FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Περιβάλλον
- 08|12|2017 19:19

Οι Οικοπεριηγητές του Φορέα Τουρισμού Μολύβου συνεχίζουν τις χειμερινές εξορμήσεις τους. Έτσι, την προσεχή Κυριακή 10 Δεκεμβρίου θα βρεθούν στην περιοχή γύρω από την Λυγώνα με τους υδρόμυλους.

Ξεκινώντας λίγο μετά τις 10 το πρωί από την Πέτρα και το Δημοτικό Σχολείο, όπου θα είναι η αφετηρία και ο τερματισμός, οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν προς Πετρί, Λυγώνα, Μοναστηρέλια, Άγιο Δημήτριο και στη συνέχεια θα επιστρέψουν κυκλικά από το μονοπάτι της Μίξας-Λιμνοδεξαμενής, σε μία κυκλική διαδρομή διάρκειας περίπου τριών ωρών μέσα από μονοπάτια.

Μετά το τέλος της διαδρομής δεν έχει προγραμματιστεί κάποιο γεύμα, ωστόσο όσοι το επιθυμούν, μπορούν να παραμείνουν στο Δημοτικό Σχολείο, αφού ο Σύλλογος Γονέων Πέτρας διοργανώνει «Χριστουγεννιάτικο Παζάρι».

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 08|12|2017 18:29

Ο κόσμος των μαθηματικών είναι ένας κατασκευασμένος κόσμος. Αποτελείται από τυποποιημένα συστήματα που το καθένα απ’ αυτά περιλαμβάνει τα δικά του σύμβολα, αξιώματα, κανόνες απόδειξης, θεωρήματα, τύπους.

Προϋπόθεση στα ιδεατά μαθηματικά είναι η συνέπεια. Ένα μαθηματικό σύστημα είναι συνεπές, αν χρησιμοποιώντας τα αυθαίρετα αξιώματα και τους κανόνες καταλήγουμε πάντα σε λογικά συμπεράσματα, τα οποία δεν έρχονται σε αντίθεση με τον εαυτό τους και με τις αρχές.

Άρα κάποιος που ασχολείται με τα μαθηματικά δεν έχει παρά να ακολουθήσει πιστά τους κανόνες, μέχρι να φτάσει ασφαλώς στη λύση του προβλήματος που τον απασχολεί. Το συνεπές σύστημα των αριθμών δεν πρόκειται να τον απογοητεύσει ποτέ.

Πολύ συχνά οι εκάστοτε δάσκαλοι των μαθηματικών μου, χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα για την αναγκαιότητα του μαθήματος τους, ότι όποιος γνωρίζει μαθηματικά, γνωρίζει να σκέφτεται. Κάτι ολότελα αστείο, αν λάβει κανείς υπόψη την κραυγαλέα ασυνέπεια του κρατικού (κοινωνικού - εργασιακού - οικονομικού - ασφαλιστικού - νομικού - υγειονομικού - πολιτισμικού - παιδαγωγικού) συστήματος, μέσα στο οποίο εξαναγκάζεται να λειτουργήσει το άτομο.

Γεννιέται που λες έκαστος, σ’ αυτή τη χώρα τη γαλανή, την ηλιόλουστη. Κάνει «ουάαα», γιατί σα να καταλαβαίνει πως κάτι πάει τελείως λάθος, αλλά ύστερα τον μπουκώνουν μια σκέτη από φρουτόκρεμα και το βουλώνει. Κατόπιν τον βάζουν σ’ ένα θρανίο, του δίνουν ένα έως εκατό βιβλία και τού κλείνουν το μάτι: «Διάβασε εσύ και μη σε νοιάζει, το μέλλον σού ανήκει». Και να δεις που διαβάζει και κάτι σα να αρχίζει να δουλεύει μέσα στο μυαλό του και τον τρέχουν στο Πανεπιστήμιο. Βγαίνει από κει με φόρα, ορεξάτος να εργαστεί και να δημιουργήσει. END of success story…

Το εγχώριο εργασιακό σύστημα δε σηκώνει ούτε τους υπερειδικευμένους επιστήμονες, ούτε τους μάγκες που θέλουν να θέσουν τη γνώση τους στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας. Τους πολεμά με γραφειοκρατία, βαριά φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι διώχνει ξένες εταιρίες που ίσως χρειάζονταν επιστημονικό προσωπικό και σταματά οποιαδήποτε ριψοκίνδυνη, πρωτότυπη, δημιουργική σκέψη.

Οπότε το σύστημα ναι μεν αναγνωρίζει (έστω και χλιαρά) την a priori αξία της μόρφωσης, αλλά βγάζει τη γλώσσα κοροϊδευτικά στο μορφωμένο εργατικό δυναμικό, λες και διαθέτει κάτι ολότελα αχρείαστο.

Ένα τέτοιο αντιφατικό (ασυνεπές) σύστημα οδηγεί την μόρφωση σε απαξίωση.

Διότι σκέφτεται ο πάσα ένας γονιός: «Γιατί να κάνω τα αδύνατα, δυνατά, να μορφώσω τον κανακάρη μου; Αφού έτσι κι αλλιώς τα πτυχία είναι χωρίς αντίκρισμα.»

Μόνο που τη σκέψη αυτή του γονιού, το εκπαιδευτικό σύστημα την εκμεταλλεύεται, ώστε να πέσει σε ακόμα μεγαλύτερη αντίφαση. Ενώ είναι εκεί για να διαπαιδαγωγήσει το έθνος, δεν προσλαμβάνει παιδαγωγούς, μειώνει τις αμοιβές των ήδη υπαρχόντων, ελαττώνει διαρκώς τη διδακτέα ύλη, συγχωνεύει σχολικές μονάδες, στερεί τα σχολεία από υλικούς πόρους, δεν φροντίζει για ποιοτικά συγγράμματα με σύγχρονη θεματολογία.

Αβοήθητοι και με ολοένα λιγότερα κίνητρα μάθησης, οι μαθητές, περνούν όπως - όπως τις τάξεις , με χαλαρό διάβασμα, αποκλειστικά και μόνο των σχολικών εγχειριδίων. Την άμεση διαπαιδαγώγηση τους την έχουν αναλάβει τα social media και ο λαϊκισμός των «like», οι ταινίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Η κουλτούρα της επιφάνειας, του μακιγιάζ και της χρυσόσκονης. Ο πολισμός του υστερικού καταναλωτισμού, των ταξιδιών χωρίς χαρά, των φωτογραφιών για επίδειξη. Η λογοτεχνία της ατάκας και των emoji, ο θάνατος της ολοκληρωμένης κριτικής σκέψης και της επιχειρηματολογίας. Η αυταπάτη για άκοπο κέρδος και εύκολο like. Ναρκωτικά για κάθε βαλάντιο. Ένα κορίτσι - μοντέλο, με σακίδιο, μπλεγμένο κάπου στην Ανατολή.

Το σύστημα έχει κρασάρει.

 

Κυριακή Στέργου

smerna.blogspot.com

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|12|2017 18:09

Το Κτήμα «Οινοφόρος» και οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, Κλεοπάτρα Πατερέλλη και Πρόδρομος Πατερέλλης, μας προσκαλούν να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με ένα μοναδικό εορταστικό πρόγραμμα που θα μας συναρπάσει, συγκινήσει και θα μας μεταδώσει θετική ενέργεια με αγαπημένους καλλιτέχνες.

Με γιορτινή διάθεση, κέφι και χαρά στο νέο διαμορφωμένο χώρο υποδέχονται τους:

- Δημήτρη Μυστακίδη, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου

- Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή 24 και Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου

- Δημήτρη Μπάση, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση του Φίλιππου Πλιάτσικα στον Οινοφόρο το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου μετατίθεται σε νέα ημερομηνία για το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018.

 

Με Μυστακίδη

Δεν θα ήταν υπερβολή αν, κάθε φορά που αναφερόμασταν στον Δημήτρη Μυστακίδη, βάζαμε τον επεξηγηματικό υπότιτλο «λαϊκή κιθάρα»! Στην περσινή του εμφάνιση στον «Οινοφόρο», μάγεψε τα πλήθη και τώρα ανοίγει τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα.

