FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 15|07|2017 21:32

 «Τον τελευταίο μήνα, στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων, η υπηρεσία ειδικών επιθεωρητών έχει διεξαγάγει ήδη περισσότερους από 200 ελέγχους σε τουριστικές περιοχές, όπου στο 50% έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο ή βρισκόμαστε στη διαδικασία των γραπτών εξηγήσεων», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του αναπτυξιακού σχεδίου που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση».

«Δίνουμε τη μάχη μέσα από την επιθεώρηση εργασίας για εφαρμογή των κανόνων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς», τόνισε η υπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη και πρόσθεσε: «Εντός της τουριστικής περιόδου υλοποιούμε ένα στοχευμένο σχέδιο ελέγχων που είναι και πιο αποτελεσματικοί».

Σημείωσε δε ότι «σε ειδικό πρόγραμμα ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια, πάλι στον κλάδο του τουρισμού, σε 209 ελέγχους που έγιναν σε ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούν συνολικά 10.829 εργαζόμενους, διαπιστώθηκαν 115 παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία».

Ακόμη, όπως τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, «πρόσφατα επιβλήθηκε από την επιθεώρηση εργασίας πρόστιμο ύψους 1,6 εκ. ευρώ σε μεγάλη τράπεζα για περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας, ενώ χθες ανακοινώθηκε από το ΣΕΠΕ η επιβολή κυρώσεων ύψους 252.000 ευρώ και πάλι σε μεγάλη τράπεζα για παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας».

Η υπουργός προανήγγειλε αυστηροποίηση των διαδικασιών αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που συστηματικά, όπως είπε, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καθώς και χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ πιλοτικών προγραμμάτων ελέγχου σε περιοχές και κλάδους υψηλής παραβατικότητας που θα αφορούν και το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

«Με βάση και τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους ελέγχους σε αγροτικές εργασίες. Η θολή νομοθεσία που επέτρεπε και η πολιτική απραξία, που ανεχόταν τις... Μανωλάδες αποτελεί παρελθόν. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 15|07|2017 19:43

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» το έργο «Δίκτυο αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Αγιάσου», συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ. Δικαιούχος είναι η ΔΕΥΑΛ και το έργο αφορά στην αποχέτευση και επεξεργασία των αστικών λυμάτων του οικισμού Αγιάσου, μοναδικού οικισμού της Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου του Δήμου Λέσβου. Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός της Αγιάσου περιλαμβάνεται στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας της Οδηγίας 91/271 της Ε.Ε.

H περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Αξιοποιούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να κατασκευαστούν σύγχρονα δίκτυα μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στον οικισμό της Αγιάσου. Με τον τρόπο αυτό εκσυγχρονίζονται οι υποδομές των δικτύων του παραδοσιακού οικισμού της Αγιάσου, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών».

 

Κατηγορία Αγορά
- 15|07|2017 19:10

Την Κυριακή 16 Ιουλίου, πρώτη Κυριακή στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα της Μυτιλήνης θα λειτουργήσουν προαιρετικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Ωστόσο, θέση του Συλλόγου είναι πως θα πρέπει οι έμποροι να περιφρουρήσουν την κυριακάτικη αργία μη ανοίγοντας τα καταστήματά τους. Παράλληλα, για την Κυριακή έχει προκηρυχθεί απεργία από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη τη χώρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την απεργία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καλούμε τους συναδέλφους μας στο εμπόριο να μην θυσιαστούν για άλλη μια Κυριακή στον βωμό των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας. Να δείξουμε με τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία του κλάδου μας ότι δεν θα επιτρέψουμε δουλειά χωρίς δικαιώματα, ήλιο με ήλιο, επτά μέρες τη βδομάδα».

 

Κατηγορία Οικονομία
- 15|07|2017 18:51

Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τον νέο κανονισμό τεχνολογίας σκυροδέματος από το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ στη Μυτιλήνη.

Τα κυριότερα σημεία που τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας ήταν:

- Η ανάγκη διάρκειας της ποιότητας των τμημάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα μιας κατασκευής.

- Η βελτιστοποίηση της άμυνας των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα απέναντι στις περιβαλλοντικές δράσεις και η προστασία του οπλισμού οδηγού σε αυστηρότερες προδιαγραφές.

