FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 27 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 27|05|2017 19:37

 

Αύριο Κυριακή 28 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία του χωριού Σκινιάς Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης, θα τελεσθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακεδονομάχου και Λεσβομάχου Κρητικού ήρωα οπλαρχηγού Ιερομόναχου Ευγένιου Πανακάκη (1875-1913), ο οποίος ερχόμενος από το χωριό Τσουλού της Σμύρνης, όπου ήταν εφημέριος, εντάχθηκε με 60 Κρητικούς και Λέσβιους αντάρτες υπό τας διαταγάς της Στρατιωτικής Διοίκησης Λέσβου και έδρασε με επιτυχία στην περιοχή της Γέρας καθώς και στην Κώμη και στο Μπαλτζίκι εναντίον Τούρκων ανταρτών κατά «Τα Φόβια» του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1912, που υπέφεραν από τους Τούρκους αντάρτες.

Ο Ευγένιος Πανακάκης πολέμησε ηρωικά με τους αντάρτες του, επίσης υπό τας διαταγάς του Ελληνικού Στρατού, στην πρώτη γραμμή της απελευθερωτικής μάχης της Λέσβου στον Κλαπάδο στις 5-8 Δεκεμβρίου 1912.

Από την απελευθερωμένη Λέσβο αναχώρησε για τη Μακεδονία όπου πολέμησε το καλοκαίρι του 1913, μαζί με 30 Κρητικούς αντάρτες του, σε διάφορες μάχες στην περιοχή της Προσοτσάνης Δράμας, υπό τας διαταγάς του Ελληνικού Στρατού, εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων που παρενοχλούσαν τον Ελληνικό Στρατό.

Σε μια μάχη στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου κοντά στο χωριό Καλοπότι, σημερινό Πανόραμα Δράμας, περικυκλώθηκε από τους 200 αντάρτες του Βούλγαρου αρχικομιτατζή Theodor Panica, και επιχειρώντας έξοδο από το εξωκλήσι, μαζί με τους εναπομείναντες Κρητικούς αντάρτες του, συνελήφθη, βασανίστηκε, κατακρεουργήθηκε και ρίχτηκε σε παρακείμενο πηγάδι.

Οι αξιέπαινοι πατριώτες συμπατριώτες του, προκειμένου να τιμήσουν τον ήρωα φιλοτέχνησαν με δικά τους έξοδα, κατόπιν εράνου, την εικονιζόμενη προτομή του, καθώς και ένα αντίγραφό της, το οποίο δώρισαν στον Σύλλογο Κρητών Λέσβου, προκειμένου να στηθεί το επόμενο διάστημα στη Μυτιλήνη.

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Μακεδονομάχου και Λεσβομάχου οπλαρχηγού Ιερομόναχου Ευγένιου Πανακάκη, στην Κρήτη, θα μιλήσει ο Αριστείδης Κυριαζής, με βάση τα σχετικά κείμενα έρευνάς του, για το χρονικό διάστημα του φοβερού και τρομερού ενάμιση μήνα της τουρκικής τρομοκρατίας, από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Λέσβου Μυτιλήνης μέχρι και την απελευθέρωση και του τελευταίου χωριού της Λέσβου, που σοφά ο λαός ονόμασε «Τα Φόβια» και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο «Λεσβιακό Ημερολόγιο» του 2017 και στα Πρακτικά του Συνεδρίου Ιστορίας «Από την Οθωμανική στην Ελληνική Επικράτεια», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8-10 Νοεμβρίου 2012 και δημοσιεύθηκαν στον ΚΕ΄ τόμο του περιοδικού «Λεσβιακά» του 2016. 

Κατηγορία Αγρότες
- 27|05|2017 18:48

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από την συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την ανάλυση της βιοποικιλότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Οι δύο φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τίτλο «Φυτοχημική ανάλυση της βιοποικιλότητας των νήσων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων θα γίνει από τον καθηγητή φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων, Λέανδρο Σκαλτσούνη.

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη και στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Χίου και της Σάμου.

