FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|05|2017 19:11

Σε ζωντανή σύνδεση με τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, στο ρόλο της Μαρσαλίν η Renée Fleming, ο όμιλος Αντέννα κλείνει τη φετινή σεζόν του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» με τη ρομαντική όπερα «Ο ιππότης με το ρόδο», το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στις 19:30, που θα προβληθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD», μετά τη φαντασμαγορική όπερα «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΝΙΕΓΚΙΝ» με τη συγκλονιστική Anna Netrebko, που καθήλωσε για άλλη μια φορά το κοινό με τη μαγική ερμηνεία της, παρουσιάζει σε όλες τις αίθουσες του δικτύου ΑΝΤΕΝΝΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο το ρομαντικό αριστούργημα του Strauss.
Η πρώτη νέα παραγωγή της Met από το 1969 του ρομαντικού αριστουργήματος του Strauss διευθύνεται από τον κορυφαίο μαέστρο James Levine και σκηνοθετείται από τον Robert Carsen, του οποίου η πιο πρόσφατη σκηνοθεσία στη Met ήταν το επιτυχημένο ανέβασμα του «Φάλσταφ» το 2013. Η Renee Fleming ερμηνεύει για τελευταία φορά στην καριέρα της το ρόλο της Μαρσαλίν, έναν από τους ρόλους που τη χαρακτήρισαν μέχρι σήμερα. Απέναντί της είναι η επίσης εκπληκτική Elina Garanca στις πρώτες της παραστάσεις στην Αμερική, στον ιδιαίτερο ρόλο του Οκτάβιαν, του παρορμητικού νεαρού εραστή της που χαρακτηρίζει και τον τίτλο του έργου. Η εκπληκτική διανομή περιλαμβάνει ακόμα τον Gunther Groissbοck ως Βαρόνο Οξ, την Erin Morley ως Σοφί, τον Marcus Bruck στο ντεμπούτο του στη Met ως Φανινάλ και τον εξαίσιο Matthew Polenzani ως Ιταλό τραγουδιστή. «Ο Ιππότης με το ρόδο» είναι μια συμπαραγωγή με το Royal Opera House, Covent Garden και το Teatro Regio di Torino.
Ο «Ιππότης με το ρόδο» αναφέρεται στον έρωτα με μια κωμική διάθεση και παράλληλα με μια πλοκή που θέλει να προκαλέσει το κοινό. Η 32χρονη Μαρσαλίν, έχοντας περάσει μια θυελλώδη νύχτα με τον 17χρονο Οκτάβιαν, υποδέχεται στο σπίτι της τον επαρχιώτη εξάδελφο της Βαρόνο Οξ. Ο Βαρώνος Οξ, ακολουθώντας τα έθιμα της εποχής, θέλει να στείλει με έναν νεαρό ευγενή το ασημένιο ρόδο στη μνηστή του Σοφί ως δείγμα αφοσίωσης. Ο νεαρός Οκτάβιαν δέχεται να κάνει την αποστολή για χάρη του Βαρώνου Οξ και συναντά τη Σοφί. Μόλις όμως οι δύο νέοι συναντιούνται, ερωτεύονται κεραυνοβόλα και η Σοφί αποφασίζει να μην παντρευτεί τον Οξ.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|05|2017 19:08

Την Παρασκευή η θεατρική ομάδα του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης ανέβασε για τέταρτη σχολική χρονιά τέσσερα σχολικά κωμικά θεατρικά μονόπρακτα σχετικά με τη σχολική ζωή και την κοινωνία γενικότερα, υπό τον γενικό τίτλο «Τα Σχολ(ε)ιανά μας». Πρόκειται για κωμικά θεατρικά μονόπρακτα που σατιρίζουν τη σχολική και κοινωνική ζωή αυτού του τόπου.

