FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 02|11|2017 18:48

 

Κάθε βιβλίο τη μέρα της εκδήλωσης θα συνοδεύεται από ένα βραχιόλι -δώρο του βιβλιοπωλείου Χατζηδανιήλ που οργανώνει μαζί με τις εκδόσεις «Ψυχογιός» την παρουσίαση του βιβλίου της Πηνελόπης Κουρτζή. Τα «δεκατρία μπαλώματα» θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη Λέσβο, τη γενέτειρα αυτού του βιβλίου, αύριο Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα στο «Πανελλήνιον» από τη συγγραφέα, τον Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, συγγραφέα και Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και τη δημοσιογράφο του «Ε» Ανθή Παζιάνου. Για τα βραχιολάκια χρησιμοποιήθηκαν δεκατρία υλικά - σύμβολα για την κατασκευή τους, ένα για κάθε μπάλωμα, όπως στο βιβλίο που μυρίζει Λέσβο λίγο πριν την απελευθέρωσή της και παρουσιάζει πραγματικές ιστορίες και δοξασίες μέσα από έναν πολύ καλό μυθιστορηματικό τρόπο. Για τη συγγραφή του βέβαια, όπως θα διαπιστώσει ο κάθε αναγνώστης, χρειάστηκε μεγάλη έρευνα από την Πηνελόπη Κουρτζή, η οποία μάλιστα ευχαριστεί για τη βοήθειά τους την επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ιστορίας, Μαρία Σταματογιαννοπούλου, αλλά και τον ιστορικό Στρατή Αναγνώστου.

Σήμερα, η Πηνελόπη Κουρτζή παραχωρεί στο «Ε» μια συνέντευξη για το βιβλίο της, αποφεύγοντας, ωστόσο, να μας χαλάσει την έκπληξη που θα νιώσουμε διαβάζοντάς το.

 

 Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Έχετε πει πρόσφατα σε συνέντευξή σας ότι η Λέσβος αποτελεί για σας τόπο έμπνευσης. Τι είναι αυτό που την καθιστά τέτοιο τόπο και γιατί επιλέξατε να πρωταγωνιστεί στο βιβλίο σας;

«Η Λέσβος είναι καταρχάς για εμένα η δεύτερη πατρίδα μου. Είναι ο τόπος καταγωγής του συζύγου μου αλλά ταυτόχρονα και ο τόπος διαμονής μας πολύ καιρό το χρόνο ειδικά τα καλοκαίρια. Οι ωραιότερες αναμνήσεις μου σχετίζονται με το νησί μας, αλλά ούτως ή άλλως μου ταίριαξε από την πρώτη στιγμή που το επισκέφθηκα! Οι άνθρωποι, οι εικόνες, κάθε γωνιά αυτού του τόπου νομίζω πως αποτελεί έμπνευση και σε κάνει να ταξιδεύεις, Για εμένα να σας πω την αλήθεια δεν ήταν στόχος να γράψω απλά ένα βιβλίο που να τιμά το νησί μας, νομίζω πως είναι απλά η αρχή γιατί νιώθω ότι θέλω να γράψω πολλά γι’ αυτό το μέρος και πολλές ιστορίες να διηγηθώ».

 

Η ηρωίδα του βιβλίου αποτελεί πραγματικό πρόσωπο; Πώς μάθατε την ιστορία της;

«Η ηρωίδα του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από πραγματικό πρόσωπο, της οποίας η ύπαρξη έφτασε στα αυτιά μου από ιστορίες που μου διηγιόταν ο σύζυγός μου και η οικογένειά του. Φυσικά όλη η ιστορία είναι μια μυθοπλασία κεντημένη με ιστορικά πραγματικά και λαογραφικά στοιχεία».

 

Τι σας συγκίνησε στην ιστορία και γράψατε τα 13 της μπαλώματα;

«Με συγκίνησε και με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η ύπαρξη 13 πραγματικών μπαλωμάτων από εκείνα τα χρόνια που βρήκε η πεθερά μου στο πατρικό σπίτι του συζύγου της. Έτσι απλά, ένα μεσημέρι μου έδειξε αυτά τα μπαλώματα σε ένα πουγκί που τα είχε βρει και μου μίλησε για τη συνήθεια που είχαν τότε στα παλιά σπίτια να μπαλώνουν τα ρούχα τους. Αυτά τα 13 μπαλώματα κρατώντας τα στα χέρια μου, με ταξίδεψαν στο παρελθόν και συνδυασμένα με την αλληγορία που χρησιμοποίησα και ιστορίες από εκείνα τα χρόνια, γέννησαν αυτό το βιβλίο».

 

Βρίσκετε κοινά στοιχεία στις συμπεριφορές των ανθρώπων του 1800 με το σήμερα;

«Μέσα από τη μελέτη και την έρευνα για το βιβλίο συνειδητοποίησα πως ναι, υπάρχουν πολλά κοινά. Φυσικά ήταν τελείως διαφορετική η ζωή και η καθημερινότητα στα πρακτικά κομμάτια, όμως δεν είναι τελικά τόσο αυτό που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους και τους ορίζει. Αυτό που μένει και κληρονομείται είναι οι σχέσεις, ο σεβασμός στον τόπο και την ιστορία, η διάθεση, οι γεύσεις, οι μυρωδιές, τα χρώματα και οι στιγμές. Ειδικά στη Μυτιλήνη, και αυτό με κάνει πολύ περήφανη να το λέω, η ιστορία και το παρελθόν συμβιώνει πολύ αρμονικά με το παρόν μας και μας δίνει αυτές τις πινελιές που κάνουν το νησί ξεχωριστό. Τέλος, ο πυρήνας της κοινωνίας και ο πυρήνας του ίδιου του Μυτιληνιού, παρόλο που όπως είναι λογικό έχει εκσυγχρονιστεί στο παρόν μας, κατά ένα περίεργο τρόπο, παραμένει και ο ίδιος με την αυθεντικότητα και τη ρομαντικότητα εκείνων των εποχών. Και ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να ζεις με το παρελθόν και να το βλέπεις ολοζώντανο αλλά και απόλυτα ταιριαστό και ενσωματωμένο στο σήμερα…».

