FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 03 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Αγρότες
- 03|05|2017 18:45

Ανοικτό το ενδεχόμενο οι ίδιες οι Περιφέρειες της χώρας να εκδίδουν τη σχετική άδεια χρήσης του εργόσημου για τους οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω απλοποίηση της έκδοσης του εργόσημου, φτάνοντας μέχρι το σημείο οι ίδιες οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να εκδίδουν τη σχετική άδεια χρήσης του» και πρόσθεσε: «Οι διευρυμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις που σήμερα έχουν το ρόλο έκδοσης των σχετικών αδειών χρήσης του εργόσημου οφείλουν να επιταχύνουν το έργο τους και να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά τις άδειες και τις δυνατότητες να το χρησιμοποιούν οι οικονομικοί μετανάστες».

Κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Freskon», ο κ. Αποστόλου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα που μοχθεί και που βελτιώνει το προϊόν της, που εξειδικεύεται, που καινοτομεί, που εκσυγχρονίζει την παραγωγή, τις εγκαταστάσεις, το εμπόριό της, ανταμείβεται και επιτυγχάνει. Οι κραυγές περί καταστροφής του αγροτικού τομέα είναι τουλάχιστον άτοπες και εκ του πονηρού», είπε και επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπει «σε αυτό το μίζερο παιχνίδι», προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η «πίτα», να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά ο αγροτικός τομέας μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που υλοποιείται από την πρώτη μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε τα ηνία «και που έχει ήδη αποτελέσματα».

«Το στοίχημα της ανάταξης της οικονομίας και της ανάπτυξης δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο», υπογράμμισε ο ίδιος και τόνισε ότι «ο σφυγμός της ανάκαμψης χτυπάει στον πρωτογενή τομέα ο οποίος αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας στο να βγούμε από την ασφυκτική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση που ζούμε».

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Αγρότες
- 03|05|2017 18:23

Μόλις 120 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χώρας είναι ο προϋπολογισμός της προκήρυξης του προγράμματος «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στόχος της δράσης μεταξύ άλλων είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των ανωτέρω κλάδων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού των αιτήσεων στήριξης δύνανται να ανέρχονται από 0,6 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως και 75% του αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης. Τα ποσοστά αυτά δύνανται να προσαυξάνονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών.

 

Αποκλείονται οι μικροί

Το πολύ υψηλό κατώτατο όριο προϋπολογισμού σε συνδυασμό με το μικρό ποσό της συνολικής προκήρυξης δείχνει ότι αποκλείονται από τη χρηματοδότηση οι μικρές επιχειρήσεις καθώς και εκείνες οι επιχειρήσεις που απλά θέλουν να κάνουν ένα μερικό εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού τους. Από την προκήρυξη του προγράμματος αποκλείονται επενδύσεις σε σφαγεία, εκτός κι αν πρόκειται να δημιουργηθούν σε νησιά που τα έχουν ανάγκη. Ανάγκες για σύγχρονα σφαγεία υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Στη συγκεκριμένη προκήρυξη δεν μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις στα ελαιοτριβεία. Άλλωστε το ύψος του κατώτερου προϋπολογισμού είναι απαγορευτικό για τη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση των ελαιοτριβείων που θέλουν να προσαρμοστούν στην υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία αναμένεται να γίνει μέσα από τον Αναπτυξιακό νόμο και τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Με δεδομένο ότι οι μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι έχουν έτοιμα επενδυτικά σχέδια να εντάξουν στη συγκεκριμένη προκήρυξη κι όσες υπερβαίνουν τα όρια που θέτει η προκήρυξη θα εντάξουν τις επενδύσεις αυτές στο πρόγραμμα μέσα από θυγατρικές τους, οι πόροι που περισσεύουν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.

 

Δικαιούχοι και οι επιλέξιμοι κλάδοι

Σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα το πώς είναι δυνατό μια πολύ μικρή επιχείρηση, με τα ελληνικά δεδομένα, να κάνει επενδύσεις 0,6 ως 5 εκατ. ευρώ μόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να το γνωρίζει.

Η αίτηση στήριξης μπορεί να αφορά έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιμους κλάδους: α) Κρέας - πουλερικά- κουνέλια, β) γάλα, γ) αβγά, δ) σηροτροφία - μελισσοκομία - σαλιγκαροτροφία - διάφορα ζώα, ε) ζωοτροφές, στ) δημητριακά, ζ) ελαιούχα προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων), η) οίνος, θ) οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί, ι) άνθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εμπορία ανθέων), ια) φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, ιβ) σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, ιγ) ξίδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξιδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).

Στο πλαίσιο της δράσης είναι επιλέξιμες προς στήριξη δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας όπως και δραστηριότητες συγχώνευσης μονάδων.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η δημοσίευση της προκήρυξης και για το δεύτερο τμήμα του προγράμματος 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)».

Τα δύο προγράμματα της μεταποίησης, με συνολικό προϋπολογισμό ανά αίτηση ενίσχυσης έως 0,6 εκατ. ευρώ, όπως και το πρόγραμμα 4.2.3 «Μεταποίηση από επαγγελματίες αγρότες», έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και θα προκηρυχθούν στο πλαίσιο των προκηρύξεων των Περιφερειών για τα τοπικά προγράμματα «Leader».

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

 

- 03|05|2017 17:37

Τα περίεργα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται από πριν. Παρά το γεγονός ότι η ΠΑΕ φρόντισε για άλλη μια φορά να ξεπεράσει στο «και πέντε» το σκόπελο των παλιών οφειλών με μερική έστω πληρωμή του Δαύκου και την εξασφάλιση παράτασης έστω για μια βδομάδα, έσκασε το πρώτο «περίεργο». Ενώ υποτίθεται ότι στη συγκεκριμένη αγωνιστική έδινε το ματς της χρονιάς με τον μόνο θεωρητικά αντίπαλο που είχε την ευκαιρία να βάλει από κάτω (Πανελευσινιακός) αποδέχεται χωρίς -δημόσια τουλάχιστον- διαμαρτυρία την ημέρα και ώρα διεξαγωγής του αγώνα για «διευκόλυνση των φιλοξενούμενων»! Της ομάδας δηλαδή που αντικειμενικά ίσχυε το «ο θάνατός σου η ζωή μου»!

