FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|12|2017 21:20

Ο Δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ «AegeanDocs» και το «StoryDoc», οργανώνει Σχολή παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με σεμινάρια - εργαστήρια. Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs», το οποίο διοργανώνεται από τον Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι συμμετέχοντες θα διεκδικήσουν το βραβείο κοινού, αξίας 500 ευρώ.

Το πρόγραμμα παραγωγής ντοκιμαντέρ θα διεξαχθεί στην Μυτιλήνη και απευθύνεται σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ και του κινηματογράφου ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας στο αντικείμενο, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης. Ιδιαίτερα τμήματα θα αναπτυχθούν, στο πλαίσιο των σεμιναρίων, για μαθητές, φοιτητές και ενηλίκους αλλά και για μεγαλύτερους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και παρέχεται κινηματογραφικός εξοπλισμός σε κάθε συμμετέχοντα. Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν σε 3 τριήμερα σεμινάρια, τον Ιανουάριο 2018, τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και σε εργαστήριο μοντάζ τον Ιούλιο.

 

Συμμετοχές

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται έως τις 15 Ιανουαρίου 2018 με αποστολή email στην διεύθυνση: info@storydoc.gr. Στo email οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, την ιδέα τους σε σύντομη περίληψη και πώς σκέφτονται να πραγματοποιήσουν την ταινία-με κινηματογράφηση σκηνών, με συνεντεύξεις κλπ.. Όσοι έχουν αποστείλει email για την συμμετοχή τους θα ειδοποιηθούν με απαντητικό email για την επιλογή στα σεμινάρια. Εmail επίσης θα λάβουν και όσοι δεν επιλεγούν.

Οι συμμετοχές μπορεί να είναι ατομικές ή και ομαδικές. Οι ομάδες μπορεί να είναι αμιγώς νεανικές ή και μικτές με συμμετοχή ενηλίκων (εκπαιδευτικοί και μαθητές/φοιτητές) ή αποκλειστικώς από ενήλικες.

Τα θέματα είναι: α) Η καταγραφή προφορικών μαρτυριών για την ιστορία του τόπου, την καθημερινή ζωή, την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης, της ιστορίας της οικονομικής ζωής, της λαϊκής, αστικής και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

β) Η ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων όπως η οικονομική κρίση, οι προσφυγικές ροές, η ανεργία, η αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ και άλλα.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας - 2ο Γυμνάσιο (πρώην Παρθεναγωγείο), Πιττακού 44 στη Μυτιλήνη στις 26 Ιανουαρίου 2018, ώρες 16.00 - 21.00, 27 και 28 Ιανουαρίου, ώρες 10.30 - 14.30 και 16.00 - 20.00. Για τα επόμενα 3 σεμινάρια-εργαστήρια οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν σε επόμενο χρόνο.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγείται προς χρήση πλήρης ψηφιακός αλλά και τεχνικός εξοπλισμός κινηματογράφησης για τις συγκεκριμένες παραγωγές. Ο τεχνικός εξοπλισμός θα χορηγείται εκ περιτροπής. Κάμερες, που τυχόν διαθέτουν οι συμμετέχοντες, μπορεί επίσης, να χρησιμοποιούνται.

 

Επανέρχεται

Εξάλλου, η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε φέτος το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ «AegeanDocs» ωθεί τους διοργανωτές σε μεταφεστιβαλικές προβολές. Το κοινό μπορεί να αποφασίσει το ίδιο ποιες ταινίες από το 5ο «AegeanDocs Festival» θέλει να προβληθούν στο «AegeanDocs Winter». Οι 8 ταινίες με τις περισσότερες ψήφους θα προβληθούν στο «AegeanDocs Winter» στις 26, 27 και 28 Ιανουαρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Εντυπωσιακά αυξημένη ήταν η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών στη φετινή διοργάνωση: 42 καλεσμένοι, 12 ξένοι και 30 Έλληνες δημιουργοί ήρθαν στο Φεστιβάλ για να συζητήσουν με το κοινό τις ταινίες τους. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου -Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Αιγαίου- και το Δήμο Λέσβου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Επίσης το «AegeanDocs» φιλοξένησε το «American Film Showcase» - Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και την «Exile Room». Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα άκρως ενδιαφέρον Master Class με τον τίτλο «Ηθική και Ντοκιμαντέρ - Documentary Ethics» με τον παραγωγό Gordon Quinn και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|12|2017 20:13

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου (Μπορού) Λέσβου, με τον Γεώργιο Καλδέλη να παραδίδει τη σκυτάλη της προεδρίας στο νέο Δ.Σ..

Η σύνθεση έχει ως εξής: Πρόεδρος: Μύρτα Αθανασέλλη, αντιπρόεδρος: Δέσποινα Βενετή, γραμματέας: Γεώργιος Καλδέλης, ταμίας: Γεώργιος Χρήστου, έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Κωνσταντίνος Αβδελάς, μέλος: Ειρήνη (Ρούλα) Λούπου-Πρίμη, μέλος: Ευστρατία (Τούλα) Μπάρου. Μέλη εξελεγκτικής Επιτροπής: Πρόεδρος Κωνσταντίνος Αθανασέλλης, μέλη:  Κωνσταντίνος Καλδέλης, Δημήτρης Γιαλούρης.