Πιο αναλυτικά ανέβηκαν: «Το ιδιαίτερο» με τους μαθητές ηθοποιούς: Στεφάνου Ειρ., Καϊτατζή Αθηνά, Ξυνό Παν. Στο σκετς αυτό επισημαίνεται το οδυνηρό αποτέλεσμα της τεμπελιάς, γίνεται έντονη αναφορά με αντιπαραδείγματα στη συνέπεια, στην έγκυρη προετοιμασία, στην τάξη και στην καθαριότητα.

Στο δεύτερο σκετς «Πανελλήνιες εξετάσεις» έπαιξαν οι μαθητές: Τοπούζη Ραφ., Βασιλακάκη Φωτ. (η οποία έγραψε και το κείμενο του σκετς), Καϊτατζή Α., Κουπέ Ορ., Ξυνός Παν. Στο έργο αναφέρονται οι διαφορετικές απόψεις των μαθητών για τις πανελλήνιες, τονίζεται το άγχος που προκαλεί το σύστημα με τον τρόπο εξέτασης των μαθητών, σατιρίζεται η μέση ελληνική οικογένεια και η σχέση πατέρα και κόρης.

Στην επιθεώρηση «Εξετάσεων επί... εξετάσεων» έπαιξαν οι μαθήτριες Καϊτατζή Νίκη και Μπαλάσκα Χρύσα. Στο σκετς αυτό καυτηριάζονται ορισμένες απαράδεκτές καταστάσεις που δημιουργούνται κατά τις περιόδους των εξετάσεων και επιδρούν αρνητικά στην ψυχική ισορροπία του μαθητή, η «αψυχολόγητη» πολλές φορές συμπεριφορά των γονιών, φίλων, συγγενών κ.λπ. και επισημαίνεται το άγχος που δημιουργείται στους μαθητές και το έντονο στρεσάρισμα σε στιγμές που η σιωπή είναι προτιμότερη.

Στη μονόπρακτη κωμωδία «Περασμένα ξεχασμένα» έπαιξαν οι μαθήτριες Ειρήνη και Τατιάνα Κελέμπελη, Πέγκυ Ελευθερίου. Στο σκετς σατιρίζεται το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικρατεί συνήθως στα σπίτια των μαθητών ενόψει της βαθμολογίας κάποιου τριμήνου και τονίζεται η σχέση που έχει η επίδοση κάποιου ενός μαθητή με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει.

Στο τέλος των θεατρικών σκετς δόθηκαν έπαινοι στους παραπάνω μαθητές και μαθήτριες. Επίσης, προβλήθηκε και βίντεο σχετικό με τη μαθητική ζωή των μαθητών του σχολείου, το οποίο επιμελήθηκε η μαθήτρια Τοπούζη Ραφ. Υπεύθυνοι όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η καθηγήτρια Μαρία Κολοντούρου και οι καθηγητές Βερβέρης Γιώργος και Στρατής Αλτιπαρμάκης. Τα θεατρικά μονόπρακτα παρουσίασε η μαθήτρια του σχολείου Τοπούζη Συμεώνη. Ο διευθυντής του σχολείου και ο Σύλλογος καθηγητριών και καθηγητών του σχολείου συνεχάρησαν όλους τους συντελεστές.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|05|2017 18:43

Στην πάνω πλευρά της χωματερής στην Μυτιλήνη εντοπίσθηκαν σήμερα το μεσημέρι 200 κατσίκες να βόσκουν μέσα στα σκουπίδια φύλλα από κλαδέματα που είχαν εναποτεθεί εκεί αλλά και αποφάγια κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς μέσα από σακούλες σκουπιδιών. Αυτά κατάγγειλε χθες το απόγευμα στο «Ε» ο Μηχανολόγος Μηχανικός Χριστόδουλος Ψάνης. Ο ίδιος μας είπε ότι ο κτηνοτρόφος ιδιοκτήτης των ζώων δεν βρίσκονται στο χώρο. Παράλληλα αναφέρει ότι απευθύνθηκε στο φύλακα του χώρου και τηλεφωνικά στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου κ. Μπλέτσα αμφότεροι του απάντησαν πως έχουν κάνει συστάσεις στον κτηνοτρόφο να μαζέψει τα ζώα του αλλά αυτός δεν συμμορφώνεται. Καμία ανταπόκριση δεν είχε ο κ. Μπλέτσας κι όταν απευθύνθηκε στην Αστυνομία για το συγκεκριμένα περιστατικό.