- Οι κατηγορίες σκυροδέματος για τα περιβαλλοντικά δεδομένα της Λέσβου απαιτείται να αναβαθμιστούν κατά μία ή δύο (παραθαλάσσιες περιοχές) κλάσεις από τις μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενες.

- Οι ευθύνες του επιβλέποντα μηχανικού επαυξάνουν, προσδίδοντας σε αυτόν και τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή εφαρμογή των κανόνων ελέγχου του νωπού σκυροδέματος που φθάνει στο εργοτάξιο.

- Εντός τριετίας επιβάλλεται όλες οι μονάδες παραγωγής σκυροδέματος να είναι πιστοποιημένες.

Το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας είναι ότι ο νέος κανονισμός είναι αυστηρότερος από τον προηγούμενο, προσπαθώντας να διασφαλίσει την ποιότητα των υλικών και τη μακροβιότητα των κατασκευών.

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 15|07|2017 18:48

Ερώτηση για τη δράση των περιφερειακών δομών που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης. Ειδικότερα, ζητά η Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει απολογισμό δράσης του ΚΕΚΑΠΕΛ στη Λέσβο και της αντίστοιχης δομής στη Σάμο, αλλά και των δράσεων της ίδιας.

Στην ερώτησή του ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» σημειώνει: «Αν και το θέμα της ανεργίας αλλά και του επιπέδου των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού των νησιών της Περιφέρειας αποτελούν προβλήματα ιδιαίτερης σημασίας, με δεδομένη τη κρίση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένας σχεδιασμός για το κρίσιμο αυτό θέμα, παρά τη ρητή αναφορά στον νόμο 3852/10, άρθρο 186 Δ, ενώ είναι γνωστό ότι και η αρμοδιότητα της διά βίου κατάρτισης έχει παραχωρηθεί στις περιφέρειες. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης Λέσβου και Σάμου, για τη λειτουργία των οποίων δεν έχουμε ενημερωθεί ποτέ μέχρι σήμερα».

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 15|07|2017 17:39

Πολύωρη συζήτηση για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, που όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου για την ίδια ημέρα. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ως σήμερα λειτουργία του Συμβουλίου.

Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη δεν βοηθούν, αλλά δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνουν τη λειτουργία του σώματος, επίσης θεωρεί ότι η περιφερειακή αρχή δεν θέτει ουσιώδη θέματα προς συζήτηση, ούτε θέτει προς συζήτηση τα θέματα που προτείνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ακόμη, κατηγόρησε την περιφερειάρχη ότι απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, πρακτική που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι λειτουργεί απαξιωτικά για το συμβούλιο. Άλλες κατηγορίες που απηύθυναν προς την περιφερειακή αρχή ήταν:

- Φέρνει προς συζήτηση πολλά θέματα την τελευταία στιγμή χωρίς να υπάρχουν εισηγήσεις ή μόνο με υπηρεσιακές εισηγήσεις, με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι να καλούνται να ψηφίσουν για θέματα χωρίς να έχουν σαφή ενημέρωση.

- Δεν είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις του συμβουλίου, με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι να μη μπορούν να προγραμματίσουν τις άλλες εργασίες και δραστηριότητές τους.

- Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας διότι δεν καλούνται οι φορείς να πάρουν μέρος στις συνεδριάσεις και να συμμετέχουν στη συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν το Σώμα. Επίσης, ο πρόεδρος αρνείται να βάλει προς συζήτηση σχέδια ψηφίσματος που παρουσιάζει η αντιπολίτευση και φθάνει στο σημείο να απαγορεύει την τοποθέτηση επί των θεμάτων που καλείται να αποφασίσει το Συμβούλιο.

- Η περιφερειακή αρχή αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και όλες ήταν ιδιαίτερα επικριτικές για την ίδια την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου. Εξαίρεση αποτέλεσε η σύμβουλος του «Οικολογικού Άνεμου» Γιούλα Αργυρούδη, η οποία ήταν πιο ήπια στην κριτική της και απέφυγε τις προσωπικές αναφορές στην κ. Καλογήρου.

 

«Γίνεται έργο που δεν αναγνωρίζεται»

Παρότι τα βέλη της αντιπολίτευσης επικεντρώνονταν στην κ. Καλογήρου, η τελευταία δεν άκουσε μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων τής αντιπολίτευσης διότι ήταν εκτός της αίθουσας. Την υπεράσπιση τής κ. Καλογήρου αλλά και του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο ανέλαβαν οι αντιπεριφερειάρχες.

