FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|12|2017 17:54

Η πολυσυζητημένη παράσταση «Ο πατέρας του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και σε ερμηνεία του συντοπίτη μας καταξιωμένου ηθοποιού Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Ο «Πατέρας του Άμλετ» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς. Για το έργο, αλλά και για την κατάσταση στη Λέσβο μιλά σήμερα εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα μας.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Επανέρχεστε στη Μυτιλήνη. Τι είναι αυτό που σας φέρνει κάθε φορά;

«Η κάθε μου επιστροφή στη Μυτιλήνη είναι για μένα ένα ταξίδι στη μοναδική μου πατρίδα, στα παιδικά μου χρόνια! Όλη μου η περιουσία η αγάπη ετούτη! Βέβαια κάθε φορά που επιστρέφω με μια δουλειά μου έχω πάντα ένα τρακ και ένα άγχος μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού! Θέλω να αρέσει στους φίλους μου αυτό που κάνω, περιμένω πάντα με αγωνία τα λόγια τους μετά την παράσταση! Όταν ανοίγει η αυλαία και βλέπω τους πατριώτες μου από κάτω (και κάθε φορά είναι πολλοί, και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου), αισθάνομαι μια βαθιά συγκίνηση... παίζω κι είναι πάντα όλοι μου οι φευγάτοι κάτω... η μάνα μου, οι γιαγιάδες μου, ο παππούς μου, όλοι παρόντες!»

 

Τι σκέφτεστε για την κατάσταση στο νησί μας;

«Το νησί μας πάντα ήταν ένα νησί ξεχασμένο από το κράτος, όποιος κι αν ήταν πάνω! Υπήρχαν βέβαια πάντα κάποιοι που ματώνοντας πάλευαν για να τη στηρίξουν. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τον Σηφουνάκη, που διέσωσε με τις ενέργειες του και τις αποφάσεις του το μοναδικό χρώμα της Μυτιλήνης με τα ανεπανάληπτα αρχοντικά της, τα ελαιοτριβεία και τα σαπωνοποιία της κ.λπ. Σήμερα η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο! Το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού με τις “ατέλειωτες στρατιές των προσφύγων και των πεινασμένων” (φράση από τον “Πατέρα του Άμλετ”) έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση! Είμαι υπερήφανος πάντως που μέσα σ´ αυτό το σκοτάδι οι περισσότεροι πατριώτες μου δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του “ανθρώπου” και συμπαραστέκονται σ’ όλους αυτούς τους άμοιρους! Δείχνουν στην πολιτεία αλλά και στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο το δρόμο για την ανθρωπιά! Η κεντρική εξουσία πρέπει να σταθεί δίπλα τους έστω και αργά και να στηρίξει το νησί με κάθε τρόπο!»

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον «Πατέρα του Άμλετ»;

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο λογοτεχνικό κείμενο. Σταθήκαμε πολύ τυχεροί που το είχαμε “ζεστό” στα χέρια μας, μόλις ολοκληρώθηκε δηλαδή η συγγραφή του από τον Μάνο Ελευθερίου… Ο Μάνος αναζητούσε το θεατρικό του ανέβασμα. Εμείς την ευκαιρία να φέρουμε στη σκηνή Λόγο σημαντικό, μεστό, γεμάτο ποίηση και δραματική ένταση. Νομίζω πως έχουμε να κάνουμε με έναν ποιητικό μονόλογο, όπου ο Ελευθερίου μιλά εφ’ όλης της ύλης, έχοντας ως αφετηρία και έμπνευσή του το σαιξπηρικό ήρωα, που έμεινε στο κλασικό κείμενο του Άμλετ σχεδόν βουβός. Είναι ένας θεατρικός μονόλογος που πιστεύω πως θα βρει τη θέση που του αξίζει στο δραματολόγιό μας πολύ σύντομα. Είμαι πολύ περήφανος που μου έτυχε να πρωταγωνιστώ στο πρώτο του ανέβασμα».

 

Σας δυσκόλεψε ο ρόλος;

«Το συγκεκριμένο κείμενο απαιτούσε από μένα να προσαρμόσω όχι μόνο την εικόνα μου, αλλά και να ανακαλύψω νέους τρόπους έκφρασης και δραματικής υπόστασης. Ήταν μια πρόκληση σε όλα τα επίπεδα. Το σώμα, η φωνή, η συγκέντρωση, η σχέση με το κοινό - όλα πρέπει να επιστρατευτούν στο έπακρο για να επιτευχθεί η ενσάρκωσή του ρόλου. Όλες τις δυσκολίες τις αντιμετώπισα μαζί με το Θοδωρή Γκόνη, το σκηνοθέτη της παράστασης, τον ίδιο το Μάνο Ελευθερίου, αλλά και το σκηνογράφο Ανδρέα Γεωργιάδη που βοήθησαν ώστε ο ρόλος να αποκτήσει σκηνική οντότητα.

Κάθε μονόλογος έχει περισσεύματα δυσκολιών, αλλά εκεί βρίσκεται και η μαγεία της επαφής του ηθοποιού και με το κείμενο και την παράσταση. Είναι μια δοκιμασία για τον ηθοποιό που πρέπει να συγκεντρώσει όλες του τις δυνάμεις, τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στην κατοχή του, προκειμένου να κρατήσει το ενδιαφέρον και την προσήλωση του κοινού αμείωτα για μία ώρα και μόνος του. Αλλά είναι και μεγάλη νίκη και γνώση όταν το κατορθώνει…».

Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Πώς το καταφέρνουν κατά τη γνώμη σας;

«Ο Μάνος Ελευθερίου ξέρει τον Άμλετ από στήθους. Μελετάει χρόνια τώρα το σαιξπηρικό κείμενο, τις μεταφράσεις και τις αποδόσεις του στα ελληνικά. Ήταν ένα εγχείρημα η συγγραφή του, στον κατάλληλο χρόνο ωρίμανσής του. Ήξερε τι ήθελε να πει με λίγα λόγια προσεγγίζοντας τον ήρωα και εμφυσώντας του ζωή με τη γραφή του. Μιλάει όπως είπα και στην αρχή εφ’ όλης της ύλης ισορροπώντας το διαχρονικό με το επίκαιρο, ώστε να μας αφορά ο λόγος του και ο ήρωας να είναι οικείος. Μιλάει για τον θάνατο, την εξουσία, τη σχέση πατέρα γιου, το μετά τη ζωή, για την ίδια τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της - είναι ένα κείμενο που διασχίζει το χρόνο, τόσο σημερινό όσο και κλασικό. Ο Γκόνης προσέγγισε το Λόγο του Ελευθερίου με σεβασμό, ταπεινότητα και τον διαχειρίστηκε ήσυχα αφήνοντάς τον να αναπνέει. Αυτές τις ανάσες προσπαθώ να μεταφέρω στη σκηνή δίνοντας όλο μου το καλλιτεχνικό είναι…».

