FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 03|06|2017 13:01

 

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

 

Στις 28-5-2017, στο ορεινό και γραφικό χωριό Σκινιάς, που είναι χτισμένο στο ανατολικό πρανές ενός λόφου της επαρχίας Μονοφατσίου, στο νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου Κρήτης, τελέσθηκαν τα αποκαλυπτήρια της εικονιζόμενης προτομής του Ευγένιου Πανακάκη, που πολέμησε ηρωικά το 1912 στη Λέσβο και στη Μακεδονία το 1913. Από την ομιλία μου στην παραπάνω λαμπρή και συγκινητική τελετή παραθέτω τον πρόλογο και τον επίλογο:

«Eυχαριστώ τον Δήμο Μίνωα Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης, το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Σκινιά και την Επιτροπή Ανέγερσης της αποκαλυφθείσης προτομής του ήρωα Κρητικού Μακεδονομάχου και Λεσβομάχου οπλαρχηγού εθνομάρτυρα ιερομόναχου Ευγένιου Πανακάκη, για την τιμητική πρόσκληση να μιλήσω για τη ζωή και τη δράση του τιμώμενου συμπατριώτη σας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον πρόεδρο της Επιτροπής Κωνσταντίνο Καρτσάκη, ο οποίος μετά σχετικό δημοσίευμά μου στην εφημερίδα της Λέσβου “Εμπρός” το 2012, για τα εκατό χρόνια από τη δράση του Ευγένιου στη Λέσβο, μου τηλεφώνησε για να ανταλλάξουμε δημοσιεύματα, πληροφορίες και έγγραφα, που σήμερα παρουσιάζω. Επίσης ιδιαίτερα ευχαριστώ τον ερευνητή αντισυνταγματάρχη χωροφυλακής εν αποστρατεία Γεώργιο Μιζεράκη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου κοινοποίησε με τη βιογραφία και τη δράση του πατέρα Ευγένιου.

Στην εισήγησή μου στο Συνέδριο Ιστορίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα της Λέσβου, το 2012, με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από τον τουρκικό ζυγό των 450 χρόνων, αναφέρθηκα στη ηρωική δράση του Ευγένιου, που διακρίθηκε ανάμεσα στους ένδεκα γνωστότερους οπλαρχηγούς της Λέσβου, οι οποίοι μαζί με τους αντάρτες τους πολέμησαν εθελοντικά στην πρώτη γραμμή. {...}

Δυστυχώς ο Ευγένιος στάθηκε προφητικός όταν έγραφε σε επιστολή του προς τον αρχηγό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λέσβο ταγματάρχη Αλέξανδρο Μανουσάκη: “Εξ υμών Κύριε Ταγματάρχα εξαρτάται το μέλλον της ζωής μου. Εδαφιαίως σας παρακαλώ, σπεύσατε να με παραλάβετε μαζύ σας εις Χίον και θα θεωρήσω ότι ευρίσκομαι εν τη μεγαλυτέρα δόξα”.

Το αίτημα του οπλαρχηγού δεν κατέστη δυνατό να γίνει δεκτό, παρά τη θέληση του ταγματάρχη Μανουσάκη. Την επιπλέον δόξα ο ήρωας δεν τη βρήκε εν ζωή στην απελευθέρωση και της βόρειας Χίου, αλλά με τον πρόωρο θάνατό του, στην υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, στην άνιση μάχη με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του χωριού Καλοπότι Δράμας, σημερινό Πανόραμα.

Η Λέσβος ευγνωμονούσα τον Ευγένιο Πανακάκη και τους Κρητικούς αντάρτες, που πολέμησαν για την απελευθέρωσή της, ετοιμάζεται να στήσει στη Μυτιλήνη ένα αντίγραφο της προτομής του, που ευγενικά προσέφερε η Επιτροπή Ανέγερσης στο Σύλλογο Κρητών Λέσβου.

Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Ανέγερσης της προτομής και φίλοι Κώστα Καρτσάκη και Γεώργιε Μιζεράκη, συγχαίροντάς σας για τη θαυμάσια προτομή του άξιου τέκνου του Σκινιά, τον οποίο τιμάτε και για τον οποίο δικαίως αισθάνεστε υπερήφανοι, ερχόμενος ως προσκυνητής της λεβεντογέννας Κρήτης, τιμώντας την ανεκτίμητη προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, συγκινημένος για τη συμβολική συνάντηση των σημερινών κατοίκων της Λέσβου με τον πριν από 105 χρόνια απελευθερωτή τους, Κρητικό από τον Σκινιά, ήρωα Μακεδονομάχο και Λεσβομάχο οπλαρχηγό εθνομάρτυρα ιερομόναχο Ευγένιο Πανακάκη, κλείνοντας την ομιλία μου, θα δανεισθώ τέσσερα ρήματα που χρησιμοποίησε εκείνος, το 1912.

