FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|05|2017 21:10

Περπατώντας στα σοκάκια του Μολύβου και βλέποντας έξω από ένα χαριτωμένο κατάστημα ένα αυτοκόλλητο με την ένδειξη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, έπεσα σε έναν δικό μας καλλιτέχνη που τον ξέρουν λίγοι -μα καλοί- στο νησί και πολλοί περισσότεροι εκτός! Είναι ο Θεόφιλος Μαντζώρος, σχεδιαστής κοσμημάτων και ιδιοκτήτης του «Mythos Art Gallery», που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ισορροπία που θα συνδέει και θα εμπνέει κάθε κομμάτι του κοσμήματος με το άτομο που θέλει να το φορέσει.

Ο Θεόφιλος Μαντζώρος γεννήθηκε στην κεντρική Αφρική το 1968. Οι εφηβικές του ανησυχίες και τα πρώτα του φτερουγίσματα στον κόσμο της τέχνης τον οδήγησαν στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η τυχαία συνάντησή του με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας στην κρατική σχολή της Αθήνας τον κέρδισε ολοκληρωτικά και τον κράτησε για πάντα κοντά της.

Συνεχίζοντας τις σπουδές του, το 2008 αποκτά πιστοποίηση γεμολόγου, δηλαδή ειδικού σε πολύτιμους λίθους (σε διαμάντια και σε έγχρωμες πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες). Εμπνευσμένος από την παράδοση και την ιστορία του τόπου καταγωγής των γονιών του, τη Λέσβο, δημιουργεί πρωτότυπα και αυθεντικά κομμάτια υψηλής ποιότητας και τεχνικής αρτιότητας που αποπνέουν γνησιότητα, το παρελθόν και το σήμερα της αιολικής γης, των λιόδεντρων, του ανέμου, της θαλασσινής αύρας.

Ο ίδιος διευκρινίζει: «Από το 1990 που ζω και εργάζομαι στη Μήθυμνα της Λέσβου, καθετί γύρω από τη λεσβιακή φύση με συναρπάζει και ξυπνά μέσα μου χίλιες μνήμες που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι υπήρχαν βαθιά μέσα μου κλειστές. Ένα δένδρο για παράδειγμα, που κοιτάζοντας τον γερασμένο του κορμό, χιλιοβασανισμενο και ανεμοδαρμένο, να προσπαθεί να επιβιώσει κρατώντας μέσα του σφιχτά ασφαλισμένη την ουσία της ζωής και της ενέργειάς του, κέντρισε τη φαντασία μου και την ψυχή μου και έβγαλε από τα χεριά μου τη δύναμη της αγάπης για τη ζωή αποτυπωμένα σε χρυσό ή σε ασημί στη συλλογή δένδρο».

 

Στο εξωτερικό

Ο Θεόφιλος Μαντζώρος έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες τόσο της μακρινής Ασίας όσο και της Ευρώπης, ιχνηλατώντας τον πολιτισμό και την ιστορία τους, πηγή ανανέωσης της έμπνευσης και της ευαισθησίας του.

Εκτός από την παρακολούθηση της ιστορίας των αρχαϊκών κοσμημάτων και αντικειμένων, έχει παρουσιάσει μέρος της δουλειάς του σε ομαδικές εκθέσεις κοσμημάτων το 1999 στη Νέα Υόρκη με τίτλο «metropolis», διακρινόμενος για το πρωτοποριακό του design, καθώς και σε γκαλερί της Ρώμης, εντυπωσιάζοντας τους φιλοτέχνους και αποσπώντας ευνοϊκότατα σχόλια και κριτικές. Επιπλέον, το 2001 παραδίδει φάκελο συνεργασίας στη εταιρεία «Εύσημον» για τα κοσμήματα της Ολυμπιάδας του 2004, ενώ το ίδιο διάστημα δημιουργεί μια συλλογή σε μινιμαλιστικές φόρμες σε ασήμι με σμάλτο, ονομάζοντάς τες «μυρωδιές ζωής» για την παρουσίαση της χειμερινής κολεξιόν του οίκου «Πολάτωφ». Το καλοκαίρι του 2002, γλυπτές ασημοσκάλιστες δημιουργίες του εκτέθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μουσείου Σιγρίου, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον των επισκεπτών.

 


Με επιτυχία έγιναν δεκτές οι δημιουργίες του, εμπνευσμένες από την κουλτούρα της Ανατολής, αρμονικά δεμένη με μοντέρνες φόρμες σημειολογικής σημασίας σε κοσμήματα

 

Εκθέσεις

Ομαδικές εκθέσεις : 1999-2000: στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού».

2000: Στην Πινακοθήκη της Μήθυμνας.

2001: Στο Α΄ Φεστιβάλ Σκέψης στη Λέσβο.

2002: Το καλοκαίρι στο Επιμελητήριο Λέσβου.

2002: Στο χαμάμ Μυτιλήνης.

2003: Στην Πλατεία Σαπφούς, στον Μύλο της Λουτρόπολης Θερμής, στην Πέτρα Λέσβου, στο Επιμελητήριο Λέσβου και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου.

2016: Παρουσίαση της δουλειάς του σε γκαλερί της Κωνσταντινούπολης.

 

Πωλητήρια μουσείων

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Κατηγορία Κοινωνία
- 13|05|2017 18:43

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τροποποίηση των αιτήσεων του ΚΕΑ-«Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», με την οποία οι δικαιούχοι δημότες μπορούν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να λαμβάνουν τρόφιμα και άλλα είδη υλικής βοήθειας από το ΤΕΒΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Δ23/οικ.17108/875/2017 - ΦΕΚ 1474/Β/28-4-2017 Υπουργικής Απόφασης.

