FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|07|2017 19:26

Παναγιώτης Σκορδάς

«Αδιάντροπα του κλήδονα»

Εκδόσεις «Μύθος»

2017, Μυτιλήνη

 

 

Ο Παναγιώτης Σκορδάς είναι ένας πολύ ανήσυχος άνθρωπος. Και ταυτόχρονα εργατικός, αυτό που λέμε δουλευταράς. Γιατί ασφαλώς ένας εφησυχασμένος και αδιάφορος δεν θα μπορούσε να είναι εργατικός και ως εκ τούτου παραγωγικός.

Ο Σκορδάς λοιπόν αυτές τις μέρες μάς έδωσε ένα καινούριο βιβλίο, που διασώζει την αργά αλλά σταθερά υποχωρούσα ή αποχωρούσα παράδοσή μας. Τα «Αδιάντροπα του Κλήδονα» είναι ένα βιβλίο που στηρίζεται απ’ τη μια στις βιωματικές καταγραφές του ίδιου (εξάλλου ως γέννημα-θρέμμα της Αγιάσου δεν θα μπορούσε να είναι άμοιρος τέτοιων εμπειριών) κι από την άλλη στις πολύ σημαντικές λαογραφικές συλλογές των Βάσου Βόμβα και Ακίνδυνου Σκωπτικού, προφανώς ψευδωνύμως αναφερόμενου συλλέκτη.

Το βιβλίο που συνοδεύεται από CD με απαγγελίες μέρους των «αδιάντροπων» χωρίζεται σε τρία μέρη. Την περιγραφή των τελετουργικών «Κάψαλων» ή «Άϊστρου-μπουγιάγστρου», όπως αναφέρονται τόσο στην Αγιάσο όσο και στο Πλωμάρι, οι φωτιές της παραμονής του Αγιού Γιαννιού που θεωρούνταν πολύ καλό να τις πηδήσει κάθε κάτοικος του χωριού. Για την περιγραφή αυτού του εθίμου δανείζεται αφηγήσεις παλαιότερων όπως του Γιάννη Μαυραγάνη για το Παλαιοχώρι, του Γιώργου Αλβανού για τα Βασιλικά, του Χρήστου Τραγέλλη για την Καλλονή, των Δημήτρη και Γιάννη Παπάνη για την Αγιάσο, του Παναγιώτη Νικήτα για την Αγία Παρασκευή, την Ανεμώτια και άλλα χωριά, μη αφήνοντας ούτε γωνιά της λεσβιακής γης ακάλυπτη αναφορικά με το λαϊκό αυτό δρώμενο.

Η ίδια λεπτομερής αναφορά γίνεται στη συνέχεια για τον Κλήδονα, που άλλωστε είναι πανελλαδικό έθιμο. Σημαντικό μέρος του βιβλίου είναι οι αναμνήσεις ανθρώπων που έζησαν τους παλιούς κλήδονες κυρίως της Μυτιλήνης, όπως ο Αλφόνσος Δελής και ο Βάσος Βόμβας, για να ακολουθήσει η αναδημοσίευση λογοτεχνικών κειμένων με θέμα τα κάψαλα και τον κλήδονα των Στρατή Αναστασέλλη, Γιαννακού Αλύτη-Βόμβα, Πάνου Ι. Κοντέλλη, Δημήτρη Σαραντάκου, Ειρήνης Μίσσιου-Γιαννακοπούλου, Γιώργου Αλβανού, Ευστρατίας Τσόκαρου-Μητσιώνη, Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη καθώς και το θεατρικό του Βαγγέλη Χατζημανώλη. Και ακολουθεί η παράθεση όλων των αδιάντροπων τετράστιχων που περιέχονται στις δύο λαογραφικές συλλογές που προαναφέρθηκαν.

Μια πολύτιμη έκδοση που θα παραμείνει στον αιώνα για να θυμίζει το κέφι, την ανεμελιά και την αέναη επιθυμία των ανθρώπων, όσο κι αν τους βαραίνουν τα προβλήματα, να δίνουν αέρα στην ψυχή τους. Μόνο μια επιφύλαξη, που δεν αφορά βέβαια άμεσα τον συγγραφέα, αλλά τον αγγίζει.

