FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 17|11|2017 18:09

Δε χρειάζεται να ρωτήσεις πώς και τα κατάφερε να στυλιώσει και να μας παρουσιάσει απλωμένα στο χαρτί τούτα τα παραμύθια. Και πώς κι έτυχε να τα σκαρώσει τόσο απαλά, ευγενικά κι υπνωτικά θα ‘λεγα. Όχι, μην ψάξεις το βιογραφικό του ή τα τυχόν πρότυπα παραμυθιών που διάβασε. Χαμένος ο κόπος σου. Άνοιξε το μπροστόφυλλο και θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τη φωτογραφία του. Ένας παραμυθάς. Σου μιλάει από μόνη της κι εσύ σκέβγαισε, ά ρε και να τον είχα τις ώρες που διπλοκάθομαι στο ερημικό πεζούλι να χαλαρώσω, α ρε και να τον είχα σα με πιλατεύει ο Μορφέας να με πάρει με τα φτερά του ή στο σβούρισμα του φθοροποιού καιρού μας, να τον είχα λέω, να μου αθλογά παραμύθια να μερέψει μωρέ ο νους μου.

Κι είναι στ’ αλήθεια τόση η ανάγκη μας να γείρουμε το κεφάλι στον ώμο ή στα γόνατα μιας καλοσυνάτης γιαγιάς με τα ήρεμα κι οργωμένα μάγουλα, με τα γλυκά βαθιοχωνεμένα γλυκά ματάκια, τα ζαρωμένα παραμυθόλαλα χειλάκια της, να ακουμπά τα βασανισμένα κι αγιασμένα σαν φτέρουγες χεράκια της απάνω μας κι αργόσυρτα να μας παίρνουν αγγέλοι να γινόμαστε, ω και νάτανε αλήθεια, παιδιά, να γλιστράμε ανάμεσα πουπουλένια σύννεφα και κρεμασμένα στον ουρανό αστέρια, να μας χαϊδομαυλίζουν της θάλασσας ακροκεντημένα κυματάκια και της μάνας γης η πρωινή ανασαμιά με τα πολύχρωμα μυρωδάτα αγριολούλουδα. Μια ευτυχία που θα παρακαλούμε να βαστήξει για πάντα. Μα πούναι την η γιαγιά ετούτη. Είναι τόσο αργά!

Σαν τη γιαγιά τη Δέσποινα του συγγραφέα, …που δεν είχε δική της γιαγιά. Ή μάλλον είχε, κι όχι μια, μα δυο. Καμιά όμως δεν έτυχε να της πει ούτε ένα παραμύθι…. Έτσι η γιαγιά η Δέσποινα ήταν πολύ λυπημένη ….. και άκουγε τα παιδάκια της γειτονιάς να λένε για παραμύθια, …και ταξίδευε μαζί τους σε μακρυνούς ατέλειωτους δρόμους μεγάλα δάση και δρακοσπηλιές παρέα με βασιλοπούλες και βασιλόπουλα, γίγαντες και νάνους, μάγισσες και νεράιδες, δράκους και πολλά άλλα παραμυθοπρόσωπα και γινότανε με τη φαντασία της, ένα μ’ αυτά στο ξετύλιγμα κάθε ιστορίας…..

Μα έλα ντε που μεγάλωσε κι η μικρή η Δέσποινα κι έκανε και παιδιά μα κι εγγόνια, ζωή νάχουν.

Κι έρχεται ο Χαραλάμπης ο Σαχτούρης ο παραμυθάς μας και βάνει τούτη τη φρέσκια γιαγιά μπροστά στο εικόνισμα του Άι Νικόλα που αν κι ήξερε πως είναι προστάτης των ναυτικών του λέει παρακαλεστά,…

-Άγιε μου, Νικολάκη μου, εσύ που με τόσα δύσκολα καταπιάνεσαι, με φουρτούνες με ναυάγια, με τη μανία της θάλασσας, βοήθησε και μένα τη φτωχή. Δε σου ζητώ πολλά… …να μπορώ να λέω ένα γιαγιαδίσιο παραμύθι στο εγγονάκι μου….

Κι η φαντασία του Χαραλάμπη ξάνοιξε ολόγυρα, σταμάτησε στο γραφικό ακρογυάλι κι έδωσε μορφές και σχήματα στα βράχια, τα είδε ζωντανά και μας τα ονομάτισε Πετρογέροντα, Μυτόγκα, Γριά Θαλασσινή κι άλλα, με πρωταγωνίστρια μια γοργονούλα και σε δευτερεύοντες ρόλους, γλάρους, το μονόφθαλμο μπαρμπούνι, το κουτσό μας καβουράκι κι άλλα φαντασίας του πλάσματα.

Κι ήρθε, λέει, ένα πρωί η γοργονούλα του κεφάτη να γλυκοτραγουδά για ένα φουκαριάρικο ηρωικό καβουράκι:

ένα καβουράκι μια σταλιά

με ηρωισμό κι ανεμελιά

χίμηξε στη μάχη με ορμή

για της καλλονής του την τιμή.

Οι εχθροί το πήραν στο ψιλό,

¨δείτε πολεμάει ένα μωρό¨,

Τέτοια κι άλλα έλεγαν πολλά

μέχρι που τη νιώσαν την τσιμπιά…

Κι έτσι ζωντάνεψε την άψυχη φύση της γλίστρας εκεί που κάνει μπάνιο και τα χοχλάδια γλιστρούνε και γινήκανε ¨Τα παραμύθια της γλίστρας¨.

Τα παραμύθια τούτα του Χαραλάμπη του Σαχτούρη, κατά που ο ίδιος γράφει, δεν είναι γιαγιαδίσια, και από την πλευρά μου τα ονοματίζω δασκαλίσια.

Έχουν ένα αλλιώτικο χρώμα, πιο λαμπερό κι άρωμα Ταβαροχιώτικο παρθένο μεθυστικό και πάν’ απ’ όλα, είναι διδαχτικά, άκρως διδαχτικά.

Πολλά θέματα σπουδαία καταπιάνεται και τα κάνει παραμύθια. Προστασία περιβάλλοντος, αλτρουισμός ομαδική δράση κι ένα σωρό τέτοια.

Και να δεις, άμα τον ξέρεις το συγγραφέα, είναι σα να τον ακούς να σου μιλά με τη ζεστή μπάσα φωνή του. Είναι ο ίδιος που ξεπηδά από τις σελίδες. Γι αυτό και λέω στο Χαραλάμπη {μα και σε όλους που θέλουν και μπορούν να γράφουν}.

-Κράτα αυτό που είσαι. Μη λάχει και πασκίσεις να μπογιαντιστείς, να αλλάξεις. Και πιότερο μη πα και θελήσεις να μιμηθείς άλλονε.

Μπράβο σου φίλε μου Χαραλάμπη.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 17|11|2017 17:29

Συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής κατοίκων Μόριας και Παναγιούδας είχε, την Τετάρτη το απόγευμα στη Μόρια, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Πάλλης, η Ε. Χιωτέλλη, συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και ο Π. Λαμπρόπουλος, μέλος της γραμματείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια… ειλικρινής συζήτηση για το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργούνται στους κατοίκους των δύο χωριών, από το γεγονός της γειτνίασης τους με το κάμπ της Μόριας και αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει όσων είπε στους κατοίκους,σύμφωνα με το δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, πήρε σαφείς αποστάσεις από τα έργα και ημέρες του Γιάννη Μουζάλα!

