FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|06|2017 20:06

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Προβλήματα Ακοής Μυτιλήνης «Άηχος», παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Μονολογώ… χωρίς λόγο», το Σάββατο 10 Ιουνίου (ώρα 19:30), στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Πρόκειται για θεατρικό μονόλογο βασισμένο στη νουβέλα του πεζογράφου Νίκου Βασιλειάδη «Ο συμβολαιογράφος», με απόδοση στη νοηματική γλώσσα από τη Μάρω Παπαδημητρίου. Το έργο πραγματεύεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της ζωής της η χήρα Ερασμία και παρουσιάζει τους τρόπους που η ίδια εφευρίσκει για να τις ξεπερνά.

Ταυτότητα παράστασης: Ερασμία: Μάρω Παπαδημητρίου, Φωνή Ερασμίας: Ντέσυ Κομνηνού, Ηχοληψία, ηχογράφηση: Στρατής Αλτιπαρμάκης, Τεχνική κάλυψη: Άννα Καραγιώργη, Παρουσίαση: Σταυρούλα Τασιά, Εύη Βολίκα, Σκηνοθεσία, κοστούμια: Σύλλογος «Άηχος», Απόδοση στη νοηματική γλώσσα: Μάρω Παπαδημητρίου. Διάρκεια: 90 λεπτά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|06|2017 19:24

Βραβεία απένειμαν οι Επιτροπές οι οποίες συγκροτήθηκαν με Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο των Μαθητικών Διαγωνισμών Εικαστικής Δημιουργίας (ζωγραφικής, σκίτσου, κόμικς) με θέμα «Η Ευρώπη απ’ την αρπαγή της μέχρι σήμερα» και Διαγωνισμού Εντύπου που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Πρεσβευτές (Ambassadors) του προγράμματος «Teachers for Europe» του βορείου Αιγαίου και του προγράμματος «Europe Direct - Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης». Αποφασίστηκε:              

α) Να λάβουν βραβεία εικαστικής δημιουργίας τα σχολεία της Λέσβου.

Για τα Δημοτικά Σχολεία:

- 1ο βραβείο στη μαθήτρια Τσολάκη Γιασεμή-Ταξιαρχούλα του 3ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.

- 3ο βραβείο στη μαθήτρια Αλεντά Αθανασία του Δ.Σ. Αγιάσου Λέσβου.

Για τα Λύκεια:

- 3ο βραβείο στη μαθήτρια Διαλυνά Ευτέρπη του ΓΕ.Λ. Γέρας Λέσβου.

β) Να λάβουν τιμητική διάκριση τα έργα των εξής μαθητών:

- Κοντέλλη Μιχαέλλα του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

- Κουταλέλλη Μαρία-Ειρήνη του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

- Γεωργίου Ιάσων του 3ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.

- Ελευθεριάδου Ευρυδίκη του 3ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.

- Κουδουνά Μυρσίνη του 3ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.

- Χατζηπαναγιώτης Γεώργιος του 3ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.

γ) Να λάβουν έπαινο τα έργα των εξής μαθητών:

- Αζότι Σαντιάγκο, Αλεξίου Ηλιάνα-Παναγιώτα, Αναγνώστου Κωνσταντίνα, Βαρβάκης Ηλίας, Βουρλής Γεώργιος, Γυρέλλης Βασίλειος, Δελημήτρου-Ζηλέλη Ιγνατία, Ελευθεριάδης Ιωάννης, Καμπουρέλλης Χρήστος, Καπανάκη Ελένη, Καπάτος Αθανάσιος, Καπινόβα Εράλντ, Καρατζά Μαρία-Φανουρία, Καραφύλλη Ευστρατία, Κουδουνέλλη Άννα, Κουκάρα Ιωάννα, Μαγλογιάννη Σταυρούλα, Μπούρας Ελευθέριος, Πορτογλής Χρυσοβαλάντης, Σιδηρέλλη Ταξιαρχούλα, Στόικος Βασίλειος, Τζαννής Μάριος, Τσομπανέλλη Μαρία και Χούλαρη Παναγιώτα, όλοι μαθητές του Νηπιαγωγείου Αγιάσου.

- Ισαφάι Μαρσίντα, Κεχαγιά Αναστασία, Μεμαϊντίνη Χριστιάνα, Σκορδά Δωροθέα, όλοι μαθητές του 3ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.

- Καθιώτου Ελένη του 4ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.

- Ντέντια Μάριος του Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής.

- Καμπά Ελισάβετ, Λημναίος Αλέξανδρος και Χρυσάφης Μάριος του Γυμνασίου Αγιάσου.

