FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
- 05|05|2017 19:06

Ο Πατριάρχης στην Σμύρνη

Τηρώντας την παράδοση των τελευταίων ετών, τέτοια εποχή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή της, για να βρεθεί κοντά στο λιγοστό, η αλήθεια, ποίμνιό του, να συζητήσει εκκλησιαστικά ζητήματα αλλά και να λειτουργήσει σε ιστορικές εκκλησίες, μνημεία του Χριστιανισμού. Μολονότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη το επίσημο πρόγραμμα, ο Πατριάρχης φθάνει στην Σμύρνη στις 6 το απόγευμα μεθαύριο, όπου θα τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας και θα παραμείνει έως τις 10 Μαΐου. Στις 8 του μήνα, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, θα λειτουργήσει στην ομώνυμη εκκλησία της αρχαίας Εφέσου, ενώ στις 9 Μαΐου, στην εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μενεμένη. Παράλληλα θα πάρει μέρος στις εργασίες του Γ΄ Διεθνούς Αγιολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης σε Σμύρνη και Έφεσο, με θέμα «Οι αποστολικοί πατέρες και η εποχή τους». Ακόμη, λίγες ημέρες μετά, στις 17 του μήνα, θα παραστεί στην τελετή των εγκαινίων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου στα Αγρίδια της Ίμβρου, οι οποίες κατασκευάστηκαν με την χορηγία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Turkcell».

 

Συνέδριο για τον Αινεία στο Αδραμύτι

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή, το εργαστήριο για την «Πορεία του Αινεία», που διοργανώνεται από τον Δήμο Αδραμυτίου με την συμμετοχή συνέδρων από διάφορες πόλεις της Μεσογείου. Ο Αινείας, ήρωας των Τρώων, γνωστός στην ελληνική μυθολογία ως πρόσωπο της «Ιλιάδας», αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της «Αινειάδας» του έπους που έγραψε ο Ρωμαίος Βιργίλιος συγκεντρώνοντας διάσπαρτες ιστορίες και θρύλους για τις περιπέτειές του κατά το ταξίδι του προς την Ιταλία μετά την πτώση της Τροίας. Ο Δήμος Αδραμυτίου, στα όρια του οποίου βρίσκεται η αρχαία Άντανδρος, όπου ναυπήγησε πλοίο και ξεκίνησε το ταξίδι του ο Αινείας, επιχειρεί την αναβίωση της πορείας του Αινεία στα πέντε σημερινά κράτη (Τουρκία - Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία - Τυνησία). Στόχος να συσταθεί ένα δίκτυο των 22 πόλεων που αναφέρονται από τον Βιργίλιο, να προβληθεί το Αδραμύτι για τουριστικούς βέβαια λόγους, αλλά και ο πολιτισμός της ελιάς και του ελαιολάδου, που αποτελεί το κύριο παραγόμενο προϊόν της περιοχής.

 

Η κρίση στην Ελλάδα, «βλάπτει» και το Νοσοκομείο του Μπαλουκλί!

Το ομογενειακό ίδρυμα που διαχειρίζεται το Νοσοκομείο του Μπαλουκλί στην Πόλη, διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, που μαζί με τα νοσοκομειακά κτίρια και τα νεκροταφεία, αποτελείται από 265 ακίνητα και 235 συμβόλαια μισθώσεων. Μέχρι πέρσι τα έσοδα από την περιουσία αυτή επαρκούσαν για τις ανάγκες του ιδρύματος. Από πέρσι όμως τον Μάιο, άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα αρχικά λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών, των ιδιαίτερα σχολαστικών ελέγχων και απαιτήσεων του Υπουργείου Εργασίας και στη συνέχεια της επελθούσας ύφεσης στην κτηματαγορά με συνέπεια αναπροσαρμογές προς τα κάτω, των μισθωμάτων. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία του ιδρύματος στην Ελλάδα, όλα τα διαμερίσματα στο Χαλάνδρι και τα καταστήματα και γραφεία στην Οδό Βαλαωρίτου, εξακολουθούν μεν, προς το παρόν, να είναι μισθωμένα, αλλά οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των ενοικίων, έχουν αυξηθεί. Για το ‘15, ‘16 και 2017 κατεβλήθησαν φόροι στην Ελλάδα 175 χιλ. ευρώ! Που σημαίνει ότι η ακίνητη περιουσία του ιδρύματος στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να αποφέρει αξιόλογα κέρδη. Όλα τούτα είχαν ως αποτέλεσμα η χρήση του 2016 να κλείσει με έλλειμμα 3,4 εκ. λιρών. Η οικονομική δυσπραγία απειλεί και το τρέχον έτος με αναμενόμενη ακόμη μεγαλύτερη ζημία. Επιβλήθηκε αναγκαστικά «λιτότητα», που σημαίνει αναπροσαρμογή των τιμών των νοσηλίων, αναθεώρηση του μισθολογίου των γιατρών, καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του συμβολαίου εργασίας με το εργατικό συνδικάτο. Φαίνεται ότι άρχισαν κάπως να αποδίδουν τα μέτρα λιτότητας, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποιούν ότι η επίμονη σε «κεκτημένα» δικαιώματα, μπορεί να επιφέρει οικονομική καταστροφή στο ίδρυμα με ολέθριες επιπτώσεις. Σημειώνεται ότι στο Μπαλουκλί δεν περιθάλπονται μόνοι Ρωμιοί αλλά και πολλοί Τούρκοι. Ακόμη παρέχεται δωρεάν περίθαλψη και γηροκόμηση σε απόρους, ενώ συνεχίζεται και η μηνιαία αρωγή προς το Ζάππειο Λύκειο.