Οχι σε νέα κέντρα

«Η άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου, με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, στα όρια της δυναμικότητας του, καθώς επίσης και η επίσπευση των αναγκαίων έργων υποδομής σε αυτό, είναι αυτά που θα δημιουργήσουν, σε μεγάλο βαθμό, τις κατάλληλες συνθήκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας και διαβίωσης όλων όσων θα είναι αναγκασμένοι να ζουν εκεί, ενώ οι ενδεχόμενες σκέψεις και προτάσεις, που έχουν κατά καιρούς ακουστεί, για δημιουργία νέων κέντρων στο νησί, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά θα την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο», ήταν αυτό που υπογραμμίστηκε στη συνάντηση, βάσει και της σχετικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, ενώ σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, υπήρξε και αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων για τις σοβαρές ελλείψεις, δυσκολίες, καθυστερήσεις αλλά και ευθύνες, καθώς και τις αίτιες που προκαλούν την μέχρι τώρα ολιγωρία του αρμόδιου υπουργείου, στο να έχει επεξεργαστεί και να υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνεχούς αποσυμφόρησης του κέντρου, κάτι που παρά τις δυσκολίες που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας, τώρα πια, μπορεί να γίνει εφικτό.

Δέσμευση

«Η άμεση εκπόνηση και υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος παρεμβάσεων για την ευρύτερη περιοχή, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της, είναι μια επιπλέον προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η ανακοίνωση της νομαρχιακής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει εμφανώς πια σαφέστατες αποστάσεις από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Με τον Γιώργο Πάλλη μάλιστα και τα μέλη της τοπικής γραμματείας, να δεσμεύονται στους κατοίκους ότι το παραπάνω πλαίσιο άμεσων και μεσοπρόθεσμων ενεργειών που αφορούν τόσο το κέντρο, όσο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και το σύνολο των προτάσεων που οι ίδιοι οι κάτοικοι κατέθεσαν με σχετικό υπόμνημά τους,  θα τα θέσουν άμεσα στα ανώτατα δυνατά επίπεδα τόσο της κυβέρνησης, όσο και του κόμματος, με στόχο, το αμέσως επόμενο διάστημα να αρχίσουν να υλοποιούνται.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 17|11|2017 16:26

Μαρτυρικό θάνατο βρήκε συνταξιούχος στα Λουτρά την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν απέτυχε στην προσπάθειά του να σβήσει φωτιά στο κτήμα του. Ο άτυχος άνδρας στη διάρκεια των αγροτικών εργασιών του στο χωράφι του προφανώς έκαψε υπολείμματα καλλιεργειών, αλλά κάποια στιγμή έχασε τον έλεγχο. Και βρέθηκε τελικώς απανθρακωμένος από τους πυροσβέστες που έσπευσαν στο συμβάν.

Εν αναμονή της νεκροψίας για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες μέσα στις οποίες γράφτηκε τελικά μία ακόμη τραγωδία στη Λέσβο, λίγες ημέρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο έξω από την Καλλονή, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης ζήτησε την παράταση της αντιπυρικής περιόδου στο νησί. Κι αυτό, όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 17|11|2017 16:04

44 χρόνια μετά και τα συνθήματα «έξω το ΝΑΤΟ», «έξω οι βάσεις» που κυριάρχησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο που καλεί στην πορεία στις 7 το απόγευμα από την πλατεία Σαπφούς. «Όπως και τότε που η Χούντα των συνταγματαρχών υπηρέτησε τους καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έτσι και σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπηρετεί όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.»

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο

«Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η  εξέγερση του Πολυτεχνείου  ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Ο καλύτερος  τρόπος για να τιμήσουμε ουσιαστικά  τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα,  είναι η συνέχιση του αγώνα για  μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη.»

Κατηγορία Πολιτική
- 17|11|2017 15:27

Στο τρίπτυχο επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, συνόψισε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, στις εργασίες του σχετικού προσυνεδρίου του κόμματος που διεξήχθη χθες στη γειτονική Χίο. Το παρόν στις εργασίες, προσκεκλημένοι θεσμικά, έδωσαν και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. 

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε σαφή την πλήρη στήριξή του στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας κατά την τοποθέτησή του στο προσυνέδριο, επισημαίνοντας ότι αυτή ναι μεν λειτούργησε αποτρεπτικά, πλην - όμως - δεν λειτούργησε ο δεύτερος πυλώνας της, που αφορά την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν τυγχάνουν καθεστώτος ασύλου. Ωστόσο η παρέμβασή του στο προσυνέδριο δεν κάλυψε μείζονα ζητήματα για τις τοπικές κοινωνίες, με ποιο χαρακτηριστικό το ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα…

 

Το κεντρικό τρίπτυχο της Ν.Δ. για το προσφυγικό

Αναλυτικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματός του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και ειδικότερα σε ότι αφορά το προαναφερθέν τρίπτυχο τόνισε:

  1. 1. Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε και στην Ελλάδα να εφαρμόζεται ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή μέσα σε έξι εβδομάδες να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ότι λειτουργούν πολλές φορές με ιδεολογικό πρόσημο, κατηγορώντας τις ότι έχουν άποψη για το πώς πρέπει να εξετάζονται αυτά τα αιτήματα ασύλου.

  1. 2. Να δημιουργηθούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ), που δεν δημιουργήθηκαν - παρά την συμφωνία των πολιτικών κομμάτων των Μάρτιο του 2016 - όπου θα διαμένουν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν τυγχάνουν καθεστώτος διεθνούς προστασίας και πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία.

Στο ίδιο σημείο διευκρίνισε ότι σε κλειστά κέντρα (όχι ανοικτά όπως σήμερα) πρέπει να διαμένουν και εκείνοι των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό.

  1. 3. Επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία, καθότι όσο δεν έχουμε επιστροφές, νομοτελειακά θα αυξάνει η συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησι.

 

 Η παρέμβαση Χρ. Καλογήρου

 

Στην δική της τοποθέτηση ως Περιφερειάρχης των νησιών που επιβαρύνονται από το προσφυγικό, η κ. Καλογήρου χαρακτήρισε το ζήτημα ως πρωτόγνωρο και εξαιρετικά σύνθετο.

«Στο Βόρειο Αιγαίο, στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, καταγράφονται σήμερα 13.272 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Λέσβο 8.373, στη Σάμο 2.394 και στη Χίο 2.505. Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο. Καμιά φορά σημειώνω στις δημόσιες τοποθετήσεις μου ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του να παρατηρείς το δύσκολο αυτό ζήτημα και να το συζητάς από μακριά και άλλο να το ζεις, να το βιώνεις στον τόπο σου. Όσο και αν αντιλαμβάνομαι την πολύπλευρη διάσταση και τις ευαίσθητες πλευρές που έχει αυτό το ζήτημα, έχω επιμείνει και θα επιμένω, επιτρέψτε μου να πω με αυστηρότητα και πειθαρχεία, στο δρόμο των λύσεων. Μεταξύ της συζήτησης και των λύσεων το βάρος της προσοχής μας, του ενδιαφέροντός μας και της δράσης μας πρέπει σταθερά να πέφτει στην πλευρά των λύσεων».

