τους μαθητές από 5-10 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευομένων) και τον Σύλλογο. Περαιτέρω πληροφορίες και συμμετοχές στο 6977-396826.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 17|07|2017 11:29

Τα ξημερώματα της Δευτέρας προβλήθηκε η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του 7ου κύκλου του Game of Thrones, ενώ σήμερα – και σε πιο νορμάλ ώρες- αναμένεται να τη δουν και οι Έλληνες φαν της σειράς.

 

Αν και όλη η Ελλάδα μιλούσε για την πετυχημένη σειρά του HBO, εμείς εδώ στο «Ε» -πλην του Ιγνάτη- γίναμε ακόλουθοί της, αφού οι διάσημοι πρωταγωνιστές της ήρθαν στη Λέσβο ένα χρόνο πριν (και κάτι), τον Ιούνιο του 2016.

Ήμασταν οι πρώτοι (και οι μόνοι) μέσα στον Καρά- Τεπέ που δεν γνωρίζαμε ποιον να πρωτο-φωτογραφίσουμε. Εν τέλει τα καταφέραμε και να βγάλουμε το θέμα προς τα έξω, και να καθηλωθούμε στη συνέχεια μπροστά από τα βασίλεια, διαλέγοντας ρόλους και ατάκες που έμελλε να μπουν για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Δεν χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία να αναπολήσουμε.

Ήταν 29 Ιουνίου 2016, όταν πρωταγωνιστές του Game of Thrones πραγματοποίησαν πρωί δίωρη επίσκεψη στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον “Καρά-Τεπέ”. Οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες της σειράς πραγματοποίησαν την επίσκεψη στο πλαίσιο των δράσεων της οργάνωσης International Rescue Committee, για την οποία είχαν συμμετάσχει σε καμπάνια αλληλεγγύης ήδη από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία όμως είχαν τα λόγια των πρωταγωνιστών της διάσημης σειράς, οι οποίοι είπαν στον δήμαρχο πως «είμαστε εδώ για να πούμε σε όλο τον κόσμο πως η Λέσβος είναι ένα πανέμορφο νησί και ασφαλές και να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους να έρθουν να το επισκεφτούν. Και ειδικά εκείνοι που δίστασαν να το κάνουν φέτος, ακυρώνοντας τις κρατήσεις τους»!

Ο Liam Cunningham (Sir Davos) η Maisie Williams (Arya Stark) αλλά και η Λένα Χίντεϊ (Σέρσεϊ Λάννινστερ) καθώς και άλλοι ηθοποιοί της δημοφιλούς σειράς, επισκέφτηκαν τον Σπύρο Γαληνό, ο οποίος τους κάλεσε να φωτογραφηθούν το Κάστρο της Μυτιλήνης, που αποτελεί και ένα… γνώριμο σκηνικό εκείνων που γίνονται τα γυρίσματα της επικής σειράς του Game of Thrones! Υπενθυμίζουμε ότι ο έκτος κύκλος του Game Of Thrones έκανε ακόμη μια φορά ρεκόρ κερδίζοντας 23 (!) υποψηφιότητες στα Emmy 2016.

Κατηγορία Σκίτσα
- 17|07|2017 09:48
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top