Παίζει λαϊκή κιθάρα, ερευνά τη λαϊκή κιθάρα, διδάσκει λαϊκή κιθάρα, γράφει βιβλία για τη λαϊκή κιθάρα, εκδίδει δίσκους για αυτήν. Και με αφορμή αυτήν. Προκειμένου να την αποκαταστήσει στη συνείδηση του κόσμου, να αναδείξει τη σημαντικότητά της και τον πλούσιο χαρακτήρα της. Να μας κάνει να τη γνωρίσουμε ή να τη ξαναθυμηθούμε. Και να την αγαπήσουμε, όπως την αγαπάει και ο ίδιος.

Σ’ αυτή τη διαδικασία, παίρνει τη λαϊκή κιθάρα από τον συνοδευτικό της ρόλο και την κάνει λαμπερή πρωταγωνίστρια, αναδεικνύοντας όλες τις εκφραστικές της δυνατότητες.

Επεμβαίνει στο ρεμπέτικο ρεπερτόριο, όχι μόνο ενορχηστρώνοντάς το αποκλειστικά για κιθάρα, αλλά παράλληλα βάζοντας τον δικό του εσωτερικό πλούτο, ορμή και ευαισθησία, δίνοντάς μας απλόχερα την ευκαιρία να ξανακούσουμε και να τραγουδήσουμε τα παλιά αγαπημένα τραγούδια μέσα από μια σύγχρονη, φρέσκια και άκρως ενδιαφέρουσα οπτική, έχοντας ενσωματώσει τη βαθιά γνώση του οργάνου και του ρεπερτορίου με τις επιρροές του από άλλα μουσικά είδη.

Το βιογραφικό του Δημήτρη Μυστακίδη, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πλούσιο: Μετρά σχεδόν 30 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με τη μουσική. Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους, πολυοργανίστες μουσικούς της ελληνικής σκηνής.

Σε αυτή την πορεία έχει συνεργαστεί με την πλειοψηφία των Ελλήνων καλλιτεχνών (συνθέτες, μουσικούς, ερμηνευτές) και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων.

 

Από το 1994

Από το 1994 ως το 2004 συμμετείχε στη μπάντα «Λοξή Φάλαγγα» του Νίκου Παπάζογλου παίζοντας κιθάρα και λαούτο, ενώ από το 2002 έως σήμερα συνεργάζεται με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Από το 2001 είναι καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου «16 Ρεμπέτικα με Κιθάρα» το 2007, έφερε στην πρώτη γραμμή την λαϊκή κιθάρα και την ιδιαίτερη τεχνική της. Ο δίσκος αυτός έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο ρεύμα νέων κιθαριστών που μελέτησαν και ανέπτυξαν την ξεχασμένη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Επόμενοι δύο δίσκοι, οι «Αψιλίες» το 2009 με προπολεμικά και σμυρνέικα τραγούδια και το «Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο» το 2013, με ρεπερτόριο ενορχηστρωμένο για λαϊκή κιθάρα και γιαϊλί ταμπούρ. Και οι δύο αυτοί δίσκοι καλύπτουν διαφορετικές τεχνοτροπίες της λαϊκής κιθάρας διατηρώντας όμως τη ζωντάνια και το πάθος που το ίδιο το ρεπερτόριο κουβαλά.

Ο επόμενος του δίσκος «Εσπεράντο» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2015 και περιλαμβάνει μεταπολεμικά τραγούδια διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα αποκλειστικά για λαϊκή κιθάρα με την συμμετοχή 16 σπουδαίων τραγουδιστών. Και σε αυτόν το δίσκο το ρεπερτόριο είναι η αφορμή για να φωτιστεί η σύγχρονη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Ο τελευταίος του δίσκος «Amerika» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2017. Περιλαμβάνει τραγούδια της πρώιμης περιόδου του ρεμπέτικου που γράφτηκαν από Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και είναι όλα διασκευασμένα με την τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας, μιας τεχνικής που είναι σαφώς επηρεασμένη από την fingerpicking τεχνική των Αφροαμερικάνων μουσικών των Blues.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτο, από τη σειρά «Παραδοσιακή Μουσική», το «Λαούτο, Τροπικότητα & Εναρμόνιση» και το δεύτερο, από τη σειρά «Αστική Λαϊκή Μουσική», το «Λαϊκή Κιθάρα, Τροπικότητα και Εναρμόνιση».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|12|2017 17:06

Suphi Varim

Έγκλημα στη Σμύρνη (Μετάφραση: Βασίλης Δανέλλης)

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Αθήνα 2017, σελ. 184

 

Ο Suphi Varim γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου και ζει. Το παρόν βιβλίο έχει βραβευτεί στην Τουρκία με το Βραβείο Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος 2014 του περιοδικού «Dunya Kitap».

Δυο λόγια για την υπόθεση: Σμύρνη, αρχές 20ού αιώνα. Ο Σωκράτης Ελισαίος είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ. Η δουλειά του είναι να ξετρυπώνει κακοπληρωτές και πλαστογράφους για λογαριασμό Λεβαντίνων και Ελλήνων έμπορων. Η φιλία του με τον επιθεωρητή Τζεβντέτ Σαμί τού εξασφαλίζει πληροφορίες, κι εκείνος για αντάλλαγμα βοηθάει την αστυνομία στις υποθέσεις της. Τίποτα πολύ δύσκολο, ποτέ ανθρωποκτονία. Αυτή τη φορά όμως, ο Ελισαίος θα βρεθεί μπροστά σε δύο πτώματα. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει στα δρομάκια του Τουρκομαχαλά, της Αρμενοσυνοικίας και της εβραϊκής συνοικίας, στις αριστοκρατικές συνοικίες των Ελλήνων, στα αρχοντικά των Λεβαντίνων στα περίχωρα του Μπουρνόβα και του Μπουτζά, και φυσικά στην Προκυμαία και τα καπηλειά του λιμανιού.

Ο Σουπχί Βαρίμ ζωντανεύει τη Σμύρνη στα χρόνια της ακμής της, λίγο πριν την Καταστροφή, όπου οι κάτοικοί της απολαμβάνουν την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμικότητά της. Στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα συναντήσει ιστορικά κτίρια και τοπωνύμια της πόλης που σήμερα έχουν χαθεί, όπως το Γραικικό Νοσοκομείο, τα πολυτελή ξενοδοχεία «Κράμερ» και «Ελπινίκη», το θέατρο «Pathe», τις γειτονιές, τα σχολεία και τις εκκλησίες των Ελλήνων, των Φράγκων και των Αρμενίων.

 

 

M. J. Arlidge

Φτου και βγαίνω (Μετάφραση: Σοφία Τάπα)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2017, σελ. 455

 

Ο M. J. Arlidge εργάζεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην τηλεόραση και ειδικεύεται στην παραγωγή ποιοτικών αστυνομικών σειρών και βιβλίων. H best seller σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Έλεν Γκρέις συνεχίζεται με το έκτο βιβλίο.

Όλη τη ζωή της, η μυστικοπαθής επιθεωρήτρια κρύβεται πίσω από το αστυνομικό σήμα, πίσω από τη φήμη της. Μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται κρατούμενη μαζί με γυναίκες δολοφόνους που είχε συλλάβει…
Στη φυλακή του Χολογουέι τα βράδια είναι ατελείωτα και ο κίνδυνος ελλοχεύει στους σκοτεινούς διαδρόμους. Οι άλλες κρατούμενες τη μισούν και οι δεσμοφύλακες την ταπεινώνουν. Η Έλεν πρέπει να αντιμετωπίσει ολομόναχη τον εφιάλτη που ζει, να διώξει τα τρωκτικά της νύχτας. Άγριοι ψίθυροι καταδιώκουν τον νου της. Δεν έχει πού να τρέξει… Πού να κρυφτεί… Ώσπου το ακρωτηριασμένο πτώμα της Λία Σμιθ, κατάχλωμο και κέρινο, κείτεται μέσα στο κλειδωμένο κελί. Το σώμα της άκαμπτο, χωρίς σταγόνα αίμα. Φαίνεται ήρεμη και γαλήνια, μ’ ένα πλατύ χαμόγελο ραμμένο με γαλάζιο νήμα, το ίδιο νήμα που έχουν ράψει και τα σφιγμένα βλέφαρα πάνω στο κακοποιημένο πρόσωπό της.