Το «Ε» απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Κατζανό, ο οποίος τόνισε ότι: «ο κτηνοτρόφος δεν δείχνει καμία διάθεση συνεργασίας και πολλές φορές έχει απειλήσει τους φύλακες του χώρου. Έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές αυτή την κατάσταση αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα για να την αντιμετωπίσουν. Ο χώρος είναι περιφραγμένος αλλά δυστυχώς ο κτηνοτρόφος καταπατά την περίφραξη και βάζει τα ζώα του μέσα στην χωματερή». Παράλληλα ο αντιδήμαρχος τόνισε πως στο χώρο αυτό εναποθέτονται κλαδέματα που μαζεύουν τα οχήματα του Δήμου από την πόλη της Μυτιλήνης και τα ζώα βοσκού τα φύλλα και τα κλαδιά, τόνισε ότι πλέον στην περιοχή δεν υπάρχουν οργανικά σκουπίδια.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι κατσίκες τρώνε μόνο τα φύλλα από τα κλαδιά ή αποφάγια, πλαστικές σακούλες και άλλα σκουπίδια που βρίσκονται στο χώρο.

Το βέβαιο είναι πως τα ζώα σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να βρίσκονται και να βόσκουν στο συγκεκριμένο χώρο.

Επίσης ο Δήμος Λέσβου οφείλει να περιφράξει τον χώρο και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο όποιο προσπαθεί να μπει μέσα.

Από το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία. Η Κτηνιατρική υπηρεσία, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χώρο, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και φυσικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης οφείλουν να πάρουν τα δέοντα μέτρα για να πάψει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Σε καμία περίπτωση ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν πρέπει να αφεθεί να αμαυρώσει την εικόνα της κτηνοτροφίας του νησιού.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|05|2017 18:33

Η πρώτη έκθεση της «Εικαστικής Παρέμβασης» για το 2017 είναι γεγονός. Οι συντελεστές καλούν στην έκθεση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης από την Παρασκευή 12 Μαΐου, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια στις 8 το βράδυ. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 20 του μηνός.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|05|2017 18:06

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», οργανώνει αφήγηση παραμυθιού και εικαστικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών την Πέμπτη 18 Μαΐου (ώρα 19:00) στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας Χρίστος Καλουντζόγλου θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Το σταχτί πέπλο», το οποίο αναφέρεται στις συνέπειες της φωτιάς στο οικοσύστημα αλλά και στη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών που προκαλεί μια καταστροφή, προσεγγίζοντας με έμμεσο τρόπο το θέμα των προσφύγων. Θα ακολουθήσει παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής, εμπνευσμένο από το ίδιο το παραμύθι, σε συνεργασία με τη ζωγράφο Μαρία Καλλιπολίτη.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι ελεύθερη και τα υλικά διατίθενται δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ (από τις 10:00 έως τις 18:00).

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 10|05|2017 17:15

Από το γραφείο του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού μάς κοινοποιήθηκε η παρακάτω επιστολή ως απάντηση με αφορμή το άρθρο-παρέμβαση του Παναγιώτη Σκορδά που αναφερόταν στην υπόθεση του «Κατσάνειου», που πρόσφατα πήρε στην κυριότητά του ο Δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ πληρώνοντας 500.000 ευρώ. Η απάντηση του γραφείου του δημάρχου έχει ως εξής:

 

Η απάντηση του γραφείου του δημάρχου

«Κύριε διευθυντά,

Σχετικά με το δημοσίευμα που φιλοξενείται στο φύλλο της 6ης Μαΐου 2017 αναφορικά με το “Κατσάνειο”, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω.

Έχοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση να διασώσουμε το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης και του νησιού μας γενικότερα, διεκδικήσαμε αρχικά την παραχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ. Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, ο Δήμος Λέσβου προέβη στην αγορά του κτηρίου με σκοπό την αξιοποίησή του. Συνεπώς, σε πρώτη φάση καταφέραμε να περιέλθει το εν λόγω κτήριο στη δικαιοδοσία του Δήμου, γεγονός που στη συνέχεια θα οδηγήσει στην ευκολότερη και σίγουρη αξιοποίησή του. Σε αντίθετη περίπτωση και γνωρίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα το κτήριο αυτό να αφεθεί στην τύχη του, όπως έχει συμβεί -δυστυχώς- σε παρόμοιες περιπτώσεις στο νησί μας.

Το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τα τετραγωνικά που απαιτούνται για τη λειτουργία μουσικού σχολείου στο “Κατσάνειο”, μετά και την αύξηση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο, επιχειρήθηκε με συγκεκριμένες επαφές και ενέργειες να ξεπεραστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως και πριν από την αγορά του από το ΤΑΙΠΕΔ, υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης του κτηρίου ως Μουσικής Ακαδημίας ή ως χώρου στέγασης έως και δύο νηπιαγωγείων της πόλης. Ήδη έχει γίνει η αρχιτεκτονική αποτύπωση, ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και προχωράμε τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Με όλα αυτά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο στόχος της Δημοτικής Αρχής για διάσωση και αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του “Κατσάνειου” προχωρά και σύντομα θα αποδώσει καρπούς. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ρεαλιστικό πλάνο δράσης, το οποίο υλοποιείται με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποσπασματικές ενέργειες. Η χρόνια εγκατάλειψη και η αδράνεια όσων ήταν υπεύθυνοι για το “Κατσάνειο” εύλογα δημιουργούν επιφυλάξεις για το αν και πόσο σύντομα μπορεί να αξιοποιηθεί. Όμως, οι παραπάνω ενέργειες, το συγκεκριμένο και αποτελεσματικό πλάνο δράσης καθώς και οι μελλοντικές εικόνες του αξιοποιημένου πλέον κτηρίου θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι δεν έγινε ή δεν μπορεί να γίνει τίποτα για το “Κατσάνειο” .

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία».

 

Και το δικό μας σχόλιο

(σ.σ.) Τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος Π.Σ. για την περίπτωση του «Κατσάνειου» και της διαδρομής του από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Δήμου Μυτιλήνης, που παραχωρήθηκε από το ΕΛΚΕΠΑ τη δεκαετία του 1990 για να στεγάσει το Μουσικό, μέχρι και σήμερα που προέκυψε ξανά στο Δήμο Λέσβου από το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη φορά, αλλά με καταβολή 500.000 ευρώ, είναι απολύτως ακριβή και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Το γεγονός ότι ο δήμος έσπευσε να πάρει το αρχοντικό στην κυριότητά του πληρώνοντάς το, απ’ τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ το εκποιούσε μαζί με άλλα ακίνητα, ασφαλώς και δεν είναι κατακριτέο, αφού μόνο έτσι θα μπορούσε να το αξιοποιήσει. Πάλι όμως με προχειρότητα έγινε αναφορά στη δυνατότητα στέγασης του Μουσικού σχολείου, για να εγκαταλειφθεί στη συνέχεια λόγω μη επάρκειας του οικοπέδου -αλήθεια, έχει εξεταστεί ενδελεχώς η δυνατότητα αυτή;- και να εξετάζονται τώρα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου.

