FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 25|05|2017 18:10

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναμόρφωση  του θεσμικού πλαισίου της Ακτοπλοΐας, συζητήθηκαν εκτενώς και κυρίως απασχόλησαν τα μέλη της επιτροπής οι Συμβάσεις Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥ) και η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα μικρά νησιά μας τόσο από την άποψη της συχνότητας αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το 95-97% της κίνησης καλύπτεται με ελεύθερες δρομολογήσεις. Οι  γραμμές Δημόσιας Υπηρεσίας καλύπτουν το 3-5% της κίνησης αλλά είναι μεγάλης Εθνικής σημασίας καθώς εξυπηρετούν 44 νησιά, η ανάπτυξη των οποίων, ο πληθυσμός και η επιβίωση των κατοίκων εξαρτάται αποκλειστικά από την Ακτοπλοϊκή τους εξυπηρέτηση.

Το επίπεδο των υπηρεσιών προς τα μικρά νησιά μας κατά την άποψή μας κρίνεται πολύ καλό αν λάβει κανείς υπόψη του τον χαμηλό προϋπολογισμό. Τα περισσότερα νησιά εξυπηρετούνται με ικανό αριθμό συνδέσεων προς την Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και μεταξύ τους, ενώ πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρονται σε πολλά νησιά με τη δρομολόγηση νέων και σύγχρονων πλοίων.

Την καλύτερη εξυπηρέτηση απολαμβάνουν τα μικρά νησιά των ανατολικών Κυκλάδων με πολλές συνδέσεις σχεδόν καθημερινές προς την Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και με την εκτέλεση τοπικών δρομολογίων. Το δρομολόγιο που εκτελείται από το πλοίο «Σκοπελίτης» ίσως πρέπει να αποτελεί πρότυπο για συμπληρωματικό δρομολόγιο για όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα διότι πλην της τακτικής ενδοεπικοινωνίας προσφέρει και δυνατότητες εξυπηρέτησης των επιβατών με ανταποκρίσεις. Εξίσου σημαντικά είναι και τα τοπικά δρομολόγια της «Δωδεκάνησος Seaways», ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις επίσης πολύ καλές και αξιόπιστες υπηρεσίες που προσφέρονται τα τελευταία 4 χρόνια στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Παρά το ικανοποιητικό επίπεδο των υπηρεσιών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν όπως η βελτίωση της εξυπηρέτησης των νησιών των Δωδεκανήσων. Επίσης υπάρχουν προτάσεις οι οποίες πρέπει να μελετηθούν για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών όπου αυτή είναι αναγκαία, τη βελτίωση της ενδοεπικοινωνίας και την αύξηση της συχνότητας των συνδέσεων με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Σχετικά με την εξυπηρέτηση των γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας υπενθυμίζουμε την πρότασή μας για την προκήρυξη διαγωνισμών για σύναψη συμβάσεων ΔΥ για τη δρομολόγηση νεότευκτου πλοίου με έναρξη δρομολογίων μετά από 2-3 έτη, κάτι το οποίο άμεσα μπορεί να υλοποιηθεί αφού μελετηθούν προσεκτικά οι γραμμές που θα προταθούν.

Επίσης έχει προταθεί και συζητείται η οργανωμένη εξυπηρέτηση των νησιών με δρομολόγια ανταποκρίσεων ένα θέμα για το οποίο θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ σήμερα.

H εξυπηρέτηση των νησιών μας με ανταποκρίσεις είναι βέβαιο ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα αλλά δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει την μοναδική λύση για όλες τις γραμμές. Για κάθε γραμμή ξεχωριστά πρέπει να γίνουν μελέτες για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και η αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται.

Πιστεύω ότι εάν μελετήσουμε κάθε γραμμή ξεχωριστά θα καταλήξουμε σε ένα μικτό σύστημα, δηλαδή κάποια νησιά θα εξυπηρετούνται με απευθείας συνδέσεις και κάποια με ανταποκρίσεις ή και τα δύο, όπως εξάλλου συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις, όπως π.χ. στην εξυπηρέτηση των μικρών Κυκλάδων, της Σύμης, της Σικίνου, της Φολεγάνδρου, του Αη Στράτη, των Ψαρών, των Λειψών αλλά και σε πολλά νησιά των Δωδεκανήσων με τα πολύ σημαντικά δρομολόγια που εκτελεί η» Δωδεκάνησος SEAWAYS», κλπ.

Θα προτείνω σήμερα να μελετήσουμε εναλλακτικά δρομολόγια με ανταποκρίσεις για την εξυπηρέτηση των Ανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων με σκοπό :

 • Να υποδείξουμε τη μέθοδο και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μελετηθεί κάθε γραμμή ξεχωριστά
 • Να διαπιστώσουμε τις προϋποθέσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του πλοίου ως μοναδική εγγύηση της απρόσκοπτης και συνεπούς παροχής των υπηρεσιών.
 • Να μελετήσουμε τις νέες δυνατότητες που παρέχονται
 • Να επιτύχουμε την άμεση μετεπιβίβαση λαμβανομένης υπόψη της έλλειψης υποδομών στα λιμάνια μας
 • Να διαπιστώσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν
 • Να κοστολογήσουμε τις υπηρεσίες
 • Να κάνουμε συγκρίσεις με την σημερινή οργάνωση των δρομολογίων
 • Να επιλέξουμε με κριτήριο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των νησιών και όχι την εξοικονόμηση πόρων και την υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Για την αναβάθμιση των υπηρεσιών οι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι :

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 • Παροχή κινήτρων για δρομολόγηση νέων και σύγχρονων πλοίων
 • Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων
 • Βελτίωση της ενδοεπικοινωνίας
 • Μείωση του χρόνου ταξιδιού
 • Εξασφάλιση μακροχρόνιας εξυπηρέτησης των γραμμών με υπογραφή πολυετών συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΛΟΙΟΥ

ΝΕΟΤΕΥΚΤΟ

ΜΗΚΟΣ 100-120 Μ

ΤΑΧΥΤΗΤΑ 21 ΜΙΛΙΑ/ΩΡΑ

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ 1500

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΙΧ 150 Ή 15 ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΙ 90 ΙΧ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕ 8 b

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, π.χ. ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ STABILIZERS, ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΛΙΓΜΩΝ, ΝΑ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, κλπ.)

