FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Άρθρο - ανάλυση
- 07|11|2017 20:47

Συμπληρώνονται 105 χρόνια από την ένδοξη περίοδο του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 1912 , όταν «φύσηξε ο άνεμος της ελευθερίας» στη βορειανατολική γωνιά του Αιγαίου πελάγους και διαδοχικά απελευθερώθηκαν από τη σκλαβιά, που κράτησε για περίπου τέσσερις και πλέον αιώνες, και κυμάτισε η γαλανόλευκη στα νησιά Λήμνο-Ίμβρο-Θάσο-Σαμοθράκη-Ψαρά-Τένεδο-Ικαρία- Λέσβο και Χίο.

 Στη Μυτιλήνη η γαλανόλευκη υψώθηκε στο Διοικητήριο (σημερινή Γραμματεία Αιγαίου) τις μεταμεσημβρινές ώρες της 8ης Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, από άγημα του πολεμικού ναυτικού και διαδοχικά, μετά από ανάπαυλα περίπου ενός μηνός, σ’ όλη τη λεσβιακή γη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 1912. Προηγήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου η ήττα του οθωμανικού στρατού στη μάχη του Κλαπάδου από τον ελληνικό στρατό και η παράδοση του νησιού από τον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή.

Ενώ στρατιωτικά η απελευθέρωση των νησιών ήταν εύκολη υπόθεση, λόγω έλλειψης σοβαρής αμυντικής θωράκισης εκ μέρους της οθωμανικής αυτοκρατορίας και λόγω της υπεροχής του ελληνικού πολεμικού ναυτικού (πρόσκτηση θωρηκτού «Αβέρωφ»), δεν συνέβηκε το ίδιο με τη νομική κατοχύρωση (De jure ) της ελληνικής κυριαρχίας, που De facto επιβλήθηκε με τα ελληνικά όπλα.

Στην Οθωμανική αυτοκρατορία από το 1908 πολιτικά κυριαρχούσε το κίνημα «Ένωση και Πρόοδος - Ittihat ve Terakkı Cemiyeti», γνωστό και ως κίνημα των Νεότουρκων-Jon Turkler, το οποίο ανάγκασε το 1908 το Σουλτάνο Αβδούλχαμιτ να θέσει σε ισχύ το Σύνταγμα του 1876 (II. Mesrutiyet). Μετά τη λήξη των βαλκανικών πολέμων το 1913, το Κομιτάτο ανέλαβε πλήρως την εξουσία (κυβέρνηση από μέλη του κινήματος με πρωθυπουργό τον Said Halim Pasa) και πέτυχε την ανακατάληψη της Ανατολικής Θράκης, μετά τη ήττα της Βουλγαρίας στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο. Παράλληλα, προσκάλεσε γερμανική στρατιωτική αποστολή με επικεφαλής τον στρατηγό Λίμαν φον Σάντερς για την αναδιοργάνωση του στρατού και παρήγγειλε σε αγγλικά ναυπηγεία το τελειότερο θωρηκτό της εποχής, το «Sultan Osman» μαζί με το θωρηκτό «Resadiye». Στόχος, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ήταν η ανακατάληψη των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, τα οποία έκριναν ως απαραίτητα για την άμυνα των Στενών και της Ανατολής (Μικράς Ασίας).

 

Τουρκική κωλυσιεργία

Κατά τη σύναψη της Συνθήκης του Λονδίνου (30 Μαΐου 1913), με την οποία τερματίστηκε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, η Οθωμανική αυτοκρατορία αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα των νησιών και τελικά με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων μερών (Βαλκανικά κράτη - Οθωμ. Αυτοκρατορία), με το άρθρο 5, ανέθεσε στις Μεγάλες Δυνάμεις να αποφασίσουν για το καθεστώς των νησιών, πλην της Κρήτης και του Αγίου Όρους. Φάνηκε όμως η πρόθεση των Μεγάλων Δυνάμεων να συνδέσουν το θέμα με το Βορειοηπειρωτικό (δημιουργία αλβανικού κράτους).

Η άρνηση της Τουρκίας να συζητήσει το θέμα συνεχίστηκε και κατά τη σύναψη της Συνθήκης των Αθηνών (14 Νοε 1913), με την οποία τερματίστηκε η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ελλάδος. Άλλα ούτε και στις ξεχωριστές συνθήκες των βαλκανικών κρατών με την Υψηλή Πύλη τέθηκε το θέμα των νησιών. Ήταν πασιφανές ότι η τουρκική πλευρά προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν την ανακατάληψη των νησιών. Παράλληλα, προετοίμαζε το σχέδιο εκδίωξης των χριστιανικών πληθυσμών από τα εδάφη της με στόχο να πετύχει την εθνική ομοιογένεια.

 

Διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας

Στην Αθήνα ήταν έκδηλη η ανησυχία του πρωθυπουργού Βενιζέλου, ο οποίος παράλληλα με την ένταξη των απελευθερωθέντων εδαφών στον εθνικό κορμό (αυξήθηκε το έδαφος κατά 93% και ο πληθυσμός κατά 77%) και την επίλυση των θεμάτων που ανέκυψαν (απαλλοτρίωση τσιφλικιών κ.λπ.), επειγόταν να κλείσει το Νησιωτικό λόγω της επικείμενης απώλειας της ναυτικής υπεροχής στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός προτιμούσε τις προσωπικές επαφές για τη διευθέτηση των προβλημάτων και για τούτο ξεκίνησε περιοδεία από 6 Ιαν μέχρι 14 Φεβ. 1914 σε Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Βιέννη, Αγία Πετρούπολη, Βελιγράδι και Βουκουρέστι, με στόχο την προμήθεια πολεμικών σκαφών από την Αγγλία και την πραγματοποίηση ναυτικής επίδειξης στο Αιγαίο από τους Στόλους των Μεγάλων Δυνάμεων σε συνεργασία με το ελληνικό, ώστε να αναγκαστούν οι Τούρκοι να συμβάλουν στην επίλυση του θέματος των Νησιών.

Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, διότι ούτε υπήρχαν πλοία άμεσα διαθέσιμα και ούτε ήταν διατιθέμενες οι Μεγάλες Δυνάμεις να διακινδυνέψουν τα εμπορικά τους συμφέροντα με το κλείσιμο των Στενών. Με τη λήξη της περιοδείας του Βενιζέλου στις 13 Φεβ. 1914, οι Μεγάλες Δυνάμεις γνωστοποίησαν σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα την απόφασή τους για τα Νησιά. «Όλα τα καταληφθέντα νησιά παραχωρούνται στην Ελλάδα πλην Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου, με την προϋπόθεση της εκκένωσης της Βορείου Ηπείρου και του νησιού Σάσων…». Η Βόρειος Ήπειρος το 1913 είχε καταληφθεί από την Ελλάδα και τώρα εκβιαζόμενη αναγκαζόταν να την εγκαταλείψει, προκειμένου να δημιουργηθεί αλβανικό κράτος που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τουρκική πλευρά δεν αποδέχθηκε την απόφαση σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά και στην προσπάθειά της να κερδίσει χρόνο ο πρωθυπουργός Said Halim Pasa, στις αρχές Μαρτίου 1914, πρότεινε την ανταλλαγή της Χίου και της Λέσβου με τα νησιά Ψαρά-Ικαρία-Λεβίδα-Αστυπάλαια-Κάρπαθο-Κάσο και Σάμο. Η τελευταία είχε κερδίσει μόνη της την αυτονομία και τα Δωδεκάνησα κατέχονταν από την Ιταλία, η οποία αρνιόταν να τα παραχωρήσει. Ο Βενιζέλος απέρριψε την απαράδεκτη πρόταση και αντιπρότεινε “η ελληνική κυριαρχία στα νησιά να μην αμφισβητηθεί και να παραμείνουν Οθωμανοί επίτροποι αντί πρόξενοι», όπως ήταν φυσικό απορρίφτηκε από τη κυβέρνηση των Νεότουρκων.

Τον Απρίλιο του 1914, κατόπιν παράκλησης του Βενιζέλου, η Ρουμανία ανέλαβε πρωτοβουλία για επίλυση του θέματος. Ο Βενιζέλος ζήτησε από την τουρκική πλευρά να προτείνει νησιά ίσης έκτασης, πληθυσμού και εισοδημάτων με τη Χίο-Λέσβο και θα προσπαθούσε να περάσει η ανταλλαγή από το υπουργικό συμβούλιο. Ευτυχώς η πρόταση από την Κωνσταντινούπολη δεν έφθασε ποτέ και η προσπάθεια του Ρουμάνου στρατηγού Κοάντα απέτυχε.

Είναι άξιο διερεύνησης με πόση ευκολία οι κυβερνώντες και εν προκειμένω ο επιτυχημένος πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος προτείνουν ανταλλαγές εδαφών και πληθυσμών. Μόνη εξήγηση για τον Εθνάρχη Βενιζέλο είναι ότι πιθανόν είχε πληροφόρηση για τον επικείμενο πόλεμο και ήθελε να ευρεθεί η Ελλάδα με λυμένα τα προβλήματα, προκειμένου να ταχθεί στο πλευρό εκείνο που θα τη βοηθούσε να εκπληρώσει τη Μεγάλη Ιδέα.

 

Γερμανική πρωτοβουλία

Την ίδια περίοδο, με την ευκαιρία της διαμονής του Κάιζερ και του Γερμανού καγκελάριου στην Κέρκυρα, ξεκίνησε η γερμανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Νησιωτικού. Στο νησί βρέθηκαν και οι Γερμανοί πρέσβεις σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη καθώς και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ο ΥΠΕΞ Στρέιτ. Η Γερμανία, έχοντας καταστρώσει τα επεκτατικά της σχέδια, θέλησε να μεσολαβήσει με την προοπτική να εντάξει και τις δύο χώρες στη συμμαχία της. Ο Κάιζερ πρότεινε «την αναγνώριση της οθωμανικής επικυριαρχίας» και ο Βενιζέλος υποσχέθηκε να πείσει το υπουργικό συμβούλιο και τη κοινή γνώμη, με την προϋπόθεση να υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αμυντική συνθήκη συμμαχίας διάρκειας 5, 10 ή 15 χρόνων, με την οποία θα εγγυόταν οι δύο χώρες τα εδάφη τους στη Βαλκανική.

Η Γερμανία δεν κατάφερε να πείσει την τουρκική κυβέρνηση για την πρόταση, εξάλλου νέα δεδομένα προέκυψαν που χειροτέρεψαν τις σχέσεις των δύο χωρών. Οι Νεότουρκοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους (πολλοί ιστορικοί αναφέρουν ότι εμπνευστής ήταν ο Λίμαν φον Σάντερς) για εκδίωξη των Ελλήνων αρχικά από την ανατολική Θράκη και στη συνέχεια από τα Στενά, Σμύρνη, Αϊβαλί, Αδραμύττιο κ.λπ.

Οι πρόσφυγες συνωστίζονταν στα νησιά του Αιγαίου και στα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας και αποτέλεσαν ακόμη ένα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, πλέον των αναγκών στέγασης και διατροφής, «φαινόταν ανίκανη» να τους προστατέψει από τη μανία των Τούρκων. Ο αριθμός των εκτοπισθέντων από την ανατολική Θράκη και τη δυτική Μικρά Ασία κατά το λεγόμενο πρώτο διωγμό, σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, ανέρχεται σε 140 χιλ. περίπου. Σύμφωνα με έκθεση του Άγγλου προξένου Σμύρνης, από τη δυτική Μικρά Ασία εκδιώχθηκαν 134 χιλ. Έλληνες και, αν προστεθούν και οι περίπου 60 χιλ. - 70 χιλ. της ανατολικής Θράκης, υπερβαίνουμε τις 200 χιλ.

Εντωμεταξύ, συνεχίστηκε η γερμανική πρωτοβουλία, με την ελληνική πλευρά να συμφωνεί να τεθούν τα νησιά υπό την οθωμανική επικυριαρχία, ενώ η άλλη πλευρά επέμεινε στην κυριαρχία και με ανταλλαγές νησιών με τη Χίο και τη Λέσβο να επιστρέφουν πάντα στην οθωμανική επικράτεια. Στις 19 Μαΐου 1914 και ενώ οι διωγμοί των Ελλήνων συνεχίζονταν, ο Γερμανός πρέσβης στην Πόλη πρότεινε στην ηγεσία των Νεότουρκων να παραμείνει «παγωμένο» το θέμα για πέντε χρόνια. Οι Said Halim, Talat και Cemal Pasa απάντησαν ότι δεν έχει νόημα διότι «μόλις παραληφθούν τα νέα πολεμικά πλοία, οι Έλληνες μόνοι τους θα εγκαταλείψουν τα νησιά».