Πρώτος μίλησε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος δήλωσε ότι πραγματοποιείται πολύ μεγάλο έργο από την Περιφερειακή Αρχή που δεν αναγνωρίζεται από την αντιπολίτευση. Αίσθηση έκανε η ένταση με την οποία υπερασπίστηκε την κ. Καλογήρου, για την οποία ανέφερε ότι έχει φέρει έναν πακτωλό χρημάτων, τα οποία οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αδυνατούν να τα αξιοποιήσουν είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω του δεσμευτικού νομικού πλαισίου. Πρόσθεσε πως η κ. Καλογήρου είναι συνεχώς σε κίνηση και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά γιατί μόνο έτσι μπορεί να διοικηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Περιφέρεια, πολύ περισσότερο που είναι και νησιωτική.

 

Κάρμαντζης ωρυόμενος

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει υπηρεσία της Περιφέρειας στη Χίο της οποίας οι υπάλληλοι στην ουσία κάνουν λευκή απεργία. Πρόκειται για υπηρεσία με 20 εργαζόμενους που, αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια δουλειά θα την έβγαζαν πέντε άνθρωποι. Η αναφορά του αυτή έγινε σε απάντηση αναφοράς που είχε κάνει ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στο Αιγαίο» για υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Τα λεγόμενα τού κ. Κάρμαντζη έγιναν αιτία φραστικής αντιπαράθεσης με τον περιφερειακό σύμβουλο Σάμου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Δράκο.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Βαλσαμίδης, Αργυρίου, Αδαμίδης και Ξενάκης. Όλοι τους υπερασπίστηκαν τις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής (π.χ. συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη) και την κ. Καλογήρου και ζήτησαν να εφαρμόζεται ο κανονισμός για να μην τραβάνε σε μάκρος οι συνεδριάσεις. Η συνεδρίαση διεκόπη όταν τοποθετούνταν ο κ. Δράκος, διότι λόγω τεχνικού προβλήματος δεν καταγραφόταν η τοποθέτησή του.

 

Η πρώτη συνεδρίαση

 

Με εγκρίσεις και συμβάσεις

 

Στις 2.00 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξή του.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν: α) Η 9η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. β) Η πρόσληψη πέντε κτηνιάτρων για το πρόγραμμα αντιμετώπισης εξωτικών ζωονόσων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει την πρόσληψη των κτηνιάτρων για έναν χρόνο. Τη συγκεκριμένη απόφαση καταψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι Παυλής και Αλατζάς. γ) Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για το Β΄ εξάμηνο του 2017 και δ) η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου προκειμένου να γίνει ανακαίνιση κτηρίου του συλλόγου στη Χίο.

 

Κατηγορία Αγρότες
- 15|07|2017 17:26

 

Την Τετάρτη το μεσημέρι, οι αναπληρωτές υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασαν τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εκπόνηση των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της χώρας. Ο κ. Τσιρώνης στις δηλώσεις του μίλησε για λύση του προβλήματος, ενώ ο κ. Φάμελλος είπε ότι λύνεται ένας γόρδιος δεσμός. Στην πραγματικότητα όμως τα διαχειριστικά σχέδια που θα εκπονηθούν δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πρόβλημα, απλά θα μεταφέρουν ένα πρόβλημα στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή στα τέλη του 2020, τότε που λήγει η περίοδος είσπραξης των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και των άμεσων επιδοτήσεων.

Όσο για την πραγματική επίλυση του προβλήματος αυτή θα πρέπει να την αναζητήσει η τότε κυβέρνηση, αν και το πιθανότερο είναι πως και τότε θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση που για ακόμη μια φορά θα μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Εντωμεταξύ, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος στις Περιφέρειες για να μεταφέρει σε αυτές το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η απώλεια επιδοτήσεων.

 

Δεν υπάρχουν χρήσεις γης

Η αρχή του κακού βρίσκεται στο ότι η χώρα μας δεν έχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, δεν υπάρχουν σαφώς οριοθετημένες χρήσεις γης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε απίθανες καταστάσεις, όπου μια έκταση σήμερα να χαρακτηρίζεται βοσκότοπος και να δίνει στον κτηνοτρόφο που τη δηλώνει επιδότηση και μετά από δύο χρόνια να χαρακτηρίζεται δάσος και να οδηγήσει όχι μόνο στη μη καταβολή επιδοτήσεων, αλλά και στην επιβολή προστίμων. Κι αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται με φωτοερμηνείες αεροφωτογραφιών, δηλαδή με εκτιμήσεις που κάνουν από κάποιο γραφείο κάποιοι τεχνικοί.

