FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|06|2017 19:51

Τη Δευτέρα εγκαινιάστηκε στην Κολομβία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μπαραγκίγια η έκθεση με φωτογραφίες του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από το φακό του Δημήτρη Γέρου. Η Μπαρανγκίγια είναι η πόλη που μεγάλωσε και πρωτοεργάστηκε ο σπουδαίος κολομβιανός συγγραφέας, φίλος του Δημήτρη Γέρου. Ας σημειωθεί ότι στη Μπαρανκίγια ο Μαρκές έζησε μερικά από τα χρόνια της νεότητάς του και ήταν μέλος μιας από τις πιο δημιουργικές ομάδες των μέσων του 20ού αιώνα, της «Barranquilla group», που την αποτελούσαν λογοτέχνες, φιλόσοφοι και δημοσιογράφοι. Η Μπαρανκίγια απέχει περίπου μιάμιση ώρα από τη γενέτειρα του Μάρκες, την Αρακατάκα, είναι παραθαλάσσια πόλη με 1.500.000 κατοίκους και στο μουσείο της έχουν παρουσιασθεί σπουδαίες εκθέσεις, όπως των Αntony Caro, Takashi Murakami, Andy Warhol και Christo.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο του ζωγράφου Δημήτρη Γέρου «Φωτογραφίζοντας τον Gabriel Garcia Marquez», με κείμενο και υστερόγραφο του Δημήτρη Γέρου και πρόλογο του διαπρεπούς Βρετανού κριτικού βιβλίου Edward Lucie-Smith, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 2015, στην επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατο του Gabriel Garcia Marquez από τις εκδόσεις «Kerber Photo Art» της Γερμανίας, για να τιμήσουν τη μνήμη του, είχε δε τίτλο «Photographing Gabriel Garcia Marquez». Περιέχει φωτογραφίες που τράβηξε ο Δημήτρης Γέρος στις συναντήσεις που είχε στην Πόλη του Μεξικού, κυρίως, και μετά στην Κολομβία, και που ζωντανεύουν ξανά τον Marquez κυρίως ως προσωπικότητα με γενναιόδωρη καρδιά και πλατύ χαμόγελο και όχι μόνο ως λογοτεχνικό ενθύμιο.

Εκείνο που θα πούμε εδώ είναι το πώς ο γνωστός από τις εκθέσεις του στην Αθήνα, αλλά και στο διεθνές κοινό, ζωγράφος και φωτογράφος Δημήτρης Γέρος πλησίασε τον Μάρκες, και έγινε φίλος «κολλητός», όχι μόνο μέσα από τη δύναμη του φακού, αλλά με την ανάγκη που είχε ο ίδιος ο διάσημος Marquez να βγει λίγο από τη μοναξιά της φήμης και της δόξας του. Από έναν φίλο του έμαθε ότι ο Μάρκες ήταν στην Πόλη του Μεξικού, στο σπίτι του σε ένα προάστιο, μαζί με τη σύζυγό του Μερσεντές, που τη γνώρισε και αγάπησε ο Γκαμπό όταν και οι δυο τους ήταν μαθητές στο σχολείο της γενέτειράς τους στην Arakataka της Κολομβίας! Ο φίλος του ’δωσε το τηλέφωνο, εκείνο δεν απαντούσε, ο Δημήτρης Γ. πήγε ο ίδιος, ώρα 2 μετά το μεσημέρι «να το ρίξει κάτω από την πόρτα». Βρήκε τον οδηγό να πλένει το αμάξι, του το έδωσε και το ίδιο εκείνο απόγευμα, δεν είχαν περάσει, καλά καλά, τρεις ώρες, ο Μάρκες του τηλεφώνησε και δέχθηκε να τον συναντήσει στο σπίτι του. Όπως και έγινε. Όταν άκουσε πως ο Δ. Γέρος ήθελε να τον φωτογραφίσει ως «Οδυσσέα», για ένα βιβλίο με φωτογραφίες καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων, το χαμόγελο του Γκαμπριέλ έγινε πλατύ, άστραψε το μαύρο κολομβιανό του μάτι και δέχθηκε! «Και πώς θέλεις να ντυθώ;» τον ρώτησε. «Όπως, Maestro, σας βολεύει». Έτσι την επομένη τον δέχθηκε ο Γκαμπριέλ -έκπληξη!- με μπλου τζιν κοστούμι, καλοσιδερωμένο και συντηρητικό! Στην τσέπη του, πάντα, τα δύο στιλό, το όπλο του συγγραφέα! Η φωτογράφιση έγινε στο σπίτι, στο γραφείο του, με τα βιβλία του, με τις οικογενειακές φωτογραφίες σε κορνίζες και τον ίδιο... μωρό! Συνέχισαν στις ολάνθιστες και ονειρικές γωνιές του κήπου του. 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|06|2017 19:20

Την τελευταία μέρα του Απρίλη, που έτυχε να είναι Κυριακή, η «Λεσβιακή Παροικία», γιόρτασε την άνοιξη σ’ όλη της τη μεγαλοπρέπεια με την εκδρομή/εξόρμηση στον κοντινό, αλλά άγνωστο μέχρι σήμερα σε πολλούς από μας Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας και όχι μόνο.

Είχαμε την τύχη και τη χαρά να είναι παρέα μας, εκτός από το γεμάτο πούλμαν με αγαπημένους Μυτιληνιούς και φίλους, η αρχαιολόγος κυρία Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, χάρη στην οποία ήρθε να μας ξεναγήσει η καθ’ ύλην υπεύθυνη αρχαιολόγος των αρχαίων της Ελευσίνας κυρία Καλλιόπη Παπαγγελή και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Έτσι συναντήσαμε την άνοιξη στην καρδιά της, στο χώρο λατρείας της θεάς Δήμητρας. Εκεί στο ιερό της Ελευσίνας, που υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου από το 16ο π.Χ. αιώνα έως το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ., λατρευόταν συνεχώς η θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών. Η Δήμητρα (η Μητέρα της γης) δίδαξε στους Ελευσίνιους και στους υπόλοιπους Έλληνες την καλλιέργεια της γης.

