FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πρόσφυγες
- 03|11|2017 20:25

Στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συμμετείχε ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, παρουσία των Δημάρχων Λέσβου, κ. Σπύρου Γαληνού, Χίου, κ. Μανώλη Βουρνού, Σάμου, κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, Κω, κ. Γιώργου Κυρίτση και Λέρου, κ. Μιχάλη Κώλια, με θέμα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου.

Κατά τη συζήτηση-ενημέρωση ο κ. Αθανασίου έκανε, κατ’ αρχάς, την εξής τοποθέτηση, λέγοντας ότι άλλο είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα περίθαλψης των προσφύγων/μεταναστών και οι Λέσβιοι, όπως και οι άλλοι νησιώτες τους περιέθαλψαν, συνειδητά, με ανθρωπιά και ευαισθησία, αποδεικνύοντας ότι ούτε ρατσιστές είναι ούτε ότι διακατέχονται από σύνδρομο ξενοφοβίας και άλλο είναι το ζήτημα προστασίας του τουρισμού, της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Στη συνέχεια ανέλυσε την περιβόητη και συνεχώς επικαλούμενη από τον κ. Μουζάλα  από 18 Μαρτίου  2016 «συμφωνία» μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι ΔΕΝ υπάρχει συμφωνία αλλά απλώς μια Δήλωση Καλής θέλησης. Εξήγησε ότι αν υπάρχει υπερπληθυσμός στα Κέντρα Υποδοχής, τότε προβλέπεται από τον μεταγενέστερο της «δήλωσης» νόμο (4357/Απρίλιος 2016) η μεταφορά (προώθηση) τους στην ενδοχώρα, δυνατότητα που η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν αξιοποίησε, γιατί θέλει  τα νησιά μας και ειδικά η Λέσβος να καταστούν μόνιμοι χώροι υποδοχής και παραμονής Χιλιάδων Μεταναστών με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου.

Απευθυνόμενος στους Δημάρχους τόνισε ότι το ενδιαφέρον τους για προστασία των νησιών μας από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης είναι όψιμο, αφού αυτή η κοινή συνεδρίαση Βουλευτών και Δημάρχων κατά την οποία επικρίνουν την Κυβερνητική Πολιτική έπρεπε να γίνει από το έτος 2015. Έθεσε δε τα εξής ερωτήματα στους Δημάρχους :

  1. Γιατί τόσα χρόνια δεν καταδικάσατε την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, μια πολιτική που, κυριολεκτικά, διέλυσε τα νησιά μας;
  2. Τι κάνατε για την αποσυμφόρηση των νησιών μας;
  3. Ζητήσατε να γίνει έλεγχος (οικονομικός, δημοσιονομικός, φορολογικός) των Μ.Κ.Ο., που δρουν ανεξέλεγκτα στα νησιά μας;

Απευθυνόμενος στους Υπουργούς κ.κ. Μουζάλα και Μπαλάφα έθεσε τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια είναι, επιτέλους, η πολιτική της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό;
  2. Τι θα κάνετε, συγκεκριμένα, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας;
  3. Γιατί δεν κατανέμετε όλους τους παράνομα εισερχόμενους στα νησιά μας, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με πληθυσμιακά, εδαφικά και οικονομικά κριτήρια;
  4. Γιατί δεν ενισχύετε τις υπηρεσίες ασύλου, ώστε να έχουμε ταχύτερη ταυτοποίηση τους;
  5. Δεσμεύεστε ότι δεν θα εγκαταστήσετε πλωτά μέσα παραμονής των μεταναστών στα λιμάνια των νησιών μας.
  6. Τι έχετε να πείτε για τις Μ.Κ.Ο. που πολλές από αυτές δρουν ανεξέλεγκτα και δυσφημούν τη χώρα μας;

Απαντήσεις, βέβαια, δεν δόθηκαν παρά μόνο γενικόλογες θεωρητικές τοποθετήσεις.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|11|2017 19:00

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της Οργανωτικής Επιτροπής διοργάνωσης της 14ης Γιορτής Κάστανου στην Αγιάσο την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, ο Παναγιώτης Κουτσκουδής κάνει μια μικρή αναφορά στις απαρχές του μεγαλύτερου λεσβιακού φθινοπωρινού θεσμού, που προσελκύει πλέον χιλιάδες θιασώτες κάθε χρόνο, τώρα τελευταία όχι μόνο από τη Λέσβο και άλλα μέρη της Ελλάδας, μα και από τη γείτονα χώρα!

Η 1η Γιορτή του Κάστανου διοργανώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2004 από τον τότε Δήμο Αγιάσου (επί δημαρχίας Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη) με την καθοριστική υποστήριξη του Δικτύου των «Εμψυχωτών» Επιχειρηματικότητας της ΤΕΔΚ Λέσβου! Μέλη του Δικτύου αυτών των νέων επιστημόνων, οι οποίοι τότε εργάζονταν στο πρόγραμμα EQUAL με συντονιστή εταίρο την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ), ανέλαβαν αφιλοκερδώς το σχεδιασμό και την οργάνωση της Γιορτής (συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού και την προώθησή της μέσω των ΜΜΕ, την ανεύρεση χορηγών κ.λπ.), όπως φαίνεται στις αφίσες και τα προγράμματα του 2004.

Σχεδιάστηκε μια γιορτή αγροτουρισμού με παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες γύρω από το κάστανο, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και χορηγούς, στο πρότυπο παρόμοιων γιορτών αγροτικής παραγωγής που ήδη οργανώνονταν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πυρηνική ιδέα αυτού του σχεδιασμού ήταν η ανάδειξη της «συμβολικής» και της «παραγωγικής» υπαίθρου, δηλαδή τόσο της αγροτικής κουλτούρας, των ανθρώπινων δημιουργημάτων, των παραδόσεων, των μύθων, των θρύλων και της εν γένει άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και των τοπικών προϊόντων του καστανιώνα, των αγροτικών εργαλείων κ.λπ. Οι Λέσβιοι κλήθηκαν να έρθουν σε άμεση επαφή με το φυσικό και πολιτιστικό τους τοπίο και να το βιώσουν με διαφορετικούς τρόπους, ενώ έγινε προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών εισοδήματος.

