FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτική
- 14|06|2017 19:29

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δημόσιες δηλώσεις και εκτιμήσεις  ατόμων που επικαλούνται την επιστημονική τους ιδιότητα,   σε σχέση με τον σεισμό της 12-6-2017 που έπληξε  τη Λέσβο, καλεί τους πάντες να αρθούν στο ύψος της ευθύνης  που απαιτούν οι περιστάσεις.

Να σεβαστούν  επιτέλους τον πόνο και την καθημερινή αγωνία  των ανθρώπων, ιδιαίτερα της  Λέσβου και να σταματήσουν να τους δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση
Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης απέστειλε προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ακόλουθη  επιστολή:

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου,
κ. Ξένη Δημητρίου

Αξιότιμη κ. Εισαγγελεύ,

Δεδομένης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχουν περιέλθει τα νησιά της Χίου και Λέσβου από το σεισμό της 12-6-2017, η πολιτεία, παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή στενά την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς ενημέρωσής της (Εθνικό Αστεροσκοπείο κ.λ.π.), λαμβάνει εξαρχής  όλα τα απαιτούμενα μέτρα με σκοπό την  ασφάλεια των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, την εφαρμογή της πολιτικής προστασίας, της εκτίμησης και αποκατάστασης των ζημιών και την κατά το δυνατό άμεση επαναφορά της ομαλότητας της καθημερινότητας της ζωής στις πληγείσες περιοχές.
Δυστυχώς, εν μέσω της κρισιμότητας της κατάστασης αυτής, άτομα επικαλούμενα την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν  δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις, που παρεμποδίζουν σοβαρά το ανωτέρω έργο της και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.
Μετά ταύτα, σας γνωρίζουμε όλα τα ανωτέρω και παρακαλούμε να προβείτε στα εκ νόμου προβλεπόμενα, προκειμένου η Πολιτεία ανεμπόδιστα να επιτελέσει το έργο της.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Σπίρτζης

Κατηγορία Οικονομία
- 14|06|2017 19:16

Μέχρι σήμερα, όταν ταξιδεύαμε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία ανήκαμε, χρέωνε σε διαφορετική, υψηλότερη τιμή τις επικοινωνίες μας (τηλεφωνικές κλήσεις, SMS, δεδομένα) στην εν λόγω χώρα. Κατά την τελευταία 10ετία η ΕΕ είχε απαιτήσει σταδιακά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μειώσουν σημαντικά τα τέλη περιαγωγής, υπέρ των καταναλωτών.

Από την 15η Ιουνίου 2017 εξαφανίζονται και τα τελευταία τέλη περιαγωγής που πληρώναμε ακόμη στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όταν ταξιδεύαμε σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ. Κάθε υπάρχον ή νέο συμβόλαιο που περιλαμβάνει υπηρεσίες περιαγωγής θα μετατρέπεται εξ' ορισμού σε συμβόλαιο περιαγωγής σαν στο σπίτι σας (διεθνής περιαγωγή σε εγχώριες τιμές). Οι νέοι ενωσιακοί κανόνες καλύπτουν υπηρεσίες δεδομένων, φωνητικές κλήσεις, αλλά και SMS.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Τζόζεφ Μούσκατ, εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησαν σε από κοινού δήλωση: «Σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής αποτελεί πραγματικά ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Από τώρα και στο εξής, οι πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ θα μπορούν να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να συνδέονται μέσω των κινητών τους τηλεφώνων με το ίδιο κόστος όπως στη χώρα τους. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο απτές επιτυχίες της ΕΕ. Τα τελευταία 10 χρόνια, τα θεσμικά μας όργανα κατέβαλαν από κοινού τεράστιες προσπάθειες για να εξαλείψουν αυτήν την αδυναμία της αγοράς. Κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος πολίτης διέσχιζε τα σύνορα για να μεταβεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, είτε για ταξίδι αναψυχής, είτε για εργασία ή σπουδές, είτε απλώς και μόνον αυθημερόν, απέφευγε να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο ανησυχώντας για το ύψος του λογαριασμού που θα αντίκριζε όταν επέστρεφε στη χώρα του εξαιτίας των χρεώσεων περιαγωγής. Οι εν λόγω χρεώσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Από αύριο, θα μπορείτε να παραμένετε συνδεδεμένοι ενόσω ταξιδεύετε εντός της ΕΕ με το ίδιο κόστος που θα είχατε στη χώρα σας.»

