FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|11|2017 20:21

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο «Book and Art» (Κομνηνάκη 5) θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Παπαγεωργίου «Όταν η Παιδεία νοσεί, η χώρα πεθαίνει». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δρ. και διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης Παναγιώτης Σκορδάς, η δρ θεατρολογίας και δημοσιογράφος Νάσια Δαφιώτη αλλά και ο συγγραφέας.

Μέσα από μια σειρά μικρών ευκολοδιάβαστων κειμένων, χωρίς σύνθετες και περίπλοκες έννοιες και αναλύσεις, με τρόπο κατανοητό, ο Ηλ. Παπαγεωργίου παρουσιάζει την πορεία της παιδείας και την πτώση της σε πολλούς τομείς, με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους πολίτες, την πολιτεία, την κοινωνία, είτε πρόκειται για το οικογενειακό περιβάλλον, είτε για το σχολικό ή τον επαγγελματικό περίγυρο. Είναι κείμενα που, όπως λέει ο ίδιος, έχουν γραφτεί στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Κείμενα διαχρονικά, με σκοπό την καταγραφή της εκπαιδευτικής κατάστασης στην Ελλάδα εκείνης της εποχής, όπως τη βίωσε ως εκπαιδευτικός και σχολικός σύμβουλος, ως Δ/ντής και Επιμορφωτής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Μυτιλήνης.

Μέσω των κειμένων αυτών, δίνεται έναυσμα για προβληματισμό σε εκπαιδευτικά κυρίως ζητήματα και κατά συνέπεια πιθανή βελτίωση των τρωτών σημείων της περιόδου στην οποία συντάχθηκαν και στην οποία αναφέρονται. Ζητήματα που τέθηκαν στο παρελθόν, αλλά ενίοτε διατηρούν τη διαχρονικότητά τους, καθώς δεν έχουν επιλυθεί ή βελτιωθεί και αποδίδονται με ομαλή ροή λόγου, που μέσα από παραδείγματα καθημερινά προσεγγίζουν την κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.

Ο Ηλ. Παπαγεωργίου εστιάζει στην ουσία της Παιδείας, υπογραμμίζοντας το πρακτικό της αποτέλεσμα, αυτό καθεαυτό: «Μέσα από τα 100 κείμενα αυτού του βιβλίου, γίνεται προσπάθεια να αποδειχτεί ότι η γενική κατάσταση της χώρας μας και κάθε χώρας είναι αποκλειστικά υπόθεση Παιδείας. Η σωστή Παιδεία θα παράγει τους ικανούς τεχνικούς, τους άριστους επιστήμονες, τους ισορροπημένους πολίτες, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, τους συνεπείς πολιτικούς, τους ολοκληρωμένους, γενικά, πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες της χώρας, για να την κάνουν σεβαστή στους φίλους και φοβερή στους εχθρούς. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η Παιδεία ασθενεί, όταν λειτουργεί κατά τη διάθεση του κάθε εκπαιδευτικού, του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας και χωρίς εθνική στρατηγική, τότε οδηγούμαστε στο θάνατο της χώρας».

Η πείρα που αποκτήθηκε από την πολυετή διδακτική και διοικητική εμπειρία του Ηλ. Παπαγεωργίου περικλείεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του στο κεφάλαιο «Οδηγίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς». Μέσα σε έξι σελίδες παραθέτει πρακτικές, διαχρονικού και παγκόσμιου εκπαιδευτικού κύρους, που πρέπει να εφαρμόζονται εάν επιθυμούμε να διαμορφώσουμε ισορροπημένους ανθρώπους και ενεργούς πολίτες τόσο για το ατομικό όσο και το γενικότερο συμφέρον.

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 04|11|2017 19:52

Στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή συνάντηση για τον προγραμματισμό των δράσεων του «Lesvos Food Fest», που θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά στο νησί μας.

Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 19:00 και στη διάρκεια αυτής θα γίνει ο απολογισμός του «1ου Lesvos Food Fest», θα συζητηθούν ιδέες, θα τεθεί το πλαίσιο οργάνωσης και σχεδιασμού του φεστιβάλ, με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικού υλικού από τις δράσεις που προηγήθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι το «1ο Lesvos Food Fest» διοργανώθηκε σε συνεργασία του Σωματείου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μήθυμνας, του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και με την υποστήριξη πολλών φορέων. Επιθυμία των διοργανωτών είναι να απλωθεί μέσα από συνεργασίες ακόμη περισσότερο και να αγκαλιάσει ολόκληρο το νησί, προβάλλοντας τα μοναδικά γαστριμαργικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Η πρόσκληση που απευθύνεται από τους διοργανωτές είναι ανοικτή σε όλους, ευελπιστώντας να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με φρέσκιες ιδέες που θα προβάλλουν και θα αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομία, τα προϊόντα, τις συνταγές, τα τοπία και πάνω απ’ όλα τη φιλοξενία στο νησί μας.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|11|2017 19:15

Aλεξάνδρα Ψαραδέλλη

«Κάτω από το φως του αποσπερίτη» (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις «Ωκεανός»

Αθήνα 2017, σελ. 478

 

H Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη όπου και κατοικεί. Ταυτόχρονα με τις σπουδές της στη Νοσηλευτική, εργάσθηκε σε τοπικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό. Συνέχισε τις σπουδές της παίρνοντας πτυχίο στην Πληροφορική. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, άλλα στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με τα διηγήματα «Στη Δύση του Ηλίου» και «Μαργαρίτα». Πέρυσι κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο «Το άσπρο φόρεμα της θάλασσας», και πριν λίγο καιρό ένα νέο μυθιστόρημα, αληθινή ιστορία το χαρακτηρίζει η ίδια, με τον τίτλο «Κάτω από το φως του αποσπερίτη».

