FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 09 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Παιδεία
- 09|05|2017 21:07

Αυτοδυναμία για τη ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου.

Διπλασίασε τις έδρες της!

Με καταμετρημένο μόλις το 50% των ψήφων των εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ, η κάλπη έδειχνε σαφώς πρωτιά της ΔΑΚΕ. Σήμερα, Τρίτη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου, των αντιπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και των εκπροσώπων στο συνέδριο της ΟΛΜΕ από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης. 

Τα τελευταία αποτελέσματα που έλαβε το «Ε» ήταν στις 8 το βράδυ της Τρίτης και σε Τμήμα 304 ψηφισάντων, από όπου έγκυρα ήταν τα 285 ψηφοδέλτια, η ΔΑΚΕ έλαβε 153 ψήφους και ακολουθούν Αυτόνομη Πρωτοβουλία με 49, Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) με 46 ψήφους και Αγωνιστική Παρέμβαση με 37 ψήφους.

Συνολικά τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 558.

Από το 2015 έως χτες που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές τις τρεις έδρες κατείχε η Αυτόνομη Πρωτοβουλία, δύο έδρες η ΔΑΚΕ και δύο έδρες η Αγωνιστική Παρέμβαση.

Πλέον στο διοικητικό συμβούλιο μπαίνει ξανά το ΠΑΜΕ (Αγωνιστική Συσπείρωση), μία έδρα χάνει η Αγωνιστική Παρέμβαση και παραμένει με μία και μεγάλη φθορά υφίσταται η Αυτόνομη Πρωτοβουλία που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας την πρωτιά του 2015, δύο έδρες και παραμένοντας με μία. Αυτοδυναμία για τη ΔΑΚΕ που θα έχει 4 έδρες (έναντι δύο μέχρι χτες) στο 7μελές Διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ.

Έτσι οι έδρες κατανέμονται ως εξής

ΔΑΚΕ 4 έδρες

Αυτόνομη Πρωτοβουλία 1 έδρα

Αγωνιστική Παρέμβαση 1 έδρα

Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) 1 έδρα

Αναλυτικά η σταυροδοσία καθώς και ποιοι εκλέγονται στο ΔΣ, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Εμπρός.

Δείτε εδώ τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων

 

 

Κατηγορία Επιστολές
- 09|05|2017 20:15

Στον καιρό της μεγάλης ακμής και ευμάρειας κι ως φαίνεται της μεγάλης εργασιακής προσπάθειας που καταβλήθηκε στο Πλωμάρι, αρκετοί απ’ «Τσ’ αρχόγκ», θέλοντας να βοηθήσουν τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες τους, έχτισαν μερικά κτίρια από τα έσοδα των οποίων θα μπορούσαν αυτοί να ωφεληθούν.

Συν τω χρόνω και με βάση τις συνήθειες της εποχής, τα περισσότερα απ’ αυτά, που βασικά βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του οικισμού, πέρασαν στην ιδιοκτησία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, του Δήμου Λέσβου και των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Πλωμαρίου (τα περισσότερα), που συστήθηκαν κάποτε αφ’ ενός για την ορθή και έντιμη διαχείριση των προσόδων τους, και βεβαίως την διάθεση των προσόδων για την ανακούφιση πασχόντων και την ενίσχυση καλών μαθητών, αποφοίτων των σχολείων του Πλωμαρίου που ήθελαν, αλλά δεν είχαν όσα θα χρειάζονταν για να σπουδάσουν.

Τα ΦΙΠ διοικούνται από πενταμελή επιτροπή της οποίας πρόεδρος ex oficio είναι ο μητροπολίτης Μυτιλήνης (Ερεσού και Πλωμαρίου) και τέσσερα ακόμη μέλη εκλεγόμενα από έναν κύκλο, αυστηρώς προσδιορισμένου, προσώπων. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγεται πάντοτε και ο αρχιερατικός επίτροπος Πλωμαρίου. Του σημερινού συμβουλίου είναι επίσης μέλη ο αντιδήμαρχος Μανώλης Αρμενάκας καθώς και η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πλωμαρίου, Λίτσα Βάμβουρα και Γιώργος Μιχαλέλλης.

