FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|12|2017 19:48

Τζερόνιμο Στίλτον

«Το μυστήριο της κρυστάλλινης γόνδολας»

(Μετάφραση: Γιώργος Κασαπίδης)

Εκδόσεις «Κέδρος»

Αθήνα 2017, σελ. 128

 

Η σειρά «Ξεκαρδιστικές Ιστορίες» του Τζερόνιμο Στίλτον απευθύνεται σε παιδιά από 7 ως 12 ετών και είναι μοναδική! Είναι η σειρά που απολαμβάνουν τα παιδιά γιατί έχει χιούμορ, δράση, και πολλές ανατροπές. Είναι η σειρά που εμπιστεύονται γονείς και εκπαιδευτικοί γιατί μεταδίδει διαχρονικές ηθικές αξίες. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον Τζερόνιμο, που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής με χιούμορ και αισιοδοξία. Η σειρά γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα βιβλία του Τζερόνιμο Στίλτον έχουν μεταφραστεί σε 48 γλώσσες και έχουν πουλήσει 140 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Δυο λόγια για την υπόθεση του τελευταίου βιβλίου: «Βοήθεια! Σώστε με, δεν μπορώ» έγραφε το σημείωμα που βρήκε ο Τζερόνιμο Στίλτον μέσα στην κρυστάλλινη γόνδολα που του έκανε δώρο η αγαπημένη του Πάτι και όταν την ακουμπούσες αναβόσβηναν φωτάκια και άρχιζε να παίζει ένα ρομαντικό τραγούδι. Κάποιος καλούσε σε βοήθεια! Ο Τζερόνιμο πρόσεξε ότι η γόνδολα είχε φτιαχτεί από αυθεντικό κρύσταλλο Μουράνο, είχε δηλαδή φτιαχτεί στο νησί Μουράνο, στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Αυτό ήταν! Με την πρώτη πτήση ο Τζερόνιμο πέταξε για τη Βενετία. Εκεί ο Τζερόνιμο προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της κρυστάλλινης γόνδολας.

 

 

Αγκάθα Κρίστι

«Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»

(Διασκευή: Benjamin von Eckartsberg, Εικονογράφηση: Chaiko)

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Αθήνα 2017, σελ. 64

 

Το διάσημο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι κυκλοφορεί σε graphic novel. Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Χειμώνας 1937. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια χιονοθύελλα αναγκάζει το Όριεντ Εξπρές να διακόψει το ταξίδι του. Το πολυτελές τρένο είναι γεμάτο, πράγμα ασυνήθιστο γι’ αυτή την εποχή του χρόνου. Καθώς πλησιάζει το χάραμα, αποκαλύπτεται ότι ένας από τους επιβάτες δεν θα συνεχίσει το ταξίδι του με το Όριεντ Εξπρές. Πρόκειται για έναν Αμερικανό μεγιστάνα, ο οποίος δέχτηκε μια θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι, παρόλο που η πόρτα του κουπέ του ήταν κλειδωμένη από μέσα. Ο Ηρακλής Πουαρό θα αγωνιστεί να εξιχνιάσει το έγκλημα σε αυτό το τρένο που είναι αποκομμένο από τον κόσμο…

 

 

Μάκης Τσίτας

«Μην ταλαιπωρείς το Αϊ-Βασίλη»

(Μετάφραση: Ζωή Λούρα)

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Αθήνα 2017, σελ. 40 (για παιδιά από 4 ετών)

 

Ο Μάκης Τσίτας είναι πολύ καλός και βραβευμένος συγγραφέας και διευθυντής του ενημερωτικού site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr. Στο νέο του βιβλίο, που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, ο Αϊ-Βασίλης είναι γέρος, με παραπανίσια κιλά, δουλεύει συνέχεια και κουράζεται πολύ. Κι όμως κάθε μα κάθε χρόνο έρχεται χαμογελαστός και κεφάτος σε όλα τα σπίτια για να φέρει δώρα. Αλλά αυτό δεν το εκτιμούν πολλά παιδιά και δυστυχώς τον ταλαιπωρούν…

Αν εσύ δεν είσαι ένα από αυτά τα παιδιά και θέλεις πραγματικά να διευκολύνεις τον Αϊ-Βασίλη στη δουλειά του, προτρέπει ο συγγραφέας, τότε διάβασε αυτό το ξεκαρδιστικό βιβλίο και ακολούθησε με προσοχή τις συμβουλές του.

