FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|12|2017 18:50

Για μια ακόμη χρονιά μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου προγραμματίζουν σήμερα Σαββάτο να στολίσουν την πλατεία του Ακρασίου με χριστουγεννιάτικο δένδρο, χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και με ένα μεγάλο Άη Βασίλη και πολλά άλλα στολίδια. «Πιστεύουμε ότι αυτή κίνηση αποσκοπεί στο να δώσει στους λίγους μόνιμους κατοίκους του χωριού μας μια ξεχωριστή και λαμπερή εικόνα των εορταστικών ημερών που μας έρχονται. Και φυσικά μετά ούζου και μεζέ, πάντα με καλή παρέα», λέει ο Σύλλογος.

Παραμονή των Χριστουγέννων (το απόγευμα) προγραμματίζεται να πάνε (μικροί και μεγάλοι) για να «πουν» τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους διαμένοντες μόνιμα Ακρασιώτες και να δώσουν χαρά μαζί με το νέο τεύχος του περιοδικού του πολιτιστικού συλλόγου. Επίσης, θα μοιραστούν τρόφιμα και γλυκά σε συγκεκριμένες οικογένειες και άτομα.

Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου αρχές του νέου έτους, την ημέρα των Θεοφανείων, θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα και τα μέλη του και φίλοι του Ακρασίου θα πουν τα κάλαντα των εορτών (Θεοφανίων, Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων) στο Ακράσι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Γιάννης Κοντέλης. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα κεραστούν διαφορά εδέσματα, γλυκά και ποτά. Θα κληρωθεί πρωτοχρονιάτικο δώρο. Όλα τα παραπάνω είναι προσφορά του συλλόγου.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|12|2017 17:52

Παναγιώτης Σκορδάς

ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018.

Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός

Εκδόσεις «Μύθος»

Μυτιλήνη, σελ. 512 (περιέχει μουσικό CD)

 

Το «ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018» του Παναγιώτη Σκορδά αριθμεί 512 σελίδες, είναι εξ ολοκλήρου έγχρωμο, γραφιστικά ανανεωμένο και θεματικά εμπλουτισμένο με νέες στήλες και νέους συνεργάτες. Φιλοξενεί 36 εργασίες Λεσβιακού ενδιαφέροντος, μοιρασμένες στις παρακάτω ενότητες: Πρώτη Γραφή-Πρώτη Ανάγνωση, Πρόσωπα, Λαογραφία, Αρχαία Ιστορία, Νεότερη ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνες, Μελέτες, Φύση, Εκπαίδευση, Θρησκευτική ιστορία, Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους, Γεγονότα και Πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο που έφυγε.

Στις σελίδες βρίσκουμε ένα αφιέρωμα στη σπουδαία εικαστικό Μαρία Καλλιπολίτη, το οποίο υπογράφει η πανεπιστημιακός Δώρα Μαρκάτου. Σημειώνουμε μεταξύ άλλων τις μελέτες τις Μαρίας Μόσχου για τον ζωγράφο Τάκη Ελευθεριάδη και για την «αυτοδίδακτη» ζωγράφο Αναστασία Αρχοντή, του πανεπιστημιακού Ιωάννη Κολοκοτρώνη για τον Τεριάντ, του Προέδρου της Πανελληνίας Ένωσης Φιλολόγων Αναστάσιου Στέφου για τα Ποιμενικά του Λόγγου, της πανεπιστημιακού Αθηνάς Δημοπούλου-Πηλιούνη για τη συνθήκη Μυτιλήνης και Φώκαιας στην αρχαιότητα κ.ά.

Συνολικά στο Ημερολόγιο συνεργάζονται 42 συγγραφείς, εικαστικοί, συλλέκτες, ερευνητές και μελετητές του lεσβιακού πολιτισμού. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο της Μαρίας Καλλιπολίτη, το οπισθόφυλλο του Κώστα Ζιαμπάρα και τα κοσμήματα είναι του Δημήτρη Καραπιπέρη. Ανάμεσα στους άλλους γράφουν οι: Άρης Κυριαζής, Στρατής Μολίνος, Βάσος Βόμβας, Γιάννης Καρατζάς, Θανάσης Καλαμάτας, Νίκος Παπαδέλλης, Στρατής Αναγνώστου, Μάκης Αξιώτης, Γιάννης Κουρτζέλλης κ.ά.

Στη στήλη «Γεγονότα που σημάδεψαν τον χρόνο που έφυγε» ο Στρατής Νικέλλης γράφει για τον σεισμό στη Βρίσα και το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου για την καταστροφή του θεάτρου.

Προλογίζουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Το «ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018» κυκλοφορεί σε ειδικό τυπωμένο κουτί και περιέχει μουσικό CD με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας από τα «Σαντούρια» του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου. Για τα ταλαντούχα αυτά παιδιά που μαθαίνουν σαντούρι στο Αναγνωστήριο υπάρχει σχετικό αφιέρωμα.

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 16|12|2017 17:28

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις 

Η απελευθέρωση της Λέσβου το 1912, από τον τουρκικό ζυγό των 450 χρόνων, δεν έγινε σε μια μέρα. Χρειάστηκε να περάσει ο φοβερός και τρομερός ενάμιση μήνας, που ο λαός σοφά τον ονόμασε «Τα Φόβια», από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου στις 8 Νοεμβρίου μέχρι να απελευθερωθεί τελευταία η Ανεμώτια στις 24 Δεκεμβρίου.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο ελληνικός στόλος, αποβίβασε στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη 1.600 Έλληνες άνδρες που την απελευθέρωσαν, αναγκάζοντας τους 400 στρατιώτες της τουρκικής φρουράς να την εγκαταλείψουν χωρίς μάχη και να διαφύγουν προς το αμιγώς μουσουλμανικό χωριό της βόρειας Λέσβου, τον Κλαπάδο. Ο ελληνικός στρατός στρατοπέδευσε για ένα μήνα στη Μυτιλήνη, παραλείποντας να κυνηγήσει τη φοβισμένη, ασύντακτη και άτακτη τουρκική φρουρά, με αποτέλεσμα ο Τούρκος φρούραρχος Γκανή Μπέης να ανασυνταχθεί, συγκεντρώνοντας 2.000 Τούρκους στρατιώτες και αντάρτες, που τρομοκρατούσαν τα περισσότερα χωριά της Λέσβου.

Στις 8 Δεκεμβρίου, μετά την τετραήμερη μάχη του Κλαπάδου, ο νικητής ελληνικός στρατός αντί, όπως στοιχειωδώς στρατιωτικά όφειλε, να εγκαταστήσει αποσπάσματα στα χωριά για να παραδώσουν οι τοπικές τουρκικές αρχές την εξουσία και να διασφαλισθεί η προστασία, ασφάλεια και ηρεμία των κατοίκων της ενδοχώρας, αντί να μεριμνήσει στη σύλληψη εκείνων των Τούρκων ανταρτών, που παρά την παράδοση του τουρκικού στρατού επέμεναν να τρομοκρατούν τα χωριά της κεντρο-βορειο-δυτικής Λέσβου, επέστρεψε αυθημερόν στην πρωτεύουσα επαναλαμβάνοντας την παράλειψη της 8ης Νοεμβρίου.

Στις 16 Δεκεμβρίου, οκτώ μέρες μετά τη μάχη του Κλαπάδου η εφημερίδα "Σάλπιγξ" σημείωσε: «Γράφουσιν ημίν εξ Ερεσσού ότι περί τους 100 Τούρκοι άτακτοι συλλαβόντες τον κ. Γαληνόν Κούκκον εξεβίασαν αυτόν όπως τοις δώση περί τας 100 λίρας. Μετά τούτο κατασχόντες το ιστιοφόρον του απέπλευσαν αφού ετρομοκράτησαν την περιφέρειαν. Η Διοίκησις αποστέλει εις Μόλυβον και Σίγριον την ακταιωρόν "Άκτιον" μετ' ισχυρού αγήματος ίνα καταλάβη το Σίγριον και αποκαταστήση την τάξιν. Αποστέλλονται 900 οπλίται και πεζοναύται υπό 4 αξιωματικούς τους κ. κ. Δρίτσαν, Σαραντόπουλον, Εγγλέζον και Σκοπελίτην. Θα αφεθώσιν φρουραί εις Πλωμάριον, Πολυχνίτον, Καλλονήν, Μόλυβον, Σίγριον, Ερεσσόν, Θερμήν, Μανδαμάδον και Αγίαν Μαρίναν».

Στους 900 οπλίτες και πεζοναύτες, που μοίρασε σταδιακά σε πολλά χωριά το επίτακτο ατμόπλοιο «Αντζουλέττα» από τις 16 μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου, παρέδωσαν οι τοπικές τουρκικές αρχές την εξουσία, δεκαέξι μέρες μετά τη μάχη του Κλαπάδου και ενάμιση μήνα από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Μυτιλήνη.

