FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|12|2017 19:30

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, κάνουμε παρέα με τον Πινόκλη και με κάτι παράξενες κοπέλες! Περνάμε την ώρα μας με πασατέμπο κι ανοίγουμε παρτίδες με το κουκλί της Κοκκινιάς. Κι επειδή το βουνό με το βουνό ποτέ δε σμίγει, ξηγιόμαστε σάμπα στην Τζεμιλέ και μαζί με τον ντόκτορ τραβάμε Γουέστ, για την Αμέρικα. Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου είναι αδύνατον να κοιμηθούμε. Γιατί ο Δημήτρης Μυστακίδης μάς καλεί στο κτήμα «Οινοφόρος» στη Μυτιλήνη να απολαύσουμε τις μοναδικές του διασκευές με λαϊκή κιθάρα σε ρεμπέτικα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας!

Ο Δημήτρης Μυστακίδης, δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας και ανανεωτής του ρεμπέτικου, γεφυρώνει το χθες με το σήμερα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, τους νέους με την παλαιότερη γενιά. Πάνω από δέκα χρόνια τώρα μελετάει - διασκευάζει τα ρεμπέτικα, αυτό το μουσικό διαμάντι της Ελλάδας και τους δίνει νέα πνοή για το ταξίδι τους στον χρόνο.


Oι λάτρεις του ρεμπέτικου θα συναντηθούν με τους ακροατές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού διαμορφώνοντας ένα νέο ρεύμα μουσικόφιλων για να μοιραστούν την αγάπη και το σεβασμό τους για το είδος και με κοινή γλώσσα τη λαϊκή μας μουσική, θα τραγουδήσουν μαζί αγαπημένα τραγούδια, τραγούδια με ιστορία, που τα λέγαμε στις παρέες μας ξανά και ξανά...

Ο Δημήτρης Μυστακίδης, με τους τρεις προσωπικούς δίσκους του, («16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με Κιθάρα», «Εσπεράντο» και το πρόσφατο «Amerika»), «ξεσκονίζει» τα ρεμπέτικα και αποδεικνύει ότι το ρεμπέτικο είναι μια οικουμενική μουσική γλώσσα που ποτέ δεν χάνει την ταυτότητα της. Μαζί του οι: Δημήτρης Παππάς & Γιώργος Τσαλαμπούνης: κιθάρα και τραγούδι, Ιφιγένεια Ιωάννου: τραγούδι. 

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|12|2017 18:51

Μέχρι την Τρίτη, δηλαδή σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα έχει εκδώσει την απόφαση της σχετικά με το έντυπο που πρέπει να υποβάλουν και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2017 και 2018, όσοι υπέστησαν ζημιές από τις σεισμούς στη Λέσβο και στην Κω. 

Αυτό ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή, για τη συμμετοχή του στο διεθνές ετήσιο συνέδριο Capital Link, με θέμα τις επενδυτικές ευκαιρίες που διαγράφονται στην ελληνική οικονομία. 

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, όσοι υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς στα δύο αυτά νησιά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Δ.Ο.Υ μαζί με τα δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν τη ζημιά των ακινήτων τους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ των περιπτώσεων αυτών και όπου έχει καταβληθεί ο φόρος να επιστραφεί. 

Επίσης, ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή των ακινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 και ότι εάν το κάνουν έως το τέλος του έτους, δεν θα τους επιβληθεί πρόστιμο για την εκπρόθεσμη δήλωση. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογικών αρχών και όσων επενδύουν στην Ελλάδα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ομως το γεγονός ότι αφέθηκε να παρέλθει τόσος χρόνος χωρίς να έχει γίνει η αναγκαία ενέργεια από μέρους των αρμοδίων για να αντιμετωπιστεί το θέμα που η ίδια η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει από τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό, δείχνει για ακόμη μια φορά ότι έσπευσε την τελευταία στιγμή να δρομολογήσει κάτι που έπρεπε ήδη να είχε λύσει. Ενώ κάποιοι από τους σεισμόπληκτους για διάφορους λόγους είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ και τώρα εκ των υστέρων αναμένεται να τα πάρουν πίσω.Επρεπε το θέμα να πάρει δημοσιότητα να εμφανιστεί η κυβέρνηση ασυνεπής για να σπεύσει να αποκαταστήσει τα πράγματα.

