FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 02 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 02|05|2017 17:45

Την Κυριακή των Μυροφόρων, το Αναγνωστήριο τίμησε τον προστάτη του Αρχάγγελο Μιχαήλ, το ξωκλήσι του οποίου βρίσκεται στο γραφικότατο λόφο «Καστέλι», από τα ωραιότερα φυσικά θέρετρα της Αγιάσου. Το Σάββατο τελέστηκε ο εσπερινός και την Κυριακή μέλη και φίλοι του Αναγνωστηρίου υποδέχτηκαν, έξω απ’ την πρώην ηλεκτρομηχανή, την παλιά εικόνα του Ταξιάρχη. Η πομπή με τη συνοδεία της παραδοσιακής κομπανίας του Αναγνωστηρίου, που έπαιζε το εμβατήριό του, κατευθύνθηκε στη Βιβλιοθήκη όπου έγινε η καθιερωμένη αρτοκλασία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης Κορομηλάς ευχαρίστησε αυτούς που δούλεψαν για την επιτυχία αυτής της σεμνής τελετής και επεσήμανε πως «από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου (1894) με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου τιμάται ο προστάτης του Ταξιάρχης» και πως «θα κάμει το θαύμα του να ξεπεραστεί το εμπόδιο της γραφειοκρατίας για να μπορέσει το Αναγνωστήριο να ξεπροβάλει απ’ τα συντρίμμια της ολοσχερούς καταστροφής του θεάτρου του απ’ τη θεομηνία για να εξακολουθήσει να προσφέρει το πολιτιστικό του έργο στο νησί μας και την Ελλάδα. Είναι στο χέρι όλων των φορέων, αφού συμφωνούν όλοι για την τεράστια προσφορά του Αναγνωστηρίου, να κάνουν την υπέρβαση – ηρωική πράξη – και να δώσουν άμεσα λύσεις.»

Ας ελπίσουμε ότι αρκεί μόνο ένα τάμα κι όχι ένα θαύμα για το Αναγνωστήριο Αγιάσου!

Κατηγορία Οικονομία
- 02|05|2017 17:16

Ο Δήμος Λέσβου, μαζί με το Επιμελητήριο Λέσβου, την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και άλλους φορείς, θα συμμετάσχουν σε δύο σημαντικά εμπορικά – τουριστικά γεγονότα, που διεξάγονται στην Αθήνα, ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου: 

  1. Στην έκθεση "Ελλάδος Γεύση" (18 - 21 Μαϊου 2017), που αναφέρεται στον τουρισμό και τη γαστρονομία και πραγματοποιείται από την "ALFA EXPO" στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου
  2. Στην έκθεση διακοπών και ταξιδιών "Greek Travel Show" (19 - 21 Μαϊου 2017), που αναφέρεται στον εσωτερικό τουρισμό και πραγματοποιείται από τη "ΔΕΘ HELEXPO" στο Εκθεσιακό Κέντρο "HELEXPO  MAROUSSI". 

Επιδιώξει είναι η  συμμετοχή της Λέσβου να είναι πολύ δυναμική, με τη δυνατότητα παρουσίας στα περίπτερα των δύο εκθέσεων με δικό τους ατομικό χώρο, τόσο φορέων όσο και επιχειρήσεων του νησιού, ενώ παράλληλα οργανώνεται και μία ισχυρή επιχειρηματική αποστολή. 

Για περαιτέρω πληροφορίες, διευκρινιστικές λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής των τουριστικών και παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων στη διπλή αυτή διοργάνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους:

  • Πάνο Πίτσιο, τηλ. 22510 22143 & 6973 004872, emails: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Ράνια Καχριμάνη, τηλ. 22510 22143 & 6955 534304, emails: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Παρασκευά Φραντζέσκο, τηλ. 22510 29692 & 6972 877667, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Δημήτρη Αβαγιανό, τηλ. 22510 61540 & 6932 237027, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κατηγορία Άρθρα
- 02|05|2017 10:34

