FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|06|2017 20:40

Έλσα Μυρογιάννη

«Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη»

Εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο»

Αθήνα 2016

 

Ο Θόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1960-1965) και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1966-1968) ταξίδεψε στη Μεσόγειο μελετώντας την αρχαιοελληνική τέχνη και την τέχνη της Μεσογείου. Το 1970 διορίστηκε ως βοηθός στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά. Το 1981 μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι. Το 1987 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής και το 1991 τακτικός καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών. Έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Το 2009 στο δημοτικό σχολείο του χωριού του ίδρυσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Μεγάλο γλυπτό του με τίτλο «Σαπφώ» κοσμεί τη Σκάλα Ερεσού.

Το 1991 o Θόδωρος Παπαγιάννης, συγκλονισμένος από τις καταστροφές που έγιναν στο Πολυτεχνείο, έφτιαξε από τα αποκαΐδια τα περίφημα γλυπτά υπερφυσικών διαστάσεων που τα ονόμασε «Φαντάσματα». Το παρόν εξαιρετικό βιβλίο της φιλολόγου Έλσας Μυρογιάννη πραγματεύεται το έργο του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη. Είναι ένα καλογραμμένο, εύληπτο, εικονογραφημένο βιβλίο τέχνης που απευθύνεται σε νεαρούς εφήβους αλλά και σε ενήλικες. Εκτός από την αισθητική παιδεία, που είναι ένας από τους στόχους του βιβλίου, θίγονται θέματα που σχετίζονται με τη δύναμη της τέχνης, τη νεότερη ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστης» στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων».

 

 

Μαρία Σκαμάγκα

«Ο σκύλος Κάρλος» (Εικόνες: Αλία Ζάε)

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Αθήνα 2016, σελ. 50

 

Ο σκύλος Κάρλος, ένα σπάνιο αλλά μοναχικό παιχνίδι, θα ταξιδέψει αναπάντεχα από το προνομιούχο αθηναϊκό του προάστιο ως την αγκαλιά ενός παιδιού από έναν τόπο μακρινό. Η ιστορία της συνάντησής τους είναι ένα τρυφερό παραμύθι για την τύχη που η ζωή επιφυλάσσει στις προσδοκίες μας, μικρές και μεγάλες, για την ανατροπή, την περιπλάνηση, γι’ αυτά που χάνουμε, αλλά, κυρίως, για όσα θαυμαστά βρίσκουμε όταν νομίζουμε πως όλα έχουν χαθεί. Ένα εξαιρετικό παραμύθι με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά από 6 ετών.

 

 

Γλυκερία Γκρέκου

«Ο μυστικός καθρέφτης» (Eικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου)

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Αθήνα 2017, σελ. 47

 

Η Φωτεινή είναι ένα κορίτσι που της αρέσει να καθρεφτίζεται. Και από μικρή χαίρεται να παίζει με τη μαμά της μπροστά στον καθρέφτη. Νιώθει χαρούμενη και δυνατή! Καθώς μεγαλώνει, διαπιστώνει πως και η ματιά της μαμάς της είναι ένας αγαπημένος καθρέφτης.

Κάποια μέρα, η καθημερινότητα αλλάζει, ο καθρέφτης τη στενοχωρεί, η αγαπημένη ματιά δεν είναι πια φωτεινή. Και η Φωτεινούλα νιώθει σκοτεινούλα. Θα μπορέσει, άραγε, ο καθρέφτης να ξαναγίνει φωτεινός, κρυστάλλινος και πολύτιμος, και η Φωτεινή να ξαναβρεί το χαμόγελό της;

Μια ιστορία για παιδιά και μαμάδες, μια ιστορία για την αυτοεκτίμηση και για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ματιά της μητέρας όταν αντανακλά θετική εικόνα για το παιδί της από την Γλυκερία Γκρέκου, που έχει σπουδάσει παιδαγωγικά και εργάζεται στην εκπαίδευση. Για παιδιά από 8 ετών.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|06|2017 19:37

Δύο χρόνια -και- μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Μουσείου Τεριάντ, επιτέλους, το Μουσείο-σύμβολο του νησιού εγκαινιάζεται στις 3 Ιουλίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Θυμίζουμε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί αρχές του 2015 και παραδόθηκε, πάλι κατόπιν εορτής, τον Οκτώβριο του 2016.

Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου μέσω ΕΣΠΑ και με προϋπολογισμό 2.051.700 ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για το υποέργο του κτηριακού, για την ανακαίνιση, διαρρύθμιση και επισκευή του κτηρίου όπου στεγάζεται το μουσείο.

Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι αυτό έγινε με την αυτεπιστασία της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων χωρίς, όπως θα περίμενε κανείς με ένα τέτοιο ύψος στον προϋπολογισμό του υποέργου, να γίνει κάποια προκήρυξη. Το υπόλοιπο ποσό χρησιμοποιήθηκε για το υποέργο της «Επανέκθεσης», που ανέλαβε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η συλλογή

Μια συλλογή μοναδική που παραμένει διαχρονικά μοντέρνα περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου Τεριάντ στη Βαρειά σ’ έναν χώρο διαμορφωμένο όπως θα ήθελε ο ίδιος ο δωρητής Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ. Το τελευταίο επισημαίνεται από τους ίδιους τους επιμελητές και μουσειολόγους της ανακατασκευής του μουσείου, που φιλοξενεί καταλλήλως πλέον τα έργα που συντηρήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η διάρθρωση του μουσειακού χώρου διατηρήθηκε, με τον κάνναβο ως αφετηρία και με δομικές παρεμβάσεις στην ορθογώνια κάτοψη κάθε αίθουσας. Σ’ αυτόν το μουσειακό σχεδιασμό οδήγησε η αρχική επιλογή του Τεριάντ να αντιμετωπίσει ως εκθέματα μεμονωμένες σελίδες των εκδόσεών του, καταργώντας την έννοια του βιβλίου. Στόχος της επανέκθεσης είναι η προστασία και η παρουσίαση του συνόλου του εκδοτικού έργου του Τεριάντ με νέα μουσειολογική αντίληψη και με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνογνωσίας.

Όλη η συλλογή κατανέμεται στις αίθουσες χρονολογικά, ανά πενταετία, διαχωρισμός που σχετίζεται οργανικά με τη δράση του Τεριάντ και τα γεγονότα που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή τέχνη. Σε κάθε αίθουσα παρουσιάζονται οι εκδόσεις σε ψηφιακή ανασύσταση.