 

Μπορούν να «αντέξουν» οι θεατές ένα τέτοιο έργο;

«Ναι, απόλυτα. Δεν έχει δυσκολίες κατανόησης το κείμενο, παρότι ποιητικό και γεμάτο αναφορές… Απαιτεί την προσοχή του κοινού αλλά του χαρίζει παράλληλα ευφρόσυνες στιγμές συγκίνησης, ανάτασης και λύτρωσης. Δεν γράφονται συχνά τέτοια κείμενα. Οφείλουμε να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες γιατί μόνο μέσα από τέτοια κείμενα δικαιώνεται το καλλιτεχνικό μας αίτημα».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|12|2017 17:53

Συμβάλλοντας στο σχετικά νέο γνωστικό αντικείμενο της περιβαλλοντικής ιστορίας και στον ευρύτερο κύκλο του οικολογικού προβληματισμού, το βιβλίο «Η ανθρώπινη ιστορία των σκύλων» του Ιωσήφ Α. Μποτετζάγια, προέδρου του Φιλοζωικού Συλλόγου «Κιβωτός» της Μυτιλήνης, παρουσιάζει τη σχέση του ανθρώπου με το σκύλο σε ιστορικό πλαίσιο. Είναι οργανωμένο σε επτά θεματικά κεφάλαια, καθένα από τα οποία εξετάζει, από μία ορισμένη άποψη, πώς χρησιμοποιήθηκαν ή τι ρόλο έπαιξαν τα σκυλιά κατά τη διάρκεια της ιστορίας: Εξημέρωση - Κυνήγι - Πόλεμος - Θάνατος - Υγεία - Θρησκεία - Νόμος - Κατοικίδια.

Ο ίδιος αναφέρει: «Το δάκρυ του επικού ήρωα για το πιστό του σκυλί είναι μια δίκαιη επικήδεια τιμή. Μετά τον Οδυσσέα, βασιλείς, αυτοκράτορες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, “λοιπές διασημότητες” και εκατομμύρια καθημερινοί άνθρωποι έχυσαν αντίστοιχα δάκρυα πόνου για το χαμό των αγαπημένων τους σκύλων… Για χιλιάδες χρόνια πορευτήκαμε πάνω στη γη, μαζί στη ζωή και στο θάνατο, με τους τετράποδους συντρόφους μας, οι οποίοι ποτέ δεν μας «ζύγισαν» βάσει του χρώματος, της ομορφιάς, του πλούτου, της φυλής, της θρησκείας, των πολιτικών μας πιστεύω. Γι’ αυτούς ήμασταν πάντοτε, απλά και μόνο, οι “άνθρωποί τους”. Αυτό το βιβλίο είναι μια σύντομη ιστορία της κοινής μας πορείας».

Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στην περιβαλλοντική πολιτική και κοινωνιολογία, καθώς και στην περιβαλλοντική ιστορία, όπου και οι εξής δημοσιεύσεις: Η Ιδέα της Φύσης: απόψεις για το περιβάλλον από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, Κριτική (2010), «H Φύση στο Δικαστήριο», στο Α. Λυδάκη & Γ. Μπασκόζος (επιμ.), Περί Ζώων - Με λογική και συναίσθημα, Ψυχογιός (2011), και, μαζί με τον Σ. Κουρουζίδη, «Η εμφάνιση και η ανάπτυξη του ελληνικού περιβαλλοντικού κινήματος», στο Χλ. Βλασσοπούλου & Γ. Λιαρίκου (επιμ.), Περιβαλλοντική Ιστορία, Πεδίο (2011).

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 13|12|2017 17:08

Ενα «παράθυρο» από την Τουρκία για την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, προκειμένου να εξετάζεται εκεί το αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να καταρρίπτεται η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, φαίνεται πως ανοίγει, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», πρόκειται για ένα αίτημα που η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «είναι πολύ πιθανόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να άνοιξε ένα παράθυρο στο αίτημα που είχαμε υποβάλει πέντε φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούμε να μεταφέρουμε σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα ανθρώπους, χωρίς να χάνονται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και αν πάρουν άσυλο να μείνουν Ελλάδα, αν όχι να επιστραφούν στην Τουρκία».

Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά «να δούμε αν αυτό μπορεί να πάρει μια νομοτεχνική μορφή».

Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη «σύντμηση των διαδικασιών του ασύλου», αλλά «χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», κάτι που μελετάνε «αυτή τη στιγμή πάρα πολύ σοβαροί νομικοί» και ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «θα την έχουμε σύντομα».

Ο υπουργός κατηγόρησε τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου για «υποκρισία», καθώς «δεν υπάρχει τίποτα που να μην ήξεραν» και αναρωτήθηκε «από πότε στη δημοκρατία μας, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε ήδη υπάρχον και νόμιμο camp της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει να συμφωνεί το δημοτικό συμβούλιο;».

Επίσης, επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης, από τον Σεπτέμβριο του 2016 που απορρίφθηκε από τους δημάρχους, είναι να υπάρχουν «παραπάνω θέσεις φιλοξενίας και καλές θέσεις φιλοξενίας, ώστε να λειτουργεί πιο γρήγορα το άσυλο».

Ο κ. Μουζάλας έκανε, επίσης, λόγο για «διαστρέβλωση της συνέντευξης στο Spiegel», καθώς «λέγεται ένα ψέμα ότι εγώ είπα ότι μπορεί να έχουμε νεκρούς στη Μόρια». Όπως πρόσθεσε, «εμείς παλεύουμε και παλεύουμε συνεχώς να μην έχουμε νεκρούς και να κάνουμε όσο γίνεται τις συνθήκες καλύτερες. Έχουμε εναντίον μας τη ροή, που είναι ένας παράγοντας αστάθμητος, δεν εξαρτάται από εμάς».

Τέλος, σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Μουζάλας την χαρακτήρισε ως «βόμβα στην ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέγοντας επιπλέον, ότι η συγκεκριμένη πρόταση «πρέπει να μας ανησυχεί σαν χώρα και σαν Ευρώπη και πρέπει να μας ανησυχεί πάρα πολύ».

Ο υπουργός διέκρινε και ένα «γενικότερο κλίμα σκλήρυνσης της ΕΕ απέναντι στα ζητήματα που αφορούν στο προσφυγικό και μεταναστευτικό».

Κατηγορία Αγρότες
- 13|12|2017 16:57

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει τους βιοκαλλιεργητές της Λέσβου και της Λήμνου, που είναι ενταγμένοι στη δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία-5ετία», ότι σήμερα Τετάρτη θα αναρτηθούν στον Πίνακα Ανακοινώσεων της Υπηρεσίας (Καραντώνη 2, Μυτιλήνη) για το έτος εφαρμογής 2016 οι αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις της 1ης πληρωμής.