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|12|2017 18:31

Ηλίας Βουλβούλης

«Σουφλέλ’. Η ανταρτομάνα της Αγιάσου»

Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»

Αθήνα 2017, σελ. 71

 

Το βιογραφικό του Ηλία Βουλβούλη, που έφυγε από τη ζωή πριν μερικούς μήνες έχει ως εξής: Ο Ηλίας Βουλβούλης γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου το 1950. Δάσκαλος στο επάγγελμα, σπούδασε από το 1969 έως και το 1971 στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης, από το 1985 έως και το 1986 στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης και το 1997 στην ταχύρρυθμη εξάμηνη μετεκπαίδευση (εξομοίωση πτυχίου) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο στρατό υπηρέτησε, ως λοχίας, από το 1971 έως και το 1973 σε Κόρινθο - Αθήνα - Σέρρες - Σιδηρόκαστρο.
Το 1968 πέντε-έξι νεολαίοι στην Αγιάσο -ανάμεσά τους και ο σ. Ηλίας- δημιούργησαν μια αντιδικτατορική οργάνωση. Εξέδιδαν και ένα εφημεριδάκι. Διαλύθηκε όταν οι περισσότεροι έφυγαν εκτός Λέσβου για σπουδές κυρίως όμως γιατί δεν υπήρχε καθοδήγηση από το παράνομο - τότε - ΚΚΕ. Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1975 στην Κομματική Οργάνωση Κυκλάδων, όπου υπηρέτησε έξι χρόνια ως δάσκαλος. Μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκπ/σης Λέσβου μέχρι τη συνταξιοδότησή του, εκλέχθηκε κατά καιρούς μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων στους συλλόγους δασκάλων στον Πειραιά και στη Λέσβο καθώς και αντιπρόσωπος στα Συνέδρια της ΔΟΕ. Από το 1998 έως και το 2002 ήταν δημοτικός σύμβουλος στο δήμο της Αγιάσου.
Χρημάτισε μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Λέσβου, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μυτιλήνης και Δ/ντής της εφημερίδας "Νέο Εμπρός". Το τελευταίο διάστημα αρθρογραφούσε στις εφημερίδες "Νέο Εμπρός" και "Τα Νέα της Λέσβου".
Ήταν, επίσης, γραμματέας της ΚΟΒ Τζιάς (Κυκλάδες), Γραμματέας της ΚΟΒ Δασκάλων Πειραιά και μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Δημοσίων Υπαλλήλων Πειραιά. Από το 1984 μέχρι το 2015 υπήρξε μέλος διάφορων καθοδηγητικών οργάνων της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου, ενώ από το 1989 και μέχρι το 1996 ήταν Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής. Το 1997 μαζί με άλλους τρεις συντρόφους συνελήφθη για παρεμπόδιση απόπλου πλοίου γιατί συμπαραστάθηκε στον αγώνα των ναυτεργατών. Στο δικαστήριο αθωώθηκε.

Το παρόν βιβλίο εκδόθηκε λίγο μετά το θάνατό του. Πρόκειται για θεατρικό έργο με κεντρική ηρωίδα το Σουφλέλ, για την οποία διαβάζουμε: Το Σουφλέλ' υπήρξε μια από τις χιλιάδες γυναίκες του λαού μας που έδωσε τα πάντα στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο, στον αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Πρόσφερε στο βωμό του αγώνα τα παιδιά της, ενώ η ίδια και ο άντρας της, όπως και τα εγγόνια της, πέρασαν πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Ποτέ της όμως δε λύγισε, ο τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, έδωσε η Αγιάσος στον αγώνα για την ταξική απελευθέρωση του εργαζομένου, το σοσιαλισμό. Σωστά πήρε τον τίτλο της ανταρτομάναύτε όταν της σκότωσαν τα παιδιά της. Στάθηκε όρθια μέχρι το τέλος της ζωής της, κρατώντας ψηλά την τιμή του λαού της. Στην εισαγωγή γράφει ο συγγραφέας: «Δεκαεφτά παλικάρια, μέσα απός. Αγιάσος η ανταρτομάνα!. Πέντε γιους είχε το Σουφλέλ’. Και οι πέντε, αντάρτες. Οι τρεις έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτό. Μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου. Σωστά της έδωσαν τον τίτλο της ανταρομάνας». 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|12|2017 18:27

Την παράσταση «Αγαπημένη Λωξάντρα» στη Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ανεβασμένη από τη θεατρική ομάδα της Μυτιλήνης «οι Άστεγοι», παρακολούθησε εκατοντάδες Μυτιληνιών σε τρεις παραστάσεις, την περασμένη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το βράδυ, μεταξύ των οποίων και οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης (μεγάλοι έφηβοι Πρόσκοποι) μέλη των Κοινοτήτων της πόλης.

Μέσω της παράστασης είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Ρωμαίικο της Κωνσταντινούπολης το 19ο αιώνα αλλά να γνωρίσουν και το ερασιτεχνικό θέατρο και μια «ιστορική» θεατρική ομάδα της Μυτιλήνη που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια.