Το Δ.Σ. έχει περισσότερο από ένα εξάμηνο να συνεδριάσει, αφού ο πρόεδρός του, μητροπολίτης δεν το συγκαλεί, στην δε τελευταία συνεδρίαση αποχώρησαν τόσο αυτός όσο και ο αρχιερατικός του επίτροπος. Οι δε αποφάσεις του ευρισκόμενου εν απαρτία συμβουλίου και μετά την αποχώρηση δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, με δεδομένο ότι ο πρόεδρός του επιμένει ότι αποχωρώντας κήρυξε την λήξη της συνεδρίασης, χωρίς όμως να έχουν συζητηθεί τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αφορούσαν δε οι αποφάσεις, υποτροφίες σε οικονομικά αδύνατους φοιτητές και ενισχύσεις σε πάσχοντες. Έκτοτε σιωπή. Οι εκκλήσεις των τριών μελών του συμβουλίου στον πρόεδρο μένουν αναπάντητες, ενώ στο μεταξύ τα μισθώματα των ακινήτων τρέχουν, οι υποχρεώσεις των ΦΙΠ δεν ικανοποιούνται και οι υποχρεώσεις των τρίτων προς αυτά δεν αναζητούνται. Για παράδειγμα, παραμένει ανεκπλήρωτη υποχρέωση καταβολής του μισθώματος, μεγάλου καταστήματος που οφείλει εξαιρετικά μεγάλο ποσό, δυσανάλογο με τις δυνατότητές του.

Το ερώτημα που διατυπώνεται στην κοινή γνώμη της κωμόπολης, είναι γιατί σημειώνεται αυτή η αδράνεια. Γιατί συσσωρεύονται χρήματα χωρίς να επιτελούν τον σκοπό τους, όταν η πατρίδα μας, βιώνει την σκληρότερη οικονομική κρίση της εκατονταετίας και όλοι οι ανθρωπίνως σκεπτόμενοι, προσπαθούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενείς; Γιατί αρνείται ο δέσποτας να συγκαλέσει το Δ.Σ. όταν μάλιστα υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις των ΦΙΠ, όπως π.χ. η υποβολή φορολογικής δήλωσης, της οποίας η μη υποβολή τα προηγούμενα χρόνια, στοίχησε στον οργανισμό, καταβολή προστίμων ύψους 57.000 ευρώ. Γιατί δεν ενημερώνονται τα λαϊκά μέλη του συμβουλίου για την πορεία των οικονομικών των ΦΙΠ. Κάποιοι -με περισσή δυσπιστία- λένε πως ο πρόεδρος περιμένει να λήξει η θητεία του παρόντος συμβουλίου, ελπίζοντας στην εκλογή ενός άλλου πιο διαχειρίσιμου και πιο δεκτικού σε οδηγίες και υποδείξεις.

Το ερώτημα τελικά είναι τι λόγο είχαν να αφήσουν μέρος των χρημάτων τους οι ευεργέτες, αν γνώριζαν ότι δεν θα πραγματωνόταν η βούλησή τους, που ήταν η βοήθεια προς τους οικονομικά αδύναμους;

Τώρα πώς μου ήρθαν στο νου οι περίφημοι στίχοι του μεγάλου ποιητή Κώστα Βάρναλη:

«Όξω οι φτωχοί φωνάζανε “πεινάμε τέτοιες μέρες”

γερόντοι και γερόντισσες, παιδάκια και μητέρες.

Κι οι των επίγειων αγαθών σφιχτοί νοικοκυρέοι

ανοίξαν τα παράθυρα κι είπανε: “Φταιν οι αθέοι”»,

ένας Θεός ξέρει.

Κατηγορία Παιδεία
- 09|05|2017 17:11

Σχετικά με τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών που αφορούν το στεγαστικό θέμα του Μουσικού Σχολείου και για να μη δημιουργούνται αναστάτωση και σύγχυση σε γονείς και μαθητές, εν όψει μάλιστα και των εγγραφών για την Α΄ Γυμνασίου, 30 εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης διευκρινίζουν τη θέση του Συλλόγου για το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου.

Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών με ομόφωνη απόφασή του, διατυπωμένη σε πρακτικό τον περασμένο Φεβρουάριο, που έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως, έχει προσδιορίσει επακριβώς τις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου.

«Μέχρι σήμερα επισήμως και γραπτώς δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση που να καλύπτει τις παραπάνω ανάγκες», επισημαίνουν οι 30 εκπαιδευτικοί.

«Το σχολείο μας παραμένει στο χώρο του και αναζητά σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές, το Δήμο Λέσβου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τρόπους και λύσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες), που θα βελτιώσουν τις συνθήκες φοίτησης των μαθητών μας», καταλήγουν.

 

Ο γρίφος Καπιωτά

Από την πλευρά του, σε μια δήλωση - «γρίφο», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Μιχάλης Καπιωτάς, δηλώνει ότι θα τον χαροποιούσε ιδιαίτερα εάν οι ενέργειες που απορρέουν από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του νησιού μας, οδηγήσουν σε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και συμβάλλουν στην ορθή ανάπτυξή του.

Όμως το ζητούμενο πέρα από τις καλές προθέσεις και τις διαπιστώσεις που διατυπώνονται, είναι επιτέλους να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης», που να δρομολογεί λύση στο στεγαστικό του Μουσικού Σχολείου 23 χρόνια μετά την ίδρυση του στη Μυτιλήνη. Δεν είναι ούτε ένας χρόνος, ούτε μια δεκαετία, αλλά αισίως πάει να κλείσει 2.5 δεκαετίες με προσωρινές λύσεις και ευχολόγια, που παραπέμπουν την αντιμετώπιση του προβλήματος, στις καλένδες! Δικαιολογημένα αντιδρούν λοιπόν γονείς και εκπαιδευτικοί, αφού βλέπουν παλινωδίες στη διαχείριση του προβλήματος και προσωρινές λύσεις, που είναι το ίδιο προβληματικές με την υπάρχουσα κατάσταση, γεγονός που δεν προϊδεάζει ότι οι εντάσεις και η αναστάτωση δεν θα συνεχιστούν και τη νέα σχολική χρονιά. 

 

Κατηγορία Σκίτσα
- 09|05|2017 16:24
Κατηγορία Αγρότες
- 09|05|2017 15:30

Αύξηση στις εξαγωγές ελληνικού κρασιού προς τον Καναδά, της τάξεως του 66%, παρατηρείται από το 2010 μέχρι σήμερα καθώς και η τάση να ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό επισημαίνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τορόντο με αφορμή τις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) στον αμπελοοινικό τομέα, που υλοποιεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) για επαγγελματίες του οινικού κλάδου, αλλά και για το καταναλωτικό κοινό, σε Μόντρεαλ, Τορόντο, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Χιούστον.

Συνολικά 41 ελληνικά οινοποιεία με τουλάχιστον τρεις ετικέτες το καθένα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις οινογνωσίας στη Βόρεια Αμερική, με εκδηλώσεις φέτος σε πέντε πόλεις: στο Μόντρεαλ (2 Μαΐου), το Τορόντο (4 Μαΐου) και συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη (9 Μαΐου), το Σικάγο (11 Μαΐου) και το Χιούστον (16 Μαΐου).

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι επισκέπτες δοκίμασαν περισσότερα από 120 κρασιά, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη παρουσία στην αγορά του Καναδά και είναι άμεσα διαθέσιμα στο καταναλωτικό κοινό, ενώ άλλα αναζητούν τοπικό αντιπρόσωπο και διανομέα.

Οι εκδηλώσεις στο Τορόντο, αποτελούσαν στην ουσία τρεις διακριτές εκδηλώσεις, οι δύο πρώτες εκ των οποίων απευθύνονταν σε επαγγελματικό μόνο κοινό και εκπροσώπους του Τύπου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ανοικτή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, εκδήλωση με συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής και κατάλληλα ελληνικά και διεθνή εδέσματα.

