FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 11|05|2017 20:17

Η ζωή είναι όμορφη, είναι μικρή και γι’ αυτό πολύτιμη. Μερικές φορές σού παίζει παιχνίδια, σε φοβερίζει, σε προειδοποιεί, ύστερα σε αφήνει ελεύθερο, σα να σου ψιθυρίζει ότι έχεις ακόμη μπροστά σου πολλές ευκαιρίες για να γευτείς το νέκταρ της. Αρκεί να το σκεφτείς. Και ξαφνικά βλέπεις τον ήλιο να φωτίζει πιο ζωντανά. Τα φύλλα των δέντρων στο μπαλκόνι ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο. Σπαταλάς τον χρόνο σου να ανακατεύεις συναισθήματα και όχι άρθρα, αρχεία και στερεότυπα. Αναπνέεις. Ερωτεύεσαι! Μυρίζεις το άρωμα των λουλουδιών.

Προσέχεις τους ανθρώπους γύρω σου. Γοητεύεσαι από την αύρα τους! Επιδιώκεις το χαμόγελό τους. Μετράς το άνοιγμα των χεριών και το μήκος των δαχτύλων τους. Αποφασίζεις ποιος χαμογελά πιο τρυφερά. Ποιος έχει πιο ωραία αφή. Πόσο ειλικρινής και πόσο αυθόρμητος γίνεται κάποιος. Αφήνεσαι να συζητάς το περιττό. Το τετριμμένο. Το αφελές. Το απρόοπτο. Αφήνεις τη ζωή σου να σε πάει, χωρίς να τη σταματάς. Ακούς μόνο τη φωνή του εσωτερικού σου εαυτού. Αρχίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου από την αρχή. Και μαζί με αυτόν και τους άλλους. Προσπαθείς να βελτιώσεις τις σχέσεις σου μαζί τους. Τους κοιτάζεις στα μάτια. Γίνεσαι ειλικρινής. Παίζεις. Ακκίζεσαι. Ακούς ωραία μουσική. Βλέπεις από το μοναδικό μπαλκόνι αγαπημένων φίλων τον ανθισμένο Υμηττό και αγναντεύεις τα Φώτα της Πανεπιστημιούπολης, από μακριά, με ένα ποτό στο χέρι, που καίει τον λαιμό σου, καθώς κατεβάζεις γεμάτες γουλιές.

Αρχίζεις να σκέφτεσαι ανθρώπους, βλέμματα, εικόνες, σκιές που διαγράφουν τον χώρο, που κινούνται γύρω σου και πλάι σου και σε γοητεύουν. Να αναγνωρίζεις τον θόρυβο των άλλων. Τις φάσεις της ημέρας. Τη σκόνη πάνω στο τραπέζι. Χαιρετάς τους παλιούς σου μαθητές. Είναι κι αυτό μια αλλαγή. Και μια απόφαση. Καλωσορίζεις στη ζωή σου καινούριες συγκινήσεις. Θυμάσαι την ομορφιά να οδηγείς βράδυ στην παραλιακή, με το παράθυρο μισάνοιχτο, και την αύρα της θάλασσας καταπρόσωπο.

Αποφασίζεις να κλείσεις παλιούς λογαριασμούς. Μέσα σου. Οριστικά. Να κλειδώσεις στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εκείνα τα φαντάσματα που ξαφνικά ξεπετιούνται από το πουθενά του παρελθόντος και ταράζουν την ηρεμία των καθημερινών σου επαναλήψεων. Αποφασίζεις να αλλάξεις. Να στραφείς αλλού. Σε οδηγεί η ζωή! Χωρίς να σου λέει μεγάλα λόγια. Σε αλλάζει όμως. Σε κάνει να θέλεις να είσαι διαφορετικός. Να θέλεις να κοιτάς τον ήλιο το πρωί με άλλα μάτια. Να του χαμογελάς. Να αναπολείς. Να ξεχνιέσαι. Να αφήνεις τον αέρα να γεμίζει τα πνευμόνια σου.

Αναρωτιέμαι γιατί δε ζούμε έτσι την κάθε μας μέρα. Γιατί η ζωή δεν μας εμπνέει να την απολαμβάνουμε, γιατί οι σχέσεις μας αραχνιάζουν, γιατί τα συναισθήματα πεθαίνουν, γιατί οι μεγάλοι έρωτες τελειώνουν, γιατί οι δυνατές φιλίες δοκιμάζονται. Το ίδιο έντονα αναρωτιέμαι γιατί ένα ωραίο πρωί τίποτα δεν είχε τη σημασία που είχε μέχρι σήμερα. Γιατί οι παλιοί αγαπημένοι έχασαν την προθεσμία τους στην υπομονή μας. Γιατί εμπνεόμαστε καινούρια συναισθήματα. Πώς γεννιέται ένα συναίσθημα στην καρδιά μας, κάθε συναίσθημα. Μέχρι πότε γεννιούνται νέα συναισθήματα; Πόσο μοιάζουν στα νυχτολούλουδα που παρασιτικά ξεφύτρωσαν μέσα στις γλάστρες μου και πια δεν σταματώ να τα καμαρώνω!

Κοιτάζω στον καθρέφτη του οδηγού κλεφτά εκείνον τον μεγάλο άγνωστο, τον εαυτό και σκέφτομαι σε πόσα ακόμη απρόοπτα μπροστά είναι διατεθειμένος να με φέρει. Κοιτάζω μπροστά τα αυτοκίνητα που τρέχουν και δεν μπορώ να αποφασίσω αν αυτά τρέχουν πιο γρήγορα ή η ζωή. Και τότε πατώ το γκάζι, γιατί το ξέρω, το φοβάμαι και το πιστεύω: η ζωή είναι πάρα πολύ όμορφη, για να μην τολμάς να τη ζεις, όπως την ονειρεύεσαι!

