FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 05|12|2017 20:16

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος: «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - PHILOS», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Migration and Home Affairs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά στην πλήρωση 42 θέσεων εργασίας.

Η πρόσκληση αφορά στην επιπλέον στελέχωση του προγράμματος με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξειδικευμένο σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης και υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (ιατρούς, επιδημιολόγους, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, διαπολιτισμικούς διαμεσολαβητές, κ.ά).

Τα νέα στελέχη θα ενισχύσουν το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και θα συμβάλλουν στην ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τόσο στις δομές φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών της ηπειρωτικής χώρας όσο και στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που λειτουργούν των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως).

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι τη Δευτέρα  18 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 15:00.

Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης καθώς και επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα PHILOS, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες:  <www.keelpno.gr>  και  www.philosgreece.eu/el/.

Για το Κέντρο της Μόριας ζητείται ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής ή Ψυχιατρικής και ελλείψει αυτών άνευ ειδικότητας. Επίσης ζητούνται διαπολιτισμικοί μεσολαβητές (γνώσεις αραβικών, φαρσί, κλπ).

 

 

Κατηγορία Επιστολές
- 05|12|2017 20:00

Φίλε κύριε διευθυντή,

Όταν ο Σταύρος Μπένος εμπνεύσθηκε την ιδέα της ίδρυσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, που αποτελεί κορυφαία καινοτομία στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, δεν είχε, φαντάζομαι, στο μυαλό του παρά αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος της έμπνευσής του. Την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ των πολιτών, συγκεντρώνοντας σε μια υπηρεσία κι ένα γραφείο όλες εκείνες τις αρμοδιότητες, που θα μπορούσε να απαλλάξουν τους «υπηκόους» από την ταλαιπωρία να αναζητούν από γραφείο σε γραφείο τα πέντε ή δέκα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την διεκπεραίωση της υπόθεσής τους.

Δεν πρόβλεψε όμως και πώς θα μπορούσε άραγε να προβλέψει και να πατάξει εκ των προτέρων, την ροπή κάποιων που βρέθηκαν στις υπαλληλικές πολυθρόνες των ΚΕΠ, χωρίς διαγωνισμούς οι περισσότεροι, να μεταβληθούν σε εξουσιαστές και δυνάστες των πολιτών που σπεύδουν να εξυπηρετηθούν και όχι να βασανιστούν.

Προσωπικά αποφεύγω συστηματικά να προσφεύγω στο ΚΕΠ Πλωμαρίου, όπου αν μη τι άλλο, πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύω, με την επίδειξη της ταυτότητάς μου ότι είμαι εγώ, παρά το γεγονός ότι βαυκαλίζομαι να νομίζω, ότι είμαι αρκετά γνωστός στους συμπολίτες μου.

Σήμερα όμως μου συνέβη το απροσδόκητο, όταν ζητώντας να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής μου σε μια εξουσιοδότηση, απαιτήθηκε από συγκεκριμένο υπάλληλο να του προσκομίσω το προξενικό πληρεξούσιο, βάσει του οποίου εξυπηρετώ έναν μικρανεψιό μου που ζει στη Σιγκαπούρη. Αντί δηλαδή να κάνει αυτό που αποτελεί τη δουλειά του, να βεβαιώσει την γνησιότητα της υπογραφής μου, απαίτησε να πληροφορηθεί την εσωτερική σχέση που με συνδέει με τον εκπροσωπούμενο.

Κι αφού προσπάθησα να του εξηγήσω ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει το δικαίωμα να ελέγξει το περιεχόμενο του πληρεξουσίου και στην επίμονη άρνησή του να προβεί στην ενέργεια για την οποία και μόνο ήταν αρμόδιος, απευθύνθηκα στο αστυνομικό τμήμα Πλωμαρίου, όπου και εξυπηρετήθηκα.

Επειδή όμως πληροφορούμαι ότι ανάλογες συμπεριφορές επιδεικνύει ο εν λόγω υπάλληλος και σε άλλους συμπολίτες μου, μήπως κάποιος αρμόδιος -αν υπάρχει- θα πρέπει να του εξηγήσει πως βρίσκεται σ’ αυτή την καρέκλα, για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους κι όχι να τους βασανίζει;

(σ.σ.) Το όνομα του συγκεκριμένου υπαλλήλου είναι στη διάθεση του «Ε».