Στις εκδηλώσεις για επαγγελματίες του χώρου, προηγήθηκε σεμινάριο οινογνωσίας από τον πρώτο Καναδό master sommelier, John Szabo, ο οποίος διακρίνεται για τις γνώσεις και την αγάπη του στο ελληνικό κρασί.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του γραφείου ΟΕΥ: «Στον απόηχο των εκδηλώσεων, το γραφείο μας, δέχθηκε θετικά σχόλια για την ποιότητα των ελληνικών οίνων και την αρτιότητα της οργάνωσης των εκδηλώσεων. Από τις ίδιες πηγές εκφράστηκε, όμως, για μια ακόμη φορά ο προβληματισμός για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά κρασιά (κυρίως τα ανωτέρας ποιότητας - vintages) στην αγορά του Καναδά και κυρίως τη δυσκολία εντοπισμού από τους καταναλωτές στα ράφια των καταστημάτων του κρατικού μονοπωλίου (LCBO) και τη μη σταθερή τροφοδότηση της αγοράς με συγκεκριμένα προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ενώ για παράδειγμα στο κατάστημα του μονοπωλίου στην ελληνική συνοικία Danforth, που λειτουργεί ως πιλοτικό κατάστημα για τα ελληνικά κρασιά, υπάρχει μια ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία ετικετών κρασιού και άλλων ελληνικών ποτών, σε άλλα, ιδίως περιφερειακά καταστήματα του LCBO, μετά από μεγάλη έρευνα, ανακαλύπτει κανείς μια-δυο ελληνικές ετικέτες, χωρίς καν ιδιαίτερη σήμανση για τη χώρα προέλευσης. Βήματα βελτίωσης φυσικά γίνονται διαρκώς, η δε κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά με τη δυνατότητα αγορών μέσω διαδικτύου, είναι όμως αναμφισβήτητο ότι η περαιτέρω εξάπλωση του ελληνικού κρασιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα σταθερής τροφοδότησης της αγοράς με ποικιλία σχετικών προϊόντων.

Με στόχο την άντληση των μεγαλύτερων δυνατών οφελών από την CETA, προτείνεται η ανάληψη συγκεκριμένων και μακροπρόθεσμων δράσεων προώθησης του κρασιού αλλά και ευρύτερα των ελληνικών τροφίμων στον Καναδά, βάσει ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου και κύκλου εκδηλώσεων προβολής και προώθησης ελληνικών προϊόντων, ο οποίος να περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής, την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας σε ελληνικά εστιατόρια και τη συνεργασία με τοπικές υπεραγορές τροφίμων για την προβολή των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ - ΠΓΕ. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να διευκολύνουν την επαφή των Καναδών καταναλωτών με τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα».

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατηγορία Αγρότες
- 09|05|2017 15:28

«Θεωρώ ότι οι δασικοί χάρτες είναι μια μεταρρύθμιση, ίσως η μεγαλύτερη που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να κατοχυρώσουν τη γη που καλλιεργούν και να μην έχουν αυτή την πολυετή ομηρία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Λάρισα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε πως η διαδικασία με τους δασικούς χάρτες τρέχει με καλούς ρυθμούς με βάση βέβαια το προσωπικό που υπάρχει. Ο ίδιος όμως τόνισε πως θα ήταν καλό να υπήρχε περισσότερος χρόνος, σημειώνοντας βέβαια πως «ο χρόνος αυτός σπαταλήθηκε εδώ και δεκαετίες».

«Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των θεσμών, καθώς οι Ευρωπαίοι τα χρήματα για τους δασικούς χάρτες, τα έχουν δώσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι επιφυλακτικοί ακόμα και για μια ολιγοήμερη παράταση, γιατί έχουν χρηματοδοτήσει σημαντικά μεταρρυθμιστικά έργα για την κοινωνία και τα οποία είχαν κολλήσει για δεκάδες χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων στη συνάντηση των δύο ανδρών, συζητήθηκε και το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους αγρότες, με τον κ. Τσιρώνη να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως αναζητούνται τρόποι για «να υπάρχει συνέργεια των δυνάμεων του Υπουργείου και της Περιφέρειας ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα των ανθρώπων που έχουν απομείνει».

