FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Γενικές Πολιτική
- 18|05|2017 20:07

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο πρόεδρος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκος Σηφουνάκης, ζητά την παρέμβασή του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στον ευρύτερο χώρο του μουσείου, η παρουσία των Ρομά που διαμένουν δίπλα στο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά και υποβαθμίζουν την λειτουργία του.

Η εταιρεία «Αρχιπέλαγος» παρεμβαίνει και με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μετονομάσει την οδό μπροστά από το Μουσείο στον Παπάδο σε οδό «Νίκου Κούνδουρου» στη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη που υπήρξε εκ των ιδρυτών της εταιρείας, και μέχρι τον θάνατο του, πρόεδρος της εταιρείας, ζητώντας την ουσιαστική παρέμβαση του Δήμου για να σταματήσει η κατάσταση που δυσφημεί και προσβάλλει την περιοχή γύρω από το πολιτιστικό κτήριο.

 

Η επιστολή

«Είναι γνωστό ότι πριν είκοσι χρόνια μια ομάδα ανθρώπων μεταξύ των οποίων ο Νίκος Κούνδουρος, απέκτησε το Ελαιοτριβείο Βρανά διασώζοντας το από την κατάρρευση. Με πολύ κόπο κατορθώθηκε να αναστηλωθεί, να γίνει Μουσείο και σήμερα κατά κοινή ομολογία, είναι το παλαιότερο και το πιο αντιπροσωπευτικό βιομηχανικό συγκρότημα της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης στη Λέσβο (1887). Τα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του είναι πολλά και τα αντιμετωπίζουμε με τις όποιες δυνάμεις μας. Από το Δήμο Λέσβου εδώ και τρία χρόνια ζητούμε ένα και μόνον, να επιλύσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί πέριξ του Μουσείου», γράφει αρχικά η επιστολή του κ. Σηφουνάκη για να μπει στο προκείμενο: «Ο αείμνηστος Πρόεδρος μας Νίκος Κούνδουρος με επιστολές του στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και προς εσάς -η τελευταία στις 15/4/2015- επεσήμανε την υποβάθμιση που υφίσταται το Μουσείο από τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αθίγγανων -Ρομά- (δίπλα στο Μουσείο). Σας επροτάθη από κατοίκους της περιοχής αλλά και από φορείς είτε να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις διαβίωσης τους ή να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος που να μπορεί να οργανωθεί σωστά η διαμονή τους. Δυστυχώς το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά που με πολύ κόπο το λειτουργούμε υποδειγματικά επί μια σχεδόν δεκαετία, δεν συνορεύει με ένα γκέτο Ρομά αλλά είναι πλέον μέσα στο γκέτο. Μία από τις φροντίδες των εργαζομένων στο Μουσείο είναι να αποτρέπουν τους επισκέπτες του -κυρίως ξένους- να μην απομακρύνονται πέρα των 15 μέτρων από το Μουσείο διότι το θέαμα είναι αποκρουστικό, προσβάλει και δυσφημεί. Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά την προσωπική σας απαντητική επιστολή στις 17/4/2015, η κατάσταση έχει χειροτερέψει και η γύρω από το Μουσείο περιοχή εξακολουθεί να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Δυστυχώς, και η μεταγενέστερη δέσμευση αρμοδίων του Δήμου για ομαλή ένταξη των Ρομά και ενσωμάτωση τους στην κοινωνική ζωή και τα “περί στέγασης τους με επιδότηση ενοικίου” παραμένει ανεκπλήρωτη», συνεχίζει η επιστολή για να καταλήξει:

 

«Ακυρώνεται το ίδιο το Μουσείο»

«Με δεδομένη την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις από το προσφυγικό πρόβλημα, η ύπαρξη αυτού του αρχιτεκτονικού και ιστορικού μνημείου που συνδέεται με την οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη, κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Για την νέα Διοίκηση του Μουσείου προέχει μόνο η οριστική επίλυση αυτού του ζωτικού θέματος, αυτή και μόνο και -καμία άλλη ενέργεια- θα αποτελέσει και την καλύτερη απότιση τιμής στην μνήμη του μεγάλου δημιουργού Νίκου Κούνδουρου».

Κατηγορία Οικονομία
- 18|05|2017 19:31

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου με έγγραφο της δηλώνει ρητά ότι διαφωνεί με το σχεδιασμό για την τουριστική προβολή που ετοίμασε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την φετινή χρονιά. Το έγγραφο που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, απευθύνεται στην νέα εντεταλμένη σύμβουλο σε θέματα τουρισμού Αγγελική Σαραντινού, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο άδειασμα της Περιφερειακής Αρχής και φυσικά της πολιτικής που αυτή ακολουθεί στο θέμα της τουριστικής προβολής. Είναι γνωστές οι τριβές μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και της Περιφερειακής Αρχής, από την εποχή που αρμόδιος για τα θέματα τουρισμού ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος.

Το έγγραφο της Ένωσης Ξενοδόχων απαντά στην πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους φορείς του τουριστικού κλάδου να εκφράσουν την σύμφωνη γνώμη τους προς τον εκπονηθέντα σχεδιασμό. Η Ένωση απαντά σημείο προς σημείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην ουσία απορρίπτει το σύνολο των προτάσεων που παρουσιάζονται. Με εξαίρεση την συνεργασία με tour operators και την χρηματοδότησης τους για να φέρουν τουρίστες στην Λέσβο και τα άλλα νησιά της Περιφέρειας.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου έχει ως εξής:

Αρχικά σημειώνουμε ότι δεν έχουμε λάβει το πλήρες κείμενο του έργου «Σχεδιασμός – Παρακολούθηση - Εποπτεία δράσεων Τουριστικής Προβολής της ΠΒΑ», όπως άλλωστε συμφωνήθηκε στην παρουσίασή του και κατά συνέπεια δεν έχουμε πλήρη εικόνα.

Για την αξιολόγηση μιας πρότασης διαφημιστικής προβολής, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους στόχους αυτής. Δυστυχώς, απουσιάζει η στοχοθέτηση, τόσο σε επίπεδο γεωγραφικών όσο και σε επίπεδο προϊοντικών αγορών. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δε γίνεται πουθενά αναφορά στην αγορά της Τουρκίας, η οποία είναι από τις σημαντικότερες για τα νησιά μας.

Οι προτάσεις, στο σύνολό τους,  χαρακτηρίζονται από γενικότητες και αοριστολογίες και είναι προφανές ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη (ή αγνοείται) το μείγμα της πελατείας το νησιού και το σύστημα διανομής του τουριστικού προϊόντος μας στις αγορές του

Ειδικός σχολιασμός

α.  Website για την καµπάνια   «Στον Αστερισµό  των   Νησιών  Βορείου   Αιγαίου», συνολικής δαπάνης 25.000€.

Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται ειδικό website για την όποια καμπάνια, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα καλό website για όλα τα νησιά. Με την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ένα κενό σε επίπεδο branding, που αφορά σε κάθε νησί χωριστά και όχι στην ΠΒΑ. Κανείς δε λέει ότι θα πάει διακοπές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αντίθετα, ονομάζει συγκεκριμένο νησί.

β. Καταχωρήσεις, advertorials σε ηλεκτρονικά και έντυπα µέσα της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνολικής δαπάνης 100.000€.