Για την υπόθεση διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Η Αναστασία ξεριζωμένη από την οικογένειά της, μεγαλώνει προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο αρχοντικό μιας εύπορης οικογένειας.
Εγκλωβισμένη στα στεγανά της ζωής που της έχουν χαράξει, ψάχνει να βρει τρόπο για να ξεφύγει από τη μιζέρια, υψώνοντας δειλά το γενναίο της ανάστημα. Η αναζήτηση της χαμένης αδελφής της γίνεται σκοπός ζωής, όταν χάνει και το τελευταίο της στήριγμα… Ένας ξαφνικός θάνατος, ένα ξεθωριασμένο γράμμα, μια τυχαία συνάντηση θα αρχίσουν να ξεθάβουν ένα μυστικό καλά καταχωνιασμένο για χρόνια... Πώς να παλέψει, όμως, τα εμπόδια, σε έναν κόσμο όπου το σκοτάδι καλύπτει το φως και την αλήθεια;»

Μικρό δείγμα γραφής; « Τα σχέδιά της, όμως, ανατράπηκαν μόλις έμαθε για τη Φωτεινή. Εκείνη τα είχε περισσότερο ανάγκη αυτά τα χρήματα. Δεν μπορούσε να την αφήσει αβοήθητη. Αφού ο Σωτήρης δεν αναλάμβανε την ευθύνη, θα χάριζε ό,τι της είχε δώσει η Μαριγώ για να σώσει μια ζωή. Ο Θεός θα τη βοηθούσε με άλλον τρόπο να βρει την αδελφή της. Άλλωστε η τύχη της έδειχνε να αλλάζει, κι εκείνη ένιωθε τώρα πιο σίγουρη από ποτέ. Ένιωθε ότι δεν ήταν πια μόνη, αβοήθητη σαν φυλλαράκι στον βοριά. Ο Γιωργής την αγαπούσε. Ήταν το στήριγμα που της έλειπε.

Άφησε το βλέμμα της να πλανηθεί στον χώρο, αναπολώντας το χάδι του στο πρόσωπό της. Η καρδιά της άρχισε να χτυπά σαν τρελή και το στομάχι της μάζεψε κι έγινε ένας μικρός σβόλος. Κοίταξε ξανά το πουγκί που κρατούσε σφιχτά στα χέρια της. «Τελικά δεν θα βρουν αλλιώς τον δρόμο τους» ψιθύρισε και το έκρυψε μέσα στο ζωνάρι της. «Άλλωστε και εσύ, Μαριγώ, θα συμφωνούσες με την πράξη μου, μη στραβομουτσουνιάζει» είπε κοιτώντας τον ουρανό».

Π.Σ

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|11|2017 18:54

Από το Σκαμιούδι, λίγο πιο κάτω από το Λισβόρι, θα ξεκινήσει η πεζοπορική διαδρομή του «Ορειάς» αυτή την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, σε μια περιοχή με ποικίλες εναλλαγές της φύσης.

Η όχθη - βιότοπος του κόλπου Καλλονής, τα καλντερίμια, οι καλαμιές, οι άγριες αχλαδιές, τα λιβάδια, τα πετρόχτιστα ντάμια και οι αγροικίες, το τμήμα ενός νερόμυλου, τα πέτρινα πηγάδια και οι θερμές πηγές της περιοχής είναι βέβαιο ότι θα τραβήξουν το βλέμμα των περιπατητών. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκεί, μάλιστα, αρχαιολογικές ανασκαφές και έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία από τους πρώτους αποίκους του Αιγαίου.

Η διαδρομή θα είναι κυκλική, διάρκειας 4-4,5 ωρών μέτριας δυσκολίας, κατά την οποία θα γίνει επίσκεψη και στα αρχαιολογικά ευρήματα. Η αναχώρησή θα γίνει στις 9:30 το πρωί από το «My Market», στο πάρκινγκ, με πούλμαν.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 04|11|2017 18:23

Η «Λεσβιακή Παροικία» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της στην ανακαινισμένη αίθουσά της, Ζήνωνος 29-31 (Ομόνοια), το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στις 11 το πρωί, «Για να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να τιμήσουμε την πολύ σημαντική για το νησί μας επέτειο της απελευθέρωσής του από τον οθωμανικό ζυγό».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Τρισάγιο για τους πεσόντες, σύντομη ομιλία από τον Στρατή Μολίνο για την ιστορική επέτειο και μια αναφορά στο νέο του βιβλίο «Λέσβος ένας ολόκληρος αιώνας». Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης», ευγενική προσφορά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με σχολιασμό από τη γεωλόγο του Μουσείου κ. Όλγα Τσαλκιτζή. Η εκδήλωση θα κλείσει με την προσφορά μυτιληνιού ούζου.

 

Και στο Πλωμάρι

Την 105η επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου θα τιμήσει με την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα. Ομιλητής θα είναι ο Αριστείδης Κυριαζής, συγγραφέας - χρονογράφος του «Ε», που θα αναφερθεί στο ιστορικό της ημέρας.

Κατά την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Θεολόγος Πατερέλης θα γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες της ανέγερσης αναθηματικών πλακών με τα 230 ονόματα των μελών της «Λεσβιακής Φάλαγγος». Τη δαπάνη κατασκευής των αναθηματικών πλακών ανέλαβε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 04|11|2017 17:07

Εξιχνιάστηκαν, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, εννέα κλοπές - διαρρήξεις που διεπράχθησαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και συνελήφθησαν για την υπόθεση ένας 15χρονος, μία 18χρονη και μία 35χρονη αλλοδαπή σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε -κατά περίπτωση- δικογραφία για τα αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, ο 15χρονος, δρώντας κατά τις βραδινές κυρίως ώρες, μπούκαρε σε δύο καταστήματα - επιχειρήσεις και σε ένα σπίτι αρπάζοντας, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης, αρώματα και διάφορα άλλα αντικείμενα και έγγραφα, ενώ αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να διαρρήξει δύο ακόμη καταστήματα. Ο ίδιος δράστης δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί, αφού «άνοιξε» και τέσσερα αυτοκίνητα κλέβοντας χρήματα, ενώ από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι η 18χρονη ήταν συνεργός του σε τουλάχιστον δύο από τις παραπάνω κλοπές - διαρρήξεις.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της 38χρονης τώρα,  όπου φιλοξενούνταν ο 15χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ναρκωτικά χάπια καθώς και μέρος των κλοπιμαίων. Η αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 2000 ευρώ…