Με μια λεπτομέρεια που ένας θεατής παρατήρησε εύστοχα ξεκίνησε η παράσταση της «Αγαπημένης Λωξάντρας». Το ντύσιμο του σαλονιού με άσπρα καλύμματα, σημάδι ότι το σπίτι πενθεί. Πόσες και πόσες αναμνήσεις για τους παλιούς και ιστορίες για τους νέους ξύπνησε μέσα μας αυτή η παράσταση, που ο κόσμος έσπευσε να παρακολουθήσει αφού μέσα από τη μικρή οθόνη λάτρεψε στην ομώνυμη σειρά τη θρυλική μαγείρισσα που υποδυόταν η Μπέτη Βαλάση. Η Λωξάντρα ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο από την Κωνσταντινούπολη. Μια απολαυστική γυναίκα που φροντίζει το σπίτι και τους ανθρώπους της με αγάπη και δυναμισμό. Η εγγονή της, Μαρία Ιορδανίδου, έγραψε σε βιβλίο τη ζωή της και ο κόσμος τη γνώρισε μέσα από τη σειρά της ΕΡΤ, το τελευταίο ασπρόμαυρο σίριαλ της δημόσιας τηλεόρασης και ένα από τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί ακέραια.

Αν και οι θεατές είχαν συνηθίσει τη Μπέτη Βαλάση σε αυτό το ρόλο, μαγεύτηκαν το ίδιο και με την ερμηνεία της Φωτεινής Παπανδρέου. Μάλιστα μία από τις σκηνοθέτριες που είχε προτείνει το έργο στους «Αστέγους», η Κική Γεωργαντά, της είχε πει -και τελικά επιβεβαιώθηκε- ότι, αν εκείνη δεν υποδύονταν τον ρόλο, η παράσταση «Λωξάντρα» δεν θα ανέβαινε!

Δύο ώρες το έργο και οι θεατές έμειναν προσηλωμένοι, αν και αρκετά… πεινασμένοι με όλες τις λιχουδιές που αναφέρονταν στην παράσταση. Μετά το τέλος της παράστασης οι Ανιχνευτές συζήτησαν με τον εκ των σκηνοθετών της Κλεομένη Τζαννέτο και τη «Λωξάντρα» Φωτεινή Παπανδρέου για το έργο και την εποχή του αλλά και για το ερασιτεχνικό θέατρο στη Μυτιλήνη και τους λειτουργούς του.


Οι πρόσκοποι συζητούν με τη Λωξάντρα (Φ. Παπανδρέου) και τον σκηνοθέτη (Κλ. Τζαννέτο)

 

Οι συντελεστές

«Αυτό που ανακαλύψαμε σαν Ομάδα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις τη χαρακτηριστική πολίτικη προφορά ή να μαγειρεύεις τα λαχταριστά της φαγητά ή να είσαι “θρησκευάμενος” για να καταλάβεις τη μεγαλοσύνη αυτής της γυναίκας. Γιατί η Λωξάντρα δεν θα υπήρχε, εάν δεν υπήρχε όλος αυτός ο κόσμος που την περιβάλλει και οι μνήμες που κουβάλησε αυτός ο κόσμος και μέσα από αυτές, μας έκανε κοινωνούς της», λένε οι «Άστεγοι».

Σκηνοθεσία: Αγγελική Γεωργαντά, Άννα Ταξείδη και Κλεομένης Τζαννέτος.

Θεατρική διασκευή: Άννα Ταξείδη

Σκηνικά: Η Ομάδα

Κοστούμια: Λένα Τριανταφύλλου, Όλγα Συροπούλου

Μουσική επιμέλεια: Κλεομένης Τζαννέτος

Χειρισμός ηχητικών: Χρήστος Σίμος

Φωτισμοί: Κλεομένης Τζαννέτος

Χειρισμός φωτισμών: Χάρις Βαβαλιάρου, Λάμπρος Ντάκας

Αφίσα - Πρόγραμμα: Σταμάτης Γιαννάκης

Μακιγιάζ: Σούλα Κουτούζη

Φροντιστήριο: Άννα Ταξείδη, Λένα Τριανταφύλλου, Όλγα Συροπούλου

 

Οι ηθοποιοί

Λωξάντρα: Φωτεινή Παπανδρέου

Δημητρός: Βασίλης Σαμαράς - Στρατής Σκουτιανέλλης

Θεανώ: Χαρίκλεια Γροσομανίδη

Ελεγκάκη: Μαρία Λογιωτάτου

Γιώργος: Στρατής Μουφλουζέλλης

Μανωλιός: Βαγγέλης Ντάβας

Αγάθω: Χριστίνα Μαμουλή

Ασπασία: Αφροδίτη Γιαννέλλη

Θεόδωρος: Αχιλλέας Χατζηνικολάου

Καμίλλη: Κατερίνα Παττακού

Σουλτάνα: Αντιγόνη Τσεσμελή

Ταρνανάς: Θοδωρής Αγγελέλλης

Ζωίτσα: Έφη Δημητράκα

Ευτέρπη: Πωλίνα Σαμαρά

Ευφημία: Μελίνα Καλατζή

Γιώργος: Dirk Schalicke

Κλειώ: Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου

Επαμεινώντας: Παναγιώτης Γιαννούλης

Άννα: Χριστίνα Κονταξή

Τάκης: Παναγιώτης Βεκρής

Μαρία Ιορδανίδου: Κατερίνα Κομνηνάκα

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|12|2017 17:56

Με το ΦΠΑ να εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να αποτελεί το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις κοινωνίες των νησιών, η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ  Ν. Λέσβου ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση την Πέμπτη 14 του Δεκέμβρη 2017 και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά σε αυτήν. 

