FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|11|2017 18:48

Η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» ανακοινώνει την 2η και τελική παράταση της ημερομηνίας λήξης της προκήρυξης που έχει ανακοινώσει για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Σκοπός του παρόντος διαγωνισμού είναι να αναδειχτεί πιθανό απόθεμα θεατρικής γραφής που υπάρχει στη Λέσβο και η συγκεκριμένη ενέργεια να λειτουργήσει ως παράδειγμα για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι Λέσβιοι στην καταγωγή ασχέτως του τόπου της σημερινής διαμονής τους ή να διαμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα στη Λέσβο και να έχουν πολιτογραφηθεί άτυπα ως Λέσβιοι (αποδεικτικά στοιχεία για τα παραπάνω θα θεωρηθούν αντίγραφο ταυτότητας ή άλλο δικαιολογητικό που να δείχνει τον τόπο καταγωγής ή την για αρκετό διάστημα διαμονή στο νησί της Λέσβου). Το κείμενο που θα κατατεθεί θα πρέπει να έχει θεατρική δομή και φόρμα ανεξαρτήτως της μορφής του θεατρικού λόγου που θα αναφέρεται (μονόπρακτο, κωμωδία, δράμα, μονόλογος κ.λπ.) και να μην αναφέρεται σε ντοπιολαλιά (η «ΘΕΣΙΣ» θα προκηρύξει άλλο διαγωνισμό για ντοπιολαλιά). Τα κείμενα που θα υποβληθούν δεν θα επιστραφούν στους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχει περιορισμός στην έκταση του κειμένου που θα κατατεθεί, αρκεί το κείμενο που θα υποβληθεί να είναι δακτυλογραφημένο σε σελίδες Α4 και να υποβληθεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή όπως προσδιορίζεται στη συνέχεια. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο και επομένως ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να επιλέξει όποιο θέμα επιθυμεί. Το κείμενο που θα υποβληθεί θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει παρουσιαστεί με κανένα τρόπο σε δημόσια παρουσίαση.

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό πρέπει να υποβάλουν το κείμενο τους σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή υποχρεωτικά. Η υποβολή του κειμένου τους θα πρέπει να προσδιορίζει τον τίτλο του θεατρικού έργου και να συνοδεύεται από τα λοιπά παραστατικά (αποδεικτικό καταγωγής, βιογραφικό για όποιον επιθυμεί κ.λπ.).

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων των διαγωνιζόμενων ορίζεται μέχρι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017. Οι προτάσεις όσων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα υποβάλλονται ταχυδρομικά στη γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΘΕΣΙΣ» Αγγελική Γεωργαντά, στη διεύθυνση Καβέτσου 32, Μυτιλήνη, 81100 και επίσης ηλεκτρονικά με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η «ΘΕΣΙΣ» θα κοινοποιήσει μετά το τέλος του διαγωνισμού σε όλες τις ομάδες μέλη της τα κείμενα που υποβλήθηκαν για την εκδήλωση πιθανού ενδιαφέροντος ανεβάσματος παραστάσεων από τα υποβληθέντα έργα εφόσον τα κείμενα τους ενδιαφέρουν. Σε περίπτωση που από το διαγωνισμό προκύψουν κείμενα που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον, η «ΘΕΣΙΣ» μπορεί να προχωρήσει στην έκδοσή τους ή στην παραγωγή σχετικής παράστασης με την ευθύνη της χωρίς να δεσμεύεται για το θέμα αυτό και εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες οικονομικές διευκολύνσεις.

Τυχόν κείμενα που θα επιλεγούν από τη «ΘΕΣΙΣ» ή τις ομάδες-μέλη της για δημόσια παρουσίαση (παράσταση, θεατρικό αναλόγιο κ.λπ.) θεωρούνται ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων από τους συγγραφείς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Η «ΘΕΣΙΣ» προτίθεται να εξασφαλίσει χρηματικά έπαθλα (βραβεία) για τους 3 πρώτους που θα αναδείξει η καλλιτεχνική επιτροπή του διαγωνισμού, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του διαγωνισμού από τη «ΘΕΣΙΣ».

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στον πρόεδρο του ΔΣ της ΘΕΣΙΣ Στρατή Βλαστάρη, τηλέφωνο 6976-601192. 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|11|2017 18:46

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε όλη την Ελλάδα με ένα ξεχωριστό Live στο κλασικό στέκι «Πανελλήνιον» στη Μυτιλήνη!

