FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 02|06|2017 19:49

Είχανε σβήσει οι λιγοστές φωτολαμπίδες στον ουρανό, κρυμμένες στα σκόρπια σύννεφα οι πιότερες, κι οι κορφογραμμές ολόγυρα ξεπροβαίνανε και βάνανε τα ανοιξιάτικά τους σ’ αποχρώσεις σπάνιες του πράσινου ταπέτου κεντημένου από Θεϊκό Χέρι με κίτρινες μενεξεδί, κόκκινες και ασπριδερές κορφές στους θάμνους και βοτάνια που ξεπροβαίνανε από τη μάνα όλων μας, τη γης. Ένας αγέρας νοτισμένος κι ογρός κατρακυλούσε, σκέπαζε σπίτια αυλές κι αθρώπους, δρόσιζε τα ζωντανά που βόσκανε χαρούμενα κι έσμιγε με τη δικιά του θαλασσομάνα.

Χοντρές σταγόνες πέφτανε βαριεστημένες στην οψιμάδα τους, λιόδεντρα μπαχτσέδες και πατατοχώραφα πιθυμούσανε τούτη τη δροσινάδα και χαμογελούσανε, μα η καρδιά λιγοστών αθρώπων, των εθελοντών Φίλων του Αννουσάκειου Ιδρύματος, κλονίστηκε, τάχυνε τους ρυθμούς, ένα αλαφρό σφίξιμο έζωσε πλευρά και μπέτια τωνε και μουρμουριστά αργοφάνηκαν στα χείλη τους ευχής κι ανησυχίας λέξεις. «Θεέ μου κάνε να σάξει ο καιρός, να χαρούν οι πονεμένοι μας, να τραγουδήσουν και να απολαύσουνε το μουσικό και νοσταλγικό ταξίδι που τους τάξαμε».

Λίγο μετά τον πόλεμο ήτανε, με το αίμα να τρέχει ακόμα στις πληγές της ταλαίπωρης Ελλαδίτσας μας, που αγώνα στον αγώνα πάσκιζε να ορθοποδήσει, όταν μια τοιμόγεννη λεβεντομάνα, η Μαγδαληνή, βρέθηκε ολόδρωτη στο κρεβάτι με τους αβάσταχτους πόνους τοκετού, να φέρνει στον κόσμο ένα χαριτωμένο αγοράκι. Λιγοστά τα φάρμακα κι επεμβατικά μέσα, κουτσουρεμένοι οι γιατροί, μια αιμορραγία, κι η μάνα δεν χάρηκε το σπλάχνο της κι αυτό δεν γνώρισε μάνα. Στα χέρια του πατέρα και στης γιαγιάς τις φροντίδες απόμεινε, κι ο γονιός που λαχταρούσε να βαστήξει ζωντανές τις μνήμες, ζήτησε να του δοθεί το όνομα Μαγδαληνός και να το φωνάζουνε Λίνο. Λίνο Κόκοτο. Η γιαγιά αγωνιούσε κι αγωνιζότανε, κατάφερε να του δώσει γερά θεμέλια κι ανατροφή σπάνια, χόρτασε ζωή, πέρασε τον αιώνα, κουρασμένη μα χαρούμενη τα τελευταία της χρόνια βρήκε θαλπωρή στο Γηροκομείο Αθηνών κι έφυγε ήσυχη στα 105 της. Ώρες πολλές περνούσε δίπλα της ο Λίνος και τής χάριζε στιγμές μελωδικές, ζωογόνες. Στιγμές ευαίσθητες του προικισμένου μουσικοσυνθέτη που τανίστηκαν ξανά, κι ευτύς, δέχτηκε να προσφέρει χωρίς καμιά αμοιβή, υλική, ετούτο το μουσικό ταξίδι στους άλλους απόμαχους της ζωής που ανασαίνουν με τις φροντίδες του Αννουσάκειου Ιδρύματος Κισάμου.

Κι η γης, φρεσκοπλυμένη, αφουγκράστηκε ευχές, λαχτάρες και πόνους, αναστέναξε, έγνεψε στον ουρανό, χάθηκαν τα σύννεφα, ζέστανε η μέρα και απόγεμα, με ένα θαυμάσιο καιρό, στο μικρό μα μυρωδάτο προαύλιο θεατρικό χώρο του Αννουσάκειου Ιδρύματος, μπροστά στα ανυπόμονα μάτια των πονεμένων γηρατειών, φτάσανε σεμνοί και σιγουρεμένοι για το ρόλο τους, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Λίνος Κόκοτος με τον δικό μας εκπαιδευτικό και μουσικοδιδάσκαλο Γιώργο Χαχλάκη.

Τραγουδήσανε υπέροχα με τη συνοδεία μουσικής κι οι τρόφιμοι του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου, με ορθάνοιχτα μάτια κι αιστήσεις φρεσκοτανισμένες, πιστέψανε πως είναι πιο νέοι, πιο γεροί και πως δεν τέλεψε και γι αυτούς ετούτη η ζωή.

Το πορτοφόλι του μεγάλου μουσικού Κόκοτου δεν γέμισε, μα η καρδιά του άνοιξε και πλημμύρισε αγάπη, όπως ο ίδιος τόνισε βουρκωμένος όταν έβλεπε δακρυσμένα μάτια να λαμπιρίζουν και χείλη πικραμένα να χαμογελούν σιγοτραγουδώντας τα υπέροχα, από τον ίδιο και τον ταλαντούχο Χαχλάκη δοσμένα, και χιλιακουσμένα από τους πολυκαιρισμένους διαβάτες της ζωής νοσταλγικά τραγούδια.

Ήτανε μια σπάνια εκδήλωση από το δραστήριο διοικητικό συμβούλιο του εθελοντικού Συνδέσμου των Φίλων του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου Κισάμου Χανίων που, αστέρι στέκει στην ταπεινότητά του και πρέπει να το βαστούμε στις καρδιές μας φωτεινό μπροστάρη στο δρόμο προς την αλληλοστήριξη για μια κοινωνία, Θε μου, αλλιώτικη, ζεστή ανοιχταγκάλη.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, μικρούς και μεγάλους, που κι εμείς χαρήκαμε και δακρύσαμε βλέποντας τόσες σφαλιγμένες ψυχές να φτεροκοπούν κι ανάλαφρα να ταξιδεύουν σε πελάγη γαλάζια και ξεχασμένα.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 02|06|2017 19:16

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η υποβολή υποψηφιοτήτων από δασκάλους και νηπιαγωγούς της Λέσβου για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου «Μίλτος Κουντουράς» αλλά και για αντιπροσώπευση στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιουνίου, ενώ θα προηγηθεί από τις 8.30 το πρωί: Εκλογή Προεδρείου, Απολογισμός του Δ.Σ., Κριτική πεπραγμένων, Δευτερολογία Προέδρου, Ψήφιση πεπραγμένων, Θέματα (Προσχολική Αγωγή, Ειδική Αγωγή, Αναπληρωτές, Αξιολόγηση κ.ά.), Τοποθετήσεις, Ψηφίσματα και εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Από τα μεγαλύτερα ψηφοδέλτια σε υποψηφίους, αυτό της ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ, και της ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ), ενώ για πρώτη φορά κατεβαίνει η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών που υποστηρίζεται και από τη «Λαϊκή Ενότητα», «ΕΡΑ», Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και επίσης κατέρχεται. Έδρα στο ΔΣ διεκδικεί επίσης η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών που υποστηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ελληνορθόδοξη Εκπαιδευτική Κίνηση.