Η υπεροχή του Λόγου απέναντι στα άλλα όργανα άσκησης της πολιτικής εξουσίας είναι μια αντίληψη, που ως πολύτιμη κληρονομιά κληροδότησε η κλασική αρχαιότητα στο νεότερο δυτικό φιλελεύθερο δημοκρατικό κράτος, με την εξαίρεση βέβαια του θεσμού της δουλείας - θεσμού όμως που χαρακτηρίζει ως κάτι αυτονόητο όλες τις αρχαίες πολιτικές κοινωνίες. Η αντίληψη αυτή προσδιόρισε τους τρόπους και τα μέσα των πολιτικών ανταγωνισμών, την άσκηση της πολιτικής εξουσίας και τη νομιμότητα του πολιτικού συστήματος. Συνακόλουθα, απέναντι στον πολιτικό ντετερμινισμό, θεώρησε ότι οι κανόνες του «πράττειν τα πολιτικά» στο πλαίσιο μιας ιστορικής και πολιτικής πραγματικότητας, όπου διασταυρώνεται το ορθολογικό και το μη ορθολογικό, είναι κύρια ευθύνη των πολιτικών υποκειμένων και ότι αυτή η διασταύρωση είναι η προϋπόθεση της πολιτικής πράξης.

Έχει επισημανθεί ότι «η πολιτική μεταβολή είναι το σημάδι μιας αλλαγής στο νοητικό χώρο»: η κατάκτηση της εμπειρικής γνώσης ότι η πολιτική αρχίζει εκεί που τελειώνει η φυσική Βία. Αντίθετα η Δίκη περιγράφει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να διεξάγεται ο πολιτικός αγώνας και είναι ίσως η μεγαλύτερη πνευματική και πολιτιστική κατάκτηση της πολιτικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τη Δίκη (Δικαιοσύνη) διαμορφώνεται η έννοια του νόμου, του αγαθού και του κακού, της ελευθερίας της έκφρασης, της ισονομίας, της ισηγορίας και ανταγορίας (του δια-λόγου), της αποφασιστικής γνώμης της πλειονότητας των πολιτών. Σκοπός της πολιτικής, όπως και της ηθικής, ορίζεται η συλλογική και ατομική «ευδαιμονία» (Jean - Pierre Vernant. Bλ. το άρθρο μου στο «Εμπρός»: Η υπεροχή του Λόγου, Πέμπτη 28 Μαΐου 2015).

Στο πλαίσιο του δημοκρατικού καθεστώτος ο (διά) Λόγος και η υλική του έκφραση -το σύστημα της γλώσσας ως σύστημα επικοινωνίας- αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη διεξαγωγή του πολιτικού αγώνα για τη διεκδίκηση και νομή της πολιτικής εξουσίας. Η επίκληση στη λογική, με τη χρήση επιχειρημάτων και τεκμηρίων και στο συναίσθημα με τη χρήση βιωματικού και συγκινησιακού λόγου, η προσφυγή στην αυθεντία-προσώπου εγνωσμένου κύρους και θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης, η αναφορά με αξιολογικούς χαρακτηρισμούς στο ήθος του πομπού, του δέκτη και του αντιπάλου είναι οι κυριότεροι τρόποι της πειθούς. Απαραίτητη βέβαια, πάνω απ’ όλα, προϋπόθεση ορθής δημοκρατικής λειτουργίας του συστήματος είναι η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια και η φιλαλήθεια των χρηστών του.

Η εγελιανή άποψη, σύμφωνα με την οποία «ό,τι είναι ορθολογικό είναι πραγματικό και ό,τι είναι πραγματικό είναι ορθολογικό», θεμελιώνεται στη μεταφυσική επίνοια της «πανουργίας του Λόγου» και τη φιλοσοφία της ιστορίας του φιλοσόφου, αλλά ακυρώνει την πολιτική πράξη και προετοιμάζει το δρόμο στον ηθικό και πολιτικό μηδενισμό ενός «σοφιστικού λόγου»: των σοφισμάτων που μόνο επιφανειακά παρουσιάζονται ως έγκυρα επιχειρήματα, αλλά στην ουσία αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν αυταπάτες για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και πάθη.