Οι καταχωρήσεις και τα advertorials, χωρίς τη στοχοθέτηση και αγνοώντας τις χρονικές στιγμές που αποφασίζουν οι πελάτες ανά αγορά, ελάχιστη έως καθόλου συμβολή θα έχουν.

γ.  Ταξιδιωτική   κάρτα   προνοµίων   και   ενηµερωτικό   δίπτυχο,  συνολικής   δαπάνης 9.000€.

Ποια είναι τα προνόμια που παρέχει η ταξιδιωτική κάρτα και ποιος τα χορηγεί; Επιεικώς άστοχη επιλογή.

  1. Να γίνει προσπάθεια προώθησης των νησιών σε συνεργασία µε tour operators, µε ιδιαίτερη στόχευση σε όσους ασχολούνται µε εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες.  Για  τα  νησιά  µας   έχει  ιδιαίτερη  σηµασία  να  δοθεί  έµφαση   και υποστήριξη στην επαφή µε κανάλια διανοµής του τουριστικού προϊόντος, πέρα από τη δηµοσιογραφική προβολή. Αξιοποιώντας  τις  επαφές του ΕΟΤ, σε συνεργασία µε τα γραφεία εξωτερικού, µπορούν:

Η προσπάθεια προώθησης των νησιών σε συνεργασία με tour operators μπορεί και πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, αξιοποιώντας το κονδύλι που ήδη έχει προϋπολογίσει το Υπουργείο Τουρισμού, για συνδιαφήμιση με τους tour operators.

α) να οργανωθούν παρουσιάσεις του τουριστικού προϊόντος των  νησιών µε έµφαση στις δραστηριότητες, στις αγορές ενδιαφέροντος, σε συνεργασία µε τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού.  (π.χ. Ολλανδία,  Μεγάλη  Βρετανία,  Γερµανία,  Ρωσία,  Ιταλία,  Πολωνία Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Ηνωµένες Πολιτείες κ.λ.π).

Ποιος φτιάχνει τις παρουσιάσεις, ποιο το περιεχόμενο, ποια η χρονική στιγμή και, προς Θεού, να κρατήσουμε το μέτρο, διότι τα νησιά μας δεν προσδοκούν αυτή τη στιγμή να προελκύσουν πελάτες από Ινδία και Κίνα… , ενώ από Τουρκία οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

β) να οργανωθούν διαδικτυακοί διαγωνισµοί και διαδικτυακά σεµινάρια (webinars) µε αντικείµενο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού.

Ποιο το περιεχόμενο των διαγωνισμών, ποια τα έπαθλα, και ποιο το περιεχόμενο των webinars

γ) να οργανωθούν fam trips για Τour Οperators που θα ενδιαφέρονταν να αναπτύξουν συνεργασίες, συνολικής δαπάνης 30.000€.

Ποιοι είναι αυτοί οι Τour Οperators και ποιος τους επιλέγει;

δ)  να  συµπεριληφθούν τα  νησιά  της  Π.Β.Α. στις συµφωνίες που γίνονται µε  tour operators.

Αυτό να το πείτε στο Υπουργείο Τουρισμού.

  1. Να συνεχισθεί  η πρακτική  παραχώρησης δωρεάν περιπτέρου  για  τα νησιά  της Π.Β.Α  στις  εκθέσεις  εξωτερικού  (π.χ. WTM,  INWETEX,  VAKANTIEBEURS,  ITB, MITT, IFT, IMTM) στις  οποίες  συµµετέχει  ο  ΕΟΤ.  Η ∆/νση  Τουρισµού  της  Π.Β.Α. µπορεί να   συνεργασθεί  µε  τα  κατά   τόπους  Γραφεία  ΕΟΤ   για  τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων που θα προβάλουν τα νησιά ως τιµώµενους προορισµούς κατά τη διάρκεια των εκθέσεων.

Η προβολή των νησιών ως τιμώμενων προορισμών κατά τη διάρκεια των τουριστικών εκθέσεων, δεν προσθέτει τίποτα το ιδιαίτερο, πέρα από photo opportunities και ανούσια δελτία τύπου. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι η διοργάνωση Β2Β συναντήσεων στοχευμένα με media, travel agents και λοιπούς influencers.

  1. Να συµπεριληφθούν τα νησιά της Π.Β.Α. στην γενικότερη διαφηµιστική καµπάνια του  ΕΟΤ  (π.χ. εκθέσεις,  social media, VisitGreece, videos, τουριστικούς  οδηγούς -συγκεκριµένα, να υλοποιηθεί η έκδοση  του τουριστικού οδηγού για τα νησιά µας για τον οποίο είχαµε στείλει στον ΕΟΤ το 2015 πλούσιο φωτογραφικό), καθώς επίσης να σταλεί φωτογράφος του ΕΟΤ στα νησιά µας, προκειµένου να εµπλουτίσουµε το φωτογραφικό υλικό των προορισµών µας.

Τι εννοείτε να συμπεριληφθούν τα νησιά στη γενικότερη διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ;   Είναι ήδη !!

Με τη συνεργασία  των  γραφείων  ΕΟΤ  εξωτερικού  να  οργανωθούν roadshows σε Ευρωπαϊκές πόλεις και στις Βαλκανικές αγορές. συνολικής δαπάνης 100.000€.

Σε ποιες πόλεις θα οργανωθούν τα road shows, ποιοι θα συμμετέχουν, τι θα περιλαμβάνουν και πώς προϋπολογίστηκε η δαπάνη των 100.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει στοχοθέτηση;

Να   γίνει   παραγωγή  δύο   (2)   τηλεοπτικών   ντοκιμαντέρ  (13   & 26   λεπτών αντιστοίχως, έτοιµα  για  την τηλεόραση), τα οποία  θα διανεμηθούν  κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής καμπάνιας µας προς 2.500 τηλεοπτικά κανάλια στην Ευρώπη και Ρωσία.  Γλώσσες παραγωγής:  Ελληνικά,  Αγγλικά  και  Ρωσικά,  συνολικής  δαπάνης 200.000€.

Η παραγωγή των 2 τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ, αν υποθέσουμε ότι αυτό μπορεί να είναι μια από τις προτεραιότητές μας, δε μπορεί να αγνοεί την τούρκικη γλώσσα και αν είναι να σταλεί στην Ευρώπη και γιατί όχι και στην Τουρκία;  προς τι η παραγωγή στα ελληνικά; Επίσης, τηλεοπτικά κανάλια τα οποία θα μας διαθέσουν δωρεάν χρόνο 13 και 26 λεπτών αντιστοίχως, είτε δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν την παραμικρή τηλεθέαση. Επίσης, δε μας ενδιαφέρουν γενικώς και αορίστως τα 2500 τηλεοπτικά κανάλια, αλλά μας ενδιαφέρουν μερικά κανάλια τοπικής εμβέλειας που εκπέμπουν σε περιοχές με τις οποίες υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με το νησί μας.

  1. Να γίνει  παραγωγή στοχευµένων Web-clips και  spots για τη  Χίο, τη  Σάµο, την Ικαρία, τη Λήµνο  και τη Λέσβο (1-3 λεπτών, έτοιµα για το διαδίκτυο) τα οποία θα διαχυθούν κατά τη διάρκεια της Multi-Media Press Release Campaign (Internet, Social Media και  έντυπα) προς 120.000 δημοσιογράφους  και  22.000 news-rooms.

