FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 11|07|2017 20:33

 

Την δραστική μείωση του ειδικού επιτοκίου παραμεθορίων περιοχών, ζητούν δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Λέσβο. Το επιτόκιο αυτό που είχε θεσπισθεί, ενόσω το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ελεγχόταν από το ελληνικό δημόσιο, ήταν προνομιακό και μειωμένο έναντι άλλων επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Είχε θεσπιστεί για να δώσει κίνητρα μόνιμης εγκατάστασης σε κατοίκους νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών εξυπηρετώντας κοινωνικούς και εθνικούς στόχους (κοινωνική συνοχή, φύλαξη παραμεθορίων περιοχών, κ.ά.), ενώ δινόταν σε δημόσιους υπαλλήλους, έχοντας έτσι πολύ χαμηλό δείκτη επισφάλειας.

Σε επιστολή που έστειλε στην Τράπεζα μεγάλος αριθμός αστυνομικών, λιμενικών, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, σημειώνεται ότι: «Δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η πιστωτική πολιτική που ακολουθείται από την Τράπεζά σας, δεν υπηρετεί τους αρχικούς στόχους σας, ενώ υπονομεύει την εμπιστοσύνη και την καλή συναλλακτική μας σχέση μας αφού, με έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι άλλες τράπεζες έχουν εδώ και καιρό κατεβάσει τα επιτόκιά τους πολύ κάτω από αυτό που εσείς ονομάζετε “Ειδικό Παραμεθορίων Περιοχών”».

Οι δανειολήπτες αναφέρουν ότι είναι αδικαιολόγητα υψηλό το υφιστάμενο ειδικό επιτόκιο παραμεθορίων περιοχών της Τράπεζας και παρά τις διαμαρτυρίες και τις επισημάνσεις τους, δεν έχει γίνει μείωση του.

Την ίδια στιγμή οι δανειολήπτες - δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους εξαιτίας της αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων. Παρ’ όλα αυτά φροντίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να εξοφλούν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους.

Τις προηγούμενες ημέρες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων κατά μία τουλάχιστον μονάδα. Πρόκειται για δάνεια της ίδιας φιλοσοφίας με το «Ειδικό Παραμεθορίων Περιοχών» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά με πολύ ευνοϊκότερο επιτόκιο.

Οι δανειολήπτες με την επιστολή τους, ζητούν «μείωση του επιτοκίου, ώστε να εξυπηρετεί τους στόχους θέσπισής του και να μας ανακουφίζει ως πραγματικό “Ειδικό Παραμεθορίων Περιοχών”. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον αγνοήσετε για άλλη μια φορά το εύλογο και δικαιότατο αίτημά μας, θα μας δώσετε το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι βρίσκεστε μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των πελατών σας και με τρόπο στυγνό εκμεταλλεύεστε τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν με άλλους όρους και σε άλλες συνθήκες».

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 11|07|2017 20:30

Τον Νίκο Πορτοκάλογλου τον είδα από κοντά πρώτη φορά το 1987, φοιτητής, στα Γιάννενα, σε μια μεγάλη συναυλία των «Φατμέ», στο γήπεδο. Είχαμε πάει από νωρίς, φοιτητοπαρέα, για να πιάσουμε καλή θέση στην κερκίδα και να απολαύσουμε το αγαπημένο μας συγκρότημα, που συντρόφευε τα φοιτητικά μας πάρτι με τα τραγούδια του, μεγάλες επιτυχίες της εποχής.

Τα χρόνια πέρασαν, οι «Φατμέ» διαλύθηκαν, εμείς πήραμε πτυχίο, πήγαμε στο Στρατό, μπήκαμε στην αγορά εργασίας. Ο Πορτοκάλογλου, προικισμένος τραγουδοποιός, ακολούθησε προσωπική καριέρα. Τον παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλο ενδιαφέρον: τη μουσική και τα τραγούδια του, τις συνεντεύξεις του, τις δημόσιες παρεμβάσεις του, τα βιβλία του («Λόγια και ακόρντα», «Εδώ είναι το ταξίδι» από τις εκδόσεις «Ιανός»), τη συνεργασία του με τον Σωτήρη Γκορίτσα στον κινηματογράφο, τις συναυλίες του.

Τα τραγούδια του πάντα μια ευχάριστη έκπληξη. Στίχοι απρόβλεπτοι με πολλές στρώσεις ανάγνωσης, που συνδιαλέγονται με την εποχή τους με τρόπο έμμεσο και γι’ αυτό εξαιρετικά δραστικό, με μια λοξή ματιά που σε προτρέπει να δεις πάνω και έξω από κλισέ, βεβαιότητες και παραμορφωτικούς φακούς, μ’ ένα στοχασμό που πιάνει πολλές κρυμμένες αποχρώσεις, που ξύνει ιαματικά τις πληγές, με μια γλυκιά αμφιβολία ότι τα πράγματα μπορεί να είναι και αλλιώς. Αμφισβήτηση, ταρακούνημα, εμβάθυνση, κατανόηση, δράση, ονειροπόληση, θαύμα. Ναι, αυτός ο ανήσυχος, σοβαρός, μετρημένος, εργατικός, δημιουργικός καλλιτέχνης, που ποτέ δεν εφησυχάζει, που φροντίζει να μην ενθουσιάζεται με το παραμικρό και να μην απογοητεύεται με το ασήμαντο, γράφει και τραγουδά την αγάπη, τον έρωτα, τους πόθους, τα λάθη και τα πάθη, τον φανερό και τον κρυμμένο εαυτό μας με τρόπο Σολωμικό: η ζωή είναι το μέγα καλό και το πρώτο. Πίσω από την πιο δύσκολη στροφή παραμονεύει το θαύμα!

Με μεγάλη χαρά βρέθηκα το βράδυ της Παρασκευής στη μουσική σκηνή του «Οινοφόρου» (χώρος υπέροχος, που θα τον ζήλευαν πολλές μεγαλουπόλεις, οργάνωση και εξυπηρέτηση υποδειγματική). Με μια μπάντα νέων παιδιών που ξεχείλιζε από φρεσκάδα και ποιότητα κι αυτός στη μέση, έφηβος, νέος και ώριμος συγχρόνως, να συντονίζει, να καθοδηγεί, να εμπνέει και να τους παραχωρεί τον απαραίτητο χώρο για να δείξουν τον ταλέντο τους.

