FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|06|2017 20:03

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιμβρίων της Αθήνας, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη (14/6) στη Νέα Σμύρνη η νέα συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη «Ίμβρος- Τένεδος: Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού».

Το βιβλίο προλόγισαν οι: πρόεδροι των Συλλόγων Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Σ. Πούλαδος και Χ. Κάλφας και μίλησαν επίσης αρκετές προσωπικότητες.

Συγκεκριμένα, η Έλσα Παπαδημητρίου, τ. αντιπρόεδρος της Βουλής, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σχέση της με την Ίμβρο και την Τένεδο καθώς και στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν όταν ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων των νησιών.

Ακολούθως μίλησε ο Γιάννης Γριντάκης, διδάκτωρ Ιστορίας, ο οποίος έχει συγγράψει το βιβλίο «Ίμβρος - Τένεδος, Δύο ξεχασμένα νησιά», όπου αναλυτικά παρατίθεται η πολιτική της Τουρκίας την κρίσιμη εικοσαετία 1910-1930, με αναφορές στα υπάρχοντα αρχεία, μεταξύ των οποίων και εκείνα του Υπουργείου Εξωτερικών, που αναδεικνύουν τις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων της εποχής να διαμοιράσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ακόμη, ο Ιωακείμ Μπουτάρας, εκπαιδευτικός, Ίμβριος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του νησιού, όπως ο ίδιος τη βίωσε ως μόνιμος κάτοικος στο Σχοινούδι έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθώς και στο εκπαιδευτικό σύστημα που υπήρξε στην Ίμβρο από τα μέσα του 19ου αιώνα έως την επιβολή του κλεισίματος των ελληνικών σχολείων το 1964.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση, ο Νίκος Σηφουνάκης αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αξία του βιβλίου ντοκουμέντου που είναι στις μέρες μας επίκαιρο, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αρχείου του Ιωάννη Παπουτσιδάκη -που του το εμπιστεύθηκε- το παρέδωσε στην Υπηρεσία των Αρχείων του Κράτους στη Λέσβο.

Εκτενή αναφορά έκανε στη Συνθήκη της Λωζάννης, αναλύοντας τη μεγάλη σημασία και αξία που έχει για την Ελλάδα, διότι μ’ αυτήν τη διεθνή συμφωνία παγιώθηκε οριστικά ότι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα. Βεβαίως υπήρξε τίμημα, αφού από νικήτρια δύναμη που υπήρξαμε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γίναμε ηττημένη χώρα τέσσερα χρόνια μετά, το 1922, κι έτσι παραχωρήθηκε η Ίμβρος και η Τένεδος στην Τουρκία. Τέλος, σημείωσε ότι αποτελεί χαραμάδα ελπίδας για καλύτερες μέρες στα δυο νησιά η επαναλειτουργία τεσσάρων ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|06|2017 19:48

Δημήτριος Χατζηλίας

«Σκαλοχωρίτικα. Μικρά - Σημαντικά - Περασμένα»

Μυτιλήνη 2017, σελ. 143

 

Συστηματικός ερευνητής της τοπικής ιστορίας και ιδιαίτερα του χωριού του, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Δημήτριος Χατζηλίας μάς έδωσε πρόσφατα ένα ακόμη βιβλίο για τη γενέθλιά γη του, το Σκαλοχώρι. Μετά το «Σκαλοχώρι Λέσβου. Συμβολή στην έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού του» (2008) και το «Το Σκαλοχώρι του χθες. Ψάχνουμε τις ρίζες μας, μιλάμε για πρόσωπα και γεγονότα» (2014) κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες τον τόμο «Σκαλοχωρίτικα. Μικρά - Σημαντικά - Περασμένα».

Ο συγγραφέας, αφού πραγματοποίησε επίπονη και επίμονη έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, συνεντεύξεις και προφορικές καταγραφές, συγκέντρωσε και παρουσιάζει μικρά, σημαντικά, περασμένα, ενδιαφέροντα κι άγνωστα σε πολλούς στοιχεία και πληροφορίες που αναφέρονται στο Σκαλοχώρι.

Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη-ενότητες. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει σκόρπια στοιχεία από αποφάσεις Κοινοτικών Συμβουλίων του Σκαλοχωρίου. Επίσης, αποσπάσματα από αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού που έχουν σχέση με τον πληθυσμό των αγροτών και κτηνοτρόφων, την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε διαφορετικές περιόδους. Βρίσκουμε ακόμη διάφορα στοιχεία από την κοινωνική και καθημερινή ζωή και τα διοικητικά συμβούλια της Κοινότητας και του Γεωργικού συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου της περιόδου 1967-1974.

Το δεύτερο μέρος στεγάζει πλουσιότατο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό: προικοσύμφωνα, πιστοποιητικά γέννησης-βάπτισης-γάμου, έγγραφα κ.ά. Επίσης, δραστηριότητες των Συλλόγων «Σαπφώ» και «Αγροτοπαίδων-Αγροτονεανίδων» και στοιχεία για έξι παλιές σκαλοχωρίτικες οικογένειες. Στο τρίτο μέρος βρίσκουμε μια σειρά από στοιχεία για τη διαδρομή του συγγραφέα στην εκπαίδευση αλλά και τις διώξεις που υπέστη την περίοδο της δικτατορίας. Ακόμη μια εκτενή περιγραφή της περιοχής «Μπαλίνη». Το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει τρία κεφάλαια: Η άνω αγορά-Λόντζα του Σκαλοχωρίου, Οι υδρόμυλοι του Σκαλοχωρίου, οι ελαιόμυλοι του Σκαλοχωρίου.

Στον πρόλογο ο Δημήτρης Χατζηλίας προαναγγέλλει την έκδοση ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου για τον ρόλο του νερού και της πέτρας στον πολιτισμό του Σκαλοχωρίου.

