FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 08|06|2017 21:48

Τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου, την ημέρα που εξετάζεται η Νεοελληνική Γλώσσα, ξεκινώ κι εγώ για το πλησιέστερο βαθμολογικό κέντρο. Οδηγώντας με τετάρτη, από τη Νέα Σμύρνη προς Πειραιά, στο μυαλό μου έρχεται φευγαλέα εκείνη η έφηβη που ταξίδευε καθημερινά είκοσι χιλιόμετρα και διέσχιζε το μισό νησί, για να εξεταστεί, με μια απίστευτη αφέλεια αυτάρκειας στο βλέμμα και με την κούραση πάνω από τα βλέφαρα. Ένα παιδί, που ακροβατούσε ανάμεσα σε δυο έρωτες και σε μια σκληρή απώλεια και είχε απόλυτη συνείδηση ότι το μέλλον του, όπως το ονειρευόταν ήταν μπροστά και πέρα από όλα αυτά και πως ζωή σημαίνει να χτίζεις κάθε μέρα ένα καινούριο μέλλον. Το έχω ξεπεράσει πολλές δεκαετίες τώρα εκείνο το κορίτσι, το θυμάμαι όμως με πολλή συμπάθεια: γιατί δε συμβιβαζόταν, γιατί πάλευε λυσσαλέα για όσα διεκδικούσε, γιατί κέρδιζε κι αμέσως έστηνε μπροστά της καινούριες ανηφόρες και τις σκαρφάλωνε με λογισμό και με όνειρο, με πάθος, με έρωτα και με ευαισθησία. Το θυμάμαι κάθε φορά που εξετάζω, κάθε φορά που κρίνω, κάθε φορά που αξιολογώ, έχω το βλέμμα του στα μάτια μου. Και ξέρω ότι ποτέ δεν την ικανοποιώ.

Μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι φετινές πανελλήνιες, έγραψα το κείμενο που ακολουθεί για τον Δημητράκη μου, που ρίχνεται κι αυτός στον αγώνα, με ευχές στους γονείς του για καλή δύναμη στα χρόνια που θα είναι φοιτητής. Το μοιράζομαι μαζί σας:

Αγαπημένε μου,

Επειδή είχα την ευτυχία να σε γνωρίζω και να σε αγαπώ από τότε που γεννήθηκες,

Επειδή καταλαβαίνω πώς είναι να αισθάνεσαι ότι έχεις στην τσέπη σου όλες τις απαντήσεις της ζωής και ταυτόχρονα

Επειδή ξέρω πως μόνον όσο μεγαλώνεις ανακαλύπτεις τα όρια, τις ανάγκες και τις αδυναμίες σου,

Επειδή εσύ αυτό δεν το πιστεύεις, με αμφισβητείς και κάνεις όνειρα

Επειδή έμαθες να προσπαθείς και να παλεύεις γι’ αυτά, να κυνηγάς τους στόχους σου

Επειδή ψηλαφείς τη ζωή μέσα από τα βιβλία και τα συναισθήματα,

Επειδή ερωτεύεσαι,

Επειδή έχεις αρχές, αξίες και ιδανικά,

Επειδή ο κόσμος νομίζεις ότι είναι δίκαιος,

Επειδή το δίκαιο στο τέλος θριαμβεύει αλλά συνήθως περνά μέσα από συμπληγάδες,

Επειδή είσαι έξυπνος, αφοσιωμένος , εργατικός αλλά και ευαίσθητος,

Επειδή πληγώνεσαι αλλά προσποιείσαι τον άτρωτο,

Επειδή είσαι νέος,

Επειδή σ’ αγαπώ και πιστεύω σε σένα,

Θέλω να ξέρεις, όσο κι αν με κοροϊδεύεις που στο λέω,

Ότι αύριο δεν κρίνεται παρά μόνον η ανταμοιβή δυο χρόνων σκληρής προσπάθειας,

Ότι η ζωή κερδίζεται καθημερινά, με συνεχή αγώνα,

Ότι κάθε μέρα αποδεικνύεις πόσο αξίζεις

Ότι οι έρωτες και οι σχέσεις αυτής της εποχής, συνήθως απομυθοποιούνται,

Ότι οι μεγάλες αγάπες είναι συνήθως αγάπες αίματος,

Ότι αυτό που αξίζει στη ζωή είναι η αξιοπρέπεια, η συγκρότηση, η σωματική υγεία,

Ότι πρέπει κάθε μέρα να μπορείς να ονειρεύεσαι, να υπηρετείς υψηλούς στόχους,

Ότι χωρίς να είσαι μοιρολάτρης, δεν πρέπει να υποτιμάς την τύχη,

Ότι ευτυχία είναι να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου.

Κι εγώ είμαι πολύ περήφανη για σένα απόψε

Δεν περιμένω να σε αξιολογήσω σε αριθμητική κλίμακα,

Ούτε να σε μετρήσω σε επιδόσεις,

Είμαι σίγουρη για σένα, κι ας μην το δέχεσαι,

Ότι απλώς τις επόμενες μέρες, θα προσπαθείς να βρεις μέσα στη δοκιμασία αυτή τον εαυτό σου

Και ξέρω ότι θα τον βρεις

Και θα τον βελτιώσεις

Με τις αγωνίες, τις φιλοδοξίες, τα συναισθήματα και την προσπάθειά σου.