 

Σχεδόν καθολική η απαγόρευση αλκοόλ στην Αττάλεια

Με απόφαση του οικείου νομάρχη (διορισμένου κρατικού λειτουργού), στην Αττάλεια απαγορεύτηκε η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσια πάρκα, κήπους και ανοιχτούς χώρους όπου δεν υπάρχουν καφενεία, σε κατοικημένες περιοχές, στους δρόμους, σε χώρους πικ-νικ, σε σταθμούς, χώρους στάθμευσης, πλατείες, σε ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους, σε εγκαταλειμμένες κατασκευές, σε ΑΤΜ τραπεζών, κάτω από γέφυρες, σε νεκροταφεία κλπ., δηλαδή σχεδόν παντού υπαίθρια, όπου κάποιος θα μπορούσε να ενοχληθεί βλέποντας τους γύρω του να πίνουν! Ήδη οι αντιδράσεις είναι πολλές, κυρίως από ξενοδόχους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, από τον οποίο βιοπορίζονται οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττάλειας, της αποκαλούμενης και «ατμομηχανής» του τουρκικού τουρισμού, αν υπολογίσει κανείς ότι το 2013 την περιοχή επισκέφθηκαν 12 εκατ. τουρίστες! Τα κατασταλτικά αυτά μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της ευπρέπειας και την ασφάλειας, όπως και οι διαρκώς αυξανόμενοι φόροι κατανάλωσης, πολλοί τα αποδίδουν σε ισλαμιστική ιδεοληψία και αυταρχισμό και όχι στο πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και τουριστών (που δεν είναι βέβαια …αλκοολικοί) με τις απαγορεύσεις και την αύξηση των φόρων, στερείται ακόμη και την απόλαυση μιας παγωμένης μπύρας στην παραλία ή κάπου αλλού δημόσια! Σήμερα οι τιμές αγοράς, από το ράφι, των αλκοολούχων ποτών στη γειτονική χώρα είναι:

Μπύρα μπουκάλι: αξίας 7 λιρών, φόρος 4,01 λίρες.

Ρακί μπουκάλι λίτρου: αξίας 117 λιρών, φόρος 78,12 λίρες.

Κρασί μπουκάλι ¾ λίτρου: αξίας 43 λιρών, φόρος 25,96 λίρες.

Πακέτο τσιγάρα: αξίας 10 λιρών, φόρος 8,16 λίρες.

Το καθεστώς αυτό ευνοεί συχνές επισκέψεις Τούρκων των παραλίων στα νησιά μας, αφού με πρόχειρο υπολογισμό, επιστρέφοντας από την εκδρομή τους, όπου αγόρασαν τα νόμιμα για να εισάγουν ποτά και τσιγάρα, καλύπτουν τα έξοδα των εισιτηρίων και τους «μένει» η βόλτα! Ας μην γκρινιάζουμε λοιπόν για τους δικούς μας φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές κλπ., για τους Τούρκους γίναμε «φορολογικός παράδεισος»!!!

 

Φεστιβάλ Γεύσης στο Αϊβαλί

Το παραπάνω Σαββατοκύριακο, από 18 ως 21 Μαΐου, διοργανώνεται από τον Δήμο και άλλους φορείς, το Ayvalik Tatlari Festival, που αποσκοπεί να προσελκύσει επισκέπτες στην πόλη, προβάλλοντας την γαστρονομία και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της περιοχής. Ήδη από όσα έγιναν γνωστά κατά το 4ήμερο του Φεστιβάλ, που συμπίπτει με τις αργίες της εθνικής γιορτής (19/5, επέτειος απόβασης του Κεμάλ στη Σαμψούντα το 1919,) από τώρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία αγγίζουν το 80%. Στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται συναυλίες, χοροί, εκθέσεις, σκάκι κ.ά.. Μάλιστα έχουν προσκληθεί και δύο μουσικά σχήματα από την Λέσβο, ενώ το Σάββατο 20 Μαΐου, που διοργανώνεται ο διαγωνισμός μαγειρικής, θα υπάρξουν και συμμετοχές από την Μυτιλήνη. Αναμένεται κοσμοσυρροή στο Αϊβαλί, ιδιαίτερα από επισκέπτες της Πόλης, εκτός πια κι αν το Final Four της EuroLeague του μπάσκετ, αλλάξει τα σχέδια των Κωνσταντινουπολιτών, για να μην χάσουν την αναμέτρηση Ολυμπιακού - Φενέρμπαχτσε!

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|05|2017 18:32

Κώστας Ακρίβος

Τελευταία νέα από την Ιθάκη (διηγήματα)

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2016, σελ. 278

 «Οι ήρωες των διηγημάτων προέρχονται κυρίως από χώρους όπου συναντάμε ανθρώπους καθημερινούς, αστούς, μικροαστούς, επαρχιώτες ή είναι λογοτεχνικές περσόνες ιστορικών προσωπικοτήτων. Τα διηγήματα θα έδειχναν ασύνδετα μεταξύ τους ως προς τον θεματικό τους άξονα, αν ο Ακρίβος (χρησιμοποιώντας μια αγαπημένη του συνήθεια) δεν ήθελε να τους χαρίσει μια ιδιότυπη ενδοκειμενικότητα.

Επέλεξε αποσπάσματα από την “Οδύσσεια” που το καθένα είχε να κάνει με κάποιο από τα πρόσωπα που κυκλοφορούν στο Έπος. Από τον ίδιο τον Οδυσσέα έως τον Μενέλαο, από την Καλυψώ ως την Αντίκλεια -συνολικά έχουμε 26 διηγήματα που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ενσαρκώσεις χαρακτήρων της “Οδύσσειας” στην σημερινή εποχή. Ο Ακρίβος αναζητά όχι τις εξωτερικές ομοιότητες, αλλά το εσωτερικό νήμα που μπορεί να συνδέει τύπους ανθρώπων μέσα στο εύρος των αιώνων. Έτσι ο Οδυσσέας, για παράδειγμα, αντανακλάται σε Ελληνό-κουβανό τραγουδοποιό, ο Αχιλλέας σε αξιωματικό του ‘22 και ο Τειρεσίας σε χαρτορίχτρα.

