FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|12|2017 19:30

Η 98 ΑΔΤΕ, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και το Παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσει Επετειακή Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «…οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες», από τις 6 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, στο χώρο «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Καλλονή.

Η έκθεση αποτελεί ένα ειδικό και λεπτομερές αφιέρωμα για τον «Κατά Θάλασσα Αγώνα» κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912 - 1913) για την απελευθέρωση της πόλεως της Μυτιλήνης και της Νήσου Λέσβου (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1912) καθώς και για τους Αγώνες του Έθνους κατά την περίοδο 1940 - 1944.

Η εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκε και στη Μυτιλήνη από τις 7 έως τις 12 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην Καλλονή την Tετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Ώρες λειτουργίας για το κοινό πρωί: 9.00 με 14.00 και 17.00 έως 20.00 καθημερινά.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 02|12|2017 18:54

Σύσκεψη με εκπροσώπους Περιφερειών και Δήμων πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για την πορεία του Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», ο εντοπισμός των όποιων προβλημάτων καθώς και ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων UNESCO Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κα. Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νικόλαος Μπαλαμπάνης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεωνίδας Τερζής, ο κ. Εξάρχου από το Δήμο Ζαγοροχωρίων, οι Πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Χελμού-Βουραϊκού Καθηγητής Γρηγόριος Ιατρού και Βόρειας Πίνδου Επικ. Καθηγητής Γεώργιος Μαλίνης, τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων καθώς και εκπρόσωποι από τα 5 Γεωπάρκα UNESCO που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Από τη συνάντηση αυτή, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα με τις παρουσίες, φαίνεται να απουσιάζουν εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενδεχομένως γιατί η περιοχή μας εκπροσωπείται με την παρουσία του Ν. Ζούρου, που είναι η ψυχή τού όλου εγχειρήματος ανάδειξης των γεωπάρκων.

Η Ελληνική Επιτροπή Γεωπάρκων συστάθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO μετά την έγκριση του νέου Προγράμματος της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Για την ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς

Στη σύσκεψη δόθηκε η δυνατότητα στους ομιλητές να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής υπαίθρου με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και ιδίως ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Αποφασίστηκε τέλος, η διοργάνωση Συνεδρίου για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου στις 10 και 11 Μαΐου 2018 στην Αθήνα.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα τόνισε ότι η UNESCO μέσω του Προγράμματος «Πολιτισμός-Τουρισμός-Ανάπτυξη», προωθεί τη διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής και περιηγητικής κουλτούρας, που βασίζεται στην υπεύθυνη διαχείριση και αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου και των περιβαλλοντικών πόρων κάθε προορισμού, στο πλαίσιο της οποίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η διαφύλαξη και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Στην πρόσφατη Γενική Διάσκεψη της UNESCO τονίσθηκε η ανάγκη αξιοποίησης των εμβληματικών θέσεων της UNESCO - Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Αποθεμάτων Βιόσφαιρας και Παγκόσμιων Γεωπάρκων - για την εφαρμογή της στρατηγικής της UNESCO και την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, αναφέρθηκε στη συμβολή των Γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη και παρουσίασε τις δυνατότητες που προσφέρει το Πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας. Αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι φορείς διαχείρισης των Γεωπάρκων, στις δράσεις σήμανσης και προβολής και στη διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας λειτουργίας και υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|12|2017 16:57

Στο «Public» της Μυτιλήνης θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά το βιβλίο της, τα «Δεκατρία Μπαλώματα» από τις Εκδόσεις «Ψυχογιός», η συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από πραγματικό πρόσωπο, της οποίας η ύπαρξη έφτασε στα αυτιά της συγγραφέα από ιστορίες που της διηγιόταν ο σύζυγός της Πάνος Κουρτζής και η οικογένειά του. Βέβαια, όλη η ιστορία είναι μια μυθοπλασία κεντημένη με ιστορικά πραγματικά και λαογραφικά στοιχεία. Η Νόρα, βαφτισμένη Ελεονώρα, νόθα κόρη του Μιχαήλου Χιωτέλλη, μαθαίνει την τέχνη του μπαλώματος στο σπίτι του πατέρα της, στη Μυτιλήνη, γύρω στα μέσα του 1800. Η ίδια, όμως, δεν μπαλώνει τα ρούχα της∙ μπαλώνει τα θλιβερά της ζωής της, ξεκινώντας από το όνομά της. Μόνο, όμως, το όνομα, γιατί ως νόθα επίθετο δεν έχει. Το ταλέντο της αυτό τη βοηθάει να επιζήσει από τα δεινά που πλήττουν το νησί και φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της, να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους που την πληγώνουν, με πρώτο τον αδελφό της, να δοθεί στον έρωτα χωρίς να υπολογίσει τους ηθικούς κανόνες και τελικά να αποκτήσει αυτό που πάντα επιθυμούσε: μια ταυτότητα. Κάθε μπάλωμα, όμως, έχει ένα αντίτιμο. Και η Νόρα τα πληρώνει όλα∙ και τα δεκατρία μπαλώματα. Γιατί τόσα χρειάστηκε να κάνει.

