FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 06 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|05|2017 19:54

«Αυτό που μας διδάσκει το ζήτημα της Ίμβρου και της Τενέδου είναι ότι η Ελλάδα έχει και σήμερα δυνατότητες να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες για τον υπάρχοντα, μικρό σε πληθυσμό, Ελληνισμό αυτών των δύο νησιών. Επίσης, πρέπει να έχει τα μάτια της ψυχής της και του μυαλού της ανοιχτά απέναντι στο πού ακριβώς στοχεύουν κάποιοι.

Να μην έχει αυταπάτες ότι οι διεθνείς οργανισμοί εξ ορισμού είναι με την Ελλάδα, όπως είχε για την Κοινωνία των Εθνών εκείνη την περίοδο, και να επιδιώκει πάντα και να προτάσσει τα μέσα της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης, χωρίς να έχει την αίσθηση ότι κάθε φορά που πιέζεται πρέπει να υποχωρεί. Οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος έχουν τους δικούς τους κανόνες και η κάθε πλευρά πρέπει να τους αξιοποιεί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην παρουσίαση της νέας συμπληρωμένης έκδοσης του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη «Ίμβρος-Τένεδος Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού».

Το βιβλίο, που περιλαμβάνει μαρτυρίες από έγγραφα και σημειώσεις του τελευταίου Έλληνα έπαρχου των ελληνικών νησιών Ίμβρου και Τενέδου Ιωάννη Παπουτσιδάκι, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1996. Η σημερινή συμπληρωμένη έκδοση «συμπίπτει με τη νέα επίσημη τοποθέτηση του αρχηγού του τουρκικού κράτους, που δεν στέκεται πλέον μόνο στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας -περί γκρίζων ζωνών και διεκδικούμενων περιοχών στο Αιγαίο- αλλά προχωρά πολλά βήματα παραπέρα, αμφισβητώντας την ίδια τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης», αναφέρει στον πρόλογο ο συγγραφέας, πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης.

 

«Εμείς σας θέλουμε στην Ευρώπη, εσείς θέλετε να είστε Ευρωπαίοι;»

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος μια Τουρκία που συμπεριφέρεται δημοκρατικά και ευρωπαϊκά. Όμως το αν θα γίνει ευρωπαϊκό κράτος ή όχι το αποφασίζει η ίδια. «Αυτό είπα και στον Τσαβούσογλου στη Μάλτα. Εμείς σας θέλουμε στην Ευρώπη, εσείς θέλετε να είστε Ευρωπαίοι; Θα παλέψετε να είστε Ευρωπαίοι; Μην προσπαθείτε να βάλετε το δίλημμά σας επάνω σε εμάς. Απαντήστε οι ίδιοι τι ακριβώς θέλετε να είστε. Περιφερειακή αυτόνομη ηγετική δύναμη, κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι; Αν επιλέξετε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εμείς θα σας βοηθήσουμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Φ. Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα εξελίσσεται σε έναν πολύ κακό γείτονα για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν μαζί της και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας δοκιμάζεται στις διεθνείς της σχέσεις και πασχίζει να βρει τη χαμένη της αξιοπιστία», με τον κ. Ερντογάν να τη μεταχειρίζεται ως τον βολικό στόχο. «Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ε.Ε. είναι αδιαπραγμάτευτα. Χρειάζεται ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ομοψυχία αλλά και εγρήγορση προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής έναντι κινδύνων και τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων. Είμαστε σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, στη βάση όμως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει μετά τη συμφωνία και απόφαση της Ε.Ε. το 1999 στο Ελσίνκι. Η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, δημιουργώντας συνέχεια προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα, απέδωσε ευθύνες στη Ευρώπη για την κατάσταση στην Ελλάδα και τόνισε ότι «στο εσωτερικό μέτωπο η κυβερνητική ανεπάρκεια μάς έχει εκθέσει διεθνώς. Αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, ανικανότητα και αναλγησία πολλές φορές από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση που έχει μια δεξιά αλλεργία στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την αρχή στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα βάρη πρέπει να αναληφθούν αναλογικά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

 

Ο Κ. Χατζηδάκης

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, αφού συνεχάρη τον Νίκο Σηφουνάκη για την έρευνά του, αναφέρθηκε στα αίτια της συρρίκνωσης του Ελληνισμού υποστηρίζοντας ότι «ήταν οι λάθος χειρισμοί σε πολιτικό επίπεδο». «Διότι η πολιτική του Βενιζέλου ανατράπηκε από μια κυβέρνηση που συντονίστηκε μεν με την κούραση της κοινής γνώμης από τους πολέμους, αλλά δεν συντονίστηκε με τις ανάγκες της στιγμής και με τα διεθνή δεδομένα, με αποτέλεσμα τόσοι Έλληνες να οδηγηθούν σε ξεριζωμό από τα σπίτια τους και την ιδιαίτερη πατρίδα τους», προσέθεσε. Επίσης, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει μια λογική που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Οι συνθήκες έχουν υπογραφεί για να τηρούνται και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει καμία παραχώρηση, πόσο μάλλον όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Όσο λάθος είναι η υποχωρητικότητα, άλλο τόσο λάθος είναι και ο λαϊκισμός προς άγραν εκλογικής πελατείας», είπε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε ότι «παρά τις επιμέρους διαφορές μας, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε η χώρα μας να είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα για να μπορεί να διεκδικεί αποφασιστικά αυτά που αξίζει και να εξασφαλίσουμε πως ο Ελληνισμός, όπου κι αν βρίσκεται, θα είναι προστατευμένος».

 

Ο Σύλλογος Ιμβρίων

Ο α΄ αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Πάρις Ασανάκης σημείωσε ότι «μέσα από την επεξεργασία του αρχείου του τελευταίου έπαρχου της Ίμβρου Ιωάννη Παπουτσιδάκι, ο Νίκος Σηφουνάκης έφερε στο προσκήνιο δραματικές λεπτομέρειες από τη διαδικασία της αντίστροφης μέτρησης μέχρι την παράδοση των δύο νησιών στην Τουρκία, με διεξοδικές αναφορές στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα την εφαρμογή απάνθρωπων πολιτικών αφελληνισμού από το 1964 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80, ωμών παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και όλου του θετού δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που οδήγησαν στον ξεριζωμό του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων κατοίκων των δύο νησιών, και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης, υπό το απαθές βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης και τη διαχρονική απραξία των ελληνικών κυβερνήσεων του συνόλου σχεδόν του 20ού αιώνα».

Σημείωσε ότι η Ίμβρος εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε τροχιά αναγέννησης του ελληνικού και «πλέον διαθέτει και πάλι μετά από 50 χρόνια δημοτικό και γυμνάσιο και, για πρώτη φορά στην ιστορία της, λύκειο και νηπιαγωγείο». «Καταγράφεται για πρώτη φορά ανάσχεση της φθίνουσας πορείας του πληθυσμού με 500 και πλέον κατοίκους, που δεν είναι πια αποκλειστικά υπερήλικες και είναι στην πλειοψηφία τους υπήκοοι τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας και διψήφιο αριθμό γεννήσεων ύστερα από δεκαετίες», τόνισε ο κ. Ασανάκης.

Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Τενεδιών «Ο ΤΕΝΝΗΣ» Χρήστος Κάλφας, αφού σημείωσε ότι στην Τένεδο η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί όπως στην Ίμβρο, υπογράμμισε «ότι στον αφελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου έπαιξε ρόλο η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης της Ελλάδας για την προστασία των νησιών» και υποστήριξε ότι όσο η Τουρκία παραμένει σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη υπάρχουν ελπίδες, «εάν αυτό χαθεί, θα γυρίσουμε πίσω στα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν τη μικρασιατική καταστροφή και την εισβολή στην Κύπρο».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν πολλοί πρώην υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Λούκα Κατσέλη, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Τάσος Γιαννίτσης.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|05|2017 19:15

Γιορτάζοντας φέτος τα σαραντάχρονά του, ο ΦΟΜ ανεβάζει σήμερα Σάββατο 6, αύριο Κυριακή 7, Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Μαΐου 2017, στο Θέατρο του ΦΟΜ, 9 το βράδυ, το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη, ένα από τα πιο συναρπαστικά και αξιόλογα ελληνικά έργα των τελευταίων χρόνων.

Πρόκειται για μια κωμωδία γλυκόπικρη που παρακολουθεί μέσα από ένα παιχνίδι με το χρόνο την πορεία και τις αναζητήσεις δυο κοριτσιών που μεγαλώνουν και ανακαλύπτουν τη ζωή μαζί. Έρωτες, προσδοκίες, το κυνήγι της επιτυχίας, οι όποιες αποτυχίες αλλά και η συμφιλίωση με αυτές, η αναζήτηση της ταυτότητας με παρούσα πάντα τη σκιά του ίδιου άντρα που τον διεκδικούν σε όλη τους τη ζωή, συνθέτουν μέσα από μια γραφή ανελέητου χιούμορ το ταξίδι των δύο κοριτσιών από τα πρώτα παιδικά τους χρόνια ως τα γηρατειά.

Το έργο γραμμένο με θαυμαστή θεατρικότητα είναι μια υποκριτική πρόκληση για τις δύο ηθοποιούς, που ερμηνεύοντας όλους τους ρόλους στις αλλεπάλληλες εναλλαγές σκηνών, καλούνται να αποδώσουν τις τόσο καυστικές αλλά και ανθρώπινες στιγμές του.

Σκηνοθεσία: Αντρέας Σεφτελής, Σκηνικά: Βάνια Λουκίδη, Κοστούμια: Ιωάννα Γιαννακού, Αναστασία Κατσαρού, Σχεδιασμός φωτισμών: Αντρέας Σεφτελής. Επιλογή μουσικής: Ιωάννα Γιαννακού, Αναστασία Κατσαρού, Αντρέας Σεφτελής, Φροντιστήριο: Ιωάννα Ανιτσάκη, Πετρούλα Χατζέλη, Μάριος Σπανός, Σχεδιασμός αφίσας, φωτογραφίες: Σταμάτης Γιαννάκης, Παίζουν: Iωάννα Γιαννακού και Αναστασία Κατσαρού. Οργάνωση παραγωγής: Περικλής Μαυρογιάννης. Εισιτήρια: 8 ευρώ και φοιτητικό - μαθητικό - μειωμένο: 5 ευρώ. Πληροφορίες - κρατήσεις: τηλ. 6972-210895. 

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Παιδεία
- 06|05|2017 18:48

 

Ενώ ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης (22510 45784) την περασμένη Τρίτη και θα συνεχιστούν έως τις 31 Μαΐου, η αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων των μαθητών κορυφώνεται ως προς την εξεύρεση στέγης και όσο βέβαια εντείνεται το ενδιαφέρον και μεγαλώνει το μαθητικό δυναμικό του σχολείου. Στο προσκήνιο επανήλθε ξανά ως λύση το κτήριο του ΟΑΕΔ, με τον διευθυντή του όμως να αγνοεί παντελώς την εξέλιξη και τον Σύλλογο Γονέων του Μουσικού σχολείου αλλά και τον διευθυντή να θεωρούν ακατάλληλο τον προτεινόμενο χώρο.

Το τελευταίο διάστημα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης επισκέφθηκε τον χώρο των σχολών του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα, μετά από επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στους διευθυντές των υπουργών Παιδείας και Εργασίας, ώστε να πραγματοποιηθεί η παραχώρηση μέρους του συγκροτήματος του κτηρίου. Εκεί ενημερώθηκε για τις αχρησιμοποίητες αίθουσες, τους διαθέσιμους χώρους οι οποίοι είναι υποψήφιοι για παραχώρηση. Τις ίδιες μέρες, αρχές Απριλίου, έγινε κι η τελευταία επικοινωνία - συνεργασία του διευθυντή Σπουδών του ΥΠΠΕΘ κ. Σπύρου Κωνσταντάτου με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας ώστε να συμφωνηθεί η παραχώρηση μέρους του κτηρίου για τη στέγαση του Μουσικού.

 

Θα είναι η αρχή της στέγασής του;

Ας σημειωθεί ότι το φθινόπωρο του 2015 τέθηκε, για πρώτη φορά, από τον περιφερειακό διευθυντή στον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη το θέμα παραχώρησης μέρους του συγκροτήματος του κτηρίου του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα και ακολούθησε γραπτό λεπτομερές αίτημα προς το γραφείο του υπουργού. Λόγω διάφορων απόψεων (όπως αγορά «Κατσάνειου», τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών στον χώρο όπου στεγάζονται το Μουσικό και το 5ο Γυμνάσιο), η διαδικασία αυτή «πάγωσε». Με την έναρξη του σχολικού έτους 2016-2017 το αίτημα υποβλήθηκε εκ νέου στον νυν υπουργό κ. Κ. Γαβρόγλου, αφού οι άλλες παράλληλες προσπάθειες διαπιστώθηκε ότι ήταν ατελέσφορες.

Εντωμεταξύ, το μαθητικό δυναμικό του Μουσικού σχολείου αυξήθηκε, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν νέα τμήματα στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου, έτσι από φέτος το Γυμνάσιο θα έχει διπλάσια τμήματα με την ανάλογη αύξηση των μαθητών και διπλάσιες ανάγκες σε αίθουσες.

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης από το Υπουργείο Εργασίας στο ΥΠΠΕΠΘ και στον Δήμο Λέσβου θα είναι η αρχή για τη στέγαση του Μουσικού σχολείου Μυτιλήνης, 23 (είκοσι τρία) χρόνια μετά την ίδρυσή του», τόνισε ο κ. Καλάργαλης.

 

«Μόνο το οικοτροφείο»

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο προϊστάμενος των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ στο νησί Αθανάσιος Ιατρίδης τόνισε: «Δεν είναι δυνατό να συναινέσω να συστεγαστούν δύο εντελώς διαφορετικά σχολεία δύο διαφορετικών υπουργείων, δεν μπορεί να είναι λειτουργικό για κανένα από τα δύο σχολεία». Όσον αφορά τους χώρους που θα μπορούσαν να διατεθούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μυρσίνης Τζινέλλη για την ΕΡΤ, ο κ. Ιατρίδης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται μόνο για τις αίθουσες του πρώην οικοτροφείου και τίποτα παραπάνω, που ήδη επιτροπή του σχολείου μέσα στο χειμώνα απέρριψε ως ανεπαρκείς.