«Αποσυμφόρηση τώρα»

Ποια είναι η θέση που εξέφρασε η Περιφερειάρχη ενόψει της συνέχειας; «Η δική μας θέση για το ζήτημα αυτό ήταν και είναι συγκεκριμένη. Αποσυμφόρηση των νησιών μας, ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, ενίσχυση και εγρήγορση της διοίκησης, από πλευράς αρμοδίων υπουργείων, με σκοπό τη λειτουργικότητα των υποδομών. Σημείωσα προηγουμένως την εξαιρετική συνθετότητα του ζητήματος. Δεν χρειάζεται νομίζω αυτό ανάλυση. Συμπληρώνω ότι ευρισκόμενοι όλοι μας εμείς εδώ, άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου, αλλά και όλοι εμείς ως Έλληνες, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που διανύουμε, οφείλουμε όχι μόνο να μην αγνοούμε, αλλά και να προτάσσουμε το ανθρωπιστικό αίτημα που ενυπάρχει μέσα στις δυσκολίες διαχείρισης αυτού του σύνθετου προβλήματος. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να βρίσκει μία αντιμετώπιση μόνο με συστηματική δουλειά, αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων και επίγνωση της συνθετότητάς του».

- 17|11|2017 14:38

Ιστορικό χαμηλό: ισοτιμία λίρας με δολάριο και ευρώ

Συνεχίστηκε απ’ τις αρχές της εβδομάδας η πτώση της Λίρας Τουρκίας απέναντι στο Ευρώ, του οποίου η τιμή προχθές έφτασε τις 4,60 λίρες και αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ και η προσμονή τον Δεκέμβριο το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής (Κεντρικής) Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξηθεί κατά 0,25 μονάδες επέδρασε ώστε η τιμή του δολαρίου να αναρριχηθεί πάνω από τις 3,90 λίρες. Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε υπολογιστεί στο 9,89%, επαναπροσδιορίστηκε στο 10,68.

Οι εξελίξεις αυτές και η άνοδος του πληθωρισμού ασφαλώς και επηρεάζουν τις επισκέψεις και την αγοραστική δυνατότητα των Τούρκων στο νησί μας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι τιμές προσφοράς απ’ τα τουρκικά τουριστικά γραφεία των πακέτων διημέρων η τριημέρων περιηγήσεων στα νησιά είναι σε ευρώ, όπως είναι και οι τιμές σ’ όλα τα τουρκικά ξενοδοχεία.

 

Πρωτοχρονιάτικο λαχείο

Πληθωρισμένα θα είναι φέτος και τα κέρδη στο πρωτοχρονιάτικο λαχείο (Yilbasi Milli Piyango), το οποίο όπως και σε μας είναι πολύ δημοφιλές και η παρακολούθηση της κλήρωσής του το βράδυ της παραμονής αποτελεί παράδοση στην Τουρκία. Το λαχείο θα αρχίσει να διατίθεται απ’ τις 29 Νοεμβρίου. Ο πρώτος λαχνός κερδίζει 350 εκ. λίρες, κάπου 15,7 εκ. δολάρια. Πωλείται σε τετράδες προς 60 λίρες (15 το τέταρτο) και κατά την περσινή κλήρωση το ποσό (15,4 εκ. δολάρια) μοιράστηκαν τέσσερις τυχεροί.

 

Συνέδριο για τη Σμύρνη απ’ το Ίδρυμα «Hrant Dink»

«Η Σμύρνη και η περιοχή της, εκατό χρόνια (1850 -1950) κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής αλλαγής» είναι το αντικείμενο του συνεδρίου που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Hrant Dink» στο Κέντρο τέχνης Ahmed Adnan Saygun, (μικρή αίθουσα) Mithatpasa Caddesi, 1087 - Guzelyali, Izmir. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Νοεμβρίου από τις 8:30 και θα είναι ανοικτό στο κοινό. Τα panels θα είναι ζωντανά στο διαδίκτυο στα αγγλικά και στα τουρκικά στη διεύθυνση www.hrantdink.org και στο κανάλι τους στο YouTube. Το Ίδρυμα «Hrant Dink Vakfi», που λειτουργεί στην Τουρκία για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του δολοφονηθέντος (2007) Aρμένιου στην καταγωγή δημοσιογράφου, προάγει τον διάλογο και την ειρήνη μέσω ποικίλων εκδηλώσεων που τακτικά διοργανώνει.

 

«Οι γάτες της Πόλης» («Cats of Istanbul»)

Αυτός είναι ο τίτλος της ταινίας - ντοκιμαντέρ που παίζεται αυτήν την εβδομάδα στους αθηναϊκούς κινηματογράφους. Όπου κι αν προβλήθηκε η ταινία, εντυπωσίασε τους θεατές, ανεξάρτητα αν συμπαθούν ή όχι τις γάτες. Ασχολείται-ακολουθεί 7 διαφορετικούς γατο-χαρακτήρες στις περιπλανήσεις τους στα σοκάκια, τις αγορές, το λιμάνι, τις ταράτσες στην Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο. Μέσα από τις ιστορίες αυτών των εντελώς διαφορετικών 7 γάτο-προσωπικοτήτων αλλά και των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί τους «Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης» σκιαγραφούν ένα κοντινό, γεμάτο ζεστασιά πορτραίτο της Πόλης. Η ταινία είναι παραγωγής (2016) Τουρκίας και ΗΠΑ, 79΄ σε σκηνοθεσία της Ceyda Torun.

 

Φεστιβάλ Μανταρινιού στο Σεφερί Χισάρ

Ο δήμαρχος (απ’ το 2009) Τουντς Σογιέρ ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, νομικός με καλές ευρωπαϊκές σπουδές, ξενοδόχος στο επάγγελμα, είναι αντιπρόεδρος τoυ διεθνούς δικτύου πόλεων «Slow Food», έχει διατελέσει πρόεδρος της τουρκικής «Συνύπαρξης» και διαρκώς καινοτομεί για την πόλη του. Το Σεφερί Χισάρ, η αρχαία Τέως των Ιώνων, είναι μια μικρή πόλη νότια της Σμύρνης απέναντι απ’ τη Σάμο, με την οποία (Καρλόβασι) τα τελευταία χρόνια κατάφερε να συνδέεται ακτοπλοϊκώς. Στόχος του είναι με σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και με την αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας να αναδείξει την πόλη σε πόλο ποιοτικού τουρισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το επόμενο Σαββατοκύριακο 25, 26 και 27 Νοεμβρίου διοργανώνεται εκεί το Φεστιβάλ Μανταρινιού για να προβληθούν τα εξαιρετικής ποιότητας μανταρίνια τύπου «σατσούμα» που ευδοκιμούν στην περιοχή. Φέτος, εκτός απ’ τα συνήθη, συναυλίες, παρελάσεις, χοροί και τραγούδια, προβλέπεται διαγωνισμός γαστρονομίας φαγητών και γλυκών με βάση το μανταρίνι αλλά και βραβεύσεις, όπως του νεότερου παραγωγού, με ανάδειξη του «βασιλιά» και της «βασίλισσας» του φεστιβάλ απ’ το κοινό. Προς τούτο τα τουριστικά πρακτορεία της Σμύρνης διοργανώνουν εκδρομές, με 53 λίρες κατ’ άτομο, που περιλαμβάνουν περιήγηση στους οπωρώνες (για να μαζέψουν μόνοι τους τα μανταρίνια) και φαγητό.

Κρίμα που τα χειμερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι έτσι ρυθμισμένα που δεν επιτρέπουν να παραμείνει κανείς το Σαββατοκύριακο απέναντι. Έτσι ούτε στο Σεφερί Χισάρ είναι εύκολο να πάμε ούτε στο κοντινό μας Αϊβαλί, όπου τις ίδιες μέρες διοργανώνεται το «Ayvalik Sirtaki Festival».

