FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 13|06|2017 23:04

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει αυστηρός αστυνομικός έλεγχος. Επιτρέπεται να περάσουν μόνο οι θεσμικοί φορείς, τα σώματα ασφαλείας, οι δυνάμεις του Στρατού, οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, το κλιμάκιο των μηχανικών που έσπευσε από την Αθήνα και όσοι κάτοικοι βρίσκουν το κουράγιο να επισκεφτούν τις χαμένες περιουσίες τους. Οι λόγοι του αυστηρού ελέγχου προφανείς.

Τα μισογκρεμισμένα κτήρια στέκουν οριακά και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να διασχίσει κανείς τα γραφικά μέχρι προχθές στενά σοκάκια της Βρίσας, με δεδομένη και την αναμονή μετασεισμών. Δεν είναι όμως μόνο τούτο. Μέσα στα συντρίμμια οι άτυχοι κάτοικοι του χωριού έχασαν κυριολεκτικά τις περιουσίες τους. Δεν μπορεί λοιπόν να περνάει ο οποιοσδήποτε από το χωριό, το οποίο πλέον σκανάρεται μεταφορικά και κυριολεκτικά (αφού θα χρησιμοποιηθούν και λέιζερ) από χθες το πρωί από ειδικούς επιστήμονες και μηχανικούς για να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής στη Βρίσα και να ξεκινήσει η προσπάθεια -ελπίζεται άμεσα και με ουσιαστική βοήθεια- ανοικοδόμησης.

 


Το πρώτο φως της ημέρας στο χωριό, που έλκει το όνομά του από την πανέμορφη μυθική Βρισηίδα -για χάρη της οποίας λίγο έλειψε να χαθεί για τους Έλληνες ο επικός Τρωικός πόλεμος του Ομήρου, αφού έριζαν Αχιλλέας και Αγαμέμνονας- ξυπνά ξανά τον εφιάλτη . Τίποτα δεν θυμίζει εξάλλου τον ιδιαίτερο οικισμό και έναν από τους παλαιότερους στο νησί, που ερήμωσε από τη μια ημέρα στην άλλη. Γκρέιτερ και πάσης λογής μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν ίσα ίσα τα σοκάκια, να απομακρύνουν (ει δυνατόν) ό,τι θεωρείται (πολύ) επικίνδυνο, για να διευκολύνουν μεταξύ άλλων και το έργο της καταγραφής των ζημιών.

Η καταγραφή των ζημιών με επίγεια μέσα και drones
Η καταγραφή πάντως ξεκίνησε και επίσημα χθες από την ομάδα του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, από το ειδικό κλιμάκιο των μηχανικών που ήρθαν από την Αθήνα αλλά και από την ειδική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επίγεια μέσα αλλά και με drones, σε μια προσπάθεια τρισδιάστατης απεικόνισης του μεγέθους του κακού που προκάλεσε ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας. Μάλιστα, ήδη από τα πλέον αρμόδια χείλη του προέδρου του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα, που μίλησε στην κάμερα του «emprosnet», η καταστροφή υπολογίζεται σε ποσοστό 75% των οικιών του χωριού και σαν φυσικό επακόλουθο όλες οι κατασκευές που έχουν πάθει ζημιές είναι προς κατεδάφιση.

Λέκκας: «Θα γίνει ξανά η Βρίσα, περιμένουμε δύο μετασεισμούς»