Στον Κλήδονα τα τετράστιχα εναλλάσσονταν. Δηλαδή οι απαγγέλλουσες, γυναίκες κυρίως, έλεγαν ένα επαινετικό κι ένα σκωπτικό-ονειδιστικό, που αντανακλά στον ή την κάτοχο του μικρού αντικειμένου που ανασύρεται από το τσουκάλι ή κουμλί με το αμίλητο νερό. Αυτό είναι εξάλλου και το παιχνίδι που απολαμβάνει με γέλια και ευθυμία το κοινό που μετέχει στη διαδικασία. Οπότε όλα τα τετράστιχα επαινετικά ή αδιάντροπα είχαν αποδέκτη. Γι’ αυτό σε μια επανέκδοση του βιβλίου, που ειλικρινά την εύχομαι, θα πρέπει να καταχωρηθούν κι όλα όσα επαινετικά τετράστιχα έχουν συλλεχθεί.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|07|2017 16:41

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο συνάδελφος, δημοσιογράφος του ΑΠΕ Στρατής Μπαλάσκας, μετά την πρόσφατη απόρριψη από το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αίτησης αναίρεσης που είχε κάνει σχετικά με την καταδίκη του για εξύβριση, επειδή χρησιμοποίησε τον όρο νεοναζί για τον διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια σε δημοσίευμά του στο «Ε» τον Νοέμβριο του 2013.

 

«Προκλητική σιωπή»

Ο Στρ. Μπαλάσκας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο», σχολίασε μεταξύ άλλων: «Φαντάζεστε τον κακόμοιρο τον Γερμανό δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος θα πάρει την προσφυγή μου, μεταφρασμένη; Σκέφτεστε τι θα σκεφτεί όταν δει πως καταγράφηκε ως αδίκημα το γεγονός ότι χρησιμοποίησα τον όρο εθνικοσοσιαλιστής κι όχι… εθνικοσοσιαλιστής; Πρόκειται για δημόσια κριτική, για τον δημόσιο λόγο ενός δημοσίου προσώπου. Υπάρχουν και προϊστάμενες αρχές οι οποίες σιωπούν προκλητικά. Ο γυμνασιάρχης παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο, αλλά από το 2013 δεν έχει, ακόμη, εκδοθεί απόφαση. Αντιθέτως, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση μέσα σε 14 ημέρες, 5 αργιών συμπεριλαμβανομένων… Δεν ξέρω αν υπάρχει πρόθεση εξευμενισμού της Χρυσής Αυγής».

 

 

Κατηγορία Υγεία
- 16|07|2017 15:19

 

Ενόψει του 10ου Επιστημονικού Σεμιναρίου - Εργαστηριακής Άσκησης Φυσικοθεραπείας, που θα λάβει χώρα στη Μυτιλήνη στις 22 Ιουλίου, μιλήσαμε με τον πρόεδρο των φυσικοθεραπευτών Ιωσήφ Γαληνό του Περιφερειακού Τμήματος Λέσβου της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθερο-επαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών.

Οι φυσικοθεραπευτές καταθέτουν μηνιαίως τα παραπεμπτικά που τους έχουν χορηγήσει οι ασθενείς τους και… ελπίζουν ότι βάσει του νόμου θα πληρωθούν εντός 90 ημερών. «Φυσικά αυτό ποτέ δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να είμαστε απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2017, περιμένοντας να πληρωθούμε τουλάχιστον έναν μήνα για να μπορέσουμε κι εμείς να καλύψουμε πάγια έξοδα της επιχείρησής μας», επισημαίνει ο κ. Γαληνός. «Από τους 12 μήνες παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πρέπει με 5,18 μήνες που θα πληρωθούμε για την εργασία μας να πληρώσουμε 12 μήνες λειτουργικά έξοδα και να εξασφαλίσουμε ένα ποιοτικό επίπεδο ζωής για την οικογένειά μας, δηλαδή η καθαρή πληρωμή ανέρχεται στους 5,18 μήνες τον χρόνο!», προσθέτει.

Στο μεταξύ ο μήνας Δεκέμβριος κρατήθηκε για το περίφημο rebate και clawback: «Είναι δύο έννοιες που υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας με κύριο σκοπό τον περιορισμό των κρατικών δαπανών υγείας», αναφέρει ο κ. Γαληνός. Υπολογίζεται επί της συνολικής δαπάνης του ιδιώτη-παρόχου ένα ποσοστό έκπτωσης που το ζητά ο πάροχος επί του τζίρου που κάνουν οι εταιρείες. «Στην ουσία το Υπουργείο Υγείας επιβάλλει να του προσφέρονται εκπτώσεις επί του ποσού που τιμολογούν οι πάροχοι υγείας, όπως είναι οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και οι μονάδες αιμοκάθαρσης, όπως και οι φυσικοθεραπευτές βάσει ενός κλιμακούμενου ποσοστού», εξηγεί. Από την άλλη το clawback αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει μηνιαίως τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας.