 

* Ο κ. Στρατής Χαραλάμπους είναι Αντ/γος ε.α., μέλος της «Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|11|2017 20:06

Αλέξανδρος Τσαγκαρέλλης

«Μια παλιά ιστορία (Δοσμένη με απίστευτη ελευθεριότητα)»

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Αθήνα 2017, σελ. 216

 

Ο Αλέξανδρος Γ. Τσαγκαρέλλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη από γονείς Μικρασιάτες, πρόσφυγες απ’ τ’ Αϊβαλί. Μεγάλωσε εκεί και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα για σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια) για περίπου είκοσι χρόνια, αλλά παράλληλα, έκανε σημαντική καριέρα στην Ολυμπιακή Αεροπορία και ταξίδεψε σ' όλο τον κόσμο σαν εκπρόσωπος της σε σχετικά διεθνή συνέδρια. Στην λογοτεχνία έκανε μια πρώτη εμφάνιση ενώ ακόμα ήταν φοιτητής, με δημοσιεύσεις διηγημάτων στον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης, αλλά ουσιαστικά παρουσιάστηκε σε πανελλήνια κλίμακα με το πρώτο του μυθιστόρημα "Σταγόνες στην Πέτρα" που κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, το 2001, όταν συνταξιοδοτήθηκε. Διηγήματά του, όπως και ποιήματα, έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά. Ακόμα, έχει τιμηθεί με τον Α! Έπαινο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης. Έχει εκδώσει 8 βιβλία: Σταγόνες στην πέτρα(2001), Αλκαίος ο Λέσβιος(2005 και 2015), Η λίμνη της φωτιάς(2010), Τ’ ανεμογκάστρι(2011), Εύρηκα!(2012), Η τελευταία θυσία (2014), Ο χαμός του Γιώργη (2017). Για το τελευταίο του βιβλίο «Μια παλιά ιστορία» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Μια Παλιά Ιστορία», ή αλλιώς μια ιστορία γνωστή με τον τρόπο που γράφτηκε κάποτε, αυτόν που εξυπηρετούσε έναν συγκεκριμένο σκοπό. Αυτή η “παλιά ιστορία” παρουσιάζεται εδώ με τον πραγματισμό, τον ρεαλισμό που αρμόζει στην εποχή μας. Κι όχι μόνο! Παρουσιάζεται με την οπτική που ξεκινά απ’ τη γνώση πως ο κόσμος κυβερνιέται από άτομα και ομάδες με φιλοδοξίες, πάθη κι ελαττώματα π’ εμπλουτίζονται προοδευτικά καθώς η άσκηση της εξουσίας επηρεάζει τον χαρακτήρα τους. Οι παρασκηνιακές ενέργειες κι επιδράσεις, οι λανθασμένοι σχεδιασμοί, που δεν μπορούν να λείπουν, είναι -θα μπορούσε να πει κανείς- συγγραφικά ευρήματα και τεχνάσματα που συνάδουν με την μυθιστοριογραφία κι επινοούνται, αλλά πάλι είναι δύσκολο να τ’ αρνηθεί κανείς και να τα θεωρήσει σαν ολωσδιόλου ανύπαρκτα. Και η «Παλιά Ιστορία» τούτη, δοσμένη με μυθιστορηματική, ανήκουστη ελευθεριότητα, αλλά και με έμμεσες αναφορές σ’ ένα ιστορικό γεγονός το οποίο έγινε η αφετηρία για κοσμογονικές αλλαγές, πάει βαθύτερα απ’ ένα απλό μυθιστόρημα».

Μικρό δείγμα γραφής: «Η απόφαση του Φιλόλαου έπεσε σαν κεραυνός πάνω τους». Μήπως θα ήταν φρονιμότερο να μείνουμε στα λημέρια μας;» ρώτησε κάποια στιγμή ο Κράτιστος, σπάζοντας επιτέλους την αμήχανη σιωπή που είχε ακολουθήσει την ανακοίνωσή της. «Το να πάμε εκεί, τώρα μάλιστα που αρχίζει το Πανηγύρι, μοιάζει σαν να βάζουμε το κεφάλι μας στο στόμα του λύκου!» συνέχισε, κάνοντας κάτι που δεν είχε διανοηθεί να κάνει κανείς ως τότε, να φέρει δηλαδή αντίρρηση, να διαφωνήσει-έστω και έμμεσα- με κάποια επιλογή του Φιλόλαου, κι αμέσως είδε την αστραπή ανακούφισης που διαπέρασε το βλέμμα των άλλων στο άκουσμα της πτώτης αυτής αντίδρασης στην αναπάντεχη απόφασή τους να πάνε στην Πρωτεύουσα. Τόσα χρόνια, πότε στα βουνά, πότε στους κάμπους, η δράση τους-πετυχημένη οπωσδήποτε, αφού είχε δώσει φτερά στη φήμη του κινήματός τους -έκανε τ’ όνομα του Φιλόλαου πασίγνωστο κι είχε τραβήξει πολύ κόσμο με το μέρος τους…».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|11|2017 19:42

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο: Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017: «Πνοές Ανέμων», διοργανώνει ομιλία του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παναγιώτη Πόλη με θέμα: «Τα κουπιά τους δείχνουν το μέρος που κοιμούνται στ’ ακρογιάλι: πλόες στη λεσβιακή ιστορία», την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|11|2017 18:31

Ο Δήμος Λέσβου και το Πανεπιστήμιο του Agder (Νορβηγία) διοργανώνουν από την Πέμπτη 9 έως το Σαββάτο 11 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης τη διεθνή διεπιστημονική συνάντηση «Διάλογοι της Λέσβου» (Lesbos Dialogues), με θέμα «Τεχνολογία και προσφυγική κρίση».

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των Διαλόγων της Λέσβου, οι οποίοι είναι μια σειρά θεματικών συναντήσεων με σκοπό να προτείνουν λύσεις και βέλτιστες πρακτικές για την επίλυση διάφορων προκλήσεων διεθνούς ενδιαφέροντος, έπειτα από σε βάθος διάλογο ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αρχές, σχετικούς με το εκάστοτε θέμα οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Στόχος είναι η καθιέρωση του θεσμού των διαλόγων ως ένα μέσο εξεύρεσης λύσεων, μέσα από τον ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο, ο οποίος μπορεί να παραγάγει πρακτικά και άμεσα αποτελέσματα.

 

Θεματικές ενότητες

Η συνάντηση περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες (αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα):

 1. Χαρτογράφηση της παρούσας κατάστασης.
 2. Τεχνολογία και Κοινωνική Καινοτομία.
 3. Εξ αποστάσεως μάθηση.
 4. Παρακολουθώντας και μοντελοποιώντας την κρίση.
 5. Επικεντρώνοντας στο μέλλον: Συμπεράσματα και ιδεοκαταιγσμός (brainstorming).
 6. Σεμινάριο στο Crowdfunding.

Ας σημειωθεί ότι το σεμινάριο για το crowdfunding, προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου, δεν αφορά μόνο όσους ασχολούνται ή σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, αλλά όποιον ιδιώτη, εταιρεία ή φορέα επιθυμεί τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής ή πολιτισμικής του δραστηριότητας μέσω crowdfunding.