Πέρα όμως από αυτό το εύρημα σύνδεσης των επιμέρους κειμένων, όλα τα διηγήματα διαθέτουν το καθένα, τη δική του χάρη και κάποια μάλιστα από αυτά στραφταλίζουν καθώς τα έχει πασπαλίσει ο ιδρώτας των ανθρώπινων παθών».

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από ένα κριτικό σημείωμα του Μάνου Κοντολέων για το τελευταίο βιβλίο του σπουδαίου πεζογράφου και εξαιρετικού Βολιώτη φιλολόγου Κώστα Ακρίβου.

 

 

Γιάννης Μακριδάκης

Όλα για καλό (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Εστία

Αθήνα 2017, σελ. 235

 

Νέο βιβλίο από το γνωστό μας Χιώτη πεζογράφο, έναν από τους καλύτερους συγγραφείς της γενιάς του, Γιάννη Μακριδάκη. Μυθιστόρημα αυτή τη φορά, εμπνευσμένο από την πρόσφατη προσφυγική κρίση. Ο συμπατριώτης μας Νίκος Σαραντάκος το παρουσίασε στο ιστολόγιο του και ανάμεσα στα άλλα, έγραψε:

«Το “Όλα για καλό” δεν είναι νουβέλα αλλά μυθιστόρημα -όχι μόνο εξαιτίας της έκτασης (230 σελίδες αντί για 100-110) αλλά και με βάση την πλοκή. Έπειτα, ενώ στις προηγούμενες νουβέλες η εξωτερική πολιτική επικαιρότητα αποτελούσε απλώς το κάδρο, εδώ παίρνει κεντρική θέση και καθορίζει την πλοκή. Και η επικαιρότητα αυτή, όπως υποδηλώνει και το εξώφυλλο, δεν είναι άλλη από την προσφυγική κρίση, τις μαζικές αφίξεις προσφύγων σε κάποιο νησί του Αιγαίου πάνω σε καρυδότσουφλα της συμφοράς. Ο τόπος δεν δηλώνεται με σαφήνεια, αλλά είναι η Χίος. Ο χρόνος δηλώνεται, 11 με 15 του Δεκέμβρη -του 2015 συμπεραίνουμε. Υπάρχουν βέβαια και οι αφηγήσεις των ηρώων, που μας πηγαίνουν μερικούς μήνες ή και πολλά χρόνια πίσω.

Το μυθιστόρημα του Μακριδάκη το διάβασα σχεδόν “μονογούργουρα” (λέξη του βιβλίου -αν και υπερβάλλω: χρειάστηκα δυο καθισιές), το χάρηκα πολύ και το συνιστώ ένθερμα. Είναι γραμμένο με μεγάλη μαστοριά, με ανθρωπιά και με πολλή αγάπη».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|05|2017 18:00

Σήμερα στην Άγρα και αύριο στο «Πανελλήνιο», εμφανίζεται ο Δημήτρης Καρράς με τον Κώστα Πλατανιά. Ο κ. Καρράς έχει στο ενεργητικό του 200 τραγούδια, που έχουν τραγουδήσει από τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Μίλτο Πασχαλίδη μέχρι τον Βασίλη Καρρά και τον Γιώργο Μαζωνάκη. Οι τελευταίες δουλειές του, έχουν κυκλοφορήσει με την υποστήριξη του ραδιοσταθμού «Μελωδία 99,2», σε CD και βινύλιο. Από κυριακάτικη εφημερίδα σε CD κυκλοφόρησε πρόσφατα ο δίσκος του, με τις συμμετοχές των Μ. Κανά, Α. Μπάμπαλη, J. Klassen και Β. Καρακώστα. Από το 2002 έχει δημιουργήσει το «Studio pazl» στα Πατήσια (250 παραγωγές δισκογραφικές) και έχουν ηχογραφήσει από τον Δ. Μητροπάνο και την Ε. Βιτάλη έως τον Shantel και την Yasmin Levy. Τραγούδια του στο Youtube, έχουν φτάσει μέχρι και 1.100.000 θεάσεις. Είναι μόνιμα καλεσμένος τα τελευταία δύο χρόνια στην εκπομπή της Βάνας Δαφέρμου στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ και παρουσιάζει δουλειές νέων καλλιτεχνών μιας και αυτό είναι που τον «καίει», αφού η προσπάθεια του από το 2008 που έφυγε από την «Minos Emi», είναι ανεξάρτητη και δύσκολη.

Στον τομέα των παραγωγών έχει κάνει πέρα από τους δικούς του δίσκους, δουλειές των Μάνου Ξυδούς, Αρετής Κετιμέ, «Ρόδες» και πιο νέων ανθρώπων.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Έχετε ξανάρθει στη Λέσβο; Τι έχετε ακούσει για το νησί;

«Όχι, δεν έχει τύχει, είναι η πρώτη φορά, έχω φίλους που είναι η καταγωγή τους ή κατοικούν στο νησί. Φυσικά έχω ακούσει τα καλύτερα, και γνωρίζω ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα μας, γνωρίζω για τις εκκλησίες - μνημεία που διαθέτει η Λέσβος, για την θαυματουργία του Αγίου Ραφαήλ καθώς και για την ιδιαίτερη αγάπη και δίψα των κατοίκων για τις τέχνες».

Μιλήστε μας για την παρουσία σας και το πρόγραμμά σας στο «Πανελλήνιο».

«Παίζω μαζί με τον φίλο και συνεργάτη Κώστα Πλατανιά σήμερα Παρασκευή στην Άγρα στο “Genesis Café” και αύριο Σάββατο στο ιστορικό “Πανελλήνιον” στην πρωτεύουσα του νησιού, στην Μυτιλήνη. Το πρόγραμμα των τραγουδιών που παρουσιάζω, είναι ποικίλο από τραγούδια που έχω γράψει για την Νατάσσα Μποφίλιου έως τραγούδια που έχω γράψει για τον Γιώργο Μαζωνάκη, τραγούδια μου, που έχουν ερμηνεύσει από τον Μανώλη Μητσιά και τον Γιάννη Κότσιρα μέχρι τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Σταμάτη Γονίδη, τον Πάνο Κατσιμίχα και τον Βασίλη Καρρά. Επίσης τραγούδια που αγαπώ, από Γιάννη Αγγελάκα μέχρι “Active Member”».