 

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

ΔΥΟ ΚΥΚΛΙΚΑ  ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΔΟΝΟΥΣΑ ΑΙΓΙΑΛΗ ΝΑΞΟ ΠΑΡΟ ΣΥΡΟ ΣΕΡΙΦΟ ΣΙΦΝΟ ΚΙΜΩΛΟ ΜΗΛΟ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ ΣΙΚΙΝΟ ΙΟ ΘΗΡΑ

ΔΥΟ ΚΥΚΛΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΔΟΝΟΥΣΑ ΑΙΓΙΑΛΗ ΝΑΞΟ ΠΑΡΟ ΣΥΡΟ ΑΝΔΡΟ ΤΗΝΟ ΜΥΚΟΝΟ

ΔΥΟ ΚΥΚΛΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΤΑΠΟΛΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΝΑΞΟ ΠΑΡΟ ΣΥΡΟ ΣΕΡΙΦΟ ΣΙΦΝΟ ΚΙΜΩΛΟ ΜΗΛΟ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ ΣΙΚΙΝΟ ΙΟ ΘΗΡΑ

ΕΝΑ ΚΥΚΛΙΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΚΑΤΑΠΟΛΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΝΑΞΟ ΠΑΡΟ ΣΥΡΟ ΑΝΔΡΟ ΤΗΝΟ ΜΥΚΟΝΟ

 

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΟΝΟΥΣΑ ΑΙΓΙΑΛΗ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ  4/ΕΒΔΟΜΑΔΑ  (ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ)

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΚΑΤΑΠΟΛΑ 3/ΕΒΔΟΜΑΔΑ  (ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ)

ΣΙΚΙΝΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ 4/ΕΒΔΟΜΑΔΑ (ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

ΑΝΔΡΟ ΤΗΝΟ 3 (ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΠΑΡΟΥ, ΝΑΞΟΥ ΜΕ ΣΥΡΟ

ΣΥΝΔΕΣΗ 4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ Δ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΕ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ, 2 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ, ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΕΑΣ, ΚΥΘΝΟΥ, ΣΥΡΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΜΕ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Π.Χ. ΠΑΡΟΣ – ΣΙΦΝΟΣ: 4 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΑ, ΜΗΛΟΣ - ΝΑΞΟΣ: 7 ΩΡΕΣ

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΕΛΛΕΙΨΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΣ/ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ, Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ  ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΕΙΣ

Το μεγάλο πρόβλημα της Ακτοπλοΐας είναι βέβαια στα λιμάνια μας. Η έλλειψη υποδομών θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στην οργάνωση δρομολογίων με ανταποκρίσεις. Στο δρομολόγιο που μελετήσαμε φανταστείτε το τοπικό πλοίο να φτάνει στη Νάξο με 1.000 άτομα και 150 ΙΧ και κάποια φορτηγά και αυτά να πρέπει να σταθμεύσουν προσωρινά για να μετεπιβιβασθούν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Και βέβαια τα ίδια προβλήματα θα έχουμε στη Σύρο προς και από Δ. Κυκλάδες, κλπ.

Οι υπηρεσίες που περιγράψαμε δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν χωρίς να παρασχεθούν εγγυήσεις για τη δυνατότητα μετεπιβιβάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα που προτείνεται. Εάν τα τοπικά πλοία και τα πλοία κορμού ανήκουν στον ίδιο πλοιοκτήτη τότε πρέπει να παρασχεθούν εγγυήσεις από τον πλοιοκτήτη για τον αναγκαίο συνδυασμό των δρομολογίων. Εάν τα πλοία ανήκουν σε διαφορετικούς πλοιοκτήτες π.χ. σε δύο τότε πρέπει να δεσμευθούν και οι δύο υπογράφοντας την σύμβαση ανάθεσης.

Οι επιβάτες  σε συγκεκριμένο δρομολόγια δεν σκέπτονται την γενικότερη βελτίωση των υπηρεσιών π.χ. την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων ή τη βελτίωση της ενδοεπικοινωνίας με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται λόγω των μετεπιβιβάσεων έστω και εάν αυτές δεν αυξάνουν το συνολικό χρόνο ταξιδιού.

Για την κάλυψη των εξόδων των δρομολογίων αλλά και των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων και μικρού περιθωρίου κέρδους  απαιτούνται ανά πλοίο € 13.337.000. Για τη διαμόρφωση του απαιτούμενου μισθώματος πρέπει να υπολογίσουμε και τον ΦΠΑ - 24%, δηλαδή το συνολικό μίσθωμα ανά πλοίο υπολογίζεται σε 16.500.000 ή σε 33.000.000 και για τα δύο πλοία έναντι 19.000.000 που καταβάλλονται σήμερα για τις ίδιες περίπου υπηρεσίες. Δηλαδή το κόστος των υπηρεσιών θα αυξηθεί κατά 14.000.000 περίπου.

ΟΙ ΝΑΥΛΟΙ

Οι ναύλοι θα καθορισθούν στα επίπεδα των ναύλων:

ΠΕΙΡΑΙΑ-ΛΙΜΑΝΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ

Θα εισπράττονται ναύλοι μόνο στις τοπικές συνδέσεις.

Θεωρητικά μπορούμε να πούμε τα δρομολόγια που προτείνουμε εξασφαλίζουν τις σημερινές συνδέσεις των μικρών νησιών με τον Πειραιά και βελτιώνουν την ενδοεπικοινωνία η οποία πλην των άλλων αναβαθμίζεται λόγω της δρομολόγησης νεότευκτων πλοίων.

Τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν είναι οι υποδομές, η ανάγκη συμβατικής δέσμευσης δύο πλοίων της ίδιας εταιρείας ή δύο ή τριών διαφορετικών εταιρειών για την εκτέλεση των συνδυασμένων δρομολογίων και βέβαια οι προβληματισμοί των τοπικών κοινωνιών. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική αύξηση του κόστους των υπηρεσιών κατά 14 εκ.

Μελετώντας την πρότασή μας βλέπουμε ότι παρουσιάζονται προβλήματα στην υλοποίησή της και από την άποψη υπηρεσιών και κόστους.

Βλέπουμε λοιπόν για τις Κυκλάδες ότι εάν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των διαθέσιμων κεφαλαίων πρέπει να προσθέσουμε στα δρομολόγια που ήδη εκτελούνται ένα επιπλέον για την ενίσχυση της ενδοεπικοινωνίας. Επίσης πρέπει τα τοπικά δρομολόγια να προγραμματιστούν καλύτερα για να είναι δυνατή η  εξυπηρέτηση των επιβατών και με ανταποκρίσεις. Τέλος πρέπει να αυξηθούν τα μισθώματα του τοπικού δρομολογίου των μικρών Κυκλάδων για τη δρομολόγηση μεγαλύτερου και ταχύτερου πλοίου για να είναι δυνατή η προσέγγιση και στη Σύρο και για να μην διακόπτονται τα δρομολόγια στα 8 b.

Μελετώντας και τις υπόλοιπες γραμμές με τον ίδιο τρόπο θα καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα με πολύ πιθανή, σε κάποιες περιπτώσεις, τη μείωση του κόστους και την ταυτόχρονη βελτίωση των υπηρεσιών.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πολλές γραμμές θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα την επόμενη δεκαετία αν δεν διαπιστώσουμε τις ανάγκες και δεν προγραμματίσουμε έγκαιρα τη λήψη μέτρων.

Το πλοίο «Πρέβελης» που εκτελεί τα δρομολόγια της Κάσου και Καρπάθου είναι το μοναδικό  που συμμετέχει στον Διεθνή διαγωνισμό Ανάθεσης ΔΥ. Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς δεν διατίθενται άλλα πλοία σύμφωνα με τα μισθώματα που προσφέρονται.

Η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των νησιών στο Β. Αιγαίο δεν είναι και αυτή τυχαία. Τι θα γίνει όμως όταν το πλοίο «Πήγασος» αποχωρήσει λαμβανομένου υπόψη ότι για μία ακόμα φορά φτιάξαμε λάθος λιμάνι στον Αη Στράτη και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα πλοία της γραμμής.

Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι επί 15 χρόνια οι μικρές Κυκλάδες εξυπηρετούνται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και η ΔΘΣ κοντεύει να ξεχάσει την ύπαρξή τους.  

Βασισμένοι στις εμπειρίες μας, τα θετικά και αρνητικά συμπεράσματά μας είναι εύκολο να προγραμματίσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Η προσφορά της Ακτοπλοΐας στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στον τουρισμό και στην Εθνική μας Οικονομία είναι τεράστια με συμμετοχή 6% στο ΑΕΠ και στο 50% της απασχόλησης στα νησιά μας.

Κατά περίεργο τρόπο η μεγάλη σημασία της Ακτοπλοΐας δεν έχει αξιολογηθεί, οι υπηρεσίες θεωρούνται δεδομένες και οι παρεμβάσεις μάλλον προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν.

Δεν είναι όμως οι υπηρεσίες υποτιμημένες, στην ουσία είναι τα νησιά μας. Τα 80 εκ € που διατίθενται ως αποζημιώσεις για την εξυπηρέτηση 44 νησιών είναι αστεία ποσά όταν σε άλλες χώρες δίνονται μόνο για την εξυπηρέτηση ενός. Επίσης λόγω έλλειψης κεφαλαίων τα απομακρυσμένα νησιά μας δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα κοντινότερα, οι υπηρεσίες που προσφέρονται δεν είναι οι ενδεδειγμένες και πρέπει να βελτιωθούν.

Εάν όμως θέλουμε να  βελτιώσουμε τις υπηρεσίες, εάν θέλουμε να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων, να βελτιωθεί η ενδοεπικοινωνία, να δρομολογηθούν νέα σύγχρονα πλοία και κυρίως να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της προβλεπόμενης έλλειψης πλοίων,   πρέπει να μελετήσουμε, να σχεδιάσουμε για την επόμενη δεκαπενταετία και κυρίως να αντιμετωπίσουμε τα νησιά μας ισότιμα με τους χερσαίους προορισμούς, για την εξυπηρέτηση των οποίων διατίθενται πολλά δις χωρίς κανένας να το θεωρεί παράλογο σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 25|05|2017 17:51

 

 

 

Η αποστολή εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε στην Ελλάδα στις 22-25 Μαΐου 2017. Η αποστολή επισκέφθηκε καταυλισμούς στην Αθήνα (Σχιστό, Σκαραμαγκάς), το κέντρο πρώτης υποδοχής (hotspot) στην Κω και στη Λέσβο, την ανοιχτή εγκατάσταση υποδοχής του Καρά Τεπέ, ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, και διαμερίσματα όπου διαμένουν οικογένειες και ευπαθή άτομα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού που ήταν μέρος του προγράμματος της αντιπροσωπίας, καθώς οι ελληνικές αρχές προέβαλαν ζητήματα ασφαλείας στο πλαίσιο της επικείμενης εκκένωσης του καταυλισμού.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας οργάνωσε τη μεταφορά της αντιπροσωπείας στην Κω και  τη Λέσβο και τη συνόδευσε κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στα κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots). H αποστολή είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Υπουργό, γεγονός που επέτρεψε στους ευρωβουλευτές να αντιληφθούν καλύτερα τις καθημερινές δυσκολίες διαχείρισης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές, κυρίως μετά τη θέση σε ισχύ της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η αποστολή ήρθε σε άμεση επαφή με πολλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών της ΕΕ, διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ, αιτούντων άσυλο καθώς και εθνικών αρχών, όπως η Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, και η Ελληνική Αστυνομία, κερδίζοντας έτσι μια βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης.