Είναι αλήθεια ότι το σχέδιο για αξιοποίηση του «Κατσάνειου» ως Μουσικής Ακαδημίας, αφού προφανώς δεν μπορεί να γίνει Μουσικό σχολείο, δείχνει ότι το όλο θέμα προσεγγίζεται πάλι με προχειρότητα, αφού δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο και η ανάλογη υποδομή που μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια πρόταση. Μακάρι να υπήρχε αυτή η υποδομή που θα έβρισκε στέγη στο ανακαινισμένο «Κατσάνειο», αλλά η Μυτιλήνη απέχει πολύ από το να λειτουργήσει εδώ Μουσική Ακαδημία, γι’ αυτό και εύλογα είναι τα ερωτήματα που διατυπώνει ο αρθρογράφος στο επίμαχο δημοσίευμα που θα πρέπει να προβληματίσουν τη δημοτική αρχή αν θέλει πράγματι να ενισχύσει τη μουσική δημιουργία και την εν γένει καλλιτεχνική δημιουργία που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε υποχώρηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον δήμο. Ασφαλώς και άλλης τάξης ζήτημα είναι η αξιοποίηση του αρχοντικού για τη στέγαση ενός ή δύο νηπιαγωγείων.

Όπως κι αν έχει, το «Κατσάνειο», απ’ τη στιγμή που πέρασε στην κυριότητα του δήμου, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Οι όποιες επισημάνσεις ή ακόμα και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται στοχεύουν ώστε το αρχοντικό Κατσάνη να μη μείνει αναξιοποίητο, αλλά να αναζητηθούν, χωρίς άλλη χρονοτριβή, πιο ολοκληρωμένα και μελετημένα, οι δυνατότητες του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου αναφορικά με το τι μπορεί να στεγάσει.

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|05|2017 16:56

 

 

 

Εργαζόμενοι εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, μετανάστες, η συγκυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕΛ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνεις ΕΕ - ΔΝΤ, υπηρετώντας τα συμφέρόντα του κεφαλαίου, ετοιμάζουν νέο κύκλο αντιλαϊκών μέτρων. Η νέα επίθεση του κεφαλαίου, τα νέα μέτρα όπως και όλα τα προηγούμενα, στόχο έχουν να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα μέτρα και τα «αντίμετρα» που φέρνουν, όσο και αν προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι κινούνται σε «φιλολαϊκή» κατευθυνση, είναι βαθιά αντιλαϊκά και προς όφελος μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, οι νέες μειώσεις στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις και στους μισθούς, η νέα μείωση στο αφορολόγητο και η νέα φοροληστεία που εξαπολύουν, θα γονατίσουν ακόμα περισσότερο την εργατική λαϊκή οικογένεια που ήδη δεινοπαθεί όλα τα χρόνια της κρίσης.

Η απάντηση μας θα πρέπει να είναι αγωνιστική και μαζική. Χωρίς καμιά αναμονή, να ριχτούμε στην μάχη της απεργίας και εδώ στο νησί μας.

Αν δεν τους σταματήσουμε εμείς, αυτοί δεν πρόκειται να κάνουν πίσω!

Αρκετά έχουμε ματώσει για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, για τα αφεντικά και την λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σέρνουν την χώρα μας και την εργατική τάξη σε επικίνδυνες καταστάσεις για να θωρακίσουν τα κέρδη τους. Τα συμφέροντά μας δεν είναι ίδια με τα δικά τους.

Να βροντοφωνάξουμε όχι άλλα μέτρα στου λαού τις πλάτες!

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Δεν θα δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας για την δική τους κερδοφορία.

Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά!

Απαιτούμε και διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παλεύουμε και εδώ στο νησί μας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών. Να ακυρωθεί η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Κατηγορία Πολιτική
- 10|05|2017 16:32

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεόδωρο Βαλσαμίδη και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, επισκέφθηκε σήμερα το έργο της κατασκευής της παράκαμψης της Λαγκάδας στο Πλωμάρι της Λέσβου, που υλοποιεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λέσβου με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020.

Η Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου. Συγκεκριμένα, στο τμήμα 0 έως 700 έχει ολοκληρωθεί η πρώτη στρώση της ασφάλτου καθώς και η τοποθέτηση των στηθαίων ασφαλείας του τμήματος.  Στο τμήμα 700 - 1350 έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά έργα αντιστήριξης της οδού, ενώ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης οι χωματουργικές εργασίες, ώστε να προχωρήσει  το επόμενο στάδιο της οδοστρωσίας.

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|05|2017 16:23

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου συναντήθηκε την Δευτέρα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη κατά την επίσκεψή του στην Μυτιλήνη.