Μελετητές αναφέρουν ότι τα διαχειριστικά σχέδια που θα εκπονηθούν υποσκάπτονται και κυριολεκτικά είναι στον αέρα διότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές που προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000 και τη σύμβαση Ramsar (υγροβιότοποι διεθνούς σημασίας). Η έκδοση των δασικών χαρτών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα καθώς πολλές βοσκήσιμες εκτάσεις που σήμερα δηλώνονται από τους κτηνοτρόφους θα εμφανιστούν ως δάση, δασικές εκτάσεις ή αναδασωτέες εκτάσεις.

Το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο που ό,τι προσπαθεί να δημιουργήσει μια κρατική υπηρεσία να το υπονομεύει η δράση μιας άλλης κρατικής υπηρεσίας. Επιπλέον, η λεγόμενη τεχνική λύση που δόθηκε το 2015 για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις δημιούργησε ορισμένα δεδομένα. Οι κτηνοτρόφοι όλοι της χώρας έλαβαν κάποια δικαιώματα επιδότησης, ορισμένοι έχασαν δικαιώματα, αλλά η πλειοψηφία βγήκε κερδισμένη. Η εκπόνηση των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων θα οδηγήσει σε ανακατανομή επιδοτήσεων, η οποία φυσικά δεν θα γίνει αποδεκτή απ’ αυτούς που θα χάσουν δικαιώματα επιδότησης κι εν τέλει τα θύματα θα είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς θα χάσουν αγροτικές επιδοτήσεις. Μάλιστα, φαίνεται πως είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων και στη χώρα μας.

 

Τι είπαν οι υπουργοί

Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από τους προαναφερόμενους υπουργούς, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου καθώς και οι αρμόδιοι επιστημονικοί σύμβουλοι από τα δύο υπουργεία.

Ο κ. Τσιρώνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορικής σημασίας στιγμή, γιατί ένα πρόβλημα δεκαετιών, που κορυφώθηκε όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τους βοσκότοπους το 1987 πριν από 30 χρόνια, βαίνει προς τη λύση του με τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών. Το περίφημο οικοσύστημα των ελληνικών δασών, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια συντηρούσε τους προγόνους μας, θα αποκατασταθεί, αφού θα λυθούν προβλήματα είτε βόσκησης είτε εγκατάλειψης και υποβόσκησης και επιτέλους θα επανέλθει η νομιμότητα στον ταλαιπωρημένο χώρο της κτηνοτροφίας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά και μόνο μια παραγωγική δραστηριότητα η οποία εξέθρεψε επί χιλιάδες χρόνια τους Έλληνες, αλλά είναι και ζωτικό εργαλείο για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές ενώ αποκαθιστά το μεσογειακό οικοσύστημα που είναι μικτό, ανθρωπογενές και φυσικό ταυτόχρονα.

(…) Η πολιτεία είναι μία και οφείλει να παρέχει στον πολίτη τις υπηρεσίες, είτε αυτές εκπορεύονται από ευθύνες του υπουργείου του κεντρικού κράτους, είτε από συναρμοδιότητες Υπουργείου, Περιφέρειας και δήμων. Όλοι μαζί ενωμένοι γυρνάμε σελίδα για τη χώρα μας».

 

Καθορίζονται οι όροι των μελετών

Ο κ. Φάμελλος, σε γραπτή δήλωσή του, επεσήμανε: «Με την ΚΥΑ των προδιαγραφών των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης καθορίζονται οι όροι σύνταξης των μελετών αυτών, οι οποίες έχουν θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Οι συγκεκριμένες μελέτες ρυθμίζουν το σημαντικότατο θέμα της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών σε όλους τους δήμους της χώρας, όπου ασκείται εκτατική και ημι-εκτατική κτηνοτροφία, και ικανοποιούν το γενικότερο πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης για τη διαχείριση του δασικού και αγροτικού χώρου. Με γνώμονα την ανάπτυξη και στήριξη της κτηνοτροφίας αλλά και την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, επιλύουμε έναν γόρδιο δεσμό δεκαετιών και μια καθυστέρηση της χώρας μας. Αποδεικνύουμε ότι περιβάλλον και ανάπτυξη είναι συνυφασμένα, ότι στη χώρα μας υπάρχει και η γνώση και η βούληση να γίνουν τα πράγματα σωστά, δημιουργώντας πρόοδο με συνέπεια στους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους φορείς των κτηνοτρόφων, ώστε να πετύχουμε και διαθεσιμότητα αλλά και βελτίωση των βοσκήσιμων γαιών. Ουσιαστικά, τίθενται οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μέτρα υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Τέλος, τίθενται οι βάσεις για την άμεση και ουσιαστική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αφού η βόσκηση είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για τη μείωση της καύσιμης ύλης, ενώ με την κατάλληλη κατανομή των λιβαδικών μονάδων θα μειωθεί καθοριστικά η ανάγκη της δημιουργίας μέσω καύσης ικανοποιητικών βοσκήσιμων γαιών».