 

Φωτίζεται η γέφυρα προς τα Μοσχονήσια

Το ποσό των 1,7 εκ. λιρών θα δαπανήσει ο Δήμος Αϊβαλί για τη φωταγώγηση της νεότευκτης γέφυρας που συνδέει την πόλη με τα Μοσχονήσια. Το έργο ήδη ξεκίνησε και στις 29 Οκτωβρίου (εθνική τους εορτή) άναψαν τα πρώτα φώτα. Έως το τέλος του έτους υπολογίζουν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ηλεκτροδότησης και φωταγώγησης με λευκό και κόκκινο χρώμα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η φωτοχυσία στη γέφυρα να καταστεί σύμβολο της πόλης, που θα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της. Μάσαλλα, γειτόνοι, Μάσαλλα!

 

Απ’ την Κωνσταντινούπολη:

Νέα καθήκοντα στον Κύριλλο

Τον συμπατριώτη μας Επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο Συκή επέλεξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ως «Πνευματικό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως». Το οφίτσιο αυτό κατείχε ως τώρα ο καταξιωμένος γέροντας Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός που ασθένησε. Στα νέα καθήκοντα του Κύριλλου είναι και η διακονία των παρακείμενων στην Πόλη Μητροπόλεων. Αυτό σημαίνει ότι ο Κύριλλος μοιραία απομακρύνεται απ’ τη Σμύρνη, όπου κατά γενική ομολογία συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της ορθόδοξης κοινότητας.

 

Αναστηλώθηκε η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στο Edirnekapi

Μία ακόμη ιστορική εκκλησία - μοναστήρι της Πόλης, ο Αϊ-Γιώργης κοντά στην Πύλη της Αδριανούπολης (Edirnekapi), αναστηλώθηκε και μεθαύριο Κυριακή 19 Νοεμβρίου έχουν προγραμματισθεί τα θυρανοίξια, παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Τούρκων επισήμων, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Hakan Cavusoglu. Η εκκλησία, που είναι γνωστή ως Αγία Γιορτή Platea d’ Oignon τον 17ο αιώνα, ανακαινίστηκε το 1726 και το 1730. Λίγο αργότερα η δομή κατέρρευσε και ανοικοδομήθηκε το 1836, ενώ υπέστη τρομερές ζημιές το 1955 (Σεπτεμβριανά).

Στον καιρό των Ελλήνων υπήρχαν κοντά στον ναό πολλοί ανεμόμυλοι, γι’ αυτό τέθηκε υπό την προστασία των συντεχνιών που ασχολούνταν με τα άλευρα, μυλωνάδες, σιτέμποροι, ψωμάδες, σιμιτζήδες κ.λπ. Όλο το συγκρότημα των κτιρίων κατατάσσεται στα κατειλημμένα -Mazbut Vakif- του οποίου κάνει χρήση και εξακολουθεί να διεκδικεί η Ομογενειακή Κοινότητα. Σήμερα οι ομογενείς ενορίτες στην περιοχή είναι πια ελάχιστοι και γι’ αυτό αποφασίστηκε να στεγαστεί εκεί ο Σύνδεσμος Μουσικόφιλων της Πόλης, με σκοπό να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και αναλόγου ύφους μουσικές εκδηλώσεις. Το κόστος της αποκατάστασης, που ξεπέρασε το 1 εκ δολάρια, ανέλαβε και υλοποίησε εξ ολοκλήρου η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Τεράστιο το κόστος τη στιγμή που άλλα ομογενειακά οικοδομήματα όπως π.χ. το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο χρήζουν άμεσης συντήρησης και προστασίας είπαν αρκετοί.

- 17|11|2017 14:05

Επειδή, λόγω δικής μου αποκλειστικά αμέλειας χάθηκε η προηγούμενη Παρασκευή, συνοψίζω grosso modo την προηγούμενη επιφυλλίδα μου, η οποία είχε (έχει) τη φιλοδοξία να συνομιλήσει με μια άλλη διπλανή επιφυλλίδα, του Δανιήλ από τον λάκκο των λεόντων, που πριν από περίπου δύο μήνες αναφέρθηκε στα συγχωροχάρτια της ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και σε άλλα, νοσηρά φαινόμενα που είχαν σχέση με τη δράση της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια, κυρίως, της οθωμανικής κατάκτησης. Αναφέραμε, λοιπόν, τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που έπεσαν στους ώμους της Εκκλησίας και βέβαια πέρασαν στους ώμους των χριστιανών, τις χρεοκοπίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και επιμέρους μητροπόλεων. Στη γραμμή αυτή οι εναλλαγές πατριαρχών και μητροπολιτών ειδικότερα τον 16ο και 17ο αιών υπήρξαν συνεχείς και είχαν ως κύρια αιτία την αδυναμία αντιμετώπισης των φορολογικών υποχρεώσεων έναντι της οθωμανικής εξουσίας. Φυσικά μέσα στο πλέγμα εξουσίας που είχε συγκροτηθεί, δεν είναι σπάνιες και οι παρεμβάσεις φιλόδοξων ιερωμένων που υπόσχονται στην οθωμανική εξουσία περισσότερα έσοδα, με αποτέλεσμα να έχουμε αντικανονικές παραιτήσεις ιερωμένων, που δεν μπορούν να αποδώσουν ισοδύναμα φορολογικά έσοδα. Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις ηγετικές ομάδες των υποδούλων χριστιανών που βρίσκονταν πίσω από τους εκκλησιαστικούς θεσμούς και επιζητούσαν να τους ελέγχουν.

Ο συνεργάτης του Εμπρός λοιπόν (Δανιήλ) προκειμένου να ενισχύσει τις απόψεις του περί συνεχών εναλλαγών πατριαρχών (αλλαξοπατριαρχείες) προσφεύγει και στον Κωνστ. Παπαρρηγόπουλο, που είχε ήδη επισημάνει το φαινόμενο. Βέβαια από την εποχή του Παπαρρηγόπουλου και εφεξής τα φαινόμενα αυτά έχουν μελετηθεί με συστηματικό τρόπο και έχουν αναδείξει τους μηχανισμούς που συνέδεαν την Εκκλησία με την οθωμανική εξουσία και τις σοβαρές υποχρεώσεις που όφειλε να διεκπεραιώσει ο χριστιανικός θεσμός εξουσίας. Φυσικά στο πλαίσιο αυτό η ανάγκη αναζήτησης πόρων ήταν συνεχής και ασφυκτική, σε τέτοιο σημείο που ορισμένες φορές οι θρησκευτικές ανάγκες και υπηρεσίες, η νουθεσία των χριστιανών κτλ. να έρχονται σε δεύτερη μοίρα έναντι των οικονομικών πιέσεων.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν η ανεύρεση πόρων δημιουργούσε την αδήριτη ανάγκη να επινοούνται συνεχώς νέες πηγές εσόδων, ή ήδη υπάρχουσες να καλούνται να αποδώσουν υψηλότερα έσοδα. Αν, λοιπόν, μελετήσουμε ένα εκκλησιαστικό κατάστιχο, θα παρατηρήσουμε ότι όλες οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν μια τιμή, κόστιζαν. Ακόμα και η επιβολή αφορισμού, δηλαδή η προσφυγή ενός χριστιανού στις εκκλησιαστικές αρχές, που καλούνταν να εκδώσουν έναν αφορισμό εις βάρος άλλου χριστιανού που αδικούσε τον πρώτο, κόστιζε, είχε μιαν αξία, μιαν τιμή.