Η θέα ήταν υπέροχη. Έχοντας μπροστά στα μάτια μας το Θριάσιο Πεδίο και τον Ελευσινιακό Κόλπο, δυστυχώς δεν καταφέραμε να μάθουμε για τα πάνσεπτα μυστήρια αφού πάντα τα σκέπαζε και τα σκεπάζει απόλυτη μυστικότητα, είδαμε όμως τη Ρωμαϊκή Αυλή, με το ναό της Προπυλαίας Αρτέμιδος, την Εσχάρα, τη Ρωμαϊκή Κρήνη και τις Θριαμβικές Αψίδες. Στη συνέχεια μπήκαμε στο Ιερό της Δήμητρας από τα Μεγάλα Προπύλαια, δίπλα από τα οποία βρίσκεται το Καλλίχορο Φρέαρ. Κοντά ήταν τα Μικρά Προπύλαια, το Πλουτώνειο και φτάσαμε στο Τελεστήριο, τον κυρίως ναό της Δήμητρας. Η επίσκεψή μας στο Μουσείο με το πλούσιο Προαύλιο και έξι αίθουσες με αγάλματα, κιονόκρανα, αναθηματικά ανάγλυφα και τα άλλα ευρήματα συμπλήρωσαν την ενημέρωσή μας.

Στη συνέχεια με οδηγό και ξεναγό τον αρχιτέκτονα Λάμπη Ηλιόπουλο, μέλος του Δ.Σ., γνωρίσαμε την περιοχή των Μεγάρων, με το λιμάνι της Πάχης και το αρχαίο τουρκικό τείχος που προστάτευε την πόλη των Μεγάρων από τις επιδρομές.

Ο τελικός προορισμός μας ήταν το Αλεποχώρι, γραφικό παραθαλάσσιο θέρετρο στον Κορινθιακό. Φάγαμε πολύ όμορφα σε παραθαλάσσιο κέντρο, στην παραλία, που είχε από πιο μπροστά κλείσει ο αρχηγός της εκδρομής και μέχρι την ώρα της επιστροφής μάς δόθηκε η ευκαιρία για μια ευχάριστη βόλτα στην ακρογιαλιά με την υπέροχη θάλασσα..

Η ωραία μέρα, η παρέα κι όλο αυτό το υπερθέαμα στην Ελευσίνα συνέθεσαν μια πολύ όμορφη εκδρομή.

Ε.Β.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|06|2017 18:58

Κοινή παράσταση από σήμερα έως την Κυριακή 11 Ιουνίου με δωρεάν είσοδο

 

 

 

Οι θεατρικές ομάδες του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη» της Αγιάσου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου ετοίμασαν και θα παρουσιάσουν την κοινή παράσταση των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε «Μια γυναίκα μόνη».

Στο «Μια Γυναίκα Μόνη» συναντάμε μια νοικοκυρά, την κατεξοχήν νοικοκυρά, η οποία έχει τα πάντα στους κόλπους της οικογένειάς της εκτός από το σημαντικότερο: τον σεβασμό, το να της συμπεριφέρονται οι άντρες στο σπίτι ως έναν άνθρωπο με προσωπικότητα και να γίνεται σεβαστή ως τέτοια, να μην χρησιμοποιείται μόνο ως σεξουαλικό αντικείμενο και ως υπηρέτρια χωρίς μισθό και σύνταξη.

Στο έργο αυτό υπάρχουν οι μελαγχολίες και οι απελπισίες των γυναικών και παράλληλα περιλαμβάνονται πολλές κοινοτοπίες για την κακώς χρησιμοποιούμενη σεξουαλικότητά τους και για τον «μη σεβασμό» των αντρών προς εκείνες. Ένας συγκλονιστικός γυναικείος μονόλογος που ακροβατεί ανάμεσα στο γέλιο και στο κλάμα και μας κάνει να σκεφτούμε εκ νέου τη θέση της γυναίκας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίας Αϊβαλιώτου, σκηνικά Ανδρομάχης Βουγιούκα, Βαγγέλη Λουίζου και Τάσου Χατζέλλη, σχεδιασμό φωτισμών της Θέμιδος Χατζηλάμπρου, ηχητικά της Πέγκυς Χατζημιχαήλ και αφίσα και φωτογραφίες του Σταμάτη Γιαννάκη. Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι Γιώτα Μαϊστρέλλη, Ανδρομάχη Βουγιούκα, Βάσω Χοχλάκα και Εύα Γιαννίκου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν από σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου καθημερινά (με ώρα έναρξης τις 9 το βράδυ) μέχρι και Κυριακή 11 Ιουνίου στο θεατράκι του Δήμου Λέσβου, στην Οικονόμου Τάξη και Ασκληπιού γωνία, κάτω από το 6ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης στη Χρυσομαλλούσα με δωρεάν είσοδο.

 

ΦΩΤΟ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|06|2017 17:02

Με σκοπό κανένα βιβλίο να μη μένει ξεχασμένο ή να πετιέται, η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Λέσβου που υπάγεται σε αυτήν διοργανώνουν ένα τριήμερο έκθεσης και ανταλλαγής βιβλίων με τίτλο «Ανακύκλωση Βιβλίου».

Από τις 16 έως και τις 18 Ιουνίου, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, οι επισκέπτες μπορούν να δωρίσουν τα βιβλία που δεν χρειάζονται ή να τα ανταλλάξουν -με αναλογία δύο προς ένα- με αυτά που θα τους ενδιέφερε να διαβάσουν. Επίσης, τις ημέρες αυτές και με την εθελοντική επιμέλεια της Βάλιας Μπαρμπατιώτη θα πραγματοποιηθούν μικρής διάρκειας ομιλίες από καλεσμένους με θέμα την αξία του βιβλίου και τη σημασία της ανταλλαγής. Συγκεκριμένα, οι καλεσμένοι είναι οι συγγραφείς Μακρυδάκης Ιωάννης, Ζαφειρίου Κωνσταντίνος, Τυρίκος Γεώργιος και Φραγκούλη Φωτεινή. Κατά το τέλος του τριημέρου, όσα βιβλία παραμείνουν θα δωριστούν σε βιβλιοθήκες του Δήμου Λέσβου με σκοπό την ενίσχυσή τους καθώς επίσης και σε διάφορες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στα χωριά και τις διαχειρίζονται Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Το πρόγραμμα του τριημέρου διαμορφώνεται ως εξής:

- Παρασκευή 16/6 στις 7 μ.μ.: Έναρξη της έκθεσης και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις των συγγραφέων Φ. Φραγκούλη και Γ. Μακρυδάκη.

- Σάββατο 17/6: Έκθεση και ανταλλαγή κατά τις ώρες 09:00 έως 13:00 και 18:00 έως 21:00.

- Κυριακή 18/6: Έκθεση και ανταλλαγή κατά τις ώρες 09:00 έως 13:00 και 18:00 έως 21:00 και παρεμβάσεις των συγγραφέων Κ. Ζαφειρίου, Γ. Τυρίκου και Ζ. Αϊναλή.