 

Το ΔΣ

Στο Διοικητικό Συμβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πρόεδρος ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης από τη ΔΑΚΕ που κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος. Αντιπρόεδρος ήταν ο Βασίλης Γιαννέλης από το ΠΑΜΕ, ο οποίος επίσης κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος. Γραμματέας ο Παύλος Καλαμπόκης από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος. Ταμίας η Βασιλεία Καλαμιδιώτου από τη ΔΑΚΕ ξανακατεβαίνει, ειδικός Γραμματέας ο Ανέστης Καμμένος και ξανά υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών, μέλος και εκ νέου υποψήφιος ο Δημήτρης Μακροθανάσης με το ΠΑΜΕ. Επίσης, μέλος ήταν η Δήμητρα Λαχουρή, εκλεγμένη με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον υποψήφια με την Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών.

Οι υποψήφιοι για τη ΔΟΕ στα περισσότερα ψηφοδέλτια είναι ίδιοι με τα ψηφοδέλτια για το ΔΣ.

Οι υποψηφιότητες της ΔΑΚΕ/Π.Ε. Λέσβου

Από τη ΔΑΚΕ/Π.Ε. Λέσβου 18 είναι συνολικά οι υποψηφιότητες για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ

ΓΕΡΟΥΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΞΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΘΗ

ΚΑΛΑΜΙΔΙΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΒΑΣΩ)

ΚΑΛΟΥΣΙΟΥ ΑΝΝΑ

ΚΑΡΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΡΑΚΑΣΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΤΣΑΒΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΟΥΤΛΑ ΕΥΔΟΚΙΑ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ)

ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΛΙΒΑΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΤΖΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΧΑΤΖΗΜΩΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΑΚΗ ΧΡΥΣΩ - ΚΡΙΣΤΙΝ

 

Οι υποψηφιότητες της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου»

Συνολικά πέντε είναι οι υποψήφιοι για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου από τη «Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου»:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΑΜΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΤΣΕΡΚΕΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

Οι υποψηφιότητες της «Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λέσβου»

Συνολικά εφτά είναι οι υποψήφιοι της «Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λέσβου» για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου:

ΖΑΧΟΥ ΕΛΕΝΗ

 

ΚΑΡΙΩΤΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

ΣΓΑΤΖΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

ΦΑΪΤΑΤΣΙΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ)

 

Οι υποψηφιότητες της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ

Συνολικά 18 είναι οι υποψηφιότητες από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου:

ΑΝΘΥΠΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ

ΕΛΑΦΡΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ

ΚΑΖΑΜΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΚΟΥΔΙΓΚΕΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΒΙΚΥ)

ΚΟΥΔΟΥΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

ΜΑΚΡΟΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΤΑ

ΠΟΡΤΟΓΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ

ΣΠΑΝΕΛΛΗ ΜΑΡΙΝΑ

ΣΥΚΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

 

Οι υποψηφιότητες της ΕΡΑ

Συνολικά 8 είναι οι υποψηφιότητες από τους Εκπαιδευτικούς Ριζοσπαστικής Αριστεράς για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου:

ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΑΝΝΑ

ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΑ

ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΠΕΛΑΓΙΑ (ΠΕΛΑ)

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ ΚΑΛΥΨΩ

ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Οι υποψηφιότητες της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών

Συνολικά πέντε είναι οι υποψηφιότητες από την Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου:

ΚΑΡΑΤΟΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΛΑΧΟΥΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

Ελληνορθόδοξη Εκπαιδευτική Κίνηση

Δύο είναι οι υποψήφιοι για το ΔΣ από την Ελληνορθόδοξη Εκπαιδευτική Κίνηση:

ΚΑΛΙΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Κατηγορία Βήμα Διαλόγου
- 02|06|2017 19:00

Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Ε» για τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ Λέσβου σε σχέση με τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, ο αιρετός στο όργανο από την «Αυτόνομη Πρωτοβουλία», Παναγιώτης Βέτσικας, μάς έστειλε και δημοσιεύουμε τα εξής, διευκρινίζοντας την πρόταση που κατέθεσε στο ΠΥΣΔΕ:

 

«Κύριε Διευθυντά,

Μετά την καταγραφή της κατάστασης των οργανικών πλεονασμάτων (165 όπως ορίζει σαφώς ο νόμος) και κενών (54) στα σχολεία της Λέσβου και Λήμνου, το ΠΥΣΔΕ (υπηρεσιακό συμβούλιο) διαπίστωσε ότι 3 μόνο εκπαιδευτικοί ζήτησαν με αίτηση τους να κάνουν χρήση του δικαιώματος της υπεραριθμίας και να διεκδικήσουν νέα οργανική θέση. Κατόπιν αυτού το συμβούλιο αποφάσισε να ονοματίσει μόνο αυτούς τους 3 από τους 165, μετά από δική μου πρόταση, για να σταματήσει η εκμετάλλευση του θέματος.

Ποιες είναι λοιπόν οι αλήθειες γύρω από το θέμα!

1ον: Τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς δεν τους αποφασίζουν τα ΠΥΣΔΕ αλλά ο νόμος: Άρθρο 14 του Π.Δ. 50/1996, όπως το άρθρο αυτό έχει τροποποιηθεί ή συμπληρωθεί μεταγενέστερα με το άρθρο 12 του Π.Δ.100/1997.

2ον: Ο νομοθέτης μιλάει για άρση και ρύθμιση της υπεραριθμίας και μόνο αν ο εκπαιδευτικός το επιθυμεί. Ποτέ και κανένας δεν μπορεί να μετακινήσει τον υπεράριθμο εκπαιδευτικό από την θέση του αν δεν το επιθυμεί και δεν εκδηλώσει την επιθυμία του με αίτηση του. Γι’ αυτό και σε περίπτωση που το επιθυμούν περισσότεροι του ενός, προηγείται ο παλαιότερος και ο έχων τα περισσότερα μόρια.