Ωστόσο, αν όλες αυτές τις πράξεις τις αντιμετωπίσουμε και τις κρίνουμε με βάση τη συγχρονία, δηλαδή με τα μάτια του σήμερα, και δεν έχουμε την ικανότητα να τοποθετήσουμε τις πράξεις εν χρόνω (κυρίως) και τόπω, αναμφίβολα μας φαίνονται καταδικαστέες, γελοίες, κατακριτέες και προσθέστε όσους θέλετε αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Δηλαδή, δεν μπορούμε να κρίνουμε την κατάσταση μιας κοινωνίας υπό κατοχή με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά να θέτουμε τις πράξεις της τότε εποχής σε συνομιλία με την εποχή της και την κατάσταση που τις δημιουργούσε για να μην πω ότι τις επέβαλε. Επειδή, αντιστρέφοντας τα πράγματα, ας αναλογισθούμε την κατάσταση εκείνη που υποχρεώνει έναν κληρικό να πάρει μιαν εξουσιοδότηση από το Πατριαρχείο και να περιέρχεται από τόπο σε τόπο εκλιπαρώντας την οικονομική συνδρομή των χριστιανών. Εξάλλου, αν υπολογίσουμε παράλληλα ότι οι ζητείες (αναζήτηση χρημάτων) και τα συγχωροχάρτια εκπορεύονταν από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίον κατά καιρούς βρισκόταν σε δυσχερέστερη θέση και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς είχε να αντιμετωπίσει πολλαπλές πιέσεις. Έτσι φυσικά οδηγούμαστε και στα συγχωροχάρτια (το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδιδε μόνο για νεκρούς χριστιανούς), που ανέδειξε με λαμπρό τρόπο ο Φίλιππος Ηλιού, όπως επισημαίνει και ο Δανιήλ. Φυσικά και στην περίπτωση αυτή ο λόγος είναι διττός, επειδή πέρα από την καθαυτό πράξη με την αρνητική σημασία της, πρέπει, παράλληλα, να συνυπολογίσουμε και την αγωνία του ανθρώπου, του χριστιανού εν προκειμένου ενώπιον του αιφνιδίου θανάτου, που δεν θα του επέτρεπε να άρει τις αμαρτίες του με άλλα τρόπο (δωρεές, προσφορές κτλ). Όμως ο λόγος είναι μακρύς, πολυσύνθετος και δεν εξαντλείται μέσα από επιφυλλίδες.

 

Κατηγορία Παιδείας ο λόγος
- 17|11|2017 12:59

Η Πρόοδος και η Συντήρηση από παλιά ήταν δυο αντίθετα ορμητικά ρεύματα που ύφαιναν την κίνηση των ιδεών στην πνευματική πορεία του ανθρώπου. Το δίπολο αυτό εκφραζόταν στην αρχαιότητα από τα πολιτεύματα της Αθήνας και της Σπάρτης. Βέβαια, και τα δύο πολιτεύματα a priori επιδίωκαν την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος που εμπερικλειόταν μέσα στο καλό της πατρίδας. Όμως η κάθε μία πόλη επιδίωκε την πραγματοποίηση αυτού του κορυφαίου σκοπού με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετική πολιτική αντίληψη και φιλοσοφία. Το πολίτευμα της Σπάρτης ήταν συγκεντρωτικό, αυταρχικό και συντηρητικό, ενώ το πολίτευμα της Αθήνας ήταν δημοκρατικό και προοδευτικό.

Και σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου μας επικρατεί αυτό το δίπολο που πολλές φορές σκόπιμα εξυπηρετεί τη λεγόμενη «πόλωση» για την εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων. Έτσι μιλούμε για «αριστερά» και «δεξιά». Η πρώτη αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα «προοδευτικό» και δεν περιορίζεται σε αυτό αλλά προσδιορίζει και τον αντίπαλο ως «συντηρητικό», ως κόμμα που κρατά την κοινωνία καθηλωμένη στο παρελθόν! Και οι δύο τάσεις, λέει ο Παπανούτσος σε ένα δοκίμιό του, είναι φυσικές. Ο προοδευτισμός είναι μια «ακοίμητη λαχτάρα», ενώ ο συντηρητισμός είναι «η φρόνιμη πρόνοια». Επομένως, και τα δύο είναι απαραίτητα στη ζωή και, όπως λέει ο Παπανούτσος, «συνθέτουν τη ζωή του πνεύματος, ασφαλίζουν την εσωτερική συνοχή αλλά και την αδιάκοπη ανανέωσή του». Πράγματι, ο «συντηρητισμός» και ο «προοδευτισμός» είναι η αντίθεση εκείνη που γονιμοποιεί το ανθρώπινο πνεύμα και το ωθεί προς τα εμπρός. Με μια προϋπόθεση: ο «προοδευτισμός» να μην γίνεται «προοδοπληξία» και ο «συντηρητισμός» «αντιδραστικότητα», γιατί τότε η αντίθεση χάνει τη γονιμοποιό ορμή της, αποκτά ένα μονολιθικό δογματισμό και καταλήγει σε μια ανηλεή συκοφαντία και διαβολή του αντιπάλου.

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο: να κατηγορεί ένα κόμμα το άλλο για «συντηρητισμό», όταν το ίδιο είναι στην ουσία του συντηρητικό και μετέρχεται συντηρητικές πολιτικές. Τότε το πράγμα φτάνει στα όρια της υποκρισίας και γελοιότητας. Γιατί τι θα πει «πρόοδος»; Αν ανατρέξει κανείς στο λήμμα αυτό σε ένα έγκυρο λεξικό, θα διαπιστώσει πως η πρόοδος συνδέεται με τη βελτίωση, την καλυτέρευση, την προαγωγή, την προκοπή. Τα μέτρα που παίρνει, για παράδειγμα, η κυβέρνηση συμβάλλουν, αλήθεια, στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου; Συμβάλλουν στην βελτίωση και την προκοπή του λαού; Και δε μιλώ για τα Μνημόνια, που ψήφισαν και οι συντηρητικές και οι προοδευτικές, κατά δήλωσή τους, κυβερνήσεις. Δε μιλώ για τις μειώσεις μισθών, για τις περικοπές συντάξεων, για την κατάργηση επιδομάτων κ.λπ. , που σίγουρα δεν βελτίωσαν καθόλου τη ζωή των ανθρώπων. Μιλώ για άλλα μέτρα, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η κατάργηση της «αριστείας», η «αποκαθήλωση» των εικόνων από τα δημόσια κτήρια, η κατάργηση της προσευχής στα σχολεία, η ιδιαίτερα εύκολη διαζυγίου, η αποκοπή από την αρχαιότητα με την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών, με ένα λόγο η αποδυνάμωση και εν συνεχεία κατάργηση των παραδοσιακών θρησκευτικών και εθνικών αξιών, δηλαδή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ως ηθικοπολιτισμικών στοιχείων της ιδιοσυστασίας μας που εμποδίζουν την επιδιωκόμενη από τους μεγάλους παγκοσμιοποίηση και τις επιδιώξεις της σημερινής άρχουσας τραπεζοοικονομικής παγκόσμιας τάξης. Το είπε, εξάλλου, κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης, πως η Πατρίδα, η Θρησκεία και η Οικογένεια είναι αναχρονιστικοί θεσμοί, μόνο που δεν πρόσθεσε πως πρέπει να καταργηθούν. Και δημιουργείται ένα αδυσώπητο ερώτημα: είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Θα την κάνουν καλύτερη;

Υπάρχει , όμως και κάτι. Όπως είναι γνωστό η Πρόνοια είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ιδιαίτερα, όταν αυτή ευθύνεται για τον πολλαπλασιασμό των ατόμων που έχουν ανάγκη από αυτή την Πρόνοια. Είναι παγκοίνως γνωστό πως η Πρόνοια έχει περάσει στα χέρια της Εκκλησίας και μερικών φιλάνθρωπων οργανώσεων. Συμβαίνει δηλαδή σήμερα , τον 21ο αι., αυτό που συνέβαινε στο Βυζάντιο. Είναι , αλήθεια, πρόοδος το να πάει μια κοινωνία τόσα χρόνια πίσω;