 

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 07|06|2017 16:40

Σε απάντηση της καταγγελίας του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και του Πανελληνίου Σωματείου Έκτακτου προσωπικού του ΥΠΠΟ σχετικά με τις «απολύσεις» τριών συμβασιούχων από το έργο «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καβειρίου Λήμνου», ο προϊστάμενος Παύλος Τριανταφυλλίδης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου -η οποία εκτελεί το έργο- απαντά ότι οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν «λόγω αναποτελεσματικού εργοταξιακού κλίματος».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων η Εφορεία Αρχαιοτήτων απαντά ότι από τον Δεκέμβριο 2016 έως και τον Μάιο 2017 διαπιστώθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των τριών Ι.Δ.Ο.Χ. επιστημόνων, αρχαιολόγου, αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού του έργου παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα που με την πάροδο του χρόνου οξύνονταν και δεν επιλύονταν: «Παρά τις πολλές συστάσεις του προϊσταμένου, των επιβλεπόντων και των στελεχών της Εφορείας μας στις κατά τόπους αυτοψίες του εργοταξίου, η κακή συνεργασία και η έλλειψη συνεννόησης και της στοιχειώδους επικοινωνίας του Ι.Δ.Ο.Χ. επιστημονικού προσωπικού του έργου συνεχίζονταν αμείωτα, με αντίκτυπο τον αδικαιολόγητο και οξύτατο εκνευρισμό που διακρινόταν εμφανώς πλέον στα συνεργεία του εργατοτεχνικού προσωπικού. Οι παραπάνω, δυστυχώς αναπτυσσόμενες, δυσμενείς παράμετροι είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην καθυστέρηση της υλοποίησης των προγραμματισμένων εργασιών και του χρονοδιαγράμματος του έργου που παρέκλινε από την αρχική πορεία του».

Η Υπηρεσία, με το δικαίωμα που της δίνει η κείμενη νομοθεσία που διέπει τις προσλήψεις μέσω αυτεπιστασίας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ανανέωσε μόνο για έναν μήνα, τον Απρίλιο 2017, τις συμβάσεις του επιστημονικού προσωπικού, επισημαίνοντάς τους ότι, εάν συνεχιστεί η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ τους και η ασυνεννοησία, θα αναγκαστεί για την ομαλή πορεία του έργου να μην προβεί σε ανανέωσή τους. Ύστερα από τα παραπάνω «και επειδή κύριο μέλημα της Υπηρεσίας μας είναι η ορθολογική και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους χωρίς περαιτέρω προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση του σχεδιασμού του έργου, αποφασίστηκε συλλογικά η μη παράταση των συμβάσεων των δύο Ι.Δ.Ο.Χ. επιστημόνων και των δύο εργατών που δημιούργησαν τα προβλήματα στο εργοτάξιο και αυτοδικαίως λήγουν στο τέλος Ιουνίου 2017, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το τεταμένο και αναποτελεσματικό εργοταξιακό κλίμα και να εξομαλυνθεί η πορεία υλοποίησης του έργου, για την οποία την αποκλειστική ευθύνη έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου», καταλήγει.

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 07|06|2017 16:35

Με την προοπτική της «νυχτερινής πεζοδρόμησης» στην Κουμιδιά που ζήτησαν από τη δημοτική αρχή οι επιχειρηματίες της περιοχής να βρίσκεται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης με δελτίο Τύπου επαναφέρει ένα ακόμη ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του ιστορικού κέντρου, και ειδικότερα την περσινή απόφαση της κοινότητας που αφορά τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης για τα δίκυκλα μέσα στο ιστορικό κέντρο, η οποία πάντως δεν υλοποιήθηκε ως σήμερα.

Με τη χθεσινή του παρέμβαση, ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πάνος Πίτσιος επαναφέρει το θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων στάθμευσης για τα δίκυκλα αλλά και τη δυνατότητα υπογραφής ειδικής σύμβασης του Δήμου Λέσβου με τα Αστικά ΚΤΕΛ, προκειμένου να κινούνται καθημερινά στο κέντρο της πόλης τέσσερα μίνι bus, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τους οδηγούς στους οργανωμένους χώρους στάθμευσης της πόλης ούτως ώστε να αποφεύγεται η συχνή κίνηση αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης και να ενθαρρύνεται η χρήση -ειδικά το καλοκαίρι- των δικύκλων.

«Με ειδική σύμβαση που θα γίνει μεταξύ Δήμου Λέσβου και Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, στα πρότυπα των συμβάσεων που υπάρχουν σε άλλες ελληνικές πόλεις και τις οποίες σας παρουσιάζω, τέσσερα ευέλικτα mini bus θα κινούνται όλη την ημέρα και κυρίως βέβαια τις ώρες αιχμής στο κέντρο της πόλης, συνδέοντας τα προαναφερόμενα parking μεταξύ τους. Αποκλειστικός σκοπός θα είναι η παραλαβή των οδηγών των Ι.Χ. αυτοκινήτων που θα έχουν σταθμεύσει στα εν λόγω parking και η δωρεάν μεταφορά τους στο κέντρο της πόλης και αντίστροφα (με τρεις ή τέσσερις στάσεις). Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί επιτέλους μια λύση στο πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια, το οποίο με την πάροδο των χρόνων συνεχώς επιδεινώνεται», γράφει χαρακτηριστικά στην εισήγησή του από… πέρυσι ο κ. Πίτσιος ειδικά για τα μίνι bus, ενώ στη νέα τοποθέτησή του με αυτοκριτική διάθεση, αλλά ασκώντας έμμεσα και κριτική πως στην «κεντρική» δημοτική αρχή, δηλώνει:

 

«Παλεύουμε για να εφαρμόσουμε τα… αυτονόητα»

«Στη Μυτιλήνη πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα τα αυτονόητα, αυτά που σε άλλες πόλεις της χώρας αποτελούν κοινή λογική και έχουν γίνει κεκτημένο εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, ακόμη είμαστε πολύ πίσω. Κι αν θέλουμε να φτιάξουμε μια πόλη που θα σέβεται τον εαυτό της, την ιστορία της και τους κατοίκους της, πρέπει να την οργανώσουμε σωστά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Αν θέλουμε δε κάποτε να αρχίσει να γίνεται και τουριστική, πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε το τουριστικό της προϊόν, που σήμερα είναι ανύπαρκτο. Και ποιο είναι αυτό; H τουριστική οργάνωση του ιστορικού της κέντρου. Προς αυτή και μόνο την κατεύθυνση πρέπει να συμπορευθούν όλοι. Δημοτικοί άρχοντες, αστυνομία, επιχειρηματίες, δημότες. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η εν λόγω εισήγηση, διότι μόνο έτσι θα περιορίσουμε την όχληση στην πόλη μας, θα βελτιώσουμε την εικόνα της και ταυτόχρονα θα “ανεβάσουμε” την ποιότητα ζωής μας που θα βασίζεται στον σεβασμό των συνανθρώπων μας».