Η απεργία της 14ης του Δεκέμβρη είναι Πανελλαδική - Πανεργατική (ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ) και συμμετέχουν σε αυτήν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. 

 

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ

«Ο αγώνας για να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ΤΩΡΑ περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Και αυτό γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), φέρνει για ψήφιση  στη Βουλή έναν προϋπολογισμό λιτότητας, δυσβάσταχτης φορολόγησης, όπου για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν τα βάρη των δημοσίων εσόδων. Η Κυβέρνηση, για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να τους παραπλανήσει, ανακοινώνοντας μέρισμα 700.000.000 ευρώ, τη στιγμή που έχει αποφασίσει και υλοποιεί με το 3ο και το 4ο μνημόνιο μέτρα 17 δις ευρώ. Ήδη, πέρα από τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2018 (κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων κτλ) έχει ψηφίσει με τον Ν. 4442/2017 (τέταρτο μνημόνιο) τη μείωση του αφορολόγητου από 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται αφαίμαξη ενός μισθού ετησίως και με τον Ν.4387/2016 περικόπτει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους». 

 

Η Εργατική Λέσχη 

Στην απεργία της Πέμπτης, συμμετέχει και η Εργατική Λέσχη και  σε το δικό της κάλεσμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε μια ακόμα κίνηση πολιτικού θράσους και κανιβαλισμού, η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία περιστέλλει και ακυρώνει ουσιαστικά το δικαίωμα των πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων να κηρύσσουν απεργία! Η τροπολογία αποσύρθηκε στο παρά πέντε, ώστε να ξανάρθει σε λίγες μέρες ως νόμος για ψήφιση»!

 

Η κινητοποίηση 

Ø Ενάντια στη 3η αξιολόγηση που φέρνει  η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική πάνω στις πλάτες του λαού μας.

Ø Για την αποτροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ø Για να διεκδικήσουμε ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις παντού με μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Ø Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τον κοινωνικό μεσαίωνα.

Ø Να φωνάξουμε «κάτω τα χέρια» από τις απεργίες και τους αγώνες, από τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και τα λαϊκά σπίτια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς.

Ø Να επιβάλλουμε σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, απέναντι στον αυταρχισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Ø Να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, τους μετανάστες και πρόσφυγες, τους λαούς, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη, ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις τους.

Ø Για να βγούμε από τη φυλακή της ΕΕ και του ΔΝΤ, να διαγράψουμε το ληστρικό χρέος και να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση

 

Και η ΠΝΟ στην Απεργία της 14ης Δεκέμβρη

 

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

 

Εν τω μεταξύ στα πλαίσια της Απεργίας της 14ης Δεκέμβρη, θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια και τα πλοία καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά την σημερινή συνεδρίασή της και διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά ότι δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ναυτεργατών, όχι μόνον δεν επιλύονται εκ μέρους των Κυβερνώντων, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές κατ' εντολή του τρίτου μνημονίου».

Κατηγορία Περιφέρεια
- 12|12|2017 17:52

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίο Χριστιάνα Καλογήρου και ταμίας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ήταν ομιλητής στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, όπου στην παρέμβασή της έθεσε και το θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ζήτησε τη συναίνεση του σώματος για να αποτελέσει αίτημα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ, αλλά και το προσφυγικό. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά το μόνο μέτρο που άρει ανισότητες που προκύπτουν από τη νησιωτικότητα. «Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, προκαλεί αλυσίδα αρνητικών συνεπειών επί του συνόλου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε μια περίοδο που την κρισιμότητα της οποίας κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί», τόνισε η Περιφερειάρχης. 

Στη συνέχεια μίλησε για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και επανέλαβε την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρησή τους και ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου.

Δεν θέλει λόγια...

Για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ηυ Χρ. Καλογήρου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

 

«Το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα δεν θέλει πολλά λόγια.

Είναι ένα κατεξοχήν ζήτημα που δεν προσφέρεται για πολυλογία.

Το ίδιο το ζήτημα μιλάει και μιλάει με δυνατή φωνή.

Για παρόμοια ζητήματα στο μέτωπο της αντιμετώπισής του μικρή αξία έχει κάθε απόπειρα ιστορίας, ανάλυσης και ερμηνείας του φαινομένου, που άλλοι οφείλουν να το κάνουν. 