Οι δικαιούχοι είναι 779 με συνολικό ποσό πληρωμής 2.326.555,42 ευρώ και οι απορριπτόμενοι 189 με αναλυτικά τους λόγους απόρριψης. Επίσης, οι καταστάσεις θα αναρτηθούν στους πίνακες ανακοινώσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής και του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου. Οι καταστάσεις έχουν αποσταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και την πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων. Επί των αναρτημένων αναλυτικών καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης.

 

Κατηγορία Εργασία
- 13|12|2017 15:50

Η Εκτελεστική Γραμματεία του νομαρχιακού τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση αύριο Πέμπτη και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά σε αυτήν με απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα Κεντρικά Λύκεια. Στην ίδια συγκέντρωση καλεί και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Σαπφούς.

Η απεργία της 14ης του Δεκέμβρη είναι Πανελλαδική - Πανεργατική (ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ) και συμμετέχουν σε αυτήν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. «Ο αγώνας για να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ΤΩΡΑ περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Και αυτό γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), φέρνει για ψήφιση στη Βουλή έναν προϋπολογισμό λιτότητας, δυσβάσταχτης φορολόγησης, όπου για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν τα βάρη των δημοσίων εσόδων», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση, για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να τους παραπλανήσει, ανακοινώνοντας μέρισμα 700.000.000 ευρώ, τη στιγμή που έχει αποφασίσει και υλοποιεί με το 3ο και το 4ο μνημόνιο μέτρα 17 δις ευρώ. Ήδη, πέρα από τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2018 (κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων κτλ) έχει ψηφίσει με τον Ν. 4442/2017 (τέταρτο μνημόνιο) τη μείωση του αφορολόγητου από 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται αφαίμαξη ενός μισθού ετησίως και με τον Ν.4387/2016 περικόπτει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους».

 

Οι γιατροί

Με τη συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 14 Δεκεμβρίου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου απαιτεί: «Νέα κλαδική συμφωνία με 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Κατάργηση του νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε και την επαναφορά τους στα επίπεδα προ κρίσης και μνημονίων. Πληρωμή των οφειλόμενων εφημεριών του 2012. Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο Βοστάνειο και την Π.Φ.Υ. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κτλ), σύμφωνα με τις ανάγκες. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της δημόσιας περίθαλψης. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών για την ειδικότητα. Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων. Άμεσες λύσεις στα προβλήματα λειτουργίας του Βοστανείου, της Μ.Υ. και των Κ.Υ. Να σταματήσει η διαδικασία αξιολόγησης των κλινικών με στόχο τη συρρίκνωση του Ε.Σ.Υ. Αγωνιζόμαστε για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας».

 

Το Εργατικό Κέντρο

«Τα νέα μέτρα που θα έρθουν με το πολυαναμενόμενο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης αλλά και όλα τα παλιά που η συγκυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ εφαρμόζει θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών. Η νέα φοροληστεία, σε συνδυασμό και με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα των νησιών μας, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα “κόκκινα” δάνεια στις τράπεζες, οι νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές είναι ο βασικός άξονας της νέας επίθεσης που εξαπολύεται. Προχωρώντας ακάθεκτα η κυβέρνηση και θέλοντας να ικανοποιήσει στο ακέραιο τις ορέξεις των καπιταλιστών ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το χτύπημα της οργάνωσης των αγώνων μας, με το χτύπημα που προσπαθεί να επιφέρει στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση, στη δράση και οργάνωση των εργαζομένων. Τα νέα αυτά βάρβαρα μέτρα πάνε χέρι - χέρι και με την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι στις εργατικές κινητοποιήσεις. Επιστρατεύουν κάθε μέσο ώστε να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μεγαλοεργοδοτών», αναφέρει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

 

Κατηγορία Διαδρομές
- 13|12|2017 15:00

 

 

Πόσα λοιπόν τζαμιά έχει η Πέργαμος; Αρκετά για να γεμίζουν τον ουρανό με τους μιναρέδες τους! Το Κουρσουνλού Τζαμί, από το Κουρσούν, με τον μολυβδοσκέπαστο θόλο, του 1439, το μεγάλο Γενί Τζαμί, το Ασάρ Τζαμί, το Κουλαξίζ Τζαμί, το Σεμερτζιλέ Τζαμί, το Αλτιν Μετζήτ Τζαμί, το Ουζικίμ Τζαμί, το Γιακίμ Τζαμί, το Ιτζηλή Μετζίτ Τζαμί, το Οσμανλάρ Τζαμί (Τσολίσος), αρκετά με ωραίους μιναρέδες και υπέροχο εσωτερικό διάκοσμο! Γυρίζουμε στην αγορά, μέσα στα σοκάκια, τα μαγαζάκια, τις τάβλες και τον θόρυβο! Αυτά ανήκουν στον 19ο αι, αφού μια πυρκαγιά του 1853 κατέκαψε το κέντρο της. Πού να απαριθμήσεις τι υπήρχε εδώ! Μπακιρτζίδικα, Κετσετζήδικα, Τσεσμετζήδικα (παπούτσια), Γαλετζάδικα (τσόκαρα), Σαράτσικα, Παπλωματίδικα, Κουγιουμτζίδικα (αργυροχρυσοχοεία),Φαναρτζήδικα, Αμπατζίδικα, Λεμπλεμπητζίδικα (στραγαλάδικα), Μπιτσακτσίδικα (Μαχαιράδικα), Ναλμπάντικα (πεταλωτήρια), χαλβατζίδικα, παπλωματίδικα, αχτάρικα (μπαχαρικά) και άλλα τόσα επαγγέλματα που τα βλέπουμε σε ελληνικά επίθετα τώρα!

Υπήρχε η λαχαναγορά (μπαχτσαβάν παζάρ), η Λόντζα (σιταγορά), τα εμπορικά του βαμβακιού, των δερμάτων και του μαλλιού στο Παμπούκ Χάνι και τόσα άλλα που περιγράφει στα Περγαμηνά του ο Τσολίσος, ενώ εμείς απλά περάσαμε αιώνες ιστορίας, ανάμεσα στην υπέροχη λεπτομέρεια του σήμερα, σε πλατανόφυτες πλατείες και διαλαλήματα σε μια άγνωστη, αλλά τόσο οικεία γλώσσα. Εκεί χαμηλά, στον κεντρικό δρόμο, μια υπέροχη μαρμάρινη, πολύκρουνη βρύση, με ανάγλυφο διάκοσμο, ήταν κτίσμα των Εβραίων της πόλης. Το παμπάλαιο Τας Χάνι, χτισμένο σε κάποιο αρχαίο κτήριο, με ισόδομο πανάρχαιο τον τοίχο και ολόκληρα στημένα αρχιτεκτονικά μέλη, δείχνει την αξία αυτών των κτισμάτων, με τις εσωτερικές αυλές, τα ξενοδοχεία ζώων και ανθρώπων, που κατέβαιναν στις πόλεις. Και αυτήν την πόλη, που θα μπούμε πια στα αρχαία σημαντικότατα χνάρια της, στολίζει ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο!