 

 

Επικαλύψεις αγροτεμαχίων με τους δασικούς χάρτες

 

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες

 

Σας ενημερώνουμε ότι στο σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017 (ΕΑΕ 2017) έχουν αναρτηθεί τα ΑΦΜ στα οποία υπάρχουν επικαλύψεις αγροτεμάχιου ή αγροτεμαχίων με τους Δασικούς Χάρτες μετά τον έλεγχο που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις Αιτήσεις (ΕΑΕ2017).
Η πρόσβαση στο σύστημα γίνεται μέσω των κωδικών που χρησιμοποιήσατε κατά την υποβολή της αίτησής σας ή απευθυνόμενοι στον φορέα όπου υποβάλατε την αίτηση.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι διαθέσιμα στο μενού Προεκτυπώσεις / Αγροτεμάχια - Στάβλοι / Επικ/ψεις με Δασικά από αποσφαλ. 9.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω δικτυακούς τόπους: Ιστοσελίδα ΕΚΧΑ ΑΕ http://www.ktimatologio.gr/, οδηγίες φυλλαδίου για τους αγρότες: http://gis.ktimanet.gr/forestsuspension/default.aspx.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 15|07|2017 16:21

 

 

Πλασματική είναι η εικόνα που παρουσίασε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις αφίξεις τουριστών στη Λέσβο. Το λάθος του βρίσκεται στο ότι μεταφράζει τις αφιξοαναχωρήσεις που καταγράφει η «Fraport» σε αφίξεις τουριστών. Έτσι αναφέρει σε είδησή του ότι οι αφίξεις τουριστών στη Λέσβο έφθασαν τις 18,8 χιλ. κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Η αλήθεια είναι ότι τόσοι αλλοδαποί τουρίστες με πτήσεις τσάρτερ δεν είχαν φθάσει ποτέ στο νησί, μόνο τον Ιούνιο του 2015 είχαν καταγραφεί 18,3 χιλιάδες αφίξεις τουριστών στο νησί. Ποτέ άλλοτε από το 2004 και μετά δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλος αριθμός αφίξεων. Οι πραγματικές αφίξεις από διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» που έχει καταγράψει η «Fraport» είναι 7.905 και απ’ αυτές πρέπει να αφαιρεθούν οι 45 που αφορούσαν στελέχη της Frontex. Έτσι ο καθαρός αριθμός τουριστών που έφθασε στο νησί είναι 7.860 για τον Ιούνιο. Επίσης, η Frontex κατέγραψε 133 αφιξοαναχωρήσεις πτήσεων από τις οποίες θα πρέπει να αφαιρεθούν πέντε. Πρόκειται για τις πτήσεις που προέρχονται από τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Τουρκία. Έτσι οι καθαρές πτήσεις τσάρτερ που έφθασαν στη Λέσβο τον Ιούνιο είναι 64.

 

Έσωσαν την... παρτίδα Πολωνοί και Νορβηγοί

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, αναφερόμενος με δήλωσή του στο «Ε», επιβεβαιώνει ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες που έφθασαν στη Λέσβο τον Ιούνιο είναι 7.860 και προσθέτει: «Τον φετινό Ιούνιο για τη Λέσβο τον έσωσαν οι πτήσεις που προστέθηκαν από Πολωνία και Νορβηγία, αν δεν είχαμε αυτές τις πτήσεις, θα ήμασταν στα επίπεδα του 2016, ίσως και χειρότερα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Fraport», επτά πτήσεις από Πολωνία κατά τη διάρκεια του Ιουνίου μετέφεραν στη Λέσβο 1.061 τουρίστες και έξι πτήσεις από τη Νορβηγία 952 τουρίστες.