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|12|2017 19:38

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συναυλία στο ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη με σολίστα τον δρ. Μουσικολογίας και επίκουρο καθηγητή στο ΤΛΠΜ, Νίκο Ανδρίκο.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, περιλάμβανε σύντομη εισήγηση στην τουρκική, αναφορικά με την εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης στον 19ο αιώνα και απόδοση έργων εκκλησιαστικής μουσικής Σμυρνιών συνθετών.

Στο δεύτερο μέρος, ο Νίκος Ανδρίκος παρουσίασε μία ενότητα οργανικών σκοπών και τραγουδιών προερχόμενων από το αστικό ρεπερτόριο της Σμύρνης, τη Λέσβο και τη λόγια οθωμανική μουσική. Παράλληλα απέδωσε και προσωπικές του συνθέσεις τόσο από τον προηγούμενο δίσκο του «Motivasyon» όσο και από τη νέα του δισκογραφική δουλειά.

Ο νέος του δίσκος «Sedef» κυκλοφορεί ήδη στην Τουρκία από την εταιρία «Kalan». Η παρουσίαση του δίσκου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο «Μουσικό Καφενείο».

Για πληροφορίες αναφορικά με τη διάθεση του δίσκου και λεπτομέρειες στο τηλ.: 6938015967 και στο nikoandrikos@gmail.com.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|12|2017 19:05

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης εγκαινιάζει την έκθεση φωτογραφίας «φ7» τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 19:30, στον εκθεσιακό της χώρο, 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

Η έκθεση φιλοξενεί τις προτάσεις επτά ερασιτεχνών φωτογράφων, μελών της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης, οι οποίοι έχουν βραβευτεί από την παγκόσμια καλλιτεχνική ομοσπονδία FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique) με τουλάχιστον τον τίτλο της εξοχότητας (EFIAP).

Οι συμμετέχοντες -που αντιμετωπίζουν την φωτογραφική μηχανή ως μέσο αναζήτησης, διερεύνησης και εξωτερίκευσης του εαυτού τους σε σχέση με το περιβάλλον τους- προσφέρουν ένα καλλιτεχνικό φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει και «αφηγείται» τόσο το ανθρώπινο στοιχείο ως πορτραίτο, όσο και την σχέση του μέσα στο χώρο και στο χρόνο.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Η ΕΦΕ Κρήτης, με πορεία 52 συνεχόμενων ετών από την ίδρυσή της στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, έχει προσφέρει και δημιουργήσει ένα δυνατό δυναμικό ανθρώπων, που με αγάπη, πάθος και ξεχωριστή ματιά προσέφεραν και προσφέρουν στην φωτογραφική τέχνη και στην κοινωνία της Κρήτης, μέσω των πολλαπλών δράσεων και εκδηλώσεων της.

Οι συμμετέχοντες είναι οι: Μάρκογλου Δημήτρης, Μετζάκης Μανώλης, Μπαλαδάκης Γιώργος, Νικηφοράκης Μιχάλης, Παπαδάκης Μανόλης, Συμιακάκης Κώστας, Χαλκιαδάκης Κώστας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι 19:00 - 21:00.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 19:30, ένας εκ των 7 της έκθεσης, ο Μανώλης Μετζάκης (πρόεδρος GPU με τίτλους GPU ZEUS, GPU CR5, EFIAP/p, ESFIAP, PSA**) θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Φωτογραφία  και  Κινηματογράφος - Ομοιότητες και Διαφορές».

 

 

 

 

 

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 07|12|2017 18:56

Νέα δεδομένα σημειώθηκαν στην υπόθεση του πλειστηριασμού του ταχύπλοου επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Αίολος Κεντέρης Ι» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ), με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, μετά από δικαστική απόφαση. Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με την απόφαση 1856/2017 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), «διορθώθηκε η αξία και η τιμή της πρώτης προσφοράς του εκπλειστηριασθησομένου πλοίου, ορισθείσες αμφότερες στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ και ορίστηκε ως νέα ημέρα πλειστηριασμού η 10/1/2018».

Η αρχική ημερομηνία του πλειστηριασμού ήταν η χθεσινή (6/12) και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 4,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την πλευρά της ΝΕΛ, κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, τα οποία εκδικάστηκαν στις 29 Νοεμβρίου. Η ΝΕΛ ζήτησε να γίνει δεκτή η από 23.11.2017 ανακοπή με την οποία μεταξύ άλλων, επεδίωξε να διορθωθεί η κατασχετήρια έκθεση «ως προς την εκτίμηση του κατασχεθέντος πλοίου» και «την τιμή πρώτης προσφοράς», καθώς και «ως προς την περιγραφή του πλοίου, ώστε αυτή να ταυτίζεται με τα έγγραφα του πλοίου και την πραγματική του κατάσταση» και «να ορισθεί νέα ημερομηνία πλειστηριασμού».