Η τροποποίηση μπορεί να γίνει είτε -για όσους δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές- μέσω των είδη γνωστών δημοτικών σημείων υποδοχής των αιτήσεών τους, είτε απευθείας από τον δικαιούχο ηλεκτρονικά στο keaprogram.gr. και ο αιτών/ούσα επιλέγει το πεδίο που είναι διαθέσιμο στη φόρμα της αίτησης του ΚΕΑ, όπως απεικονίζεται. Μόλις ο χρήστης επιλέξει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στο ΤΕΒΑ, πρέπει να επιλέξει και τον Κοινωνικό Εταίρο -τον Δήμο Λέσβου εν προκειμένω- και το Σημείο Διανομής απ’ όπου επιθυμεί να εξυπηρετείται (όπου αυτά είναι διαθέσιμα) από σχετική λίστα επιλογών ανάλογα με τον Δήμο κατοικίας του νοικοκυριού.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 13|05|2017 17:24

Στα 4,28 ευρώ έκλεισε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χάεν της Ισπανίας χθες 11 του Μάη, η τιμή του παρθένου διαμορφώθηκε στα 3,99 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιομηχανικού άσσου στα 3,90 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ίδρυμα «Olivar». Στην Ιταλία οι μέσες τιμές χονδρικής ελαιολάδου την πρώτη εβδομάδα του Μάη, που δίνει το ινστιτούτο «ISMEA», ανέρχονται στα 5,91 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο, στα 3,99 ευρώ για το παρθένο και στα 3,24 ευρώ για το βιομηχανικό. Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ακολουθούν μια ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς ως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν σταθερά στα 6,00 ευρώ ανά κιλό. Αμετάβλητες είναι οι τιμές του παρθένου ελαιολάδου και ανοδικές οι τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ίδιου ινστιτούτου, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 4,09 ευρώ την πρώτη εβδομάδα του Μάη, η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 3,90 ευρώ το κιλό, η τιμή του ραφιναρισμένου ελαιολάδου στα 3,98 ευρώ το κιλό και η τιμή του ραφιναρισμένου πυρηνελαίου στα 2,59 ευρώ το κιλό. Στην Τυνησία η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μάη στα 4,25 ευρώ το κιλό, η τιμή του βιολογικού ελαιολάδου στα 4,53 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 3,55 ευρώ το κιλό. Στην Ελλάδα καταγράφονται οι χαμηλότερες μέσες τιμές χονδρικής στο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου «ISMEA». Ειδικότερα, η τιμή του έξτρα παρθένου ήταν 3,94 ευρώ το κιλό, η τιμή του παρθένου 3,63 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου 3,36 ευρώ το κιλό.

Μέσες τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Τυνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ISMEA

 

Χαμηλότερη στη Λέσβο

Στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου κυμαίνονται από τα 3,60 ως τα 3,97 ευρώ το κιλό. Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του νησιού αγοράζουν το λάδι από τους παραγωγούς από 3,60 ως 3,70 ευρώ. Στην Πελοπόννησο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 3,80 ως 3,90 για το έξτρα παρθένο και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν πάνω από τα 4,00 ευρώ. Η τιμή παραγωγού στη Λέσβο είναι η χαμηλότερη και παραμένει εδώ και πολύ καιρό στα 3,40 ευρώ το κιλό. Η τιμή παραγωγού για το βιομηχανικό «πεντάρι» διαμορφώνεται στα 2,60 ευρώ στη Λέσβο, ενώ στην περιοχή του Αιγίου ανέρχεται στα 2,70 ευρώ το κιλό.

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία οδηγούν τις τυποποιητικές επιχειρήσεις της χώρας προς την ισπανική αγορά, όπου εκτιμούν ότι μπορούν να βρουν επαρκείς ποσότητες ελαιολάδου για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι τιμές που δίνουν στους προμηθευτές τους ανέρχονται ως τα 4,20 ευρώ το κιλό, αναφέρει το Olivenews.gr.

 

Μέσες τιμές χονδρικής ελαιολάδου στην Ιταλία την πρώτη εβδομάδα του Μάη σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISMEA

 

Οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στην Χαέν της Ισπανίας από 12 Απριλίου ως 11 Μάη, σύμφωνα με το ίδρυμα "Olivar"

 

Θα συνεχιστεί η άνοδος;

Το εύλογο ερώτημα που θέτει αυτήν την ώρα κάθε ελαιοπαραγωγός, έμπορος και τυποποιητής είναι αν θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών παραγωγού. Κι αν ναι, πού θα φθάσει;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αυτήν την περίοδο βγαίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοπαραγωγική χρονιά. Δηλαδή γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τον όγκο του λαδιού που θα παραχθεί τον χειμώνα 2017 - 2018. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι ασφαλείς, ωστόσο πάντα χρησιμοποιούνται από τους εμπόρους για να μειώσουν τις τιμές. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην Ισπανία δεν ήταν ικανοποιητικές οι βροχοπτώσεις. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Η εξέλιξη της κατανάλωσης ελαιολάδου δείχνει ότι η ζήτηση του προϊόντος συνεχίζει να κινείται ανοδικά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εξαίρεση αποτελούν οι ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, όπου καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης.

Στην Ελλάδα η πτώση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου είναι πολύ μεγάλη κι αυτό κάνει τους τυποποιητές να στρέφονται στις διεθνείς αγορές, κυρίως στην Ευρώπη και λιγότερο στις χώρες της νότιας Αφρικής και άλλου.

Δεδομένων των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που επικρατούν στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου, θεωρούμε ότι τα περιθώρια ανόδου των τιμών παραγωγού στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Επιπλέον, όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο αυξάνεται το ρίσκο για απότομη πτώση. Ειδικά για τη Λέσβο όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ελλάδα θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα αν οι παραγωγοί ελαιολάδου πουλήσουν απευθείας το προϊόν σε τοπικές τυποποιητικές επιχειρήσεις. Αρκεί δηλαδή η παράκαμψη ορισμένων από τους πολυάριθμους μεσάζοντες για να δουν καλύτερες τιμές. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να αναμένουν τη βελτίωση των τιμών είναι πιθανό να πετύχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές. Αλλά αυτό είναι μια απόφαση που θα την λάβει κάθε παραγωγός με βάση τις δικές του ανάγκες.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|05|2017 16:51

Το βιβλίο του Απόστολου Γονιδέλλη «Τέρπανδρος Αντισσαίος, ο θεμελιωτής της ελληνικής μουσικής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα», θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο φιλόλογος-συγγραφέας Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και ο συγγραφέας Απόστολος Γονιδέλλης, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Ντέσσυ Κομνηνού. Εκτός από την «Αιολίδα», τη βιβλιοπαρουσίαση οργανώνουν ο Δήμος Λέσβου και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης (ΦΟΜ). Επίσης, θα ακουστεί μουσική από το συγκρότημα «αρχαίων ελληνικών οργάνων» «Εύελδωρ», όπως ακουγόταν από την εφτάχορδη λύρα του μεγάλου Αντισσαίου μουσικού αλλά και από τη βάρβιτο της Σαπφούς.