Το λεσβιακό τοπίο εισβάλλει στο μουσείο επιλεκτικά: στο χαγιάτι, σε διαρκή διάλογο με το έργο του Καρτιέ-Μπρεσόν, στην αίθουσα των Ελλήνων Καλλιτεχνών και Θεματικών Εκθέσεων καθώς και στη Βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί ψηφιοποιημένη τη συλλογή. Δώδεκα βιβλία καλλιτεχνών εκτίθενται με ελεύθερη πορεία: Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Λόρανς, Λεζέ, Μιρό, όλοι τους εμβληματικές μορφές του μοντερνισμού και προσωπικοί φίλοι του Τεριάντ. Ανάμεσά τους και το βιβλίο «Δάφνις και Χλόη».

 

Και έκθεση στα Χανιά

Εντωμεταξύ, έργα από τις αποθήκες της συλλογής του Μουσείου Τεριάντ θα παρουσιαστούν στα Χανιά στο τέλος του Ιουνίου σε μια μοναδική έκθεση προβολής του Μουσείου της Μυτιλήνης και των συλλογών του. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 28 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Μέσα από πρωτότυπα έργα τη συλλογής ντόπιοι και επισκέπτες της Κρήτης θα έρθουν σε επαφή με τη Μυτιλήνη του Θεόφιλου και του Τεριάντ.

Κατηγορία Παιδεία
- 09|06|2017 19:02

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου καλεί τους υποψήφιους για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για τις δομές της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.,ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) καθώς και για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Παιδείας για το σχολικό έτος 2017-2018

Οι προσωρινοί αναλυτικοί Πίνακες μοριοδότησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται στο Α.Σ.Ε.Π., μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιουνίου μέσω του διαδικτυακού του τόπου www.asep.gr. Καμία ένσταση δεν υποβάλλεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων / Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

 

Κατηγορία Παιδεία
- 09|06|2017 18:39

Το Α΄ Βραβείο Υποκριτικής απονεμήθηκε σε όλους τους μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης από τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού μήκους FILMMAKERS 2017 «Οι μαθητές κινηματογραφούν…», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας για την ταινία: «4 αποχρώσεις του άγχους».

Η ταινία αγγίζει ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητα του σημερινού Έλληνα έφηβου μαθητή, το άγχος. Τα παιδιά εξωτερίκευσαν τα αισθήματα, τις αγωνίες και τα άγχη της εφηβικής ηλικίας.

Ο διευθυντής του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης Σίμου Νικόλαος και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου, που «τόλμησε» να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο της και να γίνει παραγωγός των εικόνων που επιθυμεί, συνδυάζοντας τη δική της ευαίσθητη ματιά του κόσμου με τη χρήση των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και τη συντονίστρια καθηγήτρια κ. Χρυσάνθη Φουρνατζή που με αγάπη στάθηκε δίπλα στους μαθητές και τους βοήθησε να εκφραστούν δημιουργικά. Επίσης, ευχαριστούν τη Ναυτιλιακή Εταιρεία «Blue Star Ferries» για τη χορήγηση δωρεάν εισιτηρίων μετάβασης στον Πειραιά και επιστροφής στη Μυτιλήνη. Με την προσφορά αυτήν δόθηκε η δυνατότητα να εκπροσωπηθεί το σχολείο στην Τελετή Απονομής Βραβείων.

Ο Διευθυντής του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης κ. Σίμου Νικόλαος και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν την Περιφερειάρχη  Β. Αιγαίου κ. Καλογήρου Χριστιάνα για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημα για μετάβαση στην Αθήνα, ομάδας μαθητών  προκειμένου να παραστούν στην Τελετή Απονομής Βραβείων  του 1ου  Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού μήκους FILMMAKERS 2017. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό οι μαθητές έλαβαν το Α΄ Βραβείο Υποκριτικής (απονεμήθηκε σε όλους τους μαθητές).

 

Επίσης ευχαριστούν τη Ναυτιλιακή Εταιρεία «BLUE STAR FERRIES» για τη χορήγηση  δωρεάν εισιτηρίων μετάβασης στον Πειραιά και επιστροφής στη Μυτιλήνη. Με την προσφορά αυτή δόθηκε η δυνατότητα να εκπροσωπηθεί το σχολείο στην Τελετή Απονομής Βραβείων.

 

 

Κατηγορία E-TV
- 09|06|2017 18:18

Μια απίστευτη ημέρα. Ένα 24ωρο και κάτι με την Μπαρτσελόνα στη Λέσβο. Με μια εκ των σπουδαιότερων ομάδων του πλανήτη, που είναι «Mes que un club», δηλαδή κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος.

 

 

Ρεπορτάζ-Κείμενο: Βαγγέλης Παπαντώνης
Επιμέλεια βίντεο-ρεπορτάζ: Μαρίνος Ορφανός, Βαγγέλης Παπαντώνης
Κάμερα - Μοντάζ: Ιγνάτης Τσικνής
Κάμερα Β': Παναγιώτης Στάμος
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γεωργατσέλος

Το Στάδιο Μυτιλήνης φόρεσε τα γιορτινά του και υποδέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης τους βετεράνους της «Μπάρτσα», στο φιλικό με την ομάδα επιλέκτων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Ο «Ταρλάς» γέμισε αστέρια. Όχι στον ουρανό, αλλά στο χορτάρι. Μπροστά σε περίπου 2.500 φιλάθλους, που βρέθηκαν στις κερκίδες του για να παρακολουθήσουν από κοντά αυτή τη μοναδική γιορτή.

Στο αγωνιστικό σκέλος ήταν όλοι τους εκεί. Παίκτες με τεράστια ιστορία, που φόρεσαν τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», αλλά και Έλληνες διεθνείς, με μεγάλη καριέρα εντός και εκτός συνόρων. Η Μπαρτσελόνα μπήκε ορεξάτη και ο Εντμίλσον αποδείκνυε πως θα μπορούσε άνετα ακόμα και σήμερα να «μαγεύει» στο γήπεδο. Με γκολ πίσω από το κέντρο, άνοιξε το σκορ, αφού ο Σουλογάνης είχε βγει λίγο έξω από την εστία του και δεν κατάφερε να αποκρούσει. Λίγο αργότερα, η Ελλάδα ισοφάρισε με τον Γιάννη Αμανατίδη και πριν τη λήξη του ημιχρόνου πέρασε μπροστά με γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου. Ωστόσο η «Μπάρτσα» ισοφάρισε σε 2-2 με εκτέλεση φάουλ, αυτή τη φορά, του Εντμίλσον που έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» της εστίας της εθνικής μας.