Για τον διαγωνισμό εντύπου στα σχολεία της Λέσβου

α) για την κατηγορία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

- 3ο βραβείο στο μαθητικό έντυπο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΤΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017» του Δ.Σ. Πέτρας Λέσβου.

β) Για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

- 1ο βραβείο στο μαθητικό έντυπο «Πεμπτ-ουσία» του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

- 2ο βραβείο στο μαθητικό έντυπο «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ» του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Παν/μίου Αιγαίου.

- 3ο βραβείο στο μαθητικό έντυπο «ΕΝΤΥΠΟ-σεις» του 5ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

δ) Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου μαθητικού εντύπου λαμβάνουν τα εξής μαθητικά έντυπα:

- «Τα νέα των μαθητών» του Γυμνασίου Θερμής.

- «Φιλιανή πένα» του Δ.Σ. Φίλιας.

Ειδική διάκριση λαμβάνουν τα εξής μαθητικά έντυπα:

- «Σελιδοδείκτης» του 10ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.

- «Τα μουρέλια… γράφουν» του Δ.Σ. Παναγιούδας Λέσβου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 06|06|2017 19:00

Σε απόλυτη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «Ε» από τις αρχές Μαΐου, σε συνέχεια των όσων είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας από τον Μάρτιο του 2016, οι βετεράνοι της Μπαρτσελόνα έρχονται στη Λέσβο για ένα σπουδαίο φιλικό αλληλεγγύης, αγωνιζόμενοι με ομάδα επιλέκτων του ΠΣΑΠ.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, με ώρα έναρξης τις 18:30, σε μια συνδιοργάνωση του Δήμου Λέσβου και του Ιδρύματος της «Μπάρτσα» (Fundacio FC Barcelona), με τη συνεισφορά της Ένωσης Ποδοσφαιριστών του ισπανικού συλλόγου. Η αθλητική αυτή συνάντηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, που υλοποιεί το Ίδρυμα του καταλανικού συλλόγου, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το βασικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι το «Sport Welcomes», δηλαδή ο αθλητισμός καλωσορίζει, για το οποίο οι διοργανωτές έχουν δημιουργήσει και σχετικό #hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως #SportWelcomes.

«Ευτυχείς για τη συνεργασία»

Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός υποστηρίζει: «O αθλητισμός καλωσορίζει τους πάντες. Ο αθλητισμός απευθύνεται σε όλους ισότιμα. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Ο αθλητισμός δεν κάνει διακρίσεις. Ως πρώην αθλητής το γνωρίζω καλά από πρώτο χέρι. Είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε με την παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, που διαθέτει εκατομμύρια φιλάθλους ανά τον κόσμο, η οποία στέλνει μία ομάδα βετεράνων παικτών της στη Λέσβο. Ταυτόχρονα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.) ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και συγκέντρωσε μια ομάδα δημοφιλών παικτών που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παίζοντας στην Εθνική Ελλάδος, αλλά και σε επαγγελματικά πρωταθλήματα».

«Τιμή προς τη Λέσβο»

Θέλοντας να καταδείξει το νόημα της επίσκεψης του καταλανικού συλλόγου στο νησί μας, οκ. Γαληνός πρόσθεσε: «Η εκδήλωση έχει ως στόχο να τιμήσει τους πολίτες της Λέσβου για τη συνεισφορά τους στην προσφυγική κρίση. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί μια παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή, που δημιουργείται λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων, της φτώχειας και της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής. Θέλω όμως εδώ να υπογραμμίσω πως η παρουσία των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων προσφέρει μία ακόμα ευκαιρία στην Λέσβο να προβληθεί παγκοσμίως, δείχνοντας ότι το νησί μας έχει κατορθώσει να επιστρέψει στην κανονικότητα, σημειώνοντας μία σταθερή αύξηση του αριθμού των τουριστών διεθνώς.

«Ελκυστική η Λέσβος»

Αναφερόμενος στο νησί μας, ως τουριστικό προορισμό, ο Δήμαρχος Λέσβος επεσήμανε: «Η Λέσβος δεν είναι απλώς μια ελκυστική επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές, καθώς διαθέτει πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, αλλά επιπλέον αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για όλο το χρόνο προσφέροντας μια πληθώρα διαφορετικών επιλογών. Η Λέσβος διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό αρχαίων και μεσαιωνικών μνημείων, ιστορικές εκκλησίες και μοναστήρια, φυσικές θερμοπηγές, ένα μοναδικό Εθνικό Πάρκο που το επισκέπτονται παρατηρητές πουλιών από όλο τον κόσμο, καθώς και το παγκοσμίου φήμης Απολιθωμένο Δάσος, που αποτελεί σημείο αναφοράς του νησιού, μιας και είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα του κόσμου».