Τι τη συγκίνησε; «Με συγκίνησε και με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η ύπαρξη 13 πραγματικών μπαλωμάτων από εκείνα τα χρόνια που βρήκε η πεθερά μου στο πατρικό σπίτι του συζύγου της. Έτσι απλά, ένα μεσημέρι μου έδειξε αυτά τα μπαλώματα σε ένα πουγκί που τα είχε βρει και μου μίλησε για τη συνήθεια που είχαν τότε στα παλιά σπίτια να μπαλώνουν τα ρούχα τους. Αυτά τα 13 μπαλώματα κρατώντας τα στα χέρια μου, με ταξίδεψαν στο παρελθόν και συνδυασμένα με την αλληγορία που χρησιμοποίησα και ιστορίες από εκείνα τα χρόνια, γέννησαν αυτό το βιβλίο» ανέφερε η Πηνελόπη Κουρτζή στο «Ε».

 

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 02|12|2017 16:51

 

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

Στο πολύτιμο βιβλίο «Κώδηξ Ιεράς Εκκλησίας της Κοινότητος Σκαλοχωρίου "Άγιος Γεώργιος"», που εξέδωσε ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου το 2005 και επιμελήθηκε ο φιλόλογος και σχολικός σύμβουλος Χρήστος Χατζηλίας, περιέχεται το μεταγραφημένο ομώνυμο χειρόγραφο του εικονιζόμενου Ανέστη Θεοδοσίου, γραμματέα της Κοινότητας τα έτη 1868-1914.

Στην ομιλία μου με τίτλο «Η απελευθέρωση του Σκαλοχωρίου στις 9-12-1912», στην αίθουσα του Συλλόγου Σκαλοχωριτών στην Αθήνα, το μεσημέρι της Κυριακής 10-12-2012, θα αναφερθώ και στην επιβεβαίωση των αποσπασμάτων του Θεοδοσίου, επισημαίνοντας τα εξής:

Α) Ο Θεοδοσίου γράφει: «Μετά την πτώσειν του Όρους Κλαπάδου έρχεται πλέον και η ελευθερία Σκαλοχωρίου τη εννάτη 10βρίου 1912 ημέρα Κυριακή μετά την θείαν λειτουργείαν εφάνησαν πρόσκοποι Αντάρτοι κατά πρώτον έος 10 άτομα οπλοισμένοι».

Ο Πλωμαρίτης καπνέμπορος, Αρχηγός των Προσκόπων ανταρτών, οπλαρχηγός Δημήτριος Στεφάνου, την επαύριο της απελευθέρωσης του Σκαλοχωρίου, έστειλε επιστολή στον αρχηγό των επιχειρήσεων ταγματάρχη Αλέξανδρο Μανουσάκη γράφοντας ότι μετέφερε 31 Τούρκους στρατευμένους από το Σκαλοχώρι στη φρουρά της Μονής Λειμώνος. Τη χαρακτηριστική αυτή επιστολή, της συνεργασίας του ταγματάρχη με τον οπλαρχηγό, την ανέσυρα από τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού και έχει ως εξής:

«Κύριε Ταγματάρχα. Σήμερον 10 του μηνός μετέφερα 27 αιχμαλώτους 3 δεκανείς και ένα επιλοχία, τους παρέδωσα εις την φρουράν του Μοναστηρίου. 4 τσουβάλια σφαίρας, 26 Μαρτίνη και 20 λόγχας. Άπαντες έφεδροι με τας στολάς των, υπάρχουν πολλοί εις διαφόρους τρώγλας ευρισκόμενοι. Διάταξέ μου τηλεγραφικώς να τους συλλάβω και καθαρίσω τα βορειοδυτικά χωριά, αλλά θέλω 10 στρατιώτας και όχι αντάρτας. Συνέλαβα και έτερα 20 μαρτίνι τα οποία τα έδωσα εις την Δημογεροντίαν Βατούσας, διότι τρομοκρατούνται ακόμα πολλά χωρία. Σε ασπάζομαι Δ. Στεφάνου. Μοναστήριον 10 Δεκεμβρίου 1912».

Β) Ο Θεοδοσίου γράφει: «Τη δωδεκάτη του αυτού Μηνός, μας ήλθε Αρχηαστινόμος με εξ, επτά πεζοναύτας εκ πέτρας». Η εφημερίδα "Σάλπιγξ", στις 15-12-1912, αναφέρει την επίσκεψη του αστυνόμου της Πέτρας Δημήτρη Αντωνιάδη, γράφοντας:

«Περί τους εκατόν οπλίται του τουρκικού στρατού αποσπασθέντες εκ του κυρίου σώματος και περιπλανηθέντες τήδε κακείσε κατέφυγον εσχάτως εις το χωρίον Σκαλοχώρι όπου παρέδοσαν τα όπλα των εις τον εκεί προύχοντα κ. Χ# Ηλίαν. Επειδή εξέφρασαν την επιθυμίαν των όπως παραδοθούν μόνον εις τακτικόν στρατόν διά τούτο ανεχώρησε προς παραλαβήν των ο εν Πέτρ αστυνόμος κ. Δ. Αντωνιάδης μετ' αγήματος πεζοναυτών και πολιτοφυλάκων».