Και είμαι σίγουρη, κι ας μην το καταλαβαίνεις,

Ότι αυτό που θεωρείς δοκιμασία,

Είναι ασήμαντο, μπροστά στις δυσκολίες που σου επιφυλάσσει το μέλλον,

Και εύχομαι να τις περάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται

Το αυριανό είναι ένα απλό παιχνίδι αυτογνωσίας

Γι’ αυτό, όπως λέει και στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»,

«ό,τι συναντήσεις αύριο μπροστά σου, μην το φοβηθείς»

Ξέρεις (και γω το ξέρω) ότι θα το προσπεράσεις.

Καλή δύναμη, Δημητράκη μου!

 

Καλυψώ Λάζου

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|06|2017 20:39

H Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» μαζί με τις «Γέφυρες Τέχνης Art Bridges» οργάνωσαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή της Γέρας με την ομάδα μαθητών του μουσικού εκπαιδευτικού προγράμματος και δημιουργικής πλατφόρμας «ART». Οι μαθητές-προσφυγόπουλα από Αφγανιστάν, Ερυθραία, Συρία, Ιράκ, Κονγκό, Ζιμπάμπουε διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στην «Ηλιακτίδα».

Το πρόγραμμα που αφορούσε τους μαθητές εξελίχθηκε στο εργαστήριο κεραμικής «Διά πυρός» στον Πλακάδο. Μετά την ξενάγηση, πραγματοποιήθηκε εργαστήρι μουσικής στον χώρο της έκθεσης, όπου γονείς και παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το μουσικό μάθημα ανάμεσα σε κεραμικές δημιουργίες. Την εκπαίδευση και την παρουσίαση έκανε η μουσικός και συντονίστρια της «ΑRT» Maria Francisca Rocca καθώς και η ιδρύτριά της Αngela Maria Arbelaez.

H Arbelaez τόνισε τον σημαντικό ρόλο της κοινωνικής ένταξης μέσω της εκπαίδευσης και ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών.

Αμέσως μετά, τα παιδιά κατασκεύασαν αντικείμενα με πηλό σε εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο της έκθεσης. Οι δημιουργίες τους είχαν αναφορές στους πολιτισμούς από τους οποίους προέρχονται. Την επιμέλεια του μαθήματος είχαν οι κεραμίστες Θεοφάνης Τάκος και Μαγδαληνή Βασίλα. Παράλληλα, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μουσείο ελαιοτριβείο Βρανά, συνοδευόμενοι από την Χριστίνα Χατζιδάκη από τη «Συνύπαρξη».

Αργότερα ακολούθησε γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα για μαθητές και γονείς. Προσκαλεσμένη στην εκδρομή ήταν ομάδα εθελοντών από την «HELP International», οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις της «ΑRT». Η «Συνύπαρξη» και η «ART Bridges» εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στον κεραμίστα Φάνη Τάκο, που φιλοξένησε τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους στο εργαστήρι του, και την κεραμίστρια Μάγδα Βασίλα για τη βοήθεια, καθώς και το προσωπικό του Μουσείου Βρανά για την ξενάγηση. Και φυσικά ευχαριστούν θερμά τα προσφυγόπουλα-μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικής στον Καρά Τεπέ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Mουσική: το Κλειδί της Αρμονίας» της MKO «Angels Relief Team».

 

To μουσικό πρόγραμμα

Η «ART Angels Relief Team» διδάσκει κατά ομάδες βιολί, φλάουτο και κρουστά σε 85 προσφυγόπουλα που μένουν στον Καρά Τεπέ. Τον συντονισμό των μαθημάτων έχει η 21 ετών κόρη της ιδρύτριας Αngela Maria Arbelaez, η Maria Francisca Rocca, βραβευμένη βιολονίστα και τελειόφοιτη της ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ, ενώ συνδράμουν εθελοντές μέλη της πλατφόρμας. «Η μουσική είναι το κλειδί της αρμονίας. Μιλάει σε όλες τις γλώσσες, ρίχνει τις εντάσεις, λύνει τις παρεξηγήσεις, κλείνει πληγές, ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί κοινότητες. Ήταν κάτι που χρειάζονταν τα παιδιά εδώ», λέει στο «Ε» η κ. Arbelaez, η οποία δεν πιστεύει και η ίδια ότι έγιναν τόσο πολλά μέσα σε ενάμιση χρόνο.

«Ξεκινήσαμε δειλά τον Μάρτιο του 2016, με μια φλογέρα και πέντε πλαστικά μπουκάλια (χρησιμοποιούνται στο πρώτο στάδιο εκμάθησης φλογέρας), καθώς και ένα βιολί που είχα πάρει από την Ομόνοια με 10 ευρώ. Σήμερα έχουμε σχεδόν 60 βιολιά, 2 βιολοντσέλα, 1 κοντραμπάσο, 1 φλάουτο και άλλα όργανα, που μας χαρίζουν ευγενικά διάφοροι άνθρωποι και φορείς από όλο τον κόσμο όταν μαθαίνουν για εμάς και το έργο μας», αναφέρει.

Πλούσιο το βιογραφικό της κ. Arbelaez. Γεννήθηκε στην Κολομβία και διέσχισε πολλές πόλεις, κερδίζοντας διακρίσεις και εκπονώντας μελέτες, για να φτάσει στη Λέσβο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το 2012 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας για τη δράση της ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά πρόσωπα της χώρας της, μαζί με τη Σακίρα, το ζωγράφο Φερνάντο Μποτερό και τον Γκαρσία Μάρκες.