 

Φιλικά

Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης

Πλωμάρι 30 Νοεμβρίου 2017

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 05|12|2017 19:48

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, ένας 22χρονος, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του 22χρονου και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (χασίς).

Κατηγορία Πολιτική
- 05|12|2017 19:47

Περίπου μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη με τους δημάρχους των νησιών, μετά το συλλαλητήριο.  

Ο Σπύρος Γαληνός υπογράμμισε πως η συνάντηση ζητήθηκε από τους δημάρχους προχθές και ο πρωθυπουργός τους είδε αμέσως, κάτι που όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Λέσβου, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα από την κυβέρνηση. Παράλληλα προσέθεσε πως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό την άμεση κινητοποίηση ώστε να βρεθεί η λύση το συντομότερο δυνατό. «Βρήκαμε απόλυτη κατανόηση», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, συμπληρώνοντας ότι «η Λέσβος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούμε να μένουμε στη συμφωνία».

Και ο ΦΠΑ από τον Φραντζέσκο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος σημείωσε ότι κάποιες παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο που αφορούν στη συμφωνία για τις επιστροφές στην Τουρκία χρειάζονται χρόνο, ωστόσο τα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν.

Στη συνάντηση συμμετείχε όμως εκ μέρους των επιμελητηρίων και των τριών νησιών ο Παρασκευάς Φραντζέσκος (β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου), ο οποίος δήλωσε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ και τόνισε: «Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και ειλικρινής. Κάνει τα πάντα για τη διατήρηση, αλλά παράλληλα σχεδιάζει και τις επόμενες μέρες». Επιπλέον, ανέφερε πως τα επιμελητήρια διεκδικούν εδώ και πολύ καιρό το μεταφορικό ισοδύναμο, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός ήταν επίσης απόλυτα ενημερωμένος και -όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των επιμελητηρίων των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου- συζητήθηκε το ζήτημα όχι σε επίπεδο παράτασης αλλά μόνιμης λύσης.

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|12|2017 19:43

Η κορυφαία διάκριση «Εθνικό Βραβείο Νεανικού Εθελοντισμού - Premio Nacional de Voluntariado Juvenil» του 2017, απονεμήθηκε στη Μ.Κ.Ο. «ART Bridges - Γέφυρες Τέχνης» στο πρόσωπο της María Francisca Rocca Arbeláez, μουσικής συντονίστριας της δημιουργικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας «ART Angels Relief Team».

Με το βραβείο αυτό, που απονεμήθηκε σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο της Μπογκοτά, από τον κάτοχο του Νομπέλ Ειρήνης, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας, Juan Manuel Santos Calderón, επιβραβεύθηκε το εθελοντικό έργο αλληλεγγύης της Μ.Κ.Ο. «ART Bridges - Γέφυρες Τέχνης» στην δημιουργική, καλλιτεχνική και μουσική εκπαίδευση ανηλίκων και νεαρών αιτούντων Ασύλου στην Ελλάδα. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η παρουσία στην τελετή.

Η δημιουργική εκπαιδευτική πλατφόρμα και μουσικοεκπαιδευτικό πρόγραμμα «ART Angels Relief Team», λειτουργεί από το 2016. Ξεκίνησε στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων στις Θερμοπύλες, και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ.

Η βραβευμένη Ελληνο-Κολομβιανή βιολονίστα María Francisca Rocca Arbeláez, είναι τελειόφοιτη της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ. Διετέλεσε υπότροφος στο βιολί και το φλάουτο στο Κρατικό και το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει συμπράξει με πολυάριθμες ορχήστρες και μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου έχει επίσης πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις.

Πρόσφατα είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας «Μουσικές Γέφυρες - Ήχοι του Αιγαίου», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Περγάμου - Bergama Kültür Merkezi, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δράσεων της «Γέφυρες Τέχνης», για την προώθηση της συνεργασίας με συλλογικούς φορείς, την ανάδειξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων ευπαθών ομάδων και μειονοτήτων, όπως των Ρομά, με σκοπό την κοινωνική ένταξη μέσω της δημιουργικότητας, καθώς και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Αυτή η συναυλία ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων ενός κύκλου ανάλογων δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων, που σχεδιάζονται για υλοποίηση στο Δήμο Λέσβου και άλλους δήμους της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δράσεις της, «Γέφυρες Τέχνης», καθώς απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, περιλαμβάνουν αναφορές στους αρμόδιους φορείς για θέματα προστασίας, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συνοδεία ειδικών περιπτώσεων οικογενειών στην ηπειρωτική χώρα, παρεμβάσεις για την διευκόλυνση και ανακούφιση σοβαρών ιατρικών περιπτώσεων, κ.άλ.. Στους γονείς των ωφελουμένων προσφέρονται επίσης εργαστήρια ραπτικής, φωτογραφίας, καθώς και επισκέψεων σε χώρους πολιτισμού ή φυσικού κάλλους, κ.τ.λ..