Και ορίζεται το παιγνίδι ανήμερα Πρωτομαγιά και μάλιστα μια ώρα νωρίτερα από το κανονικό, έτσι ώστε στο γήπεδο να ’ρθουνε μόνο όσοι έχουν αποφασίσει να… καβγαδίσουν με την παρέα και την οικογένειά τους και να παρατήσουν πριν την ώρα το πρωτομαγιάτικο γλέντι για να βρεθούν στον Ταρλά.

Αποφασισμένοι να… καβγαδίσουμε, θεωρώντας υποχρέωση να τιμήσουμε την ομάδα που μας έδωσε τόσες χαρές, ψάχναμε εναγωνίως στο site της ομάδας από το Σάββατο και μετά να δούμε την αποστολή για το παιγνίδι. Δεύτερο «περίεργο»… Τελευταία ανάρτηση ο αγώνας της… περασμένης Κυριακής με τον Απόλλωνα. Σημείωση: Μέχρι σήμερα, μια μέρα μετά το παιγνίδι με τον Πανελευσινιακό, η τελευταία ανάρτηση παραμένει η ίδια!

Τρέχοντας με την ψυχή στο στόμα τέσσερις παρά κάτι να προλάβουμε να είμαστε στην ώρα μας είδαμε κάποιον (;) -που μας έβαλε ψύλλους στα αφτιά- να οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση με πορεία προφανώς προς το αεροδρόμιο. Τρίτωσαν τα «περίεργα»!

Φτάσαμε στο γήπεδο μόλις ξεκινούσε το ματς. Στην κερκίδα κάποιοι λίγοι (όχι όλοι, προφανώς δεν είχαν όλοι κουράγιο για καβγά με τους δικούς τους) από τους πιστούς φίλους της ομάδας. Στην αρχή λίγο ζεστό το κλίμα, να η παρουσία στον πάγκο των αντιπάλων του προπονητή στην αρχή της χρονιάς (Βαζάκας), να το σχετικά σκληρό παιγνίδι των αντιπάλων, να και το γκολ της Καλλονής.

Την ίδια ώρα βέβαια, κάποιοι υποψιασμένοι από πριν φρόντιζαν να «ξενερώνουν» τους ανυποψίαστους, δείχνοντας σε σχετικά site στοιχηματική απόδοση για νίκη της Καλλονής στο γήπεδό της επί του μια θέση παρακάτω στη βαθμολογία Πανελευσινιακού στο 7 (!!!) και για νίκη του φιλοξενούμενου στο 1,3. Κάτι σα να έπαιζαν… Αστέρας Μαγούλας - Μπαρτσελόνα ένα πράγμα!

Και κάπου εκεί άρχισε ο εξευτελισμός. Ισοφάριση πριν λήξει το ημίχρονο, κάθε τόσο οι αντίπαλοι ξεχασμένοι στην περιοχή, δεύτερο γκολ, ψίθυροι και τηλέφωνα «παίξε το σκορ 1-3» προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι για το στοίχημα, κάποιοι που το έψαξαν μου είπαν ότι είχε κλειδώσει! Μπήκε και το τρίτο γκολ και η ομάδα μας που έδινε στην έδρα της το κρίσιμο ματς δεν είχε κάνει ούτε ένα φάουλ!

Άξιζε άραγε μια τέτοια όμορφη ιστορία να έχει τόσο άδοξο και θλιβερό τέλος; Ποιος θα κατηγορούσε κανέναν αν αποφάσιζε να επιλέξει τον αξιοπρεπή δρόμο παραίτησης του Πανθρακικού; Άραγε, αυτοί που αποφάσισαν να τελειώσουν έτσι άγαρμπα μια ανέλπιστη ανάπαυλα λάμψης για το λεσβιακό ποδόσφαιρο δεν είχαν ακούσει στα μικράτα τους την παροιμία «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»; Κρίμα…

 

Παναγιώτης Μυριτζής

Κατηγορία Οικονομία
- 03|05|2017 17:19

Μελλοντικό κομμάτι παραγωγής και επιχειρηματικής ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει ο τομέας της ξυλοναυπηγικής τονίζει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Θράσος Καλογρίδης.

Παράλληλα, ζητά τη δημιουργία σχολής ναυπηγοξυλουργικής τέχνης, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί ώθηση στον κλάδο αυτόν με την προσέλκυση νέων στο χώρο και παράλληλη ανάπτυξη των νήσων, ώστε να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους. «Η σχολή οφείλει να είναι ανταγωνιστική και κρατικά κατοχυρωμένη για να έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών με στόχο τη δημιουργία ικανών επαγγελματιών», τονίζεται στην επιστολή.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. προσθέτει ότι, αν τα εναπομείναντα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη και τα υφιστάμενα ακόμη καρνάγια της πατρίδας μας θα μπορούσαν να ενταχθούν στην προστασία της UNESCO ως διατηρητέα μνημεία για άυλη πολιτιστική κληρονομιά (π.χ. η τέχνη του να κάνεις καράβια), αρχικά πρέπει να γίνει δεκτό ως ελληνική εθνική άυλη κληρονομιά η αναγνώριση και ένταξη των παραδοσιακών σκαριών (ψαροκάικων και των εναπομεινάντων ταρσανάδων ως θαλάσσιων μνημείων της πατρίδας μας) και εν συνεχεία να υποβληθεί στον εν λόγω παγκόσμιο οργανισμό».

Κατηγορία Διαδρομές
- 03|05|2017 17:10

 

Αυτό το μικρό ψαράδικο χωριουδάκι άρχισε να υπάρχει το 1723. Η τύχη αγρίεψε το Αιγαίο και έριξε εδώ τον Σουλτάνο Αχμέτ τον τρίτο μαζί με τη συνοδεία του. Εκεί έμαθε για το καταφύγιο των πειρατών, για τον τρόμο που επικρατούσε, όπως και στην απέναντι πλευρά, στις Σαρακήνες και στα Τοκμάκια! Διέταξε λοιπόν τον αρχιναύαρχο Μουσταφά Πασά και τον βεζίρη Ιμπραήμ Πασά να φέρουν φυλακισμένους (!) απ’ όλη την επικράτεια, να χτίσουν ένα κάστρο, ένα τζαμί, σπίτια και να φέρουν νερό! Έτσι δημιουργήθηκε το BABAKALE, από τους φυλακισμένους που ελεύθεροι πια έμειναν εδώ!