Γλώσσες παραγωγής: Ελληνικά, Αγγλικά και Ρωσικά, συνολικής δαπάνης 40.000€.

Η οποιαδήποτε διαδικτυακή προβολή, θα πρέπει να έχει μια ελάχιστη υποστήριξη από ιστοσελίδες που προβάλλουν τα νησιά μας, παράλληλα με την συνεχή παρακολούθηση και επικαιροποίηση του περιεχομένου από ειδικούς συνεργάτες που γνωρίζουν τον προορισμό κι όχι από "επαϊοντες επί παντός επιστητού".

  1. Να προωθηθούν ταξίδια φιλοξενίας διάσηµων προσωπικοτήτων στα νησιά, έτσι ώστε  να  έρθουν στο  επίκεντρο  της  δημοσιότητας  για  θετικούς  λόγους,   χωρίς  να γίνεται σύνδεση µε το προσφυγικό ζήτηµα.

Γενική και αόριστη πρόταση. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις με όνομα και επώνυμο των διάσημων προσωπικοτήτων, παρακαλούμε να τεθούν υπόψη μας. Εκτός του ότι αυτό κοστίζει παρά πολύ και εσείς το θεωρείτε δωρεάν!

  1. Να γίνει επαφή µε την Οµογένεια και να υπάρξει άµεση σχέση  µε τους οµογενείς σε όλη  την  Υφήλιο. Συµµετοχή,  µε  την  συνεργασία  του  Ε.Ο.Τ.,  σε  φεστιβάλ  των Ελλήνων οµογενών στο εξωτερικό (Αµερική, Αυστραλία ,Γερµανία κλπ). Προώθηση των διαδικτυακών projects πληροφορίας συνολικής δαπάνης 30.000 €.

Η επαφή με την Ομογένεια υπάρχει, εκτός αν κάποιοι θέλουν να κάνουν ταξίδια και να βγουν φωτογραφίες.  Δεν έχει νόημα να πληρώνουμε παρουσία μας σε φεστιβάλ Ομογενών, που έρχονται στη χώρα έτσι κι αλλιώς.

Τι εννοείτε με τον όρο «διαδικτυακά project πληροφορίας»;

  1. ∆ηµιουργία  γαστρονοµικών  events στην  Ευρώπη και  στην  Ελλάδα   δαπάνης 300.000 €.

Τι θα περιλαμβάνουν τα γαστρονομικά events; Σε ποιες πόλεις της Ευρώπης; Πότε θα γίνουν; Ποιος θα τα «τρέξει»;

  1. Να γίνει  διαφήµιση  στα  αεροδρόµια  και  στους   κεντρικούς  σιδηροδροµικούς σταθµούς της Ευρώπης συνολικής δαπάνης 100.000€.

Η διαφήμιση στα αεροδρόμια είναι πεταμένα λεφτά, διότι, όταν πηγαίνει κάποιος στο αεροδρόμιο έχει ήδη αποφασίσει πού θέλει να πάει. Όσο για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε ποιες πόλεις, με τι αντικείμενο και πότε;

Συμπερασματικά, η πρότασή σας που ήρθε με καθυστέρηση, κρίνεται γενικόλογη, αόριστη και δε μπορεί να έχει την αποδοχή μας, πλην του σημείου  συνεργασίας με ΤΟs, αλλά με συγκεκριμένους στόχους-δεσμεύσεις  για τα νησιά μας.

Αντί της δαπάνης των 900.000 και πλέον χιλιάδων Ευρώ,  προτείνουμε για το 2017 την άμεση «επιδότηση» αεροπορικών εταιρειών  CHARTERS, LOW COST CARRIERS  με ποσά πολύ  λιγότερα από 50% της πρότασής σας, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες και να σωθούν πολλές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά μας.

Eπιμένουμε ιδιαίτερα, πέραν της προσδοκώμενης αύξησης των CHARTERS – ύστερα κι από «απαίτηση» του Υπουργείου Τουρισμού, που χρηματοδοτεί τη συνδιαφήμιση, ν’ ανακατευθύνουν μέρος της κίνησης στα νησιά μας – στην προσέλκυση (μετά «κινήτρων», δίνοντας 1 εισπράττουμε 100) των LOW COST CARRIERS (LCC), τα χαμηλά ναύλα των οποίων θα παρασύρουν προς τα κάτω «όλα» τα ναύλα, Εσωτερικού κι Εξωτερικού – ακόμα και των τακτικών πτήσεων , όπως απέδειξε η πράξη – που με τη σειρά τους, αφ’ ενός θ’ ανακουφίσουν τους ντόπιους, διευκολύνοντάς τους στις μετακινήσεις  κι αφ’ ετέρου θα ενθαρρύνουν ξένους και μη (επίδοξους / δυνητικούς) επισκέπτες μας να μας προτιμήσουν ως προορισμό, αίροντας το μεγαλύτερο, αν όχι το μοναδικό συγκριτικό μας μειονέκτημα, που δε μας….  επιλέγουν!

Τέλος, επισυνάπτουμε τα α) και β) σχετ. που αφορούν χρηματοδότηση συνδιαφήμισης με τους Τ.Ο, καθώς και τα γ) και δ) σχετικά, το περιεχόμενο των οποίων μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, ελπίζοντας έστω κι αργά ν’ ανταποκριθεί η Περιφ. Βορ. Αιγαίου στις προτάσεις / αιτήματά μας, που σε μεγάλο βαθμό συνοψίζονται στο θέμα της παρούσας.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|05|2017 19:05

«Κάθαρσις» είναι η φετινή θεματική του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, ενώ νωρίτερα, 9-13 Αυγούστου, θα οργανωθούν πρωτότυπες προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες σε διάφορα σημεία της Λέσβου.

Οι 19 εξέχοντες μουσικοί που θα φθάσουν στο νησί από όλο τον κόσμο, εξερευνούν την ιαματική δύναμη της μουσικής, μέσα από τα συναρπαστικά έργα που ερμηνεύουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την σοβαρότητα και τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης και είναι στην τελική δεκάδα υποψηφίων για το βραβείο καινοτομίας του Classical Next, ίσως του πιο σημαντικού Φόρουμ για την κλασική μουσική παγκοσμίως, που θα δοθεί στις 20 Μαΐου, αποτέλεσμα συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας της ομάδας του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Μας ενδιαφέρει η έννοια της κάθαρσης μέσα από την τέχνη, όπως διαμορφώθηκε από τον Αριστοτέλη, ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε μία κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης παρακολουθώντας την να ξεδιπλώνεται στην σκηνή. Την συγκεκριμένη στιγμή, η μουσική από την μία πλευρά καθρεπτίζει τις προσωπικές εσωτερικές μας συγκρούσεις και από την άλλη γίνεται η θεραπευτική αυτή ενέργεια που μας γιατρεύει -η δύναμη της τέχνης και της μουσικής ειδικότερα να επουλώνει τα τραύματα», αναφέρουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και συμπληρώνουν μαζί με τον Δημήτρη Τρύφων, με τον οποίο ίδρυσαν το Φεστιβάλ: «Σε ένα νησί που τόσο έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, η μουσική έρχεται να προσφέρει στις ψυχές των ανθρώπων. Ο τρόπος με τον οποίο δέχτηκαν αλλά και υποστήριξαν το Φεστιβάλ οι κάτοικοι του Μολύβου και όλου του νησιού αυτά τα τρία χρόνια, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας και είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη προσφορά και την ανεξάντλητη ενέργεια όλων των εθελοντών που συμμετέχουν».