 

Το σημερινό Μπαχτσαβάν Παζάρ…

 

υπέροχα κτήρια…

 

σε στεγασμένα μαγαζιά…

 

βρύσες χωρίς νερό…

 

αλλά και το υπέροχο μαρμάρινο κτίσμα…

 

της εβραϊκής κρήνης…

 

το μεγάλο Τας Χάνι…

 

με αρχαίους τοίχους…

 

και αρχαίες κολόνες…

 

μαζί με το τεράστιο πολιτιστικό κέντρο.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 13|12|2017 14:44

Οργή στον κτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου μετά το σφράγισμα και του σφαγείου Μανταμάδου

Με επιστολή τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και οι αγροτικοί σύλλογοι Μανταμάδου, Κάπης και Αργένου αλλά  και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Συκαμιάς, Αργένου, ζητούν να επιτραπεί η σφαγή για όλα τα έτοιμα αρνιά σε Μανταμάδο και Αγιά Παρασκευή άμεσα με κάθε τρόπο και να ανοίξει το Δημοτικό Σφαγείο Μανταμάδου, για να γίνουν οι σφαγές με ασφάλεια.

 «Αυτή την στιγμή οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, αφού δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν τα ζώα για να σφαγούν, ενώ το δημοτικό σφαγείου Μανταμάδου είναι κλειστό. Τα αρνιά σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων κοντεύουν να γίνουν μεγαλύτερα από τα πρόβατα. Ενώ είναι ήδη χρεωμένοι, η καραντίνα μπαίνει θηλιά στο λαιμό, αφού δεν μπορούν να πάρουν γάλα άρα δεν έχουν καθόλου έσοδα. Αυτοί που είναι εκτός ακτίνας και έσφαξαν τα αρνιά τους, οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν ήδη κοντά ένα μήνα παραγωγή γάλακτος. Ποτέ κανένα δελτίο τύπου της κτηνιατρικής υπηρεσίας δεν έλεγε, ότι θα επιτραπεί σφαγή σε 42 ημέρες από το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς. Όλα έλεγαν για 21 ημέρες. Όλα δείχνουν πως κάποιος παίζει με τον πόνο των κτηνοτρόφων. Θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση αν οι κτηνοτρόφοι ήξεραν από την αρχή τι πρέπει να κάνουν», γράφει η οργισμένη ανακοίνωση των κτηνοτρόφων, κάνοντας λόγο και για «εμπαιγμό» για το αν θα σφαγιαστούν ή όχι αρνιά.  «Τελευταίες μέρες ενώ έλεγαν παντού ότι θα αρχίσει να σφάζει, ξαφνικά έκλεισε εντελώς το μοναδικό δημοτικό σφαγείο του νησιού. Η ευθύνη έχει γίνει μπαλάκι και την πετάει η μια υπηρεσία στην άλλη. Εδώ και καιρό στην πίεση από τις κινητοποιήσεις μας να δώσουν απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα, κανείς δεν ξέρει τίποτα. Κανείς δεν έχει αρμοδιότητα για τίποτα. Να απαντήσει κάθε αρμόδιος. Επιτέλους θέλουν να παράγουμε ή θέλουν να μας ρίξουν στον Καιάδα; Γιατί όλα αυτά εκεί μας οδηγούν».

Οι απαιτήσεις

Σε ότι αφορά στις απαιτήσεις τους, οι κτηνοτρόφοι ζητούν:

 • Να επιτραπεί η σφαγή για όλα τα έτοιμα αρνιά σε Μανταμάδο και Αγιά Παρασκευή.
 • Να ανοίξει το Δημοτικό Σφαγείο Μανταμάδου, για να γίνουν οι σφαγές άμεσα και με ασφάλεια.
 • Άμεση θεσμοθέτηση κατωτέρων εγγυημένων τιμών και άμεση απορρόφηση των προϊόντων ( αρνί και γάλα ).
 • Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων, που τα ζώα τους θανατώθηκαν, ή απεβίωσαν από την αρρώστια Η αποζημίωσή τους να λογισθεί ως πλήρη παραγωγική μονάδα, για όλο το χρονικό διάστημα, μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
 • Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κλπ. τουλάχιστον για τρία χρόνια.
 • Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των κτηνιατρείων, για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.(Προβλέπονται 13 κτηνίατροι και υπηρετούν μόνο 4 για 450.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή.)
 • Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά, για την αντιμετώπιση του ιού, σε όλες τις εκτροφές.
 • Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού, τουριστών, επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων.
 • Επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές, μέχρι τη λήξη της καραντίνας.
 • Πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο.
 • Έλεγχος των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί.
 • Άμεσα δημιουργία και λειτουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων, (αποτεφρωτήρας) ,στο νησί με ευθύνη του κράτους.
 • Να σταματήσουν άμεσα οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 • Να σταματήσει άμεσα το κυνήγι στις περιοχές που έχουν πληγεί από την ευλογιά.
 • Να γίνεται σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης και πανικού.»

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 13|12|2017 13:42

Εν τω μεταξύ ευθεία επίθεση στο δήμαρχο της Λέσβου Σπύρο Γαληνό, εξαπέλυσε πια και το ίδιο το… Μαξίμου με αφορμή την παρεμπόδιση εκ μέρους του, της εκφόρτωσης των γνωστών οικίσκων. Χρεώνοντάς του ευθέως πως προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί πολιτικά μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» και καλώντας τον να λειτουργήσει όπως αρμόζει στο θεσμικό του ρόλο.

Όπως αναφέρουν από το Μαξίμου: «Αυτοί που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων στα hot spots και για τις συνθήκες φύλαξής των hot spots, δεν είναι δυνατόν να εμποδίζουν την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους εντός των υπαρχουσών δομών. Ούτε είναι δυνατόν να αγνοούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εντός του πλαισίου της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας». Όπως αναφέρουν, «Συγκεκριμένα, από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 5.701 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 3.589 από τη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς». Στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση τονίζει ότι «Ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Γαληνός, λοιπόν, αντί να εκμεταλλεύεται πολιτικά μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, θα ήταν προτιμότερο και πιο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία να λειτουργήσει όπως αρμόζει στο θεσμικό του ρόλο και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται»!