Οι ευρωβουλευτές παρατήρησαν συγκεκριμένα ότι:

 • Οι συνθήκες υποδοχής στις επισκεφθείσες εγκαταστάσεις και στα κέντρα πρώτης υποδοχής έχουν υποστεί βελτίωση τους τελευταίους μήνες, ωστόσο παραμένουν ανησυχίες ως προς τις συνθήκες στους καταυλισμούς.
 • Έχουν πραγματοποιηθεί ειλικρινείς προσπάθειες για να ενισχυθεί το δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου, μεταξύ άλλων και με την υποστήριξη της EASO, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις, όμως για διάφορους λόγους, και ιδίως για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των διεθνών προδιαγραφών, μεγάλος αριθμός αιτούντων πρέπει να περιμένουν πολύ μέχρι να ενημερωθούν για το μέλλον τους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα που είναι πιο έντονα στα νησιά.
 • Το ζήτημα της επιστροφής των ατόμων τα οποία δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας έχει γίνει πιο έντονο, ενώ οι μεταναστευτικές ροές έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
 • Οι μεταβολές στο νομικό πλαίσιο και τις πρακτικές υλοποίησής του καθιστούν πιο περίπλοκο για εμπλεκόμενους παράγοντες και τους αιτούντες άσυλο να ενημερώνονται με ακρίβεια και να λαμβάνουν νομική συμβουλή, δεδομένης και της περιορισμένης διαθεσιμότητας της νομικής αρωγής.
 • Η αναγνώριση της ευαλωτότητας κατά την υποδοχή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά και αργότερα, είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να συστηματοποιηθεί περαιτέρω.
 • Η κράτηση, συμπεριλαμβανόμενης της κράτησης ενόψει εκούσιων επιστροφών, θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο κατά περίπτωση, ως έσχατο μέτρο, και να υποβάλλεται σε ανεξάρτητη εποπτεία.
 • Η σημασία της συνεχούς και βιώσιμης χρηματοδότησης, ιδίως από την ΕΕ, δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά, ενώ ο φόβος για διακοπή της τρέχουσας έκτακτης χρηματοδότησης έχει ήδη αρνητικές συνέπειες επί τόπου, ιδίως στα νησιά.
 • Ενώ αναγνωρίζεται ότι εξασφαλίζεται η ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα στην ενδοχώρα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα νησιά όπου τα παιδιά πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό, μαζί με τους γονείς τους, πριν μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα μέλλον. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται από ΜΚΟ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επίσημη εκπαίδευση.

 

Οι παρατηρήσεις και οι ανταλλαγές με όλους τους ενδιαφερόμενους μας οδηγούν στις ακόλουθες συστάσεις:

 • Πρέπει να γίνει πλήρης χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για ενταξιακούς σκοπούς ώστε οι αιτούντες άσυλου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν μέλη μιας κοινωνίας που τους καλωσορίζει και να γίνουν αποδεκτοί από τον τοπικό πληθυσμό.
 • Πρέπει να επιταχυνθεί η αναγνώριση των οικογενειακών δεσμών και της οικογενειακής επανένωσης στο πλαίσιο των διαδικασιών του Δουβλίνου και πρέπει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.
 • Η μετεγκατάσταση πρέπει να επιταχυνθεί, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κληθούν επειγόντως να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου και όλοι οι επιλέξιμοι υποψήφιοι που είναι παρόντες στην Ελλάδα, για τους οποίους οι ελληνικές αρχές έχουν επιτελέσει το κομμάτι της διαδικασίας που τους αναλογεί (12.000 μέχρι σήμερα), να μετεγκατασταθούν, ακόμη και μετά τις 26 Σεπτεμβρίου 2017, όπως υπενθυμίζεται και σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί στην "Υλοποίηση της μετεγκατάστασης".

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, και ιδίως στα νησιά, επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους και συμβάλλουν σημαντικά στην υποδοχή των νεοεισερχομένων στην ΕΕ. Αξίζουν λοιπόν κι αυτοί με τη σειρά τους την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Οι θέσεις της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζουν την αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή ευθυνών και ζητούν την επέκταση των αποφάσεων μετεγκατάστασης του Σεπτεμβρίου 2015 έως την έγκριση του αναδιατυπωμένου κανονισμού του Δουβλίνου.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 25|05|2017 17:01

 

 

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, εισηγήθηκε και έγινε δεκτό – από την ΕΝΠΕ - να προταθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η θέσπιση πρόσθετων συμπληρωματικών κριτηρίων επιλογής πράξεων για τις νησιωτικές περιοχές που έχουν επιπτώσεις από το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα  ένταξης στο μέτρο «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Περιφερειάρχης υποστηρίζοντας την ανάγκη ειδικής στήριξης όσων υποβάλλουν προτάσεις στα νησιά ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσθετη βαθμολόγηση ως αντιστάθμισμα των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να επενδύσουν στα προγράμματα τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Σημείωσε, επίσης, ότι αντίστοιχα ευνοϊκά κριτήρια είχαν στο παρελθόν θεσπιστεί για τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και τις βαμβακοκαλλιεργητικές  περιοχές της Θεσσαλίας.

Κατηγορία Οικονομία
- 25|05|2017 16:44

Σειρά συναντήσεων ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Λέσβου Γιώργος Εγγλέζος, κατά την διάρκεια τους 4ου Φόρουμ Ποσειδώνια που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ειδικότερα ο κ. Εγγλέζος συναντήθηκε με εκπροσώπους εταιρειών κρουαζιέρας και Yachting.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ιωάννα Παπαδοπούλου, όπου συμφωνήθηκε η παραχώρηση χώρων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τον μήνα Ιούλιο, για την παρουσίαση της Λέσβου, ως τουριστικό προορισμό, καθώς και τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορεί να υποστηρίξει το νησί. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής θα γίνει προώθηση της γαστρονομίας και των τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων του νησιού.

