FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 01|07|2017 17:38

 Την Πέμπτη το απόγευμα, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε με ενημέρωση για τις επιπτώσεις του σεισμού της 12ης Ιουνίου στη Λέσβο. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, και ο καθηγητής Σεισμολογίας - Τεχνικής Σεισμολογίας Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής & πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Νικόλαος Βούλγαρης. Παράλληλα, το Συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου αυτό να προχωρήσει σε έρευνα για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου.

Μετά τον σεισμό έγινε αυτοψία στο οδικό δίκτυο από μηχανικούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ακολούθησε απομάκρυνση των βραχωδών όγκων που είχαν καταπέσει επί του οδοστρώματος με μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και ιδιωτών. Λόγω της συνέχισης των καταπτώσεων, ο δρόμος Πλωμαρίου - Μελίντας έκλεισε. Κλιμάκιο καθηγητών του Γεωλογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ προέβησε σε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή Πλωμαρίου αλλά και σε άλλες περιοχές όπου παρουσιάσθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα. Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι η εκπόνηση ερευνητικής εργασίας από τα πορίσματα της οποίας θα δρομολογηθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης και η λήψη μέτρων οριστικής επίλυσης των προβλημάτων που εμφανίζει η οδός Πλωμαρίου - Μελίντας, η αρμοδιότητα συντήρησης της οποίας ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και η αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων σε άλλες περιοχές (Ακράσι, Παλαιοχώρι, Άγιος Ισίδωρος, Μεσότοπος).

 

Τι προβλέπει το ερευνητικό πρόγραμμα

Με το ερευνητικό πρόγραμμα θα γίνει: Α) εντοπισμός των περιοχών με υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο κατά μήκος του οδικού άξονα, Β) λεπτομερής τεχνικογεωλογική ανάλυση και προσομοίωση των συνθηκών ευστάθειας των επικίνδυνων θέσεων, Γ) προτάσεις παρεμβάσεων, μέτρων και έργων ανάσχεσης των φαινομένων και μείωσης του κινδύνου. Η όλη εργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες. Ανάλογη πρόταση είχε κατατεθεί στην Περιφέρεια και από το Ι.Γ.Μ.Ε., το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 14.000 και μαζί με κάποιες εργασίες που θα αναλάμβανε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα έφθανε ως τα 22.000 ευρώ. Ωστόσο, αποφασίσθηκε να γίνει δεκτή η πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά και τη σχετική εισήγηση που έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

Η επιλογή της πρότασης του Πανεπιστημίου Αθηνών από την Περιφερειακή Αρχή προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, που δεν έδειξε να πείθεται για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνούνταν την αναγκαιότητα της μελέτης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Χαρακτηριστικά, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Στρατής Παυλής, που εν τέλει ψήφισε την εισήγηση, τόνισε: «Για την πληρέστερη ενημέρωση του Π.Σ. θα έπρεπε να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση εκπρόσωπος από το ΙΓΜΕ και όχι μόνο από το ΕΚΠΑ, για να παρουσιάσουν υπεύθυνα τις διαφορές των δύο προτάσεων. Η Περιφερειακή Αρχή δεν έπραξε το αυτονόητο, αλλά απέρριψε χωρίς ουσιαστική συζήτηση την πρόταση του ΙΓΜΕ. Αν η πρόταση του ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει επαρκώς τον κίνδυνο των κατολισθήσεων, γιατί να επιλέξουμε την πρόταση του ΕΚΠΑ που έχει σχεδόν διπλάσιο κόστος;»

Σε κάθε περίπτωση -κατά την άποψη της παράταξης- η δαπάνη αυτή θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι λογικό τα κρατικά ιδρύματα (πανεπιστήμια, ΙΓΜΕ) να μη μπορούν να υλοποιήσουν με δικούς τους πόρους τέτοιες αναγκαίες δράσεις, που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον ισχνό προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ειδικότερα, είναι απογοητευτικό που τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αναγκασμένα λόγω της υποχρηματοδότησης να καταφεύγουν είτε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε σε άλλους δημόσιους φορείς για να υλοποιήσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα. Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του, ο κ. Παυλής σημείωσε: «Κρίναμε πως η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο σεισμός επιβάλλει επίσπευση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών».

Κατηγορία Παιδεία
- 01|07|2017 15:32

Δεκαπέντε χρόνια έκλεισε φέτος το πετυχημένο πρόγραμμα «Study Abroad», που έχει ξεκινήσει στη Μυτιλήνη από τους καθηγητές Σοφία Κουφοπούλου και Brendan Mullan σε συνεργασία με τη «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», της οποίας η κ. Κουφοπούλου είναι μέλος από το 2001. Το 1990 στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο του Michigan, προήδρευε ένας CEO, εκπρόσωπος της City Bank, o οποίος «ήξερε πολύ καλά ότι οι Αμερικάνοι είναι απομονωμένοι και θεώρησε ότι θα πρέπει ο κάθε φοιτητής να έχει μια εμπειρία στο εξωτερικό πριν πάρει πτυχίο», μας λέει. Το Πανεπιστήμιο του Mίσιγκαν έκτοτε είναι το πρώτο σε δημόσιο Πανεπιστήμιο με 275 προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα σε 75 χώρες!

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2002 στην πόλη της Μυτιλήνης και από το 2003 «μετεγκαταστάθηκε» στη Θερμή, στο ξενοδοχείο «Βότσαλα»: «Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι περισσότερο στις αντιλήψεις μας γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε με τα παιδιά», εξηγεί στο «Ε» η κ. Κουφοπούλου. Περίπου 600 φοιτητές έχουν έρθει έκτοτε στη Λέσβο, με την τελευταία «φουρνιά» να αγγίζει τους 28. Οι φοιτητές έρχονται για έξι εβδομάδες: «Στην Αμερική μπορείς να πάρεις καλοκαιρινά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Στο πρόγραμμα διδάσκουμε Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Οικογένεια και Συγγένεια, Παγκοσμιοποίηση με εξειδίκευση στο προσφυγικό και τις ανισότητες, Πολιτική Κοινωνιολογία, με εξειδίκευση στην Οικονομική κρίση στην Ελλάδα».

Από πέρσι το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής: τέσσερις ώρες μάθημα καθημερινά σε δύο μαθήματα επιλογής και τέσσερις ώρες «internship» (πρακτικής). Στην πρακτική οι φοιτητές μοιράστηκαν σε διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, για παράδειγμα στους «Γιατρούς του Κόσμου» ήταν φοιτητές της «προϊατρικής» και ψυχολόγοι. Άλλο γκρουπ φοιτητών ήταν στον Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και στο «Mosaik Support Center», καθώς και στη Μόρια, στην πτέρυγα με τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, τα παιδιά και τις γυναίκες. Μάλιστα, φέτος έφτιαξαν και ειδικά μπλουζάκια από το πρόγραμμα: «Έχουμε πολλούς μαύρους φοιτητές και πολλοί τούς περνούν για πρόσφυγες».

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ στη Λέσβο!

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τους φοιτητές. «Οι φοιτητές πληρώνουν για να έρχονται εδώ. Ενισχύεται δηλαδή οικονομικά η τοπική κοινωνία», προσθέτει η κ. Κουφοπούλου. Έχουν περάσει από τη Μυτιλήνη, όπως υπολόγισε όταν της το ζητήσαμε, τουλάχιστον 1.300.000 ευρώ λόγω του προγράμματος «Study Abroad»: «Έχουν έρθει 600 παιδιά, ο καθένας ξοδεύει το λιγότερο 1.000 ευρώ για προσωπικά του έξοδα. Από κει και πέρα χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, το πρόγραμμα συνεργάζεται με ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ά.».

Οι φοιτητές δεν είναι αποκλειστικά του Μίσιγκαν: «Έρχονται παιδιά και από το Μπέρκλεϋ και από άλλα Πανεπιστήμια» και είναι από 18 έως 23 ετών.