«Ξέρετε δεν μ’ αρέσουν τα τραγούδια που έχουν τόνο καταγγελτικό» είπε κάποια στιγμή.

Σιγοτραγουδώντας για άλλη μια φορά τα τραγούδια του, συνειδητοποίησα γιατί έχουμε ανάγκη από καλλιτέχνες σαν τον Πορτοκάλογλου: χωρίς παχιά και κούφια λόγια, χωρίς χάιδεμα αυτιών, χωρίς να σηκώνει το δάχτυλο ως αλάνθαστος καθηγητής, μάς πιάνει τρυφερά από τον ώμο, μάς ψιθυρίζει «μήπως», μάς αφήνει να ψάξουμε «πού θα βγει», να αναζητήσουμε «κάτι νέο και ωραίο», να πετάξουμε «πάνω από τα σύννεφα», να ρουφάμε μέχρι το μεδούλι «το καλοκαιράκι», να νικάμε τους φόβους μας, να αποδεχόμαστε τις ήττες μας, από «πείσμα και τρέλα να ζούμε σ’ αυτή τη χώρα», που είναι «θεά γυμνή, αμαρτία και τιμωρία» συγχρόνως, να είμαστε αισιόδοξοι και αγωνιστές για να « βγούμε από το τούνελ».

Εις το επανιδείν, μεγάλε, Νίκο Πορτοκάλογλου! 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 11|07|2017 18:37

Τον μακροβιότερο δήμαρχό του πενθεί εδώ και λίγη ώρα ο Μόλυβος, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Κώστας Δούκας. Ο ιστορικός δήμαρχος Μήθυμνας, από τους πιο σημαντικούς της μεταπολίτευσης στη Λέσβο, με τις δράσεις του άλλαξε ριζικά την αναπτυξιακή τροχιά του ιδιαίτερου Μολύβου. Μάλιστα μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, η δημοτική αρχή Γαληνού, είχε φροντίσει να τιμήσει τον εκλιπόντα με εκδήλωση προς τιμήν στο κάστρο του Μολύβου, με τον ίδιο τον Σπύρο Γαληνό να δηλώνει τότε πως «η ιστορία έχει υποκλιθεί στο μεγαλείο του δημάρχου Μήθυμνας» ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση της τοπικής κοινότητας  να ονομαστεί ο δρόμος του κάστρου ,ως δρόμος «Κώστας Δούκας».

Ο Κώστας Δούκας εξελέγη για πρώτη φορά το 1975 δήμαρχος υποστηριζόμενος με το ΚΚΕ και με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας διατήρησε το δήμο για τέσσερις τετραετίες.

Επί της δημαρχίας του ο Μόλυβος αναμορφώθηκε ριζικά, πραγματοποιήθηκαν τα κυριότερα έργα υποδομής όπως το λιμάνι για τα καίκια, οδικό δίκτυο, parking, camping, αγροτικό ιατρείο και τοποθέτηση μόνιμου γιατρού, ενώ ήταν ο άνθρωπος που  συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Προώθησε τον Μόλυβο στο εξωτερικό και ανέπτυξε τις τουριστικές υποδομές του. Είναι ο πρώτος δήμαρχος που καθιέρωσε τις Λαϊκές Συνελεύσεις των κατοίκων στις οποίες συζητούνταν τα προβλήματα της περιοχής και παρουσιαζόταν το έργο της δημοτικής αρχής.

 

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 11|07|2017 18:22

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Βορείου Αιγαίου.

Πρόεδρος του σωματείου είναι ο Βασίλειος Τερζής (Κέντρο Υγείας Καλλονής), αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Μαμάκος (Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου), γραμματέας ο Κωνσταντίνος Ξυπτεράς (Κέντρο Υγείας Άντισσας), ταμίας η Ευστρατία Μόλβαλη (Κέντρο Υγείας Καλλονής), μέλη οι Νικόλαος Μάτας (Κέντρο Υγείας Άντισσας), Μαριάνθη Σαμοθρακή (Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου) και Δέσποινα Χατζηκαμάτσου (Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου).

Η διάρκεια θητείας του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και λήγει στις 21 Ιουνίου 2020.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 11|07|2017 17:30

Με βάση τον αριθμό των αφίξεων Τούρκων τουριστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2016, υπολογίσαμε τις ταξιδιωτικές εισπράξεις των νησιών για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 12,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα με βάση τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων του 2016 στο Βόρειο Αιγαίο, των Τούρκων τουριστών, το πρώτο εξάμηνο του 2017 πραγματοποίησαν 210.699 διανυκτερεύσεις στα νησιά της Περιφέρειας. Από αυτές οι 51.771 πραγματοποιήθηκαν στην Λέσβο, στην Χίο πραγματοποιήθηκαν 107.293 διανυκτερεύσεις και στην Σάμο 51.634.

Τα έσοδα για τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου από τους Τούρκους τουρίστες είναι 12,34 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 3,03 εκατ. ευρώ πήρε η Λέσβο, 6,29 εκατ. ευρώ πήρε η Χίος και 3,025 εκατ. ευρώ η Σάμος.

Οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου από τους Τούρκους τουρίστες το 2016, ήταν 32,3 εκατ. ευρώ. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων πραγματοποιείται την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή τα νησιά επισκέπτεται το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων τουριστών.

Αν διατηρηθεί στο σύνολο του έτους, ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων του 50,5% και διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων και των δαπανών ανά διανυκτέρευση, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Τούρκους τουρίστες θα φθάσουν στα 48,61 εκατ. ευρώ.