Τραγουδοποιός, συνθέτης, μουσικός πολλών οργάνων, εκπληκτικός τραγουδιστής και εξαιρετικός perfomer, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο «(Πανελλήνιον» ένα πρόγραμμα βασισμένο στους προσωπικούς του δίσκους: «Γαμώ την Καταδίκη μου» και «Ένας Τρελλός», γεμάτο χιούμορ και πρωτοτυπία το οποίο όμως χαρακτηρίζεται από ποικίλες μουσικές επιρροές και πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει πασίγνωστες διασκευές που δίνουν παλμό και κέφι στο κοινό.

Πλάι στον Αλκιβιάδη σταθερά, παίζουν, τραγουδούν, αυτοσχεδιάζουν, διασκευάζουν και διασκεδάζουν οι μοναδικοί Sleeping Band!

Ξεκίνησε να σπουδάζει μουσική από πολύ μικρός αρχίζοντας βιολί στα πέντε μου και συνεχίζοντας με τρομπόνι, κιθάρα, πιάνο, μαντολίνο και ό,τι άλλο έπεφτε στα χέρια μου. Σιγά σιγά άρχισε να γράφω και τα δικά του τραγούδια και να εμφανίζεται σε μικρές και αργότερα σε μεγαλύτερες σκηνές πλάι σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. Εκτός από δύο προσωπικούς δίσκους, το «Γαμώ την καταδίκη μου» και το «Ένας Τρελλός», έχει μελοποιήσει τα ποιήματα των παιδικών βιβλίων της Ράνιας Μπουμπουρή, «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα», «Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι» και «Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα» στα ομότιτλα ένθετα CD. Κάπου στην πορεία προέκυψε το «Άνθρωπος Ορχήστρα» προφανώς επειδή παίζει πολλά όργανα το οποίο του θυμίζει λίγο ρετρό νούμερο τσίρκου. Κάτι σαν «ο Μπάμπης ο Σουγιάς» ή «Το Παιδί Λάστιχο», όπως λέει χαριτολογώντας.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|11|2017 18:44

Το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «TERIADE» σε σκηνοθεσία του Σίμου Κορεξενίδη που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Λέσβιου τεχνοκρίτη (Cahiers d’Art, L’intransigeant, La Bete Noir, Minotaure) κι εκδότης βιβλίων τέχνης (VERVE, Grand Livres) Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade που μεσουράνησε στην καλλιτεχνική ζωή της Γαλλίας απ’ τη δεκαετία του ’20 μέχρι τη δεκαετία του ’60.

Φέτος συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από τη γέννησή του. Συντοπίτης του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που τον γνώρισε λίγα χρόνια πριν πεθάνει, βοήθησε στην ανάδειξή του παρέχοντας του τα μέσα (στέγη, καμβάδες, χρώματα, χρήματα) ώστε να μπορεί να δημιουργεί χωρίς το βιοποριστικό άγχος. Ό,τι πίνακας του Θεόφιλου σώζεται οφείλεται στον Τεριάντ.

Συνεργαζόμενος στα περιοδικά τέχνης όπου έγραφε κριτικές, κι αργότερα σε ότι εξέδιδε, κι εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την Παρισινή έκρηξη δημιουργικότητας του Μεσοπολέμου , έγινε φίλος των μεγαλύτερων ονομάτων της Τέχνης: Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέττι, Λεζέ, Χουάν Γκρι, Λε Κορμπιζιέ, Ρουό, Μπρακ, Ελυάρ, Μιγιό, Λωράνς, Καρτιέ Μπρεσόν, Μπονάρ, Βιλλόν, Μπρασάι… και των Ελλήνων: Ελύτη, Τσαρούχη, Ν.Χ.Γκίκα, Βενέζη, Κανέλλη...

Μια βαθύτερη επιθυμία του να δεθεί αιώνια με την πατρώα γη τον ώθησε να ιδρύσει, στο κτήμα του δίπλα στο σπίτι του στη Βαριά, και να δωρίσει δύο Μουσεία : το Μουσείο Θεοφίλου (όπου εκτίθενται οι πίνακες της συλλογής του) και το Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ (όπου εκτίθεται το σύνολο του εκτυπωμένου έργου του) .Σημειωτέον ότι είναι το πρώτο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ελλάδα!

