FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 15|12|2017 13:07

Η πλοκή του πιο διάσημου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη κάνει λόγο για πρόσφυγες από κάποιο μακρινό χωριό της Μικράς Ασίας, που κυνηγημένοι από τους Τούρκους, φτάνουν σε έναν άλλο μικρασιατικό οικισμό, εγκαθίστανται, αντιμετωπίζοντας την καχυποψία, κάποτε το μίσος και τον αποκλεισμό, που καλλιεργείται από σκόπιμα διακινούμενη προπαγάνδα. Πλησιάζουν Χριστούγεννα και οι εικόνες της Μόριας μου θυμίζουν τη Σαρακίνα που έβλεπα στην τηλεόραση παιδί. Από την άλλη πλευρά, διαβάζω τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των τοπικών αρχών (επιτέλους!) που κατάλαβαν λίγο πριν την καταστροφή του νησιού ότι ούτε η Λέσβος μπορεί να σταυρωθεί.

Η κατάσταση που ζούμε δύο χρόνια τώρα στο νησί, εντελώς ανεξέλεγκτη στην αρχή, πιο ελεγχόμενη στο μεγαλύτερο μέρος του στη συνέχεια, έχει γίνει αφορμή για σχόλια και ακραίους διαξιφισμούς! Ίσως όχι άδικα. Ο κόσμος της Λέσβου σήκωσε στους ώμους του το βάρος του ανθρωπισμού της Ευρώπης. Επρόκειτο για δυσανάλογο βάρος, που οι μυτιληνιοί το διαχειρίστηκαν με τεράστια αξιοπρέπεια και συχνά αυτοθυσία, ανεξάρτητα από τα λίγα παρατράγουδα. Δεν έχω ακούσει κανέναν ντόπιο να μη συμπαρίσταται (και όχι μόνον ηθικά) στο προσφυγικό δράμα. Έχω δει και έχω ακούσει την ανιδιοτελή προσπάθεια του ντόπιου πληθυσμού να βοηθήσει θύματα πολέμου. Όχι απλώς χωρίς κανένα προσωπικό κέρδος αλλά και με ζημία οικονομική, κάποτε και δυσαναπλήρωτη. Όση δεν έχουν υποστεί αυτοί που πολύ εύκολα τους βαφτίζουν «φασίστες», όταν τους ακούνε να αγωνιούν για το μέλλον τους.

Έχω δει και ιδιοτελείς συμπεριφορές. Κάποιες στο όριο της καταναλωτικής συμπεριφοράς, κάποιες πέρα και από αυτό της αισχροκέρδειας. Στη βόρεια Λέσβο, από όπου κατάγομαι, δεν έχω βρει ούτε ένα παράδειγμα ανθρώπου που εκμεταλλεύτηκε τους πρόσφυγες, για να κερδοσκοπήσει. Η καρδιά της τουριστικής Λέσβου δε φόρτιζε κινητά έναντι μικρών χαρτονομισμάτων ούτε πληρώθηκε, για να προσφέρει το δικαίωμα για ένα μπάνιο σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους. Είναι ψέμα ότι η Λέσβος ευνοήθηκε από την επέλαση των απανταχού ΜΚΟ και την ανεξέλεγκτη δράση κάποιων από αυτές. Πράγματι κάποια στελέχη τους ξόδεψαν χρήματα για διατροφή και διαμονή. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια που το νησί συνιστά έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό δε ζήτησε και δεν προσέβλεψε ποτέ σε τέτοια έσοδα. Αν τέτοιες εισροές περιόρισαν την τεράστια οικονομική απώλεια, αυτό δεν είναι κέρδος. Είναι ελάττωση της ζημίας. Και αναφέρομαι στην οικονομία του νησιού συνολικά. Αυτό δε λέγεται οικονομική ανάπτυξη.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μυτιληνιός που ανέχεται τις συνθήκες, στις οποίες ζουν ερήμην του, στον τόπο του, άνθρωποι - θύματα πολέμου στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι δεν είχαν ως προορισμό τη Λέσβο και δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο νησί. Στη Λέσβο που γνωρίζω ο ανθρωπισμός δεν αναμετρήθηκε με το προσωπικό συμφέρον, ώστε να νικήσει το δεύτερο. Από αυτό το σημείο ως τη διαμαρτυρία όμως για την διαιώνιση μιας κατάστασης που μόνον πόνο και πρόβλημα δημιουργεί υπάρχει τεράστια απόσταση. Ο ντόπιος που αγωνιά για το μέλλον του δεν είναι φασίστας. Ούτε απάνθρωπος. Ούτε τέρας. Είναι ένας επίσης μικρός και αδύναμος άνθρωπος που φοβάται μην καταλήξει ξένος στον τόπο του. Όχι από τους πρόσφυγες. Από τις πολιτικές! Από τις αυθαίρετες και ισοπεδωτικές αποφάσεις που χρόνια τώρα παρατηρεί να λαμβάνονται ερήμην του, εναντίον της ποιότητας ζωής του και της περιουσίας του. Ποτέ στη Λέσβο το πρόβλημα δεν ήταν οι άνθρωποι. Αν οι καλοζωισμένοι αστοί που αλλάζουν πεζοδρόμιο, μόλις συναντήσουν αλλοδαπό έχουν αυτήν την αντίληψη, λυπάμαι αλλά δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ για τον τόπο μου.  Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μυτιληνιά, όσο σκέπτομαι αυτήν την ηρωική μοναξιά, με την οποία οι συντοπίτες μου σηκώνουν όλο το βάρος του ανθρωπισμού της Ευρώπης. Και πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλο αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση! Δεν εκπλήσσομαι που αντιδρούν. Φοβάμαι ότι άργησαν. Ελπίζω ότι θα δικαιωθούν. Και όταν κοιτάζω τα παιδάκια να τσαλαβουτούν μέσα στο καταχείμωνο στα βροχόνερα εξοργίζομαι. Οι μυτιληνιοί ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι ούτε οξύμωρο, ούτε υποκρισία!