Κατηγορία Αγρότες
- 09|05|2017 15:25

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησαν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων επιδότησης για τους αγρότες. Η βασική αλλαγή που θεσπίστηκε την φετινή χρονιά, είναι η αύξηση της παρακράτησης στα μεταβιβαζόμενα δικαιώματα, στο 25%. Πέρυσι η παρακράτηση ανερχόταν στο 20%. Η παρακράτηση ισχύει μόνο για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων χωρίς γη και μόνο στις περιπτώσεις που δεν γίνονται μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα <https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/bpe>, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: α) Καταχώρηση της αίτησης, β) Εκτύπωση του υποδείγματος, γ) Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους, δ) Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο χωριστά από αρμόδια αρχή, ε) Επισύναψη στην αίτηση ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει το υπόδειγμα μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά, στ) Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης, ζ) Εκτύπωση της αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού με τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία εισερχομένου ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Απαραίτητη η λήψη κωδικού

Προκειμένου να υποβληθεί on-line η αίτηση μεταβίβασης, είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/ στην επιλογή «Εγγραφή». Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται στο αρχείο https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/static/files/EgxeiridioEggrafhOnline2017.pdf.

Οι παραγωγοί που έχουν ήδη εγγραφεί στην παραπάνω φόρμα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης 2017, δεν απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.

Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.

Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης, είναι η 9η Ιουνίου 2017. Αιτήσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί έως και τις 9 Ιουνίου 2017, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2017.

Η έκδοση και ανάρτηση της εγκυκλίου περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2017, θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τα προαναφερόμενα καταργείται το άρθρο 17 της υπ’ αριθμ. 1406/52601/2016 ΥΑ, το οποίο ρύθμιζε το ζήτημα των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων επιδότησης κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούσαν κοινόχρηστους βοσκοτόπους.

Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησή τους, οφείλουν να έχουν διαβάσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2017.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|05|2017 15:22

Δημήτρης Μαργαριτόπουλος

Φλογισμένες θάλασσες (ιστορικό μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Historical Quest