 

Από το 2004

Παρά τη χρονική καθυστέρηση διοργάνωσης της 1ης Γιορτής Κάστανου (12-12-2004) και την οργανωτική μας απειρία, ήδη από τον πρώτο χρόνο ο κόσμος αγκάλιασε το νέο θεσμό και το «πείραμα» στέφθηκε με ανέλπιστη επιτυχία! Τα επόμενα χρόνια αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι φορείς που συμμετείχαν στη συνδιοργάνωση, οι χορηγοί, οι εκδηλώσεις και πάλω απ’ όλα οι χιλιάδες κόσμου που ανηφόριζε μαζικά στο γραφικό κεφαλοχώρι του νησιού, για να χαρεί τις απολαύσεις της φθινοπωρινής φύσης του ορεινού όγκου του λεσβιακού Ολύμπου.

Δεκατρία χρόνια μετά την παρθενική της εμφάνιση, η Γιορτή Κάστανου έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση του κοινού. Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται σε οριακό σημείο, γιατί έχει «κορεστεί» ως διοργάνωση, εγκλωβισμένη συνέχεια στις ίδιες τετριμμένες οργανωτικές συνταγές. Είναι ανάγκη να ανανεωθεί ως στόχευση! Να κατατεθούν και να μπουν σε εφαρμογή φρέσκες ιδέες, που θα ανοίξουν νέες προοπτικές και θα δώσουν κι έναν άλλο χαρακτήρα στη Γιορτή. Στην κατεύθυνση αυτή η Οργανωτική Επιτροπή μπορεί και επιβάλλεται να συνεργαστεί τα επόμενα χρόνια με επιστήμονες σαν αυτούς που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν αυτή τη Γιορτή, αποσκοπώντας μακροπρόθεσμα στην εξυπηρέτηση και άλλων ουσιαστικότερων στόχων, που είχαν τεθεί εξαρχής από τους «Εμψυχωτές» της ΤΕΔΚ, όπως:

Η ολοκληρωμένη διαχείριση του καστανιώνα και η καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων του, η πιστοποίηση του καστανιώνα ως βιολογικού, η προώθηση των προϊόντων του κάστανου σε μεγάλες αγορές, η δημιουργία καταστημάτων πώλησης επωνύμων προϊόντων βιολογικού κάστανου, η δημιουργία βιοτεχνιών μεταποίησης του κάστανου, η δημιουργία ενός συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών. Κι ακόμα παραπέρα η δημιουργία και προώθηση ποιοτικών υποδομών διαμονής, η οργάνωση και προώθηση φθινοπωρινού πακέτου διακοπών (π.χ. 3ήμερο στην Αγιάσο), η δημιουργία νέων περιπατητικών διαδρομών, καταφυγίων και αναψυκτηρίων, η οργάνωση και προώθηση καλλιτεχνικών, αθλητικών, αγροτικών και άλλων εκδηλώσεων, διαγωνισμών, εκθέσεων, εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων κλπ, λόγω φυσικού περιβάλλοντος (Natura) και βάσει των υπαρχουσών υποδομών, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση των μεθόδων διαφήμισης της Αγιάσου…

Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε (παρατεταμένη οικονομική κρίση, αγροτικές πολιτικές που αφανίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά και οδηγούν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, ασθένειες του καστανιώνα κ.λπ.) πολλές από τις παραπάνω προτάσεις ίσως φαντάζουν καθαρά ρομαντικές και ουσιαστικά ανέφικτες. Ακριβώς όμως επειδή πληθαίνουν τα αδιέξοδα, είναι ανάγκη να υπερβούμε τα στενά περιθώρια με όραμα και τόλμη, για να ανοίξουν νέοι δρόμοι αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου στις σημερινές πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Πολλά από τα προτεινόμενα μπορούν να γίνουν πράξη με δυο όμως απαραίτητες προϋποθέσεις: Αφενός την αυτόβουλη, εθελοντική ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των φορέων του και αφετέρου την αφειδώλευτη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|11|2017 18:12

Βασίλης Κρεμμυδάς

«Ήταν μια φορά ένας Δάσκαλος. Ένα παραμύθι για το δάσκαλο»

Εκδόσεις «Τυπωθήτω»

Αθήνα 2017, σελ. 109

 

«Τον φωνάζουν “δάσκαλο” πολλοί και του λένε και “ευχαριστώ” κάποιοι.
Το “ευχαριστώ” δεν τον πολυενδιαφέρει τον Αχιλλέα Βασιλείου· το “δάσκαλε” όμως τον στέλνει στα ουράνια· είναι γι’ αυτόν η πιο όμορφη προσφώνηση, που όταν την ακούει αισθάνεται αγαλλίαση και περηφάνια για τον εαυτό του.
Πριν από δυο τρία χρόνια μια παλιά φοιτήτριά του, κάπου στα πενήντα της τώρα, μπορεί και λίγο παραπάνω, του είπε πολλά “ευχαριστώ”.
Μα γιατί τόσο πολύ, τόσο πολλά “ευχαριστώ”; τη ρώτησε.
Γιατί την πρώτη φορά που έδωσα εξετάσεις στο μάθημά σας, με κόψατε και αυτό με ανάγκασε να μάθω Ιστορία· να διαβάσω πολύ, να αγαπήσω την Ιστορία.
- Αν αγαπήσατε (ο Αχιλλέας Βασιλείου μιλούσε στους φοιτητές του στον πληθυντικό, πάντοτε) την Ιστορία, είναι σπουδαίο· και αν έχω κάποια “ευθύνη” γι’ αυτό, τότε πρέπει να νιώθω περήφανος!
Έτσι συμπεριφερόταν πάντοτε ο Αχιλλέας Βασιλείου· με ευγένεια, με τρυφερότητα. Ήταν ένας Δάσκαλος· έτσι, με κεφαλαίο Δ. Είχε πολλές περιπτώσεις που μαθητές και φοιτητές του τού εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για όσα τους έμαθε· πολλά χρόνια μετά. Αυτό είχε μεγαλύτερη αξία. Δεχόταν πάντοτε τους επαίνους με ταπεινότητα και ταπεινοφροσύνη, λέγοντας και ο ίδιος “ευχαριστώ” για τα όμορφα λόγια των μαθητών του· γέρνοντας το κεφάλι του μπροστά σαν υπόκλιση».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του pανεπιστημιακού-ιστορικού Βασίλη Κρεμμυδά, το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά της εφηβικής λογοτεχνίας των εκδόσεων «Τυπωθήτω».