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 01|12|2017 18:57

Είχε τελέψει ο αδερφοχτόνος σπαραγμός που μας βασάνιζε στα δύσκολα εκείνα μεταπολεμικά χρόνια, η ανοικοδόμηση πορπατούσε σταθερά, κι αράδα, πέντε παιδιά με τη χήρα μάνα μας, πεζοπόδαρα, ανηφορίζαμε το στενό δρομάκι το χιλιοπατημένο. Κουραζόμουνα, εύρισκα μια χαλικόπετρα, ακούμπαγα κι ανασήκωνα το μικρό μου ξεσκούφωτο κεφάλι να σβαρνίσω τα αναριεμένα σύννεφα που είχανε χάσει το ρόδινο πια χρώμα τους και σεριανούσανε κατά ανατολή μεριά. Ο ήλιος είχε φανεί αστραφτερός, η καλοκαιριάτικη ζέστα δεν είχε ακόμα επιδρομήσει…

Κι εκεί, στην κορφή του Όρδυμνου, στιβαρό κι επιβλητικό ξέκρινα χτήρι να δεσπόζει οχυρωμένο με πολεμίστρες κι οχυρωματικό πύργο. Απόμεινα δέος κι αίνιγμα ποτισμένος και θαλασσοπορούσε ο νους μου σε πελάγη φαντασίας. Πώς και πήγανε τόσο αψηλά οι καλογέροι, μεσ’ τον ουρανό, κοντά στους αγγέλους και το χτίσανε και φωλιάσανε προστατευόμενο κι υμνούμενο εκεί μέσα τον Άγιο Γιάννη το Θεολόγο, τον πολιούχο του χωριού μας, της Άντισσας! Κι αμπαρωθήκανε μαζί Του βιγλάτορες προσκυνητές να τον δοξολογούν, αθρώποι τραβηγμένοι από τον κόσμο, μαυροφορεμένοι κι αγιασμένοι. «Πώς να είναι άραγες» συλλογίζουμουν και τα μάτια μου λάμπανε όλο έκσταση, μέχρι που τρυφερό το χάδι της μαμάς με συνέφερε.

-Πορπάτα Γιωργάκη μη μας φάει η ζέστα.

-Εκεί απάνω…. Θέλησα να μιλήσω, με έκοψε.

-Πάμε, οι άλλοι ψηλώσανε κιόλας.

Δε μεταμίλησα. Συνέχισα ως κει πάνω.

Κι έμεινα να θαμάζω επιβλητική και περιστοιχισμένη με κελιά, σκάλες κι αρχονταρίκι την εκκλησιά μέσα κι όξω. Και μια ζεστασιά με κυρίευε, μια γαλήνη κι αλάφρωμα της ψυχής μου ένιωθα, όσο θωρούσα παλιές εικόνες στο Τέμπλο κι ολόγυρα να με κοιτούν καλοσυνάτα.

Άμεστο το μυαλό μου, δε ρώτησα, δεν έμαθα ηγούμενο κι άλλους καλογέρους. Μόναχα θυμούμαι, βρέθηκα σε ένα κελί κι είχε ο Γέροντας εκεί ένα μικρό τηλεσκόπιο και θαύμαζα το μεγαλείο της φύσης που βρεθήκαμε.

Χρόνια μεσολαβήσανε, σκολειά και τόπους γύρισα, ξαναφάνηκα στο Ιερό ετούτο μοναστήρι του Υψηλού μετά το ογδόντα.

Αλλαγμένο, πιο φρέσκο, μύριζε ακόμα σουβά, τσιμέντο και λιβάνι. Λίγα χρόνια είχανε περάσει α που το είχανε αναστηλώσει μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 67 κι εντύπωση μου προκάλεσε σαν έμαθα πως δουλειά πολλή, χειρωνακτικά ψυχικά και πνευματικά, είχε καταβάλει ο τότε Μεσοτοπίτης μοναχός Ραφαήλ που επάξια σε λίγα χρόνια, το 77, πολύ νέος, όπως κι ο μακαριστός Γέροντας Νικόδημος του Λειμώνος που κοιμήθηκε πριν ένα χρόνο ακριβώς, πως στα είκοσι έξι του και τούτος τοποθετήθηκε Καθηγούμενος στο Υψηλό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου του σκαρφαλωμένου 634 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Μα δεν ήτανε μόνο Ηγούμενος ο Ραφαήλ αλλά και Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Μυτιλήνης και στην Κορίνθου για αρκετά χρόνια.

