FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 16|06|2017 20:08

 

Το νέο στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς «Agenda 2020» και τις πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας παρουσίασαν σε 500 εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και φορέων της βορείου Ελλάδος ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουνίου στο «Μακεδονία Παλλάς».

Η διοίκηση της Τράπεζας διαβεβαίωσε τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και του βορειοελλαδικού τόξου γενικότερα ότι η Τράπεζα Πειραιώς, με υπευθυνότητα και συνέπεια, θα στηρίξει την προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ο αγροτικός τομέας, δύο πεδία στα οποία η Τράπεζα κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά.

Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του τόσο για την πορεία της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται αυτές τις ώρες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος όσο και για την πορεία της οικονομίας, καθώς -όπως είπε- καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017.

«Η σταδιακή ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας», επεσήμανε αναφερόμενος στις προοπτικές του τραπεζικού τομέα της χώρας. Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συνεχίσει να ισχυροποιείται και να αναπτύσσεται με βάση το νέο στρατηγικό σχέδιο που έχει η διοίκηση και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέχρι το 2020.

 

Δίπλα στις επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι «ρόλος μας είναι να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες. Τον συγκεκριμένο στόχο η τράπεζα θα τον επιτύχει λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες των πελατών της και προσφέροντας τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις». Όπως είπε, «είναι επιλογή μας να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020 τα 5 δισ. ευρώ ετησίως από τα 2 δισ. που ήταν το 2016».

Αναφερόμενος στο νέο στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας, την «Agenda 2020», ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι «όραμά μας είναι η Τράπεζα Πειραιώς να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, «η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βαθύ διαρθρωτικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, με άξονες την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις επενδύσεις σε υποδομές, σε νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού». Με αυτά τα δεδομένα -όπως είπε ο κ. Μεγάλου- «η Τράπεζα Πειραιώς επικεντρώνεται όχι μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».

 

Αισιόδοξος για τη χώρα

Ο κ. Μεγάλου στην ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την πολυετή ύφεση, κάτι που προϋποθέτει συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων. «Η βόρεια Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, παραγωγικές και επιχειρηματικές, να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, ο οποίος αναφέρθηκε ενδεικτικά στα πρωτοπόρα έργα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει χρηματοδοτήσει η τράπεζα στην περιοχή. Πρόκειται για καινοτόμες μονάδες βιοαερίου -επτά έχουν κατασκευαστεί τα δύο τελευταία χρόνια και άλλες τέσσερις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, δίνοντας νέα αναπτυξιακή προοπτική στις περιοχές όπου υλοποιούνται.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|06|2017 19:35

Δημήτρης Στεφανάκης

«Ευτυχισμένες οικογένειες» (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Αθήνα 2017, σελ. 410

 

«Οι ευτυχισμένες οικογένειες δεν έχουν μυστικά, αλλιώς δεν είναι ευτυχισμένες». Αυτό ισχυρίζεται ο Άγης Δημητριάδης-Σέραρντ. Ο ίδιος βέβαια συντηρεί δύο σπίτια, δύο γυναίκες, δύο παιδιά, ζει ουσιαστικά δύο ζωές. Στο μεταξύ η οικογένειά του, από τις επιφανέστερες της Αθήνας, περνά δύσκολες ώρες. Ο Ρόμπερτ Σέραρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πολυτελούς ξενοδοχείου, βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο νεαρού φοιτητή ο οποίος διεξάγει έρευνα για το κρίσιμο διάστημα 1939-1945 και απειλεί να αμαυρώσει τη μνήμη του. Όλοι δηλώνουν θορυβημένοι εκτός από τη Λήδα Δημητριάδη, τη δικηγόρο της οικογένειας, η οποία ενθουσιάζεται με την ιδέα ότι κάποιος αποφάσισε επιτέλους να φωτίσει τη σκοτεινή διαδρομή του.
Ανασκοπώντας ωστόσο έναν αιώνα οικογενειακής ιστορίας, η οποία συχνά εμπλέκεται με τη διαδρομή της χώρας, η Λήδα ανακαλύπτει πως οι πάντες κρύβουν μυστικά: Πάθη ή εγκλήματα, έχθρες ή προδοσίες, όλα όσα συνθέτουν το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένες οι «ευτυχισμένες οικογένειες».

Αυτή είναι η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος του πολύ καλού και βραβευμένου πεζογράφου και μεταφραστή Δημήτρη Στεφανάκη.

 

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

«Ντεπό» (Διηγήματα)

Εκδόσεις «Πατάκη»

Αθήνα 2017, σελ. 213

 