 

Διαφωνούν οι γονείς

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εμμένει στην αρχική του απόφαση, που ήταν και απόφαση της γενικής συνέλευσης, για εύρεση οικοπέδου και ανέγερση ενός σύγχρονου κτηριακού συγκροτήματος για τη στέγαση του Μουσικού σχολείου, που πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν και δημόσια δέσμευση του δημάρχου Λέσβου στην κινητοποίηση των μαθητών του σχολείου. Δέσμευση που είχε προκύψει μετά και την επίσκεψη του βουλευτή κου Γιώργου Πάλλη στον υφυπουργό Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη και την υπόσχεση της ηγεσίας του Υπουργείου για έμπρακτη βοήθεια και διευκόλυνση στο Δήμο και την Περιφέρεια προκειμένου να φέρουν σε πέρας την πολυπόθητη και απαιτητική (από πλευράς πόρων και προϋποθέσεων) δημιουργία κτηρίου του Μουσικού σχολείου.

 

Δεν αρκούν οι χώροι

Σχετικά με την προσωρινή μετεγκατάσταση του σχολείου στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ, οι γονείς τονίζουν: «Οι κατ’ ελάχιστον ανάγκες του σχολείου είναι 12 αίθουσες διδασκαλίας, 2 αίθουσες οργάνων (παραδοσιακή - σύγχρονη ορχήστρα), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 12-15 αίθουσες μικρών διαστάσεων διδασκαλίας ατομικών μουσικής οργάνων, εργαστήρια χημείας και πληροφορικής, γραφεία καθηγητών και διεύθυνσης». Συνεπώς, λένε, «είναι φανερό ότι ο διαθέσιμος χώρος των εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ, όπως κατά την επίσκεψή μας είχαν υποδείξει, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης του σχολείου. Εκτός και αν παραχωρηθούν οι αντίστοιχοι χώροι που παραπάνω αναφέρουμε και που στην αρχική μας συνάντηση με τον διευθυντή του ΟΕΑΔ αυτό δεν ήταν εφικτό. Ελπίζουμε κάτι να άλλαξε από τότε».

Τέλος, θεωρούν ότι ο δήμαρχος Λέσβου οφείλει άμεσα να ενημερώσει τον Σύλλογο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εύρεσης και αγοράς οικοπέδου και αν τελικά έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα με τον ΟΑΕΔ και τον απεγκλωβισμό χώρων στις εγκαταστάσεις του. «Οφείλουμε να κάνουμε γνωστό σε κάθε πλευρά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε για μια ακόμη φορά τον εμπαιγμό των παιδιών μας με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα ή με λύσεις που δεν θα επιλύουν το στεγαστικό πρόβλημα, αλλά θα το επιδεινώνουν», καταλήγουν οι γονείς.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|05|2017 17:17

Απρόσμενα συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στο «Iron Tattoo Studio» στη Μυτιλήνη, σε ένα «μαραθώνιο» tattoo event. Πλήθος Μυτιληναίων, κάθε ηλικίας, συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από το studio το περασμένο Σαββατοκύριακο με σκοπό την ενημέρωση και την επαφή με τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Όσοι το επιθυμούσαν έκαναν τατουάζ που σχεδιάστηκε για καλό σκοπό, ενισχύοντας οικονομικά την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου».

 

«Χτυπάμε» το στίγμα και τις διακρίσεις!

Ο Μυτιληναίος καλλιτέχνης Παναγιώτης Καλιγαρίδης, με τη βοήθεια του συνεργάτη του Απόστολου Πατζελάνς και με τον ειδικά καλεσμένο για την εκδήλωση tattoo artist Γιώργο Κουρμά από την Καλαμάτα, «χτυπούσαν» ασταμάτητα τατουάζ στο κοινό της Μυτιλήνης. Οι πόρτες του «Iron Tattoo Studio» άνοιξαν το Σάββατο 29 Απριλίου στις 10 το πρωί και η εκδήλωση κορυφώθηκε και έληξε την Κυριακή 30 Απριλίου στις 10 το βράδυ.

Η ομάδα του «Iron Tattoo Studio» χρωμάτισε με «puzzle» έναντι του ποσού των 20 ευρώ πάνω από 100 άτομα που θέλησαν να γίνουν «κομμάτι» της αποδοχής και της αγάπης στη διαφορετικότητα.

Τα έσοδα του διημέρου, που συγκεντρώθηκαν σε ειδικό κουτί στο studio, έφτασαν τις 2.105 ευρώ και θα διατεθούν για την αγορά διαδρόμου γυμναστικής για την ανάπτυξη των προγραμμάτων φυσικής αγωγής για τα παιδιά που εξυπηρετεί το Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αυτισμό «Ηλίανθος». Επίσης, θα καλυφθούν τα έξοδα της συμμετοχής νεαρής ενήλικης με αυτισμό για 3 μήνες στη δράση « Ναυτίλος» - Φιλοξενία το Σαββατοκύριακο.

 

Ο αυτισμός δεν κάνει «διακρίσεις». Μας αφορά όλους!

Το puzzle είναι το «σύμβολο» του αυτισμού και αντανακλά το μυστήριο και την περιπλοκότητά του. Η ένταση και η ποικιλία των χρωμάτων παραπέμπει στο αυτιστικό φάσμα και στην ελπίδα των οικογενειών για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου», παραμένοντας πιστό στις αρχές που όρισαν την ίδρυσή του το 1996 στη Χίο ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, έχει στηρίξει περισσότερους από 5.900 εξυπηρετούμενους (παιδιά, ενήλικες και τις οικογένειές τους). Ως ειδικά πιστοποιημένος φορέας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, βασιζόμενος στις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, σκοπός του είναι η ποιοτική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στους τομείς της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής στη Χίο και την Αττική.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|05|2017 17:10

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο Μόλυβος θα γεμίσει και πάλι με ήχους από κιθάρες, μουσικούς που πηγαινοέρχονται φορτωμένοι με τα όργανά τους στα γραφικά σοκάκια και τραγούδια παιδιών που κάνουν πρόβες για την παράστασή τους κάθε πρωί στο λιμάνι.

Θα είναι όλοι εκεί, μικροί και μεγάλοι, για την 6η Ακαδημία Κιθάρας «Αρίων». Θα καταφθάσουν από διαφορετικές χώρες και τόπους για να συμμετέχουν σε δράσεις με επίκεντρο την κιθάρα, να μοιραστούν μουσικές εμπειρίες και βέβαια να απολαύσουν «δημιουργικές» διακοπές.