 

Οι μουσικοί

Οι μουσικοί που παίρνουν μέρος στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, έχουν στις αποσκευές τους υψηλές διακρίσεις στον χώρο της κλασικής μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, που έχει χαρακτηριστεί ως κορυφαία Λούλου της εποχής μας, ερμηνεύοντας τελευταία τον ομώνυμο ρόλο στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία του Ουίλιαμ Κέντριτζ, τον Ρώσο βιολονίστα Κίριλ Τρούσοφ, έναν από τους πλέον χαρισματικούς σολίστ της γενιάς του με τακτικές εμφανίσεις στις κορυφαίες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, και την Κάρολαϊν Γκούλντινγκ, βραβευμένη Αμερικανίδα βιολονίστρια με υποψηφιότητα και για γκράμμυ, που σύμφωνα με έγκριτους κριτικούς μέσα σε μία δεκαετία έχει εξελιχθεί από μία υπερταλαντούχα έφηβη μουσικός σε μία ολοκληρωμένη ερμηνεύτρια που βρίσκεται στον δρόμο προς μια πολύ σημαντική καριέρα.

Στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τις καλλιτεχνικές διευθύντριες, «έργα όπως το “Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου” του Μεσιάν, με θέμα την εύρεση της ελπίδας και της δύναμης μέσα από την μουσική ακόμη και στις πιο απελπιστικές καταστάσεις (ο συνθέτης το έγραψε ενώ ήταν κρατούμενος σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης). Επίσης θα εξετάσουμε την κάθαρση από την οπτική γωνία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που έβλεπε το φλάουτο και την κιθάρα ως κύρια όργανα που συμβάλλουν στην διαδικασία αυτή, μέσα από έργα όπως η “Σύριγξ” του Ντεμπυσσύ για σόλο φλάουτο. Αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της κλασικής μουσικής που σχετίζεται με την έννοια της κάθαρσης είναι ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ του οποίου η καντάτα “Η Καρδιά μου κολυμπά στο αίμα” για φωνή, όμποε, έγχορδα και πιάνο, αποτελεί επίσης μέρος του προγράμματος».

 

Οι προφεστιβαλικές

Μερικές μέρες νωρίτερα, από τις 9 έως τις 13 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν οι προφεστιβαλικές δραστηριότητες όπου, με αφορμή την μουσική, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα μέρη και άλλες πτυχές του νησιού, όπως το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι, τα Θερμά Λουτρά της Γέρας, να μυηθεί στην οινογνωσία -οινοποιείο «Μεθυμναίος»-, να επισκεφθεί το Μουσείο Ιακωβίδη στα Χύδηρα και να περιηγηθεί στο Ιερό του Μέσσου. Οι δραστηριότητες γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Θα υπάρχουν λεωφορεία από διάφορα μέρη του νησιού που θα μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες/ακροατές στα σημεία των εκδηλώσεων.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συμβάλλει, µε την ευγενική της υποστήριξη, στην πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Το Φεστιβάλ στηρίζουν με τις δωρεές τους το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση». Πολύτιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου «The Other Aegean». Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ συνεχίζονται και τον υπόλοιπο χρόνο µε διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε συνεργασία µε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν πάρει μέρος 3.017 παιδιά.

Τιμές εισιτηρίων: Συναυλίες Κάστρου: €30, €20, €10, €8, €5 (φοιτητές και κάτω των 18) Συναυλία Συνεδριακού Κέντρου Μηθύµνης: €5, Συναυλία για παιδιά και νέους: είσοδος ελεύθερη.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|05|2017 18:41

Η «K-Gold Temporary Gallery» παρουσιάζει την καλοκαιρινή της περιοδεία στην Ιταλία που θα διαρκέσει από το Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2017 με τη συμμετοχή 25 καλλιτεχνών.

Η νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης έχει ενεργή και σταθερή δράση στη Λέσβο από την ίδρυσή της, το 2014. Λίγες βδομάδες πριν ανακοινώσει τις δράσεις της για τον Αύγουστο, που θα περιλαμβάνουν μια ομαδική έκθεση αλλά και δημόσιο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κέντρο το Μόλυβο και την Καλλονή, η «K-Gold Temporary Gallery» ταξιδεύει σε τέσσερις μεγάλες πόλεις (Ρώμη, Τορίνο, Μιλάνο και Βενετία). Εκεί θα παρουσιάσει μια σειρά παρεμβάσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς από Έλληνες αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες.

Η «K-Gold Temporary Gallery» αποτελεί μια μη κερδοσκοπική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο. Εστιάζει στην πολιτιστική παραγωγή συμμετοχικού χαρακτήρα εντός και εκτός νησιού, ενεργοποιώντας εναλλακτικούς χώρους και προσφέροντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την πρακτική τους.

H επιμέλεια του Italian Summer Tour 2017, είναι του Νικόλα Βαμβουκλή.

 

ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

15-28 Μαΐου 2017, Θέατρο Studio Uno, Ρώμη

Διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι, οι άνθρωποι ζουν σε ένα φαύλο κύκλο όπου νέες ανάγκες και επιθυμίες αναμένονται διαρκώς να εκπληρωθούν. Ο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» συγκεντρώνει 20 έργα βίντεο που ανταποκρίνονται στο θέμα του Φεστιβάλ Labirinto II «Εμείς οι νέοι του μέλλοντος». Το πρότζεκτ παρουσιάστηκε αρχικά στην Αγία Παρασκευή τον Αύγουστο του 2016 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης «NEON».

 

PUTH | GJERGJ BODARI

19-20 Μαΐου 2017, Πλατεία Carlo Emanuele II, Τορίνο

Μετά από δύο χρόνια εργασιών, η ιστορική πλατεία του Τορίνο μετατρέπεται σε ένα αστικό ανοιχτό θέατρο. Το δίκτυο των ιταλικών και διεθνών ανεξάρτητων χώρων NESXT, διοργανώνει το «Cinema Carlina», ένα δημόσιο πρόγραμμα όπου η σύγχρονη τέχνη συναντά τον κινηματογράφο, την περφόρμανς και τη μουσική.

Η «K-Gold Temporary Gallery» επιλέχθηκε να παρουσιάσει το έργο «Puth» (2016) του Gjergj Bodari (1983, ζει και εργάζεται στο Αμβούργο), ο οποίος χρησιμοποιεί βίντεο και χορογραφία για να εξετάσει την εγγενή ανάγκη για επικοινωνία μέσω της αποδόμησης κοινωνικά κατασκευασμένων συστημάτων χειρονομιών και χαιρετισμών.

 

#PIZZA4SEASONS VOL.4 | GIULIO SCALISI

12 Ιουνίου - 9 Ιουλίου 2017, IG: @kgoldtemporarygallery

Μια ετήσια online έκθεση σε τέσσερις πράξεις. Ο λογαριασμός Instagram της Gallery μετατρέπεται σε μια πλατφόρμα που θα διαχειριστούν σε εναλλαγή τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες επιλεγμένοι από τέσσερις επιμελητές κοινοποιώντας την εικαστική έρευνα τους.