Χορταστικό θέαμα

Στην επανάληψη, οι δύο ομάδες δεν σταμάτησαν λεπτό να κυνηγούν ένα ακόμα γκολ, θέλοντας τη νίκη. Τελικώς πέτυχαν ένα η καθεμιά, με τους Χλωρό και Μπλανκέρα. Το χορταστικό 3-3 άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους φιλάθλους, που χειροκρότησαν θερμά όλους τους βετεράνους και των δύο ομάδων. Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, όλοι οι ποδοσφαιριστές κατευθύνθηκαν προς το μέρος των φιλάθλων και ανταπέδωσαν το ζεστό χειροκρότημα, δείχνοντας προς το μέρος της εξέδρας, σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχουν προσφέρει οι Λέσβιοι τα τελευταία χρόνια στην ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

Βραβεύσεις εκατέρωθεν

Αμέσως μετά, ο Δήμος Λέσβου δια χειρός Σπύρου Γαληνού απένειμε τιμητικές πλακέτες σε όλους τους συμμετέχοντες ποδοσφαιριστές. Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα χάρισαν από την πλευρά τους μια επίσημη φανέλα των «μπλαουγκράνα» στον Δήμαρχο Λέσβου, με τυπωμένο το όνομά του στο πίσω μέρος της.

Σπ. Γαληνός: «Οι αξίες παραμένουν παντοτινές»

Στην αίθουσα Τύπου, παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι εντός και εκτός νησιού. Αρχικά, ο κ. Γαληνός ευχαρίστησε την Μπαρτσελόνα για την παρουσία της στη Λέσβο, τονίζοντας: «Μια μεγάλη βραδιά για το νησί και το Στάδιο της Μυτιλήνης, που με μια δόση υπερβολής, θα πω ότι θύμισε κάτι από το θρυλικό Καμπ Νου. Ευχαριστώ τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων, που μας απέδειξαν ότι οι αξίες παραμένουν παντοτινές. Εκτός από εξαίρετοι αθλητές, είναι όμως και υπέροχοι άνθρωποι. Ευχαριστώ και τους χορηγούς, ιδιαιτέρως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περιμένουμε η συνεργασία αυτή να έχει συνέχεια».

M. Vallès: «Η Λέσβος αποτελεί παράδειγμα»

Εκ μέρους του Ιδρύματος της Μπαρτσελόνα μίλησε η γενική διευθύντρια Mària Vallès, επισημαίνοντας: «Η αλληλεγγύη που επέδειξε η Λέσβος στους πρόσφυγες είναι αξιοθαύμαστη και αποτελεί παράδειγμα για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Σας το αναγνωρίζουμε και σας ευχαριστούμε για όσα έχετε προσφέρει. Το Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα θα συνδράμει και με μελλοντικές ανάλογες δράσεις, στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των προσφύγων».

L. Ort. Zevallos: «Ξεχωριστή εμπειρία»

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ένωσης των ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα, Luis Ortiz de Zevallos, επεσήμανε: «Για εμάς είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Όταν είσαι μακριά δεν μπορείς να δεις την πραγματική εικόνα. Με την επίσκεψή μας, δώσαμε και εμείς μια νότα αλληλεγγύης στα παιδιά. Παραμένουμε στη διάθεση σας, για να μοιράσουμε χαρά και ευτυχία. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο και όλους τους φιλάθλους της Λέσβου, για την τόσο ζεστή υποδοχή».

J. Belletti: «Πανέμορφο νησί»

Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Juliano Belletti ανέφερε: «Ήρθα στη Λέσβο και είμαι πολύ συγκινημένος από όσα είδα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την ευκαιρία που μας δώσατε. Γνωρίζετε ότι η Μπάρτσα είναι κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος. Με την παρουσία μας εδώ, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε και να φανούμε αλληλέγγυοι προς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Θα επιστρέψουμε στις πατρίδες μας με τις εικόνες από τα χαμόγελα των παιδιών, που είδαμε σε αυτό το πανέμορφο νησί.»

Ν. Νιόπλιας: «Μεγάλες ομάδες, μεγάλες πρωτοβουλίες»

Τέλος, ο αρχηγός της επίλεκτης ομάδας των Ελλήνων, Νίκος Νιόπλιας, υποστήριξε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, τον κόσμο της Μυτιλήνης, τους χορηγούς και τη σπουδαία Μπάρτσα. Οι μεγάλες ομάδες δεν φαίνονται μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και από τις μεγάλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν. Ο ΠΣΑΠ είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και για όλους εμάς μεγάλη η χαρά να συμμετέχουμε σε τέτοιους αγώνες.»

 

Ύψιστη τιμή στη διάρκεια της δεξίωσης

Πρέσβης της Λέσβου ο Μπερτομέου

Μια έκπληξη επεφύλασσε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στους εκπροσώπους της Μπαρτσελόνα, στη διάρκεια της επίσημης δεξίωσης, που παρατέθηκε στο «Ζαΐρα». Θέλοντας να ευχαριστήσει τον πρόεδρο του συλλόγου, για την ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών και τα όσα θα επακολουθήσουν προσεχώς, απένειμε ένα ξεχωριστό βραβείο, το οποίο παρέλαβε η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος της Μπάρτσα, Mària Vallès. Συγκεκριμένα, ο κ. Γαληνός ανακήρυξε πρέσβη της Λέσβου τον Josep Maria Bartomeu, ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα καμπάνια προβολής του νησιού, μέσα από τη λάμψη που ακτινοβολούν σημαντικές προσωπικότητες διεθνώς.