Θα σας χαρακτήριζε κάποιος «του ποιοτικού» τραγουδιού, όμως το βιογραφικό σας δείχνει συνεργασίες και με καλλιτέχνες «του εμπορικού». Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πολύχρονη αυτή «διαμάχη»;

«Όλοι τις ίδιες νότες παίζουμε, με διαφορετική ψυχή. Πάνω από όλα μετράει ο άνθρωπος και οι ενορχηστρώσεις, το αποδεικνύω και στις ζωντανές μου εμφανίσεις με μία συγκεκριμένη διασκευή που έχω κάνει».

Γιατί επιλέγετε ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες; Τι σημαίνει αυτό και ποιο είναι το τίμημά του;

«Έχω το δικό μου label από το 2008 με πρώτη κυκλοφορία μία δουλειά με τον σημαντικό Γιάννη Μαρκόπουλο και συνεργάζομαι με την ανεξάρτητη “B-Otherside” και το δισκοπωλείο “Music Corner”. Έχω την αίσθηση ότι το κάνω για να μου ανήκουν εξολοκλήρου τα τραγούδια μου και επειδή με αυτούς τους ανθρώπους συνεννοούμαι καλύτερα. Έχει τίμημα στην προώθηση αλλά το ταξίδι μου είναι πιο μαγικό. Οι δισκογραφικές έχουν γίνει πια γραφεία συναυλιών, προωθούν τους καλλιτέχνες τους μέσα από τις εκπομπές reality, είτε ως κριτές, είτε ως διαγωνιζόμενους».

Είναι η μουσική, λύση για όλα; Τι σημαίνει για εσάς;

«Η μουσική είναι το ένα τρίτο της ζωής μου, είναι η δουλειά μου, είναι ο τρόπος που εκφράζομαι κοντά στα 20 χρόνια, 17 ως επαγγελματίας, με 200 τραγούδια στην ελληνική σκηνή. Μουσική επίσης είναι η “μελωδία” τού να αναδεικνύεις νέους ανθρώπους, πράγμα που κάνουμε με την Βάνα Δαφέρμου κάθε Τρίτη στο δεύτερο πρόγραμμα στην ΕΡΑ, όπως επίσης η στήλη που έχω μία φορά τον μήνα στο “Κυριακάτικο Χωνί” πάλι με νέους δημιουργούς και ερμηνευτές, ανθρώπους που δεν έχουν άλλο τρόπο να επικοινωνήσουν την δουλειά τους. Μουσική είναι για μένα αλληλοστήριξη και δημιουργία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Κατηγορία Πολιτική
- 05|05|2017 17:36

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 30 Απριλίου, αρχαιρεσίες για την ανάδειξη εκπροσώπων των δημοτικών τοπικών οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.) και των προέδρων των νομαρχιακών οργανώσεων στην ΟΝΝΕΔ.

Αναφορικά με τη Λέσβο, μετά το πέρας των καταστατικών εκλογικών διαδικασιών, νέος πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής είναι ο Παναγιώτης Αγουρόγιαννης, ενώ στις δημοτικές τοπικές οργανώσεις εξελέγησαν οι Σταύρος Καρακωνσταντίνος (ΔΗΜ.Τ.Ο. Μυτιλήνης), Άννα Μυρσινιά (ΔΗΜ.Τ.Ο. Καλλονής), Βλάσιος Κόκκινος (ΔΗΜ.Τ.Ο. Ολύμπου) και Γεώργιος Τσουκαλοχωρίτης (ΔΗΜ.Τ.Ο. Ταξιάρχων).

Στη νομαρχιακή επιτροπή ορίστηκαν οι: Παναγιώτης Αγουρογιάννης (πρόεδρος), Ιωάννης Αποστόλου (αντιπρόεδρος), Ελένη Τσιφλικιώτη (υπεύθυνη κινητοποίησης και εκλογικής ετοιμότητας), Γιώργος Στρατηγέλλης (υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Νικόλαος Καπτανής (υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού), Παρασκευή-Μαρία Ορφανού (υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων), Δημήτριος Κίνδερλης (υπεύθυνος Μ.Α.ΚΙ) και Κωνσταντίνος Κουρτέλης (υπεύθυνος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων).

Τέλος, στις θεματικές ενότητες, που αποτελούν τομείς δράσης της νομαρχιακής επιτροπής ορίστηκαν οι: Δημήτρης Τυροπώλης (Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας), Δημήτρης Χατζηδιάκος (Οικονομικών και Φορολογικής Πολιτικής), Προκόπης Κατωτριάτης (Έρευνας και Καινοτομίας), Άγγελος Καπτανής (Τουρισμού), Προκόπης Σαρρής (Αθλητισμού), Γεώργιος Χατζησάββας (Πολιτισμού), Ουρανία Γουδή (Δικαιοσύνης) και Δήμητρα Μαρμαρινού (Εθελοντισμού),

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΝΝΕΔ επισημαίνει πως «συνεχίζει να τηρεί στο ακέραιο τις αποφάσεις που έλαβε στο συνέδριο επανίδρυσης, για ανανέωση, συμμετοχικότητα, ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες. Οι νέες οργανώσεις, ανανεωμένες και δραστήριες, είναι έτοιμες να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της χώρας, κερδίζοντας τη χαμένη αξιοπιστία και συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξή της».

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 05|05|2017 17:17

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Χαράσσοντας Σταδιοδρομία την εποχή της κρίσης: Προσωπική ευθύνη και δεξιότητες», στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αύριο Σάββατο 6 Μαΐου στις 6:30 το απόγευμα.

Ομιλητές θα είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννα Παπαβασιλείου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αικατερίνη Κλωνάρη και ο γενικός διευθυντής της Τοπικής Εταιρείας Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ), Αναστάσιος Περιμένης. Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν, επίσης, οι βιωματικές εμπειρίες των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρίας Ελευθεριάδου, Χριστόφορου Σωμαράκη και Γεωργίου Σαραγά.   

