FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτική
- 23|05|2017 18:41

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης τα πορίσματα των επιθεωρητών δημοσίων έργων για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα -Πύργος και το έργο Σίγρι - Καλλονή Λέσβου. Η αναφορά του υπουργού ότι τα πορίσματα δίνουν απάντηση στους βουλευτές που πέταξαν λάσπη και βυσσοδομούσαν το προηγούμενο διάστημα σε βάρος της κυβέρνησης, έγινε η αφορμή να ξεσπάσει φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.

Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε, με την έναρξη της συνεδρίασης, η Επιτροπή Θεσμών να ορίσει συνεδρίαση με αντικείμενο την πορεία κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος και του έργου Σίγρι - Καλλονή, λέγοντας ότι έχει πλέον στα χέρια του τα πορίσματα των επιθεωρητών που διαψεύδουν όσους βουλευτές της αντιπολίτευσης «βυσσοδομούν» σε βάρος της κυβέρνησης και την κατηγορούν για κατατμήσεις με στόχο να πάρει τα έργα η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. 

«Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συγκεκριμένοι βουλευτές οι οποίοι, έξω από την κοινοβουλευτική ευπρέπεια, βυσσοδομούσαν για τα έργα Σίγρι - Καλλονή όπως και για τις δημοπρατήσεις του Πάτρα - Πύργος. Συνοδευόμενοι από πολλά ΜΜΕ έλεγαν για την κυβέρνηση ότι κάνει δώρα στον κ. Καλογρίτσα προκειμένου να κάνει κανάλι», είπε ο υπουργός Υποδομών και προσέθεσε: «Επειδή οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν είχαν την τόλμη να τα στείλουν στους επιθεωρητές και στον εισαγγελέα, τα στείλαμε εμείς. Σας φέρνω λοιπόν τα πορίσματα των επιθεωρητών, τα οποία έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, και πιστεύω ότι πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και οι φορείς των περιοχών για να ενημερωθούν και να εκφράσουν την άποψή τους και να κληθούν και οι βουλευτές των νομών».

Για την περίπτωση του δρόμου Σίγρι - Καλλονή επισήμανε ότι διαπιστώθηκαν πως - με τις προηγούμενες κυβερνήσεις - υπήρξαν μελέτες με λάθος στοιχεία, με λάθος περιγραφή εργασιών, και συνεπώς πρέπει να δει η Βουλή αν το έργο αυτό θα συνεχιστεί με συμπληρωματική σύμβαση ή αν θα τερματίσει. «Δεν μπορούν λοιπόν οι συγκεκριμένοι βουλευτές να έχουν εκφράσει με μεγάλη απερισκεψία βαρύτατους χαρακτηρισμούς, και στην Ολομέλεια και στα ΜΜΕ, και δεν μπορεί να μην κληθούν εδώ να μας πουν την άποψή τους και μετά το πόρισμα των επιθεωρητών δημοσίων έργων και των αρμόδιων υπηρεσιών», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και κατήγγειλε επιχείρηση λάσπης.

 «Οι βουλευτές δεν είναι σωρός. Οι βουλευτές έχουν όνομα και επώνυμο. Πρέπει ο υπουργός να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές στους οποίους αναφέρεται. Τον άκουσα, μπροστά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να αναφέρεται σε δραστηριότητες βουλευτών οι οποίοι βυσσοδομούν. Δεν ξέρω αν κατέχει απολύτως την έννοια της λέξης, αλλά αυτή η λέξη αποδιδόμενη σε οποιονδήποτε βουλευτή αποτελεί ύβρη. Παρακαλώ θεωρώ ότι και εσείς κυρία πρόεδρε (σ.σ. απευθύνεται στην Τασία Χριστοδουλοπούλου) έχετε υποχρέωση αυτές οι λέξεις τουλάχιστον να μην καταχωρούνται στα πρακτικά αυτής της επιτροπής», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος. «Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2015, το έργο αυτό θα είχε αρχίσει να εκτελείται, μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί πέντε τμήματα, προφανώς πρέπει να έχει κάποιο πρόβλημα ο κ. υπουργός με την κατάτμηση αυτού του έργου», είπε ο κ. Τζαβάρας και προσέθεσε: «Καλό είναι να έχουμε απαντήσεις, λοιπόν, διότι εμείς είμαστε αντιπρόσωποι του λαού, δεν είμαστε εκπρόσωποι κάποιας εταιρείας. Είμαστε αντιπρόσωποι και χάρη σε αυτή τη σχέση της αντιπροσώπευσης λειτουργεί η λαϊκή κυριαρχία. Καλό είναι λοιπόν, ανεξάρτητα από τον αν πιστεύει ο υπουργός ότι βυσσοδομούν ή δεν βυσσοδομούν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, να μας πει τι γίνεται με αυτό το θέμα. Έχουν δημοπρατηθεί τα πέντε από τα οκτώ τμήματα εδώ και δέκα μήνες. Πράγματι η εταιρεία Τοξότης έχει γίνει μειοδότης και μέχρι στιγμής ούτε καν έχει υπογραφεί σύμβαση για την εκτέλεση του έργου. Όλα αυτά, δεν ξέρω ποιος τους καταγγέλλει, καλό θα ήταν να έχουμε τα στοιχεία, δεν σημαίνει όμως ότι πάει καλά η υπόθεση αυτή. Υπάρχουν λοιπόν σημεία τουλάχιστον αρρυθμίας, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση βαρύτερη από την οποία προκύπτει ότι στον τομέα αυτό το συγκεκριμένο έργο ούτε διευθύνεται ούτε διοικείται ούτε αποτελεί αντικείμενο χρηστής διοίκησης από πλευράς του υπουργείου από τη στιγμή που όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου έχουν αυτοκινητόδρομο εκτός από το νομό Ηλείας».