Εμείς, ως δημόσια πρόσωπα, πρόσθεσε, με εντολή ευθύνης και κυρίως με συνείδηση ευθύνης και υποχρέωση απόφασης, οφείλουμε να είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις. 

Αυτός είναι ο οδηγός της δικής μας προσέγγισης.

Η προϋπόθεση γι’ αυτό βρίσκεται, συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις:Σοβαρότητα, Ενότητα της τοπικής κοινωνίας και εγρήγορση. 

Είμαι βέβαιη ότι από κανέναν μας δεν διαφεύγει, κανείς δεν αγνοεί το πρωτόγνωρο του ζητήματος ενώπιον του οποίου συνολικά όλοι βρισκόμαστε, την ακραία συνθετότητά του που συγκροτεί και τη δυσκολία του.

 

Η αποσυμφόρηση το ζητούμενο

 

Πέρα από την αυτονόητη ανάγκη φύλαξης των συνόρων, από την  πρώτη στιγμή υπογραμμίζουμε επίμονα και κουραστικά:

      Την αποσυμφόρηση των νησιών μας

      Την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου

Στη συνέχεια μίλησε για τις δυο επιστολές προς τον πρωθυπουργό και έκλεισε την παρέμβαση της αυτή για το θέμα λέγοντας ότι: 

Στεκόμαστε πάντα μπροστά σε αυτό το πρωτόγνωρο ζήτημα με οδηγό και κριτήριο την ευθύνη που για μένα σημαίνει ότι εργαζόμαστε για να πάμε σε μια επόμενη καλύτερη φάση, πέρα από κάθε διάθεση και πρόθεση εκμετάλλευσης υπαρκτών προβλημάτων.

Ακόμη και που εκεί πολλές φορές το ζήτημα μας ξεπερνάει, καθώς συνδέεται με ευρύτερα ζητήματα, εμείς έχουμε υποχρέωση αμετάθετα να στεκόμαστε σε αυτό που θεωρούμε ορθό για την Περιφέρειά μας και τους ανθρώπους της».

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|12|2017 17:23

Το παράδοξο του… παράδοξου εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το οτιδήποτε αφορά στη μετά σεισμόν εποχή στη Λέσβο και πολύ περισσότερο ότι έχει σχέση με την τοπική ηγεσία της Εκκλησίας. Είναι πολύ φρέσκια εξάλλου ακόμα η είδηση της περίφημης δωρεάς των Ελλήνων της Αυστραλίας (150.000 δολαρίων) που δεν αποδόθηκε ποτέ στους πραγματικούς δικαιούχους σεισμόπληκτους πολίτες της Βρίσας, αλλά παρακρατήθηκε με φοβερή επιμονή (και ασύλληπτη ερμηνεία) από τη Μητρόπολη Μυτιλήνη «δια τις ανάγκες των σεισμόπληκτων ναών της». Λίγες ημέρες όμως πριν τα Χριστούγεννα και παρά τις πολλές (γνωστές και μη) δωρεές υπέρ των σεισμόπληκτων ναών αλλά και κάποιες άλλες έμμεσες ενισχύσεις από φορείς (σ.σ. όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), οι ναοί εξακολουθούν να μην… φτιάχνονται. Οι εικόνες εξάλλου που έρχονται από την σεισμόπληκτη Πλαγιά και τους κατοίκους του χωριού που εκκλησιάζονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου κάτω από την σκέπη στρατιωτικής τέντας, είναι ενδεικτικές. 

 

Η γραφειοκρατία είναι μία δικαιολογία που πάντα μπορεί κανείς να την επικαλεστεί, όμως οι εικόνες που έρχονται από τη Πλαγιά δεν συνάδουν επουδενί με το ντόρο που προκάλεσε η φοβερή σπουδή των Μητροπόλεων Μυτιλήνης και Μηθύμνης να δεσμεύσουν χρήματα υπέρ της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων ναών τους. Στην Πλαγιά και οι δυο εκκλησίες της (Αγία Τριάδα και Υπαπαντή του Χριστού) έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημίες και έχει απαγορευτεί από τον Ιούνη η χρήση τους. Με αποτέλεσμα:  «ένα χωριό 500 και πλέον κατοίκων έχει μείνει χωρίς εκκλησία και οι κάτοικοι του αναγκάζονται να εκκλησιάζονται και να τελούν τα μυστήρια στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου 20 τ.μ. και για να χωρέσουν έχει προσαρτηθεί στρατιωτική τέντα. Μ' αυτές τις συνθήκες πρέπει να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και όλες τις υπόλοιπες γιορτές. Η Περιφέρεια Β.Α. έχει διαθέσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχουν κολλήσει», όπως λέει χαρακτηριστικά στο «Ε» κάτοικος του χωριού, που αναρωτιέται και εκείνος με τη σειρά του αφενός πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες αλλά και ποιος θα ενδιαφερθεί επί της ουσίας να δώσει λύσει στο πρόβλημα. Το οποίο από ένα σημείο και μετά δεν είναι οικονομικό…