Κατηγορία Πολιτική
- 03|11|2017 18:01

Θα κατέβει από τη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, με τον Γιώργο Καζαντζή, δικά του, αλλά και άλλων μεγάλων Ελλήνων δημιουργών. Ο Κώστας Πρατσινάκης έρχεται το Σάββατο 4 Νοεμβρίου για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη και το «Πανελλήνιον».

Το πρόγραμμα θα έχει στοιχεία από το έντεχνο, το λαϊκό και το παραδοσιακό τραγούδι με ανατροπές, στο ύφος, το ρυθμό και την ένταση με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου σ’ ένα ταξίδι, σ’ ένα παιχνίδι αισθημάτων, χρωμάτων μουσικών και συναισθηματικών ακροβατισμών.

Ο Κώστας Πρατσινάκης είναι από τους πιο αξιόλογους ερμηνευτές, με διαρκή παρουσία πάνω από σαράντα χρόνια σε χώρους όπου το τραγούδι σέβεται τον εαυτό του, συνεργάτης σπουδαίων μουσικανθρώπων όπως ο Ρασούλης, ο Παπάζογλου, ο Ζερβουδάκης, η Βελετσιώτου, ο Θωμάς Μπακαλάκος κ.ά. Πραγματικά είναι χαρά μας που θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην πόλη μας στο ιστορικό «Πανελλήνιον».

Από το 1974 διαγράφει μια σημαντική πορεία στις ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και στη δημιουργία και ερμηνεία τραγουδιών. Έχει κάνει τα «πιστεύω» και τα «θέλω» του πράξη, μακριά από τα αστραφτερά φώτα της ανταποδοτικής προβολής, γεγονός που έχει καταγράψει το κοινό που τον αποδέχεται. Έχει εμφανιστεί σε μπουάτ, μουσικές σκηνές και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αφετηρία πάντα τη Θεσσαλονίκη.

Στη δισκογραφία έχει εμφανιστεί με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή ως ερμηνευτής στους δίσκους «Ήταν μια Στιγμή» και «Ταξίδια με τον Ίδιο Χάρτη». Ακολούθησαν οι δίσκοι «Έτσι... Τυχαία» και «Εδώ θα Κατέβω», στους οποίους ερμήνευσε τραγούδια που συνέθεσε ο ίδιος και στη συνέχεια ενώθηκε με τα αδέρφια του στο Μουσικό Σύνολο «Πρατσινάκη5», με το οποίο κυκλοφόρησε τον δίσκο «Δημόσια Μουσική Συνύπαρξη». Σήμερα εξακολουθεί να εμφανίζεται ζωντανά. Μαζί του ο σπουδαίος πιανίστας Γιώργος Κοκκινάκης και ο Γιώργος Ταναίνης στο μπουζούκι.

Ετοιμαστείτε για ένα Σαββατόβραδο που θα θυμάστε χρόνια!

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 03|11|2017 17:08

Κανένας δεν επιτρεπόταν να ακουμπήσει στο μεσαίο ράφι. Είχε βάλει κι ένα τζάμι, να μη σκονίζονται τα ακριβά του εργαλεία· όλα φερμένα από Βερόνα. Ο γυαλιστερός πάγκος, κι αυτός από Ιταλία.

Εκεί, κάτω από τη καινούργια ηλεκτρική πλάνη, εύρισκε καθαρό και κρυφό τόπο να βάνει τα λιγοστά του βιβλία ο Αλέξης. Ρούχα άλλα δεν είχε, ρολόι δεν ήξερε πώς το βάζουν, παπούτσια μόνο μεταχειρισμένα, μα βιβλία, είχε. Και τα αγαπούσε όσο τίποτα στον κόσμο.

―Θέλω να μάθω γράμματα. Να σιάξω τη ζωή μου, έλεγε.

Έντεκα χρονώ, και δούλευε εδώ στου μάστρο Παναγιώτη το ξυλουργείο. Τσιράκι. Για σκούπισμα, να κουβαλάει ξύλα, να φτιάχνει καφέδες, για όλες τις δουλειές.

Καμιά φορά του δίνανε να φάει κάτι. Πολύ σπάνια. Στεναχωριόταν, μα το είχε συνηθίσει να τρώει λίγο και συνήθως αποφάγια. Πιο πολύ πάσκιζε να ξεφύγει από το βλέμμα τους, να κρυφτεί στη μικρή τουαλέτα, και να ανοίξει τα βιβλία του.

Τότε, τον περιπαίζανε, κι αυτός βούρκωνε, γιατί κανένας δεν του ‘δειχνε λίγη αγάπη. Κι ούτε μπορούσε να μιλήσει. Απαγορευόταν. Στ’ αυτιά του συνέχεια βούϊζαν οι φωνές τους.

―Πάψε!

―Μη μιλάς.

―Σκάσε.

―Τα λόγια είναι για τους μεγάλους.

Μια μέρα, ο κακός μάστρο Γιώργης, του πέταξε τα βιβλία στα σκουπίδια, γιατί λέει, δεν ήταν η θέση τους δίπλα στα εργαλεία, που φέρνανε λεφτά. Έκλαψε, μα δεν το είπε σε κανέναν. Οπλίστηκε όμως με θάρρος, και τη παραπάνω, την ώρα που πήγε καφέ στ’ αφεντικό του, σκέφτηκε λίγο, δε μπόρεσε να τον κοιτάξει κατάματα, έσκυψε το κεφάλι, έδεσε τα χέρια όπως στην εκκλησιά και πήρε φόρα.