Κατηγορία Οικονομία
- 07|06|2017 16:27

Η πρώτη περιέργεια γεννήθηκε από το ραντεβού. «Θα σας περιμένω στο κτήμα» μας είπε. Απορήσαμε. Γιατί στο κτήμα; Η εντολή της διεύθυνσης ήταν να κάνουμε ένα θέμα για την εφημερίδα και το site για τον Γρηγόρη Γλιγλή, που είναι ένας από τους εκλεκτούς τυποποιητές λεσβιακού ελαιολάδου που σαρώνουν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά και διεθνή βραβεία γευσιγνωσίας. Τι πιο φυσικό λοιπόν να ανταμώναμε στο τυποποιητήριο όπου θα μιλούσαμε για τις προδιαγραφές και τα πλεονεκτήματα του προϊόντος του;

Όπως αποδείχτηκε όμως, ο Γλιγλής εντοπίζει αλλού τα στοιχεία της επιτυχίας και της αυτονόητης περηφάνιας του γι’ αυτό που παράγει. Κι όταν πράγματι βρεθήκαμε κοντά του, ακούσαμε, είδαμε κι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε, του δώσαμε χίλια δίκια!

Κείμενα: Παναγιώτης Μυριτζής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Στάμος
Κάμερα-Μοντάζ: Ιγνάτης Τσικνής

 

1. Λεβάντες και άλλα αρωματικά φυτά φυτεμένα ανάμεσα στα ελαιόδεντρα για πρόσθετα φυσικά αρώματα στο τελικό προϊόν

Το κτήμα

Όχι απλά ένα κτήμα. Ένας επίγειος παράδεισος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γρηγόρη, 200 περίπου στρέμματα ενιαίος χώρος στο δρόμο για το Τάρτι, αγορασμένα από τον παππού του σαν όνειρο ζωής στις αρχές του αιώνα, με οικονομίες από δουλειά μετανάστη στην Αμερική. Με 3.000 περίπου ελαιόδεντρα, με 30 περίπου στρέμματα δάσος, με δικό του νερό (μάνα), με εφεδρικό νερό από μια αυτοσχέδια δεξαμενή που μετέτρεψε την ανοιχτή πληγή ενός παλιού λατομείου σε πανέμορφη λιμνούλα που παραπέμπει σε πάρκο αναψυχής, με φυτεμένα παντού τριαντάφυλλα, λεβάντες κι άλλα αρωματικά φυτά, με μελίσσια και… ό,τι να σας πούμε είναι λίγο. Όσοι πιστοί δείτε τις εικόνες στο site και θα καταλάβετε ότι δεν υπερβάλουμε καθόλου.

 

2. Ελέγχοντας προσωπικά κάθε λεπτομέρεια της καλλιέργειας 

Η καλλιέργεια

Θα έχετε ακούσει και ακούσει για βιολογικές καλλιέργειες. Είναι και στη μόδα άλλωστε. Εδώ όμως κάθε λεπτομέρεια του τρόπου καλλιέργειας, σε κάθε φάση και χρονική στιγμή «φωνάζει» για την απόλυτη προσπάθεια φιλικής συμπεριφοράς προς το περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του προϊόντος. Ίχνος χημικού ραντίσματος δεν υπάρχει, ίχνος χημικού λιπάσματος και πάει λέγοντας. Τα κλαδιά από το αραίωμα ή και το κλάδεμα των δέντρων, μετά το «ξεχόνδρισμα» για να βγουν τα χοντρά κούτσουρα που θα πάνε για καυσόξυλα, απλώνονται γύρω από το ελαιόδεντρο σε στοίβες, περνά το τρακτέρ με τον σπαστήρα και τα μετατρέπει σε ψιλά - ψιλά κλαδάκια και φυλλαράκια που είναι και το φυσικό λίπασμα από το ίδιο το κτήμα. Ακόμα και τα κάθε λογής εργαλεία (πριόνια, ψαλίδια, κλαδευτήρια κ.λπ.) είναι ηλεκτρικά με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, πρώτα για να αποφεύγονται οι βενζίνες και τα λιπαντικά και δεύτερο «αφού περνώ εγώ και οι άνθρωποί μου εδώ στη φύση τον περισσότερο χρόνο μας, γιατί θα πρέπει να ζούμε μέσα στο θόρυβο;». Παρά την ύπαρξη άφθονου νερού, ένα μόλις πότισμα στην εποχή της μεγάλης ξηρασίας πρώτα «για να μη μαθαίνουνε τα δέντρα», όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης, και δεύτερον για να κρατηθεί χαμηλά η ποσοτική απόδοση και να κρατάει το λάδι τα πλούσια φυσικά αρώματά του.

 

3. Η απόλυτη οικολογική προσέγγιση. Το παλιό λατομείο που έγινε λίμνη για εφεδρικό νερό

Η παραγωγή

Όλα βιολογικά λοιπόν και φιλικά προς το περιβάλλον και έρχεται η ώρα να μαζευτεί η ελιά. Νωρίς - νωρίς συγκομιδή, χάνοντας συνειδητά σε ποσότητα λαδιού, αλλά κερδίζοντας συντριπτικά σε ποιότητα. Τόσο σε αρώματα όσο και σε υγιεινά χαρακτηριστικά, αφού αποδεδειγμένα το αγουρόλαδο είναι πολύ πιο πλούσιο στις πολυφαινόλες που είναι το αποτελεσματικότερο φυσικό φάρμακο για την καρδιά και γενικά για το κυκλοφοριακό. Εδώ ο Γρηγόρης είναι κατηγορηματικός. Μπορεί κάποια στιγμή αυτή η πολιτική να φαινόταν ασύμφορη, σταδιακά όμως η αγορά ανταποκρίνεται και ό,τι χάνεται σε ποσότητα επιβραβεύεται με την υψηλότερη τιμή που απολαμβάνει το ποιοτικό λάδι και μάλιστα με το παραπάνω.

Μαζεύεται λοιπόν ο καρπός και σε ελάχιστες ώρες μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο όπου ο Γλιγλής είναι κυριολεκτικά πάνω από τα μηχανήματα σε κάθε φάση της εκθλιπτικής διαδικασίας, για να έχει τον απόλυτο έλεγχό της. Και στα δυο ελαιοτριβεία που συνεργάζεται τόσο το συνεταιριστικό όσο και το ιδιωτικό (Χατζημιχαλάκη) διατηρεί δικές του ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ η απόσταση από το εμφιαλωτήριο είναι κάποιες εκατοντάδες μέτρα, για να μην υφίσταται το προϊόν την «ταλαιπωρία» της μετακίνησης.