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|11|2017 16:10

 

Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, στην Αγιάσο, εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης για όλους» στη Μυτιλήνη, αλλά και εμψυχώτρια της ιδέας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ανέλαβε το τιμόνι του Ιδρύματος «Θεομήτωρ» στις 13 Απριλίου του 2017. «Είχα άγνοια κινδύνου» λέει χαριτολογώντας στην εφημερίδα μας, η Κατερίνα Βόλτσιου ξεκινώντας τη συζήτηση μαζί μας. Ανέλαβε μετά από συνοπτικές διαδικασίες τη θέση και μετά από την τρίτη κατά σειρά παραίτηση του Προκόπη Μαϊστρέλλη, που έγινε αποδεκτή. Αν και συνάντησε επιφυλακτικότητα αρχικά από το περιβάλλον του Ιδρύματος, επειδή προσαρμόζεται εύκολα, κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του προσωπικού. Εξάλλου οργανωτικές και διοικητικές δεξιότητες είχε αναπτύξει από το γραφείο έκδοσης οικοδομικών αδειών που είχε, αλλά και από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επιφορτιστεί με την οργάνωσή του. Εφόδιό της όμως θεωρεί την έννοια της για τους ευάλωτους ανθρώπους. Αρκετοί ήταν εκείνοι που τη συμβούλεψαν να μην αναλάβει γιατί είναι δύσκολη θέση, αλλά εκείνη επισημαίνει ότι δεν το έχει μετανιώσει.

 

Για τον θάνατο των τροφίμων

Για τους προκατόχους της δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω, πλην του ότι ο κ. Μαϊστρέλλης δεν άντεξε το περιστατικό με τη φωτιά και τα όσα ακολούθησαν με το θάνατο των τροφίμων και παραιτήθηκε. Για την Άννα Γουδέλλη επεσήμανε ότι ήταν εκείνη που προχώρησε τις διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου. Για την ΕΔΕ που ακολούθησε δεν ήθελε να αναφερθεί γιατί υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου, σχολίασε όμως ότι οι τρόφιμοι έφυγαν από το Ίδρυμα «με κάποιο έγκαυμα, αλλά πέθαναν από σηψαιμία. Όμως αυτό είναι ιατρικό ζήτημα, δεν μπορώ να γνωρίζω».

Έχοντας συμπληρώσει έξι μήνες στην προεδρία του Ιδρύματος, η Κατερίνα Βόλτσιου μιλά στο «Ε» σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, λύνοντας αρκετές απορίες μας.

 

Πώς το περιστατικό με τη φωτιά και τον θάνατο των τροφίμων επηρέασε την είσοδό σας στο Ίδρυμα;

«Δεν παρακολουθούσα το Facebook και τα δημοσιεύματα εκεί. Πήγα εκεί με ανοιχτά χαρτιά. Επειδή ο θάνατος είναι φόβος, τα άφησα όλα πίσω και ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω νέα πράγματα. Οι εργαζόμενοι από την άλλη ήταν επιφυλακτικοί, αλλά όταν άρχισα να μιλάω με όλους με εμπιστεύτηκαν. Είμαι πολλές ώρες πάνω κι έχω ανοιχτό γραφείο για όποιον θέλει. Επίσης θεωρώ ότι όταν είσαι Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν είσαι δημόσιο. Εγώ δεν έχω περάσει από το δημόσιο ποτέ. Λέω στους εργαζόμενους να κάνουν διάλειμμα, αλλά όταν δουλεύουν πρέπει να δίνουν ένα κομμάτι από την ψυχή τους, αλλιώς δεν γίνεται. Εξάλλου η αλληλεγγύη είναι στο dna μας, όπως και το φιλότιμο, κι αυτό πρέπει να βγαίνει».

 

Νέος οργανισμός για 120 τροφίμους

 

Είναι επαρκές το προσωπικό;

«Είναι περίπου 60 άτομα, αλλά κάποιοι απουσιάζουν με αναρρωτική. Αν ήμασταν άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα έλεγα ότι είμαστε πάρα πολύ λίγοι. Αλλά αν δούμε το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε εθνικά, η δυνατότητα στελέχωσης του Κέντρου Βορείου Αιγαίου είναι πολύ καλή σε σχέση με άλλα κέντρα που οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν καν ρεπό. Όμως με τον καινούριο Οργανισμό που επιμελήθηκα γιατί ο παλιός ήταν ουτοπικός είχε έναν εργαζόμενο ανά έναν περιθαλπόμενο, αυτά τα πληρώνουμε εσύ κι εγώ, κι αυτό δεν είναι εφικτό. Μαζί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων καταρτίσαμε έναν Οργανισμό που θεωρώ ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου για την επόμενη 20ετία και να φιλοξενήσει 120 τροφίμους. (σ.σ. σήμερα είναι 79)».

 

Το «Θεομήτωρ» υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, σωστά;

«Πριν από το 2013 υπήρχαν πάνω από 400 κέντρα πρόνοιας στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έγινε η ενοποίησή τους, παρά τη διασπορά τους και πλέον υπάρχουν 13. Είναι δημοσίου δικαίου. Όλες οι οργανικές θέσεις πληρώνονται απευθείας από το κεντρικό ταμείο του κράτους.

Τα Κέντρα πρόνοιας φιλοξενούν ευάλωτες περιπτώσεις. Παλιότερα υπάγονταν στο υπουργείο Υγείας, ενώ τώρα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. Εμείς πέραν των ευάλωτων περιπτώσεων έχουμε και ψυχιατρικές, που όπως και όλα τα Κέντρα δεν μπορούμε να τις υποστηρίξουμε. Φυσικά τους ανθρώπους τους γνωρίζουμε προσωπικά και δεν μπορούμε να τους πετάξουμε στο δρόμο και από την άλλοι οι κατάλληλοι ξενώνες είναι γεμάτοι και υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής. Άρα αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση της βάρδιας. Μάλιστα όπως πρόσφατα μου επεσήμανε γιατρός, οι άνθρωποι με νοητική υστέρηση, όσο μεγαλώνουν γίνονται και πιο επιθετικοί. Και γι’ αυτό η διοίκηση πρέπει να είναι δίπλα στους εργαζομένους, αλλά και να δουλεύει καινούρια πράγματα.