«Παρόλο που έχει γίνει καταγραφή των φυτών, δεν έχει πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένα η συστηματική έρευνά τους όσον αφορά την σημασία τους και παράλληλα αξιοποίησή τους ως συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά και κύρια η απομόνωση βιοδραστικών μορίων με πιθανή φαρμακευτική δράση. Η φυτοχημική έρευνα θα επικεντρωθεί στη μελέτη σπάνιων ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με απώτερο στόχο την προστασία τους.
Επιδίωξή μας είναι επίσης η καλλιέργεια των φυτών που παρουσιάζουν φαρμακευτικό ενδιαφέρον, ούτως ώστε να υπάρξει οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία από αυτή την δράση και το κυριότερο να αποφευχθεί η εξαφάνιση αρκετών ειδών από την ασύδοτη συλλογή τους στο φυσικό τους περιβάλλον», υπογραμμίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης.

Πρακτικά, λοιπόν, εκείνο που διερευνάται είναι το ενδεχόμενο φυτά του νησιού να έχουν παραγωγικό ενδιαφέρον για τις βιομηχανίες που παράγουν καλλυντικά αρώματα και φάρμακα. Αν αποδειχθεί πως κάποια από τα μελετώμενα φυτά έχουν στοιχεία που ενδιαφέρουν την βιομηχανία και είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί η καλλιέργεια τους, κι έτσι να δημιουργηθεί πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες των νησιών.

Κατηγορία Αγρότες
- 27|05|2017 17:47

Σε ένα ατελείωτο νομικό και τεχνικό μπλέξιμο συνεχίζουν να βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση μιας περιοχής αν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι δασικοί χάρτες των περιοχών αυτών. Το ζήτημα έχει πολύ μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον, καθώς η περιοχή της Μυτιλήνης και ορισμένων χωριών της Γέρας και του Ευεργέτουλα βρίσκονται υπό κτηματογράφηση εδώ και δύο δεκαετίες περίπου. Επίσης, πρόσφατα ξεκίνησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών για ορισμένες περιοχές του νησιού. Παράλληλα, επίκειται η έναρξη της διαδικασίας κτηματογράφησης σε όλο το νησί της Λέσβου, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει.

Ειδικότερα αναβλήθηκε η έκδοση οριστικής απόφασης για το κτηματολόγιο, καθώς το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έθεσε νέα ερωτήματα προς τη διοίκηση πριν αποφασίσει οριστικά, ενώ επανέλαβε ότι η κατάρτιση δασικών χαρτών και δασολογίου πρέπει να προηγηθεί της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου.

Το 2016 το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε μια σειρά αναβλητικών αποφάσεων (805-808/2016) με τις οποίες καλούσε τα συναρμόδια υπουργεία να απαντήσουν σε ερωτήματα προκειμένου οι σύμβουλοι Επικρατείας να μορφώσουν γνώμη και να εκδώσουν οριστικές αποφάσεις για το κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, το 2016 το Ε΄ Τμήμα έθεσε τρία ερωτήματα προκειμένου να παρασχεθούν τεκμηριωμένες διευκρινίσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες 107 περιοχών διαφόρων Δήμων.

 

Δεν μπορεί να περαιωθεί

Με τις αποφάσεις του 2016, το ΣτΕ είχε κρίνει ότι η διαδικασία κτηματογράφησης μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες (προκειμένου να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία), σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η κτηματογράφηση να περαιωθεί χωρίς να έχουν καταρτισθεί και κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, ώστε τα οριστικά δεδομένα τους να λαμβάνονται υπόψη κατά την αποτύπωση των πρώτων εγγραφών στα αρμόδια κτηματολογικά βιβλία. Διαφορετικά η περαίωση της κτηματογράφησης θα είναι πλημμελής και συνεπώς θα μπορεί να ακυρωθεί.

Μετά τις απαντήσεις που έλαβε το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ, (με 7μελή και πάλι σύνθεση) με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 1203/2017 απόφασή του επί της αιτήσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί της αίτησης του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος για το ίδιο θέμα, η οποία όμως θα έχει το ίδιο περιεχόμενο.

Στην υπ’ αριθμ. 1203/2017 απόφαση του ΣτΕ γίνεται καταρχάς αναφορά στη συνταγματική προστασία των δασών (άρθρο 24 του Συντάγματος), όπως επίσης γίνεται και μια αναδρομή στη νομοθεσία για την κατάρτιση των δασικών χαρτών και επισημαίνεται ότι μέσω αυτής (κατάρτισης) διασφαλίζονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου.