 «Έχετε υποχρέωση να μας δώσετε εξηγήσεις. Και αν αναφέρεστε σε μένα, σας λέω λοιπόν για να το ξέρετε ότι όλη μου η ζωή, από τότε που έγινα πολίτης μέχρι τώρα, έχει διανυθεί στο φως, και ό,τι έχω κάνει ξέρετε ότι το έχω κάνει μπροστά σας και ποτέ δεν θα καταδεχόμενουν να κάνω πράγματα…άρα καλό είναι να πείτε αν είμαι μεταξύ αυτών», επέμεινε ο κ. Τζαβάρας.

 «Κύριε Τζαβάρα, επειδή είστε και δικηγόρος, όταν κάνετε τοποθετήσεις περί χρηστής διοίκησης και περί κατάτμησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προφανώς και είναι θέμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει την αρμοδιότητα ανεξάρτητων αρχών όπως είναι η αρχή δημοσίων συμβάσεων. Η Επιτροπή Θεσμών πρέπει να λάβει γνώση για τα πορίσματα των ελεγκτών και για τα δύο έργα. Εσείς δηλαδή δεν ακούσατε τίποτα τόσο καιρό; Δεν ακούσατε ότι συγκεκριμένοι βουλευτές και ΜΜΕ έλεγαν, περί χρηστής διοίκησης και κατάτμησης; Αυτά είναι για να στείλετε τον υπουργό στον εισαγγελέα. Αυτά είναι και τα δύο παράνομα. Αν έχετε διαπιστώσει τέτοια παρανομία γιατί δεν πάτε στον εισαγγελέα; Τα πήγαμε εμείς...», είπε ο κ. Σπίρτζης.

 «Τα έχουμε πάει», είπε ο Κώστας Τζαβάρας.

«Ναι... σιγά μην τρέχετε και σας γράψει η τροχαία...»,ανταπάντησε ο υπουργός Υποδομών και προσέθεσε ότι «πρέπει να ζητήσουν σήμερα συγνώμη εκείνοι που έριχναν λάσπη», προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ.

«Λοιπόν σε μένα δεν θα μιλάτε έτσι. Θα τον ανακαλέσετε στην τάξη (σ.σ. απευθύνεται στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών). Το ‘σιγά ρε θα σε πιάσει η τροχαία', να το πει εκεί που ξέρει», είπε ο Κ. Τζαβάρας.

Το επεισόδιο έλαβε τέλος με την παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου η οποία ζήτησε να πέσουν οι τόνοι από τις δύο πλευρές και κάλεσε τον κ. Σπίρτζη να ζητήσει συγνώμη για την φράση του προς τον κ. Τζαβάρα. «Εγώ θα ζητήσω συγνώμη αλλά θα πρέπει να ζητήσουν και όσοι έριχναν λάσπη σε βάρος μας», είπε ο υπουργός Υποδομών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατηγορία Πολιτική
- 23|05|2017 17:56

Επικίνδυνους δρόμους για τη διάθεση ληγμένων τροφίμων στις λαϊκές οικογένειες που βασανίζονται από την πείνα και τη φτώχεια εξαιτίας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων ανοίγει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Αποδοτική χρήση των πόρων: μείωση της σπατάλης τροφίμων, βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων», που ψηφίστηκε στην Ολομέλειά του στο Στρασβούργο στις 16-5-2017.    