Αθήνα 2017, σελ. 368

 «Έτος 1770: σ’ όλη την Ελλάδα, τη νησιωτική και την ηπειρωτική, απ’ άκρη σ’ άκρη, κατακαίει το φυτίλι της επανάστασης. Στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και κυρίως στον Μοριά και τη σκληροτράχηλη Μάνη, οι Έλληνες επαναστάτες συρρέουν γύρω από το ευλογημένο ρωσικό λάβαρο με το γράμμα “Χ”, που σημαίνει Χριστιανοσύνη. Είναι τα Ορλωφικά· η επανάσταση που υποκίνησαν οι αδελφοί Ορλώφ, οΑλεξέι, ο Φιόντορ και ο Γκριγκόρι, εραστής και ευνοούμενος της τσαρίνας Αικατερίνης Β΄ της Μεγάλης, με παρότρυνση του Γεώργιου Παπαζώλη, ενός αγνού και φλογερού μα αθώου πατριώτη. Ριψοκίνδυνοι ναυτικοί και θαρραλέοι θαλασσομάχοι, κοντραμπατζήδες και αρματόροι, κλέφτες και αρματολοί ξεσηκώνονται για να αποτινάξουν τον ζυγό των οσμανλήδων Τούρκων. Ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονται οι ξακουστοί Λάμπρος Κατσώνης, Ιωάννης Βαρβάκης και Δασκαλογιάννης από τα Σφακιά. Ρωμιοί και Ρώσοι -“το ξανθό Γένος” των προφητειών- πολεμούν δίπλα - δίπλα ενάντια στον κοινό εχθρό. Η ρώσικη αρμάδα “οργώνει” την “Άσπρη Θάλασσα”, το καταγάλανο Αιγαίο Πέλαγος και σημειώνει περιφανείς νίκες.
Όμως, η λάγνα Πρωσίδα αυτοκράτειρα, με τους αμαρτωλούς έρωτες, θα εγκαταλείψει τους Έλληνες στην τύχη τους μόλις πετύχει τους σκοπούς της. Στην αυτοκρατορική αυλή της Αγίας Πετρούπολης οι δολοπλοκίες και οι ψυχροί υπολογισμοί δεν συμπεριλαμβάνουν πλέον τους Έλληνες, οι οποίοι εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Αυτά που άναψαν το φυτίλι της εκδίκησης κι αντί να κάψουν τον Τούρκο, όπως έλπιζαν οι ασύνετοι κι οι ζηλωτές, έπεσε πάνω στις κεφαλές τους και κατακαίει τους ίδιους.
Με το έβδομο μυθιστόρημά του, με τίτλο “Φλογισμένες Θάλασσες”, ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος ζωντανεύει μία συγκλονιστική εποχή του Ελληνισμού. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Χάραξος Τραπέζης, ατρόμητος ναυτικός από τη Λέσβο. Αντρειοσύνη και χωσιά, κίνδυνος και δόξα, απογοήτευση και διάψευση ελπίδων και ψευδαισθήσεων βαδίζουν μαζί σ’ ένα δύσβατο και αιματηρό μονοπάτι, την αγριότητα του οποίου απαλύνουν παθιασμένοι κι άδολοι έρωτες. Όμως, η Επανάσταση του 1770, ακόμη κι αν απέτυχε, έβαλε μια φλόγα που θα σιγόκαιγε για 50 χρόνια ακόμη, ώσπου θέριεψε κι έγινε η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της, ο Ξεσηκωμός του Γένους το 1821».

Τα παραπάνω είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του Δημήτρη Μαργαριτόπουλου. Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1941 στο Κιλκίς, είναι γεωπόνος και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει επτά λογοτεχνικά βιβλία.

Στις «Φλογισμένες θάλασσες» προκειμένου να στήσει τον ιστορικό καμβά πάνω στον οποίο απλώνεται η μυθοπλασία, πραγματοποίησε ιστορική έρευνα γύρω από τα Ορλωφικά και τη συμμετοχή της Λέσβου μελετώντας και τη σχετική λεσβιακή βιβλιογραφία.

Να ένα μικρό απόσπασμα: «Στο άκουσμα ότι ο ξεσηκωμός είναι πλέον γεγονός, τρέχουν να συμπαραταχθούν στο πλευρό των Ρώσων και των Μοραϊτών. Σφακιανοί με επικεφαλής το Δάσκαλο Γιάννη, προσωπικό φίλο του ναύαρχου Φιοντόρ Ορλώφ και του καπετάν Χάραξου Τραπέζη από τη Λέσβο. Ψαριανοί με αρχηγό τον Ανδρέα Λεοντή και βοηθό το γιο του Ιωάννη Βαρβάκη. Μυκονιάτες καραβοκύρηδες μ’ αρχηγούς θαλασσοδαρμένους καπεταναίους κι έμπειρα πληρώματα. Αλλά κι αρκετοί Μυτιληνιοί, μεταξύ των οποίων ο καπετάν Χάραξος Τραπέζης με το γιο του, το Στρατοκράτη και τη γαλιότα του, τον “Πρόδρομο”, κι ο συγχωριανός του ο καπετάν Ρίντος με το γιο του το Δημητρό και το μπεργαντί του».

Ένα καλογραμμένο βιβλίο για μια ελάχιστα γνωστή περίοδο της ελληνικής και λεσβιακής ιστορίας.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|05|2017 15:16

Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Τεριάντ, έχοντας ως βασικό αντικείμενο την καλλιέργεια και προαγωγή της γνώσης για τον πολιτισμό και την πολιτισμική κληρονομιά, η οποία εκφράζεται και μέσω της τέχνης της μουσικής, θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα «Alejandro Bettinotti y los Esquifuzes», από την Αργεντινή, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου.