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους εξής:

 

Και οι εισηγητές

 • Καθηγητής Friedrich Heckmann, University of Bamberg, Director of the European Forum for Migration Studies (EFMS)
 • Καθηγητής Σωτήρης Χτούρης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Καθηγητής Katja Franko, University of Oslo
 • Καθηγητής Leron Shults, University of Agder
 • Καθηγητής Tina Comes, TU Delft
 • Καθηγητής Bartel Van Der Walle, TU Delft
 • Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Helen Crompton, Old Dominion University
 • Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Nicola Pitchford, University of Nottingham
 • Αναπληρωτής Καθηγητής Rotem Shneor, University of Agder, Norway, Head of Nordic Crowdfunding Alliance
 • Επίκουρη Καθηγήτρια Erika Frydenlund, Old Dominion University - Virginia Modelling, Analysis & Simulation Centre
 • Επίκουρος Καθηγητής Jose Padilla, Old Dominion University - Virginia Modeling, Analysis & Simulation Center
 • Carlos Lemos, Postdoctoral Research Fellow, University of Agder
 • Andrea Cederquist, PhD candidate, Christian Albrechts Univeristy of Kiel
 • Maria Ullrich, Phd candidate, University of Siegen
 • Joel Myhre, PhD candidate, University of Agder
 • Mark West, Associate Project Officer, UNESCO
 • Phillippe Leclerc, UNHCR Greece Representative
 • Δημήτρης Παπανδρέου, Field Coordinator, Doctors of the World - Greece
 • Έφη Λατσούδη, Lesvos Solidarity
 • Βασίλης Σοφιαδέλλης, Changemakers Lab
 • Adil Izemrane, Movement on the Ground
 • Christofóros Schuff, activist.
 • Lynne Walker, Humanitarian worker/Informal educator

Επιστημονικός υπεύθυνος των Διαλόγων της Λέσβου είναι ο συμπατριώτης μας Απόστολος Σπανός, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Άγκντερ που μίλησε στο ΑΠΕ και τόνισε: «Ως Λέσβιος στην καταγωγή, δεν μπορούσα να μείνω αδιάφορος σε μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση, η οποία επιπλέον διαδραματιζόταν στον τόπο μου. Η ιδέα ήρθε μετά, αφού είχα μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που σχετίζονταν με την προσφυγική κρίση από διάφορα μετερίζια. Και η ιδέα ήταν να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι ανθρώπους που έχουν την καθημερινή ευθύνη για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ειδικούς που την έχουν μελετήσει για χρόνια ή την μελετούν τώρα, ανθρώπους που μπορούν να προτείνουν λύσεις και εκείνους που θα μπορούσαν να τις υλοποιήσουν, εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των προσφύγων. Πιστεύω πάρα πολύ στη συνέργεια. Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα, η επικοινωνία ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες και πρωταγωνιστές είναι περιορισμένη, ενώ η συνεργασία περιορίζεται στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία.»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ: lesbosdialogues.uia.no.

Οι ενδιαφερόμενοι, ιδίως όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο για το crowdfunding, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο https://eras.uia.no/reg.php?id=2116.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 07|11|2017 17:59

Λιγότερο πλέον από μία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, οι διεργασίες κορυφώνονται ενώ τελικώς αποφασίστηκε η πρόβα τζενεράλε της ηλεκτρονικής λειτουργίας του συστήματος της εκλογικής διαδικασίας, να γίνει την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Με πιθανότερο σενάριο να διεξαχθούν οι εκλογές στη Μυτιλήνη στο κτήριο της Περιφέρειας και τα υπόλοιπα έξι εκλογικά τμήματα να φιλοξενηθούν στα κατά τόπους ΚΕΠ της «περιφέρειας», ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Χριστόφας απηύθυνε χθες κάλεσμα στον κόσμο, να έρθει και να συμμετέχει δυναμικά στις εκλογές.

Το κάλεσμα του Παν. Χριστόφα

«Την προσεχή Κυριακή 12 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο νησί μας διεξάγονται οι εκλογές για την επιλογή του επικεφαλής του ενιαίου φορέα της δημοκρατικής παράταξης.

Και το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί κάποιος να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία;

 

Είναι αλήθεια ότι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος βρίσκεται στο ναδίρ. Πολιτικές πρακτικές και συμπεριφορές απομάκρυναν τους πολίτες, ειδικά τη νέα γενιά, από την πολιτική.

Οι πολίτες βιώνουν την οικονομική κρίση, αλλά παράλληλα η κοινωνία μας βιώνει και κρίση αξιών και ηθικής, την οποία το τελευταίο διάστημα οι κυβερνώντες επιδεινώνουν με τις λογικές πόλωσης και διχασμού.

Προσπαθώντας να περιχαρακώσουν μια «εκλογική πελατεία» εκπέμπουν διχαστικά μηνύματα, δημιουργώντας  τεχνητούς διαχωρισμούς τμημάτων της κοινωνίας π.χ. σε δημοσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες, σε ανέργους κα ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε «αλληλέγγυους» και μη.

Από κοντά και η συντηρητική παράταξη συντηρεί με τη στάση της αυτό το διχασμό.

 

Ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει με τέτοιες λογικές πεπαλαιωμένες, με λογικές παρελθόντος, με διαχωρισμούς σε καλούς και κακούς.

Απαιτείται σύγκρουση με αυτές τις λογικές και συμμετοχή για την ανασύσταση του προοδευτικού χώρου που έχει συνδεθεί ιστορικά με τις καλύτερες περιόδους για τη χώρα μας.

 

Οι εκλογές της 12ης Νοεμβρίου δεν είναι άλλη μια κομματική διαδικασία που δεν αφορά τους πολίτες.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανασύσταση του πόλου εκείνου που είναι φορέας σύνθεσης, δημιουργίας, λύσεων και εθνικής συνεννόησης.

 

Συμμετοχή λοιπόν για την ανασύνταξη του χώρου που μπορεί να συγκρουστεί με ό,τι χρεοκόπησε την Ελλάδα, οικονομικά, πολιτικά, ηθικά και αξιακά.

Συμμετοχή, για να αφήσουμε πίσω αυτούς που πλήγωσαν με πράξεις, παραλείψεις και συμπεριφορές τους προοδευτικούς πολίτες και για να πλοηγήσουμε την παράταξη προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, δίνοντας βήμα στους νέους ανθρώπους που έπληξε η κρίση χωρίς να ευθύνονται για αυτήν.

 

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι ζωντανή, οι συσχετισμοί ανατρέπονται.

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε.

Ελάτε, να βάλουμε όλοι μαζί «πλάτη» για τα παιδιά μας και τους γονείς μας, για την περιοχή μας, για την πατρίδα μας.

Είμαστε για τα δύσκολα. Μπορούμε».

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|11|2017 17:28

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εφοριακών Ν. Λέσβου - Χίου, καλεί τα μέλη του, σύμφωνα με το καταστατικό, στην Ετήσια Γενική και Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 09/11/2017 και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου - Π. Κουντουριώτη 71 Μυτιλήνη. Η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης θα κλείσει στις 10:30 π.μ. και η συναλλαγή με το κοινό θα σταματήσει στις 10:00 π.μ.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 07|11|2017 17:01

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο που κοινοποίησε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στον αρχηγό ΓΕΝ ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης ζητά την έλευση του θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Λήμνο κατά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τιμηθεί η ναυμαχία της Λήμνου κατά την οποία σφραγίστηκε η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου. 