 

Καλυψώ Λάζου 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|05|2017 19:06

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Περού, διοργανώνουν μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Οι πρόσφυγες στην Ευρώπη: Ελλάδα, χώρα υποδοχής», που θα πραγματοποιηθεί στο Istituto Italiano di Cultura di Lima, στη Λίμα, στο Περού από τις 10 έως τις 23 Μαΐου 2017.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Χρήστος Αθανασίου - Σοφία Καμπλιώνη, Εύη Δαλλίδου, Τάσος Ζερβόπουλος, Βασίλης Καρκατσέλης, Θωμάς Μαμάκος, Βασίλης Μαντάς, Γιώργος Μαντάς, Ηλίας Μάρκου, Μιχαήλ Μπάκας, Νίκη Μπάτση, Γιάννης Πομάκης, Θανάσης Ράπτης, Άγγελος Σοφιανίδης, Μπάμπης Στυλιανίδης, Πέτρος Τσακμάκης, Στρατής Τσουλέλλης, Δημήτρης Φωτίου.

 

«Ελλάδα: μια αγκαλιά για τους πρόσφυγες»

Οι φωτογράφοι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) και της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ), δύο φωτογραφικών σωματείων με πλούσια δράση, ενώσανε τις δυνάμεις τους σε μια κοινή φωτογραφική έκθεση, που πρόθεση έχει, όχι να εκτεθεί η δυστυχία στην περιέργεια, αλλά να μαρτυρηθεί ότι οι άνθρωποι εμποδίζονται να μοιράζονται ειρηνικά τον κόσμο.

«Οι φωτογραφίες μας ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο μέσω των εντύπων και των νέων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης», εξηγούν τα δύο σωματεία.

Η ανταπόκρισή του ΦΚΘ και της ΦΕΜ στην πρόταση της Ελληνικής Πρεσβείας του Περού για την παρουσίαση μιας έκθεσης φωτογραφίας πάνω σε αυτή τη θεματική, ήταν άμεση!

Δημιουργήθηκε έτσι μία έκθεση για τους πρόσφυγες σε Μυτιλήνη και Ειδομένη, δύο εμβληματικούς σταθμούς των προσφύγων επί ελληνικού εδάφους.

 

Μυτιλήνη η υποδοχή, Ειδομένη η έξοδος

Μυτιλήνη - Ειδομένη, δύο βασικοί σταθμοί των προσφύγων στη μακρά πορεία τους από την πατρίδα προς την κεντρική Ευρώπη, από τον τόπο τους, όπου ο πόλεμος και όλα τα δεινά, προς τον «ιδεατό» μόνιμο για κάποιους ή προσωρινό για τους περισσότερους (μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος), τόπο εγκατάστασης.

Η έκθεση παρουσιάζει τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όπου εκτός των άλλων, ασκείται ιατρική περίθαλψη στους ταλαιπωρημένους, συμπληρώνονται όλες οι τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ειδομένη, τελευταίο σταθμό φιλοξενίας επί ελληνικού εδάφους, που ατυχώς εξελίχθηκε σε κάτεργο, μετά το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες, με πρωτοβουλία των κρατών της κεντρικής Ευρώπης, την άνοιξη του 2016 (και μέχρι να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα).

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του «Μήνα της Ευρώπης», που διοργανώνεται στη Λίμα από τις Πρεσβείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του project «Εuropa movil» της EUNIC - Ένωση Ευρωπαϊκών Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε.. 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|05|2017 18:33

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και το δίκτυο «Lesvos the other Aegean» ανακοινώνουν τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την φετινή τουριστική σεζόν σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα πάντα με την ανάπτυξη των κάθετων αγορών που προάγει ο Φορέας (ποδηλατικός, ευεξίας, πολιτισμού, γαστρονομικός, περιπατητικός κλπ.) με σκοπό πάντα την προώθηση και την προβολή του νησιού, ως ένας προορισμός εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρει στον επισκέπτη ολοκληρωμένες υπηρεσίες και παροχές.

 

3 - 4 Ιουνίου 2017

4ο Molyvos Urban MTB Race: Ποδηλατικός γύρος στα σοκάκια του Μολύβου. Ένας αγώνας θεσμός που φέτος αναβαθμίζεται και γίνεται διήμερος. Στον αγώνα φέτος θα συμμετέχουν πάνω από δέκα αθλητές της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας. Παράλληλα θα γίνουν παιδικοί αγώνες και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

23 Ιουνίου 2017

Αναβίωση του θεσμού του Κλήδονα: Στην πλατεία Λευκονίκου με άναμμα φωτιάς, σατιρικά, δίστιχα κ.λπ.. Μία διοργάνωση θεσμός που γίνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος».

 

1 - 2 Ιουλίου 2017

Eressos Lava WKND: Διήμερο με ποδήλατο και τρέξιμο στην άμμο, που διοργανώνει ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού.