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 09|06|2017 18:18

Μεγάλη νίκη της ΔΑΚΕ με 233 ψήφους καταγράφηκε στην κάλπη των δασκάλων και των νηπιαγωγών την Τετάρτη, με την παράταξη που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνώνεται και σε ψήφους και σε έδρες και τη Ριζοσπαστική Παρέμβαση να μένει για δεύτερη θητεία εκτός Διοικητικού Συμβουλίου. Η πρώτη παράταξη κατέγραψε άνοδο μιας έδρας, συγκεντρώνοντας πλέον τρεις και ακολουθούν το ΠΑΜΕ -που διατήρησε τις δυνάμεις του- με δύο έδρες, η ΕΡΑ που έχασε μία έδρα και έμεινε με μία και η ΔΗΣΥ που κράτησε την έδρα της. Εκτός Διοικητικού Συμβουλίου έμειναν η Ριζοσπαστική Παρέμβαση, η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών και η Ελληνορθόδοξη Εκπαιδευτική Κίνηση.

Συνολικά ψήφισαν 714 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου εκλέγοντας στον Σύλλογο «Μίλτος Κουντουράς» την εξής διοίκηση: Από τη ΔΑΚΕ εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ακολούθησαν η Βάσω Καλαμιδιώτου και η Κατερίνα Γιαννακού. Από το ΠΑΜΕ με 144 ψήφους εκλέχτηκε ο Δημήτρης Μακροθανάσης και ο Βασίλης Γιαννέλης. Από την ΕΡΑ με 81 ψήφους εκλέχτηκε ο Παύλος Καλαμπόκης και από τη ΔΗΣΥ με 80 ψήφους ο Ανέστης Καμμένος. Λευκό ψήφισαν 23 εκπαιδευτικοί και 13 άκυρο.

 

Η ΔΑΚΕ

Η ΔΑΚΕ Π.Ε. Λέσβου ευχαριστεί θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς «για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και μας ανέδειξαν πρώτη δύναμη στις εκλογές για το Δ.Σ. του συλλόγου και αντιπροσώπων στη ΔΟΕ. Με τη στήριξη και την ψήφο σας συνεχίζουμε δυνατά, αγωνιστικά και με δημιουργική διάθεση για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό».

 

Η ΝΔ

«Η μεγάλη αυτή νίκη επιβραβεύει το ήθος, τη δημοκρατικότητα και την αποτελεσματικότητα των μελών της Δ.Α.Κ.Ε. και μας δίνει δύναμη για να συνεχίζουμε τους αγώνες για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί ένα ποιοτικό σύστημα εκπαίδευσης συνεπάγεται την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, που τώρα την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Είμαστε σίγουροι ότι η νέα πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες των εκπαιδευτικών της Λέσβου, οι οποίοι, βλέποντας τη διαρκή υποβάθμιση αλλά και τη διάλυση της εκπαίδευσης, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Δ.Α.Κ.Ε. Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου», αναφέρει σε συγχαρητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή (ΝΟ.Δ.Ε.) Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας.

 

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

ΑΡ. ΨΗΦΩΝ

Δ.Α.Κ.Ε. /ΠΕ

233

ΑΓΩΝ. ΣΥΣΠ. ΕΚ/ΚΩΝ- ΠΑΜΕ

144

Ε.Ρ.Α.

81

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

80

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

54

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞ. ΕΚΠ/ΚΩΝ

47

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΠ/ΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

39

 

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 09|06|2017 17:43

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διεθνές Συμπόσιο «Assemblage Thinking: Theory, Analysis, Practice and Governance», που φιλοξένησε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου με υπεύθυνη της επιστημονικής διοργάνωσης την καθηγήτρια Ελένη Μπριασούλη.

Οι σύνεδροι, πέραν της ενεργής και ουσιαστικής συμμετοχής τους στις εργασίες του Συμποσίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Γεωγραφίας. Στο χώρο του Συμποσίου φιλοξενήθηκε μικρή έκθεση των φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Νάσια Χουρμουζιάδη καθώς και μια σύνθεση της καθηγήτριας Β/βάθμιας εκπαίδευσης και καλλιτέχνιδας Βατώς Φρατζόγλου.

Κεντρικός ομιλητής και προσκεκλημένος ήταν ο Δρ. Manuel DeLanda (διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ), που θεωρείται ένας από τους κύριους σύγχρονους εκπροσώπους του «Assemblage Thinking», ενώ περίπου 30 έμπειροι ομιλητές από τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Β. Αμερική, Ωκεανία) και επτά χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ελλάδα) παρουσίασαν την τρέχουσα έρευνά τους και συμμετείχαν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη σημασία του «Assemblage Thinking», του σκέπτεσθαι με βάση την έννοια της συνάρθρωσης/σύμμειξης (assemblage), στη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα και τις εμπειρικές μελέτες.

Τα θέματα που παρουσιάσθηκαν στο Συμπόσιο περιελάμβαναν: θεωρητικές αναλύσεις των συναρθώσεων/συμμείξεων, κοινωνιολογία των μέσων επικοινωνίας (media sociology), εξημέρωση οργανισμών (domestication), Προϊστορική Αρχαιολογία, κοινωνιολογία των γενεών, αποκρίσεις στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, συγκρότηση, πολιτική οικονομία και αισθητική των πόλεων, αρχιτεκτονική σχεδίαση, πολιτική, γεωπολιτική, βιοπολιτική (μεταμοσχεύσεις οργάνων και υγειονομική περίθαλψη προσφύγων), τοπική ανάπτυξη και παγκοσμιοποίηση,

Τα κύρια συμπεράσματα και το υλικό των παρουσιάσεων θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Συμποσίου: <http://assemblage-symposium.aegean.gr/>.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 09|06|2017 17:12

Ξεκίνησε από τις αρχές του Ιούνη η λειτουργία του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στη Μόρια και στην Ερεσό, σε ικανοποίηση του αιτήματος του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν ανάδειξης της σημασίας να γίνει κάτι τέτοιο στη Λέσβο από το Δίκτυο Κοινοτήτων της Λέσβου.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου εντάσσεται στο περιφερειακό σύστημα αστυνόμευσης και αποτελεί ουσιαστικά τον βασικό συνδετικό κρίκο της Αστυνομικής Υπηρεσίας, όπου υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία. Ενώ αναδείχθηκε μείζονος σημασίας για τη Λέσβο και ειδικά για την τουριστική περιοχή της Ερεσού και την επιβαρυμένη από τη λειτουργία και του χοτ σποτ περιοχή της Μόριας λόγω της πρόσφατης συρρίκνωσης της αστυνομικής δύναμης στο νησί ελέω του… «αστυνομικού Καλλικράτη».