 

Η μερίδα του ...λέοντος πάει αλλού

Σε προηγούμενες αναλύσεις έχουμε τονίσει ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρά την ευνοϊκή γεωγραφική θέση τους, παίρνουν ένα μικρό τμήμα της τουριστικής κίνησης που φθάνει στην χώρα μας από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αντιστοιχούσαν μόλις στο 10% των αφίξεων από την γείτονα σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Αυτή όμως δεν είναι η χειρότερη είδηση. Δυστυχώς, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι όχι μόνο τα νησιά κερδίζουν ένα μικρό κομμάτι της πίτας αλλά και οι εισπράξεις τους είναι πολύ χαμηλές.

Έτσι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά διανυκτέρευση στην Αττική διαμορφώνεται στα 90,8 ευρώ και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα 87,5 ευρώ.

Αν οι Τούρκοι τουρίστες του Βορείου Αιγαίου δαπανούσαν όσα δαπανούν όταν επισκέπτονται την Αθήνα, το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα ήταν 19,13 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα ήταν αυξημένες κατά 55%. Στο σύνολο του 2017, οι προσδοκίες για εισπράξεις δεν θα ήταν 48,61 εκατ. ευρώ αλλά 75,35 εκατ. ευρώ.

 

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τα στοιχεία που κατά αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα το «Ε», αποκαλύπτουν μια εικόνα που απέχει πολύ από το να προκαλεί ενθουσιασμό. Είναι θετικό ότι καταγράφεται υψηλός ρυθμός αύξησης των αφίξεων από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Διότι τα νησιά συνεχίζουν να αποσπούν ένα μικρό ποσοστό των Τούρκων τουριστών που φθάνουν στην χώρα μας. Επιπρόσθετα ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων -μόλις 3,8 ημέρες ανά τουρίστα- έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να αυξηθεί η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στα επίπεδα των άλλων περιφερειών της χώρας (βλέπε Αττική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη).

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, είναι αναγκαία η αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος που παρέχουν τα νησιά. Χαμηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, σε υποβαθμισμένες υποδομές, δεν δημιουργούν ελπίδες για αύξηση των εισπράξεων. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως απαιτούνται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια α) για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και β) για την δημιουργία και αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών που θα καταστήσουν ελκυστικό το τουριστικό προϊόν των νησιών.

Τέλος, σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης είναι η αύξηση ακτοπλοϊκών συνδέσεων και φυσικά η ανάπτυξη αεροπορικών συνδέσεων των νησιών με την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα αλλά και με άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. 

Κατηγορία Πολιτική
- 11|07|2017 16:27

 

Δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά με κέρδος την γενική διαπίστωση πως το κράτος… πράγματι «χρωστάει» χρήματα στον Δήμο της Λέσβου και πρέπει να βρει σύντομα τρόπο για να τον χρηματοδοτήσει, ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος επαφών του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, στην Αθήνα με κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης. Μετά τον Χρήστο Σπίρτζη στο Υπουργείο Υποδομών λοιπόν, ο Σπύρος Γαληνός συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και με τον αναπλ. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Με τον μεν πρώτο υπουργό η δημοτική αρχή εξασφάλισε την υπόσχεση πως θα γίνει μία νέα προσπάθεια να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης, με τον δε δεύτερο (σ.σ. που αποτέλεσε και πρόσωπο των ημερών λόγω της γνωστής «διένεξης» Δήμου και Περιφέρειας για τις χρηματοδοτήσεις του κράτους) εξέτασε τις δυνατότητες να «ανοίξει» το Ειδικό Αναπτυξιακό για τη Λέσβο και να χωρέσει εντάξεις σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις έργων, που ενδεχομένως να μην διαθέτουν ώριμες μελέτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, άκουσε για μία ακόμη φορά τα προβλήματα του Δήμου Λέσβου, αλλά και τις ανάγκες που έχουν μείνει ακόμα χωρίς διευθέτηση, λόγω των έκτακτων καταστάσεων. Του προσφυγικού και των πλημμυρών.

 

Χρηματοδοτήσεις…

Και μπορεί στον απόηχο της συνάντησης του υπουργού με τον δήμαρχο Λέσβου να κυκλοφόρησε «ενημέρωση» του Υπουργείου όπου αναφερόταν η «χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου με 750.000 ευρώ» για την… καταπολέμηση του  φαινομένου της λειψυδρίας, για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και για την κάλυψη ζημιών που προέκυψαν από τον σεισμό, ωστόσο είναι σαφές πως αυτά τα χρήματα δεν δικαιολογούν καμία ουσιαστική βοήθεια. Καθώς ως γνωστόν ο Δήμος έχει αιτηθεί μόνο για τις ζημιές της ΔΕΥΑΛ, αποζημίωση ύψους 1,7 εκ. ευρώ και γενικά για τις πλημμύρες περί τα 2,8 εκ. ευρώ. Κοινώς οι 750.000 ευρώ που επικοινωνήθηκαν ως «εξέλιξη» της συνάντησης με τον δήμαρχο, όχι μόνο δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν συμβάλλουν ουσιαστικά σε τίποτα. Αφού οι 300.000 ευρώ προορίζονται για τις ζημιές σε δημοτικές υποδομές από τον σεισμό και ο Δήμος πρέπει να βρει τρόπο να «ξεγελάσει» τους κωδικούς διάθεσης των χρημάτων (σ.σ. αφού δεν έχει προβλήματα σε υποδομές) και οι υπόλοιπες 450.000 ευρώ για προβλήματα που προέκυψαν μετά τις πλημμύρες.

 

…σεισμός

Μείζον θέμα συζήτησης ωστόσο, ήταν αναπόφευκτα και η μετά σεισμόν εποχή της Λέσβου. Όπου ο υπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο του, στο μέτρο των δυνατοτήτων (και αρμοδιοτήτων) του, θα σταθεί κοντά στον Δήμο και στους πολίτες, συζητώντας γενικότερα την προοπτική χρηματοδότησης για τις (νέες) αυξημένες ανάγκες και για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών του για την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αφήνοντας και ένα (μικρό) «παράθυρο» ακόμα και για ενίσχυση του Δήμου με έκτακτο προσωπικό. 