Όπως σημειώνει ο κ. Γιαννέλλης «η ναυμαχία της Λήμνου, που έγινε στις 5 Ιανουαρίου 1913, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε ήταν η δεύτερη από τις δύο μεγάλες ναυμαχίες μεταξύ του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της νήσου Λήμνου, εξ ου και η ονομασία της. Η ναυμαχία έληξε με νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού στόλου εντός των Δαρδανελίων στη δεκαετία που ακολούθησε». 

Ο κ. Γιαννέλλης τονίζει πως «έντονη επιθυμία του λαού της Λήμνου είναι η έλευση του ιστορικού θωρηκτού από τη Λήμνο (κατά προτίμηση έξω από τις ακτές του Ρωμαίικου Γιαλού) έστω για λίγες ώρες, κατά την κάθοδό του από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να θυμίσει στον λαό της τις ένδοξες σελίδες που έγραψε στις θάλασσες γύρω από τη Λήμνο με ορμητήριο τον Μούδρο και κυβερνήτη τον αείμνηστο ναύαρχο Κουντουριώτη».

 

   

 

 

Κατηγορία Άρθρα
- 07|11|2017 16:46

Εκδ. Μύθος, Μυτιλήνη, 2017, σελ. 133.

Πολλές φορές αυτοί που παρουσιάζουν ένα βιβλίο ασχολούνται πιο πολύ με τον συγγραφέα του παρά με το ίδιο το βιβλίο. Εγώ δε θα ασχοληθώ με τον συγγραφέα, αλλά με το ίδιο το βιβλίο, γιατί, όπως έλεγε και ο Βολταίρος, «σε κάθε συγγραφή πρέπει να ξεχωρίζουμε τον άνθρωπο από το έργο του». Εξάλλου, ο συγγραφέας, ο Παναγιώτης Σκορδάς, είναι πολύ γνωστός  από το πλούσιο έργο του: την επιμέλεια των σελίδων βιβλίου τοπικών εφημερίδων, τη συμμετοχή του με ανακοινώσεις σε σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια, τα κείμενα και τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε  διάφορα περιοδικά, τις βιβλιοκριτικές του σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και αθηναϊκές εφημερίδες, τα βιβλία που εξέδωσε, και κυρίως από το «Λεσβιακό Ημερολόγιο: Γράμματα, Τέχνες Πολιτισμός»  που επιμελείται από το 2011 μέχρι σήμερα. Ο κ. Σκορδάς με το πλούσιο  έργο του και τις δράσεις του συνεχίζει επάξια την παράδοση των λαμπρών φιλολόγων που έχει να επιδείξει  διαχρονικά το νησί μας.  

Εδώ μιλώ για το τελευταίο βιβλίο του κ. Σκορδά που έχει τίτλο  «Αδιάντροπα του Κλήδονα» και εκδόθηκε από τον λεσβιακό Εκδοτικό Οίκο «Μύθος» το  2017, αποτελείται από 133 σελίδες και  συνοδεύεται από CD. Στα απαραίτητα Προλογικά (σελ. 7-9) ο συγγραφέας πληροφορεί τον αναγνώστη για τις συνθήκες που οδήγησαν στη γέννηση αυτού του βιβλίου και   αναφέρεται στην οργάνωση του υλικού, βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να παρακολουθήσει ευκολότερα την εξέλιξη των ιδεών. Το βιβλίο, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα Κάψαλα και ο Κλήδονας, όπως τελούνταν στη Μυτιλήνη και σε διάφορα χωριά της Λέσβου, με βάση « την υπάρχουσα βιβλιογραφία, το αρχείο του Βάσου Βόμβα και διάφορες προφορικές συνεντεύξεις». Στο μέρος αυτό παρουσιάζονται και σχολιάζονται οι συλλογές του Βάσου Βόμβα και του Ακίνδυνου Σκωπτικού, που αποτελούν και τη βάση του βιβλίου (σελ.11-60). Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται οκτώ πεζογραφήματα  και ένα απόσπασμα από ένα θεατρικό έργο γνωστών Λέσβιων λογοτεχνών (σελ. 61-100).  Στο τρίτο μέρος καταγράφονται τα τραγούδια του Κλήδονα, όπως αυτά αναφέρονται στις συλλογές του Βόμβα και του Σκωπτικού (σελ. 102-131). Ο συγγραφέας υπογραμμίζει τη δυσκολία που ενείχε η γραπτή απόδοση του προφορικού ιδιωματικού λεσβιακού  λόγου και την προσπάθεια που κατέβαλε «ώστε από τη μια να υπάρχει ένας κοινός γραπτός κώδικας και από την άλλη να είναι ευχερής η ανάγνωσή του». 

Το βιβλίο, κάθε βιβλίο,  προκαλεί a priori πάντα κάποιο σεβασμό στους άλλους.  Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς το όνομά του τυπωμένο σε ένα βιβλίο, αλλά είναι θαυμάσιο να βλέπει το όνομά του τυπωμένο σε ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει. Και το βιβλίο του κ. Σκορδά  με τον ερευνητικό του χαρακτήρα έχει τη δική του αξία. Και έχει την αξία του, γιατί αναφέρεται στην παράδοση του νησιού μας, όπως αυτή εκφράζεται  από τις  καθιερωμένες λαϊκές αρχές, τις συνήθειες, τις  αντιλήψεις και τις  γιορτές που αποτελούν  το αποθεματικό ενός έθνους που τοκιζόμενο στη συνείδηση των ανθρώπων αυξάνει συνεχώς τον πλούτο του . Το βιβλίο αυτό αφήνει να φανεί ο παλμός της ζωής των ανθρώπων μιας  άλλης εποχής που  χαρακτηριζόταν  από  αυθορμητισμό,  ειλικρίνεια και αγνότητα, από  λιτότητα,  ζωντάνια και ευαισθησία και περιέκλειε το ουσιώδες και απέριττο της ζωής και του κόσμου.

Και η εργασία αυτή επικεντρώνεται κυρίως  σε συγκεκριμένα  ήθη και έθιμα, στα Κάψαλα και τον Κλήδονα που περιέχουν ποικίλους συμβολισμούς:    θρησκευτικούς, εθνικούς, ερωτικούς, κοινωνικούς κ.λπ.  Και είναι πολύ σημαντικά τα σύμβολα και οι συμβολισμοί, γιατί έχουν διαχρονική αξία και διέπουν την ιστορία των λαών  και τη δική μας από καταβολής της. Αυτά ενώνουν τους πολίτες ως στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας, εμφυσούν θάρρος, σμιλεύουν χαρακτήρες, στερεώνουν τις κοινωνικές δομές και πολλές φορές ηρεμούν τα πάθη. Με λίγα  λόγια και εμείς οι ίδιοι ως υπάρξεις είμαστε σύμβολα.  Τιμώντας, λοιπόν, κανείς τα σύμβολα, όπως πρέπει και όταν πρέπει, τιμά τον ίδιο του τον εαυτό, τιμά την ιστορία του, τιμά το παρελθόν του, τους πατέρες του και τους αγώνες τους.