«Αν δούμε τις λιγοστές ζημιές στα παρακείμενα χωριά, σε σχέση με αυτό που έγινε στη Βρίσα, μπορούμε πράγματι να πούμε πως αυτό αποτελεί πραγματικά μια παραφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε:
«Προσπαθούμε λοιπόν να προσεγγίσουμε τα αίτια των μεγάλων ζημιών και σαν πρώτη προσέγγιση μπορούμε να πούμε πως οφείλονται καθαρά στις εδαφικές συνθήκες (χαλαρά εδάφη), στον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα και στη συστοιχία των σεισμικών κυμάτων που ενισχύθηκαν σε αυτήν την περιοχή καθώς και σε πιθανές ανακλάσεις ή διαθλάσεις της σεισμικής ενέργειας. Από εκεί και πέρα, υπάρχει τεράστιος χώρος για έρευνα, προκειμένου οι καινούριες κατασκευές που θα γίνουν να είναι κατασκευές άτρωτες με βάση τούς αρχιτεκτονικούς κανόνες και επιταγές της παλιάς πόλης».
Πώς εκτιμά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο επόμενο διάστημα για τη Λέσβο όμως; «Μέχρι στιγμής η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς. Είναι πλούσια, αλλά για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να έχουμε δυο με τρεις ακόμα μετασεισμούς της τάξης των 5,5 και 5,6 της κλίμακας ρίχτερ για να είμαστε σε θέση να πούμε πως είμαστε σε πλήρη φάση της μετασεισμικής ακολουθίας», εξήγησε. 

Καλογήρου: «Να σταθούμε δίπλα στους πολίτες»

Στην είσοδο του χωριού, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επισκέπτεται ξανά τη Βρίσα και μιλά ασταμάτητα στο κινητό της και φαίνεται σα να συντονίζει τις ενέργειες που γίνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας.
«Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή», λέει στο «Ε» χωρίς περιστροφές, εστιάζοντας πια στην επόμενη ημέρα. «Είμαστε στην προσπάθεια καταγραφής των αναγκών των πολιτών. Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα τους, με αποτελεσματικό τρόπο και ασφάλεια για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα», είπε, παραπέμποντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας που θα γινόταν χθες αργά το απόγευμα.

Ψάχνοντας στα συντρίμμια…

Στην πλατεία του Πλατάνου τώρα κι, αφού είναι αναγκαίο για να φτάσει σε αυτήν να περπατήσει κάποιος για αρκετά μέτρα κυριολεκτικά επάνω στα ερείπια, τα καφενεία είναι κλειστά.

Οι καρέκλες και τα τραπέζια τους φιλοξενούν μόνο τους εξουθενωμένους άνδρες της πυροσβεστικής και εργαζομένους των συνεργείων του δήμου, που επιχειρούν υπό τις οδηγίες των αντιδημάρχων Γιώργου Κατζανού και Γιάννη Αμπουλού. Παραδίπλα μια ηλικιωμένη γυναίκα με δάκρυα στα μάτια, ζητά από τους πυροσβέστες, που έχουν ανέβει στη μισογκρεμισμένη κάμαρά της, να της κατεβάσουν μόνο δύο τρία πράγματα. Ένα συρτάρι με αντικείμενα συναισθηματικής αξίας για εκείνη «και κάποια ρούχα. Τίποτα άλλο», λέει ορθά κοφτά, συνειδητοποιώντας ίσως εκείνη τη στιγμή πως αυτά τα δύο πράγματα είναι τα μόνα που θα μπορέσει να κρατήσει από το σπίτι της που έπεσε. Για να έρθει ξαφνικά μια ακολουθία περιστοιχισμένη από εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τη Χριστιάνα Καλογήρου προσπαθούν να δώσουν κουράγιο στη γυναίκα, που δεν πείθεται πάντως ότι το κράτος θα μπορέσει να τη βοηθήσει να ξαναφτιάξει το σπιτικό της. «Φτάνει που είσαι καλά, όλα τα άλλα γίνονται…», της λένε οι εκπρόσωποι της πολιτείας και ευχή όλων είναι αυτή τους η κουβέντα να μη μείνει ως ένα απλό χτύπημα στην πλάτη…

Βίντεο- Φωτογραφία: Ιγνάτης Τσικνής-Βαγγέλης Παπαντώνης

Κατηγορία Πολιτική
- 13|06|2017 21:41

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, έφυγε από την ζωή ο επί σειρά ετών γραμματέας της Νομαρχικής Επιτροπής Λέσβου του κόμματος Ηλίας Βουλβούλης. Ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του κόμματος τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ηλίας Βουλβούλης ήταν επί 42 χρόνια μέλος του κόμματος. Ο εκλιπόν είχε γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου το 1950. Ήταν γιός του Κώστα και της Αιμιλιάς Βουλβούλη.

Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1975 στην Κομματική Οργάνωση Κυκλάδων, όπου υπηρέτησε έξι χρόνια ως δάσκαλος. Μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκπ/σης Λέσβου μέχρι τη συνταξιοδότησή του, εκλέχθηκε κατά καιρούς μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων στους συλλόγους δασκάλων στον Πειραιά και στη Λέσβο καθώς και αντιπρόσωπος στα Συνέδρια της ΔΟΕ. Από το 1998 έως και το 2002 ήταν  δημοτικός σύμβουλος στο δήμο της  Αγιάσου.

Χρημάτισε μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου  Λέσβου, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μυτιλήνης και Δ/ντής της εφημερίδας «Νέο Εμπρός».

Έκανε, επίσης, γραμματέας της ΚΟΒ Τζιάς (Κυκλάδες), Γραμματέας της ΚΟΒ Δασκάλων Πειραιά και  μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Δημοσίων Υπαλλήλων Πειραιά.

Από το 1984 μέχρι το 2015 υπήρξε μέλος διάφορων καθοδηγητικών οργάνων της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου, ενώ από το 1989 και μέχρι το 1996 έκανε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής. 

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ελένη και στις δύο κόρες του την Αιμιλία και τη συντρόφισσα Μαρία.

Η κηδεία του Ηλία θα είναι πολιτική και θα γίνει  στο νεκροταφείο του Αγ. Παντελεήμονα  την Πέμπτη, 15 Ιούνη, στις 5 το απόγευμα.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 13|06|2017 21:11

Η σεισμόπληκτη Βρίσα, έτσι όπως την απεικόνισε η ειδική ομάδα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά την Τρισδιάστατη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής, χθες.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 13|06|2017 20:49

Την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου ανακοίνωσε πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Ο Αρχιεπίσκοπος θα έλθει στο νησί για να επισκεφτεί την πληγείσα Βρίσα από το σεισμό και είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στη Λέσβο μέσα σε δύο χρόνια, μετά την παρουσία του στα πλαίσια της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.

Κατηγορία Περιβάλλον
- 13|06|2017 20:17

Μέχρι το τέλος του 2017 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητήσει από τους δήμους να δρομολογήσουν δραστηριότητες για διπλασιασμό της απόδοσής τους στην ανακύκλωση, ώστε να οδηγήσουν ουσιαστικά αυτοί το άρμα της κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων. Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες, ώστε να υπάρχουν 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τεχνική βοήθεια στους δήμους, προκειμένου να κάνουν εφαρμοστέα τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι οι πολίτες θα επιβραβεύονται ή δεν θα επιβαρύνονται ανάλογα με το πόση ανακύκλωση κάνουν, οι ΔΕΥΑ και οι φορείς νερού πρέπει να φτιάξουν τιμολόγια με μηδενική χρέωση νερού για όποιον κάνει οικονομία νερού στο σπίτι του, οι φορείς διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να έχουν διαφορετικά τιμολόγια ανάλογα με τις χρήσεις του νερού, ενώ σε επόμενο νόμο που ετοιμάζεται προβλέπεται ότι θα μπορούν οι δήμοι να εμπορεύονται υλικά που προκύπτουν από τα πράσινα σημεία και ενέργεια που προκύπτει από το βιοαέριο.

Για τις προωθούμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως υπάρχει διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο των πολιτών και σημείωσε ότι δεν μπορεί να έχει επιλέξει η Βουλή την απλή αναλογική στην κεντρική βουλευτική εκπροσώπηση και να μην συζητά η κοινωνία μας για την απλή αναλογική και στους δήμους. Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να ζητήσει να εφαρμοστεί ο περιορισμός των θητειών και για τους βουλευτές και για τους αυτοδιοικητικούς.