 

4. Τα υποπροϊόντα του κλαδέματος μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα

Η εμφιάλωση

Και επιτέλους... φτάσαμε και στο εμφιαλωτήριο. Μικρό σε μέγεθος, με πέντε δεξαμενές των δύο τόνων για να ξεχωρίζουν κατά κατηγορία τα λάδια όταν φτάνουν σταδιακά από τα ελαιοτριβεία. Οι συνθήκες εντυπωσιακές. Απόλυτη τάξη και καθαριότητα και πιστή εφαρμογή των κανόνων εφαρμογής των πιστοποιημένων συστημάτων ποιότητας ISO και HACCP. Το λάδι φιλτράρεται με φυσικό τρόπο για να αποκτήσει απόλυτη διαύγεια και ακολουθεί η εμφιάλωση σε μπουκάλι από 500 ml έως ένα λίτρο ή σε λευκοσιδηρό δοχείο 5 lit. Σε κάθε συσκευασία υπάρχει τυπωμένη ένδειξη με τον συγκεκριμένο τύπο και χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.

 

5. Τα προϊόντα σε ποικίλες καλαίσθητες συσκευασίες

Στην αγορά

Ένα 70% περίπου της παραγωγής εξάγεται, με κύριες χώρες εξαγωγής τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, ενώ στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι να βγει στην ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αγορά της βόρειας Αμερικής. Η υπόλοιπη παραγωγή κατευθύνεται κυρίως στην Αθήνα σε επιλεγμένα καταστήματα του κέντρου της πόλης. Ο Γλιγλής συμμετέχει με διάφορους κωδικούς σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας αποσπάσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες βραβεία που ως επί το πλείστον στη μεν Ελλάδα αναφέρονται σε συμβατικό λάδι στην δε Ιταλία σε βιολογικό.

 

Αντί επιλόγου

Στον κόσμο του κρασιού, που ως προϊόν έχει μεγαλύτερη παράδοση τυποποίησης και κατάταξης κατά περιοχή προέλευσης και ποικιλία καρπού, υπάρχει μια δύσκολη στη μετάφραση γαλλική λέξη που σηματοδοτεί την ποιότητα του προϊόντος. Terroiar (διαβάζεται τερουάρ). Εκφράζει ταυτόχρονα την ευρύτερη περιοχή, το συγκεκριμένο αμπελοτόπι, το είδος του εδάφους, τον προσανατολισμό, τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, τις καλλιεργητικές τεχνικές και βέβαια την ανθρώπινη παράδοση και εμπειρία.

Αν μιλήσουμε για το ελαιόλαδο του Γλιγλή, σίγουρα πατάει σ’ ένα ξεχωριστό «τερουάρ» με εκλεκτής ποιότητας πρώτη ύλη, φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια, συνδυασμό παράδοσης και σύγχρονης επιστημονικής γνώσης, απόλυτη προσήλωση σε κανόνες υγιεινής και ποιότητας και προπαντός μεράκι και ψυχή. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερα εντύπωση όμως είναι η ανάμικτη περηφάνια γι’ αυτό που κάνει με την περίσσεια σεμνότητα και σεβασμό στο προϊόν και στον καταναλωτή του. Και πιο πολύ ότι ο Γρηγόρης συνεχώς χρησιμοποιεί το εμείς κι όχι το εγώ, θεωρώντας τον εαυτό του και αυτό που κάνει όχι σαν κάτι εγωιστικό, αλλά σαν κομμάτι μιας ενιαίας προσπάθειας ανάδειξης του λεσβιακού ελαιόλαδου με τις ποικίλες εκδοχές του ανάλογα με την ξεχωριστή πινελιά που του δίνει ο κάθε επιμέρους παραγωγός. Και βέβαια δείχνει το δρόμο της κοινής δράσης όταν λέει με σιγουριά: «Το λεσβιακό παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο στον κόσμο, γι’ αυτό κι εμείς οι παραγωγοί και τυποποιητές της Λέσβου σαρώνουμε τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά και διεθνή βραβεία»!

 

Κατηγορία Παιδεία
- 07|06|2017 16:17

Έξι μαθητές της Λέσβου από την Ε΄ και τη Στ΄ τάξη του δημοτικού διακρίθηκαν με το πρώτο βραβείο κατά τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού 2017.

Δεύτερη φάση του διαγωνισμού της Ένωσης Ελλήνων που έγινε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Πρωτεύσαντες του 3ου Δ. Σχ. : Ε΄ τάξη: Ευστρατίου Νικόλαος και Σκορδά                       Δωροθέα

Στ΄ τάξη: Ευάγγελος Ψούνος, Γιασεμή - Ταξιαρχούλα Τσολάκη και Δήμητρα - Ελένη Κοντού

4ο Δ. Σχ. Μυτιλήνης Ελένη – Γαβριέλα Ζεστού

 

Δεύτερη φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικών "Αριστοτέλης" 2017 που έγινε στην Αγιάσο

Πρωτεύσαντες του 3ου Δ. Σχ. : Ε΄ τάξη: Κεχρινιώτης Αθανάσιος και Ευστρατίου Νικόλαος  

Στ΄ τάξη: Μελιγωνίτη Κων/να Θεοφανεία,  Ευάγγελος Ψούνος και Δήμητρα - Ελένη Κοντού

Κατηγορία Πολιτική
- 07|06|2017 15:44

Τον Άγιο Ευστράτιο επισκέφτηκε ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ακρίδες αλλά και να συζητήσει με το σύνολο των κτηνοτρόφων για τον από εδώ και πέρα σχεδιασμό. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία του αντιδημάρχου Δημήτρη Κουτσουρίδη, ο βουλευτής ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι έχει εγκριθεί κονδύλι από το ΠΔΕ για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του θέματος των ακρίδων, ότι αναμένεται η έγκριση βιολογικών φαρμάκων για εναέριο ψεκασμό το επόμενο έτος και ότι γίνονται παράλληλα προσπάθειες από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να επισπευσθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από τον παγετό αλλά και να υπάρξει κάποια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους όσο αφορά το δυσβάστακτο κόστος των ζωοτροφών. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής δεσμεύτηκε στους κτηνοτρόφους να αναζητήσει με το Υπουργείο Άμυνας τη δυνατότητα βοήθειάς του στη μεταφορά ζωοτροφών προς τον Άγιο Ευστράτιο, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που το νησί βρίσκεται σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Ο βουλευτής τόνισε, ακόμη, στους εκπροσώπους του νησιού ότι είναι πολύ σημαντικό για όλους να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της τοπικής οικονομίας του νησιού, προκειμένου αυτή να στηρίξει τους κατοίκους αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης της δέσμευσης του πρωθυπουργού αναφορικά με τον παλαιό οικισμό.