Κι έχει το βιβλίο αυτό και άλλη αξία, γιατί φέρνει στο προσκήνιο  το λεσβιακό γλωσσικό ιδίωμα στην πιο γνήσιά του έκφραση, ένα ιδίωμα που αποτελεί κομμάτι της ενιαίας ελληνικής γλώσσας, κρίκο της αλυσίδας που εξασφαλίζει την ενότητα και την αδιάκοπη διαχρονική παρουσία της, σε μια εποχή που, όπως έλεγε ο Ψυχάρης,  «Χάνουνται τα χωριάτικα, πριν καταλάβη ο κόσμος τι αξίζουν και πόσο η σπουδή τους θα τιμήσει την Ελλάδα….». Η «ντοπιολαλιά» είναι ένα κεντρί που  μπορεί να μπολιάσει τις ψυχές των ανθρώπων, να τους ανοίξει πλατιούς ορίζοντες δημιουργίας με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται με νέο υλικό ο δημοτικός λόγος, να ευεργετήσει τη χρήση της κοινής γλώσσας σε όλα της τα επικοινωνιακά επίπεδα και να  συμβάλει έτσι στη μόρφωση του λαού.

Κι όλα αυτά πηγάζουν από την αγάπη που νιώθει ο κ. Σκορδάς για το νησί του, μια αγάπη που, όπως έλεγε  ένας μεγάλος Ιταλός ποιητής, «είναι ο χρυσός κρίκος που συνδέει εμάς με το καθήκον και την αλήθεια, η εξιλαστήρια αρχή που  συμφιλιώνει την καρδιά με τη ζωή»* από μια αγάπη  που ποτέ δεν χορταίνει, αλλά απολαμβάνοντας αυτά που αγαπά γίνεται ακόμη πιο φλογερή.  Θαρρώ πως τέτοια βιβλία είναι απαραίτητα σήμερα που οι Νεοέλληνες δε φαίνεται να δείχνουν τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αγάπη προς την πολιτιστική τους κληρονομιά,  όπως οι παλιοί. Ο κ. Σκορδάς με το βιβλίο του αυτό σα ράφτης  ενώνει το ύφασμα του παρελθόντος με το παρόν με κάποια προέκταση στο μέλλον.

. Ο Ευριπίδης έλεγε «Εσθλών απ’ ανδρών εσθλά γίγνεται τέκνα». Και το βιβλίο αυτό είναι  ένα «εσθλό» και άξιο πνευματικό τέκνο . Και αξίζει να το διαβάσουμε. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη αμοιβή για το συγγραφέα. Εγώ σας βεβαιώνω πως άνοιξα το βιβλίο με λαχτάρα και το έκλεισα με κέρδος.  Γι’ αυτό και συγχαίρω τον κ. Σκορδά.  Θαρρώ πως ο πολύς χρόνος που δαπάνησε, για να το φέρει στη ζωή, δεν πήγε χαμένος. Εύχομαι να είναι πάντα καλά και να μας χαρίζει πολύτιμα δημιουργήματα.

 

Αθανάσιος Φραγκούλης

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|11|2017 16:44

 

Ο Μάκης Σεβίλογλου, στους πιο ανάποδους καιρούς, μας παρασύρει σε ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο δανεισμένο από την καινούρια του δισκογραφική δουλειά «Ανάποδη Ψυχή», στην οποία συμμετέχουν ο Βασίλης Καρράς, ο Σόλων Λέκκας κι η Χρύσα Μωραϊτη, σήμερα, παραμονή των Ταξιαρχών, στις 10.30 το βράδυ στο «Πανελλήνιον».

Ακούγονται τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους, «Γλυκό μεθύσι», «Άγκυρες», «Παράθυρο ανοιχτό» και την καινούρια του δισκογραφική δουλειά «Ανάποδη Ψυχή», τραγούδια που γνωρίσαμε από τον ίδιο, αλλά και από τις συνεργασίες του με τη Χάρις Αλεξίου, Δημ. Μητροπάνο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Βασίλη Καρρά κ.α. καθώς και ανέκδοτα τραγούδια αλλά και γνωστές, αγαπημένες μελωδίες, άλλων αγαπημένων δημιουργών της ελληνικής μουσικής σκηνής, κάνοντας ένα μεγάλο μουσικό περίπατο, «Απ’ τα καινούρια στα παλιά κι ανάποδα»…

Ο Μάκης Σεβίλογλου, παρέα με τους Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν, Μάριο Μακρή στην ακουστική κιθάρα, Δημήτρη Κίτσιο στο κοντραμπάσο, μας προσκαλούν σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια, να τραγουδήσουμε, ν’ αγκαλιαστούμε να αφεθούμε σε μελωδίες και ρυθμούς, και γιατί όχι, να χορέψουμε…

 

Η πορεία του

Το 2001 γνωρίζεται με τη Χαρούλα Αλεξίου και το 2003 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία, με το τραγούδι «θα μεγαλώνουμε μαζί», που τραγουδήθηκε από την ίδια στο album της «Ως την άκρη του ουρανού σου». Το 2006 συνθέτει και γράφει στίχους στα μισά τραγούδια του album της ίδιας ερμηνεύτριας «Βύσσινο και νεράντζι». Το 2008 εκδίδεται από την «ΕΣΤΙΑ Haris productions», σε παραγωγή της Χαρούλας Αλεξίου και πάλι, η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία, με τίτλο «Γλυκό μεθύσι». Το 2010 κυκλοφορεί από την ολλανδική Penguin Records η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Άγκυρες» και το 2011 από την Kyklos Records, το ζωντανά ηχογραφημένο DVD από περιοδεία του στην Ολλανδία το 2010. Το 2013 κυκλοφόρησε πάλι σε συνεργασία με την silvox records το βιβλίο cd «Παράθυρο ανοιχτό», ένα αφήγημα με 13 διασκευές δημοτικών τραγουδιών από την Ήπειρο και τα Γρεβενά. Ο συγκεκριμένος δίσκος ακτίνας, στην Ολλανδία προτάθηκε ως η καλύτερη ethnic μουσική εργασία του 2013. Το 2016 κυκλοφορεί η «Ανάποδη ψυχή», δίσκος που πάλι πήρε τα εύσημα από τους Ολλανδούς, ως μία από τις καλύτερες δισκογραφικές δουλειές της χρονιάς...

Δισκογραφικά και ενίοτε στη σκηνή έχει συνεργαστεί, εκτός από τη Χαρούλα Αλεξίου, με τους: Δημήτρη Μητροπάνο, Λιζέτα Καλημέρη, Μανόλη Λιδάκη, Βασίλη Καρρά, Πίτσα Παπαδοπούλου, Διονύση Τσακνή, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Παπανικολάου και τους στιχουργούς, Γιώργο Κορδέλα, Φωτεινή Λαμπρίδη, Δημήτρη Κίτσιο, Μαρία Μουτσάκη, Ζήνια Καταπότη. Επίσης, μελοποίησε Κώστα Καρυωτάκη και Κατερίνα Γώβγου. Έχει γράψει μουσική για θέατρο και για ντοκιμαντέρ ιστορικού ενδιαφέροντος. 