 

2 Ιουλίου 2017

Παιδικό Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών: Στην πλατεία Λευκονίκου με την συμμετοχή παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» με την υποστήριξη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

 

14 - 16 Ιουλίου 2017

1ο Lesvos Food Fest: Το πρώτο φεστιβάλ γεύσεων ξεκινάει φέτος από τον Μόλυβο, με ποικίλες γαστρονομικές εκδηλώσεις και εργαστήρια. Το φεστιβάλ διοργανώνει το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου με την υποστήριξη και την συνεργασία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

 

31 Ιουλίου - 5 Αυγούστου 2017

Μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά: Η δημιουργική δραστηριοποίηση των παιδιών και η επαφή τους με την τέχνη μέσα από το παιχνίδι, είναι ο στόχος της παράλληλης αυτής δράσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 6ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας «Αρίων». Στις πέντε ημέρες εργαστηρίου, τα παιδιά (7-12 ετών) με την βοήθεια έμπειρων υπευθύνων του εργαστηρίου, θα φτιάξουν μία μικρή παράσταση πάνω στο παραδοσιακό παραμύθι «Η Πετρόσουπα» που μιλά για τη δύναμη και την σημασία της προσφοράς.

 

1 Αυγούστου 2017

Ημερίδα για τον Αρίωνα: Στο πλαίσιο της 6ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας «Αρίων», με στόχο να αναδειχθεί η πορεία της αρχαίας λυρικής ποίησης από τον Αρίωνα ως τις μέρες μας, την 1η Αυγούστου διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο «Λυρικές Συναντήσεις - Η λυρική ποίηση από τον Αρίωνα μέχρι τις μέρες μας», με τη συμμετοχή διακεκριμένων λογοτεχνών και μουσικών.

 

2 - 8 Αυγούστου 2017

6η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας «Αρίων»: Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ο Μόλυβος θα γεμίσει και πάλι με ήχους από κιθάρες, μουσικούς που πηγαινοέρχονται φορτωμένοι με τα όργανά τους στα γραφικά σοκάκια και τραγούδια παιδιών που κάνουν πρόβες για την παράστασή τους κάθε πρωί στο λιμάνι. Θα είναι όλοι εκεί, μικροί και μεγάλοι, για την 6η Ακαδημία Κιθάρας «Αρίων».

 

9 Αυγούστου 2017

Βραδιά καντάδας στις γειτονιές του Μολύβου: Διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» με την υποστήριξη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

 

11 Αυγούστου 2017

17ο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών: Διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» με την υποστήριξη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

 

16 - 19 Αυγούστου 2017

International Molyvos Music Festival: Διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Κάστρο Μολύβου, και σε διάφορα σημεία εντός οικισμού.

 

1 Οκτωβρίου 2017

2ο Lesvos Trail: O δεύτερος διεθνής αγώνας δρόμου βουνού διοργανώνεται και φέτος στην ευρύτερη περιοχή του Λεπετύμνου με εκκίνηση και τερματισμό στον Μόλυβο.

Θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν ή θα έχουν την υποστήριξη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|05|2017 17:29

Το κοινό λάτρεψε την κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», που ανέβηκε για τρεις ημέρες από τον ΦΟΜ και ο θεατρικός όμιλος δεν χαλά το χατίρι του κοινού. Έτσι το ανεβάζει ξανά για τρεις τελευταίες παραστάσεις το Σάββατο 13, την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στο Θέατρο του ΦΟΜ, στις 9 το βράδυ.

Πρόκειται για μια κωμωδία γλυκόπικρη που παρακολουθεί μέσα από ένα παιχνίδι με το χρόνο, την πορεία και τις αναζητήσεις δυο κοριτσιών που μεγαλώνουν και ανακαλύπτουν τη ζωή μαζί. Έρωτες, προσδοκίες, το κυνήγι της επιτυχίας, οι όποιες αποτυχίες αλλά και η συμφιλίωση με αυτές, η αναζήτηση της ταυτότητας με παρούσα πάντα τη σκιά του ίδιου άντρα που τον διεκδικούν σε όλη τους τη ζωή, συνθέτουν μέσα από μια γραφή ανελέητου χιούμορ, το ταξίδι των δύο κοριτσιών από τα πρώτα παιδικά τους χρόνια ως τα γηρατειά.

Το έργο γραμμένο με θαυμαστή θεατρικότητα, είναι μια υποκριτική πρόκληση για τις δύο ηθοποιούς, που ερμηνεύοντας όλους τους ρόλους στις αλλεπάλληλες εναλλαγές σκηνών, καλούνται να αποδώσουν τις τόσο καυστικές αλλά και ανθρώπινες στιγμές του.

Σκηνοθεσία: Αντρέας Σεφτελής, Σκηνικά: Βάνια Λουκίδη, Κοστούμια: Ιωάννα Γιαννακού, Αναστασία Κατσαρού, Σχεδιασμός φωτισμών: Αντρέας Σεφτελής. Επιλογή μουσικής: Ιωάννα Γιαννακού, Αναστασία Κατσαρού, Αντρέας Σεφτελής, Φροντιστήριο: Ιωάννα Ανιτσάκη, Πετρούλα Χατζέλη, Μάριος Σπανός, Σχεδιασμός αφίσας, φωτογραφίες: Σταμάτης Γιαννάκης. Παίζουν: Iωάννα Γιαννακού και Αναστασία Κατσαρού. Οργάνωση παραγωγής: Περικλής Μαυρογιάννης.

Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ και φοιτητικό - μαθητικό - μειωμένο 5 ευρώ. Πληροφορίες - κρατήσεις στο τηλ. 6972-210895.