Στη γραμμή, στην παραίσθηση μεταξύ ύπνου και ξύπνου μισοβλέπω ακόμα ιστορίες (κρύβε-μίλα) που μπλέκονται με άλλες, δικές μου, ή τρίτων, προηγούμενες κι επόμενες. Από τσιγάρο σε τσιγάρο μετακινούνται αυθαίρετα στα πίσω λατομεία του νου ως τακτικοί θαμώνες, ή κατάδικοι που χωρίζονται, χάνονται κι επανέρχονται ίδιες και διαφορετικές. Παλιά σκυλιά που κοπάδιασαν στη μνήμη και γαυγίζουν μετά θάνατον. Σαν να βγάζεις δύο, τρία τομάρια από ένα πρόβατο, ή σαν την υστεροφημία ενός φιλιού. Πέσε-σήκω αλλοιώνονται πάλι όλα, οπότε κρατώ συνάψεις και νήματα μπλέκοντάς τα με νέες, αιωρούμενες εικόνες και θαμμένα γεγονότα που μεταβάλλονται διαρκώς απ’ την επεξεργασία και την επινόηση, φτιάχνοντας ρευστούς τάπητες-απολυτίκια πεταμένα στο νερό. Ξαναγεννιέται ο πολφός των λέξεων και οι σπαστές αυτές αφηγήσεις γίνονται ντεπό, θυρίδες για το αύριο που θα έχω ένδεια φωσφόρου. Αν και όλα, εντέλει, σπαργανώνονται στην περιοχή του απρόσληπτου.

Τα παραπάνω είναι από το οπισθόφυλλο της νέας συλλογής με 27 διηγήματα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

 

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

«Θάλασσα φωτιά μυθιστόρημα»

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Αθήνα 2017, σελ. 538

 

Καινούριο μυθιστόρημα από την πολυγραφότατη και πολυδιαβασμένη Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη. Λίγα λόγια για την υπόθεση: Ένα πολυτελέστατο γιοτ εμφανίζεται σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Κι ένα προσφυγόπουλο, ο μικρούλης Τζαμάλ, εξαφανίζεται. Η Ηλιάνα πασχίζει να ανακαλύψει τον έρωτα. Ντύνεται νύφη για να πάει στην εκκλησία. Και ξυπνάει δίπλα σε έναν άντρα μαχαιρωμένο. Ο Άλκης φτάνει στα άκρα για μια γυναίκα. Παίζει στα ζάρια την καριέρα του. Ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Ο Ορέστης μαγεύεται από αρώματα και γεύσεις. Γίνεται σεφ, ταξιδεύει σε μέρη μακρινά αναζητώντας ένα κοχύλι και κάτι μάτια. Μάτια βυζαντινά. Ώσπου ανακαλύπτει την αγάπη. Η αθωότητα των παιδικών χρόνων, ο ρομαντισμός της εφηβείας, οι ανατροπές της ενηλικίωσης σε μια ιστορία γεμάτη εκπλήξεις.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 16|06|2017 19:05

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων μετά την έγγραφη διαβεβαίωση της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. ότι τα σχολικά συγκροτήματα στη Λέσβο που λειτουργούν ως Εξεταστικά Κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ασφαλή, ανακοινώνει ότι οι εξετάσεις θα συνεχιστούν κανονικά από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα.

Επίσης θα μεριμνήσει ώστε οι εξ αναβολής εξετάσεις να διενεργηθούν στο τέλος της παρούσας περιόδου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν στις ερχόμενες ημέρες.

Υπογραμμίζεται  ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον σεισμό, το Υπουργείο  θα αναλάβει την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία για την εισαγωγή των υποψηφίων των περιοχών που επλήγησαν, με επιπλέον ποσοστό στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Κατηγορία Πολιτική
- 16|06|2017 18:52

Με κύριο θέμα συζήτησης τις καταστροφές από το χτύπημα του Εγκέλαδου τη Δευτέρα στη Λέσβο, το σχεδιασμό αντιμετώπισης των συνεπειών του, αλλά και με σχετική ενημέρωση από κυβέρνηση, ΤΑ και επιστημονικό προσωπικό, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Π.Σ Βορείου Αιγαίου.

Η επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή κατά την τοποθέτησή της σημείωσε τα εξής:

Το χτύπημα του εγκέλαδου στο Βόρειο Αιγαίο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ήταν καταστροφικό. Με σχεδόν ισοπεδωμένο τον παραδοσιακό οικισμό Βρύσα στη Λέσβο, την απώλεια μιας ζωής και σημαντικές ζημιές σε μεγάλο τμήμα του νησιού, (από 854 αυτοψίες, 416 κτίσματα είναι μη κατοικήσιμα, κατεστραμμένοι 6 ιστορικοί ναοί και υπάρχουν απροσπέλαστοι δρόμοι και περιοχές) είναι πραγματικά θαύμα που δεν θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς.

Είναι γεγονός αξιοσημείωτο και αδιαμφισβήτητο ότι η κινητοποίηση όλων των βαθμίδων και των επιπέδων εξουσίας ήταν άμεση και καθολική, όπως αξιοσημείωτη και η συμβολή των απλών ανθρώπων από τις γύρω περιοχές που επέδειξαν για άλλη μια φορά, όπως και στο προσφυγικό, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους .

Αλλεπάλληλες και σε εικοσιτετράωρη βάση ήταν και οι επισκέψεις και οι συσκέψεις κυβερνητικών παραγόντων και υπουργών, από τις πρώτες κιόλας ώρες, όπως πολλές και σημαντικές είναι και οι υποσχέσεις που δόθηκαν από επίσημα χείλη για άμεσα μέτρα και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων και κυρίως των άστεγων στα χωριά της Νότιας Λέσβου.

Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης «άσχημων» και κακών προβλέψεων, ή να εμφανιστώ προκατειλημμένη, αλλά όπως λέει και ο λαός μας «όποιος καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι», θέλω να επισημάνω ότι έχουμε απτά παραδείγματα αντιμετώπισης άλλων σεισμόπληκτων ή πυρόπληκτων περιοχών της χώρας (τα κοντέινερ από τους σεισμούς στην Καλαμάτα ήταν εκεί μέχρι πριν λίγα χρόνια, ή τα αντίστοιχα στην Ηλεία μέσα στα οποία ακόμη και σήμερα ζουν άνθρωποι που είδαν να καίγονται τα σπίτια τους και οι ζωές τους από τη φωτιά).

Αυτά λοιπόν τα δεδομένα, έχουν δείξει ότι μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός της δημοσιότητας και επανέλθει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις ξεχνιούνται ή παρουσιάζονται διαφόρων ειδών εμπόδια, με κύριο χαρακτηριστικό στις μέρες μας την επιτροπεία και την οικονομική στενότητα. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να απαιτείται η έγκριση των δανειστών για να διατεθούν άμεσα τα κονδύλια, ενώ πρέπει να ξεπεραστούν η γραφειοκρατία και η τυπολατρία, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα, ακόμα και τα πιο απλά.

Γι αυτό λοιπόν λέμε ότι:

  • Θα πρέπει να εξασφαλιστούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια χωρίς χρονοτριβές και επικίνδυνα γραφειοκρατικά κωλύματα για την ενίσχυση και αποκατάσταση των πληγέντων.
  • Να υλοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης σχολείων και δημόσιων κτιρίων, στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού προστασίας και το λέω αυτό, γιατί παρά το ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον σεισμογενείς, οι μεγάλες καταστροφές τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν τόσο την υποβάθμιση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, όσο και την έλλειψη προσεισμικού έλεγχου σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ένα αναγκαίος έλεγχος που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.
  • Να μη μείνουν στα χαρτιά οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις για ανακούφιση των σεισμοπαθών.
  • Να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η αποκατάστασή τους.

Εδώ θα είμαστε για να κάνουμε τον απολογισμό…

- 16|06|2017 18:06

Φόβος και ανησυχία από τους σεισμούς και στις δύο πλευρές του Αιγαίου

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αστεροσκοπείου Καντίλλι και του Ινστιτούτου Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσί της Κωνσταντινούπολης, ο σεισμός που ταλαιπώρησε το νησί μας έγινε στα ανοιχτά του Καραμπουρούν, σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από την Σμύρνη και είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και εστιακό βάθος 7 χλμ.. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις τουρκικές πόλεις στις ακτές του Αιγαίου αλλά και στην Προύσα, την Κιουτάχεια, στη θάλασσα του Μαρμαρά και την Πόλη. Πανικός επικράτησε στην Σμύρνη, που ένοιωσαν ιδιαίτερα έντονα την δόνηση. Μάλιστα τα πρώτα βράδια μετά τον σεισμό, πολλοί διανυκτέρευσαν στήνοντας σκηνές στην παραλία.

Έντονο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα, προκάλεσαν οι δηλώσεις του διακεκριμένου Τούρκου σεισμολόγου δρ. Ερτζάν, ο οποίος μίλησε για έκλυση ενέργειας δύο ατομικών βομβών, ότι ο σεισμός ήταν αναμενόμενος και μάλιστα με ένταση που θα άγγιζε έως και τα 7 ρίχτερ, ότι τουλάχιστον για 15 μέρες θα εξακολουθήσουν οι μετασεισμοί με εκτιμώμενη ένταση έως και 5,1 ρίχτερ. Απευθυνόμενος ειδικά στους Σμυρνιούς, τους προέτρεψε να ξεκινήσουν από τώρα τις διακοπές τους μεταβαίνοντας (όσοι διαθέτουν) στα εξοχικά τους σπίτια! Πάντως οι Τούρκοι σεισμολόγοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί σε σχέση με την πιθανότητα το ρήγμα της Μυτιλήνης να επηρεάσει την Σμύρνη ή να έχει σχέση με τους σεισμούς που εκδηλώνονται αυτές τις ημέρες στην Μανίσα.

Το ρήγμα στα νότια παράλια της Λέσβου κάποιοι από αυτούς το συνδέουν με το ρήγμα του Μπακίρ-τσάι (ποταμός Κάϊκος), που διέρχεται μέσα από την Πέργαμο και χύνεται κοντά στο Τσανταρλί. Δεν έλειψαν και οι απίθανες δηλώσεις, όπως του δήμαρχου της Άγκυρας, ο οποίος, όπως και με τους σεισμούς του Φεβρουαρίου στην Τρωάδα, επανήλθε ζητώντας να ελεγχθούν τα πλοία που ερευνούν την θάλασσα και προξενούν σεισμικές δονήσεις! Φήμες και δεισιδαιμονίες προβλήθηκαν σε δημοσιεύματα, όπως αυτά πρώην βουλευτή, που αναφέρθηκε στις εμφανίσεις πολλών φιδιών φέτος στη περιοχή της Σμύρνης, σημάδι κατά την γνώμη της, ότι επίκειται μεγάλος σεισμός!