  

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

Φιλόλογος

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 15|12|2017 12:57

Τρία χρόνια μετρά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Τρία χρόνια συναυλιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων υψηλού επιπέδου, διεθνών συνεργασιών και βραβεύσεων. Κι αν μοιάζει απίθανο, είναι πραγματικό: Στο ακριτικό αυτό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, που τόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, έχει ξεπηδήσει ένας θεσμός που με όχημα την τέχνη και την συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικές χώρες ταξιδεύει τη Λέσβο στον κόσμο παίζοντας ταυτόχρονα ζωτικό ρόλο στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Λίγο πριν το τέλος του 2017, η ομάδα του Φεστιβάλ κάνει τον απολογισμό της και ταυτόχρονα ετοιμάζεται με συνέπεια για το 2018:

Την χρονιά που μας πέρασε μια μεγάλη διάκριση για την Λέσβο αλλά και τα πολιτιστικά δρώμενα όλης της χώρας απετέλεσε η απονομή στο Φεστιβάλ, του Βραβείου Καινοτομίας για το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του έργο από το Classical: NEXT, το σημαντικότερο διεθνές φόρουμ για την κλασική και έντεχνη μουσική. Η τελετή απονομής έγινε στην Ολλανδία στις 20 Μαΐου.

Λίγο νωρίτερα, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ για τη σχολική χρονιά 2016-2017 που μέχρι τώρα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 3.000 παιδιά στη Λέσβο, τη Χίο και την Αθήνα. Τα προγράμματα φέτος εμπλουτίστηκαν με μια διεθνή συνεργασία με τον γερμανικό εκπαιδευτικό θεσμό tonali. Σε μία δράση που διήρκεσε 6 εβδομάδες μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου διοργάνωσαν από το Α έως το Ω συναυλίες κλασικής μουσικής με διακεκριμένους διεθνώς σολίστ.

 

Τον Αύγουστο

Το διάστημα 16-19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου με θέμα «Κάθαρσις», στο οποίο συμμετείχαν 21 διακεκριμένοι σολίστ από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η διάσημη σοπράνο, υποψήφια φέτος για γκράμι, Μάρλις Πέτερσεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οργανώθηκαν προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλο το νησί με στόχο να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ σε ακόμη περισσότερους κάτοικους αλλά και να αποκαλύψει στους επισκέπτες ενδιαφέρουσες όψεις της Λέσβου!

Οι κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο ήταν διθυραμβικές. Η «Der Taggespiegel», από τις σημαντικότερες γερμανικές εφημερίδες στην κριτική της με τίτλο «Μουσική δωματίου από καρδιάς», έγραψε: «Ψίθυροι της ιστορίας: Στο φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Μολύβου, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, νέοι μουσικοί βρίσκουν τον σωστό τόνο σε μια δύσκολη εποχή […] μουσική να διατρέχει τα δρομάκια -εκεί βρίσκεται η γοητεία του Φεστιβάλ! […] Είτε πρόκειται για έργο του Μποκερίνι με χαρντ-ροκ προσέγγιση είτε για Ξενάκη με χορευτική διάθεση, οι τέσσερις μέρες στον Μόλυβο δείχνουν ότι ένα φεστιβάλ μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα φεστιβάλ».

 

Ο νέος δίσκος

Αρχές Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το νέο CD της Μάρλις Πέτερσεν -μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Φεστιβάλ- «Welt» (Κόσμος) με μια έκπληξη. Το εξώφυλλο και οι φωτογραφίες της έκδοσης είναι από το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Η φωτογράφιση έγινε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και, όπως λέει η ίδια, «Όταν έφτασε η ώρα να σκεφτώ πού θα τραβήξω τις φωτογραφίες για να δείξω την ουσία των λέξεων Κόσμος, Γη, Αιωνιότητα, Δύναμη της Φύσης και Ομορφιά, έπρεπε να είναι ένα μέρος της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και το απολιθωμένο δάσος, προφυλαγμένο μέχρι σήμερα σαν δώρο από τη φύση, ήταν το μέρος για να έρθει κανείς σε επαφή με αυτή την αιώνια δύναμη που θέλω να θυμίσω στο μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων μέσω της κλασικής μουσικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή Νίκο Ζούρο και την ομάδα του που μας άνοιξαν την πόρτα σε αυτό το μαγικό μέρος και στα μέλη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου για τη βοήθειά τους».

Το CD έχει ήδη ξεκινήσει να αποσπά τις καλύτερες κριτικές και η ομορφιά και αξία του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.

 

Το «Μουσικό Κλειδί»

Σε λίγες μέρες, στις 18 Δεκεμβρίου, ξεκινά ο 3ος κύκλος των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων. Με το «Μουσικό Κλειδί» ο ταλαντούχος Ολλανδός βιολονίστας Αρτούρ Ρουζανόφσκι θα επισκεφτεί σχολεία σε πολλά μέρη της Λέσβου, για να μεταδώσει μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες και τις ερμηνείες του στα παιδιά του τόπου τη μαγεία της κλασικής μουσικής.

Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο ξεκινά και φέτος το πρόγραμμα «ΜΟ-ΤΟ key», συνεχίζοντας τη συνεργασία με τον γερμανικό θεσμό, TONALi, και εκπροσωπώντας την Ελλάδα, τρίτη χώρα που πραγματοποιεί την εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή μετά τη Γερμανία και την Ιταλία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με την πολύτιμη συμπαράσταση του διευθυντή της Αριστείδη Καλάργαλη και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ!

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα πραγματοποιηθεί από τις 8-19 Αυγούστου του 2018. Η ομάδα του Φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες και η θεματική του, το πρόγραμμα και οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν με τον καινούριο χρόνο.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου των Φίλων του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2017 με στόχο την ενίσχυση του Φεστιβάλ και την ανάδειξή του στο εξωτερικό, συνεχίζονται και το 2018 με παρουσιάσεις και συναυλίες στο εξωτερικό.