Η μεταμφίεση είναι ο συνήθης τρόπος στην υπηρεσία του «σοφιστικού λόγου»: στο πλαίσιο ενός συστήματος ηθικών, κοινωνικών και πολιτικών αξιών ο πραγματικός σκοπός μιας πολιτικής πράξης αποκρύπτεται πίσω από κάποιον άλλο, που είναι πιθανότερο να γίνει πιο εύκολα αποδεκτός από την πολιτική κοινωνία. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά είδη μεταμφίεσης:

- την εξιδανίκευση της εικόνας του κόμματος και του αρχηγού, ως των μόνων αδιάφθορων και ικανών, που μάχονται για το συμφέρον ολόκληρης της πολιτικής κοινωνίας (ευμάρεια του λαού, πατρίδα, δικαιοσύνη, ισότητα και την ελευθερία),

- την προπαγάνδα, ώστε η μάζα των πολιτών να πιστέψει ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντά της, ενώ δεν πρόκειται παρά για τα συμφέροντα μιας μειονότητας πραιτοριανών, την κατασκευή ενός εσωτερικού ή εξωτερικού εχθρού,

- τη γνωστή θεωρία της συνωμοσίας και της πέμπτης φάλαγγας, με στόχο την εξασθένηση της αντιπολίτευσης, ώστε να εξαναγκαστεί να συμμαχήσει με την πολιτική παράταξη, που ασκεί την εξουσία και μ’ αυτό τον τρόπο να αυτοακυρωθεί.

Ο «σοφιστικός λόγος» είναι λόγος «εριστικός». Δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια των πραγμάτων, αλλά «τον ήττω λόγον κρείττω ποιείν» (Αριστ. Ρητορική, 1402α 23). Γι’ αυτό οι «Αντιλογίες ή Δισσοί Λόγοι» κυριαρχούν στην αρχαία σοφιστική.

Η σημερινή ελληνική πολιτική πραγματικότητα -που ολοένα βυθίζεται μέσα σε μια οικονομική και εν γένει πολιτιστική δίνη- εμφανίζεται με το χαρακτήρα ενός, τουλάχιστον, παράδοξου πολιτικού φαινομένου, που θυμίζει ωστόσο αμυδρά τα τελευταία χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης: την «παρά φύσιν» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στη νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία θα καταγραφεί ως η κυβέρνηση με τις πιο χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής που έχει βυθίσει τους περισσότερους πολίτες σ’ ένα βάλτο πενίας και απόγνωσης.

Το πιο επικίνδυνο, ωστόσο, για τη Δημοκρατία δεν είναι η ανικανότητα των προσώπων και η άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής που εδώ και χρόνια έχει ναυαγήσει. Είναι ο ιδεοληπτικός δογματισμός και λαϊκιστικός οπορτουνισμός αυτών των προσώπων, η παχυλή υποκρισία τους είναι η εξόφθαλμη διάσταση λόγων και πολιτικής πράξης, είναι οι ποικίλες μεταμφιέσεις τους, τα ψεύδη, ο δόλος και η απάτη, είναι η πολιτική αντίληψη που εκφράζουν τα εμφυλιοπολεμικά, βολονταριστικά και μανιχαϊστικά πολιτικά συνθήματα: «Ή εμείς ή αυτοί», «Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν»: συνθήματα που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντιπροσωπευτικό πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είναι η επιχείρηση να υποτάξουν και να ελέγξουν την πληροφόρηση και τα ΜΜΕ.

Αυτή η κυβέρνηση υποσχέθηκε πάρα πολλά, έπραξε τα αντίθετά τους. Της λείπει παντελώς η Αιδώς που συνοδεύει τη Δίκη, σύμφωνα με τον πλατωνικό Πρωταγόρα. Αν και διαθέτει την εμπιστοσύνη της βουλής, έχει χάσει πλέον τη νομιμοποίηση -έννοια με πολιτική αλλά και ηθική σημασία- διότι «εφαρμόζει» ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από τις εξαγγελίες με τις οποίες κατέλαβε τη εξουσία. Σημασία όμως στην πολιτική έχει η πράξη ως σαρκωμένος Λόγος.