 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ιωάννης Κ. Μουτζούρης: «12 χρόνια μετά…», Αθήνα 2016, σελ. 340

- Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα - Γιώργος Τυρίκος-Εργάς: «Το βατραχέλι» (Εικονογράφηση: Έφη Λαδιά), Εκδόσεις «Πατάκη», Aθήνα 2017, σελ. 36

- Γεώργιος Π. Σωτηρίου: Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος Πολιούχος Μυτιλήνης, 9η Έκδοση-Επαυξημένη, Έκδοση του Μητροπολιτικού Ναού Μυτιλήνης, 2017, σελ. 124

- Γιώργος Πετρέλλης: «Ο Θεόφιλος της Τάκλα Μακάν» (μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού), Εκδόσεις «24 γράμματα», Αθήνα 2017, σελ. 135

- Ευδοκία Σταυρίδου: «Κάποτε στη Μυτιλήνη» (μυθιστόρημα), Εκδόσεις «Ωκεανός», Αθήνα 2017, σελ. 464

- Αντώνης Θαλασσέλλης: «Ονειροβάτης» (ποιήματα), Αθήνα 2017

- Λιλή Λαμπρέλλη: «Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης», Εκδόσεις «Πατάκη», Αθήνα 2017, σελ. 192 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|06|2017 19:36

«Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι εγγύηση ότι θα περάσεις καλά, θα σκεφτείς, θα χαμογελάσεις και θα νοσταλγήσεις» (Πάνος Τουρλής).

«Παράλληλα αποδεικνύει πως μπορεί να γραφτεί στις μέρες μας ένα καλό μυθιστόρημα που ακολουθεί τους κανόνες μιας κλασικής αντίληψης μυθιστορηματικής σύνθεσης. Υποστηρίζει την αντίληψη πως η Τέχνη ίσως να είναι σημαντικότερη της ζωής που περιγράφει. Κι αν όχι σημαντικότερη, σίγουρα πλέον διαχρονική» (Μάνος Κοντολέων).

Τα παραπάνω είναι ένα ελάχιστο, αλλά ενδεικτικό δείγμα, από τα πολλά και θετικά που έχουν γραφτεί για το πεζογραφικό έργο του Ισίδωρου Ζουργού. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1964, δάσκαλος στο επάγγελμα, εμφανίστηκε στα γράμματα με το «Φάουστ» το 1995 και από τότε μας έχει δώσει επτά μυθιστορήματα.

Ο Ισίδωρος Ζουργός έρχεται στη Μυτιλήνη και στο βραβευμένο «Book & Art» για να παρουσιάσει την Τρίτη 22 Ιουνίου το νέο του μυθιστόρημα «Λίγες και μία νύχτες» και μιλά στο «Ε» για τη λογοτεχνία, την ανάγνωση, τους νέους, την πολυδιάστατη κρίση.

 

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο ότι το νέο σας μυθιστόρημα «Λίγες και μία νύχτες» είναι ένα βιβλίο «για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός». Γιατί χαρακτηρίζετε «δημεγέρτη» τον προηγούμενο αιώνα και ποια είναι αυτή η «ανήκεστος βλάβη» που προκάλεσε;

«Ο εικοστός αιώνας μες στους πολλούς χαρακτηρισμούς με τους οποίους απεικονίστηκε ονομάστηκε και “αιώνας του απλού ανθρώπου”. Αυτή την ονομασία την απέκτησε γιατί κατά τη διάρκειά του ο απλός άνθρωπος, της Δύσης αρχικά, απέκτησε δικαιώματα και είδε την καθημερινή του ζωή να βελτιώνεται με τρόπο που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Ένας λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό ήταν οι πολλοί εργατικοί αγώνες όπως και σημαντικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις.

Δίπλα του όμως εμφανίστηκαν και σάρωσαν τα πάντα πόλεμοι ολοκληρωτικής καταστροφής. Ο άνθρωπος του εικοστού αιώνα χρησιμοποίησε την καινούρια γνώση μέσα σε έναν παροξυσμό βίας και σκληρότητας, γεγονός που εάν μη τι άλλο διέλυσε την αισιοδοξία του διαφωτισμού για το “αγαθόν της ανθρώπινης φύσης” και τις ευοίωνες προφητείες για την αέναη πρόοδο του ανθρώπου με τη βοήθεια της επιστήμης και της τέχνης. Ο εικοστός αιώνας μάς παρουσίασε λογής κτηνωδίες, όπως π.χ. κουαρτέτα εγχόρδων να παίζουν Μότσαρτ προς τέρψιν ναζί αξιωματικών, ενώ μπροστά τους σκελετωμένοι τρόφιμοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης άφηναν την τελευταία τους πνοή.

Κάποια τέτοια γεγονότα προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη στο συλλογικό σώμα της ανθρωπότητας και μας έδειξαν ότι τελικά οι ρίζες του κακού ήταν πολύ πιο βαθιές και δεν μπορούσαν να καταπολεμηθούν μόνο με την εγκύκλια μόρφωση και καλλιέργεια. Μες σ’ αυτόν τον αιώνα βρεθήκαμε όλοι μας ενώπιον των ψευδαισθήσεών μας. Οι άνθρωποι αυτού του αιώνα που εξεγέρθηκαν για μια καλύτερη ζωή βρέθηκαν να πολεμούν τους ομοίους τους με πρακτικές ολοκληρωτικού αφανισμού».

 

Το μυθιστόρημα ανοίγει με τα εξής: «Σιδηροδρομικός σταθμός, 22 Απριλίου 1909. Ευρωπαϊκή ώρα 22:45΄» και κλείνει «Θεσσαλονίκη, Απρίλιος-Δεκέμβριος 2016». Αμέσως μετά βρίσκουμε τρεις σελίδες με τίτλους βιβλίων για τη Θεσσαλονίκη ως «πηγές-οφειλές». Πολύ ψάξιμο, πολύ διάβασμα για να αναστήσετε μυθιστορηματικά έναν αιώνα ζωής για τον γενέθλιο τόπο σας. Ποια ήταν η αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι;

«Η παρόρμησή μου ήταν να αναδείξω κάποιες από τις λεπτομέρειες της Ιστορίας, όπως αυτή που αναφέρατε, αλλά και η επιθυμία να αναστηθεί μυθιστορηματικά μια εντυπωσιακή συνοικία της πόλης μου που δεν υπάρχει πια. Είναι περιττό νομίζω να προσθέσω πως στο συγκεκριμένο βιβλίο πίσω από τη Θεσσαλονίκη και τη μικροϊστορία της υπάρχει η φιλοδοξία να μιλήσει για την ανθρώπινη κατάσταση πέρα από συγκεκριμένες πόλεις και έθνη, άλλωστε οι άνθρωποι μοιάζουν τόσο πολύ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».