Ας πάψουν, λοιπόν, τα κόμματα να ερίζουν για το ποιο είναι πιο προοδευτικό. Από τη στιγμή που αδυνατούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, που έχουν κουρελιάσει την αξιοπρέπειά τους και τους σπρώχνουν κάθε μέρα και περισσότερο στα συσσίτια, δεν μπορούν να ιδιοποιούνται τον τίτλο του «προοδευτικού». Δυστυχώς, εμείς σήμερα κάνουμε πολλές θυσίες και εκπτώσεις στην ευτυχία μας για την πρόοδο, αλλά τελικά δεν αναβαθμίζουμε την ευτυχία μας προοδεύοντας.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 17|11|2017 12:09

Να έχεις ψυγείο, αλλά να είναι άδειο. Να έχεις κινητό smartphone, αλλά να μην μπορείς να κάνεις αγγλικά στο φροντιστήριο. Τέτοιες καταστάσεις βιώνουν αρκετές οικογένειες στη Λέσβο, με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Σωματείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «HELP, Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο», Πάνο Τσουκαρέλλη να εκτιμά ότι πέντε στα 10 παιδιά της Λέσβου ανήκουν στην κατηγορία των νεόπτωχων οικογενειών. Μάλιστα το Σωματείο κάνει προσπάθειες, ώστε να γίνει και επίσημη έρευνα καταγραφής της φτώχειας. Το «Ε» παρουσιάζει σήμερα, με αφορμή την αυριανή ημερίδα που αφορά κάθε γονιό και πολίτη, τις αξιόλογες προσπάθειες του σωματείου που έχουν δημιουργήσει ένα σπίτι για 25 παιδιά. Είναι ένας χώρος δικός τους, ώστε από την ώρα που θα σχολάσουν μέχρι το βράδυ που θα επιστρέψουν σπίτι τους για ύπνο, να μπορέσουν μέσα στη ζεστασιά να διαβάσουν, να παίξουν και να κολατσίσουν. Εξάλλου, ακόμα μία αφορμή για να στρέψουμε το βλέμμα μας στα παιδιά για το σωματείο «HELP» είναι και η Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση Παιδιού στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 31% των νοικοκυριών στην Ελλάδα τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα και το 29% δύσκολα. Στα νησιά η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, όμως, φαίνεται ότι αγνοούμε αρκετές παραμέτρους. «Μπορεί τα παιδιά να μη βρίσκονται στο δρόμο και να ζουν σε ένα σπίτι, όμως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. Είναι μια νέα ομάδα ανθρώπων, “νεοπτωχών”. Μπορεί να έχουν ψυγείο, αλλά να μην έχει τρόφιμα. Να τρώνε κάτι για μεσημεριανό, αλλά αυτό να είναι λίγο ψωμί και τυρί. Βλέπουμε τα παιδιά με smartphone και γελιόμαστε ότι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Δεν είναι όμως έτσι. Γιατί μπορεί με κάποιο τρόπο να βρήκαν ένα φτηνό κινητό, όμως δεν μπορούν να πάνε φροντιστήριο ή να ασχοληθούν με ένα χόμπι, όταν οι υπόλοιποι συμμαθητές τους το κάνουν», εξηγεί ο Δρ. Κοινωνιολογίας Π. Τσουκαρέλλης, εκτιμώντας από την εμπειρία του ότι «πέντε στα 10 παιδιά της Λέσβου βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση».

Τα 25 παιδιά που στηρίζει η «HELP» είναι άπορων οικογενειών και αντιμετωπίζουν πολυποίκιλες κοινωνικές δυσκολίες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, όπου συχνά το πρόβλημα της φτώχειας διογκώνεται και με ένα πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα μία μητέρα καρκινοπαθής μεγαλώνει δύο παιδιά, ενώ το ένα από τα δύο σπουδάζει: «Είναι αξιοπρεπής οικογένεια, όπως και όλες και συνεργάσιμες. Αλλά τι να πρωτοπρολάβει αυτή η μητέρα να πληρώσει; Τα χάπια της, τις σπουδές ή το καθημερινό φαγητό που τελικά δεν μπαίνει πάντα και κανονικά στο τραπέζι, όπως το γνωρίζουμε». Επίσης η HELP ασχολείται και με ήπιες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, ενώ μελετά το φαινόμενο της εφηβικής κατάθλιψης που αγγίζει το 13% των εφήβων πανελλαδικά. «Ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά. Αυτό που λένε ότι η οικογένεια ευθύνεται για όλα είναι μύθος, Η οικογένεια προσφέρει δομικά στοιχεία στην προσωπικότητα του παιδιού, αλλά τα ερεθίσματα που έχει είναι πάμπολλα: διαδίκτυο, παρέες, επιρροές» τονίζει ο κ. Τσουκαρέλλης.


O Παναγιώτης Τσουκαρέλλης

 

Από το 2009

Η «Help-Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο» από το 2009 συμβάλλει μέσα από την καθημερινή υποστήριξη παιδιών και εφήβων στη σίτιση, ιματισμό, ψυχοκοινωνική ενίσχυση, νομική συμβουλευτική, μαθησιακή ετοιμότητα και ενδυνάμωση των οικογενειών του τόπου μας, στοχεύοντας πρωτίστως στην ανάπτυξη των υγειών δομικών στοιχείων της προσωπικότητας των παιδιών που βίωσαν ή βιώνουν κρίσεις προσωπικές-ενδοοικογενειακές, φτώχεια και ένδεια, παραμέληση, χρόνια ασθένεια και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της μονογονεϊκότητας. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είχαν πρόβλημα με την ανατροφή των παιδιών τους πριν χτυπήσει η κρίση, κάτι που διέκρινε ο κ. Τσουκαρέλλης, ο οποίος ήταν και εμπνευστής της όλης προσπάθειας.

Μέσα από street work, «δουλειά στο δρόμο» οι εθελοντές της «HELP» ενημέρωσαν άπορες οικογένειες για τη δράση τους, αλλά και για το ενδιαφέρον τους να επιχειρήσουν ενάντια στην παρεκκλίνουσα συμπεριφορά και την πρόληψή της. «Ο χώρος φιλοξενίας για παιδιά ήταν αναγκαίος ακόμα και πριν την κρίση», μας λέει. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραχώρησε το 2010 χώρο στο σωματείο και η δουλειά ξεκινά. Η «Help» διακρίθηκε για το 2012 πανελλαδικά ως ένας από τους πέντε καλύτερους φορείς για την καινοτομία του προγράμματος «Συμπληρωματική φροντίδα- Μερική αναδοχή». Οι εθελοντές επιστήμονες του σωματείου, τα δύο αυτά χρόνια από το 2010 έως το 2012 εκπαιδεύουν εντατικά 12 άτομα, ώστε αυτά στη συνέχεια να έχουν υπό την «ευθύνη» τους ανήλικα παιδιά. Το πρόγραμμα είναι γνωστό και ως Big Brother- Big Sister και συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια.

 

Η οικονομική εικόνα

Το Πανεπιστήμιο, λόγω της συρρίκνωσης του προϋπολογισμού του, δεν μπορούσε να συνεχίζει να παραχωρεί χώρο στο Σωματείο και την ίδια ώρες οι εθελοντές άρχισαν να μειώνονται από το 2015 λόγω του προσφυγικού, όπου έπρεπε να συνδράμουν και μάλιστα σε καθαρά εργασιακό πλαίσιο. Το φιλί της ζωής έδωσε στη «Help», όπως λέει ο κ. Τσουκαρέλλης «το ίδρυμα και Αικατερίνη Σιβολαπένκο, το οποίο έχει αναλάβει τα έξοδα του νέου κτηρίου που νοικιάσαμε, ενώ παράλληλα μπορέσαμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού». Παρόλ’ αυτά έχει εκφράσει αρκετές φορές την ανάγκη, επειδή ακριβώς αυτή υπάρχει από την κοινωνία να επεκτείνει τη δράση του και να προσλάβει περισσότερους ειδικούς και επαγγελματίες.