Εν τέλει, οι φυσικοθεραπευτές βγάζουν πολλά λεφτά; «Πρέπει να σας πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Τα “χρυσά” τα χρόνια έχουν περάσει», απαντά ο κ. Γαληνός.

 

Το σεμινάριο

Στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, το Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου της ΠΕΕΦ, σε συνεργασία με το ΚΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικοθεραπευτών και το Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου, Χίου και Σάμου του ΠΣΦ, το Σάββατο 22 Ιουλίου από τις 09:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ., διοργανώνουν στη Μυτιλήνη το 10ο Επιστημονικό Σεμινάριο - Εργαστηριακή Άσκηση Φυσικοθεραπείας με θέμα: «Κλινική και Απεικονιστική Αξιολόγηση μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων του ώμου, γόνατος και της ΟΜΣΣ». Εκπαιδευτής είναι ο Αντώνης Αγγουλές, χειρουργός ορθοπαιδικός MD, PhD. - έκτακτος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας - φυσικοθεραπευτής.

 

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 16|07|2017 13:12

«Ο καταστροφικός σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 που έπληξε το νησί της Λέσβου με ανθρώπινα θύματα και αμέτρητες υλικές ζημιές δημιούργησε και τεράστιο πρόβλημα στους μαθητές που βρίσκονταν σε περίοδο Πανελληνίων Εξετάσεων», τονίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, που θεωρεί επιβεβλημένο να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης (2%) όπως είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη:

  1. Ότι οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας.
  2. Το μεγάλο διάστημα αναμονής.
  3. Τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (καύσωνας) τις ημέρες των εξετάσεων.
  4. Τον αριθμό των μαθητών που είναι μεγάλος σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος όπου εφαρμόστηκε η ποσόστωση.

«Στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας, θεωρούμε δίκαιο να εφαρμοστεί το μέτρο για τους μαθητές της Λέσβου, αφού αυτό δεν επηρεάζει τους άλλους συνυποψήφιους στην υπόλοιπη Ελλάδα», επισημαίνει.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου στην έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την πρόταση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου για το μέτρο της ποσόστωσης για τους μαθητές της σεισμόπληκτης Λέσβου, η οποία ζητά το ποσοστό να ανέρχεται στο 2% επί του αριθμού των εισακτέων λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τους σεισμούς και τον καύσωνα που επακολούθησε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα τόσο κατά τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων όσο και στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

 

 

 

 

Προσωρινή στέγη για το σχολείο της Βρίσας

 

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ανατέθηκε στην Αυτοτελή Διεύθυνση Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής του ΥΠΠΕΘ η πραγματοποίηση του έργου «Προσωρινή στέγαση του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας Λέσβου».

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα προβεί στην ανάθεση εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης εργασιών για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές στέγασης με χρήση αιθουσών ελαφράς λυόμενης κατασκευής. Επίσης, θα πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάθεση προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού, θα προβεί στον έλεγχο και έγκριση των μελετών και θα υπογράψει τις απαιτούμενες δημόσιες συμβάσεις. Τέλος, θα παρακολουθεί και θα παραλάβει ό,τι περιληφθεί στις συμβάσεις.

«Ήδη έχουν γίνει η μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου και τα σχέδια για την τοποθέτηση των αιθουσών και άμεσα θα πραγματοποιηθεί η ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων για το έργο αυτό», τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης.

 

Κατηγορία Παιδεία
- 16|07|2017 12:09

 

Υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του λέκτορα Γ. Κυριακόπουλου, ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, με τη Μυτιληνιά Μαρία-Πολυξένη Κωφοπούλου, συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο (Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition) στη Βαλέττα της Μάλτας και κατέλαβε μετά σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων την 5η θέση ανάμεσα στα διαγωνιζόμενα Πανεπιστήμια στη γενική κατάταξη του ενάγοντος καθώς και την 5η θέση στα γραπτά υπομνήματα αμφοτέρων των διαδίκων μεταξύ 22 πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο!