―Μάστρο Παναγιώτη. Ναα... Μη θυμώσετε πολύ! Αν θέλετε, μπορείτε να με δείρετε, γιατί κάνω μια κακιά πράξη.

―Τι Αλέξη;.

―Δε θα με διώξετε από τη δουλειά ε; Τα λεφτά που μου δίνετε, τα φυλάω στα εικονίσματα. Μόνο η μαμά τα ξέρει. Τα θέλω για το Σκολειό. Αλλά να. Δίπλα στα ακριβά τα εργαλεία σας, ακουμπώ προσεχτικά και τα βιβλία μου. Δε βρίσκω άλλο καθαρό τόπο! Σας παρακαλώ, μην μου τα σκίσετε;

Γέλασε ο κυρ Παναγιώτης, του είπε πως τα έβλεπε κάθε μέρα και δεν πειράζει, γιατί λέει, κι αυτά εργαλεία είναι, και μάλιστα πιο χρήσιμα.

Ήθελε να τον αγκαλιάσει ο Αλέξης, δεν βρήκε τόσο θάρρος, δάκρυσε μόνο, του φίλησε το χέρι, έκανε μια στροφή, και βάλθηκε με πιότερη όρεξη να καθαρίζει.

Από τότε, συχνά, το βράδυ που έφευγε, έβρισκε κανένα νόμισμα ανάμεσα στα βιβλία του Κι αυτός, ζωγράφιζε με μολύβι μια καρδούλα στο χαρτί με τις παραγγελίες, και δεν έβγαζε άχνα. Το χαμόγελο του αφεντικού του το άλλο πρωί, ήταν η αμοιβή του.

Οι άλλοι δυο μαστόροι όμως, ήταν κακοί και δεν τον αφήνανε να σταθεί λεπτό· ούτε να πει μια λέξη. Ήταν το μεγάλο του παράπονο.

 

Τη χειμωνιάτικη τούτη μέρα, κόντευε να σκοτεινιάσει κι ακόμα μάζωνε τα τελευταία ροκανίδια. Τινάχτηκε να φύγουν κάμποσες σκόνες και, βιαστικός, πετάχτηκε στο δρόμο. Κρεμασμένα από τον ουρανό τα σύννεφα, μουντά, σβαρνίζανε τις στέγες και φοβερίζανε, μα ο παγερός αγέρας τα αντιμάχονταν, μη ξεσπάσει καταιγίδα. Έπαιρνε ο Αλέξης φούχτες γιομάτες ζεστό αγέρα από τα χνώτα του, και τα έτριβε για να ζεσταίνεται.

Πάντα φόραγε μια παλιά μπλούζα, που άμα λέρωνε, την έπλυνε, και τη ξανάβαζε.

Το πανωφόρι που του είχανε δώσει από την εκκλησία τα περασμένα Χριστούγεννα, το χάρισε στο Δημητράκη· ένα ορφανό παιδάκι που ερχόταν με τρύπιο πουκάμισο στη τάξη του.

Έτσι που έτρεχε να προλάβει ανοιχτή την πόρτα στην τεχνική σχολή, άνοιγε και το βιβλίο να θυμηθεί το θεώρημα του Πυθαγόρα, ή το Νόμο του Νεύτωνα. Μπορεί και να τους έκανα κανένα πρόχειρο διαγώνισμα.

Και μοχθεί να τελειώσει την τεχνική σχολή, και να συνεχίσει όσο μπορέσει. Όλη τη μέρα δουλειά, και στα πεταχτά διάβασμα. Δε μιλάει σε κανένα· με κανένα. Διαταγές παίρνει, τις εκτελεί, αλλά δεν του επιτρέπεται να απαντά.

Τον έβλεπα τον αγαπούσα του έδειχνα μπορετή στοργή και βοήθεια κι αυτός το ένιωθε με κοίταγε όλο πόνο κι ευγνωμοσύνη, μα σε κανέναν δεν δείξαμε αυτή την ψυχική μας επαφή.

Ερχόντουσαν μόνο μέρες που στην έδρα απάνω ήταν ακουμπισμένα δυο κυκλάμινα.

Τα είχε ζητήσει από τον μαστρο Παναγιώτη.

Για τον Καθηγητή του.

Ξανασμίξανε τα βήματά μας δεκαέξι χρόνια αργότερα.

Ο μικρός Αλέξης, με πτυχίο Νομικής, Καθηγητής στην Ανώτερη Τεχνική Εκπαίδευσης.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

Κατηγορία Πολιτική
- 03|11|2017 17:05

Παρουσία ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και προσώπων που απείχαν τα τελευταία χρόνια από τα «πράγματα» του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος, ο βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης μίλησε προχθές για τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» στο ξενοδοχείο Λώριετ, στηρίζοντας την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά, ενόψει των εκλογών ανάδειξης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο πρώην Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου Μιχάλης Μαμάκος, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο Παναγιώτης Χριστόφας και τα περισσότερα μέλη της αλλά και γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Σταύρος Δημηρούδης, ο Παντελής Πατερέλλης, ο Αλέκος Γιατζιτζόγλου, ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο Στρατής Πόθας, ο Γιώργος Μήλιος και ο Χρήστος Σταθέλλης.

Την ίδια ώρα όμως κορυφώνονται καθώς πλησιάζουμε στις 12 του Νοέμβρη οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή των εκλογών στη Λέσβο, με τη νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ να είναι κοντά στην εξασφάλιση του κτηρίου της Περιφέρειας για τις τρεις κάλπες της Μυτιλήνης. Από εκεί και έπειτα, για τα υπόλοιπα έξι εκλογικά τμήματα ανά τη Λέσβο, το πιο πιθανό είναι να επιστρατευτούν τα κατά τόπους ΚΕΠ για να υποδεχτούν τους ψηφοφόρους.