Με στόχο να αναδειχθεί η πορεία της αρχαίας λυρικής ποίησης από τον Αρίωνα ως τις μέρες μας, την 1η Αυγούστου διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο «Λυρικές Συναντήσεις - Η λυρική ποίηση από τον Αρίωνα μέχρι τις μέρες μας» με τη συμμετοχή διακεκριμένων λογοτεχνών και μουσικών. Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Για τις οικογένειες που θα βρεθούν στη Λέσβο το διάστημα 31 Ιουλίου - 5 Αυγούστου η Θερινή Ακαδημία «Αρίων» προσφέρει μια παράλληλη δράση και για παιδιά από 7-12 ετών. Σε αυτήν μπορούν να συμμετέχουν μικροί κιθαρίστες αλλά και παιδιά που δεν είχαν απαραίτητα επαφή έως τώρα με τη μουσική. Στις πέντε μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά, με τη βοήθεια των έμπειρων υπευθύνων, θα φτιάξουν και θα παρουσιάσουν μια παράσταση με δομικά υλικά τη μουσική, το τραγούδι, την κίνηση και το λόγο. Για τους πιο μελετηρούς, θα λάβουν χώρα τέσσερις διαγωνισμοί: για μικρούς κιθαρίστες έως 13 ετών, για νέους έως 17 ετών, για κιθαρίστες χωρίς όριο ηλικίας, καθώς και για κιθαριστικά σύνολα.

Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές. Και βέβαια οι συναυλίες που γίνονται κάθε βράδυ είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Μείνετε συντονισμένοι στην ηλεκτρονική σελίδα: http://arionacademy.com.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|05|2017 14:45

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του «ΝΟΗΣΙΣ», συνεχίζεται για δωδέκατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης», που σας προσκαλούν να απολαύσετε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που σας ενδιαφέρουν.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης 150 χιλιάδων στρεμμάτων στη δυτική Λέσβο, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια όταν ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν και διατήρησαν το υποτροπικό δάσος που κάλυπτε τότε την περιοχή. Σήμερα, μέσω της φυσικής διάβρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων, αποκαλύπτονται εντυπωσιακοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δένδρων, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ευρήματα έρχονται στο φως και μέσω συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η παλαιοντολογική μελέτη έχει οδηγήσει στον προσδιορισμό περισσότερων από 30 διαφορετικών ειδών φυτών (κωνοφόρα όπως πευκίδες, κυπαρισσίδες και γιγάντιες σεκόιες, καρποφόρα φυτά, όπως τροπικές καρυδιές, δάφνες και κανέλες καθώς και φοίνικες). Πρόσφατες έρευνες έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη απολιθωμάτων ζώων, όπως μιας κάτω γνάθου ενός μεγάλου προβοσκιδωτού ζώου και υπολειμμάτων από ασπόνδυλα μαλάκια, ψάρια, αμφίβια και αλιγάτορες που ζούσαν σε μια λίμνη στην περιοχή του δάσους, καθώς και μικρών θηλαστικών που ζούσαν γύρω από τη λίμνη.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί σήμερα τον πυρήνα του Γεωπάρκου Λέσβου, μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, το οποίο αναδεικνύει τα στοιχεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα μας παρουσιάσει αυτό το θαύμα της φύσης τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, στις 19.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ.: 2310 821231). Η Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτορας παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Λονδίνου και εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το 2007.

 

 Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 06|05|2017 13:34

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

 Στις 15-11-1880 συνέβη ένα επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών ψαράδων στον Κόλπο της Καλλονής με το οποίο κινδύνεψαν να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις Ιταλίας-Τουρκίας και παρ’ ολίγον να πραγματοποιηθεί ναυτική επέμβαση της Ιταλίας στην τουρκοκρατούμενη Λέσβο. Το επεισόδιο συνέβη όταν δύο ιταλικά αλιευτικά με 20 ψαράδες από τη Νάπολη που ψάρευαν παράνομα με τράτες στη περιοχή Πολιχνίτου και σάρωναν ολέθρια το βυθό του Κόλπου, καταστρέφοντας ως και τον γόνο των ψαριών, προκάλεσαν την αντίδραση Ελλήνων.

Ο υποπρόξενος της Ιταλίας στη Μυτιλήνη Φιδέλης κατήγγειλε στον Τούρκο διοικητή της Λέσβου Κεμάλ Μπέη ότι κάποιος Δημήτριος Λαμπρίδης επικεφαλής 30-40 Ελλήνων ψαράδων επιτέθηκε στους Ιταλούς που αλίευαν προσπαθώντας να τους διώξει από τον Κόλπο και ότι οι Πολιχνιάτες προκάλεσαν καταστροφές στα δύο ιταλικά αλιευτικά, έδειραν τους Ιταλούς, τραυματίζοντας ελαφρά πολλούς και μερικούς σοβαρά σκίζοντας την ιταλική σημαία του αλιευτικού «Terribile», στο οποίο ανέβηκε ο Λαμπρίδης έχοντας ένα πολύκροτο όπλο.

Ο Πολιχνιάτης Δημήτριος Καλλιάς, που έφερε και το ονοματεπώνυμο Δημήτριος Λαμπρίδης αλλά και τον τίτλο «Λαμπρή Πασσάς» από το όνομα του πατέρα του, που λεγόταν Λάμπρος, καθώς και «Καλλιά-Μπέης» ή «Καλλιάμπεης» από το επώνυμο του πατέρα του, είπε στον Κεμάλ Μπέη, που ήταν φίλος του, ότι την ημέρα του επεισοδίου επιβιβάστηκε από την Ελπίδα Πολιχνίτου με τον αδελφό του Γεώργιο σε επιβατικό πλοιάριο για να μεταβεί μέσω Αχερώνης Καλλονής στη Μυτιλήνη προκειμένου να ανακοινώσει στον ίδιο ότι συνέστησε ατμοπλοϊκή εταιρεία σύνδεσης της Λέσβου με γειτονικά νησιά και ότι στο ταξίδι οι συντοπίτες του ψαράδες, που επέβαιναν στο ίδιο πλοιάριο για να επιδώσουν στις τουρκικές αρχές Καλλονής διαμαρτυρία για την καταστροφή του Κόλπου, συνάντησαν τους Ιταλούς που ψάρευαν παράνομα με τράτες και βλέποντας τον βόρβορο της θάλασσας που ανέσυρε το «Terribile» αγανάκτησαν και συνεπλάκησαν με τους Ιταλούς. Τόνισε ότι δεν σκίστηκε καμιά ιταλική σημαία, κανείς από τους Έλληνες ψαράδες, που ήταν Οθωμανοί υπήκοοι, δεν είχε όπλα και ότι θα ήταν ανόητος εάν έφερε όπλο, όταν ύστερα από άδεια του Ιταλού πλοιάρχου Nikola Ventura ανέβηκε μόνος του στο αλιευτικό για συνεννοήσεις ενώ είχε δει ότι όλοι οι Ιταλοί ήταν οπλισμένοι.