Στο τελευταίο μέρος του πρότζεκτ, ο Billy Zhao προσκαλεί τον Ιταλό καλλιτέχνη Giulio Scalisi (1992, ζει και εργάζεται στο Μιλάνο). Χρησιμοποιώντας βίντεο και γλυπτά που επαναδιατυπώνουν παιγνιωδώς τις ατομικές μας συζητήσεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ο Scalisi θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του online residency, την έρευνά του για μια νέα σειρά έργων.

 

EXHAUSTED | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

23 Ιουνίου - 10 Σεπτεμβρίου 2017, Il Colorificio, Μιλάνο

Μια διμερής συνεργασία με το «Il Colorificio», το project space που ίδρυσαν οι Michele Bertolino, Bernardo Follini και Giulia Gregnanin. Με έδρα σε ένα ανακαινισμένο χρωματοπωλείο, η γκαλερί είναι αφιερωμένη στην καλλιτεχνική και επιμελητική πρακτική που εξετάζει την ίδια τη φύση της πραγματικότητας.

Το πρώτο μέρος της ανταλλαγής περιλαμβάνει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ιταλία, του Έλληνα εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου. Το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί με μια παρέμβαση του «Il Colorificio» στη Λέσβο κατά το δεύτερο μισό του 2017.

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 18|05|2017 18:18

Η παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας, με μεγάλο κόστος στην ψυχική και σωματική υγεία, και όχι μόνο. Παράλληλα, η ενασχόληση με την εικόνα του σώματός μας, μας απασχολεί, ανεξαρτήτως Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πολλές φορές ακούμε άτομα με φυσιολογικό βάρος να προσέχουν τη διατροφή τους, ή αντίθετα ακούμε για άτομα με χαμηλό ή φυσιολογικό σωματικό βάρος να «τρώνε ό,τι θέλουν, χωρίς να παχαίνουν». Τι γίνεται λοιπόν με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος; Πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους;

Το σωματικό βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι δύο από τις μετρήσεις που μας ενδιαφέρουν στην ανθρωπομετρία, όμως δεν είναι οι μοναδικές ή πιο σημαντικές. Το ποσοστό του λίπους στο σώμα είναι επίσης πολύ σημαντικό! Δηλαδή, μπορεί να έχουμε ένα άτομο με επιθυμητό σωματικό βάρος, που έχει αυξημένο σωματικό λίπος, και έτσι το άτομο εκείνο να βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά και διαβήτη, όπως ένα άτομο με Δείκτη Μάζας Σώματος που αντιστοιχεί στην κλίμακα της παχυσαρκίας! Μάλιστα, επιδημιολογικές μελέτες βρίσκουν ότι νορμοβαρείς ενήλικες εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ ακόμα και άτομα με οριακά φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος και υπέρβαρα άτομα, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο.

Η διατροφή, λοιπόν, παίζει ρόλο στη σιλουέτα μας, αλλά κυρίως στην υγεία μας. Επομένως, είναι απαραίτητο για όλους μας, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή και τακτική άσκηση. Ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής δεν απαγορεύει την κατανάλωση τροφίμων ή ομάδων τροφίμων, χωρίς ιατρικό λόγο, αλλά έμφαση δίνεται στη συχνότητα κατανάλωσης των ομάδων τροφίμων, και φυσικά στην κατανάλωση κατάλληλων μερίδων. Επομένως, τα γλυκά δεν απαγορεύονται, αλλά η κατανάλωσή τους περιορίζεται στη μια φορά την εβδομάδα, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης κατέχουν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας. Επίσης, είναι προτιμότερη η κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, σε σχέση με το κόκκινο κρέας, του οποίου η κατανάλωση είναι καλό να μην ξεπερνά τις 2 μερίδες την εβδομάδα. Ένα έξυπνο τρικ για να βεβαιωθούμε ότι το πιάτο μας είναι πλήρες, είναι να βάλουμε στο 1/2 σαλάτα, στο 1/4 μια πηγή πρωτεΐνης (πχ. ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, αυγό, τυρί, όσπρια) και στο άλλο 1/4 μια πηγή αμύλου (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, πατάτες ψητές ή βραστές)!

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγείας μας. Ανεξαρτήτως σωματικού βάρους είναι απαραίτητο να προσέχουμε τη διατροφή μας και να επιλέγουμε συνετά τι θα βάλουμε στην κουζίνα μας, επομένως και στο πιάτο μας! 

Κατηγορία Παιδεία
- 18|05|2017 18:18

Ομάδα μαθητών και καθηγητών του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επισκέφτηκε την πόλη Digne les Bains της Γαλλίας από τις 24 Απριλίου έως την 1η Μαΐου στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος «Erasmus +» με τίτλο «Geoparks».

Η σύμπραξη αποτελείται από τέσσερα σχολεία: το Campos de Amaya Secondary School της Ισπανίας, το Agrupamento de escolas de Arouca της Πορτογαλίας, το Lycee Alexandra David Neel της Γαλλίας, και το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Ελλάδας, που βρίσκονται σε περιοχές ήδη χαρακτηρισμένες ως Γεωπάρκα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου, συμμετείχαν στη σχολική ζωή, αντάλλαξαν γνώσεις για τα Γεωπάρκα, ενδυνάμωσαν την οικολογική τους συνείδηση και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Γεωπάρκο της Digne les Bains και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

 

Στη Μυτιλήνη τον Οκτώβριο

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Αρωγοί στο ανωτέρω πρόγραμμα είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 18|05|2017 17:56

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του Μανταμάδου, όντας ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά προβλήματα, τους μαθητές του Γυμνασίου Γέρας. Στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Πολύκεντρου Μανταμάδου, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά, η θεατρική παράσταση με τίτλο «Θα νικήσει η ανθρωπιά… γιατί είμαστε άνθρωποι», το Σάββατο 6 Μαΐου.

Οι μαθητές - ηθοποιοί κατάφεραν ξεδιπλώνοντας το υποκριτικό τους ταλέντο και καταδικάζοντας τον εκφοβισμό, την εκμετάλλευση και την απανθρωπιά, να προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στους παρευρισκόμενους, αποκομίζοντας θερμά συγχαρητήρια τόσο για τα ανθρωπιστικά μηνύματα που κατάφεραν να περάσουν με το έργο, όσο και για το σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη παράσταση, την οικονομική ενίσχυση παιδιών του νησιού μας που νοσούν από τον καρκίνο.

Την παράσταση τίμησε με την παρουσία του και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Αριστείδης Καλάργαλης, ο οποίος, αφού συνεχάρη θερμά την συγγραφέα του έργου, Ειρήνη Κατσούρη - Μαρμαρινού, και την διεύθυνση του Γυμνασίου Γέρας, τόνισε ότι «τις δυσκολίες έχουμε μάθει να τις αντιμετωπίζουμε με την φιλία, την παρέα και την ανθρωπιά. Αυτό που βγάζουμε μέσα από την ψυχή μας, είναι αυτό που μας βοηθά να ξεπεράσουμε όποια δυσκολία έχουμε».

Τέλος, το λόγο πήρε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου, ευχαριστώντας θερμά τους καθηγητές του Γυμνασίου Γέρας και τους μαθητές, τονίζοντας ιδιαίτερα την δράση αυτή του Γυμνασίου Γέρας, που πρωτοπορεί σε μαθήματα ανθρωπισμού και πολιτισμού, μαθήματα που γίνονται σε ένα χωριό όπως ο Μανταμάδος, που έχει δώσει θαυμάσια δείγματα καλλιτεχνικής δημιουργικότητας.