 

Γλυκοκοιτάζει το Γενί Τζαμί

Με τον αναπλ. Υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να μιλήσει για μία ακόμη φορά για τον Ειδικό Αναπτυξιακό, εν αναμονή της κατάθεσης της πρότασης του Δήμου Λέσβου, μέχρι τις 30 Ιουλίου. Ως γνωστόν, ο δήμαρχος επιδιώκει να εντάξει στο ειδικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (μέσω πόρων του ΠΔΕ), ένα μεγάλο έργο, γλυκοκοιτάζοντας ακόμα και την περίπτωση του Γενί Τζαμί στη Μυτιλήνη. Ο σκόπελος που αφορά συνολικά την δυνατότητα απορρόφησης των προσφερόμενων πόρων του Ειδικού Αναπτυξιακού όμως, είναι οι… μελέτες. Οι οποίες δεν χρηματοδοτούνται και πληθώρα (έτοιμων) τέτοιων δεν υπάρχουν. Ο υπουργός όμως για μία ακόμη φορά, έδειξε διάθεση να συνδράμει στο μέτρο του δυνατού, προκειμένου η Λέσβος (που την αφορά πρώτιστα το εν λόγω πρόγραμμα) να ενισχυθεί ουσιαστικά. 

 

Κατηγορία Δήμος
- 11|07|2017 16:05

Απάντηση συγκεκριμένη δεν πήρε και δύσκολα θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να πάρει, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, στην Αθήνα, δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει έστω απ’ έξω - απ’ έξω, για το χωροταξικό του Δήμου Λέσβου.

Δίνοντας ένα ακόμη ελπιδοφόρο μήνυμα ως προς την προοπτική διάσπασης του ενός δήμου της Λέσβου, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει στην διαδικασία… απαρίθμησης των νέων. Παραπέμποντας για τα σπουδαία στον Οκτώβρη, όπου και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και λέγοντας προς τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής της Λέσβου πως «εάν μιλήσουμε για διάσπαση, η Λέσβος είναι η πρώτη περίπτωση όλων».

 

10 περιπτώσεις διάσπασης, τσιμουδιά για τους νέους δήμους

Ο «Καλλικράτης» λοιπόν και η αναθεώρησή του, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα της συζήτησης του δημάρχου με τον Πάνο Σκουρλέτη, με τον Σπύρο Γαληνό να μεταφέρει την βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου για πέντε νέους δήμους. Για να ανοίξει μία συζήτηση περί αυτού, με κάποια «ανακοινώσιμα» συμπεράσματα, αλλά και πολλά περισσότερα «of the record». Αφού ο υπουργός, όπως είναι φυσικό, κρατάει …χαμηλά τη μπάλα όταν αγγίζει το χωροταξικό, δεδομένου ότι κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι δήμοι ανά τη χώρα, επιδιώκουν την διάσπαση των δήμων τους. Εκείνο όμως που βγήκε προς τα έξω, μετά τη συνάντηση με τον Σπύρο Γαληνό, είναι πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά 10 περιπτώσεις διάσπασης (ορεινών και νησιωτικών) δήμων, λέγοντας ξεκάθαρα πως η Λέσβος είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που χρήζει διαίρεσης ο δήμος της. Χωρίς όμως να δεχθεί να… ξανοιχτεί για το πώς σκοπεύει τελικά η κυβέρνηση να μοιράσει την διοίκηση του νησιού. Και παραπέμποντας για τον Οκτώβρη όπου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο οριστικά με το νομοσχέδιο και θα είναι σε θέση οι δημότες του νησιού και η αυτοδιοίκηση γενικότερα να σκεφτούν την επόμενη μέρα. 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 11|07|2017 15:40

Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, οι νέες εκδόσεις για την τουριστική προβολή της Λέσβου, από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Οι εκδόσεις θα διανέμονται σε κάθε επισκέπτη της Λέσβου από τα μέλη του δικτύου και από συγκεκριμένα σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και είναι οι εξής:

 

Free press summer 2017

H πρώτη έκδοση αφορά το ελληνο-αγγλικό Free Press που εκδίδει για 6η συνεχόμενη χρονιά, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου με τον τίτλο «Lesvos - the other Aegean». Η φετινή του έκδοση είναι 36 σελίδες και αναφέρεται στις κάθετες αγορές πάνω στις οποίες στηρίζεται η ταυτότητα της Λέσβου (Πολιτισμός και Ιστορία, Γαστρονομία, Περιπατητικός και Ποδηλατικός τουρισμός, Θρησκευτικός τουρισμός, Παρατήρηση πουλιών, Ευεξία, Γάμος,  κ.ά). Είναι ο πιο ολοκληρωμένος τουριστικός οδηγός της Λέσβου, με πληροφορίες για οτιδήποτε χρειαστεί ο επισκέπτης, καθώς για τα πολιτιστικά, μουσικά, εικαστικά και αθλητικά δρώμενα που οργανώνει ή υποστηρίζει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου για το καλοκαίρι 2017.

 

Free press (Tur) 2017

Η δεύτερη έκδοση αφορά το 3ο Free Press που εκδίδεται αποκλειστικά στην τούρκικη γλώσσα. Θα διακινηθεί κατά μεγάλο ποσοστό στην Τουρκία,  στις πύλες εισόδου επισκεπτών από Τουρκία, καθώς επίσης και σε σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε όλη την Λέσβο. Το έντυπο (Α4 - 16 σελίδες), θα έχει το ίδιο ενημερωτικό υλικό, όπως και το ελληνο/αγγλικό, και θα διανεμηθεί σε 15.000 αντίτυπα.

 

Χάρτης της Λέσβου 

Για δεύτερη χρονιά κυκλοφορεί σε νέα ξεχωριστή έκδοση, ο χάρτης της Λέσβου, με τα μέλη και τους Φορείς του δικτύου «Lesvos - the other Aegean» και ο οποίος περιλαμβάνει σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος όλης της Λέσβου. Η ελληνοαγγλική έκδοση του χάρτη διανέμεται δωρεάν ενσωματωμένη μέσα στις εκδόσεις «Free Press Ελληνοαγγλικό» και «Free Press Τούρκικο (Tur)», αλλά και ως ξεχωριστή έκδοση.