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 15|12|2017 12:55

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ετοιμαζόμαστε για τη νέα χρονιά. Θέτουμε νέους στόχους και υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι φέτος είναι η χρονιά που θα τα καταφέρουμε. Από τους στόχους που θέτουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον ένας στόχος αφορά τη διατροφή και την απώλεια βάρους. Κάποιες φορές κάτι πετυχαίνουμε, άλλες τα παρατάμε νωρίς!

Πώς μπορούμε φέτος να προετοιμαστούμε καλύτερα για να πετύχουμε το στόχο για μια πιο υγιεινή διατροφή;

Τι σημαίνει «υγιεινή διατροφή»; Μια απλή ερώτηση, με μια απλή σχετικά απάντηση, την οποία πλέον δύσκολα θα βρούμε. Η παραπληροφόρηση γύρω από τη διατροφή, δυστυχώς, είναι εκτενής, με διάφορους ψευδο-επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι για να είμαστε υγιείς πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά, ή συγκεκριμένα τρόφιμα και συστατικά, όπως τη γλουτένη. Στην πραγματικότητα, σε μια υγιεινή διατροφή δεν απαγορεύεται κανένα τρόφιμο, εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος. Για εμάς, η Μεσογειακή Διατροφή είναι η ιδανική υγιεινή διατροφή. Έχουμε εύκολη πρόσβαση σε πληθώρα τοπικών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, και ψαριού, ενώ παράγουμε τοπικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Μπορούμε να βάλουμε στόχο την καθημερινή κατανάλωση λαχανικών με τα κύρια γεύματά μας, 2-3 φρούτα την ημέρα, ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, 2 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά και 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας. Έτσι, έχουμε ποικιλία τροφίμων και δίνουμε έμφαση σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Αδειάζουμε ψυγείο και ντουλάπια τροφίμων. Έτσι, βλέπουμε τι τρόφιμα έχουμε στο σπίτι, ξεχωρίζουμε και πετάμε τα τρόφιμα που έχουν λήξει, και εκείνα που λήγουν σε κοντινή ημερομηνία για να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Πέρα όμως από την ασφάλεια τροφίμων και την απογραφή, έχουμε και μια εικόνα για την ποιότητα των τροφίμων που έχουμε στα ντουλάπια μας. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσουμε ότι έχουμε αρκετά γλυκά και αλμυρά σνακ (πατατάκια, σοκολάτα, κρουασάν, έτοιμα κατεψυγμένα σφολιατοειδή) στο σπίτι, μήπως πρέπει να βάλουμε ως στόχο τη σταδιακή μείωση της κατανάλωσής τους και να σταματήσουμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλη ποσότητα; Αν θελήσουμε να φάμε ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ, μπορούμε να πάμε να αγοράσουμε το αγαπημένο μας αυτή τη στιγμή. Αν παρατηρήσουμε ότι δεν έχουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να βάλουμε ως στόχο να αγοράζουμε τακτικά φρούτα και λαχανικά ή να έχουμε κατεψυγμένα, ώστε να μην ξεμένουμε!

Βρίσκουμε εύκολες υγιεινές συνταγές και έχουμε τα υλικά πάντα στο ντουλάπι μας. Στο διαδίκτυο θα βρούμε πληθώρα εύκολων και γρήγορων συνταγών. Αν τις εκτυπώσουμε και οργανωθούμε έτσι ώστε να έχουμε πάντα στο σπίτι τα υλικά για την εκτέλεσή τους, τότε θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε γρήγορα ένα υγιεινό γεύμα, και να μην παρασυρθούμε και παραγγείλουμε απέξω ένα λιγότερο θρεπτικό γεύμα. Επίσης, το Σαββατοκύριακο μπορούμε να ετοιμάσουμε και να αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη γεύματα για την ερχόμενη εβδομάδα. Το μόνο που θα χρειαστούν είναι ζέσταμα για λίγα λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και είναι έτοιμα!

 

Φτιάχνουμε λίστα για το σούπερ μαρκετ. Σε ένα αρχείο word ή excel μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα με τα προϊόντα που χρειαζόμαστε κάθε φορά στο σπίτι, με τετραγωνάκια στο πλάι, ώστε να σημειώνουμε ότι αγοράσαμε το προϊόν. Έτσι, έχουμε έτοιμη τη λίστα κάθε φορά, και απλά την εκτυπώνουμε. Αν έχουμε κάτι ήδη σπίτι και δεν χρειάζεται να το αγοράσουμε απλώς σημειώνουμε ότι το έχουμε! Με αυτόν τον τρόπο, δεν κάνουμε άσκοπες βόλτες στο σούπερ μάρκετ και αγοράζουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, χωρίς να ξεφεύγουμε. Επιπλέον, καλό είναι να μην πηγαίνουμε πεινασμένοι για ψώνια, καθώς είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουμε με σνακ πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

Στο σούπερ μαρκετ διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες τροφίμων. Πολλές φορές οι διαφημίσεις μάς παρασύρουν και μας παρουσιάζουν κάποια τρόφιμα ως «υγιεινές» επιλογές ή «διαιτητικές» επιλογές. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα που παρουσιάζονται ως πιο υγιεινά είναι πραγματικά καλύτερες επιλογές! Ας πάρουμε για παράδειγμα τα βιολογικά τσιπς από λαχανικά. Όπως και να τα παρουσιάσουμε, βιολογικά ή μη, από παντζάρι ή πατάτα, τα τσιπς είναι τσιπς. Είναι τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και λιπαρά! Επομένως, διαβάζουμε την ετικέτα στο πίσω μέρος της συσκευασίας και βλέπουμε πίσω από τη διαφήμιση!

Τοποθετούμε τα πιο υγιεινά τρόφιμα σε εύκολα προσβάσιμο σημείο. Με αυτόν τον τρόπο, αν θέλουμε να φάμε ένα σνακ, έχουμε άμεση πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά, και όταν ανοίξουμε το ψυγείο να δούμε το γιαούρτι και το τυρί και να τα επιλέξουμε σε σχέση με έτοιμα γλυκά και σνακ.