Για τη διαδικασία

Με τον Μιχάλη Σκουρκέα τώρα να έχει αναλάβει ως υπεύθυνος των εκλογών στη Λέσβο, την Κυριακή αναμένεται να γίνει η πρώτη δοκιμή του (ηλεκτρονικού) συστήματος των εκλογών. Ενώ στα ενδιαφέροντα που αφορούν στην εκλογική διαδικασία είναι το ότι οι συμμετέχοντες θα καταβάλλουν το αντίτιμο των τριών (3) ευρώ και παράλληλα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες σύστασης του νέου φορέα. Εξίσου σημαντική σημείωση για όσους σκέφτονται να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές για την Κεντροαριστερά, είναι πως για να έχουν δικαίωμα ψήφου και την δεύτερη Κυριακή, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ψηφίσει στην πρώτη.

 

 

- 03|11|2017 16:07

Η Ιμβριακή νεολαία της Αθήνας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα για το διαθρησκευτικό συνέδριο, επισκέφθηκε προχθές το Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη για να συναντηθεί με τους νέους Ίμβριους της διασποράς που διοργάνωσαν την πρώτη ετήσια συνέλευσή τους. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην κοινή γενέτειρά τους, στο πικρό παρελθόν αλλά και στο ελπιδοφόρο μέλλον στο οποίο σήμερα καλείται να συμπράξει η Ιμβριακή νεολαία της διασποράς.

Στο μεταξύ, αυτήν τη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η αλλαγή φρουράς στον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ίμβρου (ΕΠΣΙ), στον φορέα που επωμίστηκε την αναγέννηση της ομογενειακής παιδείας στο νησί. Μετά από μια επιτυχή και καρποφόρα θητεία, ο Παντελής (Λάκης) Βίγκας απ’ την Κωνσταντινούπολη παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ιωακείμ Καμπουρόπουλο, εκπαιδευτικό, ο οποίος επέστρεψε στην Ίμβρο απ’ την Αθήνα. Κοινό τους όραμα η στήριξη των ομογενειακών σχολείων της Ίμβρου για να εδραιωθεί και αποδώσει το «θαύμα» που συντελέστηκε, δηλαδή η λειτουργία πρώτα Δημοτικού και στη συνέχεια Γυμνασίου - Λυκείου στην Ίμβρο και τελευταία νηπιαγωγείου, με την ανακατασκευή ερειπωμένων σχολείων και την προσπάθεια για άρση πάρα πολλών γραφειοκρατικών και άλλων πολλών αγκυλώσεων τής εκεί δημόσιας διοίκησης.

 

Προσπάθειες για τουριστική ανάκαμψη στον Πόντο

Ο αρμόδιος για τον ανατολικό Πόντο, υπεύθυνος της TURSAB (σαν τον δικό μας ΕΟΤ) Suat Gurkok, αναφέρθηκε στη σχετική φετινή βελτίωση στον τουρισμό σε σχέση με το 2016, επισημαίνοντας ότι σημειώθηκε μεν αύξηση στον αριθμό τουριστών, συνεχίζεται δε υστέρηση στα αναμενόμενα έσοδα. Χαρακτήρισε ως τα σημαντικότερα προβλήματα τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό λόγω έργων συντήρησης στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και τη λειτουργία της συνοριακής πύλης του Sarp στα σύνορα με τη Γεωργία. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το 2017 δεν έγιναν καθόλου προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Τραπεζούντας. Προσπαθούν, αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τελευταία γίνεται λόγος και για την ανάδειξη του ορεινού χωριού Σάντα (σήμερα Ντουμανλί της επαρχίας Γκιουμουσχανέ - Αργυρούπολη). Λόγω της γεωγραφικής θέσης της η Σάντα του Πόντου ήδη απ’ τον 16ο αιώνα αποτελούσε καταφύγιο για Έλληνες και Αρμένιους όταν πιέζονταν απ’ τους Τούρκους. Ως το 1923 κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες, οι περισσότεροι των οποίων εγκατασταθήκαν στο Κιλκίς και ίδρυσαν τη Νέα Σάντα. Το χωριό αποτελείται από επτά συνοικίες, καθεμία με την εκκλησία της, και παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο απ’ τον καιρό των Ελλήνων. Από το 1999 κηρύχτηκε προστατευόμενη περιοχή για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της.

 

Πάει και ο δήμαρχος του Μπαλίκεσιρ

Ο Αχμέτ Edip Ugur, δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου του Balıkesir, στον οποίο υπάγονται και οι απέναντι της Λέσβου περιοχές (Αϊβαλί, Μπουρχάνια, Αδραμύττι κ.λπ.) υπέβαλε τελικά στις 30 Οκτωβρίου την παραίτησή, που του ζητήθηκε απ’ τον πρόεδρο Ερντογάν στο «πλαίσιο της ανανέωσης του κόμματος». Είχε εκλεγεί το 2009 με το ισλαμιστικό κόμμα του ΑΚΡ. Είναι ο 6ος δήμαρχος μεγάλης τουρκικής πόλης που πείσθηκε ή εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί. Προηγήθηκαν οι δήμαρχοι της Πόλης Nigde, Duzce, Bursa και Άγκυρας Melih Gokcek, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΑΚΡ που είχε κυβερνήσει την πόλη για 23 χρόνια. Μετά την απομάκρυνση του δήμαρχου Άγκυρας, ο διατελέσας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έκφρασε την ικανοποίησή του καθόσον θεωρούσε ότι αυτός τον κατασυκοφάντησε στον Ερντογάν! Επίσης, ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων δήλωσε ότι θα συνεχίσει τους δικαστικούς αγώνες εναντίον του για τη ζημιά που προκάλεσε στην πόλη.

Ο δήμαρχος του Μπαλίκεσιρ δήλωσε ότι η παραίτησή του δεν έχει καμία σχέση με την «αποτυχία» ή οποιαδήποτε «σύνδεση» με την τρομοκρατική οργάνωση Fethullahist (FETΟ) του Fethullah Gulen. Στην τελευταία αποχαιρετιστήρια ομιλία του ήταν συγκινημένος, δάκρυσε και διευκρίνισε ότι ήταν υποχρεωμένος να λάβει αυτήν την απόφαση αφού απειλήθηκε αυτός και η οικογένειά του. «Είναι αβάσταχτο», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πλέον αδύνατο να συνεχίσει με το ΑΚΡ, οπότε ανακοίνωσε και την παραίτησή του από το κόμμα. Τουλάχιστον αυτός έδειξε κάποια αξιοπρέπεια στην καρατόμησή του έναντι των άλλων που έφυγαν δηλώνοντας υποταγή στον «δήμιό» τους!