Το συγκρότημα «Alejandro Bettinotti y los Esquifuzes» που δημιουργήθηκε πριν δεκαπέντε χρόνια στο Μπουένος Άιρες, πειραματίζεται μουσικά με τη μίξη του tango με διαφορετικά μουσικά είδη, όπως η candombe αλλά και πιο σύγχρονα, όπως η ραπ κ.ά.. Παράλληλα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας της Αργεντινής, περιοδεύει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, με στόχο να ανοίξει ένα διαπολιτισμικό διάλογο με όχημα τη μουσική, για την ταυτότητα και το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα που αυτή φέρει και εκφράζει διαχρονικά. Μέσω των μουσικών παρουσιάσεών τους, που γίνονται με τη μορφή συναυλίας και ταυτόχρονη παρουσίαση των στίχων, δίνουν μία εικόνα της σύγχρονης ζωής της Αργεντινής.

Η εκδήλωση είναι διήμερη και θα γίνει με παράλληλες δράσεις, όπως παρουσίαση μονόπρακτων από τη φοιτητική θεατρική ομάδα «Πρόβα», χορευτικό workshop, από την ομάδα του αργεντίνικου tango στο «Εν Χορώ» (χορηγού της εκδήλωσης) κ.ά..

Την πρώτη μέρα, το Σάββατο 13 Μαΐου, θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Τεριάντ με ώρα έναρξης 18:00.

Τη δεύτερη μέρα, την Κυριακή 14 Μαΐου, θα φιλοξενηθεί στο παραδοσιακό καφενείο «Πανελλήνιο».

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 09|05|2017 15:03

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι το διορισμένο από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου και συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον Αλέκο Γιαζιτζόγλου. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης, Σωτήρης Μαρινάτος, Παρασκευάς Φραντζέσκος, Ιωάννης Ηλίας, Χαράλαμπος Παπαχίου, Στρατής Ψαριανός. Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. είναι οι Χρήστος Κουτλής, Ιωάννης Μάλαμας, Γεώργιος Γιαννιόγλου και Μενέλαος Χατζηπαντελής.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε δύο από τα επτά μέλη του Δ.Σ. οι Στρατής Ψαριανός και Ιωάννης Ηλίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου η μόνη αρμοδιότητα που έχει το Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου είναι να καλέσει γενική συνέλευση προκειμένου να εκλεγεί από αυτή νέο διοικητικό συμβούλιο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για όλες τις εξελίξεις στην ΕΑΣ Λέσβου στο αυριανό φύλλο του «Ε».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|05|2017 15:01

Το «Book and Art» στα Λαδάδικα, έλαβε μια σημαντική διάκριση στα βραβεία βιβλίου «Public». Μέσα από την πρώτη ψηφοφορία βρισκόταν μέσα στα 20 καλύτερα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και τώρα μπήκε στην τελική δεκάδα για τη δουλειά που κάνει ως κατάστημα, έχοντας μέσα σε 3,5 χρόνια, 47 παρουσιάσεις και τουλάχιστον 120 αφηγήσεις παραμυθιών, όπως και άλλες δράσεις παράλληλα.

«Είναι μεγάλη επιβράβευση και τιμή να μας προτείνουν οι εκδοτικοί οίκοι για ένα βραβείο που θα κάνει γνωστή τη δουλειά μας σε ολόκληρη τη χώρα», λέει η ιδιοκτήτρια Βάλια Μπαρμπατιώτη. «Τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία είναι πηγή έμπνευσης και εστίες πολιτισμού, είναι όμως και αποτέλεσμα τρομερής προσωπικής δουλειάς και στηρίζονται στο μεράκι μας και την υποστήριξή σας. Εμείς κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Είμαστε και θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και είμαστε και θα παραμείνουμε δημιουργικοί και “υπηρέτες” του πνεύματος. Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε, μπορείτε να το κάνετε ψηφίζοντάς μας ξανά στο σχετικό σύνδεσμο για να διεκδικήσουμε την πρώτη θέση», καταλήγει.

 

Το παραμύθι του Σαββάτου

Το παραμύθι αυτού του Σαββάτου (13 Μαΐου) μιλάει για το αδύνατο που γίνεται δυνατό, μιλάει για την καλοσύνη. Είναι το «Κιλόμπο, ο βρώμικος Ελέφαντας», που θα παρουσιαστεί στις 12 το μεσημέρι. Το βιβλίο είναι της Δάφνης Βλουμίδη. «Ελάτε το Σάββατο μαζί με τα παιδιά σας, τα ανίψια σας ή τα εγγόνια σας, στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου που έγραψε η Δάφνη. Η Δάφνη δεν τρομάζει τα παιδιά με τα προβλήματα των μεγάλων.  Η ιστορία του Κιλόμπο, αν και γεννήθηκε μέσα από την κρίση του 2015, δεν μιλάει καθόλου για πρόσφυγες. Οι γονείς ή ο δάσκαλος, και μόνο αν το επιθυμούν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιστορία αυτή σαν ευκαιρία για να μιλήσουν στα παιδιά για την διαφορετικότητα, Όπως και όσο εκείνοι θέλουν. Ο Κιλόμπο είναι η θετική πλευρά της κρίσης, το ανθρώπινο πρόσωπο της Λέσβου», λέει το κάλεσμα.

 

  

 

 

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 09|05|2017 14:54

Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, φέτος η διαδικασία για την υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ, όπως είθισται να ονομάζεται το πρόγραμμα για το έτος 2017-2018, αρχίζει νωρίς τον Μάιο, με στόχο να ολοκληρωθεί με την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων, εντός του Ιουνίου, έτσι ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο οι ωφελούμενες να βρουν θέσεις για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που επιθυμούν. Με χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, όπως τόνισε στο «Ε» η πρόεδρος του οργανισμού και αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλη, ο Δήμος θα διεκδικήσει 205 θέσεις με πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ας σημειωθεί ότι τον ίδιο αριθμό θέσεων είχε λάβει και την προηγούμενη χρονιά ο Δήμος, ενώ από τις 205 είχαν καλυφθεί οι 156.

Ενόψει λοιπόν της δημοσίευσης της νέας Πρόσκλησης, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) εντός του Μαΐου, οι αιτούσες που ενδιαφέρονται να λάβουν «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) θα πρέπει:

- Να έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση έτους 2016, που αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 (από 1/1/2016 έως 31/12/2016) και να έχει εκδοθεί η Πράξη Προσδιορισμού Φόρου, προκειμένου να υπολογισθούν τα εισοδήματα.

- Να γνωρίζουν τον προσωπικό τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών για τα οποία θα υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση

Τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη δράση, θα περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόσκληση.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), προκειμένου να καταρτίσει ενδεικτικό και μη εξαντλητικό κατάλογο Φορέων/Δομών προς διευκόλυνση - ενημέρωση των ωφελούμενων - κατόχων «αξιών τοποθέτησης (vouchers) της παραπάνω δράσης, καλεί τους σταθμούς (δομές κλπ.) να δηλώσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαΐου, την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην παραπάνω δράση, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας σε βρέφη, νήπια, παιδιά και άτομα ΜΕΑ των ωφελουμένων/κατόχων «Αξίας Τοποθέτησης» (voucher).

Μετά την οριστικοποίηση του πίνακα κατόχων/ωφελούμενων «Αξίας Τοποθέτησης», η ΕΕΤΑΑ θα πραγματοποιήσει διαδικασία σύζευξης και θα ενημερώσει με ανάρτηση στον ιστότοπό της, εάν βάσει της δήλωσης του φορέα/δομής, υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Η διαδικασία της σύζευξης είναι ενδεικτική και δεν παράγει δεσμευτικά αποτελέσματα τόσο για τον Φορέα/Δομή όσο και για τον ωφελούμενο/νη, καθώς ο κάτοχος «Αξίας Τοποθέτησης» (voucher) θα έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε φορέα/δομή για την εγγραφή του/των παιδιού/ών του. 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top