Παράλληλες δράσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρωί της Πέμπτης (8/6), η ομάδα βετεράνων της Μπαρτσελόνα θα επισκεφθεί το χώρο της φιλοξενίας προσφύγων στον Καρά Τεπέ, ενώ ακολούθως θα οργανώσει εκπαιδευτικό ποδοσφαιρικό πρόγραμμα στο Γήπεδο «Γεώργιος Σκούφος», με τη συμμετοχή παιδιών από Ακαδημίες της Λέσβου, αλλά και από τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Το απόγευμα, το Στάδιο Μυτιλήνης θα φορέσει τα καλά του για να υποδεχθεί τις σπουδαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πως τόσο η Εθνική Ελλάδας όσο και η αντίστοιχη ομάδα βετεράνων του καταλανικού συλλόγου αποτελούνται από μεγάλα ονόματα, που έγραψαν τεράστια ιστορία στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με κατακτήσεις τίτλων όχι μόνο σε συλλογικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

 

Παγκόσμιοι αστέρες στο χορτάρι του «Ταρλά»

 

Στο πρώτο άκουσμα της σύνθεσης των βετεράνων της Μπαρτσελόνα, οι περισσότεροι εστίασαν στον γνωστό από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, Αρούνα Μπαμπαγκίντα. Ο Νιγηριανός επιθετικός πάντως, ίσως ήταν ένας εκ των λιγότερο πρωτοκλασάτων παικτών, που έρχονται με την αποστολή της «Μπάρτσα» στη Μυτιλήνη για να αγωνιστούν στον «Ταρλά».

Juliano Belletti

Ένας μεγάλος Βραζιλιάνος αμυντικός. Έπαιξε δεξί μπακ στην Μπαρτσελόνα της τριετίας 2004-2007, με 71 συμμετοχές, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Ισπανίας και ένα Champions League, πριν συνεχίσει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ και την Τσέλσι!

Edmilson

Ακόμα ένας Βραζιλιάνος σούπερ σταρ. Αμυντικός μέσος, που έκανε σπουδαία καριέρα στη Λυών (107 ματς), κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο (2000-2004), αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 με τη Βραζιλία! Μετακόμισε στη Βαρκελώνη για μια τετραετία (2004-2008), μετρώντας 71 εμφανίσεις στην Μπάρτσα, με την οποία πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, αλλά και ένα Champions League!

Aloísio

Ο τρίτος Βραζιλιάνος της παρέας, από άλλη όμως γενιά. Κεντρικός αμυντικός, που φόρεσε για μια διετία (1988-1990) τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε 48 ματς, κατακτώντας ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ένα Κόπα ντελ Ρέι. Στη συνέχεια έκανε τεράστια καριέρα στην Πόρτο (1990-2001) με 332 συμμετοχές και 15 γκολ, σηκώνοντας 7 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα με την πορτογαλική ομάδα.

Haruna Babangida

Γνωστός στην Ελλάδα από το πέρασμά του στον Ολυμπιακό (2005-07). Ο Νιγηριανός επιθετικός ξεκίνησε στα φυτώρια της Μπαρτσελόνα, παίζοντας στη Β' ομάδα των Καταλανών από το 1998 ως το 2004, σκοράροντας 42 γκολ σε 110 ματς.

 

Η αποστολή της Μπαρτσελόνα: Mario Alberto Rosas, Sebastian Herrera, Jose Perez Serer, Salvador Miracle, Javier Delgado, Jordi Ferrón, Jordi Martínez, Òscar Ollés, Juan Jesus Blanquera, Sergio Pérez, Sergio Chavarria, Juan Antonio Cañadas, Juan Eduardo, Josep Palau, Ignacio Grifé και Enrique Castella.

Οι Έλληνες άσοι

Η επίλεκτη ομάδα της Εθνικής Ελλάδας, από την οποία απουσιάζουν οι «ήρωες» του Euro 2004 –λόγω του φιλικού με την Inter Forever στο Ηράκλειο Κρήτης- είναι η εξής: Αμανατίδης Γιάννης, Βύντρα Λουκάς , Γκόγκιτς Σίνισα, Ζαφειράκης Άγγελος, Ζελενίτσας Χαράλαμπος, Καρασαββίδης Θεόφιλος, Κοπιτσής Χάρης, Κούτσης Γιώργος, Λυμπερόπουλος Νίκος, Μαρινάκης Πέτρος, Νιόμπλιας Νίκος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Παχατουρίδης Θοδωρής, Πούλιος Κώστας, Σουλογάννης Γεώργιος, Τζιωρτζόπουλος Σταύρος, Φραντζέσκος Κώστας, Χλωρός Γιάννης.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|06|2017 18:50

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου έγινε στο «POLIS ART CAFE» (Πεσμαζόγλου 5 / Στοά Βιβλίου - Αθήνα) την περασμένη Τετάρτη στις 9 το βράδυ η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή «Μιχάλης Λιαρούτσος. Από ώρας πρώτης έως εσχάτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΨΜ».

