FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 04|05|2017 20:09

Έφηβοι θυμάμαι ότι πολύ άσχημα θυμώναμε, όταν τα πράγματα δεν έρχονταν ακριβώς όπως τα περιμέναμε. Αντιδρούσαμε λες και υπήρχε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τον μαγικό κόσμο του Σύμπαντος, στο οποίο δίναμε εμείς τις οδηγίες και κάποια άγνωστη και αόρατη δύναμη τις εκτελούσε. Η ζωή φάνταζε στα αφελή εφηβικά μας μάτια σαν μια δικτατορία του δικού μας «είναι»: εμείς διατάζαμε κι αυτή εκτελούσε. Χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες, για να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη κι αυτό που θέλαμε διακαώς, αν δεν το θρέφαμε κατάλληλα μέσα μας, θα ερχόταν η στιγμή κι αυτό θα γινόταν παρελθόν.

Αλλά τότε που κάναμε αυτές τις απόλυτες σκέψεις, το φως της πρώιμης νιότης μάς τύφλωνε και τίποτα, μα τίποτα, δεν μπορούσε να μας βοηθήσει να δούμε πιο καθαρά: Ότι το Σύμπαν, που έγραφε και ένα best seller της προπερασμένης πια δεκαετίας, συνωμοτεί μαζί μας, ακόμη κι όταν -συμπληρώνω εγώ- εκλαμβάνουμε τη διαμεσολάβησή του ως εχθρική παρέμβαση -με μοναδικό στόχο να μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε τον προορισμό μας. Γιατί όλοι, για να υπηρετήσουμε έναν σκοπό, υποθέτω ότι γεννηθήκαμε. Καταρχάς για τον ίδιο τον εαυτό μας. Για να μάθουμε κάτι. Για να αποκτήσουμε ένα πολύτιμο μάθημα ζωής. Για να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις, από κακοθυμίες. Για να αγαπήσουμε αιτιολογημένα και όχι από εγωισμό και μόνον τον εαυτό μας. Για να μπορέσουμε να γίνουμε χρήσιμοι στους άλλους με κάποιον τρόπο. Ίσως όχι αυτόν που φανταζόμαστε οι ίδιοι ή που ονειρευόμαστε, αλλά πάντως με κάποιον τρόπο παραγωγικό και αποτελεσματικό: ο οποίος θα μας επιτρέψει ενδεχομένως να προσφέρουμε κάτι σε κάποιον. Να τον βοηθήσουμε να κερδίσει κάτι, να εξελιχθεί, να γίνει καλύτερος άνθρωπος, να προσφέρει κάτι κι αυτός ή να δημιουργήσει.

Ύστερα από μερικές δεκαετίες ζωής, ο ήλιος της ωριμότητας παραμένει καλοκαιρινός, χωρίς πια να καίει και κυρίως χωρίς να τυφλώνει. Κάθε φορά που η επιθυμία μας δεν γίνεται διαταγή για το πεπρωμένο, συνειδητοποιούμε ότι ίσως αυτό και να συμβαίνει για καλό. Ότι το Σύμπαν κάτι γνωρίζει περισσότερο και μας επιτρέπει να συνεχίζουμε, με μικρά διαλείμματα, το ταξίδι προς την αυτοπραγμάτωσή μας.  Μερικές φορές είναι ίσως καλύτερα να μην επιχειρείς να ακυρώνεις την αρμονία, μέσα στην οποία ζεις εσύ και πολλοί άλλοι ακόμη. Να μην πετάς βότσαλα στη λίμνη κι ύστερα να χαζεύεις τους ομόκεντρους κύκλους που σύντομα θα εξαφανιστούν, όταν η επιφάνεια γαληνέψει. Μπορεί να υποστηρίζει ο Πλάτωνας ότι αθάνατο είναι μόνον ό,τι δεν σταματά ποτέ να κινείται, ο άνθρωπος όμως, εμείς δηλαδή, δεν ανήκουμε εξορισμού στην κατηγορία αυτήν. Συνεπώς, ακόμη κι αν το επιθυμούμε, κάποτε καλό είναι να καθόμαστε στην ησυχία μας. Να συνεχίζουμε τη ζωή μας, όπως την ορίσαμε, όπως αγωνιστήκαμε για να την προσδιορίσουμε και να μην ψάχνουμε συνεχώς αιτίες και αφορμές, για να τής βάλουμε μπουρλότο. Θα ρωτήσετε: «Τι γίνεται όταν οι αιτίες και οι αφορμές αυτές σε τριγυρίζουν επικινδύνως;» «Εξαρτάται» θα σας απαντήσω. Δε γνωρίζω μέσα από ποια κανάλια διέρχεται η πορεία της ολοκλήρωσης του καθενός και ποιον σταυρό πρέπει καθένας μας να σηκώσει, πού να ενδώσει, τι να ανατρέψει και από τι να απέχει (που είναι και το σκληρότερο), όμως όλοι μας αυτήν τη διαρκή δοκιμασία δεν την περνάμε μόνοι μας. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους, όσους εμπλέκονται στη ζωή μας και από τις δικές τους αναστολές, παραδοχές και αγκυλώσεις.

Ένας φίλος μου, εκλιπών από τριετίας, ο οποίος απέδιδε μεταφυσικές και φιλοσοφικές ιδιότητες στον εαυτό του, υποστήριζε ότι στη ζωή αυτή το μόνον αναπόδραστο ήταν αυτό που είχε τόση μεταμορφωτική, για την ύπαρξή μας, ισχύ, ώστε η πραγμάτωσή του ήταν αδύνατον να ακυρωθεί. Ήταν ας πούμε, πεπρωμένο. Και αυτό, για να θυμηθώ τη γιαγιά μου, αυτό μονάχα δεν μπορείς να το αποφύγεις.