 

Αρμοδιότητες

Τι είναι όμως ο «Τοπικός Αστυνόμος»; Είναι αυτός που επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει αυτούς σχετικά με τις διαδικασίες ρύθμισης και επίλυσης θεμάτων, που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών, που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξη του θεσμού, σύμφωνα και με την ανακοίνωση για το θέμα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, η ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και κοινωνικού συνόλου, καθώς και η εκπλήρωση της κοινωνικής προσδοκίας για καθημερινή παρουσία και άμεση επικοινωνία του πολίτη με τον αστυνομικό.

 

Κατηγορία Επωνύμως
- 09|06|2017 16:49

Δεν έχουμε καμία διάθεση να στηλιτεύσουμε τα πεπραγμένα του Υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με την καθυστέρηση αφενός της παράδοσης του ολοκληρωμένου -από το 2015- έργου της ανακαίνισης του Μουσείου Τεριάντ, αφετέρου των εγκαινίων και της επανέκθεσης των εκθεμάτων που θα γίνει στις 3 Ιουλίου. Όπως και να το κάνουμε όμως η καθυστέρηση αναγνωρίστηκε από όλους τους εμπλεκομένους. Ενώ υπήρχαν κι άλλα ζητήματα, όπως η παραίτηση της πρώην προέδρου του Τεριάντ και η καθυστέρηση ορισμού νέων μελών της Διοίκησης του Μουσείου.

Όμως από την πρώτη στιγμή και πριν γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο που γίνεται αυτήν τη στιγμή στο Μουσείο Τεριάντ, πρώτο το «Ε» ήταν που αναγνώρισε ότι ο νέος πρόεδρος Δημήτρης Παπαγεωργίου έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα, έχει εμπλέξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής και φοιτητές, με αποτέλεσμα το Τεριάντ -φύσει μοντέρνο μουσείο- να γίνεται και προσβάσιμο, ελκυστικό και ενδιαφέρον χωρίς να χάνει σε ποιότητα ή αισθητική.

Η έλευση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για τα εγκαίνια και η συνεπακόλουθη χαρά του προσωπικού και των εμπλεκομένων με το μουσείο, έστω και καθυστερημένα, μας θύμισε μια μικρή ανέκδοτη ιστορία.

 

«Επιτέλους, σύντροφοι, ήρθατε;»

Πριν από λίγα χρόνια, το «Ε» είχε κληθεί σε εκδήλωση ιστορικού χώρου και κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ενόψει εκλογών τότε, για προεκλογική ομιλία. Οι προσερχόμενοι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού τότε. Εντύπωση μάς είχε κάνει η παρουσία ενός ηλικιωμένου που καθόταν μόνος του σε μια γωνιά και παρακολουθούσε αποσβολωμένος, με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση για τον ιμπεριαλισμό και τα αντιδραστικά- αντιλαϊκά μέτρα.

Ρωτήσαμε στη συνέχεια τα στελέχη του κόμματος, που έδειχναν και από την πλευρά τους μεγάλο σεβασμό στον ηλικιωμένο, πώς και ήρθε στην εκδήλωση. Μας είπαν λοιπόν ότι κατά την προεκλογική τους εκστρατεία στα χωριά (ομιλίες, προκηρύξεις, αφίσες) έφτασαν σε ένα χωριουδάκι και άρχισαν να αφισοκολλούν. Ο μπάρμπας τούς είδε και δακρυσμένος τους είπε: «Επιτέλους, σύντροφοι, ήρθατε; Σαράντα χρόνια σας περίμενα!» Από μια ιστορική διάσπαση κι έπειτα, ο ηλικιωμένος αυτός συμπαθέστατος κύριος έπαιρνε συστηματικά την κομματική εφημερίδα, όμως δεν ήξερε κανέναν από το χωριό να ήταν στο ίδιο κόμμα. Κι έτσι βρήκε τους συντρόφους του κι αναγάλλιασε η ψυχούλα του! Και είναι πράγματι συγκινητικό, αν σκεφτεί κανείς μέσα στις ιστορίες των διασπάσεων, τους ανθρώπους και πώς τις βιώνουν.

Πριν από λίγα χρόνια, πολύ λίγα για την ακρίβεια, η έλευση αξιωματούχων, υπουργών και κυβερνητικών εκπροσώπων από την πρωτεύουσα γινόταν πρωτοσέλιδο. Από το 2015, αυτές οι φυσιογνωμίες πέρασαν στις πιο κάτω θέσεις, ενώ και η ειδησεογραφία παράλληλα κάνει τα πρώτα της βήματα στη νέα εποχή, προσπαθώντας να ψηλαφίσει το νέο της εαυτό.

Δυστυχώς, ενώ μετράμε αφίξεις αξιωματούχων πιο συχνά, μετράμε και υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Ας ελπίσουμε ότι με την έλευση της κ. Κονιόρδου θα λάβουμε διαβεβαιώσεις για τις υποσχέσεις των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΠΠΟ και ότι αυτές θα τηρηθούν σε ό,τι αφορά την πολυαναμενόμενη άφιξη των πινάκων του Θεοφίλου. Και είναι ευκαιρία για τους τοπικούς μας παράγοντες να μην εύχονται απλώς μια «καλή κουβέντα» από την υπουργό για το θέμα, αλλά οι ίδιοι να της το θέσουν επί τάπητος.

 

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 09|06|2017 15:20

Είναι γνωστό πως ο πολιτικός λόγος είναι κατεξοχήν λόγος υποσχετικός. Περιέχει πολλά «θα» και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που σε μερικούς πολιτικούς αποδόθηκε το προσωνύμιο «θα». Βέβαια η Ιστορία δείχνει πως λίγες από τις υποσχέσεις που δίνονται τελικά υλοποιούνται και εδώ γεννιέται ένα ηθικό πρόβλημα: οι πολιτικοί που δίνουν τις υποσχέσεις και τελικά δεν τις υλοποιούν ή γνωρίζουν πως δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν και επομένως συνειδητά εξαπατούν τον λαό ή νομίζουν απλώς πως μπορούν να τις υλοποιήσουν αλλά διαψεύδονται, πράγμα που δηλώνει πως έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους. Δεν διαθέτουν δηλαδή την απαραίτητη για έναν πολιτικό διορατικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις οι πολιτικοί αυτοί τελικά βγαίνουν εκτεθειμένοι στην κρίση των νουν εχόντων.