Εκείνο όμως που ξεχώρισε αυτές τις ημέρες ήταν τα αντανακλαστικά των πολιτών (Ελλήνων και Τούρκων) όπως εκδηλώθηκαν τηλεφωνικά, κυρίως όμως μέσω διαδικτύου, από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα μετά τον σεισμό καταγράφοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον. Η άτυπη αυτή «διπλωματία» των πολιτών, όπως εκφράστηκε και κατά το 1999 με τους σεισμούς στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στην Αθήνα, λειτουργεί και πάλι ως αρωγός στην κατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών, κόντρα στη μισαλλοδοξία και στα κηρύγματα που καλλιεργούν το μίσος και δηλητηριάζουν την καθημερινότητα των πολιτών στο Αιγαίο.

 

Πνιγμένο στα χρέη και το τουρκικό ποδόσφαιρο

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου της Τουρκίας έχουν φτάσει σε χρέος ρεκόρ. Το συνολικό χρέος των Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş και Trabzonspor έφτασε τα 3.8 δισ. λίρες κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ τα έσοδά τους την ίδια περίοδο, ήταν μόλις 1,1 δισ. λίρες. Παρά τις προειδοποιήσεις από τον κανονισμό Χρηματοοικονομικής Fair Play (FFP) της Ένωσης Ευρωπαίων Ποδοσφαιριστών (UEFA), ιδιαίτερα για τις δαπάνες μεταγραφών, τα χρέη των τεσσάρων ομάδων συνέχισαν να αυξάνονται. Η Γαλατασαράι εμφανίζεται με χρέος 1,2 δισ., ακολουθεί η Fenerbahçe με 1,1 δισ., στην τρίτη θέση βρίσκεται η φετινή πρωταθλήτρια Beşiktaş, με 970 εκατ. και η Trabzonspor με 520 εκατ. λίρες. Στα έσοδα (από δικαιώματα στα εισιτήρια και πωλήσεις προϊόντων) είναι πρώτη η Beşiktaş με 403,7 εκατ., δεύτερη η Fenerbahçe με 349,7 εκατ. και ακολουθεί η Trabzonspor με 126,8 εκατ. λίρες. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Γαλατασαράι, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα χρέη της με την πώληση του γηπέδου της «Riva» στην Πόλη.

 

Πυκνώνουν τα δρομολόγια μεταξύ Μυτιλήνης και Αϊβαλιού

Τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν καθημερινά υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση, μόνο που οι αναχωρήσεις από Μυτιλήνη (πλην Πέμπτης, λόγω του παζαριού) ήταν στις 6 μ.μ. με την λογική ότι οι περισσότεροι διακινούμενοι είναι Τούρκοι. Με το κλείσιμο των σχολείων σήμερα και στην Τουρκία, άρχισαν να προστίθενται δρομολόγια καθώς μπήκε στην γραμμή και το άλλο πλοιάριό της «Τuryol», το «Λέσβος», οπότε θα υπάρχουν και πρωινές αναχωρήσεις από Μυτιλήνη. Παρά τις διαβεβαιώσεις τελικά δεν φαίνεται να δρομολογείται ούτε φέτος το καλοκαίρι, πλοίο από την Σμύρνη, ενώ και τα δρομολόγια Πέτρας - Τουρκίας καθυστερούν. Η εταιρεία «Jalem» εκτιμά ότι το πρώτο δρομολόγιο Αϊβαλί - Πέτρα θα γίνει στις 28 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μετά το Μπαϊράμ. Τις ημέρες του Μπαϊραμιού σχεδιάζει να ξεκινήσει δρομολόγια Κουτσούκ-κουγιού - Πέτρα και η εταιρεία «Dentour», η οποία έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Κουτσούκ-κουγιού, αλλά δεν πήρε ακόμη άδεια. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα του σεισμού δεν φαίνεται να επηρεάζει τους γείτονες, καθόσον δεν σημειώθηκαν ακυρώσεις σε ήδη γενόμενες κρατήσεις για τουριστικά πακέτα στην Λέσβο κατά την περίοδο του Μπαϊραμιού 23 - 27 Ιουνίου.

 

Στη Λέσβο η γενική πρόξενός μας στη Σμύρνη

Η Αργυρώ Παπούλια, γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Σμύρνη, βίωσε τον μεγάλο σεισμό την Δευτέρα το απόγευμα στο Αϊβαλί, λίγο πριν πάρει το πλοίο για την Μυτιλήνη, όπου μαζί με τον σύζυγό της είχαν προγραμματίσει ολιγοήμερη ιδιωτική επίσκεψη. Ο σεισμός δεν τους αποθάρρυνε, ήλθαν και ενθουσιάστηκαν με το νησί, έκαναν τις επαφές τους με τις Αρχές και ξεκουράστηκαν στον Μόλυβο, επιστρέφοντας σήμερα στην Σμύρνη.