 

Καλυψώ Λάζου 

 

Κατηγορία Δήμος
- 04|05|2017 19:41

Στη Μυτιλήνη βρέθηκαν ξανά χθες Τετάρτη (3/5), εκπρόσωποι του FC Barcelona Foundation προκειμένου να συναντηθούν με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Είχε προηγηθεί μεταξύ τους συνάντηση και στις αρχές Απριλίου στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών, η οποία ξεκίνησε έπειτα από την επίσκεψη του κ. Γαληνού στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο του 2016.

Δήμος Λέσβου και FC Barcelona Foundation προετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», κάτι αρκετά μεγάλο που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο στη Λέσβο και στα γύρω νησιά, αλλά συνολικά στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, με βάση το ρεπορτάζ, προγραμματίζεται τους επόμενους μήνες να διεξαχθεί στον «Ταρλά» ένας σπουδαίος φιλικός αγώνας παλαιμάχων μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ελλάδας, που κατέκτησε το Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Πρόκειται για μια ποδοσφαιρική συνάντηση, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν όλα τα μεγάλα ονόματα που φόρεσαν τα προηγούμενα χρόνια την «κυανέρυθρη» φανέλα της ομάδας της Καταλονίας.

Το φίλαθλο κοινό της Λέσβου είχε απολαύσει και πριν λίγους μήνες μια ποδοσφαιρική παράσταση από την Εθνική Ελλάδας, που σήκωσε την κούπα στη Λισαβόνα το 2004, βγάζοντας στο δρόμο όλους τους Έλληνες για το τεράστιο αυτό κατόρθωμα. Αυτή τη φορά όμως, το να βρεθούν στο χορτάρι του «Ταρλά», θρύλοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σε ένα τόσο ιδιαίτερο ματς, για καλό σκοπό, ξεπερνά κάθε φαντασία.

 

Συζητήσεις και για άλλες κοινές δράσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος του καταλανικού συλλόγου, είναι θετικοί στο ενδεχόμενο να διοργανωθούν και άλλες κοινές δράσεις με τον Δήμο Λέσβου, θέλοντας να συνδράμουν με τον τρόπο τους το δοκιμαζόμενο νησί του βορείου Αιγαίου, που επλήγη από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και γκρεμίζοντας τα τείχη της ξενοφοβίας. Για το λόγο αυτό μάλιστα, φέρεται να άκουσαν με προσοχή όλες τις προτάσεις του δημάρχου Λέσβου και των συνεργατών του, αξιολογώντας τες με βάση τα πρότυπα του ιδρύματος, ώστε να μπορέσουν το προσεχές διάστημα να προχωρήσουν στην υλοποίηση κάποιων εξ αυτών. Το βέβαιο είναι ότι οι επαφές και η συνεργασία που ξεκίνησε πριν έναν περίπου χρόνο, φαίνεται να έχει συνέχεια με δράσεις που φέρνουν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τη Λέσβο, αφού το brand name «Μπαρτσελόνα» …παίζει πολύ δυνατά με την απήχηση που έχει σ’ όλο τον κόσμο.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|05|2017 19:25

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, master της γιόγκα (Yoga Acharya), περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, θα δώσει δημόσια ομιλία την Κυριακή 7 Μαΐου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (νέο κτήριο), ώρα 11:00-13:00. Η ομιλία έχει θέμα «Γιόγκα: Η Επιστήμη Της Ζωής». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το 2017 είναι πολύ ιδιαίτερος χρόνος καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια παρουσίας της Σατυανάντα γιόγκα και του Σατυανάντασραμ στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων, η Σουάμι Σιβαμούρτι θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα ακολουθώντας τα βήματα του γκούρου της, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι.

Το 1984 ο Σουάμι Σατυανάντα επισκέφθηκε την χώρα μας για 6η φορά και περιοδεύοντας σε 14 πόλεις, έδωσε δημόσιες ομιλίες σε ολόκληρη την χώρα, διαδίδοντας το μήνυμα της γιόγκα. Παρουσίασε και έκανε προσιτές σε όλους, τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις της παραδοσιακής επιστήμης της γιόγκα. Έκτοτε η γιόγκα έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Όσοι παρευρεθούν στην ομιλία, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο γιόγκα με το σύστημα Σατυανάντα, με ελεύθερη είσοδο, την ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί μετά την ομιλία.

 

Η ομιλήτρια

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι ίδρυσε το Σατυανάντασραμ Ελλάδος το 1977 και από τότε ταξιδεύει αδιάκοπα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να διαδώσει το μήνυμα του πνευματικού της δασκάλου Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι. Εκτός από τον πολυσήμαντο ρόλο της όσον αφορά στην εισαγωγή του συστήματος Σατυανάντα στα Βαλκάνια, έχει ιδρύσει τρία διαλογιστικά κέντρα του συστήματος Σατυανάντα, δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πολλά ανεξάρτητα κέντρα γιόγκα στην ελληνική ενδοχώρα και στα νησιά. Το 1993, η Σουάμι Σιβαμούρτι αναγνωρίστηκε ως Γιόγκα Ατσάρυα (Master of Yoga) από την IYFM (International Yogic Fellowship Movement). Είναι επίσης διοικητικό μέλος της SYAE (Satyananda Yoga Academy Europe). Το 2014 δημιούργησε την Πανελλήνια Ένωση Εισηγητών Γιόγκα, που έχουν εκπαιδευτεί στο σύστημα Σατυανάντα (HAISY).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα: Website: www.satyanandayoga.gr, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  / info@satyanandayoga.gr, Facebook: Satyanandashram Hellas Center of Yoga, Κιν.: 6956-481231, Τηλ: 210 6644189 (Δευτ. - Παρ. 09.00 - 17.00).