Όπως σας είχα αναφέρει: “Θα καυχώμαι, θα σκιρτώ και θα αγάλλομαι εάν παραπλεύρως σας ευρεθώ” ενώπιον της προτομής του οπλαρχηγού, επαναλαμβάνοντας τη γενναία, αλτρουιστική, πατριωτική και συγκινητική φράση, που έγραψε στην επιστολή του στον αρχηγό των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Λέσβου, ο ένδοξος τιμώμενος ήρωας, ως εξής:

“Θα καυχώμαι θα σκιρτώ και θα αγάλλομαι εάν παραπλεύρως σας ευρεθώ και ρίψω δύο σφαίρας κατά τού εχθρού. Την μεγαλυτέραν χαράν θα αισθανθώ όταν ακούσω εξ υμών να διατάσσωμαι να πολεμήσω τον εχθρόν”».

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Άρθρα
- 03|06|2017 12:48

Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για την τουριστική δραστηριότητα του 2016 είναι μάλλον δυσμενή για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, που περιλαμβάνει τα νησιά που επηρεάστηκαν αρνητικά από το 2015 και μέσα στο 2016 λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών από την Τουρκία (που περιστασιακά συνεχίζουν). Είναι δεδομένο, θα έπρεπε να πούμε μάλλον δυστυχώς, ότι το χαρακτηριστικό των προσφύγων, με όλα τα σχετικά συμπαρασυρόμενα γεγονότα, αποτελεί πλέον μέρος της εικόνας και της ταυτότητας των νησιών και περισσότερο της Λέσβου και της Χίου (επειδή εδώ συνέβησαν και τα περισσότερα λυπηρά περιστατικά) και λιγότερο της Σάμου και ίσως και της Λέρου, και ακόμη λιγότερο της Κω, που μπόρεσε να ανακάμψει ήδη. Τι κάνουμε λοιπόν;

Είναι δεδομένο, επίσης, όσο και αν δεν είναι ευχάριστο, το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές και οι επαγγελματίες των νησιών αναλώθηκαν ουσιαστικά την προηγούμενη περίοδο περισσότερο με «παράπονα» και λιγότερο με συγκεκριμένες θετικές δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργήθηκε, χωρίς να υποτιμάται η σημασία της ανάγκης υποστήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν ούτε και το πρόβλημα της εγκληματικότητας που αυξήθηκε λόγω των προσφύγων.

Βεβαίως, έγιναν κάποιες δράσεις τουριστικής σκοπιμότητας, κυρίως από την πολιτεία -Υπουργείο Τουρισμού και Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - ΕΟΤ (όπως fam trips, ανακοινώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακόμη και πριν από μερικούς μήνες στη Λέσβο μια τουριστική ημερίδα). Σημαντικό είναι, επίσης, ότι αυξήθηκε, έστω και όχι με τους σκοπούς που θα επιθυμούσε η τουριστική οικογένεια, η αναγνωρισιμότητα των νησιών με τη συνεχή αναφορά στα διεθνή κυρίως μέσα των προσφυγικών θεμάτων και των πολλών, ιδίως στη Λέσβο, επισκέψεων επώνυμων διεθνών προσωπικοτήτων.

Ποιος είναι όμως ο ουσιαστικός απολογισμός αυτών; Πέρασε (ή χάθηκε;) μια ολόκληρη τουριστική σεζόν και, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα αυξάνει εντυπωσιακά τις αφίξεις, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν ακολουθεί ακόμη αυτήν την αισιόδοξη ευμάρεια, ενώ τουριστικές επιχειρήσεις τουλάχιστον στην ενδοχώρα της Λέσβου, παρά τα πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα και τους πολλαπλών ειδών τουριστικούς πόρους, προσπαθούν να επιβιώσουν, δεδομένης και της δύσκολης γενικότερης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Οι δράσεις -όποιες έγιναν, ενώ ήσαν, ιδιαίτερα κάποιες, σημαντικά εντυπωσιακές, όπως το video της Λέσβου- καταλήγουν τελικώς να είναι αποσπασματικές και να μην έχουν συμπληρωματικότητα μεταξύ τους, γιατί προφανώς δεν αποτελούσαν αποτέλεσμα συγκροτημένης στρατηγικής αντιμετώπισης της κατάστασης, με χρονικό ορίζοντα σε βάθος, με διερεύνηση των σχετικών αγορών, αλλά κυρίως γιατί οι όσοι επισκέπτες ήρθαν στη Λέσβο την περίοδο του 2016 που πέρασε, κυρίως οι αλλοδαποί, δεν «καλλιεργήθηκαν» ώστε να γυρίσουν στις πατρίδες τους και να γίνουν «πρεσβευτές» της τουριστικής και όχι της προσφυγικής Λέσβου.