Το εγκάρδιο χειροκρότημα και τα συγκινημένα μάτια δικαίωσαν τη συγγραφέα και φιλόλογο του Γυμνασίου Γέρας, κ. Κατσούρη - Μαρμαρινού, η οποία τόνισε ότι: «Το κοινωνικό παράδειγμα της αλληλεγγύης στα μικρά αυτά παιδιά, που μας έχουν τόσο ανάγκη, είναι το πτυχίο μας και το βαρύ κληροδότημα που θα αφήσουμε στο παιδί που γεννιέται την ώρα που εμείς θα συναντάμε την ύλη απ’ την οποία δημιουργηθήκαμε και γινόμαστε χώμα, νερό και αέρας. Δεν είμαστε αιώνιοι, ούτε έχουμε το δικαίωμα να παραμένουμε αιώνια αδιάφοροι».

Κατηγορία Πολιτική
- 18|05|2017 17:26

Καταστροφή της αυτοφυούς μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά του Αιγαίου, διαπιστώνει σε ερώτηση του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης -ερώτηση που συνυπογράφουν συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι οποίοι, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «Σήμερα στη Λήμνο, όπως και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, φύεται το περίφημο θυμάρι, η ρίγανη, το θρούμπι, το φασκόμηλο και άλλα αρωματικά φυτά. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού είναι οι θυμαρότοποί του, στους οποίους οφείλει την εξαιρετική ποιότητα του μελιού της. Το αιθέριο έλαιο που παράγει το θυμάρι που φύεται στη Λήμνο, είναι εξαιρετικό και εκτιμάται ότι δίνει σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο θυμάρι της Μεσογείου. Ωστόσο, οι εν λόγω εκτάσεις ολοένα και περιορίζονται. Το θυμάρι, όπως και τα λοιπά αρωματικά φυτά, έχουν δυο βασικούς εχθρούς. Τη φωτιά και την υπερβόσκηση. Ειδικά, η φωτιά μπορεί να τα εξαφανίσει. Η πρώτη μεγάλη μείωση των θυμαρότοπων έλαβε χώρα στη δεκαετία του 1980, λόγω των πυρκαγιών. Σήμερα, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λήμνου καταγγέλλει συστηματική προσπάθεια αφανισμού των θυμαρότοπων όχι τόσο από την βόσκηση των ζώων αλλά κυρίως από τις τεχνητές φωτιές που βάζουν οι κτηνοτρόφοι. Το τελευταίο μόνο έτος περισσότερα από 800 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων επλήγησαν από πυρκαγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λήμνου.

Το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας είναι, κατά τα φαινόμενα, επαρκές. Από το 1934 προβλέπεται η δυνατότητα απαγόρευσης καταστροφής της “μελισσοτροφικής χλωρίδος”, η οποία δυνατότητα αξιοποιείται τη δεκαετία του 1960, με την έκδοση διαταγμάτων απαγόρευσης κοπής και εκρίζωσης μεταξύ άλλων και του θυμαριού, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε ισχύ».

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν υφίστανται προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης γενικά και τι ισχύει για το νησί της Λήμνου ειδικότερα, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σύνταξη των οριστικών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και πώς θα μπορούσαν να διευκολυνθούν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες προκειμένου να λειτουργήσουν στις περιπτώσεις αυτές, ως φορείς καταστολής των πυρκαγιών και προστασίας του φυσικού πλούτου. Επίσης ζητούν να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος, στην οποία να περιγράφεται αναλυτικά όλο το καθεστώς προστασίας των ιδιωτικών και δημόσιων χορτολιβαδικών εκτάσεων, είτε αξιοποιούνται ως βοσκότοποι, είτε όχι, ώστε να καθίσταται σαφές και το πλαίσιο δίωξης των υπευθύνων.

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 18|05|2017 17:22

Στο πλαίσιο της έναρξης του νέου φθινοπωρινού εξαμήνου 2017Β, το Δημόσιο ΙΕΚ Μυτιλήνης, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τις επιθυμίες και προσδοκίες των μελλοντικών σπουδαστών του, δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους σχετικά με την ειδικότητα που θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν. Για το σκοπό αυτό, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα http://iekmytil.eu.

Τονίζεται ότι η συμπλήρωση της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν έχει ισχύ αίτησης εγγραφής. Η έγκριση των νέων ειδικοτήτων αποτελεί αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης.

Για να λειτουργήσει οποιαδήποτε εγκεκριμένη ειδικότητα, απαιτούνται πάνω από 15 ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής νέων σπουδαστών. Ο χρόνος και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφής αποτελούν αρμοδιότητα της ΓΓΔΒΜΝΓ.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 18|05|2017 17:10

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) της 16ης Μαΐου ξανασυζητήθηκε η «μεταβίβαση της αρμοδιότητας που αφορά την απευθείας ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΒΑ». Επίσης σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θέματα προς συζήτηση, αφορούσαν απευθείας αναθέσεις, για ποσά μικρότερα των 20.000€. Το θέμα των απευθείας αναθέσεων είχε συζητηθεί και στο προηγούμενο Π.Σ. στις 8 Μαΐου. Η εισήγηση της κ. Καλογήρου είχε απορριφθεί, καθώς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων.  Η Περιφερειακή Αρχή ξαναέφερε το ίδιο θέμα προς συζήτηση, με τη δικαιολογία πως η μη υπερψήφισή της εισήγησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Προς επίρρωση των ισχυρισμών της, επιστράτευσε τους Διευθυντές των υπηρεσιών, ώστε να μεταπείσει τους Συμβούλους, που καταψήφισαν την εισήγησή της.

Κατά την τοποθέτηση μας είπαμε τα εξής: «Με την συγκεκριμένη εισήγηση ζητείται ξανά, να μεταβιβαστεί από το Π.Σ. στην Οικονομική Επιτροπή η αρμοδιότητα να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών ως προς τα εκάστοτε επιτρεπόμενα χρηματικά όρια. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απευθείας ανάθεση επιτρέπεται, όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ, είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 20.000€. Η αρμοδιότητα αφορά την έγκριση των δαπανών, την κατάρτιση των όρων, τη σύνταξη των διακηρύξεων και τη διεξαγωγή και κατακύρωση κάθε μορφής δημοπρασιών και διαγωνισμών.

Η σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ., είναι η δεύτερη που συζητούνται οι απευθείας αναθέσεις που αφορούν ποσά μικρότερα των 20.000€. Διαπιστώσαμε πως με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, όπου οι απευθείας αναθέσεις συζητούνταν στην Οικονομική Επιτροπή, αρκετά σημαντικά θέματα δεν έφταναν ποτέ προς συζήτηση στο Π.Σ. Αρκετά από αυτά έχουν πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ ορισμένα έχουν και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς αφορούν ποσά αρκετών χιλιάδων €. Επομένως σωστά συζητούνται στο κατεξοχήν αποφασιστικό όργανο της ΠΒΑ, που είναι το Π.Σ.