 

Η γραφή, η κρίση, η Μυτιλήνη

 

Επιλέξατε ως μότο ένα θαυμάσιο απόσπασμα από βιβλίο της Καναδής Μάργκαρετ Άτγουντ: «Ίσως δεν γράφω για κανέναν. Ίσως το κάνω για τον ίδιο λόγο που τα παιδιά σκαλίζουν τ’ όνομά τους στο χιόνι». Ένα παιχνίδι, λοιπόν, είναι η συγγραφή, μια ματαιότητα, ένα κλείσιμο του ματιού στη χάρτινη αθανασία;

«Είναι προφανώς όλα αυτά που αναφέρετε όπως και άλλα. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι αυτός ο συγκινητικός αγώνας της λογοτεχνίας ενάντια στη φθορά και στη λήθη, η αγωνία της να λαξεύσει σε πέτρα ό,τι έχει χαράξει στο χιόνι, αν και κατά βάθος γνωρίζει καλά ότι ακόμη και οι πέτρες κινδυνεύουν από την αποσάθρωση».

 

Το 2011 στα «Ανεμώλια» με ευφυή τρόπο καταπιαστήκατε με την πολύπλευρη κρίση, τον μηδενισμό και τη δίνη μας χώρας μας τα τελευταία 30 χρόνια. Σήμερα, 6-7 χρόνια μετά, πώς βλέπετε τα πράγματα; Τι λάθη κάνουμε ως κοινωνία και δεν μπορούμε να λύσουμε τη θηλιά που μας σφίγγει;

«Καταρχάς να σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη και να μη βιαστούμε να απομακρυνθούμε από εκεί, όσο και να μη μας αρέσει το είδωλο που αντικρίζουμε. Αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει και αυτό δεν γίνεται με μαγικές συνταγές ούτε με ευχολόγια του κάθε λαϊκισμού. Χρειάζεται συνέπεια, δουλειά και προπαντός θέληση. Προφανώς και δεν είναι εύκολο, άλλωστε είναι γνωστό το πόσο εύκολα οι κακές έξεις εγκαθίστανται και πόσο δύσκολα ξεριζώνονται.

Η χώρα θα αλλάξει με την προσαρμογή μας σε γενικές αρχές στις οποίες θα συμφωνήσουμε από κοινού αλλά και στις σημαντικές λεπτομέρειες του καθημερινού βίου. Ο διάβολος, ως γνωστόν, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Τι χώρα είναι αυτή όταν μπορείς να ντουμανιάζεις σε ένα εστιατόριο ενώ δίπλα σου κάθονται μικρά παιδιά ή έχοντας ένα σπρέι στο χέρι να βρομίζεις ατιμώρητα όποια πόρτα και τοίχο βρεθεί μπροστά σου».

 

Στα «Ανεμώλια» από τους ήρωες ο Χρήστος έχει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα από τα γυμνασιακά χρόνια που ζει στη Μυτιλήνη. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή του τόπου;

«Στα “Ανεμώλια” υπάρχει μια διαρκής συνομιλία με τον ομηρικό κόσμο, ένα ατελείωτο παιχνίδι συμβόλων και υπαινιγμών ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, σε αυτούς που πλέουν με το πειρατικό των ονείρων τους να βρουν μια χαμένη Ωραία Ελένη και το νόημα της ζωής τους. Το Ίλιον είναι στην ανατολή, η Μυτιλήνη ανατολικά της Θεσσαλονίκης, δεν ήθελε και πολύ να φτιαχτεί η συνέχεια του μύθου, το καινούριο έπος-παρωδία για τα αδιέξοδα των σημερινών αντρών που δεν μπορούν πια να πολεμούν, αλλά μόνο να παίζουν βουτηγμένοι στη χαρμολύπη της μέσης ηλικίας».

 

Ο κινηματογράφος, οι νέοι, η ανάγνωση

 

Έχετε ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο, αφού γράψατε το σενάριο της ταινίας «Όχθες» του Πάνου Καρκανεβάτου. Η θητεία σας στη λογοτεχνία πόσο σας βοήθησε, πόσο μπόλιασε τη γραφή και τη κινηματογραφική ματιά σας;

«Η ενασχόλησή μου με τον κινηματογράφο ήταν ευκαιριακή, όμως πολύ ενδιαφέρουσα. Για την ακρίβεια κράτησα στα χέρια μου ένα υπάρχον υλικό γραμμένο από τον σκηνοθέτη, το οποίο και επιχειρήσαμε να το ξαναπλάσουμε. Η γραφή μου όμως ήταν ανέκαθεν κινηματογραφική, γι’ αυτό δεν θυμάμαι να συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες δουλεύοντας το σενάριο στις “Όχθες”. Άλλωστε ό,τι και να γράφω το βλέπω συνεχώς στο μυαλό μου να παίζει ως ταινία. Πολλοί αναγνώστες μού έχουν πει πως σε κάθε βιβλίο μου είναι εύκολα διακριτή η σχέση της γραφής μου με ρέουσες εικόνες».

 

Είχα διαβάσει πριν χρόνια ένα εξαιρετικό κείμενό σας στον συλλογικό τόμο «Τάξη +Αταξία. Οι νέοι φωνάζουν». Ανάμεσα στα άλλα γράφετε: «Προσέξτε τη λατρεία των νέων παιδιών στο κινητό τους, στο ηλεκτρονικό παιχνίδι τσέπης, στα αχυρένια είδωλα της οθόνης, στις δίαιτες. Υπάρχει άραγε ελπίδα; Έτσι αναρωτιόμαστε συχνά για λογαριασμό τους και μάλιστα ανερυθρίαστα. Δεν τολμούμε να πούμε την αλήθεια πως τα παιδιά προτιμούν τα εργαλεία ψυχαγωγίας και τα σκουπίδια, αφού εμείς απουσιάζουμε».