Στη συνέχεια το δικαστικό έγγραφο αναφέρεται λεπτομερώς στην υφιστάμενη κατάσταση του πλοίου και των μηχανών του και παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των δυο πλευρών αναφορικά με το κόστος συντήρησής του, ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικό. Ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ εκτίμησε το κόστος συντήρησης του πλοίου στα 1.011.040 ευρώ. Επίσης πρόσθεσε ότι η εκτιμώμενη διάρκεια εργασιών είναι 45 με 60 ημέρες. Παράλληλα κατέθεσε ότι το πλοίο παροπλίστηκε λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ενώ τώρα που η τιμή του πετρελαίου είναι μειωμένη, συμφέρει η αξιοποίησή του, ότι η αξία του ως καινούργιου θα ανερχόταν σε 70.000.000 ευρώ, αλλά ο ίδιος δεν γνώριζε πόσα χρήματα δόθηκαν για τη ναυπήγησή του. Επιπλέον εκτίμησε ότι σήμερα η αξία του ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ και ότι τα πλεονεκτήματά του είναι πως έχει κατασκευαστεί από χάλυβα και μπορεί να μεταφέρει φορτηγά, καταναλώνοντας λιγότερο πετρέλαιο απ’ ό,τι τα πλοία της «Blue Star Ferries», έχοντας μικρό βύθισμα, ενώ μπορεί να προσεγγίζει ρηχά λιμάνια, διαθέτοντας διάρκεια ζωής ακόμη τουλάχιστον 30 χρόνων.

 

Τι ισχυρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς κατέθεσε ότι «είναι μεγάλο μειονέκτημα του πλοίου το γεγονός ότι είναι παροπλισμένο επί επτά συναπτά έτη, ότι οι τέσσερις μηχανές δεν κινήθηκαν επί επτά έτη και ότι απαιτείται το ποσό των 750.000 ευρώ για τη συντήρηση κάθε μηχανής, δηλαδή το ποσό των 3.000.000 ευρώ μόνο για τις μηχανές, ότι πριν από ένα έτος πωλήθηκε παρόμοιο, πλην όμως υποδεέστερο πλοίο, ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, έναντι τιμήματος 7.500.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν ήταν παροπλισμένο, ότι η αγορά σήμερα είναι καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα έτος και ότι το ως άνω κατασχεμένο πλοίο, αν δεν ήταν παροπλισμένο, θα μπορούσε να πωληθεί 10.000.000-11.000.000 ευρώ, πλην όμως η αξία του είναι χαμηλή λόγω του παροπλισμού του, και ανέρχεται στο ποσό των 4.500.000 ευρώ».

 

Τα δεδομένα

Στη δικαστική απόφαση περιλαμβάνονται ακόμη εκτίμηση της «Optima Shipbrokers», που προσκομίζει η Πειραιώς και υπολογίζει την αξία του πλοίου στα 4.500.000 ευρώ, όπως επίσης και της «Cosmos Shipping Co. Inc», που προσκομίζει η ΝΕΛ και εκτιμά το πλοίο στις 31.12.2011 και 27.3.2014 στα ποσά των 25.650.000 ευρώ και 14.500.000 ευρώ αντίστοιχα. Επίσης η ΝΕΛ προσκομίζει το από 22 Νοεμβρίου 2017 Letter of Intent, που δηλώνει  αγοραστικό ενδιαφέρον για το ανωτέρω πλοίο έναντι του τιμήματος των 16.500.000 ευρώ από τη «Meditteranean Shipping Enterprises SA». Δεδομένων όλων των ανωτέρω, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αξία του πλοίου ανέρχεται στο ποσό των 6.500.000 ευρώ και την τιμή της πρώτης προσφοράς στο ίδιο ποσό, ενώ όρισε νέα ημέρα πλειστηριασμού την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι εκπρόσωπος της ΝΕΛ ανέφερε στη «Ναυτεμπορική» ότι θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις αναφορικά με την εταιρεία και τα πλοία της, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφέρον σε αυτή την υψηλή τιμή για το πλοίο. Πάντως, πηγές από την «Golden Star Ferries» ανέφεραν στην εφημερίδα ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το «Αίολος Κεντέρης Ι».

 

 

 

 

 

Κατηγορία ΜΚΟ
- 07|12|2017 18:52

Για μια νέα ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καθώς χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστατες παραμένουν για δεύτερο χειμώνα εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Εις απάντηση στην κατάσταση, η εθελοντική οργάνωση κλιμακώνει την παρέμβασή της ζητώντας την μεταφορά των ανθρώπων αυτών στην ηπειρωτική χώρα.

«Απελπισμένοι πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάσουν στα νησιά ρισκάροντας τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Εκεί εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης καθώς οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο εγκλωβισμός αυτός θα αποτρέψει την άφιξη άλλων προσφύγων. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο. Η πολιτική της απάνθρωπης μεταχείρισης ευάλωτων ανθρώπων που αναζητούν προστασία έχει αποτύχει και πρέπει να εγκαταλειφθεί», δηλώνει ο Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι ελληνικές αρχές μίλησαν για τη μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.000 ανθρώπων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Αν και ως μέτρο είναι θετικό, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τις ίδιες εικόνες συνωστισμού στα νησιά. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εγκλωβισμός των ανθρώπων στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα, σε αξιοπρεπείς συνθήκες με πρόσβαση σε υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες», συμπληρώνει ο κ. Παυλόπουλος.