 

 

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 13|12|2017 13:32

Τόσο  ανερυθρίαστα;

Όταν δεν θέλεις να παραδεχθείς λάθη και δικές σου ανεπάρκειες και παραλείψεις , τότε φορτώνεις σε άλλους τις δικές σου ευθύνες , θεωρώντας ότι έτσι θα απαλλαγείς και θα δικαιολογήσεις  την ανεπίτρεπτη κατάσταση  που συμβαίνει. Στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικοί κυβερνητικοί  και κομματικοί παράγοντες  αφήνουν να εννοηθεί ότι το γεγονός ότι στο… και πέντε θυμήθηκαν να ενεργοποιήσουν την εγκύκλιο  για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων της Λέσβου, δεν φταίνε οι κυβερνώντες που το υποσχέθηκαν μετά τον σεισμό του Ιουνίου, αλλά η Ανεξάρτητη  Αρχή Δημοσίων Εσόδων , η ΑΑΔΕ, που έχει βάλει στο …μάτι τη Λέσβο και οι τοπικοί παράγοντες της παραπάνω υπηρεσίας, που οι τοπικοί ιστρούχτορες του κυβερνώντος κόμματος, ελπίζουν να μην εμπλέκονται στο γεγονός ότι ξεχάστηκε η σχετική εγκύκλιος! Οι ισχυρισμοί αυτοί προκαλούν την εύλογη αντίδραση της κοινής γνώμης και της κοινής λογικής , γιατί την ενεργοποίηση της όποιας εγκυκλίου , που καλείται να εφαρμόσει η όποια υπηρεσία , εν προκειμένου η τοπική ΔΟΥ, την εκδίδει η κεντρική διοίκηση με εντολή της κυβέρνησης και όχι η υπηρεσία. Προφανώς  είναι το ευχαριστώ των κυβερνώντων στους υπαλλήλους της εν λόγω υπηρεσίας που σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες  δούλεψαν για να εκκαθαρίσουν δηλώσεις που έγιναν  μετά την παράταση που δόθηκε λόγω σεισμού για να μη χάσουν οι δικαιούχοι το κοινωνικό μέρισμα και επιδοτήσεις. Το γεγονός ότι για άλλη μια φορά έρχονται οι αρμόδιοι  κυβερνητικοί παράγοντες  εκ των υστέρων, την τελευταία στιγμή,  για να κάνουν  αυτά που υποσχέθηκαν και ξέχασαν, προφανώς  δεν είναι  κυβερνητική ευθύνη  η ολιγωρία αυτή, αλλά της υπηρεσίας  η οποία  είναι ο εύκολος στόχος αφού είναι αυτή που μας τα …παίρνει! Τέτοια πολιτική υπευθυνότητα για  λάθη και  παραλείψεις  δεν έχουμε  ξαναδεί και μάλιστα τόσο …ανερυθρίαστα!

Μα.Μ.

 

Αχίλλειος πτέρνα το άσυλο!

 

«Υπάρχουν 15.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να εξετάζουν περισσότερες από λίγες δεκάδες την ημέρα» τόνισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στον ΣΚΑΙ, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. 

«Ό,τι και να γίνει, αν δεν ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, η κατάσταση δε θα βελτιωθεί ποτέ» ξεκαθάρισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον απόηχο της πρότασης Τουσκ για αναθεώρηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων στα κράτη - μέλη της ΕΕ. 

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στα νησιά έχουν μετατραπεί σε κέντρα πολύμηνης διαμονής, ενώ οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών συνεχίζονται, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη ασφυκτική κατάσταση. Οι παραπάνω επισημάνσεις της κ. Καλογήρου δίνουν σε αδρές γραμμές την κατάσταση που υπάρχει στα νησιά και ένα από τα σοβαρά αίτια που κρατούν εγκλωβισμένους τόσους ανθρώπους σ΄αυτά, που δεν είναι άλλο από τη διαδικασία ασύλου που λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να νομοθετήσει για το θέμα ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να μη τρενάρουν τόσο δείχνει ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση κάτι πάει να κινηθεί για να βελτιωθούν τα πράγματα που τα τελευταία δυο χρόνια ήταν στον... αυτόματο  και είχαν αφεθεί στην τύχη και στις βουλές όλων των άλλων πλην της χώρας μας!

Α.Ω.

 

Για το θέατρο

Σχετικά με το έργο «Ο πατέρας του Άμλετ» με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, από την αντιδημαρχία Πολιτισμού επισημαίνεται ότι η μεν παράσταση του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ, η δε παράσταση της Κυριακής στις 7 το απόγευμα.

Η επισήμανση αυτή είναι αναγκαία, αφού από λάθος σε 10 μόνο εισιτήρια που αφορούν την παράσταση της Κυριακής έχει γραφτεί 9 μ.μ. αντί για 7 μ.μ., που είναι το σωστό.

Α.Ω.

 

Αιμοδοσία μέχρι αύριο

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης ξεκίνησε χτες την προγραμματισμένη τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία, που θα συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, ώρες 09:00 π.μ. - 14:00 μ.μ. και 17: 00 μ.μ. - 21: 00 μ.μ., στο Επιμελητήριο.

Ενημερώνουμε τους εθελοντές αιμοδότες ότι, σύμφωνα με την καινούργια οδηγία του Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδoτών, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι εθελοντές αιμοδότες για να αιμοδοτήσουν θα πρέπει να ξέρουν ή να προσκομίσουν το ΑΜΚΑ τους.

Αν.Παζ.

 

Μη γίνει απολογητής των υβριστών του (1)

Η διοργάνωση συλλαλητηρίου, με απαίτηση καλύτερης διαχείρισης του προσφυγικού, ήταν μία αξιέπαινη πολιτική πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, η οποία έτυχε σχεδόν καθολικής υποστήριξης. Με δεδομένο όμως πως δεν έχει πετύχει ως σήμερα (χειροπιαστά καλά) αποτελέσματα, αφού δεν έχει βελτιωθεί έκτοτε η κατάσταση στο προσφυγικό, ούτε και η κυβέρνηση έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης, απαιτείται πλέον μεγάλη προσοχή εκ μέρους του δημάρχου για να μην εξελιχθεί τελικά σε… απολογητή, αυτών που τα τελευταία χρόνια τον λοιδορούν. Το «Ε» και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, εξήρε την γενικότερη στάση του δημάρχου, ειδικά στις πολύ δύσκολες περιόδους του προσφυγικού (2015, 2016) όπου έκλεισε τα αυτιά του στις ακραίες φωνές οι οποίες έβγαιναν ενδεχομένως και από ένα κομμάτι ψηφοφόρων του. Θα είναι κρίμα λοιπόν σήμερα, μπροστά σε ένα αδιέξοδο, που έχει διαμορφώσει σε κάθε περίπτωση αυτή η... φοβερή κυβέρνηση που δεν διστάζει να επιρρίπτει τις ευθύνες της με περίσσιο θράσος όπου βρει για να καλύψει την ανικανότητά της, (ακόμα και στον δήμαρχο που μέχρι πρότινος… αγαπούσε αφού της έβαλε πλάτη), να οδηγήσει τον Σπύρο Γαληνό στο να βρει το… δίκιο του, σε εκείνους που τρία ολόκληρα χρόνια του χρεώνουν την «ισλαμοποίηση» της Λέσβου.