Η «σπίθα» της Μαρίας Κωφοπούλου για τη νομική φαινόταν από το 2014 όπου πέρασε από τους πρώτους στη σχολή, απόφοιτη του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, έχοντας συγκεντρώσει 18.896 μόρια! «Αν και οι δικοί μου με επηρέαζαν για να ακολουθήσω ιατρικές σπουδές, εγώ ήθελα Νομική και πήγα στη θεωρητική κατεύθυνση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο «Ε» και μάλλον δικαιώνεται, αφού ο πατέρας της Σάββας Κωφόπουλος καμαρώνει που το όνομά της φιλοξενείται στις αθηναϊκές εφημερίδες. «Πιστεύω ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να κάνει τεράστια προσωπική προσπάθεια και ο ίδιος να είναι πεπεισμένος γι’ αυτό που κάνει ώστε να τα καταφέρει» ήταν το μήνυμά της και μάλλον παραμένει διαχρονικό!

 

Τον έπαινο των δικαστών

H Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτές αφού, σύμφωνα με σχόλιά τους που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, τα γραπτά υπομνήματα της ομάδας «περιείχαν μια εξαιρετική ανάλυση των Κανονισμών του ICAO σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς και των χρησιμοποιούμενων εννοιών του δημοσίου διεθνούς δικαίου, των ρυθμίσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), αλλά και αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), με ξεκάθαρη λογική και πρωτότυπα νομικά επιχειρήματα». Παράλληλα, κατά την ακροαματική διαδικασία, οι Ελληνίδες φοιτήτριες έλαβαν τον έπαινο των δικαστών για «την εξαιρετική προετοιμασία των επιχειρημάτων τους, που άντεχαν σε ισχυρό αντίλογο» καθώς και για τις γνώσεις τους στο επίπεδο της σχετικής νομικής πρακτικής και νομολογίας, όχι δε μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και στο επίπεδο του ICAO και του WTO.

Η υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε στο ακανθώδες ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων στην αεροπορική μεταφορά, ειδικότερα δε στο κατά πόσο οι επιδοτήσεις αυτές μπορεί να είναι νόμιμες στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού ή αποτελούν αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση και οικονομική ενίσχυση αεροπορικών εταιρειών, με τελικό στόχο την απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των υπηρεσιών παροχής αερομεταφορών. Το θέμα αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν το γενικότερο νομικό πλαίσιο των κρατικών επιδοτήσεων και την εφαρμογή τους στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, όπου οι περισσότερες σχετικές ρυθμίσεις παρέχονται με τη μορφή μη δεσμευτικών πολιτικών και κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Εξετάστηκε, επίσης, η σημασία και η εφαρμογή συγγενών ρυθμίσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 16|07|2017 11:02

Τους πέντε πρώτους σε βαθμολογία του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, υποψήφιους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανά πεδίο και ομάδα προσανατολισμού, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια για να υπάρχει πληρέστερη εικόνα.

ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  3ο Πεδίο - Επιστήμες Υγείας και Ζωής         2ο Πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες    
1 ΧΑΛΚΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 18844   1 ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 17709
2 ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗ  ΑΘΑΝΑΣΙΑ 18307   2 ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ 15509
3 ΨΥΡΟΥΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ 17550   3 ΠΑΣΠΑΤΗ ΕΛΕΝΗ 15255
4 ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ 17328   4 ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 14504
5 ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16361   5 ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ ΜΙΧΑΛΗ 14106
                 
                 
                 
    ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ       ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ    
1 ΛΑΜΠΟΥΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ 17594   1 ΣΠΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ 15821
2 ΣΑΓΝΟΥ ΗΛΙΑΝΑ 17535   2 ΚΑΝΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 14774
3 ΚΑΛΙΤΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 17388   3 ΠΕΡΔΙΚΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 14082
4 ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΝΑ 16914   4 ΒΙΟΛΑΤΖΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 13385
5 ΚΟΤΖΑΜΠΟΥΡΟΥΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 15292   5 ΒΙΟΛΑΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 13357

Δημοσιεύουμε, επίσης, και τη Μαρία Βούρου από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, η οποία με περίπου 13.800 μόρια δεν είδε τον εαυτό της στη λίστα από την κατεύθυνσή της. Η Μαρία θέλει να περάσει σε οικονομική σχολή.

 

 

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top