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|05|2017 18:53

Τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση του Γιωργή Λασκαρίδη «Στη γη... στη θάλασσα... στον ουρανό», που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα - Παρασκευή 19:00 - 21:30, και Σάββατο - Κυριακή 10:30 - 13:30.

Ο Γιωργής Λασκαρίδης είναι γέννημα θρέμμα της Λέσβου. Από πατέρα Πετριανό και μητέρα Μυτιληνιά, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 2006, οπότε και επέστρεψε, για μόνιμη εγκατάσταση στα πάτρια εδάφη της Πέτρας. Όλα τα καλοκαίρια, χωρίς καμιά εξαίρεση, περιλάμβαναν τουλάχιστον μία εβδομάδα, στην μικρή πατρίδα Πέτρα και περιηγήσεις στον πολιτισμό της Λέσβου.

Η ενασχόληση με την φωτογραφία αρχίζει δεκαετίες πριν, χωρίς ποτέ να είναι συστηματική, αφού η επιβίωση έχει μεγάλο κόστος και η φωτογραφία σαν τέχνη, στην Ελλάδα, δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες της ζωής. Παρακολουθεί το ετήσιο τμήμα Φωτογραφίας στην «ιστορική» σχολή Σταυράκου.

Είναι τυχερός, καθώς ανδρώνεται κοντά στη φύση και περιβάλλεται από καλλιτέχνες. Νονός του και θείος, ο ζωγράφος και όχι μόνο, Τάκης Ελευθεριάδης. Στενός φίλος του πατέρα, ο ζωγράφος Ορέστης Κανέλλης.  Στην Αθήνα, αλλά και τα καλοκαίρια στην Πέτρα, ζει σ’ αυτό το περιβάλλον, που τον μπολιάζει με όλες τις ευαισθησίες και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, αυτής της εξαίρετης παρέας των δημιουργών τέχνης και των φίλων τους, καλλιτεχνών και λογοτεχνών.

Το 1983 παίρνει το δεύτερο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης.

Γίνεται καθηγητής της Αγγλικής φιλολογίας και δημοσιογραφεί σε περιοδικά μοτοσυκλέτας και σκαφών αναψυχής, αλλά πάντα η φωτογραφία, το γράψιμο και τα ταξίδια, είναι το κέφι κι η ξεκούραση του.

Με την «ψηφιακή» ευκολία του «σήμερα» στη φωτογραφία και με μειωμένο το άγχος της επιβίωσης και τού αύριο, γίνεται ένας συνεπής φωτογράφος, μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ) και ξαναπιάνει το «κομμένο» νήμα της συγγραφής.

Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και τούτη είναι η πρώτη ατομική του έκθεση. 

Κατηγορία Παιδεία
- 04|05|2017 18:33

Σε υποτονικό κλίμα διεξάγονται φέτος οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου, των αντιπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και των εκπροσώπων στο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Αυτές θα πραγματοποιηθούν μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 9 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης. Τέσσερις παρατάξεις διεκδικούν έδρες από το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ, ενώ μόνο για την Ομοσπονδία, το συνέδριο της ΟΛΜΕ, κατέρχεται η «Αριστερή Ενότητα» που πρόσκειται στη «Λαϊκή Ενότητα» με υποψήφιο τον Στρατή Ψάλτου. Μάλιστα την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει η παράταξη αυτή με τον κ. Ψάλτου και στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια τον Νοέμβριο του 2015.

Στα της ΕΛΜΕ Λέσβου τώρα, όπως προαναφέραμε, το κλίμα είναι αρκετά υποτονικό. Αν και υπήρξαν διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις του σωματείου των εκπαιδευτικών σε κρίσιμα γενικά θέματα της εκπαίδευσης, αλλά και ειδικότερα, όπως αυτό του διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, εσωτερικά δεν αναδείχτηκαν μεγάλες κόντρες. Πέραν του ευρύτερου απογοητευτικού κλίματος για τα συνδικαλιστικά τεκταινόμενα που δείχνει να κυριαρχεί και πανελλαδικώς, απουσίασαν οι παλιότερες παραταξιακές κόντρες. Σε αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι η ΔΑΚΕ στις εκλογές του 2015, έχασε μία έδρα και η παρουσία της στις συνελεύσεις, αλλά και στα συμβούλια ήταν ισχνή. Θυμίζουμε ότι είχε δύο έδρες η ΔΑΚΕ, τρεις η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» από την οποία εξελέγη πρόεδρος η Μαρία Περδικούρη, και δύο η «Αγωνιστική Παρέμβαση» από την οποία εξελέγη γραμματέας ο Αντρέας Μπάλλας, που αντικαταστάθηκε στη συνέχεια με τον Τάκη Τσιρεπλή. Το ΠΑΜΕ («Αγωνιστική Συσπείρωση») είχε χάσει τη μία έδρα και φιλοδοξεί να την πάρει πίσω την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, που έγιναν πριν λίγους μήνες, έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις κάλπες της Τρίτης, ωστόσο αποτελούν ικανό δείκτη εκτίμησης. Έτσι ανοδικά φαίνεται ότι θα κινηθεί τόσο το ΠΑΜΕ, όσο και η ΔΑΚΕ, δεδομένης της δυσαρέσκειας που εισπράττει παραδοσιακά η εκάστοτε κυβερνητική παράταξη (σήμερα «Αυτόνομη Πρωτοβουλία»). Τέλος, για δεύτερη φορά δεν κατέρχεται παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.