Αν ψηφιστεί η εισήγηση της πλειοψηφίας, η Περιφερειακή Αρχή θα μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις στους επιχειρηματίες που επιλέγει με ποσά μέχρι 20.000€, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Π.Σ. Θα μεταβιβαστούν όλες οι απευθείας αναθέσεις στην Οικονομική Επιτροπή, που είναι ένα ολιγομελές όργανο, λιγότερο αντιπροσωπευτικό, που δεν έχει εκλεγεί άμεσα από τους πολίτες της ΠΒΑ. Αν γίνει δεκτή η εισήγηση, θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η δυνατότητα του Π.Σ. να ασκεί έλεγχο και να έχει λόγο στις αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής. Έχουμε τη γνώμη πως η κ Καλογήρου - αν της δινόταν η δυνατότητα - θα περιόριζε μέχρι την πλήρη κατάργηση τις συνεδριάσεις του Π.Σ. και θα ασκούσε διοίκηση η ίδια με τον στενό κύκλο των αντιπεριφερειαρχών της. Είναι αλήθεια πως η δημοκρατία και η άσκηση του κοινωνικού ελέγχου έχουν κόστος και απαιτούν χρόνο, όμως αυτός δεν είναι λόγος να τα περιορίσουμε ακόμα περισσότερο. Καταγγέλλουμε την υποβάθμιση του πολιτικού και αποφασιστικού ρόλου του Π.Σ. από την κ Καλογήρου, σε ένα ρόλο καθαρά διεκπεραιωτικό και διαχειριστικό. Όμως αναγνωρίζοντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που δημιουργούνται στη λειτουργία της ΠΒΑ, για μικροποσά που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια ενδιάμεση πρόταση. Δεχόμαστε να μεταβιβαστεί η συζήτηση των απευθείας αναθέσεων στην Οικονομική Επιτροπή, για ποσά της τάξεως των 1000€ ή ακόμα των 3000€. Όμως για μεγαλύτερα ποσά, οι απευθείας αναθέσεις να συζητούνται στο Π.Σ».

Μετά την τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και πριν ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων, η παράταξη της κ. Καλογήρου απέσυρε αιφνιδιαστικά την εισήγηση της. Διαπίστωσε προφανώς πως θα καταψηφιζόταν όχι μόνο από τους Συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και από Συμβούλους της πλειοψηφίας. Μπροστά στο ενδεχόμενο της νέας καταψήφισης και της αποκάλυψης του διχασμού που σοβεί στο εσωτερικό της παράταξης της κ. Καλογήρου, η πλειοψηφία προχώρησε σε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργεια. Απαγόρευσε την τοποθέτηση των Συμβούλων, που είχαν ζητήσει τον λόγο και εμπόδισε την ολοκλήρωση της συζήτησης. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και την αποχώρηση τους από την συνεδρίαση. Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση, πιστεύουμε πως είναι ανάγκη το Π.Σ, να συνεδριάσει με αποκλειστικό θέμα την αποκατάσταση της δημοκρατικής του λειτουργίας. Καταθέσαμε  σχετικό αίτημα στο προεδρείο, από κοινού με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 18|05|2017 16:54

Ένα από τα πιο χρήσιμα εφόδια που απέκτησα στη ζωή μου, είναι οι σπουδές μου στο Θέατρο. Η αιτία ήταν ένα απωθημένο: νεαρές φοιτήτριες της Φιλολογίας, η παρέα μου, μαζευόμασταν τα μεσημέρια στον τέταρτο όροφο της Φιλοσοφικής, για να ακούσουμε τον Σπύρο Ευαγγελάτο να ερμηνεύει Δεσποινίδα Τζούλια σε ένα αμφιθέατρο, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα. Η αφορμή υπήρξε το τέλος ενός μεγάλου έρωτα και η προσπάθεια τον πόνο τον συναισθηματικό να τον μετατρέψω σε δημιουργία.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια θητείας σε ένα από τα ωραιότερα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης, συνειδητοποίησα ότι το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού, με έμαθε να διεισδύω στα ενδότερα: της τέχνης και της ζωής και να ανακαλύπτω την αλήθεια, τη δική μου, της αισθητικής και των ανθρώπων. Άρχισα να καταλαβαίνω τη μαγεία αυτής της γνώσης, όταν βρέθηκα απέναντι σε μεγάλες παραστάσεις. Όταν στάθηκα για άλλη μια φορά απέναντι στον τρούλο του Μπρουνελέσκι. Όταν άρχισα να νιώθω την αλήθεια των σχέσεων από το βλέμμα των ανθρώπων. Δεν εννοώ μόνον τις ερωτικές σχέσεις. Σ’ αυτές η ειλικρίνεια είναι και η πιο αθώα. Είναι μικρό το διακύβευμα. Εννοώ τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τις σχέσεις σεβασμού. Τις σχέσεις οικειότητας. Τις σχέσεις εκτίμησης. Την προσποίηση.

Καθώς περνά ο καιρός νιώθω ότι τα μαθήματα εκείνα στο Θέατρο, στο Θέατρο του Κόσμου, στο αναγεννησιακό Theatrum Mundi, με προίκισαν με ένα αλάνθαστο ένστικτο να αποσυμβολίζω τα συναισθήματα και τις προθέσεις των άλλων και να επικοινωνώ τα δικά μου, ακόμη και χωρίς λόγια. Από τις κινήσεις του σώματος. Από το χαμόγελο. Από τον επιτονισμό στην επικοινωνία. Από την κατεύθυνση του βλέμματος. Από την ποιότητά του. Από το βλέμμα που γελά. Έμαθα αυτό το βλέμμα να αποζητώ κι αυτό να εμπιστεύομαι. Είναι το βλέμμα που δηλώνει αγάπη. Όχι απαραίτητα ερωτική. Συμπάθεια, κατάφαση, επιδοκιμασία, φιλικά συναισθήματα, είναι το αλληλέγγυο βλέμμα που γεννά η κατάφαση στον άλλον.

Ψάχνω πάντα να βρω σε ποιους γελά το βλέμμα όσων με περιστοιχίζουν, όσων νοιάζομαι και αγαπώ. Κάθε φορά που το αναγνωρίζω, μετρώ τη μεταξύ μας σχέση. Είναι ένα ταλέντο που πληγώνει. Μερικές φορές. Όπως και καθετί που είναι και λίγο τέχνη να το κατέχεις. Το Θέατρο με δίδαξε ότι η μια κορυφή του τριγώνου είναι ο πρωταγωνιστής. Οι άλλες δύο είναι η δράση, διατυπωμένη ως σενάριο και ερμηνευμένη ως σκηνοθεσία. Σε συνθήκες καθημερινής πραγματικότητας, αυτό σημαίνει ότι σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι δηλώνουν έμπρακτα τις πραγματικές τους διαθέσεις.

Το Θέατρο με δίδαξε να αποσυμβολίζω και να ελέγχω μια ακόμη συνιστώσα, που ο εικοστός αιώνας ανέδειξε ως κυρίαρχη στην ερμηνεία του θεατρικού φαινομένου: τον θεατή, δηλαδή σε όρους καθημερινής ζωής, τον ίδιο μου τον εαυτό. Μου δίδαξε να αυτοκυριαρχούμαι. Να συγκρατώ κάθε συναίσθημα απέναντι σε ακραίες συμπεριφορές: απέναντι στην αγένεια, στην υποκρισία, στη διαπόμπευση, στη νοσηρότητα, απέναντι στην κακία. Με έμαθε να στέκομαι παθητική και ταυτόχρονα ετοιμοπόλεμη. Κατάφερα πια να μην αντιδρώ, να προσποιούμαι την αφελή. Να μη ζητώ εξηγήσεις, να μη διεκδικώ, να μην επιχειρώ να αλλάξω τον κόσμο. Υπάρχουν σοβαρές αιτίες που ευθύνονται για τον τρόπο που ο κόσμος είναι όπως είναι. Δεν είμαστε (κι αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά) ικανοί να τις ακυρώσουμε. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν και αντιπαθούν τους άλλους με τον τρόπο που αγαπούν και κρίνουν τον εαυτό τους. Από τις φοβίες, τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές τους. Κι αυτές δεν καταπραΰνονται από καλοπροαίρετες διαθέσεις.