 

Το «μπάλωμα» καταφέρνει να επουλώσει το τραύμα μας;

«Το μπάλωμα είναι στην ουσία μία δεύτερη ευκαιρία. Τις περισσότερες φορές οι δεύτερες ευκαιρίες καταφέρνουν να επουλώσουν το τραύμα μας και αν δεν το κάνουν αυτό, τουλάχιστον μας δίνουν τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστούμε μια κατάσταση, να την ξανασκεφτούμε και να την διαχειριστούμε με περισσότερο ψυχραιμία. Θεωρώ πως το “μπάλωμα” έχει θέση στην ζωή μας και είναι πολύτιμο, αρκεί βέβαια να μην αποτελεί πανάκεια και τροχοπέδη από αλλαγές και νέες αρχές που όλοι πρέπει να κάνουμε κάποιες φορές».

 

Το βιβλίο ξεκινά με αναφορά στη Μόρια που σήμερα φιλοξενεί έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων. Τι συναισθήματα σάς προκαλεί αυτή η σύνδεση;

«Ούτως ή άλλως, αυτή τη στιγμή η Μόρια είναι ένας έντονα φορτισμένος συναισθηματικά τόπος με όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Είναι φορτισμένος από εικόνες, από ψυχική ενέργεια, από πόνο, από χαρά κάποιες στιγμές και ποτισμένος όμως επίσης από την αγάπη, την αντοχή και τη δύναμη ψυχής τόσο των ανθρώπων που φιλοξενούνται αλλά και αυτών που φιλοξενούν. Είναι μια ακόμη έκφανση για μένα του μεγαλείου αυτού του νησιού και μιας ιστορίας που επαναλήφθηκε. Επειδή είναι μια πραγματικότητα δύσκολη να την περιγράψεις αλλά και να τη χειριστείς γιατί δεν είναι ένα μυθιστόρημα αυτό, είναι η πραγματική ζωή των ανθρώπων του νησιού, ως συγγραφέας όλη αυτή τη συγκίνηση που μου βγάζει και την ένταση προσπαθώ απλά να τη μετατρέψω σε ενέργεια στο γράψιμο και να τιμήσω με όποιο τρόπο μπορώ τον άθλο (γιατί περί αυτού πρόκειται) που κάνουν οι άνθρωποι καθημερινά στο νησί για να διαχειριστούν όλες αυτές τις ψυχές».

 

 

 

Η συγγραφέας μάς συστήνεται

 
Στην παρουσίαση του βιβλίου της με τον Στρατή Λιαρέλλη και την Κατερίνα Γκαγκάκη

 

Η Πηνελόπη Κουρτζή έχει γεννηθεί στην Άρτα, που είναι και η πατρίδα της μητέρας της, και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Λίγα πράγματα από κείνη για μας:

«Πάντα μου άρεσε η συγγραφή και ήξερα ότι με αυτό θα ασχοληθώ, όμως πριν από αυτό σπούδασα Βιοτεχνολογία και έκανα αντίστοιχες μεταπτυχιακές σπουδές. Εργάστηκα χρόνια στον τομέα των φαρμακευτικών εταιρειών, μέχρι που πριν από κάποια χρόνια ένιωσα έτοιμη να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη συγγραφή και ταυτόχρονα να ανοίξω τη δική μου εταιρεία που δημιουργεί σενάρια, επικοινωνιακές καμπάνιες και ανεβάζει θεατρικά έργα. Το πιο αγαπημένο χόμπι της ζωής μου είναι ο χορός και συγκεκριμένα το αργεντίνικο τάνγκο καθώς φυσικά και το διάβασμα. Είμαι παντρεμένη και έχω έναν γιο, στους οποίους και αφιερώνω όλο τον χρόνο μου».

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 02|11|2017 18:06

Την παράσταση στη μαθητική παρέλαση, κατά μια μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου, έκλεψε μια δασκάλα, ψιλή, βαμμένη ξανθιά, η οποία παρέλασε μαζί με τους μαθητές της όλο νάζι, φορώντας μίνι βραδινό φόρεμα με χρυσή τρέσα. Την άλλη μέρα τα ίδια μέσα κατακλείστηκαν από φωτογραφίες της..εκπαιδευτικού με …μαγιό, σορτς, κοντό καφτάνι κι ανοιχτά πόδια- η χαρά του πεινασμένου αρσενικού! Αν δεν την απολαύσετε εντός των ημερών να διδάσκει στον Θέμο Αναστασιάδη….την προπαίδεια… εμένα να με φτύσετε!