Παράλληλα, ο κ. Εγγλέζος είχε συνάντηση με  τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι προώθησης των τοπικών προϊόντων όπως και η ανάδειξη των νησιών μας ως τουριστικοί προορισμοί, τόσο στην Αυστραλία όσο και την Ομογένεια, ενώ συζητήθηκε η από κοινού συσπείρωση δυνάμεων των τριών Επιμελητηρίων (Λέσβου, Χίου, Σάμου),  με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Κατηγορία Πολιτική
- 25|05|2017 16:05

Επιστολή προς την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χ. Καλογήρου και τον Δήμαρχο Λέσβου Σ. Γαληνό απέστειλε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, με την οποία ζητά τις άμεσες ενέργειές τους προκειμένου να ζητήσουν από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την "ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών σε 12μηνο διακανονισμό", όσων επιχειρηματιών και κατοίκων του νησιού έκαναν χρήση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών του περασμένου Δεκέμβρη για την "Παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων" εξ' αιτίας της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η επιστολή του Γ. Πάλλη είναι η παρακάτω:

Αγαπητή κα Περιφερειάρχη, αγαπητέ κε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών περί κήρυξης της Λέσβου ως νησί εκτάκτου ανάγκης, όπως γνωρίζετε έχουν προκύψει συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις απαιτητές αμέσως μετά την λήξη της σχετικής Πολ.    

Κατόπιν επικοινωνίας μου με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ενημερώθηκα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών σε 12μηνο διακανονισμό εφόσον γι’ αυτό αιτηθεί η αρμόδια τοπική αρχή (Δήμος ή Περιφέρεια) πριν την λήξη της περιόδου κατά την οποία ισχύει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Δεδομένου ότι η σχετική Πολ. 1194/22.12.2016 λήγει στις 28/05/2017 κρίνεται σκόπιμο να προβείτε στα δέοντα πριν την λήξη της, ώστε να ισχύσει η 12μηνη ρύθμιση των οφειλών των συμπολιτών μας, ρύθμιση αναγκαία στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειες σας.

Κατηγορία Κοινωνία
- 25|05|2017 15:05

Ποιος είναι πραγματικά αυτός που χαρακτηρίζουν οι παροικούντες (και επισκέπτες) του αεροδρομίου Μυτιλήνης ως «χώρος του αεροδρομίου»; Περιλαμβάνεται πράγματι στις περιβόητες συμβάσεις παραχώρησης του «Οδυσσέας Ελύτης» στη «Fraport», ο δρόμος μπροστά από το αεροδρόμιο; Κι, αλήθεια, ποιος είναι τελικά αυτός ο «δρόμος»; Δύναται να απαλλοτριωθεί αιγιαλός από το ελληνικό Δημόσιο; Η Τροχαία Μυτιλήνης γνωρίζει το πού, πώς και αν μπορεί να παρέμβει για να διευθετήσει καθαρά… τροχονομικά τα όσα συμβαίνουν έξω από τον αερολιμένα; Το «Ε» με αφορμή και τη νέα παρέμβαση του επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», Στράτου Γεωργούλα, για το αδιευκρίνιστο του (νέου) καθεστώτος που ισχύει στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, το οποίο λειτουργεί υπ’ ευθύνη της «Fraport», επιχειρεί να μπει στα… άδυτα της περιβόητης συμφωνίας παραχώρησης και να ρίξει φως σε σημεία όπως τα παραπάνω, που παραμένουν σκοτεινά και ο καθένας τα αξιολογεί κατά πώς νομίζει.
Χωρίς να παίρνει -αρμοδίως- σε πρώτη φάση, τις απαντήσεις που ενδιαφέρουν για πολλούς λόγους, οδηγείται -εν αναμονή πάντως των επίσημων αποφά(ν)σεων- σε μία, όπως όλα δείχνουν, ακόμα μίζερη εξήγηση, που παραπέμπει στο διαχρονικό «ελληνικό» ζήτημα, που επιλέγει να μη λύνει προβλήματα, αλλά να τα κρύβει κάτω από το χαλί και είναι τελικά ίσως και πιο ενοχλητικό από καθετί «γερμανικό», που το πληγωμένο θυμοειδές του Έλληνα πολίτη στην εποχή των μνημονίων, αποστρέφεται. Και αυτό γιατί το ρεπορτάζ αποδεικνύει πως επί του παρόντος ούτε η Κτηματική, ούτε η ΥΠΑ και κατ’ επέκταση και η «Fraport» είναι σε θέση (ή θέλουν) να πουν για το τι ακριβώς παραχωρήθηκε μαζί με το αεροδρόμιο.

Γεωργούλας, η επιστροφή!
Ο επικεφαλής της παράταξης του «Άλλου Δρόμου», Στράτος Γεωργούλας, μετά την προχθεσινή του παρέμβαση για το καθεστώς που ισχύει στον δρόμο μπροστά από το αεροδρόμιο, που συνοδεύτηκε με την καταγγελία του στην Τροχαία «για κατάληψη χώρου και αντιποίηση της αρχής» από πλευράς «Fraport», επανήλθε χθες δημοσιοποιώντας απόσπασμα από το πολεοδομικό σχέδιο Μυτιλήνης, που συνηγορεί στον δημόσιο χαρακτήρα του δρόμου έξω από το αεροδρόμιο, ανοίγοντας αυτόματα μια συζήτηση που έχει πολλά προηγούμενα στο νησί, και αφορά και τα περίφημα… «μπαζώματα» προς τη θάλασσα, τα οποία δημιούργησαν σε αρκετές περιοχές «νέα γη», η οποία, αφού τελούσε για δεκαετίες υπό «αδιευκρίνιστη ιδιοκτησία», στην καλύτερη (τρόπος του λέγειν), κατέληξε στο αδηφάγο ΤΑΙΠΕΔ. Στη χειρότερη, δεν νομιμοποιήθηκε ποτέ! Και ίσως τελικά αυτή η γενικότητα -θα πει κάποιος διαβάζοντας αυτές τις γραμμές- να εξηγεί πάντως πολλά απ’ όσα αμφισβητούνται έντονα σήμερα με αφορμή τη μίσθωση του αεροδρομίου από τη «Fraport» και έχουν να κάνουν με την κυριότητα του χώρου μπροστά απ’ αυτό.