Η Άρια Ντανίκα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο προσθέτει ότι «στη Λέσβο, ολόκληρες οικογένειες που έφτασαν πρόσφατα από χώρες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στριμώχνονται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές και προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο. Η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι επίσης σοκαριστική: στην κλινική ψυχικής υγείας μας δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο 10 ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη άθλια, αλλά τώρα είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική».

«Κάτι παραπάνω από απελπιστική»

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει καθηλώσει τους πρόσφυγες στο νησί, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο να είναι υπερπλήρης. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό δυναμικότητας 2.300 ατόμων, ενώ κατά μέσο όρο 70 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στη Λέσβο από την Τουρκία, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

«Δεν υπάρχουν αρκετά λουτρά και τουαλέτες στον καταυλισμό, η πρόσβαση σε νερό είναι δύσκολη και ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές δύο ατόμων, που δεν προστατεύουν από τη βροχή και το κρύο. Στη Σάμο, 1.500 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό που έχει σχεδιαστεί για 700, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να κοιμούνται σε μικρές σκηνές χωρίς θέρμανση και με κακές συνθήκες υγιεινής», υποστηρίζουν οι εθελοντές.

Η ΜΚΟ υπενθυμίζει ότι πέρυσι πέντε άνθρωποι πέθαναν στη Μόρια εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στον καταυλισμό και έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία κινητής μονάδας έξω από τον καταυλισμό της Μόριας για παιδιά κάτω των 16 ετών και εγκύους, με την οποία παρέχεται βασική φροντίδα υγείας και πρόληψη της πνευμονίας, της υποθερμίας και άλλων καταστάσεων που συνδέονται με το κρύο στα πιο ευάλωτα άτομα.

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπραγματεύονται με τις ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης στη Λέσβο και τη Σάμο.

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 07|12|2017 18:24

Από βραδύς ξεκινούσε η νουθεσία: «Να είσαι φρόνιμη»! «Να μη λες πολλά!» «Θα καθίσεις στην τραπεζαρία, το σαλόνι είναι για τους καλεσμένους». «Αφού ούτε την τηλεόραση δε με αφήνεις να ανοίξω» διαμαρτυρόμουνα και έπαιρνα την περίφημη απάντηση «Θα καθίσεις σαν καλό παιδί ένα απόγευμα!» Ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς στην ευχή περνούν τον χρόνο τους τα καλά παιδιά!

Μια εβδομάδα πριν, το σπίτι έβαζε τα γιορτινά του. Στρώνονταν τα χαλιά με το παχύ πέλμα. Η γυναίκα ερχόταν για γενική καθαριότητα: γυάλιζε τα ασημικά, κατέβαζε με προσοχή τις βαριές βελουδένιες κουρτίνες, τις έπλενε, τις σιδέρωνε, τις κρεμούσε, καθάριζε τα τζάμια, τις αυλές, δεν έφευγε χωρίς να βεβαιωθεί ότι δεν είχε μείνει το παραμικρό μόριο σκόνης στα κρυστάλλινα ποτήρια. Τελευταίο στολιζόταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο: παρακολουθούσα, δαγκώνοντας τα παχιά μαξιλάρια του καναπέ, τις μπάλες να φανερώνονται μέσα από το χάρτινο περιτύλιγμα, τα στολίδια να κρεμιούνται, τα λαμπάκια να ανάβουν. Γύριζε, με κοίταζε στο τέλος: «Σου αρέσει;» με ρωτούσε. Τεντωνόμουν σα γάτα και γύριζα πλευρό. Μου άρεσε, αλλά δεν ήθελα να το παραδεχτώ.

Δύο μέρες νωρίτερα από την κουζίνα μοσχοβολούσαν οι μυρωδιές: κανέλλα και βανίλια, αφράτα κέικ, στρούντελ, μπακλαβάς μόνο με αμύγδαλο, καρυδόπιτα, δίπλες, κουλουράκια. Στο άτυπο πρωτόκολλο της ανταλλαγής των επισκέψεων νικήτρια ήταν όποια είχε πιο μεγάλη ποικιλία σε βουτήματα. Ύστερα ψήνονταν τα τυροπιτάκια, η σπανακόπιτα, τα αλμυρά κέικ με τυρί και αλλαντικά, οι μεζέδες με τον παστουρμά. Για το βράδυ.

Κάθε φορά που άνοιγε το σαλόνι ήταν ψυγείο. Το μαγικό σαλόνι, έτσι μου φαινόταν τότε, ήταν κλειδωμένο όλο τον χρόνο. Άνοιγε μόνον ανήμερα της γιορτής του νοικοκύρη του σπιτιού. Μόλις ξεκλείδωνε να το αερίσει, τρύπωνα πίσω της.  Επιθεωρούσε: τις βελούδινες πάντες στους τοίχους, που σχημάτιζαν Γ, το παλιό σαλόνι της γιαγιάς με την πρωτινή ταπετσαρία, τον χαμηλό φωτισμό, το πράσινο βάζο. «Όποιος μικρός το ακουμπά μεταμορφώνεται σε ελάφι» με είχε φοβερίσει, για να αποφύγει τη  ζημιά. Την πίστευα. Δε με άφηνε να μείνω μέσα πολύ. Ήμουν ζωηρή. Αυτό έλεγε πάντα. Όσο κι αν μεγάλωσα.