Ο σεμνός κι αφανής ετούτος λευίτης, δραστήριος, οξύνους κι άοκνος υπηρέτησε τον Τριαδικό Θεό με ζηλευτή αφοσίωση, και αγωνιούσε να βάλει πολύτιμα πετράδια στον κρίκο που φέρνει τον άνθρωπο κοντά στους Αγίους και το Χριστό μας. Τον έβλεπες να ιερουργεί κι ένοιωθες πως δεν ζούσε στον κόσμο τον επίγειο μα ταξίδευε στη χώρα των Αγγέλων, στο Περιβόλι της Παναγίας, εκεί που άξαφνα, απρόσμενα μας συντάραξε η θλιβερή είδηση ότι πήγε, κι εκεί στην αγκαλιά της Παναγίας, γαληνεμένη, αναπαύεται η ψυχή του.

Ο μακαριστός Γέροντας Ραφαήλ, τελειομανής ως ήντονε είχε σπουδάσει στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή στην Πάτμο απ’ όπου αποφοίτησαν φωτισμένοι διδάσκαλοι του Γένους, αρχιερείς και πατριάρχες, και μετά τέλειωσε τη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, πριν φορέσει το ράσο που τίμησε, όσο ελάχιστοι στους χαλεπούς καιρούς μας.

Κι όχι μόνο ακαταμάχητος στην εκκλησιά και τα ιερατικά του καθήκοντα, μα, ήντονε άξιος, πολυσχιδής μάστορας, οραματιζότανε, έπιανε τη σκαλίδα και το μυστρί, πελεκούσε πέτρες κι έχτιζε, μιλούσε με τα φυτά, τα ζώα και τα χώματα.

Εξόν την θαυμάσια εκκλησία του Άξιον Εστί που ιδιοχείρως έχτισε στο Πυθάρι, κι άλλες εκκλησιές φέρουν την υπογραφή του. Όπως στα Μετόχια της μονής, τον Άγιο Αντώνιο Ερεσού, και Άγιο Θεοφάνη στο Σίγρι Μα κι ο Προφήτης Ηλείας, στο άλλο Σιγριανό μετόχι, με δική του ευθύνη οικοδομήθηκε.

Κυριολεχτώντας ήτανε η ψυχή του μοναστηριού. Ιστορική βιβλιοθήκη, μουσείο, έξι λειψανοθήκες με οστά Αγίων, επίχρυσα Ευαγγέλια και πολλά ιερά σκεύη διαφόρων εποχών, σταυροί με ρουμπίνια και μαργαριτάρια, επίχρυσα δοχεία με καλλιτεχνικές παραστάσεις, μέλισσες, οικόσιτα, αμπέλια, κήποι, πρόβατα όλα τα φρόντιζε με μεράκι.

Και τώρα…

Ας είναι λαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Στη σκέψη μας όμως, θα μείνει για πάντα, ζωντανός.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

gkamvysellis@yahoo.gr

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|12|2017 18:32

Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου η Γεωργία Νταγάκη θα τραγουδήσει live στο «Πανελλήνιον». Είναι δυναμική και αισιόδοξη. Παίζει λύρα και τραγουδά. Κατάγεται από το Ρέθυμνο της Κρήτης, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τον παραδοσιακό και τον ηλεκτρικό ήχο. Ο λόγος για την ερμηνεύτρια και λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη.

Στο βιογραφικό της μετρά συνεργασίες με σπουδαίους Έλληνες και ξένους ανθρώπους του μουσικού πενταγράμμου. Ανάμεσά τους είναι ο Νίκος Ξυδάκης, ο Παναγιώτης Μάργαρης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Ορφέας Περίδης, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιάννης Κούτρας, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και τελευταία ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Η παρουσία της Γεωργίας Νταγάκη στα μουσικά δρώμενα δεν περιορίζεται στο ελληνικό έδαφος, κάθε άλλο μάλιστα. Ταξιδεύει διαρκώς -με απαραίτητη αποσκευή πάντα τη λύρα της- κάνοντας αισθητή την παρουσία της και σε διεθνές επίπεδο. Ως ερμηνεύτρια και μουσικός συνεργάστηκε με τον Eric Burdon των «Animals», συμμετέχοντας το 2009 στην ευρωπαϊκή περιοδεία του αλλά και στο άλμπουμ του με τίτλο «Athens Traffic live».