 

Κεραμική και εκδρομές

 

Ήδη δουλέψαμε πιλοτικά ένα πρόγραμμα κεραμικής το καλοκαίρι και πήγε πολύ καλά με τον συντονισμό του εργοθεραπευτή μας, Χρήστου Μούτση. Δυο φορές την εβδομάδα τους κατεβάζουμε για καφέ. Τους αρέσει πάρα πολύ ο καφές με το τοστάκι. Έχουμε πραγματοποιήσει δύο εκδρομές από τότε που ανέλαβα, μία στην Κάγια και στον Ταξιάρχη και μία στη Νυφίδα. Γενικά τους αρέσει να εκκλησιάζονται, το θείο είναι κάτι που τους ελκύει, αλλά και να τρων γλυκά και να καπνίζουν. Κάποιους που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ο οδηγός τους ανεβάζει 9 το πρωί στο χωριό, στο καφενείο και στις 12 τους κατεβάζει. Δεν θέλω να κυκλοφορούν μόνοι τους γιατί μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Τώρα ετοιμάζουμε κεριά και χριστουγεννιάτικες κάρτες ενόψει γιορτών».

 

Και η καθημερινότητα πώς είναι;

«Προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερες δραστηριότητες, αλλά και ένα καλό περιβάλλον για τους περιθαλπόμενους. Το κτήριο είναι πάρα πολύ ωραίο και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε χώρο του. Έχουμε έναν μεγάλο αμπελώνα που θα οργωθεί και θα κλαδευτεί για να έχουμε σταφύλια. Μαζεύουμε τα καρύδια, χρησιμοποιούμε τα φρούτα μας. Μάλιστα τις προάλλες, χρησιμοποιώντας τα καρύδια που μαζέψαμε, δύο παλιές εργαζόμενες με σύμβαση ήρθαν και έφτιαξαν λουκουμάδες για όλο το Ίδρυμα, κάτι που μας συγκίνησε όλους. Το μενού επίσης είναι πολύ καλό, με πίτες, όσπρια και πλούσιο σε ποικιλία, διατροφική αξία και γεύσεις.

Εγώ εξαρχής με το που ανέβηκα πάνω ήθελα να αναπτύξω τη συλλογικότητα όλων, το κομμάτι του “είμαστε”. Μια τέτοια κοινωνία μόνο προχωρά και εξελίσσεται. Επίσης το πλαίσιο δεν μπορεί να είναι απλώς τυπικό και αυστηρό. Όλα τα περιστατικά θέλουν προσοχή, αγάπη και αγκαλιές».

 

Για τη μονάδα ασυνόδευτων προσφύγων

 

 

Πώς βλέπετε τη συζήτηση που διεξάγεται γύρω από την ίδρυση μονάδας ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων;

«Η συζήτηση αυτή είχε ξεκινήσει από το 2016. Είχε κινηθεί η διαδικασία και απ’ όσο γνωρίζω ο μόνος όρος που έμπαινε ήταν να μη δοθεί σε ΜΚΟ. Από τη στιγμή που βρέθηκε λύση χρηματοδότησης για να μην καταρρεύσει το κτήριο είναι μια σημαντική εξέλιξη. Μιλώ για το κτήριο, δίπλα στο γήπεδο, όπου έμεναν μόνιμα οι τρόφιμοι πριν μεταφερθούν στο πρώην Σανατόριο που ανακαινίστηκε. Παρά τις όποιες αντιδράσεις, κανένας Αγιασώτης δεν θέλει να δει το κτήριο να καταρρεύσει γιατί πρέπει να πούμε ότι βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Παραχωρήσαμε στο υπουργείο μας τη χρήση του κτηρίου για ένα διάστημα, ώστε να φτιαχτεί με κονδύλια ευρωπαϊκά -αφού χρήματα δεν έχουμε εμείς- σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση των μελετών. Δεν υπάρχει καμία άλλη ενημέρωση και θα ήταν πρώιμο να βγούμε σε συμπεράσματα σε σχέση με τον τρόπο και το χρόνο λειτουργίας ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Από κει και πέρα για μένα ένας ανήλικος πρόσφυγας είναι διπλά ευάλωτος. Ήρθε για να ξεφύγει από το θάνατο και είναι ακόμα παιδί. Εμείς σαν άνθρωποι πρέπει να το σκεφτούμε και σαν φορέας να εγκύψουμε σε αυτό. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Τώρα το αν το ποιοτικό χαρακτηριστικό των προσφύγων που θα έρθουν είναι δύσκολο, αυτό κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει».

 

Πώς σχολιάζετε το ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου της Αγιάσου που έχει ταχθεί ενάντια στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας μονάδας;

«Το έγγραφο αυτό έχει σταλεί πολλές φορές, και μάλιστα με το ίδιο περιεχόμενο. Αυτό που λέει το ψήφισμα ότι όλοι οι Αγιασώτες αρνούνται αυτή τη μονάδα, νομίζω ότι δεν ισχύει. Γνωρίζω τουλάχιστον 20 ανθρώπους που δεν το αρνούνται και φαντάζομαι θα υπάρχουν κι άλλοι, άρα δεν είναι όλοι. Δεν έγινε κάποιο δημοψήφισμα για να βγαίνουν συμπεράσματα. Μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, αλλά από την άλλη υπάρχουν και δεσμεύσεις από πλευράς υπουργείου.

Επίσης θεωρώ ότι η κοινωνία της Αγιάσου έχει αποδεχτεί τη διαφορετικότητα μέσα από το Ίδρυμα. Ναι, η Αγιάσος παλιότερα ήταν μια απομονωμένη κοινωνία, όμως αυτή την αίσθηση έχω».