Για την προσφορά του στην Τέχνη τιμήθηκε από την Γαλλική Ακαδημία με τον τίτλο του «Ιππότη των Τεχνών» και δυστυχώς παραμένει μη αναγνωρισμένος ως όφειλε στην Ελλάδα. 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 16|11|2017 17:50

Θέλω πολύ να διαβάσω το τελευταίο βιβλίο του Ηλία Παπαγεωργίου. Ελπίζω ότι μέσα στον κυκεώνα αυτόν των υποχρεώσεων, θα ξεκλέψω χρόνο τα Χριστούγεννα. Χρόνια τώρα ο Ηλίας διδάσκει τους μαθητές του πώς να γράφουν χρονογραφήματα. Όσο περισσότερο εξασκείς μια τέχνη, τόσο καλύτερα τη μαθαίνεις και στους άλλους. Ο Ηλίας Παπαγεωργίου, παλιός φιλόλογος, είναι καλός δάσκαλος. Είχα την τύχη να είναι ο πρώτος μου Σχολικός Σύμβουλος, όταν δίδασκα, πρωτοδιόριστη φιλόλογος τότε στο Λύκειο της Μύρινας.

Ο Ηλίας είναι άνθρωπος που αγαπώ βαθιά. Που εμπιστεύομαι. Αφοπλιστικά ειλικρινής, είναι δάσκαλος που μοιράζει αγάπη. Έδωσε πολλή εκείνη την όμορφη όσο και δύσκολη χρονιά στην παρέα των νεοδιόριστων καθηγητών, που είχε την τύχη να έχει για μέντορά της έναν άνθρωπο που αγαπούσε την εκπαίδευση, που την ήξερε σε βάθος, την υπηρετούσε σωστά κι αυτό μετέδωσε και σε μας.

Το αστείο και το περίεργο μαζί ήταν ότι η φήμη του ήταν αυτή του σκληρού και αυστηρού κυρίου συμβούλου, που προωθούσε με πείσμα την αξιολόγηση! Οι φήμες υπάρχουν για να καταρρίπτονται. Η παιδαγωγική ορολογία αντιγράφει μάλλον τον εκπαιδευτικό βίο, αυτόν τον Κριτικό Φίλο, στον οποίο επενδύει το Υπουργείο σήμερα, αυτόν συναντήσαμε τότε στη Λήμνο. Φορτωμένο με πολλές παρουσιάσεις, με προβολές, με DVD για να ενσωματωθούν στη σχολική τάξη, με εισηγήσεις. Όταν θέλαμε να κάνουμε πλάκα, λέγαμε ότι τον Σύμβουλο δεν τον βλέπουμε, γιατί μονίμως η αίθουσα που κάνει εισηγήσεις είναι σκοτεινή, για τις προβολές. Ίσως κάπου στην Πέτρα έχω τρυπωμένες μερικές δισκέτες από εκείνες τις παρουσιάσεις για την Περίληψη, για την αξιολόγηση, για τη λογοτεχνία. Πλέον ασύμβατες με το σύγχρονο λογισμικό, πρωτοπόρες όμως για την εποχή τους. «Να διαβάζετε το κείμενο στους μαθητές, με τη συνοδεία κλασικής μουσικής» συμβούλευε για τη λογοτεχνία. Μας μυούσε στα πρόσφατα τότε κριτήρια αξιολόγησης του ΚΕΕ. Μεγάλωσα, όλα σιγά-σιγά καθάρισαν στο κεφάλι μου, μεγάλωσα όμως, και το τίμημα ήταν βαρύ! Όταν θυμάμαι πόσο νωρίς κάποιοι με βοήθησαν να ανεβάσω ταχύτητα στη μηχανή συγκινούμαι. Γιατί το κέρδος δεν ήρθε σε μένα προσωπικά, όχι μόνον τουλάχιστον. Ήρθε στους μαθητές μου, αν ήρθε, κι αν όχι η ευθύνη είναι μόνο δική μου.