Ενδεικτικά παραθέτω ένα απόσπασμα της εφημερίδας "Λαϊκός Αγών" στις 19-12-1912: «Η κατάληψις των βορείων πόλεων. Την παρελθούσαν Κυριακήν (16 Δεκεμβρίου) το ατμόπλοιον "Αντζουλέττα" του Γιαννουλάτου παραλαβόν εντεύθεν ισχυράν δύναμιν πεζικού και πεζοναυτών και συνοδευόμενον υπό της θωρακοβάριδος "Ακτίου" έφθασε το απόγευμα της ιδίας ημέρας προ του Μολύβου. Εκεί απεβίβασε δύο λόχους πεζικού και διμοιρίαν πεζοναυτών υπό τον Λοχαγόν κ. Σαραντόπουλον. Η πόλις σύμπασα εν εξάλλω ενθουσιασμώ υπεδέχθη την αποβίβασιν του στρατού μας. {…} Η "Αντζουλέττα" συνοδευομένη πάντοτε υπό του "Ακτίου" μετέβη είτα και απεβίβασε περί τους 50 πεζοναύτας υπό τον ανθυποπλοίαρχον κ. Εγγλέζον εις την καθαρώς Τουρκικήν κωμόπολιν Σίγριον, ούτινος ο τέως μουδίρης τούρκος προσήλθεν αμέσως και παρέδωκε την πόλιν υπό τας ζητωκραυγάς "Ζήτω το Έλληνες" των Τούρκων. Και ούτω και επί του Σιγρίου ανεπετάθη υπερήφανη η Κυανόλευκος».

Για την απελευθέρωση της Ερεσού, ο τότε Ερέσιος γιατρός Δημήτριος Λουκίδης έγραψε: «Ο Ελληνικός στρατός χωρίς να προχωρήση προς απελευθέρωσιν του ΒΔ τμήματος της νήσου επανέκαμψεν εις την πρωτεύουσαν. {...} Την αλησμόνητον ημέραν της 17ης Δεκεμβρίου 1912 απεβιβάσθη τέλος εις την παραλίαν της Ερεσού ο απελευθερωτικός στρατός, άγημα εκ τριακοσίων (300) πεζοναυτών υπό τας διαταγάς του Ν. Ιγγλέση, Πλωτάρχου του Β. Ναυτικού και βοηθόν του τον Γ. Μελετόπουλον, ανθ/χαγόν του Πεζικού. Η Δημογεροντία της Ερεσού με τον προεστώτα Θεμ. Χαβαράνην μοι ανέθηκε να προσφωνήσω τους Ελευθερωτάς». (Ιστορικά σημειώματα περί Ερεσού της Λέσβου. 1955, σ. 78).

 

Αριστείδης Κυριαζής

aristeidis2007@gmail.com

 

Κατηγορία Οικονομία
- 16|12|2017 17:19

Το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου και τη Μοδούσα ΚοινΣΕπ διοργανώνουν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου, ημερίδα με θέμα «Διασύνδεση Αγροδιατροφής και Βιομηχανίας με τον Τουρισμό - Προοπτικές».

Το «Φόρουμ Αγροδιατροφής-Βιομηχανίας-Τουρισμού» αποτελεί μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς και της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σκοπός του συγκεκριμένου Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΕΤΕ, είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων μερών που αναπτύσσουν και υλοποιούν δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και σύνδεση της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό, με την κεντρική κατεύθυνση και τον συντονισμό της πολιτείας καθώς και σε περιφερειακό επίπεδο.

Βασικοί ομιλητές της Ημερίδας θα είναι οι κ.κ. Στρατής Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και Γεώργιος Τζιάλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείο Τουρισμού.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|12|2017 16:49

Χρώματα, μουσική, χαμόγελα, αρώματα, γλυκά, παιχνίδια, λάμψη, ζεστασιά και χαρά ήταν οι πρωταγωνιστές στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Πέτρας. Η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας μετατράπηκε, με πολλή αγάπη και κόπο, για λίγες ώρες σε χωριό του Άη Βασίλη για να σκορπίσει χαρά σε μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά.

Παιχνίδια, χριστουγεννιάτικα στολίδια, λιχουδιές, ζεστό κρασάκι και πυροτεχνήματα έδωσαν μια άλλη νότα στην καθημερινότητα και θέλησαν να είναι ο προάγγελος ενός έτους όπου τίποτα δεν θα λείψει από κανένα σπίτι και οι καρδιές των ανθρώπων θα γίνουν πιο παιδικές για να σκορπίσουν περισσότερη αγάπη στον κόσμο...