 

Στο Δήμο Κουσάντασι και πάλι το «Καραβάν Σεράι»

Όσοι έχουν επισκεφθεί το Κουσάντασι, θα θυμούνται το παλιό χάνι στο λιμάνι, που αποτελεί και το σπουδαιότερο ιστορικό μνημείο της πόλης. Το ιστορικό αυτό πανδοχείο του 18ου αιώνα, ή όπως το λένε οι Τούρκοι «Okuz Mehmet Pasa Keravansarayi», το τελευταίο διάστημα παρέμεινε κλειστό, αφού έληξε η σύμβαση εκμίσθωσής του στον επιχειρηματία που το χρησιμοποιούσε ως πολυτελές εστιατόριο - ξενοδοχείο και εκθεσιακό χώρο. Ακολούθησε η δραματική μείωση των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια και δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή του. Προχθές ο Δήμος Κουσάντασι υπέγραψε σύμβαση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων Αϊδινίου (κρατικός φορέας όπου υπάγεται ιδιοκτησιακά το πανδοχείο) και το μίσθωσε με ετήσιο μίσθωμα 77 χιλ. λιρών (20 χιλ. ευρώ περίπου), ιδιαίτερα χαμηλό ποσό για τόσο μεγάλο κτίριο. Πρόθεσή του Δήμου είναι να στεγάσει άμεσα τουριστικές υποδομές για να ξαναβρεί το Κουσάντασι την ιστορική του ταυτότητα.

 

Πρώτο βραβείο ανακύκλωσης στους μαθητές της Μεγάλης του γένους Σχολής

Η Πατριαρχική Μεγάλη του γένους Σχολή συμμετείχε στον διαγωνισμό ανακύκλωσης του Δήμου Φάτιχ (FatihBelediyesi κεντρικός υποδήμος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης) στο οποίο πήραν μέρος 61 σχολεία της περιοχής. Η Μεγάλη Σχολή αναδείχτηκε πρώτο σχολείο στον διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας σε όλες τις κατηγορίες του (χαρτί, πλαστικό, λάδια και μπαταρίες) τέσσερις (4) τόνους υλικών συνολικά. Στην δράση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου με τον συντονισμό καθηγητών τους. Η τελετή της βράβευσης έγινε στις 7 Ιουνίου, στο στάδιο «Mimar Sinan». Τα βραβεία επιδόθηκαν από τον ίδιο τον δήμαρχο Mustafa Demir σε αντιπροσωπία μαθητών της Σχολής που παρευρέθηκαν, μαζί με τους συντονιστές - καθηγητές της δράσης, Γιώργο Καγιάντελεν και Νίκο Σαρηγιαννίδη. Τα βραβεία ήταν ένας φορητός υπολογιστής (laptop) και 30 μπάλες (ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ) καθώς κι ένα ποδήλατο, το οποίο θα δοθεί σε έναν μαθητή με κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα του σχολείου.

Κατηγορία Παιδεία
- 16|06|2017 18:05

Τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη επισκέφθηκαν εκπρόσωποι καθηγητών, γονέων και μαθητών προκειμένου να ζητήσουν την επίσπευση των Πανελληνίων εξετάσεων, που είχαν αναβληθεί λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 στο νησί μας. Νωρίτερα, είχαν διαδηλώσει και κάτω από τα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία προς το πρώην υπουργείο.
Ο κ. Γιαννέλλης, παρουσία τους, επικοινώνησε με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, θέτοντάς του το θέμα, εκφράζοντας και την προσωπική του παράκληση προκειμένου να υπάρξει λύση στο αίτημα καθηγητών, μαθητών και γονέων. Ο υφυπουργός από την πλευρά του τους διαβεβαίωσε ότι θα το μεταφέρει άμεσα στον κ. υπουργό και υποσχέθηκε να υπάρξει λύση εντός της ημέρας σχετικά με το πότε θα συνεχιστούν οι εξετάσεις.

Ανάστατοι γονείς και μαθητές
Σε ανακοίνωσή τους, οι γονείς των τελειόφοιτων του Νομού Λέσβου ζητούν να ληφθούν μέτρα και να ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις για τους υποψήφιους του νησιού μας. Αναλυτικά, αναφέρουν: «Με γνώμονα την άμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου, ζητάμε για τους μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του νησιού μας που θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2016-2017 να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης, μέτρο που άλλωστε έχει ήδη ισχύσει για τους μαθητές της Κεφαλονιάς μετά τους σεισμούς του 2014 για δύο συνεχόμενα σχολικά έτη (όπως επίσης για τους μαθητές της Ερίσου και της Ιθάκης για τρία έτη), για τους μαθητές της Λευκάδας για δύο έτη και για τους μαθητές της Καλαμάτας για οκτώ συναπτά έτη (1993-2001) μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1993. Θεωρούμε δίκαιη την εφαρμογή του μέτρου με αποκλειστικό σκοπό να ενισχυθούν οι πληγέντες υποψήφιοι της σεισμόπληκτης Λέσβου, που εξαιτίας του σεισμού δεν εξετάστηκαν σε μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων από τις 12/6 και μετά, έχοντας χάσει εξαιτίας των μετασεισμών την αυτοσυγκέντρωσή τους στη μελέτη και στον στόχο τους».