Επομένως, η προετοιμασία για τη νέα «πιο υγιεινή» χρονιά ξεκινά νωρίς, με έγκυρη ενημέρωση και οργάνωση! Η υγιεινή διατροφή δεν χαρακτηρίζεται από στέρηση, αλλά από ποικιλία τροφίμων, υφών, γεύσεων και απολαυστικών συνταγών!

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 15|12|2017 12:47

Το Γυμνάσιο Πέτρας κατά το σχολικό έτος 2016-2017 συμμετείχε, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Every child matters - Immigrants and refugees in education», υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus+. Η συνεργασία συνεχίζεται και κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Στόχος του προγράμματος Erasmus+, όσον αφορά τη σχολική εκπαίδευση, είναι να προωθήσει τις εκπαιδευτικές καινοτομίες, τη συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, τις ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών. Τα προγράμματα που εγκρίνονται χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Στο πρόγραμμα «Every child matters - Immigrants and refugees in education» το Γυμνάσιο Πέτρας συνεργάζεται με σχολεία από την Τουρκία, που είναι και η συντονίστρια χώρα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Στόχος του προγράμματος είναι να εξετάσει το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τις αιτίες που τα προκαλούν, τις πολιτικές των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στον τομέα της εκπαίδευσης των μεταναστών και των προσφύγων. Επιπλέον όμως στόχος είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Τον Νοέμβριο του 2016 έγινε στο Παλέρμο της Σικελίας η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών από τα συνεργαζόμενα σχολεία για να οργανωθεί η υλοποίηση του προγράμματος, να προγραμματιστούν οι δράσεις και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις. Το σχολείο εκπροσώπησαν οι καθηγητές Κάβουρας Χαράλαμπος και Βελλέ Μαντώ, οι οποίοι ήταν και υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος και επικεφαλής της παιδαγωγικής ομάδας. Στο Παλέρμο τούς υποδέχτηκαν οι καθηγητές του Istituto Comprensivo Statale «Politeama». Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν ξεναγήσεις από τους μαθητές του σχολείου σε σημαντικά μνημεία του Παλέρμο, οργανώθηκε το πρόγραμμα και υπήρξαν στιγμές διασκέδασης και γνωριμίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των πέντε σχολείων.

 
Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ναό των Μέσσων

 

Στο Παλέρμο

Μετά από τέσσερις μήνες εντατικής εργασίας, και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Πέτρας επισκέφτηκαν το Παλέρμο. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών η ομάδα του προγράμματος μελέτησε τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τα αίτια που τα προκαλούν, πήραν συνεντεύξεις από μετανάστες της περιοχής, συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό, άκουσαν τραγούδια και διάβασαν ποιητικά έργα. Το υλικό που συγκέντρωσαν και τα αποτελέσματα της μελέτης τους τα αποτύπωσαν σε πόστερ, βιντεάκια, φωτογραφίες, παρουσιάσεις με διαφάνειες, τα οποία παρουσίασαν στην επίσκεψή τους στο Παλέρμο από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 ως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Εκτός απ’ αυτό το υλικό οι μαθητές παρουσίασαν το σχολείο τους, τα χωριά της περιοχής τους, τα μνημεία τους και τη δουλειά του Γυμνασίου Πέτρας όσον αφορά προγράμματα και δράσεις τα τελευταία χρόνια. Στην αποστολή συμμετείχαν ο καθηγητής Κάβουρας Χαράλαμπος, η καθηγήτρια Σουσαμλή Βαρβάρα και οι μαθητές/τριες Αγιασώτη Δέσποινα, Γεωργέλλης Δήμος, Λεοντή Ευστρατία, Κοβάτσι Ιζαμπέλλα και Παπάζογλου Παρασκευή.

 

Και οικοδεσπότες

Τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν η σειρά της Πέτρας να φιλοξενήσει τα συνεργαζόμενα σχολεία. Κατά την επίσκεψη του Μαΐου ήρθαν στην Πέτρα μαθητές και εκπαιδευτικοί, που γνώρισαν την περιοχή μας και παρουσίασαν την έρευνά τους όσον αφορά το τι προβλέπεται σε κάθε χώρα για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος συνεργάστηκαν σε μεικτές ομάδες στη συγγραφή διηγημάτων εμπνευσμένων από την προσφυγική κρίση. Κατά την επίσκεψη του Ιουνίου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την μέχρι τότε πορεία του προγράμματος και να θέσουν τους στόχους για τις επόμενες συναντήσεις.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η ομάδα του προγράμματος, από μαθητές της τρίτης Γυμνασίου πλέον, συγκροτήθηκε για να προετοιμάσει το υλικό για την επόμενη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στο σχολείο της πόλης Frinton on Sea της περιοχής του Essex. Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν οι καθηγήτριες Θηβαίου Παναγιώτα και Βερβέρη Ελένη και ο κύριος Κάβουρας Χαράλαμπος. Το θέμα της συνάντησης ήταν μουσική, λογοτεχνία και τέχνη που συνδέονται με τη μετανάστευση και την προσφυγιά, καθώς και παρουσίαση μεταναστών και προσφύγων που διακρίθηκαν στις χώρες που έζησαν ως μετανάστες και πρόσφυγες. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τις 9 ως τις 13 Οκτωβρίου συμμετείχαν οι καθηγητές Κάβουρας Χαράλαμπος και Θηβαίου Παναγιώτα και οι μαθήτριες Μιφτίου Ειρήνη και Καλπάκη Αλεξάνδρα. Εκτός από τις παρουσιάσεις στο χώρο του σχολείου οι ομάδες επισκέφτηκαν και το μουσείο μετανάστευσης στο Λονδίνο.