Κατηγορία Δήμος
- 11|05|2017 16:54

Στην αντεπίθεση περνάει ο πρώην δήμαρχος Καλλονής και εκ των πρωταγωνιστών της Συντονιστικής Επιτροπής της λαϊκής συνέλευσης της Καλλονής, Άρης Ελευθερίου, και απαντά στον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, με αφορμή τις αιχμές του τελευταίου που είδαν το φως της δημοσιότητας προχθές και με φόντο την επίσκεψη Πουλάκη στο νησί. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ελευθερίου είχε χαρακτηρίσει την λειτουργία του κ. Γαληνού ως «Δούρειου Ίππου», η οποία περνάει μία εικόνα διχασμού της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της διάσπασης προς τα έξω, με τον δήμαρχο να απαντά πως αρνείται να συμμετάσχει στα παιχνίδια «των λαϊκιστών και των κοινών συκοφαντών».

«Αγαπητέ δήμαρχε, καριερίστας στην πολιτική δεν υπήρξα ποτέ. Είχα, έχω και θα έχω επάγγελμα! Στην αυτοδιοίκηση προσήλθα με ανιδιοτέλεια από αγάπη και έγνοια για τον τόπο μου και υπηρέτησα τα κοινά, εντίμως, με όλες μου τις δυνάμεις, όχι μόνο τα στενά του Δήμου Καλλονής αλλά και του νησιού ολόκληρου», γράφει στη νέα παρέμβαση του, ο κ. Ελευθερίου και συνεχίζει: «Η επί τόσα χρόνια δυσλειτουργική επίπτωση του ενιαίου Δήμου στην λεσβιακή περιφέρεια, οδηγεί σωρευτικά σε τραγική κατάσταση, την εκτός Μυτιλήνης Λέσβο και έχει φτάσει στο μη περαιτέρω για γνωστούς σε όλους, λόγους. Το ερώτημα που τίθεται για όλους μας και για σας βεβαίως, απαιτεί καθαρές κουβέντες και όχι δημαγωγικές υπεκφυγές και διχαστικές επιθέσεις σε πρόσωπα. Αυτό το ερώτημα είναι ένα: Θα συνταχθείτε με το παλλαϊκό και πάνδημο αίτημα της κοινωνίας για το σπάσιμο του Δήμου: ΝΑΙ ή ΟΧΙ;».

Στο υστερόγραφο της νέας τοποθέτησής του, ο κ. Ελευθερίου παραθέτει και τις θέσεις του κ. Γαληνού από το 2010 γύρω από τον «Καλλικράτη» και ειδικότερα γύρω από το χωροταξικό. Την εποχή δηλαδή που ο σημερινός δήμαρχος, ήταν βουλευτής.

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 11|05|2017 16:29

 

 

 

Την χρηματοδότηση επιχειρήσεων με μικροδάνεια, με συνολικό ύψος ως 25.000 ευρώ, θα δίνει το ΕΤΕΑΝ, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή τις επιχειρήσεις που απασχολούν ως εννέα εργαζόμενους. Από τις πιστώσεις αυτές θα δανειοδοτούνται ακόμη νέοι που θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση αλλά δεν έχουν το ελάχιστον αναγκαίο αρχικό κεφάλαιο. Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Λέσβου, εξήγησε πως σήμερα οι μικρές επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο οι εν δυνάμει νέοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, καθώς θεωρείται ότι δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι το 90% των επιχειρήσεων της χώρας, είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας σημείωσε ο κ. Γαλιάτσος για να τονίσει την σημασία της εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων γι’ αυτές. Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούνται θα παρακολουθούνται από Σύμβουλο, ο οποίος θα καθοδηγεί τις επιχειρήσεις στα πρώτα βήματα τους ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σωστά την επένδυση για την οποία χρηματοδοτήθηκαν.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ τόνισε ότι πρόκειται για ένα θεσμό με πολύ μεγάλη διάδοση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μόλις τώρα εισάγεται στην Ελλάδα. Το ποσοστό μη εξυπηρέτησης των δανείων αυτών ανέρχεται μόλις στο 2%.

Το μόνο που δεν ανέφερε ο κ. Γαλιάτσος είναι πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση των συγκεκριμένων πιστώσεων.

Τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ που παρουσιάσθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης είναι τα ακόλουθα:

Το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας, το οποίο θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, πρόγραμμα που υπήρχε στο παρελθόν και είχε ατονήσει και το οποίο θα διευκολύνει τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ.

Στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), το οποίο θα παρέχει δάνεια και εγγυοδοτήσεις στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών με ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλότερο επιτόκιο κατά 50%.

Στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, έναν επίσης νέο θεσμό, το οποίο θα συμμετέχει στο συμμετοχικό κεφάλαιο των πολύ  μικρών επιχειρήσεων, κυρίως των νεοφυών.

Στο Ταμείο Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον ΙΙ (ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ) το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και αναμένεται να δώσει ώθηση στον οικοδομικό κλάδο, ανέλυσε δε τις διαφορές από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, στην τοποθέτηση του στην εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας Βορείου Αιγαίου, πρόταση που το Επιμελητήριο Λέσβου έχει επίσης κάνει και στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και αφορά στη δημιουργία ενός Ταμείου που θα παρέχει χρηματοδότηση και ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου. Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ δεσμεύτηκε να προωθήσει την πρόταση αυτή και το ΕΤΕΑΝ να συνεργαστεί με το Επιμελητήριο Λέσβου, όπως και με τα άλλα Επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου, στην προσπάθεια υλοποίησής του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τα νέα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ,  τα οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, επεσήμανε τις τροποποιήσεις τους σε σχέση με το παρελθόν, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τους όρους ένταξης σε αυτά.