Ο Απόστολος Γονιδέλλης γεννήθηκε στα Λουτρά της Λέσβου και ασχολείται πολλά χρόνια με τα γράμματα. Εδώ και πολύ καιρό ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα με την ελληνική προϊστορική παράδοση και το ελληνικό κοσμογονικό και θεογονικό σύστημα. Θεωρείται δε ένας από τους λίγους εξειδικευμένους ερευνητές των έργων του Ησιόδου. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει δώσει, και συνεχίζει να δίνει, μεγάλο αριθμό διαλέξεων προωθώντας θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό. Εκτός όλων αυτών, είναι ενεργό μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς συλλόγους και οργανισμούς.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|05|2017 16:19

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και Αμφιλεγόμενες Ιστορίες: Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας θα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες του με ελεύθερη είσοδο από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

 

Η έκθεση του Ελύτη

Στις 12:00 το μεσημέρι, οι συνεργάτες του Μουσείου θα ξεναγήσουν το κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά στους επιμέρους χώρους του αλλά και στη μόνιμη έκθεση «Η Λέσβος του Οδυσσέα Ελύτη», ο παππούς του οποίου υπήρξε ο ιδρυτής του Ελαιοτριβείου Βρανά, καθώς και στον ειδικό χώρο έκθεσης έργων σύγχρονων ζωγράφων, εμπνευσμένων από την ελιά και το ελαιοτριβείο.

Το γεγονός ότι το Ελαιοτριβείο Βρανά αποτελεί ένα ευδιάκριτο ίχνος της καταγωγής του ποιητή καθώς και ο εορτασμός των εκατό χρόνων από τη γέννησή του το 2011 στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο με θέμα τη βαθιά σχέση του ποιητή με τη Λέσβο, μια σχέση που ξεπερνά τους δεσμούς του αίματος και της οικογενειακής καταγωγής.

Η έκθεση για τον Ελύτη παρουσιάζεται σε έναν απρόσμενο και ταιριαστό συνάμα χώρο: στη λαδαποθήκη του λιοτριβιού του παππού του. Στέκεται κανείς εδώ ή έξω, στην αυλή με το φουγάρο και τη χαβούζα, και αντικρίζει ή αφουγκράζεται τα ίδια εκείνα στοιχεία που συχνά προβάλλουν στους στίχους του ποιητή: τη Λέσβο, τη Γέρα, τους ξωμάχους, την ελιά, το λάδι, τα λιοτρίβια, τα πιθάρια, τη στέρνα.

Οι ενότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  1. Χρονολόγιο: Λεπτομερές και φωτογραφικά τεκμηριωμένο χρονολόγιο της ζωής και της δημιουργικής πορείας του ποιητή.
  2. Η Λέσβος στο έργο του Ελύτη: Αποδελτίωση των αναφορών του Οδυσσέα Ελύτη στο νησί της καταγωγής του, οι οποίες εντοπίζονται διάσπαρτες στο ποιητικό του έργο.
  3. Ο Ελύτης στη Λέσβο: Εικονογραφημένη αναφορά στα ταξίδια που, με διάφορες αφορμές, πραγματοποίησε ο ποιητής στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της ζωής του.
  4. Σαπφώ: Η πνευματική σχέση του Ελύτη με τη Σαπφώ, όπως ορίζεται από τα κείμενά του, από την απόδοση στα νέα ελληνικά των ποιημάτων της, την οποία πραγματοποίησε και από τις διαφανογραφίες-σχόλια που φιλοτέχνησε εμπνευσμένος από το έργο της.
  5. Κριναγόρας: Μεταφρασμένα ποιήματα του Λέσβιου επιγραμματοποιού του 1ου μ.Χ. αιώνα από τον Οδυσσέα Ελύτη, πλαισιωμένα από σχόλια του ποιητή για τον αρχαίο ομότεχνό του και πέντε εικαστικά έργα του εμπνευσμένα από θέματα του Κριναγόρα.
  6. Θεόφιλος: Η άποψη του Οδυσσέα Ελύτη για τη μορφή και το έργο του μεγάλου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου, όπως διατυπώνεται στο εκτενές δοκίμιό του «Ο ζωγράφος Θεόφιλος», πλαισιωμένη από σχετικά φωτογραφικά τεκμήρια.

Επίσης, στο χώρο της έκθεσης, σε ειδική μεγάλη οθόνη, προβάλλεται σε συνεχή ροή κινηματογραφικό υλικό διάρκειας μίας ώρας, το οποίο αναφέρεται στον Οδυσσέα Ελύτη. Τηλέφωνο επικοινωνίας Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά: 22510 82007.

Κατηγορία Πολιτική
- 13|05|2017 16:14

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου είχαν την Τρίτη 9 Μαΐου στο Υπουργείο ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, συνοδευόμενος από τον συντονιστή αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατή Νικολάου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος γύρω από τον αγροτικό τομέα που έθεσε στον υπουργό ο κυβερνητικός βουλευτής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης του αγροκτήματος του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος Λέσβου, τονίσθηκε από τον υπουργό ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο η διευθέτησή του. Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως είναι ισχυρή η πολιτική βούληση να στηρίξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό πρωτοβουλίες και συλλογικά εγχειρήματα αξιοποίησης και ανάδειξης πρότυπων κτημάτων. Ενημέρωσε, επίσης, για το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο προωθεί τέτοιου είδους δράσεις.

Σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών νησιών Αιγαίου, ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως αποτελεί δέσμευση του αρμόδιου επιτρόπου, η οποία αναμένουμε να υλοποιηθεί. Προ μηνών, είχε ανακοινωθεί η αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος που θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες των νησιών του Αιγαίου και ίσως να αυξηθούν τα αγροτικά προϊόντα που επιδοτούνται. Μέχρι σήμερα η αύξηση της πίστωσης από τα 25 στα 40 εκατ. ευρώ δεν έχει υλοποιηθεί.

Για την πληρωμή των βιοκαλλιεργητών ο υπουργός ανέφερε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων για το έτος 2015 και σύντομα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, ενώ στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας που θα προκηρυχτεί μετά το καλοκαίρι θα διαφοροποιηθούν τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων.