Κατηγορία Οικονομία
- 15|12|2017 12:34

Με την κατάργηση των συντελεστών του ΦΠΑ να εξακολουθεί να επικρέμεται επάνω από την οικονομία της Λέσβου, ξεκίνησε από χθες η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Επιμελητήριο. Οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο και την Κυριακή (16 και 17 Δεκεμβρίου) από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμειακώς ενήμερα μέλη σύμφωνα με την κύρωση των εκλογικών καταλόγων με τις εκλογές να διεξάγονται στο ισόγειο του Επιμελητηρίου (Π. Κουντουριώτη 71, Μυτιλήνη) για το νησί της Λέσβου και στο παράρτημα του Επιμελητηρίου στη Μύρινα, για τα νησιά της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου.

Ο κάθε ψηφοφόρος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα θα πρέπει να προσκομίζει την ταυτότητά του ή άλλο έγγραφο από το οποίο να αποδεικνύονται τα στοιχεία της ταυτότητας. Ενώ κανένας ψηφοφόρος δεν μπορεί να έχει περισσότερες από μια ψήφους, όσες ιδιότητες και αν έχει. Αλλά έχει το δικαίωμα να σημειώσει έως και τρεις (3) σταυρούς προτίμησης στο εκάστοτε τμήμα όπου ανήκει. (Εμπορικό Τμήμα, Μεταποιητικό Τμήμα, Τμήμα Υπηρεσιών, Τουριστικό Τμήμα).

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 15|12|2017 12:32

Η θεατρική διασκευή της «Λωξάντρας», της ομώνυμης ηρωίδας του μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου, από τους «Άστεγους», την ψαγμένη και πάντα πρωτοπόρα θεατρική ομάδα της πόλης μας, πιστεύω ότι θα ήταν μια απόπειρα αναμέτρησης με τον ίδιο της τον εαυτό, γιατί η ηθογραφία είναι ένα δύσκολο θεατρικό εγχείρημα. Και όμως για ακόμα μια φορά τόλμησαν και πέτυχαν. Ανέδειξαν την εμβληματική προσωπικότητα μιας αρχόντισσας Πολίτισσας και μ' ένα χυμώδη αλλά και λιτό θεατρικά λόγο-διάλογο μετάγγισαν μηνύματα ανθρωπιάς αλλά και λαϊκής σοφίας σ’ ένα πολυπληθές κοινό, που τους αντάμειψε μ’ ένα παρατεταμένο και αυθόρμητο χειροκρότημα.

Ένα έργο βαθύτατα ανθρώπινο σε καιρούς ελλειμματικής ανθρωπιάς, άγγιξε και δόνησε το νου, την καρδιά, την ψυχή κάθε ευαίσθητου θεατή και μας δίδαξε ότι η ομορφιά της ζωής κρύβεται στην πολυτέλεια της απλότητας και στις στιγμές της καθημερινότητας, που επενδύονται με την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό.

Ένα ονειρεμένο ταξίδι σε καιρούς αλλοτινούς αλλά πάντα τωρινούς, στον κόσμο των αρωμάτων και των συναισθημάτων.

Ξύπνησαν μέσα μας ξεχασμένες μνήμες και δέθηκαν με ακούσματα και εικόνες, μιας άλλης όμορφης ειδυλλιακής εποχής. Συγκινηθήκαμε, κλάψαμε, γελάσαμε και απολαύσαμε χορταστικά τη μελετημένη κίνηση, το σωστά διαρθρωμένο λόγο, την επιβλητική σκηνική παρουσία όλων των ηθοποιών (ειδικά τα κοστούμια εποχής έκλεψαν το βλέμμα μας).

Η πλοκή υφαίνεται με κεντρικό άξονα την ηρωίδα του έργου, τη Λωξάντρα (Φωτεινή Παπανδρέου, ο ρόλος της ταίριαζε «γάντι») που συμπυκνώνει τη συλλογική μνήμη και συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Η παρουσία της διαπερνά το χρόνο και συνδέει τρεις γενιές. Ζωντανοί και νεκροί επί σκηνής, θεατοί και αθέατοι, συνομιλούν μαζί της και αποτυπώνουν τους ακατάλυτους δεσμούς και τις διαχρονικές αξίες που συνέχουν διαγενεακά την κοινωνία.

Με σεβασμό στο κείμενο και στους χαρακτήρες των ηρώων η θεατρική διασκευή της Άννας Ταξείδη και ευρηματικό το τέλος. Το αφαιρετικό σκηνικό (πετυχημένος ο συμβολισμός του θανάτου με το άσπρο σεντόνι στα έπιπλα αλλά και ο χώρος των νεκρών) συνταίριαζε απόλυτα με τη λιτή κίνηση των ηθοποιών και τον άρτιο λόγο τους.

Μπράβο στο σκηνοθετικό team (Αγγελική Γεωργαντά, Άννα Ταξείδη, Κλεομένη Τζαννέτο). Συγχαρητήρια αξίζουν βέβαια και σ’ όλους τους ηθοποιούς «νεκρούς και ζωντανούς» που στάθηκαν ισορροπημένα στο ρόλο τους και μας πλημμύρισαν με τόσα ανάμικτα συναισθήματα.

Παιδιά, σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

 

Απόστολος Σγούτσος

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 15|12|2017 12:21

Tη δράση «Η τσάντα στο σχολείο» καθιερώνει το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες διαφόρων Συλλόγων Διδασκόντων.

«Ανάλογα με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε γονέα, η τσάντα των μαθητριών και μαθητών θα παραμένει στο σχολείο για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, δηλαδή από την Παρασκευή, που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα», σημειώνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Επισημαίνει ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και, παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στην γνωστική, αλλά και στη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις ώστε να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με τη μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου. Ελπίζουμε “Η τσάντα στο σχολείο” και στην πράξη να αποδειχθεί ένα παιδαγωγικά χρήσιμο μέτρο, ώστε από τη νέα σχολική χρονιά να προχωρήσουμε στην επέκτασή του και σε άλλες μέρες της εβδομάδας στα ολοήμερα σχολεία. Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών», καταλήγει ο Κ. Γαβρόγλου.