Με την εμπειρία και τη γνώση σας, ως συγγραφέας και ως εκπαιδευτικός, τι λάθος κάνουνε γονείς, σχολείο, κοινωνία; Πώς μπορεί η λογοτεχνία να αγκαλιάσει τη νέα γενιά;

«Η παράλειψη της προσωπικής σχέσης στην οικογένεια και στο σχολείο είναι το πιο μεγάλο λάθος που μπορούμε να διαπράξουμε. Τις πιο πολλές φορές οι κάθε είδους μηχανές που γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες των νέων κυρίως είναι τα υποκατάστατα των ανθρώπων που απουσιάζουν. Ο έρωτας και η φιλία είναι ανάγκες υπαρκτικές, η απουσία τους σωματοποιείται ως ενόχληση και τότε έρχονται τα υποκατάστατα συνήθως ως φυγόκεντρος κόσμος της οθόνης. Καμιά φορά και η ίδια η λογοτεχνία μπορεί να υπάρξει ως υποκατάστατο (ευγενές βέβαια) της πραγματικής ζωής που απουσιάζει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά να επαναλάβω πως οι νέοι μαθαίνουν περισσότερο με τη δύναμη του παραδείγματος παρά με νουθεσίες και συμβουλές. Με άλλα λόγια σε μια οικογένεια όπου οι γονείς είναι αναγνώστες ή σε μια τάξη που οι δάσκαλοι έχουν φέρει στην καθημερινή τους ζωή τα βιβλία έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να δημιουργήσουμε μαθητές αναγνώστες. Υπάρχει βέβαια σήμερα η κυριαρχία της εικόνας και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την καταδυνάστευσή της. Ο αγώνας όμως (της ανάγνωσης) συνεχίζεται ώστε να παρουσιάζεται στις νέες γενιές αυτό που πραγματικά είναι, ένα ελκυστικό ταξίδι δίχως τέλος».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|06|2017 19:13

Η πρωτοβουλία «Open Lesvos», που ενεργοποιήθηκε εδώ και μικρό χρονικό διάστημα στο νησί μας, αφορά τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα αξιόλογα κτήρια της Λέσβου, με όσα κτήρια -ιδιωτικά και δημόσια- δηλαδή παρουσιάζουν έναν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον.

Την προσεχή Κυριακή 18 Ιουνίου και ώρα 20:00, στον ημιώροφο του ξενοδοχείου «Λέσβιον», θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση, στην οποία θα γίνει η παρουσίαση των επιμέρους δράσεων της πρωτοβουλίας για το επόμενο τρίμηνο, με διευκρινιστικές ερωτήσεις αλλά και καταγραφή τυχόν προτάσεων από τους παρευρισκόμενους. Επιπρόσθετα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πλαισιώσουν κάποια από τις ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν σχετικά με την επικοινωνία, την οργάνωση, τις χορηγίες, το περιεχόμενο-Open Σεπτεμβρίου, την καταγραφή και την ψηφιοποίηση.

Η κύρια δράση του «Open Lesvos» προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση μιας πρώτης διαδρομής, περίπου μιας ώρας, σε κάποιο Σαββατοκύριακο του μήνα σε μια γειτονιά της Μυτιλήνης Εκεί, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών (ιδιοκτητών - αρχιτεκτόνων - ξεναγών κ.ά.), θα γίνει επίσκεψη σε 5-6 αξιόλογα κτήρια με ξενάγηση στο εσωτερικό τους και παρουσίαση της ιστορίας τους.

Με βάση τη συγκεκριμένη εμπειρία, θα οργανωθούν και νέες διαδρομές τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε άλλες περιοχές του νησιού. Η δράση είναι δωρεάν και με ελεύθερη συμμετοχή για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη.

Το «Open Lesvos» εμπνέεται από ανάλογες δράσεις που γίνονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα του «Open Lesvos» στο facebook στη διεύθυνση www.facebook.com/groups/openlesvos ή εναλλακτικά να στείλουν e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Τη συντονιστική ομάδα αποτελούν οι: Γιώργος Κακές, Δημήτρης Πρωτούλης, Μαρσέλος Ραλλίδης, Ευστράτιος Σεραΐδης, Παναγιώτης Τατάκης και Φερενίκη Τσαμπαρλή. Σημειώνεται ότι οι δράσεις γίνονται υπό την αιγίδα της ΑΜΚΕ «Ιδέα», που έχει διοργανώσει πρόσφατα το «TEDx Lesvos» καθώς και το «The Island of Love».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|06|2017 19:00

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης εγκαινιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Dystopia» των Τούρκων φωτογράφων από τη Σμύρνη Erol Ozdayi και Ilke Coskuner, την προσεχή Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 19:30, στον εκθεσιακό της χώρο, επί της 3ης παρόδου Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 19:30 έως τις 21:30.

Πρόκειται για μια παραγωγή συλλογικής δουλειάς, που προέκυψε μετά από συναντήσεις που διήρκεσαν για έναν ολόκληρο χρόνο. Το έργο συνδυάζει την εμπειρία αλλά και τις διαφορετικές δεξιότητες στον τομέα της φωτογραφίας.

Ο Erol Ozdayi γεννήθηκε το 1951 στη Σμύρνη και είναι φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Ασχολείται με τη φωτογραφία για περισσότερο από 40 χρόνια. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της IFOD (Φωτογραφική Εταιρεία Σμύρνης) και μέλος της IZDOF (Φωτογράφοι Φύσης της Σμύρνης). Συμμετείχε σε διεθνείς, προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει πάρει διεθνή και εθνικά βραβεία, ενώ σήμερα παραδίδει μαθήματα φωτογραφίας.

Η Ilke Coskuner ξεκίνησε το φωτογραφικό της έργο το 1991, βλέποντας τη φωτογραφία σαν ένα είδος γλώσσας και ένα εργαλείο διαλόγου. Αργότερα επικεντρώθηκε περισσότερο στην παραγωγή φωτογραφικών σκηνών, διαμορφωμένων μέσω επεξεργασίας στον υπολογιστή. Παρακολούθησε πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις μεμονωμένα ή με ομάδες. Εκτός των άλλων, έχει συμμετάσχει σε μερικά ομαδικά projects και έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας. Αυτήν τη στιγμή παραδίδει μαθήματα Photoshop και στο σεμινάριό της κάνει συμβουλευτική φωτογραφικών project.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 19|06|2017 18:37

Άμεσα μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και για τα κηρυγμένα αρχαιολογικά μνημεία των περιοχών του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης στην πληγείσα από τον σεισμό Λέσβο.

Χθες μάλιστα διενεργήθηκε αυτοψία από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου στα κηρυγμένα μνημεία της Λέσβου που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες βλάβες από τον σεισμό. Κατόπιν αυτού, σε συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη καθώς και με την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αποφασίστηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και τους εφημέριους των Ιερών Ναών: Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα, Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι και Αγίας Τριάδας στην Πλαγιά.