Τέλος, σχετικά με την απλοποίηση της εφαρμογής της ΚΥΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, υποσχέθηκε ότι θα συναινέσει ως συναρμόδιο Υπουργείο στην απλοποίηση της εφαρμογής της και την ένταξη υλοποίησης των απαραίτητων επενδύσεων στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ σημείωσε ότι βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης και οι πρώτες πληρωμές έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

Κατηγορία Αγρότες
- 13|05|2017 15:19

Μεγάλο μέρος της ομιλίας τού αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή αφιερώθηκε στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ο υπουργός απάντησε στην κριτική της Ν.Δ. με αντεπίθεση και χρέωσε στην αντιπολίτευση πολλές από τις στρεβλώσεις του προγράμματος κι -όπως ήταν φυσικό- θύμισε ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου παρέλαβε βαλτωμένο το πρόγραμμα και τους βιοκαλλιεργητές απλήρωτους επί σειρά ετών. Τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσιρώνης είναι βάσιμα, ωστόσο η κριτική προς τα πεπραγμένα των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποτελεί απάντηση στα υφιστάμενα προβλήματα. Το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κατασταλάξει σε μια συγκεκριμένη απόφαση για το τι θα κάνει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις παρατάσεις, τόνισε ότι δόθηκαν για να αντιμετωπισθούν προβλήματα που είχαν οι κτηνοτρόφοι της βόρειας Ελλάδας. Επίσης, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ασύμφορη τη συμμετοχή στο πρόγραμμα όσων έχουν αροτραίες καλλιέργειες. Η έγκριση στη βιολογική γεωργία μόνο των αιτήσεων που περιελάμβαναν εκτάσεις με περιοχές Natura, κατά τον υπουργό, είναι ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, που είχε θεσπίσει τη ρύθμιση αυτήν στον σχεδιασμό του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία, τόνισε: «Εμείς ξέραμε ότι ήταν πιθανόν να επαναπροκηρύξουμε το μέτρο της κτηνοτροφίας, αυτό που κάνουμε τώρα δηλαδή. Όμως, ένα ήταν σίγουρο: Εάν δεν το επαναπροκηρύσσαμε και μοιράζαμε τα λεφτά έστω στους NATURA, τα λεφτά που θα έπαιρναν αυτοί οι κτηνοτρόφοι, αν δεν είχαμε κάνει τη διόρθωση και την παράταση, θα ήταν ψιχία».

 

Συγκαλλιέργειες και πολυκαλλιέργειες

Ακόμη, θύμισε τα προβλήματα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια με τα μετακινούμενα και τα πολυώροφα χωράφια, καταστάσεις που ισοδυναμούν με ανοσιούργημα, που τις απέδωσε στο πελατειακό κράτος που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ένα σημείο της ομιλίας του κ. Τσιρώνη που δείχνει ορισμένους από τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι αυτό που μιλάει για τη συγκαλλιέργεια, την πολυκαλλιέργεια και τα green logistics. Συγκεκριμένα είπε: «Συγκαλλιέργεια. Ξέρετε τη λέξη συγκαλλιέργεια; Ξέρετε τη λέξη πολυκαλλιέργεια; Γνωρίζετε το γεγονός ότι κόβονταν από τα προγράμματά σας βιοκαλλιεργητές επειδή έβαζαν τριφύλλι κάτω από την ελιά για να δώσουν άζωτο και το είχατε αυτό εξαιρέσει; Γνωρίζετε το γεγονός ότι είναι στη φύση της βιοκαλλιέργειας να έχουμε πάρα πολλά φυτά στις βραγιές, γιατί έτσι λειτουργεί η βιολογική γεωργία κι εσείς αυτά τα κόβατε; Κι αυτά τα διορθώσαμε την ύστατη στιγμή. Μιλήσατε και για στρατηγικό σχέδιο. Ναι, εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο. Έχω μιλήσει επανειλημμένα -και δεν με παίρνει ο χρόνος σήμερα- και για τα green logistics. Τον νόμο που τώρα βάζουμε στην ΚΕΝΕ κι έρχεται στη Βουλή να δούμε θα τον ψηφίσετε; Και εκεί βάζουμε επιτέλους τους δύο μήνες που λέει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα νωπά».

 

 

Μετά το φιάσκο τι;

 

Πριν από 20 ημέρες περίπου έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ζήτημα των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Από τη σύσκεψη αυτήν δεν προέκυψε κάποια ανακοίνωση ή έστω διαρροή. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απόφαση.

Την εκτίμηση αυτήν επιβεβαιώνουν τα όσα είπαν στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή οι κ.κ. Τσιρώνης και Αποστόλου. Ο πρώτος μίλησε για επαναπροκήρυξη του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας και ο δεύτερος για τροποποίηση των όρων της τελευταίας προκήρυξης. Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν οι πόροι για να ικανοποιηθούν οι 65.000 αιτήσεις. Είναι, λοιπόν, φανερό πως η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει αποφασίσει ως τώρα τι θα κάνει.

Από τα λεγόμενα του κ. Τσιρώνη είναι σαφές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει περισσότερες επιδοτήσεις σε περισσότερους βιοκαλλιεργητές. Κανείς δεν θα διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη στόχευση. Όμως, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι πόροι, είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Ακόμη χειρότερα, το πολύ μεγάλο πλάτεμα του προγράμματος οδήγησε τελικά στην ακύρωση του ένα σκέλους της προκήρυξης και στη μερική ακύρωση του άλλου σκέλους.

Αν υπήρχε η δυνατότητα να μεταφερθούν πόροι από άλλα προγράμματα με χαμηλή απορροφητικότητα, σίγουρα θα είχε αξιοποιηθεί. Το ότι δεν έγινε κάποια κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση ως τώρα δείχνει πως είτε υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον σχεδιασμό του προγράμματος, είτε οι κοινοτικές αρχές δεν εγκρίνουν τόσο μεγάλη αναμόρφωση του προγράμματος. Θυμίζουμε ότι, με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, οι υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές ζητούν 1,5 δις ευρώ όταν η προκήρυξη διέθετε 0,4 εκατ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης είναι 5 δις ευρώ.

 

  

 

Ορισμένες αλήθειες για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετώπισε τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ως μια δυνατότητα να μοιράσει πρόσθετες επιδοτήσεις στον αγροτικό κόσμο. Στόχος του σχεδιασμού αυτού ήταν να απαλύνει τις επιπτώσεις από τους πρόσθετους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι μικροί παραγωγοί. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπήκαν κριτήρια μοριοδότησης των αιτήσεων. Μόνο που το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, που φυσικά δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά.