3ον: Ο υπεράριθμος εκπαιδευτικός είναι προσωρινός. Είναι μια στιγμιαία αποτύπωση της κατάστασης και αν στο σχολείο του συμπληρώνει τις ώρες διδασκαλίας του δεν χρειάζεται να ασχοληθεί περαιτέρω.

4ον: Πρέπει να υπάρχει πίνακας με τα ονοματεπώνυμα των υπεράριθμων εκπαιδευτικών; Φυσικά για να μπορέσουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων των νόμων που σας επισυνάπτω. Αυτό έχει δύο στάδια:

α) τώρα προκειμένου να πάρουν ένα άλλο οργανικό κενό που τους ενδιαφέρει

β) αργότερα να διεκδικήσουν ένα καλύτερο λειτουργικό (πραγματικό) κενό στο επόμενο στάδιο και στο οποίο και πάλι προηγούνται. Δυστυχώς αυτό το τελευταίο δεν το γνωρίζουν πολλοί εκπαιδευτικοί.

5ον: Πρέπει να ανησυχούν οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί; ΟΧΙ. Όλοι οι νόμοι τους προστατεύουν και δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια σε νόμο για το αντίθετο». 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|06|2017 18:53

John Williams

Ο Στόουνερ (μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου)

Εκδόσεις Gutenberg

Αθήνα 2017, σελ. 408

 

Ένα ακόμα εξαιρετικό μυθιστόρημα στη θαυμάσια σειρά «Aldina» που επιμελείται η Ζωή Μπέλλα. Το μυθιστόρημα περιγράφει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Στόουνερ, ενός βοηθού καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας: τη διδασκαλία του, τις σχέσεις του στο πανεπιστήμιο, τις φιλίες του, την αποτυχία του γάμου του αλλά και τον έρωτά του για μια νεαρή καθηγήτρια, σχέση που θα εμπλακεί αναπόφευκτα στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς της πανεπιστημιακής ζωής. «Το σημαντικότερο στοιχείο του μυθιστορήματος -γράφει ο συγγραφέας- είναι η συνείδηση του έργου, του επαγγέλματος που έχει ο Στόουνερ... Η αγάπη για κάτι, είναι αυτό που μετράει».

Ο John McGahern στην εκτενή εισαγωγή του, σημειώνει ότι «Ο Στόουνερ» είναι «πλέον ένα κλασικό μυθιστόρημα με θέμα την πανεπιστημιακή ζωή, όπως και τη ζωή της καρδιάς και του πνεύματος». Πολύ ενδιαφέρον και το επίμετρο του Άρη Μπερλή.

Ο John Williams γεννήθηκε το 1922 στο Τέξας. Οι παππούδες του ήταν αγρότες και ο πατριός του, επιστάτης στο ταχυδρομείο. Ήδη από την έναρξη της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο, εργάστηκε σε έντυπα και ραδιοφωνικούς σταθμούς, δραστηριότητες που σταμάτησε λίγο καιρό αργότερα λόγω στρατολόγησης. Ο ίδιος υπηρέτησε για δυόμιση χρόνια στην Ινδία και στην Βιρμανία στις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην επιστροφή του από το μέτωπο, είχε ήδη στα χέρια του το σχέδιο για το πρώτο του μυθιστόρημα. Η αγάπη του για την μελέτη της λογοτεχνίας, τον έκανε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Συνολικά έγραψε τέσσερα μυθιστορήματα με πιο γνωστό από όλα τον «Στόουνερ» (1963), το μόνο που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά μέχρι στιγμής. Ο Williams έφυγε από την ζωή το 1994, αφήνοντας ένα μικρό αλλά σπουδαίο έργο πίσω του.

 

 

Shannon Kirk

Η μέθοδος 15/33 (αστυνομικό μυθιστόρημα, μετάφραση: Δημήτρης Αλεξίου)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2016, σελ. 307

 

Ένα ιδιαίτερα αστυνομικό μυθιστόρημα από την Αμερικανίδα δικηγόρο Shannon Kirk. Η υπόθεση έχει ως εξής: Φανταστείτε μια χειριστική, έγκυο δεκαεξάχρονη με εξαιρετικές ικανότητες, ένα κορίτσι-θαύμα. Την πετούν μέσα σε ένα βρόμικο φορτηγάκι και από την πρώτη στιγμή της απαγωγής της, επιθυμεί -ήρεμη και νηφάλια- δύο πράγματα μονάχα: να σώσει τον αγέννητο γιο της και να πάρει ανελέητη εκδίκηση.
Είναι μεθοδική -υπολογίζει τα πάντα- και επιστημονικά ακριβής στα σχέδιά της. Μια κλινική περίπτωση κοινωνιοπαθούς ίσως; Δεν αφήνει πάντως τίποτα στην τύχη: είναι συγκεντρωμένη στην προετοιμασία και στον συγχρονισμό της και περιμένει απλώς την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την κίνησή της. Η «Μέθοδος 15/33» είναι αυτό που συμβαίνει όταν το θύμα είναι εξίσου ψυχρό με τους απαγωγείς του.
Οι πράκτορες που έχουν αναλάβει την αποστολή να βρουν το κορίτσι που απήχθη, έχουν τις δικές τους επιθυμίες και τις δικές τους απογοητεύσεις σε αυτή την τρομακτικά δραματική κατάσταση. Μέσα στις ανατροπές αυτών των παράλληλων ιστοριών, ο αναγνώστης αναγκάζεται να αποφασίσει: Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης;

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|06|2017 18:36

Δημοπρασία με επίλεκτα έργα Ελληνικής Τέχνης 19ου και 20ου αιώνα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 8:15 το βράδυ, στο ξενοδοχείο «Electra Palace» στη Θεσσαλονίκη, ο οίκος «Hellenic Auctions» του Θάνου Ευαγγελινού.

Θα δημοπρατηθούν συνολικά 139 έργα πολύ γνωστών ζωγράφων, όπως των Θεόδωρου Βρυζάκη, Νικολάου Γύζη, Περικλή Πανταζή, Βασιλείου Χατζή, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Νικολάου Λύτρα, Γιάννη Μόραλη, Αλέξη Ακριθάκη, Σπύρου Βασιλείου, κ.ά..

Η δημοπρασία έχει ιδιαίτερο λεσβιακό και λημνιακό ενδιαφέρον, αφού δημοπρατούνται έργα των Απόστολου Γεραλή, Βασίλειου Ιθακήσιου, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Κουνέλλη, Λουκά Γεραλή, Αριστείδη Πατσόγλου, Ηώς Αγγελή, Νίκου Κριδέρα, Ανδρέα Κρυστάλλη. Σημειώνουμε επίσης το έργο του Σπύρου Παπαλουκά «Καμμένο Μυτιλήνης» (λάδι σε χαρτόνι, 1925) με τιμή εκκίνησης 4.000 - 7.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

- 02|06|2017 18:15

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου πραγματοποιεί έκθεση «Μαθητικών Εκδόσεων». Σε αυτή περιλαμβάνονται βιβλία μικρά ή μεγάλα, και σε ψηφιακή μορφή CD, τα οποία έχουν εκδοθεί από τις σχολικές μονάδες των τριών νομών της περιφέρειάς μας. Αποτυπώνονται οι εργασίες που εκπονήθηκαν από τις σχολικές μονάδες στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και πρωτοβουλιών των εκπαιδευτικών.