Το 2015 διακρίθηκε στο Ισραήλ με το βραβείο «Premio de la Americas» της οργάνωσης «OLEI» για τη συμβολή της στην επικοινωνία διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Το 2014 ήταν επικοινωνιακός σύμβουλος για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερουσαλήμ. Το 1988, που σπούδαζε στη Μόσχα, επιλέχθηκε από τη Μητέρα Τερέζα για να τη συνοδέψει σε ιεραποστολή στην Καλκούτα.

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|06|2017 19:54

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης προσκαλεί όλους τους συμπολίτες μας στην προγραμματισμένη τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, ώρες 09:00 π.μ. - 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. - 21:30 μ.μ στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Σύμφωνα με την καινούρια οδηγία του Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι εθελοντές αιμοδότες για να αιμοδοτήσουν θα πρέπει να ξέρουν ή να προσκομίσουν το ΑΜΚΑ τους (Μέσω διαδικτύου: <https://www.amka.gr/AMKAGR/> ή στο 11131). Επίσης, όσοι αιμοδότες έχουν έλλειψη ενζύμου G6PD μπορούν να αιμοδοτήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο του συλλόγου στο τηλ. 22510 40777 και ώρες 10:00 π.μ. - 14:00μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι θα υπάρχει υλικό για να ληφθούν δείγματα από τους δωρητές μυελού των οστών, προκειμένου να υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής για τους συμπολίτες μας με λευχαιμία αλλά και για όλους όσοι θα βρεθούν στην ανάγκη μεταμόσχευσης.

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 08|06|2017 19:36

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζονται διαφημίσεις προϊόντων αδυνατίσματος που υπόσχονται με «φυσικό» τρόπο γρήγορη απώλεια βάρους, ενώ τα περιοδικά είναι γεμάτα με τέτοιες διαφημίσεις αλλά και με προγράμματα διατροφής για να «προλάβουμε να βγούμε στην παραλία».

Θα αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται κάθε χρόνο να βγαίνουν νέα προϊόντα που υπόσχονται απώλεια βάρους και όμως η παχυσαρκία να εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και σημαντικά προβλήματα δημόσιας και ατομικής υγείας στον κόσμο. Πολύ απλά γιατί δεν λειτουργούν.

Καταρχάς, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα σκευάσματα αυτά δεν ελέγχονται από τον ΕΟΦ, ούτε από άλλο ευρωπαϊκό φορέα, απλώς μέσω μιας ηλεκτρονικής αίτησης γνωστοποιείται η κυκλοφορία τους. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, όλα τα συμπληρώματα έχουν παρενέργειες και ας στερούνται θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, δεν υπάρχει νομικός όρος για την περιγραφή «φυσικό» προϊόν, σε αντίθεση με την περιγραφή «βιολογικό» προϊόν, άρα ένα προϊόν μπορεί να διαφημίζεται ως φυσικό και να μην είναι!

Η πλειοψηφία των συμπληρωμάτων αδυνατίσματος στερείται επιστημονική τεκμηρίωση ή βασίζεται σε μελέτες σε ζώα ή σε χαμηλής ποιότητας μελέτες. Φυσικά, η πρόσληψή τους πρέπει να συνδυάζεται πάντα με υποθερμιδική διατροφή, γύρω στις 1500 θερμίδες, με τις οποίες η πλειοψηφία των ατόμων έτσι και αλλιώς χάνει βάρος. Έτσι, η απώλεια βάρους που παρατηρείται είναι λόγω της υποθερμιδικής διατροφής και όχι της λειτουργίας του σκευάσματος, το οποίο λειτουργεί σαν ένα εικονικό σκεύασμα (placebo).

Παρόλα αυτά, τα σκευάσματα αδυνατίσματος έχουν παρενέργειες που δεν πρέπει να παραβλέπονται. Η προς το παρόν μοναδική φαρμακευτική ουσία για απώλεια βάρους που κυκλοφορεί είναι η ορλιστάτη και βοηθά στην απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με άσκηση και υποθερμιδική διατροφή. Υπάρχει και σε φαρμακευτικό σκεύασμα (με άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ) και σαν συμπλήρωμα (χωρίς άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ). Η ορλιστάτη δεσμεύει το λίπος της διατροφής και εμποδίζει την απορρόφησή του, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες γαστρεντερικές ενοχλήσεις και ακράτεια! Όμως, σε μια έρευνα του 2012 παρατηρήθηκε ότι το σκεύασμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα του ήπατος και άλλων οργάνων, ενώ επηρεάζει τη δράση άλλων φαρμάκων καθώς και ενζύμων του οργανισμού μας!

Το «κόστος» για την υγεία λοιπόν είναι μεγαλύτερο από το «κέρδος» μιας μικρής έξτρα απώλειας βάρους, καθώς είναι απαραίτητη η υποθερμιδική διατροφή. Δεν υπάρχει εξπρές δρόμος για μια σημαντική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Μια μέτρια υποθερμιδική μεν, υγιεινή δε, διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση (ακόμα και ο περίπατος στην προκυμαία είναι άσκηση) και με βελτίωση του τρόπου ζωής είναι το κλειδί και για την απώλεια βάρους και λίπους αλλά και για τη διατήρηση της απώλειας αυτής.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 08|06|2017 18:54

Μπορεί η βελτίωση που παρουσιάζουν οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο να είναι εντυπωσιακή κατά τη διάρκεια του Μαΐου, σε σχέση με πέρυσι, αλλά και γενικότερα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, ωστόσο η αντίστοιχη κίνηση για το νησί της Σάμου αποδεικνύει πως αναμφίβολα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια προσέλκυσης Τούρκων τουριστών.