 

Τα ψηφοδέλτια

Υποψήφιοι για ΔΣ από την «Αγωνιστική Παρέμβαση - Ανεξάρτητοι Καθηγητές ΔΕ Λέσβου» είναι οι: Αλχατζίδου Ανδρομάχη του Γεωργίου, Γεωργοκώστα Σοφία του Χρήστου, Γκίκα Ευφημία (Έφη) του Λεωνίδα, Γκουλιούμη Ζακελίνα του Στυλιανού, Καλύβα Άννα του Ευαγγέλου-Σπυρίδωνος, Κογκορόζη Μαρία της Ελευθερίας, Ντουράκης Κωνσταντίνος του Στεργίου, Σπανός Γεώργιος του Θεοδώρου, Τσιρεπλής Ιγνάτιος (Τάκης) του Παναγιώτη.

Υποψήφιοι για ΔΣ από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ)» είναι οι: Αυγουστίδης Παναγιώτης του Νικολάου (ΠΕ04.05), Βενετής Λάμπρος του Ευστρατίου (ΠΕ17.01), Γονιδέλης Κωνσταντίνος του Μιχαήλ (ΠΕ17.02), Ηλιόπουλος Μαρίνιος του Γεωργίου (ΠΕ04.01), Καρακωνσταντή Ερατώ του Προδρόμου (ΠΕ06), Καραμσάλης Γεώργιος του Θεολόγη (ΠΕ04.01), Κηρύκου Κωνσταντίνα του Παναγιώτη (ΠΕ02), Κουρτίδης Ευάγγελος του Δημητρίου (ΠΕ20), Μπεκιάρης Γεώργιος του Ευαγγέλου (ΠΕ02), Ρίζος Αλέξιος του Δημητρίου (ΠΕ06), Συκάς Ιωάννης του Γεωργίου (ΠΕ03).

Υποψήφιος με την «Αριστερή Ενότητα» είναι ο Ψάλτου Στρατής.

Υποψήφιοι για ΔΣ από την «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» είναι οι: Βέτσικας Παναγιώτης του Γεωργίου, Δημητρίου Αικατερίνη του Ευαγγέλου, Καραβασίλης Σταύρος του Αντωνίου, Κουφός Δημήτριος του Νεάρχου, Ματοσσιάν Άλμπερ Ντικρ (Ντικράν) του Αρά Ρόμε, Περδικούρη Μαρία του Ανδρέα.

Υποψήφιοι για ΔΣ από τη ΔΑΚΕ είναι οι: Αλεξιάδης Ευάγγελος του Στυλιανού του ΕΠΑΛ Καλλονής, Αμπουλού Ειρήνη του Εμμανουήλ του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βαμβακίτου Σταυρούλα του Μιχαήλ του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Βαρελτζής Απόστολος του Ευστρατίου του ΓΕΛ Καλλονής, Βρικέλλης Παναγιώτης του Νικολάου του ΕΠΑΛ Καλλονής, Γιαννίκος Παναγιώτης του Ευστρατίου του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Γρίβα Βιργινία του Ελευθερίου του Γυμνασίου Άγρας, Γριππιώτη Μαριάνθη του Κωνσταντίνου του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, Δήσσος Μιχαήλ-Άνθιμος του Ευστρατίου του Μουσικού Γυμνασίου, Ζορμπάς Παναγιώτης του Προκοπίου του ΓΕΛ Γέρας, Ιωάννου Ιωάννης του Κωνσταντίνου του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, Κατσαρός Κωνσταντίνος του Ευστρατίου του ΓΕΛ Παμφίλων, Κορολόγου Ευγενία του Κωνσταντίνου του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Κουτσαντώνης Αλέξανδρος του Κωνσταντίνου του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Κρητικόγλου Σταμάτιος του Γεωργίου του Εσπ. ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, Μουρουγιάννης Χριστόφορος του Ιωάννη του Εσπ. ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, Νικολαΐδου Φεβρωνία του Κωνσταντίνου του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, Στρατάκης Μιχαήλ του Γεωργίου του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Τριανταφυλλίδου Φωτεινή του Τριαντάφυλλου της ΔΔΕ Λέσβου, Χαλδεάκης Χρήστος του Δημητρίου του ΓΕΛ Πέτρας, Χατζηκύρκος Γιώργος του Παντελή του Γυμνασίου Πέτρας.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|05|2017 17:52

Ο Νικόλας Βαμβουκλής εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Mediterranea 18 Biennale για Νέους Καλλιτέχνες της Ευρώπης και της Μεσογείου μετά από επιλογή της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η 18η Μπιενάλε διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης BJCEM - Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée και του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας και θα φιλοξενηθεί στα Τίρανα και το Δυρράχιο, από τις 4 μέχρι και τις 28 Μαΐου, φέρνοντας κοντά 230 νέους καλλιτέχνες.

Το γενικό θέμα της Βiennale είναι το «Σπίτι» και τα στοιχεία που το αποτελούν ή το καταστρέφουν: «Ιστορία + Σύγκρουση + Όνειρο + Αποτυχία».

Πέρα από την κεντρική έκθεση, το νέο έργο του Νικόλα Βαμβουκλή θα παρουσιαστεί και τη Δευτέρα 8 Μαΐου στο REJA - The Cloud Installation στα Τίρανα όπου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καλλιτέχνη. Με το τέλος της Μπιενάλε, το έργο θα ταξιδέψει και στο Royal College of Music (KMH) της Στοκχόλμης.