Η έκθεση ξεκίνησε χτες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου, παράλληλα με την παρουσίαση των Σχολικών Προγραμμάτων της Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Λέσβου.

Με τα έντυπα αυτά θα δημιουργηθεί το αρχείο «Μαθητικών Εκδόσεων», έτσι θα διασωθεί και θα αναδειχθεί το έντυπο υλικό το οποίο αποτελεί προϊόν της άοκνης εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο κατάλογος των «Μαθητικών Εκδόσεων» θα αποσταλεί στα σχολεία ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία στις εργασίες τους.

Αυτό είναι το δεύτερο Αρχείο που δημιουργεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μετά το «Αρχείο Μαθητικού Εντύπου» (εφημερίδες και περιοδικά) Βορείου Αιγαίου. Επίσης έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των εκδόσεων των εκπαιδευτικών το οποίο θα αποτελέσει το τρίτο Αρχείο, το «Αρχείο Εκδόσεων Εκπαιδευτικών». Τα τρία Αρχεία θα εμπλουτίζονται συνεχώς και θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, κάθε ενδιαφερόμενος.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|06|2017 17:53

 

Το «Ψέμα» περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και θα κάνει στάση στη Μυτιλήνη για δύο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 15 και 16 Ιουνίου μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στην Αθήνα στο θέατρο «Μικρό Παλλάς».

Ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα Καρύδη μετά από έξι χρόνια ενώνονται και πάλι σαν θεατρικό ζευγάρι και μαζί με την Μυρτώ Αλικάκη και τον Κωνσταντίνο Κάππα, θα μάθουν πώς ένα μικρό ψέμα μπορεί να διαταράξει τη ζωή δύο ζευγαριών.

Η ιστορία: Μια βραδιά για δύο φιλικά ζευγάρια που πορεύονται χρόνια μαζί. Το ένα ζευγάρι, η Άλις και ο Πωλ. Το άλλο ζευγάρι, ο Μισέλ και η Λωράνς. Η Άλις έχει δει στο δρόμο τον Μισέλ να φιλιέται με μια άγνωστη γυναίκα. Θα το πει στη Λωράνς; Πώς θα κυλήσει η βραδιά; Μια κωμωδία για όλους όσοι ζητάνε να μάθουν την αλήθεια, ενώ θα προτιμούσαν ένα ψέμα. Είναι πολύ δύσκολο να λες την αλήθεια, όταν αλήθεια και ψέμα γίνονται ένα!

Συντελεστές: Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης, Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή, Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου, Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Τζιόγκας, Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη, Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου

Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Κάππας.

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 02|06|2017 17:16

Οι δύο από τις τρεις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ανακοίνωσαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα τους για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και από την ΑΝΕΚ. Η «Hellenic Seaways» ως μη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, δεν έχει την υποχρέωση να ανακοινώνει αποτελέσματα κάθε τρίμηνο. Ωστόσο τα στοιχεία που έδωσαν οι «Μινωικές Γραμμές» και η «Attica Group», είναι επαρκή για να αποτυπωθούν οι εξελίξεις στον κλάδο.

Τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη των δύο μεγάλων της ελληνικής ακτοπλοΐας, δέχθηκαν μεγάλη πίεση από την αύξηση του κόστους των ναυτιλιακών καυσίμων. Οι εταιρείες κάνουν λόγο για διπλασιασμό του κόστους των καυσίμων, που οδήγησε σε πτώση τα λειτουργικά και τα καθαρά τους κέρδη.

Η εποχικότητα που τονίζουν οι δύο εταιρείες στον κύκλο εργασιών τους, δεν είναι νέο στοιχείο, είναι γνωστό ότι το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους ο τζίρος των ακτοπλοϊκών εταιρειών βρίσκεται στο ναδίρ. Η αύξηση του τζίρου που ανακοίνωσε η «Attica Group», είναι οριακή, κι ως ένα βαθμό αποτυπώνει την τάση που διαμορφώνεται στον κλάδο. Όμως σαφή εικόνα για τον τζίρο του 2017, δεν μπορεί να διαμορφωθεί πριν από το τρίτο τρίμηνο του έτους, διότι τότε πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της μεταφοράς επιβατών και οχημάτων από τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ακόμη όμως κι αν καταγραφεί αύξηση στην επιβατική κίνηση και στην μεταφορά εμπορευμάτων, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, που να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την αύξηση του κόστους των καυσίμων.

 

Θα δεχθούν μεγάλη πίεση

Δεδομένου ότι η κερδοφορία των ακτοπλοϊκών εταιρειών το 2016, ήταν οριακή, σημαίνει ότι το 2017 θα δεχθούν μεγάλη πίεση. Για να βελτιώσουν την λειτουργική κερδοφορία τους, θα οδηγηθούν σε μείωση των δρομολογίων, σε συνδυασμό δρομολογίων, ίσως και σε μείωση της ταχύτητας των πλοίων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Οι «Μινωικές Γραμμές» που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τις άλλες εταιρείες, είναι πιθανό να καθυστερήσουν τέτοιες κινήσεις. Άλλωστε είχαν προνοήσει και βγήκαν έγκαιρα από την αγορά της Αδριατικής, αφήνοντας όλο το τζίρο στην μητρική «Grimaldi».

Ισχυρές πιέσεις θα δεχθούν τους επόμενους μήνες η «Hellenic Seaways», η «Attica Group» και η ΑΝΕΚ. Πρόκειται για τις τρεις εταιρείες στις οποίες η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει υψηλά ποσοστά μετοχών με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Η Τράπεζα πιέζεται από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεσμευτεί από αυτές τις συμμετοχές. Όμως η διαδικασία πώλησης ούτε εύκολη είναι, ούτε μπορεί να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως απέδειξε η περίπτωση της «Hellenic Seaways». Άλλωστε πίσω από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες βρίσκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που για κανένα λόγο δεν θέλουν να αλλάξουν οι ισορροπίες δυνάμεων στον κλάδο.

Οι επιπτώσεις για το επιβατικό κοινό, αναμένεται να εμφανιστούν από τα μέσα του φθινόπωρου με την μείωση των δρομολογίων ή την αύξηση του χρόνου του ταξιδιού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται ορισμένες κινήσεις που ήδη κάνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, π.χ. το δρομολόγιο Πειραιάς - Σάμος - Χίος - Μυτιλήνη.