Συνεδρίασε το Συντονιστικό
Χθες το πρωί, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη του αιτήματος του Συλλόγου Γονέων Τελειόφοιτων Ν. Λέσβου και εξουσιοδότησε τον εκτελεστικό γραμματέα κ. Γιώργο Καμπούρη να αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, με την οποία -στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και της ισονομίας- ζητεί να παρθούν τα ακόλουθα έκτακτα μέτρα: α) Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από το νησί της Λέσβου να κατοχυρώσουν τη βαθμολογία τους σε όσα μαθήματα έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα και να τους δοθεί η δυνατότητα να δώσουν τα υπόλοιπα μαθήματα σε άλλες ημερομηνίες (όσο το δυνατόν συντομότερα) και όχι στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου, β) Να υπάρξει ειδικό καθεστώς για την εισαγωγή των υποψηφίων από τη Λέσβο (π.χ. ποσόστωση, επιπλέον θέσεις εισακτέων σε κάθε σχολή κ.λπ.), όπως είχε προβλεφθεί το 2014 για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς και το 2015 της Λευκάδας.
Επιπρόσθετα, να διευκρινιστεί ότι οι θέσεις που προβλέπονται από το μέτρο της ποσόστωσης είναι καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και επομένως οι υποψήφιοι από τη Λέσβο, εάν ισχύσει το μέτρο, δεν θα «στερήσουν» καμία θέση από τους συνυποψήφιούς τους απ’ όλη την Ελλάδα.

Παρέμβαση και από Αθανασίου
Κατανοώντας την αγωνία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, των γονέων και των καθηγητών τους για την επ’ αόριστον αναβολή των Πανελλαδικών εξετάσεων στη Λέσβο, λόγω του καταστροφικού σεισμού, παρενέβη και ο βουλευτής του Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, στηρίζοντας το αίτημα των γονέων, ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την άμεση λήψη αποφάσεων προς όφελος των υποψηφίων του νησιού μας, στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και της ισονομίας.

Καμία ανησυχία για τα σχολικά κτήρια

Σε επίσημη ενημέρωση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου τονίζεται πως, μετά την εξέταση των κτηρίων από τους αρμόδιους μηχανικούς, δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων.
Αναλυτικά, επισημαίνεται: «Ο διευθυντής ΔΕ Λέσβου κ. Καπιωτάς, κατόπιν του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην περιοχή, επισκέφτηκε χθες τις σχολικές μονάδες της Αγιάσου και του Πολιχνίτου (Γυμνάσια και Λύκεια), για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες για υλικές ζημιές στα κτήρια. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των μηχανικών, τα κτήρια είναι σε καλή κατάσταση και δεν προκαλούν ανησυχία για τη μελλοντική ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Την ίδια μέρα, με τη διευθύντρια του ΓΕΛ Πολιχνίτου ο διευθυντής ΔΕ Λέσβου επισκέφτηκε το χωριό Βρίσα, στο οποίο διέμεναν τρεις μαθητές που δίνουν εξετάσεις. Οι μαθητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον και την επιθυμία τους να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία των εξετάσεων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Στήριξη και από την ΕΛΜΕ Λέσβου

Συνάντηση με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου είχε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου.
Στην έκταση συνεδρίαση που πραγματοποίησε, με θέμα τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, αποφασίστηκε ομόφωνα η στήριξη της Ένωσης Γονέων για άμεση συνέχισή τους προκειμένου να δοθεί τέλος στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, που είδαν τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου να βάζει άνω τελεία στη διαδικασία, μετά την επ’ αόριστον αναβολή της για το νησί μας.

Κατηγορία Πολιτική
- 16|06|2017 17:53

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Συνεχίζει απροκάλυπτα και χωρίς ίχνος ενδοιασμού η Κυβέρνηση να εξαπατά τον ελληνικό λαό. Και μάλιστα πανηγυρίζει γι’ αυτό. Από το σκίσιμο του μνημονίου (Τσίπρας, 13-09-2014, ΔΕΘ) και την περήφανη διαπραγμάτευση φτάσαμε στα 3ο και 4ο μνημόνιο και καμία συμφωνία για το χρέος ώστε να κλείσει η 2η αξιολόγηση.

Κατά την «…περήφανη διαδρομή της» η Κυβέρνηση οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, την καταστροφή της οικονομίας, την υπερχρέωση των ταμείων, την υπερφορολόγηση των πολιτών και τη φτωχοποίηση της χώρας, μείωση των συντάξεων και ελεύθερη πτώση του αφορολόγητου ορίου με αποτέλεσμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι να χάνουν 2-3 συντάξεις, οι χαμηλόμισθοι 1 μισθό, τα φτωχότερα νοικοκυριά να πλήττονται από το πετσόκομμα των κοινωνικών επιδομάτων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εξοντώνονται με αδιανόητες ασφαλιστικές εισφορές, επέβαλλε ένα τεράστιο κύμα περικοπών και φόρων, παρέδωσε με το Υπερταμείο την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για 99 χρόνια στους δανειστές και ψήφισε ένα θηριώδες πακέτο μέτρων ύψους 14,5 δις ευρώ.

Το χθεσινό Eurogroup επισημοποίησε με περίτεχνες διατυπώσεις την αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί. Η ανακοίνωσή του επισημαίνει τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στην οικονομία η κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια, λόγω κυβερνητικής ανικανότητας και ιδεοληψίας.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά για την άμεση ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) και να ανοίξει ο δρόμος ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία και εξόδου της χώρας στις αγορές.  Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε αν θα βγούμε φέτος στις αγορές, δεν έδωσε απάντηση αλλά παρέπεμψε στον ΟΔΔΗΧ.