 

Φυλλάδιο περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου πραγματοποιεί για 5η συνεχόμενη χρονιά, την έκδοση φυλλαδίου - χάρτη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών της βόρειας Λέσβου. 

Το δίκτυο των διαδρομών βασίζεται σε παλιά μονοπάτια επικοινωνίας μεταξύ των χωριών που συμπληρώνονται με τη χρήση αγροτικών και λιγότερων ασφαλτοστρωμένων δρόμων, είναι για όλες τις εποχές του χρόνου και προσφέρεται στον περιηγητή η άμεση επαφή με τη φύση, τους κατοίκους και την ιστορία της περιοχής.

Οι νέες εκδόσεις μαζί με το φυλλάδιο «Αρχαιολογικός περίπατος στον Μόλυβο» και τους χάρτες οικισμών Μολύβου - Πέτρας εκτός της διανομής που γίνεται σε όλη την Λέσβο, είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα του δικτύου «Lesvos - the other Aegean».

 

 

 

 

 

Κατηγορία Αιολίας Λόγος
- 11|07|2017 15:17

Αρχές της δεκαετίας του 2000 είχα μεταβεί στην Κύπρο για θέματα που αφορούσαν στην ΕΒΟ. Τελειώνοντας την επίσκεψη και δείχνοντάς μου την ευαρέσκειά του για την παραγωγική μας συνεργασία, ο υπουργός Αμύνης, Σωκράτης Χάσικος, με ρώτησε αν ήθελα να με βοηθήσει προσωπικά σε κάτι. Τότε είχε αρχίσει η ταυτοποίηση αγνοουμένων εκ της εισβολής των Τούρκων με τη μέθοδο του DNA. Έτσι, εκείνο που ζήτησα ήταν να έχω την όποια σχετική πληροφορία για τον αγνοούμενο απ’ το 1974 συγχωριανό μου, που υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ, το λοχία Κώστα Πατσανά.

Είχα πληροφορηθεί μετά, ότι σχετικό κλιμάκιο μετέβη στην Άντισσα και πήρε το απαιτούμενο βιολογικό υλικό από τη μητέρα του αγνοουμένου και άλλα μέλη της οικογένειας.

Μέχρι το 2007 δεν είχα λάβει καμία σχετική ειδοποίηση. Τότε συζήτησα το θέμα με τη μητέρα του αγνοουμένου, την πάντα θλιμμένη Ποσούλα και επανήλθα με επιστολή μου στον τότε υπουργό Άμυνας Κύπρου, Χριστόδουλο Πασαρδή, κοινοποιώντας την και στον υπουργό Άμυνας Ελλάδος, Ευάγ. Μεϊμαράκη.

Οι Συνέλληνες της Κύπρου, εκτιμούν ιδιαίτερα την εθνική διάσταση αλλά και την ιερότητα της υποθέσεως. Τούτο φαίνεται απ’ το γεγονός ότι το λεπτό, ευαίσθητο, ιερό εθνικά αυτό θέμα, το είχε αναλάβει και το χειριζόταν προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος. Έτσι απ’ το Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μού εστάλη αμέσως μία άκρως λεπτομερής απάντηση, που κατέληγε: « Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου όπως αναφέρθηκε πιο πάνω παρά τις προσπάθειές μας δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής οτιδήποτε που να αφορά στη διευκρίνιση της τύχης του».

Η αιτία της γραφής του παρόντος ήταν: Πρώτο, ο προ εβδομάδων επαναπατρισμός των οστών 17 τιμημένων νεκρών μας από την εισβολή του Αττίλα, που έγινε με ιδιαίτερες τιμές εκ μέρους της Κύπρου αλλά βέβαια και Ελλάδας. Τα οστά των επαναπατριζόμενων ηρώων σε τελετή αρμόζουσα για την περίσταση παρέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στον λόγο του, κατευοδώνοντας τους ήρωες μας, κατέθεσε την ευγνωμοσύνη των Κυπρίων για την κατά καιρούς θυσία Ελλήνων προς την μεγαλόνησο. Τα οστά παρέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, που στη δική του ομιλία είπε: «Με συγκίνηση και υπερηφάνεια, αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες, που άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή σε πόλεμο». Αναφέρθηκε στη μεγάλη τους προσφορά στο έθνος και στον άνισο αγώνα που έδωσαν, που δεν δείλιασαν μπροστά στον θάνατο και έδωσαν την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την πατρίδα. Τόνισε τέλος, «το δικό μας οφειλόμενο καθήκον, χρέος και ευθύνη είναι να αποδώσουμε τιμές».

Μεταξύ των επαναπατρισθέντων ήταν και του Λέσβιου ήρωα Γεωργίου Ζερβομανώλη. Το χωριό του, τα Παράκοιλα, παλλαϊκά τον υποδέχθηκε με τις πρέπουσες τιμές. Ακόμη η Κοινοτική αρχή αποφάσισε να στηθεί η προτομή του ήρωα τους, στην πλατεία του χωριού.

Δεύτερο, το ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 43 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα επέτειο του θέρους 1974, της ανατροπής του προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου και στη συνέχεια της εισβολής των Τούρκων στη μεγαλόνησο με τις τραγικές συνέπειες και επακόλουθα της κυπριακής τραγωδίας.

Στην τραγωδία αυτή, φόρο τιμής πλήρωσε και η Λέσβος, αφού θυσίασε τρεις λεβέντες της. Πέραν του Γ. Ζερβομανώλη, τον Κώστα Πατσανά απ’ την Άντισσα και τον Ασημάκη Μπουρέκα απ’ τη Μόρια, του οποίου τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο χωριό του, το 2001.

Ο Κώστας χάθηκε, κατά τα γραφόμενα στην προς εμένα απάντηση του Προεδρικού Μεγάρου, όταν «εγκλωβίστηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, το οποίο καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα μετά από σκληρές και άνισες μάχες στις 16.8.1974». Εκεί, την ίδια μέρα χάθηκε και ο Ασημάκης.