 

Ταξίδι δημιουργικότητας και ανθρωπιάς

Η βράβευση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας είναι πάρα πολύ σημαντική, και αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αναγνώριση των δράσεων υπέρ του διαθρησκειακού - διαπολιτισμικού διαλόγου από την ιδρύτρια ιστορικό της Τέχνης, Angela María Arbeláez. Η «ART Bridges» ευχαριστεί θερμά τον Σταύρο Μυρογιάννη, διευθυντή και ψυχή του Κέντρου Φιλοξενίας Καρά Τεπέ, τους κατοίκους της Λέσβου για την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό που ανέκαθεν έχουν επιδείξει κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, καθώς και όλους τους ωφελούμενους, που την συνοδεύουν σ’ αυτό το ταξίδι δημιουργικότητας και ανθρωπιάς.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|12|2017 19:21

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, 42.800 κιλά πορτοκάλια και μανταρίνια ως δικαιούχος του παλαιού (2012) Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κατά τόπους η παράδοση τους σε όλες τις δημοτικές ενότητες και σε κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διανεμηθούν, υπ’ ευθύνη τους, σε όσους επιθυμούν να παραλάβουν και οι οποίοι απαραίτητα πρέπει να είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ-ΤΕΒΑ ή κάτοχοι Κάρτας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.

Για τους κατοίκους της Μυτιλήνης, Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Αφάλωνα, Παναγιούδας Παμφίλων, Πληγωνίου, Πυργί και Ταξιάρχη Καγιανίου, δικαιούχους του ΚΕΑ-ΤΕΒΑ ή κατόχους της Κάρτας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λέσβου, η διανομή θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, από τις 8.30 έως τις 12.30 στις εγκαταστάσεις της ΕΨΥΠΑΛ, στον Καρά Τεπέ.

Όσοι θέλουν να παραλάβουν, πρέπει να έχουν μαζί τους την Κάρτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λέσβου ή αντίγραφο της αίτησης ΚΕΑ-ΤΕΒΑ, καθώς επίσης και την ταυτότητα τους.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|12|2017 19:19

Οι «Άστεγοι» θα παρουσιάσουν την θεατρική διασκευή του βιβλίου της Μαρίας Ιορδανίδου, «Αγαπημένη Λωξάντρα», την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Η «Λωξάντρα» είναι ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από αγάπη, συναισθήματα και αρώματα. Διαβάζοντάς το, αναβλύζουν από μέσα σου «συγγένειες» που λογικά δεν έχεις με την ηρωίδα. Κι όμως εσύ τις νιώθεις. Η «Λωξάντρα» πηγάζει από την συλλογική μας μνήμη. Είναι η δικιά μας γιαγιά, που ψιθυρίζει στ’ αυτί μας την ιστορία της κι εμείς μαγεμένοι την ακούμε και τη νιώθουμε. Είναι η μάνα μας. Είμαστε εμείς οι ίδιοι που κουβαλάμε καρτερικά μέσα μας την ιστορία όλων αυτών και καταλήγουμε να μην ξεχωρίζουμε πια από δαύτους, παρά μόνο μέσα απ’ όσα φέρνει ο χρόνος και η εποχή του.

«Αυτό που ανακαλύψαμε σαν Ομάδα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις τη χαρακτηριστική πολίτικη προφορά ή να μαγειρεύεις τα λαχταριστά της φαγητά ή να είσαι “θρησκευάμενος” για να καταλάβεις τη μεγαλοσύνη αυτής της γυναίκας. Γιατί η Λωξάντρα δεν θα υπήρχε, εάν δεν υπήρχε όλος αυτός ο κόσμος που την περιβάλλει και οι μνήμες που κουβάλησε αυτός ο κόσμος και μέσα από αυτές, μας έκανε κοινωνούς της», λένε οι «Άστεγοι».