 

Σαπούνι απ’ το Αδραμύττι στην Ιαπωνία

Η ελαιουργία «KORKUT» του Αδραμυττίου, που τυποποιεί και εξάγει λάδι και σαπούνι σε έξι χώρες της Άπω Ανατολής και στις ΗΠΑ, πέτυχε σημαντικές εξαγωγές σαπουνιού τελευταία και στην Ιαπωνία. Ανέλαβε και φτιάχνει σαπούνι χωρίς άρωμα, το οποίο οι Γιαπωνέζοι αρέσκονται να το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό λουτρό «Οφούρο». Πρόκειται για μπάνιο σε μια μικρή ξύλινη μπανιέρα με απότομη κλίση. Τα λουτρά αυτού του τύπου βρίσκονται σε όλη την Ιαπωνία σε σπίτια, διαμερίσματα και παραδοσιακά ιαπωνικά πανδοχεία, αλλά τώρα είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα. Γκρουπ Γιαπωνέζων τουριστών που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα ξενοδοχεία με θερμές πηγές του Αδραμυττίου εκτίμησαν το παραδοσιακό σαπούνι από ελαιόλαδο που χρησιμοποιούσαν και έτσι άρχισαν οι εξαγωγές. Μπράβο τους!

 

 

Γιορτές εδώ και απέναντι, ευκαιρία για ταξίδια

Η γιορτή του κάστανου που τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στην Αγιάσο έγινε δημοφιλής και απέναντι. Ήδη δύο τουλάχιστον τουριστικά πρακτορεία στο Αϊβαλί και στο Αδραμύττι διαφημίζουν τη γιορτή, με προσφερόμενο πακέτο των 99 και των 95 ευρώ αντίστοιχα κατ’ άτομο για τις 11 και 12 Νοεμβρίου, που περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση με πρωινό κι ένα δείπνο και τις μετακινήσεις. Εκτιμάται πως το άλλο Σαββατοκύριακο θα είναι σχετικά αυξημένη η κίνηση Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο.

Οι Αϊβαλιώτες πάλι στο τέλος Νοεμβρίου (25-26/11) διοργανώνουν το «Ayvalik Sirtaki Weekend» με ελληνικούς χορούς και μουσικές, αλλά και άλλα δρώμενα και μετακλήσεις καλλιτεχνών από διάφορες τουρκικές πόλεις και τη Λέσβο. Οι γιορτές την Παρασκευή 25/11 θα γίνουν στο Αϊβαλί και το Σάββατο 26/11 στο Μοσχονήσι.

 

Εποχιακή συνταγή των γειτόνων: Πιλάφι με κυδώνια και κάστανα

Υλικά για το «Αϊβαλί πιλάφ»: 2 ποτήρια νερού ρύζι, 1 μεγάλο κυδώνι, 2 κρεμμύδια, 300 γρ. κάστανα, 150 γρ. καρύδια, 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη (ή στέβια), 1 φλιτζάνι καφέ λάδι, χυμό ενός λεμονιού, 3 ποτήρια ζεστό νερό κανέλλα, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό.

Εκτέλεση: Ξεφλουδίστε τα κυδώνια και το κρεμμύδι, κόψτε τα σε κύβους και αφήστε τα μέσα στο χυμό του λεμονιού. Στην κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε τα κυδώνια, το κρεμμύδι και το κουκουνάρι, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε ζεστό νερό, ζάχαρη, κανέλα, αλάτι και μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε. Τελευταία προσθέστε το ρύζι και χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήνετε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό. Λίγο πριν γίνει το πιλάφι, προσθέστε και τα κάστανα που έχετε βράσει και καθαρίσει. Αποσύρετε το φαγητό απ’ τη φωτιά και σκεπάστε με απορροφητικό χαρτί ή μια πετσέτα. Το σερβίρετε με γαρνιτούρα τα καρύδια και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κατηγορία Περιφέρεια
- 03|11|2017 15:56

Άλλες 250.000 ευρώ δίνει η Περιφέρεια από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον καθαρισμό των χειμάρρων των δημοτικών ενοτήτων Πολιχνίτου - Αγιάσου - Γέρας - Ευεργέτουλα και Πλωμαρίου. Τη σχετική σύμβαση υπέγραψε χθες η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου και στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού χειμάρρων και αποκατάστασης λειτουργίας αντιπλημμυρικών και τεχνικών έργων στις παραπάνω δημοτικές ενότητες. 

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του έργου είναι 5 μήνες.

 

 

 

Κατηγορία Υγεία
- 03|11|2017 15:35

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων καθαριότητας του νοσοκομείου Μυτιλήνης μετρά η απόφασή τους πριν από μερικούς μήνες να ενωθούν για πρώτη φορά και να σταματήσουν την εργοδοτική ασυδοσία του εργολάβου, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Κατάφεραν να πληρωθούν για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ολόκληρο το μισθό τους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο χωρίς να επιστρέψουν μέρος του στον εργοδότη, ενώ πήραν στα χέρια τους και τις ατομικές συμβάσεις πρόσληψης, με τη σταθερή στήριξη του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Τον Αύγουστο ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης κατήγγειλε για εργοδοτική αυθαιρεσία την εταιρεία Μονιούδη που είχε αναλάβει την καθαριότητα του «Βοστάνειου», αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενώθηκαν και αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Πάντως ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει αποχωρήσει από το νοσοκομείο μετά τη λήξη της σύμβασής του και έχει αναλάβει άλλη εταιρεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διεθνής διαγωνισμός για την κάλυψη του νοσοκομείου τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος εργολάβος να συμμετέχει με νέους εργαζόμενους στη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για να αποφύγει τους «ανυπάκουους».

Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ξεκινήσει τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού για την πρόσληψη 38 καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά η εταιρεία Μονιούδη προσέφυγε στο ΣτΕ, όπως έκαναν ιδιωτικές εταιρείες και σε άλλες περιοχές της χώρας, μπλοκάροντας τη διαδικασία.