 

Το έργο

Το Νοέμβριο του 2016, o ζωολογικός κήπος του Βερολίνου στέγασε τα πτηνά του σε εσωτερικούς χώρους ως προληπτικό μέτρο μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων της γρίπης H5N8 στη Γερμανία. Η δράση αυτή συνέπεσε με τη συνήθη εποχική μετακίνηση των πουλιών στα χειμερινά τους καταφύγια. Θίγοντας ζητήματα μετανάστευσης, εντοπιότητας και εκτόπισης, ο Βαμβουκλής εξετάζει συνάφειες μεταξύ της κοινωνίας των ανθρώπων και των ζώων διά μέσου της συγκατοίκησης ενός σμήνους φλαμίνγκο. Το έργο επισημαίνει τις δυναμικές της κυριαρχίας, της καταπίεσης και του αποκλεισμού κάνοντας αναφορά στην πατρίδα του Βαμβουκλή, τη Λέσβο, δημοφιλή παγκοσμίως προορισμό για παρατηρητές αποδημητικών ειδών καθώς και μείζον σημείο ενδιαφέροντος για την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη.

 


Τα φλαμίγκο στην Μπιενάλε 

 

Νικόλας Βαμβουκλής

Ο Νικόλας Βαμβουκλής ζει και εργάζεται στο Μιλάνο και την Αθήνα.  Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στη Nuova Accademia di Belle Arti Milano. Η πρακτική του περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, performances και επιμελητικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Prague Quadrennial, Triennale Milano, Tate Modern, STOFF Stockholm, Goldsmiths Visual Cultures Society, CURRENT Project, Roman Susan Gallery και Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, ενώ έχει συνεργαστεί με το State of Concept Athens, Bejart Ballet Lausanne και το Marina Abramović Institute. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών «ΝΕΟΝ 2015», σε συνεργασία με την Whitechapel Gallery. Είναι επιμελητής στη Fabrica Ι Benetton Group (2016-2017), fellow στο Viafarini Academy Awards 2016 καθώς και ιδρυτής της K-Gold Temporary Gallery.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.mediterraneabiennial.org.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Πολιτική
- 04|05|2017 17:34

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Απροκάλυπτα και χωρίς ίχνος ενδοιασμού συνεχίζει να εξαπατά τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο ίδιος ο κ. Α. Τσίπρας δήλωνε ότι «…θα σκίσω το μνημόνιο μόλις εκλεγώ» (13-09-2014, ΔΕΘ) και ότι «…εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη» (13-12-2014, Ηράκλειο Κρήτης).

Η κυβέρνηση από το «…σκίσιμο των μνημονίων» μας πήγε στην «…περήφανη διαπραγμάτευση» που είχε ως συνέπεια την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, την καταστροφή της οικονομίας, την υπερχρέωση των ταμείων, την υπερφορολόγηση των πολιτών και τη φτωχοποίηση της χώρας. 

Και από την «…περήφανη διαπραγμάτευση» στο 3ο μνημόνιο, το οποίο επέβαλλε ένα τεράστιο κύμα περικοπών και φόρων και παρέδωσε με το Υπερταμείο την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για 99 χρόνια στους δανειστές.  

Και τώρα, η κυβέρνηση υπογράφει 4ο μνημόνιο προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση! 4ο Μνημόνιο χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Ο κ. Τσίπρας ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και τελικά παίρνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση.

Το 4ο Μνημόνιο φέρνει πρόσθετα βάρη μισού δις ευρώ για το 2018, μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019-2020, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμη χρόνια.  Με τα μέτρα που θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση, ο λογαριασμός Τσίπρα–Καμμένου φτάνει τα 12,5 δις ευρώ. Είναι 8,5 φορές περισσότερα από όσα προέβλεπε το περιβόητο «e-mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014.

Για να «χρυσώσει το χάπι» ο κ. Τσίπρας υπόσχεται αντίμετρα. Όμως, αποκρύπτει ότι τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το στόχο του, ούτως ή άλλως, πολύ υψηλού πλεονάσματος του 3,5%. Βεβαίως, αποκρύπτει ότι αν δεν λάμβανε νέα σκληρά μέτρα για τους πολίτες, αν δεν βύθιζε την οικονομία στο χάος τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για αντίμετρα. 

Υπόσχονταν 13η σύνταξη και τώρα κόβουν και τη 12η.  Θα υπέβαλλαν παραίτηση αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τις 9.000 ευρώ και σήμερα δέχονται αφορολόγητο 5.681 ευρώ. Διαφημίζουν το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και αποσιωπούν την άγρια φορολογία που διαλύει τη μεσαία τάξη και εξοντώνει την παραγωγική Ελλάδα. Επέβαλαν λιτότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που τους ζητούσαν και τώρα υπερηφανεύονται για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Και, δυστυχώς, ταυτόχρονα, προσφέρουν και επιχειρήματα σε όσους ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μικρότερα πλεονάσματα.

Το τίμημα της αναξιοπιστίας και της ανικανότητας του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης του είναι βαρύ. Τα μέτρα που θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή δεν υπήρχαν ένα χρόνο πριν.

Ο κ. Τσίπρας, για να μείνει στην εξουσία, συμφώνησε σε ένα 4ο Μνημόνιο, που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια. Ένα μνημόνιο διαφορετικό και χειρότερο από τα προηγούμενα. Γιατί, ενώ περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για καμία χρηματοδότηση. Ένα Μνημόνιο που φτωχοποιεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ειδικά την μεσαία τάξη.

Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη απέναντι στην μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που ενορχηστρώνεται από τη σημερινή Κυβέρνηση: Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα!

Είναι επιτακτική η ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, με ξεκάθαρες θέσεις που θα είναι ικανή να σταθεί δίπλα στους πολίτες, με οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές δίκαιες και κοντά στους ευάλωτους και αδύναμους. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν τη μόνη αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση για την έξοδο της πατρίδας από το φαύλο κύκλο της κρίσης. 

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 04|05|2017 17:25

Τα τελευταία χρόνια με την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, η τουριστική κίνηση στην Λέσβο έχει μειωθεί, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού κρουαζιέρας, όπου φέτος υπάρχει το θλιβερό φαινόμενο της μηδενικής προγραμματισμένης επίσκεψης κρουαζιερόπλοιων, ένα μεγάλο χτύπημα στην οικονομία του νησιού.

Με δεδομένο πως οι εταιρείες κρουαζιέρας προγραμματίζουν σε βάθος διετίας, πιθανότατα η κατάσταση αυτή να επαναληφθεί και του χρόνου. Προκειμένου όμως να μην επεκταθεί το φαινόμενο, θα πρέπει οι τοπικές αρχές και οι φορείς να δράσουν άμεσα.

Στα βόρεια του νησιού υπάρχει το λιμάνι της Πέτρας, το οποίο έχει πάρει άδεια λειτουργίας ως πύλη εισόδου τα τελευταία χρόνια, κάτι όμως που δεν έχει εκμεταλλευτεί η περιοχή κυρίως λόγω των ελλιπέστατων υποδομών που οδηγεί τους tour managers να αγνοούν το συγκεκριμένο λιμάνι.

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει άρδην και οι λόγοι είναι αρκετοί.

 

Τα πλεονεκτήματα της Πέτρας

Ο Μόλυβος, πλέον διάσημο - τουριστικό μέρος του νησιού στο εξωτερικό -μαζί με το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι- βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά, ενώ η Πέτρα και η Άναξος έχουν τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές για να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες. Με πούλμαν, η πρόσβαση στην Εφταλού ή ακόμα και στη Συκαμιά και τον Μανταμάδο, είναι απόλυτα εφικτές για μια σύντομη εκδρομή, ενώ και προς τα νότια, η Καλλονή και ο ομώνυμος κόλπος βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ακόμα και το Σίγρι ή η Ερεσός, με την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων, μπορούν να αποτελέσουν στόχους για μια ολοήμερη επίσκεψη κατά την παραμονή ενός κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Πέτρας.

 

Ποιες οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτή η μεταστροφή, είναι η ανάπτυξη των υποδομών στο λιμάνι της Πέτρας ώστε να μπορεί να δεχθεί κρουαζιερόπλοια μεσαίου ή και μεγάλου μεγέθους, υπακούοντας στους κανόνες ISPS που έχουν θεσπιστεί παγκοσμίως προκειμένου για την προσέγγιση της κρουαζιέρας στο λιμάνι όσο και σκαφών αναψυχής δίνοντας ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής.

Ο υπάρχον λιμενοβραχίονας είναι μικρός για να δεχθεί κρουαζιερόπλοια και έτσι χρειάζεται να επεκταθεί προς τον νότο ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν μεσαίου ή και μεγαλύτερου μεγέθους σκάφη. Στον λιμενοβραχίονα αυτόν θα πρέπει να υπάρχουν χερσαίες υποδομές υποδοχής και οι κατάλληλες υποδομές ασφαλείας για έλεγχο διαβατηρίων και αποσκευών.

Διαμόρφωση χρειάζεται και στις υπόλοιπες υποδομές που θα εξασφαλίζουν την ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών στο λιμάνι μέχρι τη στιγμή της αναχώρησης τους για τις τουριστικές δραστηριότητες της επιλογής τους βάσει του προγράμματος που τους προσφέρει η εταιρία μέχρι την επιστροφή τους για την επιβίβαση.

Έτσι η προσθήκη κτιρίου πληροφοριών του Ε.Ο.Τ., καφετέριας και χώρων έκτακτης ανάγκης, είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζουν ένα επίπεδο παροχών στους τουρίστες. Σημείο αγοράς τοπικών προϊόντων θα προϊδεάζει τους επισκέπτες και θα τους δίνει την ευκαιρία να πάρουν μαζί τους ενθύμια από το νησί.

Η απρόσκοπτη μετακίνηση των επισκεπτών από και προς το λιμάνι είναι βασική προτεραιότητα. Έτσι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός χώρου στάθμευσης για πούλμαν, ταξί, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για πυροσβεστικά οχήματα και πρώτων βοηθειών.

 

Και άλλες δραστηριότητες

Το λιμάνι της Πέτρας όμως, μπορεί να εξυπηρετεί και άλλες δραστηριότητες.

Η αλιεία μπορεί να διατηρήσει τη δική της θέση στο λιμάνι, ενισχύοντας τον τοπικό χαρακτήρα του λιμένα, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργηθεί και μια μικρή μαρίνα για σκάφη αναψυχής που μπορούν να προέρχονται από άλλα σημεία του νησιού, από την ηπειρωτική Ελλάδα ή ακόμα και από την γειτονική Τουρκία, και που θα σταθμεύουν στην Πέτρα για σύντομες τουριστικές περιηγήσεις μετατρέποντας σταδιακά το λιμάνι σε ένα τουριστικό hot-spot αλλάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Απαραίτητο θεωρούμε να υπάρξει πρόβλεψη με κάποια κατασκευή στο άκρο του λιμανιού, ώστε να μπορούν να δένουν στο λιμάνι και μικρά εμπορικά σκάφη, όπως αυτά που μεταφέρουν αλάτι από την Καλλονή, τα οποία με την δημιουργία του χώρου ISPS, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον τον υπάρχοντα λιμενοβραχίονα.