Την τελευταία μέρα κατέφθαναν τα ποτά, το λικέρ για τις κυρίες και τα ουίσκι με τους ξηρούς καρπούς για τους κυρίους, που έπαιζαν χαρτιά στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα και συζητούσαν για πολιτική. Ντυνόταν τελετουργικά, επιθεωρούσε το μακιγιάζ, έφευγε η κομμώτρια, έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στα πάντα, επιθεωρούσε και μένα. «Είπαμε, φρόνιμα». Ευτυχώς το τραπέζι της σάλας ήταν στολισμένο με ένα βελούδινο πανί, με κρόσσια, που το σκέπαζε σχεδόν μέχρι το πάτωμα. Τρύπωνα με την κούκλα μου από κάτω μόλις άρχιζαν να φτάνουν οι καλεσμένοι. Σήκωνα λίγο το ύφασμα, τόσο όσο για να δω τα τακούνια των κυριών να χάνονται μέσα στο αφράτο χαλί. Ακουμπούσα στη βάση του τραπεζιού και μάντευα τον ήχο από το περπάτημά της να κουβαλά τον δίσκο στο σαλόνι. Σερβίριζε τσάι, ποτέ καφέ. Ήταν πιο σικ. Άκουγα γέλια και βραχιόλια που χτυπούσαν. Προσπαθούσα να πιάσει το αυτί μου κανένα κουτσομπολιό.

Είχε σκοτεινιάσει, όταν Εκείνος έφτανε. Φορούσε πάντα τις μαύρες λαδωμένες του μπότες και τη φόρμα της μηχανής. Στο χέρι του κρατούσε τις καστανιέτες με το φαγητό, σχεδόν πάντα ανέγγιχτο. Έμπαινε σφυρίζοντας, χαιρετούσε, έξαλλη την έκανε που δούλευε στη γιορτή του, που ήταν ημέρα - αργία, που δε φορούσε γραβάτα, σαν όλους τους καθωσπρέπει κυρίους. Άφηνε το πακέτο του πάνω στο τραπέζι, έσκυβε, σήκωνε το πανί, με αγκάλιαζε και του βουτούσα το καπέλο του! «Γιορτάζεις» του έλεγα με νάζι. Κοίταζε γύρω του την πανδαισία των εδεσμάτων, σερβιρισμένα στα κρυσταλλένια πιάτα, ρωτούσε δήθεν αυθόρμητα: «Γυναίκα, καϊσί, έχουμε;» Είχαμε αλλά ήξερε πως Εκείνη δεν το θεωρούσε κατάλληλο να σερβίρεται χρονιάρα μέρα. Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια, χρόνια πολλά από τότε που έφυγε… Αναρωτιέμαι πάντα ανήμερα της γιορτής του, αν του λείπει το καϊσί!    

 

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

Φιλόλογος 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 07|12|2017 17:39

Εκδικάζεται, σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, η υπόθεση που αφορά σε απιστία μελών της διοίκησης και υπηρεσιακών στελεχών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και Λήμνου και ηθική αυτουργία δανειοληπτών, σύμφωνα με βούλευμα, για ζημία στην Τράπεζα άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Η παραπάνω περίπτωση, μαζί και με άλλες περιπτώσεις «θαλασσοδανείων» (που βρίσκονται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης), θεωρείται πως είναι η βασική (αν όχι η κύρια) αιτία, που οδήγησε αρχικά, το 2005, στον διορισμό επιτρόπου στην Τράπεζα και σήμερα (ήδη από 18.3.2012), στην ανάκληση της αδείας λειτουργίας της, τη θέση της, λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας και αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, υπό ειδική εκκαθάριση, καθώς και την κάλυψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο) του εγγυημένου ποσού των καταθέσεων, περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της επικείμενης ποινικής δίκης, ο Σύλλογος Μεριδιούχων Συνεταιριστικής Τράπεζας, αποφάσισε να εκπροσωπηθεί ο Σύλλογος στο δικαστήριο από δικηγόρο «και να δηλωθεί σ' αυτό (ακόμα και για ηθικούς μόνο λόγους, λόγω των γνωστών δικονομικών κινδύνων αποβολής) παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης, όλων των εμμέσως ζημιωθέντων μεριδιούχων».
Ο σύλλογος καλεί όλα τα μέλη του και τους μεριδιούχους για παρουσία σήμερα στο δικαστήριο «καθόσον το θέμα μας αφορά όλους».

 

 

 

 

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 07|12|2017 17:22

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης (ΣΕΡΝΟΜΥ).