Γ) Ο Θεοδοσίου γράφει: «Τη δε 16=17, Έφθασεν ο Φρόαρχος του Μολύβου, κύριος Αθανάσιος Σαραντόπουλος με 150 στρατιώτας. {...} Μετά τρεις ημέρας αναχωρεί ο Φρόαρχος μετά του στρατού εις χωρίον φίλια αφήσας προς ημάς 20 στρατιότας και 10 δια Ανεμώτιαν δεν τη επεσκέφθη όμος».

Όπως γράφει στις 29-12-1912 η εφημερίδα "Λαϊκός Αγών", η μη απελευθέρωση της Ανεμώτιας από τον Φρούραρχο του Μολύβου λοχαγό Σαραντόπουλο στις 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε τελικά την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24-12-1912, ως εξής:

«ΕΞ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ. Υποδοχή αποσπάσματος. Την παρελθούσαν Δευτέραν 24 λήγοντος, απόσπασμα εκ 17 ανδρών του πεζικού υπό ένα λοχίαν επεσκέφθη και το ημέτερον χωρίον. Ολόκληρον το χωρίον μας έχον επί κεφαλής τους αξιοτίμους δημογέροντας, τους ιερείς και τον διδάσκαλον μετά των μαθητών εξήλθον εις προϋπάντησιν των ελευθερωτών μας και με ζητωκραυγάς και επευφημίας τους ωδήγησαν εις την ιεράν εκκλησίαν της Μεταμορφώσεως όπου ετελέσθη πανηγυρική δοξολογία.

Κατά ταύτην εξεφώνησε λόγον ο κάλλιστος διδάσκαλός μας κ. Νικόλαος Παπαευστρατίου, εξάρας τας αρετάς του απελευθερωτού Ελληνικού στρατού καταλήξας εις ουρανομήκεις ζητωκραυγάς υπέρ του Βασιλέως, του Διαδόχου, του Βενιζέλου και του στρατού. Είτα διηυθύνθησαν εις το σχολείον, όπου οι μαθηταί έψαλλον διάφορα ωραία και πατριωτικά άσματα ενθουσιάσαντα το κατακλύσαν αυτό πλήθος, το οποίον εν εξάλλω ενθουσιασμώ εζητοκραύγαζε.

Πολλαί δε περιποιήσεις επιδαψιλεύθησαν εις τους αγαπητούς στρατιώτας μας, οίτινες έμειναν κατενθουσιασμένοι. Εκ τούτων έμειναν 10 μόνον άνδρες προς φρούρησιν του χωρίου υπό ένα δεκανέα, των λοιπών αναχωρησάντων όπου το καθήκον τους εκάλει. Ανεμώτια 26/12/912».                                   

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 02|12|2017 16:26

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Βορείου Αιγαίου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με θέμα: «Η συνεισφορά των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων στην Ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» και πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κήρυξε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. 

Μίλησε για την καινοτομία και την έρευνα ως μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης και παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα αυτόν, τονίζοντας με έμφαση ότι «ο δρόμος της ποιότητας και της καινοτομίας για την ανάδειξη των εξαιρετικών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των νησιών μας, αν και δύσβατος είναι ο μόνος που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλλίτερο μέλλον». 

Η κ. Καλογήρου στην παρέμβασή της, τόνισε ακόμη ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι μια στρατηγική που να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των νησιών μας, να προσεγγίσει πιο φιλικά την καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ παράλληλα, να ενισχύει τις τάσεις για πιο εστιασμένες επενδύσεις στους τομείς που είναι κυρίαρχοι και έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Χρηματοδοτεί εξειδικευμένη έρευνα

«Για τον λόγο αυτό, σήμερα η Περιφέρεια με δικούς της πόρους χρηματοδοτεί: 

1)  Ερευνητική δραστηριότητα για την προώθηση του ελαιόλαδου και της ελιάς μέσω της ανάδειξης της διατροφικής αξίας και της μοναδικότητας με βάση το βιοδραστικό τους περιεχόμενο και τα ιδιαίτερα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

2)  Εξειδικευμένη έρευνα φυτοχημικής ανάλυσης της βιοποικιλότητας των νησιών της Περιφέρειας για τα εδώδιμα και αυτοφυή φυτά, με έμφαση στην αξιοποίησή τους ως συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά.

3)  Ολοκληρωμένη έρευνα των μελισσοκομικών προϊόντων που παράγονται ιδίως στα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας, ώστε η αξιοποίηση τους παράλληλα με την φυτοχημική τους έρευνα, να ενδυναμώσει τον κλάδο της μελισσοκομίας.