Κατηγορία Πολιτική
- 11|05|2017 16:29

Διευκρινίσεις έδωσε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλη, κάνοντας λόγο για πανικό που δημιουργήθηκε σε πολλούς γονείς αλλά και εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λέσβου, μετά την ανακοίνωση των εργαζομένων ΟΤΑ και την ανακοίνωση των εργαζομένων στον Δήμο, για τον κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς και πιθανό κλείσιμο δομών, λόγω της εξαγγελίας  του υπουργού Παιδείας για ένταξη των παιδιών 4 ετών στα νηπιαγωγεία.

Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος έχει εξαγγείλει στάση εργασίας για σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα.

 

«Ευεργετική ρύθμιση»

«Σε ό,τι αφορά τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λέσβου και τους εργαζόμενους σε αυτούς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε απολύσεων αλλά ούτε κλεισίματος δομής για τον λόγο αυτόν» λέει η κ. Αντωνέλη. Απεναντίας, τονίζει ότι «η εξαγγελία του υπουργού ίσως και να είναι “ευεργετική” για μας, μιας και έτσι θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα παιδιά και συγκεκριμένα περισσότερα βρέφη».

Και εξηγεί: «Ως γνωστόν οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου είναι και αυτοί υποστελεχωμένοι με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την φιλοξενία βρεφών σε αυτούς. Ως γνωστόν κάθε βρεφικό τμήμα δεν μπορεί να έχει πάνω από 6 βρέφη. Έτσι λόγω ανεπάρκειας προσωπικού διαθέτουμε 6 βρεφικά Τμήματα. Εάν λοιπόν “απελευθερωθεί” προσωπικό, λόγω του ότι θα μετακινηθούν παιδιά 4 ετών στο νηπιαγωγείο, εμείς θα δημιουργήσουμε όσα τμήματα βρεφικά χρειάζονται προκειμένου να καλύψουμε την ανάγκη της ζήτησης των γονέων».

Πέραν αυτού, εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας κίνδυνος απόλυσης εργαζομένου σε Παιδικό Σταθμό, σε υγιή οικονομικά Νομικά Πρόσωπα των Δήμων: «Δεν θα τολμήσουν! Άλλωστε, έχοντας κατά νου ακριβώς αυτό φροντίσαμε να εξυγιάνουμε και οικονομικά το Ν.Π.Δ.Δ “Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης”, στο οποίο ανήκουν οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας, με την αποπληρωμή των κληρονομούμενων από τους Καποδιστριακούς Δήμους χρεών ύψους 1.400.000 ευρώ, χωρίς βεβαίως να δημιουργήσουμε άλλα χρέη, αφού ως γνωστό ασκήσαμε και ασκούμε μια απόλυτα χρηστή διοίκηση, όπως αποδεικνύουν τόσο οι έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και οι απογραφικές καταστάσεις ισολογισμού απολογισμού  του Οργανισμού μας. Αυτά προς αποφυγή πανικού».

Τέλος, ευχαριστεί ως δημοτική αρχή, το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου, για την αντίδραση τους και την συμπαράσταση τους στα πάγια αιτήματα και στις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής που αφορούν τους Παιδικούς Σταθμούς, προς όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. 

Κατηγορία Δήμος
- 11|05|2017 16:00

Μπορεί οι τσακωμοί γύρω από την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» να κυριάρχησαν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο από την κριτική της αντιπολίτευσης, δεν πέρασαν απαρατήρητα και μία σειρά από άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», Στράτος Γεωργούλας, με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε την εμπειρία της τελευταίας συνεδρίασης, ως «μία από τα ίδια», στηλιτεύοντας την επιλογή της δημοτικής αρχής για νέες απευθείας αναθέσεις.

«Θέματα τροποποίησης προϋπολογισμού για να εγκριθούν δεκάδες απευθείας αναθέσεις σε έργα, απευθείας αναθέσεις - προσλήψεις συμβούλων για “εξειδικευμένες υπηρεσίες” που το προσωπικό του Δήμου δεν μπορεί να αναλάβει και κανείς δεν ενδιαφέρεται να το επιμορφώσει, συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις με ελλείψεις στις εισηγήσεις, μείωση προστίμων σε ανώνυμες εταιρείες που χρόνια έκαναν ανακριβή δήλωση ακινήτου περιουσίας και το “καλύτερο”, συνδιοργάνωση τουριστικής ημερίδας στην οποία προσκαλούμε την “Fraport”, την ίδια εταιρεία που σκανδαλωδώς πήρε το αεροδρόμιο και δεν πληρώνει δημοτικά τέλη. Ο λεσβιακός λαός πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι γίνεται στα δημοτικά συμβούλια και να αποφασίσει αν θέλει “μια από τα ίδια” ή έναν άλλο δρόμο τοπικής αυτοδιοίκησης», γράφει η παρέμβαση του κ. Γεωργούλα.