Σύμφωνα με τις υποψηφιότητες, τρεις παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτή του Στρατή Κλεάνθη «Νέα Ενωτική Κίνηση» και η «Αγωνιστική Ενότητα Ανανέωσης και Συνεργαζόμενοι» που έχουν συγκροτήσει ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, Στρατής Σαμαράς, με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο Κώστα Κουτσοβίλη. Ο Χαράλαμπος Μαλλιάκας, πρώην ταμίας του Συλλόγου κατεβάζει το δικό του ψηφοδέλτιο και είναι... μονοψήφιος (κατεβαίνει μόνο ο ίδιος) με την παράταξή του «Πρώτα οι εργαζόμενοι» . Οι εκλογές διεξάγονται με φόντο τις πολλές εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί, με τον αποκλεισμό του απερχόμενου ΔΣ της παράταξης Κλεάνθη από το προεδρείο, ενώ για ακόμη μια φορά απουσιάζει από τις εκλογές του ΔΣ ο προηγούμενος πρόεδρος Ξενοφών Αυγερινός.

 

Οι παρατάξεις συστήνονται

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, Στρατής Σαμαράς ανέφερε σχετικά στο «Ε»: «Η “Αγωνιστική Ενότητα Ανανέωσης και Συνεργαζόμενοι” είναι η “κίνηση” που δημιουργήθηκε μέσα από την συνεργασία των δύο παρατάξεων που διαχειρίστηκαν την τύχη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΡΝΟΜΥ τα δύο τελευταία χρόνια. Κρατώντας κάθε μια παράταξη τις διαφορές της και τα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά πιο πίσω, βρήκαμε κοινό βηματισμό, αναδεικνύοντας τα πολλά που μας ενώνουν και πετύχαμε να έχουμε να επιδείξουμε ένα θετικό απολογισμό του ΔΣ».

Η παράταξη υποστηρίζει ότι «ο Συνδικαλισμός έτσι όπως τον γνωρίσαμε τις προηγούμενες 10ετίες, έφαγε τα ψωμιά του. Για αυτό εμείς προσπαθούμε να ασκήσουμε έναν αλλιώτικο συνδικαλισμό, που να είναι χρήσιμος και αποτελεσματικός, χωρίς να χρειάζεται να ξημεροβραδιαζόμαστε στην αυλή της διοίκησης και στα παρασκήνια και ταυτόχρονα χωρίς άσκοπες κραυγές και συνθήματα -μακριά από την λογική “όλα ή τίποτα”». Ένα συνδικαλισμό, προσθέτει, που στο κέντρο της προσοχής του έχει την διεκδίκηση της αξιοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, την δημοκρατική άσκηση διοίκησης και την διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, για την συγκρότηση νέου Συστήματος Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, που θα παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες, με εργαζόμενους που δεν θα είναι διαλυμένοι από την υπερκόπωση και κακοπληρωμένοι.

O επικεφαλής της «Νέας Ενωτικής Κίνησης», Στρατής Κλεάνθης, δήλωσε από την πλευρά του: «Στις 14 Δεκεμβρίου ψηφίζουμε για την επανεκκίνηση του συλλόγου μας, ψηφίζουμε έναν σύλλογο διεκδικητικό, παρεμβατικό, έναν σύλλογο που να ενώνει, να εμπνέει. Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους να ζυγίσουν καλά όλους, να κρίνουν και να συγκρίνουν και να αποφασίσουν ώστε να αποκτήσουμε το σύλλογο που μας αξίζει. Εμείς θέλουμε - ξέρουμε και μπορούμε». 

Από την πλευρά του ο κ. Μαλλιάκας επισημαίνει: «Προς τους συναδέλφους εργαζομένους. Όπως έχετε διαπιστώσει το σωματείο μας έχει διαλυθεί και απαξιωθεί. Οι δυο κυρίαρχες τάσεις ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και η απολιτικ πορεία αλλά προπάντων η ανάθεση καθηκόντων και μη συμμετοχή είναι οι βασικές αιτίες, 
Ο πιο  δυναμικός  σύλλογος της Λέσβου κατάντησε απλώς παρατηρητής των δυσμενών εξελίξεων για τους εργαζόμενους και σκιά του εαυτού του… Μπορεί πια να μην υπάρχουν Αριστεροί και Δεξιοί... Υπάρχουν όμως…Ευνοημένοι και αδικημένοι, στην από μέσα και στην απ' έξω, βολεμένοι και χαμάληδες»
 

 

Υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Ενότητας - Ανανέωσης και Συνεργαζόμενοι» [Α-Εν.Α.Σ.]