Ένα κανονικό σπίτι

Αυτή τη στιγμή η «Help» παρέχει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, με την Ψυχολόγο- αναλύτρια Συμπεριφοράς, Τότα Δρούζα να έχει παίξει κομβικό ρόλο ως εθελόντρια σε αυτόν τον τομέα, αλλά και πολύ περισσότερα. Σημαντική είναι και η συνεργασία του σωματείου με το Νοσοκομείο Παίδων, αλλά και τους ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και την υπηρεσία Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. «Συζητούμε τα θέματα που απασχολούν τους εφήβους και μέσα από σοβαρή υποστήριξη παρέχουμε πρόληψη και σημαντικά στοιχεία για τη δόμηση της προσωπικότητας των παιδιών», επισημαίνει ο κ. Τσουκαρέλλης. Η Μαρία Καβαρνού εκπαιδευτικός, Φιλόλογος αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της εθελοντικά στα παιδιά για να τα βοηθά να μελετήσουν τα μαθήματα της ημέρας από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως τη Γ΄ Λυκείου. Επίσης παρέχεται ιματισμός και υπόδυση, ιατρική φροντίδα από εθελοντές ιδιώτες γιατρούς, νομική και συμβουλευτική στήριξη- πάλι εθελοντικά- από τη δικηγόρο Αγγελική Σαντή. «Αισθάνονται τον χώρο δικό τους, φτιάχνουν μόνοι τους κολατσιό, παίζουν και βέβαια βρίσκονται σε ένα σπίτι με θέρμανση για αρκετές ώρες, ώστε να μπορούν να μελετήσουν» εξηγεί ο κ. Τσουκαρέλλης. Για το κολατσιό και άλλες παροχές έχει συνδράμει και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Δήμου Λέσβου.

 

Χρειάζεται βοήθεια

Ωστόσο, το Σωματείο «Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο» χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια και στήριξη για να συνεχίσει και να επεκτείνει τις δράσεις του, ενώ ευχαριστεί κάθε πολίτη που συνέδραμε για ένα παραπάνω πιάτο φαί και κάθε εθελοντή. Συγκινητικό εξάλλου είναι ότι παιδιά που ενηλικιώθηκαν, επέστρεψαν στο «σπίτι» της «ΗELP» αλλά ως εθελοντές! Όμως δεν μπορούν να βοηθηθούν όλα τα παιδιά που έχουν πρόβλημα και «για να συνεχίσει να υπάρχει αυτό που έχουμε φτιάξει χρειαζόμαστε ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας».

«Όπου υπάρξει αγάπη και δοτικότητα, νoιάξιμο και σεβασμός στις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας, τα αποτελέσματα είναι λαμπρά,» καταλήγει ο κ. Τσουκαρέλλης που είδε τα παιδιά της «HELP» να περνάνε στο Πανεπιστήμιο φέτος, τα μικρότερα παιδιά να αλλάζουν συμπεριφορά και να αποκτούν αυτοεκτίμηση, αλλά και να μπορούν να διαχειρίζονται τα καθημερινά τους μικροπροβλήματα. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι γονείς είδαν τα παιδιά τους να αλλάζουν και άρχισαν και εκείνοι να γίνονται καλύτεροι.

Επικοινωνήστε με τη HELP: 22510-40323, 6932328038, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

 

Αύριο ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο

 

Η «Help-Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο» στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης αναφορικά με την εκδήλωση παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς σε παιδιά και νέους, την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας ή την χρήση ουσιών και δεδομένου ότι η παραβατικότητα ιδιαίτερα των ανηλίκων, συνιστά ζήτημα κοινωνικής παθογένειας, αναδεικνύει τις δυνατότητες άμβλυνσης του φαινομένου, μέσα από τη διοργάνωση στοχευμένης ημερίδας με τίτλο: «Αιτίες και συνέπειες εμπλοκής ανηλίκων στην παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Βιωματικές αφηγήσεις πρώην κρατουμένων. Η εμπειρία της επανένταξης».

Η ημερίδα θα γίνει αύριο, Σάββατο στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Βασική ομιλήτρια είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ενώ ο Ιωάννης Κωττάτης θα αφηγηθεί μια δική του εμπειρία από τις φυλακές ανηλίκων που αξίζει να ακούσουν έφηβοι και γονείς, καθώς και την πορεία προς την επανένταξή του. Επόμενος ομιλητής ο κοινωνικός λειτουργός στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας, Λεωνίδας Κωτούλας, και Εισηγητής και συντονιστής θα είναι ο δρ. Κοινωνιολογίας, κοινωνικός λειτουργός, Πάνος Τσουκαρέλλης. Επρόκειτο να παραβρίσκεται και ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, αλλά λόγω προσωπικού κωλύματος θα απουσιάζει, με την επιτροπή διοργάνωσης να κάνει προσπάθειες, ώστε να αντικατασταθεί με άλλο επιστήμονα του ίδιου αντικειμένου. 

Κατηγορία Κοινωνία
- 17|11|2017 11:54

Σήμερα στο Ράδιο Αίολος 92,8 fm, www.aeolosradio.gr στις 2 το μεσημέρι θα μεταδοθεί το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο, της Ανθής Παζιάνου. Πώς φτάσαμε ως εκεί; Ένα αφιέρωμα με τέσσερα μέρη παρέα με τα τραγούδια, τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Με το μοντάζ του Νίκου Μυλωνά και τη δημοσιογραφική έρευνα της Ανθής Παζιάνου. Το αρχειακό υλικό είναι του Αντρέα Μπάλλα και οι σημειώσεις του Ιστορικού- συγγραφέα Γιώργου Αλεξάτου.

Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο του Ράδιο Αίολος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 17|11|2017 11:33

Έκαναν υπέρβαση και μπράβο τους

Η αλήθεια είναι πως δημοτική αρχή και Συντονιστικό Φορέων, έκαναν χτες μία μεγάλη υπέρβαση, προκειμένου να καθίσουν επί της ουσίας ξανά μαζί σε ένα τραπέζι και να συναποφασίσουν πλέον για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για μία καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξέλιξη στο προσφυγικό. Είναι γνωστό εξάλλου πως η τελευταία τους απόπειρα πέρυσι το Σεπτέμβρη και όταν υπήρχε τότε η απειλή της «Λεμονού» από τον Γιάννη Μουζάλα, πως οι δύο πλευρές ήρθαν κοντά, αλλά πολύ σύντομα επικράτησε περισσότερο η μεταξύ τους… απόσταση. Με χαρακτηριστικές ανακοινώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που κατέγραφαν πια όχι απλά απόσταση, αλλά και «πολεμική», ειδικά από κάποιους εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων. Η τελευταία πρωτοβουλία όμως του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για δυναμικές στο εξής κινητοποιήσεις, έτυχε της ανταπόκρισης των φορέων. Οι οποίοι προς τιμήν τους, δεν μπήκαν στη διαδικασία να σταθούν στο… παρελθόν που τους χώριζε και να αναζητήσουν -εν μέσω κρίσης- ενδεχόμενες ευθύνες, αλλά προέταξαν το καλό της κοινωνίας και ένωσαν πρόθυμα της φωνή τους στο κάλεσμα του δήμου.