Από τις επιδοτήσεις της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας εισπράττουν μεγάλα ποσά οι σύμβουλοι των παραγωγών και κυρίως οι πιστοποιητικές εταιρείες. Η αγορά των μελετητικών γραφείων είναι ανοιχτή και κάθε γεωπόνος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του γραφείο και να εξυπηρετεί αγρότες. Δεν ισχύει το ίδιο με τις πιστοποιητικές εταιρείες. Με διάφορα νομικά και τεχνικά τερτίπια έχει δημιουργηθεί ένα κλειστό κλαμπ επιχειρήσεων που στην ουσία έχουν μοιράσει την αγορά και έχουν σίγουρη αμοιβή, αφού τα χρήματα που βάζουν στα ταμεία τους είναι ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων που έχουν οι βιοκαλλιεργητές - βιοκτηνοτρόφοι. Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργεί και η αγορά των εφοδίων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και κτηνιατρικών σκευασμάτων που απευθύνονται στους βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφους.

Όλη αυτή η κατάσταση επιτρέπει σε όσους δεν εντάσσονται στα επιδοτούμενα προγράμματα να μη μετατρέπουν σε βιολογικές τις καλλιέργειές τους. Έτσι τα βιολογικά προϊόντα, αντί να κερδίζουν τη μάχη από τα συμβατικά προϊόντα, παραμένουν επί δεκαετίες ένα μικρό τμήμα της αγοράς.

Η ηγεσία του Υπουργείου γνωρίζει πολύ καλά τα παραπάνω, ωστόσο απέφυγε να προβεί στις αναγκαίες τομές που θα άλλαζαν τη ροή των πραγμάτων. Η επιλογή αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων οδήγησαν σε αποτυχία την προσπάθεια να δοθούν περισσότερες επιδοτήσεις σε περισσότερους αγρότες από τα δύο προγράμματα.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Κατηγορία Βήμα Διαλόγου
- 13|05|2017 14:08

Ο λόγος φυσικά για την επιχειρούμενη διάσπαση του καλλικράτειου Δήμου Λέσβου εν όψει των επικείμενων αλλαγών στον Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»). Διανύοντας ήδη την δεύτερη του θητεία στο νησί, ο μετονομασθείς και ως «Κακοκράτης» φορτώθηκε στην πλάτη του, όλα τα κακά του τόπου. Και πλέον, ως αποδιοπομπαίος τράγος, εξωθείται στον γκρεμό ελπίζοντας σε μια νέα χωροταξική δομή, στο πλαίσιο της νέας μεταρρυθμιστικής αναλαμπής.

Βασικό επιχείρημα για το δυσ- ή και α-διοίκητο του Δήμου αποτέλεσε, όλα αυτά τα χρόνια, το μεγάλο μέγεθος του, ο οικιστικός κατακερματισμός και η γεωγραφική απομόνωση τμήματος του νησιού. Σε αυτή τη θεώρηση, εδράζεται η νέα πρωτοβουλία για την άρον - άρον διάσπαση του σε μικρότερους, η οποία -εν πολλοίς- προσφέρεται και ως πανάκεια στις υπάρχουσες δυσλειτουργίες. Ειδικά η καινοφανής άποψη ότι σώνει και καλά να σπάσει ο Δήμος και όσα κομμάτια θέλει ας γίνει, θυμίζει γεροντοκόρη που αναζητεί εναγωνίως γαμπρό προς αποκατάσταση. Τα αποτελέσματα γνωστά. Δυστυχώς, τα λάθη που έγιναν κατά την ενοποίηση του Δήμου δείχνουν να επαναλαμβάνονται. Έλλειψη σχεδιασμού, ουσιαστικής τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας, ποσοτικοποίησης πλεονεκτημάτων/μειονεκτημάτων και ένταξης της πρότασης στο ευρύτερο διαμορφούμενο χωροκοινωνικό πλαίσιο. Ακόμα και η ιδέα για δημιουργία μητροπολιτικού δήμου, μάλλον αποτελεί μια μεσοβέζικη λύση για την άμβλυνση και το συγκερασμό των αντικρουόμενων απόψεων παρά αναπτυξιακή πρόταση.

Αυτή όμως η θεώρηση εκτιμάται ως ιδιαίτερα προβληματική, καθώς δεν εστιάζει και πάντως δεν προσφέρει λύσεις σε δύο βασικά ζητήματα που κατά κύριο λόγο δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη. Στην έλλειψη πόρων και στην απουσία αρμοδιοτήτων στις κοινότητες. Θέματα που προφανώς δεν αντιμετωπίζονται με την διάσπαση του Δήμου αλλά απαιτούν αφενός ισχυρή διεκδίκηση και αφετέρου αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για άλλη μια φορά εισερχόμαστε σε μια περίοδο ομφαλοσκόπησης. Ιδιαίτερα τώρα που ενώ ξεκινά η συζήτηση για θεσμικά ζητήματα, το ενδιαφέρον στο νησί στρέφεται κατά κύριο λόγο στο χωροταξικό επίπεδο. Ας έχουμε κατά νου ότι οι διαφαινόμενες αλλαγές θα έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις από την διατήρηση της υπάρχουσας δομής του Δήμου.

Επίσης, είναι πλέον πασιφανές ότι η περίφημη ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού δεν θα προέλθει από τη διάχυση λειτουργιών του κέντρου προς την περιφέρεια. Δυστυχώς, το μυτιληνοκεντρικό μόρφωμα θα συνεχίσει να λειτουργεί με κοντόθωρο σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε επιπλέον επιβάρυνση της πόλης. Οπότε αποτελεί αναγκαιότητα η ενεργοποίηση και δημιουργία νέων δομών από τα περιφερειακά κέντρα, που θα εξαναγκάσουν σε διασπορά πόρων και λειτουργιών. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το Μουσείο Σιγρίου, για το πώς λειτούργησε αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, μια άλλη παράμετρος που δυστυχώς παραγνωρίζεται, είναι η διαφορετική κουλτούρα που σιγά - σιγά χτίζεται, έστω και με ανορθόδοξους τρόπους, και αφορά στην ενιαία αντιμετώπιση και διαχείριση θεμάτων σε επίπεδο νησιού. Αν συγκριθεί η διαχείριση της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ ή του εργοστασίου της ΔΕΗ σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, προφανώς διακρίνεται η ποιοτική διαφορά. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, θα είναι πολύ σημαντικές και θα αλλάξουν άρδην τον κοινωνικό ιστό. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ, καταδεικνύουν ότι η κρίση που δεν ζήσαμε, χτυπάει πλέον την πόρτα του νησιού. Η σταδιακή ενσωμάτωση προσφύγων - μεταναστών θα δημιουργήσει νέα ζητήματα. Ακόμα και οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις πιθανόν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Αυτή λοιπόν η εμπειρία θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων τοπικής διακυβέρνησης.