Αυτοί, αν και σκότωσαν τον Καπουδάν Πασά, ολοκλήρωσαν το κάστρο το 1726! Ορθογώνιο με ένα πύργο σε κάθε γωνιά και περιμετρικό διάδρομο, έφερε μέσα τα σπίτια της φρουράς ένα τζαμί και τη βρύση με τον χαζινέ της. Απ’ αυτά όλα μένει μόνο η βρύση, μετά την είσοδο! Η είσοδος είναι μνημειακή, με μεγάλη αψίδα και μεγάλη καστρόπορτα ενισχυμένη με μεταλλικές λουρίδες! Μετά την πύλη υπάρχει ο στεγασμένος χώρος! Η θέση του ήταν στρατηγική και η επιγραφή του επάνω από την είσοδο αναφέρει:

«Αυτή η γη ήταν εγκαταλειμμένη και κοιμόταν αθόρυβα. Μισούσε τους εχθρούς και ήταν ένα καταφύγιο κατά των πειρατών. Κτίστηκε με τη θέληση του Μωάμεθ, οι εχθροί λήστευαν συνεχώς. Ο καπετάνιος βεζίρης Μουσταφά Πασά ήταν τόσο κοντά στον θεό και στον σουλτάνο και στους ευνοημένους ανθρώπους. Για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς αποτελεσματικά άρχισε να χτίζει το κάστρο. Ο καπετάν Μουσταφά Πασά επίσης έχτισε ένα λουτρό, μια κρήνη και ένα τζαμί στο χωριό. Η θέση του κάστρου καταλήφθηκε από τους Μουσουλμάνους Τούρκους ανθρώπους. Εξαιτίας του Μουσταφά Πασά αυτό το ισχυρό και ωραίο κάστρο ολοκληρώθηκε. Κατασκευάζοντας ένα κάστρο στην είσοδο του τόπου ίσως ο θεός κρατήσει μακριά όλους τους εχθρούς».

Τα ιστορικά στοιχεία που δίνουν οι Τούρκοι αναφέρουν ότι κτίστηκε μαζί με του Μολύβου και ότι ήταν το τελευταίο που έχτισε η οθωμανική αυτοκρατορία! Σίγουρα πρόκειται για κάποια από τις ανακαινίσεις του κάστρου του Μολύβου! Όσον αφορά το δεύτερο, το τελευταίο κάστρο που χτίστηκε ήταν του Σιγρίου το 1757 από τον ναύαρχο Σουλεϊμάν Πασά κατ’ εντολήν του Σουλτάνου Οσμάν (επιγραφή). Το κάστρο του Σιγρίου χτίστηκε πενήντα χρόνια πιο ύστερα, για την ίδια απειλή στο Αιγαίο. Μοιάζει αρχιτεκτονικά με αυτό του Μπαμπά Καλέ, ορθογώνιο, με τέσσερις γωνιακούς πύργους, περιμετρικό διάδρομο, παρόμοια είσοδο με αψίδα. Εσωτερικά διατηρούνται κτίσματα στις παρειές. Βρισκόμαστε λοιπόν στο Αιγαίο του 18ου αιώνα! Λιμάνια και τα δύο, με τουρκική φρουρά, με το τζαμί, τον λουτρό και τις βρύσες! Μια παράλληλη ιστορία στις δύο πλευρές του Αιγαίου!

 

BABA KALE το λιμάνι με το χωριό...

 

...από το Κάστρο...

 

...με τους τέσσερις πύργους...

 

...τη βρύση του...

 

...τα κανόνια του...

 

...με μια μνημειακή είσοδο...

 

...με το μισοφέγγαρο...

 

...και την επιγραφή του 1726.

 

Με παμπάλαιους τάφους δίπλα του...

 

...παρόμοιο με το κάστρο του Σιγρίου, του 1757.

Κατηγορία Κοινωνία
- 03|05|2017 16:52

Να παρέμβει η δικαιοσύνη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ζητούν ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Περικλής Αντωνίου και ο πρόεδρος Τουριστικών-Ταξιδιωτικών-Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος μετά την επί τούτω διαστρεβλωμένη εικόνα που αντιστοιχήθηκε με τη διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η δήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο και ενώ έφτασαν στη Λέσβο 1.100 Τούρκοι τουρίστες. Το γεγονός της παραπληροφόρησης επεσήμανε την ίδια μέρα με ρεπορτάζ και σχόλιο το «Ε», αναδεικνύοντας ποιοι εν τέλει προκαλούν ζημιά στην προβολή της Λέσβου και στέλνουν λάθος μηνύματα για την εικόνα του νησιού.

Είναι σύνηθες πλέον εξάλλου να γίνεται αναφορά στη Λέσβο από ΜΜΕ εκτός του νησιού και να συνοδεύεται το σχετικό κείμενο με φωτογραφία αρχείου, η οποία παραπέμπει δύο χρόνια πριν, στο 2015, όπου οι παραλίες του νησιού σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις εικόνες. Όταν όμως κάποιος ντόπιος ισχυρίζεται ότι ενημερώνει την κοινή γνώμη της Λέσβου και χρησιμοποιεί φωτογραφίες του 2015 και ακόμα χειρότερα φωτογραφίες επεισοδίων από... τη Νότια Αφρική (!), δεδομένης της παρουσίας Αφρικανών μεταναστών στο νησί, και αυτές κάνουν το γύρο του διαδικτύου, τότε η δυσφήμιση είναι εμφανής. Και για το λόγο αυτό έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αλλά και να ζητήσουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων.