4)  Ερευνητική δράση για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων οινοποίησης, με στόχο την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και προφανή οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος».

Προσθέτοντας πως πριν λίγο καιρό εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς χρηματοδότηση, η δημιουργία Κέντρου για την Έρευνα και Ανάπτυξη της μαστίχας και άλλων προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 02|12|2017 15:49

Σε μια ακόμη διοργάνωση του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για το digital marketing ξενοδοχειακών μονάδων, προχωρά το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Σκοπός του 18ωρου προγράμματος είναι να μυηθούν οι συμμετέχοντες στη θεωρία, τις στρατηγικές και τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του διαδικτύου, προς όφελος της μονάδας τους. Έτσι θα μπορούν να πετύχουν υψηλή πληρότητα, καλύτερες τιμές, παράταση της τουριστικής περιόδου για τη μονάδα τους, μείωση της εξάρτησης από άλλα κανάλια διακίνησης τουριστών και κατ’ επέκταση, αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους.

Το «Digital Marketing in Hospitality» απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και στελέχη μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων, σε ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς και σε στελέχη τμημάτων marketing ξενοδοχειακών μονάδων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του «Πειραιώς Tourism 360ο», του ολοκληρωμένου πακέτου προϊόντων και υπηρεσιών για τις μικρές & μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι για τους πελάτες της Τράπεζας, το κόστος συμμετοχής επιδοτείται.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί στην Μυτιλήνη στις 11 και 12 Δεκεμβρίου

 

 

Κατηγορία Περιβάλλον
- 02|12|2017 15:14

Ο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου διοργανώνει αύριο  Κυριακή (3/12) εξόρμηση στην περιοχή του Αφάλωνα. Συγκεκριμένα, από τη θέση Καμήλα μέχρι και το Σπαθί, σε μια κυκλική διαδρομή μετ’ επιστροφής.

Πρόκειται για μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή, που χρειάζεται προσοχή κυρίως μέσα στο μονοπάτι. Γι’ αυτό εξάλλου τα πεζοπορικά μποτάκια είναι απαραίτητα. Είναι το πρώτο μονοπάτι, που καθάρισε ο Σύλλογος στο παρελθόν, έχοντας την ονομασία
«Ορειάς 1». Η διαδρομή θα έχει διάρκεια περίπου δυόμιση με τρείς ώρες και όσοι λάβουν μέρος θα φτάσουν εκεί με δικά τους μέσα. Σημείο συνάντησης έχει οριστεί το «My Market» στο κεντρικό πάρκινγκ της Μυτιλήνης, στις 10 το πρωί.

Οι διοργανωτές ενημερώνουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν πως θα πρέπει να έχουν μαζί τους πάντοτε και ένα αδιάβροχο.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 02|12|2017 14:34

Με κεντρικό μήνυμα το ότι η συνέχιση των πολιτικών ύφεσης που επιβάλλουν οι δανειστές δεν πρόκειται να οδηγήσουν απολύτως πουθενά και καλώντας για τη δημιουργία ενός μετώπου ανατροπής και ρήξης με τις πολιτικές της ευρωζώνης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ Γιάννης Τόλιος, παραχώρησε συνέντευξη  Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και προλόγισε ουσιαστικά για όσα επρόκειτο να καταθέσει χτες το βράδυ, στην πολιτική εκδήλωση-συζήτηση που επρόκειτο να διευθύνει με θέμα «μπορούμε χωρίς μνημόνια, λιτότητα και ευρώ». Ο κ. Τόλιος μαζί με τον πρώην βουλευτή Γιάννη Ζερδελή, σχολίασε ακόμα όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ μίλησε και για τα ειδικά ζητήματα που απασχολούν τη Λέσβο, όπως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και το προσφυγικό.

Έχοντας προηγουμένως συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό αλλά και την διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο κ. Τόλιος υποστήριξε για τα καθ΄ημάς, πως μία αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα νησιά, θα πλήξει καίρια την αγορά, τους καταναλωτές και τα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας πως το ειδικό αυτό καθεστώς έχει εφαρμοστεί με βάση και το μεταφορικό ισοδύναμο. Εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τις απεργίες που έχουν ήδη γίνει για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, καθώς αποτυπώνουν την έντονη δυσφορία αλλά και την αποφασιστικότητα των νησιωτών να παλέψουν. Ενώ για το άλλο μείζον ζήτημα, εκείνο του προσφυγικού, ο κ. Τόλιος αναγνώρισε την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών. Υποστηρίζοντας πως πρέπει να ενισχυθούν ουσιαστικά οι υπηρεσίες ασύλου και υπενθυμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως η πηγή «του κακού», είναι οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις εστίες των προσφύγων.