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου ευχαριστούν όλους τους Συλλόγους που πήραν μέρος στο παζάρι αλλά κυρίως το κόσμο που το στήριξε με την παρουσία του.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|12|2017 16:39

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο της δράσης «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης» διοργανώνει αύριο Κυριακή στις 7 το απόγευμα, στο Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το τελευταίο αρχαιολογικό εύρημα για το έτος 2017, με τίτλο: «Μήτηρ Θεών - Μήτηρ Ανθρώπων: Η λατρεία της Κυβέλης στη Λέσβο και το ΒΑ Αιγαίο».

Τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν θα είναι ένας λίθινος ναΐσκος Κυβέλης από το Παλαιοχώρι Σιγρίου, χρονολογούμενος από τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς και ένα μαρμάρινο ανάγλυφο με παράσταση Κυβέλης και λατρευτών, παλαιό εύρημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, προερχόμενο από την περιοχή του Κάτω Τρίτους του 4ου αιώνα π.Χ. Με αφορμή τα δύο αυτά γλυπτά, θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι υλικές και επιγραφικές μαρτυρίες, που τεκμηριώνουν τη μακραίωνη λατρεία της Κυβέλης στα νησιά Λέσβο, Χίο και Λήμνο, ενώ θα θιχτεί και το ζήτημα της έμμεσης σύνδεσης της παλαιάς παράδοσης της Μεγάλης Θεάς με την εισαγωγή στον αρχαίο ελληνικό κόσμο της φρυγικής Κυβέλης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος», που θα ψάλλουν ύμνους της βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακά κάλαντα υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση του διευθυντή της σχολής, π. Ευστρατίου Γιουσμά.

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 16|12|2017 16:25

Αρχίζει σήμερα Τετάρτη η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια. Η διδασκαλία πραγματοποιείται στα σχολεία τα οποία έχουν οριστεί ως Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΣΚΑΕ) μετά από τις δηλώσεις των μαθητών μέσω των γονέων. Η διδασκαλία λήγει στις 31 Μαΐου 2018.

Τα μαθήματα στα οποία παρέχεται η διδασκαλία είναι: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Αγγλικά.

Στο βόρειο Αιγαίο ιδρύθηκαν και λειτουργούν 20 ΣΚΑΕ στα οποία διδάσκουν 33 εκπαιδευτικοί. Επισημαίνεται ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση ενέκρινε όλες τις προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και νησί τα ΣΚΑΕ είναι τα εξής: 10 στη Λέσβο και δύο στη Λήμνο, τρία στη Χίο, ένα στις Οινούσσες και τρία στη Σάμο και ένα στην Ικαρία.

Η εφαρμογή της Ενισχυτικής Διδασκαλίας πραγματοποιείται για τρίτο συνεχές σχολικό έτος με αύξηση των ΣΚΑΕ και των εκπαιδευτικών κάθε χρόνο τονίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 16|12|2017 16:14

Από τα ασυνήθιστα των απεργιακών συγκεντρώσεων υπήρξε αυτό της Πέμπτης, όπου το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συντονιστής για το σεισμό, Βασίλης Τεντόμας μετέβη στον Εισαγγελέα για να μπορέσει να μπει στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς αυτό είχε καταληφθεί από μέλη του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου. Εν τέλει μπήκε από την πίσω πόρτα για να τελειώσει τα γραφειοκρατικά της ημέρας, αναφορικά με τους σεισμόπληκτους, δεδομένου ότι στο κτήριο της Γ.Γ. Αιγαίου στεγάζεται  το παράρτημα της ΔΑΕΦΚ, που εξυπηρετεί τους σεισμόπληκτους.  Κατά τ’ άλλα δύο απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, μία στα Κεντρικά Λύκεια και μία στην πλατεία Σαπφούς, με τα εμπορικά καταστήματα, ωστόσο να παραμένουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανοιχτά. Γύρω στις 12 το μεσημέρι, πρόσφυγες και μετανάστες κατέφτασαν από τη Μόρια για να προχωρήσουν στη δική τους διαμαρτυρία, ακολουθώντας το πανό της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου.


Ξημερώματα της Πέμπτης μέλη του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου κατέλαβαν τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Από τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, ημέρα πανεργατικής απεργίας, μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, μαζί με μέλη σωματείων, πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, που μοίρασαν τα μέλη του αναφέρει: «Τα νέα μέτρα που θα έρθουν με το πολυαναμενόμενο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης αλλά και όλα τα παλιά που η συγκυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ εφαρμόζει, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών. Η νέα φοροληστεία, σε συνδυασμό και με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα των νησιών μας, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, οι νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές είναι ο βασικός άξονας της νέας επίθεσης που εξαπολύεται.»

