FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 08|05|2017 17:29

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, στο Επιμελητήριο Λέσβου, συνεδρίασε το Ελληνοκυπριακό δίκτυο επιμελητηρίων, καθώς και η γενική συνέλευση της εταιρίας που έχει συσταθεί από το παραπάνω δίκτυο.

Στις συναντήσεις αποφασίσθηκε η θεσμοθέτηση ετήσιου Ελληνοκυπριακού Επιχειρηματικού Forum, το οποίο θα συνοδεύεται με κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις,  η συμμετοχή του δικτύου στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, η λειτουργία ηλεκτρονικού χώρου προσφοράς και ζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών - συνεργασιών, μέσα από την υπό κατασκευή ιστοσελίδα του Δικτύου, η προβολή και προώθηση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω κοινών γαστρονομικών εκδηλώσεων, η προώθηση των τουριστικών ροών μεταξύ των περιοχών που εκπροσωπούν τα Επιμελητήρια - μέλη του Ελληνοκυπριακού Δικτύου, (π.χ. μέσα από την δημιουργία κοινής εκπτωτικής κάρτας, την ανάπτυξη του μαθητικού – θρησκευτικού – αθλητικού τουρισμού), καθώς και η προώθηση της ελληνοκυπριακής συνεργασίας στους τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από την λειτουργία ηλεκτρονικού χώρου προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε παρουσίαση του Δικτύου, οι προγραμματισμένες για το 2017 δράσεις του και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην κοινή περιοχή Ελλάδας – Κύπρου.

Το δίκτυο, δημιουργήθηκε το 2012 στη Μυτιλήνη, λόγω των μεγάλων επιχειρηματικών προκλήσεων της εποχής μας, υπαγορεύοντας μια συντονισμένη προσπάθεια για ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και προβληματισμών. Μέλη του είναι τα Επιμελητήρια Φθιώτιδας, Πρέβεζας, Λέσβου, Χανίων, Κέρκυρας, το Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου.

Πριν την συνεδρίαση παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του Δικτύου και του Επιμελητηρίου Χανίων Ιωάννη Μαργαρώνη, τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Ιωάννη Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο Επιμελητήριο Λέσβου Ευάγγελο Μυρσινιά, τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αλέξανδρο Διαμαντάρα και τον εκπρόσωπου του Επιμελητηρίου Πάφου Μάκη Τσιάτσιο.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 08|05|2017 16:56

 Το «Aegean Gold» (χρυσό), το «Aeolian olive» (χρυσό), το «Gaea Vranas» (χρυσό), το βιολογικό «Jordan» (ασημένιο), το «Sapfo» (ασημένιο), το «Acaia» (ασημένιο) και το «Eirini Plomariou» (ασημένιο). Αυτά είναι τα ελαιόλαδα της Λέσβου που βραβεύτηκαν σε ένα από τους πιο γνωστούς διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου που πραγματοποιούνται στον κόσμο, αυτόν της Νέας Υόρκης. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Συνολικά τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 46 βραβεία εκ των οποίων τα 20 χρυσά και τα 26 ασημένια. Από αυτά, τα επτά προήλθαν από ελαιόλαδα της Λέσβου, με αποτέλεσμα το νησί να αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους ελαιώνες παραγωγής ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Πολύ σημαντική επιτυχία είναι ο διπλασιασμός των βραβείων που απέσπασαν φέτος τα ελληνικά ελαιόλαδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην φετινή διοργάνωση του διαγωνισμού, έλαβαν μέρος 910 ελαιόλαδα από 27 χώρες του κόσμου, και βραβεύτηκαν τα 463. Τα βραβευμένα ελαιόλαδα αυξήθηκαν κατά 149 σε σχέση με πέρυσι. Το πάνελ της κριτικής επιτροπής γευσιγνωσίας αποτελούνταν από 15 επαγγελματίες γευσιγνώστες.

Είναι αλήθεια πως ο πλέον σκληρός και απαιτητικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου είναι ο «Mario Solinas», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και πραγματοποιείται στην Μαδρίτη, όπου βρίσκεται και η έδρα του Συμβουλίου. Ωστόσο ο διεθνής διαγωνισμός της Νέας Υόρκης είναι αυτός που έχει λάβει την μεγαλύτερη διεθνή δημοσιότητα την τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων από όλο τον κόσμο.

 

Είσοδος σε μια απαιτητική αγορά

Ο ιδρυτής της New York International Olive Oil Competition (YIOOC), Curtis Cord, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, τόνισε: «Δεν είμαστε εδώ μόνο για να γιορτάσουμε τους νικητές αυτού του διαγωνισμού, είμαστε εδώ για πολύ μεγαλύτερο σκοπό, να αναγνωρίσουμε και να επικροτήσουμε κάθε παραγωγό που έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει το καλύτερο δυνατό ελαιόλαδο».