Την εκδήλωση παρουσίασε η Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, γραφίστρια - μουσικός. Χαιρέτισαν ο εκδότης κ. Βασίλης Ε. Γραμμέλης, ο αντιδήμαρχος Καισαριανής κ. Σίμος Πολυχρονάκης, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ κ. Νεκτάριος Βακάλης και ο πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων κ. Μανόλης Σκαρής. Μίλησαν ο συγγραφέας - ιστορικός ερευνητής κ. Κώστας Δανούσης, ο πρώην καθηγητής του ΚΕΣΕΝ και συνδικαλιστής της ΠΕΜΕΝ κ. Μάνθος Ποτήρης και ο συγγραφέας. Προβλήθηκε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ημίωρο μουσικό πρόγραμμα από το σχήμα «Τα φώτα απέναντι».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων:

Ο κ. Χρήστος Τζιντζιλώνης, πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).

Ο κ. Σίμος Πολυχρονάκης, αντιδήμαρχος Καισαριανής, και ο κ. Γιώργος Κατημερτζής, πρώην δήμαρχος Καισαριανής και πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Καισαριανής.

Η κ. Τόνια Χαρατσίδου, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Σπίτι του Αγωνιστή».

Ο κ. Στρατής Κόρακας, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

Η κ. Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Η κ. Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ο κ. Θόδωρος Γραμματάς, καθηγητής Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Δημήτρης Νικορέτζος και άλλα μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο κ. Νεκτάριος Βακάλης, πρόεδρος του ΔΣ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, και ο επίτιμος πρόεδρός της κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλλης.

Ο κ. Μανόλης Σκαρής, πρόεδρος του ΔΣ της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων.

Ο κ. Παναγιώτης Σταυρακέλλης, πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών Αθήνας, και ο επίτιμος πρόεδρός του κ. Γιάννης Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Στέφανος Λέπουρας, πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου.

Ο κ. Αλέξανδρος Λεβαντής, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Τήνου «Τέχνη και Λόγος».

Ο κ. Παντελής Αρμάος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τήνου.

Ο κ. Ηλίας Σιγάλας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουνταδιανών Τήνου.

Ο κ. Μάρκος Αλβέρτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαλατάδου Τήνου.

Πολλά ακόμα διοικητικά στελέχη λεσβιακών σωματείων της Αθήνας, αντιστασιακοί, δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο κ. Νίκος Μπογιόπουλος, και πολλοί Τηνιακοί, Λέσβιοι, Καισαριανιώτες, Αθηναίοι.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 στις 8 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου στο «Πανελλήνιον καφέ» της Μυτιλήνης.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|06|2017 18:15

Είκοσι οχτώ μικροί ερευνητές με την καθοδήγηση των συμβολαιογράφων του Στρατή Ελευθεριάδη προσπάθησαν να βοηθήσουν στην εκτέλεση της διαθήκης του.

Για μιάμιση ώρα τριγυρνούσαν στο μουσείο και προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τα χαμένα έργα και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την αποστολή με τους πίνακες από εκείνη την ιστορία που έφτασε στα μέρη μας από ένα μακρινό βασίλειο. Όλα αυτά συνέβησαν την Πέμπτη στο Μουσείο - Βιβλιοθήκη Teriade με 17 προσφυγόπουλα από το Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου Καρά Τεπέ και 11 παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Οι μικροί επισκέπτες παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου μουσειολογίας «Museolab» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνεργάστηκαν, συμμετείχαν και έπαιξαν μαζί, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου με τίτλο «Μπορούμε ΜΑΖΙ;»

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

 

Κατηγορία Οικονομία
- 06|06|2017 16:45

Μελετώντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυθόρμητα γίνεται η σύγκριση του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Το 2016 το βόρειο Αιγαίο εισέπραξε μόλις 130,8 εκατ. ευρώ από 328,1 χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 2.458,2 χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Το νότιο Αιγαίο εισέπραξε 3.136,1 εκατ. ευρώ από 5.226,5 χιλιάδες τουρίστες που πραγματοποίησαν 39.996,1 χιλιάδες διανυκτερεύσεις (ναι, 40 εκατ. διανυκτερεύσεις). Κοντολογίς, όλη η τουριστική κίνηση των νησιών του βορείου Αιγαίου αντιστοιχεί σε μια εβδομάδα, ίσως και λιγότερο, της τουριστικής κίνησης των νησιών του νοτίου Αιγαίου.