Όταν ο Φάουστ στο ομώνυμο έργο του Γκαίτε επεχείρησε να μεταφράσει στα Γερμανικά την αρχή του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου «Εν αρχή ην ο Λόγος», κατέληξε εν τέλει στη μετάφραση: «Βοηθά το πνεύμα! Φως μου φέγγει, ας μη διστάξει/η πένα μου να γράψει: Πρώτα ήταν η πράξη».-

 

Ο Γιάννης Κωνσταντέλλης είναι φιλόλογος, δρ Πολιτικής Επιστήμης. 

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 02|05|2017 10:21

Είναι της πλάκας, αν δεν είναι για κλάματα, όσα λέγονται δημοσίως για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και τον επικείμενο Πρόεδρο Ε. Μακρόν. Από τα μικρά και επουσιώδη -που αναδύουν όμως το επίπεδο σκέψης των καθ’ Ημάς παρεμβαινόντων, έως τα «μεγάλα» που εν πολλοίς εξηγούν τα κρίσιμα διακυβεύματα της Ευρώπης μας. Μια απόπειρα κατάταξης της πενίας μπορεί να διακρίνει κάποιες αρχετυπικές ομάδες.

Πρώτη ομάδα, η «τεχνικώς άσχετη», με κυριότερη αιτία το μεταφραστικό αχταρμά στην αξιολόγηση του εκεί πολιτικού λόγου. Παράδειγμα: αναφέρθηκε ο Μελανσόν στη δύναμη των «μεντιοκρατών και ολιγαρχών» και αυτό αποδόθηκε δημοσίως ως εναντίωση στους «κρατιστές και ολιγάρχες», οδηγώντας σε ένα νοητικό αλαλούμ… Εκπαιδευτική τηλεόραση!

Δεύτερη ομάδα, οι «ψυχικώς μικροί». Αφήνω στην άκρη τα βαριά απαξιωτικά και σεξιστικά σχόλια περί της μαμάς-συζύγου του, είναι αθλιότητες για μια Κυρία, έλεος! Ίσως, ελάχιστα πιο ενδιαφέρον είναι το εφεύρημα των επιεικώς αγραμμάτων που κατοικοεδρεύουν στα πρωινάδικα και ανησυχούν για την «περιορισμένη εμπειρία» του κι ότι δεν έχει υπάρξει «αιρετός»! Μπορεί ο κ. Μακρόν να μην «έβγαλε» το «Πανεπιστήμιο της πιάτσας» όπως λένε, αλλά αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Παρισίων, ακολούθως από την περιβόητη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και, τέλος, από την καλύτερη παγκοσμίως Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας. Δεν είναι ότι έλιωσε τον κ… του για να ακολουθήσει αυτήν την ακαδημαϊκή διαδρομή· είναι ότι έχει πολλά καντάρια μυαλό για να τα καταφέρει, … έτσι απλά για να τελειώνουμε…

Τρίτη ομάδα, η «ψευδο-ιδεολογική σοβαροφάνεια». Πράγματι, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά όταν ακούμε το επιχείρημα περί της εργασιακής προϋπηρεσίας του Μακρόν σε Τράπεζα, σύνθημα περιπλεκόμενο με κάτι πολυκαιρισμένες μαλαγανιές του τύπου «δεν πληρώνω». Βεβαίως και εργάσθηκε στην Επενδυτική Τράπεζα Ρότσιλντ και χειρίσθηκε τη συγχώνευση επιχειρηματικών κολοσσών. Πλην όμως, αναρωτιέμαι μήπως αυτή είναι η Τράπεζα που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας κατά δήλωσή του, τότε με το κυβερνητικό αεροπλάνο…, και μετέπειτα της ανέθεσε το ρόλο συμβούλου για την αναδιάρθρωση του χρέους; Μήπως αυτό λέγεται εμπειρία και δη χρήσιμη; Αναρωτιέμαι…