Τέλος, και όσον αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεννόηση του Δήμου με την Περιφέρεια προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης αλλά και η περίοδος 12μηνου διακανονισμού μετά το πέρας αυτής.

Κατηγορία Παντός καιρού
- 07|06|2017 14:52

«Το καλόν δεν είναι δύσκολον να γίνει, αλλά μόνον η αληθής αξιότης διδάσκει πώς πρέπει να γίνει» ( Ελληνική Νομαρχία ή Λόγος περί Ελευθερίας, Ανωνύμου του Έλληνος)

 

«Ο νόμος 4009/2011 (ή Νόμος Διαμαντοπούλου ), που ψηφίστηκε, το 2011, με την πρωτοφανή πλειοψηφία από διακόσιους πενήντα έναν βουλευτές (251 ), κατά τον «αριστερό» Κώστα Γαβρόγλου, υπουργό της Εθνικής Παιδείας (και καθηγητή πανεπιστημίου πριν από την υπουργοποίησή του), «είναι μια κατάρα για τη δημοκρατία, διότι διέλυσε τα πανεπιστήμια...».

Κατά τον κ. Γαβρόγλου, τον «αριστερό» υπουργό της Παιδείας, τα ελληνικά πανεπιστήμια, πριν από την ψήφιση του Νόμου Διαμαντοπούλου, δεν διέφεραν από τις… εκκλησίες, όπου οι ευσεβείς εκκλησιαζόμενοι κατηχούνταν στα μυστήρια της γνώσης.

Και σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στα πανεπιστήμια του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου, όπου ,… ως γνωστόν, «αναρχικοί φοιτητές έσπαζαν τα κεφάλια πρυτάνεων, έχτιζαν τα γραφεία τους, άδειαζαν σακούλες με τα απορρίμματα πάνω στο γραφείο τους, επιτίθεντο στα αμφιθέατρα εναντίον ξένων, διεθνούς φήμης, ομιλητών, έδερναν όποιον καθηγητή τολμούσε να τους κάνει παρατήρηση γιατί ρύπαιναν τους πανεπιστημιακούς χώρους, απαγόρευαν διά ροπάλων την διακίνηση ιδεών εκ μέρους παντός μη συμφωνούντος προς την ιδική τους «νεαντερτάλια» ιδεολογία, ιδιοποιούνταν πανεπιστημιακούς χώρους για την κατασκευή μολότωφ ή για την φιλοξενία παράνομων μεταναστών», τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελούσαν πνευματικές οάσεις, όπου έθαλλε το πνεύμα και άκμαζε η δημοκρατία. Τα ελληνικά πανεπιστήμια πιστά στην αρχαία παράδοση της πλατωνικής Ακαδημίας και του αριστοτελικού Λυκείου (Περιπατητικής Σχολής) συνέχιζαν να καταυγάζουν την οικουμένη με το ιλαρόν φως της γνώσης!

Και ήρθε η… καταραμένη μέρα του «επικατάρατου» Νόμου Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε,… δυστυχώς, από μια τεράστια πλειοψηφία, όπως ομολογεί και ο κ. Γαβρόγλου, και διέλυσε τα πανεπιστήμια!

Παραθέτουμε μερικά από τα -κατά τον κ. Γαβρόγλου- «αντιδημοκρατικά» μέτρα: 1. Κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, όπου κατέφευγαν και έβρισκαν θαλπωρή όλοι οι κατατρεγμένοι «οχτροί του κατεστημένου» και οι διάφοροι «πραγματευτάδες της επανάστασης».

  1. Κατάργησε την αιώνια και δωρεάν (σε βάρος των -εσαεί- φορολογούμενων πολιτών) διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας, με την οποία -σε πολλές περιπτώσεις- διεκπεραιώνονταν η «εντεταλμένη κομματική υπηρεσία» στα πανεπιστήμια.
  2. Κατάργησε τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των οργάνων για τη διοίκηση των Α.Ε.Ι. που είχε -κατά παγκόσμιαν πρωτοτυπία και ημετέραν εντροπήν- μετατρέψει το χώρο των πνευματικών ιδρυμάτων σε αρένα κομματικής διαπάλης και συναλλαγής φοιτητικών παρατάξεων και υποψηφίων πανεπιστημιακών για τη διοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

4 Και το πλέον… «κατάπτυστο» αντιδημοκρατικό μέτρο: ίδρυσε ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, τα οποία απαρτίζονταν από διεθνούς κύρους Έλληνες και ξένους, φιλέλληνες πανεπιστημιακούς, μέσω των οποίων θα συνδέονταν τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα με την ευρύτερη κοινωνία, καθώς και με τη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα!

Όμως ο κ. Γαβρόγλου, επειδή διέβλεψε -από τότε- πως όλα αυτά τα «αντιδημοκρατικά» μέτρα εγκυμονούσαν έναν, ακόμα… εθνικό κίνδυνο: «να βάλουν τέλος στην ηγεμονία της Αριστεράς στα Πανεπιστήμια», όπως είπε ο ίδιος στη Βουλή, αποφάσισε να ολοκληρώσει το έργο που άρχισαν οι προκάτοχοί του, Αρ. Μπαλτάς και Νικ. Φίλης, και να αποκαταστήσει «την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στα ελληνικά πανεπιστήμια»!

Και με την «δημοκρατικότητα» που διακρίνει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επίκειται -ωσονούπω- η κατάργηση του νόμου που ψήφισαν 251 βουλευτές και η αντικατάστασή του με έναν νόμο που θα ψηφίσουν οι 153 αριστερο/ακροδεξιοί βουλευτές!

Και εάν όλα προχωρήσουν κατ’ ευχήν και απαλλαγούμε από την «κατάρα» του «αντιδημοκρατικού» Νόμου, θα ξαναζήσουμε τις ημέρες δόξης του «Ασύλου» των «ασώματων κεφαλών», όπως θα έλεγε και ο Στρ. Τσίρκας, και του ιστορικού «Εγκέλαδου», της φοιτητικής οργάνωσης που είχε ιδρύσει ο πρωθυπουργός μας, ως φοιτητής του Πολυτεχνείου, για την οποίαν είχε εκφράσει στην Βουλή την υπερηφάνειά του, και η οποία είναι γνωστόν πόσον συνεισέφερε στην… αναβάθμιση των σπουδών, εκείνην την περίοδο της ενδόξου φοιτητικής του δράσης!