Κατηγορία Πολιτική
- 15|12|2017 12:09

«Έρμαια της κυβερνητικής αδιαφορίας» χαρακτηρίζει τους κατοίκους της Λέσβου η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, με αφορμή το… κατόρθωμα της κυβέρνησης να καλέσει τους σεισμόπληκτους της Βρίσας που δεν έχουν πια σπίτια να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ! «Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του ζητάν, χωρίς ίχνος ντροπής, από τους κατοίκους ενός χωριού φάντασμα - πλέον, όπως είναι η Βρίσα, να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, για κτίσματα που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ, ενώ αναφέρεται και σε μια σειρά άλλων «προβληματικών» καταστάσεων που προέκυψαν στη μετά σεισμόν εποχή και το κράτος μάλλον δυσκόλεψε παρά διευκόλυνε τους σεισμόπληκτους.

Όπως με το επίδομα των 586,94 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στρατής Καραγεωργίου «μισό χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Λέσβο, η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο ότι το ποσό αυτό που έχουν λάβει οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι ικανό να καλύψει τις πρώτες ανάγκες».

 

Τα παράλογα που κατατρέχουν τους σεισμοπαθείς

Συν τοις άλλοις, «μεγάλος αριθμός κατοίκων της Βρίσας δεν μπορεί να λάβει την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης με το αιτιολογικό ότι διαθέτουν κατοικία στα Βατερά. Όμως η πολιτεία δεν θεώρησε σκόπιμο να εξετάσει αν τα σπίτια αυτά καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες του χειμώνα. Κανείς δεν έλαβε υπόψη ότι τα Βατερά κατοικούνται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σπίτια δεν είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Σπίτια στη μέση των χωραφιών, χωρίς θέρμανση, με εξωτερικές τουαλέτες κ.λπ. που για να μετασκευαστούν απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά», επισημαίνει η ΝΟΔΕ και αναφέρεται στη συνέχεια και στην περίπτωση της αποζημίωσης για τις οικοσκευές. Η οποία ως γνωστόν, έξι μήνες μετά το σεισμό, δεν έχει χορηγηθεί, αλλά και για την κατεδάφιση των επικινδύνων κτηρίων. Και αποφασίστηκε να γίνει από τους ιδιοκτήτες «και είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της αδυναμίας προσέγγισης μηχανημάτων έργου στα περισσότερα σπίτια, της μεγάλης ηλικίας των ιδιοκτητών αλλά και επειδή μεγάλο ποσοστό της επιδότησης κατεδάφισης προβλέπεται να χορηγηθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Από τις μέχρι τώρα «ενέργειες» της κυβέρνησης αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για την κατεδάφιση και να περιμένουν την κυβέρνηση, που είναι “συνεπής” στις υποσχέσεις της, να καταβάλει - ποιος ξέρει πότε;- την επιδότηση»!

Με τη ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, να καταλήγει στην ανακοίνωσή της πως «έξι μήνες μετά, δυστυχώς η κατάσταση είναι θλιβερή, με την κυβέρνηση να μην έχει ίχνος ευαισθησίας και τους κατοίκους της Λέσβου να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε υποσχέσεις...».

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 15|12|2017 11:47

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου ενημερώνει τους ωφελουμένους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου ότι η παράδοση των 355 πακέτων τροφίμων για τον μήνα Δεκέμβριο και λόγω των εορτών των Χριστουγέννων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Όσοι ωφελούμενοι δεν έχουν προμηθευτεί τα πακέτα παρακαλούνται να σπεύσουν να τα προμηθευτούν.

Πέραν αυτών, όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, μετά από κλήρωση, έχει ενημερώσει 65 άπορους Δημότες μας που κληρώθηκαν να παραλάβουν εορταστικά πακέτα με τρόφιμα, χορηγία των Σούπερ Μάρκετ Α.Β.

«Για άλλη μια χρονιά ευχαριστούμε τα Σούπερ Μάρκετ Βασιλόπουλος για την χορηγία τους αυτή, η οποία συνδράμει στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε όλοι μαζί και αυτές τις μέρες των γιορτών τους βρισκόμενους σε κατάσταση φτώχιας κατοίκους του τόπου μας. Ευχαριστούμε, επίσης, το αθλητικό σωματείο Αλκαίος Γ.Σ. Μυτιλήνης, το οποίο στη διοργάνωση των αγώνων στίβου που διοργάνωσε το προηγούμενο Σάββατο, είχε την ευαισθησία να πάρει την πρωτοβουλία συλλογής τροφίμων τα οποία και δώρισε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λέσβου. Με την σειρά μας, παραδώσαμε τα τρόφιμα αυτά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Πλωμαρίου, το οποίο είχε αιτηθεί τη στήριξή μας», δήλωσε σχετικά η Αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλλη.

 

- 15|12|2017 11:46

«Γιατζίδα»

Είναι κάμποσα χρόνια που ένας λαϊκός και εργατικός άνθρωπος, με λίγα γράμματα, αλλά με ταλέντο και μεράκι, εκδίδει μόνος του μια σατιρική εφημεριδούλα σε ντοπιολαλιά. Η έκδοση είναι μηνιαία, ο εκδότης, εκτυπωτής και συγγραφέας ο Πλακαδιανός Στρατής Δεδέκης του Βλάση και της Σοφίας. Έχω γράψει και άλλη φορά για τη «Γιατζίδα» του Στρατή και ανελλιπώς μού τη φέρνει και ανελλιπώς τη διαβάζω. Σήμερα θα σας δώσω ένα μικρό δείγμα της εφημεριδούλας για να θαυμάσετε το ταλέντο και το πολιτικό ένστικτο.

 

«Τα πλεονάσματα»

 

Δίχους φάμπρικες να δλέψιν

χουρίς μιροκάματα

γι υπουργοί μας στα Ταμεία

έχιν πλεουνάσματα.

 

Λεν ότι θα δώσιν δόρου

στ’ αδύναμα στρώματα

τσ’ αντιδρά γι αντιπολίτιφς

τσι τα μικρά τα κόμματα.

 

Η ΝουΔου βρήκε για του δόρου

χίλια δυο προυσκόμματα

γιατί δεν παραδίχωντι

τ’ Τσίπρα τα καμώματα.