 

Κατηγορία Ιατρικό Βήμα
- 12|12|2017 16:44

 

Χάνοντας ένα αγαπημένο μας άτομο, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την αμετάκλητη, οριστική και πέρα από κάθε έλεγχο φύση του θανάτου. O οργανισμός μας αντιδρά σε αυτό περνώντας από μια διαδικασία πένθους. Το πένθος ορίζεται ως η οδύνη που βιώνουμε ύστερα από μια σημαντική απώλεια, συνήθως το θάνατο κάποιου αγαπημένου μας προσώπου. Άλλες σημαντικές απώλειες μπορεί να είναι ο χωρισμός, ο θάνατος του κατοικίδιου ζώου μας, η απώλεια της εργασίας μας κ.ά. Ο σωματικός και ψυχικός πόνος που το χαρακτηρίζει είναι συχνά αφόρητος, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι αυτό το βίωμα δεν είναι φυσιολογικό.

Ωστόσο, το πένθος είναι μία φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής και νέας μάθησης που δεν μπορεί να επισπευσθεί και μας δίνει χρόνο και χώρο για να μάθουμε να ζούμε χωρίς τον/την αγαπημένο/η μας που έχει χαθεί. Κατά τη διαδικασία πένθους, πραγματοποιούνται διάφορες διεργασίες. Αρχικά, το άτομο αναγνωρίζει την πραγματικότητα της απώλειας και έρχεται σε επαφή με την οδύνη. Παράλληλα, αναθεωρεί ένα σύνολο πεποιθήσεων σε σχέση με τη ζωή. Για παράδειγμα, αναγνωρίζει ότι στην ζωή μπορούν να ανατραπούν εντελώς ξαφνικά ακόμα και αυτά που θεωρεί κάποιος δεδομένα. Έτσι, σταδιακά αναδημιουργείται ο εαυτός του πενθούντα, καθώς αναδομείται η σχέση του με αυτόν που χάθηκε. Με λίγα λόγια, η κεντρική διεργασία του πένθους αφορά σε μία εκ νέου μάθηση του κόσμου, ενός κόσμου που έχει μεταβληθεί ανεπιστρεπτί.

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει με τον δικό του τρόπο αυτή τη διαδικασία, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: 1) τα βιώματα και τις εμπειρίες που μοιράστηκε με το άτομο που έχασε, 2) από την ποιότητα δεσμού προσκόλλησης που είχε μαζί του, 3) από τις πεποιθήσεις που έχει το ίδιο το άτομο για τη ζωή και το θάνατο, 4) από τις συνθήκες της απώλειας -π.χ. εάν ο θάνατος ήταν ξαφνικός και απροσδόκητος αναμένεται ότι η διαδικασία πένθους θα είναι πιο επώδυνη, 5) από τον βαθμό υποστήριξης που δέχεται από το κοινωνικό του δίκτυο, 6) καθώς και από πολιτισμικές παραμέτρους. Επίσης, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ποικίλες αντιδράσεις και συναισθήματα, όπως η άρνηση και η αδυναμία συνειδητοποίησης της απώλειας που προκαλεί θύμο, δυσφορία, είτε και πανικό -«Δεν είναι αλήθεια, δεν μπορεί να συμβαίνει, κάποιο λάθος έχει γίνει». Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και αν από την αρχή υπάρχει μια γενικότερη αποδοχή του συμβάντος, το άτομο που πενθεί πολλές φορές μπορεί να συλλάβει τον εαυτό του να φέρεται σαν να μην έχει συμβεί η απώλεια. Ακόμη, το άτομο μπορεί να εκφράζει λαχτάρα και επιθυμία επανένωσης με το θανόντα και όσα τον θυμίζουν, αποδιοργάνωση, απόγνωση και συχνά απάθεια ή καταθλιπτική διάθεση. Τέλος, έρχεται η διαδικασία αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης νέων τρόπων διαχείρισης της πραγματικότητας χωρίς τον εκλιπόντα.

Το πένθος μπορεί να μας κρατάει από τη ζωή μας για καιρό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι ο πόνος του πένθους έρχεται σε κύματα και ότι η ένταση και η συχνότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μία συνεχιζόμενη διαδικασία που δεν υπόκειται σε συγκεκριμένα χρονικά όρια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τελικά ο πόνος θα μαλακώσει. Δεν είναι μόνο το πέρασμα του χρόνου που βοηθάει να μαλακώσει ο πόνος του πένθους, αλλά και το τι κάνουμε μέσα σε αυτό το χρόνο -όπως, εργασία, ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες, έξοδοι κ.λπ. Έτσι, το άτομο ενεργοποιείται για να συνεχίσει τη ζωή του σε ένα νέο «μονοπάτι». «Δε θα καταλάβουμε τίποτα από την ανθρώπινη ζωή αν επιμένουμε να παρακάμπτουμε το πρώτο από όλα τα αυτονόητα: μια πραγματικότητα έτσι όπως ήταν τότε που ήταν, δεν είναι πια... Αδύνατο να ανασυσταθεί» (Μ. Κούντερα, Η άγνοια).