 

Εκτός ο Τεντόμας!
Γύρω στις 9 το πρωί, ο Βασίλης Τεντόμας μετέβη στη Γενική Γραμματεία προκειμένου, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, ως «εθελοντής (και όχι ως υπάλληλος) να προσφέρω εργασία προς εξυπηρέτηση των σεισμόπληκτων». Όμως το ΠΑΜΕ είχε αποκλείσει την είσοδο. «Εξήγησα στα παιδιά του ΠΑΜΕ ότι δεν είμαι υπάλληλος αλλά ότι υπηρετώ μια ιερή υπόθεση, αυτή που αφορά κτυπημένους απ' τη μοίρα ανθρώπους. Ότι θα αρχίσουν να έρχονται άνθρωποι από 50χλμ μακριά για να κάνουν τα χαρτιά τους σχετικά με το πρόβλημά τους και θα φύγουν άπραγοι.

Ήταν αμετάπειστοι»

Ο κ. Τεντόμας πήγε στη συνέχεια στον Εισαγγελέα να ζητήσει να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά όπως κατάλαβε σε συνεννόηση με Εισαγγελέα και δικηγόρους, δεν υπήρχε σχετική διάταξη. «Θα μπορούσα να κάνω λόγο για παράνομη παρακώλυση εισόδου, αλλά δεν ήθελα να ενεργοποιήσω τέτοιες λογικές,» μας εξηγεί. Έτσι μπήκε εν τέλει από την πίσω πόρτα με τη βοήθεια μερίδας υπαλλήλων.

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 16|12|2017 15:27

Στις 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την ΟΕΝΓΕ και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Ψήφισαν συνολικά 91 γιατροί από το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο το Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο έλαβε 69 ψήφους και 4 έδρες. Εκλέγονται ο Γεωργίου Αχιλλέας με 48 ψήφους, ο Ζάμπρας Αλέξανδρος με 37 ψήφους, ο Παυλής Στρατής με 30 ψήφους και ο Γεωργίου Ανδρέας με 27 ψήφους. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 17 ψήφους και 1 έδρα. Ισοψήφισαν ο Χρυσαφίδης Νικόλαος με την Κακναβάτου Ζηνοβία με 12 ψήφους.

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται από το Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο ο Ανιτσάκης Χαράλαμπος με 37 ψήφους και ο Ανδρεάδης Δημοσθένης με 30 ψήφους. Υπήρχαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια.

Για την ΟΕΝΓΕ το Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο έλαβε 65 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο. Εκλέγεται ο Ανιτσάκης Χαράλαμπος με 33 ψήφους. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 22 ψήφους. Η δεύτερη έδρα κρίθηκε στη δεύτερη κατανομή από τα υπόλοιπα (22 ψήφοι). Έγινε κλήρωση ανάμεσα στο Αγωνιστικό ψηφοδέλτιο και τη ΔΗΠΑΚ και κατοχυρώθηκε στη ΔΗΠΑΚ. Εκλέγεται η Κακναβάτου Ζηνοβία με 18 ψήφους. Υπήρχαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια.

Για το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ το Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο έλαβε 69 ψήφους και 4 αντιπροσώπους. Εκλέγονται ο Ανιτσάκης Χαράλαμπος με 48 ψήφους, ο Γεωργίου Αχιλλέας με 42 ψήφους, ο Ζάμπρας Αλέξανδρος με 31 ψήφους και ο Ανδρεάδης Δημοσθένης με 30 ψήφους. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 17 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο. Εκλέγεται η Κακναβάτου Ζηνοβία με 12 ψήφους. Υπήρχαν 4 άκυρα και 1 λευκό.

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 16|12|2017 15:11

Λίγο πριν ξεσπάσει μια νέα προσφυγική κρίση, δεδομένης της κατάστασης που δημιουργείται στα νησιά από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί για μήνες σ’ αυτά και ενώ επί ενάμιση χρόνο παρακωλύεται η εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας (Μάρτιος 2016) από τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον φόβο εσωκομματικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου για το άσυλο με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Αυτή η κατόπιν... εορτής κίνηση επιβάλλεται από τις εξελίξεις, αφού κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση συνομολογούν ότι το όλο σύστημα χωλαίνει και τρενάρει την απονομή ασύλου, γεγονός που δεν χωρεί καμιά αμφιβολία. Ο στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως είναι φανερό από τα μηνύματα της Ε.Ε., η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της απέναντι στις συνέπειες της ολιγωρίας της.