 

Πρέπει να προηγηθεί

Ακόμα, η απόφαση επαναλαμβάνει ότι σε υπό κτηματογράφηση περιοχές, στερούμενες δασικού χάρτη, όπως είναι οι επίμαχες 107, ελλείπει ο νόμιμος τίτλος για τη δήλωση των δασικών περιοχών, επί των οποίων υφίσταται το τεκμήριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου και υπογραμμίζεται ότι:

«Απαραίτητη, κατά νόμο, προϋπόθεση για την έγκυρη τελείωση του κτηματολογίου σε ορισμένη υποδιαίρεση του εθνικού χώρου είναι η προηγούμενη ουσιαστική ολοκλήρωση του δασολογίου στην ίδια περιοχή, αφού μόνη αυτή μπορεί να εξασφαλίσει για το Δημόσιο αλλά, αντιστοίχως, και για τους ιδιώτες, νόμιμο τίτλο δήλωσης ιδιοκτησίας».

Έτσι, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η κατάρτιση των δασικών χαρτών και του δασολογίου, που συνιστά και αυτοτελώς συνταγματική επιταγή, η συμμόρφωση προς την οποία έχει, μάλιστα, αδικαιολογήτως βραδύνει, οφείλει, πάντως, να προηγηθεί του κτηματολογίου, προκειμένου το τελευταίο να εξοπλιστεί με τη δυνατότητα να εγγυηθεί αποτελεσματικά την προστασία των στοιχείων της δημόσιας κτήσης που έχουν δασικό χαρακτήρα, επιτελώντας και αυτό τη συνταγματική αποστολή του».

Κατηγορία Οικονομία
- 27|05|2017 17:38

Ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος μήνας της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Λέσβο. Οι αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ήταν μόλις 634.

Στους στατιστικούς πίνακες που ανακοίνωσε η υπηρεσία δεν διευκρινίζεται αν αυτές οι αφίξεις προέρχονται μόνο από πτήσεις τσάρτερ ή περιλαμβάνουν και άλλες πτήσεις (π.χ. μεταφοράς προσωπικού της Frontex). Τον Απρίλιο του 2016 οι αφίξεις με τσάρτερ ήταν 862 και τον Απρίλιο του 2015 ήταν 2.037. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο τσάρτερ για το 2017 έφθασε στο νησί στις 20 Απριλίου.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την τάση συρρίκνωσης της τουριστικής κίνησης στο νησί σε όλο και λιγότερους μήνες.

Κατηγορία Παιδεία
- 27|05|2017 16:43

Ευγνωμοσύνη απέναντι στην παράταξή του που τον εμπιστεύτηκε για τη θέση του προέδρου της ΕΛΜΕ Λέσβου εξέφρασε ο Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος στην εφημερίδα μας. Ο «γαλάζιος» πρόεδρος παίρνει τη σκυτάλη από τη Μαρία Περδικούρη σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με την ΕΛΜΕ και την αυτοδύναμη ΔΑΚΕ. Όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να δηλώνει αρχικά τα εξής: «Πάνω από όλα, σε προτεραιότητα θα έχω το συμφέρον του κλάδου και των συναδέλφων μου».

Ειδικότερα, ο Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος δήλωσε: «Ευχαριστώ από καρδιάς τα μέλη της παράταξής μου που με πρότειναν για τη θέση του προέδρου της ΕΛΜΕ. Εύχομαι ο Θεός να με αξιώνει να στέκομαι στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας αυτήν τη θέση, σεβόμενος πάντοτε τα δικαιώματα των συναδέλφων».

Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου με τη ΔΑΚΕ, πλειοψηφούσα (και αυτοδύναμη) παράταξη, να εκλέγει προεδρείο. Έτσι, στη θέση του προέδρου θα είναι ο Μ-Ά Δήσσος, αντιπρόεδρος ο Σταμάτης Κρητικόγλου, γραμματέας ο Μιχάλης Στρατάκης και μέλη ο (πρώτος σε σταυρούς και αιρετός στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) Απόστολος Βαρελτζής και λοιπά μέλη από τις λοιπές παρατάξεις: η Μαρία Περδικούρη από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία, ο Ιωάννης Συκάς από την Αγωνιστική Συσπείρωση και ο Κώστας Ντουράκης από την Αγωνιστική Παρέμβαση.