Μη γίνει απολογητής των υβριστών του (2)

Συνεπώς, ο πολιτικός (με τα λάθη του, αλλά και με τα σωστά του στο προσφυγικό) που όταν καυτή... πατάτα του προσφυγικού έκαιγε και η ευαίσθητη κυβέρνηση της Αριστεράς, μιλούσε για πρόσφυγες που λιάζονταν, έπαιρνε (για άλλους καλώς και για άλλους κακώς) την κομβικής πάντως σημασίας απόφαση να ανοίξει τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, δεν μπορεί να κανονίζει σήμερα (μαζί και με κάποιους εκ των υβριστών του) το ποιος θα φιλάει τσίλιες για να μην ξεφορτωθούν τα σπιτάκια που θα αντικαταστήσουν τις σκηνές της Μόριας. Η τοπική κοινωνία απαιτεί από τις τοπικές αρχές να διεκδικήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποσυμφόρησης, όχι άλλο (ηθελημένα ή όχι) νερό στο μύλο της μισαλλοδοξίας.

Μ.ΟΡΦ

 

 Φαίνεται ο Βέρρος δύσκολα «τρώγεται»

Σε σενάρια που τον ήθελαν να παραιτείται, τα οποία βέβαια δεν αποκλείουμε να ισχύουν, ενεπλάκη ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος, με το όνομά του να εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε μία (ακόμη) από τις «εσωτερικές» ίντριγκες της δημοτικής αρχής. Όσοι γνωρίζουν βέβαια τον Ακη Βέρρο, δεν μπορούν να συνδέσουν την ενδεχόμενη παραίτησή του με αντίστοιχες άλλες, μελών της δημοτικής αρχής. Γιατί πολύ απλά, έναν άνθρωπο που έχει καταφέρει να διοικήσει και τον Αιολικό και την ΑΕΛΚ και να μην… τρέχει κάστανο, είναι δύσκολο να τον «φας» με διαρροές και πολύ περισσότερο να το βάλεις απέναντί σου. Διαβάστε τι λέει εξάλλου ο ίδιος για το όλο θέμα που δημιουργήθηκε γύρω του: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να παραιτηθεί κάποιος από μια θέση ευθύνης, ενίοτε σοβαροί. Η μη κατάθεση στεφάνου δεν είναι ένας από αυτούς. Ενδιαφέρουσα η προσπάθεια απαξίωσης αλλά δεν με αφορά. Όσον αφορά τον ποντικό που διαρρέει διάφορα στις εφημερίδες -το συνηθίζει όπως και τις ανώνυμες καταγγελίες- τον παραπέμπω να ακούσει προσεκτικά το δημώδες: Θέλετε δένδρα ΑΝΘΙΣΕΤΕ, θέλετε μαραθείτε».

Μ.ΟΡΦ

Κατηγορία Σκίτσα
- 13|12|2017 12:58
Κατηγορία Πρόσφυγες
- 13|12|2017 12:39

 

Ενώ το Συντονιστικό Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων επέμενε το βράδυ της Δευτέρας να παραμείνει το μπλόκο στη μεταφορά των 50 οικίσκων από το Εμπορικό Λιμάνι στο κέντρο της Μόριας, την επομένη το πρωί εκφορτώθηκαν κανονικά. Φαίνεται πως ούτε το Συντονιστικό είχε μεριμνήσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεών του, αλλά ούτε και ομάδες ακροδεξιών στοιχείων που περιφρουρούσαν το μπλόκο έως και αργά το απόγευμα, παρέμειναν ως το πρωί. Μάλλον θα λέγαμε ότι επικράτησε η κοινή λογική, εφόσον και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εδέησε να εξηγήσει ότι οι οικίσκοι προορίζονταν για τη Μόρια και όχι για κάποια άλλη δομή. Και επισημαίνεται εδώ ότι οι εν λόγω οικίσκοι άργησαν κάποιους μήνες, τα συνεχή ρεπορτάζ του «Ε» αυτό ακριβώς δείχνουν. Πάντως η «Συνύπαρξη» αποδοκίμασε το μπλόκο και συστήνει ψυχραιμία, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τον Δήμο Λέσβου προτείνοντας αποσυμφόρηση στη μία πλευρά και διαφύλαξη της ομαλότητας στην άλλη.

Ειδικότερα, χτες μετά τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των 50 οικίσκων που προορίζονταν για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Το πρωί της Δευτέρας απορριμματοφόρα του Δήμου Λέσβου είχαν αποκλείσει την είσοδο του φορτηγού πλοίου, απαγορεύοντας την εκφόρτωση τους, ενώ ο δήμαρχος Λέσβου με στελέχη της δημοτικής Αρχής και κατοίκους της Μόριας, αλλά και άλλους πολίτες, περιφρουρούσαν τον χώρο. Τελικά, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα η ομάδα περιφρούρησης αποχώρησε ενώ στις 4 το πρωί αποχώρησαν και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Έτσι, ξεκίνησε η εκφόρτωση χωρίς κανένα πρόβλημα και οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στην περιοχή της Λάρσου, πολύ κοντά στον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν εκεί.

 

Οι εξηγήσεις Φλαμπουράρη

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επικοινώνησε -τηλεφωνικά και με επιστολή- με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, εξηγώντας τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων. Όπως δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία, οι οικίσκοι προορίζονται μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές και δεν θα αποτελέσουν υλικό για τη δημιουργία νέας δομής. Σε αυτήν την επιστολή η οποία υπογράφεται από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας σημειώνεται ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Στην επιστολή εκ μέρους του κ. Φλαμπουράρη τονίστηκε ακόμα: «Αυτή η προσπάθεια θα βοηθηθεί αν διευκολύνετε να αντικατασταθούν οι σκηνές από τα σπιτάκια που έχουν φτάσει στο νησί σας. Αυτά είναι μόνο για τη Μόρια και πουθενά αλλού». Και η επιστολή του κ. Φλαμπουράρη κατέληξε: «Αυτή η τακτοποίηση δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του hot spot και ως προς τις συνθήκες διαμονής, φύλαξης και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής».