Σε παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

Η λεγόμενη «σπατάλη τροφίμων» που αφορά κυρίως τις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, το ότι σαπίζουν και πετιούνται τρόφιμα την ώρα που πεινούν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο  αποτελεί προκλητική αντίφαση και απότοκο του ίδιου καπιταλιστικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχεί η αναρχία της παραγωγής, αφού μοναδικός σκοπός της είναι το κέρδος των καπιταλιστών και όχι η ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων, σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κάθε χρόνο σπαταλιούνται παγκόσμια περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, 795 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται και η κακή διατροφή προκαλεί περίπου το 45% - περίπου 3,1 εκατομμύρια - των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Τα διάφορα ευχολόγια και μέτρα που προτείνει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ακριβώς επειδή στηρίζεται στο έδαφος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όχι μόνο δεν προσφέρουν και την πιο ελάχιστη ανακούφιση στη φτώχεια και την πείνα, αλλά αντίθετα ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για επέκταση της εξαθλίωσης. Ήδη, σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, όπως στη Δανία και τη Μ. Βρετανία, λειτουργούν καταστήματα υπό την αιγίδα ΜΚΟ, οι οποίες πωλούν τρόφιμα στη μισή τιμή, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές, ως «κόμποστ» ή να πεταχτούν ως τελείως επικίνδυνα για την υγεία των εργαζομένων. Χώρες όπως η Γαλλία και η Φινλανδία προωθούν ανάλογες δράσεις, ενώ η Ιταλία, εφαρμόζει από το περασμένο καλοκαίρι ειδική νομοθεσία, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις που «δωρίζουν» ληγμένα τρόφιμα, ή λίγο πριν λήξουν, σε «φιλανθρωπικές» οργανώσεις απολαμβάνουν γενναίες φοροαπαλλαγές. Μάλιστα ο δωρητής τροφίμων έχει περιορισμένη ευθύνη για τα τρόφιμα που χορηγεί, αρκεί να τα δώρισε «καλόπιστα» και κατά τον χρόνο της δωρεάς να ήταν κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση!

Υπενθυμίζουμε ότι και στην Ελλάδα έχει υιοθετηθεί από το 2012 σχετική αγορανομική διάταξη η οποία ωστόσο έμεινε σχετικά ανενεργή λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχε προκαλέσει Αυτές ακριβώς τις πρακτικές έρχεται να «πλασάρει» η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, υιοθετώντας προτάσεις για: επέκταση των εξαιρέσεων της αναγραφής στα τρόφιμα της ένδειξης για την ημερομηνία λήξης τους, εξέταση «μοντέλων» για την «ανάκτηση» ληγμένων τροφίμων και επαναχρησιμοποίησή τους. Με τη διαφοροποίηση τιμών ανάλογα με την ημερομηνία λήξης των τροφίμων που προτείνει η ΕΕ, με τις «εκπτώσεις» σε όσα προϊόντα λήγουν και τη διάθεση από τα εστιατόρια των απούλητων μερίδων σε φτηνότερες τιμές, στρώνουν το έδαφος για να τρέφονται οι τσακισμένες εργατικές λαϊκές οικογένειες από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ΕΕ κυβερνήσεων, με ληγμένα, αλλοιωμένα κι ακατάλληλα τρόφιμα. Οι δε επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πολλαπλά κερδισμένοι αφού θα τα διαθέτουν θησαυρίζοντας ενώ διαφορετικά θα ήταν υποχρεωμένες να τα πετάξουν. Μάλιστα η έκθεση προτείνει τη διάθεση από τις βιομηχανίες των ληγμένων τροφίμων για «φιλανθρωπικούς σκοπούς» και παροχή φοροαπαλλαγών και «οικονομικών κινήτρων» στις επιχειρήσεις για δωρεές τροφίμων σε «φιλανθρωπικές οργανώσεις», ώστε οι καπιταλιστές να κερδίζουν κι από τα «σαπάκια» που θα «δωρίζουν» και να πλασάρονται κι από πάνω σαν «φιλάνθρωποι».

Η έκθεση αποτελεί μία ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη της σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης του εργαζόμενου λαού για την ανατροπή του, την αντικατάστασή του από το σοσιαλισμό, όπου η εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία με κεντρικό, επιστημονικό σχεδιασμό θα μπορούν να ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να υπηρετούν τη λαϊκή ευημερία.  