Για ακόμη μια χρονιά, τα ιταλικά ελαιόλαδα απέσπασαν τα περισσότερα βραβεία, 124 στο σύνολο. Η Ισπανία ήρθε σε δεύτερη θέση, με 110 βραβεία, ενώ 71 ελαιόλαδα από τις ΗΠΑ έλαβαν διάκριση. Οι ΗΠΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για το ελαιόλαδο. Η διάκριση στο διεθνή διαγωνισμό της Νέας Υόρκης αποτελεί ένα καλό βήμα για είσοδο στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών του διαγωνισμού, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο διπλασιασμό των βραβείων που απέσπασαν τα ελληνικά ελαιόλαδα, μετά από μια δύσκολη χρονιά με πολλά προβλήματα στην συγκομιδή.

 

Τα κρίσιμα ζητήματα

Για την ελληνική ελαιοκομία, δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα:

α) Να αυξηθούν τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς, κάτι που απαιτεί πολύ καλύτερη οργάνωση σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ενημέρωση, εκπαίδευση και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής.

β) Αύξηση των ποσοτήτων ελαιολάδου που τυποποιούνται με την επωνυμία των βραβευμένων ελαιολάδων, ώστε αυτά να γίνουν αναγνωρίσιμα από το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

 

Φωτο:

Σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για τον ελαιοκομικό κλάδο, έχει εξελιχθεί ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου της Νέας Υόρκης

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 08|05|2017 16:38

Ο Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου δημιουργεί γραφείο ενημέρωσης τουριστών στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου. Το γραφείο θα αρχίσει να λειτουργεί το Σάββατο 13/5, μια μέρα πριν την άφιξη του πρώτου γκρουπ τουριστών στη περιοχή.

Η ενημέρωση που θα παρέχεται θα αφορά δραστηριότητες σε άλλες περιοχές του νησιού, ώστε, με βάση το Πλωμάρι, να μπορούν να οργανώνουν οι επισκέπτες τις εκδρομές και δραστηριότητές τους στο υπόλοιπο νησί.
Ό Φορέας πιστεύει ότι η λειτουργία του γραφείου, μαζί με αυτή του γραφείου στη πλατεία Πλωμαρίου, θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών της Λέσβο.
Το γραφείο θα λειτουργεί από μέλη του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου, που γνωρίζουν το αντικείμενο, μιλούν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα και θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, σύμφωνα με το καταστατικό του.
Οι ώρες λειτουργίας του γραφείου θα είναι καθημερινά 9.00 -11:00 το πρωί και 5.00 - 8:00 το απόγευμα, επτά μέρες την εβδομάδα, με δυνατότητα αλλαγής αργότερα, αν κριθεί ότι διαφορετικές ώρες λειτουργίας είναι πιο κατάλληλες, για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Ο Φορέας προχώρησε και στην εκτύπωση πολύγλωσσων διαφημιστικών, που θα διανέμονται και θα αναρτώνται σε επίκαιρα σημεία για ενημέρωση των τουριστών.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|05|2017 12:48

Απο 28 Οκτωβρίου 1940 εως 9 Μαΐου 1945

Κάθε χρόνο στις 9 του Μάη, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, καθιερώθηκε να γιορτάζεται το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών που ανάγκασε τη Ναζιστική Γερμανία να υπογράψει την άνευ όρων παράδοσή της.72 χρόνια πέρασαν από τη συμμαχική αυτή νίκη που σφράγισε ανεξίτηλα μια από τις πιο αιματηρές σελίδες της νεότερης ιστορίας. Έχει επομένως ιδιαίτερη αξία η Ιστορική Μνήμη, για να κρατηθεί αναμμένη η λαμπάδα της «συλλογικής μνήμης», για να μην την καλύψει ο «πέπλος της λήθης» και για να μην επικρατήσει «η επιλεκτική μνήμη».

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας  με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, ως μέρας τιμής και μνήμης, δίνουν στη δημοσιότητα -για πρώτη φορά- ενοποιημένο συγκεντρωτικό κατάλογο, κατά ονοματεπώνυμο, με τους 585 Λέσβιους-Συντοπίτες μας, που έχασαν τη ζωή τους από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τη συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου 1945.

Η κατάσταση  τούτη μας δίνει μια ακτινογραφία για το τι ακριβώς έγινε εδώ, στη μικρή Πατρίδα μας, που πρέπει να το θυμόμαστε, για να καθορίζουμε και να επανακαθορίζουμε την πορεία μας.