Να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας

Σε μία γενικότερη κριτική των πραγμάτων σήμερα, ο κ. Τόλιος χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως μία «υποταγμένη» κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών, για να φτάσει και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που διεξάγονται από προχτές (σ.σ. και η ΛΑΕ έχει πρωτοστατήσει στα κινήματα αποτροπής αυτών) και να σχολιάσει πως πρόκειται για μία πλήρη διολίσθηση σε αντιλαϊκές πολιτικές. «Δεν διώκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», σχολίασε χαρακτηριστικά επ΄ αυτού για να καταλήξει πως η ΛΑΕ δεν αντιπαλεύει απλά το μνημονιακό μπλογκ της βουλής, αλλά διαθέτει και ρεαλιστική λύση που μπορεί να εφαρμοστεί. Μία λύση που προϋποθέτει τη μη εξυπηρέτηση του χρέους (αφού θεωρείται αδύνατο να αποπληρωθεί), την παύση των πολιτικών λιτότητας και την υπαγωγή των τραπεζών σε δημόσιο έλεγχο. Ο κ. Τόλιος μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα ενός προγράμματος παραγωγικής ανόρθωσης της χώρας και ένα μεταβατικό πρόγραμμα ρήξης με την πολιτική της ευρωζώνης. «Δαιμονοποιείται η συζήτηση αυτή, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι το θέμα μας το μέσο συναλλαγής μας», σχολίασε χαρακτηριστικά, αναλύοντας τη λαφυραγώγηση που διεξάγεται στο όνομα του ευρώ.   

 

 

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 02|12|2017 12:44

Χείμαρροι λάσπης ξεχύθηκαν από τα «καμένα» και παρέσυραν όσους, ανήμποροι να την αντιμετωπίσουν, κατακλύσθηκαν. Τα μπάζα της μικρής και μεγάλης απατεωνιάς, τα φερτά υλικά αυθαιρεσίας -ατομικής και συλλογικής, επίσημης και ιδιωτικής, τα βρομόνερα των ανενεργών «ρευμάτων» και των βουλωμένων παροχετεύσεων συντονίσθηκαν μ’ ένα ακραίο γεγονός, πνίγοντας τη μαντρωμένη Πόλη. Ζωές ταλαιπωρήθηκαν, καθημερινότητες διαλύθηκαν, γραφειοκρατική κόλαση αναδύθηκε ενώπιον όσων υφίστανται τις συνέπειες. Το έχουμε δει το έργο τόσο συχνά που η επανάληψη του δεν παραξενεύει πια· αντιθέτως, είναι απόλυτα κανονικοποιημένη κι αναμενόμενη. Το λέει η ιστορική γνώση, το δέχεται η εμπειρία.

Θα νομίζετε προφανώς ότι αναφέρομαι στην πρόσφατη πλημμύρα της Μάνδρας. Λάθος! Αναφέρομαι επακριβώς στη συζήτηση στη Βουλή για τα «εξοπλιστικά» της Σαουδικής Αραβίας. Λάσπη, μπάζα, βρομόνερα, ζωές και καριέρες διπλωματών και στρατιωτικών και -πρωτίστως- η νόηση του μέσου Πολίτη, παρασύρονται ενώπιον της απίστευτης αγκίστρωσης του Μαξίμου στην αίγλη της εξουσίας. Ως άτομο, ως πολίτης, οφείλω να καταλάβω εν κατακλείδι ότι για τη δυσώδη αγοραπωλησία πυρομαχικών ευθύνεται η σύζυγος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης και οι κακές «παρέες» της. Καμία σημασία δεν έχουν οι διαδικασίες, οι διαβουλεύσεις, τα έγγραφα -αυθεντικά ή παραποιημένα· καμία σημασία δε φαίνεται να έχει το γεγονός που οριζοντίως «κάνουν γαργάρα» συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι ότι ο «μεσάζων» φέρεται να είναι «κουμπάρος» του Βασιλέως των Ποντίων και του λαού του ΠΑΟΚ, δηλαδή των «επαγγελματιών» του φαντασιακού του θρύλου της Συμπρωτεύουσας… Τίποτα δεν έχει σημασία ενώπιον της αριθμητικής των βουλευτικών ψήφων: 150+1, ακόμα κι αν το «1» είναι του Κατσίκη… Ηθικό πλεονέκτημα της «Πρώτης Φοράς» λέγεται αυτό!