«Μπερδεμένη ιστορία»
Το «Ε», επιχειρώντας να λάβει εξηγήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για ένα θέμα που έχει αναδειχθεί από τις πρώτες ημέρες που έγινε η παραχώρηση του «Οδυσσέας Ελύτης» στη γερμανική εταιρεία, επικοινώνησε με την αρμοδιότερη όλων, Κτηματική Υπηρεσία και το γραφείο της στη Λέσβο. Η μόνη (αν)επίσημη πάντως εξήγηση που πήρε στο εύλογο ερώτημα σε ποιον ανήκει τελικά ο επίμαχος χώρος, ήταν ότι η υπόθεση «είναι μπερδεμένη». Κι αφού ο υπογράφων πέρασε από τρεις εσωτερικές γραμμές για να καταφέρει να αντλήσει κάποιο χρήσιμο στοιχείο για το επίμαχο ζήτημα, παραπέμφθηκε τελικά για περαιτέρω εξηγήσεις την ερχόμενη Παρασκευή, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση για να πληροφορηθεί διά ζώσης (και όχι τηλεφωνικώς) για το θέμα, το οποίο παρουσιάζεται πάντως ως… «λυμένο», αν κρίνει κανείς και από το ότι η «Fraport» έχει αναλάβει πλήρως τη διαχείριση και του «χώρου του αεροδρομίου».

Τι (κι αν) παραχωρήθηκε;
Κατόπιν τούτου, το «Ε» επιχείρησε να μιλήσει και με στελέχη της ΥΠΑ, τα οποία αφού διευκρίνισαν πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου (και των χώρων του), παρέπεμψαν στις επόμενες ημέρες για… εξελίξεις. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως ο αερολιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Φράγκος, επεδίωξε χθες να συναντηθεί με τους υπαλλήλους της Κτηματικής Υπηρεσίας (σ.σ. προφανώς για αυτό το ζήτημα), αλλά λόγω του ότι αυτές τις ημέρες παρευρίσκεται για επιθεώρηση, ο προϊστάμενος εξ Αθηνών της Υπηρεσίας, μετατέθηκε το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες. Με όλα αυτά να δείχνουν αν μη τι άλλο, πως η υπόθεση δεν είναι όσο απλή παρουσιάζεται. Και ειδικότερα, να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αμφισβητείται μέχρι τώρα γενικά και αόριστα το αν η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου στη «Fraport», περιλάμβανε πράγματι και τον χώρο μπροστά από αυτό, αλλά στην πραγματικότητα, εκείνο που πιθανά να αμφισβητείται εν τοις πράγμασι, είναι το αν εκείνο που παραχωρήθηκε, ήταν ποτέ δυνατό να παραχωρηθεί… Αφού ο δρόμος του αεροδρομίου (όποιος κι αν θεωρείται ως «ο δρόμος», στη σύμβαση) έχει προφανώς την δική του… ιστορία, την οποία ενδεχομένως να μην έχουν προλάβει να καταγράψουν τα κρατικά κατάστιχα, πριν προχωρήσουν στις παραχωρήσεις.

Τι λέει (και κάνει) η «Fraport»
Στον αντίποδα, η «Fraport» ισχυρίζεται πως ο χώρος μπροστά από το αεροδρόμιο, έχει περάσει κανονικά στην ευθύνη της, όπως συνέβαινε και επί εποχής ΥΠΑ. Μάλιστα η γερμανική εταιρία έχει υπογράψει και συμβόλαια παραχώρησης με δύο εταιρίες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, τμήματος του χώρου που τής ανήκει μπροστά από τον αερολιμένα. Η τακτική τώρα τού να απαγορεύεται ακόμα και η προσωρινή στάση μπροστά από το αεροδρόμιο, από ανθρώπους της εταιρίας και δη εκείνων της Security, θεωρείται ως βασική υπευθυνότητά τους. Καθώς γίνεται κατά κόρον σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. «Η στάση δεν επιτρέπεται πουθενά, ούτε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ούτε στο “Μακεδονία”». Ενώ εντός του αερολιμένα, έχει ήδη και αρκετούς υποστηρικτές, τόσο εκ των ταξιδιωτών, όσο και εκ των επαγγελματιών, που ισχυρίζονται πως η «Fraport» κατάφερε να οργανώσει καλά τον επίμαχο χώρο, βάζοντας τέλος και στο χάος που επικρατούσε πολλές φορές στο παρελθόν.
Μέσα σε όλα αυτά, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το πώς θα κινηθεί στο εξής η Τροχαία Μυτιλήνης, που έχει ήδη στα χέρια της καταγγελία από την παράταξη του «Άλλου Δρόμου», «για κατάληψη του χώρου» από την «Fraport». Και οι δικές της ενέργειες, θα συμβάλλουν, όπως εκτιμάται από τον επικεφαλής της παράταξης, ως καθοριστικές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Που δεν αποκλείεται να φτάσει και ως τον εισαγγελέα…

Ο «Άλλος Δρόμος» ξαναχτυπά με απόσπασμα από το πολεοδομικό σχέδιο Μυτιλήνης

«Δημόσιος δρόμος ο κόμβος αεροδρομίου με αποδείξεις»