 

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές

Η κ. Κουφοπούλου οργανώνει κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος εκδρομές καθαρά εκπαιδευτικού περιεχομένου. Η πρώτη εκδρομή ξεκινά από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, όπου εκεί διδάσκεται η κοινωνικοοικονομική ιστορία της Λέσβου και συνεχίζεται στη Μονή Λειμώνος. Οι φοιτητές χωρίζονται σε ομάδες και βλέποντας αντικείμενα προσπαθούν να βρουν τη σύνδεση της Λέσβου με τη Μικρά Ασία και την Ευρώπη τον 19ο αιώνα. Η συνέχεια είναι στο αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας, όπου εξηγείται η διαφορά ενός χριστιανικού σπιτιού από το μουσουλμανικό, ο ρόλος των γυναικών στη Λέσβο τον 19ο αιώνα σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια, ο ρόλος της διακόσμησης. Ακολουθεί Μόλυβος, Μανταμάδος και συζήτηση για την κεραμική τέχνη.

Η δεύτερη εκδρομή που σχετίζεται με την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας είναι στο Μουσείο Θεόφιλου. Η κ. Κουφοπούλου χρησιμοποιεί την ιστορία του λαϊκού ζωγράφου ως κλασικό παράδειγμα κατασκευής της παράδοσης. Έτσι οι φοιτητές προετοιμάζονται για να διαβάσουν τον ιστορικό Χόμπσμπάουμ, «την εφεύρεση της παράδοσης» και συζητούν για την κατασκευή της ταυτότητας και της ελληνικότητας. Ακολουθεί η ξενάγηση στο Μουσείο Τεριάντ: «Εκεί αρχίζει πια ένα κεφάλαιο. Μιλάμε για θέματα ομοφυλοφιλίας και φύλου». Στη συνέχεια οι φοιτητές συναντιούνται με τον κεραμίστα Νίκο Άγα, ο πατέρας του οποίου «ξεκίνησε το κίνημα της δημιουργίας κεραμικών, φτιάχνοντας εκείνοι πια παράδοση και εκεί οι φοιτητές δημιουργούν τα δικά τους κεραμικά».

Η τρίτη εκδρομή γίνονταν στα Μυλέλια και πλέον στους Αγίους Αναργύρους. Εκεί γίνεται διάλεξη για την Κοινωνιολογία και την Ανθρωπολογία του Φαγητού, για τη μεσογειακή δίαιτα και τη λεσβιακή γαστρονομία. Στη συνέχεια τα παιδιά ζυμώνουν ψωμί και περνάμε στην παρασκευή παραδοσιακών καλοκαιρινών φαγητών. Ακολουθεί περπάτημα στα βουνά, επιστροφή και εκμάθηση παιδικού παιχνιδιού (μήλα). Η εκδρομή συνεχίζεται με εκμάθηση παραδοσιακού χορού υπό τον χοροδιδάσκαλο Θύμιο Σαραντίδη και ολοκληρώνεται με χαμάμ, όπου τους λέει χαρακτηριστικά: «Φάγατε σαν Έλληνες, ήπιατε σαν Έλληνες, χορέψατε σαν Έλληνες, τώρα ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε με το χαμάμ και να εξατμίσετε εντελώς την αμερικανική σας ταυτότητα!»

 

 

 

Οι σχέσεις της Σοφίας Κουφοπούλου με τη Μυτιλήνη

 

Η Σοφία Κουφοπούλου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και έχει σχέσεις με το νησί από όταν ήταν 12 ετών. Έμεινε για δύο χρόνια, καθώς ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός και -όπως λέει η ίδια- «η Μυτιλήνη σημάδεψε την προεφηβεία μου». Σπούδασε στο Πάντειο Πολιτικές Επιστήμες, Δημόσια Διοίκηση και κατέληξε… κοινωνιολόγος. Έφυγε για λίγο στη Γαλλία και επανήλθε στη Μυτιλήνη το 1987 για το μεταπτυχιακό της. Μάλιστα είχε κερδίσει υποτροφία από την κυβέρνηση του Μεξικού για να πάει στο εκεί Πανεπιστήμιο με θέμα την εργατική τάξη και τις νέες τεχνολογίες, κάτι που της άρεσε ως αντικείμενο. Όμως την κέρδισε το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. «Νομίζω ότι ήταν από τις καλύτερες αποφάσεις μου. Το μεταπτυχιακό ήταν πολύ έντονο και σοβαρό», εξηγεί. Στη συνέχεια έφυγε στην Αγγλία για Erasmus στις «προσφυγικές σπουδές», μετά στην Τουρκία και την Αμερική. Έκανε οικογένεια και ξεκίνησε να δουλεύει στο Michigan State University, ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Πολιτείας Μίσιγκαν και μάλιστα δημόσιο.

Το αντικείμενό της είναι πρόσφυγες, αλλά «πρόσφυγες Μικρασιάτες». Στο Μίσιγκαν δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Διεθνή Ανάπτυξη και Τρίτο Κόσμο, προσφυγικό. Η θέση της σήμερα είναι ομόλογος των «407» με σύμβαση που ανανεώνεται ετησίως από το 1994.

Το 1998 ήρθε στη Μυτιλήνη με τον σύζυγό της Brendan Mullan για εκπαιδευτική άδεια, για να ερευνήσουν τους παλιννοστούντες από Αυστραλία και Νότια Αφρική και έφεραν φοιτητές που ανήκαν σε πέντε μειονότητες και έμειναν τρεις μήνες.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η ίδια έχει κάνει την Εθνογραφική Μελέτη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, καθώς έχει ασχοληθεί με την κοινωνικοοικονομική ιστορία της Λέσβου. Είχε συνεργαστεί μάλιστα με την αείμνηστη Ρούρα Σιφναίου.

Τα κοινά Τουρκίας και Λέσβου

«Όταν πήγα και δούλεψα στην Τουρκία, κατάλαβα πολλά πράγματα για τη Μυτιλήνη», λέει χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μια αντίληψη την οποία τη βλέπω χρόνια. Ότι “εμάς δεν μας αγαπούν οι άλλοι”, “μας ρίχνουν”. Ειδικά τώρα με το προσφυγικό έχει ενταθεί και πρόσφατα το άκουσα και από ακαδημαϊκό Μυτιληνιό, ότι “εμείς ανοίξαμε τις αγκαλιές μας και κοιτάξτε πώς τώρα μας τιμωρούν με το προσφυγικό”. Αυτή είναι η βασική αντίληψη των Τούρκων και σε αυτή συνέβαλε και ο Ερντογάν. “Εμείς είμαστε οι καλύτεροι, εμείς βοηθάμε, εμείς είμαστε καλόψυχοι, αλλά οι ξένοι δεν μας συμπαθούν”. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Μυτιλήνη, ότι “δεν έχουμε αναπτυχθεί τουριστικά σαν τη Ρόδο”, το είδαμε στην περίπτωση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας».

 

Οι διακρίσεις της

Δύο σημαντικές διακρίσεις ακολουθούν τη Σοφία Κουφοπούλου: αυτή της Inspirational Woman of the year 2017 (σ.σ. Γυναίκα της χρονιάς που εμπνέει) του Κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan και εκείνη της καλύτερης καθηγήτριας για Undergraduate Teaching (προπτυχιακή διδασκαλία) το 2016 από το τμήμα της Κοινωνιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους Αμερικάνους φοιτητές της επέστρεψαν στη Λέσβο και σε εθελοντική βάση συνέχισαν να βοηθάνε πρόσφυγες και μετανάστες. Τα μέλη της «Συνύπαρξης» είναι υπερήφανα για το έργο της και χαίρονται με τις μικρές τους δυνάμεις να τη στηρίζουν. 

Κατηγορία Αγρότες
- 01|07|2017 14:29

Μόλις πριν από λίγα χρόνια ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι βαρύτατες σε περιοχές όπως στη Λέσβο, συγκεκριμένα μιλούσαν για ερημοποίηση του νησιού. Πέρυσι το νησί βίωσε μια πολύ μεγάλη περίοδο ανομβρίας που τερματίστηκε στα τέλη του Νοεμβρίου. Αποτέλεσμα της ανομβρίας (σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες) ήταν η μεγάλη απώλεια ελαιόκαρπου. Ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν ότι από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο μειώθηκαν οι προσδοκίες τους για την παραγωγή ελαιολάδου κατά 40%. Μέχρι χθες δεν είχε οριστικοποιηθεί ο όγκος της παραγωγής ελαιολάδου για την περίοδο 2016 - 2017. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 10.000 τόνους. Οι αρχικές εκτιμήσεις το καλοκαίρι του 2016 ανέφεραν ότι η παραγωγή θα προσέγγιζε τους 16.000 τόνους.