Έτσι λοιπόν πριν λίγες μέρες σε κοινή εμφάνιση του κ. Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας και με πανηγυρικό τρόπο εξαγγέλθηκαν κάποιες μεταρρυθμίσεις για την εκπαίδευση, όπως κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων, φοίτηση των παιδιών στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών, γενίκευση του ολοήμερου σχολείου, μείωση των μαθημάτων στα σχολεία και άλλα πολλά εύηχα, ευχάριστα και ελκυστικά. Βέβαια, όπως φάνηκε αργότερα, δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός και άρχισε γρήγορα η αναδίπλωση, ότι για κάποιες σχολές πρώτης προτίμησης, όπως η ιατρική κ.λπ. θα υπάρχουν κάποια κριτήρια επιλογής, κάποιο είδος εξετάσεων κ.λπ., ότι οι γονείς θα αποφασίζουν αν τα παιδιά τους θέλουν να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών κ.λπ.

Όμως ο σκοπός επιτεύχθηκε: η φήμη πήρε στα φτερά της όλες αυτές τις εξαγγελίες και τις διέδωσε σε όλη τη χώρα δημιουργώντας στους γονείς και τα παιδιά την εντύπωση πως υπάρχουν κάποιοι «καλοί άνθρωποι» που ενδιαφέρονται για το καλό της παιδείας και των παιδιών. Γιατί είναι πράγματι καλοί άνθρωποι αυτοί που διευκολύνουν το έργο των γονιών και προωθούν την ηθική «της ήσσονος προσπάθειας» που κατέστρεψε τη χώρα μας. Όμως οι «επαγγελματίες πολιτικοί» γνωρίζουν πως το να δοθεί μια υπόσχεση έχει μεγαλύτερη αίγλη και γοητεία από την πραγματοποίησή της.

Η αλήθεια είναι πως τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να υλοποιήσουν, όχι γιατί δεν τα θέλουν, αλλά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει τίποτε από όσα πρέπει. Τούτο εξάλλου δείχνει και η προβολή των αλλαγών αυτών σε βάθος τριετίας, πράγμα που σημαίνει πως θα προλάβουν τις προθέσεις της κυβέρνησης οι πολιτικές εξελίξεις.

Από το 1974 μέχρι σήμερα πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας πάνω από 30 Υπουργοί! Δεν υπάρχει μάλιστα προηγούμενο μέσα σε δύο χρόνια να έχουμε δύο Υπουργούς, όπως συνέβη με την παρούσα κυβέρνηση! Όλοι οι Υπουργοί εξήγγειλαν ή επιχείρησαν τη δική τους μεταρρύθμιση. Νομοθέτησαν κάποιες αλλαγές, αλλά για διάφορους λόγους δεν τις υλοποίησαν. Έτσι, για παράδειγμα, με το Ν. 1566/85 καθιερώθηκε η εννιαετής υποχρεωτική εκπαίδευση. Κανείς όμως δεν φρόντισε να επιβάλει την εφαρμογή αυτού του νόμου με αποτέλεσμα πολλοί απόφοιτοι του δημοτικού να μην συνεχίζουν, όπως όφειλαν, τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο. Με τον Ν. 1304/ 82 καταργήθηκε ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή και καθιερώθηκε ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου που προβλέπει εκτός των άλλων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από αυτόν. Πέρασαν σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε και κανείς δεν τόλμησε να υλοποιήσει αυτό τον Νόμο και να επιβάλει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα κόμματα συμφωνούν με την αναγκαιότητά της!

Δεν υπάρχει λοιπόν ανάγκη νέων αλλαγών στην εκπαίδευση. Εξάλλου, από τα αρχαία χρόνια ακόμη και ο δημαγωγός Κλέων τόνιζε στην Αθήνα πως είναι προτιμότερο να έχει κανείς χειρότερους νόμους αλλά σταθερούς, παρά να έχει καλύτερους νόμους που συνέχεια μεταβάλλονται. Δε χρειάζεται μεγάλη επιχειρηματολογία για να δειχτεί η αλήθεια αυτής της διαπίστωσης. Αντί, λοιπόν, οι ιθύνοντες να εξαγγέλλουν νέες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα καλό θα ήταν να φροντίσουν πρώτα να υλοποιηθούν αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί και δεν εφαρμόζονται. Και ας αφήσουν τα πομπώδη πως η παιδεία είναι «πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης. Γιατί η παιδεία ήταν «πρώτη προτεραιότητα» όλων των κυβερνήσεων, αλλά μόνο στα χαρτιά, στη θεωρία. Στην πράξη ήταν η τελευταία προτεραιότητα.

Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται αλλού. Μέχρι τώρα επικρατούσε στη χώρα μας το εξής μοτίβο διακυβέρνησης: κάθε νέα κυβέρνηση διακήρυττε πως παρέλαβε από την προηγούμενη «καμένη γη». Έτσι τα τρία πρώτα χρόνια της τετραετίας της επέβαλλε και μάζευε φόρους. Τον τελευταίο πριν τις εκλογές χρόνο άδειαζε τα ταμεία και έκανε παράλογες παροχές για άγρα ψήφων με το σκεπτικό αν βγούμε εμείς βλέπουμε και κάνουμε, αν βγουν οι αντίπαλοι να μην έχουν χρήματα και να μην μπορούν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική. Αυτό όμως το μοτίβο έχει εκ των πραγμάτων χρεοκοπήσει. Τώρα βρίσκεται στα «σκαριά» ένα νέο μοτίβο: θα εξαγγείλουμε ευχάριστα μέτρα, αλλά που θα εκτείνονται πέρα από την τετραετία. Αν βγούμε εμείς, θα δούμε τι θα κάνουμε. Αν βγουν οι αντίπαλοι, ασφαλώς δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει εμείς. Έτσι θα μπορούμε να τους κατηγορούμε και να λέμε στον λαό πως, αν μας ψήφιζαν, θα υλοποιούσαμε αυτά τα μέτρα! Αν έτσι έχουν τα πράγματα ο καιρός θα δείξει. Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Αυτός που εξαπάτησε τον λαό μια φορά, είναι πρόθυμος να τον εξαπατήσει πάλι. Και είναι θλιβερό να μη γίνεται κάποιος πιστευτός ακόμη και όταν λέει (;)την αλήθεια!