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 27|05|2017 16:20

Και μετά τους Ρομά του Παπάδου, που ήρθαν στο προσκήνιο από τις αλλεπάλληλες ανταλλαγές επιστολών ανάμεσα σε Νίκο Σηφουνάκη και Σπύρο Γαληνό με αφορμή τα φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρούνται γύρω από το Μουσείο «Βρανά», στην επικαιρότητα επανέρχονται και οι Ρομά του… παρκινγκ της Μυτιλήνης, με τον δήμαρχο Λέσβου να στέλνει χθες επιστολή στον αστυνομικό διευθυντή Ανδρέα Στεφάνου, ζητώντας εντατικοποίηση της αστυνόμευσης του χώρου στάθμευσης της «Οδυσσέα Ελύτη», ο οποίος είναι πραγματικά κατειλημμένος από Ρομά.

Το ζήτημα βέβαια που αναδεικνύει (ξανά) ο δήμαρχος δεν είναι καινούριο, αλλά διαχρονικό για μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, αλλά είναι σαφές πως μπορεί να ελεγχθεί μόνο εάν προηγουμένως έρθει υπό τον έλεγχο της πολιτείας ο επίμαχος χώρος, ο οποίος ανήκει -υπενθυμίζεται- στο… ΤΑΪΠΕΔ.

 

Η κατάσταση

Τη δύσκολη πράγματι καθημερινότητα στο πάρκινγκ της πόλης αναδεικνύει με παρέμβασή του ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, περιγράφοντας πολλά από εκείνα που καταγγέλλονται συχνά πυκνά ως περιστατικά από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ελλιπή αστυνόμευση του χώρου, απευθυνόμενος στον αστυνομικό διευθυντή Λέσβου Ανδρέα Στεφάνου:

«Καθημερινά γίνομαι δέκτης παραπόνων και έντονης δυσαρέσκειας των συμπολιτών μου οι οποίοι δέχονται λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις από Ρομά που είναι εγκατεστημένοι στο χώρο του πάρκινγκ όλο το εικοσιτετράωρο. Τα αποτελέσματα της πολύ δυσάρεστης αυτής κατάστασης, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, είναι οι συμπολίτες μας να αποφεύγουν τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ η μόνιμη εγκατάστασή τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγιεινής και καθαριότητας…».

 

Η επιστολή

«Δεν λείπουν και οι αναφορές για ζημιές στα αυτοκίνητα πολιτών αλλά και επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι τα σταθμεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας», συνεχίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση αυτή πρέπει να τερματιστεί άμεσα «και χωρίς καμία περαιτέρω ανοχή ή ελαστικότητα. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, θερμά για τη συνδρομή σας για την αυστηρότερη αστυνόμευση της περιοχής και ζητώ την άμεση επέμβασή σας για να αντιμετωπιστούν τα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα παραβατικότητας. Φαινόμενα τα οποία δεν περιορίζονται στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα σημεία της πόλης και του νησιού, όπως γνωρίζετε και εσείς».

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 27|05|2017 15:42

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κατόπιν συνεννόησης με τον βουλευτή Γιώργο Πάλλη, απέστειλε αίτημα στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ζητώντας την έκδοση νέας εγκυκλίου για την περαιτέρω παράταση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων των κάτοικων της Λέσβου, που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 28ης και 29ης Νοεμβρίου 2016 και η οποία λήγει στις 28 Μαΐου.

Ειδικότερα η περιφερειάρχης ζητά:

- Την παράταση της προθεσμίας καταβολής χρεών προς το δημόσιο πέραν της 28ης Μαΐου επί ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι 28/11/2017.

- Τη ρύθμιση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

 

- 27|05|2017 15:34

Ουδείς αμφισβητεί πως είναι μια αθλιότητα η κατάσταση στο πάρκινγκ, ελέω -και- Ρομά. Η δημοτική αρχή, όμως, οφείλει να προσέχει τη στάση της και να έχει μια συνέπεια στις κατά καιρούς παρεμβάσεις της, γιατί αλλιώς μπορεί να κατηγορηθεί μέχρι και για… επιλεκτικό ανθρωπισμό. Δεν μπορεί να στέλνεις εξάλλου στο πυρ των εξώτερον τους παραβατικούς Ρομά της Μυτιλήνης, αλλά να συνιστάς ψυχραιμία για τους παραβατικούς μετανάστες. Θα τρελαθούν οι υπερπατριώτες!