Μετά το τέλος των ομιλιών θα γίνουν τοποθετήσεις από τους παρευρισκομένους. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, νέους  και ανέργους. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Και για την παιδική παχυσαρκία

Επίσης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Θησέας Παναγιούδας», διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Παιδικός Διαβήτης - Παχυσαρκία και Αθλητισμός», στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΑΕΔ Παναγιούδας, την Κυριακή 7 Μαΐου στις 11 το πρωί.

Ομιλητής θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, τ. διευθυντής Ενδοκρινολογικής Κλινικής, σύμβουλος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Δημήτριος Ν. Παπαχρήστου. Την ημερίδα θα προλογίσει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής - προπονητής Κωνσταντίνος Καραμανώλης με θέμα «Αθλητισμός - Διέξοδος ζωής».

Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση για την ταυτότητα της ασθένειας του παιδικού διαβήτη, τα συναισθήματα των παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια αυτή, αλλά και των γονιών τους, τη σχέση σύνδεσης μεταξύ του παιδικού διαβήτη και της παχυσαρκίας και το θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός στην υγεία των παιδιών πριν και μετά την εμφάνισή του, καθώς και την αξία της ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών που πάσχουν από παιδικό διαβήτη αλλά και των γονέων τους.  Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. 

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 05|05|2017 16:43

Μαθαίνουμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί παράταση στην περίοδο υποβολής των αιτήσεων για τη βασική ενίσχυση κατά έναν μήνα.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων λήγει στις 15 του Μάη. Τυπικά η κατάθεση των αιτήσεων ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου. Ωστόσο, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση για δύο βασικούς λόγους: α) οι δασικοί χάρτες που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους είναι γεωργικές εκτάσεις και β) οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου, της «Gaia Eπιχειρείν» και των φορέων Α για τις νέες συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ τους και το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες.

Παράταση, για διαφορετικούς λόγους, είχε ζητηθεί και σε προηγούμενα χρόνια. Συνήθως οι παρατάσεις αυτές δίνονται χωρίς αντίρρηση από την πλευρά της Ε.Ε. Η επίσημη ανακοίνωση της παράτασης αναμένεται να γίνει λίγο πριν από τις 15 του Μάη ώστε να μην ανακοπεί ο ρυθμός κατάθεσης των αιτήσεων.

Κατηγορία Οικονομία
- 05|05|2017 16:20

Τα σχέδια της για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ανακοίνωσε η «Fraport» σε εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο Κέρκυρας.

«Η κατάσταση σε πολλά από τα δεκατέσσερα αεροδρόμια είναι πολύ προβληματική, έτσι πρώτος στόχος, τις επόμενες οχτώ εβδομάδες, είναι να κάνουμε ένα γενικό καθαρισμό, να βελτιώσουμε τις τουαλέτες, να κάνουμε πολύ πιο ευχάριστη τη διαμονή των επιβατών, να εγκαταστήσουμε νέο σύστημα ελέγχου και να μετατρέψουμε τα αεροδρόμια, όπως είναι όλα τα διεθνή αεροδρόμια του κόσμου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της «Fraport Greece», Alexander Zinell, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Στόχος η άμεση βελτίωση

Ο κ. Zinell τόνισε ότι: «Η επένδυση που θα κάνουμε, θα δίνει οφέλη στους επιβάτες, αλλά και στους εργαζόμενους των αεροδρομίων, που σε πολλά αεροδρόμια, εργάζονται σήμερα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Σκοπός μας είναι λοιπόν να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, αλλά και των αεροδρομίων, να γίνουν όσο γίνεται καλύτερα, καθαρότερα και ασφαλέστερα, για τους επιβάτες, τους υπαλλήλους και όλη την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «οι υπάλληλοι των ΥΠΑ είναι κρατικοί υπάλληλοι, δεν θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά μπορεί να απασχοληθούν σε διαφορετικό πόστο εργασίας. Δημιουργήσαμε 560 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ήδη υπογράψαμε συνεργασίες με εταιρείες καθαρισμού και άλλων υπηρεσιών. Έτσι δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας σε όλα τα αεροδρόμια με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, όπου εδρεύουν τα αεροδρόμια».

Όσον αφορά τα σχέδια της εταιρείας για νέους τερματικούς σταθμούς, ο διευθύνων σύμβουλος της «Fraport Greece», δήλωσε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται η κατασκευή πέντε νέων τερματικών σταθμών και πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα θα κάνουμε πολλές ολοκληρωτικές αλλαγές στα υπόλοιπα αεροδρόμια ώστε να φέρουμε τα αεροδρόμια σε ένα νέο επίπεδο».

 

Συνεργασία με νέες αεροπορικές

Ο κ. Zinell αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεργασία με νέες αεροπορικές εταιρείες, ενώ έφερε ως παράδειγμα την επικείμενη συνεργασία και με την «Qatar Airways». «Είμαστε σε επικοινωνία και με νέες αεροπορικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα με την “Qatar Airways”, που ενδιαφέρονται να έχουν πτήσεις για τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Μύκονο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει για πτήσεις στην Κέρκυρα, αλλά ελπίζω να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον, είπε. Όσον αφορά την αύξηση των τελών που επιβαρύνουν τον επιβάτη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Fraport Greece», διευκρίνισε ότι δεν θα προκύψει κάποια αύξηση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί τέλος στάθμευσης στα αεροδρόμια.