Το 2014 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της που φέρει τον τίτλο «Φόβος» ή «Phobie». Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή που ενορχηστρώθηκε και ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα από τον Θύμιο Παπαδόπουλο και ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο από τον παραγωγό του δίσκου Δημήτρη Μίχαλο. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στο εξωτερικό τον Οκτώβριο του 2014 και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να ενταχθεί στο Τop 20 των «World Music Charts of Europe». Ο τίτλος του δίσκου προέρχεται από τη μουσική επένδυση του Σταύρου Σιόλα και τους στίχους του Πόλυ Κυριάκου: «Όταν κοιμάται ο θεός πιάνει σειρά η σκόνη/ στ’ αζήτητα, στ’ αδέσποτα, ο φόβος δυναμώνει».

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 01|12|2017 17:52

Οι νόμοι που ισχύουν στο Χονγκ Κονγκ και είναι πολύ διαφορετικοί από το δίκαιο της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς πολύ βαριά κατηγορία που κουβαλάει επάνω της η 19χρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου, διαγράφουν μη ευοίωνες εξελίξεις για το μέλλον της νεαρής από τη Μυτιλήνη. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειάς της, Σάκη Κεχαγιόγλου που μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, μέσα στις επόμενες ημέρες, η 19χρονη θα κληθεί να αποφασίσει στο εξής δίλημμα: ή θα δηλώσει αθώα στη δίκη και θα κινδυνέψει να καταδικαστεί έως και με 25 χρόνια κάθειρξης, αν από την ακροαματική διαδικασία προκύψει η ενοχή της,  ή θα δηλώσει ένοχη και σύμφωνα με τους εκεί νόμους, μπορεί να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης, με ποινή που μπορεί να φτάσει τα 15 με 18 χρόνια. Το περιθώριο ελιγμών λοιπόν εκ μέρους της νομικής της υπεράσπισης στα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ, φαίνεται πως είναι πολύ στενό, με τη νεαρή που μπλέχτηκε σε μία τεράστια υπόθεση ναρκωτικών και συνελήφθη με 2,6 κιλά κοκαϊνης να μπορεί να ελπίζει -εάν δεν προκύψει κάποια θεαματική ανατροπή που να φωτίζει ίσως πλήρως την υπόθεση - στο καλύτερο σενάριο της μακροπρόθεσμης μεταφοράς της στην Ελλάδα, για να εκτίσει εδώ την ποινή της.

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέλυσε σε συνέντευξή του στην «iefimerida» πλήρως τα δεδομένα που υπάρχουν επί του παρόντος για την υπόθεση που βρέθηκε μπλεγμένη η 19χρονη Μυτιληνιά.  Μέσα στους επόμενους μήνες λοιπόν, η δική της απόφαση θα κρίνει και το μέλλον της: Αν δηλώσει αθώα αλλά στη δίκη (θα δικαστεί από ανώτερο δικαστήριο με σώμα επτά ενόρκων) αποδειχθεί ένοχη -που είναι και το πιθανότερο- η ποινή ενδέχεται να φτάσει ως και τα 25 χρόνια κάθειρξης. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Αν δηλώσει τώρα ένοχη, το δικαστήριο, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στο Χονγκ Κονγκ, θα της επιβάλει μικρότερη ποινή (15-18 χρόνια). Και στις δύο περιπτώσεις θα εκτίσει τα 3/5 περίπου της ποινής της, ήτοι, στην περίπτωση που δηλώσει ενοχή θα αποφυλακισθεί νωρίτερα.

Απόρριψη του αιτήματος για εγγύηση

Εν τω μεταξύ στις μέχρι σήμερα ακροάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η αίτησή της για αποφυλάκιση με εγγύηση και παραμονή στην πόλη του Χονγκ Κονγκ με παρακολούθηση έχουν απορριφθεί. Το ποσό της εγγύησης ήταν 100.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ, περίπου 11.000 ευρώ. Η επόμενη ακρόαση, που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου, δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες.

«Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα της, που μου ζητούσε να βοηθήσω την κόρη του, εξηγώντας μου ότι δεν θα μπορέσει να με πληρώσει. Ήταν σε κατάσταση σοκ, τόσο εκείνος όσο και η μητέρα της», λέει ο Σάκης Κεχαγιόγλου. Αρχιφύλακας στη Μυτιλήνη εκείνος, νοσηλεύτρια η μητέρα της, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με μια υπόθεση που δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν.

Η πιθανότητα της έκδοσης στην Ελλάδα

Με τη συνδρομή του Έλληνα γενικού πρόξενου στο Χονγκ Κονγκ, Γιάννη Μαλούκου, ο οποίος, όπως λέει ο δικηγόρος της οικογένειας, είναι ο μόνος που μπορεί να επισκέπτεται τη 19χρονη στη φυλακή, ξεκίνησε την αναζήτηση της υπεράσπισής της εκεί. Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου βρίσκεται στις φυλακές ανηλίκων ως 21 ετών, με «καλές» συνθήκες. «Αναζήτησα και βρήκα έναν Άγγλο ποινικολόγο που ζει και εργάζεται στο Χονγκ Κονγκ και σε συνεργασία μαζί με το δικό μου γραφείο στην Αθήνα οργανώνουμε τις επόμενες κινήσεις. Βάσει του νομικού συστήματος που ισχύει εκεί, η ίδια θα πρέπει να δηλώσει την ενοχή ή την αθωότητά της. Καθώς δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την πόλη του Χονγκ Κονγκ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία πιθανότητα να εκδοθεί πριν από τη δίκη της», συνεχίζει ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας.

Υπάρχει όμως πιθανότητα έστω να εκδοθεί ποτέ η νεαρή στην Ελλάδα; Ο κ. Κεχαγιόγλου, λέει: «Ο στόχος μας είναι, όταν επιβληθεί η ποινή της, να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, με τη συνδρομή και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα να εκτίσει την ποινή της στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε την υπόθεση στο Εφετείο. Τώρα όμως η απόφαση για την ενοχή ή την αθωότητά της είναι αποκλειστικά δική της. Γι' αυτό και από την πλευρά μας πρέπει να την τροφοδοτήσουμε με όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που θα τη βοηθήσουν να καταλάβει όλα τα ενδεχόμενα, για να λάβει τη σωστή, για την ίδια και τη ζωή της, απόφαση».

 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 01|12|2017 16:38

Με δήλωσή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, εκφράζει την υποστήριξή του στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στην Αθήνα, για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβου. «Η Ευρώπη μας έκανε αποθήκη μεταναστών και προσφύγων και εμείς οφείλουμε να μην κάνουμε το ίδιο στα νησιά μας. Μίλησα σήμερα με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και τον Δήμαρχο Λέσβου. Οι συνθήκες που επικρατούν αδιανόητες, δεν περιγράφονται με λόγια. Τέρμα τα λόγια. Ώρα να αναλάβουμε δράση. Την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, αφήνουμε όλοι πληκτρολόγια και smartphones και μαζευόμαστε στη συγκέντρωση των νησιωτών μας στην πλατεία Κλαυθμώνος έξω από το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για να αναγκάσουμε τους κρυπτόμενους Υπουργούς να δώσουν λύσεις. Το χρωστάμε στους νησιώτες μας, το χρωστάμε στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες», τονίζει στη δήλωση- κάλεσμα ο βουλευτής ενώνοντας τη φωνή του με αυτή των νησιωτών.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|12|2017 16:31

Η «Σχολή Γονέων» της οργάνωσης «Αγκαλιάς» της Καλλονής έλαβε τέλος. Δεκατρείς κεντρικοί ομιλητές σε 25 δράσεις στα ορεινά κυρίως της Λέσβου: Δάφια, Σκαλοχώρι, Αγία Παρασκευή, Άγρα, στη Μυτιλήνη στο «Mosaik» αλλά και σε δύο καταυλισμούς. Παιδίατροι, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, παιδαγωγοί, συγγραφείς, ειδικοί στον χώρο του μεγαλώματος του παιδιού, από το νησί, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

«Δέχτηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς το κάλεσμα και ήρθαν να μας βοηθήσουν να παρέχουμε αυτήν την φορά κοντά στα υλικά πνευματικά εφόδια για το δυσκολότερο και ομορφότερο καθήκον, αυτό του μεγαλώματος ενός παιδιού σε καιρούς κρίσης» τόνισε στο «Ε» η Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα. Οι ομιλητές ξεβολεύτηκαν, ξοδεύτηκαν, έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν. Εκατοντάδες κόσμος παρακολούθησε συνολικά όλες τις διαλέξεις-συζητήσεις. Τόσο ντόπιοι όσο και μετανάστες, Ρομά και πρόσφυγες. Συζητήσεις που κρατούσαν μέχρι και τρεις ώρες, με πολλές ερωτήσεις, μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, συζητήσεις σε τόπους και καιρούς όπου το σκοτάδι επιμένει να θέλει να φαίνεται κραταιό. Γονείς και άνθρωποι που βοηθούν να μεγαλώσουν παιδιά, όλοι τους γεμάτοι δίψα να δώσουν το σωστό άσχετα από τους πόρους και την οικονομική τους δύναμη. Άνθρωποι διψασμένοι να μάθουν.

Χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας και τρεις εβδομάδες υλοποίησης με ασταμάτητο τρέξιμο από τα μέλη της «Αγκαλιάς». Το αποτέλεσμα όμως τους αφήνει με μια βαθιά ικανοποίηση. Το υλικό που μαγνητοσκοπήθηκε θα ανέβει σύντομα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για να είναι προσβάσιμο σε όλους -μαζί με υλικό που θα αναρτηθεί συμπληρωματικά στις διαλέξεις. Με τη στήριξη του κόσμου υλοποιήθηκε οικονομικά τη Σχολή Γονέων -ξανά- δίχως ούτε ένα ευρώ από κρατικούς ή κοινοτικούς πόρους. «Ευχαριστούμε τους ομιλητές, τους συλλόγους και τα σχολεία που μας στήριξαν, μα κυρίως τον απλό κόσμο που στηρίζει τη δράση μας και μας τίμησε με την παρουσία του», κατέληξε.

Τα αναλυτικά στοιχεία τα περιμένουμε στον καθιερωμένο απολογισμό του έτους.

Κατηγορία Δήμος
- 01|12|2017 15:36

Τη στιγμή που εξετάζεται η πιθανότητα συμμετοχής και των νησιωτών της Χίου και της Σάμου, μαζί με τους Λέσβιους της Αθήνας, που αντιμετωπίζουν στην ίδια (περίπου) ένταση τις επιπτώσεις της προβληματικής διαχείρισης του προσφυγικού, στη Λέσβο εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό, που θα γίνει αυτή τη φορά στην Αθήνα. Μάλιστα ο δήμος Λέσβου εξασφάλισε για όσους δημότες της Λέσβου επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα με 50% έκπτωση για ομαδική ακτοπλοϊκή μετακίνησης και σε όλες τις θέσεις αναλόγως της διαθεσιμότητας.  Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το Υπ. Εσωτερικών.

 

Η έκπτωση

Συγκεκριμένα, η έκπτωση 50 % ισχύει: για  αναχώρηση από λιμάνι Μυτιλήνης για Πειραιά την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7 μ.μ. και Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 8 μ.μ. Αλλά και για επιστροφή από λιμάνι Πειραιά για Μυτιλήνη την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 8 μ.μ., την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7 μ.μ.  και την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 8 μ.μ.

Για πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής (με επιλογή των επιθυμητών ημερομηνιών μετακίνησης), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22510 37044,  22513 50575 (Δήμος Λέσβου),  στο τηλέφωνο 22510 22143 (Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης) αλλά και στο κινητό του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πάνου Πίτσιου 6973004872.

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 01|12|2017 14:40

Δύο μηχανικοί εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομίας, από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίου, βρέθηκαν χθες στη Μυτιλήνη. Και η άφιξή τους αυτή, καταρχήν αποδεικνύει πως το πρόγραμμα πράγματι έχει δρομολογηθεί προς υλοποίηση αλλά και πως δύναται πράγματι να συμβάλλει ουσιαστικά προκειμένου να γίνει έργο με τα περίπου 50 εκ. ευρώ που προσφέρει προς απορρόφηση. Οι δύο μηχανικοί λοιπόν, είδαν από κοντά και πήραν τα στοιχεία που ήθελαν για το εγκεκριμένο ως γνωστόν έργο στο πρόγραμμα, της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της πρώην «Ακαδημίας» (2,5 εκ. ευρώ), ενώ στα πιο αξιοσημείωτα καταγράφεται το γεγονός πως εξέτασαν την προοπτική του έργου για το Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης. Για να το προωθήσουν για ένταξη στο πρόγραμμα, για το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Λέσβου από το Ειδικό Αναπτυξιακό, εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες την χρηματοδότηση της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Ακαδημίας, που ήταν και η πιο «ώριμη» περίπτωση εξ αυτών που κατέθεσε στην σχετική του πρόταση.