Κατηγορία Πολιτική
- 07|11|2017 16:23

Στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο βουλευτής  Χαρ. Αθανασίου- η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, παρουσία των πέντε  Δημάρχων των νησιών του Αιγαίου - με θέμα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, έκανε την εξής τοποθέτηση, λέγοντας ότι άλλο είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα περίθαλψης των προσφύγων/μεταναστών και οι Λέσβιοι, όπως και οι άλλοι νησιώτες τους περιέθαλψαν, συνειδητά, με ανθρωπιά και ευαισθησία, αποδεικνύοντας ότι ούτε ρατσιστές είναι ούτε ότι διακατέχονται από σύνδρομο ξενοφοβίας και άλλο είναι το ζήτημα προστασίας του τουρισμού, της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Στη συνέχεια ανέλυσε την περιβόητη και συνεχώς επικαλούμενη από τον κ. Μουζάλα  από 18 Μαρτίου  2016 «συμφωνία» μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι ΔΕΝ υπάρχει συμφωνία αλλά απλώς μια Δήλωση Καλής θέλησης. Εξήγησε ότι αν υπάρχει υπερπληθυσμός στα Κέντρα Υποδοχής, τότε προβλέπεται από τον μεταγενέστερο της «δήλωσης» νόμο (4357/Απρίλιος 2016) η μεταφορά (προώθηση) τους στην ενδοχώρα, δυνατότητα που η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν αξιοποίησε, γιατί θέλει  τα νησιά μας και ειδικά η Λέσβος να καταστούν μόνιμοι χώροι υποδοχής και παραμονής χιλιάδων μεταναστών με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου.

 

Ερωτήματα προς τους δημάρχους

 

Απευθυνόμενος στους Δημάρχους τόνισε ότι το ενδιαφέρον τους για προστασία των νησιών μας από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης είναι όψιμο, αφού αυτή η κοινή συνεδρίαση Βουλευτών και Δημάρχων κατά την οποία επικρίνουν την Κυβερνητική Πολιτική έπρεπε να γίνει από το έτος 2015. Έθεσε δε τα εξής ερωτήματα στους Δημάρχους :

            Γιατί τόσα χρόνια δεν καταδικάσατε την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, μια πολιτική που, κυριολεκτικά, διέλυσε τα νησιά μας;

            Τι κάνατε για την αποσυμφόρηση των νησιών μας;

            Ζητήσατε να γίνει έλεγχος (οικονομικός, δημοσιονομικός, φορολογικός) των Μ.Κ.Ο., που δρουν ανεξέλεγκτα στα νησιά μας;

 

Και προς τους υπουργούς

 

Απευθυνόμενος στους Υπουργούς κ.κ. Μουζάλα και Μπαλάφα έθεσε τα εξής ερωτήματα:

            Ποια είναι, επιτέλους, η πολιτική της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό;

            Τι θα κάνετε, συγκεκριμένα, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας;

            Γιατί δεν κατανέμετε όλους τους παράνομα εισερχόμενους στα νησιά μας, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με πληθυσμιακά, εδαφικά και οικονομικά κριτήρια;

            Γιατί δεν ενισχύετε τις υπηρεσίες ασύλου, ώστε να έχουμε ταχύτερη ταυτοποίηση τους;

            Δεσμεύεστε ότι δεν θα εγκαταστήσετε πλωτά μέσα παραμονής των μεταναστών στα λιμάνια των νησιών μας.

            Τι έχετε να πείτε για τις Μ.Κ.Ο. που πολλές από αυτές δρουν ανεξέλεγκτα και δυσφημούν τη χώρα μας;

 

 

 

 

Κατηγορία Παρεμβάσεις
- 07|11|2017 15:57

Όταν ο υπεύθυνος και σοβαρός πολιτικός λόγος συναντά τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης…

Όταν η μετριοπάθεια συναντά την εντιμότητα…

Όταν η συνέπεια λόγων και πράξεων μαζί με την αξιοσύνη συναντούν την αποτελεσματικότητα

Όταν ένα επιτυχημένο παρελθόν και παρόν υπόσχονται ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Όταν όλα αυτά μαζί συναντιούνται σε έναν άνθρωπο, τότε η ψήφος και η επιλογή μας στο πρόσωπο του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, αποτελεί μονόδρομο.

Με αυτές τις σκέψεις τολμώ να πω προς εκείνους τους συμπολίτες μας που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 12της Νοεμβρίου, ότι η καλύτερη και έστω αμυδρά ελπιδοφόρα επιλογή μας είναι εκείνη του κατά γενική ομολογία και κάτω από αντίξοες συνθήκες ,επιτυχημένου δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη.

Ο Γιώργος Καμίνης ,καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και για πολλά χρόνια -πριν εκλεγεί δήμαρχος- επικεφαλής του Συνήγορου του Πολίτη, είναι ένα άτομο που δεν ανήκει μέσα στα πολύ στενά κομματικά πλαίσια του ΠΑ.ΣΟ.Κ και επομένως απαλλαγμένος από τις γνωστές κομματικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις είναι σε θέση με την παρουσία του ως αρχηγού του νέου κομματικού σχηματισμού στον χώρο της κεντροαριστεράς να αποτελέσει πόλο έλξης προς τους ψηφοφόρους όλων των δημοκρατικών κομμάτων με συνέπεια την αυξημένη πιθανότητα επιτυχημένης έκβασης της προσπάθειας ανασυγκρότησης του χώρου. Ενός χώρου που εξακολουθεί να διαφυλάσσει ως κόρην οφθαλμού την πολιτική του ταυτότητα σε αντίθεση με τους ‘’πολιτικούς εκφραστές του’’οι περισσότεροι από τους οποίους την έχουν χάσει…..

Με αισιοδοξία λοιπόν για μια ελπιδοφόρα προοπτική , Γιώργο Καμίνη!

*Ο Παναγιώτης Κ. Τσιράκης, είναι ιατρός καρδιολόγος

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 07|11|2017 15:44

Σε λίγη ώρα ανεβαίνει το βίντεο

ΘΕΜΑ 1ο  Η/Δ: Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη συνάντηση των Δημάρχων στη Βουλή για το μεταναστευτικό και καθορισμός ενεργειών-δράσεων.

 

Σήμερα την 6η Νοεμβρίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.30 το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια  έκτακτη συνεδρίαση στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Κουντουριώτη 1, Μυτιλήνη), ύστερα από την  αριθ. πρωτ. 68777/6-11-2017 κατεπείγουσα πρόσκληση του Προέδρου, που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Δημοτικούς Συμβούλους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ψάνης Γεώργιος, διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο σαράντα πέντε (45) μελών, ήταν παρόντα τα  τριάντα τέσσερα (34) μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ο Δήμαρχος κ. Γαληνός Σπυρίδων προσκλήθηκε νόμιμα και παρίσταται στη συνεδρίαση.