Πριν από λίγες ημέρες, το «Ε» σε αναλυτικό του ρεπορτάζ είχε δημοσιεύσει τα συνολικά στατιστικά στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Για τον μήνα Μάιο, οι Τούρκοι επισκέπτες που ήρθαν στη Λέσβο έφτασαν τους 3.588, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Ωστόσο, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα σχετικά στοιχεία για το νησί της Σάμου, όπου παρατηρείται ακόμη πιο εντυπωσιακή αύξηση συγκριτικά με το 2016, γεγονός που δείχνει ότι ο προορισμός «Σάμος» έχει μπει πολύ δυναμικά τα τελευταία δύο χρόνια στην τουριστική αγορά της Τουρκίας και αναδεικνύεται σε ανταγωνιστικό προορισμό, εκτός της Χίου, που μάλιστα έχει τεράστια δυναμική. Τον Μάιο η ανοδική τάση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό αγγίζει σε ποσοστό το 219% και σε απόλυτα νούμερα προκύπτει ότι η Σάμος υποδέχθηκε τελικά περισσότερους Τούρκους τουρίστες (4.155) συγκριτικά με τη Λέσβο (3.588) για πρώτη φορά.

 

Στοχευμένες δράσεις

Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο, οφείλεται στη στοχευόμενη προβολή που οργάνωσαν από κοινού η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι επαγγελματικοί φορείς, με σειρά δράσεων προς την αγορά της Σμύρνης, η οποία παρέμενε για πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτη. Επιπρόσθετα, η Σάμος διαθέτει τρεις πύλες εισόδου, σε αντίθεση με τη Λέσβο που μέχρι σήμερα διαθέτει ενεργή μόνο εκείνη της Μυτιλήνης και από τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να συνδεθεί πέραν του Αϊβαλιού και με το Δικελί, ανοίγοντας και την πύλη της Πέτρας.

 

Κανένας εφησυχασμός

Στη Λέσβο, η βελτιωμένη εικόνα του Μαΐου αναφορικά με τις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών έφερε κάποια χαμόγελα στον τουριστικό κλάδο. Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού γίνεται εύκολα αντιληπτό πως υπάρχουν σαφή περιθώρια ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης, ειδικά με το Μπαϊράμ στα τέλη του Ιουνίου. Το αποδεικνύουν τα ίδια τα νούμερα στη Σάμο, ενός νησιού που μέχρι πρότινος δεν είχε αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά της Τουρκίας, έχοντας καταφέρει το τελευταίο διάστημα να αναπτύξει σημαντικές δράσεις προβολής στη Σμύρνη, με την υποστήριξη της Γενικής Προξένου κ. Αργυρώς Παπούλια.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|06|2017 18:43

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ναντέζντα» οργάνωσε την Κυριακή 4 Ιουνίου συναυλία ρωσικών τραγουδιών στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Τραγούδησε η Στέλλα Ζουμπκόβα από το Λουγκάνσκ, που τώρα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου ήρθε από το Παρίσι με επόμενο σταθμό τη Βαρσοβία. Στη συναυλία τραγούδησε και ο γνωστός στο κοινό της Μυτιλήνης Ταράς Ζουμπρίτσκι, ο οποίος παρουσίασε κυρίως τραγούδια που έγραψε και μελοποίησε ο ίδιος.

Όσοι είχαν την τύχη να παρευρίσκονται έμειναν ενθουσιασμένοι και καταχειροκρότησαν τους εκτελεστές. Με συνοδεία κιθάρας τραγούδησαν παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια καθώς και προτάσεις από το κοινό, που συχνά συνόδευε με ενθουσιασμό τους τραγουδιστές στα πιο αγαπημένα τραγούδια όπως στο «Κατούσσα», «Τα βράδια της Μόσχας», «Γερανοί» και άλλα. Συγχαρητήρια αξίζουν στη «Ναντέζντα» καθώς και στην Περιφέρεια, με τη βοήθεια της οποίας οργανώθηκε η συναυλία.

 

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 08|06|2017 18:31

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η πράσινη εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου προχώρησε χτες στην ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας και του προσωπικού του πανεπιστημίου για το πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο Λόφο Πανεπιστημίου. Μοίρασε τσάντες ανακύκλωσης γραφείου στα κτήρια του Λόφου, μια ευγενική χορηγία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας ανακύκλωσης στο Λόφο, συζήτησε προτάσεις βελτίωσης και τρόπους αποτελεσματικότερης συμμετοχής των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με στόχο την ελαχιστοποίηση των ανακυκλώσιμων που καταλήγουν στον ΧΑΔΑ.

Η πράσινη εθελοντική ομάδα υποδέχθηκε, επίσης, το 8ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης. Μίλησε στους μικρούς μαθητές για την ανακύκλωση και τους ξενάγησε στη Σκακιέρα του Κόσμου και τα πουλιά-έργα τέχνης από ανακύκλωση που φιλοξενούνται στο Αίθριο του κτηρίου Διοίκησης. Οι λιλιπούτειοι μαθητές με πολύ ενθουσιασμό παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό για την ανακύκλωση και έφυγαν χαρούμενοι μεταμορφώνοντας ένα πεταμένο πλαστικό μπουκάλι σε μια έξυπνη ταΐστρα πουλιών.

H επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοδοξεί να επαναλάβει στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις με στόχο την ανάπτυξη του εθελοντικού πνεύματος, την ενεργή συμμετοχή των φοιτητριών και φοιτητών και την προώθηση και προαγωγή καλών και καινοτόμων πρακτικών στο Ίδρυμα και τις τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου.

 

Από το 2014

Ιδρυτικός στόχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η προαγωγή της ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη εθνική και διεθνή κοινότητα. Με την ίδρυση της επιτροπής «Πράσινο Πανεπιστήμιο» από το 2014 εκφράζεται ο στρατηγικός στόχος για την προαγωγή έρευνας και καινοτομίας στα θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, το Πρασίνισμα του προγράμματος σπουδών με ενσωμάτωση των αρχών της αειφορίας και ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην καθημερινή λειτουργία του πανεπιστημίου και διάχυση των πρακτικών αυτών στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική για την επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» η δημιουργία και υποστήριξη εθελοντικών πρωτοβουλιών φοιτητριών και φοιτητών και εν γένει της ακαδημαϊκής κοινότητας και διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία.

Κατηγορία Οικονομία
- 08|06|2017 17:48

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του βορείου Αιγαίου, μιας και δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει, πώς θα γίνει η κατανομή των πιστώσεων και ποιες είναι οι προτεραιότητές του. Κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι πως ο έλεγχός του ασκείται ουσιαστικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και αφορά την περίοδο 2017 - 2020, με δυνατότητα παράτασης για μια τριετία. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι - ΣΑΕ388) μέχρι του ύψους των 25 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, με βάση την παραπάνω διατύπωση, το ποσό των 25 εκατ. ευρώ αφορά όλη την τριετία.

 

Οι άξονες του προγράμματος

Οι άξονες προτεραιότητας του προγράμματος είναι: α) η βελτίωση των υποδομών και ειδικότερα η βελτίωση της προσβασιμότητας, των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών, των κοινωνικών υποδομών και αυτών της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, β) δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), γ) δράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και δράσεις δικτύωσης εξωστρέφειας καινοτομίας, δ) δράσεις ανάπτυξης του τουριστικού και πολιτισμικού κεφαλαίου, ε) δράσεις τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή του προγράμματος.

Για την καλύτερη επίτευξη των σκοπών του προγράμματος οι φορείς δύνανται να υποβάλλουν προτάσεις για έργα από κοινού κατόπιν σχετικών συναινετικών διαδικασιών με την από κοινού υποβολή τεχνικών δελτίων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συγκροτείται Επιτροπή Συντονισμού που αποτελείται από: I) τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης ως πρόεδρο, II) τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως μέλος, III) τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ ως μέλος, IV) τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ως μέλος και V) τον πρόεδρο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου ως μέλος. Η σύνθεση αυτή εξασφαλίζει στην εκάστοτε κυβέρνηση τη δυνατότητα να λαμβάνει τις αποφάσεις που επιθυμεί. Ο κ. Χαρίτσης από το Επιμελητήριο της Μυτιλήνης είχε κάνει σαφές ότι ο έλεγχος του προγράμματος θα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομίας.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πρόεδρος της ΕΠΣΥ είναι ο κ. Αλέξης Χαρίτσης και μέλη οι Νεκτάριος Σαντορινιός, Παναγιώτης Κορκολής, Χριστιάνα Καλογήρου και Σπύρος Γαληνός.

Τα μέλη της ΕΠΣΥ αναπληρώνονται από νόμιμα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα μόνο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός τους με έγγραφη γνωστοποίηση του ονόματος του αναπληρωτή στον πρόεδρο της ΕΠΣΥ. Η ΕΠΣΥ υποστηρίζεται από τεχνική γραμματεία. Ουσιαστικά η τεχνική γραμματεία κάνει όλη την προπαρασκευαστική εργασία.

 

Αρμοδιότητες

Η ΕΠΣΥ θα συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο. Οι αρμοδιότητές της είναι:

- Ο καθορισμός των προτεραιοτήτων και των στόχων των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς και των όρων που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή των δράσεών του.

- Η γνωμοδότηση επί των προσκλήσεων για υποβολή αιτημάτων ένταξης των έργων και δράσεων στο πρόγραμμα.

- Η μέριμνα για τη συμβατότητα των έργων και δράσεων με τις προτεραιότητες και τους στόχους του προγράμματος.

- Η εξασφάλιση της ορθής και αποδοτικής εφαρμογής όλων των παρεμβάσεων του προγράμματος για την επίτευξη των καθορισθέντων στόχων καθώς και η λήψη των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται προς τον σκοπό αυτό.

- Η δημοσιοποίηση, ενημέρωση και προβολή του αναπτυξιακού προγράμματος σε τοπικό επίπεδο.