«Δεν έχουμε αυξήσει κανένα τέλος, ισχύουν τα ίδια τέλη όπως ίσχυαν μέχρι πρότινος. Πριν αναλάβουμε αυτό το εγχείρημα, ήταν στα 12 ευρώ το σπατόσημο και παρέμεινε το ίδιο. Δεν έχει επέλθει καμία απολύτως αύξηση. Δεν σκοπεύουμε να αυξήσουμε αυτό το τέλος, είναι το ίδιο παντού και δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε καμία αύξηση σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Zinell, ενώ επεσήμανε ότι στα σχέδια της εταιρείας είναι να εφαρμοστούν τέλη στάθμευσης προς αποφυγή της παρούσας κατάστασης. «Θα αυξηθούν τα τέλη της στάθμευσης, με στόχο τη σωστή διαχείριση της κίνησης μπροστά από τον τερματικό σταθμό, καθώς υπάρχει μεγάλη αναστάτωση εκεί και αυτός είναι ο λόγος που θα εισάγουμε αυτό το τέλος» τόνισε.

 

Κατηγορία Εργασία
- 05|05|2017 15:41

Tην πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 265 ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μάλιστα η προκήρυξη αναφέρει ότι προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων που ανήκουν στον ίδιο πίνακα προσόντων, ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν, οι μόνιμοι κάτοικοι της νήσου Λέσβου για τις 55 θέσεις οχτάμηνων συμβάσεων που προβλέπονται για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟΑΣΕΠΣΟΧ.4 και να την υποβάλουν στα γραφεία της υπηρεσίας. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης.

 

Αναλυτικά οι θέσεις:

 

201

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ

ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

9

202

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ

ΤΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

2

203

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ

ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ Ή ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (LOGISTICS)

2

204

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

35

205

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ

ΔΕ ΑΡΧΙΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΩΝ ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

2

206

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ

ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

2

207

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ

ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ

1

208

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ

ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

2

 

 

 

- 05|05|2017 15:04

Στα δύο τελευταία σημειώματά μας, αναφέραμε διάφορες πληροφορίες κυρίως, από τα αρχεία της Βενετίας, που μαρτυρούν τη δράση Λεσβίων εμπόρων και πλοιοκτητών, πολιτών οθωμανικής υπηκοότητας προφανώς, οι οποίοι -παρά τις συνεχείς πολεμικές αναμετρήσεις της Βενετίας με την Οθωμανική αυτοκρατορία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν ή εύρισκαν τη δυνατότητα να πλέουν στη Μεσόγειο και την Αδριατική και να εμπορεύονται ακόμα και με τη Βενετία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Επειδή, όπως δηλώνει και ο τίτλος της σειράς αυτής των επιφυλλίδων μας, ανακοινώνουμε μικρές συμβολές, τα αποσπόρια των ερευνών μας, όπως έλεγε ο Κ. Θ. Δημαράς, το σημερινό σημείωμα δεν θα έχει οργανική σχέση με τα δύο τελευταία.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών «Η Ανατολή», ένας σημαντικός σύλλογος, που η δράση του είναι γνωστή και σημαντική για τα πράγματα της Ανατολής, αλλά είχε έδρα την Αθήνα, το 1896 άρχισε να εκδίδει ένα περιοδικό με το όνομα «Ξενοφάνης», το οποίο πρόλαβε να κυκλοφορήσει επτά τόμους, με διακοπές, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Στον δεύτερο τόμο αυτού του περιοδικού λοιπόν, που κυκλοφόρησε το 1905, διαβάζουμε το εξής σημείωμα, το οποίο είναι χρήσιμο για τα θρησκευτικά πράγματα κυρίως του νησιού μας, αλλά μας δίνει και άλλες παράπλευρες πληροφορίες.

«Προ ετών τινών απέθανεν εν Μυτιλήνη ο καθολικός ιατρός και υποπρόξενος της Αυστρο-ουγγαρίας Thedose Bargigli, ο δε ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος της νήσου, άτε φίλος τυγχάνων αυτού και προσκληθείς μετέβη, ίνα το τελευταίον ίδη τον μεταστάντα και παρηγορήση την πενθούσαν αυτού οικογένειαν· εκεί δε παρεκλήθη θερμώς, ίνα και την επιούσαν συνοδεύση μετά των Δημογερόντων την κηδείαν. Συσκέψεως γενομένης εν τη Αρχιεπισκοπή απεφασίσθη, όπως παρά των Ορθοδόξων αποδοθῆ όσον το δυνατόν μείζων τιμή τω νεκρώ και δι᾽άλλους λόγους, και διότι ως ιατρός εφάνη πάντοτε βοηθητικός και φιλάνθρωπος προς τους πτωχούς. Την επομένην ο Αρχιεπίσκοπος, οι Δημογέροντες και πάντες της πόλεως οι προύχοντες μετέβησαν εις την οικίαν του αποθανόντος, οι δε συγγενείς και οι άλλοι υποπρόξενοι, καθολικοί και ούτοι, υπεδέχθησαν αυτούς μετά της πρεπούσης τιμής. Αλλ᾽ ο καθολικός ιερείς επ᾽ουδενί λόγω ηθέλησε να εισέλθη εις το δωμάτιον, εάν μή απεχώρει πρότερον της οικίας ο μισητός ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος. Ουδεμία παρατήρησις των παρόντων επισήμων προσώπων ηδυνήθη να κάμψη αυτόν, αι δε των συγγενών παρακλήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπον να μη αναχωρήση εκ της οικίας υπείκων εις την επιμονήν του φανατικού καθολικού ιερέως, εξηρέθησαν τούτον τόσον πολύ, ώστ᾽εγκατέλιπε και την οικίαν και τον νεκρόν αδιαφορών, αν θα έμενεν ακήδευτος. Τότε συγγενείς και φίλοι και το προξενικόν σώμα παρεκάλεσαν τον ορθόδοξον Αρχιεπίσκοπον ν᾽αναλάβη αυτός την κηδείαν. Ούτω δε και εγένετο. Η πόλις ολόκληρος, χιλιάδες ανθρώπων -εννοώ Ορθοδόξων, διότι οι Καθολικοί εν Μυτιλήνη είνε ολίγαι δεκάδες- ο Αρχιερεύς και πάντες οι ιερείς συνώδευσαν εις την Ελληνικήν εκκλησίαν και έθαψαν μετά πάσης τιμής τον νεκρόν. Ο δ᾽Αρχιερεύς εξεφώνησεν αυτοσχέδιον αδελφοπρεπή λόγον. Η αγανάκτησις και η λύπη εν τη ψυχή της θυγατρός του αποθανόντος υπήρξε τοσαύτη, ώστε να δηλώση τω Αρχιεπισκόπω την σταθεράν απόφασιν αυτής να προσέλθη εις την Ορθοδοξίαν. Εχρειάσθη πολύς κόπος, ίνα ούτος πείση αυτήν ότι ως έντιμος και ευγενής κόρη χρεωστεί να μείνη εν τη θρησκεία τῶν πατέρων αυτῆς, ότι την θρησκείαν δεν αλλάσσουσιν οι άνθρωποι εκ πεισμονής ή διότι εις ιερεύς αυτός εαυτόν αδικών και κακώς εσκέφθη και κακώς έπραξεν, αλλά μόνον εκ πεποιθήσεως, λόγον εχούσης την ακριβεστάτην εξέτασιν και πλήρη γνώσιν των αιτίων, άτινα χωρίζουσι την Ορθόδοξον από της Καθολικῆς Εκκλησίας, άτινα πάντα δεν είνε της ιδικής της σφαίρας. Το σκάνδαλον υπήρξε μέγα και η αποδοκιμασία ανάλογος και του Ελληνικού και του αλλογλώσσου τύπου και εν Κωνσταντινουπόλει και εν Σμύρνη. Ημείς κατέχομεν πιστήν την διήγησιν εκ στόματος αυτού του ιδίου Αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης, αφού δε το γεγονός εγένετο αιτία τοσούτου θορύβου, πιστεύομεν ότι κατ᾽ουδέν θέλομεν προσκρούσει, εάν είπωμεν ότι ο κατά Χριστόν καλός εκείνος ποιμήν, ο ανεξίθρησκος του Θεού ιερεύς ο ειρήνην διδάξας, ουχί δε μίσος και αλλαξοπιστίαν, ήτο ο κατόπιν γενόμενος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ο Ε».