 

Εντελώς προσωρινά εκτός λειτουργίας το Κάστρο

Το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του για τα μέτρα υποστήριξης των κηρυγμένων μνημείων υποστηρίζει μεταξύ άλλων και ότι θα προβεί σε κατεπείγοντα μέτρα υποστήλωσης-αντιστήριξης και στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη μελετών οριστικής αποκατάστασης των παραπάνω μνημείων. Επιπλέον, λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας και για προληπτικούς λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και των εργαζόμενων, το ΥΠΠΟΑ αναστέλλει εντελώς προσωρινά τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μυτιλήνης, εξέλιξη που δείχνει πως δεν συντρέχει κανένας λόγος «κινδυνολογίας» μεταξύ άλλων και για τη διοργάνωση του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» του Δήμου Λέσβου.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

 

Κατηγορία Άρθρα
- 19|06|2017 18:17

 

salavos2@gmail.com

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 1936

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (γεν. 1864) αφήνει την τελευταία του πνοή στις 18 Μαρτίου 1936 στη Γαλλία, όπου είχε καταφύγει μετά τα γεγονότα της 1ης Μαρτίου 1935. Τότε φίλοι του είχαν κινηθεί προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία, προσπάθεια η οποία και απέτυχε, αναγκάζοντας τον μεγάλο ηγέτη να φύγει από την Ελλάδα. Και εν τέλει να πεθάνει εκεί.

Τα μίση που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα την εποχή αυτήν ήταν τόσα μεγάλα που οι αντίπαλοί του δεν επέτρεψαν ούτε καν το πλοίο με τη σορό του να πιάσει Πειραιά! Έτσι πήγε στη γενέτειρά του Κρήτη όπου και ετάφη στα Χανιά. Μια ολόκληρη εποχή έκλεισε με τον θάνατο τού μεγάλου ηγέτη, ελευθερωτή των νησιών μας αλλά και εμπνευστή της Ελλάδας των «δύο θαλασσών και πέντε ηπείρων».

Ο θάνατος συγκλόνισε ιδιαίτερα το νησί μας, δεδομένου ότι η σχέση με τον εθνάρχη ήταν ιδιαίτερα στενή. Όχι μόνο επειδή επί ηγεσίας του απελευθερώθηκε η Λέσβος, αλλά και οι σχέσεις που είχε αναπτύξει με τους κατοίκους με τις συχνές επισκέψεις του ήταν κάτι συγκλονιστικό. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του διχασμού το 1916-17, το νησί μας είχε σταθεί δίπλα στον ελευθερωτή του. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 1915, αντί για την επίπονη προεκλογική περίοδο, προτίμησε να περάσει έναν ολόκληρο μήνα διακοπών στο νησί μας!

Ξεφυλλίζουμε λοιπόν τον «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ» της εποχής εκείνης μέσα από το τεράστιο ψηφιοποιημένο αρχείο που διαθέτει η Ελληνική Βουλή. Ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» κυκλοφόρησε το 1928 ως όργανο του Γεωργίου Παπανδρέου και έκτοτε στάθηκε πάντα στον λεγόμενο δημοκρατικό χώρο. Πρώτος διευθυντής του ο Τέρπανδρος Αναστασιάδης, τον διαδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, ακολούθησε ο Γιώργος Σκούφος και σήμερα, ογδόντα εννιά χρόνια μετά, συνεχίζει την πορεία του με τη Νίκα Σκούφου. Τότε τα γραφεία της εφημερίδας ήταν στην Καβέτσου με αριθμό τηλεφώνου 3-41 και κόστιζε 1 δραχμή το φύλλο.

 

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ. Με τον τίτλο «Ο Μέγας Έλλην Απέθανεν», ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» αναγγέλλει τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου. Γράφει χαρακτηριστικά: «Ενικήθη; Σωματικώς ναι. Αλλά ψυχικώς εξήλθεν και από την γιγαντομαχίαν αυτήν νικητής».

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ. Με το άκουσμα του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου, συγκαλείται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης υπό την προεδρία του δημάρχου Π. Μάνδρα, όπου αποφασίζεται να αναρτηθεί μεσίστιος η σημαία του Δημαρχείου και να εκφραστούν στους οικείους του τα συλλυπητήρια του Δήμου.

 


ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
. Δημοσιεύεται ρεπορτάζ της εφημερίδας όπου αποτυπώνονται οι εκδηλώσεις βαθύτατης θλίψης των κατοίκων από τον θάνατο του ελευθερωτή της καθώς και τα ψηφίσματα που άρχισαν να εκδίδονται.

 

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣ ΔΕΗΣΗ. Μια σειρά από συλλόγους και σωματεία του νησιού αποφασίζουν να οργανώσουν επιμνημόσυνη δέηση προσκαλώντας τους κατοίκους να συμμετάσχουν. Η επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες σωματεία και σύλλογοι, γίνεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης, ο οποίος και γεμίζει ασφυκτικά από εκατοντάδες Μυτιληνιούς.

 

ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Με πρωτοβουλία της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» και με άρθρο που δημοσιεύει, ξεκινάει συλλογή χρημάτων για την ανέγερση ανδριάντα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού. Ο κατάλογος εισφορών αμέσως γέμισε από προσφορές, επώνυμων αλλά και απλών ανθρώπων της Λέσβου. Στη φωτογραφία το άρθρο της εφημερίδας και μια ομάδα εισφορών.

 

ΟΔΟΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Πάλι μέσα από στήλη του «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ» προτείνεται να δοθεί και πάλι σε κεντρικό δρόμο της Μυτιλήνης το όνομα του αποθανόντος Ελ. Βενιζέλου, το οποίο είχε αλλάξει λόγω του κινήματος του 1935. Η πρόταση βρίσκει αντίθετη την αντιβενιζελική εφημερίδα «ΦΩΣ», όπου όμως και πάλι ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» σχολιάζει με τίτλο «Ευκαιρία ευγενικής Χειρονομίας». Στη φωτογραφία ένα μέρος από το… ντιμπέιτ των δύο τοπικών εφημερίδων.

 

ΣΤΙΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Ένα επίγραμμα αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα πολιτικό δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα του «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ», δείχνοντας τη μεγάλη αγάπη των κατοίκων του νησιού μας προς το πρόσωπό του.