 

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Με μια υποσημείωση ωστόσο: Και οι ίδιοι οι φορείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τους όρους που χρησιμοποιούν, καθώς οι ανακοινώσεις τους δεν είναι απλώς εθιμοτυπικές δηλώσεις μια ακριτικής περιοχής, αλλά δηλώσεις στις οποίες στρέφουν το βλέμμα τους όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Έτσι, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο Λέσβου, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων στις 27 Απριλίου, θα έπρεπε να αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν διασταυρωθεί.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενοι στον αποκλεισμό του λιμανιού από τους μετανάστες, σημειώνει: «Οι οποίοι (σ.σ. μετανάστες) απομακρύνθηκαν μόνον κατόπιν παρέμβασης των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης». Αυτό όμως που συνέβη ήταν η ψύχραιμη παρέμβαση υπό μορφή συζήτησης του Λιμενάρχη με τους παρευρισκομένους. Το ατυχές σημείο της ανακοίνωσης δίνει την αίσθηση ότι δημιουργήθηκαν επεισόδια με διαδηλωτές και ΜΑΤ, δημιουργώντας και τους αντίστοιχους συνειρμούς.

 

Η κοινή δήλωση

Η κοινή δήλωση Γαληνού, Μυρσινιά, Αντωνίου, Χατζηκυριάκου αναφέρει: «Παρακολουθούμε με ανησυχία να συνεχίζεται από συγκεκριμένες φερόμενες ως ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μια οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και δυσφήμισης της Λέσβου πανελλαδικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας. Για ακόμα μια φορά, σε μια προσπάθεια να προκληθεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αναρτώνται εικόνες από την προχθεσινή συγκέντρωση αιτούντων άσυλο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το πραγματικό γεγονός και τη γενικότερα ομαλή και χωρίς προβλήματα κατάσταση. Μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία αναταραχής στην τοπική κοινωνία μέσα από ψευδείς εικόνες κρίσης και βίας».

Και προσθέτει: «Η ζημιά όμως που προκαλείται στην εικόνα της Λέσβου είναι τεράστια, καθώς οι συγκεκριμένες εικόνες αναπαράγονται και συνδέονται λανθασμένα με το γεγονός, δίνοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα του νησιού που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πέρα όμως από το ποινικά διωκόμενο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, φαίνεται πως κάποιοι μπροστά στο προσωπικό όφελος δεν διστάζουν να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν με τον πιο επαίσχυντο τρόπο το νησί μας. Καλούμε ξανά τη δικαιοσύνη να επέμβει άμεσα, καθώς δεν απειλείται μόνο η κοινωνική συνοχή αλλά και το μέλλον εκατοντάδων επαγγελματιών του τουρισμού. Η εικόνα της Λέσβου τόσο στην Ελλάδα και κυριότερα στο εξωτερικό αποτελεί ευθύνη όλων μας και πρέπει να την προστατεύσουμε από τέτοια φαινόμενα με κάθε τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει με ενθαρρυντικά μηνύματα η φετινή τουριστική σεζόν».

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Γενικές Πολιτική
- 03|05|2017 16:34

Διήμερο διαβούλευσης με θέμα την προγραμματιζόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος διοργανώνει η «Επιτροπή διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Μαΐου 18:00 - 21:00 και την Πέμπτη 4 Μαΐου 10:00 - 13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη, ενώ θα υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τις αίθουσες συνεδριάσεων της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Ικαρίας.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων όπως: α) εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, β) εκπρόσωποι και ενεργοί πολίτες από διάφορες θεσμικές ομάδες συμφερόντων και παραγωγικοί φορείς, γ) επιστημονικές ενώσεις και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δ) οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ε) κάθε πολίτης, καλούνται να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Παιδεία
- 03|05|2017 15:53

Την Τρίτη 9/Μαίου στις 9π.μ.,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, πραγματοποιείται  η Τακτική Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της  ΕΛΜΕ  Λέσβου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν  οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, των αντιπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και των εκπροσώπων στο συνέδριο της ΟΛΜΕ (12-6μ.μ.).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Δ.Ε. ΛΕΣΒΟΥ

 

Υποψήφιοι για ΔΣ

 

Αλχατζίδου Ανδρομάχη του Γεωργίου

Γεωργοκώστα Σοφία του Χρήστου

Γκίκα Ευφημία (Έφη) του Λεωνίδα

Γκουλιούμη Ζακελίνα του Στυλιανού

Καλύβα Άννα του Ευαγγέλου-Σπυρίδωνος

Κογκορόζη Μαρία της Ελευθερίας

Ντουράκης Κωνσταντίνος του Στεργίου

Σπανός Γεώργιος του Θεοδώρου

Τσιρεπλής Ιγνάτιος (Τάκης) του Παναγιώτη

 

Υποψήφιοι για Εποπτικό Συμβούλιο

 

Κρητικός Παναγιώτης του Νικολάου

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Δ.Ε. ΛΕΣΒΟΥ

 

Υποψήφιοι για το συνέδριο της ΟΛΜΕ

 

Αλχατζίδου Ανδρομάχη του Γεωργίου

Γεωργοκώστα Σοφία του Χρήστου

Γκίκα Ευφημία (Έφη) του Λεωνίδα

Γκουλιούμη Ζακελίνα του Στυλιανού

Καλύβα Άννα του Ευαγγέλου-Σπυρίδωνος

Κογκορόζη Μαρία της Ελευθερίας

Κρητικός Παναγιώτης του Νικολάου

Ντουράκης Κωνσταντίνος του Στεργίου

Σπανός Γεώργιος του Θεοδώρου

Τσιρεπλής Ιγνάτιος (Τάκης) του Παναγιώτη

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Δ.Ε. ΛΕΣΒΟΥ

 

Υποψήφιοι για τη ΓΣ του ν.τ. της ΑΔΕΔΥ

 

Αλχατζίδου Ανδρομάχη του Γεωργίου

Γεωργοκώστα Σοφία του Χρήστου

Γκίκα Ευφημία (Έφη) του Λεωνίδα

Γκουλιούμη Ζακελίνα του Στυλιανού

Καλύβα Άννα του Ευαγγέλου-Σπυρίδωνος

Κρητικός Παναγιώτης του Νικολάου

Ντουράκης Κωνσταντίνος του Στεργίου

Σπανός Γεώργιος του Θεοδώρου

Τσιρεπλής Ιγνάτιος (Τάκης) του Παναγιώτη

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΕ04.05)

ΒΕΝΕΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ (ΠΕ17.01)

ΓΟΝΙΔΕΛΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙNΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (ΠΕ17.02)

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ04.01)

ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΕΡΑΤΩ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ(ΠΕ06)

ΚΑΡΑΜΣΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΗ (ΠΕ04.01)

ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΠΕ02)

ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΠΕ20)

ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ (ΠΕ02)

ΡΙΖΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΠΕ06)

ΣΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ03)

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

 

ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΕ04.05)

ΒΕΝΕΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ (ΠΕ17.01)

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ04.01)

ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΕΡΑΤΩ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (ΠΕ06)

ΚΑΡΑΜΣΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΗ (ΠΕ04.01)

ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΠΕ02

ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ (ΠΕ02)

ΡΙΖΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΠΕ06)

ΣΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ03)

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

 

ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΕ04.05)

ΒΕΝΕΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ (ΠΕ17.01)

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ04.01)

ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΕΡΑΤΩ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (ΠΕ06)

ΚΑΡΑΜΣΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΗ (ΠΕ04.01) ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΠΕ02)

ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ (ΠΕ02)

ΡΙΖΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΠΕ06)

ΣΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕ03)

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Αριστερή Ενότητα (Υποψήφιος μόνο την ΟΛΜΕ)

Ψάλτου Ευστράτιος (Στρατής) του Ευαγγέλου

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΒΕΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ                                               

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ                                                          

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ                                      

ΚΟΥΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΕΑΡΧΟΥ                                                                    

ΜΑΤΟΣΣΙΑΝ ΑΛΜΠΕΡ ΝΤΙΚΡ(ΝΤΙΚΡΑΝ) του ΑΡΑ ΡΟΜΕΡ       

ΠΕΡΔΙΚΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ   του ΑΝΔΡΕΑ                                         

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΜΠΟΥΡΝΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ                                                   

ΤΣΑΚΜΑΚΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ                                             

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ

ΒΕΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ     

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΚΟΥΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΕΑΡΧΟΥ

ΜΑΤΟΣΣΙΑΝ ΑΛΜΠΕΡ ΝΤΙΚΡ(ΝΤΙΚΡΑΝ)  του ΑΡΑ ΡΟΜΕΡ

ΜΠΟΥΡΝΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΕΡΔΙΚΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ   του ΑΝΔΡΕΑ 

ΤΣΑΚΜΑΚΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ                                        

 

 

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΝΟΜ.ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ

ΒΕΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

ΚΟΥΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΕΑΡΧΟΥ

ΜΑΤΟΣΣΙΑΝ ΑΛΜΠΕΡ ΝΤΙΚΡ(ΝΤΙΚΡΑΝ) του ΑΡΑ ΡΟΜΕΡ 

ΜΠΟΥΡΝΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ      

ΠΕΡΔΙΚΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ   του ΑΝΔΡΕΑ       

ΤΣΑΚΜΑΚΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

ΔΑΚΕ Καθηγητών Λέσβου

 Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Αλεξιάδης Ευάγγελος του Στυλιανού του ΕΠΑΛ Καλλονής

Αμπουλού Ειρήνη του Εμμανουήλ του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Βαμβακίτου Σταυρούλα του Μιχαήλ του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Βαρελτζής Απόστολος του Ευστρατίου του ΓΕΛ Καλλονής

Βρικέλλης Παναγιώτης του Νικόλαος του ΕΠΑΛ Καλλονής

Γιαννίκος Παναγιώτης του Ευστρατίου του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Γρίβα Βιργινία του Ελευθερίου του Γυμνάσιο Άγρας

Γριππιώτη Μαριάνθη του Κωνσταντίνου του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου

Δήσσος Μιχαήλ Άνθιμος του Ευστρατίου του Μουσικού Γυμνασίου

Ζορμπάς Παναγιώτης του Προκοπίου του ΓΕΛ Γέρας

Ιωάννου Ιωάννης του Κωνσταντίνου του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Κατσαρός Κωνσταντίνος του Ευστρατίου του ΓΕΛ Παμφίλων

Κορολόγου Ευγενία του Κωνσταντίνου του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κουτσαντώνης Αλέξανδρος του Κωνσταντίνου του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κρητικόγλου Σταμάτιος του Γεωργίου του Εσπ. ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Μουρουγιάννης Χριστόφορος του Ιωάννη του Εσπ. ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Νικολαΐδου Φεβρωνία του Κωνσταντίνου του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου

Στρατάκης Μιχαήλ του Γεωργίου του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Τριανταφυλλίδου Φωτεινή του Τριαντάφυλλου της ΔΔΕ Λέσβου

Χαλδεάκης Χρήστος του Δημητρίου του ΓΕΛ Πέτρας

Χατζηκύρκος Γιώργος του Παντελή του Γυμνασίου Πέτρας

 

Εποπτικό Συμβούλιο

 

Γιαννάκα Στέλα του Ευαγγέλου του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

 

ΔΑΚΕ Καθηγητών Λέσβου

Aντιπρόσωποι στο 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Αλεξιάδης Ευάγγελος του Στυλιανού του ΕΠΑΛ Καλλονής

Αμπουλού Ειρήνη του Εμμανουήλ του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Βαμβακίτου Σταυρούλα του Μιχαήλ του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Βαρελτζής Απόστολος του Ευστρατίου του ΓΕΛ Καλλονής

Βρικέλλης Παναγιώτης του Νικόλαος του ΕΠΑΛ Καλλονής

Γιαννίκος Παναγιώτης του Ευστρατίου του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Γρίβα Βιργινία του Ελευθερίου του Γυμνάσιο Άγρας

Γριππιώτη Μαριάνθη του Κωνσταντίνου του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου

Δήσσος Μιχαήλ Άνθιμος του Ευστρατίου του Μουσικού Γυμνασίου

Ζορμπάς Παναγιώτης του Προκοπίου του ΓΕΛ Γέρας

Ιωάννου Ιωάννης του Κωνσταντίνου του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Κατσαρός Κωνσταντίνος του Ευστρατίου του ΓΕΛ Παμφίλων