 

Συνεργάζεστε με επιτυχία με το υπουργείο;

«Έχω καλή συνεργασία, μπορώ να πω ότι συνεννοούμαι που είναι και το πιο σημαντικό. Είχα ζητήματα που έπρεπε να θέσω, σε συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με την κ. Φωτίου. Κατέθεσα προτάσεις σε σχέση με το ρόλο των Κέντρων Πρόνοιας, προχωρήσαμε σε συντονισμό για την αναμόρφωση του Οργανισμού του Ιδρύματος. Η συνεργασία πηγαίνει καλά. Φυσικά γνωρίζω πού βρίσκομαι. Δεν λέω ότι δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά ξέρω σίγουρα ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Και πιστεύω ότι στο μέτρο της δυνατότητας, γίνεται το καλύτερο που μπορεί».

Κατηγορία Πολιτική
- 04|11|2017 16:03

Στην αντεπίθεση πέρασε η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο απέναντι στην κριτική της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, προς την κυβέρνηση, για το μείζον ζήτημα για την κτηνοτροφία του νησιού, που δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Προς απάντηση του χαρακτηρισμού των κυβερνώντων εκ μέρους της ΝΟΔΕ ως «καραγκιοζοπαίκτες», η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως η ΝΔ δεν ήταν ανίκανη μόνο ως κυβέρνηση «αλλά και ως αντιπολίτευση γιατί ενώ η ευλογιά είχε  έρθει  στο νησί μας από τον Δεκέμβρη του 2016 ,εσείς μας λέτε ότι, τον Ιούνιο του 2017, οκτώ μήνες αργότερα δηλαδή, έφεραν οι Βουλευτές σας στη Βουλή σε ερώτηση που αφορούσε την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών»!

Προς υπεράσπιση δε των χειρισμών της κυβέρνησης απέναντι στις επιζωοτίες, η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ  ισχυρίζεται ότι «η κυβέρνηση, για πρώτη φορά, είχε ήδη καταθέσει στην Ε.Ε. πρόγραμμα  για την θωράκιση των ακριτικών περιοχών της χώρας από τις επιζωοτίες στα πλαίσια του οποίου προβλέπεται ειδικό προσωπικό και μέσα αντιμετώπισής τους (ειδικό αυτοκίνητο, υγειονομικό υλικό), που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο». Υποστηρίζοντας πάντως πως οι διαδικασίες υλοποίησής του από την Π. Β. Αιγαίου είναι σε εξέλιξη.

Και δεσμεύσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης

Στο αίτημα τώρα για έξτρα προσωπικό που έκανε η Π.Β.Αιγαίου στις 20/10/17, για την αντιμετώπιση της νόσου, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ γράφει ότι  το Υπουργείο ανταποκρίθηκε «και παραχώρησε δύο εργαζόμενους από το ΚΕΠΥΕΛ, ενώ άμεση ήταν και η παρέμβαση του, ώστε στις 2/11/17 να έρθουν στη Λέσβο επτά στρατιωτικοί κτηνίατροι για να βοηθήσουν και από την επομένη θα βρίσκονται στο μέτωπο της ευλογιάς. Η κυβέρνηση ήδη έχει φροντίσει στο προϋπολογισμό του Υπουργείου της (ΦΕΚ Β΄ 2193/17) να υπάρχουν κονδύλια για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και των δαπανών ταφής. Αναμένεται στο τέλος αυτού του μήνα να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια τους και να καταβληθούν στους δικαιούχους οι λοιπές δαπάνες που έγιναν για το λόγο αυτό. Με θετική διάθεση θα αντιμετωπιστούν , στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας που έχει η χώρα, και τα άλλα αιτήματα των κτηνοτρόφων».Δηλαδή η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση της αυτή μιλά για λογαριασμό της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου ,γεγονός  που δεν περνά απαρατήρητο δεδομένου ότι πριν λίγες μέρες υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκαν στο νησί για να δουν από κοντά τη διαχείριση της ζωονόσου και θα μπορούσαν να προβούν στις αναγκαίες ανακοινώσεις .

Παράλληλα η ανακοίνωση σχολιάζει πως η κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη ΝΔ που θέλει να δώσει στους ιδιώτες όλες τις αρμοδιότητες των δημοσίων υπηρεσιών- πιστεύει στον θεσμό των δημόσιων κτηνιατρείων και θα προχωράει σταδιακά στην πλήρη στελέχωσή τους, ανάλογα με την πρόοδο των οικονομικών της χώρας, που εσείς με τις πολιτικές σας πτωχεύσατε.

«Επί ημερών σας έγινε παραμάγαζο η Κτηνιατρική»

«Είναι όμως μεγάλο το θράσος σας να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαξίωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π. Β. Αιγαίου, όταν επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ όχι μόνο μειώθηκε το προσωπικό της και έκλεισαν τα Περιφερειακά ιατρεία, αλλά και με ευθύνη στελεχών του κόμματος σας μετατράπηκε σε παραμάγαζο, δεν εκτελούνταν το πρόγραμμα του καταρροϊκού πυρετού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε καραντίνα το νησί κοντά δέκα χρόνια τώρα!. Και να σας υπενθυμίσουμε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας, έχει την αποκλειστική ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων αντιμετώπισης των ζωονόσων, ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η ευλογιά. […]. Επειδή δεν έχετε επιχειρήματα, καταφεύγετε σε  απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, που δεν συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια που απαιτείται απ’ όλους μας, για την αντιμετώπιση της νόσου και την επιστροφή στην κανονικότητα» ,σημειώνει αφήνοντας συγκεκριμένες αιχμές και ...φωτογραφίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 04|11|2017 15:27

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει τον 8ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 55 πόλεις της Ελλάδας. Για τη Μυτιλήνη τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου (μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook με το ίδιο όνομα) την Κυριακή 5 Νοεμβρίου με ώρα προσέλευσης τις 11:00 το πρωί σε μια εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό!

Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12 το μεσημέρι θα καταμετρηθούν την ίδια ώρα στις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας. Η εκδήλωση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορούν να απασχοληθούν και τα μικρά παιδιά.