 

«Μινωικές Γραμμές»: 

Στα 0,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη 

Στα 0,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων των «Μινωικών Γραμμών» το α΄ τρίμηνο του 2017, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ήταν 4 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επηρεάστηκαν σημαντικά από τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων που διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 και -όπως εκτιμούμε- θα επιδράσουν αρνητικά στο ετήσιο αποτέλεσμα του 2017.

  

Αύξηση τζίρου για την «Attica»

 

Στα 44,83 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της «Attica Group» το πρώτο τρίμηνο του 2017 έναντι 43,85 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο 2016, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 2,2%.

Επίσης, τα αποτελέσματα προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα 4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,74 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η απόκλιση στο EBITDA μεταξύ των δύο τριμήνων οφείλεται στον διπλασιασμό περίπου του κόστους καυσίμων και λιπαντικών λόγω της σημαντικής αύξησης στην τιμή των καυσίμων.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017 διακινήθηκαν με τα πλοία του ομίλου συνολικά 535 χιλ. επιβάτες έναντι 533 χιλ. το α΄ τρίμηνο 2016, 79 χιλ. Ι.Χ. οχήματα έναντι 71 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο και 68 χιλ. φορτηγά οχήματα έναντι 65 χιλ. το α΄ τρίμηνο 2016. Εκτελέστηκαν, επίσης, συνολικά 6,1% περισσότερα δρομολόγια σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2016. Η αύξηση των δρομολογίων προέρχεται από την αγορά της ελληνικής ακτοπλοΐας.

 

- 02|06|2017 16:48

Ημέρα Περιβάλλοντος στο Αϊβαλί

Σήμερα κι αύριο στο Επιμελητήριο του Αϊβαλιού και στα Μοσχονήσια, διοργανώνεται συνέδριο με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική στις παράκτιες ζώνες» με συμμετοχή διακεκριμένων Τούρκων επιστημόνων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών οικολογικών οργανώσεων. Το κυριότερο σχετικό τοπικό θέμα είναι η επαπειλούμενη αλλαγή χρήσεων γης και οι φόβοι των πολιτών ότι θα καταστραφεί το εθνικό πάρκο της Πατερίτσας στο μεγάλο Μοσχονήσι, όπου επιχειρηματίες έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλα ελαιοκτήματα προσδοκώντας μελλοντική τουριστική εκμετάλλευση με την αλλαγή του νόμου.

Για μεθαύριο Δευτέρα 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το μεσημέρι ο Εξωραϊστικός και Προστασίας Περιβάλλοντος Σύλλογος του Αϊβαλί (Ayvalik Cevre Koruma ve Guzellestrme Dernegi) καλεί σε δημόσια διαμαρτυρία τους πολίτες για το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο έπαψε να λειτουργεί και τα λήμματα, περίπου 4.800 κ.μ. ημερησίως, χύνονται στη θάλασσα. Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού ξεκίνησε προ τριετίας, κόστισε 65 εκ. λίρες και με το σύστημα μελέτη - εκτέλεση - εκμετάλλευση ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία. Όμως τόσο ο Μητροπολιτικός Δήμος (Μπαλίκεσίρ) όσο και Δήμος Αϊβαλιού δεν ανταποκρίθηκαν στις απ’ το σχετικό συμβόλαιο υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να χρωστούν στην εταιρεία 2,5 και 2 εκατ. λίρες αντίστοιχα. Η εταιρεία από τον περασμένο Φεβρουάριο προσέφυγε στα δικαστήρια, η πόλη υποφέρει και καθώς μπαίνει πια το καλοκαίρι, σε πολλές περιοχές η βρώμα από τους υπονόμους είναι ανυπόφορη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Ayvalik Tabiat Platformu από κοινού με αντίστοιχες οργανώσεις του Αδραμυτινού Κόλπου (Μπουρχάνιας και Αλτίνολουκ) και με σύνθημα «Καθαρός Κόλπος, καθαρές θάλασσες» καλούν τον κόσμο να κατεβεί στις 6 μ.μ. για να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ακτογραμμής.

Σχετικές με το περιβάλλον ήταν και οι διαμαρτυρίες που έγιναν και μάλιστα υπό βροχή, μέσα στη βδομάδα, στην Μπουρχάνια, ενάντια στην επιχειρούμενη αλλαγή του νόμου 3573, που προστατεύει τα ελαιοκτήματα (όπως ανάλογα ισχύει σε μας με τις δασικές εκτάσεις). Με τροπολογία του αρμόδιου Υπουργού, στο εξής όταν ένα ελαιόκτημα έχει λιγότερο από 15 δένδρα ανά στρέμμα, δεν θα υπάγεται στην προστασία του νόμου και θα επιτρέπεται η δόμηση βιομηχανικών - βιοτεχνικών - εμπορικών κτισμάτων και κατοικιών.

 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Καππαδοκία

Την Δευτέρα του Αγίου πνεύματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην εορτάζουσα εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Ταξίμ της Πόλης. Στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Καππαδοκία, όπου στις 19 του μήνα θα τελέσει λειτουργία στον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Σινασό (Mustafapasa). Στη συνοδεία του Πατριάρχη πέρα από τους κληρικούς, θα είναι και πολλοί ομογενείς, συμμετέχοντας στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργανώνει το ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων) της Πόλης.

 

Διόδια σε αυτοκινητόδρομους και γέφυρες στην Τουρκία

Η είδηση ενδιαφέρει όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με το Ι.Χ. τους στη γειτονική χώρα καθόσον από 15 Ιουλίου 2017, η είσπραξη των διοδίων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό σύστημα. Όπως διαβεβαιώνουν οι αρχές, τα αυτοκίνητα θα κινούνται ελεύθερα στις πύλες των διοδίων και θα εξοικονομείται χρόνος ταξιδιού κατά 30%. Οι ηλεκτρονικές διελεύσεις με e-PASS ή Κάρτα Λογαριασμού, εξασφαλίζουν εκπτώσεις, ενώ προσφέρουν ευκολία και άνεση, καθώς περιορίζουν την αναμονή στα διόδια και απαλλάσσουν από την αναζήτηση κερμάτων. Τα αυτόματα μηχανήματα θα αφαιρούν το ποσό των διοδίων κατά την διέλευση του οχήματος, το οποίο στο παρμπρίζ του θα φέρει τον μηχανισμό η την σχετική προπληρωμένη κάρτα. Όσα αυτοκίνητα δεν φέρουν το ανάλογο ηλεκτρονικό σύστημα, θα φωτογραφίζονται και θα επιβάλλονται μετά πρόστιμα. Μεταξύ των σημείων που προβλέπεται καταβολή διοδίων, είναι οι τρεις γέφυρες του Βοσπόρου, η γέφυρα της Νικομήδειας (Osman Gazi - Izmit) και ο αυτοκινητόδρομος Σμύρνης - Τσεσμέ.