 

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αγγελική Γεωργαντά, Άννα Ταξείδη και Κλεομένης Τζαννέτος

Θεατρική διασκευή: Άννα Ταξείδη

Σκηνικά: Η Ομάδα

Κοστούμια: Λένα Τριανταφύλλου, Όλγα Συροπούλου

Μουσική επιμέλεια: Κλεομένης Τζαννέτος

Χειρισμός ηχητικών: Χρήστος Σίμος

Φωτισμοί: Κλεομένης Τζαννέτος

Χειρισμός φωτισμών: Χάρις Βαβαλιάρου, Λάμπρος Ντάκας

Αφίσα - Πρόγραμμα: Σταμάτης Γιαννάκης

Μακιγιάζ: Σούλα Κουτούζη

Φροντιστήριο: Άννα Ταξείδη, Λένα Τριανταφύλλου, Όλγα Συροπούλου

 

Οι ηθοποιοί

Λωξάντρα: Φωτεινή Παπανδρέου

Δημητρός: Βασίλης Σαμαράς - Στρατής Σκουτιανέλλης 

Θεανώ: Χαρίκλεια Γροσομανίδη

Ελεγκάκη: Μαρία Λογιωτάτου

Γιώργος: Στρατής Μουφλουζέλλης

Μανωλιός: Βαγγέλης Ντάβας

Αγάθω: Χριστίνα Μαμουλή

Ασπασία: Αφροδίτη Γιαννέλλη

Θεόδωρος: Αχιλλέας Χατζηνικολάου

Καμίλλη: Κατερίνα Παττακού

Σουλτάνα: Αντιγόνη Τσεσμελή

Ταρνανάς: Θοδωρής Αγγελέλλης

Ζωίτσα: Έφη Δημητράκα

Ευτέρπη: Πωλίνα Σαμαρά

Ευφημία: Μελίνα Καλατζή

Γιώργος: Dirk Schälicke

Κλειώ: Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου

Επαμεινώντας: Παναγιώτης Γιαννούλης

Άννα: Χριστίνα Κονταξή

Τάκης: Παναγιώτης Βεκρής

Μαρία Ιορδανίδου: Κατερίνα Κομνηνάκα

 

Η ομάδα ευχαριστεί όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η παράσταση και ιδιαίτερα τους Αργύρη Χατζημαλλή, Φερενίκη Τσαμπαρλή, Αλέξανδρο Κατραμάδο και «Γιαννούλης Interiors».

Κατηγορία Οικονομία
- 05|12|2017 19:13

Υπεγράφησαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, οι δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις λεπτομέρειες της εφαρμογής του Μέτρου 19 για το «LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)  2014-2020.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΑ διαθέτει 350 εκ. € για το Πρόγραμμα CLLD/LEADER, τα οποία είναι στην διάθεση του επενδυτικού κοινού και των οργανισμών ΟΤΑ καθώς και άλλων φορέων. 

Με την υπογραφή των εν λόγω αποφάσεων δίνεται η δυνατότητα στις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) των Αναπτυξιακών Εταιρειών που έχουν επιλεγεί, μεταξύ των οποίων και η δική μας ΕΤΑΛ, μετά από τη σχετική πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ να προκηρύξουν τις δράσεις του εγκεκριμένου τους Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.  Σε όλη την Ελλάδα έχουν εγκριθεί συνολικά 50 Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΠΑΑ.

 

Δικαιούχοι ιδιώτες και δημόσιο

Το Μέτρο αφορά δικαιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα αλλά και άλλους φορείς, οι οποίοι δύναται να υλοποιούν έργα σύμφωνα με το σκοπό λειτουργίας τους. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε έργα με προϋπολογισμό μέχρι 600 χιλ. €, με εξαίρεση έργα ύδρευσης και αποχέτευσης των οποίων ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως  2 εκατ. €. 

Επισημαίνεται ότι βασικός στόχος του προγράμματος είναι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στις περιοχές παρέμβασης και θέσεις εργασίας με βασικούς πυλώνες την καινοτομία, τη δημιουργία cluster επαγγελματιών, τη διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με το τοπικό τουριστικό προϊόν, τη μεταποίηση των παραγόμενων προϊόντων, την οικοτεχνία, την εφαρμογή διατοπικών και διακρατικών σχεδίων συνεργασίας, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών δρώμενων κάθε περιοχής, την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και εν τέλει τη δημιουργία νέων τοπικών αγορών. Παράλληλα οι παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών. 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 05|12|2017 18:57