 

Επιλογή και ένταξη έργων

Τα αιτήματα ένταξης έργων και δράσεων στο πρόγραμμα υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπόψη της τεχνικής γραμματείας. Η αξιολόγηση της επάρκειας και πληρότητας των τεχνικών δελτίων γίνεται από την τεχνική γραμματεία.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή των έργων είναι η σκοπιμότητα, ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας των έργων, η ωριμότητα υλοποίησης, η ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μπορεί με απόφασή του να εξειδικεύει περαιτέρω τα κριτήρια επιλογής προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος. Τα έργα του προγράμματος εγκρίνονται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατόπιν εισήγησης της τεχνικής γραμματείας με την έκδοση σχετικής απόφασης.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|06|2017 17:45

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι συμμετέχοντες του Διεθνούς Συνεδρίου «Assemblage Thinking: Theory, Analysis, Practice and Governance», το οποίο οργανώθηκε από την καθηγήτρια Ελένη Μπριασούλη του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης επιστημόνων από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου από 2 έως 4 Ιουνίου και στο πρόγραμμά του περιελάμβανε ειδική επίσκεψη των συνέδρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους.

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη Λέσβο και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου και στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Τμήματος Γεωγραφίας που διοργανώνει τη συνάντηση. Τους συνέδρους χαιρέτισε, επίσης, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο νησί της Λέσβου χαρακτηρίζοντάς το «το νησί της φύσης και του πολιτισμού» στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της που συνέβαλαν στην ανακήρυξή της σε Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Οι συμμετέχοντες σύνεδροι, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια Ελένη Μπριασούλη, επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου ενημερώθηκαν από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, γεωλόγο του Μουσείου, για το απολιθωμένο οικοσύστημα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών, τις εργασίες ανασκαφών και συντηρήσεων και επισκέφτηκαν τις μοναδικές εμφανίσεις προγονικών μορφών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων καθώς και τον γιγαντιαίο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας, όπου και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα μοναδικά ευρήματα που είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου και περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του, ενημερώθηκαν από τον κ. Ηλία Βαλιάκο για τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, ενός μοναδικού μνημείου που δημιούργησε η φύση. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις υποδομές και τις ερευνητικές δράσεις του Μουσείου αλλά και τις συνεργασίες με Πανεπιστήμια από το εξωτερικό.

Με το τέλος της επίσκεψης, οι σύνεδροι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα εκθέματα και τη λειτουργία του Μουσείου, τις ερευνητικές του δράσεις του Μουσείου και τις δυνατότητες που προσφέρει το Απολιθωμένο Δάσος για διεθνή έρευνα και επιστημονική συνεργασία.

 

Κατηγορία E-TV
- 08|06|2017 17:43

Μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας, της Αντζελίνα Τζολί και πολλών ακόμη παγκόσμιων προσωπικοτήτων, ήταν η σειρά και ενός εκ των σπουδαιότερων συλλόγων του πλανήτη να επισκεφθεί τη Λέσβο. Η τεράστια Μπαρτσελόνα βρέθηκε στο νησί μας από το απόγευμα της Τετάρτης, πραγματοποιώντας ποδοσφαιρικές δράσεις.

 

Επίσκεψη στον Καρά Τεπέ

Το πρωί της Πέμπτης, σύσσωμη η αποστολή της Μπαρτσελόνα επισκέφθηκε το ανοικτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ. Εκεί τους υποδέχθηκαν με πλατιά χαμόγελα τα μικρά παιδιά, ενώ από τη διοίκηση του κέντρου πραγματοποιήθηκε ξενάγησή τους στους εσωτερικούς χώρους της δομής.

Οι μεγάλοι αστέρες του καταλανικού συλλόγου, μεταξύ των οποίων οι σπουδαίοι Βραζιλιάνοι αμυντικοί Εντμίλσον, Μπελέτι και Αλοίσιο, έπαιξαν ποδόσφαιρο στο μικρό γηπεδάκι του Καρά Τεπέ, φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά και άκουσαν με μεγάλη προσοχή όσα τους παρουσιάστηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου και τους ανθρώπους που φιλοξενεί.

Κάποια στιγμή, περίμενε όμως τους Καταλανούς και μια έκπληξη. Η ΜΚΟ «ART Angels Relief Team», που πραγματοποιεί στον Καρά Τεπέ το μουσικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γέφυρες τέχνης», παρουσίασε με τη βοήθεια των παιδιών ένα μικρό σύνολο από βιολιά, με τους ποδοσφαιρικούς αστέρες της «Μπάρτσα» να συγκινούνται, βγάζοντας ασταμάτητα φωτογραφίες και βίντεο.

Ο Τζουλιάνο Μπελέτι, αμυντικός που φόρεσε τη φανέλα της ισπανικής ομάδας από το 2004 ως το 2007, με δύο πρωταθλήματα και ένας Champions League, επεσήμανε: «Είμαστε πάντα διαθέσιμοι να φέρουμε λίγη ελπίδα, λίγη χαρά και να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Το ποδόσφαιρο, όπως γνωρίζετε, έχει μεγάλη δύναμη. Αν καταφέρουμε να το εκμεταλλευτούμε σωστά και να το διαχειριστούμε, είναι πολύ σημαντικά όλα όσα μπορεί να μας προσφέρει.»

Προπόνηση με 200 παιδιά

Μετά το πέρας της ξενάγησής τους στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, τα μέλη της αποστολής της Μπαρτσελόνα μετέβησαν στο Γήπεδο «Γεώργιος Σκούφος». Εκεί πραγματοποιήθηκε μια ανοικτή προπόνηση με παιδιά ακαδημιών από τη Λέσβο, αλλά και προσφυγόπουλα. Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν ο Αιολικός - Δίκτυο Σχολών Ολυμπιακού, ο Απόλλων Βουναρακίου, ο Οδυσσέας Ελύτης και η… Kara Tepe United.