Οι χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου του 2017 δημιούργησαν την πεποίθηση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού πως θα έρθει μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά τον χειμώνα 2017 - 2018. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί εμφανίστηκαν από νωρίς στα ελαιόδεντρα της Λέσβου. Οι βροχοπτώσεις δεν ήταν ικανοποιητικές στην περιοχή του Κάτω Τρίτους (Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα»), αλλά δεν ήταν και απογοητευτικές. Την περίοδο Οκτωβρίου - Μαρτίου καταγράφηκαν 27,5 ίντσες βροχόπτωσης. Στην περιοχή Βρίσας - Βατερών οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ περιορισμένες, μόλις 18,5 ίντσες νερού ως τα τέλη του Μάη. Την ίδια εικόνα μάς δίνουν ελαιοπαραγωγοί κι από άλλα γειτονικά χωριά (Λισβόρι - Πολιχνίτος). Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν πως εδώ και χρόνια οι βροχοπτώσεις στην περιοχή είναι πολύ περιορισμένες.

Η καλή ανθοφορία στον ελαιώνα της Λέσβου κατά την άνοιξη δεν εξελίχθηκε σε μια εξίσου καλή καρπόδεση. Αναφορές από την περιοχή της Μυτιλήνης, της Γέρας και του Πολιχνίτου μιλούν για μέτρια καρπόδεση, πολύ κατώτερη από την αναμενόμενη.

 

Τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα

Η μέτρια καρπόδεση δεν είναι το τελευταίο κακό για τη φετινή χρονιά αναφέρουν οι γεωπόνοι. Φοβούνται ότι τον πρώτο καύσωνα που βιώνουμε αυτές τις μέρες θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι τους δύο επόμενους μήνες. Η ελιά αντέχει στις ξηροθερμικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Λέσβο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το δέντρα λειτουργούν με αίσθημα επιβίωσης, έτσι όταν στρεσάρονται από ακραία καιρικά φαινόμενα περιορίζονται στις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για να επιβιώσουν, έτσι παρατηρείται το φαινόμενο απόρριψης καρπού και ανθού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε στα τέλη του καλοκαιριού να πέφτει στο έδαφος σημαντικό μέρος του καρπού που υπάρχει πάνω στα δέντρα ή να ξεραίνεται μέρος του καρπού είτε γιατί το δέντρο δεν μπορεί να τον θρέψει είτε γιατί επιλέγει να τον απορρίψει ώστε να επιβιώσει.

Ελαιοπαραγωγοί μεγάλης ηλικίας αναφέρουν ότι σε προηγούμενες δεκαετίες οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου στη Λέσβο καταγράφονταν τον Σεπτέμβριο. Ήταν εξαιρετικά ωφέλιμες για τα ελαιόδεντρα, καθώς μετά το τέλος του καλοκαιριού χρειάζονταν αρκετές ποσότητες νερού για να αντλήσουν από τη γη θρεπτικά συστατικά για να θρέψουν τον καρπό. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια οι πρώτες βροχές έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, τέλη Οκτωβρίου ακόμη ή και τον Νοέμβρη. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι απώλειες καρπού.

 

Καταστροφική πορεία

Ακραία καιρικά φαινόμενα για την ελιά δεν είναι μόνο ο καύσωνας. Οι χιονοπτώσεις κατά την περίοδο του χειμώνα και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (αρκετά κάτω από τους μηδέν βαθμούς κελσίου) δημιουργούν προβλήματα. Εδώ και λίγα χρόνια στη Λέσβο παρατηρούνται κάθε χρόνο χιονοπτώσεις, έστω και περιορισμένες. Οι χιονοπτώσεις του φετινού Ιανουαρίου ήταν ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας και το χιόνι διατηρήθηκε για αρκετές ημέρες.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των ελαιώνων δημιουργούν τις συνθήκες που οδηγούν στην πλήρη καταστροφή του ελαιώνα της Λέσβου. Οι γεωπόνοι σημειώνουν πως τα δέντρα που αντιμετωπίζουν ασθένειες, που δεν έχουν δεχθεί σωστή θρέψη, που δεν κλαδεύονται είναι πιο δύσκολο να αντέξουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Κι αντίστροφα, δέντρα σωστά κλαδεμένα και φροντισμένα που έχουν δεχθεί τα θρεπτικά στοιχεία που έχουν ανάγκη όχι μόνο μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον καύσωνα -και στα ακραία καιρικά φαινόμενα γενικά- αλλά δίνουν και καλύτερες αποδόσεις σε καρπό.

 

Ζητά ερευνητικό πρόγραμμα

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Λέσβο ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψη τού τελευταίου στο νησί.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, τονίζει ο κ. Λαγουτάρης στο «Ε», και προσθέτει: « Το φαινόμενο αυτό πρέπει να μελετηθεί, να δούμε τι συμβαίνει και να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί. Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση του θέματος και πιστεύουμε ότι πρέπει να ανατεθεί μελέτη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα και θα δοθούν στους γεωπόνους οι κατευθύνσεις για την προσαρμογή των καλλιεργητικών φροντίδων στα νέα δεδομένα».

Για παράδειγμα, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιώνας της Λέσβου είναι το χαμηλό βάθος του χώματος στους ορεινούς και ημιορεινούς ελαιώνες. Πριν από περίπου 170 χρόνια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκαν οι αναβαθμίδες (σέτια). Στις σημερινές συνθήκες πιθανότατα πρέπει να απαγορευτεί η καύση των κλαδιών και να γενικευθεί ο θρυμματισμός τους και στη συνέχεια η κομποστοποίησή τους προκειμένου να αυξηθεί το βάθος του χώματος. Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι να παύσει το όργωμα των ορεινών και ημιορεινών ελαιώνων για να αποφευχθεί η απώλεια χώματος.

Πολύ σημαντική βοήθεια στους ελαιοπαραγωγούς θα μπορούσαν να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες όπως είναι η ηλεκτρονική παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους με τη χρήση αισθητήρων. Έτσι θα μπορούσαν να γνωρίζουν αν οι ελαιώνες χρειάζονται πότισμα και πότε είναι η κατάλληλη περίοδος. Επίσης, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με αισθητήρες μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για το πότε ένας ελαιώνας πρέπει να ψεκαστεί για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου, του δάκου και άλλων εχθρών της ελιάς.

 

- 01|07|2017 13:28

Το σύμπαν ολόκληρο είναι σε συνεχή εξέλιξη, το ίδιο και ο πλανήτης μας. Και αυτήν τη στιγμή που διαβάζετε, στον πλανήτη μας, συμβαίνουν αλλαγές. Ποτάμια προσθέτουν και άλλη γη κατεβάζοντας ιλύ, άρα, αλλάζουν στη λεπτομέρειά τους το περίγραμμα του παγκόσμιου χάρτη που γνωρίζουμε. Κάποια ηφαίστεια εκρήγνυνται και εκβράζουν λάβα, η οποία προστίθεται και δημιουργεί καινούργια βουνά ή ανεβάζει πεδιάδες. Κάποιες τεκτονικές πλάκες της Γης αυτήν τη στιγμή τρίβονται, δημιουργούν σεισμούς, δημιουργούν εκρήξεις και αλλάζουν τα πράγματα!

Η τελευταία περίοδος των παγετώνων δεν είναι και τόσο μακρινή. Καλύπτει περίπου το διάστημα απ’ το 70.000 ΠΚΧ μέχρι περίπου το 15.000 ΠΚΧ, σε φάσεις επαναλαμβανόμενης ανύψωσης της θερμοκρασίας και καθόδου της θερμοκρασίας. Ζούμε στη Γη, μικρά όντα για πολύ μικρό διάστημα και έχουμε την εντύπωση ότι ζούμε ανέκαθεν, ωστόσο ζούμε κάποια μικρή στιγμή αυτού του πλανήτη αλλά και του Σύμπαντος στο οποίο ανήκει αυτός ο πλανήτης. Ο άνθρωπος ανήκει στην πανίδα της Γης, δηλαδή ανήκουμε στα ζώα και φυσικά συνυπάρχουμε παράλληλα με την πολύ μεγάλη ομάδα των φυτών, που και αυτά μέσα στη διάρκεια των δισεκατομμυρίων και εκατομμυρίων χρόνων υπέστησαν και υπόκεινται σε πολύ μεγάλες αλλαγές...