Συμπερασματικά, θα ήταν επωφελέστερο η προσπάθεια να επικεντρωθεί στην εισήγηση ουσιωδών προτάσεων για την αντιμετώπιση των θεσμικών ζητημάτων με παράλληλη διεκδίκηση επιπλέον πόρων, αλλιώς η προτεινόμενη διάσπαση του Δήμου, από δύο έως πέντε νέους, θα λειτουργήσει -κατά το κοινώς λεγόμενο- ως τρεις λαλούν και δυο χορεύουν!

 

Ραφαήλ Παλαιοπάνης

Μυτιλήνη, 07/05/2017

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|05|2017 12:40

Η Αγγελική Ράλλη, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μια από τις πιο αναγνωρισμένες γλωσσολόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολλά βιβλία και δεκάδες δημοσιεύσεις, μας έδωσε πριν από λίγο καιρό ένα σπουδαίο επιστημονικό έργο, ένα βιβλίο που θα αποτελέσει οδηγό για όσους ασχολούνται με τις διαλέκτους και κυρίως με τις λεσβιακές ντοπιολαλιές, ένα δώρο αγάπης για το γενέθλιο τόπο της.

Το «Λεξικό διαλεκτικής ποικιλίας Κυδωνιών, Μοσχονησίων και Βορειοανατολικής Λέσβου» (Ορθογραφική, προφοράς, ερμηνευτικό, χρηστικό, ετυμολογικό, συνωνύμων), αφού βραβεύτηκε από το Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, κυκλοφορεί από Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε μια πολύ προσεγμένη και επιμελημένη έκδοση.

Το Λεξικό θα παρουσιαστεί επίσημα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), στις 26 Μαΐου.

 

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Λεξικού και πώς εξελίχθηκε η αρχική σκέψη στον παρόντα τόμο;

«Η ιδέα του λεξικού ξεκίνησε εντελώς τυχαία, ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό, πριν περίπου από 12 χρόνια, όταν σαν παιχνίδι άρχισα να σημειώνω διαλεκτικές λέξεις που έλεγαν συγγενείς μου διηγούμενοι ιστορίες από τη Λέσβο και τη Μικρά Ασία. Στη συνέχεια, συνειδητοποίησα ότι ο αρχικός κατάλογος λέξεων που είχα καταγράψει θα μπορούσε να εξελιχθεί σε λεξικό, γλωσσολογικά τεκμηριωμένο, που, με τον κατάλληλο εμπλουτισμό, θα μπορούσε να χρησιμεύσει τόσο για αναζήτηση πληροφοριών όσο και για μελέτη της γλωσσικής ποικιλίας των περιοχών Μοσχονησίων, Κυδωνιών και βορειοανατολικής Λέσβου. Περιορίστηκα σε αυτές τις περιοχές και δεν προσπάθησα να καλύψω όλη τη Λέσβο, δεδομένου ότι όντας μικρασιατικής καταγωγής έζησα τα πρώτα μου χρόνια στη βορειοανατολική Λέσβο, οπότε είχα άμεση αντίληψη των δεδομένων ως φυσική ομιλήτρια. Επιπλέον, έχω αναλάβει κατά καιρούς ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν τις συγκεκριμένες διαλεκτικές ποικιλίες».

 

Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα αυτού του Λεξικού;

«Το λεξικό περιέχει 2.850 περίπου διαλεκτικά λήμματα που εντοπίστηκαν σε αρχεία, λεξικά, γλωσσάρια και σε προφορικά σώματα κειμένων που συνελέγησαν μετά από προσωπική έρευνα. Το κάθε λήμμα περιέχει τις εξής πληροφορίες: φωνολογική αναπαράσταση (προφορά) που δίνεται με τους χαρακτήρες του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου, τόπο εντοπισμού (π.χ. Μοσχονήσι, Πάμφιλα, κ.λπ.), σημασία ή σημασίες σε περιπτώσεις αμφισημίας, παραδείγματα χρήσης για καθεμία σημασία, ετυμολογία, συνώνυμα και εναλλακτικοί τύποι.

Τόσο τα λήμματα όσο και τα παραδείγματα χρήσης αναγράφονται με τους χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου, αλλά και με βάση έναν κώδικα τον οποίο δημιούργησα για να αποδώσω ήχους προφοράς που δεν υπάρχουν στην Κοινή Νεοελληνική (π.χ. τα ουρανικά ‘λ’ και ‘ν’, όπως στις λέξεις λ’ίγους = λίγος, Ν’ίκους = Νίκος) καθώς και το αποτέλεσμα της εφαρμογής διαφόρων φωνολογικών φαινομένων, κυρίως φραστικής φωνολογίας, δηλαδή φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στα όρια λέξεων όταν συνδυάζονται μεταξύ τους (βλ., μεταξύ άλλων, την ηχηροποίηση του χειλικού άηχου ‘π’, όπως στη φράση έ-μπήρα = δεν πήρα).

Το κυρίως σώμα του λεξικού συνοδεύεται από μια εκτενή βιβλιογραφία, χρήσιμη για τη γενικότερη μελέτη των διαλέκτων, ενώ προηγούνται ένας πίνακας συντομογραφιών και ένα εισαγωγικό σημείωμα με επεξηγήσεις αναφορικά με την ανάγνωση του περιεχομένου των λημμάτων».

 

Οι δυσκολίες σύνταξης του λεξικού

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε και αντιμετωπίσατε κατά τη συλλογή του υλικού σας και τη σύνταξη του Λεξικού;

«Η σύνταξη ενός λεξικού είναι χρονοβόρα και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην περίπτωσή μου υπήρξε στον εντοπισμό της ετυμολογίας των λημμάτων, αφού έπρεπε να ληφθούν υπόψη παλαιότερα και νεότερα έργα που έχουν κατά καιρούς συνταχθεί για παραπλήσια λήμματα άλλων διαλέκτων, να υπάρξει σύνθεση των απόψεων, και σε πολλές περιπτώσεις να γίνουν υποθέσεις για πιθανή προέλευση.