Την αναγκαιότητα τής από κοινού προσπάθειας και της συντονισμένης δράσης των κρατών μελών της Ε.Ε. με σκοπό τη διασφάλιση της φυτοϋγείας στον Ενωσιακό Χώρο, επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την τοποθέτησή του, στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για την αντιμετώπιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας έχει ήδη εκπονήσει και εφαρμόζει από το 2014 ειδικό σχέδιο επισκοπήσεων που βρίσκεται σε διαρκή αναθεώρηση προσαρμοζόμενο τόσο με τα αποτελέσματα των επισκοπήσεων, όσο και τις συστάσεις της Ε.Ε. και των αρμόδιων οργανισμών. Παράλληλα ο κ. Αποστόλου ευχαρίστησε τις γειτονικές μας χώρες, όπως την Ιταλία, για την αυστηρή περιφρούρηση των πυλών εξόδου προς τη χώρα μας, στην οποία, όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο, όπου έχει δράσει, καταστρέφει από τη ρίζα ελαιώνες κυρίως και άλλες δενδρικές καλλιέργειες.

 

Σωτήρια η έγκαιρη ανίχνευση

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Γεωργίας, σε συνεργασία με τον επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας και με τη συμμετοχή των υπουργών Γεωργίας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας. Με δεδομένο ότι το εν λόγω βακτήριο αποτελεί απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αποτελειώνοντας ολόκληρες περιοχές με ότ,ι αυτό σημαίνει για την οικονομία των περιοχών αυτών, έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη ανίχνευση του βακτηρίου της Xylella fastidiosa και η ευαισθητοποίηση των παραγωγών. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Β. Αποστόλου, που μιλά για αποτελεσματικές επισκοπήσεις από τα κράτη - μέλη και την Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η χώρα μας εφαρμόζει ήδη εδώ και τρία χρόνια, ειδικό σχέδιο επισκοπήσεων που διαρκώς αναθεωρείται και προσαρμόζεται τόσο με τα αποτελέσματα των επισκοπήσεων, όσο και με τις συστάσεις της Ε.Ε., της EFSA και του EPPO. Αποτελεί επιτυχία το γεγονός της αυστηρής περιφρούρησης των πυλών εξόδου προς τη χώρα μας από την Ιταλία και έτσι μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα.

 

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 05|12|2017 18:46

Σε επαρχιακό οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή της Γέρας στη Λέσβο, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, που οδηγούσε ένας 25χρονος και στο οποίο επέβαινε και ένας 35χρονος, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε προστατευτικές μπάρες, με συνέπεια τον τραυματισμό των επιβαινόντων στο όχημα ατόμων. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|12|2017 18:40

Ειρήνη Παροίκου

Ένα προσφυγάκι θυμάται (αφήγημα)

Εικονογράφηση (εξωφύλλου, οπισθοφύλλου): Κώστας Μανιατόπουλος

Μυτιλήνη 2017, σελ. 32

 

Το βιογραφικό της μικρής συγγραφέως, όπως το διαβάζουμε στο παρόν βιβλίο, έχει ως εξής:

«Η Ειρήνη Παροίκου γεννήθηκε και ζει στην Αγιάσο. Είναι μαθήτρια της Β΄ Λυκείου. Πατέρας της είναι ο Γιώργος Παροίκος και μητέρα της η Προκοπία Ασλάνη-Πλωμαρίτη. Αδέλφια της ο Γιάννης, ο Κώστας και ο Χρήστος.

Της αρέσει το διάβασμα και λογοτεχνία. Το “Ένα προσφυγάκι θυμάται…” είναι το πρώτο της βιβλίο και το αφιερώνει στα βασανισμένα, εκπατρισμένα, πληγωμένα παιδιά όλης της γης».

Η μικρή συγγραφέας συγκλονισμένα από τα γεγονότα που βιώνουμε στο νησί μας με τους χιλιάδες πρόσφυγες που άλλοι σώζονται και άλλοι χάνουν τη ζωή τους στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, έγραψε ένα εξαιρετικό αφήγημα με ήρωα ένα μικρό παιδί από το Αφγανιστάν, που ζει τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν και όλες τις τρομακτικές περιπέτειες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Αντιγράφω ένα απόσπασμα:

«Δευτέρα, 25/10/15

Ο μπαμπάς είχε αποφασίσει από χθες να μου μιλήσει. Να μου μιλήσει για τον πόλεμο και για την απόφασή τους να φύγουμε! Έτσι κι έγινε: “Όπως βλέπεις, γιε μου, έχουμε πόλεμο. Τα πάντα καταστρέφονται! Σπίτια, οικογένειες, εργοστάσια, κτήρια αλλά ακόμη και όνειρα. Τα όνειρα τα δικά σου, της αδερφής σου, των φίλων σου και άλλων τόσων χιλιάδων παιδιών. Και ποιος φταίει για όλα αυτά; Τα λεφτά! Τα πάντα σ’ αυτό τον κόσμο, γυρίζουν γύρω απ’ τα λεφτά και είναι κάποιοι άνθρωποι, που όσο πιο πολλά κερδίζουν τόσο πιο πολλά θέλουν! Εκεί, λοιπόν, στη Σαουδική Αραβία υπάρχει πετρέλαιο, πολύ πετρέλαιο! Και οι λαοί τρώγονται μεταξύ τους σαν το σκύλο με τη γάτα γι’ αυτό το λόγο! Τώρα άσε το γιατί εμπλέκεται και η δική μας χώρα σε όλο αυτό. Εκτός αυτού, είναι και μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι φανατικοί με τη θρησκεία τους! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πιστεύουν πως μόνο η δική τους θρησκεία πρέπει να υπάρχει και θέλουν να υποκύψουν όλοι οι λαοί σ’ αυτή την ιδέα! Έτσι, εγώ κι η μαμά σου αποφασίσαμε να φύγουμε και να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για σένα και τα αδέρφια σου!”. Αυτά μου είπε ο μπαμπάς. Δηλαδή θα φύγουμε για το δικό μας καλό. Όμως, ακόμα έχω ερωτηματικά στο κεφάλι μου. Πού θα πάμε; Με τι χρήματα; Πιστεύω να ξέρει ο μπαμπάς τι κάνει. Κι άλλα ερωτηματικά, μεγαλύτερα και πιο έντονα. Γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο κακοί; Γιατί συμπεριφέρονται έτσι; Γιατί τα λεφτά είναι τόσο σπουδαία; Και ο πιο μεγάλος μου φόβος: Αν συνεχιστεί αυτό τι θα απογίνουμε; Πώς θα σωθούμε απ’ αυτή την καταστροφή;».

 

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|12|2017 18:26

Μετά την πρώτη, άμεση χρήση της διακομιδής με ελικόπτερο εγκύου που κινδύνευσε η ζωή της, από τη Λήμνο στην Αθήνα, προ ημερών και μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη συμφωνία για την παροχή της υπηρεσίας της INTERAMERICAN στους κατοίκους του νησιού, με χορηγό το Ίδρυμα Μπούμπουρα, χρειάστηκε για δεύτερη φορά άμεση διακομιδή. Ηλικιωμένη κάτοικος του νησιού μεταφέρθηκε με υγειονομικό αεροπλάνο από τη Λήμνο στην Αλεξανδρούπολη, με σοβαρά κατάγματα μετά από πτώση. Το γεγονός επιβεβαιώνει την αξία της παροχής του χορηγού σε συνεργασία με τον Δήμο και την εταιρεία, η οποία έχει διαχειριστεί με επείγουσα αεροδιακομιδή από το νησί κατά την τελευταία τετραετία, πριν την πρόσφατη συμφωνία ομαδικής κάλυψης των κατοίκων, 13 περιστατικά ανάλογης κρισιμότητας για την υγεία και τη ζωή ιδιωτών ασφαλισμένων της.

 

Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα Μπούμπουρα πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε την δωρεάν παροχή της υπηρεσίας στους Λήμνιους, σε συνεργασία με την INTERAMERICAN, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν η μεταφορά να πραγματοποιηθεί από τον κρατικό φορέα βοήθειας. Η κάλυψη περιλαμβάνει, πέρα από τη μεταφορά με εναέριο μέσο, όλες τις υπηρεσίες της άμεσης ιατρικής βοήθειας από την ασφαλιστική εταιρεία (μεταφορά με ασθενοφόρο, υπηρεσίες συμβουλευτικής από εξειδικευμένο προσωπικό μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1010).

 

Η αεροδιακομιδή έγινε προς  το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, για οικογενειακούς λόγους της παθούσας -μολονότι η σύμβαση του Ιδρύματος με την INTERAMERICAN προβλέπει μεταφορές  από Λήμνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Μυτιλήνη- κατ’ εξαίρεση μετά από προσωπική παρέμβαση  του χορηγού και μάλιστα όχι με ελικόπτερο άλλα,  λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών,  με αεροπλάνο.

 

 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top