Κατηγορία Πολιτική
- 14|06|2017 19:10

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης που επισκέφθηκε σήμερα την Χίο μαζί με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου αναφέρθηκε και στον σεισμό που έπληξε τη Λέσβο τονίζοντας πως το Υπουργείο Οικονομίας και η Κυβέρνηση κινητοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών:

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη κινητοποιώντας όλες τις υπηρεσίες μας για την γρήγορη ανακούφιση των πληγέντων. Ως Υπουργείο Οικονομίας θα ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κα Κρέτσου που έδωσε μάχη στην Επιτροπή ώστε να υπάρχει 100% χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».

Η κ. Κρέτσου την Τρίτη είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή πως σήμερα Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθεί την Λέσβο, τροποποιώντας το αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης της.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των οικονομιών των νησιών του Αιγαίου ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό των νησιών μας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και να ανταπεξέλθουν στο ανθρωπιστικό καθήκον της υποδοχής χιλιάδων συνανθρώπων μας προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στις ακτές τους. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε δύο ξεχωριστά αναπτυξιακά προγράμματα, ειδικά για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ και έρχονται να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να χρηματοδοτήσουν σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Είναι στοχευμένα στις ανάγκες των νησιών και στηρίζονται στην ισότιμη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς.

Τα Προγράμματα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και αυτές τις μέρες εντάσσονται τα πρώτα έργα. Ήδη έχει κατατεθεί μία πολύ καλή πρόταση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη δημιουργία cluster εξωστρέφειας στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας η οποία κινείται ακριβώς στο πνεύμα των αναπτυξιακών στόχων που θέτουμε μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα. Ακόμη, συμφωνήθηκε σήμερα ο Δήμος Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να υποβάλουν από κοινού την πρότασή τους για την χρηματοδότηση μελέτης επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, ένα έργο κρίσιμης σημασίας για το νησί. Περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες προτάσεις.

Επιπλέον, ενισχύουμε τα νησιά με περισσότερους πόρους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Επενδύσεων για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών - πρόσφατά μάλιστα εντάξαμε νέα έργα ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - και συστήσαμε ομάδα για την υποστήριξη των μικρών νησιών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, παρέχοντας εξειδικευμένο προσωπικό από το Υπουργείο. Ακόμη, μέσα από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, διαθέτουμε άλλα 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών. Είμαστε παρόντες, με κάθε χρηματοδοτικό και θεσμικό μέσο που έχουμε στη διάθεση μας, για να βοηθήσουμε τα νησιά να αξιοποιήσουν τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες τους».

Κατηγορία Παιδεία
- 14|06|2017 19:05

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την αναβολή μέχρι νεοτέρας στις Πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές της Λέσβο, συνυπολογίζοντας την κήρυξη του νησιού σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Η απόφαση αφορά τόσο τα Γενικά Ενιαία Λύκεια, όσο και τα ΕΠΑΛ, στα εξεταστικά κέντρα της Λέσβου.

Ωστόσο, μετά την εξέταση καταλληλότητας των εξεταστικών κέντρων της Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, η οποία διαπιστώθηκε κατόπιν αυτοψίας, οι εξετάσεις θα συνεχιστούν κανονικά, όπως και στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης  Βορείου Αιγαίου, δηλαδή σε εκείνα της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου από σήμερα, 15 Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα επανάληψης των Πανελληνίων εξετάσεων για όσα μαθήματα δεν πραγματοποιήθηκαν θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό από το Υπουργείο.