Κορολόγου Ευγενία του Κωνσταντίνου του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κουτσαντώνης Αλέξανδρος του Κωνσταντίνου του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κρητικόγλου Σταμάτιος του Γεωργίου του Εσπ. ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Μουρουγιάννης Χριστόφορος του Ιωάννη του Εσπ. ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Νικολαΐδου Φεβρωνία του Κωνσταντίνου του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου

Στρατάκης Μιχαήλ του Γεωργίου του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Τριανταφυλλίδου Φωτεινή του Τριαντάφυλλου της ΔΔΕ Λέσβου

Χαλδεάκης Χρήστος του Δημητρίου του ΓΕΛ Πέτρας

Χατζηκύρκος Γιώργος του Παντελή του Γυμνασίου Πέτρας

 

ΔΑΚΕ Καθηγητών Λέσβου

Αντιπρόσωποι στην Γ.Σ. του Νομ. Τμήματος της  ΑΔΕΔΥ

 

Αλεξιάδης Ευάγγελος του Στυλιανού του ΕΠΑΛ Καλλονής

Αμπουλού Ειρήνη του Εμμανουήλ του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Βαμβακίτου Σταυρούλα του Μιχαήλ του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Βαρελτζής Απόστολος του Ευστρατίου του ΓΕΛ Καλλονής

Βρικέλλης Παναγιώτης του Νικόλαος του ΕΠΑΛ Καλλονής

Γιαννίκος Παναγιώτης του Ευστρατίου του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Γρίβα Βιργινία του Ελευθερίου του Γυμνάσιο Άγρας

Γριππιώτη Μαριάνθη του Κωνσταντίνου του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου

Δήσσος Μιχαήλ Άνθιμος του Ευστρατίου του Μουσικού Γυμνασίου

Ζορμπάς Παναγιώτης του Προκοπίου του ΓΕΛ Γέρας

Ιωάννου Ιωάννης του Κωνσταντίνου του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Κατσαρός Κωνσταντίνος του Ευστρατίου του ΓΕΛ Παμφίλων

Κορολόγου Ευγενία του Κωνσταντίνου του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κουτσαντώνης Αλέξανδρος του Κωνσταντίνου του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κρητικόγλου Σταμάτιος του Γεωργίου του Εσπ. ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Μουρουγιάννης Χριστόφορος του Ιωάννη του Εσπ. ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Νικολαΐδου Φεβρωνία του Κωνσταντίνου του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου

Στρατάκης Μιχαήλ του Γεωργίου του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Τριανταφυλλίδου Φωτεινή του Τριαντάφυλλου της ΔΔΕ Λέσβου

Χαλδεάκης Χρήστος του Δημητρίου του ΓΕΛ Πέτρας

Χατζηκύρκος Γιώργος του Παντελή του Γυμνασίου Πέτρας

Κατηγορία Οικονομία
- 03|05|2017 15:48

Εντυπωσιακή αύξηση εμφανίζουν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο το πρώτο τρίμηνο του 2017. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο δεν είναι οι συγκυριακά υψηλές αφίξεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αλλά το ότι όλο το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφονται σταθερά υψηλά ποσοστά ανόδου των αφίξεων (κάθε μήνα). Την προαναφερόμενη περίοδο, δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του 2017, δεν είχε ενεργοποιηθεί ακόμη η πύλη εισόδου της Πέτρας, η οποία αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στην τουριστική κίνηση του νησιού από την Τουρκία, αφού το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η δρομολόγηση δύο πλοίων από το Αϊβαλί και το Κουτσούκογιου, συνδέοντας την Πέτρα με τα απέναντι παράλια.

Τον Απρίλιο του 2017, έφθασαν στη Λέσβο 2.149 Τούρκοι τουρίστες, ενώ τον Απρίλιο του 2016 είχαν φθάσει 1.124. Οι αφίξεις του φετινού Απριλίου αποτελούν ρεκόρ επταετίας. Το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2015 και ήταν 1.576 αφίξεις.

Το πρώτο τετράμηνο του 2017 οι συνολικές αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο έφθασαν στις 3.721 έναντι 2.182 αφίξεων την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκαν 1.539 επιπλέον αφίξεις ή ποσοστό αύξησης 70,53%. Αν συνεχιστεί η αύξηση των αφίξεων με αυτόν το ρυθμό, τότε στο τέλος του χρόνου θα καταγραφούν στη Λέσβο πάνω από 70.000 αφίξεις Τούρκων τουριστών, γεγονός που θα αποτελεί ρεκόρ αφίξεων Τούρκων τουριστών που θα απέχει κατά πολύ από την αμέσως επόμενη καλή χρονιά στις αφίξεις από τη γείτονα.

 

Αφίξεις Tούρκων τουριστών
Μήνας 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Ιανουάριος 81 51 134 262 241 280 291
Φεβρουάριος 66 73 206 265 396 326 490
Μάρτιος 88 98 332 230 359 452 791
Απρίλιος 263 484 847 1.285 1.576 1.124 2.149
Μάιος 941 887 1.866 3.109 4.155 2.116  
Ιούνιος 1.166 2.601 3.417 3.568 3.488 2.938  
Ιούλιος 2.899 6.112 6.458 11.465 14.403 11.852  
Αύγουστος 5.834 8.364 15.952 12.137 15.094 8.836  
Σεπτέμβριος  2.445 3.551 4.606 5.486 7.439 9.333  
Οκτώβριος 333 2.730 4.123 4.386 2.036 2.238  
Νοέμβριος 760 265 456 825 650 985  
Δεκέμβριος 270 591 608 726 822 877  
Σύνολο  15.146 25.807 39.005 43.744 50.659 41.357 3.721
Πηγή: Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου          
Το σύνολο του 2017 είναι προσωρινό        

Προσδοκίες για αύξηση αφίξεων

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα λέγαμε ότι το σενάριο αυτό είναι το αισιόδοξο, αλλά με βάση τα προσδοκώμενα για φέτος όχι ανέφικτο. Κι αυτό γιατί συνήθως τα ποσοστά αύξησης των αφίξεων τουριστών από την Τουρκία συνήθως υποχωρούν την κρίσιμη περίοδο του Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, δηλαδή την περίοδο όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των αφίξεων κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, αν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα ως τον προσεχή Οκτώβριο, οι αφίξεις του τρέχοντος έτους μπορούν να ανέλθουν ως τις 60.000. Έκτακτα γεγονότα θα μπορούσε να είναι μια απότομη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και απλά κάποιες άστοχες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων ή ακόμη και ένα στημένο γεγονός από παραδημοσιογραφικά κέντρα. Ένα άλλο έκτακτο γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τις αφίξεις Τούρκων τουριστών στα νησιά είναι η ισοτιμία ευρώ - τουρκικής λίρας. Χθες Τρίτη, ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 3,86 τουρκικές λίρες. Ήδη η ισοτιμία αυτή έχει κάνει αρκετά ακριβά τα ταξίδια των Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα. Η παραπέρα ενίσχυση του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση του τουριστικού ρεύματος ή έστω στη μείωση της ημερήσιας δαπάνης ανά επισκέπτη.