Είπε ακόμη ότι «η λειτουργία της μητρόπολης σε περιφερειακό επίπεδο θα θεσμοθετηθεί απόλυτα», ωστόσο για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Έχω ένα ερώτημα ποια θα είναι η μητροπολιτική διάσταση στη Θεσσαλονίκη, γιατί η Θεσσαλονίκη δυστυχώς καθυστερεί πάρα πολύ στα μητροπολιτικά καθήκοντα. Ακούστηκαν ζητήματα όπως οι συγκοινωνίες, η διαχείριση των απορριμμάτων, το παράκτιο μέτωπο. Είναι ζητήματα για τα οποία η πόλη δεν έχει προτάσεις και είναι πίσω από πολλές πόλεις της Ελλάδας στον ανταγωνισμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Για τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης σημείωσε, τέλος, ότι «μιλούν συνήθως με κομματικές και όχι αυτοδιοικητικές ταμπέλες και χρειάζεται υπέρβαση». «Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έκανε μια υπέρβαση για τους δασικούς χάρτες. Μίλησε για την ουσία της πολιτικής και διαχώρισε τις θέσεις της με την ΚΕΔΕ. Για τις αστικές συγκοινωνίες, όμως, ο πρόεδρός της στην τελευταία εκδήλωση δεν μίλησε με αυτοδιοικητική ταμπέλα, γιατί δεν συμφωνεί η αυτοδιοίκηση. Δεν υπήρχε όμως συλλογική απόφαση άρνησης της αυτοδιοίκησης της πόλης», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Κατηγορία Πολιτική
- 13|06|2017 20:09

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά με είδηση (που ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί στην πράξη), την υπόσχεση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη για άμεση «αποκατάσταση και ανακατασκευή της Βρίσας». Ο Υπουργός ο οποίος έδειξε να αντιλαμβάνεται την έκταση της ζημιάς των κατοίκων του γραφικού χωριού και την αναγκαιότητα αυτές να αποκατασταθούν «εδώ και τώρα», εξέφρασε την ικανοποίησή του γενικότερα για το ότι οι υποδομές του νησιού άντεξαν και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος εκκένωσης οικισμών.

Ο κ. Σπίρτζης ακόμη, εισακούοντας και τα σχετικά επιτακτικά αιτήματα της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου και του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ανακοίνωσε την επιδότηση -εκ μέρους της κυβέρνησης- ενοικίου για τους πληγέντες της Βρίσας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να μείνει κανένας (άστεγος σήμερα) κάτοικος σε καταυλισμό. Εννοώντας την κάλυψη των εξόδων και για ξενοδοχεία για να καλυφθούν άπαντες εξ αυτών που έχασαν από το σεισμό τα σπίτια τους. Κι όλα αυτά, μέχρι προφανώς να υλοποιηθεί η βασική δέσμευσή του, για ανοικοδόμηση της Βρίσας. Ευχή όλων φυσικά, η δέσμευση αυτή να μη μείνει σε αυτό το ρεπορτάζ...

Αναλυτικό ρεπορτάζ, στο αυριανό φύλλο του «Ε»

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|06|2017 19:35

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κρίση και ιστορική αλλαγή» του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνοντας επιστημονικό εργαστήριο με θέμα: «Ουτοπία και δυστοπία σε καιρούς κρίσης».

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου και θα είναι ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σε αυτές θα μιλήσουν ο κ. Αντώνης Λιάκος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Χορεύοντας με την ουτοπία» (15/6, 19:30), καθώς και η κ. Ιωάννα Λαλιώτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Ουτοπία: κρίση και κριτική» (16/6, 18:15). Επίσης, σε στρογγυλή τράπεζα, θα συζητηθεί το θέμα «Ουτοπία και δυστοπία σε καιρούς κρίσης» (16/6, 20:00-21:00), με τους Βίκυ Ιακώβου, Ιωάννα Λαλιώτου, Αντώνη Λιάκο, Γιάννη Σμαρνάκη και συντονιστή τον Βασίλη Αναστασιάδη.