 

* Η Ιωάννα Γρηγοράκη είναι πιστοποιημένη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια (Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς), BSc Ψυχολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνας), MSc Ψυχολογία της Υγείας (University of Westminster, Λονδίνο).

Κατηγορία Δήμος
- 12|12|2017 16:21

Τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα με την εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου, που οργάνωσαν η Δημοτική Ενότητα Καλλονής και η Τοπική Κοινότητα Καλλονής με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μπάντας της 98 ΑΔΤΕ και της Μουσικής Σχολής Καλλονής.

Στα πλαίσια του εν λόγω έργου του Δήμου Λέσβου  πραγματοποιήθηκε αναβάθμιση των χώρων του θεάτρου, καθώς και εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, καθιστώντας το Δημοτικό Θέατρο Καλλονής σύγχρονο και λειτουργικό. Θυμίζουμε ότι το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» με συνολικό προϋπολογισμό που άγγιξε τις 160.000 ευρώ και ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις του αντιδημάρχου Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρου και η οποία υλοποιήθηκε.

 

«Επόμενος στόχος ένα κλειστό Γυμναστήριο…»

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος, στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για ένα σημαντικό και απαραίτητο έργο του Δήμου Λέσβου, σε μια κυψέλη πολιτισμού για τους δημότες της ευρύτερης περιοχής, αλλά με εμβέλεια και σ’ ολόκληρο νησί μας. Το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής μπορεί πλέον  να ανταποκριθεί πλήρως σε μια σειρά από ανάγκες πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις, κάθε είδους συγκεντρώσεις κλπ.  Επόμενος στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι ένα μεγάλο αθλητικό έργο, η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου σύγχρονων προδιαγραφών στη Καλλονή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια B.A., που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του τόπου μας και στην προαγωγή του Λεσβιακού αθλητισμού, καθώς και η δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης στη Καλλονή, έργο που θα ικανοποιήσει το επιτακτικό αίτημα των δημοτών, για εξασφάλιση ικανού αριθμού θέσεων στάθμευσης και βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της καθημερινότητάς τους».

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 12|12|2017 15:55

Στην παρουσία του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για το προσφυγικό και συγκεκριμένα για την κοινή δέσμευση Ε.Ε. -Τουρκίας για την δυνατότητα μετακίνησης στην ενδοχώρα από τα νησιά. Ο διάλογος μεταξύ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (Παναγιωτόπουλος-Πολλάλη) και του Δ. Τζανακόπουλου, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το απομαγνητοφωνημένο  κείμενο έχει ως εξής:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε συμφωνία για το θέμα της προσφυγικής κρίσης; Γιατί διάβασα ρεπορτάζ, αν μπορείτε να μας τα επιβεβαιώσετε, σχετικά με μετακίνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, υπήρξε μία κοινή δέσμευση, μια επανεπιβεβαίωση της κοινής δέσμευσης, στην κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Υπήρξαν και συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να αποσυμφορήσει τα νησιά και νομίζω ότι βλέπετε ότι σε αυτή την κατεύθυνση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ώστε να έχουμε εσωτερική μετεγκατάσταση και να μην λέει η Τουρκία ότι δεν δεχόμαστε…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης ακόμη και κάποιοι, οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν από τα νησιά και αυτό δημιουργεί δυνατότητες για αποσυμφόρηση των νησιών…

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό συμφωνήθηκε ή άρχισε η συζήτηση;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αρχίσει η συζήτηση. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να δούμε…

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε συνεννόηση με την Ε.Ε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …αλλά, εν πάση περιπτώσει, σας ξαναλέω ότι βρίσκονται κοινοί τόποι, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην πολύ δύσκολη διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης.

 

ΠΟΛΛΑΛΗ: Η προσφυγική ροή, πάντως, κύριε Τζανακόπουλε, εξακολουθεί να υπάρχει βέβαια σε πολύ μικρότερο βαθμό από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο. Στα παράλια της Τουρκίας υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι λογικό ότι θα υπάρχουν κάποιες ροές. Το ζήτημα είναι, αυτές οι ροές να είναι περιορισμένες, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα από τη δική μας μεριά να διαχειριζόμαστε ακριβώς το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, ο στόχος είναι: αποσυμφόρηση νησιών, δέσμευση στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Και νομίζω ότι ως προς αυτά τα ζητήματα υπάρχει πολύ καλή πρόοδος στη συζήτησή μας με την Τουρκία.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Μετασχηματισμός
- 12|12|2017 14:47