 

Το Συντονιστικό

Το Συντονιστικό όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου, με τη δημοτική Αρχή και την επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Μόριας και της Παναγιούδας αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας οι οικίσκοι να παραμείνουν αποκλεισμένοι, μέχρι να γίνει αποσυμφόρηση της δομής. Μάλιστα, στο σύνολό τους, μετέβησαν στο πλοίο συμμετέχοντας στην περιφρούρηση του. Περίπου στις 10 το βράδυ οι ομάδες περιφρούρησης άρχισαν να φυλλοροούν και τα μεσάνυχτα αποχώρησαν όλοι.

  

 

Η παρέμβαση της «Συνύπαρξης»

 

Τα μέλη της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» στη συνάντησή τους εκτίμησαν την κατάσταση του προσφυγικού στο νησί μας και διαπίστωσαν ότι, παρά τις ομαδικές αναχωρήσεις ατόμων των λεγόμενων ευάλωτων κατηγοριών, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, στη Μόρια εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 6.000 πρόσφυγες - μετανάστες, μεταξύ αυτών και σχεδόν 300 ανήλικα- ασυνόδευτα παιδιά. «Προκειμένου όμως να υλοποιηθεί ο στόχος που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαιτείται εντατικοποίηση των ενεργειών, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών λόγω χειμώνα. Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βελτιωθούν έστω στοιχειωδώς οι συνθήκες διαμονής των διαμενόντων μέσα στο ΚΥΤ Μόριας», επισημαίνει σχετική ανακοίνωση.

Η «Συνύπαρξη» επανειλημμένα έχει προβεί σε εποικοδομητικές προτάσεις και έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην πολιτική του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Χτες όμως εξέφρασε την ανάγκη της να αποδοκιμάσει την προσπάθεια παρεμπόδισης μεταφοράς και τοποθέτησης στο ΚΥΤ Μόριας επιπλέον οικίσκων για να στεγασθούν εκεί οι διαβιούντες σε καλοκαιρινές σκηνές πρόσφυγες και μετανάστες.

 

«Στερείται ανθρωπισμού»

«Αυτή η ενέργεια του Δημάρχου και μελών της αποκαλούμενης Συντονιστικής Επιτροπής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επικλήσεις τους για ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια και το συνεπακόλουθο αίτημα για αποσυμφόρηση. Στερείται κάθε ίχνους ανθρωπισμού. Δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για εκδήλωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών. Έτσι ακούγονται ως υποκριτικές οι αναφορές των προηγούμενων ημερών για το κρύο, τις λάσπες, τις καταγγελίες για κακές συνθήκες υγιεινής που υφίστανται στη Μόρια οι πρόσφυγες και η αγωνία μην ξανασυμβεί ό ,τι και τον περασμένο χειμώνα!» ξεκαθαρίζει.

Τα μέλη της Συνύπαρξης καλούν το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση:

- Να επιταχύνουν τους ρυθμούς αποσυμφόρησης του ΚΥΤ Μόριας, καθώς και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

- Να μετακινηθούν κατά προτεραιότητα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

- Να επιμείνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εξασφάλιση στοιχειωδών έστω ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ Μόριας.

Ακόμη καλούν τον Δήμαρχο Λέσβου:

- Να αναθεωρήσει τη στάση του.

- Να διαφυλάξει την ομαλότητα, την ειρηνική διαχείριση του μεταναστευτικού, με προτεραιότητα τον ανθρωπισμό, που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε προς το συμφέρον τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των συνανθρώπων μας προσφύγων - μεταναστών.

Και καταλήγει: «Πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίζουν να υπάρχουν όσο γίνονται πόλεμοι, όσο καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο εγκαταλείπονται χώρες και λαοί στην ανομία, τη φτώχεια και την δυστυχία. Η ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση, οι Τοπικές αυτοδιοικήσεις οφείλουν να το κατανοήσουν και να το διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Συνύπαρξη θα συνεχίσει να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κατηγορία Παντός καιρού
- 13|12|2017 12:37

Πρέπει να είναι κανείς θεόστραβος ή αφελής για να μην βλέπει ότι είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη και έξοδος από την οικονομική και κοινωνική κρίση σε μια χώρα, όπου ολόκληρη η δημόσια περιουσία , καθώς και ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας είναι υποθηκευμένη, όπου η πλειονότητα, σχεδόν, των πολιτών βρίσκεται παγιδευμένη στις Τράπεζες και στην Εφορεία, όπου, καθημερινά, σε ένα μεγάλο ποσοστό, ο ελληνικός λαός βιώνει τον φόβο της κατάσχεσης οποιουδήποτε τραπεζικού λογαριασμού του- και με οποιοδήποτε ποσό- διατηρεί στην τράπεζα( ακόμα κι αν ήταν ένα πρόγραμμα για το εγγόνι του) και του πλειστηριασμού οποιουδήποτε περιουσιακού του στοιχείου ( ανεξάρτητα εάν αποκτήθηκε με τραπεζικό δάνειο ή προέρχεται από γονική κληρονομιά), όπου τα δυσβάσταχτα « χαράτσια» επί της ακίνητης περιουσίας, όχι μόνον αναστέλλουν κάθε αγοραπωλησία και επέκταση της οικονομικής δραστηριότητάς του, αλλά και εξαναγκάζουν πολλούς Έλληνες πολίτες να μην αποδέχονται την κληρονομία και να εγκαταλείπουν περιουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν, υπό διαφορετικές συνθήκες, να αξιοποιηθούν οικονομικά και να συμβάλουν, τόσο στην ατομική, όσο και γενικότερα, στην ανάπτυξη της χώρας.

Και εθελοτυφλούν, αυταπατώνται ή εν γνώσει τους εξαπατούν τον ελληνικό λαό οι κυβερνώντες, οι οποίοι θριαμβολογούν για τα «υπερπλεονάσματά» τους- τα οποία δίνουν τη «χαριστική βολή» στην ημιθανή οικονομία-και για την, δήθεν, « καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» - με την οποία παρηγορούν το ρακένδυτο, ιδεολογικά, αριστερό τους « τσούρμο».