Κατηγορία Επιστολές
- 11|05|2017 15:50

 

Του πρωτοπρεσβυτέρου Ευστρατίου Δήσσου, προϊσταμένου του Ιερού προσκυνήματος Ταξιαρχών Μανταμάδου

 

Πολλοί εμπαιγμοί και κολαφισμοί, έχουν εκτοξευτεί σε βάρος μου από την πλευρά της φιλοζωικής οργάνωσης «Κιβωτός» και όχι μόνον. Δεν τους κρατώ κακία. Αν και οι προβαλλόμενες αιτιάσεις, καταρρίφθηκαν μία προς μία ως αβάσιμες, εν τούτοις η οργάνωση συνεχίζει να βάλλει εναντίον μου, ακόμη και με μηνύσεις. Βεβαίως ο πραγματικός στόχος δεν είμαι εγώ. Είναι πλέον εμφανές, ότι σκοπός της πεισματώδους προσπάθειας των κυρίων της «Κιβωτού» δεν είναι το τάχα ενδιαφέρον της για την καλή μεταχείριση του προσφερόμενου ζώου στο πανηγύρι της Κυριακής των Μυροφόρων στον Ταξιάρχη Μανταμάδου, αλλά η κατάργηση ενός παλλεσβιακού εθίμου. Ενός εθίμου που ούτε εγώ προσωπικά, ούτε οι Μανταμαδιώτες και γενικότερα οι γνήσιοι Λέσβιοι, είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε στην κατάργησή του. Τα ήθη και έθιμά μας, τα κρατάμε πάση θυσία, δε τα διαγράφουμε με μια μονοκονδυλιά. Είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, η τιμή προς τους προγόνους μας, που μας τα παρέδωσαν ατόφια και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε και μείς το ίδιο στα παιδιά μας. Θα αμυνθούμε στην παγκοσμιοποίηση, είναι ξενόφερτη παγίδα προς την Ελλάδα. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε: Περιλαμβάνεται ή όχι στη διατροφή του ανθρώπου και το κρέας; Αν ναι, τότε μόνον ένας τρόπος υπάρχει. Η σφαγή. Ποια σφαγή όμως; Ασφαλώς αυτή που διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Πραγματικά ο νόμος, ευθυγραμμισμένος στον Κανονισμό (ΕΚ) αρ. 1099/2009 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτάσσει τη θανάτωση των προς βρώση ζώων μόνο στα νομίμως λειτουργούντα σφαγεία, όπου θα λαμβάνονται μέτρα αποφυγής βασανισμού και πόνου του ζώου και θα υπάρχει κτηνιατρική εποπτεία. Δεν έχουμε λόγους να μη συμφωνήσουμε! Ποια όμως η διαφορά εν προκειμένω;

Η μ ό ν η διαφορά από τα ισχύοντα είναι ότι δεν διενεργείται στα σφαγεία. Αυτήν την αιτίαση προέβαλαν, αγνοώντας οι κύριοι της «Κιβωτού» την εξαίρεση, όπως θα εκθέσουμε πιο κάτω. Διότι κατά τα άλλα η σφαγή διενεργείται με όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες από το ειδικευμένο προσωπικό των σφαγείων, μετά από αναισθητοποίηση του ζώου με την παρουσία κτηνιάτρου.

Ας μη μονοπωλούν οι κύριοι της «Κιβωτού», την υπέρ των ζώων ευαισθησία τους. Την ίδια ή και περισσότερο από αυτούς διαθέτουμε και εμείς. Ίσως να μην την διακρίνουν, γιατί η ευαισθησία μας για τους ανθρώπους είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ εκείνη των ζώων. Πού είναι η δική σας ευαισθησία προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, που ασχολούνται με τα ζώα και μάλιστα τα ωφέλημα ζώα, όταν τα αδέσποτα σκυλιά δημιουργούν αγέλη και κατασπαράσσουν τα αρνάκια τους; Ανεγκέφαλοι και ανεύθυνοι αφήνουν αδέσποτα τα σκυλιά τους, τι κάνετε να τα εμποδίσετε; Λέτε ότι υπεύθυνος για την περισυλλογή είναι ο Δήμος. Γιατί τότε, λοιπόν, δεν του κάνετε μήνυση, όπως κάνατε εμάς; Λέτε ότι δεν έχετε χρήματα για μηνύσεις, για εμάς είχατε χρήματα να υποβάλλετε μήνυση για ένα βόδι, που δεν πόνεσε, δε βασανίστηκε. Για τα αμέτρητα πρόβατα και αρνάκια που πράγματι πονούν κατασπαραζόμενα, δεν έχετε ευαισθησία; Μήπως τα πρόβατα και τα «αθώα αρνάκια», που τα αγαπούσε και ο Χριστός, είναι κατωτέρας βαθμίδος ζώα και δεν δικαιούνται προστασίας;

Όχι, κύριοι. Δεν είμαστε υπέρ του βασανισμού των ζώων. Πού διαπιστώσατε βασανισμό του ζώου, όπως διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, διαδίδατε; Τον βασανισμό των ζώων αλλού να τον εντοπίσετε. Δεν βρισκόμαστε στην Ισπανία, στην έδρα των ταυρομαχιών!

Είναι όμως παράνομη, στην περίπτωσή μας, αυτή η παρέκκλιση; Όχι, βέβαια! Η παρ. 15 της εισηγητικής έκθεσης του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζει με σαφήνεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την σφαγή των ζώων, «πρέπει να τηρούνται […] και τα έθιμα των κρατών - μελών που αφορούν ιδίως τους λατρευτικούς τύπους, τις πολιτιστικές παραδόσεις και την κατά τόπους πολιτιστική κληρονομιά». Με βάση αυτές τις σκέψεις, ο Κανονισμός ορίζει (άρθρο 1 παρ. 3 εδ. γ΄) ότι ο Κανονισμός δεν ισχύει μεταξύ άλλων και «κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων». Δεν παρανομούμε συνεπώς!