Ο Σύλλογος κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις-απόψεις των εργαζομένων σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό, την αξιολόγηση των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πρόσληψη τακτικού προσωπικού.

Ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι η βούληση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να επιλύσει τα φλέγοντα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Πουλάκη ο Σύλλογος αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Γενικέ

Εκ μέρους των εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την δυνατότητα που μας δίνεται να καταθέσουμε τις προτάσεις –απόψεις μας σχετικά με θέματα που αφορούν την λειτουργία του Δήμου Λέσβου και την λειτουργία της Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Λέσβου  έχουν προσφέρει αναβάθμιση στις υπηρεσίες του νησιού μας. Είναι αυτοί που με πολύ προσπάθεια και υψηλή τεχνογνωσία μελέτησαν, επέβλεψαν, κατασκεύασαν και λειτουργούν τα μεγαλύτερα έργα υποδομής, προστασίας του περιβάλλοντος και καθαριότητας στο νησί.

 Τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όταν σε χρόνο μηδέν, μετά  την συγχώνευση των 13 Καποδιστριακών Δήμων σε ένα (1) και μοναδικό Δήμο , και με την επέκταση των διοικητικών ορίων, με παράλληλες απαγορεύσεις πρόσληψης προσωπικού και μειώσεις  αμοιβών, είναι  δυσβάστακτα.

Στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε για να μην βρεθούν σε αδιέξοδο οι υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου όλοι οι εργαζόμενοι κατέβαλαν και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Λέσβου  δουλεύουν κάτω από αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες και πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και τις ανάγκες των πολιτών του νησιού.

Στην όλη αυτή την δύσκολη προσπάθεια, βέβαια προστέθηκε και το προσφυγικό που λόγο των μεγάλων προσφυγικών ροών οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και ο χρόνος που απαιτούσε την αντιμετώπιση του φαινομένου, ασφυκτικός.

Όλο αυτό το διάστημα μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ποτέ δεν πάψαμε να ενημερώνουμε τις Δημοτικές Αρχές και τους αρμόδιους τοπικούς βουλευτές και τους αρμόδιους υπουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναγκαιότητα αλλαγής του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού της Λέσβου καθώς και την ΑΜΕΣΗ ενίσχυση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.

Αυτό βέβαια αντιμετωπίστηκε Κυβερνητικά μετά την ψήφιση του ν. 4368/2016 (άρθρο 7) για την «Πρόσληψη τακτικού προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών», αλλά βρίσκει δυσκολία στην εφαρμογή του, γιατί οι πόροι των ανταποδοτικών εξαντλούνται , για την κάλυψη άλλων επειγουσών αναγκών, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη με ανθρώπινο δυναμικό και οι υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου να μην μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε την ιδιαιτερότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών της, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κοινωνικό πρόσωπο και κατεύθυνση που είναι μη εφικτό να προσμετρηθούν και να αξιολογηθούν στις σημερινές συνθήκες. Αυτό αναδεικνύει ότι το προτεινόμενο σύστημα «αξιολόγησης» όσο και το σύστημα επιλογής Προϊσταμένων, δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο λόγο της ιδιαιτερότητας του χώρου, όσο και λόγο του μεγάλου και ετερόκλητου αριθμού αρμοδιοτήτων, τις οποίες έχει στην ευθύνη της και οι οποίες είναι κοινωνικές. Είναι γνωστό πως η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανήκουν σε εργατοτεχνικές ειδικότητες καθώς και σε ειδικότητες κοινωνικής ανταπόδοσης που καθιστούν ανέφικτη την μέτρηση της ανταποδοτικότητας ενός εργαζομένου (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κλ.π.) το δε υπόλοιπο προσωπικό λειτουργεί πολλές φορές με παράλληλα καθήκοντα σε δυο (2) και τρείς (3) οργανικές μονάδες για την κάλυψη των αναγκών. Επισημαίνουμε πως σε περίπτωση «στοχοθεσίας» θα πρέπει άμεσα να γίνεται ευθεία αναφορά στην ειδικότητα του κάθε εργαζόμενου και στα καθήκοντα που από αυτή απορρέουν.