Τα στοιχεία που αναφέραμε δεν είναι τα χειρότερα. Υπάρχουν κι άλλα που σίγουρα θα απογοητεύσουν, κι επιπλέον οφείλουν να προβληματίσουν όσους ασχολούνται με τις τύχες του τουρισμού στο βόρειο Αιγαίο. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στο βόρειο Αιγαίο είναι μόλις 398,6 ευρώ, στο νότιο Αιγαίο είναι 600 ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στο βόρειο Αιγαίο είναι 53,2 ευρώ και στο νότιο Αιγαίο 78,4 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής ενός ταξιδιώτη στο βόρειο Αιγαίο είναι 7,5 ημέρες και στο νότιο Αιγαίο 7,7 ημέρες.

 

Εισπράττουμε λίγα από λίγους

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από τους παραπάνω αριθμούς είναι ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου εισπράττουν λίγα από λίγους τουρίστες. Το ερώτημα είναι γιατί ένας τουρίστας που μένει τις ίδιες ημέρες στη Λέσβο και στη Νάξο αφήνει περισσότερα χρήματα στη Νάξο και μάλιστα η μέση ημερήσια δαπάνη του είναι μεγαλύτερη από τη μέση ημερήσια δαπάνη του στη Λέσβο.

Σίγουρα η μεγάλη διαφημιστική προβολή που έχουν δεχθεί τα νησιά του νοτίου Αιγαίου παίζει ρόλο. Ωστόσο, η διαφήμιση υποστηρίζει ένα συνολικό τουριστικό προϊόν, το οποίο συντίθεται από επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ζητούμενο είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου και παράλληλα να αυξηθούν και οι τιμές που προσφέρονται ώστε να μένουν περισσότερα έσοδα στα νησιά. Κι αυτά τα αυξημένα έσοδα θα πρέπει να οδηγήσουν σε βελτίωση των εισοδημάτων όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, σε καλύτερες τιμές για τα τοπικά προϊόντα, σε περισσότερα έσοδα για τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά γραφεία, όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Οικονομία
- 06|06|2017 16:31

Είναι γνωστό ότι πολλοί ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου θεωρούν ότι οι Τούρκοι τουρίστες δεν αφήνουν χρήματα στο νησί επειδή η παραμονή τους είναι μικρής διάρκειας. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2016 δείχνουν μια αρκετά διαφορετική εικόνα. Έτσι οι Τούρκοι τουρίστες είναι οι πρώτοι σε αφίξεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου με 143,4 χιλιάδες κι αφήνουν 32,3 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τα νησιά είναι η Αγγλία, απ’ όπου προέρχονται μόλις 43,9 χιλιάδες επισκέπτες. Τα χρήματα που αφήνουν στα νησιά οι Άγγλοι ανέρχονται στα 23,4 εκατ. ευρώ. Η τρίτη σημαντικότερη τουριστική αγορά για τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι οι ΗΠΑ. Στους 23,4 χιλιάδες ανήλθαν οι επισκέπτες από αυτήν τη χώρα το 2016 κι άφησαν στα νησιά 17,3 εκατ. ευρώ. Μόλις τέταρτη σε σημασία τουριστική αγορά για τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι η Γερμανία, που έδωσε 17,7 χιλιάδες επισκέπτες και 10,1 εκατ. ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου το 2016 πραγματοποιήθηκαν 2.458 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, απ’ αυτές οι 551 χιλιάδες ήταν από Τούρκους τουρίστες, δηλαδή πάνω από μία στις πέντε διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν από Τούρκους τουρίστες. Οι Άγγλοι τουρίστες πραγματοποίησαν 392 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, οι Αμερικανοί 278 χιλιάδες διανυκτερεύσεις και οι Γερμανοί 201 χιλιάδες διανυκτερεύσεις.