Ο άνθρωπος μέσα στα τελευταία 30-40 χιλιάδες χρόνια κάλυψε όλη τη Γη. Ήταν ένας άθλος. Το ανθρώπινο είδος κατάφερε να αντέξει εκατομμύρια χρόνια σε όλες τις εξελίξεις της Γης, να προσαρμοστεί στο κλίμα, να προσαρμοστεί στις συνθήκες και δημιούργησε το ανθρώπινό του έπος, το οποίο είναι θαυμαστό διότι ο άνθρωπος αποδείχτηκε ότι μπόρεσε να βρει τρόπο να επιζήσει σε θερμοκρασίες +50 και -50. Να ζει από τις πολύ κρύες περιοχές του βορρά ή του νότου μέχρι και στις πολύ θερμές περιοχές του Ισημερινού, των τροπικών και φυσικά στις πάρα πολύ θερμές και ξηρές περιοχές των ερήμων. Είμαστε ένα είδος θαυμαστό από αυτήν την πλευρά της αντοχής, της επέκτασης και της προσαρμοστικότητας!

Στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων, ο άνθρωπος ζούσε καρποσυλλέγοντας. Τα ζώα ζουν με δύο τρόπους: είτε καρποσυλλέγουν, είτε κυνηγούν. Ο άνθρωπος για πάρα πολύ μακρύ διάστημα (το αποδεικνύουν και οι αρχαίοι αυτοί σκελετοί και η οδοντοστοιχία των αρχαίων αυτών σκελετών) ήταν καρποσυλλέκτης και όπως φαίνεται εισέπραττε πρωτεΐνες μέσα από τους καρπούς της γης. Έτρωγε σκουληκιασμένα τρόφιμα, όπως κάνουν και τα ζώα για να παίρνουν και πρωτεΐνες. Γνωρίζουμε, ότι κάποια εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από τώρα, ο άνθρωπος έγινε και κυνηγός, δηλαδή άρχισε να κυνηγά χρησιμοποιώντας εργαλεία. Το ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί εργαλεία είναι άλλο ένα έπος, άλλος ένας άθλος του είδους μας. Πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε το μοναδικό ον στη Γη που χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά κανένα άλλο ον δεν έφτασε σε τέτοια τελειοποίηση χρήσης εργαλείων όπως ο άνθρωπος...

Ο άνθρωπος, λοιπόν, ως καρποσυλλέκτης προφανώς χρησιμοποίησε εργαλεία, αλλά έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο να αξιοποιήσει στοιχεία, που υπάρχουν στη φύση, ολόγυρά του: οστά ζώων, πέτρες, τένοντες ζώων ή και φυτικά στοιχεία για να δημιουργήσει εργαλεία πιο περίπλοκα. Να δημιουργήσει ένα πρώτο είδος πέλεκυ, ένα πρώτο είδος σφυριού. Να δέσει σε ένα ξύλο μια αιχμή, που είτε θα ήταν από οστό, είτε θα ήταν από πέτρα και έτσι να μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τα υπόλοιπα έμβια όντα μετατρέποντας τον εαυτό του σε κυνηγό!

Αυτή η μετάβασή μας, το επόμενό μας βήμα, το γεγονός ότι γίναμε κυνηγοί και αργότερα γεωργοί, έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του είδους μας, γιατί μας ανάγκασε να τελειοποιήσουμε και να τελειοποιούμε τα εργαλεία μας, όπως και να τελειοποιούμε τις μεθόδους της ομαδικής δράσης μας. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του είδους μας, ότι είμαστε είδος κοινωνικό, ζούμε σε ομάδες και κάναμε το άλμα να γίνουμε ένα ον που ξέρει να συνεργάζεται. Το γεγονός ότι το ανθρώπινο είδος συνεργάζεται, επιμερίζει εργασίες, αναθέτει εργασίες, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του είδους μας, διότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το ανθρώπινο είδος είναι το πιο επιτυχημένο ζωικό είδος αυτής της Γης. Τόσο επιτυχημένο, ώστε όπως γνωρίζουμε στον 21ο αιώνα ΚΧ, κατηγορούμαστε, ως είδος, ότι τείνουμε να καταστρέψουμε τον πλανήτη μας, τη Γη, με τη δράση μας και την επέμβασή μας... Μέσα από τον προϊστορικό λάκκο των λεόντων,

 

...ο Δανιήλ.

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 01|07|2017 13:04

Ανύπαρκτοι!

Δεν προκαλεί έκπληξη η μη έκδοση των απαιτούμενων ΚΥΑ για την απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Λέσβου. Ούτε υπήρξαν πολλοί εδώ στο νησί που πραγματικά ακούγοντας τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη στις 22 του Ιούνη να λέγει πως «σε μία εβδομάδα θα έχουν υπογραφεί» πίστευαν ότι το έλεγε με βεβαιότητα. Όσοι ήταν παρόντες στη σύσκεψη που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έκρυψαν εξάλλου τον προβληματισμό τους για τα όσα άκουσαν και κυρίως για τα όσα… δεν άκουσαν από τα χείλη του υπουργού.

Θα πει κανείς, είναι δυνατόν να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν την ιδιόμορφη «κανονικότητα» που επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση που αυτόματα θα πρέπει να σε κάνει να πιστεύεις ότι εκείνα που λέει κατά κανόνα δεν ισχύουν; Όχι, αλλά δεν είναι το μείζον αυτήν τη στιγμή να πέσει (ένα ακόμη) ανάθεμα στους κυβερνώντες για τη μη τήρηση των υποσχέσεών τους. Το μείζον είναι να εξασφαλιστούν οι σεισμόπληκτοι, όπως και κανονικά θα ήταν μείζον για τους τοπικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης, με πρώτο απ’ όλους τον βουλευτή, να είχαν χθες -τελευταία ημέρα ισχύος του δανεικού από τον δήμο επιδόματος ενοικίου- μια παρουσία στα Βατερά. Ούτε αυτό όμως δεν έκαναν…

Μ.ΟΡΦ

 

Ο όμιλος «ΑΧΑ» για τους σεισμοπαθείς

Ο όμιλος της ασφαλιστικής «ΑΧΑ», σε συνεργασία με τη συντονίστρια του γραφείου της εταιρείας στην περιοχή Σίλια Αγγελοπούλου, απέστειλε βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Βρίσας.

Οι άνθρωποι της «ΑΧΑ», τρεις μέρες μετά τον σεισμό, έχοντας έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βρίσας για τις άμεσες ανάγκες των πολιτών, ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν είδη πρώτης βοήθειας. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 14 κούτες με είδη καθημερινών αναγκών (π.χ. φρυγανιές, γάλα, παιδικές κρέμες, αντισηπτικά), τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί στους υπεύθυνους της Βρίσας για σχετική διανομή στους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Αν.Παζ.

 

Αποτελέσματα για όλους πλην Λέσβου

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήρθε να βάλει χτες Παρασκευή η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων. Χιλιάδων πλην… ημετέρων υποψηφίων όμως, καθώς, λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου και την αναβολή μέρους των εξεταζόμενων μαθημάτων, τα αποτελέσματα για τη Λέσβο και τη Χίο θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη των -εξ αναβολής- πανελλαδικών. Ωστόσο, ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες για τον υπόλοιπο νομό μας, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Καλή επιτυχία στους υποψηφίους της Λέσβου που διαγωνίζονται σήμερα Σάββατο και τη Δευτέρα 3 Ιουλίου.

Αν.Παζ.

 

 

 

Κάτι λείπει…

Δυστυχώς, έχουν αφαιρέσει έναν καταπληκτικό πίνακα από το Μουσείο Τεριάντ, εξηγεί στο «Ε» η καταξιωμένη καθηγήτρια του Μίσιγκαν Σοφία Κουφοπούλου, που «φέρνει» φοιτητές από το 2002 στη Μυτιλήνη κάθε χρόνο. Θυμάται χαρακτηριστικά λοιπόν ότι ήταν ένας με ένα κολάζ και την περίφημη ρήση του Σεφέρη: «Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει», η οποία αποτελούσε για εκείνη φοβερή πηγή έμπνευσης για να μιλήσει στους φοιτητές «για την αμφισημία που έχουμε με τις χώρες μας». Μάλιστα, θυμάται ότι, όταν η Αμερική μπήκε στο Ιράκ, είχε λάβει πολλά e-mails από φοιτητές της που είχαν έρθει στη Λέσβο: «Ένας απ’ αυτούς μου είπε: “Όπου και να πηγαίνω, η Αμερική με πονάει”, με αναφορά στο κολάζ που είχε δει στο Μουσείο Τεριάντ».