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κρίση και ιστορική αλλαγή», στο τηλέφωνο 22510 36331 (κ. Έφη Δημοπούλου).

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|06|2017 18:33

Μια διοργάνωση, που έγινε θεσμός, πραγματοποιείται και φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (17-18/6), στο Δημοτικό Κήπο της Χίου. Πρόκειται για τη «CINEμάθεια 2017», ένα ξεχωριστό μαθητικό φεστιβάλ γυμνασίων και λυκείων του βορείου Αιγαίου, τα οποία συμμετέχουν υπό την καθοδήγηση των συντονιστών - εμψυχωτών καθηγητών και καθηγητριών τους, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο αλφαβητάρι εικόνων, γνώσεων, ανησυχιών και ερωτημάτων.

Συνολικά 40 ομάδες από γυμνάσια, λύκεια και ειδικά σχολεία των νησιών του βορείου και του νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν ταινίες μικρού μήκους, διάρκειας 10 λεπτών. Μεταξύ αυτών, εννιά έργα από το Νομό μας και συγκεκριμένα πέντε από σχολεία της Λέσβου, τρία από σχολεία της Λήμνου και ένα από τον Άγιο Ευστράτιο. Υπάρχουν επίσης 10 συμμετοχές από τις Κυκλάδες, εννιά από τα Δωδεκάνησα και ακόμη 12 από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, υπενθυμίζοντας ότι τα σχολεία μπορεί και πρέπει να είναι δημιουργικές κυψέλες, που δεν εφησυχάζουν, ούτε αδρανούν, αλλά αφουγκράζονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, δημιουργώντας.

 

H συμμετοχή των σχολείων μας

Τα σχολεία του Νομού Λέσβου θα εκπροσωπηθούν με τις εξής ταινίες:

- «Τα λόγια πληγώνουν» - Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης

- «Η selfie» - Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης

- «Τέσσερις αποχρώσεις του άγχους» - 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

- «Μια φωτογραφία αφηγείται» - ΓΕΛ Αγιάσου

- «Νίκη» - Εσπερινό Γυμνάσιο (με λυκειακές τάξεις) Μυτιλήνη

- «Ένας μήνας ακόμη» - Γυμνάσιο Μούδρου Λήμνου

- «Μια τραγωδία βγαλμένη από ταινία» - ΓΕΛ Μύρινας Λήμνου

- «Το στοίχημα» - Επαγγελματικό Λύκειο Μύρινας Λήμνου

- «Το μέτρημα» - Λυκειακές τάξεις Γυμνασίου Αγίου Ευστρατίου

Η «CINEμάθεια 2017» διοργανώνεται σταθερά από το 2013 μέχρι σήμερα, μέσω του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

 

Επιφανείς κριτές

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, η κριτική επιτροπή απαρτίζεται μεταξύ άλλων και από σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης.

Τα ντοκιμαντέρ της πρώτης κατηγορίας θα κρίνουν οι: Λευτέρης Βενιάδης (συνθέτης), Στρατής Βογιατζής (φωτογράφος-κινηματογραφιστής), Ελένη Καλογρίδου (σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ), Γιάννης Σκοπετέας (Επίκουρος Καθηγητής σεναριογραφίας και σκηνοθεσίας Παν. Αιγαίου), Ειρήνη Στείρου (κινηματογραφίστρια), Μικέλα Χαρτουλάρη (δημοσιογράφος).