 

«Στηρίζουμε τον θηλασμό-Μαζί!»

Σκοπός της εκδήλωσης-γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας με φετινό σύνθημα «Στηρίζουμε τον θηλασμό-Μαζί!».

Οι διαχειρίστριες της Ομάδας Λέσβου Ειρήνη Δεληγιάννη, Νατάσα Μαυρομουστάκη, Κική Μιχαηλίδου, Κατερίνα Παυλή και Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου εδώ και πέντε χρόνια με τις άοκνες προσπάθειές τους έχουν κοινωνήσει τη σπουδαιότητα του θηλασμού στη Λέσβο και ολοένα και περισσότερες μητέρες ανταποκρίνονται θετικά παρέχοντας τα καλύτερα οφέλη για το παιδί τους και επισημαίνουν: «Σε αυτή τη γιορτή μάς δίνεται η αφορμή μητέρες - μέλη των ομάδων του Δικτύου μας να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, “από μητέρα προς μητέρα”. Στόχος μας είναι και η Λέσβος να αποτελέσει ένα μέρος υποστηρικτικό και φιλικό προς τον θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει τη νέα μητέρα όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού, ακόμα κι αν χρειαστεί να επιστρέψει στην εργασία της. Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος, θηλάζουσες ή μη, μέλλουσες μητέρες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, φίλους, όλους εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό και θέλετε να ενημερωθείτε, να γιορτάσουμε μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού».

 

Η προκατάληψη

Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης από τη νέα γενιά εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού, σημειώνουν οι διαχειρίστριες.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός κατά τη διάρκεια της γαλουχίας οδηγεί συχνά στη σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν, εξηγούν και προσθέτουν: «Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.

 

«Ελεύθερα κι ανεμπόδιστα»

Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική!»

Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, προσθέτουν, «βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού».

Παράλληλα αναφέρουν: «Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, πάρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να’ ναι ντροπή. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν όπου και όποτε το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ελεύθερα κι ανεμπόδιστα!»

 

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 04|11|2017 14:55

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος την Πέμπτη, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο στελεχών του κόμματος επισκέφθηκε το κέντρο στη Μόρια, όπως επίσης και τη Βρίσα που είχε τις μεγαλύτερες καταστροφές από το σεισμό του Ιούνη.

Στο κέντρο της Μόριας συναντήθηκαν με το διοικητή Γιάννη Μπαλμπακάκη και με άλλα στελέχη του. Ενημερώθηκαν για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο κέντρο τις οποίες χαρακτήρισε τραγικές και απάνθρωπες: «Περίπου 6.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε κοντέινερ, σε μεγάλες σκηνές και σε 233 μικρές σκηνές που αποτελούν και το μεγάλο πρόβλημα τώρα που ο χειμώνας έφτασε. Μεταξύ αυτών των προσφύγων υπάρχουν 300 ανήλικα παιδιά ασυνόδευτα και 900 με τις οικογένειές τους»

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κατάσταση στο hot spot της Μόριας είναι απαράδεκτη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους κινδύνους που θα προκύψουν, όπως και πέρυσι, για την υγεία, ακόμα και τη ζωή όλων των έγκλειστων εκεί. Η δυναμικότητα είναι πολύ κάτω από τον αριθμό που φιλοξενεί. Η αύξηση του αριθμού των νέων αφίξεων και του εγκλεισμού είναι αλματώδης σε σχέση με τα περυσινά στοιχεία. Και η κυριότερη ανησυχία είναι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί χειροτερεύοντας άρδην την κατάσταση τόσο των προσφύγων όσο και συνολικά των κατοίκων στο νησί. Οι προσφυγικές ροές χρησιμοποιούνται "σαν μπαλάκι" ανάμεσα στα κράτη, γίνονται μέσο άσκησης πιέσεων στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς (βλ. Τουρκία με ΕΕ και ΗΠΑ). Τα μεγάλα αντικρουόμενα συμφέροντα παίζουν πάνω στην πλάτη χιλιάδων δυστυχισμένων»

«Φταίει η συμφωνία»

Η βάση του προβλήματος για τον κ. Ζαριανόπουλο βρίσκεται στη συμφωνία εγκλωβισμού τους μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας που στήριξε και στηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Οι προτάσεις του πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα κουβέντα δεν κάνουν για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών για να πάνε εκεί που επιλέγουν, εφαρμόζοντας τη λογική "μακριά πρόσφυγες και μετανάστες από την ΕΕ". Από τη λεγόμενη αναβάθμιση της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με νέες βάσεις, διευκολύνσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού της σε τέτοιους σχεδιασμούς που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού, φαίνεται ότι αναλήφθηκαν και περαιτέρω υποχρεώσεις σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού με τον ίδιο αντιδραστικό τρόπο. Κόντρα στα συμφέροντα και των προσφύγων και του λαού των νησιών και της χώρας.

Λύση δεν είναι η επέκταση των δομών εγκλωβισμού στα νησιά, δήθεν για να χαλαρώσουν την κατάσταση εκεί όπως προτείνεται από το υπουργείο και την κυβέρνηση. Μοναδική λύση είναι ο απεγκλωβισμός από τα νησιά που επιβάλλει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.»