Στη διαδικασία της ετυμολόγησης μεγάλη βοήθεια προσέφεραν οι συνεργάτες μου Συμεών Τσολακίδης και Metin Bagriacik. Άλλη δυσκολία δημιούργησε η ανεύρεση παραδειγμάτων χρήσης, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τον αυθόρμητο, προφορικό λόγο φυσικών ομιλητών της διαλέκτου. Δυσκολία υπήρξε και στην απόδοσή της με της χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου, αφού δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτός κώδικας γραφής διαλέκτων, ούτε βέβαια για τη Λεσβιακή».

 

Πόσο εύκολη είναι η γραπτή απόδοση της ντοπιολαλιάς, μιας και μιλάμε για κατεξοχήν προφορικό λόγο;

«Δεν είναι εύκολη γιατί, όπως προανέφερα, δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτός κώδικας γραφής διαλεκτικού λόγου εφόσον οι χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου δεν είναι αρκετοί για να αποτυπώσουν τη διαλεκτική προφορά. Χρειάστηκε λοιπόν να δημιουργήσω αυτόν τον κώδικα προκειμένου να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιστότερη αντιστοιχία προφοράς και γραφής, ο οποίος να λαμβάνει υπόψη και τα φαινόμενα της φραστικής φωνολογίας. Ελπίζω ότι στο μέλλον η συγκεκριμένη κωδικοποίηση της Λεσβιακής, ενδεχομένως με κάποιες συμπληρώσεις ή/και τροποποιήσεις, να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα διαλεκτικά κείμενα».

 

Το διαλεκτικό αυτό υλικό που συγκεντρώσατε προέρχεται από ελληνικές λέξεις ή υπερτερούν οι τούρκικες, οι βενετσιάνικες κ.λπ.;

«Τα λήμματα του λεξικού αφορούν λέξεις που είτε δεν υπάρχουν στην Κοινή Νεοελληνική, είτε αν υπάρχουν είναι διαφορετικής μορφής ή/και σημασίας, μη προβλέψιμης γραμματικά και φωνολογικά. Αξίζει να σημειώσω ότι στο λεξικό δεν καταχωρήθηκαν λέξεις η μορφή των οποίων παράγεται από ενεργό φωνολογικό κανόνα, αφού ο γνώστης του κανόνα μπορεί να προβλέψει το διαλεκτικό τύπο. Για παράδειγμα, δεν ελήφθησαν υπόψη λέξεις που η μόνη τους διαφορά από τις αντίστοιχες της Κοινής Νεοελληνικής είναι η αποβολή των άτονων ‘ι’ και ‘ου’ (π.χ. χέρ = χέρι, κτί = κουτί) καθώς και η τροπή των άτονων ‘ε’ και ‘ο’ σε ‘ι’ και ‘ου’, αντίστοιχα (π.χ. πιτώ = πετώ, μένου = μένω), αφού είναι γνωστοί οι νόμοι της κώφωσης και στένωσης που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα. Χωρίς να έχω προβεί σε ακριβή καταμέτρηση, μπορώ να πω ότι στο λεξικό υπάρχουν πολλές μεσαιωνικές λέξεις ελληνικής καταγωγής, αλλά και τουρκικές. Δεν λείπουν όμως και οι βενετσιάνικες, αν και είναι λιγότερες».

 

Λεξικό και όχι γλωσσάρι

Με ποιο πνεύμα θα προτείνατε να πάρει στα χέρια του και να διαβάσει το Λεξικό σας ένας φιλομαθής, αλλά όχι μυημένος στη γλωσσολογία αναγνώστης;

«Ο αναγνώστης πρέπει καταρχάς να λάβει υπόψη ότι το συγκεκριμένο έργο είναι λεξικό και όχι γλωσσάρι. Δηλαδή δεν περιορίζεται μόνο στην απόδοση της σημασίας, αλλά περιέχει και της πληροφορίες που απευθύνονται σε ειδικούς και μη ειδικούς. Τόσο η δομή του όσο και το περιεχόμενο των λημμάτων ανταποκρίνονται της απαιτήσεις της γλωσσολογικά τεκμηριωμένου λεξικού, αφού περιέχει πληροφορίες, της για παράδειγμα τη φωνητική μεταγραφή των λημμάτων που ακόμα και μερικά σύγχρονα λεξικά της Κοινής Νεοελληνικής δεν περιέχουν. Ο μη μυημένος στη γλωσσολογία αναγνώστης ίσως συναντήσει δυσκολίες στην ανάγνωση της προφοράς, αφού αυτή αποτυπώνεται με της χαρακτήρες του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου. Όσο για τον κώδικα γραφής που χρησιμοποιείται, δίνονται οδηγίες στο εισαγωγικό σημείωμα προκειμένου να γίνει κατανοητός».

 

Η έρευνά σας για τα ιδιώματα της Λέσβου έδειξε ότι υποχωρούν και χάνονται μέρα με τη μέρα ή αντέχουν ακόμα και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον;

«Συγκρινόμενη με άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα με τα Επτάνησα, η Λέσβος είναι ένα από τα τελευταία μέρη της Ελλάδας που διατηρεί ακόμα ζωντανή τη διάλεκτο. Και λέω ακόμα γιατί δυστυχώς και εδώ η διάλεκτος έχει αρχίσει να υποχωρεί, κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Δυστυχώς, ένας κακώς εννοούμενος μοντερνισμός που πηγάζει από την άγνοια για το τι σημαίνει πολιτισμική κληρονομιά, καθώς και μια κοντόφθαλμη εκπαιδευτική πολιτική του ελληνικού κράτους έχουν συμβάλλει στην ισοπέδωση των διαλεκτικών διαφορών στον ελληνόφωνο κόσμο, για χάρη της Κοινής Νεοελληνικής, που δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα του 19ου αιώνα, βασισμένη κυρίως στα Πελοποννησιακά και τα Επτανησιακά, και εμπλουτισμένη με λόγια στοιχεία, κληρονομιά της Καθαρεύουσας. Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η απώλεια διαλεκτικής ποικιλίας δεν είναι παρά συρρίκνωση γλώσσας και εξαφάνιση ενός σημαντικού τμήματος της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ντοπιολαλιά δεν σημαίνει γλωσσική έκφραση κατωτέρου επιπέδου. Ντοπιολαλιά σημαίνει γλωσσικός πλούτος και έκφραση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας των ομιλητών ενός τόπου».