Τα έργα μυθοπλασίας θα κρίνουν οι: Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Αντώνης Κιούκας (σκηνοθέτης - διευθυντής εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε σινεμά»), Παναγιώτης Κυριακουλάκος (καθηγητής τμ. Μηχανικών Σχεδίασης & Συστημάτων Παν. Αιγαίου), Υρώ Μανέ (ηθοποιός), Θοδωρής Πυλιώτης (δημοσιογράφος), Άγγελα Τσιμπιρλού (μαέστρος).

Επιπρόσθετα, τρεις κριτές θα είναι κοινοί και στις δύο κατηγορίες. Συγκεκριμένα οι: Φίλιππος Μανδηλαράς (συγγραφέας εφηβικής-παιδικής λογοτεχνίας), Πάρις Ξυνταριανός (σχεδιαστής - street artist) και Δέσποινα Τομαζάνη (ηθοποιός - λογοτέχνις).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαγωνιζόμενοι θα κριθούν και στη συνοδευτική αφίσα των έργων τους από ξεχωριστή κριτική επιτροπή, την οποία θα αποτελούν οι: Γιάννης Βούλγαρης (πρόεδρος φωτογραφικής λέσχης Χίου), Γιώργος Κάκαρης (δημιουργός διαδικτυακού περιοδικού «Απλωταριά»), Γεωργία Μίτση (επιμελήτρια γραφιστικών τεχνών), Ελένη Ορνεράκη (διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τεχνών «Ορνεράκης»), Αλέξανδρος Πολιτάκης (σκηνοθέτης - γραφίστας).

 

Κατηγορία Υγεία
- 13|06|2017 17:14

Η Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ Λέσβου ανέστειλε την προγραμματισμένη στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Λέσβος, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Δευτέρας. Σε ανακοίνωση της η Ένωση εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της νεκρής από τη Βρίσα και την αλληλεγγύη μας στους τραυματίες και τους πληγέντες.

Κατηγορία Κοινωνία
- 13|06|2017 17:07

 

Ο καταστροφικός σεισμός που έγινε χθες 12/6 στο νησί μας, και άφησε πίσω του μία νεκρή γυναίκα, δεκάδες τραυματίες, μεγάλες ζημιές κυρίως στο νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού μας, και ένα ολόκληρο χωριό στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής, δείχνουν για άλλη μια φορά την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Η εικόνα αυτή έρχεται δυστυχώς για άλλη μια φορά να αναδείξει την ανύπαρκτη υποδομή που υπάρχει, την ανεπάρκεια στην αντισεισμική θωράκιση.

Ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές και τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης είναι παραπάνω από επιτακτικά, γιατί είναι μέτρα άμεσης προτεραιότητας που αφορούν την ζωή του λαού, των κατοίκων της Λέσβου. Όπως και στον καταστροφικό σεισμό στην Κεφαλονιά πριν μερικά χρόνια, έτσι και σήμερα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι στον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση δεν δίνατε να σπαταλήσει πόρους για την προστασία των πολιτών, αν αυτοί οι πόροι δεν έχουν την προοπτική κέρδους. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν οι αρμόδιοι γρήγορα θα στεγνώσουν, όμως τα προβλήματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν και να διογκώνονται αν δεν μπουν στο επίκεντρο πραγματικά οι λαϊκές ανάγκες.

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, στέκεται δίπλα στα προβλήματα των σεισμοπαθών στο νησί μας. Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα η κυβέρνηση και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν από το σεισμό.
  • Να υπάρξει άμεση μέριμνα για τη στέγασή τους.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και πάγωμα χρεών για πληγέντες.
  • Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί, όπου έχουν ξεκινήσει.
  • Άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους.
  • Να παγώσουν τα χρέη προς τράπεζες και εφορία των πληγέντων.
  • Να ελεγχθούν προσεισμικά το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τα σχολεία του νησιού
  • Μέτρα αντισεισμκής θωράκισης. Δημιουργία αντισεισμικών και αντιπλημμυρικών έργων.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 13|06|2017 16:56