Το έθιμο καθιερώθηκε πριν από αιώνες με πρωτοβουλία, όχι της εκκλησιαστικής διοίκησης του προσκυνήματος, αλλά ανέκαθεν Μανταμαδιωτών ή και άλλων «φίλων» του Ταξιάρχη, που αύξανε συνεχώς η παρουσία των προσκυνητών στην πανήγυρη των Μυροφόρων. Έτσι, τη δαπάνη αναλάμβανε και αναλαμβάνει, εκπληρώνοντας αντίστοιχο τάμα, κάθε χρονιά και άλλος χορηγός. Το Συμβούλιο του Ναού απλώς σημείωνε και σημειώνει τη σειρά δήλωσης των προσφερομένων ως δωρητών, παρέχοντας τα φυλασσόμενα σκεύη (καζάνια και ό,τι άλλο). Σημειώνουμε ότι το πανηγύρι των Μυροφόρων στον Ταξιάρχη ως παλλεσβιακό, συγκέντρωνε και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών. Είναι δε τόσο βαθιά ριζωμένο ώστε έρχονται πολλοί ακόμα και από το εξωτερικό. Καθιερώθηκε συνεπώς και ως ανάγκη εξασφάλισης της διατροφής των προσκυνητών, που έρχονται με τα πόδια και ξημερώνονται στον περίβολο του Ναού. Τα περασμένα χρόνια, αυτές τις ημέρες, από κάθε γωνιά του νησιού μας, οι χριστιανοί με κάθε μέσον της εποχής (γαϊδουράκια, άλογα και κάρα) έρχονταν και διέμεναν όλες τις ημέρες της μεγάλης Γιορτής.

Και βέβαια ο χώρος σφαγής του μόσχου, και ακολούθως της παρασκευής του παραδοσιακού φαγητού, που δωρεάν διατίθεται την επόμενη μέρα, αφού ευλογηθεί από τους Αρχιερείς στην λιτάνευση της Αγίας εικόνας, μοιράζεται στους προσκυνητές, δεν μπορούσε να γίνεται μακριά από τον Ναό. Γι’ αυτό και επιλέχτηκε εκεί στον γεροπλάτανο, πίσω από τον Ναό ως προσφορότερος, και έτσι παραδοσιακά επικράτησε.

Ας διευκρινίσουμε και κάτι ακόμα, αποκρούοντας ταυτοχρόνως και μια ακόμη αιτίαση των κυρίων της «Κιβωτού». Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ταξιάρχη δεν διαφημίζει τη σφαγή του μόσχου. Πουθενά δεν γράφεται π.χ. ότι «την παραμονή ώρα τάδε θα πραγματοποιηθεί η σφαγή του μόσχου, ελάτε να την παρακολουθήσετε». Απλώς συμβαίνει κάποια στιγμή να γίνεται. Ούτε πιστεύουμε πως κάποιος γονιός παίρνει τα μικρά παιδιά του και τα οδηγεί να παρακολουθήσουν τη σφαγή. Την παρακολουθούν όσοι θέλουν, μόνον. Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί ένα ευτελές επιχείρημα των κυρίων της «Κιβωτού», που στην απέλπιδα προσπάθειά τους μετατοπίζουν πλέον το «ενδιαφέρον» τους εκτός του πεδίου του σκοπού της οργάνωσής τους. Όχι πια για τα «καημένα» τα ζώα αλλά, για τα παιδιά...!!! Ακόμη, δεν γίνεται περιφορά του ταύρου, όπως ψευδώς πληροφορούν τα Μ.Μ.Ε. και τον κόσμο με τις δημοσιεύσεις τους, οι κύριοι της «Κιβωτού». Και φυσικά δεν είναι «θυσία», δεν γίνεται καμιά τελετουργική ακολουθία, δεν διαβάζεται από τους δυο Ιερείς που υπηρετούν στον Ιερό Ναό. Όμως οι κύριοι της «Κιβωτού», μίζεροι παραδόσεων, περιορίζονται στην σφαγή του ζώου. παραβλέποντας το ωραίο νυχτερινό θέαμα των δεκάδων καζανιών πάνω σε αναμμένες φωτιές και το εξαιρετικά ευχάριστο εορταστικό κλίμα, όπου ο χορηγός, ως φιλότιμος οικοδεσπότης, υποδέχεται όλους όσοι προσέρχονται στην προετοιμασία των φαγητών, με κεράσματα.

Οι Μανταμαδιώτες δεν καλλιεργούμε διαθέσεις αντιπάθειας απέναντι κανενός! Απλώς εφαρμόζουμε το «στήκετε και κραττείτε τας παραδόσεις», ρητό του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου ΠΑΥΛΟΥ.

Κατηγορία Πολιτική
- 11|05|2017 15:46

Συνέντευξη Τύπου με βασικό θέμα σύμφωνα με την πρόσκληση «την υπογραφή από πλευράς κυβέρνησης του 4ου Μνημονίου», πραγματοποιεί την ερχόμενη Κυριακή, στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο, η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, με ομιλήτρια την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. Η παρουσία της Ευρωβουλευτού στη Μυτιλήνη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Νομαρχιακής Συνέλευσης (ΝΟ.Σ.) της Νέας Δημοκρατίας Λέσβου,  που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα.