 

Λεξικό για όλη τη λεσβιακή διάλεκτο

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια αναφορικά με την ενασχόλησή σας με τη διάλεκτο;

«Θα ήθελα το “Λεξικό της διαλεκτικής ποικιλίας Κυδωνιών, Μοσχονησίων και Βορειοανατολικής Λέσβου” να δημιουργήσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λεξικού όλης της λεσβιακής διαλέκτου. Ελπίζω κάποια στιγμή να εξασφαλίσω τα μέσα για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Προς το παρόν, έχω ήδη έλθει σε συμφωνία με μεγάλο εκδοτικό οίκο του εξωτερικού για τη δημοσίευση στα αγγλικά μιας γραμματικής της λεσβιακής διαλέκτου, η οποία θα βοηθήσει στην προβολή της γλώσσας και του πολιτισμού της γενέτειράς μου».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|05|2017 12:29

Μια όμορφη εκδρομή πραγματοποίησε η «ΑRT Angels Relief Team» και η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στην περιοχή Κιόσκι και Επάνω Σκάλα, μαζί με την Angela Maria Arbelaez και τη Maria Francisca Rocca, που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν την «ΑRT» όπου διδάσκουν μουσική και τέχνες, με σκοπό την κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση των παιδιών και νέων προσφύγων.

Οι μαθητές της ομάδας «ΑRT» με τη «Συνύπαρξη», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η μουσική, το κλειδί της αρμονίας» της «ΑRT», με την καθοδήγηση των δασκάλων της μουσικής, έπαιξαν βιολί και έτσι έδωσαν την ευκαιρία στον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη και στους εργαζομένους να απολαύσουν τα ταλέντα των παιδιών προσφύγων που φιλοξενούνται στον Καρά Τεπέ.

Κατά την άφιξη των μικρών και μεγάλων μαθητών, συνοδεία γονιών και του Στρατή Πόθα από τη «Συνύπαρξη», στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ο κ. Γιαννέλλης μαζί με το προσωπικό τούς υποδέχτηκαν με ζεστασιά. Οι μαθητές του Εκπαιδευτικού Μουσικού Προγράμματος και δημιουργικής Πλατφόρμας «ΑRT» ερμηνεύσανε το «Τwinkle twinkle little star» του W.A. Mozart καθώς και ένα παραδοσιακό τραγούδι του Κονγκό με τη διδασκαλία της Maria Francisca Rocca. Αμέσως μετά την ξενάγηση στο κτήριο της Γ.Γ. Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση γονιών του 14ου Νηπιαγωγείου με τα προσφυγόπουλα στο γήπεδο. Οι γονείς παραδώσανε στα παιδιά μια πανέμορφη ζωγραφιά αφιερωμένη στην ειρήνη και τη συνύπαρξη, φτιαγμένη από τους μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου.

Η εκπαιδευτική εκδρομή είχε ως επίλογο την επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη. Εκεί, αφού απολαύσανε και θαύμασαν την έκθεση της Νίκης Ελευθεριάδη και τις συλλογές της Πινακοθήκης, είχαν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν απόσπασμα από τη μουσική της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» σε ένα περιβάλλον γεμάτο ιστορία και τέχνη.

Μετά ακολούθησε ένα νοστιμότατο γεύμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τέλος του γεύματος τα παιδιά μάζεψαν τα πιατικά και καθάρισαν τα τραπέζια, προκαλώντας για ακόμα μια φορά σχόλια θαυμασμού του εστιάτορα και για την άψογη συμπεριφορά τους.

Η «Συνύπαρξη» και η «ART Angels Relief Team» εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Γ.Γ. Αιγαίου και το προσωπικό για τη θερμή υποδοχή, το προσωπικό της Δημοτικής Πινακοθήκης, στους γονείς των μαθητών του 14ου Νηπιαγωγείου που προσέφεραν ως δώρο την κατασκευή στα προσφυγόπουλα και φυσικά ευχαριστούν θερμά τα προσφυγόπουλα-μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικής στον Καρά Τεπέ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η μουσική, το κλειδί της αρμονίας» της ΜΚΟ «Γέφυρες Τέχνης» («ΑRT Angels Relief Team»). 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|05|2017 12:26

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου προσκαλεί στην εκδήλωση «Europe in my Region/Η Ευρώπη στην Περιοχή μου», η οποία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Κάστρο της Μυτιλήνης την Τρίτη 16 Μαΐου και ώρα 10:00-14:00 και 17:00-20:00.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, προκειμένου οι επισκέπτες να ανακαλύψουν το έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση Τμημάτων του ΒΑ Περιβόλου του Κάστρου της Μυτιλήνης».

Η Ευρώπη στην περιοχή μου («Europe in my Region») είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους. Βασικός στόχος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε πάνω από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δίνοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επισκέψεις, να μοιραστούν εμπειρίες και να ανταλλάξουν ιδέες και εντυπώσεις.

Εφέτος έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος γύρος ενημερωτικών συναντήσεων-εκδηλώσεων για το 2017, στο πλαίσιο του θεσμού «Ευρώπη στην περιοχή μου» («Europe in my Region»). Έτσι, στις 30 Απριλίου έλαβε χώρα η εκδήλωση στο κάστρο της Χίου. Με ανάλογο τρόπο προγραμματίζεται στις 16 Μαΐου η ενημερωτική συνάντηση - εκδήλωση στο Κάστρο της Μυτιλήνης και εν συνεχεία στις 18 του μηνός στον Αρχαιολογικό χώρο Πολιόχνης στη Λήμνο. Τα μνημεία που επιλέχθηκαν να προβληθούν αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν σε ειδικούς χώρους του Κάστρου Μυτιλήνης και του αρχαιολογικού χώρου στην Πολιόχνη της Λήμνου, αντίστοιχα, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα μνημεία και στους χώρους ειδικού ενδιαφέροντος από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ενώ στους επισκέπτες μαθητές θα διανεμηθούν ειδικά έντυπα και αναμνηστικά.

Οι επισκέψιμοι χώροι του Κάστρου Μυτιλήνης θα είναι ανοικτοί για το κοινό την Τρίτη 16/05/2017 από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00 τόσο για ξεναγήσεις από τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου όσο και για συζήτηση με τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Βορείου Αιγαίου για τα έργα που υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.

Το απόγευμα θα έχει στηθεί φωτογραφική έκθεση με τα έργα που υλοποιήθηκαν/υλοποιούνται στο Κάστρο Μυτιλήνης, ενώ θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση έργων κλασικής και ελληνικής έντεχνης μουσικής από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top