Μετά από ανακρίσεις ο Κεμάλ Μπέης αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα ιταλικά αιτήματα οπότε ο Ιταλός πρόξενος της Σμύρνης Γκουβερνάτης, που συμμετείχε σε αυτές, ενημέρωσε τον Ιταλό πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη Κόμη Κόρτη, που ειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση, η οποία διέταξε να μεταβεί στη Σύρο το πολεμικό πλοίο «Ρώμη» και εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση το πλοίο να μεταβεί αμέσως στη Λέσβο. Ο Κόμης Κόρτης επέδωσε τις ακόλουθες απαιτήσεις: «1) Οι ένοχοι δέον να τιμωρηθώσι κατά τας διατάξεις του Ποινικού νόμου, 2) οι Ιταλοί αλιείς θέλουσιν αποζημιωθή δι’ όσας υπέστησαν ζημίας, 3) της ιταλικής σημαίας περιυβρισθείσης διά της παραβιάσεως του ιταλικού πλοίου δέον να δοθή η προσήκουσα ικανοποίησις εις το ιταλικν προξενείον και 4) να παυθή της θέσεως αυτού ο της νήσου διοικητής». (Εφημερίδα Κωνσταντινούπολης «Βυζαντίς», 3-12-1880).

Αρχές Ιανουαρίου 1881 ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ επικυρώνει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που ικανοποιεί την Ιταλία, παύοντας τον Κεμάλ Μπέη, φυλακίζοντας και παραπέμποντας στο κακουργοδικείο Χίου 15 Έλληνες ψαράδες και τους δύο αδελφούς Καλλιά. Στις 17-3-1881, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γασπάρ Εφέντης ανακοίνωσε την απόφαση που επέβαλε στους 17 κατηγορουμένους ποινή φυλάκισης τρεισήμισι μηνών, που αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή είχαν κρατηθεί για ισόχρονο διάστημα. Στις 22-5-1881, με απόφαση του Σουλτάνου επανήλθε στη θέση του ο Κεμάλ Μπέης.

Ευχαριστώ τον αγαπητό πρώην Γραμματέα του Δήμου Πολιχνίτου Στρατή Πάντα για τις χρήσιμες σχετικές πληροφορίες και έγγραφα που μου έστειλε. Στη φωτογραφία εικονίζεται το αρχοντικό του Δημήτρη Καλλιά με το σωρό λευκολίθου στην Ελπίδα (Σκάλα) Πολιχνίτου, από το Λεύκωμα των Κυριάκου Κουκούλα-Τάσου Μακρή, του 2010: «Ο Πολιχνίτος του 20ού αιώνα». Περισσότερα δημοσιεύθηκαν στα «Λεσβιακά» του 1996, στο εξαιρετικό κείμενο του Αριστείδη Στεργέλλη: «Η Λέσβος των ετών 1880-1885 στην εφημερίδα “Νεολόγος”» και σε κείμενό μου στα «Καλλονιάτικα», τεύχος 167/2016.

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 06|05|2017 13:15

Ο Λολό ήταν ένας ταπεινός γάιδαρος… ίσως όμως ο διαπρεπέστερος εκπρόσωπος της συμπαθούς οικογενείας των α-λόγων υποζυγίων στην ιστορία του ανθρωπίνου πνεύματος! Ο Λολό εργαζόταν κι έτρωγε το σανό του σε έναν από τους τελευταίους μικρούς αμπελώνες της Μονμάρτρης των Παρισίων, στις αρχές του 20ού αιώνα. Κατά σύμπτωση, ο χώρος του Λολό βρισκόταν κοντά στο μικρό καμπαρέ «Lapin Agile» (δηλαδή, ο Ευκίνητος Λαγός) όπου κατοικοέδρευαν πολλοί λόγιοι και καλλιτέχνες και αναπόφευκτα οι συγκρούσεις μεταξύ τους· και χωρίς να το «φαντασθεί» ο γαϊδαράκος μας έγινε ένα από τα σύμβολα-καρικατούρες της πνευματικής -και ιδεολογικής- διαμάχης περί της Πραγματικότητας!

Η «απόδραση» από την Πραγματικότητα ή ορθότερα η δημιουργία εναλλακτικών, δήθεν απελευθερωτικών, «αναγνώσεων της πραγματικότητας» ήταν τότε και είναι έκτοτε ένα από τα κεντρικά ζητήματα στην πορεία του πνεύματος και της πολιτικής. Πώς εμπλέκεται ο Λολό όμως σ’ αυτά; Ήταν χρόνια δημιουργικού πνευματικού οργασμού και έντονων συγκρούσεων στο χώρο της τέχνης, με κινήματα που μέχρι σήμερα μας επηρεάζουν: κυβισμός, ντανταϊσμός, σουρεαλισμός… Ο Γκιγιώμ Απολλιναίρ υπήρξε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτών των συγκρούσεων, με τη σαρωτική πλην παρορμητική και επιφανειακή ανάλυσή του, τον έντονο συναισθηματισμό, τη μποέμικη πλην αριστοκρατική ελευθεριότητα αλλά και την αδιαμφισβήτητη δημιουργική ευφυΐα και ποιητικό ταλέντο του. Επικριτές του, λοιπόν, πήραν μια μέρα το Λολό, έδεσαν στην ουρά του μια βούρτσα με μπογιές, κι όπως αυτός την κούναγε πέρα-δώθε, «ζωγράφισε έναν πίνακα» τον οποίο απέδωσαν σε ένα φανταστικό ζωγράφο, ονόματι Joachim-Raphael Boronali και τίτλο «Και ο Ήλιος Βασιλεύει Πάνω από την Αδριατική». Τον εξέθεσαν δε στην προοδευτική «Έκθεση των Ανεξαρτήτων». Ο Απολλιναίρ έσπευσε να εκθειάσει την τέχνη και τα μηνύματά του… Boronali-Λολό και να γίνει περίγελως…

Μετά από έναν αιώνα, ανάλογο «πείραμα» έγινε και στο χώρο της Επιστήμης. Δύο φυσικοί, o A. Sokal και ο J. Bricmont, συνέγραψαν μιαν ηθελημένη μπουρδολογία εισάγοντας θεμελιώδη σφάλματα περί της θετικής επιστημολογίας και λογικής, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα και ιδέες από τη δεσπόζουσα ομάδα των μετα-μοντέρνων σχετικιστών, από τον Latour έως τον Baudrillard. Υπέβαλαν το «άρθρο» σε κορυφαίο περιοδικό της «προοδευτικής» διανόησης το οποίο έγινε δεκτό μετ’ επαίνων. Η μετέπειτα αποκάλυψη της «απάτης» αναβίωσε το Λολό και τη χλεύη προς τους αρνητές της Πραγματικότητας.

Δε βρισκόμαστε, σήμερα, μακριά από μιαν ανάλογη κατάσταση, στην Ελλάδα αλλά και τον Κόσμο, όπου η Πραγματικότητα γίνεται πρωτεύων αντίπαλος στόχος των λαϊκιστών, δεξιών και αριστερών, στην πορεία τους εναντίον της δυτικής Δημοκρατίας, του κοσμοπολιτισμού και της ανοικτής κοινωνίας. Από την απλή συνωμοσιολογία έως την αδιάντροπη κατασκευή της «μετα-Αλήθειας» και των λεγόμενων «εναλλακτικών γεγονότων», διακρίνουμε πεισματική επιμονή στη στρέβλωση της Πραγματικότητας. Από τους «ψεκασμούς» και την ανιστόρητη «συμμαχία με τη Ρωσία», καταλήγουμε σε διατυπώσεις όπου 4 δις περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου σημαίνουν τέλος της λιτότητας.