Έχω διαβάσει άπειρα σχόλια κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών επευφημεί (όχι που θα άφηνε!) η δε των γυναικών ωρύεται: «Είναι λαϊκή! Είναι δευτεροκλασάτη! Είναι κακόγουστη»! Κορίτσια μου καλά, η κυρία ανήκει στο είδος που το ισχυρό φύλο αγαπά να θαυμάζει. Οι άντρες, ακόμη κι αν γνωρίζουν από μόδα, που συνήθως δε γνωρίζουν, όσο εμείς, ούτε και τους ενδιαφέρει να μάθουν, αυτό που λάμπει …ως ξανθό, πόσο μάλλον και ως χρυσό , όταν το βλέπουν να περνά, μια δεύτερη ματιά θα του ρίξουν! Και μια τρίτη! Μη σας πω και τι άλλο θα επιθυμούσαν να ρίξουν…

Στη θέα μιας προκλητικής, έστω και φτηνιάρικης εμφάνισης η τεστοστερόνη χτυπάει κόκκινο. «Όσο πιο φτηνιάρικα, τόσο πιο ωραία» τραγουδά ο Καρβέλας. Λέει αλήθεια. Αντίθετα δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το «είσαι εσύ γυναίκα έξυπνη κι ωραία/ με εφτά πτυχία..»! Το ανδρικό σύμπαν είναι γεμάτο στερεότυπα. Αιώνες τώρα, έχει απενοχοποιηθεί, όταν αποθεώνει τις αισθήσεις του! Οι άντρες είναι εικονολάτρες. Δεν προτιμούν τον Μαρκούζε που μπορεί κάλλιστα και να τον αγνοούν! Ακούνε το «νιάου, βρε γατούλα» και φαντασιώνονται αγριόγατες, φιλομαθή μου κορίτσια. Ακόμη κι όταν διαβάζουν μόνον Μπακούνιν και ακούνε Μπαχ αποκλειστικά, (που τι να τους κάνεις στην εκδοχή αυτή; Αλλά λέμε τώρα). Κι αν η φαντασίωση τους δεν είναι ούτε τόσο μορφωμένη, ούτε τόσο έξυπνη, αλλά σείει και λυγά το ντεκαπάζ αισθησιακά, πρόκειται για τεφαρίκι! Στο μυαλό κάθε άντρα. Ανεξάρτητα από τη δική τους μόρφωση, το κοινωνικό, το οικονομικό τους status! Δύο παραδείγματα για του λόγου το αληθές. Το πρώτο.

Σε έναν ωραίο, πλην λαϊκό νέο, από αυτούς που φλέρταρα για χάζι στην εφηβεία, θεώρησα σκόπιμο να μην αποκαλύψω από την αρχή ότι είχα έφεση στα γράμματα. Έλα όμως που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελληνίων και ο καημένος ρωτά, μάλλον από ευγένεια, για την πρόοδό μου. Τι να κάνω; Απαντώ. Βάζει τα γέλια. «Έλα κόψε το δούλεμα, θα πάω να τα δω» μου απαντά «σε λίγο θα μας πεις πως ήσουν και σημαιοφόρος»! Το βουλώνω. «Και εμένα τι μού βρήκες;» απαντά αυθόρμητα, λες κι άκουγα τη μάνα μου! Σήμερα θα απαντούσα τη ….χρυσή τρέσα της δασκάλας. Μέσα σε δέκα μέρες ο ωραίος λαϊκός νέος εστίασε σε μία βαμμένη ξανθή κοπέλα και ήρθε στα ίσια του!

Το δεύτερο. Είχε χιονίσει, πριν μερικά χρόνια, τα σχολεία ήταν κλειστά. Γύρω στις 11 το πρωί, ενώ χουζουρεύω, χτυπά τηλέφωνο: «Άνοιξε την τηλεόρασή σου, ΤΩΡΑ!» Σε μια πρωινή εκπομπή μια κάτω του μετρίου εμφανισιακά γυναίκα διαφήμιζε… κρέμες σύσφιξης αιδοίου! Τα τηλέφωνα εξελίχτηκαν σε δίκτυο, με τη σχετική καζούρα! Η κυρία είχε στο μακρινό παρελθόν κερδίσει τον μεγάλο έρωτα μιας γνωστής μας, ο οποίος ήταν (τότε) και ωραίος και φέρελπις και (παρα)μορφωμένος! Φαινόταν μάλιστα πολύ σοβαρός, όχι αστεία! Α, και καλό παιδί! Τι να σου πω! Πιστεύω σήμερα μάλλον θα ντρέπεται να παραδεχτεί το γούστο του εκείνο, το ελπίζω τουλάχιστον, αν και πολύ φοβάμαι ότι αυτό μπορεί με τα χρόνια να χειροτέρεψε. Η γνωστή μας; Α, αυτή ήταν σικ και κουλτουριάρα, έκανε και… διδακτορικό! «Θες διανοούμενο;» έδωσα τη συνταγή «Πήδα σ’ ένα τραπέζι πάνω, κούκλα μου, κι αν δεν σπάσει θα λυγίσει. Τι δεν καταλαβαίνεις»;

Άντε υπομονή ως την 25η Μαρτίου, βοήθειά μας ως τότε οι τιμημένοι ήρωες… που δήλωσε κι η δασκάλα!