 

* Ο κ. Αθανάσιος Φραγκούλης είναι Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 09|06|2017 14:51

Το πίστεψε, όσο λίγοι!

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε και επένδυσε πολλά στην επίσκεψη της Μπαρτσελόνα στη Λέσβο. Από το Μάρτιο του 2016, όταν βρέθηκε στην καταλανική πρωτεύουσα, έχοντας σειρά επαφών με ανθρώπους του σπουδαίου συλλόγου, ως και χθες, που τελικά πήρε σάρκα και οστά η παρουσία της «Μπάρτσα» στη Λέσβο, το κυνήγησε όσο λίγοι. Πέραν των στενών συνεργατών του, που είχαν προετοιμάσει τα πάντα στην εντέλεια, οφείλουμε να θυμίσουμε πως μεταξύ αυτών των λίγων ήταν τόσο το «Ε», όσο και το «SportLesvos.gr». Από την πρώτη στιγμή, αναδεικνύοντας με συνεχή ρεπορτάζ τη σημαντικότητα μιας τέτοιας συνεργασίας, τα οποία πολλοί στο μεσοδιάστημα απαξίωσαν. Οι περίπου 36 ώρες της Μπαρτσελόνα στη Λέσβο, τα αμέτρητα χαμόγελα και η τεράστια ικανοποίηση μικρών και μεγάλων, αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Και ναι, με τέτοιες δράσεις, είναι βέβαιο πως το κλίμα για το νησί μας έχει αρχίσει ήδη να αντιστρέφεται. Φαινόταν στο βλέμμα των ανθρώπων της «Μπάρτσα», που «ρουφούσαν» σα σφουγγάρι κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, απολαμβάνοντας την παρουσία τους στη Λέσβο.

Β.Παπ.

 

Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος

Δεν είναι ούτε ο μαγικός Μέσι, δεν είναι ούτε ο χορευτικός Νέιμαρ, δεν είναι ούτε το περίφημο «τίκι τάκα», σήμα κατατεθέν των «μπλαουγκράνα» στα πέρατα της ποδοσφαιρικής γης. Βιώνοντας κανείς για λίγη ώρα από κοντά το πώς λειτουργεί αυτός ο οργανισμός, καταλαβαίνει πως η «Μπάρτσα» είναι πολλά περισσότερα από εκείνα που βλέπεις στο Champions League ή στην κατά πολλούς σήμερα κορυφαία La Liga. Και ναι: Επιβεβαιώνει στο απόλυτο, το «αλαζονικό» για κάποιον απέξω, το μότο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται οι Καταλανοί όταν μιλούν για το «καμάρι» τους. Και δεν είναι άλλο από αυτό το «Mes que un club» που πρωτοειπώθηκε στο Καμπ Νόου το 1968 και ξεπέρασε τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Πριν καν περάσει ο αξέχαστος Γιόχαν Κρόιφ που με την ευφυΐα του άλλαξε την ποδοσφαιρική ταυτότητα της ομάδας της Βαρκελώνης και μαζί με αυτό και την πορεία του ίδιου του ποδοσφαίρου, περνώντας στην αιωνιότητα το προϊόν της Μασία.

«Mes que un club» σημαίνει «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος». Και όσοι είναι, θα είναι ή υπήρξαν μέλη αυτού, το έχουν βίωμα, το αποπνέουν τόσο έντονα που σε κάνει να υποκλιθείς. Η «ιερή τρέλα» για το ποδόσφαιρο, με το τρελό πάθος για προσφορά και τη συμμετοχή σε μια ανώτερη αποστολή. Στοιχεία που τα ενσωματώνουν όσοι έπαιξαν στο Καμπ Νόου, μια για πάντα. Δεν ξέρουμε πραγματικά αν τα πιτσιρίκια του Καρά Τεπέ, ή εκείνα του Απόλλωνα Βουναρακίου και του Λάκη του Σπανού αντιλαμβάνονταν την ακτινοβολία των Μπελέτι, Αλοίσιο και Εντμίλσον, όταν μιλούσαν ή έπαιζαν μαζί τους. Γιατί λίγη σημασία έχει τελικά ο Εντμίλσον, ο Μέσι και ο κάθε Μέσι. Μιλάμε για την «Μπάρτσα». Αυτή είναι το πιο λαμπρό αστέρι πάντα και αντανακλά το φως σε όποιον φορά τη φανέλα της! Το φόρεσαν εκατοντάδες προσφυγόπουλα, εκατοντάδες Ελληνόπουλα. Το φόρεσε η Λέσβος, που είχε ανάγκη όσο τίποτα μια λαμπερή προβολή. Και την πήρε στην πιο φωτεινή εκδοχή της!

Μ.ΟΡΦ

 

Κι άλλη διάκριση

Για τη συνεισφορά του στον επιστημονικό χώρο της Γεωγραφίας του Τουρισμού τιμήθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο Ετήσιο Συνέδριο της American Association of Geographers, που διεξήχθη στη Βοστόνη 5 έως 9 Απριλίου με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων συνέδρων, η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεανώ Σ. Τερκενλή έλαβε το Roy Wolfe Award «For outstanding contributions to the field and discipline of recreation, tourism and geography» από το American Association of Geographers-Recreation, Tourism and Sport Specialty Group.

Με την επιστημονική αυτή αναγνώριση προάγεται, για μια ακόμη φορά, η διεθνής εικόνα του ιδρύματος και αποτιμάται θετικά η ακαδημαϊκή αποτελεσματικότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αν.Παζ.

 

Χρειαζόμαστε... κοινό από παντού

Η ημερίδα για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ήταν ένα ακόμη βήμα για να ακουστούν και να επισημανθούν χιλιοειπωμένες αλήθειες για την κατάσταση της τουριστικής κίνησης της Λέσβου, με την παρουσία και υψηλόβαθμων παραγόντων της κεντρικής διοίκησης αλλά και στελεχών φορέων και κλάδων που έχουν ενεργό ρόλο στο όλο κύκλωμα. Το πόσο υπολείπεται η Λέσβος σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού, όπως είναι δεδομένο ότι χωρίς τη στήριξη και την ώθηση όλων αυτών των φορέων και κλάδων που εμπλέκονται στην υπόθεση τουρισμός, το νησί δύσκολα θα ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις και θα επανεκκινήσει έτσι ώστε να φτάσει στα επίπεδα της προ του προσφυγικού κατάστασης.