Με δεδομένο ότι από χρόνο σε χρόνο αυξάνονται οι ημέρες διαμονής των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο, η αύξηση των αφίξεων θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος από τα κενά που θα αφήσουν οι μειωμένες αφίξεις από τις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.

 

Οι αφίξεις της Πρωτομαγιάς

Η συγκυρία που ήθελε τη φετινή Πρωτομαγιά να πέφτει Δευτέρα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια σημαντική εξόρμηση των Τούρκων πολιτών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μόνο στη Λέσβο καταγράφηκαν από τις 28 του Απρίλη ως την 1η του Μάη 1.095 αφίξεις Τούρκων τουριστών που εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο. Στη Χίο οι αφίξεις ανήλθαν σε 1.300 και άλλοι περίπου 1.000 τουρίστες έφθασαν στη Σάμο.

Από τον περασμένο χρόνο έχει γίνει σαφές ότι οι Τούρκοι πολίτες με υψηλό ή σχετικά υψηλό εισόδημα σε κάθε ευκαιρία πραγματοποιούν σύντομα ταξίδια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη γείτονα χώρα μετά το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα, από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ακόμη και μέτρα όπως η πολύ υψηλή φορολογία στο αλκοόλ στέλνουν όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα στα ελληνικά νησιά για λίγες στιγμές ξεκούρασης, ξεγνοιασιάς και διασκέδασης.

Η δημιουργία εναλλακτικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά διευρύνει τις επιλογές για τους Τούρκους τουρίστες και αυξάνει τις αφίξεις. Το απόγευμα και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες διασκέδασαν στο κέντρο της Μυτιλήνης, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ήρθαν στο νησί με δικά τους οχήματα και έκαναν διακοπές στην Πέτρα και το Μόλυβο. 

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Υγεία
- 03|05|2017 15:33

 

 

Την άποψη ότι τα κρούσματα ελονοσίας που σημειώθηκαν στον ελλαδικό χώρο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους πρόσφυγες, διατυπώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών (European Mosquito Control Association), Σπύρος Μουρελάτος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Η ελονοσία δεν έχει καμία σχέση με τους πρόσφυγες. Έχει να κάνει με ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται από ενδημικές χώρες, έχει να κάνει γενικότερα με τις μετακινήσεις πληθυσμών. Μπορεί οι φορείς της ελονοσίας, που δεν είναι απαραιτήτως άρρωστοι, να είναι τουρίστες, μπορεί να είναι εργάτες γης επισημαίνει.

Επιπλέον, εκτιμά ότι στην Ελλάδα η πλειονότητα των κρουσμάτων ελονοσίας ήταν συνδεδεμένη με εργάτες γης, οι οποίοι πολλές φορές εκτίθενται σε δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, που αυξάνουν τις πιθανότητες να εκτεθούν σε κουνούπια στο υπαίθριο περιβάλλον.

«Ειδικά για την ελονοσία, κινδυνέψαμε να εκδοθεί τουριστική οδηγία σε βάρος της Ελλάδας το 2011, οπότε σημειώθηκαν κρούσματα στη Σκάλα Λακωνίας. Από τα 11 σημεία στην επικράτεια, στα οποία καταγράφηκαν τοπικά κρούσματα, τα περισσότερα ήταν συνδεδεμένα με εργάτες γης. Για παράδειγμα, ένας εργάτης γης που προέρχεται από μια χώρα ενδημική σε ελονοσία, που είναι φορέας, όχι απαραίτητα άρρωστος, και ζει σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης για τα ανωφελή κουνούπια που θα τον τσιμπήσουν. Εκείνα, με τη σειρά τους, μπορεί να μολύνουν κάποιο άλλο άτομο που θα τσιμπήσουν» διευκρινίζει.

Υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι η ελονοσία μάστιζε τον χώρο της βόρειας Ελλάδας μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και διαπιστώνει ότι υπάρχει μια τάση ανάκαμψης ασθενειών γενικότερα, λόγω των πολύ μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμών και πιθανώς και μολυσματικών παραγόντων.

 Ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ορότυπος  «Νέα Σάντα

Διαφορετικά δεδομένα διαμορφώνονται στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς ο φορέας του ιού δεν είναι ο άνθρωπος αλλά τα πουλιά που μεταναστεύουν, σταθμεύουν σε κάποιες περιοχές και αναπαράγονται.

«Τα ορνιθόφιλα κουνούπια μπορεί να τσιμπήσουν τα πουλιά αυτά, να μολυνθούν και στη συνέχεια να μολύνουν ανθρώπους, όπως έγινε το 2010, όταν ανιχνεύτηκε στη χώρα μας ένας νέος ορότυπος του ίδιου ιού και μάλιστα πήρε το όνομα "Νέα Σάντα" από την τοποθεσία στην οποία εντοπίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» τονίζει ο κ. Μουρελάτος.

   Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Κέντρου, Άννα Παπά, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι κάθε χρόνο γίνεται επιτήρηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου και στα κουνούπια και στα κοτόπουλα, σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρυσόστομο Δόβα.

«Φέτος τα πράγματα είναι ευοίωνα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξαν κρούσματα

τονίζει η κ. Παπά και ευελπιστεί ότι το ίδιο θα συνεχιστεί και φέτος. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι η επιδημιολογική αυτή παρακολούθηση ξεκινά στις αρχές του Ιουνίου, οπότε αυξάνονται οι πληθυσμοί των κουνουπιών και υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο υπενθυμίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, να τοποθετούν σίτες στα σπίτια τους, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω τις ώρες που είναι ενεργά τα κουνούπια.