 

Χρονοβόρες και αναποτελεσματικές

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου επί του νόμου 4475, τον οποίο η κυβέρνηση ψήφισε τον Απρίλιο του 2016, κρίνονταν εδώ και καιρό επιβεβλημένες, καθώς οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και στην πράξη αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ασύλου, που κρίνει τις αιτήσεις ασύλου σε α΄ βαθμό και όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί υπό δύσκολες συνθήκες στον όγκο δουλειάς, εξέδωσε δελτίο Τύπου με τα πεπραγμένα της: «Από τον Μάρτιο του 2016 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε α΄ βαθμό 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά». Είναι φανερό ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη διαδικασία που ακολουθείται μετά.

Σε μια προσπάθεια να τορπιλιστεί εκ των έσω η κοινή δήλωση, οι τότε υπεύθυνοι συνέταξαν έναν νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα να προσφύγουν έως και τέσσερις φορές για την επανεξέταση του αιτήματός τους, γεγονός που παρέτεινε την παραμονή τους στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα νησιά, αφού δεν μπορούσαν να μετακινηθούν απ’ αυτά, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τόσων ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής που μετατράπηκαν εκ των πραγμάτων σε χώροι μόνιμης παραμονής τους. Χαρακτηριστικά ο τέως γ.γ. του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, επί των ημερών του οποίου συντάχθηκε ο νόμος, όπως είχε επισημάνει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 4/12/2017, πολλές φορές έχει ταχθεί κατά της κοινής δήλωσης, ενώ σε άρθρο του αναφέρει: «Αν τελικά η “Συμφωνία” Ε.Ε. - Τουρκίας δεν έχει ακόμη πλήρως εφαρμοστεί... αυτό οφείλεται στη σθεναρή αντίδραση οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και δημόσιων λειτουργών». Δηλαδή ένας άνθρωπος που κλήθηκε να υπηρετήσει από θέση υπεύθυνη το αρμόδιο υπουργείο δείχνει σαφέστατα ότι υπάρχουν εσωτερικές αντιστάσεις οι οποίες κωλυσιεργούν και τρενάρουν την όλη διαδικασία απονομής ασύλου, που είναι κομβικής σημασίας ζήτημα.

 

Παρέμενε στα συρτάρια!

Ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει γίνει η σχετική προετοιμασία, όμως η τροπολογία παρέμενε στα συρτάρια.

Εδώ και πολλούς μήνες, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, και ειδικά στη Λέσβο, έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Όμως η απειλή και οι κραυγές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κρίνονταν πιο σημαντικές από την κυβέρνηση και έτσι οι επιβεβλημένες αποφάσεις παραπέμπονταν στις καλένδες. Μόλις πριν από έναν μήνα, στις 14 Νοεμβρίου, η Γενική Επιτροπεία της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων με έγγραφό της προς τους συναρμόδιους υπουργούς επισήμανε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στις υποθέσεις αιτημάτων χορήγησης διεθνούς προστασίας.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|12|2017 14:44

Γεννημένος στη Μυτιλήνη το 1982, διδάκτορας Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, έζησε στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 2004-2007, σπουδάζοντας τουρκική μουσική κοντά σε δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας (TRT). Παράλληλα, ο αγαπητός και ταλαντούχος μουσικός, Νίκος Ανδρίκος έψαλλε ως δομέστικος στο Πατριαρχείο, πραγματοποιώντας συγχρόνως έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Πόλης. Από το 2009 έως το 2011 δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα, ενώ το 2012 ίδρυσε το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής. Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με προσωπικές του συνθέσεις με τον τίτλο «Motivasyon». Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις τροπικές μουσικές κουλτούρες της Ανατολής (λόγιες και λαϊκές). Τον Ιούνιο του 2017 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα κι έτσι τις επόμενες μέρες αποχωρεί από τη Λέσβο, αφήνοντας έντονο το στίγμα του στα Λαδάδικα αλλά και σε πολλές γωνιές της Μυτιλήνης και του νησιού, όπου τον ακούσαμε, αλλά και στην Αγιάσο.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Sedef ο νέος σας δίσκος λοιπόν. Από πού εμπνευστήκατε αυτόν τον τίτλο;