Τα σχόλιά μας για το γεγονός αυτό σε δεκαπέντε ημέρες…

 

 

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 05|05|2017 14:25

Στο φύλλο της 25ης Απριλίου 2017, ο κ. Μιχάλης Παπαδημητρίου δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο « Η πραγματική δόξα». Προσάγοντας ως παράδειγμα τον Αισχύλο, τον Σωκράτη και την Αγία Βαρβάρα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «αν η διδασκαλία είναι ο υπέρτατος αναζωογονητικός θεσμός της κοινωνίας, η θυσία για την πατρίδα, μια ιδέα ή μια πίστη είναι αυτό που την επιβεβαιώνει και την επισφραγίζει. Είναι η πραγματική δόξα». Δε νομίζω πως υπάρχει συνετός άνθρωπος που θα διαφωνούσε με αυτό. Παρόλο ότι υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι πνευματικοί άνθρωποι περισσότερο από κάθε άλλον, ακόμη και από τους μαχητές του δρόμου, που μετουσιώνουν τη θεωρία σε πράξη, έχουν την ευθύνη για τα κοινωνικά και πολιτικά καθεστώτα που επιβάλλονται στην εποχή τους, κανένας δεν αμφισβητεί πως, όπως λέει ο λαός, «θεωρία δίχως πράξη (είναι) χωρίς άξονα αμάξι». Μια σωστή πράξη μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από χίλιες σοφές θεωρίες.

Η αγάπη για την πατρίδα είναι από τα πιο παλιά φανερώματα της ελληνικής ζωής και διατρέχει όλη την Ιστορία μας ήδη από την εποχή του Ομήρου στην οποία επικρατούσε ο λεγόμενο «ηρωικό ιδεώδες». Στην «Ιλιάδα», ο Έκτορας παρατηρεί στον Πολυδάμαντα που προσπαθεί να τον αποτρέψει από τη μάχη, αφού οι οιωνοί δεν είναι καλοί, πως «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης». Εδώ για πρώτη φορά τίθεται η πατρίδα πάνω και από τη θρησκεία και είναι λογικό αφού, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής, και οι θεοί είχαν πατρίδα! Στο ίδιο έργο, ο Έκτωρ τονίζει πως «δεν είναι καθόλου ανάρμοστο να πεθάνει κανείς για την πατρίδα του και να αγωνίζεται γι’ αυτή» (Ο 494: ουκ αεικές αμυνομένω περί πάτρης τεθνάμεν). Αλλά και στην «Οδύσσεια», ο Οδυσσέας λέει πως «δεν υπάρχει τίποτε πιο γλυκό από την πατρίδα του καθενός» (ι 34: ουδέν γλύκιον ης πατρίδος). Και ο ποιητής Τυρταίος έλεγε στους Σπαρτιάτες πως «είναι ωραίο ο γενναίος άντρας να πεθάνει στην πρώτη γραμμή πολεμώντας για την πατρίδα του» (Ελεγεία 8, 6: Τεθνάμεναι γαρ καλόν ενί προμάχοισι πεσόντα // άνδρ’ αγαθόν περί η πατρίδι μαρνάμενον).

Σε αυτή την παιδεία που έπαιρναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, οφείλονται σίγουρα τα λαμπρά παραδείγματα πατριωτικής αυτοθυσίας και ηρωισμού που μας κληροδότησαν προς μίμηση. Ο Σωκράτης όμως είναι αυτός που διατύπωσε στον πλατωνικό διάλογο «Κρίτων», τον υπέρτατο νόμο της ελληνικής φυλής με το περίφημο «Από τη μητέρα και τον πατέρα και όλους τους άλλους προγόνους δεν υπάρχει πιο πολύτιμο, πιο σεμνό, πιο άγιο πράγμα και πιο σημαντικό από την πατρίδα και στην κρίση των θεών και στην κρίση των ανθρώπων των συνετών» (51 a: Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν).