 

Πρώτοι, αλλά με λίγες διανυκτερεύσεις

Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα νησιά του βορείου Αιγαίου διαμορφώθηκε στα 53,2 ευρώ. Οι Τούρκοι τουρίστες δαπανούν 58,6 ευρώ, οι Άγγλοι 59,6 ευρώ, οι Αμερικανοί 62,1 ευρώ και οι Γερμανοί 50,4 ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό περίπου 50% την τελευταία πενταετία, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η κατά κεφαλήν δαπάνη των Τούρκων τουριστών. Το βασικό βέβαια πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε σχέση με τους Τούρκους τουρίστες είναι οι περιορισμένες ημέρες παραμονής τους. Πραγματοποιούν μόλις 3,8 διανυκτερεύσεις όταν οι Άγγλοι πραγματοποιούν 8,9 διανυκτερεύσεις, οι Αμερικάνοι 11,9 διανυκτερεύσεις και οι Γερμανοί 11,4 διανυκτερεύσεις.

Οι περιορισμένες διανυκτερεύσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, πρώτα απ’ όλα είναι συνήθεια των Τούρκων τουριστών που δύσκολα μπορεί να επαλειφθεί. Σίγουρα όμως μπορεί να αμβλυνθεί αν γνωρίσουν καλύτερα τα νησιά και αν κατά την παραμονή τους σε αυτά βρίσκουν δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώνεται στα 225,2 ευρώ για τους Τούρκους τουρίστες, στα 532,7 ευρώ για τους Άγγλους, στα 738 ευρώ για τους Αμερικανούς και τα 572 ευρώ για τους Γερμανούς.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για τη χάραξη πολιτικής προσέλκυσης τουριστών από τις προαναφερόμενες αγορές. Κι οπωσδήποτε οι τοπικοί φορείς, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να βρουν πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία. Για παράδειγμα στα συνοπτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δεν γίνεται αναφορά στους Ολλανδούς τουρίστες που φθάνουν στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αγορά για τη Λέσβο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υποτιμάται η τουρκική τουριστική αγορά, καθώς μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα έσοδα απ’ όσα έχει δώσει ως σήμερα. Αρκεί να γίνει συστηματική προσπάθεια ανάπτυξής της.

Παράλληλα με την τουρκική αγορά θα πρέπει να επιδιωχθεί η αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων από τις άλλες αγορές. Θα ήταν τραγικό λάθος η τουριστική κίνηση των νησιών του βορείου Αιγαίου να εξαρτάται μόνο από την Τουρκία ή από μια μικρή ομάδα τουριστικών αγορών. 

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Κοινωνία
- 06|06|2017 15:29

Με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκαν χθες, στα γραφεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο πρόεδρος Δημήτρης Αλεξίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν και κυρίως αυτό της περαιτέρω αποδυνάμωσης των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου λόγω του μεταναστευτικού καθώς, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, μετακινούνται στα νεοσύστατα τμήματα διαχείρισης μετανάστευσης και φύλαξης του προαναχωρησιακού 98 αστυνομικοί υπάλληλοι και αποδυναμώνονται οι περιφερειακές υπηρεσίες, ιδίως των Αστυνομικών Τμημάτων του Πολιχνίτου και της Άντισσας. Τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου επεσήμαναν όμως και τις ανάγκες που έχουν σε οχήματα και λοιπό εξοπλισμό.

Η περιφερειάρχης, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα των θεμάτων που τέθηκαν, διαβεβαίωσε την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμπαραστεκόμενη με κάθε δυνατό τρόπο στο δύσκολο έργο τους, θα συνεχίσει να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες υποστήριξης.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Δήμος
- 06|06|2017 14:34

Σειρά πολιτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η αναμόρφωση του «Καλλικράτη» και η θέσπιση της απλής αναλογικής για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός είπε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης, περνάμε σε μια νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».
Σε σχέση με την αναμόρφωση του «Καλλικράτη» τόνισε: «Στοχεύει στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού με στόχευση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης, έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”».

Επισημαίνοντας ότι η έννοια μεταρρύθμιση, ο όρος εκσυγχρονισμός έχει τραυματιστεί την εποχή των χρηματιστηρίων της Siemens της Ολυμπιάδας, ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη: «Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κοινωνικό πρόσημο, ποιος πραγματικά ωφελείται, αν παράγεται κοινωνικό όφελος, αν ενισχύεται η δημοκρατία, αν στηρίζονται οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να δουλέψουν και όχι αν θα παραχθεί όφελος για κάποιους λίγους».