 

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

Φιλόλογος

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 02|11|2017 18:05

Χωρίς να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την κυβέρνηση, μια πραγματική μη κυβερνητική οργάνωση, η «Αγκαλιά» του αείμνηστου παπα-Στρατή, έχει άξιους συνεχιστές την Κατερίνα, τον Γιώργο, την Ελένη, τον Γιάννη και πλήθος ανθρώπων ανά τον κόσμο που τη στηρίζουν. Μετά τα βραβεία της (Raul Wallenberg 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης και Βραβείο Alexander Langer International Award 2017) με τα οποία χρηματοδοτήθηκε μεγάλο μέρος των δράσεών της, συνεχίζει με τη «Σχολή Γονέων», στην οποία αξίζει κανείς να μετέχει, να «σπουδάσει» και να κοινωνήσει.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενίσχυσης της «Αγκαλιάς», «200+200» που ολοκληρώθηκε το 2016, τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με 200 ντόπιες οικογένειες και περισσότερες από 200 προσφυγικές με σκοπό την υλική και ψυχολογική στήριξη. «Είδαμε από κοντά πως το φαινόμενο της φτώχειας και του αποκλεισμού είναι εξαιρετικά σύνθετο και δεν μπορεί απλά να οριστεί ως έλλειψη πόρων. Είδαμε πως εξίσου σημαντικό, και μερικές φορές σημαντικότερο, είναι η σωστή πληροφόρηση, η γνώση, η πρακτική εφαρμογή επιστημονικών δεδομένων στην καθημερινή ζωή. Είδαμε γονείς να αγωνίζονται να μεγαλώσουν το παιδί τους γεμάτοι απορίες και όσο στρέφαμε προς τα εκεί το ενδιαφέρον μας είδαμε πως αυτό ισχύει όχι μόνο για όσους έχουν άμεση υλική ανάγκη αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας σε κάθε επίπεδο», λέει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Σελάχα.

 

«Εφόδια για το δρόμο»

Έτσι για το 2017 η «Αγκαλιά» συνέχισε με τη δράση «Εφόδια για το Δρόμο». Η δράση αυτή είχε δυο επίπεδα. Πρώτον την παροχή υλικής βοήθειας εκεί που υπήρχε ανάγκη. Καθ’ όλο το έτος πραγματοποίησαν ένα μεγάλο σε όγκο πρόγραμμα που περιλάμβανε στήριξη άπορων ντόπιων οικογενειών, βοήθεια σε αρρώστους, σε έκτακτες ανάγκες υγείας σε στήριξη προσφύγων τόσο εν κινήσει όσο και σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε παροχή φρούτων και λαχανικών σε Ρομά καθώς και στήριξη ατόμων, δομών, πρωτοβουλιών και κινήσεων αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, έργο για το οποίο θα μιλήσουν αναλυτικά στον απολογισμό που δημοσιεύεται κάθε χρόνο.

Το δεύτερο σκέλος αυτής της δράσης είναι η «Σχολή Γονέων» που πρόκειται να ξεκινήσει, θεωρώντας ότι το σωστό μεγάλωμα ενός παιδιού είναι από τα σημαντικότερα και πιο δύσκολα στοιχήματα: «Μέσα από το μεγάλωμα του παιδιού προκύπτουν οι πολίτες του αύριο. Θελήσαμε λοιπόν εκτός από υλικά εφόδια να μπορέσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να προσφέρουμε εφόδια ψυχικά και εργαλεία μεθοδολογικά στους γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι τους σε καιρούς (και συνθήκες) κρίσης. Και θελήσαμε αυτό να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένα, όχι μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά κυρίως στην ορεινή Λέσβο», εξηγεί η κ. Σελάχα.

 

Πλήθος ειδικών

Μετά από πολλές προετοιμασίες το πρόγραμμα για τη «Σχολή Γονέων» της

«Αγκαλιάς» είναι έτοιμο: Ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, παιδίατροι, διατροφολόγοι, συγγραφείς, μουσικοί, παραμυθάδες, γονείς θα βρεθούν στη Λέσβο για να συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους γύρω από το όμορφο αλλά και δύσκολο θέμα του μεγαλώματος ενός παιδιού. Στα Δάφια, στην Αγία Παρασκευή, στην Άγρα, στο Σκαλοχώρι, στη Μυτιλήνη. Οι συζητήσεις θα είναι ελεύθερες για όλους δίχως ανάγκη εγγραφής ενώ θα ανεβούν και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες διαδικτυακά και στο μέλλον και από όλους τους φίλους της «Αγκαλιάς» ανά τον κόσμο. Όλη η δράση «Εφόδια για τον Δρόμο» έγινε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο δουλεύει η «Αγκαλιά» πολλά χρόνια τώρα. Δίχως χρηματοδότηση από Ε.Ε. ή κυβέρνηση, απολύτως εθελοντικά και αποκλειστικά με τη στήριξη των ανθρώπων που γνωρίζουν το έργο τους.

«Καλούμε τον κόσμο της Λέσβου να συμμετέχει σε αυτά τα σεμινάρια, να προετοιμάσει ερωτήσεις και απορίες, να έρθει σε επαφή με τους ομιλητές και να λάβει όσα περισσότερα “εφόδια” μπορεί για το δύσκολο έργο του μεγαλώματος ενός παιδιού», τονίζει η Κ. Σελάχα.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 02|11|2017 17:44

Με πυρετώδεις ρυθμούς ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της Οργανωτικής Επιτροπής για τη διοργάνωση της φετινής 14ης Γιορτής Κάστανου στην Αγιάσο.