Τα πράγματα γίνονται απολύτως σοβαρά όταν ασχοληθεί κάποιος με τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας, πέραν των φληναφημάτων περί του ποιος θα αναχαιτίσει τη Λεπέν. Θα ήταν χρήσιμο να δει την επίδοση Λεπέν στο Παρίσι, π.χ., όπου αυτή έλαβε μόλις 4,5% και αντιθέτως σάρωσε ο Μακρόν. Κι αντ’ αυτού να δει κάτι δραματικό, αλλά απολύτως αναμενόμενο για όσους δεν έχουν παρωπίδες: Λεπέν και Μελανσόν, ο γαλλικός ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, πήγαν χέρι-χέρι στις «λαϊκές» περιοχές. Κι αν δεν ήταν ο Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος να σώσει την τιμή της Αριστεράς καλώντας με το περιβόητο Jamais (Ποτέ) τους ψηφοφόρους, τότε θα μέναμε με την εικόνα της προσωπικής μικροψυχίας και της πολιτικής ρηχότητας ενός «ριζοσπαστισμού» χωρίς ρίζες αλλά με πολλά κοινά γνωρίσματα καιροσκοπισμού με τα δικά μας: «Εγώ δεν είμαι Τσίπρας να με προσβάλλουν επί 17 ώρες», είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο Ζαν-Λυκ, ο πρώην -προσέξτε- Γερουσιαστής (!) του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που «έπαθε» στα γεράματα του ό,τι και ο μεγαλοαστός Θείος Γιώργος (μου) όταν κάλπαζε η άνοια…

Το κυριότερο, το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας απαιτεί Ηγέτη, καθότι δε διαφεντεύει μόνον την τακτική πολιτική, αλλά έχει στα χέρια του τα κουμπιά της πυρηνικής δύναμης. Κι ο Μελανσόν, κατηφής και πικρός, μπροστά στην πρώτη μεγάλη του απόφαση, δήλωσε ότι θα κάνει δημοσκόπηση στο ίντερνετ, ώστε να του πει η «βάση» ποιον και εάν θα υποστηρίξει Υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των Εκλογών. Αυτομάτως, ο άνθρωπος αυτός έδειξε ότι δεν είναι Homme d’ Etat, Ηγέτης Κράτους δηλαδή.

Όλα αυτά καταδεικνύουν κάτι πρωτόγνωρο, σε εκλογικό επίπεδο: την έκπτωση της παραδοσιακής πολιτικής σύγκρουσης Αριστεράς-Δεξιάς και την ανάδυση της κοινωνιολογικής ανάλογης μεταξύ των προσαρμοζόμενων στη δυναμική της παγκοσμιοποίησης και όσων θεωρούν εαυτούς ως μεγάλους χαμένους της. Τύπω και ουσία, το μέγα διακύβευμα είναι πλέον η έννοια και το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης στη μετα-βιομηχανική κοινωνία. Ό,τι δηλαδή αποφεύγουμε να συζητήσουμε ουσιαστικά εδώ, επιμένοντας πεισματικά στη διαστροφή της ως συνώνυμο της λιτότητας.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 02|05|2017 10:20

Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Institute of Migration and Ethnic Studies του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, διοργανώνει το Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο με τίτλο «Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα» («Cultures, Migrations, Borders»). Το Θερινό Σχολείο θα διεξαχθεί για έκτη συνεχή χρονιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, από τις 4 έως τις 13 Ιουλίου.