«Ο νέος δίσκος μόλις κυκλοφόρησε από την KALAN MUZIK, τη σημαντικότερη δισκογραφική εταιρεία της Τουρκίας, ειδικά σε σχέση με την έκδοση έργων αναφορικά με τη λόγια και λαϊκή μουσική της γείτονος χώρας. Ο δίσκος περιέχει προσωπικές μου συνθέσεις που ακολουθούν αντίστοιχες φόρμες της λόγιας οθωμανικής μουσικής. Ο τίτλος σημαίνει “Σεντέφι” (το εσωτερικό τμήμα του οστράκου), υλικό γνώριμο -μεταξύ άλλων- και λόγω της χρήσης του ως διακοσμητικoύ σε όργανα ανατολικής μουσικής. Το βαθύτερο σημαινόμενο παραπέμπει στην ιδιαίτερη συμβολική που φέρει η σχέση που αναπτύσσει το σεντέφι με το μαργαριτάρι στο πλαίσιο της οθωμανικής ποίησης και λογοτεχνίας. Το μότο του δίσκου είναι αντλημένο από τις ρήσεις του εμπνευστή του Μυστικιστικού Τάγματος των Μεβλεβί Δερβίσιδων Mevlana Celalettin Rumi, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μη λυπάσαι για το σεντέφι όταν σπάει το κέλυφος του οστράκου, γιατί μέσα του κρύβεται το μαργαριτάρι”.

Είναι γνωστό πως, όταν ένα εξωτερικό υλικό εισέλθει μέσα από το κέλυφος του οστράκου, τραυματίζει το σεντέφι του και ουσιαστικά εκείνο παράγει ένα μαργαριτάρι που προσομοιάζεται με δάκρυ. Έτσι, συχνά η εν λόγω διαδικασία παρομοιάζεται με την πραγματικότητα της απόκτησης μιας πολύτιμης εμπειρίας αμέσως μετά από μια οδυνηρή περίοδο πόνου. Άλλωστε, στο δίσκο εμπεριέχονται δύο τραγούδια -ένα με ελληνικό και ένα με τουρκικό στίχο- τα οποία είναι εμπνευσμένα από το συμβολικό περιεχόμενο που φέρουν το σεντέφι και το μαργαριτάρι».

 
Ο νέος του δίσκος

 

Μιλήστε μας για τους συντελεστές

«Στο δίσκο συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από Ελλάδα και Τουρκία, όπως ο φημισμένος σολίστ του TRT Derya Turkan (πολίτικη λύρα), ο λέκτορας στο Konservatuar της Πόλης (ITU) Serkan Mesut Halili (κανονάκι) και ο σπουδαίος Έλληνας δεξιοτέχνης Γιώργος Ψάλτης (βιολί, ηχοληψία, μίξη). Επίσης, παίζουν οι Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Σοφία Ευκλείδου και Φωτεινή-Ασινέθ Κοκκάλα (τσέλλο), καθώς και ο συντοπίτης μας Στρατής Σκουρκέας (κρουστά). Τους ελληνικούς στίχους σε δύο τραγούδια έγραψε η Θεοδώρα Βουτσά, ενώ τους τουρκικούς σε δύο κομμάτια η Asya Arslantas και σε ένα η “Hazani” Fulya Ozlem».

 

Πώς πήγε η παρουσίαση στη Σμύρνη; Και γιατί επιλέξατε αυτήν ως πρώτο σταθμό;

«Στη Σμύρνη βρεθήκαμε δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο μετά από πρόσκληση τού εκεί Μητροπολιτικού Δήμου, δίνοντας συναυλίες στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου. Στην πρώτη συναυλία εμφανιστήκαμε ως trio Motıvasyon, μαζί με τον Αλέκο Καφούνη: σαντούρι και τη Γιάννα Μαϊστρέλλη: βιολί, παρουσιάζοντας μουσικές του Αιγαίου (ζεϊμπέκικα των μικρασιατικών παραλίων, μυτιληνιούς σκοπούς και αστικά σμυρναίικα του μεσοπολέμου). Η δεύτερη συναυλία ήταν σόλο-ρεσιτάλ με γενική θεματική την εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης στον 19ο αιώνα. Μετά από μια σύντομη εισήγηση επί του θέματος στα τουρκικά, παρουσίασα μια σειρά από έργα Σμυρνιών εκκλησιαστικών συνθετών. Η Σμύρνη δεν αποτελεί ένα τυχαίο σταθμό στην πορεία μου, καθώς τα γενικότερα μουσικά και μουσικολογικά μου ενδιαφέροντα σχετίζονται με αυτή. Άλλωστε, και το πρώτο μου βιβλίο (Εκδόσεις “Τόπος” 2015) σχετίζεται με τη μουσική της Σμύρνης, η οποία πάντοτε αποτελεί σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης στην πορεία μου».

 
Ο Νίκος Ανδρίκος παρουσίασε τον δίσκο του την περασμένη Πέμπτη στο «Μουσικό Καφενείο»

 

Μιλήστε μας λίγο για τους πολυσυζητημένους «Motivasyon» και την πορεία τους.