Όμως, μια και μιλάμε για την Εθνική μας Παιδεία, για την εκπαίδευση, δηλαδή, όλων των παιδιών, αριστερών, δεξιών ή κεντρώων οικογενειών, για την τύχη των οποίων μπορεί να είναι νόμιμον, δεν είναι, όμως, και ηθικόν να αποφασίζουν -για ένα θέμα που αφορά στο σύνολο του λαού- μονάχα 153, από ένα σύνολο 300 βουλευτών, επικαλούμενος και την «δημοκρατική ευαισθησία» του υπουργού της Εθνικής Παιδείας και του «σεβασμού» που τρέφει το κόμμα του προς τη λαϊκή βούληση -την οποίαν, ενίοτε, διερευνά και δια δημοψηφισμάτων- π ρ ο τ ε ί ν ω, πριν από την νομοθέτηση των οποιωνδήποτε μέτρων για τα Α.Ε.Ι. να ερωτηθούν -με τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την Παιδεία- οι γονείς, που στέλνουν τα παιδιά τους, για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια, πόσοι συμφωνούν αυτά να ευρεθούν κάτω από την «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» και να φοιτούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, «άσυλα» της αναρχίας!

Κατηγορία Διαδρομές
- 07|06|2017 14:45

 

 

Η Άσσος δεν ανήκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, αλλά από το 454/453 π.Χ. αναγράφεται μαζί με τα Γάργαρα στην Ιωνική Συστάδα, όπου, άσημη ακόμα, δίνει φόρο 1 τάλαντο*. Έως το 478 π.Χ. είναι υπό την κυριαρχία των Λυδών και των Περσών, της οποίους ανήκει πάλι το 412 π.Χ. Το 387 π.Χ., με την Ανταλκίδειο Ειρήνη, παρουσιάζεται αυτόνομη και τότε εμφανίζεται στα πράγματα ο «βασιλιάς» (!) τραπεζίτης Εύβουλος. Δίπλα του υπάρχει ο «υπηρέτης του», ευνούχος Ερμείας, που καταγράφεται και σαν φιλόσοφος, μαθητής του Πλάτωνα και συμμαθητής του Αριστοτέλη στην Αθήνα.

Της, σύμφωνα με τα δεδομένα, δολοφονεί τον Εύβουλο και αναλαμβάνει την τυραννία της πόλης, αφού μετά από εκστρατεία κατέλαβε τον τόπο γύρω από την Άσσο και τον Αταρνέα. Στέλνει τότε τον Ξενοκράτη και τον Αριστοτέλη**, που ιδρύουν σχολή στην Άσσο! Στον τελευταίο δίνει σαν γυναίκα την κόρη του αδελφού του, την Πυθία. Τον Ερμεία συλλαμβάνει με δόλο ο Μέμνων ο Ρόδιος, «υπηρέτης» των Περσών, και τον στέλνει στα Σούσα, όπου θανατώνεται. Οι Πέρσες καταλαμβάνουν την πόλη, από την οποία ο Αριστοτέλης, μετά από τρία χρόνια (348-345 π.Χ.) διδασκαλίας και έρευνας (ζωολογία), καταφέρνει να διαφύγει και περνά στη Λέσβο μαζί με τον Θεόφραστο.

Αυτή η πόλη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, διάσημη πια πολιτικά και πολιτιστικά σ’ όλη την Τρωάδα και στον ελληνικό κόσμο, περιβάλλεται από το τείχος του 4ου π.Χ. αι., μήκους 5 χιλ., που βλέπουμε τώρα. Περιβάλλει το ύψωμα της ακρόπολης, με τα σπίτια και τα δημόσια κτήρια στην νότια και ανατολική πλευρά. Στη βόρεια, της την κοιλάδα του ποταμού Σατνιόεντα, υπάρχουν τα λατομεία της ονομαστής ηφαιστειακής πέτρας, της ανδεσίτη με ιδιαίτερα γνωρίσματα. Υπάρχουν δύο κύριες πύλες, η δυτική και η ανατολική, που προστατεύονται από μεγάλους ορθογώνιους πύργους. Επίσης, στο τείχος υπάρχουν και αρκετές μικρότερες (7 πυλίδες). Στην ανατολική πύλη κατέληγε μεγάλος, λιθόστρωτος δρόμος, που διέσχιζε μετά την πόλη. Το τείχος κατασκευαστικά αποτελείται από δύο παρειές από λαξευμένες ορθογώνιες λιθοπλίνθους (άριστη, επιβλητική κατασκευή) με γέμιση του εσωτερικού από πέτρες και χώμα (συμπαγές).

Κατά διαστήματα υπάρχουν συμπαγείς, ορθογώνιοι πύργοι, ύψους 13-14 μ. και πλάτους 3-5 μ. Οι ορθογώνιοι πύργοι των πυλών και της κυκλικός, στο βόρειο τείχος, είχαν εσωτερικούς χώρους και ανοίγματα παρατήρησης. Επίσης, παρατηρούνται ανοίγματα με υδρορροές για το ξενέρισμα της συμπαγούς δομής. Η ισόδομη τοιχοποιία εναλλάσσεται σε διάφορα σημεία με λεπτότερες σειρές λίθων (ψευδοϊσόδομη τοιχοποιία). Η ακρόπολη, της θα δούμε, είχε ιδιαίτερη οχύρωση! Το τείχος της Άσσου με τη μεγάλη του έκταση και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αποτελεί για της ειδικούς και απαιτητικούς επισκέπτες μοναδική πηγή πληροφοριών της αρχαίας οχυρωματικής τεχνικής.

 

* Γιάννης Κοντής, «Λέσβος και η Μικρασιατική της περιοχή», Αθήνα 1973, σελ. 92

** Οι Τούρκοι κατασκεύασαν άγαλμα του Αριστοτέλη, το 2044, του οποίου «κάποιοι» έσπασαν το 2009 το πρόσωπο και τον αριστερό βραχίονα! Πρόσφατα το ξανατοποθέτησαν αποκατεστημένο στο υψηλό του βάθρο! Βλέπετε, πέρασε κι από εκεί.

 

5 χιλιόμετρα γύρω από την πόλη...

 

...το «συμπαγές» τείχος...

 

...επιβλητικό, ισόδομο και ψευδοϊσόδομο...

 

...με αμέτρητο έτοιμο οικοδομικό υλικό...

 

...είχε ορθογώνιους, συμπαγείς πύργους...

 

...αλλά και με εσωτερικούς χώρους όπως στις πύλες...

 


...και στον κυκλικό στο βορινό τείχος...

 

...με ανοίγματα ξενερίσματος...

 

...και μικρότερες πυλίδες...

 


...με τον ακρωτηριασμένο «νέο» Αριστοτέλη το 2009.