Ρωτήσαμε τον κ. Αντωνίου γιατί η Λέσβος δεν καταφέρνει να προσελκύσει ικανό αριθμό τουριστών από την Αυστρία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Fraport», πέντε πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αυστρία μετέφεραν μόλις 282 επιβάτες και άλλες πέντε πτήσεις από τη Γερμανία μετέφεραν μόλις 190 επιβάτες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου απαντά ότι ο προγραμματισμός των πτήσεων έγινε πολύ αργά κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν διακοπές στη Λέσβο είτε επέλεγαν να έρθουν στη Μυτιλήνη αξιοποιώντας άλλες πτήσεις, είτε άλλαξαν τον σχεδιασμό τους και πήγαν διακοπές σε άλλες περιοχές. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η αναγκαία κινητοποίηση την εποχή που έπρεπε.

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 15|07|2017 16:16

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο της στη Μυτιλήνη με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Στον Αμερικανό πρέσβη παρουσιάστηκαν από την περιφερειάρχη και τον καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης στον τομέα του τουρισμού αλλά και του εμπορίου και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες προώθησης των εξαγωγών.

Τέλος, αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα, η περιφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου, ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και η συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των νησιών.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 15|07|2017 14:35

 

Με ελεύθερη είσοδο σε ένδειξη συμπαράστασης για τη σεισμοπαθή Λέσβο και κυρίως για τη σεισμοπαθή Βρίσα που δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα του εγκέλαδου, ο Χρήστος Θηβαίος, γνωστός τραγουδοποιός που έχει τραγουδήσει πολλές φορές στο νησί μας, μαζί με το συγκρότημά του και τον Κώστα Παρίση υπόσχονται μια άκρως δροσιστική βραδιά με τα αγαπημένα μας τραγούδια σήμερα Σάββατο στα Βατερά.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Χρ. Θηβαίος επισκέπτεται ανελλιπώς τη Λέσβο και ιδιαίτερα τα Βατερά, από όπου είναι η γυναίκα του: «Έχω δεσμούς φιλίας και στη Βρίσα ξέρω το μικρό όνομα του κάθε κατοίκου. Συνεπώς, μόλις έμαθα για τον σεισμό, επικοινώνησα για να κάνω κάτι. Φυσικά δεν αιθεροβατώ, δεν θεωρώ ότι θα σωθεί η κατάσταση ή ότι θα υπάρξει λύση. Όμως ακόμα κι αν μαζευτούν ελάχιστα έσοδα θα μπορέσουν να διατεθούν για τα τρέχοντα έξοδα».

Επίσης τόνισε ότι δεν θέλει να έρθει να παραθερίσει -«κι αυτό με θλίβει»- για να μην επιβαρύνει, εφόσον μπορεί στη θέση του να έρθει μια οικογένεια εκτός νησιού και να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία. «Όμως η Βρίσα και τα Βατερά είναι το δεύτερο σπίτι μου», κατέληξε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε».

Σήμερα λοιπόν θα ακούσουμε αγαπημένα τραγούδια του Θηβαίου από τα παλιά, τους «Συνήθεις Ύποπτους» έως τον τελευταίο δίσκο «Σιδερένιο νησί», το οποίο -όπως μας είπε- είναι αλληγορικό και αναφέρεται στους μεταλλωρύχους της Σερίφου.

Έγινε γνωστός με το συγκρότημα «Συνήθεις Ύποπτοι», το οποίο δημιούργησε το 1994 με τον Αλέκο Βασιλάτο και τον Τάσο Λώλη. Οι «Συνήθεις Ύποπτοι» διαλύθηκαν το 2000 και ο Θηβαίος συνέχισε σόλο καριέρα. Στη σόλο καριέρα του βρέθηκε στη σκηνή με κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής: Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αρλέτα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Κούτρας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης.

Η συναυλία του Χρ. Θηβαίου στα Βατερά και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντάσσεται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» ως μια κίνηση στήριξης της βαριά λαβωμένης περιοχής γι’ αυτήν την τουριστική περίοδο.