 

Το μέλλον της Πέτρας

Το βόρειο τμήμα του νησιού μπορεί να αποτελέσει την αιχμή στην προσπάθεια της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου. Τα τουριστικά πρακτορεία και οι εταιρίες κρουαζιέρας για να δείξουν ενδιαφέρον για το νησί, θέλουν να δουν πράξεις και έργα, όχι ανεφάρμοστες πολυέξοδες θεωρητικές προτάσεις, που θέλουν χρόνια ή και δεκαετίες για να πραγματοποιηθούν. Η εμπειρία τους, τους κάνει να μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά. Έτσι μια στοχευμένη - εφικτή παρέμβαση στο λιμάνι της Πέτρας, μπορεί να είναι το έναυσμα στην αλλαγή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τη Λέσβο. Είναι στα χέρια των τοπικών αρχών να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να δράσουν άμεσα στη σωστή κατεύθυνση, αφού το λιμάνι της Μυτιλήνης θα χρειαστεί χρόνια -κατ’ ομολογία των ίδιων των μελετητών που παρουσίασαν το master Plan στις 12 Απριλίου στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου- και οι ανάγκες για την ανάκαμψη του τουρισμού στη Λέσβο, είναι άμεσες.

 

* Ο Παράσχος Καραβατάκης είναι Αρχιτέκτονας και μέλος του Ελληνικού «ICOMOS» (Διεθνές Συμβούλιο Ιστορικών Μνημείων).

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|05|2017 17:19

Με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, που κοινοποιείται επίσης στους αντιδημάρχους κ.κ. Κατζανό και Χατζησάββα, καθώς και στο τοπικό συμβούλιο Πολιχνίτου, τα μέλη του Οικολογικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νυφίδας ζητούν παρεμβάσεις και άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το γεγονός πως δεν δρομολογήθηκε κανένα απολύτως έργο στην περιοχή, ενώ δεν έγιναν από πλευράς Δήμου Λέσβου, οι στοιχειώδεις και αναγκαίες συντηρήσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και υποδομές. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν, η εσωτερική οδοποιία της Νυφίδας βρίσκεται σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση, ο παραλιακός φωτισμός έχει καταστραφεί, τα αποδυτήρια και ντουζ βρίσκονται σε κακή κατάσταση, οι δενδροστοιχίες της παραλίας έχουν να κλαδευτούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ παρατηρούνται -ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες- οξυμένα προβλήματα στην υδροδότηση.

 

«Σκουπιδότοπος η άκρη της παραλίας»

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, το λιμάνι της Νυφίδας έχει αφεθεί στην τύχη του παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει ο λιμενοβραχίονας και ο φωτισμός του, ενώ στο τέλος της παραλίας έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη του Δήμου, ένας σκουπιδότοπος, αφού εκεί έχουν εναποτεθεί όλα τα σκουπίδια μετά το καθάρισμα της ακτής. Μάλιστα, τονίζεται ότι το παράδειγμα αυτό ακολουθούν και ιδιώτες, οι οποίοι αφήνουν εκεί μπάζα από κατεδαφίσεις οικοδομών, καθώς και άλλα άχρηστα αντικείμενα.

Καταγράφονται επίσης μια σειρά από έργα, που θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και προγραμματιστεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει καθόλου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι τσιμεντοστρώσεις εσωτερικών δρόμων, η δημιουργία παιδικής χαράς, η ανάδειξη του υγροβιότοπου Νυφίδας και η ολοκλήρωση του δρόμου προς το στόμιο του κόλπου.

Τα μέλη του συλλόγου, απευθυνόμενα στο δήμαρχο Λέσβου, επισημαίνουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, η Νυφίδα συγκεντρώνει περισσότερους κατοίκους από τον κυρίως οικισμό της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου, ζητώντας να προγραμματιστεί ο χωροταξικός πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής, ώστε αυτή να έχει προοπτική και ομαλή ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

 

Κατηγορία Πολιτική
- 04|05|2017 17:18

 

 

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της  Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τις υψηλές τιμές των γεωργικών σκευασμάτων που αναγκάζεται να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

 «Χωρίς αγρότες δεν υπάρχουν τρόφιμα όπως έχει πει και ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Χόγκαν. Η παραμονή όμως των αγροτών στο επάγγελμα προϋποθέτει την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες αναφορικά με το κόστος παραγωγής του ίδιου αγροτικού προϊόντος σε σχέση με τρίτες χώρες αλλά και μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Τα λιπάσματα, σύμφωνα με την Eurostat, είναι ένα από τα σημαντικότερα κόστη εισροών για τους Ευρωπαίους παραγωγούς που υπολογίζεται σε 19,2 δις ευρώ για το 2014. Οι δείκτες κόστους γεωργικών εισροών (1995-2016) από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ,  δείχνουν ότι οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν κατά σχεδόν διπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με άλλες εισροές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Επιπλέον στο διάστημα 1970-2002 οι τιμές των λιπασμάτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 123% , όταν στην Βραζιλία έπεσαν κατά 65%. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι πολιτικές προστατευτισμού προς την βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ με την επιβολή δασμών anti-dumping ύψους μέχρι 47,07 ευρώ / τόνο και δασμών 6,5%, επιβαρύνουν τους αγρότες περίπου κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεγάλη διαφορά στο κόστος αγοράς ίδιων ή ταυτόσημων γεωργικών εφοδίων, παρατηρείται και μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Στην χώρα μου όπως καταγγέλλεται από ενώσεις αγροτών, τα ίδια λιπάσματα πωλούνται με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Για παράδειγμα Έλληνες αγρότες της Βόρειας Ελλάδας αγοράζουν γνωστά λιπάσματα από τη Βουλγαρία σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή από αυτή που πωλούνται στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι οι οίκοι παραγωγής των συγκεκριμένων εφοδίων εφαρμόζουν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε τέτοιο όμως βαθμό που πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό και κατ' επέκταση το εισόδημα των αγροτών.