Διαπορών Μυτιληνιός

Κατηγορία Αγρότες
- 27|05|2017 15:27

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου εισηγήθηκε και έγινε δεκτό -από την ΕΝΠΕ- να προταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η θέσπιση πρόσθετων συμπληρωματικών κριτηρίων επιλογής πράξεων για τις νησιωτικές περιοχές που έχουν επιπτώσεις από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ένταξης στο μέτρο «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η περιφερειάρχης, υποστηρίζοντας την ανάγκη ειδικής στήριξης όσων υποβάλλουν προτάσεις στα νησιά, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσθετη βαθμολόγηση ως αντιστάθμισμα των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να επενδύσουν στα προγράμματα τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σημείωσε, επίσης, ότι αντίστοιχα ευνοϊκά κριτήρια είχαν στο παρελθόν θεσπιστεί για τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και τις βαμβακοκαλλιεργητικές περιοχές της Θεσσαλίας.

Κατηγορία Αστυνομία
- 27|05|2017 15:16

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης και με τη συνδρομή του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, υπόθεση διάρρηξης κοσμηματοπωλείου που είχε διαπραχθεί προ επταετίας στη Μυτιλήνη. Δράστης της κλοπής αξίας 300.000 ευρώ, ένας 35χρονος Αλβανός, ο οποίος είχε μπουκάρει στο κοσμηματοπωλείο παραβιάζοντας το παράθυρό του.

 

Δούλευε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών

Αναλυτικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σε συνδυασμό με την επιστημονική ανάλυση των πειστηρίων της υπόθεσης που πραγματοποιήθηκε στα εξειδικευμένα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία, κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί ο δράστης. Σε βέρος του 35χρονου Αλβανού σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

 

Συνελήφθη στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο 35χρονος είχε παραβιάσει το κοσμηματοπωλείο της Μυτιλήνης στις 17 ή 18 Ιουλίου του 2010 και αφαίρεσε κοσμήματα, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι αγγίζει τις 300.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δράστης, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από δικαστικές αρχές της Μυτιλήνης, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής και συνελήφθη.

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 27|05|2017 14:58

Η κορυφαία κατάκτηση της Επιστήμης, κατά τον 20ό αιώνα, είναι η βεβαιότητα της… αβεβαιότητας των προβλέψεών της. Ο νομοτελειακός Νευτώνειος Κόσμος μας σταδιακά αντικαθίσταται από παντοίους σχετικισμούς, απροβλεψία ή στοχαστικότητα που γίνονται επικοινωνιακά γνωστοί -αν και συνήθως εσφαλμένα- με κοινούς όρους ως η Σχετικότητα, η Απροσδιοριστία ή το Χάος. Ένα είναι βέβαιο: όσον επεκτείνεται το χρονικό βάθος μιας όποιας πρόβλεψης, τόσον αυξάνει το εύρος των δυνητικών τιμών που προσλαμβάνει το μέγεθος που μας ενδιαφέρει, τόσον πιο αβέβαιο καθίσταται. Οι αρχικές παραδοχές και το βάθος χρόνου καταδυναστεύουν επιστήμες της πολυπλοκότητας, όπως η Οικολογία ή τα Οικονομικά. Αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα παγκοσμίως με τις απόπειρες χάραξης περιβαλλοντικής-οικονομικής πολιτικής με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη!

Στη χώρα μας, το ζούμε ίσως εντονότερα καθώς επιδιώκουμε -υποτίθεται- τη βιωσιμότητα, από το δημόσιο χρέος στην προστασία του περιβάλλοντος και τη συναφή εν γένει ανάπτυξή μας. Στην προσπάθεια αυτή πολλά επιτρέπονται ως εναλλακτικές επιλογές και προδιαγραφές. Ένα ΔΕΝ επιτρέπεται: η αγνόηση των αριθμών και η παραβίαση της λογικής της γλώσσας. Κάνουμε πρωταθλητισμό και στα δύο!