Ας σημειωθεί πως πάντα υπήρχε μία αντίθεση ανάμεσα στη «ρώμη» και τη «σοφία» που εκδηλώθηκε με σφοδρότητα στην Αθήνα μετά τους Περσικούς πολέμους. Οι αρχαίοι Έλληνες διανοούμενοι στην εκτίμηση της σωματικής δύναμης, είχαν αντιτάξει τον σεβασμό τους προς την αξία του πνεύματος. Ο Αριστοφάνης στα κρίσιμα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, επιτίθεται στις «Νεφέλες» του, εναντίον των διανοουμένων που προσπαθούσαν να μεταβάλουν τα ιδανικά της νεολαίας και να τους τραβήξουν από τα γυμναστήρια στις φιλοσοφικές σχολές. Και ο Ελεάτης φιλόσοφος Ξενοφάνης τονίζει πως «η σοφία μας είναι ανώτερη και από τους άνδρες και από τα άλογα» και πως «δεν είναι σωστό να προτιμά κανείς τη ρώμη από τη σοφία» ( Αποσπ. προσ. 21 Β 2: …Ρώμης γαρ αμείνων // ανδρών ηδ’ ιππέων ημετέρη σοφίη….// Ουδέ δίκαιον // προκρίνειν ρώμην της αγαθής σοφίης). Και σήμερα απασχολεί τους διανοούμενους το αν ο Αισχύλος ωφέλησε πιο πολύ με τα έργα του ή με τη θυσία του για την πατρίδα ή το ποια είναι ακριβώς η προσφορά ποιητών που δεν έλαβαν μέρος στον πόλεμο, όταν η πατρίδα κινδύνευε. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί, όπως ο Ρήγας Φεραίος ή ο ποιητής Μαβίλης, που και θεωρητικό έργο παρουσίασαν και επισφράγισαν το έργο αυτό με τη θυσία τους για την πατρίδα. Αλλά αυτοί είναι λίγοι.  

Όμως το πνεύμα αυτό της αυτοθυσίας για την πατρίδα συνδεόταν στην αρχαιότητα με το λεγόμενο «φιλότιμον» για το οποίο ο Αριστοτέλης έπλεξε ερωτικούς ύμνους και για το οποίο εμείς σήμερα …σεμνυνόμαστε. Αυτή τη σύνδεση εκφράζει άριστα ο Περικλής στον Επιτάφιο λόγο που εκφώνησε για τους πρώτους νεκρούς Αθηναίους του Πελοποννησιακού πολέμου. Μιλώντας γι’ αυτούς, ο Περικλής λέει πως «στη διάρκεια της μάχης αυτοί (ενν. οι στρατιώτες), αφού θεώρησαν καλύτερο να αμυνθούν και να πεθάνουν παρά να σωθούν υποχωρώντας απέφυγαν την κακολογία και την ντροπή, ενώ υπέμειναν τον κίνδυνο με τη ζωή τους» (Θουκ. Β 42.4: και εν εαυτώ το αμύνεσθαι και παθείν κάλλιον ηγασάμενοι ή το ενδόντες σώζεσθαι, το μεν αισχρόν του λόγου έφυγον, το δ’ έργον τω σώματι υπέμειναν). Την εποχή εκείνη αλλά και αργότερα ο κανόνας ήταν «αιρετώτερόν εστι θανείν καλώς ή ζην αισχρώς», δηλαδή για έναν άντρα είναι «προτιμότερο να πεθάνει με έντιμο και ηρωικό τρόπο παρά να ζει με αισχρό τρόπο».

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία πως η θυσία για την πατρίδα είναι η πραγματική δόξα. Το ζήτημα είναι αν το πνεύμα αυτό διακρίνει και τους σημερινούς Έλληνες. Γιατί φαίνεται πως η ιδέα της πατρίδας έχει ξεθωριάσει μέσα στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης παγκοσμιοποίησης η οποία διεθνώς προωθείται. Αλλά γι’ αυτό σε άλλο άρθρο.

 

*Ο κ. Αθανάσιος Φραγκούλης είναι Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος.

Κατηγορία Πολιτική
- 05|05|2017 14:09

Ο Κ. Πουλάκης θα μιλήσει την Δευτέρα στις 8 μ.μ. στην ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση που οργανώνει η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα: "Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|05|2017 13:40

Μπροστά στο κλείσιμο της λεγόμενης “αξιολόγησης” η κυβέρνηση ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων για πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, για δουλεία 7 ημέρες την εβδομάδα. Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του κλάδου μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε κάτι τέτοιο, να μην περάσει κανένας εφησυχασμός.

Τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης έρχονται να ρίξουν αλάτι πάνω στις πληγές των προηγούμενων μέτρων. Η άγρια φοροληστεία αφαιρεί έναν ακόμα μισθό από τις τσέπες μας εξαϋλώνοντας το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα. Το νέο τσεκούρι στις χιλιοχτυπημένες συντάξεις, το μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας αλλά και η προσπάθεια για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, πρέπει να σημάνουν κλίμα αγωνιστικής απάντησης και διεκδικητικού απεργιακού αγώνα. Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. ΚΥΡΙΑΚΗ αργία όλων των εργατών!

Σήμερα στον κλάδο του εμπορίου κυριαρχούν η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, οι εργασιακές σχέσεις με κάθε είδους ευελιξία, οι συμβάσεις μιας ημέρας και δοκιμαστικές περίοδοι χωρίς δικαιώματα σε πολυκαταστήματα και super market, τα κακοπληρωμένα μαύρα ωρομίσθια, τα άτακτα ωράρια εργασίας. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματιών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις.

Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής έρχεται να υλοποιήσει τις διαχρονικές απαιτήσεις των μονοπωλίων για βαθιές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για μέγιστη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις εργασίας, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Η Κυριακάτικη αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στην μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο της γυναίκες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στο κλάδο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε :

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

 

Οι εργαζόμενοι  να πάρουν την υπόθεση της κλαδικής απεργίας στις 7 Μάη στα χέρια τους, να δώσουν ενιαία τη μάχη για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 17 Μάη.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top