Στη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο η 31η Σύνοδος του Δικτύου των Διεθνών Γεωπάρκων, μοναδικό χαρακτηριστικό του νησιού, που αναδεικνύεται και αυτό από τις ενέργειες των αρμοδίων και των στελεχών του και όχι υποστηριζόμενο ως μέρος μιας ενιαίας στρατηγικής, παρά το ότι είναι επίσης σημαντικό ότι, όπως έχει αναφερθεί, στο πλαίσιο της δράσης αυτής, εντάσσεται ως καινοτομία του προγράμματος η οργάνωση ειδικών δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Θα έρθουν διεθνείς προσωπικότητες από πολλές χώρες και πρέπει αυτές να «καλλιεργηθούν» να γυρίσουν στις πατρίδες τους και να προβάλλουν την τουριστική Λέσβο, όχι μόνο από το -προφανώς σημαντικό- επιστημονικό ενδιαφέρον των γεωπάρκων, αλλά και από τις δυνατότητες που προσφέρει το νησί σε ικανοποίηση των τουριστικών ενδιαφερόντων των διαφόρων «τμημάτων αγοράς του τουρισμού». Άλλωστε η Λέσβος είναι προικισμένη με τουριστικούς πόρους που μπορούν να την προβάλλουν κατά περίπτωση, σε διάφορες αγορές, που μπορεί η καθεμιά τους να είναι σχετικά μικρή σε σχέση με τον οργανωμένο τουρισμό του «ήλιου - θάλασσας - παραλίας», αλλά είναι αγορές που μπορούν να απεξαρτηθούν από «εποχικότητα», μπορούν να στηρίξουν τη διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλο το νησί και άμεσα και έμμεσα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Αναφέρομαι βεβαίως στον πολιτιστικό τουρισμό, στον γαστρονομικό τουρισμό, ιαματικό - θερμαλιστικό τουρισμό, στον θρησκευτικό τουρισμό, στις διάφορες μορφές του αθλητικού τουρισμού αναψυχής (παράκτια σπορ όπως windsurfing - kitesurfing, και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στο μοναδικό φυσικό τοπίο της Λέσβου), καταδυτικό τουρισμό, τουρισμό φύσης και παρατήρησης πουλιών (που έχει παλαιότερα αρκετά αναπτύξει η Λέσβος), σπηλαιολογικό τουρισμό (η Λέσβος έχει καταγεγραμμένα και επισκέψιμα στη φυσική τους κατάσταση δεκάδες σπήλαια) και άλλες ειδικές μορφές.

Η «στρατηγική αντιμετώπιση τουριστικής κρίσης», όπως αυτή που βίωσε έντονα αλλά και μερικώς συνεχίζει να δέχεται η Λέσβος (και η Χίος και λιγότερο τα άλλα νησιά), είναι κάτι που έχει εμφανιστεί στον τουρισμό διεθνώς, έχει μελετηθεί και έχουν προταθεί και εφαρμοστεί «αντίμετρα» (για να χρησιμοποιήσω έναν προσφιλή όρο των τελευταίων εβδομάδων). Ο Δήμος Λέσβου έχει ήδη από το 2015 εκπονήσει «Μελέτη Νέας Τουριστικής Ταυτότητας - Προτεινόμενο branding και positioning για τον τουρισμό της Λέσβου» στην οποία έχει ενταχθεί και λογότυπο και slogan («Νήσος Λέσβος - Αυθεντική Ελλάδα»), η οποία όμως δεν φαίνεται να υλοποιείται, παρά το ότι παρουσιάστηκε και σε ημερίδα τον Φεβρουάριο 2017. Και άλλοι έχουν κάνει προτάσεις για το νησί, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο καθηγητής κ. Γιάννης Σπιλάνης και ο κ. Παράσχος Καραβατάκης, αρχιτέκτων μηχανικός, τον Οκτώβριο 2016 (βλέπε άρθρο στο «ΕΜΠΡΟΣ»).

Ο υπογράφων (με βάση την ελαχιστότατη υπερ-25ετή εμπειρία του σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ εντός και εκτός Ελλάδος) είχε την ευκαιρία την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2016, κατόπιν παρότρυνσης του προέδρου του ΕΟΑΕΝ κ. Καλογρίδη, να υποβάλει γραπτώς σκέψεις και συγκεκριμένες προτάσεις προς τις Δημοτικές Αρχές και προς τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού, περισσότερες από δέκα επιστολές και e-mails, όπου περιέγραφε - πρότεινε διάφορες δράσεις και ενέργειες, συμπληρωματικές στην ήδη εκπονηθείσα Μελέτη Branding (στο πλαίσιο ενός Τριετούς Σχεδίου Εμβληματικών Δράσεων για την Αποκατάσταση και Ανάδειξη της Τουριστικής Λέσβου), και άμεσα σχετιζόμενες με στρατηγικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της «αρνητικής εικόνας» που είχε δημιουργηθεί από τις προσφυγικές ροές, και γενικότερα για τη στήριξη του τουρισμού του νησιού (που βεβαίως είναι διαθέσιμα σε τυχόν ενδιαφερόμενους).

Αναγνωρίζεται βεβαίως το γεγονός ότι μερικές δράσεις έγιναν αποσπασματικά, αλλά δεν είχαν ουσιαστική συνέχεια, εκτός αν γίνονται δράσεις που δεν κοινοποιούνται. Παρά το ότι «έφυγε» η προηγούμενη τουριστική περίοδος και η περίοδος των τουριστικών εκθέσεων και δράσεων προβολής για την τρέχουσα σεζόν, θεωρούμε ότι περισσότερες προτάσεις αυτές είναι ακόμη εφαρμόσιμες, και μεταξύ αυτών είχαν προταθεί:

- Διαμόρφωση Επικοινωνιακής Καμπάνιας προς παλαιούς πελάτες και πράκτορες-τουριστικά γραφεία (συνεργασία με επαγγελματίες του τουρισμού).