 

Κάποιοι είπαν ότι είνι

αυτά ψιφτουμπαλώματα

αλλά να ψαρέψιν ψήφους

μοιάζιν για δουλώματα.

 

Απαντέχουμε να δούμι

μεσ’ ούλα τα ψέματα

νάνι χαρτζιλίκ του δόρου

για ψιφτουχαδέματα.

 

Διόρθωση εσφαλμένου

Πριν δυο τρεις εβδομάδες έγινε ένα σοβαρό, κατά τη γνώμη μου, λάθος σε βάρος της κ. Γεννηματά. Σήμερα επαναφέρω το σχόλιο στη σωστή του διάσταση.

«Πολιτικές σκέψεις: Ανήκω στο 35% των ψηφοφόρων της προπερασμένης Κυριακής όπου η προτίμησή μου σε υποψήφιο έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Θεωρώ ότι η επιτυχία της πρώτης Κυριακής με τις 211.191 ψήφους έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των Πασόκων, που είχαν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέκαμψαν στη βάση τους. Η νέα αρχηγός της Κεντροαριστεράς κ. Γεννηματά εκλέχτηκε από τη βάση από 211.191 ψηφοφόρους, ενώ ο κ. Τσίπρας με 850 ψήφους από τους 1.200 κομματικούς συνέδρους. Έχει μεγάλη διαφορά».

 

Ο Καλαβρύτων ζήτησε συγγνώμη

Γνωστός ανά την Ελλάδα και όχι μόνο είναι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, κατά κόσμον Λενής, πρώην χωροφύλακας και πνευματικός ποιμενάρχης των Σωμάτων Ασφαλείας. Αντικατέστησε σε φανατισμό τον πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη και τον υπερέβαλε σε εξαλλοσύνη. Ο Φλωρίνης καταριόταν τις γυναίκες που κάνουν κοινά θαλάσσια λουτρά με τους άνδρες να πάθουν καρκίνο της μήτρας…

Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος ανακοίνωσε σε κήρυγμα εντός του Ναού ότι όσοι δεν νηστεύουν το κρέας Τετάρτη και Παρασκευή να πάθουν καρκίνο του στομάχου… Καταράστηκε τον τέως υπουργό Παιδείας κ. Φίλη να ξεραθεί το χέρι του και να πάθει καρκίνο γιατί υπέγραψε την αλλαγή διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών… Και άλλα παρόμοια ων ουκ έστιν αριθμός.

Αυτός ο φανατικός και ανυποχώρητος ζηλωτής ζήτησε δημόσια συγγνώμη απ’ όποιον κατά καιρούς πίκρανε, αδίκησε ή στενοχώρησε. Ο Θεός ας τον κρίνει κατά τα έργα του. Προσωπικά τέτοιους φανατικούς ζηλωτές δεν τους φιλώ το χέρι ούτε τους συγχωρώ.

 

«Οι εχθροί του λαού»

Ο κ. Σημίτης, Στουρνάρας, Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες, οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζονται κατά το Σύριζα «εχθροί του λαού». Πλησιάζει ο καιρός που θα εγκαταλείψουν την εξουσία και τότε θα βγουν στη φόρα όλα τα πολιτικά και ηθικά ανομήματα που καλά κρατούν κρυμμένα και τότε θα δούμε ποιοι είναι οι «εχθροί του λαού».

 

Οι τζιχαντιστές της Βοσνίας

Οι τζιχαντιστές στη Βοσνία πληρώνουν 400 ευρώ τον μήνα στις γυναίκες για να κυκλοφορούν με μπούργκα και 200 ευρώ για να κυκλοφορούν με μαντίλα. Τα χρήματα τα πληρώνουν χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Ο θρησκευτικός φανατισμός ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει περισσότερα ανθρώπινα θύματα απ’ τον πολιτικό φανατισμό.

 

Τα «παιδιά» της 17ης Νοέμβρη

Τι να γίνονται άραγε τα «παιδιά» της 17 Νοέμβρη; Στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται οι Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας, Κωστάρης. Στις αγροτικές φυλακές βρίσκεται ο Τζωρτζάτος. Ο Χριστόδουλος Ξηρός στις φυλακές Θεσσαλονίκης και ο Σάββας Ξηρός στο Νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Καταδικάστηκαν για 23 φόνους και άλλες παράνομες πράξεις δεκατέσσερις (14). Οι οκτώ (8) έχουν αποφυλακιστεί.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 15|12|2017 11:35

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσε χθες ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή την γνωστή καθυστέρηση υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων περί μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων κατοίκων της Λέσβου. Ο κ. Αθανασίου στην ερώτησή του, αφού εξηγεί διεξοδικά (σ.σ. όπως το έπραξε χθες και η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ) για το τι έγινε, αλλά κυρίως δεν έγινε στην μετά σεισμόν εποχή από μέρους της κυβέρνησης προς τους σεισμοπαθείς, ζητά να μάθει το… αυτονόητο: αν σκοπεύει εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της! 

 «Έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, οι κάτοικοι της Λέσβου ακόμη περιμένουν να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις σας για τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών και συγκεκριμένα των κατοίκων του χωριού Βρίσα που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. Ύστερα από τις εκδοθείσες ΠΟΛ 1091/2017 και ΠΟΛ 1092/2017, μετά την κήρυξη της περιοχής μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι 12/12/2017, με τις οποίες παρατάθηκαν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων μέχρι 29/9/2017 και οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων χρεών των φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και οντοτήτων μέχρι 12/12/2017 και ύστερα από την 8460/04-12-2017 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παράταση κήρυξης της περιοχής μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως και 12 Μαρτίου 2018, όφειλε το Υπουργείο σας να έχει ήδη εκδώσει τις νέες ΠΟΛ με τις νέες παρατάσεις», γράφει στην ερώτησή του ο κ. Αθανασίου ζητώντας μία απάντηση και για το αν αναρωτήθηκε ποτέ η κυβέρνηση για το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας υπό το φόβο κυρώσεων και προστίμων στο οποίο ζουν οι σεισμόπληκτοι της Λέσβου. 

«Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνουν οι σεισμόπληκτοι»;

«Το έκτακτο βοήθημα για την άμεση αρωγή, ποσό 586,94€, το οποίο δεν έχει καταβληθεί στο σύνολο των δικαιούχων μέχρι σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Αναρωτηθήκατε πως αυτοί οι άνθρωποι διαβιούν τους έξι τελευταίους μήνες; Πολλοί πληγέντες αδυνατούν να λάβουν το επίδομα ενοικίου ή συγκατοίκησης με το αιτιολογικό πως διαθέτουν εξοχική κατοικία. Αναρωτηθήκατε για την καταλληλότητα των συγκεκριμένων κτιρίων να φιλοξενήσουν οικογένειες, χωρίς θέρμανση και την απαραίτητη οικοσυκευή, κατά τους χειμερινούς μήνες; Τα χαρακτηρισμένα κόκκινα κτήρια δεν έχουν κατεδαφιστεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων, ιδίως της Βρίσας, καθώς δεν έχει δοθεί η επιδότηση κατεδάφισης. Αναρωτηθήκατε αν οι πληγέντες είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδα αυτά; Τέλος, δεν έχει χορηγηθεί το επίδομα για αντικατάσταση οικοσκευής. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ: Προτίθεσθε να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας για τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών»; 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 15|12|2017 11:35

Επί τέσσερις ώρες πραγματοποίησαν έξω από την είσοδο της Αστυνομίας καθιστική διαμαρτυρία τέσσερις Αφγανές το απόγευμα της Δευτέρας, ζητώντας την απελευθέρωση του Χεσάμ Χουσεϊν, κρατούμενου πρόσφυγα. Οι ίδιες συμμετέχουν και στην κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπλήρωσε χτες 17 μέρες, ενώ η υπόθεση τείνει να έρθει σε αδιέξοδο, καθώς δεν έχει βγει άκρη με τις δύο πλευρές, ενώ οι ίδιες δήλωσαν στο «Ε» ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που τις δόθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κρατούμενος Χουσεϊν συνελήφθη κατά τη διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, όπου δόθηκαν τις πρώτες ημέρες όλα τα στοιχεία των προσφύγων. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχε βγει και μάλιστα σε δεύτερο βαθμό απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου του, και αν και ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί ακόμα, έσπευσε να τον συλλάβει, σύμφωνα με τις γυναίκες.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως οι ίδιες δεν το βάζουν κάτω και μιλούν με σκληρά λόγια για το πώς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς την οραματίζονταν. Έμειναν σχεδόν ένα μήνα στην πλατεία Σαπφούς και μετά την εκκένωση για τρεις μέρες φιλοξενήθηκαν στο ΠΙΚΠΑ και στη συνέχεια κατέλαβαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκτοτε η εν λόγω διαμαρτυρία «ακούγεται» όλο και λιγότερο, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τη χαρακτηρίζουν ως τυχοδιωκτική ενέργεια. «Πάντως ούτε στην πλατεία Σαπφούς ήρθαν να μας βρουν όταν για μέρες διαμαρτυρόμασταν. Στις συναντήσεις που κάναμε όταν πηγαίναμε να μιλήσουμε μας διέκοπταν και μετά ήθελαν να αποφασίσουν για μας χωρίς να ερωτηθούμε. Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν φταίξαμε σε τίποτα για να μας πάνε στη Μόρια» εξηγούν στην εφημερίδα μας

Τέσσερις αδερφές

Πρόκειται για τέσσερις αδερφές, λοιπόν που έχουν έρθει με τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους στη Λέσβο, με καταγωγή από το Αφγανιστάν. Η Καρίμα είναι 17 ετών, η Σαφιγκέ 21, η Ελάι 16 και η Αντέλε 15. «Είμαστε από το Αφγανιστάν, δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θέλουμε τη φυλακή σας στη Μόρια, αλλά την αγκαλιά σας», μας λένε. Αν και μπορούν να μιλούν για ώρες για το μακρινό τους ταξίδι και πόσα εμπόδια συνάντησαν στο δρόμο τους, ο τόνος της φωνής τους υψώνεται αμέσως όταν μιλούν για το κέντρο της Μόριας: «Είναι φυλακή, δεν γίνεται με 17 τουαλέτες να μένουν έξι και εφτά χιλιάδες άνθρωποι. Μείναμε εκεί και ξέρουμε πώς είναι. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την τουαλέτα από τη ντουζιέρα. Το νερό είναι παγωμένο και κόβεται, τα μωρά κρυώνουν, οι γιατροί είναι ελάχιστοι και δίνουν μόνο κάτι παυσίπονα, όσες φορές κι αν πας. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί».

Αχ… Ευρώπη

Μα καλά, τους ρωτάμε, τόσο μεγάλο ταξίδι και αυτό που σας ενόχλησε πιο πολύ ήταν η Μόρια; «Ναι» απαντούν κατηγορηματικά. «Δεν είναι απλώς η Μόρια είναι η Ευρώπη. Στο Αφγανιστάν και στο Ιράν που έχει δικτατορία ποτέ κανένας αστυνομικός δεν μου είπε “fuck you” ή “go to your country”. Ποτέ! Και ήρθα στην Ευρώπη, εδώ στη Λέσβο για να το δω αυτό. Από μικρές μεγαλώσαμε με το όραμα της Ευρώπης, εκεί που γεννήθηκε η δημοκρατία λέγαμε. Τελικά μόνο ρούχα και μόδα είναι Ευρώπη…» προσθέτουν.

Και καταλήγουν: «Ξέρουμε πια πολύ καλά ότι η Ευρώπη δεν θέλει τους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής, δεν θέλει να τους βλέπει, μας θεωρούν περιττούς. Ε, λοιπόν, τότε σταματήστε να συμμετέχετε στους βομβαρδισμούς και στους πολέμους στις χώρες μας κι εμείς δεν θα πατήσουμε ποτέ στην Ευρώπη.»

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top