Κατηγορία Πολιτική
- 23|05|2017 16:22

Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ της Δευτέρας 22 Μαΐου αναφέρονται σε δύο θέματα: 

- Θα ξεραθεί ο κάμπος Λισβορίου αφού μειώνεται η στάθμη των γεωτρήσεων
- Που πήγαν τα λάδια; με καταγραφή μειωμένων ποσοτήτων λαδιού από τα ελαιοτριβεία σε σχέση με όσα εκτιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου

Και δημιουργείται εύλογα το ερώτημα: τα γνωρίζει αυτά η Περιφερειακή Αρχή και τι κάνει; Αν και δεν είναι ασφαλές από ένα δημοσίευμα να βγαίνουν συμπεράσματα και προτάσεις ας το αποτολμήσουμε.

Σε ότι αφορά το Λισβόρι, η μείωση της στάθμης των γεωτρήσεων θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο ως το "πως θα βρεθεί νερό" (πχ. από τα Βασιλικά ή ακόμη αν θα πρέπει να γίνει το ξεχασμένο φράγμα Πολυχνίτου), αλλά και γιατί προβλήματα υποβάθμισης της στάθμης του νερού επεκτείνονται σε πολλά μέρη του νησιού όπως φαίνεται από τη πρόσφατη έκθεση για τη κατάσταση της κατάστασης των νερών στο Αιγαίο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Είναι θέμα υποδομών, ανομβρίας ή εντατικοποίησης καλλιεργειών που γίνονται περισσότερο απαιτητικές σε νερό αν και μειώνονται οι εκτάσεις που καλλιεργούνται και οι αγρότες. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Απαιτεί ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης αποθεμάτων νερού σε συνδυασμό με μελέτη στον αγροτικό τομέα που εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος καταναλωτής νερού (60-70% υπολογίζει εργασία στο Πανεπιστήμιο) ώστε να δρομολογηθούν οι σωστές παρεμβάσεις και τα αναγκαία έργα.

Σε ότι αφορά στη μείωση του λαδιού που έφτασε στα ελαιοτριβεία, δεν είναι απλά ένα θέμα "λαθραίας διακίνησης" που πρέπει να αποκαλυφθεί από τις υπηρεσίες. Αυτό ίσως είναι το λιγότερο σημαντικό. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους αγροτικής πολιτικής είναι ότι η πολύχρονη αδυναμία των εμπλεκόμενων ενδιάμεσων -και ιδίως της Ενωσης- να βελτιώσει την εμπορευσιμότητα και κατά συνέπεια τη τιμή του λαδιού με διάφορους τρόπους έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη της παραγωγής και/ή λαθραία διακίνηση. Η συζήτηση που είχε γίνει πριν ένα χρόνο στο πλαίσιο την ημερίδων καινοτομίας, που ανέδειξε μια σειρά από θέματα δεν συνεχίστηκε με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής. Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων ελαιοτριβείων παραμένει και αυτό μετέωρο μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ποιός μίλησε για παραγωγική ανασυγκρότηση και πως περιμένει κανείς να γίνει αφού η Περιφερειακή Αρχή δεν φροντίζει να διαθέσει ούτε τους ελάχιστους πόρους για τη λειτουργία των υπαρχουσών δομών όπως η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ και το Αγρόκτημα και το Κέντρο ελέγχου Ποιότητας Ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες; Πως θα αποδώσει καρπούς το πρόγραμμα INTERREG για τη γενετική ταυτοποίηση τοπικών ποικιλιών που εγκρίθηκε πρόσφατα; Όπως το προηγούμενο παρόμοιο, το AGRILES, που ξεχάστηκε; Γιατί δεν δόθηκαν πόροι στον αγροτικό τομέα από την περσινή έκτακτη επιχορήγηση της ΠΒΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης και ποιες προτάσεις ετοιμάζονται για το Ειδικό Αναπτυξιακό;

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής δεν γίνεται με συμμετοχή σε εκθέσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ από την αρχή της θητείας της παρούσας Περιφερειακής Αρχής επιμένει με εκνευριστική ίσως σταθερότητα ότι χρειάζεται σχεδιασμός και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική σε κάθε τομέα και συνολικά για την οικονομία των νησιών μας.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 23|05|2017 16:05

Επίσκεψη στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου, στο οποίο τα εγκαίνια έγιναν την προηγούμενη βδομάδα, πραγματοποίησε την Δευτέρα το πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης. Ο βουλευτής περιηγήθηκε στους χώρους του Κέντρου, συνομίλησε με τους εργαζόμενους σε αυτό και ενημερώθηκε για τον βαθμό ετοιμότητας του να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες.

Σε δήλωση του ο βουλευτής αναφέρει: «Τα Κέντρα Κοινότητας εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυβέρνησης που έχει σαν στόχο να φέρει την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση και πληροφόρηση, όσο το δυνατό πιο κοντά στους πολίτες, ειδικότερα σε όσους και όσες έχουν πληγεί περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση.