Η Έλεν φοβάται ότι το τέλος της πλησιάζει. Ένας παρανοϊκός δολοφόνος παγώνει το αίμα των φυλακισμένων. Πρέπει να τον βρει προτού γίνει η ίδια το επόμενο θύμα…

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 08|12|2017 16:55

Κανονικά, παρά την επίσκεψη Ερντογάν έρχονται βάρκες στα νησιά, δύο ήρθαν χτες στη Λέσβο, αλλά αφίξεις προσφύγων σημειώθηκαν τόσο στη Χίο όσο και στη Σάμο.

Από την άλλη το ερχόμενο Σάββατο σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, συνολικά 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, προγραμματίζεται να αναχωρήσουν από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο με ειδικό δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Σάμος» και για άγνωστο μέχρι στιγμής προορισμό.

Η μετακίνηση θα γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για απεγκλωβισμό από τα νησιά όσο το δυνατόν περισσότερων προσφύγων που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία.

Την Τετάρτη το βράδυ αναχώρησαν από το λιμάνι της Χίου με το πλοίο της γραμμής για καταυλισμό στο εσωτερικό της Ελλάδας μέσω του λιμανιού του Πειραιά 224 πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν σε δομές στο νησί, ενώ το βράδυ της Τρίτης μόλις 41 άτομα από τη Λέσβο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου 8.322 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη Λέσβο, 2.704 στη Χίο και 2.289 στη Σάμο. Συνολικά δηλαδή και στα τρία νησιά ζούσαν 13.315 άτομα.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 08|12|2017 15:53

Θεματική συζήτηση των ηγετών της ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό και τη μετανάστευση, θα διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πολιτικό χάρτη πορείας με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως τον Ιούνιο του 2018 όσον αφορά την επιδίωξη βιώσιμης μεταναστευτικής πολιτικής. Για την Επιτροπή, χρειάζεται μια συμφωνία για σταθερή και μελλοντικά βιώσιμη πολιτική της Ε.Ε. σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ώστε να διατηρηθεί η δυναμική σε όλα τα μέτωπα, εσωτερικά και εξωτερικά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, δήλωσε σχετικά: «Απομακρυνόμαστε πλέον από την κατάσταση κρίσης, είναι όμως σαφές ότι η μετανάστευση θα παραμείνει πρόκληση για μια γενιά Ευρωπαίων. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως να εφοδιαστεί με ανθεκτικά στις μελλοντικές εξελίξεις, μέσα για την υπεύθυνη και δίκαιη διαχείριση της μετανάστευσης. Την τελευταία τριετία σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο, ωστόσο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μετατρέψουμε τις προτάσεις σε νομοθεσία και τη νομοθεσία σε πράξη». Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. αιφνιδιάστηκε από τις αθρόες ροές προσφύγων και μεταναστών που κατέφθαναν στις χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα πρωτίστως και δευτερευόντως την Ιταλία να είναι οι χώρες της πρώτης υποδοχής. Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα η Ε.Ε. δεν ήταν προετοιμασμένη για να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση και έπρεπε να προκύψει η δήλωση Ε.Ε. -Τουρκίας και να κλείσουν τα σύνορα πολλών χωρών για να σταματήσει αυτή η μαζική ροή. Ωστόσο επειδή το θέμα δεν φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά μια νέα πραγματικότητα με τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων προς τις χώρες της Ευρώπης, επιβάλλεται να υπάρξει μια σταθερή και καλά σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική από την Ε.Ε., που μέχρι τώρα έλειπε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που παίρνει πλέον χαρακτηριστικά μόνιμης εικόνας για τα επόμενα πολλά χρόνια και αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνεται η ηγεσία της Ε.Ε., γι’ αυτό και οι συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής που δρομολογούνται και από τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ.

 

Μείωση αφίξεων

Την τελευταία τριετία, διαμορφώθηκε νέα προσέγγιση της Ε.Ε. στη διαχείριση της μετανάστευσης, η οποία στηρίζει τα πλέον εκτεθειμένα κράτη - μέλη, ενισχύει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και ενδυναμώνει τη συνεργασία με χώρες εταίρους. Παρόλο που, με συντονισμένες προσπάθειες, κατέστη εφικτή η σταθεροποίηση μιας εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης -οι παράτυπες αφίξεις στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 63% το 2017- η μετανάστευση θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρόκληση για δεκαετίες, όπως δείχνουν οι τάσεις για τα προσεχή έτη και παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή, η κατάσταση της ασφάλειας και οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ε.Ε. και στις γειτονικές της χώρες.

Η Επιτροπή συνιστά σήμερα στους ηγέτες να συνεχίσουν το ήδη επιτελούμενο έργο, και συγκεκριμένα να διασφαλίσουν την επίτευξη ταχείας προόδου για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, να ενισχύσουν περαιτέρω τις εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες, να συνεχίσουν να δημιουργούν νόμιμες οδούς εισόδου στην Ευρώπη και να εξασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση για το μέλλον. Μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση παράγει αποτελέσματα. Η αποκλειστική στόχευση στην εσωτερική διάσταση και στήριξη των κρατών - μελών δεν επαρκεί. Ταυτόχρονα, η εξωτερική μεταναστευτική πολιτική από μόνη της δεν θα αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική πρόκληση για την Ευρώπη.

 

Αναθεώρηση «Δουβλίνου»

Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να εξετάσει τις προτάσεις της Επιτροπής ως σύνολο και να επιδιώξει να εγκρίνει την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας για όλες τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έως τον Ιούνιο του 2018. Ενώ συνεχίζεται ο διάλογος για τις κεντρικές πτυχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, ορισμένα στοιχεία της δέσμης μέτρων, όπως οι προτάσεις που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο και το Eurodac, μπορούν να εκδοθούν έως τον Μάρτιο του 2018, ώστε να τεθούν τα λειτουργικά θεμέλια για το αναμορφωμένο σύστημα ασύλου.

«Η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να παγιωθεί με την πλήρη εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και τη στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες εταίρους και οργανισμούς του ΟΗΕ. Τώρα η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετους πόρους για τη Διευκόλυνση της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, να ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Αφρικανική Ένωση και τα κράτη - μέλη της, να υλοποιήσει την πρώτη σειρά προγραμμάτων στο πλαίσιο του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου της Ε.Ε., και να αναπληρώσει τα κεφάλαια της θυρίδας Βόρειας Αφρικής του Καταπιστευματικού Ταμείου της Ε.Ε.» επισημαίνει.

 

Επανεγκατάσταση 50.000

Με στόχο την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης και την εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, «η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για τις επικίνδυνες διαδρομές με τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών εισόδου για όσα άτομα έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας. Για τον σκοπό αυτόν, απαιτείται επίσης τα κράτη μέλη να επανεγκαταστήσουν επιπλέον 50.000 ευάλωτους πρόσφυγες έως τον Μάιο του 2019. Ταυτόχρονα, τα κράτη - μέλη πρέπει να προβαίνουν στην ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή και επανεισδοχή των ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε.. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ικανότητα επιστροφών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα καταστεί πλήρως λειτουργική έως τον Μάιο του 2018. Θα πρέπει επίσης να αυξήσουν έως τον Ιούνιο του 2018 τον αριθμό των μεταναστών που επιστρέφουν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που οργανώνονται σε συνεργασία με τον Οργανισμό, κατά 50% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017».