Και αν τα άλλα δύο παλικάρια αναγνωρίστηκαν και τα οστά τους τα σκεπάζει πια το ιερό χώμα της Λεσβιακής γης, για μας τους Αντισσαίους συγγενείς και συγχωριανούς του Κώστα, το ότι έκτοτε το παλικάρι μας, ο γιός του έντιμου φαμελιάρη βιοπαλαιστή, ψαρά του Γαβαθά, Γρηγόρη (που έκλεισε τα μάτια του με μόνιμο πόνο στη ψυχή του απ’ το χαμό του λεβέντη πρωτογιού του), εξακολουθεί να είναι αγνοούμενος, μένει η πίκρα και το παράπονο. Αυτό, αφού ακόμη δεν ήταν τυχερό να ταυτοποιηθεί και να επαναπατρισθεί κι αυτός, όπως οι προαναφερθέντες 17 τον περασμένο Μάιο. Ας αποτελέσει λοιπόν το παρόν, καταλύτης ανάσχεσης της λήθης και όξυνσης της μνήμης μας, ως να τον υποδεχθούμε κι εμείς στην Άντισσα και του αποδώσουμε τις τιμές του ήρωα που του ανήκουν.

Τέλος, για τον αγνοούμενο μας, το ενδιαφέρον μας είχε αρχίσει λίγα μόλις χρόνια μετά το χαμό του. Συγκεκριμένα το 1978, τότε που ήμουν πρόεδρος του Συλλόγου Αντισσαίων Αθήνας και εκδώσαμε την «Ηχώ της Άντισσας». Σ’ ένα απ’ τα πρώτα φύλλα της, είχαμε προβάλλει τα του αγνοουμένου ήρωα μας, δεσμευόμενοι παράλληλα ότι θα κάνουμε το οτιδήποτε δυνατό, μέχρις ότου να μπορέσουμε να μάθουμε κάτι γι’ αυτόν.

Ευελπιστώ ότι σύντομα θα αναγνωριστεί και ο Κώστας και τα οστά του θα έρθουν για να θαφτούν στα ιερά χώματα της Άντισσας. Ακόμη, ότι θα στήσουμε κι αυτού την προτομή στην είσοδο του χωριού μας, πράττοντες «το δικό μας οφειλόμενο καθήκον, χρέος και ευθύνη», όπως έγινε για τον Ασημάκη Μπουρέκα του οποίου η προτομή έχει στηθεί στην πλατεία, στην είσοδο της Μόριας.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Επιμύθιον
- 11|07|2017 14:36

Είχα την τύχη τις προάλλες, ανάμεσα στις τόσες αξιόλογες εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης (σε αντίθεση με τη σαβούρα που κυκλοφορεί και αναπαράγεται στα ιδιωτικά κανάλια), να παρακολουθήσω μια συνέντευξη που έδωσαν ο σκηνοθέτης Αιμίλιος Χειλάκης και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης στη Λένα Αρώνη, για πληροφορίες και «νύξεις» απάνω στη νέα τους δουλειά, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη.

Μεταξύ πολλών άλλων ακούστηκαν και γνώμες και ρήματα κριτικά από δυο ανθρώπους της Τέχνης, ρήματα με επιστημονικό υπόβαθρο και με ιδιαίτερο γνωσιολογικό ενδιαφέρον.

Ελέχθη καταρχάς ότι η απλή Ελλάδα της πενίας και των αδιεξόδων -ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα- είναι βέβαιο ότι αγαπάει και αναζητά την Τέχνη, όταν μαζεύει κέρμα-κέρμα το εισιτήριο του θεάτρου, μια Τέχνη που όμως δεν αγαπιέται και δεν υποστηρίζεται άνωθεν.

Ένα άλλο που σχολιάστηκε ήταν ότι πολλές φορές η διδάσκουσα υψηλή Τέχνη βάζει αμείλικτα ερωτήματα σε αδικημένους και διερωτώμενους θεατές. Το «πεθαίνω για την Ελλάδα» της Ιφιγένειας, μπορεί με ένα ερωτηματικό να γίνει σήμερα μια κρίση αυτογνωσίας αλλά και ένα μεγάλο κοινωνικό παράπονο: «Πεθαίνω, αλλά για ποια Ελλάδα;»...

Ωστόσο οι δυο συνομιλητές δεν περιορίστηκαν στο να περιγράψουν τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά βούτηξαν και στα βαθιά νερά της μουσικής τέχνης.

Ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο καλλιτέχνες, προς δόξαν της άκρας, της ύψιστης μουσικής φιλοσοφίας, ήταν το ότι οι ίδιες οι λέξεις του κειμένου είναι από μόνες τους μουσικές, και η μουσική επένδυσή τους είναι μάλλον υποβοηθητική και καλλυντική.

Στα μεγάλα έργα πράγματι (και μεγάλα είναι τα λαϊκά έργα που εκφράζουν τα συναισθήματα του λαού) η μουσική πρέπει να είναι λιτή και να υποχωρεί μπροστά στο σπουδαίο και κυρίαρχο λόγο.

Να θυμηθούμε την ανεπανάληπτη παραδοσιακή μας μουσική, το ρεμπέτικο, αλλά και τους θρησκευτικούς ύμνους που μελοποίησαν οι μεγάλοι βυζαντινοί μελωδοί, ο Ρωμανός, ο Δαμασκηνός, ο Κοσμάς και πολλοί άλλοι στη συνέχεια, οι οποίοι απλώς τόνισαν μουσικά την προσωδία του κειμένου χρησιμοποιώντας τον λεκτικό τονισμό με τους μουσικούς νόμους που ίσχυαν και στην αρχαία εποχή με τα φύσει και θέσει μακρά και βραχέα φωνήεντα.

Τα ίδια ισχύουν, και έτι περισσότερο, στην προσωδιακή απόδοση του κειμένου της τραγωδίας, και του αρχαίου και του νεοελληνικού. Κάθε συλλαβή έχει ένα και μοναδικό ειδικό βάρος και έναν «μουσικό» τόνο μέσα στην απαγγελία.

Κατανοεί κανείς την υπέρτατη αξία του λόγου όταν ακούει έναν χαρισματικό μουσικοσυνθέτη να του δίνει την πρωτοκαθεδρία, και τη μουσική σύνθεση να την κάνει όχημα και θεραπαινίδα αυτού του λόγου.