Κατηγορία Κοινωνία
- 14|06|2017 18:42

Με ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναστέλλεται η λειτουργία δύο κτιρίων του ιδρύματος, προκειμένου να ελεγχθούν πλήρως, μετά τον σεισμό.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας στα κτίρια της πανεπιστημιακής μονάδας Μυτιλήνης, που διενεργήθηκε από στελέχη της Κεντρικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών (ΚΔΤΥ), διαπιστώθηκαν από τον μακροσκοπικό έλεγχο τα εξής:

- «Χατζηγιάννειο» κτίριο, στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου 13: Απέναντι από αυτό το κτίριο υπάρχει κτίριο το οποίο παρουσιάζει βλάβες από τον σεισμό και πιθανώς είναι επικίνδυνο. Ως εκ τούτου, η διέλευση από αυτό το σημείο κρίνεται επικίνδυνη. Η ΚΔΤΥ απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ζήτησε να ελεγχθεί το κτίριο και να ληφθούν μέτρα ασφάλειας.

- Κτίριο στην οδό Καραντώνη 11: Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, στον θόλο της κεντρικής εισόδου, αλλά και στους θόλους των αντίστοιχων εξωτερικών θυρών στους υπερκείμενους ορόφους. Επίσης, στον θόλο της πίσω εξωτερικής πόρτας αλλά και τις αντίστοιχες πόρτες στους υπερκείμενους ορόφους, σε εσωτερικούς τοίχους, φέροντες ή μη, σε γωνίες κ.λπ. Μάλιστα, πολλές από ρωγμές διαπιστώθηκαν και στις δύο πλευρές του τοίχου.

Τα παραπάνω κτίρια δεν θα λειτουργούν έως ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατηγορία Κοινωνία
- 14|06|2017 18:24

Τη Μυτιλήνη επισκέφτηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΜΚΟ «Αποστολή» προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες από τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας, κατοίκους της νότιας Λέσβου.

Ο κ. Ιερώνυμος με τους τοπικούς μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης, αφού επισκέφτηκε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου στην πόλη της Μυτιλήνης, ο οποίος υπέστη ζημιές, κατευθύνθηκε στο πολύπαθο χωριό της Βρισάς.

Εκεί ενημερώθηκε από ειδικούς και εκπροσώπους των κατοίκων του χωριού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τους πληγέντες από τον ισχυρό σεισμό. «Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή σε ένα όμορφο παραδοσιακό οικισμό. Και η καταστροφή αυτή συνοδεύτηκε από ένα θάνατο» σημείωσε, υπενθυμίζοντας τον εκκλησιαστικό ύμνο με τον οποίο ζητείται «η προστασία του Θεού από τη φοβερή απειλή του σεισμού». Όπως είπε «όλα μπορούν να γίνουν ξανά και οι περιουσίες που χάθηκαν και οι εκκλησίες».

Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε επίσης την ανάγκη της ενίσχυσης της Λέσβου που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πολιτεία θα σπεύσει να λειτουργήσει ανάλογα.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και η Εκκλησία θα κάνει όπως πάντα αυτό που πρέπει».

Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατηγορία Πολιτική
- 14|06|2017 18:21

Με ξεκάθαρη δέσμευση -χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για την επεξεργασία του σχεδίου- για την ανοικοδόμηση της Βρίσας αναχωρεί από το νησί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Ο τελευταίος στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου, έδειξε να αντιλαμβάνεται την έκταση της ζημιάς που υπέστησαν οι κάτοικοι του γραφικού χωριού αλλά και την αναγκαιότητα να αποκατασταθεί «εδώ και τώρα», αφού δεσμεύτηκε ακόμη και για την επιδότηση ενοικίου στους πληγέντες και άστεγους σήμερα κατοίκους αλλά και για μέτρα φοροαπαλλαγής τους.

 

Ούτε ΕΦΚΑ, ούτε ΕΝΦΙΑ, ούτε ΦΠΑ…

Ο υπουργός, ο οποίος -όπως ήταν φυσικό- μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνεδρίασης ως ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για τις ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός της Δευτέρας, ικανοποίησε ουσιαστικά τα βασικά αιτήματα τόσο της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου όσο και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, αφού, πριν αναφερθεί στο σχέδιο «ανακατασκευής» της Βρίσας, ανακοίνωσε την επιδότηση ενοικίου στους άστεγους κατοίκους του οικισμού αλλά και την κάλυψη των εξόδων για ξενοδοχεία, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα μείνει κανένας σε καταυλισμό». Ακόμη πιο σημαντικό μέτρο ελάφρυνσης της απρόσμενης δυσμενούς εξέλιξης με τον σεισμό για τους κατοίκους της Βρίσας ήταν η προαναγγελία φοροαπαλλαγής τους, με τον υπουργό να αίρει το βάρος του ΕΦΚΑ, του ΕΝΦΙΑ αλλά και της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης σε λίγες ημέρες.