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 15|07|2017 14:07

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το 178 τεύχος, Απριλίου- Μαΐου- Ιουνίου 2017, του θαυμαστού τριμηνιαίου περιοδικού «Παλμοί της Βατούσας», που εκδίδεται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Βατουσαίων Λέσβου», και διακρίνεται ως ένα από τα αρτιότερα έντυπα της Λέσβου τα οποία συνεχίζουν ηρωικά, στηριγμένα αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών τους, κόντρα στην απουσία ενίσχυσης από το ελληνικό κράτος και τον δήμο Λέσβου καθώς και από τα αδικαιολόγητα, εδώ και τέσσερα χρόνια, τριπλασιασμένα ταχυδρομικά μεταφορικά των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Οι «Παλμοί της Βατούσας» κυκλοφόρησαν αρχικά ως διμηνιαία εφημερίδα, Δεκεμβρίου 1980-Ιανουαρίου 1981, και επί μια τριετία μέχρι και το δέκατο πέμπτο φύλλο της, Μαΐου-Ιουνίου 1983, Εκδότης-Διευθυντής χρημάτισε ο ποιητής Δημήτρης Νικορέτζος. Από το δέκατο έκτο φύλλο μέχρι το εκατοστό, η εφημερίδα «διευθύνεται από τριμελή επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου, και από το πρώτο τεύχος της Β΄ περιόδου 1 (101) μέχρι το πρόσφατο 78 (178) κυκλοφορεί ως περιοδικό με την «επιμέλεια ύλης-σελιδοποίησης-έκδοσης» να έχει ο φιλόλογος Γιάννης Μανούκας και την «επιμέλεια σύνταξης-διορθώσεις» ο επίσης φιλόλογος Βαγγέλης Γδοντέλης.

Από το πρόσφατο καλαίσθητο τεύχος, του οποίου το εικονιζόμενο εξώφυλλο κοσμεί η εντυπωσιακή φωτογραφία του δικηγόρου Εμμανουήλ Παπουτσή με τίτλο «Η θάλασσα», επιλέγω λόγω περιορισμένου χώρου να αναφερθώ μόνο σε τέσσερα υπέροχα κείμενα:

α) «Η αγροτική ζωή στην παλιά Βατούσα» του Βαγγέλη Γδοντέλη, όπου καταγράφει: «Τα αλώνια ήταν σταθερά, σε κατάλληλες και επιλεγμένες θέσεις. Ιδανική θέση, για να το πιάνει ο άνεμος, ήταν σ’ ένα ανοιχτό μέρος με όσο το δυνατό ανοιχτό ορίζοντα προς τα βορειοδυτικά. Ο ευνοϊκός άνεμος για το λίχνισμα ήταν ο “ιμπάτς”. Έτσι τον λέγαμε τον βορειοδυτικό άνεμο που φυσούσε συνήθως όταν αλωνίζαμε. Ένα κανονκό αλώνι είχε διάμετρο περίπου 10 μέτρα και η περιφέρειά του, ο “άτζουρας”, ήταν από μεγάλες πέτρες με επίπεδη επιφάνεια προς τα μέσα».

β) «Ιωάννης Παν. Λαδάς (1882-1977), ο διαπρεπής Λέσβιος νομικός και διανοούμενος», που εξελέγη με το κόμμα των Φιλελευθέρων πληρεξούσιος της Λέσβου στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 1923 και για τις σπουδές του οποίου ο Γιάννης Μανούκας γράφει: «Τελείωσε το Αρρεναγωγείο της κωμόπολης της Βατούσας, έχοντας τους κορυφαίους τότε δασκάλους Ιάκωβο Αναστασιάδη και τον Φαναριώτη Κωνσταντίνο Αδαμαντίδη. Μετά την αποφοίτησή του θα ακολουθήσει τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη, όπου διατηρούσε ραφείο. Προφανώς τα πρώτα δείγματα ευφυΐας του νεαρού στη Βατούσα θα έκαναν τον πατέρα να φιλοδοξήσει τα μάλα για το γυιό του. Τον εγγράφει στο Γαλλικό Λύκειο Σεν Μπενουά της Πόλης, απ' όπου θα αποφοιτήσει με "Άριστα". Αμέσως εγγράφεται στην Αυτοκρατορική Νομική Σχολή της Πόλης και αφού τελειώνει και το δεύτερο έτος της Σχολής μετεγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διότι σκοπός του νεαρού ήταν να αξιοποιήσει τις νομικές γνώσεις του στην πατρίδα του, εμβαθύνοντας στο Ελληνικό Δίκαιο. Παίρνει και εδώ το πτυχίο του με "Άριστα"».