Κατηγορία Οικονομία
- 11|05|2017 15:25

Την Δευτέρα 15 Μάη, στις 6.00 το απόγευμα, στον Παπάδο της Γέρας, θα γίνουν τα εγκαίνια του πρατήριου –οπωροπαντοπωλείου της Μοδούσας. Το κατάστημα θα λειτουργεί καθημερινά προσφέροντας ελληνικά – συνεταιριστικά και ποιοτικά προϊόντα. Παράλληλα στο κατάστημα θα πωλούνται οπωροκηπευτικά ντόπιων παραγωγών.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Μοδούσα" δημιουργήθηκε με βάση της αρχές του συνεργατισμού και επιδιώκει το συλλογικό όφελος και την εξυπηρέτηση των γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων, κυρίως μέσω της αύξησης της απασχόλησης στην Λέσβο. Για την ευόδωση των σκοπών του η Κοιν.Σ.Επ. "Μοδούσα" μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.

Κυρίως είναι γνωστό για το ελαιόλαδο που παράγουν τα μέλη της και το οποίο τυποποιείται από την επιχείρηση. Ακολουθώντας το νήμα των παλαιών συνεταιρισμών του νησιού εκτός από την κοινή εμπορία του ελαιολάδου δραστηριοποιείται και στο εμπόριο ειδών που έχουν ανάγκη τα μέλη της ως καταναλωτές και ευρύτερα η κοινωνία του Παπάδου. Έτσι αποφασίσθηκε η δημιουργία του πρατηρίου – οπωροπαντοπωλείου.

Κατηγορία Ubi dubium ibi libertas
- 11|05|2017 14:31

…«Τώρα όμως αυτή δεν ήτανε η Αθήνα. Ήτανε μια ξένη πολιτεία με σκοτεινά και αλλόκοτα σπίτια. Κι αυτός ήτανε ένα παράξενο ανθρωπάκι… Αυτό το ανθρωπάκι ΠΡΕΠΕΙ να μη φοβάται, να περπατάει στο μισοσκόταδο και να σφυρίζει. Δοκίμασε, μα δε βγαίνει ήχος. Το ανθρωπάκι ΠΡΕΠΕΙ να γράφει στους τοίχους και να μην τρέμει, να φυλάει τσίλιες και να κάνει το ζητιανάκι σαν πλησιάζει κανείς. Αυτό το ανθρωπάκι έχει κάτι παράξενα χέρια, λερωμένα με πράσινη μπογιά… Η πράσινη μπογιά είναι στ’ αλήθεια τώρα η ελπίδα. Σε λίγο θα γεμίσουν τα σχολεία καζάνια και κουτάλες που θα μοιράζουν αχνιστή σούπα… Ας είναι πληγούρι ή καλαμποκάλευρο. Θα’ναι ζεστή και θα χορταίνει. Πόσα ντουβάρια άραγε, χρειάζεται να βάψουμε για να χορτάσουμε; Πολλά; Μια πολιτεία ολόκληρη. Τότε θα πρέπει να βάψουμε όλοι…».

Μεγάλωσα με τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη και ακόμα και έφηβος προτιμούσα να το ξαναδιαβάζω αυτό και άλλα αντίστοιχα βιβλία συνέχεια, να τα ανοίγω, να μυρίζω το υπέροχο άρωμα του χαρτιού και να βλέπω τους ήρωες να παίρνουν σάρκα και οστά στη φαντασία μου, από το να αγοράζω το «ΚΛΙΚ» και τα αντίστοιχα ή να κρυφοκοιτάζω τα προγράμματα της νεοεισελθείσας ιδιωτικής τηλεόρασης. Δεν ήταν καθόλου δημοφιλής τρόπος ζωής ενός νέου σε αυτές τις εποχές, αλλά ρύθμισε αμετάκλητα την προσωπική μου πυξίδα.

Συνεχής αγώνας ενάντια στο φασισμό που δεν έχει τίποτα το αντισυστημικό, αλλά προβάλλεται ως τέτοιο και ως τη μοναδική εναλλακτική, τότε και τώρα, όπως άλλωστε και αυτό που εκπροσωπούν Τραμπ και Λεπέν. Αγώνας ενάντια σε όσους εκφράζουν και εκπονούν πολιτικές που φέρνουν πείνα, εξαθλίωση, καταρράκωση της προσωπικής αξιοπρέπειας, αγώνας ενάντια στην καταστολή που στηρίζει αυτές τις πολιτικές, αγώνας ενάντια σε αυτούς που είναι το πρόσωπο αυτών των πολιτικών και τις στηρίζουν με τη σιωπή τους, το ψέμα προς το συνάνθρωπό τους, με μοναδική έγνοια τους, το προσωπικό συμφέρον. Αγώνας ενάντια σε αυτούς που κοροϊδεύουν με το δήθεν αγγελικό τους πρόσωπο και προτείνουν φιλανθρωπία (σχολικά συσσίτια, καλύτερες «φυλακές» για πρόσφυγες), αντί για μια λύση. Αγώνας ενάντια στη λήθη, σε αυτούς που θέλουν να ξεχάσουμε ότι η 9η Μαΐου δεν είναι κάποια «μέρα της Ευρώπης», αλλά η νίκη των λαών της Ευρώπης ενάντια στο Ναζισμό. Αγώνας για να βάψουμε πολλά ντουβάρια, πολιτείες ολόκληρες με το χρώμα της ελπίδας, χρώμα ανεξίτηλο. Ναι, θα χρειαστεί να βάψουμε πολλοί, όλοι. Μέχρι τότε -γιατί θα έρθει η στιγμή- ας μην σταματήσουμε ούτε λεπτό -όσο λίγοι και να είμαστε- να συνεχίζουμε να βάφουμε. 

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top