Κι εδώ ας ακούσουμε τι λέει στο θεωρητικό του σύγγραμμα «Μελόδραμα και δράμα» ο εκ των κορυφαίων μουσουργών όλων των εποχών Ριχάρδος Βάγκνερ:

«Η ύψιστη αρχή του μουσικού είναι η δραματική αλήθεια. Η μουσική δεν πρέπει να είναι (όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή) απολύτως κυρίαρχος, αλλά οφείλει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του δράματος, το οποίο είναι ο κύριος σκοπός, ενώ η μουσική είναι το μέσον. Η αληθινή μελωδία είναι η εκπηγάζουσα από τον απαγγελόμενο λόγο και όχι η αφ’ εαυτής υπάρχουσα!»

Καταξιωμένος άνθρωπος της Τέχνης γίνεσαι μόνο όταν κατανοήσεις το σκοπό της και κυρίως τα όριά της...

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 11|07|2017 14:27

Γνωστός ποδοσφαιριστής, που έχει περάσει και από τα μέρη μας, συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών στη Μύρινα της Λήμνου, καθώς σε έλεγχο που του έγινε σε δέμα, βρέθηκαν 50 γραμμάρια κοκαΐνης! Η είδηση έχει προκαλέσει παγωμάρα στην τοπική κοινωνία του γειτονικού νησιού, αφού πρόκειται για μια ποσότητα η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικρή. Η σύλληψή έγινε στη Μύρινα το μεσημέρι της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής διενήργησαν έλεγχο σε δέμα, το όποιο είχε προσέλθει να παραλάβει ο 27χρονος με Ι.Χ. όχημα, από μεταφορική εταιρεία στη Μύρινα. Εντός του δέματος βρέθηκαν μέσα σε σακούλα με ρύζι(!), 52 συσκευασίες που περιείχαν κοκαΐνη, συνολικού βάρους 52,52 γραμμαρίων! Ακολούθησε η σύλληψη του 27χρονου, η κατάσχεση των ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης του οχήματος και μίας συσκευής κινητού τηλεφώνου. Σήμερα, ο συλληφθείς μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη, για να οδηγηθεί στην Εισαγγελία.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 11|07|2017 13:57

Δύο γεγονότα, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επιβεβαίωσαν όσα ισχυριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό χωρίς να γίνεται κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση: η τουριστική ανάπτυξη χρειάζεται συναντίληψη, σχέδιο και φορέα υλοποίησης.

Το πρώτο γεγονός ήταν η διεξαγωγή του μαθήματος «Βιώσιμος Τουρισμός» που γίνεται κάθε χρόνο -κάτω από την καθοδήγηση του υπογράφοντος- στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με φοιτητές από όλο τον κόσμο με γενικό τίτλο «Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση». Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και στη συνέχεια έρευνα πεδίου που φέτος έγινε στη περιοχή της Ερεσού την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Οι φοιτητές, με βάση τα διεθνή πρότυπα, μελέτησαν τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων στον τουρισμό (των τουριστών, των επιχειρηματιών, των ντόπιων κατοίκων και των εκπροσώπων των φορέων) μέσα από τη χρήση ερωτηματολογίων. Τα αποτελέσματα της εργασίας τους παρουσιάστηκαν δημόσια στο Δημοτικό Σχολείο Ερεσού με τη παρουσία του Αντιδημάρχου της περιοχής κ. Ρούσση (που τον ευχαριστούμε για τη διαθεσιμότητα του).

Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μελέτη, αλλά για εκπαιδευτική εργασία και μάλιστα σύντομης διάρκειας, οι φοιτητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν πολλές από τις παθογένειες του λεσβιακού τουρισμού, που οι εμπλεκόμενοι επιμένουν να μην …..βλέπουν. Θα αναφέρω ορισμένα από αυτές όπως καταγράφονται στις παρουσιάσεις τους, χωρίς κάποια ιεράρχηση ως προς τη σπουδαιότητα.

Με βάση τα ερωτηματολόγια των επιχειρηματιών:

 • Μικρή τουριστική περίοδος που περιορίζει τα οφέλη στην οικονομία και απασχόληση. Ενας κάποιος επιχειρηματίας μάλιστα είπε «γιατί να έρθουν εκτός Αυγούστου όταν δεν υπάρχουν κατάλληλες δραστηριότητες και αξιοποίηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών»
 • Ο μαζικός τουρισμός καταστρέφει τα πάντα. Θέλουμε περισσότερους αλλά κυρίως εναλλακτικούς τουρίστες (οικοτουρίστες, λεσβιακή κοινότητα, αναζητητές «πνευματικότητας») που δίνουν προστιθέμενη αξία στη περιοχή μας.
 • Πολύ λίγες επιχειρήσεις (μεταξύ 5-10%) χρησιμοποιούν τοπικά ή/και βιολογικά προϊόντα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου σε ερώτηση για τις συναλλαγές του με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν προχώρησε η λογική του «λεσβιακού πρωϊνού». Τα τοπικά προϊόντα έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά αλλά είναι ακριβά κατά τους τουριστικούς επιχειρηματίες.
 • Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων υλοποιεί δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης, ενώ κάποιες λίγες «ανακυκλώνουν» τρόφιμα (διατροφή ζώων, κομποστοποίηση) και είναι ευαισθητοποιημένες στη (μη) χρήση της πλαστικής σακούλας. Υπάρχει έλλειψη ολοκληρωμένης άποψης για το τι είναι «υπεύθυνη επιχείρηση» μέσα στο πλαίσιο του «βιώσιμου τουρισμού» & συνειδητοποίηση της ανάγκης για καλύτερη ενημέρωση των τουριστών.
 • Ανάγκη για δημιουργία δικτύου με όλες τις επιχειρήσεις που να ενισχύσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση επιχειρηματιών και τουριστών με συγκεκριμένες δράσεις, αλλά και γενικότερα τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων για αξιοποίηση των υπαρχουσών δυνατοτήτων
 • Η παρουσία του Aeolian Village ως κάτι διακριτού από την υπόλοιπη Ερεσό
 • Η έλλειψη στήριξης των επιχειρήσεων από τους φορείς και υψηλή γραφειοκρατία
 • Χαμηλός βαθμός προσπελασιμότητας Ερεσού
 • Υψηλές τιμές σε σχέση με τη ποιότητα των υπηρεσιών (καθαριότητα, φιλικότητα, έλλειψη τοπικών προϊόντων, χαμηλός βαθμός εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων)
 • Ελλειψη στρατηγικού οράματος και στρατηγικής προβολής με χρήση νέων τεχνολογιών. Βραχυπρόθεσμες δράσεις για να «γεμίσουν» τα δωμάτια. Ελλειψη πόρων για επενδύσεις αναβάθμισης
 • Καμία εμπλοκή των εργαζόμενων στη στρατηγική της επιχείρησης