Θα μπορούσα να κάνω ένα quiz. Τι ακριβώς σημαίνει πολιτικά, λογικά και επιχειρησιακά η ακόλουθη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας (Ανάπτυξης δηλαδή), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με το Κουαρτέτο; Είπε ο κ. Παπαδημητρίου: «Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά γίνεται στις περισσότερες χώρες, αν όχι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Οπότε μπορούμε να το δούμε κι αυτό ως εκσυγχρονισμό της οικονομίας». Από πού να πιάσεις και πού ν’ αφήσεις αυτήν τη δήλωση;

Από το απλό «εάν είναι εκσυγχρονισμός, τότε γιατί διαφωνούσατε “φυσικά”», κ. Καθηγητά; Έως το πιο σύνθετο, «αυτήν τη δήλωση θα την κάνατε ποτέ, Καθηγητά Παπαδημητρίου, στην Αμερική» (αν ναι, τότε ίσως είναι η εξήγηση για την κατάρρευση του Ινστιτούτου που διευθύνατε και μετακομίσατε στην Αθήνα); Ας μη μας διαφεύγει βέβαια ότι η «Παπαδημήτριος ρήση» ήταν ό,τι σοβαρότερο έχει λεχθεί στα τηλε-παράθυρα! Πού να δείτε άλλες!

Ο Λολό ζει και οφείλει να μας οδηγεί! Άλλωστε, υποζύγιο ήταν πάντα…

Κατηγορία Κοινωνία
- 06|05|2017 12:48
Στο πλαίσιο της μετάβασης του προσφυγικού από την κατάσταση της έκτακτης ανάγκης στην κατεύθυνση της σταθερότητας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ή ολοκληρώσει έργα στη Λέσβο με χρηματοδότηση της Ε.Ε. ύψους 436.000 ευρώ!
 
Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη που παραχώρησαν στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Αίολος 92,8» οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας Τουλίνα Δέμελη και Θοδωρής Αλεξέλλης. Το «Ε» επικοινώνησε μαζί τους και παρουσιάζει σήμερα με λεπτομέρειες όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί κόστους 34.722 ευρώ, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ύψους 337.068 ευρώ και τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ύψους 64.478 ευρώ.
 
«Η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθεί να στηρίξει την τοπική κοινωνία με μια σειρά παρεμβάσεων. Αυτό για μας αποτελεί προτεραιότητα αυτό το διάστημα, να έρθουμε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα. Για μας δεν είναι ακριβώς “αντισταθμιστικά”, αλλά το νόημα είναι το ίδιο», τόνισε ο κ. Αλεξέλλης. Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ, η ΥΑ κάνει μια σειρά έργων με σκοπό τη βελτίωση της υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας και στα γύρω χωριά που είχαν πρόβλημα. Επίσης, στη Μόρια ανακαινίζεται το αγροτικό ιατρείο, ενώ έχει δοθεί και εξοπλισμός στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Επίσης, επισκευάζονται δύο δημοτικά σχολεία, το 8οκαι το 11ο Μυτιλήνης, ενώ εξετάζονται έργα και για άλλα δημοτικά σχολεία. Επίσης, επισκευάζονται οι δημοτικές τουαλέτες πίσω από το παλιό Δημαρχείο και η παιδική χαρά Συκαμιάς. Μάλιστα, προγραμματίζονται με την ολοκλήρωση κάθε μεγάλου έργου εγκαίνια. 
 
Ολοκληρωμένα έργα - Κόστος: €34.722
- Δωρεά ενός κοντέινερ για να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος στη Σκάλα Συκαμνιάς.
- Δωρεά ενός κοντέινερ για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, για να χρησιμοποιηθεί ως γραφειακός χώρος.
- Επισκευές στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.
- Αγορά μηχανήματος υπερήχων για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Εν εξελίξει έργα - Κόστος: €337.068
- Χρηματοδότηση ΔΕΥΑΛ για την υλοποίηση τριών έργων:
-Ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης οικισμών Μυστεγνών και Νέων Κυδωνιών (κατασκευή αντλιοστασίου στον Άγιο Κωνσταντίνο Θερμής).
- Μελέτη για την κατασκευή νέου ανεξάρτητου δικτύου υδροδότησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας.
- Αντικατάσταση του αποχετευτικού δικτύου που συνδέει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης με τον οικισμό Μόριας και κατασκευή νέου αντλιοστασίου λυμάτων εντός του ΚΥΤ Μόριας.
- Ανακαίνιση Αγροτικού Ιατρείου Μόριας.
- Δωρεά ενός φωτοτυπικού μηχανήματος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
- Δωρεά ενός εκτυπωτή για μηχάνημα υπερήχων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
 
Εγκεκριμένα έργα, που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017 - Κόστος: €64.487
- Ανακαίνιση τουαλετών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.
- Ανακαίνιση δημοτικών τουαλετών Μυτιλήνης.
- Ανακαίνιση παιδικής χαράς Συκαμνιάς.
 ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: €436.277
Πρόγραμμα φιλοξενίας και περιοχές παρέμβασης
Από το 2010 στη Λέσβο η Ύπατη
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει παρουσία στη Λέσβο από το 2010 και το «αρχαιότερο» μέλος της εδώ είναι η Τουλίνα Δέμελη. Πλέον υπάρχουν 40 άτομα προσωπικό της ΥΑ στη Λέσβο, ενώ ο οργανισμός έχει παρουσία και στα άλλα νησιά, στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο, την Κω, τη Ρόδο, ενώ, όπου δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, τα σημεία καλύπτονται με συχνές αποστολές.
Η ΥΑ είναι ένας απόλυτα αξιόπιστος οργανισμός που δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 χώρες ανά τον κόσμο και βρίσκεται στην Ελλάδα πάνω από 60 χρόνια, εξηγεί η κ. Δεμελή. Με την ένταση του προσφυγικού φαινομένου έκανε ακόμα πιο έντονη την παρουσία της. Συνεργάζεται με κάποιες οργανώσεις για την παροχή υλικής βοήθειας και υπηρεσιών. «Οι συνεργάτες μας παρέχουν, μεταξύ άλλων, νομική βοήθεια, υπηρεσίες υγείας και φιλοξενίας», τονίζει. Τον κύριο ρόλο του συντονισμού και της καταγραφής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ωστόσο, έχει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διευκρινίζει ο Θοδωρής Αλεξέλλης.
Πέραν της Μόριας και του Καρά Τεπέ, η ΥΑ παρεμβαίνει σε 7 δομές και 36 διαμερίσματα που διαχειρίζεται η ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας των ευάλωτων προσφύγων. Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές έχουν προφίλ ευαλωτότητας, οικογένειες με ανήλικα τέκνα, μονογονεϊκές οικογένειες, υπερήλικοι, θύματα ναυαγίων και άλλες περιπτώσεις. Μάλιστα σε όλη την Ελλάδα η ΥΑ είναι ο βασικότερος πάροχος στέγης.
 