 

Αναμόρφωση αρμοδιοτήτων

«Με τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” προωθείται ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα των συμβασιούχων «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του πολιτικού κατεστημένου». «Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε ως αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων», προσέθεσε. Τόνισε δε ότι η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει από τον ΑΣΕΠ ή άλλη ανεξάρτητη αρχή, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 06|06|2017 14:27

Τα πράγματά τους μάζευαν την Τετάρτη οι «Γιατροί του Κόσμου» από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας, αφού έληξε 31 Μαΐου η -με παράταση ενός μήνα- προγραμματική τους σύμβαση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια καθημερινής παρουσίας στο Κέντρο. Παρόλα αυτά, το κενό που αφήνουν είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι χτες κατέφτασαν 40 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια και δεν υπήρχε κανείς να τους καταγράψει και να τους δώσει τον απαραίτητο ρουχισμό, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα το προσωπικό των «ΓτΚ».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας ώστε να αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών. Στο μεταβατικό διάστημα μέχρι να αναλάβει το πόστο αυτό αναμένεται να καλύψει το κενό ο Ερυθρός Σταυρός. Υπολογίζεται ότι αυτό θα διαρκέσει 2,5 με τρεις μήνες. Εκφράζονται, ωστόσο, ανησυχίες ως προς το κατά πόσο η απουσία των «Γιατρών του Κόσμου» δεν θα γίνει αντιληπτή.

 

Κομισιόν και υπουργείο

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως πρόσφατα η Κομισιόν χρηματοδοτούσε μέσω έκτακτης χρηματοδότησης (EMAS) την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spots) στα νησιά. Η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης είχε με τη σειρά της συνάψει συμβάσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες παρείχαν τις εν λόγω υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας παροχής χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι οι συμβάσεις της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης με τις ΜΚΟ επρόκειτο να λήξουν στο τέλος Μαΐου 2017. Γνωστοποίησαν, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να αναλάβει την παροχή των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα hot spots στα νησιά και να αποστείλει κρατικούς γιατρούς.

Για τον σκοπό αυτόν, το Υπουργείο Υγείας υπέβαλε αίτημα τροποποίησης της υφιστάμενης συμφωνίας έκτακτης χρηματοδότησης (ύψους 30 εκατ. ευρώ), την οποία είχε ήδη λάβει από την Κομισιόν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Από το 2013

Οι «Γιατροί του Κόσμου» ξεκίνησαν τη δράση τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας από το 2013 ως εταίροι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στο Κέντρο αυτό δραστηριοποιήθηκαν αργότερα πολλές ελληνικές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ειδικότερα κατά το καλοκαίρι του 2015, διάστημα κατά το οποίο εντάθηκαν οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο. Εν συνεχεία, όταν τον Μάρτιο του 2016 η εν λόγω δομή μετατράπηκε σε κλειστό Κέντρο Υποδοχής, οι περισσότερες οργανώσεις αποσύρθηκαν. Οι ΓτΚ αποφάσισαν να παραμείνουν, «παρόλο που μια τέτοια απόφαση δεν ήταν εύκολη», όπως παραδέχεται ο συντονιστής τους στη Λέσβο Δημήτρης Παπανδρέου, προκειμένου όχι μόνο να διασφαλίσουν την πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών σε απαραίτητες και επαρκείς υπηρεσίες υγείας αλλά και να διατηρήσουν το δικαίωμα της μαρτυρίας σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

50 εργαζόμενοι

Ας σημειωθεί ότι περίπου 50 άνθρωποι περίπου απασχολούνταν από τους «ΓτΚ» στη Μόρια το τελευταίο διάστημα: γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διερμηνείς και κοινωνικοί λειτουργοί. «Υπηρετήσαμε σταθερά τον στόχο αυτό, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας και δημοσιοποιώντας τις απόψεις μας αναφορικά με τα εμπόδια στην πρόσβαση υγείας, την ευαλωτότητα των προσφύγων και μεταναστών και τις προκλήσεις για το σύστημα δημόσιας υγείας», λέει ο κ. Παπανδρέου.

«Οι ΓτΚ, πιστοί στο ανθρωπιστικό ιδεώδες, τον ρόλο και τον σκοπό των ΜΚΟ, υπήρξαν αρωγοί του δημόσιου συστήματος υγείας, συντονίζοντας σε σταθερή βάση τη δράση τους με τους δημόσιους φορείς και προσπαθώντας να συνεισφέρουν στοχευμένα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις και προβλήματα που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες ή τον χαρακτήρα τους», προσθέτει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, παρέτειναν χρονικά τη δράση τους στη Μόρια, αντιμετωπίζοντας σοβαρά κενά στις αποπληρωμές του έργου, προκειμένου να συμβάλλουν σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση, αφού ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς ότι η παρουσία και η δράση τους εντός του Κέντρου δεν «κρίνεται» πλέον απαραίτητη.