ΔΝΤ και Σόιμπλε, που ενίοτε παρουσιάζονται ως αιμοδιψείς τύραννοι κι άλλοτε ως στρατηγικοί σύμμαχοι, ασχολούνται με τις παραμετρικές μεταβολές του μοντέλου του χρέους. Είναι ό,τι έγραψα παραπάνω: πρόκειται για ένα μαθηματικό μοντέλο του οποίου τους συντελεστές εάν αλλάξεις έστω και επ’ ολίγα δεκαδικά, μπορεί να σου αποδώσει το μέγεθος του χρέους το 2060, από 60% έως 230% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, μισή ποσοστιαία μονάδα διαφορά, σε κάποιους από τους παράγοντες του μοντέλου, π.χ. πλεόνασμα ή ρυθμός ανάπτυξης, χωρίζει σε βάθος 50ετίας την ευημερούσα από την χρεοκοπημένη Ελλάδα. Κι όλη η φιλολογία του «κουρέματος του επονείδιστου», όλη η έπαρση για την «υπερήφανη διαπραγμάτευση», ουσιαστικά είναι οι τεχνικές διαβουλεύσεις για τον ποσοτικό προσδιορισμό δεκαδικών ψηφίων στους συντελεστές του μακρο-οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ό,τι δηλαδή χαρακτηριζόταν ως «προδοτικός φιλελεδισμός» πριν από μόλις δύο χρόνια.

Η εντόπια πολιτική συζήτηση επί της αβεβαιότητας των οικονομετρικών μοντέλων είναι άθλια! Μπροστά στην τυραννία και τις αλχημείες επί των αριθμών -και της αβεβαιότητάς τους- ΔΕΝ επιτρέπεται ο κυβερνητικός Εισηγητής του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου με τις 140 «μεταρρυθμίσεις» να δηλώνει από βήματος της Βουλής: «…τα οικονομικά είναι στο δικό μου επίπεδο, του μπακάλη, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους μπακάληδες, αλλά εγώ δεν καταλαβαίνω πολλά από οικονομικά…». ΔΕΝ επιτρέπεται ο Υπουργός Ν. Παππάς να επιχαίρει ότι «… τα μεταξωτά αντίμετρα χρειάζονται επιδέξιους διαπραγματευτές…». Και ΔΕΝ επιτρέπεται Βουλευτής, η κα Θελερίτη εν προκειμένω, να προβαίνει σε ανενδοίαστες ιδεολογικές τοποθετήσεις ως «… Ναι, πράγματι, είμαστε λαϊκιστές…».

Αυτά τα τρία ενδεικτικά αποσπάσματα είναι ικανά να καταλάβουμε το μέγεθος της αμεριμνησίας στην οποία έχουμε παρασυρθεί: μια «άλλα-ντ-άλλων» ηγεσία χειρίζεται σε επίπεδο μπακάλικου τις εν πολλοίς άγνωστες προοπτικές του Κόσμου για τον επόμενο μισό αιώνα, σε έναν εξαιρετικά ασταθή πλανήτη, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Μόνον ως κακόγουστο ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η σοβαροφανής απόπειρα να εκτιμηθεί με ακρίβεια δεκαδικού το πλεόνασμα ή ο ρυθμός ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2048, π.χ. Καθότι εδώ δεν ισχύει το θυμόσοφο «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» μέχρι τότε. Εμείς δε θα ζούμε, αγωνιζόμαστε όμως να ζουν τα παιδιά μας, υποθέτω! Δεν μπορώ να αντιληφθώ πού έγκειται η «επιδεξιότητα» της διαπραγμάτευσης, όταν ως φαίνεται τους (μας) έχουν πάρει και τα «σώβρακα», ως απαιτεί η παράφραση του κ. Παππά.

Ας μη γελιόμαστε! Το πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη μακρόπνοης στρατηγικής, η απουσία Σχεδίου βάθους για τη χώρα. Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε να γίνουμε, πώς θα το επιτύχουμε. Κι αυτό αφορά πρωτίστως στην Αντιπολίτευση. Όσον αυτό δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά, θα παραμένουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι στα ηγεμονικά παίγνια τρίτων.

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 27|05|2017 13:55

Αθόρυβα φέτος το πάρκο «Καραπαναγιώτη» άλλαξε μορφή και με κάποιες μικρές τελευταίες πινελιές παραπέμπει πράγματι σε… πάρκο πιο πολύ από ποτέ!

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top