Τι έχει αλλάξει στο προσφυγικό;
Το βασικότερο που έχει αλλάξει, αφού πέρασε ο βαρύς χειμώνας, είναι ότι τόσο το νησί όσο και η ΥΑ δεν βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. «Οι ροές είναι πολύ λιγότερες, οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς έχουν βελτιωθεί, υπάρχει καλύτερος συντονισμός, καλύπτονται οι βασικές ανάγκες», αναφέρει ο κ. Αλεξέλλης.
«Το σημαντικό χρονικό σημείο που διαχωρίζει δύο εποχές είναι το πριν και το μετά της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Μετά τη συμφωνία μειώθηκαν σημαντικά οι ροές. Ένα άλλο σημείο είναι ότι, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 οι άνθρωποι ήταν περαστικοί από την Ελλάδα, πλέον μετά τον Μάρτιο του 2016 οι άνθρωποι παραμένουν στα σύνορα για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους. Πριν είχαμε ελάχιστα αιτήματα. Έχουμε επίσης μια σημαντική νομοθετική εξέλιξη, τον Νόμο του 4375 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2016, που ρυθμίζει τα θέματα σε σχέση με τις διαδικασίες ασύλου στα σύνορα».
Κατηγορία Πολιτική
- 06|05|2017 12:21

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, το «Ε» κυκλοφόρησε με κεντρικό πρωτοσέλιδο «Βαλτωμένο» το πρόγραμμα». Το ρεπορτάζ αναφερόταν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των βασικών μέτρων και δράσεων του προγράμματος. Μια εβδομάδα μετά, το θέμα έγινε αντικείμενο έντονης κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι έχουν προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,68 δις ευρώ και μέχρι το τέλος του 2017 θα φτάσουν τα 3 δις ευρώ. Οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος ανέρχονται στα 5 δις ευρώ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισαν στον κ. Αποστόλου καθυστερήσεις στην προκήρυξη των μέτρων, απουσία σχεδίου και προχειρότητα.

 

Τι λένε τα στοιχεία

Απαντώντας ο κ. Αποστόλου, αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι «διαρκώς λασπολογούν» και κατέθεσε τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Ειδικότερα ανέφερε:

- Μέτρο της τοπικής ανάπτυξης «Leader», έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τοπικών προγραμμάτων και η κατανομή πόρων στις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

- Μέτρο νέων αγροτών, έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης από τις περιφέρειες και αναμένεται η ολοκλήρωσή της εντός Ιουνίου. Την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο κ. Αποστόλου την απέδωσε στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών.

- Μέτρο βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, προχωρά η επαναπροκήρυξη και εξετάζεται η δυνατότητα συμπλήρωσης των κριτηρίων βαθμολογίας, ώστε να ενσωματωθούν σε τροποποίηση του προγράμματος.

- Μέτρο μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης των γεωργικών προϊόντων και άλλα.

 

Ακολουθούν νέες προκηρύξεις

Σε ό,τι αφορά τις νέες προκηρύξεις, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν τα ακόλουθα μέτρα:

- Ομάδες παραγωγών που θα ενισχύουν τις λειτουργικές δαπάνες συλλογικών σχημάτων που συστήνονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.

- Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που θα αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

- Γεωργικοί σύμβουλοι: θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 γεωτεχνικοί.

- Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τα προγράμματα «Leader», με την ολοκλήρωση της αναμόρφωσής τους από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη έγινε η προδημοσίευση της δράσης για τη νιτρορύπανση και άμεσα θα γίνει προδημοσίευση της δράσης για τα σχέδια βελτίωσης. Η προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης θα βγει στη δημοσιότητα μετά την ένταξη των νέων αγροτών ώστε να δοθεί δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στον γεωργικό τομέα.

Όσον αφορά τις δράσεις που αφορούν τα αρδευτικά έργα, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η ενεργοποίησή τους εξαρτάται από την ικανοποίηση της αντίστοιχης αιρεσιμότητας (τιμολόγηση νερού και επικαιροποίηση διαχειριστικών σχεδίων λεκανών απορροής ποταμών) εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συνολικά ως το τέλος του έτους ο υπουργός εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν μέτρα και δράσεις συνολικού ύψους 3 δις ευρώ.

 

Σκληρή κριτική από την Αραμπατζή

Από την πλευρά τους, η τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή και οι επερωτώντες βουλευτές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, μίλησαν για καθυστερήσεις και κατηγόρησαν προσωπικά τον κ. Αποστόλου ότι το Υπουργείο του, εξαιτίας των δικών του χειρισμών, αναδεικνύεται σε ένα απ’ αυτά που τα έχει πάει χειρότερα αυτή η κυβέρνηση. Προς επίρρωση του ισχυρισμού τους, είπαν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα έχει απορρόφηση κονδυλίων στο αγροτικό ΕΣΠΑ μικρότερη από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, έχοντας καταστεί ουραγός. Η κ. Αραμπατζή πρόσθεσε ότι υπήρξε «αλαλούμ» και με το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, με την απορρόφηση στο ΕΠΑΛΘ (επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας) να είναι μόλις στο 1%.

«Οι αγρότες παλεύουν μόνοι τους, χωρίς ουσιαστική συμπαράσταση», ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις πολιτικές τους στον κρίσιμο τομέα της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας.

Αλλά και οι επερωτώντες βουλευτές Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Αντωνιάδης, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσης, Χρήστος Δήμας καταλόγισαν στον κ. Αποστόλου ότι δεν έχει επαφή με τις αγωνίες του κόσμου της υπαίθρου και έκαναν λόγο για έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης στην κτηνοτροφία και γενικότερα στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 06|05|2017 11:36

Στο φύλλο του Σαββάτου (29/4/2017) του «ΕΜΠΡΟΣ» διάβασα ότι ο Δήμος Λέσβου κατέθεσε πρόταση στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ύψους 520.000 ευρώ για την επισκευή του «Κατσάνειου» με σκοπό να το κάνει «Μουσική Ακαδημία». Την ίδια εξαγγελία, δηλ. περί «Μουσικής Ακαδημίας», έκανε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 5 Απριλίου 2017.

Κάνω μια μικρή αλλά απαραίτητη αναδρομή: Το «Κατσάνειο» (κτήριο και οικόπεδο) παραδόθηκε στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης-Δήμο Μυτιλήνης τη δεκαετία του 1990 από το ΕΛΚΕΠΑ, σε άριστη κατάσταση, για να στεγάσει το Μουσικό Σχολείο. Πέρασαν χρόνοι και καιροί, άλλαξαν 4-5 Δημοτικές αρχές, καμιά 30αριά δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι (παιδείας και τεχνικών έργων), Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊστάμενοι Β/θμιας Εκπ/σης ακόμη και βουλευτές, εξαγγέλθηκε αμέτρητες φορές ως προεκλογικό και μετεκλογικό έργο, ως «πρώτη προτεραιότητα», ως «δέσμευση», αλλά δυστυχώς τίποτα δεν προχώρησε, ούτε καν μια μελέτη δεν ολοκληρώθηκε.(ο σχετικός φάκελος σε πρόσφατη αναζήτηση περιείχε όλα και όλα 2-3 χαρτιά). Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί η κυριότητα του κτηρίου, να περάσει στο ΤΑΪΠΕΔ και να δώσει ο Δήμος Λέσβου 500.000 ευρώ για να το αγοράσει. Η αγορά έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να γίνει (για μια ακόμη φορά) Μουσικό Σχολείο. Πριν λίγο καιρό από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι το συγκεκριμένο κτήριο και το οικόπεδό του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του σχολείου, μιας και τα οικοδομήσιμα τετραγωνικά είναι λίγα!!!