Την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017, ο Γυμναστικός Σύλλογος «Όλυμπος» Αγιάσου και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς (Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου, Σύλλογος Εμπόρων - Επαγγελματοβιοτεχνών «Ο Ερμής» Αγιάσου, Αναγνωστήριο «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Αγιάσου, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου) συνδιοργανώνουν για άλλη μια χρονιά την καστανογιορτή, που προσελκύει χιλιάδες ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Από το πρωί θα ανάψουν στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες και στα καζάνια για το βράσιμο και το ψήσιμο των κάστανων, που θα προφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί. Το μεσημέρι από την Πλατεία Δημαρχείου θα ξεκινήσουν δυο ομάδες περιπατητών που θα κάνουν δυο διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές στα λιθόστρωτα μονοπάτια (πατουμένις) του καστανιώνα. Στην Πλατεία Αγοράς και στα γραφικά καλντερίμια του χωριού θα πουλιούνται εκλεκτά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

«Στα ταβερνάκια του χωριού σάς περιμένουν σπάνιες λιχουδιές και γαστριμαργικές απολαύσεις. Ελάτε να χαρείτε τις ομορφιές της πανέμορφης φθινοπωρινής φύσης!» τονίζουν οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 02|11|2017 17:30

 

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη ενημερώνει τους πολίτες, ότι μετά από έλεγχο από την Δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας όλων των αιτημάτων, εκδόθηκε η αριθ. 2810/31-10-2017 απορριπτική απόφαση, με αιτιολογημένο λόγο απόρριψης για κάθε μια αίτηση ξεχωριστά, υποβληθεισών αιτήσεων πολιτών του Δήμου Λέσβου, σχετικά με την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών (επίδομα 586,94 ευρώ) και επιχορήγησης αποκατάστασης ζημίας σε οικοσυσκευές, από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Η απόφαση έχει σταλεί στα ΚΕΠ όλων των Δ.Ε του Δήμου Λέσβου, οπότε οι πολίτες εφόσον το επιθυμούν μέσα σε διάστημα 10 εργάσιμων ημερών [ από 2/11/2017 - 16/11/2017] μπορούν να ενημερωθούν για τον λόγο απόρριψης τους και να καταθέσουν ένσταση μαζί με όποια δικαιολογητικά θεωρούν απαραίτητα .

Οι ενστάσεις θα κατατεθούν στα Γραφεία Πρωτοκόλλου των Δ.Ε Ενοτήτων καθώς και στο κεντρικό Γραφείο Πρωτοκόλλου της Δ.Ε Μυτιλήνης. Mετά το πέρας της προθεσμίας, θα αποσταλούν από τα Γραφεία των Δ.Ε εντός πέντε ημερών στην Δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας .

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 02|11|2017 17:04

Συνελήφθη, προχθές στη Μόρια και από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 39χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα, αφού βρέθηκαν στην κατοχή του 830 λαθραία πακέτα τσιγάρα! Με το ίδιο αδίκημα, κατηγορείται όμως και ένας 51χρονος που φέρεται να ήταν συνεργός του 39χρονου συλληφθέντα στην προώθηση λαθραίων τσιγάρων στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του 39χρονου στη Μόρια και εκεί βρέθηκαν 830 πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 39χρονος είχε προμηθευτεί τις συσκευασίες των τσιγάρων από τον 51χρονο, πριν από ένα μήνα έναντι του χρηματικού ποσού των 1500 ευρώ.

Τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

 

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 02|11|2017 16:41

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που παρατηρείται σε ποσοστό 18-22% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγικές, ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά, υπογονιμότητα καθώς και νεοπλασίες, όπως καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου. Αν και η αιτιολογία πίσω από την εμφάνιση του συνδρόμου δεν είναι γνωστή, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Η παχυσαρκία, η ινσουλινοαντίσταση και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παρατηρούνται σε 1 στις 2 γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Μάλιστα, το αυξημένο βάρος, η καθιστική ζωή, η «δυτικού τύπου» διατροφή και το κάπνισμα επιδεινώνουν τη νόσο, ενώ η αλλαγή τρόπου ζωής με απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει ή και να θεραπεύσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Με την αλλαγή τρόπου ζωής ως θεραπευτική στρατηγική, μια μικρή απώλεια βάρους της τάξης του 5% του αρχικού βάρους φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά την ινσουλινοαντίσταση, τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, την έμμηνο ρύση και τη γονιμότητα. Μια ανάλυση μελετών έδειξε ότι η αλλαγή τρόπου ζωής σε σχέση με την απλή αγωγή επιφέρει μείωση του βάρους, της περίμετρου μέσης, του ποσοστού λίπους στο σώμα και της φλεγμονής μετρημένης μέσω CRP. Παράλληλα, βελτιώθηκε και η φυσική κατάσταση των γυναικών που βελτίωσαν τον τρόπο ζωής τους!