Ο τοπικός πληθυσμός:

 • θεωρεί ότι ο τουρισμός έχει θετικές επιπτώσεις τοπικά (όχι στο χωρίο αλλά στη Σκάλα) εστιάζοντας κύρια στα οικονομικά οφέλη και δευτερευόντως στα πολιτιστικά, στα περιβαλλοντικά και άλλα. Τα όποια προβλήματα προέρχονται από την έλλειψη σχεδίου
 • αισθάνεται ότι έχει περιορισμένη επιρροή στον τουριστικό σχεδιασμό σε σχέση με τη Μυτιλήνη
 • αισθάνεται απομόνωση από το υπόλοιπο νησί με ελάχιστες δραστηριότητες το χειμώνα
 • Οι φορείς:
  • θεωρούν ότι η αυθεντικότητα, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η γαστρονομία, η παρατήρηση πουλιών, οι παραλίες, το Απολιθωμένο Δάσος, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν τα κύρια θέλγητρα της Λέσβου και της Ερεσού ιδιαίτερα. Παρ’όλα αυτά η Λέσβος και η Ερεσός προωθούνται για τουρισμό παραλίας.
  • Έχουν διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις για το τουριστικό μέλλον της Λέσβου (πχ. και μαζικό και εναλλακτικό τουρισμό). Πολλά στοιχεία του τοπικού πολιτισμού και της φύσης παραμένουν άγνωστα ή δεν αξιολογούνται σωστά από τους ντόπιους ώστε να προβληθούν ανάλογα. Ανάγκη να βρεθεί ισχυρό brand για το νησί ολόκληρο και να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης, τουριστικής και όχι μόνο
  • Ο τουρισμός είναι μερικής απασχόλησης δραστηριότητα δεδομένου ότι η τοπική οικονομία παραμένει διαφοροποιημένη

 

Το δεύτερο γεγονός ήταν η διοργάνωση ημερίδας από την ενωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας με θέμα τον θρησκευτικό τουρισμό. Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αλλά χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα αφού η συζήτηση βασίστηκε σε "ευσεβείς πόθους" σε ότι αφορά στην αναγνωρισιμότητα και στην ελκυστικότητα των θρησκευτικών μνημείων της Λέσβου για τον εσωτερικό και διεθνή τουρισμό, σε «πρόχειρη» ανάλυση της πορείας του θρησκευτικού τουρισμού στη Λέσβο και όχι σε ανάλυση δεδομένων και εξειδικευμένη γνώση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση έκανα τις παρακάτω επισημάνσεις:

- η προσέλκυση τουριστών σε μια περιοχή δεν γίνεται με βάση το πως οι κάτοικοι του προορισμού αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα των πόρων που διαθέτουν, αλλά με βάση την αντίληψη που έχουν γι'αυτούς οι υποψήφιοι επισκέπτες.

- η ύπαρξη πόρων δεν αρκεί για τη προσέλκυση τουριστών. Απαιτείται η ελάχιστη αξιοποίηση τους και η δημιουργία "τουριστικού προϊόντος" με βάση το συγκεκριμένο πόρο. 
- με βάση τη μελέτη για τις ειδικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα του θρησκευτικού τουρισμού στις Κυκλάδες που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού για λογαριασμό της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ του προσκυνηματικού, του θρησκευτικού και του πολιτιστικού τουρισμού ανάλογα με την εστίαση των επισκεπτών (http://tourismobservatory.ba.aegean.gr/)

- η Λέσβος είχε αναπτύξει κυρίως προσκυνηματικό τουρισμό με κέντρο ενδιαφέροντος τη Μονή Αγίου Ραφαήλ με βάση τις πρωτοβουλίες της Ηγουμένης προς τις εκκλησίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα γκρουπ που έρχονταν ήταν κυρίως οργανωμένα από τις τοπικές ενορίες με πούλμαν, για μικρής διάρκειας παραμονή και συχνά επίσκεψη στην Αγ. Μαρκέλα Χίου.

- με βάση έρευνα που είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια οι τουρίστες αυτοί ήταν άτομα μεγάλης ηλικίας, χαμηλού εισοδήματος και πραγματοποιούσαν χαμηλή ημερήσια δαπάνη. Θετικό στοιχείο η προσέλευση των τουριστών αυτών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου, η διαμονή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι αγορές τοπικών προϊόντων

- Η κίνηση αυτή έχει μειωθεί σημαντικά εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα αυτής της κοινωνικής τάξης να πραγματοποιεί ταξίδια.

- Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού για να έχουν ανάλογη επιτυχία χρειάζονται την ικανοποίηση ενός αριθμού βημάτων που ξεκινά από την ύπαρξη αντίστοιχων πόρων και φθάνουν μέχρι την κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική.

Βασική αδυναμία για αλλαγή πορείας στον τουρισμό της Λέσβου και του Β.Αιγαίου γενικότερα είναι η απροθυμία των φορέων να συζητήσουν και να συναποφασίσουν. Η στάση αυτή είναι εμφανής ακόμη και στα μάτια των άπειρων φοιτητών που αγνοούν πρόσωπα και γεγονότα. Και οι ευθύνες τους ανήκουν.

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει υποβάλει σειρά προτάσεων προς τη κατεύθυνση αυτή χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει η όποια ανταπόκριση

Γ.Σπιλάνης

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top