Η επίδραση της συνολικής μάθησης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου διαμορφώνουν την προσωπικότητα αυτού του ατόμου. Ένας από τους ορισμούς που κυκλοφορούν αναφέρει «το άτομο ως σύνολο που έχει διαφορετικές δεξιότητες, προδιαθέσεις και ιδιότητες, συναισθήματα και κίνητρα». Ο όρος «Προσωπικότητα» εξετάζεται σε σχέση με τις ιδιότητες ή αυτό που ονομάζουμε χαρακτηριστικά, τα οποία σχετίζονται με διαφορετικά πεδία, ένα από τα οποία είναι οι διαστάσεις της μάθησης. Αν, για παράδειγμα κάποιος πει ότι ένα άτομο είναι «ανεκτικό», αυτό συνήθως σημαίνει ότι αυτή η ανεκτικότητα βρίσκει εφαρμογή σε πολλά ή όλα τα πεδία, παρότι ίσως με διαφορετική ένταση. Είναι έτσι δύσκολο να προσδιορίσουμε και να αποτιμήσουμε την προσωπικότητα, αλλά είναι κάτι το οποίο παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή.

Μια ιδιαίτερη πλευρά της προσωπικότητας είναι βαθιά ριζωμένη σε συγκεκριμένες ατομικές γενετικές προδιαθέσεις, κάτι το οποίο παλαιότερα κατανοούσαμε ως ταμπεραμέντο. Αυτές οι προδιαθέσεις αναπτύσσονται και σχηματίζονται μέσα από τις επιρροές της ζωής. Η μάθηση, «αλλαγή προσωπικότητας», σε αυτό το επίπεδο απαιτεί σημαντικές προσωπικές προσπάθειες και έτσι προϋποτίθεται ένας σημαντικός βαθμός υποκίνησης. Με απλά λόγια, αλλάζεις την προσωπικότητά σου ή σημαντικά μέρη της μόνο αν αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να το κάνεις.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα η προσωπική ανάπτυξη ή αλλιώς η ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων προσωπικών ιδιοτήτων έχουν ιδιαίτερο και αυξημένο ενδιαφέρον μελέτης. Στην αγορά εργασίας η ζήτηση για επαγγελματικά προσόντα έχει σταδιακά συμπληρωθεί και εν μέρει αντικατασταθεί, από τη ζήτηση για «γενικά « προσόντα που έχουν το χαρακτήρα των προσωπικών ιδιοτήτων.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις στην αγορά εργασίας συνοψίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

- Τα τυπικά διανοητικά προσόντα που εστιάζουν στην ικανότητα του ατόμου για λογική συμπεριφορά.

- Προσόντα αντίληψης, που περιλαμβάνουν ακρίβεια στην παρατήρηση και την ερμηνεία.

- Προσόντα αυτοελέγχου που καλύπτουν περιοχές όπως η υπευθυνότητα, η αξιοπιστία, η επιμονή, η ακρίβεια, η ικανότητα συγκέντρωσης, ο προσανατολισμός στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση.

- Προσόντα ατομικότητας που τυπικά καλύπτουν περιοχές όπως η ανεξαρτησία, η αυτοπεποίθηση και η δημιουργικότητα, εστιάζοντας στην ικανότητα του ατόμου να δρα μόνο του, ιδιαίτερα σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

- Κοινωνικά προσόντα, που καλύπτουν περιοχές όπως η συνεργασία και οι ικανότητες επικοινωνίας, φιλικότητα και κοινωνικότητα, εστιάζοντας στην ικανότητα του ατόμου να αλληλεπιδρά.

- Προσόντα που αφορούν το κίνητρο και καλύπτουν μια ποικιλία περιοχών όπως η πρωτοβουλία, ο δυναμισμός, η ώθηση, η ανοιχτή διάθεση, η προθυμία για μάθηση, η προσαρμοστικότητα κλπ εστιάζοντας στις δυνατότητες που έχει το άτομο να συμβαδίζει και να συμβάλει στην «ανάπτυξη».

Η παραπάνω έρευνα συμπέρανε η μάθηση που θέλει να ενδυναμώσει τα γενικά προσόντα δεν πρέπει να είναι ούτε καθαρή καθοδήγηση, μάθηση δεξιοτήτων ή αποστήθιση, ούτε καθαρή προσωπική ανάπτυξη ή θεραπεία. Αντιθέτως πρέπει να είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο που να συνδυάζει συγκεκριμένα τυπικά επαγγελματικά προσόντα ή ακαδημαϊκά προσόντα με ευκαιρίες για επέκταση της υποκίνησης των συμμετεχόντων προκειμένου να αναπτύξουν την κατανόηση, την προσωπικότητα και την ταυτότητά τους.

 

Knud Illeris 2015. Ο τρόπος που μαθαίνουμε, Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top