 1. Δημητρόγλου Ευρυδίκη
 2. Ηλία Άννα
 3. Κατσικά Ανθούλα
 4. Κελεμπέλλη Μαρία
 5. Κουτρή Αρχοντούλα
 6. Κουτσοβίλης Κωνσταντίνος
 7. Μαρόλια Ερμιόνη
 8. Μουρατίδης Συμεών
 9. Ντινιακός Παναγιώτης
 10. Οικονόμου Βασίλειος
 11. Ορφανού Ευστρατία
 12. Παλιβάνη Αγγελική
 13. Παπανικολάου Χρυσούλα-Χριστίνα
 14. Σαμαράς Ευστράτιος
 15. Σκοπελίτου Αντωνία
 16. Σκουλίκας Παναγιώτης
 17. Σπήλιου Ευστρατία
 18. Τζανέτου Χριστίνα
 19. Χατζηηλία Ιωάννα
 20. Χατζηλία Δέσποινα

 

Υποψήφιοι της «Νέας Ενωτικής Κίνησης»

 1. Κλεάνθης Ευστράτιος
 2. Κόμβου Μαρία
 3. Μανιάτη Γεωργία
 4. Μπελαλή Μαρία
 5. Παπαδάτου Κωνσταντίνα
 6. Παπαντωνίου Ιωάννης
 7. Πετράς Νικόλαος
 8. Πρωτούλη Ζαχαρώ (Ρούλα)
 9. Σουσαμλή Βασιλική (Βίκυ)
 10. Σταθάκης Λάμπρος
 11. Τζάνος Βασίλειος
 12. Φωτέλλης Πέτρος
 13. Χριστέλλη Αμαλία
 14. Ψάνη Άννα
 15. Ψούνος Θανάσης
Κατηγορία Οικονομία
- 07|12|2017 16:36

Αντίστροφη μέτρηση ενόψει των επιμελητηριακών εκλογών και η «Ενωτική Επιμελητηριακή Κίνηση», με το παρόν (περίπου) διοικητικό σχήμα του  Επιμελητηρίου Λέσβου-Λήμνου υπό τους επικεφαλής των άλλοτε δύο παρατάξεων (σ.σ. Βαγγέλη Μυρσινιά-Παναγιώτη Τατάκη), δείχνει παντοδύναμη για να κυριαρχήσει. Στην παρουσίαση του συνδυασμού την περασμένη Τρίτη το βράδυ, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι υποψήφιοι του συνδυασμού ανά τμήμα και μένει πλέον η ώρα της… κάλπης που υπενθυμίζεται ότι είναι προγραμματισμένη για τις 16 και 17 Δεκέμβρη.

 

Επικεφαλής: Ευάγγελος Μυρσινιάς

 

Υποψήφιοι ανά Τμήμα:

 

Εμπορικό Τμήμα:

Αθανάσης Νικόλαος

Παπαρίσβας Παναγιώτης

Βαμβακίτου Μαρία

Δουκάκαρος Παναγιώτης

Πουλέλλης Χριστόφας

Στενός Νικόλαος

Χατζηδανιήλ Κλειώ

Εγγλέζος Αντώνιος

Βαγιού Ευαγγελία

Τσανταρλιώτης Παναγιώτης

Καλογρίδης Θεμιστοκλής

Τσαγκάρης Βασίλειος

Βερναδάκης Δημήτριος

Καλιάλη Δέσποινα

Σιμέλης Παράσχος

 

Τμήμα Μεταποίησης:

Βλάχος Γεώργιος

Ξυνέλλης Μιχαήλ

Βουνάτσος Ευάγγελος

Τυρανής Αντώνιος

Τσανταρλιώτης Ιωάννης

Σωτηράκης Κωνσταντίνος

Καρίπης Παναγιώτης

Ορφανίδης Νεκτάριος

Ψαρρού Μάγδα

Τρίκος Κωνσταντίνος

Αντωνακέλλη Αναστασία

 

Τμήμα Υπηρεσιών:

Σγουρέλλης Ευστράτιος

Βατή Αφροδίτη

Κουλουμαριέτος Κωνσταντίνος

Γιαννούλος Νικόλαος

Δεμερτζής Θεμιστοκλής

Μανωλέλλης Ευστράτιος

Αλβανού Ειρήνη

Κουτσογιάννης Χρήστος

Καλιμανη Θεοδώρα

Τατάκης Παναγιώτης

Φραντζέσκος Παρασκευάς

Χαδεμένου Μαρία

 

Τουριστικό Τμήμα:

Κλειώτης Μιχαήλ

Χατζηκυριάκος Παναγιώτης

Σαράφογλου Αδαμάντιος

Ρεπάνης Σταύρος

Δρεκόλια Ευγενία

Σωτηράκη Δέσποινα

Αλεξάνδρου Αλέξανδρος

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 07|12|2017 15:37

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, στον καταυλισμό της Μόριας διαμένουν 6430 άτομα, σε υποδομές που έχουν φτιαχτεί για 2330 άτομα. Συνολικά στη Λέσβο και συγκεκριμένα σε δομές στην περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, διαμένουν 8.221 πρόσφυγες και μετανάστες. Τι χρήματα όμως ξοδεύουν όλοι αυτοί οι «φιλοξενούμενοι» πέραν των προσωπικών τους -αν έχουν- που τους στέλνουν οι δικοί τους, όχι μόνο από την πατρίδα τους, αλλά και στην ευρωπαϊκή πόλη που έχουν φτάσει και επιθυμούν να εγκατασταθούν κι αυτοί.