Αυτά δημιουργούνται με την συνεργασία των δήμων και ο στόχος τους είναι ο πολίτης που προσέρχεται σε αυτά να παίρνει το σύνολο της πληροφόρησης και της στήριξης  που χρειάζεται.

Ένας από τους κεντρικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσει τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος. Έτσι, εκτός από τα Κέντρα Κοινότητας, μια άλλη  υπηρεσία που έχει τεθεί στη διάθεση των πολιτών, είναι η "Καθημερινότητα".

Ο κάθε πολίτης μπορεί τηλεφωνικά είτε μέσω του διαδικτύου, να απευθύνεται σε αυτή και να ενημερώνει για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά τις σχέσεις του με το δημόσιο και να βρίσκει λύσεις σε αυτό!

Αυτές οι δυο υπηρεσίες, δηλαδή τα Κέντρα Κοινότητας και η Καθημερινότητα ουσιαστικά ενισχύουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, από την στιγμή  που κανένας και καμία δεν χρειάζεται πλέον την διαμεσολάβηση των διαφόρων πολιτευτών και άλλων παραγόντων, προκειμένου είτε να ενημερωθεί και να κάνει χρήση των υπηρεσιών που δικαιούται ή να λύσει κάποιο πρόβλημα του, στις σχέσεις του με το δημόσιο.»

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου, βρίσκεται στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 71, στη Μυτιλήνη, ενώ η «Καθημερινότητα» είναι προσβάσιμη από όλους τους πολίτες, τηλεφωνικά στο 210-3385100 η στην ιστοσελίδα: https://www.kathimerinotita.gov.gr/

Κατηγορία Οικονομία
- 23|05|2017 15:47

Ολοκληρώθηκε η παρουσία της Λέσβου, στα εμπορικά – τουριστικά γεγονότα, που διοργανώθηκαν ταυτόχρονα στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα: "Ελλάδος Γεύση" και "Greek Travel Show”. Και οι δύο εκθέσεις, οι οποίες γεωγραφικά κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου, ήταν δύο λαϊκά εμπορικά festivals, που απευθυνόταν κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή, με στόχους: α) την επιλογή των φετινών διακοπών του και την απευθείας πώλησή τους στον επισκέπτη, και β) την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας – παραδοσιακών προϊόντων. 

Οι δύο ταυτόχρονες συμμετοχές του νησιού, οργανώθηκαν από το Δήμο Λέσβου, με τη σύμπραξη και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, τους κατά τόπους τουριστικούς και επαγγελματικούς φορείς και τους διαφόρους Λεσβιακούς Συλλόγους της Αθήνας. 

Με τη διπλή συμμετοχή, οι διοργανωτές στόχευσαν σε μία πολύ δυναμική κοινή απεικόνιση της τουριστικής και παραγωγικής φυσιογνωμίας του νησιού, προσφέροντας τη δυνατότητα παρουσίας στα περίπτερα των δύο εκθέσεων με δικό τους ατομικό χώρο, τόσο φορέων όσο και επιχειρήσεων της Λέσβου.  

Tα περίπτερα της Λέσβου φιλοξένησαν σε δικό τους ανεξάρτητο ατομικό χώρο, τόσο τις επιχειρήσεις του τουριστικού και του παραγωγικού τομέα, όσο και όλους τους γεωγραφικούς τουριστικούς προορισμούς του νησιού, δηλαδή Μυτιλήνη – Θερμή, Γέρα – Ευεργέτουλα, Μανταμάδο – Αγία Παρασκευή, Πλωμάρι, Αγιάσο, Πολιχντίτο (Σκάλα, Βατερά, Νυφίδα), Καλλονή, Πέτρα, Μόλυβο και Ερεσό – Σίγρι.     

Το συντονισμό είχε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος.

Κυρίαρχη θέση σε όλη την καμπάνια, είχαν οι προσφορές των ακτοπλοϊκών εταιρειών, των ξενοδοχείων του νησιού. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία δύο χορευτικών σχημάτων των απόδημων Λεσβιακών Συλλόγων της Αθήνας. Ένα των Ανεμοτισίων και ένα των Πολιχνιατών, τα οποία παρουσίασαν και στα δύο festivals, εξαίσια χορευτικά προγράμματα με παραδοσιακούς λεσβιακούς χορούς, που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες των δύο εκθέσεων.