- Πρόσκληση εκπροσώπων διεθνώς ΜΜΕ που ήδη έχουν περιγράψει «προσφυγικό Λέσβου» για «σωστή ενημέρωση» και αποκατάσταση τυχόν λανθασμένων παρουσιάσεων (χρειάζεται συγκροτημένος συντονισμός με Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας κ.λπ.).

- Αίτημα προς Υπουργείο Τουρισμού και Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για υλοποίηση άμεσων συγκεκριμένων ενεργειών προβολής προς εξειδικευμένες αγορές (εναλλακτικού τουρισμού), τουριστικών πλεονεκτημάτων Λέσβου, προς αναστροφή κλίματος μείωσης - ακύρωσης κρατήσεων.

- Πραγματοποίηση στοχευμένων ενεργειών «προβολής της τουριστικής Λέσβου» προς παραδοσιακές αγορές της Λέσβου που βρίσκονται σε ύφεση λόγω προσφυγικού.

Δυστυχώς, ο υπογράφων δεν έλαβε ποτέ επίσημη απάντηση, αλλά ελπίζει ότι οι παραλήπτες έλαβαν υπόψη τους τα υποβληθέντα, και, έστω και αργά, θα αντιδράσουν, συγκροτώντας ένα συγκεκριμένο με βάθος χρόνου πρόγραμμα δράσεων, ώστε όχι μόνο να επανέλθει η Λέσβος στις παλιές της δόξες, αλλά να τις ξεπεράσει, όπως πραγματικά δικαιούται το μοναδικό αυτό νησί.

 

* Ο Χρήστος Πετρέας είναι Εμπειρογνώμων - Σύμβουλος Τουρισμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΟΑΕΝ - Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, πρώην Επιστημονικός Σύμβουλος στο Επιμελητήριο Λέσβου (1991-96).

 

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 03|06|2017 12:20

Μέρες Άνοιξης είναι τούτες… μέρες μετάβασης από το ήπιο προς το τραχύ των αισθήσεων, στον αέναο κύκλο της ζωής. Δεν το έχω ποτέ αποκρύψει. Στην ταπεινή κλίμακα των αξιών και εμπειριών μου, οι τρεις πιο κρίσιμες στιγμές, στιγμές μέγιστου ηθικού βάρους και καταλυτικής συγκίνησης υπήρξαν μια Μεγάλη Παρασκευή στα Καλάβρυτα, ως έφηβος και μια μέρα του Ιούνη στις ακτές της Νορμανδίας, ως πιο ώριμος νέος. Και μιαν Αυγουστιάτικη ημέρα, όταν ως επικεφαλής Λόχου ΥΕΑ συμμετείχα στο Τιμητικό Άγημα στην κηδεία του Π. Κανελλόπουλου. Και στις τρεις περιπτώσεις ένιωσα στα μύχια του νου το πόσο εύθραυστη, πόσο σημαντική και πόσο πολύτιμη είναι η Δημοκρατία. Νιώθω λύπη όταν συνειδητοποιώ πως τις αξίες και ιδιότητες αυτές τις θυμόμαστε όταν κάποιος ή κάτι χάνεται.

Σ’ αυτόν τον χείμαρρο αναμνήσεων, η ψυχή μου λιώνει. Στα Καλάβρυτα του τότε, αλησμόνητη θα μείνει η ισχύς της Ομίχλης. Νύχτα, ορεινό τοπίο, γλυκεία ψύχρα, κόσμος πολύς, το πένθιμο εμβατήριο να γλιστρά ανάμεσα στους χιλιάδες βωβούς προσκυνητές, ηχώ σταθερών πλην μακρόσυρτων βημάτων, μακρά διαδρομή του Επιτάφιου και πολλά σιωπηρά κεριά και φαναράκια… από την καμένη Μητρόπολη προς τον τόπο της Θυσίας. Αξέχαστο!

Στη Νορμανδία, τον τόπο των Ιμπρεσιονιστών, όποιος πάει θα καταλήξει στο μέγιστο θυσιαστήριο των Νέων του Κόσμου. Colleville-sur-Mer, Omacha Beach, St Mere-l’ Eglise, Utah Beach, Pointe du Hoc… Μικρές εκτάσεις Γης όπου οι Νέοι του Κόσμου θυσιάσθηκαν μαζικά υπέρ της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, απέναντι στους ολοκληρωτισμούς που χαρακτηρίζουν τη Σκοτεινή μας Ήπειρο! Ομίχλη, όπως το συναίσθημα που επικαλύπτει τον νου μας! Προσωπικά, ποτέ δεν ξεπέρασα το βομβαρδισμό συναισθημάτων μπροστά στη θάλασσα των Σταυρών, τα πράσινα λιβάδια της Σιωπής, με τα τιτιβίσματα πουλιών, τον βαρύ καιρό και τα κοιμώμενα νιάτα! Συντριβή…