Επίσης προσκλήθηκαν νόμιμα όλοι οι Πρόεδροι των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων  του Δήμου Λέσβου.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε η κα Νίκη Χωριατέλλη υπάλληλος του Δήμου, για την τήρηση των πρακτικών.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

 

 • Κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος ημερήσιας αποχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλβανόπουλος Παναγιώτης.
 • Πριν την ψηφοφορία του 1ου θέματος ημερήσιας διάταξης αποχώρησαν τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων «Αδέσμευτος Συνδυασμός για τη Λέσβο» κ.κ. Κυρατζής-Χρυσοστόμου Ευστράτιος, Καραγεωργίου Ευστράτιος, Κουμαράς Αντώνιος, Δαγκλής Ευστράτιος, Φλώρος Γεώργιος, «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.κ. Τσιριγώτη Νίκη, Κοτζαδημητρίου Κων/να, «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου», κ. Παυλής Ευάγγελος.

 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος εισηγούμενος το 1ο  θέμα ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον δήμαρχο κ. Γαληνό Σπυρίδωνα  ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα μετά και την συνάντηση των πέντε δημαρχών στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ψάνης Γεώργιος ανέγνωσε το παρακάτω Σχέδιο Απόφασης για το ανωτέρω θέμα, ήτοι:

 

«ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 η Λέσβος με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις για λογαριασμό της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Η τοπική κοινωνία με την καθοριστική και πολύπλευρη δράση του Δήμου Λέσβου, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έπραξαν αυτό που επέβαλλε το ανθρωπιστικό καθήκον συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα, η οποία χαρακτήρισε τη Λέσβο το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Δύο χρόνια μετά την κρίση του 2015, οι υποσχέσεις από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποσυμφόρηση των νησιών και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος δεν έχουν εκπληρωθεί. Παράλληλα, η εφαρμοζόμενη από την Ελληνική Κυβέρνηση Ευρωπαϊκή πολιτική, που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό, προκαλεί τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και συνεπώς τη σταδιακή μετατροπή του νησιού μας σε ένα νησί φυλακή, γεγονός για το οποίο έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο τρόπο είχαμε προειδοποιήσει τους αρμόδιους παράγοντες.

Οι συνθήκες κρίσης του 2015 έχουν παρέλθει και η κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό έχει αλλάξει ριζικά. Γι’ αυτό το λόγο, πιστοί στο καθήκον της προστασίας του νησιού μας αλλά και στο ανθρωπιστικό μας καθήκον πέρα και πάνω από κάθε πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, θεωρούμε χρέος μας να αντιδράσουμε δυναμικά, μαζικά , υπεύθυνα και υπερκομματικά στις πολιτικές που επιθυμούν να μετατρέψουν τη Λέσβο, το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, αλλά και γενικότερα την Ελληνική μεθόριο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταρράκωσης κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου :

 • Διαπιστώνοντας την παντελή απουσία πολιτικής βούλησης για την πραγματοποίηση της αποσυμφόρησης της Λέσβου, όπως πασιφανέστατα προκύπτει και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε η διαχείριση των προσφυγικών ροών
 • Βλέποντας με αγανάκτηση τον στυγνό – πλέον - εκβιασμό που υφίσταται η τοπική κοινωνία μέσα από την αδράνεια του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και γενικότερα της Κυβέρνησης
 • Θεωρώντας αντισυνταγματικό και σαφέστατα αναποτελεσματικό το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού, το οποίο μετατοπίζει όλο το βάρος διαχείρισης του προβλήματος στα νησιά, καθιστώντας κατ’ ουσίαν τους συμπολίτες μας πολίτες δεύτερης κατηγορίας
 • Έχοντας χρέος να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή στην ακριτική και κατά συνέπεια κρίσιμης εθνικής σημασίας περιοχή της Λέσβου
 • Επιδιώκοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και αρνούμενοι να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

 • Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, τη διατήρηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και με ασφάλεια από τις υφιστάμενες δομές και τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
 • Να δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, αλλά και στην σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων.
 • Να ζητήσει α) την διερεύνηση των καταγγελιών ότι Μ.Κ.Ο. ή ορισμένα μέλη τους έχουν διασυνδέσεις με διακινητές, β) αστυνόμευση στα σημεία όπου βγαίνουν οι βάρκες με πρόσφυγες - μετανάστες για να ελεγχθεί αν υπάρχουν άτομα που όπως καταγγέλλεται τους κατευθύνουν
 • Να αντισταθεί δυναμικά με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου από το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους
 • Να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον διαφαινόμενο κίνδυνο να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να καταστραφεί η τοπική κοινωνία, με βάση το συμφέρον του τόπου μας
 • Να μην τοποθετηθεί εξέδρα επισήμων στην παρέλαση της επετείου της 8ης Νοεμβρίου και στο χώρο των επισήμων να παραστεί μόνο ο Μητροπολίτης, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ και ο εκπρόσωπος των Αντιστασιακών
 • Να κλιμακώσει δυναμικά τις κινητοποιήσεις σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας
 • Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα αιτήματα μας να καλέσει το λαό της Λέσβου σε μαζική ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής πολιτικής του γεωγραφικού περιορισμού αλλά και της Κυβερνητικής αδράνειας».

 

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση -η οποία περιλαμβάνεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά- κατά την οποία τέθηκαν ερωτήσεις, ζητήθηκαν διευκρινίσεις και δόθηκαν απαντήσεις από το Δήμαρχο κ. Γαληνό, έγιναν τοποθετήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα μέλη του Σώματος.

 

 

ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Αφού έλαβε υπόψη του:

 1. Τις διατάξεις των άρθρων 65 και 67 του νόμου 3852/2010 «πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
 2. Το κατατεθέν από τη δημοτική αρχή σχέδιο απόφασης που είναι συνημμένο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης.
 3. Την προφορική εισήγηση του δημάρχου κ.Γαληνού Σπυρίδωνα
 4. Τη συζήτηση επί του θέματος που προηγήθηκε
 5. Το τελικό διαμορφωθέν σχέδιο απόφασης
 6. Τη γενόμενη ψηφοφορία, κατά την οποία καταμετρήθηκαν:
 • Παρόντες κατά την ψηφοφορία: Είκοσι πέντε (25) Δημοτικοί Σύμβουλοι
 • «Υπέρ»: Είκοσι ένα (21) Δημοτικοί Σύμβουλοι
 • «Κατά»: Δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Γεωργούλας Ευστράτιος, Χρυσάφης Νικόλαος
 • «Λευκό»: Δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Ακριώτης Δημήτριος, Τζιμής Ευστράτιος

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 

 


 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top