Οι μεγάλοι αστέρες της «Μπάρτσα» ανέλαβαν από ένα μικρό γκρουπ λιλιπούτειων παικτών, μιλώντας τους ουσιαστικά στη γλώσσα του ποδοσφαίρου. Και ήταν απίστευτη η χημεία, η συνεννόηση, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα. Για περισσότερη από μιάμιση ώρα, το χορτάρι του Γηπέδου «Γεώργιος Σκούφος» γέμισε από παιδικά χαμόγελα. Η Μπαρτσελόνα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δώρισε στα παιδιά μπάλες ποδοσφαίρου, ενώ μοιράστηκαν επίσης φανελάκια σε γαλάζια απόχρωση, αναμνηστικά της επίσκεψης των Καταλανών στο νησί μας.

Παρών και ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος ανέφερε το χρονικό των προσπαθειών της δημοτικής αρχής για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Μπαρτσελόνα, τονίζοντας τη σημαντική προβολή που προσφέρει το συγκεκριμένο brandname στο νησί μας. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση, αλλά και τη φιλοδοξία, πως ανάλογες δράσεις στο μέλλον θα βοηθήσουν ώστε να αντιστραφεί το γενικότερο κλίμα και να αποτελέσει η Λέσβος, ξανά, έναν απόλυτα ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|06|2017 16:46

Το δικό του αφήγημα στην αδιαμφισβήτητη κόντρα μεταξύ της εκπροσώπησης της Εκκλησίας και του δήμου στο συμβούλιο των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του Πλωμαρίου καταθέτει στο «Ε» ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκεια της δικής του πλευράς για πτυχές της προβληματικής συνεργασίας του με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης -και ισόβιος πρόεδρος του συμβουλίου των ΦΙΠ- επιβεβαιώνει το πρόσφατο δημοσίευμα του «Ε» που έγραφε για την πρόθεσή του να καλέσει Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Δ.Σ. στα ΦΙΠ (σ.σ. στις 14 Ιουνίου), αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει το δικαίωμα να το κάνει, αφού η θητεία του συμβουλίου έχει ήδη λήξει. Απαντώντας δηλαδή έμμεσα στη θέση του αντιδημάρχου Πλωμαρίου, που θεωρεί πως η (τριετής) θητεία του συμβουλίου άρχεται από την ημέρα της συγκρότησής του σε σώμα (σ.σ. τον Δεκέμβρη του 2014) και όχι από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών (σ.σ. Μάρτιος του 2014) και δείχνει αποφασισμένος να προσφύγει μέχρι και στην ΑΔΑ για να το αποδείξει.

Ωστόσο, η πλευρά της Εκκλησίας, παρά το νηφάλιο του λόγου του Μητροπολίτη στην επιστολή του προς το «Ε», καταφέρνει να επιβεβαιώσει πως δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τον σημερινό αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο του συμβουλίου και πολύ περισσότερο πως υπάρχει πράγματι «χάσμα» στις σχέσεις τους, που θα λυθεί(;) με τις εκλογές και ενδεχομένως με την εκλογή των νέων αιρετών μελών του συμβουλίου. Γράφει μάλιστα χωρίς περιστροφές πως το «χάσμα με φόντο τη διαχείριση των ΦΙΠ δεν αφορά την Εκκλησία και τον Μητροπολίτη, αλλά τον αντιδήμαρχο» και πως τα ΦΙΠ «δεν είναι τσιφλίκι μας», αλλά… «τσιφλίκι άλλων» και μάλιστα για… «ίδιους σκοπούς».

 

Η επιστολή του Μητροπολίτη

«Εις απάντησιν άρθρου σας στην Εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” της 31ης Μαΐου 2017 στην 1η σελίδα σχετικά με τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου και με τον τίτλον “Υπάρχει χάσμα με φόντο την διαχείρισή τους” οφείλω να σας πληροφορήσω ως και τους αναγνώστες σας δι’ αυτό και ζητώ να το δημοσιεύσητε στην 1η σελίδα του “ΕΜΠΡΟΣ”.

α) Με βάση τo Καταστατικόν των Φ.Ι.Π., Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι o Μητροπολίτης Μυτιλήνης.

β) O Αντιδήμαρχος εξελέγη πριν τρία (3) χρόνια ως και τα λοιπά Μέλη του Συμβουλίου, επομένως δεν είναι ισόβια Μέλη του Δ.Σ., πλην της νυν Προέδρου Πλωμαρίου η οποία προτείνεται από τον Δήμο Λέσβου.

γ) Με βάση αυτά τα δύο, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό που γράφεται ότι υπάρχει “χάσμα με φόντο τη διαχείρισή τους” δεν αφορά την Εκκλησίαν και τον Μητροπολίτην, αλλά τον Αντιδήμαρχον.

δ) Δεν γνωρίζετε ότι ο Αντιδήμαρχος ως Αντιπρόεδρος των Φ.Ι.Π. εκάλεσε τον Πρόεδρο σε Συνεδρίαση, ενώ ως γνωρίζετε ο Πρόεδρος καλεί τα Μέλη σε Συνεδρίαση ως δηλούται στο Καταστατικό.

ε) Η Ταμίας στο Δ.Σ. χωρίς απόφαση του Δ.Σ. και υπογραφή δική μου ανέλαβε και μετέφερε τα χρήματα.