Κάνω μιαν φαντασιακή αναδρομή και προσπαθώ να βρω, να θυμηθώ ρήσεις σοφών ανθρώπων, ηγετών της Αριστεράς (μου). Ψάχνω, ανατρέχω, είναι δύσκολο να βρω, ενίοτε όμως κάποιες ενθυμήσεις αναδύονται. Κι αντιτάσσω απέναντι στην αθλιότητα της Μαρξιστικής Αριστεράς του Τσίπρα, ρήσεις σημαντικών Προσωπικοτήτων. Όπως, ο Ηλίας Ηλιού, στην αναγγελία της απόσυρσης του μετά την ήττα της Συμμαχίας (1977): «Έχω τη γνώμη ότι πρέπει κανείς να ξέρει να αποσύρεται έγκαιρα. Είπα λοιπόν να αποσυρθώ τώρα που το μπορώ, για να μη φτάσει η στιγμή να με πιέζουν οι φίλοι να το κάνω και εγώ να μην μπορώ. Είμαι πικραμένος. Όχι τόσο από τους αντιπάλους, που έκαναν στο κάτω κάτω τη δουλειά τους, αλλά από τους ομόφρονές μου. Δεν άφησαν πεπονόφλουδα που να μην πατήσουν. Αν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα... θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο “ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες”. Δυστυχώς, οι γκάφες ων ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και μας πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω».

Ποτέ όμως δε θα ξεχάσω τη σκηνή όπου ο Λεωνίδας Κύρκος, με εμφανή τη φρίκη της σκέψης και αδυνατώντας να ελέγξει τη συγκίνησή του, αναρωτιέται τι θα είχε συμβεί αν είχε νικήσει στον Εμφύλιο η πλευρά για την οποία ο ίδιος είχε αγωνιστεί: «Και είδα ότι όλοι αυτοί, ας μην τους πω όλους, ήταν περιτρίμματα. Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι, π.χ., αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν-, θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της Παιδείας, π.χ., τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη Νεολαία, γραμματέας της Νεολαίας κ.τ.λ. Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι όμως εκείνη την εποχή, σας επαναλαμβάνω, τους έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς σαν γίγαντες».

Αλήθεια, πόσο απέχουν οι ώριμες, προφητικές σκέψεις των ηθικών προτύπων της καθ’ Ημάς Αριστεράς από τους χειμάρρους λάσπης του ΣΥΡΑΝΕΛ. Η άθλια συμπαράταξη της μεταμοντέρνας ιδεολογίας του ποιού άραγε, της αρβύλας των ΑΝΕΛ και του ανθρωπιστικού άλλοθι του Φίλη, ως πακέτο delivery ιδεολογικού ψητοπωλείου, εγκυμονεί κινδύνους εκτροπής για το πολίτευμα και ενταφιασμού για την εξέλιξη της Αριστεράς. Το καταλαβαίνουν ή μήπως απλώς τρελαίνονται με τα αμφιλεγόμενα βραβεία, τις προσκλήσεις από τον Τραμπ ή ακόμα χειρότερα από το γεγονός ότι έχουν καταντήσει να γίνονται ερωτήσεις σε καλλιστεία Βarbies παγκοσμίως… Ο χείμαρρος τα παρασύρει όλα. Πράγματι ήλθε η ώρα για σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα. Μόνον που αυτά πρέπει να τα αναλάβει ο εργολάβος Λαός!

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 02|12|2017 12:31

Οι εποχές που οι πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ μαράζωναν, εγκαταλειμμένες για χρόνια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ολοένα και περισσότεροι μνηστήρες διεκδικούν τον χώρο στη Νεάπολη που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί δεκάδες περιπτώσεις ευάλωτων προσφύγων και οικογενειών και λόγω δωρεών και της δράσης του «Lesvos Solidarity» έχει υπερσύγχρονες κουζίνες και πολλούς χώρους δραστηριοτήτων. Ο τελευταίος «μνηστήρας» που μάλλον θα είναι και ο επισημότερος είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου (πρ. Ίδρυμα Θεομήτωρ) στο οποίο παραχωρήθηκε ο χώρος του ΠΙΚΠΑ από το υπουργείο Εργασίας. Αυτό ήταν ένα ακόμα γεγονός που ενόχλησε τον δήμαρχο Λέσβου που απέστειλε σχετική έγγραφη διαμαρτυρία προς τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας, Δημήτρη Καρέλλα. Άφησε όμως «ξερούς» και τους τωρινούς νοικάρηδες του ΠΙΚΠΑ, κάποιοι από τους οποίους βλέπουν την κίνηση του υπουργείου ως «εκδίκηση» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη των γραφείων του στη Λέσβο από πρόσφυγες και αλληλέγγυους.

Η έκπληξη του Δημάρχου

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για την παραχώρηση του χώρου των παιδικών κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης από το Υπουργείο  Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο  Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Β. Αιγαίου (πρώην Θεομήτωρ) για αποκλειστική χρήση πέντε ετών» αναφέρει ο δήμαρχος. Μάλιστα επισημαίνει ότι ενώ ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραχωρηθεί αρχικά στον Δήμο Λέσβου ώστε να λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις, έπειτα από την κρίση του 2015, χρησιμοποιήθηκε από συγκεκριμένη οργάνωση ως χώρος φιλοξενίας εξαιρετικά ευάλωτων ομάδων αιτούντων άσυλο. «Η συγκεκριμένη παραχώρηση χρήσης έγινε υπό την ανοχή προηγούμενων Δημοτικών αρχών και υπό το βάρος των συνθηκών κρίσης, που προήλθαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές και τις ανάγκες  φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Έπειτα από σχεδόν δύο έτη και με την κρίση του 2015 να έχει παρέλθει, ο Δήμος Λέσβου ενημέρωσε τόσο την οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο όσο και το Υπουργείο για τον προγραμματισμό του να λειτουργήσουν εκ νέου οι παιδικές κατασκηνώσεις» προσθέτει.