Ποια ανάπτυξη- με ποιους και με πόσους- θα επιτύχουν, μέχρι τον Αύγουστο του επόμενου έτους (2018), ώστε να μπορεί η χώρα να βαδίσει πάνω στα δικά της πόδια, χωρίς τα δεκανίκια των δανειστών της;

Με τις χιλιάδες χρεοκοπημένες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο ή με τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έδιωξε η δυσβάσταχτη φορολογία στην Βουλγαρία και την Κύπρο;

Και με ποιους επενδυτές θα έρθουν εκείνα τα κεφάλαια, με τα οποία θα ανοικοδομηθεί, εξαρχής και πάνω σε υγιείς βάσεις, η ελληνική οικονομία; Από τους επενδυτές που έχουν «σκυλομετανιώσει», διότι εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους σε μια χώρα της ανομίας, που πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό και καίγεται κάθε βράδυ από τα « επαναστατημένα νιάτα», σε μια χώρα, όπου έχει επιβληθεί το φορολογικό σύστημα… Γιαγκούλα, όπου μειώνεται συνεχώς το εισόδημα των νοικοκυριών και η κατανάλωση, ακόμα, και των βασικών αγαθών, όπου επικρατεί το κυβερνητικό «αλαλούμ» με πρωθυπουργεύοντες και υπουργεύοντες που η παιδεία τους περιορίζεται σε μερικά μαρξιστικά «τσιτάτα» και η διαχειριστική τους ικανότητά στο επίπεδο Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου;

Ή από τους επενδυτές της Αμερικής και της Ευρώπης, οι οποίοι κατά τις παλαιότερες… προφητείες των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών- μόλις θα ηχούσαν τα τύμπανα του Τσίπρα και «οι αγορές θα χόρευαν πεντοζάλη»- θα έκαναν «ουρά» μπροστά στα υπουργεία τους, διαγκωνιζόμενοι για το ποιος θα πρωτοεπενδύσει;

Και με ποια «μπροστάρισσα» νεολαία θα πραγματοποιηθεί το «αναπτυξιακό θαύμα»; Με τη «σαλεμένη» νεολαία που έχει εξειδικευτεί και επιδίδεται στο «αντάρτικο πόλης», με τη «χρυσή νεολαία» του Γαβρόγλου, η οποία « διακινείται» στα πανεπιστημιακά άσυλα των αναρχικών, των κομματικών τοποτηρητών και των αιώνιων φοιτητών, με τη νεολαία που αχρηστεύεται, καταδικασμένη στην αχρησία της ανεργίας και γηράσκει στις καφετέριες «μες σε καπνούς και σε βρισιές» ή με τη νεολαία που μπούχτισε από τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις και ξενιτεύτηκε για να δουλέψει σε ξένα αφεντικά;

Μπορεί ένας λαός που εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στις τράπεζες και στις εφορείες να πάρει, ποτέ, στα δικά του χέρια την τύχη του και την τύχη της χώρας του;

Μπορεί να ανθίσει και να καρποφορήσει κανενός είδους δημοκρατία με το λαιμό ενός ολόκληρου λαού στην καρμανιόλα;

Αυτοί που φιλοδοξούν να εξαντλήσουν, μέχρι το 2019, την κυβερνητική τους θητεία «Ας ανοίξουν κανένα βιβλίο», όπως θα έλεγε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο «ειδημονέστατος» Καρανίκας, και ας διαβάσουν πώς ο σοφός νομοθέτης και μεταρρυθμιστής Σόλων ο Αθηναίος απέτρεψε την εμφύλια διαμάχη και την διάλυση της Αθηναϊκής Πολιτείας και πώς έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη της πατρίδας του; Πώς απάλλαξε από τα δεσμά της δουλείας τους Αθηναίους πολίτες που είχαν χάσει, λόγω χρεών, τη γη τους , καθώς και την προσωπική τους ελευθερία και είχαν καταντήσει «ανδράποδα» των δανειστών τους;

Πώς ο Σόλων αποκατέστησε την ανθρώπινη υπόστασή τους και τους επανέφερε στη θέση του ελεύθερου και υπεύθυνου πολίτη, ο οποίος συμμετέχει στη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας και με την δημιουργική του δράση αναδεικνύεται σε συντελεστή προόδου.

Ας ξεχωρίσουν, λοιπόν, με νόμο τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» από τα πραγματικά θύματα της κρίσης. Και ας καθορίσουν με σαφήνεια τα συγκεκριμένα κριτήρια: ποιος πρέπει να πληρώσει, πώς θα πληρώσει και ποιος απαλλάσσεται.

Και, επιτέλους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι τράπεζες που εκμαύλιζαν τους αφελείς , προκειμένου να τους κάνουν πελάτες τους, για τα ανεξέλεγκτα δάνεια που χορηγούσαν παραβλέποντας τη δυνατότητα αποπληρωμής τους από τον δανειολήπτη, καθώς και για τα τοκογλυφικά επιτόκια που δεκαπλασίασαν τις οφειλές σε λίγα χρόνια. Και ας ελεγχθεί, ειδικότερα, η ενοχή αυτών, οι οποίοι- εν γνώσει τους ότι δεν θα αποπληρώνονταν ποτέ- χορηγούσαν τα εκατομμύρια των γνωστών «θαλασσοδανείων».

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και όσοι είχαν την υπηρεσιακή, καθώς και την πολιτική ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου και επέτρεψαν ή αδιαφόρησαν για την συσσώρευση οφειλών προς το κράτος που έφθασαν στο ύψος πολλών εκατομμυρίων. Καθώς και εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν όψιμα, μετά την καταστροφική κρίση, να «συλλάβουν» την προκλητική και «βοώσα», επί χρόνια, φοροδιαφυγή»!

Και, βέβαια, δεν είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» όσοι μισθοσυντήρητοι δανειοδοτήθηκαν, στο παρελθόν, με βάση το εισόδημα που δηλώνονταν στην προσκομιζόμενη Φορολογική τους Δήλωση και οι οποίοι, σήμερα, εμφανίζουν στη Δήλωση τους μηδενικό εισόδημα, λόγω ανεργίας, ή μειωμένο κατά 30% έως και 50% εισόδημα, λόγω περικοπών.

Μπορεί, λοιπόν, κάθε πολίτης να έχει την ατομική του ευθύνη για τα σφάλματα και τις παραλείψεις που προκάλεσαν την κρίση σε ατομικό ή και συλλογικό επίπεδο. Είναι όμως λογικό και δίκαιο η ευθύνη να μοιράζεται ανάλογα με το μέγεθος και τη δύναμη που είχε ο καθένας από τη θέση του να επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων προς την θετική ή την αρνητική κατεύθυνση. Και γι΄ αυτό η λογική και το δίκιο επιβάλλουν Τράπεζες και Εφορείες να μην μετακυλύουν τη ζημιά που προκάλεσε η κρίση στις πλάτες των θυμάτων που είχαν το μικρότερο μερίδιο της ευθύνης.

Άλλωστε, εάν υπάρχει μια ελπίδα να σωθεί, κάποτε, η χώρα, θα σωθεί με το λαό της όρθιο και δυνατό. Αλλιώς, όποια σωτηρία μας τάζουν, με δήθεν ισχυρές τράπεζες και γενναία πλεονάσματα αλλά με το λαό γονατισμένο και εξουθενωμένο, θα είναι κοροϊδία και όχι σωτηρία.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top