Στην περίπτωση των Ελλήνων αγροτών το πρόβλημα αυτό διογκώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και της δύσκολης και ακριβής πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Τα παραπάνω αποτελούν οφθαλμοφανή στρέβλωση των κανόνων ανταγωνισμού μεταξύ των αγροτών εντός και εκτός Ε.Ε. Η μεγάλη τιμολογιακή διαφορά που παρατηρείται σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο των εταιρειών παραγωγής γεωργικών εφοδίων να μειώσουν τις τιμές πώλησης στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη προς όφελος των παραγωγών, του ανταγωνισμού και κυρίως του καταναλωτή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Γνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις των αυξημένων τιμών των λιπασμάτων στη γεωργία της ΕΕ καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις προς τους ευρωπαίους αγρότες των δασμών της ΕΕ και των δασμών anti-dumping;

-Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις παρατηρούμενες στρεβλώσεις στο κόστος αγοράς ίδιων ή ταυτόσημων γεωργικών εφοδίων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών;»

 

Κατηγορία Πολιτική
- 04|05|2017 17:01

Οι επιστροφές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, πριν πληρωθούν στους δικαιούχους, υφίστανται παρακράτηση των ποσών  που αφορούν οφειλές των δικαιούχων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι η επιστροφή καταβάλλεται μόνο όταν υπάρχει υπόλοιπο. Αυτό απάντησε η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στην Βουλή βουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσα τους και ο βουλευτής Λέσβου του κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η παραπάνω πρακτική εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια κατά συνέπεια η απάντηση της κ. Παπανάτσιου ήταν αναμενόμενη.

Εκείνο που δεν αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου είναι πως πλέον δεν παρακρατούνται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αλλά και οι βεβαιωμένες.

Κατηγορία Οικονομία
- 04|05|2017 16:52

Χθες από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δόθηκε στη δημοσιότητα το δελτίο Τύπου της καμπάνιας «Η Ευρώπη στην περιφέρειά μου».

Στόχος της καμπάνιας αυτής είναι οι πολίτες της Ε.Ε. να γνωρίσουν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους και βρίσκονται στην περιοχή που ζουν οι ίδιοι. Είναι φανερό πως πρόκειται για μια προσπάθεια να καταδειχθεί πως η Ε.Ε. δεν είναι ένας απόμακρος γραφειοκρατικός μηχανισμός, αλλά ένα όργανο που χρηματοδοτεί έργα χρήσιμα για κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πρωτοβουλία “Η Ευρώπη στην περιφέρειά μου” αρχίζει σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, εκατοντάδες έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Βρείτε ένα κοντά σας σε αυτόν τον διαδραστικό χάρτη. Φωτογραφίες και διαγωνισμοί μέσω ιστολογίων διοργανώνονται επίσης, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους», τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το 2017, τέσσερις διαφορετικές πρωτοβουλίες -άνοιγμα έργων για το κοινό, διαγωνισμός φωτογραφίας, κυνήγι έργων και διαγωνισμός ιστολογίου- προσκαλούν τους πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε. να επισκεφθούν τα έργα καθώς και να ανταλλάξουν φωτογραφίες και εμπειρίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες έργα της Ε.Ε. θα είναι ανοιχτά για το κοινό, κυρίως κατά τον μήνα Μάιο, ενώ από την Τρίτη 2 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου διοργανώνεται κυνήγι έργων, και από τις 2 Μαΐου επίσης έως τις 28 Αυγούστου πραγματοποιείται διαγωνισμός φωτογραφίας και διαγωνισμός ιστολογίου.

 

Το Κάστρο από τα έργα της Λέσβου

Το έργο που έχει ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα προβολής από την Λέσβο, είναι ο περίβολος του Κάστρου Μυτιλήνης, η ανάδειξη του οποίου χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση για την προβολή του συγκεκριμένου έργου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μάη σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Δύο ημέρες αργότερα θα γίνει ανάλογη εκδήλωση στο χώρο της Πολιόχνης στη Λήμνο.

Η επίτροπος, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, σε δήλωση της για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβολής αναφέρει: «Η πολιτική συνοχής της Ε.Ε. είναι ολόγυρά σας, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής στην περιοχή και στην πόλη σας. Υπάρχουν τόσα πολλά επιτυχημένα παραδείγματα και όλοι πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτά. Όχι μόνον εμείς, στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., αλλά και στα κράτη - μέλη, στις τοπικές αρχές. Όλοι εκείνοι που βρήκαν δουλειά, είχαν μια ευκαιρία κατάρτισης ή πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες χάρη στην Πολιτική Συνοχής. Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί».

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top