Την ώρα που το θέμα του… δρόμου του αεροδρομίου, παίρνει… φωτιά, ο «Άλλος Δρόμος» και ο επικεφαλής του, Στράτος Γεωργούλας, επανέρχονται με νέα παρέμβαση. Επισυνάπτοντας αυτή τη φορά απόσπασμα από το πολεοδομικό σχέδιο Μυτιλήνης (ΦΕΚ 328/30 Ιουλίου 2007).
«Η δημοτική μας παράταξη έχει ξεκινήσει έναν αγώνα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος ενάντια στην αποικιοκρατική λειτουργία της “Fraport” στο αεροδρόμιο του νησιού μας. Στο πλαίσιο αυτό επισυνάπτουμε απόσπασμα από το πολεοδομικό σχέδιο Μυτιλήνης που αποδεικνύει το δημόσιο χαρακτήρα του δρόμου έξω από το αεροδρόμιο (ΦΕΚ 328/30 Ιουλίου 2007), εύκολα προσβάσιμο από όλους καθώς είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου. Ο αγώνας αυτός εκτός από νομικό χαρακτήρα έχει κινηματική διάσταση απευθύνοντας κάλεσμα στην αδρανή δημοτική αρχή, συλλογικότητες και του πολίτες του νησιού μας να προβούν σε έμπρακτη ανυπακοή». Με την ανακοίνωση της παράταξης να δίνει -εκτός από πολιτική- και κομματική διάσταση, μπλέκοντας και στελέχη της ΝΔ που τοποθετήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της παραχώρησης του αεροδρομίου στην «Fraport»: «Η απόδειξη αυτή όμως έρχεται και ως απάντηση σε όσους έσπευσαν να στηρίξουν τα συμφέροντα της γερμανικής εταιρίας αμφισβητώντας το δημόσιο χαρακτήρα του δρόμου, όπως πρώην πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ και πρώην κομματικός περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου της ΝΔ, ο οποίος είναι εκ των ιδρυτών της “Πατριωτικής” Κίνησης Μυτιλήνης. Φαίνεται ότι ο πατριωτισμός τους εξαντλείται όταν ακουμπά τα συμφέροντα γερμανικών αποικιοκρατικών εταιριών…».

Κατηγορία Κοινωνία
- 25|05|2017 12:46

Η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί -σύμφωνα με παράγοντες της δημοτικής αρχής- και από την περασμένη εβδομάδα, επίσκεψη της παραγωγής του δημοφιλούς reality «Survivor», αναβλήθηκε από την Τρίτη το απόγευμα, με την τριμελή αποστολή να ενημερώνει τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη, ότι θα έρθουν τελικά στη Λέσβο, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή, έκανε πολλούς να σαστίσουν, αφού γενικότερα οι πιθανότητες της Λέσβου να φιλοξενήσει πράγματι τον τελικό του τηλεπαιχνιδιού, δεν είναι και οι μεγαλύτερες, αλλά από την πλευρά της δημοτικής αρχής, συνεχίζεται να εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία. Και να εκλαμβάνεται αυτή η αναβολή της επίσκεψης, ως έξτρα χρόνος, προκειμένου να διαμορφωθεί με τον καλύτερο τρόπο η «πρόταση» της Λέσβου για την φιλοξενία του τηλεπαιχνιδιού.
Ο Κώστας Αστυρακάκης επιβεβαίωσε στο «Ε» πως η προγραμματισμένη επίσκεψη για σήμερα στις 11 το πρωί, τριών εκπροσώπων της τουρκικής παραγωγής, μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί οι ανάγκες των γυρισμάτων για τη συνύπαρξη του «τουρκικού» «Survivor» με το «ελληνικό» και τα κοινά επεισόδια με τους παίκτες και των δύο χωρών, άλλαξαν τον προγραμματισμό.

Ο προβληματισμός
Ωστόσο στη δημοτική αρχή, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί προβληματισμό για το… προφανές, που δεν είναι άλλο από το συμπέρασμα πως εξανεμίζονται οι όποιες πιθανότητες πράγματι είχε η Λέσβος να «πάρει» τον τελικό του παιχνιδιού. Αλλά κυρίως για το αν τα κοινά επεισόδια του «τουρκικού» και του «ελληνικού» «Survivor», που προστέθηκαν στην ροή των γυρισμάτων, θα πάνε τελικά πιο πίσω τον τελικό. Αφού πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι όλες οι συνεννοήσεις της δημοτικής αρχής με τους ξενοδόχους της Καλλονής και της Πέτρας, του Μολύβου και της Εφταλούς, έχουν γίνει για την εξασφάλιση των κλινών που απαιτεί η παραγωγή για το τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου. Αν λοιπόν η παραγωγή αποφασίσει να «τραβήξει» κι άλλο την προβολή του reality δηλαδή και να προγραμματίσει τον τελικό έστω και μία ημέρα μετά από αυτό που έχει ανακοινώσει, γίνεται αντιληπτό πως θα τιναχτεί στον αέρα όλος ο προγραμματισμός που έχει γίνει ως σήμερα.

Προς όφελος της προετοιμασίας, η αναβολή
Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη, εξακολουθεί να βλέπει ζεστά την όλη υπόθεση, περιμένοντας πλέον την επίσκεψη της τουρκικής παραγωγής την επόμενη εβδομάδα. Εκτιμώντας πως ο χρόνος που προκύπτει από την αναβολή της επίσκεψης, θα λειτουργήσει προς όφελος όλων όσοι συνεργάζονται τις τελευταίες ημέρες, για να φτιάξουν ένα ελκυστικό «πακέτο», που θα πείσει τους συντελεστές του «Survivor» να φέρουν το δημοφιλές παιχνίδι στη Λέσβο. Και υπενθυμίζουμε πως ήδη, οι ξενοδόχοι της Καλλονής αλλά και εκείνοι της Πέτρας, του Μολύβου και της Εφταλούς, έχουν εκφράσει τη διάθεση να συμβάλλουν με την παραχώρηση κλινών για να κερδίσει η Λέσβος σε προβολή από την αστερόσκονη που έχουν σε… περίσσευμα οι «Μαχητές» και οι «Διάσημοι».