Στο Λόχο ΥΕΑ, πριν σχεδόν 30 χρόνια, συνέβαιναν αλησμόνητα πράγματα. Πέραν της πολιτικής κίνησης του Ανδρέα να τιμήσει τον Π. Κανελλόπουλο ως πολιτικό ηγέτη ολκής, παρά την αντίπαλη κομματική του θέση, συνέβη κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα: έχοντας διαβάσει και ξαναδιαβάσει τότε το 3τομο έργο του «Η Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος», με ρωτούσαν οι συν-άδελφοι εν τοις όπλοις να τους μιλήσω γι’ αυτό. Ήταν μια εποχή περίεργη που στα καμίνια των κέντρων εκπαίδευσης των εφέδρων αξιωματικών ενδημούσαν πτυχιούχοι ΑΕΙ κατ’ ελάχιστον. Στη δική μου σειρά, από τους 10 καταδρομείς που είχαμε απομείνει και δεν είχαμε αυτοβούλως κοπεί, οι 7 είχαμε διδακτορικό! Κι οι τρεις άλλοι ήταν απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ και Παιδαγωγικών Τμημάτων. Όλοι μας νιώθαμε την ανάγκη να μυηθούμε στο Λόγο του Πνεύματος κι ας καθόμαστε ακίνητοι υπό τον ήλιο μαζί με τους Αλφάδες, με το κράνος και τις αρβύλες να βράζουν. «Δώσε, Δόκιμε, σημειωτόν και πες μας για τη Γαλλική Επανάσταση και το Μιραμπώ όπως τα ’πε ο μακαρίτης»… Σαν τώρα, θυμάμαι αυτές τις αλησμόνητες στιγμές μεταξύ της στρατιωτικής τυπικότητας και της διψασμένης αδελφοσύνης για μιαν καλύτερη πατρίδα.

Πού πήγε η πατρίδα μου; Τι μας συμβαίνει και υπερχειλίζει ο λόγος του μίσους, η μισαλλοδοξία και ο διχασμός; Τους έβλεπα όλους στην κηδεία του Ψηλού προχθές. Ηχούν τα λόγια τιμής κι αναγνώρισης του Μ. Γλέζου προς τον Εκλιπόντα. Άλλωστε είναι και τα μόνα που μετρούν απέναντι στα γελοία αθύρματα της ανωνυμίας του ίντερνετ.

Ως πεισματικά κεντρώος ριζοσπάστης και πηγαία ορθολογιστής, δεν μπορώ παρά να υποκλίνομαι στο σκήνωμα του Κ. Μητσοτάκη. Και να συμπράττω στο Ύστατο Χαίρε, σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας, τρέχουσας και παρελθούσας, ενώπιον της διακριτής πολιτικής κληρονομιάς του. Κι ας κάνουν πάρτι τα τρόλια επιπέδου χειρότερου του Λαζόπουλου!

Ομίχλη, η συναισθηματική κατάσταση της ψυχής μου, στα Καλάβρυτα, τη Νορμανδία και στον άστατο καιρό της τωρινής εκδημίας Του. Ψύχραιμα, Ψηλέ, θα χρειασθούν χρόνια πολλά μέχρις ότου αποτιμηθεί αντικειμενικά η αμφίσημη πολιτική προσφορά σου! Κι οι «αγέννητοι νεκροί» του Παλαμά θα συντροφεύουν πάντα τη σκέψη σου!

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 03|06|2017 12:18

«Μέρες Άνοιξης, Μέρες Πολιτισμού». Έτσι ονομάζονταν πριν από κάποια χρόνια οι εκδηλώσεις παρουσίασης των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων. Και το φετινό διήμερο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πλούσιο και τερπνό. Μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο κλίμα κατήφειας που ζούμε. Στη φωτογραφία μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς τραγουδώντας παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους, που είχε τίτλο «Θάλασσα, πηγή έμπνευσης και πολιτισμού μέσ’ από τα τραγούδια».

Κατηγορία Φωτογραφία
- 03|06|2017 12:16

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 03|06|2017 12:12

Γιατί τα είπε τώρα ο Σαντορινιός;

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού για την… προοπτική του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου Κώστα Κελαϊδίτη -που ως σύλλογος έχουν καταθέσει τον προβληματισμό τους για τον ρόλο της Γενικής Γραμματείας και για την προώθηση της νησιωτικότητας- για τον δικό του σχολιασμό… Ο οποίος αρχικά εξέφρασε τη δυσκολία του να κατανοήσει τη σκοπιμότητα των δηλώσεων του υφυπουργού.

«Νομίζω ότι η δήλωσή του για το θέμα του ΦΠΑ των νησιών μας είναι “άκαιρη”, αφού κανείς δεν γνωρίζει αν μέχρι τέλους του έτους θα έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών. Γίνεται επίσης “ως μη όφειλε”, αφού κατά κύριο λόγο την ευθύνη της όποιας απόφασης την έχει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών. Επίσης, δεν κατανοώ γιατί ο κος υφυπουργός χρησιμοποιεί το θέμα του “μεταφορικού ισοδύναμου”, που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια παράλληλα και με άλλα μέτρα “Νησιωτικής Πολιτικής” ως αντισταθμιστικό μέτρο της κατάργησης του ΦΠΑ! Αλίμονο αν κάθε φορά που θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα μέτρο για τα νησιά να καταργούμε ό,τι καλό έχει θεσμοθετηθεί μέχρι τώρα. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι μελέτες, τα συρτάρια της υπηρεσίας μας έχουμε αρκετές. Είναι χρήσιμα εργαλεία μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση και μόνο αν αξιοποιούνται έγκαιρα και σωστά και όχι να χρησιμοποιούνται με τη λογική του “στρίβειν διά του αρραβώνος”»…