Πώς πρέπει να είναι η διατροφή;

  1. Μια υποθερμιδική δίαιτα για απώλεια βάρους, δηλαδή ένα πρόγραμμα διατροφής με λιγότερες θερμίδες απ’ αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, και στη συνέχεια ένα πλάνο για διατήρηση του βάρους στα επιθυμητά επίπεδα είναι απαραίτητη.
  2. Συστήνεται επίσης η μειωμένη κατανάλωση ελευθέρων σακχάρων (ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αγαύης και άλλα σιρόπια, χυμοί φρούτων, ροφήματα με ζάχαρη, υπερκατανάλωση γλυκών) και η προτίμηση σε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, και τα όσπρια.
  3. Επιπλέον, λόγω των επιπτώσεων του συνδρόμου πολυκυστικών οωθηκών στα λιπίδια του αίματος, συστήνεται η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι το λίπος του κοτόπουλου και του κρέατος, το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο και το βούτυρο και τα λιπαρά των τυριών (μπορούμε να επιλέξουμε τυρί χαμηλό σε λιπαρά). Πηγές τρανς λιπαρών αποτελούν τα υδρογονωμένα λίπη τα οποία χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για τα σφολιατοειδή, τα κέικ, τα μπισκότα και τα άλλα είδη αρτοζαχαροπλαστικής.
  4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D, του χρωμίου και των ω-3 λιπαρών οξέων, στην περίπτωση ελλείψεων ή χαμηλών επιπέδων. Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου. Σε περίπτωση έλλειψης συστήνεται η συμπληρωματική αγωγή, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Διατροφικές πηγές χρωμίου είναι το μπρόκολο, οι πατάτες, η γαλοπούλα, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, οι μπανάνες, τα πράσινα φασολάκια, και το ψωμί ολικής άλεσης. Πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (πχ. λιναρόσπορος, καρύδια). Άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια και ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να επωφεληθούν από συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων.

Συνεπώς, η διατροφή για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια ποικίλη, υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, ενώ ο συνδυασμός της με άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η απώλεια βάρους παίζει βαρυσήμαντο ρόλο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου καθώς και των επιπτώσεών του.

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 02|11|2017 16:32

7,5 εκ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πρόκειται να «πέσουν» υπέρ του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον». Η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε χθες την ένταξη του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών Βορείου Αιγαίου», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν μικρή ενεργειακή απόδοση και ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7,5 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχος του έργου είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.) και στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης, η οποία θα αφορά είτε την απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου, είτε καταβολή επιχορήγησης σε συνδυασμό με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης κλπ και η ισχύς του προγράμματος είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας

«Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δίνουμε την ευκαιρία σε πολίτες που δεν μπορούν με ίδια κεφάλαια, να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε τόσο στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων για τη χώρα, όσο και στην μείωση των δαπανών που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που με τη σημερινή απόφαση μπαίνει σε εφαρμογή στο Βόρειο Αιγαίο, είναι ένα ακόμη βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά μας».

 

 

Κατηγορία Ubi dubium ibi libertas
- 02|11|2017 15:25

Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, αν δοθεί. Μόνο όταν δεν δίνεται τότε μπορούμε να μιλάμε για ήττα.

Είναι αγώνας που αφορά στις αξίες μας και πρέπει να δοθεί. Ένας αγώνας που δίνουμε ήδη από το 2015 ως κομμάτι μιας κοινής πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Ενάντια σε αυτούς που σιωπούν νομιμοποιώντας την αποδοχή και ενάντια σε αυτούς που πρεσβεύουν ότι το ξεπούλημα και η νεοαποικιοκρατία είναι επένδυση και θετική εξέλιξη. Επένδυση με λεφτά που δανείστηκε η Fraport, από ελληνικές τράπεζες. Βασισμένη σε μια σύμβαση που όχι μόνο δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου αλλά ζημιώνεται κιόλας καθώς αφενός το τίμημα δεν θα έχει αυτό το ύψος γιατί υπάρχουν προβλέψεις υπέρ της Fraport που το μειώνει, αφετέρου οι προβλέψεις για πληρωμή εκ μέρους του δημοσίου των απαλλοτριώσεων που η Fraport θα αποφασίσει θα είναι τεράστιες όπως και τα κονδύλια για τις πιστοποιήσεις των αεροδρομίων. Το ξεπούλημα μιας κερδοφόρας δημόσιας περιουσίας θέτει ζητήματα κοινωνικής συνοχής αλλά και ανάπτυξης του τόπου, βάζοντας ταφόπλακα στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη του ντόπιου τουρισμού. Τα κόστη για τους χρήστες του αεροδρόμιου θα εκτοξευτούν και αυτό θα το πληρώσει και ο Λέσβιος επιβάτης.

Ο αγώνας συνδέεται και με άλλα αντίστοιχα κινήματα σε ένα ευρύτερο μέτωπο πάλης 161 φορέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τουλάχιστον έτσι ξεκινήσαμε. Μερικοί στο δρόμο παρασύρθηκαν από το σουρεαλισμό της «κυβερνώσας αριστεροδεξιάς».
Δεν ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι Κρατικοί Αερολιμένες, βρίσκονται στις νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας, γεγονός που τους καθιστά άκρως αναγκαίους για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια.
Ήταν απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας - κερδοφορίας τους. Δεν ξεχνάμε ότι είναι επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη της χώρας, η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών. Αν σκεφτούμε ότι στις νησιωτικές περιφέρειες ο βαθμός εξάρτησης του Τουρισμού από τις αερομεταφορές ανέρχεται στο 78 - 86% τότε εύκολα διαπιστώνουμε τον έλεγχο που μπορεί να επιβάλει στο τουριστικό κεφάλαιο το οποιοσδήποτε ιδιωτικό μονοπώλιο, εν προκειμένω της FRAPORT. Δεν ξεχνάμε ότι τίθενται ζητήματα εθνικής ασφάλειας, και ζητήματα της υπεράσπισης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Διεκδικούμε με κάθε τρόπο την ακύρωση της - άκρως επιζήμιας για την οικονομία - αποκρατικοποίησης του Αεροδρομίου Μυτιλήνης και φυσικά την άμεση αναβάθμιση του με εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του, υπό δημόσιο έλεγχο.
Οι συνέπειες από την υποθήκευση των κρατικών αναπτυξιακών μας υποδομών, θα είναι μη αναστρέψιμες. Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία.