  • Για όσους είπαν το μεγάλο «Όχι» και πήραν μέρος στον πολυαίμακτο αγώνα, εκείνους που αντιστάθηκαν στο μεγάλο κακό της εποχής.
  • Για τη μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση, που δεν την πλαισίωσαν μόνο οι ορκισμένοι πολεμιστές, αλλά και χιλιάδες αθώοι, ανύποπτοι πολίτες που οδηγήθηκαν στα κολαστήρια των ισχυρών.
  • Για μην ξεχάσουμε  ποτέ τους άμαχους που πληρώνουν πάντα μεγάλο μέρος απ’ το φόρο του αίματος. Για μην ξεχάσουμε ποτέ τους χιλιάδες συμπατριώτες μας, που ακολούθησαν μέσα από τα σοκάκια της φτώχειας τους τα βήματα προς το δικό τους Γολγοθά,  πείνα- πρήξιμο-θάνατος

Τούτος λοιπόν ο ονομαστικός κατάλογος με τα 585 θύματα ας αποτελεί ες αεί ανάχωμα στη ναζιστική πανούκλα, που ξανασηκώνει κεφάλι στην πατρίδα μας, υπενθυμίζοντάς μας αυτό που είχε γράψει ο επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ: «Ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη!» 

Κατηγορία Πολιτική
- 08|05|2017 11:10

 

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων,  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσαν 42 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Νομού  Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή την τελευταία αξιολόγηση της ΔΕΗ από την Standard and Poor’s (S&P) η οποία την κατατάσσει μια ανάσα πριν την χρεοκοπία.

Την ώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας και εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζομένους στα ορυχεία της εταιρείας να παραμένουν απλήρωτοι, επειδή η ΔΕΗ  καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές της και την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η εταιρεία – με τις ευλογίες  του αρμόδιου Υπουργού - αποφασίζει να προσλάβει Καλλιτεχνικό Διευθυντή για θέματα χορωδίας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η τελευταία αξιολόγηση της ΔΕΗ από την Standard and Poor’s (S&P), σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατατάσσεται στην κατηγορία CCC-, μια ανάσα δηλαδή πριν την οριστική στάση πληρωμών (Default). Κι όμως μόλις τον Απρίλιο του 2014,  η  S&P κατέταξε τη ΔΕΗ στη βαθμίδα Β, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το μέλλον της εταιρείας και καλύτερους όρους δανεισμού, με αποτέλεσμα το 2014 η εταιρεία να βγει στις αγορές ζητώντας 500 εκ χρηματοδότηση, προσφέρθηκαν πάνω από 2 δις ευρώ και τελικά δανείστηκε 700 εκ ευρώ, χωρίς καμία εξασφάλιση πέρα από την εταιρική αξιοπιστία. Η απογείωση της ΔΕΗ το 2014 ήταν και αποτέλεσμα του γενικότερου θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε για την οικονομία  της χώρας εκείνη τη χρονιά, με τη βελτίωση σημαντικών χρηματοοικονομικών δεικτών και με την ανάληψη μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. 

Πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τραγική, με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να σημειώνει ότι «η εταιρεία παραμένει σε αρνητική επιτήρηση εξαιτίας ανησυχιών για τη ρευστότητά της».

Κι όμως την κρίσιμη αυτή ώρα, η κακοδιαχείριση της εταιρείας έχει φθάσει σε εξοργιστικό επίπεδο.

Την ώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας και εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζομένους στα ορυχεία της εταιρείας να παραμένουν απλήρωτοι, επειδή η ΔΕΗ  καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές της και την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η εταιρεία – με τις ευλογίες του αρμόδιου Υπουργού - αποφασίζει να προσλάβει Καλλιτεχνικό Διευθυντή για θέματα χορωδίας.

Τέλος ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι, την ώρα που η εταιρεία θα έπρεπε να εξορθολογήσει το κόστος παραγωγής της, η κλειστή μονάδα παραγωγής ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι έχει «έξοδα λειτουργίας», με εκτιμώμενο κόστος άνω των 5.000.000 ευρώ ετησίως.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πόσοι είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ που παραμένουν απλήρωτοι και για πόσους μήνες;
  2. Πόσο στοιχίζει η «λειτουργία» της κλειστής μονάδας στο Κερατσίνι ετησίως και τί περιλαμβάνει αυτό το κόστος; Υπάρχουν και άλλες κλειστές μονάδες που επιβαρύνουν με «κόστος λειτουργίας» και πόση είναι αυτή η επιβάρυνση για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΔΕΗ;
  3. Παρακαλώ καταθέστε προς ενημέρωση των Βουλευτών και του Ελληνικού Λαού, το σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε.

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 08|05|2017 10:13

Η περασμένη Πέμπτη «ξύπνησε» με φωνές και γέλια την εφημερίδα μας με την επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών της Α, Β, Γ και Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Κάτω Τρίτους, με τις δασκάλες που τους συνόδεψαν τις Αναστασία Παλιβάνη, Μαρία Καλαϊτζή και Γεωργία Χαλβατζή. Η δική μας Ρίτα Λάγαρη εξήγησε στα παιδιά τον τρόπο εκτύπωσης της εφημερίδας αλλά και τη διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης ειδήσεων.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 08|05|2017 10:11

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top