Οι επισημάνσεις αυτές του προέδρου του συλλόγου των υπαλλήλων της Γ.Γ.Αιγαίου αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι στην εδώ κυβερνητική δομή δεν είναι αδιάφοροι για το τι συμβαίνει στον υποτιθέμενο χώρο ευθύνης τους, έχουν γνώμη που μπορούν να καταθέσουν, αρκεί και η πολιτική ηγεσία να θέλει να ακούσει και προπαντός να ενεργοποιήσει όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που παραμένει αναξιοποίητο.

Α.Ω.

 

Παραμένει στο Πλωμάρι η «Alpha Bank»

Προκλήθηκε εδώ και λίγες ημέρες αναστάτωση στο Πλωμάρι στη φήμη και μόνο πως το υποκατάστημα της «Alpha Bank» επρόκειτο να κλείσει λόγω… συγχώνευσης με το υποκατάστημα της Μυτιλήνης. Ωστόσο, η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας που αντέδρασε σ’ αυτήν την προοπτική αλλά και η παρέμβαση του αντιδημάρχου Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα φαίνεται ότι απέδωσε, με την «Alpha Bank» να παίρνει πίσω την αρχική της απόφαση.

Την εξέλιξη αυτή μάλιστα την ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Αρμενάκας: «Ανακοινώνουμε με χαρά ότι η διοίκηση της “Alpha Bank” αποφάσισε να μην προβεί στο κλείσιμο του Καταστήματος Πλωμαρίου, το οποίο θα συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην απόφαση αυτή και κατ’ επιθυμία τους θέλουν να μένουν ανώνυμοι. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Πλωμαρίτες θα στηρίξουν την απόφαση αυτήν».

Α.Ω

 

Στην Ελεγκτική Επιτροπή

Ούτε στο ψηφοδέλτιο για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου ούτε για τους αντιπροσώπους της ΔΟΕ κατέρχεται ως υποψήφια η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Εριφύλη Χιωτέλλη. Η κ. Χιωτέλλη κατεβαίνει μεν με την παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ «Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς», αλλά ως υποψήφια στην Ελεγκτική Επιτροπή. Έχει δηλαδή μια διακριτική παρουσία!

Μαζί της πάντως για την Ε.Ε. είναι υποψήφια και η Χρυσούλα Βανικιώτη και ο πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας Γιώργος Ζορμπάς.

Α.Ω.

 

Η ανθρωπιά στα φόρτε της, όντως!

Από τις αρχές του 2000 και ακόμα πιο πριν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας σε πρόσφυγες και μετανάστες ήταν πάντα άμεσα και ανθρώπινα. Ποιος θα ξεχάσει τους τόνους ρούχων που συγκεντρώνονταν στην πλατεία Σαπφούς για να μεταφερθούν στην Παγανή. Η οικονομική κρίση ήρθε, γονάτισε την πλειοψηφία του νησιού και δημιούργησε αλλεπάλληλα προβλήματα. Παρόλα αυτά, η αλληλεγγύη της Λέσβου στους πρόσφυγες έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε ακόμα και την κοινή επίσκεψη των τριών Ιεραρχών στο νησί μας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Καθολικής Εκκλησίας και της Ελλαδικής. Κι η κρίση ολοένα και βαθαίνει και γίνεται καθημερινότητα με τις βασικές ανάγκες των συμπολιτών μας να μένουν όλο και περισσότερο ανικανοποίητες.

Κι απέναντι σε αυτές τις ανάγκες, ενώ θα μπορούσε ο καθένας και η καθεμιά να βλέπει τη «μαύρη τρύπα» του, τα οικονομικά και τα ψυχολογικά του μαθαίνοντάς τες, τα αντανακλαστικά είναι ακόμα πιο άμεσα. Τόσο με την υπόθεση της μωρομάνας που ανέδειξε το «Ε» και βρήκε χάρη στην ανθρωπιά των συμπολιτών μας μια στέγη, όσο και με την υπόθεση του 30χρονου με λευχαιμία για τον οποίο έγινε έκκληση για δότες μυελού των οστών και συγκεντρώθηκαν 500 πολίτες!

Αυτά για να θυμόμαστε ότι κουσούρι «μας» δεν είναι μόνο το κακό παρκάρισμα…

Αν.Παζ.

 

Κεντρικός έλεγχος

Ο απόλυτος άρχοντας των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων βορείου και νοτίου Αιγαίου είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Φαίνεται ότι το Υπουργείο δεν πιστεύει πως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κονδύλια που θα τους διατεθούν. Διερωτόμαστε όμως πώς θα καταφέρει η κεντρική διοίκηση του Υπουργείου να πετύχει γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης των έργων όταν δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή τους; Πιθανότατα η παρακολούθηση θα γίνει από τις υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, δηλαδή τους επιφυλάσσεται ο ρόλος του λαντζιέρη της κουζίνας.