Κατηγορία Επιμύθιον
- 07|06|2017 14:34

Δανειζόμαστε από το σπουδαίο βιβλίο του Εμμανουήλ Κρητικίδη με τίτλο «Σύλλεκτα» και από το κεφάλαιο «Ο Αίσωπος εν Σάμω», κάποια ανέκδοτα περιστατικά που ιχνογραφούν τον βίο και την πολιτεία του μεγάλου πλην κακάσχημου σοφού από τη Φρυγία, περιστατικά που δείχνουν την οξύνοια, τη σοφιστική του διάθεση αλλά, όπως θα δούμε παρακάτω, και τη βαθιά φιλοσοφική του σκέψη.

Η ιστορία ξεκινάει με το περιστατικό της αγοράς του ως δούλου από τον Σάμιο μεγαλοεπιχειρηματία και φιλόσοφο Ξάνθο. Ιδού η στιχομυθία:

- Χαίρε!

- Μήπως και λυπάμαι;

- Θέλω να πω σε ασπάζομαι.

- Και εγώ.

- Τι άνθρωπος είσαι;

- Μαύρος.

- Τι γνωρίζεις να κάνεις;

-Τα ίποτα, μετά από όσα δήλωσαν ότι ξέρουν αυτοί εδώ οι συνδούλοι μου.

- Είσαι ασχημούλης.

- Δεν πρέπει να προσέχουμε τη μορφή αλλά τον νου!

Ο Ξάνθος γοητευμένος, έδωσε 10 δραχμές και τον πήρε σπίτι, εκεί όπου αυτός έδειξε ετοιμότητα πνεύματος.

Όταν ο κύριός του, τον διέταξε να μαγειρέψει «φακήν», γύρισε σπίτι και βρήκε ένα μόνο κόκκο φακής και τον Αίσωπο να του υποδεικνύει ότι έπρεπε να του πει «φακάς».

Μιαν άλλη φορά τού ψώνισε τέσσερα χοιρινά ποδαράκια και για να τον τιμωρήσει, αφαίρεσε κρυφά από τη χύτρα το ένα. Ο Αίσωπος τότε κόβει από το οικόσιτο χοιρίδιο ένα πόδι και το προσθέτει. Ο Ξάνθος ρίχνει εν τω μεταξύ και το αφαιρεθέν, και στο τραπέζι τον ερωτά: «Πέντε πόδια έχει ο χοίρος;» «Όχι, αλλά οι δύο έχουν οκτώ, τρία ο οικόσιτος και πέντε στην κατσαρόλα».

Κάποτε του ζήτησε να μαγειρέψει ένα γλυκό φαγητό κι αυτός του έφκιαξε γλώσσα. Το ίδιο δε, του μαγείρεψε όταν αυτός του ζήτησε κάτι πικρό, υποδεικνύοντας τη διττή χρήση της γλώσσας.

Μεθυσμένος κάποτε ο Ξάνθος σε κάποια παραλία της Σάμου, έβαλε με τους φίλους του στοίχημα -κι έδωσε και καπάρο το δαχτυλίδι του- ότι αν δεν πιει όλη τη θάλασσα, να χάσει τη βίλα του. Ευτυχώς το έσωσε ο Αίσωπος αντιπροτείνοντας να κόψουν προηγουμένως οι φίλοι του, όλους τους ποταμούς που χύνονται στη θάλασσα.

Σε κάποιο δείπνο που παρέθετε ο Ξάνθος, διάλεξε τα πιο ωραία κοψίδια και λέει στο Αίσωπο να τα προσφέρει στην αγαπητή του. Αυτός τα δίνει στη σκύλα τους και η γυναίκα του γίνεται έξω φρενών. Ο Ξάνθος ζητά το λόγο της προσβολής. Ο Αίσωπος τού λέει να ραπίσει τη γυναίκα του και να κλοτσήσει τη σκύλα. Η σκύλα ξανάρθε αμέσως έρπουσα κοντά του, αλλά η σύζυγος έφυγε για το πατρικό της, και δεν θα γύριζε ποτέ εάν δεν μηχανευόταν ο Αίσωπος να διαλαλήσει στην πόλη ότι ο Ξάνθος ετοιμάζεται να παντρευτεί.

Μια βραδιά κάλεσε ο Ξάνθος σε δείπνο, τους σοφούς της πόλης. Ο Αίσωπος για να αποδείξει το αντίθετο, στάθηκε πίσω από την κλειστή πόρτα και ρωτούσε τον καθένα που έφθανε: «Τι σείει ο κύων;». Αυτοί νομίζοντας ότι τους ρωτά «Ποιος είσαι ρε σκύλε;» («Τις ει ω κύον;»), έφευγαν βρίζοντας. Ένας μόνο αποκρίθηκε «την ουρά και τα αυτιά» και εισήλθε («την κέρκον και τα ώτα»).

Εκεί όμως που ξεδίπλωσε όλη του τη σοφία και μάλιστα ενώπιον σοφών και ειδημόνων, ήταν στο περιβόητο «συνέδριο των σοφών» στην Κόρινθο, που έγινε περί τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα υπό την αιγίδα του Περιάνδρου του Κυψέλου, και ευτύχησε να συγκεντρώσει εν ζωή, τους λεγόμενους επτά σοφούς της αρχαιότητας καθώς και αρκετούς άλλους ομοτέχνους.

Στο περιθώριο των συζητήσεων (όπως αναφέρει ο Κρητικίδης) ρώτησε τον Αίσωπο -που είχε πια απελευθερωθεί από τον φιλόσοφο Ιάδμονα- ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος: «Εις τι καταγίνεται ο Ζευς;» και η απάντηση του Φρυγός ήταν αφοριστική και μεγαλειώδης: «Τα μεν υψηλά ταπεινοί τα δε ταπεινά υψοί» (!).

Εξακόσια τόσα χρόνια αργότερα ακούστηκαν τα ίδια ακριβώς λόγια από τον Χριστό, που αποτελούν μαζί με το «Αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» τις δυο θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής φιλοσοφίας.

(«Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται» Λουκά ΙΗ 14).

Τι κάνει λοιπόν η ύψιστη θεότης; Ο Αίσωπος εδώ είναι σαφής: Μεριμνά πρωτίστως για την αρμονία του σύμπαντος κόσμου. Ευλογεί τις αγαθές προθέσεις και την μεσότητα και τιμωρεί την άδικη έπαρση και τις υπερβολές που διαταράσσουν τη συμμετρία του σύμπαντος και την αρμονία σύμπαντος του φυσικού και του ψυχικού κόσμου.

Θα ξαναπούμε πάλι κάτι που επανειλημμένα και φορτικά έχει διατυπώσει αυτή η στήλη: Είναι πολύ βαρύ για τις μέρες μας και δυσχειρίσιμο το φορτίο της αρχαίας ελληνικής παρακαταθήκης… 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top