Αν.Παζ.

 

Ένα μεγάλο στοίχημα

Η διοίκηση της «HSW» με τη δρομολόγηση του «Νήσος Σάμος» στις Κυκλάδες παίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Αν το πλοίο αποσπάσει σημαντικό τμήμα της αγοράς, θα κλείσουν πολλά στόματα. Αν οι προσδοκίες της εταιρείας δεν επιβεβαιωθούν, βλέπουμε να δρομολογούνται εξελίξεις στην «HSW», που δαπάνησε 13 εκατ. ευρώ για την απόκτηση και τη μετασκευή του.

Ν.Μ.

 

Ψήφισμα του ΤΕΕ για τον σεισμό

«Ο θεσμικός ρόλος του ΤΕΕ και η επιστημονική ιδιότητα των μελών του καθιστούν αναγκαία την κατάθεση προτάσεων για την ορθολογική διαχείριση των τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν», γράφει το τμήμα του Β. Αιγαίου στο ψήφισμα που εξέδωσε για τον σεισμό, το οποίο γράφει μεταξύ άλλων τις εξής παρατηρήσεις:

  1. Η καταστροφή του οικισμού της Βρίσας προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και απαιτείται να διερευνηθούν οι λόγοι ενίσχυσης των σεισμικών κυμάτων που επέφεραν το αποτέλεσμα αυτό.
  2. Οι διαδικασίες γεωμετρικής αποτύπωσης της κατάστασης είναι χρήσιμο να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτού αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά των επιπτώσεων του σεισμικού φαινομένου επί των υποδομών και ανοδομών του οικισμού, λόγω διαχειριστικών αναγκών (καθαρισμός οδών, απομάκρυνση κατερρευσάντων τμημάτων κ.λπ.).
  3. Οποιαδήποτε απόφαση περί θέσης, τρόπου και μορφής ανοικοδόμησης του νέου οικισμού πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένες μελέτες και έρευνες στα επιστημονικά πεδία της γεωφυσικής-τεκτονικής γεωλογίας, γεωτεχνικής μηχανικής, αντισεισμικής τεχνολογίας, τοπογραφίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής.
  4. Σημαντικοί παράγοντες που χρήζουν αξιολόγησης είναι το ανάγλυφο, η σύσταση και στρωματογραφία του υπεδάφους, το συχνοτικό περιεχόμενο της διέγερσης και τα φαινόμενα ανάκλασης των σεισμικών κυμάτων στο γειτονικό ρήγμα Πολιχνίτου.
  5. Χρειάζεται να γίνει συστηματική επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν -και εν ανάγκη συμπλήρωσή τους- ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μορφολογία των αστοχιών και την τρωτότητα των κτισμάτων.

«Η χώρα μας, λόγω σεισμογενούς ιστορικού αλλά και υψηλής επιστημονικής εκπαίδευσης, έχει αποκτήσει πολύ ικανό επιστημονικό προσωπικό και μέσα στην αντισεισμική τεχνογνωσία και επομένως, με την κατάλληλη κινητοποίηση και τη βοήθεια όλων των διαθέσιμων επιστημονικών φορέων, εκτιμάται ότι σύντομα μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις πληγείσες περιοχές της Λέσβου. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου καλείται, ως συντονιστής της προσπάθειας ανοικοδόμησης, να ζητήσει τη συνδρομή όλων των σχετικών φορέων προκειμένου να καταρτιστεί κατάλληλο πρόγραμμα δράσεων που θα οδηγήσουν στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Είναι αυτονόητο ότι το ΤΕΕ, είναι αρωγός διά των οργάνων του στην ανωτέρω προσπάθεια ανοικοδόμησης», καταλήγει το ψήφισμα.

Α.Ω

 

Πίσω από τις προσφορές

Αν αυτές τις μέρες δείτε ελκυστικές προσφορές στην τιμή της πατάτας από τα σούπερ μάρκετ ή τα οπωροπωλεία της περιοχής σας, μην ενθουσιαστείτε. Οι τιμές παραγωγού της πατάτας αυτήν την περίοδο κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, από 0,20 ως 0,26 ευρώ ανά κιλό πωλούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά συνέπεια, αν αγοράζετε πατάτες με 0,5 ευρώ να γνωρίζετε πως υπάρχει μεικτό περιθώριο κέρδους 50% για το εμπορικό κύκλωμα.

Ν.Μ.

 

Εντυπωσιάστηκαν… πάλι!

Οι 50 διευθυντές και στελέχη γεωπάρκων απ’ όλο τον κόσμο, επιστημονικοί φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης που συνεργάζονται με γεωπάρκα, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 23 χώρες διαπίστωσαν το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των υποδομών αλλά και τον υποδειγματικό τρόπο ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου και ιδιαίτερα του Απολιθωμένου Δάσους και δήλωσαν ότι προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκου.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Απολιθωμένο Δάσος και το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο, για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών, τις ερευνητικές δραστηριότητες, τις δράσεις προστασίας και συντήρησης, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τις δράσεις εθελοντικής εργασίας νέων και πρακτικής άσκησης φοιτητών.

Έδωσαν, επίσης, θερμά συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση αλλά και για τις υποδομές που διαθέτει το Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη διοργάνωση συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Μπορεί πια όλα τα συγχαρητήρια που δέχεται το Μουσείο Σιγρίου και ο διευθυντής του να είναι για μας «ρουτίνα», όμως δεν είναι διόλου ασήμαντα καθαυτά, πολύ περισσότερο εφόσον προέρχονται από αναγνωρισμένους φορείς του εξωτερικού. Το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους ομολογουμένως αποτελεί τον καλύτερο «πρεσβευτή» του νησιού μας σε όλο τον κόσμο και ανοίγει δρόμους που θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι τοπικοί φορείς προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες στη Λέσβο.

Αν.Παζ.

 

 

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 01|07|2017 12:53

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνει τη μετακίνηση των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, με βάση τη σχετική πρόταση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λέσβου της 24ης Ιουνίου και μετά από απόφαση που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αναλαμβάνει την οικονομική κάλυψη της δαπάνης έτσι ώστε να πραγματοποιείται δωρεάν η μετακίνηση όλων των πολιτών για όλα τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου που συνδέουν τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Πολιχνίτου και Πλωμαρίου τόσο μεταξύ τους όσο και με την πόλη της Μυτιλήνης για το χρονικό διάστημα από 01/07/2017 έως 31/08/2017.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγραμματισμένα δρομολόγια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον διαδικτυακό τόπο του ΚΤΕΛ Λέσβου στην ηλεκτρονική διεύθυνση <http://www.ktel-lesvou.gr/>.

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 01|07|2017 12:25

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ποζάρει (κάτι που κάνει πολύ σπάνια) χαμογελαστή με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στο περιθώριο και της γνωστής δωρεάς της πρώτης προς τη δεύτερη ύψους 2,9 εκ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου. Η ισχύς εν τη ενώσει θα έλεγε κανείς για τις δύο σιδηρές κυρίες του δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης…

Κατηγορία Φωτογραφία
- 01|07|2017 12:23
Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 01|07|2017 11:57

Τι Πέμπτη κι αυτή που μόλις πέρασε! Συνέπεσαν συμβάντα που σηματοδοτούν το δράμα της ελληνικής πραγματικότητας. Μέσα σε βουνά σκουπίδια εν μέσω καύσωνα και τουριστικής περιόδου, εκτοξεύτηκε ο Ελληνο-Κυπριακός δορυφόρος Hellasat 3, την ώρα που στην Ελβετία ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η χρονική σύμπτωση είναι από μόνη της βαθιά συμβολική: την ώρα που η χώρα πνίγεται στα «σκατά» της πολιτικής ανικανότητας και της κομματικής λογικής, κάνει ένα σημαντικό βήμα εισόδου στη διαστημική εποχή και την υψηλή τεχνολογία και οικονομία, ενώ αντιμετωπίζει ένα κορυφαίο λιμνάζον εθνικό θέμα. Όλες οι συνιστώσες του ανθρώπινου ευ ζην -η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής, η υγεία, οι καλές κοινωνικές σχέσεις, η ελευθερία επιλογών- ό,τι δηλαδή θα έπρεπε να είναι ο απόλυτος στόχος μιας ευνομούμενης πολιτείας, γίνονται αλοιφή, απαξιώνονται ενώπιον της μικρότητας και της στρεβλής διακυβέρνησης. Δεν είναι μόνον η καθημερινότητα των πολιτών που θυσιάζεται, μ’ αυτόν τον τρόπο· είναι η σπατάλη του ονείρου μιας καλύτερης συλλογικής προοπτικής.