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|12|2017 14:16

Αν σκεφτούμε πώς μόνο στη Λέσβο έχει συμπυκνωθεί ο ιστορικός χρόνος, ίσως κατανοήσουμε γιατί, ειδικά στον κλάδο μας, αυτόν της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, πρέπει να υπερασπιστούμε εκ νέου την είδηση, με τη δική της αλφαβήτα, το ρεπορτάζ. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε τις παγίδες στις οποίες πέφτουν καθημερινά συμπολίτες μας πιστεύοντας αναξιόπιστες αυτοαποκαλούμενες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, με αδιαφορία. Το τι ζημιά όμως μπορεί να κάνει και έχει κάνει η παραπληροφόρηση στον τόπο μας, τη γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Με τα οικονομικά προβλήματα που είναι σε όλους γνωστά, η τοπική δημοσιογραφία με όπλο το ρεπορτάζ και φορείς της τους επαγγελματίες συντάκτες, αν και έχουμε απομείνει λίγοι/ες σε όλο το νησί, προσπαθούν και κρατούν ψηλά την ποιότητα της ενημέρωσης. Κι όπως έχουμε πει κι εδώ, κι όπως και η συντονίστρια της ΕΡΑ Αιγαίου, Αναστασία Σπυριδάκη τόνισε πρόσφατα σε ημερίδα του Europe Direct: Είναι και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που έμειναν πιστοί στο ρεπορτάζ για να κρατηθεί η κοινωνική συνοχή τα τελευταία χρόνια με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βίωσε η Λέσβος.

Στους δύσκολους καιρούς, λοιπόν, που βιώνουμε και από την πλευρά μας, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι ούτε στην κλοπή της δουλειάς μας, αλλά κυριότερα στην αναμετάδοση μη διασταυρούμενων πληροφοριών που στοχεύουν  στον εντυπωσιασμό και στην προσέλκυση διαφημίσεων σε βάρος της αλήθειας και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

 

Χωρίς ρεπορτάζ

Επανερχόμαστε, έτσι, στο θέμα που απασχόλησε τη μυτιληνιά κοινότητα του facebook για να επαναφέρουμε και την «αλφαβήτα». Επιβεβαιώνεται από την ίδια την ιστοσελίδα που αναπαρήγαγε ανάρτηση-καταγγελία στο facebook ότι μετανάστες «κατέστρεψαν αυτοκίνητο μέσα στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης», πως το έκανε άκριτα. Χωρίς να μπει στον κόπο να διασταυρώσει το αληθές του ισχυρισμού του καταγγέλλοντα στο διαδίκτυο, με τις αρμόδιες Αρχές. Αποδεικνύοντας στο απόλυτο και τους προβληματισμούς που αναδείκνυε το «Ε» απέναντι στη μάστιγα των ημερών μας για τον χώρο μας αλλά και για την κοινωνία, που δεν είναι άλλη από τα fake news.

Ο κύριος που ανήρτησε φωτογραφίες στο facebook καταγγέλλοντας ότι του έσπασαν το αυτοκίνητο «λαθρομετανάστες», με ανοιχτή επιστολή του (σ.σ. που δεν ήρθε ποτέ στην εφημερίδα μας) προς το «Ε», αλλά που δημοσιεύτηκε στην επίμαχη ιστοσελίδα, ισχυρίζεται πως έσπευσε μόλις προχθές (πέντε ημέρες δηλαδή μετά την τέλεση της καταστροφής του αυτοκινήτου του) να υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων! Παραδέχτηκε επίσης ότι το δημοσίευμα του «Ε» ήταν αυτό που τον παρακίνησε να υποβάλει μήνυση. Μας έβγαλε έτσι από τη θέση να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι η «σύλληψη» που επικαλούνταν ότι έγινε, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ από την Αστυνομία, όπως η τελευταία μας επιβεβαίωσε και αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας.

Η μήνυση δε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έγινε παρουσία του διαχειριστή της ιστοσελίδας (ως μάρτυρα!!!) που αναπαρήγαγε τη δημοσίευσή του, ομολογώντας ωστόσο ότι τον γνώρισε προχθές (άρα δεν υπήρξε κανένα στοιχειώδες ρεπορτάζ εκ μέρους της ιστοσελίδας που υιοθέτησε άκριτα το περιστατικό όπως καταγγέλθηκε στο facebook και πολύ περισσότερο δεν έχει καμία αξιοπιστία η… μαρτυρία του), δηλαδή την ημέρα που θα πήγαινε να υποβάλλει τη μήνυση! Αλλάζοντας μάλιστα και το «αφήγημα» της καταγγελίας του, που αναπαρήγαγαν δεκάδες χρήστες (550 και πλέον) και η ιστοσελίδα, υποστηρίζοντας πως τελικά ουδέποτε συνελήφθη κανείς, όπως εξάλλου, επαναλαμβάνουμε, ενημέρωσε αρμοδίως και η Αστυνομία και κατέγραψε στο ρεπορτάζ του το «Ε».

Το συμπέρασμα λοιπόν που εξάγεται από την όλη ιστορία, είναι ότι το αληθές ή μη της καταγγελίας του χρήστη του διαδικτύου και ειδικότερα στο αν του έσπασαν το αυτοκίνητο πράγματι 15 μετανάστες, εναποτίθεται τελικά στον ίδιο και μόνο (και είναι από ένα σημείο και μετά δικό του θέμα, σε όποιο αφήγημα και να καταλήξει) να το αποδείξει. Σε ό,τι μας αφορά, επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους διακινητές της εν λόγω «είδησης», πως αυτή αποτελεί μία καραμπινάτη περίπτωση εξ αυτών που εντάσσονται στα περίφημα fake news. Λίγο αλήθεια, λίγο ψέμα, λίγο «ΣΟΚ» και όλα για τις εντυπώσεις προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για να καταλήξουμε, απαντώντας και στις υποδείξεις του διαχειριστή της ιστοσελίδας (σ.σ. και του πασιφανούς υποβολέα του) που εξέφρασε την άποψη ότι οι συντάκτες του «Ε» δεν κάνουν «δημοσιογραφία», ότι ακριβώς αυτό του αποδείξαμε. Το τι στοιχειωδώς είναι η δημοσιογραφία και κατ’ επέκταση πως δεν είναι δημοσιογραφία αυτό που ασκεί. Γιατί είναι επικίνδυνο να υιοθετούνται ως ειδήσεις -ειδικά στη Λέσβο του σήμερα- οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές καταγγελίες χωρίς την παραμικρή διασταύρωση. 

«Ε»

 

 

 

 

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 08|12|2017 14:00

Στο Α΄ μέρος του άρθρου δείξαμε πώς λειτουργούσε, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων, το ηθικό σύστημα κόρος- ύβρις - άτη- νέμεσις - τίσις. Μπορούμε να μελετήσουμε την ηθική παιδεία των αρχαίων θεών και ιδιαίτερα του Δία μελετώντας τον Ησίοδο, τον Σόλωνα και τους τρεις μεγάλους μας τραγικούς ποιητές, τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη, που συνήθως ερμηνεύουν την πτώση των ηρώων τους μέσα από το σχήμα αυτό. Ο Αριστοτέλης λέει πως ο ήρωας «πίπτει δι’ αμαρτίαν τινά» και η αμαρτία αυτή είναι κατά κανόνα μια διανοητική αστοχία, μια εσφαλμένη κρίση και απόφαση που προκαλείται από επέμβαση του θείου εξαιτίας της ύβρεως του τραγικού ήρωα.

Αλλά τι σχέση έχει το παραπάνω ηθικό σχήμα με τη συμφορά που έπληξε τους κατοίκους της Μάνδρας και της γύρω περιοχής; Ήδη ο κ. Μακρής στο κείμενό του, που έγινε αφορμή για τις σκέψεις αυτές, μίλησε για αλαζονεία και απληστία, για αμετροέπεια και υπέρβαση του μέτρου, στοιχεία που συνθέτουν την ύβρη και οδήγησαν στην ανεπίτρεπτη με ανοχή του επίσημου κράτους, επέμβαση των κατοίκων της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς πως πολλοί από αυτούς που καταστράφηκαν δεν ήταν πλούσιοι. Δεν ήταν δηλαδή ο κόρος αυτός που οδήγησε στην υβριστική συμπεριφορά τους ανθρώπους. Ήταν απλοί και φτωχοί άνθρωποι που προσπάθησαν να εξασφαλίσουν με τις παράνομες προσχώσεις των ρεμάτων και το μπάζωμα των ποταμών, ένα σπίτι να μείνουν. Αυτό είναι αλήθεια. Όμως η αδικία και η παρανομία δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Χαρακτηρίζουν τις ενέργειες και των φτωχών και των πλουσίων. Στις Παροιμίες (30: 8 κ.) της Παλαιάς Διαθήκης διαβάζουμε: «Πτωχείαν και πλούτον μη δώσης εις εμέ, τρέφε με με αυτάρκη τροφήν, μήποτε χορτασθώ, και σε αρνηθώ και είπω, Τις είναι ο Κύριος;», πράγμα που σημαίνει πως και ο πλούτος και η φτώχεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην Ύβρη.