«Οι Motivasyon ιδρύθηκαν στη Μυτιλήνη το 2008 και αποτελούν κυρίως μια ιδέα παρά ένα κλειστό-παγιωμένο όσον αφορά στα μέλη και στο περιεχόμενό του σχήμα. Έτσι, από τους Motivasyon έχει περάσει μια μεγάλη ομάδα μουσικών με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και αντιλήψεις για τη μουσική. Το σχήμα μέσα σ’ αυτά τα χρόνια δεν δραστηριοποιείται μόνο στη Λέσβο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και στην Τουρκία».

 

Μετά από πόσα χρόνια αποχωρείτε από το νησί. Τι κρατάτε από τη Λέσβο και τι ειδικότερα από την Αγιάσο;

«Μετεγκαθίσταμαι στην Αθήνα από τέλος του μήνα μετά από επτά χρόνια στη Λέσβο λόγω της εκλογής μου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα. Δεν αισθάνομαι όμως να την εγκαταλείπω, καθώς στο πλαίσιο του δυνατού θα επιδιώξω να συνεχίσουμε μέρος των δράσεών μας εδώ, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας πολύ δυναμικός πόλος ανθρώπων που ασχολούνται με την ανατολική μουσική, καθώς και ένα αντίστοιχο εξαιρετικό κοινό. Αυτό που θα με συντροφεύει από δω και πέρα στην πορεία μου είναι η αγάπη του κόσμου της Μυτιλήνης, η αφοσίωση των μαθητών του ΚΕΣΑΜ (Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής στην Αγιάσο), καθώς και η πεποίθηση πως το εν λόγω μουσικό είδος μπορεί να απευθυνθεί στον σύγχρονο άνθρωπο με τρόπο άμεσο και βιωματικό».

 

Για πληροφορίες σε σχέση με το δίσκο:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6938015967

Κεντρική διάθεση: Αθήνα: Music corner Πανεπιστημίου 56

Μυτιλήνη: Book and Art Κομνηνάκη 5

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 16|12|2017 14:23

 

Την πολυπόθητη αυτοδυναμία που διεκδικούσε εδώ και χρόνια, αφού στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αν και πρώτος αποκλείστηκε από το προεδρείο κέρδισε η παράταξη που ηγείται ο Στρατής Κλεάνθης στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Για μία ψήφο (!) δεν έβγαλε τρίτη έδρα η συγχωνευμένη παράταξη των Στρατή Σαμαρά και Κώστα Κουτσοβίλη, την οποία έλαβε ο μοναδικός υποψήφιος στην παράταξή του, Χαράλαμπος Μαλλιάκας.

Αναλυτική από τη Νέα Ενωτική Κίνηση που έλαβε 189 ψήφους (4 έδρες) εκλέγονται εκτός από τον Στρατή Κλεάνθη (έλαβε 162 σταυρούς), ο Νίκος  Πετράς (με 118 σταυρούς), ο Θανάσης Ψούνος (92 σταυροί), Γεωργία  Μανιάτη (62 σταυροί). Από την «Αγωνιστική Ενότητα- Ανανέωση» που έλαβε 120 ψήφους ή δύο έδρες, εκλέγονται ο πρώην πρόεδρος Στρατής Σαμαράς και ο Κώστας Κουτσοβίλης. 

Και από την παράταξη «Πρώτα οι Εργαζόμενοι» με 31 ψήφους και μία έδρα εκλέγεται ο Χαράλαμπος Μαλλιάκας.  Με 27 ψήφους το ψηφοδέλτιοτου ΠΑΜΕ δεν εξέλεξε εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής εκλέχτηκε ο Κώστας Λημναίος και μέλη οι Θοδωρής Κλαδίτης και Μαρία Κελέμπελη.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη τόσο εγώ αλλά  και όλη η παράταξη κυρίως να ευχαριστήσουμε θερμά τους συναδέλφους μας για την πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη που μας έδειξαν στις εκλογές. Κάποιοι ήρθαν να ψηφίσουν μόνο και μόνο για να βγούμε μπροστά. Η απόλυτη και καθαρή νίκη που μας έδωσαν είναι νίκη δική τους, ενώ απέδειξαν ότι τον λαό δεν πρέπει να τον υποτιμά κανείς. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που πλαισίωσαν το ψηφοδέλτιο και βρίσκονται μαζί μας πάντα για το καλό των εργαζομένων του Νοσοκομείου, αλλά και του Νοσοκομείο μας», τόνισε στο «Ε» ο Στρατής Κλεάνθης.

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top