Ν.Μ.

 

Για τα βλαστοκύτταρα

Ενημερωτικό μέιλ σε όλους τους γονείς που έχουν πληρώσει 2.000 ευρώ έκαστος για κάθε φύλαξη βλαστοκυττάρων έστειλε η εταιρεία «Stem Health», στο οποίο τους ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επιστολή αυτή σκοπό έχει να σας ενημερώσει και να σας επισημάνει τον άμεσο κίνδυνο καταστροφής των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του “Υγεία” από την εταιρεία “Stem Health Hellas”. Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διάσωσης του υλικού και χωρίς τη δική σας πλέον παρέμβαση προς το “Υγεία” η καταστροφή των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας είναι πλέον πολύ πιθανή, εάν όχι αναπόφευκτη».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», τα τηλέφωνα της «Stem Health Hellas» δεν απαντούν σε καμία κλήση ή είναι απενεργοποιημένα, το σάιτ της εταιρείας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ και το δικηγορικό γραφείο στο οποίο παραπέμπει η εταιρεία στην επιστολή της έχει τηλεφωνητή.

Οι Λέσβιοι που έχουν αποστείλει βλαστοκύτταρα στην εν λόγω εταιρεία θα πρέπει να επαγρυπνούν.

Αν.Παζ.

 

Οι Τούρκοι τουρίστες

Πάνω από ένα στα τέσσερα ευρώ που εισπράττουν τα νησιά του βορείου Αιγαίου έρχεται από την Τουρκία. Με βάση αυτό το στοιχείο εκτιμούμε ότι οι τοπικοί φορείς που ασχολούνται με την προβολή των νησιών στις τουριστικές αγορές πρέπει να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους. Επίσης, θεωρούμε εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα να ληφθεί μέριμνα για να αυξηθούν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών τους χειμερινούς μήνες.

Ν.Μ.

 

Αλλαγή πορείας

Εντάξει, η τουριστική ανάπτυξη στα νησιά του βορείου Αιγαίου έγινε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό. Στηρίχθηκε κυρίως στις ατομικές πρωτοβουλίες και σε ελάχιστες συλλογικές προσπάθειες. Πέρα από την εύλογη κριτική στο παρελθόν κρίσιμο ζήτημα είναι να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται ώστε το τουριστικό προϊόν των νησιών να αλλάξει, να γίνει ελκυστικό και να δώσει τα έσοδα που είναι λογικό και αναμενόμενο για τους κατοίκους των νησιών και για την οικονομία της χώρας συνολικά. Το ζητούμενο είναι πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον οποίο κανένας δεν θα διαφωνήσει. Την απάντηση σε αυτό το ζήτημα καλούνται να δώσουν οι ειδικοί, αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί για να αναβαθμίζουν τους τουριστικούς προορισμούς.

Ν.Μ.

Κατηγορία Δεύτερη ανάγνωση
- 03|06|2017 12:02

ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΑ…

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά τα αγριοκούνελα συνεχίζουν απτόητα να βολτάρουν στη Λήμνο. Σε απόγνωση οι κάτοικοι, αλλά οι κυβερνώντες απτόητοι. Συσκέψεις επί συσκέψεων πότε των πράσινων, πότε των μπλε, τώρα των κόκκινων. Αποτέλεσμα μηδέν! Στην τελευταία μάλιστα σύσκεψη τι αποφάσισαν; Να συστήσουν άλλη ομάδα για να «καταλήξει άμεσα σε συγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο»! Βέβαια το άμεσα δημιουργεί κάποιες ανησυχίες, διότι η έννοια του σε μια χώρα σαν την Ελλάδα σε παραπέμπει περισσότερο στην… αιωνιότητα. Αλλά εν πάση περιπτώσει. Έπρεπε να συγκαλέσουν κοτζάμ σύσκεψη για να πάρουν τέτοια απόφαση;

Πάμε όμως στα αγριοκούνελα της πολιτικής ζωής του τόπου, τα οποία δεν έχουν αφήσει λαγούμι για λαγούμι! Το αγριοκούνελο μάλιστα του Μαξίμου, αφού έκανε μια περιοδεία στα λαγούμια της Ευρώπης, επανήλθε με πεσμένα τ’ αφτιά του. Καλεί τα υπόλοιπα αγριοκούνελα για εθνική σύσκεψη λαγουμιών, αλλά πού αυτά. Έχουν στυλώσει τα πόδια τους. Ξεροκέφαλο λοιπόν το αγριοκούνελο του Μαξίμου, πεισματωμένα τα υπόλοιπα αγριοκούνελα, δεν βλέπουν την πλημμύρα που θα κατακλύσει τα λαγούμια που δεν θ’ αφήσει αγριοκούνελο για αγριοκούνελο! Αλλά πιστό στις ιδέες του το αγριοκούνελο του Μαξίμου επιμένει: «Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις για να κυβερνιέται η χώρα και το ίδιο ισχύει και για τους δήμους και εισάγουμε την απλή αναλογική».