Ο Σόλων σε μια ελεγεία του (1 D) επιζητεί αγαθά και πλούτο, αλλά αυτά που παρέχουν οι μακάριοι θεοί. Στη συνέχεια (στ. 11) μιλά για κείνον τον άλλο πλούτο που ακολουθεί τους ανθρώπους άθελά του, γιατί τον τραβούν κοντά τους οι άδικες πράξεις τους. Και ο Σόλων μιλά για την κατάρα που βαραίνει τα πλούτη αυτού του είδους και με την ευκαιρία προβάλλουν οι λέξεις εκείνες που στενά συνδεδεμένες με την κλασική εποχή, αποτέλεσαν το κέντρο της θρησκευτικο-ηθικής σκέψης των αρχαίων Ελλήνων. Τα λόγια του Σόλωνα θυμίζουν τον Ησίοδο στον πνευματικό και ηθικό κόσμο του οποίου βρισκόμαστε. Αυτός στο έργο του «Έργα και Ημέραι» (στ. 320 κ. ε.), αντιπαραθέτει τα κτήματα που δίνουν οι θεοί σ’ εκείνα που κερδίζονται με τη βία και την απάτη. Εδώ βρίσκονται αντιμέτωπες η κατανόηση των περιορισμών της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η παραλογία της ανθρώπινης ελπίδας από τη μια και η βαθιά εμπιστοσύνη σε μια δίκαιη διακυβέρνηση του κόσμου από την άλλη. Και αυτή η αντίθεση είναι σχεδόν πανανθρώπινη και διαχρονική και διατρέχει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. «Αν είσαι πλούσιος και στέκεις ψηλά», λέει ο Tao Te Ching (4ος αι. π.Χ.), αρχίζεις να υπερηφανεύεσαι και εκθέτεις τον εαυτό σου σε αναπόφευκτη καταστροφή», ενώ ο προφήτης Ησαΐας (10: 12 κ. ε.) λέει: «Θέλω παιδεύσει…την αλαζονείαν των υψηλών οφθαλμών αυτού. Διότι λέγει, εν δυνάμει της χειρός μου έκαμον τούτο, και δια της σοφίας μου…».

Οι αρχαίοι πίστευαν πως σε κάθε ανθρώπινη σκέψη, σε κάθε ανθρώπινη ενέργεια, σε κάθε ανθρώπινο λόγο, υπάρχει κάποιο όριο που υπαγορεύει η φρόνηση. Αν ο άνθρωπος ξεπεράσει αυτό το όριο είτε από άγνοια, είτε από απερισκεψία, είτε θεληματικά και σκόπιμα, γίνεται αλαζόνας, παραλογίζεται και πέφτει σε απανωτές συμφορές και στη δυστυχία. Γι’ αυτό και στο Μαντείο των Δελφών υπήρχε γραμμένο το παράγγελμα «Θνητά φρονέειν» και ο Σωκράτης προέτρεπε τον άνθρωπο να θυμάται «θνητός ων», ότι είναι θνητός. Η ύβρις ως παράβαση του μέτρου ήταν θρασύτητα και αναισχυντία, αλαζονεία και ανευλάβεια στην ύπαρξη της ηθικής τάξης, περιφρόνηση του θείου και καταπάτηση των νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράβαση των νόμων της Φύσης και της φυσικής τάξης και ισορροπίας. Και γι’ αυτό προκαλούσε την θεία τιμωρία, «ου γαρ εά φρονέειν μέγα ο θεός άλλον ή εωυτόν» (Ηρόδ. VII 10 c). «Δεν πρέπει», λέει στην ποιητική γλώσσα ο Αισχύλος, «να ψηλώνει πολύ ο νους των θνητών, γιατί όπου λουλουδίζει η ύβρις θα καρπίσει στάχυ συμφοράς, και θερίζει τότε ο άνθρωπος περίσσιο κλάμα» (Πέρσαι, στ. 820-822: Ύβρις γαρ εξανθούσ’ εκάρπωσεν στάχυν//άτης, όθεν πάγκλαυτον εξαμά θέρος). Γιατί, όπως λέει ο Ησίοδος, «η δικαιοσύνη έχει πιο μεγάλη δύναμη από την ύβρη και στο τέλος πάντα νικά» («Έργα και Ημέραι», στ. 217: Δίκη δ’ υπέρ ύβριος ίσχει ες τέλος εξελθούσα).

 

 * Ο κ. Αθανάσιος Φραγκούλης είναι Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 08|12|2017 13:30

Αφού το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε… «άκυρο» στο αίτημα για παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων (λόγω σεισμού), η  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε χθες, νέα επιστολή στην Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ζητώντας έστω τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης ρύθμισης σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, δεδομένης της από 07-12-2017 αρνητικής απάντησής σας, παρότι κατά την άποψη μας θα έπρεπε να γίνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση,  παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης ρύθμισης σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως αυτές προκύπτουν μετά την παρέλευση του χρόνου της αναστολής καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο. Με τη βεβαιότητα της κατανόησης του δίκαιου αυτού αιτήματος παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

                                               

 

 

- 08|12|2017 12:56

Εργασίες συντήρησης στο Τελωνείο του Αϊβαλί

Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έναν περίπου μήνα, οι εργασίες συντήρησης και επισκευών στο Τελωνείο του Αϊβαλί. Οι εργασίες στο κτίριο που ανήκει στον Δήμο Αϊβαλί, κρίθηκαν επιβεβλημένες και εκτελούνται τώρα που λόγω χειμώνα υπάρχει μειωμένη επιβατική κίνηση. Προς τούτο τοποθετήθηκαν στο προαύλιο του κτιρίου, προκατασκευασμένοι οικίσκοι για την εξυπηρέτηση των διακινούμενων επιβατών, όσο χρόνο διαρκέσουν οι επισκευές. Δεν προβλέπεται να υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των πλοιαρίων με την Μυτιλήνη. Ο δήμαρχος Rahmi Gençer, που επισκέφτηκε το εκτελούμενο έργο, δήλωσε: «Ο Δήμος έχει αρχίσει ένα ευρύ πρόγραμμα επισκευών σε κτίρια της αρμοδιότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό δώσαμε προτεραιότητα στο κτίριο του Τελωνείου, που αποτελεί θαλάσσια συνοριακή πύλη, για να ανταποκριθεί στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών. Στις επισκευές - διαρρυθμίσεις που εκτελούνται, περιλαμβάνονται επεμβάσεις για ζητήματα ασφαλείας αλλά και για εξωραϊσμό των κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι οι τουαλέτες, η στεγανοποίηση της οροφής, η επέκταση του χώρου του Freeshop, κ.ά. ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

 

Στην Ιερουσαλήμ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να παραστεί στην 10η Συνάντηση Διαλόγου που συνδιοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Διεθνή Ιουδαϊκή Επιτροπή για τις Διαθρησκειακές Διασκέψεις με αφορμή τα 40 χρόνια διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον Ιουδαϊσμό. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβαίνοντας το πέρασμα Αλ Χαλίλ προς την παλιά πόλη (κατεχόμενα) συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, προσκύνησε στον Πανάγιο τάφο ενώ ηχούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών. Η σύμπτωση της παρουσίας του Πατριάρχη εκεί με την δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλέον την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, εγκρίνοντας τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και πολιτική χροιά στην πατριαρχική επίσκεψη. Κατά την κήρυξη των εργασιών της διάσκεψης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κάθε πράξη βίας, μισαλλοδοξίας, αδικίας δεν είναι απλώς μία προσβολή στην ανθρωπότητα, αλλά μια αμαρτία ενάντια στον Δημιουργό μας». Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

 