στ) Με τον Αρχιερατικό Επίτροπό μου Πρωτοπρ. π. Ευστάθιο Μεταξή και εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ., προφορικά παρεκάλεσα να κάνουν τα δέοντα για την εκμίσθωσιν του ελαιοκάρπου και μάλιστα και εγγράφως παρήγγειλα διά την ενοικίασιν του ελαιοκάρπου χωρίς να κάνουν τίποτα απολύτως.

ζ) Όταν εξελέγη το νέον Δ.Σ. πριν μία τριετίαν, ο π. Ευστάθιος έδωσε εις όλα τα Μέλη κλειδί του Γραφείου, όταν όμως με εισήγηση του Αντιδημάρχου άλλαξαν Γραφείο δεν μου παρέδωσαν το κλειδί του Γραφείου ούτε στον π. Ευστάθιο, ενώ τα υπόλοιπα Μέλη είχαν το δικαίωμα να εισέρχονται στο νέο Γραφείο.

η) Η προκήρυξη διά την τακτική συνέλευσιν του Αδελφάτου έγινε σύμφωνα με το άρθρον 6 του Καταστατικού των Φ.Ι.Π.

Κατόπιν όλων αυτών, αντιλαμβάνεσθε ότι τα Φ.Ι.Π. δεν είναι “τσιφλίκι μας”, όπως γράφετε, αλλά “τσιφλίκι” άλλων για ίδιους σκοπούς.

Το Ίδρυμα μέχρι σήμερα προσέφερε πολλά στους ανθρώπους του Πλωμαρίου και της περιφερείας και θα συνεχίσει να προσφέρει όπως όλα τα Ιδρύματά μας».

 

Να αλλάξει η νοοτροπία, όχι το μόνο το Δ.Σ.

(σ.σ.) Είναι πολύ θετικό βήμα καταρχάς το ότι ο Μητροπολίτης βγαίνει στο δημόσιο διάλογο για να επικοινωνήσει τις θέσεις του και να ανακόψει την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί πως κάποιοι από το περιβάλλον του λειτουργούν και μιλούν «εξ ονόματός του» και πολύ περισσότερο «εν αγνοία του». Από εκεί και έπειτα, τα ενδεχόμενα δίκαια (και) της πλευράς της Εκκλησίας στην προβληματική σχέση με την πλευρά του δήμου, σε ό,τι αφορά την κοινή παρουσία τους στο συμβούλιο των ΦΙΠ, δεν είναι σκοπός της εφημερίδας να τα προβάλλει ή να τα «πνίξει», αφού τα ρεπορτάζ που αφορούσαν στη λειτουργία των ΦΙΠ αναδείκνυαν το γεγονός της… υπολειτουργίας τους εξαιτίας της μη στοιχειώδους συνεννόησης μεταξύ των εκπροσώπων τους στο Δ.Σ., που δυστυχώς επιβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει και από την τοποθέτηση του Μητροπολίτη.

Εκείνο στο οποίο πήρε θέση το «Ε» και επιμένει και σήμερα είναι στο ότι, παρά τις δεδομένες εκκρεμότητες, όπως και εκείνη της εκμίσθωσης του ελαιοκάρπου και πολλών άλλων, το Δ.Σ. δεν συνεδρίαζε και για μεγάλο χρονικό διάστημα! Οπότε, με όλο το σεβασμό στην προσωπικότητα του Μητροπολίτη και στο φιλανθρωπικό του έργο, αδικεί τον ίδιο η αναφορά στο ποιος έχει δικαίωμα να έχει κλειδί από τα γραφεία των ΦΙΠ και στο ότι ο αντιδήμαρχος συγκάλεσε ως αντιπρόεδρος Δ.Σ., ενώ έχει μόνον ο Μητροπολίτης ως πρόεδρος δικαίωμα να το κάνει. Αφού το πρόβλημα που αναδεικνύεται έχει να κάνει ακριβώς με το ότι δεν συνεδριάζει το Δ.Σ. και ως εκ τούτου προκύπτουν και θα συνεχίσουν να προκύπτουν ζητήματα «νομιμότητας» σχετικά με το αν η Ταμίας μετέφερε ή όχι χρήματα χωρίς την υπογραφή του προέδρου και το αν εκτελέστηκε ή όχι εντολή που διαβιβάστηκε εγγράφως, πάλι εκ μέρους του προέδρου. Και κατ’ επέκταση βαραίνει όλη ετούτη η «Βαβέλ» στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης των ΦΙΠ και στο κατά πόσο εκπληρώνει ικανοποιητικά το εκ του καταστατικού του φιλανθρωπικό σκοπό του.

Ζητούμενο λοιπόν είναι, μια και άνοιξε η κουβέντα περί της λειτουργίας των ΦΙΠ, να αλλάξει η νοοτροπία διοίκησής τους, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να καμφθούν οι όποιες εμμονές που προκαλούν δυσλειτουργία σε ένα κοινωνικό ίδρυμα που έχει αποστολή να στηρίζει ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκη. Και δυστυχώς η αίσθησή μας, βάσει των όσων διαβάσαμε, παρατηρήσαμε και μάθαμε, παραμένει πως, ακόμα κι αν αλλάξει η σύνθεση του Δ.Σ. των ΦΙΠ, δεν θα αλλάξει και η νοοτροπία που προαναφέραμε.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top