Προτείνουμε την θέσπιση ενός απλού, αντικειμενικού, μη γραφειοκρατικού συστήματος αξιολόγησης που θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου εργαζομένων προς την βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης των υπηρεσιών και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, των πολιτών και των εργαζομένων σ’ αυτή.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|05|2017 16:09

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, όσο και στους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτούς η μονομερής απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, να εξαγγείλει την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ένταξη των παιδιών τεσσάρων ετών στα Νηπιαγωγεία!!!

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης οδηγεί στην διάλυση τον θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και αφήνει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού σήμερα τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών, για λόγους που αφορούν τόσο στα παιδιά όσο και στην εξυπηρέτηση των γονιών τους.

Συγκεκριμένα, η απορρόφηση των περίπου 45.000 προνήπιων αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005, με ανανεούμενες συμβάσεις έως το 2020 μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. (Εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή), επιπλέον θα στερηθούν επιπλέον συνολικά περίπου 70.000.000 ευρώ ετησίως μέσω του Ε.Σ.Π.Α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποφάσισε να συμμετέχει στη Στάση Εργασίας που προκήρυξε η εκτελεστική επιτροπή την Πέμπτη 11 Μάιου  2017 από τις 12:00 έως τις 15:00 μ.μ. υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών, των οικογενειών και των εργαζομένων. 

Αγωνιζόμαστε:

  • Για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας των Παιδικών Σταθμών και την διασφάλιση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.
  • Για το δικαίωμα των γονέων παιδιών προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας να επιλέγουν τη δομή Προσχολικής Αγωγής που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (Παιδικοί Σταθμοί-Νηπιαγωγεία).
  • Για το δικαίωμα όλων των παιδιών να είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας και ΟΧΙ «μαθητές» από τα τέσσερα χρόνια τους.

Διεκδικούμε

  • Την άμεση τακτοποίηση του Παιδαγωγικού και Βοηθητικού προσωπικού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών μέσω Ε.Σ.Π.Α. που εργάζονται στους Δήμους για πολλά χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Την άρση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες στελέχωσης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
  • Χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
  • Την κατάργηση των τροφείων.
  • Τον καθολικό Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών.
  • Την αυστηρή τήρηση και μη τροποποίηση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών που μερίδα αιρετών επιχειρεί να προσαρμόσει στην κατεύθυνση μετατροπής τους σε παιδοφυλακτήρια.
Κατηγορία Πολιτική
- 10|05|2017 15:41

Με ευθύ τρόπο απαντά η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου στην πρόκληση από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, για την απευθείας ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα χθες προσδιορίστηκε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, όπου το προαναφερόμενο θέμα τέθηκε πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται σειρά θεμάτων που θα εξετάζονταν από την Οικονομική Επιτροπή αν είχε περάσει η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής στο Συμβούλιο της Δευτέρας. Τέτοια θέματα είναι: α) έγκριση δαπανών για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, β) Έγκριση δαπανών κεντρικού κτιρίου Περιφέρειας, γ)Έγκριση ανάθεσης διαμονών για την συνδιοργάνωση πανελλήνιας ημερίδας για τον τουρισμό και την φιλοξενία Ελλήνων Τουριστικών Πρακτόρων, δ) Έγκριση απευθείας ανάθεσης προμήθειας υγρών καυσίμων για τα οχήματα της Ικαρίας.

Τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: 1) Συνδιοργάνωση ημερίδας στην Χίο, 2) Συνδιοργάνωση εκδήλωσης  με το Μορφωτικό Σύλλογο Βαρβασίου Χίου, 3) Συνδιοργάνωση εκδήλωσης για την ημέρα της μητέρας, 4) Συμμετοχή της Περιφέρειας στην διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων «Lesvos Enduro MTB στο Μόλυβο».

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top