Εύλογα ερωτήματα:

α) Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δαπάνη των 500.000 ευρώ δεν γνώριζε ότι το κτήριο δεν ήταν κατάλληλο για τέτοια χρήση;

β) Μήπως οι αρμόδιοι το γνώριζαν πολύ καλά, αλλά χρησιμοποιήθηκε το Μουσικό Σχολείο, για το οποίο υπάρχει μια ομολογημένη ευαισθησία λόγω της πολύχρονης ταλαιπωρίας του, προκειμένου να καμφθούν αντιδράσεις και ποικίλες ενστάσεις;

γ) Είναι σίγουρο ότι το «Κατσάνειο» δεν κάνει για Μουσικό Σχολείο; Έχουν ελεγχθεί όλες οι δυνατότητες για αλλαγή συντελεστή δόμησης και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια;

δ) Ποιο είναι αυτό το «καινούριο κόσκινο» της «Μουσικής Ακαδημίας», που εσχάτως εξαγγέλλεται;

Σε όσους ασχολούνται με τα Δημοτικά Μουσικά πράγματα είναι γνωστό ότι στον χώρο της Μουσικής βασιλεύει το χάος. Η ορχήστρα του Δήμου μετά τη συνταξιοδότηση του μαέστρου τυπικά δεν υπάρχει. Όσες συναυλίες δίνει είναι απολύτως εθελοντικές και υπό άλλη σκέπη. Η φιλαρμονική εδώ και πολλά χρόνια κινείται μεταξύ φθοράς και διάλυσης παρόλες τις προσπάθειες των δασκάλων, οι οποίοι όμως δικαιολογημένα τα εγκαταλείπουν, αφού μένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Αυτή τη στιγμή φιλαρμονική δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά.

ε) Ποια, λοιπόν, είναι αυτή η «Μουσική Ακαδημία» στην οποία θα διαθέσουμε ένα κτήριο αξίας 1.000.000 ευρώ; Ποιο το θεσμικό πλαίσιο, ποια η στόχευση, ποιο το πλάνο δράσης, ποια η στελέχωση;

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

απολύτως καλοπροαίρετα και φιλικά θέτω δημοσίως τα παραπάνω ερωτήματα, που με τον έναν ή άλλο τρόπο συζητιούνται εκτενώς και εντόνως.

Η περίπτωση του «Κατσάνειου» δεν είναι απλώς ένα έργο που δεν έγινε κοντά στα δεκάδες άλλα που γεμίζουν προεκλογικά φυλλάδια και ανακοινώνονται ακόπως σε εξέδρες και ΜΜΕ. Θεωρώ ότι για τη Μυτιλήνη έχει μετατραπεί σε σφραγίδα και σήμα κατατεθέν της παρακμής, του λαϊκισμού, της αδιαφορίας, της ανικανότητας, των μεγάλων υποσχέσεων και των τεράστιων διαψεύσεων, των αδιαφόρετων λόγων και της κατασπατάλησης δημοτικού και δημοσίου πλούτου, δηλαδή όλων αυτών που μόλυναν την κοινωνία και κατέστρεψαν τη χώρα, και την έσυραν στα μνημόνια και στον διεθνή εξευτελισμό.

Επειδή όμως πολλά πάθαμε αλλά τίποτα δεν μάθαμε, καλό θα ήταν να μη συνεχίσετε και σεις αυτό το εξοργιστικό γαϊτανάκι των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων που οδηγούν στην απαξίωση και στο χλευασμό της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, των κοινών.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Αγρότες
- 06|05|2017 11:34

Όσοι συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί μέχρι τον Μάιο του 2016 δεν θα υποστούν περικοπή των συντάξεών τους για αγροτικό φορολογητέο εισόδημα που θα έχουν ή για την επιδότηση που θα συνεχίσουν να παίρνουν. Αυτό ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, που ζήτησε να αποσαφηνιστεί σε ποιες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι με αγροτικό εισόδημα έχουν περικοπή της σύνταξής τους, όπως προβλέπει «ο νόμος Κατρούγκαλου», που ισχύει από τον Μάιο του 2016.

Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, επειδή -όπως υποστήριξε- υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες του άρθρου 20 του νόμου 4387 του 2016 σχετικά με την περικοπή της σύνταξης κατά 60%.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος, όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που πήρανε σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου του 2016, θα υποστούν περικοπή των συντάξεών τους, πλην των συνταξιούχων του ΟΓΑ οι οποίοι απαλλάσσονται μέχρι 31/12/24. Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι θα πληρώνουν εισφορές για το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα ή για την επιδότηση με τον αντίστοιχο συντελεστή που θα ισχύει κάθε φορά όλοι οι εργαζόμενοι ή ετεροεπαγγελματίες ή συνταξιούχοι πλην του ΟΓΑ.

Το άρθρο 20 του «νόμου Κατρούγκαλου» προβλέπει ότι η περικοπή του 60% επί της σύνταξης ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ που έχουν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες. Η εξαίρεση από το μέτρο των όσων συνταξιούχων είχαν λάβει σύνταξη πριν από την ψήφιση του νόμου και των συνταξιούχων του ΟΓΑ μέχρι το τέλος του 2024 έγινε με ερμηνευτικές εγκυκλίους που εκδόθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εξαίρεση των «παλαιών» συνταξιούχων γίνεται στη βάση της νομικής αρχής που προβλέπει ότι οι νόμοι δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ. Η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εξαίρεση των συνταξιούχων αγροτών εκδόθηκε εντός του Απριλίου.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι διατάξεις του νόμου υπερισχύουν από τις ερμηνευτικές εγκυκλίους. Δηλαδή αρκεί η αλλαγή της πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του Υπουργείου για να τεθεί σε εφαρμογή με πιο αυστηρό τρόπο η συγκεκριμένη διάταξη του «νόμου Κατρούγκαλου».

 

Πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές

Από τα όσα ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος στη Βουλή είναι σαφές ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ελευθεροεπαγγελματίες που έχουν αγροτικά εισοδήματα από φέτος θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και γι’ αυτά. Μέχρι την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» οι προαναφερόμενοι απαλλάσσονταν από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ, καθώς ήταν ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ετεροεπαγγελματίες κάτοχοι αγροτικού εισοδήματος θα πληρώνουν πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ με βάση το καθαρά αγροτικό εισόδημά τους, το οποίο θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά τους και θα προκύπτει η αναλογία των πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν. Μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση του ζητήματος. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι ετεροεπαγγελματίες κάτοχοι αγροτικού εισοδήματος δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά που πληρώνουν όλοι οι επαγγελματίες αγρότες. Ο υπολογισμός της πρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς θα γίνει με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης.

Ένα ακόμη ζήτημα που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές θα οδηγούν σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top