Τώρα τι είδους συγκλίσεις θα έχουν τα αγριοκούνελα όταν οι κόκκινοι έχουν γίνει άλλα δέκα κόμματα για να διαχειριστούν τα λαγούμια του τόπου. Τα αγριοκούνελα που είναι εγκατεστημένα εδώ και χρόνια στα κεντροαριστερά του κτήματος, στο πλαίσιο (πάντα) της… ενότητας του χώρου και των συγκλίσεων, δημιουργούν κι ένα κόμμα κάθε εβδομάδα! Τα δε αγριοκούνελα του κεντροδεξιού χώρου τρώγονται για το ποιο θα στρογγυλοκαθίσει στο πιο μεγάλο λαγούμι. Διότι ως γνωστόν στον δικό μας τόπο με τα τόσα λαγούμια όλοι θέλουν τις συγκλίσεις, αρκεί οι υπόλοιποι να έλθουν σε μας! Είναι σ’ αυτούς που θέλουν διάλογο αρκεί να συμφωνείς μαζί τους! Και με όλα αυτά δεν βλέπουν ότι τα πρώτα νερά της πλημμύρας πλησίασαν τα λαγούμια τους. Κι αντί να τα μεταρρυθμίσουν, φαγώνονται ποιος μπορεί να σταματήσει την πλημμύρα! Αλλά τι πεις. Αγριοκούνελα είναι…

 

 


Τα δικά μας παιδικά ζεστά καλοκαίρια με ξυλάκι ΕΒΓΑ και tam-tam! Καλό τριήμερο λοιπόν...

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 1890

 

Γέννηση Στρατή Μυριβήλη

 

Γεννήθηκε στη Συκαμιά το 1890 και έζησε ως το 1969. Από μικρός η λογοτεχνία κίνησε έντονα το ενδιαφέρον του. Η Λέσβος εκείνη την εποχή γνώριζε μεγάλη πνευματική άνθηση (η λεγόμενη «Λεσβιακή Άνοιξη») και ο Μυριβήλης ήρθε σε επαφή με τους πνευματικούς κύκλους του νησιού και άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά.

Παράλληλα, επειδή αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, εργαζόταν ως δάσκαλος, εξέδιδε δύο εφημερίδες, την «Καμπάνα» (1923-1924) και τον «Ταχυδρόμο» (μέχρι την εγκατάστασή του στην Αθήνα το 1932). Συνέχισε να συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες («Η Καθημερινή», «Ακρόπολις», «Η Πρωία», «Δημοκρατία» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου), περιοδικά («Νέα Εστία», «Το Ναυτικό μας», «Στρατιωτικά Νέα») και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ έγινε και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1958. Το 1940 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο για το έργο του «Το γαλάζιο βιβλίο» και το 1958 έγινε ακαδημαϊκός. Πέθανε τον Ιούλιο του 1969.

 

ΕΙΠΕ

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε με διακανονισμό το κάνουμε, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είμαστε αναγκασμένοι να προχωρούμε σε διακοπή της υδροδότησης».

Θόδωρος Στεργίου, αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ («ΕΜΠΡΟΣ»)

 

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα για τον τουρισμό: «Οι ιδιαιτερότητες του τουριστικού προϊόντος στη Λέσβο - Προϋποθέσεις ανάκαμψης» στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 9:30 π.μ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία στην πλατεία Αγιάσου του μέλους του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ Δημήτρη Καραγιάννη στις 8 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

Έκθεση «Μαθητικών Εκδόσεων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Εκδήλωση «4th Urban MTB Molyvos» στον Μόλυβο.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πολύκεντρο Μανταμάδου στις 10 π.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Οι πειρατές της Καραϊβικής: Η εκδίκηση του Σαλαζάρ» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παραγωγή «Μια Γυναίκα Μόνη» από τις θεατρικές ομάδες του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη» της Αγιάσου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου στο θεατράκι του Δήμου Λέσβου (Οικον. Τάξη & Ασκληπιού, Μυτιλήνη) στις 9 μ.μ.

ΑΛΟΓΑ

Ιπποδρομιακοί αγώνες στην Καλλονή στη θέση «Νουτζάρια» στις αλυκές Καλλονής.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παραγωγή «Μια Γυναίκα Μόνη» από τις θεατρικές ομάδες του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη» της Αγιάσου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου στο θεατράκι του Δήμου Λέσβου (Οικον. Τάξη & Ασκληπιού, Μυτιλήνη) στις 9 μ.μ.

ΑΛΟΓΑ

Ιπποδρομιακοί αγώνες στην Καλλονή στη θέση «Νουτζάρια» στις αλυκές Καλλονής.

 

ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συναυλία της χορωδίας Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας», υπό τη διεύθυνση του Στέλιου Λασκαρίδη, με το Μουσικό Σύνολο Βιολιών «Arpege» της Αγγελικής Ντανιλέβσκα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8:30 μ.μ. Η συναυλία θα είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Μαρκόπουλο.

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παραγωγή «Μια Γυναίκα Μόνη» από τις θεατρικές ομάδες του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη» της Αγιάσου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου στο θεατράκι του Δήμου Λέσβου (Οικον. Τάξη & Ασκληπιού, Μυτιλήνη) στις 9 μ.μ.

 

 

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top