Η εκτόξευση του Hellasat 3 θα έπρεπε να είναι το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας. Όχι μόνον διότι είναι ο πλέον προηγμένος τεχνολογικά και μεγαλύτερος δορυφόρος σε περιστροφή, ούτε οι εφαρμογές του, από την άμυνα και την εποπτεία του φυσικού χώρου έως την οικονομία -θα υποστηρίζει ιντερνέτ και τηλεφωνία στους επιβάτες αεροσκαφών. Είναι ότι στο Κορωπί, δημιουργήθηκε το Κέντρου Ελέγχου όπου σημαντικοί επιστήμονες και μηχανικοί εργάζονται και παραμένουν στη χώρα. Είναι ότι αποτελεί παράδειγμα λειτουργίας και συνεργασίας της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον του 21ου αιώνα.

Αντί αυτής της ανάγνωσης, η όποια περιορισμένη συζήτηση έγινε, αφορούσε το βλακώδες «νοητικό τίποτα». Μέγα θέμα στα Μέσα: Γιατί πήγε ο Ν. Παππάς στο Κέντρο Εκτόξευσης των πυραύλων Ariane, στο τροπικό Κουρού; Γιατί, ε; Ο Παππάς είναι αρμόδιος Υπουργός και η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρίσταται σε ένα γεγονός τέτοιας εμβέλειας. Όσον αντιπαθής κι αν είναι ως φυσικό πρόσωπο, όσα κι αν του καταμαρτυρούνται πολιτικά, όφειλε να είναι παρών και η Ελλάδα μαζί του. Σάμπως το ίδιο όμως δεν έγινε και για τα σκουπίδια; «Όπως έστρωσαν να κοιμηθούνε», είπαν πολλοί, ενθυμούμενοι το τι έκαναν σε ανάλογες περιστάσεις οι «αντι-μνημονιακοί» Συριζαίοι· ειδικότερα, το πώς χρησιμοποίησαν συμβολικά τις «καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ».

Μακρύς ο κατάλογος της πολιτικής ευτέλειας… και χάνεται η ευκαιρία της ουσιαστικής συζήτησης για το μέλλον της χώρας. Ένα πέπλο βλακείας και μικρόψυχης ιδιοτέλειας καλύπτει τη χώρα. Θυμίζουμε εν πολλοίς το ανέκδοτο του πατροκτόνου που αυτοκτόνησε επειδή ορφάνεψε. Σπεύδουμε να δηλώσουμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και κάνουμε ό,τι μπορούμε να την σκοτώσουμε. Αποφεύγεται να θιγεί όμως η πολιτική ουσία: είναι άραγε οι συνδικαλιστές ο εκτελεστικός βραχίονας των κομμάτων ή μήπως τα κόμματα είναι οι πελάτες των αυτονομημένων συνδικαλιστών; Τι σημαίνει ακριβώς πολιτικά, οικονομικά και διοικητικά το «καλαμπούρι» με την καθαριότητα στο ΥΠΟΙΚ, όπου για Συριζαϊκούς λόγους επαναπροσλήφθηκαν οι «καθαρίστριες» και ταυτόχρονα λειτουργεί ανάθεση έργου σε ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών καθαριότητας;

Και μιας και μπήκαμε στον Ιούλιο, αναδεύονται οι μνήμες για όσους δεν είναι λωτοφάγοι. Ιούλιος, ο μήνας της Κύπρου και των συνεχών τραγωδιών της. Περνάν τα χρόνια, απομακρύνονται τα γεγονότα και το αίμα, η Κύπρος είναι πολλά χρόνια μπροστά από εμάς… Όμως, τον τελευταίο καιρό, μια μακρόσυρτη λιτανεία επισυμβαίνει στην Ελλάδα. Επαναπατρίζονται τα οστά όσων έπεσαν εκεί: οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι ναύτες του «Φαέθωνα», οι ΕΛΔΥΚάριοι του μαρτυρικού στρατοπέδου, οι αλεξιπτωτιστές της 1ης ΜΚ, οι αεροπόροι των μεταγωγικών… Οι ανώνυμοι της προδικτατορικής κρυφής ελληνικής Μεραρχίας μεγαλώνουν και σιγά σιγά φεύγουν· εμείς, οι έφηβοι του 1970, τωρινοί 55+αρηδες τα ’χουμε κάνει σαν τα μούτρα μας, οι νεότεροι ζουν στην επιβεβλημένη καταστολή της μνήμης.

Όσοι αρνούνται όλον αυτόν το χυλό της ανοησίας, καρτερούν. Που σημαίνει περιμένουν αλλά και επιδεικνύουν καρτερίαν εν αναμονή του Ορθού Λόγου. Κι όπως λέει και το κυπριακό τραγούδι: Καρτερούμε μέρα νύχτα/να φυσήξει ένας αέρας/σ’τούτο τον τόπο τον καμμένο/δε θωρεί ποτέ δροσά/Για να φέξει καρτερούμε το φώς κείνης της μέρας/που να φέρει στον καθένα/και δροσά και ποστασά.

 

Κατηγορία Δεύτερη ανάγνωση
- 01|07|2017 10:41

ΜΠΑΓΑΣΗΔΕΣ…

Ώστε έτσι. Το πρόβλημα της ελληνικής παιδείας είναι εάν θα υπάρχει στα σχολικά βιβλία η «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου; Διότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Υπουργείου και Ιεραρχίας εντοπίζεται στους… βλάσφημους στίχους αυτού του τραγουδιού αλλά και δύο τριών άλλων… σατανικών τραγουδιών. Όπως π.χ. το «Μπαγάσας» του Άσιμου ή το τραγούδι «Umbrella» της Ριάνα!

Προφανώς ακόμα και στη σημερινή Ελλάδα που τα έχουμε δει όλα, που παρακολουθούμε μετά μανίας το «Survivor», η λέξη «μπαγάσας» θεωρείται κακή! Κι όμως ξέρουμε κάτι… μπαγάσηδες της πολιτικής που τα καταφέρνουν μια χαρά. Αλλά φανταστείτε την άλλη σκηνή. Οι Ιεράρχες μας να είναι γύρω γύρω, στη μέση να έχουν ένα cd player (ελπίζουμε χωρίς δυνατότητα εικόνας μη τυχόν και κολαστούν από το σφριγηλό κορμί της…) και ν’ ακούνε προσεκτικά τα τραγούδια της Ριάνα για να διακρίνουν εάν υπάρχουν βλάσφημοι στίχοι! Κι όλα αυτά τα δέχεται η αριστερή κυβέρνηση όταν μάλιστα κατάφερε να μας… εκτοξεύσει στο διάστημα! Κόλλησε εξαιτίας μιας «Συννεφούλας»!

«Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων», τόνιζε σε προηγούμενες ανακοινώσεις του το Υπουργείο. Οι… μαγκιές όμως μπήκαν στο περιθώριο μπροστά στην επέλαση των ρασοφόρων. Γιατί όπως και να το κάνουμε, εκλογές πλησιάζουν, τα ράσα ελέγχουν χιλιάδες ψήφους, μηχανισμούς έχουν. Εδώ κοτζάμ Ανδρέας με το ΠΑΣΟΚ του έκανε πίσω, ο Αλέξης θα κάνει μαγκιές; Άσε που έχει δίπλα του τον Πάνο που, σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, στόχος του είναι να επαναφέρει το… παιδί στον στρωτό δρόμο!