 

Παραμένουν στη Λέσβο

«Ευελπιστούμε ότι ο φιλοξενούμενος πληθυσμός του ΚΥΤ θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες με εκείνες που παρείχαν οι “Γιατροί του Κόσμου” όλα αυτά τα χρόνια. Από τη μεριά μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους και υποστηρικτές της οργάνωσης ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε παρόντες στο νησί της Λέσβου και να λειτουργούμε ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, συνδράμοντας τόσο τον προσφυγικό πληθυσμό όσο και την τοπική κοινωνία του νησιού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», καταλήγουν.

 

Δίπλα στους ντόπιους

Οι «ΓτΚ» θα συνεχίσουν τη δράση τους στο ανοιχτό Κέντρο του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ καθώς και στον ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της «Μετάδρασης», ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν και στους ξενώνες της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα». Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες προσφέρουν εθελοντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια μαθητικών σχολικών αγώνων και σε αγώνες σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Δήμος
- 06|06|2017 13:32

Χθες Πέμπτη, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε με ανακοίνωσή του στους πέντε δημάρχους (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω) του Δικτύου των δήμων του προσφυγικού. Η απάντηση αφορούσε κοινή ανακοίνωση των δημάρχων για τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα βορείου και νοτίου Αιγαίου. Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως η ανακοίνωση των πέντε δημάρχων δεν είχε σταλεί στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου και ήταν άγνωστη στα στελέχη του γραφείου του κ. Γαληνού. Φαίνεται ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Σάμου Μιχ. Αγγελόπουλου και για λόγους που δεν τους γνωρίζουμε δεν δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου και της Χίου. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε διευκρινιστεί αν η ανακοίνωση εκφράζει και τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ή όχι.

Η ανακοίνωση των δημάρχων αναφέρει ότι με τη συντονισμένη παρουσία τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο υπεγράφη η απόφαση για τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα των δύο Περιφερειών. Επίσης, τονίζουν: «Η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ειδικού αναπτυξιακού για το βόρειο και το νότιο Αιγαίο είχε παρουσιαστεί και υποστηριχθεί στη συνάντηση των πέντε δημάρχων με τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον αρμόδιο επίτροπο. Οι πέντε δήμοι βορείου και νοτίου Αιγαίου (που επίσης λαμβάνει 25 εκ. ευρώ) κατέθεσαν τις προτάσεις τους μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Χαρίτση στο τέλος Ιανουαρίου. Στις 14 Ιουνίου, η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου θα επισκεφθεί τη Χίο και μετά τη Λέρο (βόρειο και νότιο Αιγαίο), στο πλαίσιο της σχετικής ανακοίνωσης και του σχετικού προγραμματισμού όπως αυτό ανακοινώθηκε στους πέντε δημάρχους».

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως οι πέντε δήμαρχοι προσπαθούν να δείξουν, χωρίς να το αναφέρουν, ότι οι χρηματοδοτήσεις έχουν κοινοτική προέλευση.

 

Η απάντηση Χαρίτση

Αυτή η προσπάθεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, που με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι οι πόροι που διατίθενται για τα δύο προγράμματα είναι εθνικοί κι όχι κοινοτικοί. Κατηγορεί τους πέντε δημάρχους για μικροπολιτικά παιχνίδια και τονίζει: «Δυστυχώς, όχι για πρώτη φορά, διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Πρόκειται για χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που το Υπουργείο αξιοποιεί με προσοχή και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προώθηση της ανάπτυξης και τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου».

 

Με αιχμές για καπηλεία

Σε υψηλούς τόνους σε άλλο σημείο αναφέρει: «Συνιστούμε, λοιπόν, στους πέντε δημάρχους (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου) να μην καπηλεύονται τη δουλειά και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των δημοτών τους και εκθέτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά να δουλέψουν μαζί μας για την υλοποίηση ώριμων και χρήσιμων για τα νησιά μας έργων μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα.

Η χώρα και οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά από σκληρή δουλειά και συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών. Ευελπιστούμε ότι οι δήμαρχοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα συνδράμουν, όπως ήδη κάνουν πολλοί φορείς των νησιών μας, σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προσπαθούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στις αναπτυξιακές προσπάθειες των νησιών του Αιγαίου. Μόλις χθες εντάξαμε στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 30 νέα έργα για τα νησιά του βόρειου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 12 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα».

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Σκίτσα
- 06|06|2017 13:27
Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top