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να φέρει σε επαφή φοιτητές και ερευνητές στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αντικείμενο των συνόρων και της μετανάστευσης.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 02|05|2017 10:18

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»

Κατηγορία Εθελοντές
- 02|05|2017 09:42

Αέρας αλλαγής φυσάει στο προσφυγικό τις τελευταίες ημέρες. Η κινητοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών με αλληλέγγυους το απόγευμα της Τετάρτης πυροδότησε νέες εξελίξεις και όλα δείχνουν, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης του δημάρχου Λέσβου, ότι το προσφυγικό στη Λέσβο περνάει σε νέα περίοδο. Άλλοι το ονομάζουν επιχείρηση «τάξης» ώστε «να μην κάνουν ό,τι θέλουν οι ΜΚΟ» και άλλοι αλλαγή πλεύσης «ελέω τουρισμού».

Άξιον απορίας είναι πάντως το ότι καμία αναφορά για τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα, τα αιτήματα ασύλου, τις εξαγγελίες της δεν έχει γίνει, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δεν είχε εκδώσει έως χτες το απόγευμα κάποια ανακοίνωση. Ωστόσο, επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη, ο οποίος δήλωσε στο «Ε» ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, ενώ βρισκόταν στη Βουλή για διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.

 

Στο πρώην ΣΤΕΠ

Χτες στις 7 το πρωί, η Αστυνομία εισέβαλε στο παλιό και εγκαταλελειμμένο κτήριο ιδιοκτησίας της ALPHA BANK, όπου ομάδες αλληλέγγυων το χρησιμοποιούσαν ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση έγινε στο κτήριο του πρώην ΣΤΕΠ, δίπλα από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Συνελήφθησαν 23 πρόσφυγες και μετανάστες, 15 υπήκοοι Ιράν, 4 υπήκοοι Αφγανιστάν, 3 υπήκοοι Ιράκ και ένας υπήκοος Πακιστάν. Επίσης, συνελήφθησαν 12 αλληλέγγυοι των «No Border», έξι Γερμανοί, δύο υπήκοοι ΗΠΑ και από ένας υπήκοοι Αυστρίας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε παρουσία εισαγγελέα μετά από υποβολή έγκλησης από την ιδιοκτήτρια του κτηρίου, την ALPHA BANK, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

 

«Πασιφανής η υποκίνηση», λέει ο Δήμος

Σχετικά με την κινητοποίηση προσφύγων - μεταναστών και τον αποκλεισμό του λιμανιού της Μυτιλήνης την Τετάρτη εξέδωσε ανακοίνωση -ομολογουμένως με καθυστέρηση- και ο Δήμος Λέσβου, θέλοντας να επισημάνει ότι «είναι πλέον πασιφανής η υποκίνηση της συγκεκριμένης ενέργειας -ενδεχομένως και άλλων- από συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, τα οποία προκαλούν ζημιά στην εικόνα του νησιού μας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο». Πρωτόγνωρη για τη μέχρι τώρα στάση του η ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου, η οποία αναφέρει: «Πρόκειται για άτομα και οργανώσεις που δεν συνεργάζονται με την πολιτεία και δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Αντιθέτως, πυροδοτούν έκρυθμες καταστάσεις και επεισόδια με σκοπό μέσα απ’ αυτά να αποκομίσουν οφέλη, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες - μετανάστες όσο και στην τοπική κοινωνία.

Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να ελέγξουν τις συγκεκριμένες οργανώσεις, τι επιδιώκουν και κυρίως γιατί, βάζοντας μπροστά πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργούν μέσα σε λίγη ώρα καταστάσεις φόβου και αναταραχής, χρησιμοποιώντας τους ως εξιλαστήρια θύματα για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη».

Και καταλήγει: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν είναι ανεκτές. ΜΚΟ που δεν είναι σύννομες, δεν προσφέρουν και δημιουργούν ταραχές με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί μας, εκμεταλλευόμενες καταστάσεις και εξυπηρετώντας σκοπιμότητες, πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη Λέσβο».

 

Στον Εισαγγελέα

Κατά μελών των ΜΚΟ θυμίζουμε ότι στράφηκε και το Επιμελητήριο μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων. Οι φορείς που συνυπογράφουν ανακοίνωση ζητούν επαγρύπνηση από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να μην πληγεί η τουριστική κίνηση του νησιού. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε», το Επιμελητήριο θα στραφεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top