 

Το ιστορικό

Από την 1η Αυγούστου κατατέθηκε καταγγελία για παραβίαση και καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας. Ακολούθησαν επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες με σκοπό να καταδειχτεί η επιμονή του Συλλόγου και η απαίτησή του να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Μια από τις διαπιστώσεις των μελών ΔΣ του Συλλόγου ήταν ότι «όλα αυτά τα χρόνια όσοι εργάζονταν στα ιδιωτικά συνεργεία στο νοσοκομείο, υπέγραφαν τις ατομικές συμβάσεις -κάτω από πίεση τις περισσότερες φορές- χωρίς να ξέρουν το περιεχόμενό της και χωρίς να τις παίρνουν στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απολυτό σκοτάδι όσον αφορά τα δικαιώματά τους».

«Η αποχώρηση της εταιρείας Μονιούδη μοιάζει περισσότερο με δική της επιλογή για να απαλλαγεί από όλους τους παλιούς εργαζόμενους του συνεργείου της και την υποχρέωση να πληρώνει ολόκληρα τα μηνιάτικα. Είναι πολύ πιθανό στον επόμενο διεθνή διαγωνισμό να δηλώσει συμμετοχή. […] Η προοπτική της απευθείας πρόσληψης με ατομικές συμβάσεις εργασίας χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβου μπορεί να είναι μια διαδικασία πολύ καλύτερη από τη σημερινή, όχι όμως αυτή που θα λύσει το πρόβλημα», καταλήγουν μεταξύ άλλων.

 

Παρέμβαση Μαλλιάκα

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος, ο συνδικαλιστής Χαράλαμπος Μαλλιάκας παρενέβη στο «Ε» αναφέροντας: «Γιατί η διοίκηση του Συλλόγου μας δεν προσέτρεξε και για τις εργολαβίες στη φύλαξη και στην τεχνική υπηρεσία;» Και προσθέτει: «Εφόσον η ανακοίνωση παραδέχεται ότι ο εργολάβος είναι πιθανό να επιστρέψει, για ποιο λόγο αναφέρεται σε νίκη; Οι καθαριστές και οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνεπώς θα πρέπει να ζητάμε την άμεση μονιμοποίησή τους».

 

Κατηγορία Πολιτική
- 03|11|2017 15:02

Τη θέση του για τη δημιουργία νέων προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο επανέλαβε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με τους Δημάρχους των νησιών στη διαρκή επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης. Απέναντι στους δημάρχους που αναφέρθηκαν στο γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων στα νησιά λόγω της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «27 κράτη της ΕΕ δίνουν άλλη νομική ερμηνεία από εσάς, μαζί και οι ειδικοί της Κομισιόν, αλλά και η Τουρκία. Τι θα πούμε εμείς ότι ο Δήμαρχος της Λέσβου έχει άλλη άποψη;»

Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων είχε ειπωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη και ότι αν εισακούγονταν η άποψή του δεν θα έφτανε σήμερα το κέντρο της Μόριας σε αυτή την κατάσταση, η οποία «αγγίζει τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αποσυμφόρηση για τον κ. Μουζάλα σημαίνει νέα κέντρα για να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, καθώς και επιστροφές στην ενδοχώρα, αφού τόνισε ότι από το τελευταίο 15ήμερο του Οκτωβρίου έγιναν 1360 μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά, όταν έφτασαν όμως σε αυτά από απέναντι το ίδιο χρονικό διάστημα 1610 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η παρέμβαση Γαληνού

«Οι δήμαρχοι δεν είναι ούτε θυρωροί ούτε ξενοδόχοι» ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και πρόσθεσε: «Είμαστε αυτοί που ζούμε με τις τοπικές κοινωνίες που βιώνουμε το πρόβλημα και βλέπουμε ότι δεχόμαστε υποσχέσεις δεχόμαστε συμβουλές συζητήσεις ερμηνείες αλλά στην πράξη δε γίνεται τίποτα. Δυστυχώς είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα να είμαστε μόνοι απέναντι σε όλο το πρόβλημα που έχουμε να σηκώσουμε και να διαχειριστούμε αλλά και απέναντι σε κοινωνίες οι οποίες έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Έλεγα από το ξεκίνημα της κρίσης όταν είχαμε δείξει και έχουμε ακόμη αυτό το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Όταν είχαμε σηκώσει για λογαριασμό ολόκληρης της Ελλάδας και είχαμε αλλάξει την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό από την Ελλάδα της σπατάλης των μνημονίων των χρεωμένων νοικοκυριών και το καταχρεωμένο κράτος είχαμε πάει στην Ελλάδα της αλληλεγγύης την Ελλάδα της ανθρωπιάς την Ελλάδα της ικανότητας στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων. Έλεγα λοιπόν από τότε ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ότι όλα αυτά μπορούν να χαθούν αν αφεθούν στη τύχη τους. Σε άλλο σημείο τόνισε: « Όταν φάνηκε ο γεωγραφικός περιορισμός είχα προειδοποιήσει που θα φτάσουμε σ’ αυτό το μαρτύριο της σταγόνας.  Είχα προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή όταν τα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και δεν λειτουργούμε εγκαίρως παίρνοντας αποφάσεις κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε καταστάσεις μη διαχειρίσιμες. Δυστυχώς φτάσαμε. Και φτάσαμε όταν στην ουσία δεν έπρεπε να έχουμε πρόβλημα, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία, όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν υπήρχαν ροές και παρόλα αυτά δε γινόταν καταγραφές και έλεγχοι ώστε να υπάρξει χώρος φιλοξενίας όταν υπάρξουν ροές. Γι’ αυτό ισχυρίζομαι με κάθε σεβασμό προς όλους και προς τον Υπουργού και όλους τους παρεβρισκόμενους ότι κύριε Υπουργέ θεωρώ πως το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε υπό την επήρεια ενός ιδιότυπου εκβιασμού, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν και να γίνουν μη διαχειρίσιμα θεωρώ ότι εκβιαζόμαστε να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τις τοπικές μας κοινωνίες, ούτε και από εμάς παρότι στην αρχή δείξαμε ένα άλλο πρόσωπο αλλά στην αρχή ήταν άλλες οι συνθήκες.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι «το παραμύθι με τη συμφωνία πρέπει να τελειώσει». Και επεσήμανε ότι επί ΝΔ, το 2013 και το 2014 «δεν είχαμε ροές γιατί υπήρχε πρόγραμμα και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις επί του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, καθώς και για την ασφαλή επιτήρηση των συνόρων».