Αγώνας χωρίς παραίτηση και η νίκη θα έρθει.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 02|11|2017 15:09

Η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης δεν είναι απαραίτητη για την διαιώνιση ενός από χρόνια φθαρμένου πολιτικού συστήματος. Αντίθετα επιβάλλεται για να δώσει στη χώρα πολιτική ισορροπία και υπευθυνότητα και ένα στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση.

Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει το κέντρο του μέσα από έναν δήθεν δικομματισμό της εθνικολαϊκίστικης αριστεροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς.

Η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία όσο αμήχανη και εάν είναι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ηττάται σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, πρέπει να παίξει και σε αυτήν την ιστορική συγκυρία τον βαθιά εθνικό, πατριωτικό, ενοποιητικό, οραματικό της ρόλο.

Και βέβαια είναι αδιανόητο ειδικά αυτή τη στιγμή που τόσο η χώρα μας αλλά και η κεντροαριστερά έχουν υπαρξιακό πρόβλημα, να ακολουθούμε σε έναν αγώνα διαδοχής μέχρις εσχάτων ανάμεσα στους επίδοξους αρχηγούς.

Η νέα ηγεσία πρέπει να αναλάβει την οικοδόμηση της Κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς και… προαπαιτούμενα αλλά και εκ των προτέρων διανομή ρόλων και αξιωμάτων.

Σε μία εποχή γενικευμένης απογοήτευσης και δυσπραγίας, πρέπει να ξεπεραστούν εσωκομματικοί ανταγωνισμοί, αντιπαραθέσεις και προσωπικές φιλοδοξίες.

Δυστυχώς η αυτογνωσία είναι είδος εν ανεπαρκεία στο σημερινό πολιτικό προσωπικό. Το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά χρεοκοπημένο, έχει κλείσει τον κύκλο του. Όλοι παρακολουθούμε με μεγάλη θλίψη να χάνεται η ιστορική μνήμη όλων εκείνων που άλλαξαν το κράτος και την Ελληνική κοινωνία χάρις στις πολιτικές του τα προηγούμενα χρόνια (1981-1989) και (1993-2003).

Όμως έχουμε και τις δικές μας ευθύνες, για καθυστερήσεις και παρωχημένες πολιτικές λογικές, πελατειακές πρακτικές και κοινωνικές νοοτροπίες που σώρευσαν προβλήματα στην οικονομία και όχι μόνο.

Λογικές και πρακτικές που δυστυχώς επικράτησαν στο σύνολο του πολιτικού μας συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες. Και βέβαια αυτό αφορά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιπολιτεύτηκαν με λαϊκισμό και άρνηση σε κάθε ουσιαστική αλλαγή και μεταρρύθμιση.

Σήμερα όμως ο καθένας με τον τρόπο του, αναφερόμαστε στην ανάγκη ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου.

Πρέπει να επαναδιατυπώσουμε μια νέα αυστηρά οριοθετημένη ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική συμφωνία βασισμένη σε νέες και σύγχρονες κοινωνικές αναφορές. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο και διαρκές μέτωπο απέναντι στον αντιευρωπαϊσμό και τον αριστερό λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό.   

 

 

- 02|11|2017 14:26

 

Τα F16 και τα 2,4 δις ευρώ

Έχω τη γνώμη ότι θα περάσει καιρός για να μάθουμε τι δώσαμε και τι πήραμε κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι ζητούσαν την επέκταση της βάσης τους στη Σούδα, το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (πετρέλαια) στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο από αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης.

Παράλληλα, συζήτησαν τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου που πολύ τους ενθουσιάζει για τους δικούς τους λόγους. Συζήτησαν ακόμα τα τσαλίμια του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή και άλλα πολλά, όπως είδαν το φως της δημοσιότητας. Θεωρούμε ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ υπήρξε θετικό για τη χώρα μας και αρνητικό για την περασμένη αριστερή εικόνα του!

 

Τα F16 και τα 2,4 δις ευρώ (2)

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεταξύ των κρατών δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά μόνο αμοιβαία συμφέροντα. Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να σας εξηγήσω τι είναι η αναβάθμιση των F16 που θα μας στοιχίσει 2,4 δις ευρώ.

Τα αεροπλάνα που αγόρασε η Τουρκία είναι τελευταίας τεχνολογίας και πλην όλων των πολλών άλλων πλεονεκτημάτων τους δεν ανιχνεύονται από τα ραντάρ και επομένως μπορούν να δρουν ανενόχλητα. Με την αναβάθμιση των F16 συν όλων των άλλων μετατροπών θα προστεθεί μηχανισμός που θα μπορεί να ανιχνεύει ξένα αεροσκάφη και να τα εντοπίζει. Όλα τα παραπάνω που διαβάσατε τα εντόπισα στις εφημερίδες που παρακολουθώ και τα άκουσα από στόματα ειδικών.