 

Η γενική πρόξενος Σμύρνης στα Βουρλά

Η γενική πρόξενος Αργυρώ Παπούλια επισκέφθηκε προχθές το προάστιο Βουρλά (αρχαίες Κλαζομενές, σήμερα Urla) της Σμύρνης και πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο. Σε θερμό κλίμα συνομίλησε με την συνομήλικη της δήμαρχο Sibel Uyar. Η πρόξενος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ρίζες της οικογένειάς της από τα κοντινά Αλάτσατα και ότι προσπαθεί να ενισχύει την φιλία μεταξύ των δύο λαών. Συνεχάρη την δήμαρχο Βουρλών για το έργο που επιτελεί και είπε ότι με τον σύζυγό της, Νίκο Στεφάνου, επισκέπτονται συχνά τα Βουρλά και τη Σκάλα Βουρλών. Η δήμαρχος από την πλευρά της, ενημέρωσε για τις προσπάθειές της να κρατηθεί η φυσιογνωμία του τόπου, για την προώθηση εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ζήτησε την μεσολάβηση της πρόξενου για να ενθαρρυνθούν οι παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ των γυναικείων οργανώσεων και συνεταιρισμών των δύο χωρών. Ακόμη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δοθεί το όνομα «Αναξαγόρας» (προς τιμή του καταγόμενου από τα Βουρλά, αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου) στο παλιό ελληνικό σχολείο της πόλης που προσπαθούν να το αναστηλώσουν. Κατά την συνάντηση αυτή, στην οποία έδωσαν εκτενή δημοσιότητα τα ΜΜΕ των παραλιακών στο Αιγαίο, τουρκικών πόλεων, η γενικός πρόξενος δήλωσε: «Ο αριθμός των ατόμων που δώσαμε βίζα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2017, αυξήθηκε κατά 25%, ενώ κατά το 2016 το προξενείο της Σμύρνης χορήγησε 51 χιλ. βίζες σε Τούρκους πολίτες για να επισκεφθούν την Ελλάδα».

 

Για τουρκομαθείς

Το Πανεπιστήμιο İstanbul Universitesi Dil Merkezi, σε συνεργασία με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Perugia» - Τίνα Ζωγοπούλου, διοργανώνουν θερινά μαθήματα τουρκικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι και το Σάββατο 10 Ιουνίου. Πληροφορίες - Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.perugia.edu.gr <http://www.perugia.edu.gr>, τηλεφ: 210 3816559, 210 3803193. Επίσης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, θα διεξαχθεί σεμινάριο Οθωμανικής Γλώσσας και Παλαιογραφίας από τον Δρ. Γεώργιο Κ. Λιακόπουλο στο Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Σόλωνος 112, Αθήνα). Το σεμινάριο έχει ως στόχο την εκμάθηση, την περαιτέρω μελέτη και εντρύφηση στην οθωμανική γλώσσα και τις ιστορικές πηγές (έντυπες, χειρόγραφες, επιγραφικές, νομισματικές) της οθωμανικής περιόδου. Τα ιστορικά τεκμήρια που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, είναι γραμμένα στην οθωμανική τουρκική και αφορούν την ιστορία του Ελληνισμού των τελευταίων αιώνων. Πολλά δε από αυτά δεν έχουν ακόμα μελετηθεί. Πληροφορίες και εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Τα γεύματα «Ιφτάρ» του Ραμαζανιού

Η νηστεία κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής όπου γιορτάζεται το Ραμαζάνι στους γείτονες μας. Η νηστεία σκοπό έχει να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία. Τους υπενθυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά. Συνήθως οι τηρούντες την νηστεία, λαμβάνουν ένα γεύμα πριν την ανατολή, το λεγόμενο «Σουχούρ» και ένα μετά τη δύση του ήλιου, που λέγεται «Ιφτάρ». Λόγω της ώρας, λίγο πριν ξημερώσει, το Σοχούρ γίνεται μέσα στο σπίτι, ενώ το Ιφτάρ, αμέσως μετά την δύση του ήλιου πολλές φορές και δημόσια. Μάλιστα υπάρχει παράδοση το Ιφτάρ να παρατίθεται χάριν φιλανθρωπίας και ευγένειας, από φορείς, εργοδότες, ακόμη κι από μη μουσουλμανικές οργανώσεις. Απέναντί μας προχθές ο Δήμος Αϊβαλί διοργάνωσε Ιφτάρ στο Σαρμουσάκ, όπου συμμετείχε πολύς κόσμος, ενώ ακόμη πιο μαζικό ήταν το Ιφτάρ που παρέθεσε ο Δήμος Τσανάκκαλε στο Αϊβατζίκ, για τους σεισμόπληκτους (Φεβρουάριος 2017) των χωριών της περιοχής, οι οποίοι διαμένουν ακόμη σε σκηνές.

Κατηγορία E-TV
- 02|06|2017 16:16

Η πρώτη περιέργεια γεννήθηκε από το ραντεβού. «Θα σας περιμένω στο κτήμα» μας είπε. Απορήσαμε. Γιατί στο κτήμα; Η εντολή της διεύθυνσης ήταν να κάνουμε ένα θέμα για την εφημερίδα και το site για τον Γρηγόρη Γλιγλή, που είναι ένας από τους εκλεκτούς τυποποιητές λεσβιακού ελαιολάδου που σαρώνουν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά και διεθνή βραβεία γευσιγνωσίας. Τι πιο φυσικό λοιπόν να ανταμώναμε στο τυποποιητήριο όπου θα μιλούσαμε για τις προδιαγραφές και τα πλεονεκτήματα του προϊόντος του;

Όπως αποδείχτηκε όμως, ο Γλιγλής εντοπίζει αλλού τα στοιχεία της επιτυχίας και της αυτονόητης περηφάνιας του γι’ αυτό που παράγει. Κι όταν πράγματι βρεθήκαμε κοντά του, ακούσαμε, είδαμε κι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε, του δώσαμε χίλια δίκια!

Κείμενα: Παναγιώτης Μυριτζής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Στάμος
Κάμερα-Μοντάζ: Ιγνάτης Τσικνής

 

1. Λεβάντες και άλλα αρωματικά φυτά φυτεμένα ανάμεσα στα ελαιόδεντρα για πρόσθετα φυσικά αρώματα στο τελικό προϊόν

Το κτήμα

Όχι απλά ένα κτήμα. Ένας επίγειος παράδεισος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γρηγόρη, 200 περίπου στρέμματα ενιαίος χώρος στο δρόμο για το Τάρτι, αγορασμένα από τον παππού του σαν όνειρο ζωής στις αρχές του αιώνα, με οικονομίες από δουλειά μετανάστη στην Αμερική. Με 3.000 περίπου ελαιόδεντρα, με 30 περίπου στρέμματα δάσος, με δικό του νερό (μάνα), με εφεδρικό νερό από μια αυτοσχέδια δεξαμενή που μετέτρεψε την ανοιχτή πληγή ενός παλιού λατομείου σε πανέμορφη λιμνούλα που παραπέμπει σε πάρκο αναψυχής, με φυτεμένα παντού τριαντάφυλλα, λεβάντες κι άλλα αρωματικά φυτά, με μελίσσια και… ό,τι να σας πούμε είναι λίγο. Όσοι πιστοί δείτε τις εικόνες στο site και θα καταλάβετε ότι δεν υπερβάλουμε καθόλου.