Το μόνο που εξασφαλίσθηκε είναι η εκταμίευση της δόσης, μιας δόσης που υπολείπεται κατά πολύ από την αναγκαία και προβλεπόμενη από το Πρόγραμμα. Το σχετικά χαμηλό ποσό της δόσης, των 8,5 δισ (7,7 δισ σε 1η φάση, εκ των οποίων τα 6,9 για τις επικείμενες λήξεις και τα 0,8 για κάλυψη κάποιων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και για το σχηματισμό ενός μικρού αποθεματικού ασφάλειας) δεν θα επιτρέψει την ταχεία αποπληρωμή μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα η ρευστότητα να παραμένει ζητούμενο.

Τον Οκτώβριο 2016, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι η β’ αξιολόγηση, η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα ολοκληρωνόταν «όλα μαζί. Ταυτόχρονα»! Από τότε, πέρασαν άπρακτα έξι Eurogroup. Και μετά από κάθε αποτυχημένη συνεδρίαση η Κυβέρνηση, δήλωνε ότι η συμφωνία θα κλείσει στο επόμενο.

16 μήνες μετά κλείνει η αξιολόγηση. 16 μήνες αβεβαιότητας που κόστισε δισ στην οικονομία μας. Ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει συνεχώς. Από 9 δις το τέλος του 2016, όταν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο λογαριασμός, μετά τις τροπολογίες που έφερε με διαδικασίες κατεπείγοντος η Κυβέρνηση, έφτασε στα 14,5 δις ευρώ! 

Η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε σε ένα επικοινωνιακό τακτικισμό δίχως να διεκδικήσει να πάρει κάτι. Το μόνο που πήρε ήταν νέα μέτρα λιτότητας και η ψήφιση του 4ου Μνημονίου. Κι όλα αυτά, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Η εθνική οπισθοχώρηση συνεχίζεται. Όμως, η κυβέρνηση γλεντά! Γιατί άραγε; Για τα βαριά μέτρα που έφερε για τους πολίτες και την πολυετή λιτότητα που επέβαλε; Γιατί καθηλώνει την οικονομία και δεν την αφήνει να αναπνεύσει; Τα γλέντια διαρκούν λίγο. Η λιτότητα, όμως, που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό θα διαρκέσει, δυστυχώς, πολλά χρόνια.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.

Κατηγορία Πολιτική
- 16|06|2017 17:44

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας, τόνισε την ανάγκη προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.

Σημεία της παρέμβασης του Έλληνα ευρωβουλευτή:

«Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας για την προστασία 100 ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για τον αγροτικό ευρωπαϊκό τομέα.

Μας χαροποιεί καταρχήν το γεγονός ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έξι ελληνικά εμβληματικά αγροτικά προϊόντα. Η φέτα, το ούζο, το κρασί Σάμου, η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο Σητείας και η ελιά Καλαμάτας.

Ασφαλώς ο κατάλογος των 100 γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε Ε.Ε. και Κίνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα παρέχει αποτελεσματική προστασία στον πλήρη κατάλογο και των ελληνικών και των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων.

Η ενισχυμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας, θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Θα ενισχύσει τις τοπικές αξίες, τον πολιτισμό και θα συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η Κίνα αποτελεί για την Ελλάδα μόλις την 22η χώρα σε μέγεθος και προορισμό των εξαγωγών της. Οι δυνατότητες ανάπτυξης και ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών είναι τεράστιες. Και ιδίως στο πεδίο των αγροτικών προϊόντων.

Γι’ αυτό, η συμφωνία θα πρέπει να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων. Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τη ζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύσει τα ποιοτικά προϊόντα από τις απομιμήσεις και τις παράνομες ιδιοποιήσεις».

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|06|2017 17:23

Οι συσκέψεις συντονισμού των κλιμακίων ελέγχου και καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Λέσβου είναι αλλεπάλληλες προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα και οι διαδικασίες που θα φέρουν τους σεισμόπληκτους πολίτες πιο κοντά στην προοπτική καταγραφής των ζημιών και της αποζημίωσής τους.

Προχθές στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη, παρουσία των γενικών γραμματέων Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Δέδε και Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Βλαζάκη, όπου παρέστη και ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, έγινε άλλη μια προπαρασκευαστική συνάντηση, με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου να αναλαμβάνει την καταγραφή των αιτημάτων των πολιτών για τη διενέργεια αυτοψιών στα σπίτια τους.

 

Τα τηλέφωνα δήλωσης

Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, δημιουργήθηκε και έκτακτο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο λειτουργεί στα τηλέφωνα: 22513 50280, 22513 50281, 22513 50282, 22513 50283, 22513 50284 και από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Οι πολίτες, επίσης, μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα αποζημίωσης οικοσκευών, εκτάκτων βοηθημάτων, επιδότησης δαπάνης στέγασης κ.λπ., τα οποία άμεσα θα διαβιβάζονται στις κατά νομό αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση και υλοποίηση. Για τη διευκόλυνση των πολιτών κυκλοφόρησε χθες και το σχετικό έντυπο αίτησης.