Ξεκίνησαν οι δίκες των ακαδημαϊκών που κατηγορούνται ως τρομοκράτες

Ξεκίνησε προχθές η πρώτη δίκη ομάδας καθηγητών πανεπιστήμιων απ’ όλη την Τουρκία, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικά εγκλήματα!!! Δηλαδή πέρσι τον Γενάρη υπέγραψαν έκκληση για την ειρήνη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας! Οι 1.128 αυτοί ακαδημαϊκοί σταδιακά εκδιωχθήκαν από τις δουλειές τους με αποφάσεις των επί μέρους πρυτανικών αρχών και τώρα αρχίζει και η ποινική τους δίωξη. Οι εισαγγελείς σε πρώτη φάση έκριναν ότι 148 από αυτούς άσκησαν προπαγάνδα για το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Στην προχθεσινή δίκη των 10 πρώτων ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Galatasaray της Πόλης, παρέστησαν στο ακροατήριο πολλοί ξένοι πανεπιστημιακοί και διπλωμάτες, όπως ο Γάλλος πρόξενος κ.ά., μηνύματα δε συμπαράστασης έφθασαν απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει αυτό του Αμερικανού φιλόσοφου - γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκυ, που και αυτός υπέγραψε την έκκληση για την ειρήνη. Κάθε κατηγορούμενος είχε στην διάθεσή του 10 λεπτά για να απολογηθεί! Τελικά μετά την κατακραυγή, η δίκη αναβλήθηκε για τις 12 Απριλίου ΄18, αφού όμως το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό των δικηγόρων ότι η επιστολή ήταν απλώς «κριτική της κυβέρνησης» και όχι «προσβολή». Εκτός του δικαστηρίου, συγκεντρώθηκαν πολλοί φοιτητές για να υποστηρίξουν τους καθηγητές τους, εκθέτοντας πανό με συνθήματα, όπως: «Μην αγγίζετε τον καθηγητή μου»! Εάν οι ακαδημαϊκοί καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή έως και 7,5 χρόνια στη φυλακή.

 

Ο καταναλωτισμός φέρνει τα Χριστούγεννα και στην Τουρκία

Μολονότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα, στα αστικά κέντρα τουλάχιστον, οι δρόμοι, οι βιτρίνες αλλά και πάρα πολλά σπίτια άρχισαν να φορούν τα χριστουγεννιάτικα τους για να υποδεχτούν τον Noel Baba. Ο Noel Baba είναι η τουρκική έκδοση του Santa Claus, του Père Noël των δυτικών και του δικού μας Αϊ Βασίλη, παγκόσμια αναγνωρισμένη φιγούρα ταυτισμένη με τον εορτασμό των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Ο Noel Baba είναι ο κουβαλητής των δώρων σε παιδιά και ενήλικες, που θα τα αφήσει την Πρωτοχρονιά κάτω από το δένδρο, ακριβώς όπως και σε μας. Ασφαλώς και δεν αντιπροσωπεύει για τους Τούρκους θρησκευτικό πρόσωπο, αλλά απλώς μια κοσμική φανταστική φιγούρα. Η τουριστική Αττάλεια, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας υπάγεται και το χωριό Demre, τα Μύρα της Λυκίας, γενέτειρα του Αγίου Βασιλείου, προβάλλει φέτος το σλόγκαν: «Εδώ γεννήθηκε ο Αϊ Βασίλης και όχι στον Βόρειο Πόλο» προσδοκώντας την προσέλκυση επισκεπτών. Αλλά και στο Μαρμαρίς όπου διαμένουν μόνιμα πολλοί ξένοι Δυτικοευρωπαίοι και έχουν τους συλλόγους τους, ξεκίνησαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν και οι ντόπιοι, κατά τα άλλα μουσουλμάνοι το θρήσκευμα. Ήδη από την περασμένη Κυριακή στην κωμόπολη Koycegiz, ο τοπικός σύλλογος αλλοδαπών μαζί με τον Δήμο διοργάνωσαν για 6η συνεχή φορά το γιορτινό μπαζάρ «Noel Pazar», στο οποίο συμμετείχαν ξένοι και Τούρκοι κι από το Μπόντρουμ, Κουσάντασι, Μούλα, Αϊδίνι κ.ά.. Υπήρχαν διάφορα χάπενινγκ, διαγωνισμοί, παιχνίδια, και στα πωλητήρια εκτέθηκαν ρούχα από δεύτερο χέρι, γλυκά, είδη χειροτεχνίας κλπ.. Τα έσοδα διατέθηκαν σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε φορείς περίθαλψης αδέσποτων ζώων. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας και αποδοχής της γιορτής ήταν ότι ενώ πέρσι υπήρχαν 50 πάγκοι πωλητηρίων, φέτος ξεπέρασαν τους 600! Ο δήμαρχος, που μάλιστα εκλέγεται με το ισλαμιστικό κόμμα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε ότι είμαστε μέρος της Ευρώπης, τόσο οι ξένοι μας όσο και οι Τούρκοι πολίτες είναι πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την εκδήλωση που θέλουμε να γίνει θεσμός στην περιοχή». Τι κάνει ο παράς και ο τουρισμός!

 

 

Εμφανίστηκαν τα γουφάρια στο Τσανάκκαλε

Με το που κρύωσε ο καιρός πλήθυναν τα αλιεύματα στις ψαραγορές του Τσανάκκαλε, καθώς τα κοπάδια των ψαριών κατεβαίνουν από την Μαύρη Θάλασσα στην Προποντίδα και στο Αιγαίο. Αυτήν την εβδομάδα είναι σε αφθονία τα γουφάρια, με τιμή 100 λίρες το κιλό, οι παλαμίδες, το χαψί (20 με 25 λίρες) τα σαυρίδια (20) και οι σαρδέλες με 10 λίρες το κιλό. Ιδιαίτερα τα γουφάρια είναι «θρεμμένα» με βάρος έως και 4 κιλά το κομμάτι, έτσι που χορταίνει μια πολυμελής οικογένεια, μαγειρεύοντας το στο φούρνο όπως το συνηθίζουν οι γείτονες. Η συνταγή είναι απλή: Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε στρώση από φύλλα δάφνης. Στην επάνω πλευρά του απλώνουμε λεπτές φέτες λεμονιού, ντομάτας και κόκκινου κρεμμυδιού και το ψήνουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμών.

 

Μοιράζει καυσόξυλα ο Δήμος Δικελί

Αποτελεί συνήθεια στην Τουρκία οι δήμοι αλλά και η κυβέρνηση (μάλιστα επί Ερντογάν αποτέλεσε λαϊκιστική δράση που αξιοποιήθηκε δεόντως πολιτικά) κατά την χειμερινή περίοδο να διανέμουν στις πτωχές οικογένειες της υπαίθρου, καυσόξυλα και πετροκάρβουνο για την θέρμανση. Ο Δήμος Δικελί για τρίτη χρονιά φέτος, εφαρμόζει το πρόγραμμα «Ανάβουν τα τζάκια, αυξάνεται η αγάπη»!!! Έτσι καθ’ όλη την διάρκεια του έτους τα ξύλα από τα κλαδέματα των δένδρων συγκεντρώνονται στις αποθήκες του Δήμου όπου κόβονται σε τεμάχια και φυλάσσονται σε τσουβάλια 30 κιλών. Με το που κρυώνει ο καιρός, συνεργεία του Δήμου μαζί με ποσότητες τροφίμων και είδη ρουχισμού, τα μοιράζουν σε φτωχές αγροτικές οικογένειες στα ορεινά χωριά ανάμεσα σε Δικελί και Τσανταρλί. Πέρσι μοιράστηκαν σε 250 οικογένειες, 45 τόνοι καυσόξυλα.