Και η ελληνική παιδεία τραβάει τον δικό της δρόμο μέσα στην κάψα του καλοκαιριού. Κολασμένες λοιπόν εξετάσεις δίνουν σήμερα τα παιδιά μας μες στην καυτή ζέστη, στο άγχος κι ένα αβέβαιο μέλλον. Τα… καημένα εκπαιδεύονται δίχως να γνωρίζουν τη «Συννεφούλα», τον «Μπαγάσα» και τους στίχους της Ριάνα! Παιδεία είναι αυτή; Θα περάσουν, θα σπουδάσουν, θα πάρουν πτυχίο και μετά θα βγουν στην… ανεργία! Αλλά δεν θα έχουν μολυνθεί από βέβηλους στίχους! Και η ζωή τραβάει τη δική της ανηφόρα.

Εν κατακλείδι. Επειδή η φιλελεύθερη κοινωνία δεν εξαντλείται στην οικονομία, αλλά επιβεβαιώνεται σε κάθε πτυχή της, καλό είναι όλες οι δυνάμεις της πολιτικής να οριοθετήσουν τους όρους λειτουργίας της. Ο καθένας στον χώρο του. Η πολιτεία για τη λειτουργία του κράτους. Η εκκλησία για τη δική της λειτουργία.

 

 

 

ΕΙΠΕ

«Φιλοξενούμε στην Πινακοθήκη μας ίσως τη σπουδαιότερη έκθεση από την ίδρυσή της».

Γιώργος Βαρουδάκης, πρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων αναφερόμενος στην έκθεση της συλλογής Τεριάντ

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι υπολειπόμενες πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα πραγματοποιηθούν στις 10 π.μ. στις αίθουσες εξετάσεων με προσέλευση μέχρι τις 9:30 π.μ.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τετραήμερο πανηγύρι του Ταύρου 2017 στην Αγία Παρασκευή.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στα Πάμφιλα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαλλίδιο» από τις 5:30 έως τις 9:30 το απόγευμα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στο πλαίσιο του Εργατικού Φεστιβάλ στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στις 8 μ.μ.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Απέναντι του βουνού» του Χρόνη Μπότσογλου, Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, στις 8:30 μ.μ., διάρκεια έκθεσης μέχρι 30 Ιουλίου.

ΤΕΝΙΣ

5o Περιφερειακό τουρνουά τένις στη Νεάπολη Μυτιλήνης από τις 5:30 μ.μ.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Α΄ Φάση της Πανελλήνιας Συνάντησης Ανάπτυξης Κωπηλασίας στα Θέρμα του κόλπου Γέρας στις 9 π.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Transformers 5: Ο τελευταίος ιππότης» στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τετραήμερο πανηγύρι του Ταύρου 2017 στην Αγία Παρασκευή.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Συνέδριο με θέμα: «Making space for socio-spatial and socio-ecological justice in research and action strategies» στο Τμήμα Γεωγραφίας, Λόφος Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις 7 μ.μ., μέχρι τις 6 Ιουλίου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου Cosmos Fc - Επίλεκτοι Λέσβου στο δημοτικό στάδιο Πλωμαρίου στις 7 μ.μ.

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 1971

 

Γεγονότα

 

- Εκδίδεται ο 1ος τόμος της «Mytilena Sacra» από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Γ. Κλεομβρότου. Στο βιβλίο αυτό είναι συγκεντρωμένο το υλικό των 900 περίπου χρόνων της Ιεράς Μονής Υψηλού κατά τους χρόνους της bυζαντινής αυτοκρατορίας, της τρομοκρατίας και του ελεύθερου βίου. Παράλληλα το βιβλίο αναφέρει και θέματα από τη ζωή της Λέσβου.

- Εγκαινιάζεται το τουριστικό συγκρότημα κατοικιών ΚΑΤΙΑ στην Κράτηγο.

- Φθάνει στη Μυτιλήνη η Σταρ Ελλάς Γωγώ Αντζολετάκη, η οποία συνοδεύεται από τον Μυτιληνιό Τζέιμς Πάρις, τον γνωστό άνθρωπο του ελληνικού κινηματογράφου. Σκοπός της επίσκεψης είναι οι λίγες μέρες διακοπών αλλά παράλληλα και οι προετοιμασίες για μια ακόμα ταινία του Τ. Πάρις. Η ταινία θα έχει τον τίτλο «Το μεγάλο παιχνίδι» από ένα βιβλίο του Γιάννη Μαρή, όπου εκτός από την Ατζολετάκη θα συμπρωταγωνιστεί και ο Χρήστος Πολίτης.

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 01|07|2017 10:15

 

 Μείωση φόρων που βαρύνουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, περισσότερες χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων, επαναφορά του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, που είχε συνταχθεί επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου από την τότε υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, και μακρόπνοος σχεδιασμός για την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ν.Δ., όπως το παρουσίασε ο τομεάρχης Τουρισμού Μάνος Κόνσολας χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου μαζί με τον βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου Στρατή Καραγεωργίου.

Σκληρή ήταν η κριτική του κ. Κόνσολα προς την κυβέρνηση τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση του τουριστικού τομέα όσο και για την αντιμετώπιση της Λέσβου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Χαρακτηριστικά είπε ότι τον Ιανουάριο είχε καταθέσει επερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού με την οποία ζητούσε να παρουσιαστούν οι πόροι που διατέθηκαν προκειμένου να ανακάμψει η τουριστική κίνηση της Λέσβου. Όμως το Υπουργείο δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Επίσης, είπε ότι αγνοείται η τύχη του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, που η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο είχε υποσχεθεί.

Στόχος της Ν.Δ. είναι μέχρι το 2021 η χώρα να έχει φθάσει στα 35 εκατομμύρια επισκέπτες και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ν.Δ. επιδιώκει τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μέσα από την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, την ενίσχυση των καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων και την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων. Στις άμεσες προτεραιότητες της Ν.Δ. είναι η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, ζήτημα που θέτουν με μεγάλη ένταση όλες οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών που βαρύνουν τις τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που σχετίζονται με τον τουρισμό (π.χ. μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση).

Ακόμη, ο κ. Κόνσολας δήλωσε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ της μείωσης των προσφύγων που βρίσκονται στη Λέσβο σε επίπεδα τέτοια που να είναι ανάλογα με τον πληθυσμό του νησιού και της έκτασής του. Αρνήθηκε ότι ανακοινώσεις των τοπικών φορέων συνέβαλαν στη δημιουργία αρνητικής εικόνας για τη Λέσβο και επέρριψε την ευθύνη για την προσφυγική κρίση στην κυβέρνηση και τους λάθος χειρισμούς που αυτή έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

Ως θετικό παράδειγμα αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος παρουσίασε ο κ. Κόνσολας την περίπτωση της Κω, όπου ήδη η τουριστική κίνηση έχει ανακάμψει. Οι κ. Αθανασίου και Κόνσολας εμφανίστηκαν στη συνέντευξη με ταυτόσημες θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα. Αμφότεροι χαρακτήρισαν μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να δεχθεί την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά και τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών. Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί από το ΔΝΤ και επί των ημερών της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η τότε κυβέρνηση με αποφασιστικό τρόπο είχε πει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αυτό το μέτρο και γι’ αυτό το ΔΝΤ είχε υπαναχωρήσει. Επίσης, ο τομεάρχης τουρισμού της Ν.Δ. είπε πως η Λέσβος λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει θα πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις άλλες περιοχές της χώρας στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, δηλαδή θεωρεί αναγκαία τη διαφοροποίηση των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου. Με διαφορετικό τρόπο, κατά την άποψή του, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων.

 

Στρατηγικός σχεδιασμός

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού κατά τον κ. Κόνσολα είναι ο λόγος που η χώρα μας σημειώνει μικρή αύξηση στην τουριστική κίνησή της παρά το ότι οι ανταγωνίστριες χώρες της ανατολικής Μεσογείου καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Θεωρεί δεδομένο ότι οι παρούσες συνθήκες δεν θα κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σύντομα οι ανταγωνίστριες αγορές στην ανατολική Μεσόγειο θα ανακάμψουν. Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι το στοιχείο που θα επιτρέψει στη χώρα να βελτιώσει τα έσοδά της και μετά τη σταθεροποίηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Κόνσολας έναντι της κυβέρνησης για το ότι μέχρι σήμερα δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία ώστε να αναπτύξει τον τουρισμό κρουαζιέρας στα νησιά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης αλλά και πολλά νησιωτικά λιμάνια.