Αντ’ αυτού «και χωρίς να έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση, πληροφορούμαστε ότι ο χώρος παραχωρείται με συνοπτικές διαδικασίες αλλού. Εύλογα διερωτόμαστε λοιπόν, ποιες υπόγειες διαδρομές ακολούθησε η συγκεκριμένη διαδικασία για την οποία δεν ερωτηθήκαμε ούτε ενημερωθήκαμε αλλά και ποιος είναι ο στόχος της παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου που έχει δημιουργηθεί ως παιδικές κατασκηνώσεις στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Β. Αιγαίου (Πρώην Θεομήτωρ)», συμπλήρωσε.  Τέλος εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του για τη συγκεκριμένη απόφαση, «η οποία επήλθε χωρίς καμία ενημέρωση ή έστω διαβούλευση για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, ενώ ουσιαστικά υποδαυλίζει με τον χειρότερο τρόπο την προσπάθειά μας να προσφέρουμε ξανά το συγκεκριμένο χώρο στα παιδιά της Λέσβου.»

Το «Θεομήτωρ»

Χτες λόγω της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας δεν κατορθώσαμε να μιλήσουμε με την πρόεδρο, Κατερίνα Βόλτσιου. Ωστόσο, όπως δείχνουν όλα, το Ίδρυμα θέλει να αξιοποιήσει τον χώρο του ΠΙΚΠΑ για να το λειτουργήσει για κατασκηνώσεις και όχι για να δημιουργηθεί εκεί μονάδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Εξάλλου αυτή, (το παλιό κτήριο στην Αγιάσο όπου έμεναν οι τρόφιμοι πριν μετακομίσουν στο ανακαινισμένο) έχει παραχωρηθεί «αντίστροφα», από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας. Το θέμα είναι στο ΠΙΚΠΑ, αν θα χρειαστεί και πώς θα συνυπάρξουν οι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο με τους τρόφιμους του «Θεομήτωρ». Βέβαια ο χώρος προορίζεται για καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, και τίποτα ακόμα δεν είναι σαφές σε σχέση με το αν θα μείνουν ή θα φύγουν ή θα συγκατοικήσουν όλοι αυτοί μαζί, στο «χωριό του Όλοι μαζί».

Το ΠΙΚΠΑ

Έντονα, πάντως, κυκλοφορεί το σενάριο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να «εκδικείται» τους χρήστες του ΠΙΚΠΑ για την κατάληψη των γραφείων του απέναντι από την πρώην Νομαρχία από τους πρόσφυγες «της πλατείας». Ως γνωστόν, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν στην πλατεία επί ένα μήνα, ενώ είχαν ξεκινήσει και απεργία πείνας. Πριν από 10 ημέρες η πλατεία εκκενώθηκε από δυνάμεις της Αστυνομίας και ακολούθησε το συλλαλητήριο αλληλεγγύης που κατέληξε με την κατάληψη στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Τις τρεις μέρες που μεσολάβησαν από την εκκένωση έως την κατάληψη τα μέλη της δομής του ΠΙΚΠΑ ανέλαβαν να «ανακουφίσουν» την ένταση με τη φιλοξενία των προσφύγων, και με τον όρο ότι η αστυνομία θα απαντούσε στους πρόσφυγες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου. Εκδόθηκαν 13 τρίπτυχα, δηλαδή έγγραφα για 13 από τους 32 πρόσφυγες ώστε να αναχωρήσουν για την Αθήνα. Όμως οι πρόσφυγες, περί τους 35, μαζί με αλληλέγγυους, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε στο «Ε» η Έφη Λατσούδη από το ΠΙΚΠΑ. «Εξαρχής που είχε προταθεί να αναλάβουμε τη φιλοξενία αυτών των προσφύγων είχαμε διαφωνήσει γιατί θα διαταράσσονταν το πρόγραμμα του ΠΙΚΠΑ. Όμως όταν η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη στην πλατεία, πιεστήκαμε και για να βοηθήσουμε στην εκτόνωση αναλάβαμε τη φιλοξενία μόνο για τρεις μέρες μέχρι να τους απαντήσει η αστυνομία,» πρόσθεσε. Και επισημαίνει: «Διαφωνούμε με την εν λόγω διαμαρτυρία, θεωρούμε ότι δεν βγάζει πουθενά και δεν μπορεί να έχει ως σκεπτικό το ότι πρέπει να είναι σε προτεραιότητα έναντι άλλων προσφύγων που περιμένουν μήνες μόνο τα συγκεκριμένα άτομα. Λόγο στη διαμαρτυρία δεν είχαμε, μόνοι τους την αποφάσισαν και την πραγματοποίησαν», σημειώνει καταθέτοντας τη δική της άποψη.