 

2. Ελέγχοντας προσωπικά κάθε λεπτομέρεια της καλλιέργειας 

Η καλλιέργεια

Θα έχετε ακούσει και ακούσει για βιολογικές καλλιέργειες. Είναι και στη μόδα άλλωστε. Εδώ όμως κάθε λεπτομέρεια του τρόπου καλλιέργειας, σε κάθε φάση και χρονική στιγμή «φωνάζει» για την απόλυτη προσπάθεια φιλικής συμπεριφοράς προς το περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του προϊόντος. Ίχνος χημικού ραντίσματος δεν υπάρχει, ίχνος χημικού λιπάσματος και πάει λέγοντας. Τα κλαδιά από το αραίωμα ή και το κλάδεμα των δέντρων, μετά το «ξεχόνδρισμα» για να βγουν τα χοντρά κούτσουρα που θα πάνε για καυσόξυλα, απλώνονται γύρω από το ελαιόδεντρο σε στοίβες, περνά το τρακτέρ με τον σπαστήρα και τα μετατρέπει σε ψιλά - ψιλά κλαδάκια και φυλλαράκια που είναι και το φυσικό λίπασμα από το ίδιο το κτήμα. Ακόμα και τα κάθε λογής εργαλεία (πριόνια, ψαλίδια, κλαδευτήρια κ.λπ.) είναι ηλεκτρικά με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, πρώτα για να αποφεύγονται οι βενζίνες και τα λιπαντικά και δεύτερο «αφού περνώ εγώ και οι άνθρωποί μου εδώ στη φύση τον περισσότερο χρόνο μας, γιατί θα πρέπει να ζούμε μέσα στο θόρυβο;». Παρά την ύπαρξη άφθονου νερού, ένα μόλις πότισμα στην εποχή της μεγάλης ξηρασίας πρώτα «για να μη μαθαίνουνε τα δέντρα», όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης, και δεύτερον για να κρατηθεί χαμηλά η ποσοτική απόδοση και να κρατάει το λάδι τα πλούσια φυσικά αρώματά του.

 

3. Η απόλυτη οικολογική προσέγγιση. Το παλιό λατομείο που έγινε λίμνη για εφεδρικό νερό

Η παραγωγή

Όλα βιολογικά λοιπόν και φιλικά προς το περιβάλλον και έρχεται η ώρα να μαζευτεί η ελιά. Νωρίς - νωρίς συγκομιδή, χάνοντας συνειδητά σε ποσότητα λαδιού, αλλά κερδίζοντας συντριπτικά σε ποιότητα. Τόσο σε αρώματα όσο και σε υγιεινά χαρακτηριστικά, αφού αποδεδειγμένα το αγουρόλαδο είναι πολύ πιο πλούσιο στις πολυφαινόλες που είναι το αποτελεσματικότερο φυσικό φάρμακο για την καρδιά και γενικά για το κυκλοφοριακό. Εδώ ο Γρηγόρης είναι κατηγορηματικός. Μπορεί κάποια στιγμή αυτή η πολιτική να φαινόταν ασύμφορη, σταδιακά όμως η αγορά ανταποκρίνεται και ό,τι χάνεται σε ποσότητα επιβραβεύεται με την υψηλότερη τιμή που απολαμβάνει το ποιοτικό λάδι και μάλιστα με το παραπάνω.

Μαζεύεται λοιπόν ο καρπός και σε ελάχιστες ώρες μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο όπου ο Γλιγλής είναι κυριολεκτικά πάνω από τα μηχανήματα σε κάθε φάση της εκθλιπτικής διαδικασίας, για να έχει τον απόλυτο έλεγχό της. Και στα δυο ελαιοτριβεία που συνεργάζεται τόσο το συνεταιριστικό όσο και το ιδιωτικό (Χατζημιχαλάκη) διατηρεί δικές του ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ η απόσταση από το εμφιαλωτήριο είναι κάποιες εκατοντάδες μέτρα, για να μην υφίσταται το προϊόν την «ταλαιπωρία» της μετακίνησης.

 

4. Τα υποπροϊόντα του κλαδέματος μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα

Η εμφιάλωση

Και επιτέλους... φτάσαμε και στο εμφιαλωτήριο. Μικρό σε μέγεθος, με πέντε δεξαμενές των δύο τόνων για να ξεχωρίζουν κατά κατηγορία τα λάδια όταν φτάνουν σταδιακά από τα ελαιοτριβεία. Οι συνθήκες εντυπωσιακές. Απόλυτη τάξη και καθαριότητα και πιστή εφαρμογή των κανόνων εφαρμογής των πιστοποιημένων συστημάτων ποιότητας ISO και HACCP. Το λάδι φιλτράρεται με φυσικό τρόπο για να αποκτήσει απόλυτη διαύγεια και ακολουθεί η εμφιάλωση σε μπουκάλι από 500 ml έως ένα λίτρο ή σε λευκοσιδηρό δοχείο 5 lit. Σε κάθε συσκευασία υπάρχει τυπωμένη ένδειξη με τον συγκεκριμένο τύπο και χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.

 

5. Τα προϊόντα σε ποικίλες καλαίσθητες συσκευασίες

Στην αγορά

Ένα 70% περίπου της παραγωγής εξάγεται, με κύριες χώρες εξαγωγής τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, ενώ στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι να βγει στην ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αγορά της βόρειας Αμερικής. Η υπόλοιπη παραγωγή κατευθύνεται κυρίως στην Αθήνα σε επιλεγμένα καταστήματα του κέντρου της πόλης. Ο Γλιγλής συμμετέχει με διάφορους κωδικούς σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας αποσπάσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες βραβεία που ως επί το πλείστον στη μεν Ελλάδα αναφέρονται σε συμβατικό λάδι στην δε Ιταλία σε βιολογικό.

 

Αντί επιλόγου

Στον κόσμο του κρασιού, που ως προϊόν έχει μεγαλύτερη παράδοση τυποποίησης και κατάταξης κατά περιοχή προέλευσης και ποικιλία καρπού, υπάρχει μια δύσκολη στη μετάφραση γαλλική λέξη που σηματοδοτεί την ποιότητα του προϊόντος. Terroiar (διαβάζεται τερουάρ). Εκφράζει ταυτόχρονα την ευρύτερη περιοχή, το συγκεκριμένο αμπελοτόπι, το είδος του εδάφους, τον προσανατολισμό, τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, τις καλλιεργητικές τεχνικές και βέβαια την ανθρώπινη παράδοση και εμπειρία.