 

Τι είπαν οι φορείς της Λέσβου

Ο πρώην δήμαρχος του Μολύβου Δημήτρης Βατής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, γεγονός που είχε καταστροφικές συνέπειες στην τουριστική κίνηση της βόρειας Λέσβου. Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι τόνισαν ότι το κόστος μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τη Λέσβο είναι απαγορευτικό τόσο με τα αεροπλάνα όσο και με τα πλοία της ακτοπλοΐας. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου σημείωσε πως, όταν εκείνος κατεβαίνει στην Αθήνα, πληρώνει 120 ευρώ για το αεροπορικό εισιτήριο, ενώ ο συνάδελφος του από τα Χανιά πληρώνει 19,90 ευρώ. Επίσης, τόνισαν ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

Από την έντυπη έκδοσηη του Εμπρός

 

Κατηγορία Πολιτική
- 01|07|2017 09:49

«Σε μία εβδομάδα θα έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις για την εξέλιξη των επιδομάτων προς τους πολίτες» ήταν η δήλωση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στις 22 Ιουνίου από τη Βρίσα. Σήμερα είναι 1 Ιουλίου και δυστυχώς δύσκολα κάποιος μπορεί να πει πως αποτελεί έκπληξη το ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα απ’ όσα είπε ο υπουργός. Εξάλλου, η δυσπιστία ως προς τα… γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και ο προβληματισμός από τη διαχρονική σχέση των κυβερνώντων με το γνωμικό που συναρτά τους λόγους με το έργο ήταν έκδηλα στους τοπικούς φορείς από την επομένη κιόλας του σεισμού.

Η δύσκολη κατάσταση, ωστόσο, εκατοντάδων πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους από τις 12 του Ιούνη δεν αποκλείεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, ειδικά τις επόμενες ημέρες του καύσωνα, με πολλούς εξ αυτών να προσπαθούν από προχθές να διαπραγματευτούν με την «καλή πίστη» ξενοδόχων και ιδιοκτητών προς ενοικίαση δωματίων ή σπιτιών, αφού αμφότερες οι πλευρές δεν έχουν στα χέρια τους απολύτως κανένα «χαρτί» που να εγγυάται την πληρωμή του επιδόματος φιλοξενίας εκ μέρους του κράτους. Μέσα σε όλα αυτά, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απέστειλε χθες το μεσημέρι επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας του την άμεση διευθέτηση της πολύ σοβαρής αυτής εκκρεμότητας που τυπικά δεν εξασφαλίζει κανέναν σεισμόπληκτο, υπενθυμίζοντας πως το «μαξιλάρι» του δήμου για τη διευκόλυνση των ενεργειών της κυβέρνησης αποσύρθηκε, αφού ως γνωστόν ο δήμος είχε ενημερώσει εδώ και 10 ημέρες πως έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το κόστος του επιδόματος φιλοξενίας μέχρι τέλος του Ιούνη…

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το πραγματικά δύσκολο στάδιο τής μετά σεισμόν εποχής της Λέσβου δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και, όπως υποστηρίζαμε και στο χθεσινό αντίστοιχο ρεπορτάζ μας, οι συγκρίσεις σχετικά με το τι έγινε και τι δεν έγινε στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά το 2014 είναι αναπόφευκτες. Η κυβέρνηση καλό θα είναι να επιδείξει τη σοβαρότητα επιτέλους που απαιτείται σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις και να μην πιστεύει πως η αυτοδιοίκηση θα… καλύψει τα νώτα της για ικανό χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και την εποχή του προσφυγικού.

Σε μία εβδομάδα θα ήταν υποτίθεται υπογεγραμμένες οι (δύο) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνταν, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, για να απελευθερωθεί η οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Λέσβου. Στη συνάντηση που έγινε στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στις 22 Ιουνίου, ο κ. Σπίρτζης είχε αναλύσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα του σεισμού στους τοπικούς φορείς και είχε αναδείξει ως μείζον την υπογραφή των ΚΥΑ, δίνοντας περιθώριο μίας εβδομάδας για να ξεμπερδέψει από το βασικό αυτό στάδιο, της γραφειοκρατικής δηλαδή ακολουθίας. Εξάλλου, ο υπουργός γνώριζε πως και η ανάληψη του κόστους εκ μέρους του δήμου για το επίδομα φιλοξενίας προς τους σεισμόπληκτους θα είχε ισχύ μέχρι το τέλος του Ιούνη, με τις 300.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν μέσω του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας για να καλυφθούν τα έξοδα των ξενοδόχων, κυρίως στα Βατερά, να αποτελούν ένα πρώτο και σε κάθε περίπτωση προσωρινό μέτρο.

 

Οι παρενέργειες της μη έκδοσης ΚΥΑ

Από προχθές λοιπόν και ακόμα περισσότερο χθες, οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου-φιλοξενίας, όπως ήταν φυσικό, ήταν ανάστατοι. Και χωρίς να έχουν στα χέρια τους καμία εγγύηση, εκτός από την… προφορική δέσμευση του υπουργού Υποδομών, μπήκαν στη διαδικασία να… ανανεώσουν οι περισσότεροι τη «σύμβαση» φιλοξενίας τους ή να διαπραγματευτούν μια νέα, συναντώντας αναπόφευκτα αρκετά προβλήματα στην αναζήτησή τους αυτή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή σεζόν και οι ξενοδόχοι (καλώς ή κακώς) δεν πείθονται από την έτσι κι αλλιώς… αναδρομική ισχύ της δέσμευσης Σπίρτζη για την καταβολή επιδόματος ενοικίου.

Κάποιοι δε, σύμφωνα με καταγγελίες, έπεσαν και θύματα αισχροκέρδειας στην προσπάθειά τους να βρουν ακόμα και σπίτι προς ενοικίαση, με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό να επιβεβαιώνει κάποιες απ’ αυτές με δηλώσεις του στην τοπική συνάδελφο «Νέα της Λέσβου», κάνοντας λόγο για επαγγελματίες που… «νοικιάζουν κοτέτσια στους σεισμόπληκτους και ζητούν 400 και 600 ευρώ»! Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, εκτός του επιδόματος φιλοξενίας, που είναι το πιο άμεσο για να μη μείνει κανένας πολίτης στον δρόμο, στον αέρα (ελέω… απουσίας της ΚΥΑ) είναι και το έκτακτο βοήθημα των περίπου 500 ευρώ.

 

 

 

Η επιστολή Γαληνού στον Σπίρτζη

 

Ο δήμαρχος Λέσβου χθες, τελευταία ημέρα του Ιούνη και της ισχύος του… «δικού του» επιδόματος φιλοξενίας, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας σε δραματικό τόνο την ΚΥΑ για τα έκτακτα βοηθήματα και υπενθυμίζοντας πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως σε εκείνη του σεισμού της Κεφαλονιάς, ανάλογη ΚΥΑ είχε εκδοθεί μόλις μέσα σε λίγες ημέρες.

«Μέχρι σήμερα ο Δήμος Λέσβου φρόντισε για την κάλυψη του κόστους σίτισης και διαμονής των πληγέντων για έως ότου εκδοθεί η ΚΥΑ και τακτοποιηθούν με την ενοικίαση κατοικίας για να στεγασθούν και γενικά να λάβουν όσα η Πολιτεία τούς οφείλει. Όπως καταλαβαίνετε, είναι επιτακτική ανάγκη η έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ για να βρουν στέγη οι πληγέντες από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, καθώς η καθυστέρηση στην έκδοσή της επιτείνει την αγωνία τους και δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση. Παρακαλώ, για τις άμεσες ενέργειές σας και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του…

 

Εντείνεται ο προβληματισμός

Την ίδια ώρα και με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες αλλά και αδιευκρίνιστες υποθέσεις για την αντιμετώπιση γενικότερα των συνεπειών του σεισμού, στη δημοτική αρχή δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από τη μη -έως τώρα- ανταπόκριση της κυβέρνησης. Μάλιστα, ερχόμενοι σε επαφή από προχθές με τη δημοτική αρχή Κεφαλονιάς, που έχει πρόσφατη την εμπειρία του σεισμού του 2014, συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν και την παραμικρή πληροφορία που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τη συνέχεια, χωρίς να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως η ανταπόκριση του κράτους το 2014 ήταν πιο άμεση και πιο… ξεκάθαρη.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top