 

ΦΩΤΟ ΠΙΚΠΑ

 

 

 

Κατηγορία Ιατρικό Βήμα
- 02|12|2017 12:28

 

«Κοντόκουσι» ονομάζεται στην Ιαπωνία ο μοναχικός θάνατος. Στην ασιατική χώρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως υπερήλικες, πεθαίνουν μόνοι και αβοήθητοι κάθε χρόνο. Οι σοροί πολλών από αυτούς ανακαλύπτονται τυχαία μετά από μέρες μέσα στις κατοικίες τους, καθώς κανένας δεν τους είχε αναζητήσει. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απασχολεί την τοπική επιστημονική κοινότητα, ενώ έχουν συζητηθεί κάποιες αιτίες, όπως είναι η απομόνωση πολλών ηλικιωμένων, η χαλάρωση των κάποτε ισχυρών οικογενειακών δεσμών, η οικονομική δυσπραγία, αλλά και η τάση πολλών ανθρώπων να «υπομένουν χωρίς να ζητούν βοήθεια», κάτι που θεωρείται αρετή στην ιαπωνική κουλτούρα. Επίσης, προτάθηκε ως αιτία το αυξημένο ποσοστό ψυχικών διαταραχών στους υπερήλικες, που οδηγεί στην απόσυρση και την απομόνωσή τους, είτε ως συνέπεια των διαταραχών αυτών, είτε για να αποφύγουν το στίγμα του ψυχικά ασθενή.

Ίσως αυτά να φαίνονται απόμακρα και άσχετα από την ελληνική πραγματικότητα. Είναι όμως; Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά το θέμα. Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, φαίνεται ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών πάσχει από κάποιας μορφής κατάθλιψη. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους που μένουν σε οίκους ευγηρίας, το 45-60% παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης. Έχει φανεί ότι η ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες και η ύπαρξη «δικτύων» υποστήριξης από συγγενείς και φίλους μειώνουν την πιθανότητα κατάθλιψης, ενώ η απομόνωση την αυξάνει. Ακόμα κι αν αμφισβητηθούν οι έρευνες, για το δείγμα που επέλεξαν, τον αριθμό των συμμετεχόντων και τον τρόπο που όρισαν την «κατάθλιψη», τα αποτελέσματα δεν παύουν να είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που συνήθως αποφεύγουμε να δούμε: πολλοί ηλικιωμένοι ζουν αποκομμένοι από την κοινωνία, δυστυχισμένοι, μόνοι.

Η κατάσταση λοιπόν των ηλικιωμένων στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαφορετική από ότι στην Ιαπωνία. Η αποξένωση που παρατηρείται ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, η έμφαση στο «εγώ» αντί στο «εμείς», αλλά και η γενικότερη υποτίμηση των ηλικιωμένων οδηγούν πολλούς συνανθρώπους μας στο να ζουν και να πεθαίνουν μόνοι. Σε παλιότερες εποχές, οι οικογενειακοί δεσμοί παρέμεναν ισχυροί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, οπότε σε μεγάλο βαθμό τη φροντίδα των ηλικιωμένων αναλάμβανε η ευρύτερη οικογένεια. Σήμερα, η έμφαση που δίνεται στην ατομικότητα, παρά τα θετικά της σημεία, οδηγεί συχνά σε παραμέληση των μεγαλύτερων σε ηλικία συγγενών, που δυσκολεύονται να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Επίσης, τα γηρατειά παρουσιάζονται από την κυρίαρχη δυτική κουλτούρα όχι ως ένα φυσιολογικό στάδιο της ζωής, αλλά ως κάτι το οποίο πρέπει να κρυφτεί επιμελώς, κάτι που προκαλεί ντροπή και αμηχανία. Ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα ξοδεύονται για την προώθηση προϊόντων «αντιγήρανσης», πόσες συμβουλές για να «δείχνουμε νέοι» κυκλοφορούν σε περιοδικά και ιστοσελίδες, πόσο προβάλλεται η νεότητα ως ουσιαστικά η μόνη ευτυχισμένη και επιθυμητή περίοδος της ζωής του ανθρώπου. Αυτό λοιπόν που περιγράφεται ως «κατάθλιψη στους ηλικιωμένους» δεν είναι απλά ένα βιολογικό και ψυχολογικό φαινόμενο. Είναι πρωτίστως κοινωνικό. Θα πρέπει να αναγνωριστεί αυτό και να μας προβληματίσει όλους, ώστε να συμβάλουμε, όσο μπορεί ο καθένας, στο να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

 

 * Ο κ. Νίκος Μοσχόπουλος είναι ψυχίατρος, Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ, μέλος της Φροϋδικής Εταιρείας Ελλάδας.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top