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 08|12|2017 12:32

Νέο κρούσμα και πίσω 42 ημέρες

Σε αδιέξοδο οδηγούνται πλέον οι κτηνοτρόφοι Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής αφού το νέο κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε, θα τους πάει πίσω άλλες 42 ημέρες (όπως προβλέπεται) και μάλιστα σε μία περίοδο «αιχμής» λόγω των Χριστουγέννων. Η ενημέρωση αυτή προκάλεσε νέο κύκλο προβληματισμού, ενώ η Κτηνιατρική υπηρεσία έκλεισε και το σφαγείο του Μανταμάδου λόγω του ότι -όπως απεφάνθησαν οι κτηνίατροι- υπάρχουν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του και πρέπει να διορθωθούν εκ μέρους της ΑΔΕΛ.  Σύμφωνα με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους που μέσω του προέδρου του συνεταιρισμού Μανταμάδου Παναγιώτη Σταμάτη μίλησαν στην ΕΡα Αιγαίου, η τελευταία εξέλιξη σημαίνει οικονομική καταστροφή για το 97% των κτηνοτρόφων του Μανταμάδου και το 85% της Αγίας Παρασκευής που έχουν τα κοπάδια τους σε ακτίνα μικρότερη των 3.000 μέτρων από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν κοπάδια με ευλογιά. «Σήμερα συνεδριάζουν οι κτηνοτρόφοι στο Μανταμάδο για να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Να σφάξουν δε μπορούν, να πουλήσουν γάλα δε μπορούν, οι έμποροι ζωοτροφών δε δίνουν πια τροφές με πίστωση, τί πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο»; Εύλογα τα ερωτήματα τους και απαντήσεις δεν υπάρχουν , παρά μόνο ευχές, μέρες που έρχονται!

Α.Ω.

 

Με παρέμβαση της «Κιβωτού»

Στις 19 Οκτωβρίου 2017, ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Κιβωτός» Μυτιλήνης ενημερώθηκε για ένα λευκό πιτ-μπουλ εντός αυλής στα προάστια της Μυτιλήνης το οποίο ήταν σε άθλια κατάσταση, με ανοιχτές πληγές. Τα μέλη της μετέβησαν επιτόπου συνοδεία των ανδρών της Άμεσης Δράσης (100) και αντίκρισαν ένα σκυλί να αργοπεθαίνει. Εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του ζώου και του επεβλήθησαν από την Αστυνομία διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.100 ευρώ (αναμένεται η επικύρωσή τους από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου) για παράλειψη κανόνων ευζωίας του ζώου, βιβλιαρίου υγείας/εμβολιασμών και ηλεκτρονικής σήμανσης. Το ζώο μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό κτηνιατρείο όπου διαπιστώθηκε ότι έπασχε από προχωρημένη μορφή καρκίνου (που προκάλεσε και τις χαίνουσες πληγές), και αποφασίστηκε η ευθανασία του.

Η «Κιβωτός» συγχαίρει το συμπολίτη μας που δεν αδιαφόρησε μπροστά στο δράμα του ζώου καθώς και ευχαριστεί τους άνδρες της Άμεσης Δράσης στη Μυτιλήνη για την άμεση ανταπόκριση.

Αν.Παζ.

 

Τζαμιά σε Μυτιλήνη και Μήθυμνα

«Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών σε Μυτιλήνη, Χίο, τα ... Μήθυμνα,  Θεσσαλονίκη και Ρόδο. Ούτε στιγμή δε σκεφτήκαμε στο Φετιγέ Τζαμί να κάνουμε ορθόδοξη θρησκευτική λειτουργία. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και ελευθερία στη δυνατότητα στη θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο αναφέρθηκε στο κυπριακό και στα τζαμιά διευκρινίζοντας: «Να ξεκαθαρίσουμε, στο Κυπριακό, είμαι 43 χρονών και τόσα χρόνια είναι ανοιχτό. Κάθε φορά συζητάμε ποιος φταίει.»

Αν.Παζ.

 

Συμπαράσταση στον Γιάννη Μουζάλα!

Όλα τα είχαμε, η σελίδα συμπαράστασης στο facebook  για τον Γιάννη Μουζάλα, μας έλειπε. Άγνωστο ποιοι, έστησαν ολόκληρη σελίδα όπου εκθειάζουν τα προσόντα του κ. Μουζάλα ως υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Φαίνεται μάλλον ότι ο υπουργός αισθάνεται ότι χρειάζεται στήριξη. Δεν ρωτούν όμως καλύτερα εμάς που βιώνουμε από πρώτο χέρι το …έργο του;

Σ.Σ.

 

Να πάμε σαν μια ...γροθιά! 

Σε προχθεσινό μας σχόλιο για το μείζον θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ και με τίτλο " να μη ...πέσουμε αμαχητί" γράφαμε ότι " σε αυτόν τον αγώνα, έστω και τώρα,οι κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών μας - και ο δικός μας Γ. Πάλλης- έχουν τη δική τους βαρύτητα" , σημειώνοντας ότι έπρεπε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και όλα τα επιχειρήματα μας! Φαίνεται ότι αυτές οι επισημάνσεις μας έπαιξαν το ρόλο τους και χθες με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι 4 κυβερνητικοί βουλευτές     των νησιών του βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, Γ.Πάλλης, Α. Μιχαηλίδης, Δ. Σεβαστάκης και Η. Καματερός, μας πληροφόρησαν ότι συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και του έθεσαν μετ΄επιτάσεως το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ταυτιζόμενοι και αυτοί στο αίτημα των νησιών που κινητοποιήθηκαν επιτυχημένα για να μη χαθεί το ισχύον καθεστώς. Από την ενημέρωση αυτή πληροφορούμαστε ότι το θέμα ...πάει στον πρωθυπουργό με τον οποίο θα υπάρξει και σχετική συνάντηση. Θα πρέπει να γίνει σαφές και από τους κυβερνητικούς βουλευτές προς την κυβέρνηση ότι ο ΦΠΑ δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με οποιανδήποτε πρόσθετη στήριξη που χρειάζονται τα νησιά, που είναι άλλωστε επιβεβλημένη δεδομένης της κατάστασης που βιώνουν και ένεκα προσφυγικού. Η μάχη αυτή πρέπει να κερδιθεί χωρίς απώλειες και σε αυτόν τον αγώνα ο καθένας με την παρουσία του και τη βαρύτητα του θα πρέπει να συμβάλει, γιατί τυχόν απώλεια του νησιωτικού ΦΠΑ, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, θα είναι μεγάλη υποχώρηση από τα σημερινά δεδομένα και η κοινωνία και η οικονομία των νησιών δεν το αντέχει. Το λίγο χρόνο που απομένει οφείλουν όλοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, να συμπορευτούν για το κοινό καλό και με μοναδικό στόχο ο ΦΠΑ να μείνει έστω και για έναν ακόμη χρόνο ως έχει! Εχουμε πολλά άλλα να διαφωνήσουμε και να συγκρουστούμε, στο θέμα αυτό θα πρέπει να πάμε σαν μια γροθιά εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Σε τελική ανάλυση όλοι θα κριθούν από τα έργα τους και όχι από τα λόγια και τις προθέσεις τους, είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τις βουλές του καθένα και να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...όταν έρθει η ώρα της κρίσης!

Μα.Μ.   

 

Ο Ερντογάν για το προσφυγικό

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό μας. Μας δίνει 850 εκατ. ευρώ η Ε.Ε. που δίνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο. Η Ε.Ε. δεν έχει δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί.» Αυτές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με το προσφυγικό από τη συνέντευξη Τύπου. Αναμένουμε βέβαια πώς αυτές θα αποκρυπτογραφηθούν σε σχέση με την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, αν και μέχρι χτες το απόγευμα φαίνεται ότι δεν τέθηκε η άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά.

Πάντως, η σατιρική ιστοσελίδα «το Κουλούρι» έκανε μεγαλύτερο ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο περιθώριο της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να ανταλλάξουν δώρα με ιδιαίτερη σημασία, αφού αντί για κάποιο αναμνηστικό, σκόπευαν να… «ανταλλάξουν πρόσφυγες, σε μια κίνηση με έντονους συμβολισμούς. Πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου τόνιζαν, πως στον Τούρκο πρόεδρο θα παραχωρηθεί μια οικογένεια από τη Συρία, ενώ με τη σειρά του ο κ. Ερντογάν θα προσφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό μια οικογένεια Αφγανών»! Άμα υπάρχει χιούμορ…

Αν.Παζ.