Κατηγορία Οικονομία
- 25|05|2017 12:35

Η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου ανακοινώνει την παράταση συνέχισης υλοποίησης και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί στον άξονα 3 του ΠΑΑ 2007-2013. (Ποιότητα Ζωής στις Αγροτικές Περιοχές και Διαφοροποίηση της Αγροτικής Οικονομίας).

Στις 19.05.2017, εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων του ΥΠΑΑΤ, που παρατείνουν την καταληκτική ημερομηνία των Μέτρων 311, 312 & 313 έως τις 29.09.2017.

Επισημαίνουμε ότι για να οργανωθεί καλύτερα η διαδικασία και να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα των δικαιούχων ομαλά και να μην παρατηρηθεί σώρευση αιτημάτων στην εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας συνιστούμε να κατατίθενται αιτήματα ελέγχου και πληρωμής άμεσα για την επεξεργασία τους σύμφωνα με την διαδικασία αυστηρής τήρησης προτεραιότητας και όχι το αργότερο από την 01-09-2017, ημέρα Παρασκευή.

Τονίζουμε στους Δικαιούχους και τους συμβούλους αυτών την ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης και οργανωμένης κατάθεσης αιτημάτων σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της έγκρισης εκάστου επενδυτικού σχεδίου, το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και την συνεργασία για επίλυση τυχόν προβλημάτων με την ΕΤΑΛ Α.Ε.

Στην Ιστοσελίδα της ΕΤΑΛ Α.Ε. έχουν αναρτηθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνουμε ότι αναμένεται παράταση για την ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και για τα έργα του Άξονα 4 ΠΑΑ με ημερομηνία 29.09.2017.

Κατηγορία Πολιτική
- 25|05|2017 12:21

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου, στις Σέρρες, στα πλαίσια του Διεθνούς Φόρουμ για τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα Πρόεδρο της Επιτροπής την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει προσφέρει εκτελώντας χρέη Προέδρου ήδη εδώ και ένα χρόνο.

Στην Επιτροπή των Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας (BBSC) συμμετέχουν Περιφέρειες μέλη από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Κροατία και τη Σερβία, ενώ μέλη της είναι και έξι Ελληνικές Περιφέρειες. Η BBSC είναι μια γεωγραφική Επιτροπή της CPMR που εκπροσωπεί τις συγκεκριμένες Περιφέρειες απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα και προωθεί τα συμφέροντά τους.

Κατά την εισήγησή της η Καλογήρου αναφέρθηκε συνολικά στις δράσεις της Επιτροπής το προηγούμενο διάστημα και έθεσε τους στόχους για την επόμενη διετία.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υπογράμμισε τη σημασία των περιφερειακών συνεργασιών και τη δυνατότητα που προσφέρουν για να αντιμετωπιστούν προβλήματα διασυνοριακού χαρακτήρα, λέγοντας:

«Σε μια δύσκολη συγκυρία που δημιούργησε το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε ολόκληρη την περιοχή, η Επιτροπή των Βαλκανίων και Μαύρης θάλασσας κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή της σε προγράμματα που φέρνουν νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τα μέλη της, να ενισχύσει τη θέση και το ρόλο της απέναντι στα Ευρωπαϊκά Όργανα και να αποκτήσει ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση της Στρατηγικής για το Ιόνιο και την Αδριατική –στην οποία επιλέξιμη είναι ολόκληρη η Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει πλέον ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με την περιοχή σε διάφορους τομείς».

Μετά την εκλογή της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρουσίασε τους στόχους που θέτει για την επόμενη διετία, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και την ενίσχυση της παρεμβατικής δύναμης της Επιτροπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις διεθνείς επαφές που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες και τις Διεθνείς Αποστολές των κρατών της περιοχής στις Βρυξέλλες, με στόχο την αύξηση της συμμετοχή τους στην Επιτροπή. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, όπου θα πραγματοποιηθούν επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τη CPMR. 

«Μπορούμε να καταστήσουμε την Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας κόμβο συνδιαμόρφωσης των Ευρωπαϊκών Στρατηγικών για το Ιόνιο και την Αδριατική, το Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να λειτουργήσουμε με όρους συμπληρωματικότητας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία», υπογράμμισε η κα. Καλογήρου και συμπλήρωσε: «Τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα για την Ευρώπη. Το 2019 αποτελεί προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και για όλες τις συζητήσεις που σχετίζονται με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενόψει των ευρωεκλογών την ίδια χρονιά», είπε η Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα για το μέλλον της Ευρώπης. Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη; Πώς οραματιζόμαστε την περιοχή μας; Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια».

Κατηγορία Οικονομία
- 25|05|2017 11:52

Το «παρών»  στο «4ο Posidonia Sea Tourism Forum», τη  γιορτή της παγκόσμιας κρουαζιέρας και γενικότερα του θαλάσσιου τουρισμού – έδωσε  ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν δια του προέδρου του Θράσου Καλογρίδη και του Γενικού Γραμματέα Γεώργιου Κυριαζή.

Τα δημοφιλή «Ποσειδώνια»– που  φιλοξενήθηκαν 23 - 24 Μαΐου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών µε τη συμμετοχή εκατοντάδων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο,  είχαν ως κεντρικό  θεματικό άξονα τον εν μέσω δυναμικής αναπτυξιακής πορείας  της παγκόσμιας βιομηχανίας της κρουαζιέρας και το 2017 αρνητικό επηρεασμό , από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, της Ανατολικής Μεσογείου ως προορισμό θαλάσσιου τουρισμού.

Ο επόμενος σταθμός δράσης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν είναι το διήμερο θεματικό Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», διοργανώνεται 26 και 27 του μήνα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς .

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top