 

 

Κατηγορία Δήμος
- 03|11|2017 14:42

Η δέσμευση της κυβέρνησης για «αποζημίωση» του δήμου Λέσβου για τις δαπάνες του (ύψους 2,6 εκ. ευρώ) λόγω των έκτακτων αναγκών που προκάλεσε ο σεισμός μέσα στο καλοκαίρι, παραμένει ανεκπλήρωτη. Η «φόρμουλα» που υπέδειξε ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής μέσα στον Σεπτέμβρη, για χρηματοδότηση του δήμου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σκόνταψε ως γνωστόν στην (γνωστή βέβαια) μη δυνατότητα του προγράμματος να πληρώσει εκτελεσμένα έργα και παρεμβάσεις και έκτοτε η υπόθεση έμεινε στον αέρα. Ωστόσο -με την καθοριστική συμβολή τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά του βουλευτή Γιώργου Πάλλη- ο ανεξόφλητος λογαριασμός του κράτους προς τον δήμο Λέσβου, όχι μόνο αναγνωρίζεται, αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες για να καλυφθεί. Και την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τεχνική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας, παρουσία και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών και φυσικά εκπροσώπων της δημοτικής αρχής προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω οι τρόποι που το κράτος θα καταφέρει τελικά να αποζημιώσει τον δήμο Λέσβου. Με την πιθανότητα μάλιστα ο δήμος να αποζημιωθεί με χρήματα και όχι με «ανταποδοτικά έργα», να επανέρχεται και να ικανοποιεί φυσικά τα στελέχη της δημοτικής αρχής.

Από τον Σεπτέμβρη άνοιξε (καθυστερημένα) η υπόθεση της αποζημίωσης του δήμου Λέσβου για τις έκτακτες δαπάνες που πραγματοποίησε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα της μετά σεισμόν εποχής.

Το «κόκκινο» από το ΠΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος -με πιο χαρακτηριστική ανάγκη την προετοιμασία των σεισμόπληκτων σχολείων- προπλήρωσε ουσιαστικά δαπάνες ύψους 2,6 εκ. ευρώ για εργολαβίες αλλά και προμήθειες, δεδομένου ότι η γραφειοκρατία του κράτους, δεν μπορούσε να καλύψει άμεσα το κόστος αυτών. Δια στόματος τοτ Γ.Γ. Παναγιώτη Κορκολή όμως και με δεδομένο το αίτημα του δήμου να πάρει πίσω τα χρήματα που κατέβαλε από τον προϋπολογισμό του, η κυβέρνηση αναγνώρισε την «οφειλή». Και έδειξε το ΠΔΕ ως τον φορέα χρηματοδότησης που θα αποζημίωνε τον δήμο Λέσβου.

Η συνέχεια που είναι σχετικά πρόσφατη όμως δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής, ούτε φυσικά την πρόβλεψη του κ. Κορκολή πως το ΠΔΕ θα μπορούσε όντως να χρηματοδοτήσει τον δήμο Λέσβου. Και παρά το ότι Δήμος και Περιφέρεια κατέθεσαν το σχετικό αίτημα για χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ (κατόπιν υπόδειξης του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων) και εν συνεχεία τα τεχνικά δελτία των παρεμβάσεων που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια εκείνο που είχε εκτιμηθεί εξαρχής: δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις που έχουν ήδη εκτελεστεί.

Η τεχνική σύσκεψη

Η υπόθεση ωστόσο παρέμεινε ζωντανή και με πίεση πια και εκ των εμπλεκομένων τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα μία τεχνική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να διερευνηθούν -παρουσία υπηρεσιακών στελεχών και του Υπουργείου Εσωτερικών- ενδεχομένως άλλοι τρόποι χρηματοδότησης του δήμου. Στη σύσκεψη αυτή μάλιστα θα βρίσκονται πέραν του αρμόδιου αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Σπανέλλης αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Λέσβου, Γρηγόρης Αληγιάννης. Ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει στην τεχνική συνάντηση και παρουσία εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

Πιθανότητες για… ρευστό

Η εξέλιξη αυτή τώρα, με την τεχνική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας, είναι αναμφίβολα ευοίωνη και εκτιμάται πως μπορεί να αλλάξει κιόλας στο εξής την διεκδίκηση του δήμου Λέσβου. Ο οποίος ως γνωστόν προσέβλεπε -δεδομένου ότι δεν μπορούν εκ των υστέρων να χρηματοδοτηθούν τα έργα που εκτελέστηκαν μέσα στο καλοκαίρι από το ΠΔΕ- να διεκδικήσει (ανταποδοτικά) προγραμματισμένα έργα ύψους 2,6 εκ. ευρώ που υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017. Κοινώς να εξασφαλίσει μία «τράμπα» ανάμεσα στα έργα που έκανε για λογαριασμό του κράτους στη μετά σεισμόν εποχή με αυτά που έχει προγραμματίσει να καλύψει με ίδιους πόρους στο εγγύς μέλλον. Η παρουσία ωστόσο υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών, επαναφέρει το σενάριο του να βρεθεί τελικώς η ιδανική «φόρμουλα» και να αποζημιωθεί ο δήμος Λέσβου με χρήματα. Αποδίδοντας η δημοτική αρχή τα τιμολόγια των εργολαβιών και αφήνοντας πια τα Υπουργεία να βρουν τον τρόπο μεταξύ τους για το πώς θα κατορθώσουν να χρηματοδοτήσουν (έμμεσα ή άμεσα) τον δήμο Λέσβου.

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top