Τέλος, ένα τέτοιο σημαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ του κ. Πρωθυπουργού ετοιμάστηκε και σχεδιάστηκε στην παραμικρή λεπτομέρεια στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας - ΗΠΑ. Ακόμα πότε θα γελάσουν στο φακό, πόσες χειραψίες θα κάνουν, πόσο κοντά ή μακριά θα κάθονται κάθε φορά κ.λπ. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

 

Το ύψος της βροχής

Το βροχόμετρο τοποθετήθηκε στη θέση του στις 16-10-2017 και θα παραμείνει μέχρι τέλους Μαρτίου του 2018. Στο διάστημα αυτό θα ενημερώνεστε μετά από κάθε σημαντική βροχόπτωση στον Παπάδο. Με τις τελευταίες βροχούλες το βροχόμετρο σταμάτησε στις 2,5 ίντσες. Μία ίντσα ισούται με 2,5 πόντους. Οι βροχοπτώσεις διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και στο ίδιο το νησί μας. Τις περισσότερες βροχοπτώσεις δέχεται η περιοχή Ευεργέτουλα και Αγιάσου.

 

Τα «φακελάκια» και ο «Ρουβίκωνας»

Μέλη του αναγνωρισμένου Συλλόγου «Ο Ρουβίκωνας» μπήκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και απείλησαν τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής γιατί λένε ζητά «φακελάκι» από τους ασθενείς του.

Η στήλη ούτε τον συγκεκριμένο ιατρό του Ευαγγελισμού γνωρίζει ούτε αν δέχεται επιπρόσθετη αμοιβή. Άλλο είναι το θέμα μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι ορισμένοι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία ζητούν πρόσθετη αμοιβή από τους ασθενείς τους και άλλοι δεν ζητούν, αλλά δέχονται ευχαρίστως το «φακελάκι». Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η πράξη των ιατρών είναι κατακριτέα και πρέπει να καταγγέλλεται.

 

Τα «φακελάκια» και ο «Ρουβίκωνας» (2)

Την ίδια όμως ευθύνη με τους ιατρούς έχουν και οι ασθενείς που πολλές φορές χωρίς να τους ζητηθεί σπεύδουν να «λαδώσουν» τον γιατρό για να τους προσέξει! Πιστεύω ακράδαντα, το λέω μετά γνώσεως λόγου, ότι ο γιατρός όταν εξετάζει ή χειρουργεί τον ασθενή την ίδια δουλειά κάνει είτε τον «λαδώσεις» είτε όχι. Εκείνο όμως που επισημαίνω, γιατί γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις, είναι ότι τα πειθαρχικά συμβούλια των ιατρικών συλλόγων αργούν, απαράδεκτα, να εκδικάσουν υποθέσεις επίορκων συναδέλφων τους και οι ποινές που επιβάλλουν είναι «χάδια».

 

Τα «φακελάκια» και ο «Ρουβίκωνας» (3)

Η στήλη και ο γράφων καταδικάζουν απερίφραστα αυτόκλητους Ζορό που αντικαθιστούν τα όργανα του Κράτους, υπηρετώντας την οποιαδήποτε ιδεολογία. Αν υπάρχει!

Φοβάμαι ότι τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων ιατρών δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πιστεύω ότι οι διάφοροι «Ρουβίκωνες» και «αλληλέγγυοι» πολλαπλασίασαν τις δραστηριότητές τους με την ανοχή της κυβερνήσεως. Εκείνο που με ανησυχεί πολύ είναι ότι μια μερίδα πολιτών συμφωνεί μαζί τους. Δυστυχώς.

 

Βούισμα στα αυτιά - Βοτανολογία

Το βούισμα στα αυτιά μερικοί βοτανολόγοι το θεράπευσαν με διπλές ποσότητες βιταμινών Β και Α. Η μάνα μας έπαιρνε τον καρπό της δάφνης (βάγιας), τον στουμπούσε στο γουδί και, αφού έριχνε και λίγο λαδάκι, το έβαζε στο αυτί μας μ’ ένα βαμβακάκι. Δοκιμάστε το.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 02|11|2017 14:14

 

Ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός συναντήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fraport κ. Alexander Zinell και στελέχη της εταιρείας, παρουσία του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης Κώστα Κατσαρού και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Γρηγόρη Αληγιάννη.

Ο κ. Zinell ενημέρωσε αναλυτικά τον Δήμαρχο για τα σχέδια της Fraport σχετικά με την ανάπτυξη και αναβάθμιση του αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Ο κ. Γαληνός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρξει η μέγιστη αξιοποίηση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης με στόχο την αύξηση της επιβατικής κίνησης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας , ενώ τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο πρέπει να ξεκινήσουν όσο γίνεται συντομότερα για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των τουριστών όσο και των κατοίκων του νησιού μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος μετά τη συνάντηση , άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και ανέφερε, ακόμη, ότι οι νέες εγκαταστάσεις κόστους 17 εκατ. Ευρώ με δυνατότητα εξυπηρέτησης 700.000 επιβατών από 300.000 που είναι σήμερα, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και μετά και θα τονώσουν σημαντικά την τοπική αγορά.

 

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top