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΩΝ. Η ζωή όμως συνεχίζεται και την εποχή αυτή εξαγγέλλονται απεργιακές κινητοποιήσεις των υποδηματοποιών του νησιού μας λόγω εισαγωγών υποδημάτων από την… Αθήνα! Στη συγκέντρωση μιλάει ο πρόεδρος των υποδηματοποιών Τζιώτης, ο πρόεδρος των δερματεμπόρων Σακελαρόπουλος, από τους βυρσοδέψες ο Δούκας, ο Ματθαίου εκπροσωπώντας του υποδηματοποιούς Πλωμαρίου, ο Καρακώστας εκ μέρους των αρτοποιών κ.λπ.

 

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΖΩΩΝ! Σημεία της εποχής. Οι αγρονόμοι συλλαμβάνουν αδέσποτα ζώα ζητώντας τους κατόχους τους. Σε περίπτωση που αυτοί δεν βρίσκονται, τα ζώα βγαίνουν σε πλειστηριασμό!

 

ΦΟΡΟΙ. Οι εισαγωγικοί φόροι της εποχής από τα τότε λιμάνια. Προσέξτε τη διαφορά φόρου ανά λιμάνι, στα μάλλινα υφάσματα… τσούζουν οι φόροι πιο πολύ!

Κατηγορία Πολιτική
- 19|06|2017 18:06

Με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη συναντήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού μας, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Ο κ. Πάλλης συζήτησε επίσης με τον Υπουργό για τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός συντονισμού των κυβερνητικών δράσεων και να διευκολυνθεί η ζωή των σεισμοπαθών πολιτών στις συναλλαγές του με υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως το γραφείο της κοινότητας και το αγροτικό ιατρείο.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο ενημερώνεται συνεχώς και παρακολουθεί το θέμα στενά, πως αναμένεται άμεσα η έγκριση ειδικού κονδυλίου προς τον Δήμο με στόχο την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών και πως ήδη εξετάζεται από το Υπουργείο το ενδεχόμενο κάποιες υπηρεσίες να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε κάποιον χώρο εντός των ορίων της κοινότητας Βρίσας που δεν επλήγη. 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 19|06|2017 17:46

Εκτενή συζήτηση έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης για τον σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή του Πολιχνίτου και του Πλωμαρίου κι είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της Βρίσας. Στη συνεδρίαση έλαβε μέρος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έδωσε το περίγραμμα των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Το πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι υιοθετείται από την Περιφερειακή Αρχή. Η συζήτηση για τον σεισμό έγινε με τη διαδικασία της εκτός ημερησίας διάταξης, αφού πρώτα είχαν συζητηθεί όλα τα υπόλοιπα θέματα. Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα και την πορεία των πραγμάτων.

Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Λέκκας έκανε σαφές ότι υπάρχει μπροστά πολλή δουλειά. Ακόμη, ανέφερε ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο που θα πρέπει να περιμένουμε σεισμικές ακολουθίες. Ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα οι επόμενοι σεισμοί που θα ακολουθήσουν θα είναι μικρότερης έντασης από τον σεισμό της Δευτέρας. Επίσης, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο εκδήλωσης των σεισμών.

 

Δεν έγινε αποδεκτό ψήφισμα

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης παρουσίασε ένα σχέδιο ψηφίσματος που οριοθετούσε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Περιφερειακή Αρχή. Ωστόσο, δεν έγινε δεκτό από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο κ. Σπιλάνης καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου αρνήθηκε να τα βάλει σε ψηφοφορία, παρότι δεν είχε τέτοιο δικαίωμα από τον κανονισμό.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε ο κ. Σπιλάνης μεταξύ άλλων ζητά (σ.σ. το Περιφερειακό Συμβούλιο) να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης τόσο της Βρίσας όσο και των ζημιών σε άλλους οικισμούς, σε υποδομές και μνημεία του νησιού με την τήρηση των αυστηρότερων αντισεισμικών κανόνων. Ζητά, επίσης, να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της επαρχίας Πλωμαρίου που έχει θιχτεί περισσότερο από τον σεισμό. Ζητά όμως από σήμερα όλα τα έργα υποδομών που εκτελούνται στη Λέσβο και ευρύτερα στη σεισμογενή περιοχή του βορείου Αιγαίου να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τη σεισμικότητα και γενικότερα τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής ώστε να μην παρατηρούνται ζημιές ακόμη και κάτω από μικρότερης έντασης φυσικές καταστροφές».

 

«Να μη μείνουν εξαγγελίες»

Η Αγλαΐα Κυρίτση από την πλευρά της δήλωσε: «Θα πρέπει να εξασφαλιστούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια χωρίς χρονοτριβές και επικίνδυνα γραφειοκρατικά κωλύματα για την ενίσχυση και αποκατάσταση των πληγέντων.

- Να υλοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης σχολείων και δημόσιων κτηρίων στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού προστασίας και το λέω αυτό, γιατί παρά το ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον σεισμογενείς, οι μεγάλες καταστροφές τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν τόσο την υποβάθμιση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας όσο και την έλλειψη προσεισμικού έλεγχου σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, ένα αναγκαίος έλεγχος που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.

- Να μη μείνουν στα χαρτιά οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις για ανακούφιση των σεισμοπαθών.

- Να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η αποκατάστασή τους».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Στρατής Παυλής ζήτησε πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών (κατοικιών, επαγγελματικών στεγών, δημοσίων κτηρίων, οικοσκευών και εμπορευμάτων) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, ζήτησε να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο, όπου έχει καταστραφεί. Ακόμη, ζήτησε την αποκατάσταση των ζημιών να αναλάβει κρατικός οργανισμός αλλά και μέχρι να ανακατασκευαστεί ο οικισμός να εξασφαλίσει το κράτος στέγη φαγητό, ρεύμα και νερό για όσο καιρό χρειασθεί. Επιπρόσθετα, να παγώσουν οι πληρωμές χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, να απαλλαχτούν οι σεισμόπληκτοι από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για τρία τουλάχιστον χρόνια μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, να διαγραφούν πλήρως τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια για κατοικίες και αγαθά που καταστράφηκαν στον σεισμό. Τέλος, να προβλεφθεί επιδότηση ενοικίου στέγης για τους επαγγελματίες και κάλυψη των αναγκών μετεγκατάστασης όπως και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και κάθε ιδιοκτησίας εργατικών και φτωχομεσαίων λαϊκών οικογενειών».