 

«Πριν 45 χρόνια υπήρξε μια εισβολή…»

Μπορεί στο θέμα της γεωγραφίας της Λέσβου ο πρωθυπουργός να μένει μετεξεταστέος από κάθε άποψη, ωστόσο οφείλει κανείς να αναγνωρίσει πως χθες τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «έσπασαν» όπου χρειάστηκε τον εμφανή «τσαμπουκά» που επιδίωξε να βγάλει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο «σουλτάνος» πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, προκάλεσε όταν μίλησε για «επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης», αλλά χθες η ελληνική πλευρά δεν άφησε τίποτα να πέσει χάμω. Ο πρωθυπουργός μάλιστα άγγιξε και το Κυπριακό, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως κάποιος έκανε εισβολή στη μεγαλόνησο… «Δυο φίλες χώρες, δυο γειτονικές χώρες πρέπει να συζητούν κι όπου συμφωνούν κι όπου διαφωνούν. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε κατανοητό τι εννοεί για τη συνθήκη της Λωζάνης. Δεν ζητάει αναθεώρηση. Αλλά και αν ζητούσε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε... την Ιαπωνία. Κατάλαβα κάτι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα, με τα σύνορα που ορίζονται από τη Συνθήκη. Δεν κατάλαβα αν αυτό που θέτει είναι η επικαιροποίηση ή η ορθή τήρηση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει: «Κι αυτό που είπε για τη Θράκη έχει να κάνει με ορθή τήρηση. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης και όχι το στοιχείο που θα μας απομακρύνει. Η δική μας κυβέρνηση έχει μέριμνα, για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες. Συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν βήματα για το βιοτικό επίπεδο. Άκουσα και την τοποθέτηση του προέδρου για τις διαφορές σε Αιγαίο, Κυπριακό. Να ξεκαθαρίσουμε, στο Κυπριακό, είμαι 43 χρονών και τόσα χρόνια είναι ανοιχτό. Κάθε φορά συζητάμε ποιος φταίει. Πριν 45 χρόνια υπήρξε μια εισβολή…».

Α.Ω.

Κατηγορία Οικονομία
- 08|12|2017 12:27

Για τις 8 Μαρτίου 2018 αναβλήθηκε η πρώτη υπόθεση («θαλασσοδάνεια Μπεμπεδέλλη) που επρόκειτο να εκδικαστεί χτες ως πρώτη υπόθεση μάλιστα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, καθώς δύο κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν λόγους υγείας με τα σχετικά δικαιολογητικά από το Νοσοκομείο. Θυμίζουμε ότι ως κατηγορούμενοι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου έχουν παραπεμφθεί ο διευθυντής, οκτώ μέλη της τότε διοίκησης της Τράπεζας για απιστία που επέφερε ζημία 6 εκατ. ευρώ περίπου, ένας υπάλληλος για απλή συνέργεια και το ζεύγος ιδιοκτητών - δανειοληπτών των επιχειρήσεων Μπεμπεδέλλη ως ηθικοί αυτουργοί.

Σάλος είχε προκληθεί τον περασμένο Φεβρουάριο όταν για πρώτη φορά επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση (που αναβλήθηκε τότε και χτες) η εταιρεία «PQH» (έχει αναλάβει την εκκαθάριση όλων των υπό εκκαθάριση τραπεζών της χώρας) έπαυσε τον δικηγόρο που επί 10 χρόνια χειρίζονταν την υπόθεση για λογαριασμό της Συνεταιριστικής, Βαγγέλη Γκιγκιλίνη, γεγονός που αποκάλυψε ο Νίκος Μανάβης στο «Ε». Τελικώς η υπό εκκαθάριση Τράπεζα επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από νέους δικηγόρους, τον Μανώλη Χατζηχαλκιά και τον Παναγιώτη Τσουμάνη. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την Αγγελική Σαντή και ο Σύλλογος των μεριδιούχων, από τον κ. Γκιγκιλίνη, που επιπλέον εκπροσωπεί (τον κατέχοντα μερίδια) Δήμο Λέσβου και τον εαυτό του (με αυτοτελές δικόγραφο) αιτούμενος αποζημίωση για την αξία των μεριδίων του και για ηθική βλάβη από όποιους κατηγορούμενους καταδικαστούν.

Αν και επιδιώχθηκε να συνεκδικαστεί η υπόθεση Μπεμπεδέλλη με άλλες αγωγές, το δικαστήριο δεν το έκανε δεκτό, ενώ αρκετοί εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τα πράγματα αφού θα έπρεπε να περιληφθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι και συμβάσεις.

Πάντως ο Σύλλογος των Μεριδιούχων πρόκειται να προχωρήσει σε αστικές αξιώσεις. Για τον λόγο αυτό ζητά από κάθε μεριδιούχο να απευθυνθεί στον γραμματέα του Συλλόγου Μπάμπη Αράπη για να δώσει τα στοιχεία του και τον αριθμό μετοχών- μεριδίων του.

10 χρόνια πριν…

Στις αρχές του 2007 εξαιτίας αμφιλεγόμενων δανείων που χορηγήθηκαν από την τράπεζα χωρίς εξασφάλιση, προς τον Όμιλο Μπεμπεδέλλη, από 10-6-2002 μέχρι και την 11-2-2005 (ένα μήνα πριν τον διορισμό Επιτρόπου), η τράπεζα είχε ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, συνολικού ποσού 3,531 εκ. ευρώ, ενώ οι εξασφαλίσεις της, είναι ζήτημα εάν μπορούσαν να καλύψουν ένα ποσό της τάξεως των 600-700.000 ευρώ.

Οι τέσσερις επιχειρήσεις του «ομίλου Μπεμπεδέλλη» εισέπραξαν από την τράπεζα, την περίοδο 2002-2005 το συνολικό ποσό (συμπεριλαμβανομένων και των αναχρηματοδοτήσεων) των 10 εκατ. ευρώ, χωρίς ποτέ, μέχρι σήμερα, να πληρώσουν εξ ιδίων, έναντι αυτών, σχεδόν τίποτα. Τα ποσά αυτά τα ανέλαβαν μέσω πληρωμής από τα διαθέσιμα της τράπεζας, ακάλυπτων επιταγών (περί το 1 εκ), των εταιριών του ομίλου Μπεμπεδέλλη, με συμβάσεις που έγιναν εκ των υστέρων για να «νομιμοποιηθούν» οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις δια των μεθόδων της προεξόφλησης επιταγών ευκολίας και πληρωμής (από διαθέσιμα της τράπεζας) ακαλύπτων επιταγών.

Το ύψος των ατομικών οφειλών και των επιχειρήσεων και εταιριών (το οποίο έχουν ομολογήσει εγγράφως οι δανειολήπτες- ηθικοί αυτουργοί) του ομίλου Μπεμπεδέλλη την 30.1.2006 που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις, ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 3,538 εκατ. ευρώ, και σήμερα (συμπεριλαμβανομένων τόκων υπερημερίας), το ποσό υπερβαίνει τα 6 εκ ευρώ.

Ο Γεώργιος Μπεμπεδέλλης (ο οποίος μέχρι την έναρξη της συνεργασίας του με την τράπεζα, διέθετε ως μόνο περιουσιακό στοιχείο, ένα παλιό σπίτι στη Βατούσα Λέσβου), στη συνέχεια, δηλαδή από το 2002 έως το 2006 και μόνο εκ της συνεργασίας του και των χρηματοδοτήσεων του από την τράπεζα όπως υποστηρίζει ο κ. Γκιγκιλίνης, «απέκτησε με αγορές (στο όνομα του, της συζύγου του και στα ονόματα των παιδιών τους) άλλα 6 ακίνητα ενώ σε ένα εξ αυτών έχτισε με ίδια κεφάλαια, ολόκληρη νέα οικοδομή, πλέον των αυτοκινήτων, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, που αγόρασε απολάμβανε και εκμεταλλευόταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.» Μάλιστα για τις καταδολιευτικές του δικαιοπραξίες (μεταβίβαση αυτών των ακινήτων στα παιδιά του) ο κ. Μπεμπεδέλλης καταδικάστηκε τελεσιδίκως σε φυλάκιση 7 μηνών.

 

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top