 

«Άντεξαν οι υποδομές»

Ο κ. Σπίρτζης, παρουσία της περιφερειάρχη και του δημάρχου αλλά και των βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ) Γιώργου Πάλλη και (ΝΔ) Χαράλαμπου Αθανασίου και Κώστα Καραμανλή, σχολίασε πως οι ζημιές που καταγράφησαν στο νησί -πλην Βρίσας- δεν ήταν μεγάλες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του πως αυτές περιορίστηκαν μόνο στα παλιά κτήρια. «Οι νεότερες άντεξαν», είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας και τη σημασία τού ότι δεν υπήρξαν προβλήματα σε σχολεία, στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας και σε υποδομές όπως στο αεροδρόμιο ή στα λιμάνια.

 

«Πρότυπος οικισμός η Βρίσα»

Για τη Βρίσα, ωστόσο, ειδικότερα ανέφερε πως «είναι ευκαιρία να την κάνουμε πρότυπο οικισμό με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της και με τη δημιουργία των απαραίτητων δικτύων». Για να μιλήσει στη συνέχεια για τις αποζημιώσεις των κατοίκων με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών, στη βάση ενός νέου μοντέλου ανακατασκευής για τη Βρίσα, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

Για τον σεισμό καθ’ αυτό, ο υπουργός σχολίασε πως το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί και το παρακολουθούν οι επιστήμονες, ενώ, μιλώντας για την παρουσία των 100 περίπου μηχανικών στο νησί, είπε: «Ελέγχθηκαν μέχρι αυτήν τη στιγμή 251 κτήρια, τα 104 μη κατοικήσιμα και τα υπόλοιπα κατοικήσιμα», προαναγγέλλοντας την εντατικοποίηση των ελέγχων τις επόμενες ημέρες αλλά και την ύπαρξη δευτεροβάθμιων ελέγχων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Για να κλείσει την τοποθέτησή του, εξαίροντας το έργο των τοπικών αρχών από την πρώτη στιγμή του σεισμού έως και σήμερα.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πολιτική
- 14|06|2017 17:28

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017  πραγματοποιήθηκε από μηχανικούς  όλων των φορέων  πρωτοβάθμιος έλεγχος κτιρίων στις περιοχές Ακράσι, Αμπελικό. Λισβόρι, Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Πλαγιά, Πλωμάρι, Βρίσα.

Κατά ένα γενικό ποσοστό από τις παραπάνω περιοχές που ελέγχθηκαν δύο στα τρία κτίρια χαρακτηρίστηκαν ως προσωρινά μη κατοικήσιμα και  με ανάγκη επισκευών (κίτρινα). Οι έλεγχοι από τους μηχανικούς θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες έως ότου καλυφθεί το σύνολο των χωριών της Λέσβου και της πόλης της Μυτιλήνης.  

Συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου συνεχίζουν να επιχειρούν στις παραπάνω περιοχές κάνοντας επεμβάσεις όπου υπάρχει ανάγκη.

Σχετικά με τους 150 σεισμόπληκτους κατοίκους της Βρίσας ο Δήμος Λέσβου έχει εξασφαλίσει τη διαμονή και τη διατροφή τους σε ξενοδοχεία των Βατερών, της Νυφίδας και της Καλλονής για τις επόμενες 15 ημέρες.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι οι πολίτες που έχουν πληγεί από τον σεισμό μπορούν να καταθέσουν αίτημα καταγραφής ζημιών ή οικονομικής ενίσχυσης:

  • Στο Τμήμα Γραμματείας- Διοικητικής Μέριμνας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Ν.Π. (Μ. Ασίας 2 Μυτιλήνη)
  • Να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 2251350280, 2251350281, 2251350282, 2251350283, 2251350284, από 08:00 έως 20:00  και
  • Στην ιστοσελίδα www.ypai.gr 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 14|06|2017 17:18

Ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο και ειδικότερα στη Βρίσα. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε από το χωριό που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές από τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας.
"Επισκέφθηκα, σήμερα, τη Μυτιλήνη, το χωριό της Βρίσας, όπου, δυστυχώς, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την τεράστια καταστροφή, την οποία έχει υποστεί αυτός ο πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια σε αυτές τις περιπτώσεις.


Πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρώτα να καταγραφούν, με μεγάλη ταχύτητα, όλες οι ζημιές. Και, στη συνέχεια, η οργανωμένη Πολιτεία και η Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Να εκδοθούν τάχιστα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα καλύψουν οικονομικά όσους επλήγησαν. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια προσωρινή στέγη. Να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους. Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο: Να δρομολογηθεί σταδιακά - και αφού έχουν προχωρήσει όλες οι επιστημονικές μελέτες - η δύσκολη και επίπονη διαδικασία ανακατασκευής αυτού του πολύ όμορφου χωριού.


Η συμβολή και αρωγή της Πολιτείας, όμως, δοκιμάζεται σε βάθος χρόνου. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε βάθος χρόνου. Να σιγουρευτούμε ότι το πολύ όμορφο αυτό χωριό θα ξαναζήσει και δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
Είναι προσωπική δέσμευση, δική μου και της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα σκύψουμε με πολλή μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα".

Κατηγορία Πολιτική
- 14|06|2017 17:18

Παρεμβάσεις, ωστόσο, υπήρξαν και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, με τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να κάνει την αρχή, ζητώντας αποζημίωση εκ μέρους της Ε.Ε. των πληγέντων από τους σεισμούς σε Λέσβο και Χίο.

Ειδικότερα, με αφορμή τη συζήτηση για την παροχή πρόσθετης βοήθειας σε κράτη-μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ο Νότης Μαριάς είπε: «Η πολιτική συνοχής της Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει τις χώρες που έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά λόγω της κρίσης. Κυρίως αυτό αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, κυρίως την Ελλάδα, που υποφέρει από τις πολιτικές λιτότητας και βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιπλέον, πρέπει η Ε.Ε. να διαμορφώσει μια πολιτική αποτελεσματικής αποζημίωσης των χωρών της συνοχής που έχουν υποστεί ζημιές λόγω σεισμών όπως είναι και οι ζημιές που προκάλεσε πριν από λίγες ώρες στη Λέσβο ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 ρίχτερ».

Ερώτηση κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ευρωβουλευτής ρώτησε την Κομισιόν αν και πώς σκοπεύει να σταθεί αλληλέγγυα απέναντι στους κατοίκους του, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξαν τόση ανθρωπιά στους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο εκεί.

 

 

 

Η Κρέτσου έρχεται και στη Λέσβο και υπόσχεται:

 

«Χρηματοδότηση για κάλυψη των ζημιών»

 

Η Ελλάδα δικαιούται έως και 100% χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Τη διαβεβαίωση αυτήν έδωσε η αρμόδια επίτροπος για τη Συνοχή Κορίνα Κρέτσου σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την πορεία της Συνοχής και τη στήριξη των χωρών που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές.

Ειδικότερα, η επίτροπος, απαντώντας στους Έλληνες ευρωβουλευτές που έθεσαν το θέμα, μεταξύ αυτών και η Μαρία Σπυράκη της Ν.Δ., ανέφερε: «Καταρχάς, κυρία Σπυράκη, κύριε Παπαδημούλη, κύριε Μαριά, το είπα από την αρχή στην πρώτη μου ομιλία ότι έχετε την πλήρη αλληλεγγύη μας και συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό για τον σεισμό που έπληξε τα νησιά του Αιγαίου. Και θα αλλάξω το πρόγραμμά μου. Αύριο θα μεταβώ στην Αθήνα και μεθαύριο στα σεισμόπληκτα νησιά. Και μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείναμε 100% χρηματοδότηση για τις θεομηνίες και φυσικές καταστροφές».

Κατηγορία E-TV
- 14|06|2017 16:28
Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top