Τέλος σε καθημερινή βάση και εντός του περιπτέρου του Δήμου Λέσβου στην έκθεση “Ελλάδος Γεύση”, διεξαγόταν ζωντανή μαγειρική παρουσίαση από το Βασίλη Βεμβέτσο,  που βασιζόταν σε αγνά κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα από το Μανταμάδο και τη Μυτιλήνη, ενώ στο κεντρικό χώρο μαγειρικής – παντοπωλείο της “Ελλάδος Γεύση”, ο σεφ Βασίλης Γιαννόπουλος, παρουσίασε λεσβιακές συνταγές από τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση

Οι λεσβιακές επιχειρήσεις που έδωσαν δυναμικό παρών εντός των περιπτέρων του Δήμου Λέσβου 38.

Ο κ. Πίτσιος σε δήλωση του αναφέρει: «Αν και εξαιρετικά δύσκολη η οργάνωση της παρουσίασης του νησιού σε δύο εκθέσεις ταυτόχρονα, θεωρώ ότι με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος, αλλά με πολύ δουλειά και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Λέσβου και της Αθήνας, πετύχαμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που ελπίζω να αποδώσει καρπούς φέτος το καλοκαίρι. Η πρωτόγνωρη για έκθεση της Αθήνας, ανεξάρτητη παρουσία της κάθε γεωγραφικής περιοχής – τουριστικού προορισμού της Λέσβου, σε ένα ενιαίο χώρο υπό τη σκέπη του Δήμου Λέσβου, είναι μία καινοτομία, που δίνει βήμα και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται να οργανώσουν και να διαχειριστούν “τα του οίκου τους”, όπως οι ίδιες θεωρούν καλύτερα. Αυτή η μεθοδολογία, βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία, πρέπει να καθιερωθεί και να εφαρμόζεται ανελλιπώς στο μέλλον, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλες τις περιοχές του νησιού».

Κατηγορία Πολιτική
- 23|05|2017 15:24

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του σε συνεστίαση στελεχών της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μυτιλήνης, ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Αντιλαμβάνομαι ότι η τεράστια επιτυχία της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Μυτιλήνης πλήγωσε τους «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά δεν εξηγείται η ενόχλησή τους για μια καθόλα ανθρώπινη εκδήλωση των νικητών.

 

Και βέβαια με χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή τους να συμμετάσχω στη σεμνή και κόσμια γιορτή τους και θα το ξανακάνω αν και όποτε προσκληθώ.

 

Προφανώς, ο κ. Βαρελτζής έκανε ένα λάθος: Δεν έστειλε τη λίστα των προσκεκλημένων στον ΣΥΡΙΖΑ προς έγκριση!!

 

Τέλος, να υπενθυμίσω στους ανιστόρητους και «ολοκληρωτικούς» του ΣΥΡΙΖΑ ότι το «τεκμήριο Αθωότητας» είναι κατάκτηση του Ελληνικού νομικού πολιτισμού και συστατικό στοιχείο του Κράτους Δικαίου. Αποτελεί δε για μεν τους νομικούς, νομική υποχρέωση για δε τα εν γένει νομικά πρόσωπα βασική δεοντολογική αρχή».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 23|05|2017 13:34

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του για το καλοκαίρι του 2017 ανακοίνωσε το "Κτήμα Οινοφόρος", συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση των τελευταίων ετών. Όπως συμβαίνει σταθερά, έτσι και φέτος, θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του μία σειρά από καλλιτεχνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις αξιόλογων τραγουδοποιών, δίνοντας μία διαφορετική νότα στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα διοργανωθούν επίσης γευστικές δοκιμές, οινοποιήσεις, παρουσιάσεις και εκθέσεις με σκοπό την ανάδειξη του λέσβιου οίνου.

Νίκος Πορτοκάλογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Σταμάτης Κραουνάκης, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Κανά, Ορφέας Περίδης και οι Μέλισσες είναι κάποια από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, που θα βρεθούν στη Μυτιλήνη, σε ένα καλοκαίρι που προμηνύεται άκρως μελωδικό.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο "Κτήμα Οινοφόρος" έχει ως εξής:

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ: Παρασκευή 23 Ιουνίου

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ: Παρασκευή 7 Ιουλίου

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΜΕΛΙΣΣΕΣ»: Παρασκευή 14 Ιουλίου


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ: Παρασκευή 21 Ιουλίου

ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Παρασκευή 28 Ιουλίου

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΙΜΑΜ BAILDI»: Τετάρτη 9 Αυγούστου


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ: Παρασκευή 18 Αυγούστου


ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ: Τετάρτη 23 Αυγούστου

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΧΑΪΝΗΔΕΣ»: Τετάρτη 30 Αυγούστου

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ & ΟΙ ROM ROYALE: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «GAJDO DILO»: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου

ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ & ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Κατηγορία Πολιτική
- 23|05|2017 13:33

Τις διευκρινίσεις του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, και της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου μετά την κοινή εμφάνιση του πρώτου με τον διευθυντή του 6ου Γυμνασίου, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Documento» την περασμένη Κυριακή με ολοσέλιδο ρεπορτάζ.
«Μακριά από εμάς η λογική τού να ενοχοποιούμε τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά το ζήτημα είναι σοβαρό: Όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, μαζί με άλλα στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ συνευρίσκονται, με τον κατά δήλωση του “εθνικοσοσιαλιστή” γυμνασιάρχη, ο οποίος μάλιστα έχει εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη για μια υπόθεση που έκανε αίσθηση όχι μόνο στην τοπική μας κοινωνία, αλλά και μία σειρά από ΕΔΕ σε εξέλιξη εις βάρος του, τότε αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το γνωστό: “η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να δείχνει και τίμια”», τονίζει σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.
Η κοινή εμφάνιση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε σε ταβέρνα στην περιοχή «Λαδάδικα» της Μυτιλήνης και σχετίζεται με τα μεθεόρτια της εκλογικής νίκης της ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΕΛΜΕ Λέσβου, όπου η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη έλαβε 52% των καθηγητών καταλαμβάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, γεγονός που καταγράφηκε ως επιτυχία της παράταξης και γι’ αυτό και τα ...τραπεζώματα. Να σημειώσουμε πάντως ότι στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ συμμετείχε και η σύζυγος του διευθυντή του 6ου Γυμνασίου, η οποία προφανώς συμμετείχε και στο τραπέζι πανηγυρισμού της νίκης!

Κατηγορία Αγρότες
- 23|05|2017 13:29

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει ότι η πληρωμή των βιοκαλλιεργητών για το 2015, θα γίνει μέχρι το Μάρτιο. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά οι πληρωμές των βιοκαλλιεργητών δεν έχουν γίνει. Τι συμβαίνει;
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές των βιοκαλλιεργητών για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι για να πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος για το 2015, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι πληρωμές για το 2014. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πληρωμές του 2015, ακόμη και μετά την πληρωμή των δικαιούχων του 2014, δεν θα πρέπει να αναμένονται. Διότι προέχει η καταβολή των εκκαθαρίσεων για τα προηγούμενα χρόνια (2011 ως 2014). Όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή και των εκκαθαρίσεων, τότε θα ξεκινήσει η πληρωμή των επιδοτήσεων στους βιοκαλλιεργητές για το 2015 και στην συνέχεια για το 2016.

Έχει δρόμο ακόμα
Είναι αλήθεια, ότι το 2016 έγιναν πολύ μεγάλες πληρωμές βιοκαλλιεργητών, που καθυστερούσαν πολλά χρόνια. Η επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα γίνουν πολύ γρήγορα και οι πληρωμές του 2015. Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε η ηγεσία του Υπουργείου. Κι έτσι είχαμε ένα νέο μπλοκάρισμα των πληρωμών.
Δεν αναφερόμαστε στην πληρωμή του 2016. Η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει αυτή την περίοδο με προοπτική ολοκλήρωσης ως το τέλος του Ιουνίου. Αλλά επειδή τίποτα στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία δεν λειτουργεί σωστά, οι πληρωμές του 2016 θα καθυστερήσουν πολύ.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την πληρωμή των βιοκαλλιεργητών έχει υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βρίσκεται στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, που πρέπει να βάλει την τελική υπογραφή προκειμένου να κινηθεί η διοικητική διαδικασία για την πληρωμή των παραγωγών. Πότε θα μπει η υπογραφή; Μετά το χθεσινό Eurogroup, είναι η απάντηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και πάλι δεν θα είναι άμεση η πληρωμή. Διότι η απόφαση θα πάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτός θα στείλει τις καταστάσεις των βιοκαλλιεργητών στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής να γίνουν οι σχετικές αναρτήσεις, οι τυχόν ενστάσεις και στη συνέχεια να επιστραφούν πίσω για να γίνει η πληρωμή.

Οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις
Λιγότερο θολό είναι το τοπίο για την συνδεδεμένη επιδότηση των αιγοπροβάτων. Πρόκειται για μια επιδότηση που ενδιαφέρει περίπου 3.500 κτηνοτρόφους της Λέσβου και της Λήμνου. Οι πιο ασφαλείς εκτιμήσεις λένε ότι η καταβολή της θα γίνει κοντά στην εορτή του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή στις αρχές του Ιουνίου. Τον Απρίλιο διαρροές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η πληρωμή της συγκεκριμένης επιδότησης θα γίνονταν στα μέσα του Μάη.
Οι πηγές του κυβερνητικού κόμματος αναφέρουν ότι αυτές τις μέρες κλείνει το ΟΣΔΕ προκειμένου να ληφθούν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να πληρωθεί η επιδότηση. Πρακτικά το στοιχείο που ενδιαφέρει είναι ο αριθμός των δηλωμένων αιγοπροβάτων. Όταν προσδιοριστεί ο αριθμός των ζώων, στην συνέχεια θα προσδιοριστεί το ύψος της επιδότησης που αντιστοιχεί ανά ζώο. Και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η καταβολή.

Κατηγορία Κοινωνία
- 23|05|2017 13:20

Έφυγε την Κυριακή από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο δικηγόρος Λευτέρης Τατάς, γνωστός και από την αυτοδιοικητική του παρουσία για δύο τετραετίες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης. Με έντονη παρουσία στην καθημερινότητα της πόλης και ισχυρή προσωπικότητα, ο Λευτέρης Τατάς, πατέρας δύο παιδιών, ήταν παντρεμένος με την Εριφύλη Βασιλακάκη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η φιγούρα του δεν κυκλοφορούσε συχνά στα στέκια που άλλοτε ήταν μόνιμος γνώριμος καθημερινά, αφού ένα πρόβλημα υγείας, τον ανάγκασε, μεταξύ άλλων, να σταματήσει από την δικηγορία και να βγει πρόωρα στη σύνταξη. Πιο δυνατές στιγμές για τον -με καταγωγή από την Πέτρα- Λευτέρη Τατά, οι δύο υποψηφιότητές του για τη δημαρχία της Μυτιλήνης το 1994 και το 1998, επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού.


Μέλος αρχικά της παρέας των Χοχλάκα, Βουνάτσου, ο Λευτέρης Τατάς, γρήγορα στην πορεία βρέθηκε να πολιτεύεται τελικά ως «ανεξάρτητος». Αρχικά ήταν το 1994 όταν διεκδίκησε την δημαρχία της Μυτιλήνης παίρνοντας το 13% των ψηφοφόρων της πόλης (τότε εκλέχτηκε δήμαρχος ο Θεόδωρος Χοχλάκας) και μετέπειτα το 1998, όταν έλαβε το 6,88% τη χρονιά που εκλέχτηκε δήμαρχος ο Νάσος Γιακαλής. Συνδεόταν με στενή φιλία με τον Δημήτρη Βουνάτσο και μετέπειτα με τον δικηγόρο Βαγγέλη Γκιγκιλίνη και τον σημερινό αντιδήμαρχο Κώστα Αστυρακάκη, οι οποίοι και συμμετείχαν στην παράταξη με την οποία διεκδίκησε τη δημαρχία ο εκλιπών. Η είδηση του θανάτου του, δεν πέρασε απαρατήρητη από πολλούς άλλους φίλους του στα social media.

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 23|05|2017 10:26

Στο κέντρο της Μυτιλήνης πραγματοποιούν πορεία αυτή την ώρα, λίγο μετά τις 10 εργαζόμενοι του Δήμου Λέσβου στην καθαριότητα που απεργούν για τέταρτη μέρα από την περασμένη Κυριακή.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ζητούν να μην καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, λέει στο "Ε" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου που παραθέτει σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων και τη ρύθμιση σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα ζητεί κατανόηση αναφορικά με το ότι δεν έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια σε όλο το νησί από την Κυριακή.

Συμπαράσταση στους εργαζομένους στην καθαριότητα και τους συμβασιούχους δηλώνουν και οι εργαζόμενοι "με μπλοκάκι" της ΔΕΔΑΠΑΛ.

 

Μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ χαρακτήρισαν «άνευ ουσίας» την χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιώντας ότι αν δεν βρεθεί λύσει το μέτρο θα οδηγήσει «στην διάλυση των παιδικών σταθμών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης ήταν η θέση της Ομοσπονδίας για την εξαγγελία της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η καθολική ένταξη των 4χρονων παιδιών στην εκπαίδευση και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στις υφιστάμενες οργανωμένες δομές αλλά και στους εργαζομένους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης εξήγγειλε ότι θα «εξεταστούν διεξοδικά όλα τα επίμαχα ζητήματα» και θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την συγκρότηση «επιτροπής διαλόγου» με τη συμμετοχή και των εργαζομένων.

Η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα αναμένεται να λήξει σήμερα.

Η απεργιακή κινητοποίηση οργανώθηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ως αντίδραση στο μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων καθαριότητας.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top