Είδαν την «Ακαδημία»

Όμως από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ένταξη, το «Ε» με ρεπορτάζ του, κατέγραφε την «γλυκόπικρη» γεύση που άφησε αυτή η εξέλιξη στη δημοτική αρχή, λόγω του ότι σε πρώτη σειρά προτεραιότητας, είχε το έργο του Κάτω Κάστρου. Θέλοντας να διασυνδέσει το έργο αυτό, με τις παρεμβάσεις που δρομολογεί το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης για την πόλη της Μυτιλήνης. Η επίσκεψη όμως των δύο μηχανικών, μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ειδικού Αναπτυξιακού εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομίας, κατάφερε να ικανοποιήσει χθες απόλυτα τον δήμο Λέσβου. Αφού ήρθαν για να δουν από κοντά το εγκεκριμένο έργο της «Ακαδημίας» και να πάρουν κάποια στοιχεία που ήθελαν για να προχωρήσουν τις διαδικασίες δρομολόγησής του, αλλά και να συζητήσουν και για το Κάτω Κάστρο. Δείχνοντας έμπρακτα πως έχουν λάβει υπόψη της σειρά προτεραιότητας που αποτύπωσε η πρόταση του δήμου για το πρόγραμμα και πως επιθυμούν να το εντάξουν στο Ειδικό Αναπτυξιακό για το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Κάτω Κάστρου αφορά στην ανακαίνιση και διαρρύθμιση των παλαιών σφαγείων, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο ενημέρωσης και προβολής του πολυχώρου των εναλίων αρχαιοτήτων αλλά και να διαμορφωθεί γενικότερα το Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης. Ενώ η παρουσία και μόνο των μελών της επιτροπής παρακολούθησης, δείχνει πως το πρόγραμμα όντως «τρέχει» και πως μία δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει πράγματι «αντισταθμιστικά» στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, είναι πραγματική.

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 01|12|2017 14:35

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τουρισμού «International Travel Show TT WARSAW 2017» που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία. Τα νησιά της Περιφέρειας παρουσιάστηκαν σε stand εντός του περιπτέρου του Ε.Ο.Τ. και προβλήθηκαν ως αυθεντικός ελληνικός προορισμός που παρέχει τη δυνατότητα για δραστηριότητες στη φύση, γνήσιες πολιτισμικές εμπειρίες και πλούσιες τοπικές γεύσεις.

Η Πολωνία αποτελεί για την Περιφέρεια ανερχόμενη αγορά, αφού το 2017 επανήλθε με πτήσεις charter για Λέσβο και Σάμο και προγραμματίζονται πτήσεις charter για το 2018 επίσης για Λήμνο και Χίο. Ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από την Εντεταλμένη Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού Αγγελική Σαραντινού, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού Αγγελική Πολυτάκη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Σάμου Γραμματική Δρίνη.

Συναντήσεις

Το stand της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επισκέφθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Πολωνία Ευάγγελος Τσαούσης και ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Κωνσταντίνος Τσέγας, η συνάντηση με τον οποίο υπήρξε εποικοδομητική αφού δόθηκαν επιβεβαιώσεις για την υποστήριξη και αρωγή του Ε.Ο.Τ. στις ενέργειες προβολής και ανάδειξης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Με τη Διευθύντρια του Ε.Ο.Τ. στην Πολωνία Νικολέττα Νικολοπούλου και το Διευθυντή Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης του Ε.Ο.Τ. Πέτρο Σαγάνα συζητήθηκαν μια σειρά από δράσεις τουριστικής προβολής των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το γραφείο του Ε.Ο.Τ., όπως η δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων στοχευμένης προβολής των νησιών σε πράκτορες και Tour Οperators της Πολωνίας και της Τσεχίας, καθώς επίσης και η διενέργεια fam & press trips.