Επίσκεψη στη Βρίσα

Μόνο από την εικόνα των κατεστραμμένων σπιτιών, που χάσκουν ανοιγμένα από τις στέγες μέχρι τα θεμέλιά τους, σαν να περιμένουν ένα δεύτερο Εγκέλαδο για να τα αποτελειώσει, «καταλαβαίνει κανείς την υποκρισία όλων αυτών, υπουργών και διάφορων άλλων παραγόντων, που κατά δεκάδες έφτασαν μετά το σεισμό για να τραβήξουν μια φωτογραφία με τα ερείπια και μετά να τα εγκαταλείψουν στη μοίρα τους…» τόνισε ο ευρωβουλευτής κατά την επίσκεψή του στη Βρίσα, όπου τον ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Κατζανός και επισκέφτηκαν το σχολείο, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε κοντέινερ.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα με το οποίο ζητά την πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών από φυσικές καταστροφές και τους παρέδωσε το σχετικό ψήφισμα.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 04|11|2017 14:17

 Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

 

Η απελευθέρωση της Λέσβου το 1912, από τον Οθωμανικό ζυγό των 450 χρόνων δεν έγινε σε μια μέρα. Χρειάστηκε να περάσει ο φοβερός και τρομερός ενάμιση μήνας, που σοφά ο λαός τον ονόμασε "Τα Φόβια", από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου στις 8 Νοεμβρίου μέχρι την απελευθέρωση και του τελευταίου χωριού, της Ανεμώτιας, στις 24 Δεκεμβρίου, όπως φαίνεται στον εικονιζόμενο πίνακα της σταδιακής απελευθέρωσης διαφόρων οικισμών της Λέσβου.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο ελληνικός στόλος, υπό την αρχηγία του υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, αποβίβασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης 1.600 Έλληνες στρατιώτες και ναύτες, που απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα, αναγκάζοντας τους 400 στρατιώτες της τουρκικής φρουράς να την εγκαταλείψουν χωρίς μάχη και να διαφύγουν στο αμιγώς μουσουλμανικό χωριό Κλαπάδος της βορειοδυτικής Λέσβου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Κουντουριώτης αναχώρησε από τη Λέσβο με το μεγαλύτερο τμήμα του στόλου και το θωρηκτό "Αβέρωφ" για την απελευθέρωση και της Χίου και εισηγήθηκε να ανατεθεί η διοίκηση στον ταγματάρχη Αλέξανδρο Μανουσάκη, αλλά ο υπουργός Νικόλαος Στράτος, κακώς, όρισε Στρατιωτικό Διοικητή τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Μελά, που ήταν κατά ένα βαθμό κατώτερος του Μανουσάκη. Λόγω της διαταγής αυτής οι δύο διοικητές, δυστυχώς, άρχισαν την φιλονικία για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην εκστρατεία κατά του εχθρού.

Έτσι αντί να κυνηγηθεί η Τουρκική φρουρά, οι τετραπλάσιοι αυτών Έλληνες αποβιβασθέντες στρατιώτες στρατοπέδευσαν στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη για ένα μήνα, μέχρι την έναρξη της τετραήμερης απελευθερωτικής μάχης στον Κλαπάδο, στις 5-8 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα ο Τούρκος φρούραρχος Γκανή Μπέης να ανασυνταχθεί, συγκεντρώνοντας 2.000 στρατιώτες και Τούρκους αντάρτες τρομοκρατώντας την κεντρο-βορειο-δυτική Λέσβο.

Ο Καλλονιάτης ιατρός Ορέστης Κυπριανός, βουλευτής των Φιλελευθέρων το 1920, '23 και '36 και αντιπρόεδρος της Γερουσίας τα έτη 1929-1935, έγραψε σχετικά: «Αν ο Ελληνικός Στρατός αμέσως ετρέπετο εις καταδίωξιν του ασυντάκτως και ατάκτως και με τελείως χαμένον το ηθικόν του, και κακήν κακώς υποχωρούντος τουρκικού στρατού, θα έληγεν έκτοτε εκείνη η κατάστασις, κατά την οποίαν επί μήνα και πλέον η ημίσεια σχεδόν Λέσβος ήτο Ελληνική, η δε ετέρα ημίσεια Τουρκική. και δεν θα συνέβαιναν βεβαίως τα όσα συνέβησαν κατόπιν. διότι ούτε θα εθρηνούμεν τόσα θύματα εν γένει, ούτε ο εμπρησμός της Πέτρας θα ελάμβανε χώραν, ουδέ η δήωσις του Μεσοτόπου, ουδέ τα τρομερά εκείνα πυρά ομαδόν εναντίον του Μανδαμάδου και ο φόνος αθώων πολιτών».

Στην εισήγησή μου στο Συνέδριο Ιστορίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη το 2012 με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου, αναφέρθηκα στη ηρωική δράση των ένδεκα γνωστότερων οπλαρχηγών, οι οποίοι με τους αντάρτες τους πολέμησαν εθελοντικά στην πρώτη γραμμή της μάχης του Κλαπάδου, μαζί με τον ελληνικό στρατό υπό τας διαταγάς του συνταγματάρχη Απολλόδωρου Συρμακέζη, καθώς και στις άλλες που προηγήθηκαν αλλά και σε εκείνες που ακολούθησαν για την εκκαθάριση της Λέσβου από τους Τούρκους αντάρτες, όπου συνολικά έπεσαν 477 νεκροί Έλληνες και Τούρκοι, εκ των οποίων οι 95 ήταν Έλληνες αντάρτες και πολίτες και οι 19 Έλληνες στρατιώτες και ναύτες.

Οι 11 γνωστότεροι οπλαρχηγοί ήταν: ο Αγιασώτης Παναγιώτης Βαδέλλης, ο Σκοπελίτης Ευστράτιος Γαβαλάς, ο Τελωνιάτης Ευάγγελος Κρασάς, ο Αϊβαλιώτης Ευστράτιος Λαγίδης, ο Μανιάτης Κωνσταντίνος Μουνδραίος, ο Κρητικός ιερομόναχος Ευγένιος Πανακάκης, ο Αγιαπαρασκευώτης Ευστράτιος Παντελής, ο Πλωμαρίτης Εμμανουήλ Σιταράς, ο Πλωμαρίτης Δημήτριος Στεφάνου, ο Πλωμαρίτης Δημήτριος Τσακύρης και ο Ερεσιώτης Ιωάννης Χατζηγιάννης.