γ) «Ένα ακόμα προικοσύμφωνο», που παρουσιάζει και σχολιάζει ο φιλόλογος Χρήστος Σταυράκογλου, αφορά την Καλλιρρόη Στεργίου-Ρεπανέλλη που μνηστεύεται στη Βατούσα στις 6-1-1900 τον Ιωάννη Θεοδώρου (Παπουτσή) και η οποία εκτός από ένα νεόκτιστο σπίτι στη Βατούσα προικοδοτείται και από μερίδια κτημάτων-οικοπέδων και μαγαζιών, εκ των οποίων έξι βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και αναγράφονται ως εξής: «Ζ΄) από των εν Κωνσταντινουπόλει τεσσάρων οδάδων, εκ των οποίων οι τρεις μεν είναι εξ ημισείας μετά του θείου της Παύλου, ο δε τέταρτος μετά του Γρηγορίου Χανίδου, Η΄) από των δύο εν Κωνσταντινουπόλει μαγαζίων επίσης εξ ημισείας μετά του θείου της Παύλου».

δ) «Η Συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης», που παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Στέλιος Σαμαράς και η οποία έγραφε το 1923 στο 38 άρθρο: «Η Τουρκική Κυβέρνησις αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να παρέχη εις πάντας τους κατοίκους της Τουρκίας πλήρη και απόλυτον προστασίαν της ζωής καιτης ελευθερίας αυτών, αδιακρίτως γεννήσεως, εθνικότητος, γλώσσης, φυλής ή θρησκείας».

Δυστυχώς η ακμάζουσα κοινότητα της Βατούσας στην Πόλη διώχθηκε βίαια από τις τουρκικές κυβερνήσεις, οι οποίες κατάφεραν να μειώσουν τους 280.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της τουρκικής απογραφής του 1924, σε μόλις 1.000 σήμερα.

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Δήμος
- 15|07|2017 14:02

Οι επισκέψεις σημαντικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο συνεχίζονται στη Λέσβο, με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ να συναντά χθες το πρωί τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου αλλά και τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης. Ο πρέσβης κατά την άφιξή του στο νησί ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter και φωτογραφία με τη λεζάντα «Μόλις έφτασα στην όμορφη Λέσβο» και απεδείχθη και «διαβασμένος» για τη δύσκολη τελευταία διετία του νησιού αλλά και ιδιαίτερα γαλαντόμος, αποθεώνοντας τη στάση του Σπύρου Γαληνού στο προσφυγικό.

 

Από νωρίς το πρωί ο κ. Πάιατ συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Με τον δήμαρχο ο κ. Πάιατ είχε μακρά συνομιλία, κατά την οποία ενημερώθηκε για όλο το φάσμα των πρωτοβουλιών και δράσεων του δήμου και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις δυνατότητες εξαγωγών προϊόντων του νησιού στις ΗΠΑ καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο πνεύμα μιας δημιουργικής συνεργασίας με σκοπό να υπάρξουν σύντομα πρακτικά αποτελέσματα. Ο κ. Γαληνός τόνισε την ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα της Λέσβου σε όλα τα επίπεδα.

 

«Εκπληκτική η ανταπόκρισή σας»!

Ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παραπάνω και, αφού ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο για την υποδοχή, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, δεσμεύθηκε να είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου. Συνεχάρη, επίσης, τον κ. Γαληνό για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του Δήμου Λέσβου και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου.

«Κύριε Δήμαρχε, είναι εκπληκτική η ανταπόκρισή σας σε κάθε κρίση, όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά και στον πρόσφατο σεισμό. Οφείλω να σας δώσω συγχαρητήρια για τα αντανακλαστικά σας αλλά και για τη χρήση των social media στις κρίσιμες αυτές στιγμές που προσέφερε τα μέγιστα στη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Είναι ένα μοντέλο αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θα μπορούσε σίγουρα να χρησιμοποιηθεί και στις ΗΠΑ».

Ο πρέσβης ενδιαφέρθηκε όμως και στο να μάθει λεπτομέρειες για το δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ ρώτησε για τις σχέσεις με την Τουρκία και για το αν έρχονται στο νησί Τούρκοι τουρίστες. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον επιτελάρχη τού Ντόναλντ Τραμπ Ράινς Πρίμπους, που κατάγεται από το Πλωμάρι, ενημερώνοντας πως θα μείνει και μια δυο μέρες στη Λέσβο για διακοπές με τη σύζυγό του.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top