Μ.ΟΡΦ

 

Μια φωτογραφία με αναπάντητα ερωτήματα…

«Η Χίος υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση με θέμα «Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη». Μ’ αυτόν τον τίτλο ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης ανέβασε τη φωτογραφία αυτή στο tweet του. Ποιους βλέπουμε στη φώτο; Στην πρώτη σειρά φυσικά ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δίπλα του ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και πιο πέρα η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Και στη δεύτερη σειρά ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός! Η παρουσία του οποίου βέβαια δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη δεδομένου ότι του έγινε σχετική πρόσκληση. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν συναντήθηκε και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ούτε βέβαια τι είπαν. Σίγουρα όμως με την παρουσία αυτή θα αναζωπυρωθούν και πάλι οι φημολογίες περί στήριξης του από την Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, στη πιο πίσω σειρά δεξιά διακρίνεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στρατής Καραγεωργίου, ο οποίος και έδωσε το «παρών» εκ μέρους της κομματικής οργάνωσης της Λέσβου.

Σ.Σ.

 

Αθώος ο Β. Μακρυπούλιας

Αθώο κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τον Βασίλη Μακρυπούλια, πρώην διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του εισαγγελέα και απήλλαξε τον κατηγορούμενο, κρίνοντας την κατηγορία τόσο κατά νόμο αβάσιμη, όσο και επί της ουσίας. Δηλαδή, ότι ο κατηγορούμενος έπραξε επί μια πενταετία ό,τι έπρεπε για την ασφάλεια των μαθητριών του σχολείου που διηύθυνε, αναφορικά με τις καταγγελίες που του είχαν κάνει γονείς ότι ο μισθωτής του  κυλικείου του σχολείου τις παρενοχλούσε σεξουαλικά.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι έλαμψε δια της απουσίας του ο βασικότερος μάρτυρας, Βασίλης Κοντάρας, πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη θητεία του οποίου έγιναν οι καταγγελίες (προ 5 ετών). Παρίσταντο, αλλά δεν κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας και οι γονείς των εν λόγω μαθητριών.

Αν.Παζ.

 

Πιστός στη συμφωνία χωρίς παρέκκλιση...

Καμιά αναφορά στο αίτημα όλων των τοπικών φορέων των νησιών και των τοπικών κοινωνιών για αποσυμφόρηση  των νησιών από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν σε άθλιες συνθήκες, αφού οι υπάρχουσες δομές δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν και να φιλοξενήσουν αυτόν τον υπερπληθυσμό, δεν έκανε ο αρχηγός της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στο περιφερειακό προσυνέδριο  για το μεταναστευτικό. Υπερασπίστηκε την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας , θεωρώντας ότι δεν πρέπει να παραβιαστεί η συμφωνία αυτή , διατυπώνοντας προτάσεις που υπό την παρούσα κατάσταση που βιώνουν τα νησιά και κυρίως η Λέσβος μόνο ως ευχολόγια μπορούν να ακουστούν, δίνοντας και το άλλοθι στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο να μην κάνει απολύτως τίποτα στο όνομα της μη παραβίασης της συμφωνίας. Η υπόθεση για τη δημιουργία προαναχωρητικών κέντρων που υποτίθεται  ότι αποτελούν μια λύση για παραβατικούς και απορριφθέντες ασύλου λέγεται με μεγάλη ευκολία και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά για να λειτουργήσει απαιτείται να υπάρχουν επιστροφές στην Τουρκία και εξέταση σε εύλογο χρόνο και των αιτήσεων ασύλου κάτι που δεν προκύπτει με βάση την  πραγματικότητα που βιώνουμε τόσους μήνες, γι αυτό και στερείται αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της κατάστασης.

Δεν είπε τίποτα για αποσυμφόρηση

Και ο Κυριάκος δεν …απάντησε πως δεν θα εγκλωβιστούν τα νησιά από τον υπερπληθυσμό που καταφθάνει σ΄αυτά και πως σε τελική ανάλυση θα ανακουφιστούν από τη συνεχιζόμενη αυτή εικόνα που τα καθηλώνει  να παραμένουν νησιά -φυλακές για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες . Αλήθεια ποιο θα είναι το μήνυμα του Κ.Μητσοτάκη στην κινητοποίηση της Λέσβου για το μεταναστευτικό, να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν για να μη θίξουμε τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας; Πολύ φοβόμαστε ότι οι προτάσεις της ΝΔ για το φλέγον αυτό θέμα για τα νησιά μας πολύ βολεύουν τον κ. Μουζάλα που δεν κάνει τίποτα πέρα από τις συνήθεις διαπιστώσεις και την παραδοχή ότι τα πράγματα στα νησιά είναι δύσκολα! Δυστυχώς δεν γίνεται να πατά κανείς σε δυο βάρκες και με τους Ευρωπαίους και με τους νησιώτες που ασφυκτιούν, γιατί αν η κατάσταση γίνει εκρηκτική που θα γίνει αν οι ροές συνεχιστούν και ο καιρός αγριέψει,τότε θα είναι πολύ αργά για …δάκρυα! Και μάλιστα κροκοδείλια!

Μα.Μ.

 

Δηλαδή πως θα κυβερνήσει η ΝΔ;

Έχει έρθει η στιγμή που το «ο κακός ΣΥΡΙΖΑ» κάπως, κάπου πρέπει να τελειώνει σιγά σιγά. Η κριτική που μπορεί να κάνεις κάποιος στην κυβέρνηση, έχει πράγματι… απέραντο πεδίο, αλλά από ένα σημείο και μετά, ειδικά όταν μιλάμε για προβλήματα που δεν λύονται, αλλά παραμένουν έντονα, νόημα έχουν πια μόνο οι προτάσεις. Προτάσεις που μέχρι στιγμής ειδικά η ΝΔ που το οφείλει περισσότερο από όλους, δεν έχει κατορθώσει να τις αποτυπώσει για να δώσει ας πούμε και μία «πυξίδα» στους πολίτες. Ειδικά των νησιών που βρίσκονται στα... χαμένα. Το λοιπόν, το προσυνέδριο της ΝΔ χθες στη γειτονική Χίο, εκτός από το να συγκεντρώσει τις γνωστές αγωνίες φορέων και αυτοδιοίκησης, δεν καταλάβαμε στα αλήθεια τι προσέφερε. Η «αποσυμφόρηση» επί παραδείγματι έμεινε ως μία… αφηρημένη έννοια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν τόλμησε μάλιστα να την πιάσει ούτε σε «μέσες άκρες». Αφού το βασικό μέτρο για την επίτευξη αποσυμφόρησης των νησιών, μέσω της μετακίνησης προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα (σ.σ. το οποίο έχει πάντως αναπτύξει εκτενώς ο Χαράλαμπος Αθανασίου στα μέρη μας), δεν το ανέφερε καν! Όπως και πέρυσι τέτοια εποχή, όταν επισκέφτηκε τη Λέσβο, δεν πήρε απολύτως καμία δέσμευση για τον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ! Για το ότι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπαίνει στη διαδικασία να δεσμευτεί ουσιαστικά για τίποτα, ευθύνη έχουν και οι τοπικοί φορείς των νησιών. Οι οποίοι είναι και οι πρώτοι (ειδικά στη Λέσβο, που οι περισσότεροι εκ του Συντονιστικού Φορέων, ιδεολογικά είναι κοντά στη ΝΔ) που οφείλουν να απαιτήσουν από τον εν δυνάμει πρωθυπουργό καθαρές κουβέντες από τώρα και δεσμεύσεις.

Μ.ΟΡΦ

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top