 

Οι αυτοψίες

Πέραν αυτού, ωστόσο, στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος των μηχανικών γίνεται με γοργούς ρυθμούς και ήδη τις δύο πρώτες μέρες πραγματοποιήθηκαν 587 αυτοψίες σε ολόκληρο το νησί, οι οποίες συνεχίζονται. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι 343 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και 244 μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ειδικότερα, για τις εκκλησίες Αγίας Παρασκευής (Ακράσι), Αγ. Νικολάου (Πλωμάρι), Μεταμόρφωσης (Μεγαλοχώρι), Αγίας Τριάδος (Πλαγιά), Κοιμήσεως Θεοτόκου (Αφάλωνας), Ζωοδόχου Πηγής (Βρίσας), που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, δόθηκε εντολή από τον κ. Γιαννέλλη στον επιθεωρητή Βορείου Αιγαίου της Ελληνικής Αστυνομίας κο Ζησιμόπουλο να μεριμνήσει για τον αποκλεισμό πρόσβασης των πολιτών στον περιβάλλοντα χώρο των παραπάνω εκκλησιών για αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

 

Δηλώσεις για ενοικιαζόμενα

Την ίδια ώρα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την πρόσκληση των πολιτών που διαθέτουν σπίτια προς ενοικίαση αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου να το δηλώσουν στο γραφείο που λειτουργεί στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου και στο τηλέφωνο 22520 42843. Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΟΠ τονίζεται πως, λόγω της τουριστικής κίνησης και της δυσκολίας εύρεσης καταλυμάτων, οι πολίτες των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από τις αρμόδιες επιτροπές να διερευνήσουν και οι ίδιοι για την εξεύρεση κατάλληλης κατοικίας προς ενοικίαση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δοθεί επιδότηση ενοικίου στους πληγέντες από τον σεισμό…

Κατηγορία Πολιτική
- 16|06|2017 16:58

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής με το «Ποτάμι», Σπύρος Δανέλλης, προς τους συναρμόδιους υπουργούς ζητώντας την νομοθέτηση οικονομικών ελαφρύνσεων προς στους σεισμοπαθείς της Λέσβου, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου.

«Το κράτος δήλωσε ήδη, ότι θα στηρίξει τους σεισμοπαθείς, προσφέροντάς άμεση στέγαση στους πρόχειρους καταυλισμούς, ή μέσω της επιδότησης ενοικίου.

Η υποχρέωση του κρατικού μηχανισμού όμως δεν σταματά εδώ. Οφείλει να λάβει επιπλέον μέτρα για τα 300 και πλέον κτίρια που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, για κτίρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, για τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο, αλλά και για την προστασία των τοπικών επιχειρήσεων που αποτελούν τον οικονομικό πνεύμονα του νησιού», τονίζει ο βουλευτής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δανέλλης ζητά την χορήγηση άτοκων και μακροπρόθεσμων δανείων στους πληγέντες για την αποκατάσταση των ζημιών, την απαλλαγή τους από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, να δοθεί περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή δανείων, να εκπονηθεί σχέδιο για την άμεση αποκατάσταση κτιρίων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 16|06|2017 16:42

Στον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών και στη σύλληψη δύο (02) ανδρών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

 

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λιμένα Μυτιλήνης κατά την αποβίβαση ενός 48χρονου από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, εντοπίστηκαν στο Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε, ένα σακ-βουαγιάζ, εντός του οποίου υπήρχαν τέσσερις (04) πλαστικές συσκευασίες, περιέχουσες φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, συνολικού βάρους τριών κιλών εννιακοσίων ενενήντα τεσσάρων γραμμαρίων και είκοσι δεκάτων του γραμμαρίου (3.994,20 kgr).

 

Στη συνέχεια κατόπιν συντονισμένων ενεργειών, εντοπίστηκε και συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός, ως ο τελικός παραλήπτης των ανωτέρω ουσιών, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, σε συνεργασία με στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, βρέθηκαν δύο (02) δενδρύλλια κάνναβης ύψους 40εκ. ένας μεταλλικός τρίφτης, σπόροι κάνναβης και μία (01) πλαστική συσκευασία με υπολείμματα κάνναβης.

 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν οι ναρκωτικές ουσίες, δύο (02) Ε.Ι.Χ. οχήματα, τέσσερα (04) κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων διακοσίων τριάντα πέντε ευρώ (€3.235,00).

Κατηγορία Οικονομία
- 16|06|2017 16:38

Το Επιμελητήριο Λέσβου για την ανακούφιση των πληγέντων και όλης της Λέσβου από τις επιπτώσεις του σεισμού ζητά:

- Παράταση του χρόνου εφαρμογής των Μειωμένων Συντελεστών Φ.Π.Α.

- Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

- Παράταση καταβολής φόρου εισοδήματος.

- Παράταση καταβολής Φ.Π.Α.

- Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων (επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων).

- Παράταση καταβολής όλων των βεβαιωθέντων φόρων και εισφορών, ληξιπρόθεσμων και μη.

- Απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)

- Παρέμβαση της κυβέρνησης για πάγωμα καταβολής δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και κατοίκων προς τις τράπεζες.

- Μείωση στα τιμολόγια ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

- Επιδότηση των μετακινήσεων από και προς τη Λέσβο.

- Μέριμνα για αυξημένο επίδομα θέρμανσης κατά τον επερχόμενο χειμώνα στις πληγείσες περιοχές.

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top