Για το μεγαλείο του ηρωϊκού αντάρτικου στο γενναίο Πλωμάρι, των τότε 13.000 κατοίκων, που ήταν το άντρο των ανταρτών, ο Πλωμαρίτης δάσκαλος Γεώργιος Ζεϊμπέκης έγραψε στην εφημερίδα της Λέσβου "Λαϊκός Αγών" στις 24-11-1912 με το ψευδώνυμο "Ρεπόρτερ": "Όταν βλέπη και παρακολουθή κάποιος τας καθημερινάς εκ Γέρας, Πολιχνίτου, Ερεσού, Τελωνείων και Μεσοτόπου αιτήσεις περί αποστολής εις τας περιφερείας των μερών τούτων ενισχύσεων εκ σωμάτων ενόπλων, υποθέτει ότι εις την πόλιν μας, το Πλωμάρι, είναι εστημένον το στραταρχείον του Στρατιωτικού αρχηγού της ελληνικής κατοχής της νήσου μας".

 

Αριστείδης Κυριαζής

aristeidis2007@gmail.com

Κατηγορία Παιδεία
- 04|11|2017 12:50

Μπορεί ακόμα να αναζητείται ιστορική βάση για το μύθο του κρυφού σχολειού επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο Πλωμάρι όμως φαίνεται πως είναι γεγονός! Το σεισμόπληκτο 1ο Δημοτικό σχολείο Πλωμαρίου κάνει μάθημα σε λυόμενες αίθουσες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, μέσα σε έναν χώρο με δυο μικρά παράθυρα, θυμίζοντας πράγματι το μύθο για το κρυφό σχολειό!

Η σχολική χρονιά δεν άρχισε με καλούς οιωνούς για τους μαθητές έξι τάξεων, καθώς αρχικά καλούνταν να κάνουν μάθημα απογευματινές ώρες. Γεγονός κουραστικό για τους ίδιους, αλλά και για τους γονείς τους που έπρεπε να βάλουν τάξη και πρόγραμμα τις πρωινές ώρες και σε αυτές να βοηθήσουν, χωρίς να είναι… παρόντες αφού δουλεύουν, ώστε οι μαθητές να διαβάσουν. Πολλοί γονείς προσπάθησαν να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο, προκειμένου να τα βοηθήσουν. Άλλοι που δεν τα κατάφεραν, και καθώς το σχολείο τέλειωνε στις 6 το απόγευμα, έπρεπε ως το βράδυ να στέκονται από πάνω τους για τις εργασίες. Εν τέλει επί δύο μήνες το όλο σύστημα μπήκε στον αυτόματο πιλότο, ώσπου να έρθουν τα κοντέινερ που δεν είχαν φως και θέρμανση!

Από την άλλη, όπως μας λένε χαρακτηριστικά γονείς μαθητών του εν λόγω σχολείου, από τον Σεπτέμβριο και την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και χτες η Στ’ τάξη δεν είχε δάσκαλο! Γεγονός που θεωρούν οι γονείς ανεξήγητο, αφού το διπλανό 3ο Δημοτικό σχολείο Πλωμαρίου δεν έχει κανένα κενό και μάλιστα έχει και δάσκαλο για τη μουσική. Πάντως, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη δεσμεύτηκε ότι σήμερα θα τοποθετηθεί εκπαιδευτικός. Αυτό που μένει είναι να μπει και το ρεύμα, αλλά και να υπάρξει η σχετική ευαισθητοποίηση. Ο σεισμός ταρακούνησε πολύ τη σχολική χρονιά, οι αρμόδιοι όμως θα πρέπει να συνδράμουν ώστε άμεσα να επέλθει κάποια κανονικότητα για τους σεισμόπληκτους μαθητές.

 

 

Και η ΝΟΔΕ Λέσβου

 

Για τα κενά στην Πέτρα και τα σεισμόπληκτα σχολεία

 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ Στρατής Καραγεωργίου για τα προβλήματα που υπάρχουν μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα όσα ταλαιπωρούν το νησί μας:

«Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. με περισσή κομπορρημοσύνη διακήρυττε περίτρανα ότι η νέα σχολική χρονιά στη Λέσβο ξεκινάει χωρίς προβλήματα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε: “Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Λέσβο, για δεύτερη συνεχή χρονιά τα σχολεία ανοίγουν έτσι όπως θα έπρεπε: με καθηγητές, δασκάλους και βιβλία, με το αυτονόητο δηλαδή. Αυτό το “αυτονόητο” όμως, αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια μια επιδίωξη χωρίς αποτέλεσμα, μια προσδοκία ανεκπλήρωτη. Είναι μια νίκη της κοινωνίας μας και είμαστε περήφανοι που έγινε πράξη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ”. Αν αυτό το κείμενο του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι προϊόν αρρωστημένης φαντασίας, τότε τι είναι;

Διά του λόγου το αληθές ενάμιση, περίπου, μήνα αργότερα μαθητές στο Γενικό Λύκειο της Πέτρας προχώρησαν σε καταλήψεις λόγω των κενών των καθηγητών. 49 ώρες μένουν ακάλυπτες, ενώ προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίζουν και άλλες μονάδες της Λέσβου. Μετά από τόσα δείγματα αδράνειας, πραγματικά θα φάνταζε ουτοπία αν υπάρχει Λέσβιος που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα πάλευε για το αυτονόητο... Μισό, περίπου, χρόνο μετά τον καταστροφικό εγκέλαδο της 12ης Ιουνίου, τα έργα στα οχτώ σχολικά κτήρια της Λέσβου που υπέστησαν τις μεγαλύτερες φθορές δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί! Για ποιον λόγο λοιπόν είναι “περήφανοι”; Ας μας δώσει ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του έναν. Έστω έναν!

Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. έχει αποδείξει περίτρανα, με κάθε ευκαιρία, ότι δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή σε αυτό το ακριτικό νησί της Ελλάδος, δεν την ενδιαφέρει με τι προβλήματα ξεκινά το μάθημα σε κάθε σχολική αίθουσα όταν χτυπήσει το κουδούνι. Σε ρόλο Λαμπιρίκου ο κ. Τσίπρας ζει στο υπόγειο του Μαξίμου και περιμένει άλλοι να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Πόσες φορές άραγε θα πρέπει να του χτυπήσουν την κουδούνα μέχρι να ξυπνήσει και να θυμηθεί ότι είναι πρωθυπουργός του τόπου τούτου;»

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top