Ο ιός Τσιγκουγκούνια και ο Δάγκειος πυρετός

Σε ό,τι αφορά τον ιό Τσιγκουγκούνια και τον Δάγκειο πυρετό, ο κ. Μουρελάτος αναφέρει ότι έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια τοπικές επιδημίες στη Γαλλία, την Ιταλία και την Κροατία. «Σε αυτές τις ασθένειες ενέχεται το κουνούπι-τίγρης της Ασίας (Aedes albopictus) που έχει έρθει στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια, ευδοκιμεί στα αστικά μας κέντρα και είναι ο κατ’ εξοχήν διαβιβαστής των δύο αυτών ασθενειών. Φορείς είναι άνθρωποι που προέρχονται από περιοχές όπου ενδημούν οι ασθένειες αυτές, όπως η

Ο ιός Ζίκα

Σχετικά με τον ιό Ζίκα για τον οποίο υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα, διευκρινίζει ότι η μετάδοσή του γίνεται κυρίως από το κουνούπι του είδους Aedes aegypti.

«Ο διαβιβαστής αυτός βρισκόταν στην Ελλάδα μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραδόξως δεν τον βρίσκουμε πια. Υπάρχει στην Τουρκία και, σύμφωνα με ενδείξεις, και στη Βουλγαρία. Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό να το έχουμε και εδώ. Αν συμβεί αυτό στο μέλλον, η επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού Ζίκα θα αυξηθεί» προσθέτει.

Γιατί μας ενοχλούν τα κουνούπια περισσότερο τα τελευταία 10 χρόνια;

Στο ερώτημα γιατί μας ενοχλούν τα κουνούπια περισσότερο τα τελευταία 10 χρόνια, ο κ. Μουρελάτος απαντά ότι εδώ και μια δεκαετία έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα το κουνούπι Aedes albopictus που «προτιμά» το αστικό περιβάλλον και συναντάται σε περιοχές και πόλεις που δεν είχαν στο παρελθόν όχληση. Για τον λόγο αυτόν, πέραν των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις πόλεις, μέσω των ψεκασμών στα φρεάτια, θα πρέπει οι πολίτες να λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας. Ένας ακόμη λόγος ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου μετά από τη δημοσιότητα που δόθηκε σε ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός Ζίκα κ.α.

Τέλος, τα τελευταία καλοκαίρια σημειώνονται σημαντικές βροχοπτώσεις ιδιαίτερα τον Μάιο και τον Ιούνιο, γεγονός που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, συμβάλλει στην αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών. Διευκρινίζει ωστόσο ότι φέτος, μέχρι στιγμής, δεν σημειώθηκαν βροχές που να εντείνουν το ενδεχόμενο αυτό.

  Πηγή:ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Π. Γιούλτση

Κατηγορία Πολιτική
- 03|05|2017 15:07

Σε εξέλιξη είναι από τις 12.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, συμμετέχοντος και του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των περιφερειών στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. 

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους αιρετούς είπε: «Θέλω να κάνω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε». Υπογράμμισε: «Δεν θέλω η εισήγησή μου να είναι τυπική. Έχω την αίσθηση ότι δίνεται σε όλους η ευκαιρία, και στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση, να σχεδιάσουν με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι αιτίες της κρίσης είναι γνωστές και αναφέρθηκε στο «στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος», το οποίο συνετέλεσε στην κρίση. Ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο». 

Χαρακτήρισε «μείζον εθνικό ζήτημα» την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες» είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφκό επίπεδο». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο παρελθόν οι πόροι κατανεμήθηκαν άδικα. 

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε στους περιφερειάρχες: «Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου. Που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Κατηγορία Γενικές Κοινωνία
- 03|05|2017 15:02

Τη χάρη του Ταξιάρχη ζήτησαν και φέτος χιλιάδες πιστοί και πεζοπόροι που έφτασαν με τα πόδια στον Μανταμάδο για το μεγάλο προσκύνημα που γίνεται κάθε χρόνο ενόψει της Κυριακής των Μυροφόρων. Στο emprosnet.gr μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο που έγινε ανάρπαστο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλήθος κόσμου αλλά και… καβαλάρηδες με τα άλογά τους στολισμένα προς το προσκύνημα, τεράστια ουρά πιστών, πολλοί επισκέπτες στο πανηγύρι και κοσμοσυρροή που κεράστηκε κρέας από τα καζάνια που έβραζαν για ώρες για την παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ».


Κοσμοσυρροή στο πανηγύρι

 

Μέχρι σήμερα η εικόνα του Ταξιάρχη προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μια από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη» όπως πρόλαβε να την αντικρίσει.

Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Οι πιστοί εναποθέτουν μέχρι σήμερα ως τάματα σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες.


Και οι καβαλάρηδες για τον Ταξιάρχη!

Το μήνυμα του πρωτοπρεσβύτερου Ευστράτιου Δήσσου έχει ως εξής: «Δεν θα αναφερθώ σ’ αυτά που θαυμαστώς συμβαίνουν κάθε τέτοια εποχή στο Προσκύνημα. Θέλω όμως να σας ξανατονίσω μόνον το θαυμαστό ξύπνημα όλου του Νησιού, αλλά και του Πανελλήνιου. Οι κάτοικοι αυτού του ωραίου και ευλογημένου Νησιού με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά του ακούνε -θαρρείς- κάποιο εσωτερικό ξυπνητήρι της συνείδησής των και ξεκινούν με κάθε μέσον και προπάντων με τα πόδια - φορτωμένοι στους ώμους τους τα δώρα τη ευγνωμοσύνης και των ταμάτων τους, από κάθε γωνιά του ανοιξιάτικου Νησιού μας, για να εναποθέσουν αυτά μαζί με τις προσευχές τους μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα του Πολέμαρχου και Προστάτη των Χριστιανών Αρχιστράτηγου Μιχαήλ και του Αρχαγγέλου της χαράς του πανέμορφου Γαβριήλ».

 

 Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top