Αν μιλήσουμε για το ελαιόλαδο του Γλιγλή, σίγουρα πατάει σ’ ένα ξεχωριστό «τερουάρ» με εκλεκτής ποιότητας πρώτη ύλη, φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια, συνδυασμό παράδοσης και σύγχρονης επιστημονικής γνώσης, απόλυτη προσήλωση σε κανόνες υγιεινής και ποιότητας και προπαντός μεράκι και ψυχή. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερα εντύπωση όμως είναι η ανάμικτη περηφάνια γι’ αυτό που κάνει με την περίσσεια σεμνότητα και σεβασμό στο προϊόν και στον καταναλωτή του. Και πιο πολύ ότι ο Γρηγόρης συνεχώς χρησιμοποιεί το εμείς κι όχι το εγώ, θεωρώντας τον εαυτό του και αυτό που κάνει όχι σαν κάτι εγωιστικό, αλλά σαν κομμάτι μιας ενιαίας προσπάθειας ανάδειξης του λεσβιακού ελαιόλαδου με τις ποικίλες εκδοχές του ανάλογα με την ξεχωριστή πινελιά που του δίνει ο κάθε επιμέρους παραγωγός. Και βέβαια δείχνει το δρόμο της κοινής δράσης όταν λέει με σιγουριά: «Το λεσβιακό παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο στον κόσμο, γι’ αυτό κι εμείς οι παραγωγοί και τυποποιητές της Λέσβου σαρώνουμε τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά και διεθνή βραβεία»!

 

Κατηγορία Υγεία
- 02|06|2017 15:39

Αναγκάστηκαν να φύγουν πάνω από 200 άνθρωποι το βράδυ της Τετάρτης από το γραφείο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων που ήθελαν να δώσουν δείγμα για να γίνουν υποψήφιοι δότες μυελού των οστών για δύο συμπολίτες μας με λευχαιμία.

Συνολικά 500 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν όλες αυτές τις ημέρες στην έκκληση του Συλλόγου και εν τέλει συγκεντρώθηκαν 304 δείγματα. Θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότερα αν δεν τέλειωναν τα υλικά για τη λήψη δείγματος.

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου ήταν συγκινητική έχοντας ως αφορμή δύο σοβαρά περιστατικά υγείας που αφορούν συμπολίτες μας. Η απρόσμενη προσέλευση των εθελοντών δημιούργησε το αδιαχώρητο στο γραφείο του Συλλόγου, με τον τελευταίο να εκφράζει τη λύπη του που δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί στη μεγάλη αυτή εθελοντική προσφορά Ζωής.

Η άριστη συνεργασία του με το ΚΕΔΜΟΠ και η διάδοση τού «Χάρισε Ζωή» θα βοηθήσουν να έχει σύντομα αιτήσεις και υλικό προκειμένου να συνεχιστεί η λήψη δειγμάτων. Έτσι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αποκορύφωμα τις 13, 14 και 15 Ιουνίου στο Επιμελητήριο με την καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους 304 εθελοντές δότες μυελού των οστών που θα εγγραφούν στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών και μπορεί κάποια στιγμή να αναζητηθούν για να χαρίσουν μια ζωή. 

Κατηγορία Οικονομία
- 02|06|2017 14:37

Ως διαστρέβλωση της είδησης είδε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το πρωτοσέλιδο του «Ε» με τίτλο «“Τελειώνει” πρόωρα το μειωμένο ΦΠΑ», που αναφερόταν στα όσα είπε ο κ. Σαντορινιός στον ραδιοφωνικό σταθμό «Aegean Voice». Πιθανότατα το ίδιο συμπέρασμα με το «Ε» έβγαλαν κι άλλα μέσα ενημέρωσης του Αιγαίου, γι’ αυτό και η ανακοίνωση του Υπουργείου απαντά σε «δημοσιεύματα περιφερειακών ΜΜΕ». Επίσης, κάνει λόγο για εσκεμμένα στρεβλή ερμηνεία των δηλώσεων του υφυπουργού, χωρίς να εξηγεί πώς είναι δυνατόν πολλά διαφορετικά μέσα ενημέρωσης να οδηγήθηκαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο αναφέρει: «Επειδή φαίνεται δύσκολο για κάποιους να κατανοήσουν τα όσα είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός και επειδή επίσης φαίνεται ακόμη δυσκολότερο να πιστέψουν μερικοί ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί για την εφαρμογή πραγματικών πολιτικών που θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας, ιδίως για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας, υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στον ραδιοφωνικό σταθμό “Aegean Voice” στις 29-5-17. Ελπίζουμε, τουλάχιστον αυτήν τη φορά, να ανασκευάσουν τους εσκεμμένους τίτλους καταστροφής με τους οποίους διαστρεβλώνουν και την είδηση και τη βούληση της κυβέρνησης».

 

Μένουμε με την απορία

Και συνεχίζει: «Η κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ εντάσσεται στη γενικότερη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα και είναι κάτι που όλοι μπορούν να καταλάβουν. Πιστεύουμε ακράδαντα πως θα μπορούν να επανεξεταστούν σύντομα, όταν η χώρα βγει οριστικά από την επιτροπεία των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Εμείς αυτό που δηλώνουμε είναι ότι η διεκδίκηση για την επαναφορά τους από πλευράς μας δεν έχει σταματήσει».

Από τα παραπάνω είναι φανερό πως το Υπουργείο με τη νέα του ανακοίνωση επιβεβαιώνει τα όσα αναφέραμε στο ρεπορτάζ του «Ε», παρότι στόχος του είναι να διαψεύσει το δημοσίευμά μας. Μάλιστα, μένουμε με την απορία, αφού η χώρα -όπως τονίζει και με τη διευκρινιστική δήλωσή του ο κ .Σαντορινιός- θα βγει οριστικά από την επιτροπεία των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, γιατί σπεύδει να προκαταλάβει ότι δεν θα υπάρξει επανεξέταση για το νησιωτικό ΦΠΑ, ενώ ενδεχομένως μέχρι τότε να ισχύουν οι ίδιοι λόγοι που επέβαλλαν την παράταση των μειωμένων συντελεστών μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους; Και το υπογραμμίζουμε αυτό γιατί μέχρι τώρα αντισταθμιστικά δεν έχουν βρεθεί που μπορούν να αντικαταστήσουν το μέτρο με τον μειωμένο ΦΠΑ. Σε τελική ανάλυση, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής πρέπει να είναι ο τελευταίος που θα... αποδομήσει το μόνο υπαρκτό μέτρο νησιωτικής πολιτικής, νομίζουμε!

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top