 

 

Κατηγορία Σκίτσα
- 01|12|2017 13:58
Κατηγορία Πρόσφυγες
- 01|12|2017 13:43

Περίπου 250 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οικογένειες με παιδιά, γυναίκες μόνες, ηλικιωμένοι και ανάπηροι, αναχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης από τη Μυτιλήνη για Πειραιά με το πλοίο της γραμμής.

Το πρωί στον Πειραιά τους περίμεναν λεωφορεία και στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε δομές που διατηρούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η μετακίνηση έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για απεγκλωβισμό από τα νησιά όσο το δυνατόν περισσότερων προσφύγων που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. «Μια προσπάθεια, που θα ενταθεί», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει προσπάθεια να απεγκλωβιστούν περί τα 3000 άτομα από τη Λέσβο, στην οποία φιλοξενούνται περίπου 8.500 μετανάστες και πρόσφυγες, και να κατευθυνθούν σε διάφορες δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ανάλογες αναχωρήσεις αναμένεται να γίνουν και από άλλα νησιά.

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι ενώ η προχτεσινή μετακίνηση είχε προγραμματιστεί για 650 πρόσφυγες που μένουν σε Μόρια και Καρά- Τεπέ, μόλις 250 τελικά μεταφέρθηκαν στον Πειραιά. Προφανώς τίθεται ζήτημα γραφειοκρατίας που πρέπει να λυθεί άμεσα και έχει να κάνει με τις απαραίτητες σφραγίδες. Όμως για να φτάσει ο αριθμός τις 3.000 εκτός από τις σφραγίδες, πρέπει να εξασφαλιστούν και οι αντίστοιχες θέσεις σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως μας ανέφερε στο χτεσινό ρεπορτάζ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 

 

Κατηγορία Ναυτιλιακά
- 01|12|2017 13:33

Επενδύσεις σε ταχύπλοα πλοία υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν μικρότερες και μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές, παρά την πίεση από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων στους ισολογισμούς τους. Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός αλλά και αυτός με τις αερομεταφορές στρέφουν τμήμα της δραστηριότητας στις υψηλότερες ταχύτητες που αυτά προσφέρουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ερχόμενη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου αναμένεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στον πλειστηριασμό του «Αίολος Κεντέρης Ι» που ανήκε στη «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου» και έχει κατασχεθεί από την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή εκκίνησης τα 4,5 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της αγοράς προεξοφλούν συμμετοχή τόσο της «Sea Jets» όσο και της «Hellenic Seaways» -η οποία παρουσίασε χθες βελτιωμένο ισολογισμό εννεαμήνου-, που τελεί υπό εξαγορά από την «Attica Group». Παράλληλα, άλλες επενδύσεις σε ταχύπλοα έχει ήδη κάνει η «Sea Jets», συμφερόντων Μ. Ηλιόπουλου, ενώ και η «Golden Star», συμφερόντων των αδελφών Στεφάνου, αγόρασε προ μερικών ημερών δύο ακόμα τέτοια σκάφη που σκοπεύει να τα δρομολογήσει στις γραμμές Πειραιά - Κυκλάδων.

«Sea Jets» και «Golden Star» έχουν ήδη σκληρό μεταξύ τους ανταγωνισμό στις γραμμές από τη Ραφήνα, ο οποίος όπως προκύπτει θα μεταφέρεται τώρα και στον Πειραιά. Η «Hellenic» -που φέτος απέφυγε την κοστοβόρα κόντρα της Ραφήνας αποσύροντας το «Hellenic Highspeed» από εκεί- αναζητεί επιπλέον ισχύ στα ταχύπλοα για το 2018 εξαιτίας και της πώλησης του «High Speed 7» στις «Mινωικές», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της από την «Attica». Παράλληλα, η ακτοπλοϊκή που λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Αντ. Αγαπητού έχει περιορίσει τον δανεισμό της στα 139 εκατ. από 185 εκατ. ευρώ προ διετίας. Η «Hellenic» δηλώνει πως, παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων, φέτος αναμένει τα τελικά αποτελέσματά της για το δωδεκάμηνο να κινηθούν σε ανάλογα επίπεδα. Οι επιδόσεις αυτές εξηγούν εν μέρει και το σκεπτικό της «Attica» να προχωρήσει στην εξαγορά της.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top