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε αίτημα στην Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με το οποίο ζητάει την έκδοση σχετικής εγκυκλίου για την παράταση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων και υποβολής φορολογικών δηλώσεων των κατοίκων της Λέσβου που επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό. Ακολουθεί η επιστολή της Περιφερειάρχη στην Υφυπουργό Οικονομικών:

 «Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την αριθ. 4229/13-06-17 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ: 7Τ05465ΧΘ7-66Κ), κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας όλες οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λόγω ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί της Λέσβου την 12 Ιουνίου 2017. Η εν λόγω απόφαση ισχύει μέχρι τις 12  Δεκεμβρίου 2017.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, κτίρια, δημόσιες υποδομές και καταστήματα. Είναι σαφές ότι οι πληγέντες υπέστησαν και ανάλογη οικονομική επιβάρυνση, πράγμα που καθιστά  αδύνατη την ανταπόκρισή τους στην έγκαιρη τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Εισηγούμαστε για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου (ΠΟΛ) για την παράταση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων και υποβολής φορολογικών δηλώσεων των κατοίκων της Λέσβου».        

Κατηγορία Πολιτική
- 13|06|2017 16:27

Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού των 6,3 Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, η τοπική οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι ευθύνη του κράτους είναι να παρέχει στέγη, τροφή, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στους πληγέντες για όσο καιρό χρειασθεί προκειµένου να αποκατασταθούν οι ζηµιές και να επιστρέψουν όλοι µε ασφάλεια στα σπίτια τους - Αναστολή πληρωμών χρεών σε εφορία, ταμεία, τράπεζες. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ως εξής:

«Μια νεκρή πάνω από δέκα τραυματίες και ένα ολόκληρο χωριό η Βρίσα, ισοπεδωμένο, ζημιές στα χωριά και στο οδικό δίκτυο του νότιου νησιού είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του σεισμού που έπληξε σήμερα το Βόρειο Αιγαίο.

Η καταστροφή όμως που έπληξε τη Βρίσα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του Εγκέλαδου. Δείχνει την ανεπάρκεια της αντισεισμικής πολιτικής ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης ειδικότερα στην ύπαιθρο και τα χωριά της χώρας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από προηγούμενες σεισμικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα (π.χ. Κεφαλονιά 2014)

Επειδή ήδη έχει αρχίσει η παρέλαση κυβερνητικών στελεχών απαιτούμε άμεσα για τους πληγέντες από το σεισμό:

-Πλήρη αποζηµίωση όλων και αποκατάσταση των ζηµιών µε χρήµατα από τον κρατικό προϋπολογισµό

- Να µη βρεθεί κανείς στο δρόµο χωρίς σπίτι (εγκατάσταση οικίσκων βαρέως τύπου, επιδότηση ενοικίου κ.λπ.), φαγητό, ρεύµα και νερό για όσο καιρό χρειασθεί προκειµένου να αποκατασταθούν οι ζηµιές και να επιστρέψουν όλοι µε ασφάλεια στα σπίτια τους - Αναστολή πληρωμών χρεών σε εφορία, ταμεία, τράπεζες.

- Να ελεγχθούν άμεσα και ουσιαστικά όλα τα σχολεία και γενικά τα δημόσια κτίρια καθώς και πρόγραμμα καθολικού και δωρεάν ελέγχου των σπιτιών όλης της πληγείσας περιοχής.

- Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και κάθε ιδιοκτησίας εργατικών,  και φτωχομεσαίων λαϊκών οικογενειών.

Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή του πλανήτη. Δεν είναι δυνατόν να πετσοκόβονται στα πλαίσια της πολιτικής της παραμονής στο Ευρώ και την ΕΕ πάση θυσία τα κονδύλια για την αντισεισμική προστασία μαζί με κάθε άλλο κονδύλι προστασίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου εκφράζει την συμπαράσταση της στους πληγέντες του νησιού και θα είναι δίπλα τους στις δύσκολες αυτές στιγμές αλλά και στον αγώνα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top