Από το Θέατρο έμαθα μια μεγάλη αλήθεια: Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παρατηρώ τους άλλους, να ακολουθώ την τροχιά του βλέμματός τους, όταν γελά, να καταλήγω στα δικά μου συμπεράσματα. Χωρίς να περιμένω το παραμικρό, χωρίς αποδοκιμάζω ούτε και να χειροκροτώ, όταν η πέφτει η αυλαία, όταν η παράσταση τελειώνει._

 

Καλυψώ Λάζου

Κατηγορία Πολιτική
- 18|05|2017 16:44

Την σύνταξη νόμου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα». Προ διμήνου είχε μιλήσει ακροθιγώς για το ζήτημα στην Βουλή χωρίς να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις. Με το προχθεσινό του άρθρο αιτιολογεί την αναγκαιότητα της νομοθετικής παρέμβασης σημειώνοντας ότι «λόγω του πλαισίου λειτουργίας αλλά και του σκοπού της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, είναι αδύνατη η ρύθμιση των δανείων αυτών υπό τις ίδιες συνθήκες και με τα ίδια χρηματοοικονομικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι λοιπές τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό ότι η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ δεν μπορεί να εφαρμόσει το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να ανταλλάξει ακίνητα με χρέος, να συμμετέχει σε πλειστηριασμούς για την απόκτηση ακινήτων με σκοπό τη διαγραφή χρέους, να ανταλλάξει χρέος με μετοχικό κεφάλαιο, να προχωρήσει σε διαχωρισμό οφειλής, να διαγράψει κεφάλαιο, να περιορίσει την απαίτησή της στο ύψος των καλυμμάτων της». Ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της ΕΑΣ Λέσβου, καθόσον είναι μια από τις υπερχρεωμένες συνεταιριστικές οργανώσεις που ο κύριος όγκος των οφειλών της είναι στην Αγροτική Τράπεζα. Στην ΑΤΕ, που από το 2012 βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, έχουν συσσωρευμένα χρέη και πολλοί άλλοι συνεταιρισμοί του νησιού.

«Είναι ανάγκη επομένως -σημειώνει στο άρθρο του αυτό, ο Β. Αποστόλου- να γίνει ειδική νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάτι τέτοιο επιχείρησε το Φεβρουάριο του 2014 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που έφερε στη Βουλή, υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων, μια τροπολογία για την αντιμετώπιση των τότε ενυπόθηκων υπερήμερων δανείων της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και την ενσωμάτωσε στο Ν. 4235/2014.

Ως εισηγητής τότε του ΣΥΡΙΖΑ είχα στοιχηματίσει, ότι δεν θα υπάρξει ούτε μια περίπτωση εφαρμογής του. Και επαληθεύτηκα για δύο λόγους, ο πρώτος ήταν ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί γιατί δεν στηριζόταν σε στοιχεία που να τεκμηρίωναν τη δυνατότητα των υπόχρεων να ανταποκριθούν κι ο δεύτερος γιατί ήταν μια επανάληψη των γνωστών στον αγροτικό χώρο ρυθμίσεων που έκανε η πρώην ΑΤΕ με σκοπό να τακτοποιεί το χαρτοφυλάκιό της αλλά και να μετατοπίζει τα προβλήματα υπερχρέωσης.

Κι όμως πρέπει να βρεθεί λύση. Καταρχήν οι συγκεκριμένες οφειλές ύψους 3,5 δις ευρώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, ούτε κατ’ ελάχιστον να πληρωθούν από τους οφειλέτες φυσικά πρόσωπα - αγρότες και κυρίως από τους συνεταιρισμούς. Κι ούτε βεβαίως πρόκειται να καλυφθούν από το τυχόν πλειστηρίασμα που μπορεί να προκύψει μέσα από αναγκαστικού χαρακτήρα διαδικασίες στις υποθηκευμένες εγκαταστάσεις, εξοπλισμούς και ακίνητα που συνδέονται με τα χρέη», τονίζει ο υπουργός.

 

Νομική ρύθμιση για τους συνεταιρισμένους

Η αναφορά του στους αγρότες βασίζεται στο νομικό καθεστώς που ισχύει για τους συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης. Με βάση το νόμο, οι συνεταιρισμένοι αγρότες έχουν υποχρέωση να καλύψουν τα χρέη των συνεταιρισμών στους οποίους συμμετέχουν σε ένα ποσοστό. Η νομική ρύθμιση αυτή εμπεριέχεται στα καταστατικά των συνεταιρισμών και σε άλλες περιπτώσεις προβλέπεται η κάλυψη στο διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχει ένας παραγωγός και σε άλλες περιπτώσεις προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης των ζημιών. Για παράδειγμα, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, τα χρέη της ΕΑΣ Λέσβου σε περίπτωση εκκαθάρισης της, θα καλυφθούν από τους συνεταιρισμούς - μέλη στο 40πλάσιο της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας. Η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει το Υπουργείο, επιδιώκει να διαχωρίσει την αστική περιουσία από την αγροτική περιουσία (στον όρο «αγροτική περιουσία» πιθανότατα περιλαμβάνονται εκτός από την αγροτική γη και οι παραγωγικές μονάδες των συνεταιρισμών, όπως είναι ελαιοτριβεία, αποθήκες ζωοτροφών, τυποποιητήρια ελαιολάδου και αγροτικών προϊόντων κλπ.) κάθε δανειολήπτη, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

 

Σύνθετα προβλήματα

Η αγροτική μεταφέρεται στον ΟΔΙΑΓΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης, που έχει συστήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η δεύτερη μένει στη διάθεση της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σε όσους από τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα - αγρότες έχουν βιώσιμη προοπτική, εκχωρείται για χρήση η υποθηκευμένη αγροτική τους περιουσία. Σε εκείνους που δεν έχουν βιώσιμη προοπτική, εκχωρείται για χρήση σε άλλα συνεργατικά σχήματα της περιοχής που πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην περίπτωση των μεμονωμένων αγροτών, είναι φανερό πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν οι τράπεζες δεχθούν το πλαίσιο που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Στην περίπτωση των συνεταιρισμών, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Διότι τα εμπλεκόμενα συμφέροντα, τραπεζικά, επιχειρηματικά κλπ., έχουν κάθε λόγο να σταματήσουν τέτοιες διαδικασίες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παραγωγικές μονάδες αγροτικών συνεταιρισμών έχουν υποθηκευτεί για να καλύψουν δάνεια που πήραν κατά το παρελθόν αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Με λίγα λόγια, η προσπάθεια που ξεκινάει το Υπουργείο, είναι εξαιρετικά δύσκολη και είναι άγνωστο αν θα οδηγήσει σε αίσιο αποτέλεσμα. Κι επιπλέον απαιτείται να ομονοήσουν πολλοί και διαφορετικοί φορείς για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος.

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top