Από τα fake news (άλλο ένα) που κυκλοφορούν ευρέως είναι ότι ο κάθε πρόσφυγας και μετανάστης λαμβάνει 450 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό, όπως διασταυρώσαμε, απέχει  από την πραγματικότητα. Πέραν όμως των ποσών που αντιστοιχούν στον καθένα ή στις οικογένειές τους και τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω, να σημειώσουμε ότι εκείνοι που έχουν μείνει πάνω από έξι μήνες (είναι και κάποιοι που θα βιώσουν δεύτερο χειμώνα στη Μόρια) αφήνουν αυτά τα ποσά στην τοπική αγορά.

Από τον Αύγουστο του 2016 κάθε πρόσφυγας παίρνει ένα ποσό μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO). Με την καταγραφή τους στο κέντρο της Μόριας  περνούν στη βάση δεδομένων της Ύπατης και λαμβάνουν μία προπληρωμένη κάρτα, με την οποία κάθε μήνα μπορούν να εισπράξουν από την τράπεζα το ποσό που τους αναλογεί.

Για τους ανήλικους πρόσφυγες δεν δίνονται χρήματα, με απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κάθε ενήλικος πρόσφυγας ή μετανάστης που ζει στη Μόρια, άνω των 18 χρόνων λαμβάνει μηνιαίως 90 ευρώ. Ενώ κάθε μετανάστης ή πρόσφυγας που πρέπει να μαγειρέψει (ζει δηλαδή σε μια από τις υφιστάμενες δομές/ διαμερίσματα) λαμβάνει 150 ευρώ μηνιαίως. Από κει και πέρα στη μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή σε εκείνους που ζουν στη Μόρια τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης: Ένα ζευγάρι ή ένας γονιός με παιδί λαμβάνουν 140 ευρώ, μία οικογένεια τριών ατόμων 190 ευρώ, τεσσάρων 240 ευρώ, πέντε 290 ευρώ, έξι των 310 ευρώ. Μία οικογένεια εφτά και παραπάνω ατόμων/ παιδιών λαμβάνει 330 ευρώ.

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 07|12|2017 15:07

Η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει μορφή επιδημίας. 1 στα 3 παιδιά στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκο, ενώ παράλληλα μόνο 1 στους 100 γονείς μπορεί να αναγνωρίσει ότι το βάρος του παιδιού του κατατάσσεται στην κλίμακα της παχυσαρκίας. Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας έχει επιφέρει και αύξηση της εμφάνισης «νόσων των ενηλίκων» σε παιδιά και εφήβους, από υπέρταση, μέχρι λιπώδη διήθηση του ήπατος, άπνοια, δυσλιπιδαιμία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2!

Ο διαβήτης τύπου 2 ή ο διαβήτης των ενηλίκων, λοιπόν, δεν απαντάται πλέον μόνο σε ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι έφηβοι, εμφανίζουν αυτόν τον τύπο διαβήτη. Αν και ακόμη η εμφάνιση της νόσου σε αυτή την ηλικία θεωρείται σπάνια, το γεγονός της αύξησης στις διαγνώσεις προκαλεί έκπληξη και ανησυχία στους επαγγελματίες υγείας.

Η νόσος εμφανίζεται σε παιδιά 13-14 ετών, και πιο νωρίς σε κορίτσια, μάλλον λόγω ορμονικών αλλαγών της εφηβείας. Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης του διαβήτη είναι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με οικογενειακό ιστορικό ή γενετική προδιάθεση για διαβήτη. Έλεγχος για διαβήτη πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 10 ετών ή νωρίτερα αν η εφηβεία έχει ξεκινήσει νωρίτερα, και να επαναλαμβάνεται κάθε 3 έτη.

Τα παιδιά δεν είναι ενήλικες σε μικρογραφία, επομένως, οι στρατηγικές που ακολουθούνται στους ενήλικες μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα στα παιδιά, ενώ λίγες είναι οι μελέτες που έχουν γίνει πάνω στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά!

Η αντιμετώπιση της νόσου βασίζεται στην πρόληψη και μείωση των επιπλοκών της νόσου, μέσω απώλειας βάρους, αύξησης της φυσικής δραστηριότητας, έλεγχου των επιπέδων γλυκόζης και των συννοσημάτων της νόσου όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, νεφροπάθεια και  λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και την -προς το παρόν- αμφιλεγόμενη για τα παιδιά βαριατρική, η αλλαγή του τρόπου ζωής παραμένει μια από τις κυριότερες θεραπευτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της νόσου σε παιδιά και ενήλικες. Η έγκυρη ενημέρωση και η βελτίωση του τρόπου ζωής (υγιεινή διατροφή και άσκηση) όλης της οικογένειας είναι βαρυσήμαντη και απαραίτητη.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Επομένως, η αντιμετώπιση του αυξημένου σωματικού βάρους, η βελτίωση της διατροφής και η τακτική άσκηση αποτελούν απαραίτητα κομμάτια του παζλ. Στο σπίτι και το σχολείο οι πιο υγιεινές επιλογές σε τρόφιμα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες και προσβάσιμες, ενώ η άσκηση και στο σχολείο και σε εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, με ταυτόχρονη μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων. Όλη η οικογένεια οφείλει να προσπαθήσει και με υπομονή, επιμονή και κατανόηση να γίνει αρωγός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά και τους εφήβους.

 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top