Κατηγορία Οικονομία
- 19|06|2017 17:08

«Το 90% των μέτρων κρατικών ενισχύσεων μπορούν, πλέον, να υλοποιηθούν άμεσα από το κράτος - μέλος χωρίς έγκριση από την επιτροπή», απάντησε η επίτροπος Κορίνα Κρέτσου σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η Κομισιόν, διά της κ. Κρέτσου, σημειώνει ότι το νέο νομικό πλαίσιο που καθιερώθηκε με σκοπό τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020, «σε συνδυασμό με την καθυστερημένη έγκριση τόσο των κανονισμών όσο και των προγραμμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη έναρξη των επενδύσεων». Επίσης, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις «τα εθνικά πλαίσια και η πολυμορφία όσον αφορά τις ικανότητες υλοποίησης είναι άλλος ένας λόγος για τις διαφορές ως προς τον ρυθμό υλοποίησης σε όλη την ΕΕ-28».

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο κ. Παπαδημούλης επικαλούνταν την υιοθέτηση από την Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2017 και με απόλυτη πλειοψηφία ενός ψηφίσματος που την καλούσε να επιταχύνει τη διαδικασία συνοχής στο πρώτο τετράμηνο του 2017, αλλά παρ’ όλα αυτά οι καθυστερήσεις εξακολούθησαν, με αποτέλεσμα «ανησυχητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών και επενδυτικών κεφαλαίων». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε με ποιον τρόπο σκοπεύει η Κομισιόν να απλουστεύσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε «να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος συνοχής, ιδιαίτερα σε αποκλεισμένες περιφέρειες».

Απαντώντας στην ερώτηση αυτή, η αρμόδια επίτροπος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την απλούστευση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και ότι στο πλαίσιο αυτού του εκσυγχρονισμού, «το πεδίο των μέτρων κρατικών ενισχύσεων, για τα οποία δεν απαιτείται προηγούμενη κοινοποίηση και έγκριση από την Επιτροπή, έχει επεκταθεί ευρέως», με αποτέλεσμα «περίπου το 90% των μέτρων κρατικών ενισχύσεων να μπορούν πλέον να υλοποιηθούν άμεσα από το κράτος - μέλος χωρίς να χρειάζεται κοινοποίηση και έγκριση από την Επιτροπή».

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Οικονομία
- 19|06|2017 16:55

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων της Λέσβου στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος που επισκέπτεται τη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει προφορικές οδηγίες και άμεσα θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα εφαρμοστούν διευκολύνσεις για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα:

α) Κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το τέλος του Μαΐου 2017 (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, και λοιπών επιβαρύνσεων).

β) Αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

γ) Δυνατότητα εξόφλησης των παραπάνω εισφορών μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής σε 12 έως και 24 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο Τάσος Πετρόπουλος θα έχει συναντήσεις στο Επιμελητήριο με τους φορείς του νησιού, θα επισκεφτεί τα δύο υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στη Μυτιλήνη ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επίσης, θα επισκεφτεί και σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πολιτική
- 19|06|2017 16:34

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) στις 15 Ιουνίου 2017. Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιούνη, που έπληξε το Βόρειο Αιγαίο και ακολούθησε συζήτηση.

Για το σεισμό και τις ανάγκες των πληγέντων

Μια νεκρή πάνω από δέκα πέντε τραυματίες και ένα ολόκληρο χωριό η Βρίσα, ισοπεδωμένο, ζημιές στα χωριά και στο οδικό δίκτυο του νότιου νησιού είναι τα αποτελέσματα του σεισμού που έπληξε στις 12 Ιουνίου το Βόρειο Αιγαίο. Η καταστροφή όμως που έπληξε τη Βρίσα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του Εγκέλαδου.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αντισεισμική προστασία των οικισμών από προηγούμενες σεισμικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα (π.χ. Κεφαλονιά 2014). Αναδεικνύεται η ανεπάρκεια της πολιτικής της αντισεισμικής προστασίας ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης, ειδικότερα στην ύπαιθρο και τα χωριά της χώρας. Η ιδιωτικοποίηση και η αποψίλωση των υπηρεσιών πολεοδομικών ελέγχων, από προσωπικό και μέσα έχει συνέπειες. Δεν γίνονται οι απαραίτητες γεωλογικές μελέτες ώστε να επισημανθούν οι ευάλωτοι οικισμοί. Δεν υπάρχουν σχέδια οργανωμένης δόμησης, ώστε οι οικισμοί να χτίζονται με κανόνες και να προστατεύονται από τις συνέπειες των σεισμών. Το ζήτημα της ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγης για τα λαϊκά στρώματα, δεν μπορεί να λυθεί με ατομικό τρόπο. Στον καπιταλισμό η κατοικία αποτελεί εμπόρευμα και μάλιστα με υψηλά ποσοστά κερδοφορίας και κερδοσκοπίας, τουλάχιστον την περίοδο πριν την κρίση.

Η πολιτεία θα έπρεπε να φροντίζει να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης των λαϊκών στρωμάτων μέσα από εκτεταμένα προγράμματα οικοδόμησης σύγχρονων κατοικιών και οικισμών. Κατοικίες που να καλύπτουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, να τηρούν τους πολεοδομικούς κανονισμούς, να μη θυσιάζουν την αντισεισμική προστασία στο βωμό του κέρδους και να σέβονται το περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών. Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή του πλανήτη. Δεν είναι δυνατόν να πετσοκόβονται - στα πλαίσια της πολιτικής της παραμονής «πάση θυσία» στο Ευρώ και την Ε.Ε. - τα κονδύλια για την αντισεισμική προστασία, μαζί με κάθε άλλο κονδύλι προστασίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Απαιτούμε άμεσα για τους πληγέντες από το σεισμό:

- Πλήρη αποζηµίωση και αποκατάσταση των ζηµιών (κατοικιών, επαγγελματικών στεγών, δημοσίων κτηρίων, οικοσκευών και εμπορευμάτων) από τον κρατικό προϋπολογισµό. Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο, όπου έχει καταστραφεί.