Η συζήτηση για καλύτερες και περισσότερες και με τη βόρεια Ελλάδα ακτοπλοϊκές συνδέσεις στοχεύει στην προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, ενώ οι αεροπορικές και με χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες στοχεύουν στην προσέλκυση κυρίως Ευρωπαίων τουριστών, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Ο εσωτερικός τουρισμός, με δεδομένη την κατάσταση των νοικοκυριών, δεν έχει περιθώρια αύξησης, αφού η μετακίνηση προς το νησί είναι ακριβή σε σχέση με παραθεριστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας. Από την άλλη, η προσέλκυση Ευρωπαίων τουριστών με στοχευμένες κινήσεις και των τοπικών παραγόντων του τουρισμού αλλά και με τη στήριξη  της πολιτείας, που έχει κάθε λόγο να σταθεί αρωγός στα νησιά που πλήγηκαν από το προσφυγικό, έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης, δεδομένης και της εντυπωσιακής ανόδου του προορισμού «Ελλάδα».

Γι’ αυτό θα πρέπει να πιέσουν οι τοπικοί φορείς ώστε οι διαπιστώσεις και τα λόγια... συμπόνιας που ακούστηκαν και στην ημερίδα να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Αλλιώς θα «βαυκαλιζόμαστε» ότι έχουμε μοναδικές ομορφιές, που -όπως εύστοχα σημείωσε ο διευθυντής του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους στην εντυπωσιακή παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου- θα μείνουμε να τις καμαρώνουμε εμείς, αν δεν υπάρξει «κοινό» να ’ρθει στο νησί, που είναι ο κρίσιμος παράγοντας για να πάει ένα βήμα παραπέρα το νησί.

Στοχεύοντας και στο τουρκικό κοινό!

Εξίσου κρίσιμος παράγοντας όμως είναι και η περαιτέρω αξιοποίηση της τουριστικής αγοράς της Τουρκίας, που έχει ακόμη τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και για τη Λέσβο, για την οποία όμως αγορά ως Λέσβος κάνουμε τα λιγότερα για να την προσεγγίσουμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό που κινείται δυναμικά και φέρνει αποτελέσματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Σάμος, η οποία πριν από δύο χρόνια μετρούσε μερικές χιλιάδες επισκέπτες από τα απέναντι παράλια και τους τελευταίους μήνες και λόγω του προσφυγικού μπήκε δυναμικά στην αγορά της γείτονος και φέτος καταγράφει υπερδιπλάσιες επισκέψεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ έχει δημιουργήσει τρεις πύλες εισόδου, γεγονός που έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη Λέσβο, όταν τα επίσημα στοιχεία των εσόδων από τον τουρισμό προσδιορίζουν ότι πάνω από το 50% των εσόδων του 2016 προέρχονται από την Τουρκία, καταλαβαίνει κανείς τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει για το νησί μας αυτή η αγορά. Το κρατά «ζωντανό» και μάλιστα όλο το χρόνο, γεγονός που χρήζει... συνεχούς επένδυσης για την προβολή και την προσέλκυση τουριστών, προσφέροντας εναλλακτικά πακέτα που θα στοχεύουν και στη διεύρυνση της διαμονής τους, που είναι το ζητούμενο για τους επισκέπτες από τη γείτονα. Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να απασχολήσουν όλους τους έχοντες λόγο και ρόλο στον τουρισμό αν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικός προορισμός με δυναμική και στόχους!

Μα.Μ.

 

Είναι το ρεύμα

Παρόλο που στο ψηφοδέλτιο της ΕΡΑ που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί δεν φάνηκε να πείστηκαν και έτσι η δύναμη της παράταξης μειώθηκε κατά το ήμισυ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ρόλο εξάλλου παίζει και το ότι η ΔΑΚΕ έχει ρεύμα αυτήν την περίοδο, κάτι που είδαμε -και με το παραπάνω- στις εκλογές της ΕΛΜΕ Λέσβου, όπου απέσπασε αυτοδυναμία. Όλα δείχνουν επίσης ότι η Αριστερά δεν είναι στα φόρτε της αυτήν την περίοδο και ότι η πτώση του ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ συμπαρασύρει και λοιπές αριστερές παρατάξεις -πλην ΚΚΕ που σταθεροποιείται. Έτσι ούτε η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ούτε η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών έβγαλαν έδρα στο ΔΣ, με την πρώτη παράταξη να μένει για δεύτερη φορά εκτός ΔΣ και να μην κατέρχεται σε κοινό ψηφοδέλτιο με την άλλη.

Αν.Παζ.

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 09|06|2017 14:38

H «Blue Star Ferries», μέλος της «Attica Group», στηρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, προσφέρει έκπτωση ξανά 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών που θα επιλέξουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τα νησιά Λέσβο, Χίο, Λέρο και Κω.

Η έκπτωση ισχύει από τις 15/06/17 έως τις 10/09/17 και αφορά όλες τις κατηγορίες επιβατικών εισιτηρίων, Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, με την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν στα κατά τόπους συνεργαζόμενα πρακτορεία αποδεικτικό το οποίο να επιβεβαιώνει τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα σε κάποιον από τους συγκεκριμένους προορισμούς.

 

«Η ακτοπλοΐα κοντά στη νησιωτική Ελλάδα»

Η ενέργεια αυτή, για την οποία υπήρξε αναφορά και στην πρόσφατη ημερίδα τουρισμού που διοργάνωσαν οι φορείς τουρισμού στη Λέσβο, στοχεύει τόσο στην υποστήριξη των νησιών, τα οποία υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν πλήθος προσφύγων για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και στην ενίσχυση της τουριστικής τους κίνησης.

Η «Blue Star Ferries», στην ανακοίνωσή της για την πρωτοβουλία της αυτή, τονίζει ότι «για ακόμα μια φορά στέκεται αρωγός στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα. Πέραν του μεγάλου συμβολισμού, η ουσιαστική αυτή πρωτοβουλία καταδεικνύει, για πολλοστή φορά, πως η ακτοπλοΐα αποτελεί βαρόμετρο για την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της».

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top