- Την αποκατάσταση των ζημιών να αναλάβει κρατικός οργανισμός, που θα εξασφαλίσει την δωρεάν και ταχεία την επισκευή και ανοικοδόμηση των κατοικιών και των κτηρίων στη Βρίσα και τους άλλους πληγέντες οικισμούς, με σεβασμό στον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανόνες και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

- Να μην βρεθεί κανείς σεισμόπληκτος στο δρόμο. Αξιοπρεπή στέγη (επιδότηση ενοικίου), φαγητό, ρεύμα και νερό για όσο καιρό χρειασθεί, μέχρι  να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιστρέψουν όλοι µε ασφάλεια στα σπίτια τους. Προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων.

- Έκτακτο χρηματικό βοήθημα στους πληγέντες για τα πρώτα έξοδα. Πάγωμα πληρωμών χρεών σε εφορία, ταμεία, τράπεζες. Απαλλαγή από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για 3 τουλάχιστον χρόνια, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Πλήρης διαγραφή στεγαστικών δανείων και δανείων για κατοικίες και αγαθά που καταστράφηκαν στο σεισμό. Επιδότηση ενοικίου στέγης για τους επαγγελματίες και κάλυψη των αναγκών μετεγκατάστασης.

- Να ελεγχθούν άμεσα και ουσιαστικά όλα τα σχολεία και γενικά τα δημόσια κτίρια καθώς και πρόγραμμα καθολικού και δωρεάν ελέγχου των σπιτιών όλης της πληγείσας περιοχής.

- Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και κάθε ιδιοκτησίας εργατικών και φτωχομεσαίων λαϊκών οικογενειών.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους πληγέντες και θα είμαστε δίπλα τους στις δύσκολες αυτές στιγμές αλλά και στον αγώνα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

  1. Στη συζήτηση της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την «τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της Βρίσας», είπαμε πως είναι θετικές οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ανοικοδόμηση της Βρίσας. Διαφωνήσαμε με την διατύπωση «η Βρίσα να γίνει όπως ήταν». Αντίθετα θέλουμε η Βρίσα να ανοικοδομηθεί διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανόνες και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και με επαρκή αντισεισμική προστασία, ώστε να είναι θωρακισμένη από τα σεισμικά φαινόμενα στο μέλλον.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα, που δεν γίνεται αναφορά από τα κυβερνητικά στελέχη στον τρόπο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης. Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν διαπιστώνουμε πως για να υλοποιηθεί η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ΠΒΑ. Όπως είπαν οι επιστήμονες, πρόκειται για εφαρμοσμένη έρευνα που αφορά τη μελέτη ενός σπάνιου σεισμικού φαινομένου με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Και όμως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να διαθέσει 38.000€, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Είναι απογοητευτικό που τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αναγκασμένα λόγω της υποχρηματοδότησης, να καταφεύγουν είτε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε σε άλλους δημόσιους φορείς, για να υλοποιήσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα. Υπερψηφίσαμε τελικά την προγραμματική σύμβαση, ελπίζοντας πως τα αποτελέσματά της θα βοηθήσουν το έργο της ανοικοδόμησης, αν και πιστεύουμε πως το σωστό θα ήταν να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

  1. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καταψηφίσαμε την 7η τροποποίηση του προϋπολογισμού. Καταψηφίσαμε τον καθορισμό λατομικής περιοχής στη θέση «Γεράνειο», στον Αφάλωνα Λέσβου. Σύμφωνα με το πρακτικό συνεδρίασης της 16 - 18 Δεκεμβρίου 2015, της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών του Ν. Λέσβου, το σύνολο των εκτιμούμενων αναγκών της Λέσβου σε αδρανή υλικά για τα επόμενα 30 χρόνια υπολογίζεται σε 80,1 εκατ. κυβικά μέτρα. Τα αποθέματα στα εν λειτουργία 3 μεγάλα λατομεία υπολογίζονται σε 80 εκατ. κυβικά μέτρα, που κατανέμονται ως εξής: 12 εκατ. κυβικά μέτρα στη λατομική περιοχή της Ερεσού, 19 εκατ. στη λατομική περιοχή του Γαβαθά και 49 εκατ. την λατομική περιοχή Παλαμά Πυθαρίων (στην Πηγή). Επομένως τα λειτουργούντα λατομεία επαρκούν για να καλύψουν άνετα τις ανάγκες του νησιού για τουλάχιστον 25 χρόνια και είναι κατανεμημένα σε όλο το νησί. Η προτεινόμενη λατομική θέση στο Γεράνειο του Αφάλωνα έχει υπολογιζόμενα αποθέματα 5 εκατ. κυβικά μέτρα, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ούτε για 2 χρόνια.

Δεν δικαιολογείται η δημιουργία μιας νέας λατομικής περιοχής για λόγους «υγιούς ανταγωνισμού». Ούτε είναι «απαγορευτική» η απόσταση μεταφοράς των 80 χιλιομέτρων, για τη μεταφορά των αδρανών υλικών. Το λατομείο της Πηγής άνετα καλύπτει τις ανάγκες της ανατολικού τμήματος του νησιού και τα λατομεία της Ερεσού και του Γαβαθά του δυτικού. Οι λατομικές ζώνες αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επομένως νέες λατομικές ζώνες θα πρέπει να καθορίζονται, όχι όταν και όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Αλλά όταν είναι απολύτως απαραίτητες για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και σε σημεία που προκαλούν την μικρότερη δυνατή όχληση.

Ψηφίσαμε λευκό στην τροποποίηση της λατομικής περιοχής στη θέση «Παλαμάς – Πυθάρια» της Πηγής Λέσβου.

  1. Ψηφίσαμε λευκό σε μια σειρά θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, που ήρθαν στο Π.Σ. την τελευταία στιγμή. Οι εισηγήσεις στάλθηκαν με e-mail ελάχιστες ώρες πριν τη συνεδρίαση. Για ορισμένα δεν στάλθηκαν ούτε οι εισηγήσεις. Σε κάποια ήταν φανερή η προχειρότητα στην σύνταξή τους. Με αυτές τις πρακτικές η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να υποβαθμίζει τη λειτουργία του Π.Σ. Λόγω της έκτακτης συζήτησης για τον σεισμό, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση για την λειτουργία του. Εκ των πραγμάτων είναι ανάγκη να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.
Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top