Ο Ηλίας ήταν φίλος και συμπαραστάτης όλων μας στα πρώτα μας βήματα. Επαναλάμβανε το κλασικό απόφθεγμα ότι πίστευε σε μας. Στο στάδιο που η αυτοπεποίθηση χτίζεται, ήταν σημαντικό να το ακούς αυτό. Τότε ακόμη δεν πιστεύαμε εμείς στις δυνατότητές μας. Δεν τις γνωρίζαμε. Παλεύαμε να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης, έχοντας απέναντί μας ένα κατεστημένο, το οποίο είδε από την αρχή με μισό μάτι τους τριαντάρηδες που διορίστηκαν με εξετάσεις, που είχαν τυπικά προσόντα και όρεξη. Τους χτύπησε με όπλο την εμπειρία που αυτοί δεν είχαν. Ο Ηλίας ως παιδαγωγικά υπεύθυνος μάς προστάτεψε τότε όλους μας. Ήταν εκεί. Βράχος και σπαθί ξεγυμνωμένο! Οπαδός του δόγματος «όταν η παιδεία νοσεί, η χώρα πεθαίνει». Χωρίς ακόμη να το έχει διατυπώσει στα γραφτά του. Ήταν η εποχή που είχα ανάγκη από σχολικό σύμβουλο. Ήμουν τυχερή, γιατί, από καλή συγκυρία, η πολιτεία μού πρόσφερε τον καλύτερο.

Ας είναι καλά τα κοινωνικά δίκτυα, διατηρούμε επαφή. Μαθαίνω ότι η σύνταξη ανέδειξε τη γονιμότητα της συγγραφικής του πένας. Τέλειωσε το διδακτορικό του κι άρχισε να γράφει σε έναν αγώνα με τον χρόνο και τον εαυτό του, παράγοντας σχεδόν ένα βιβλίο κάθε ένα-δύο χρόνια. Και συνέχισε παράλληλα να ζει, να γοητεύεται, να θαυμάζει, να επιδοκιμάζει. Ο Ηλίας, ως ανώτερος άνθρωπος, δεν είχε χρόνο να κατακρίνει. Απλώς εξοβέλιζε από το προσωπικό του σύμπαν ό,τι δεν τον ενέπνεε. Ζήλεψα πολύ που δεν ήμουν στην παρουσίαση του βιβλίου του. Να ακούσω πάλι τον παλιό μου σύμβουλο να μιλά για το σχολείο. Να γυρίσω πίσω στο χρόνο. Να δω με φρέσκο μάτι τον καθημερινό μου αγώνα. Ηλία, περιμένω το επόμενο!

 

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

Φιλόλογος

 

Κατηγορία Πολιτική
- 16|11|2017 17:04

Η τολμηρή και φιλόδοξη πρωτοβουλία για την ενότητα και την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης δικαιώθηκε την Κυριακή με την εντυπωσιακή και συγκινητική συμμετοχή των πολιτών.

Στο πρόσωπο καθεμιάς και καθενός από τους 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες, βλέπω ένα συνιδρυτή του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Οι προοδευτικοί πολίτες έστειλαν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην επιμονή στην συντήρηση και τη λιτότητα. Μήνυμα που προκάλεσε αμηχανία και  ανησυχία ως πρώτη οργανωμένη αντίδραση της κοινωνίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Και αυτή την Κυριακή είναι κρίσιμο ζήτημα η μεγάλη συμμετοχή. 

Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερη  η δυναμική για τον πολιτικό μας χώρο.

Συναισθάνομαι την ευθύνη της εντολής ενότητας και αλλαγής που εξέφρασαν με την συμμετοχή και την επιλογή τους.

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου είναι για μένα ισχυρό κίνητρο αλλά και δέσμευση να ξαναδώσουμε στη χώρα ανάσα και στους πολίτες, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, πραγματική ελπίδα.

Ζητώ καθαρή εντολή από τους πολίτες.

ΜΑΖΙ Τολμήσαμε,  ΜΑΖΙ Πετύχαμε, ΜΑΖΙ Νικάμε!

Με πίστη στο νέο που δημιουργούμε.

Για μεγάλη παράταξη νίκης τώρα!

Για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Όλοι μαζί μπορούμε !

 

 

 

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 16|11|2017 16:55

Μετά από τις εύλογες ανησυχίες των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων από το σεισμό της 12ης Ιούνη, για την δρομολόγηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να τύχουν  της προβλεπόμενης αποζημίωσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Νικολάρα απέστειλε στις 6/11/17 στην Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου επιστολή με την οποία ζήτησε σχετική ενημέρωση.

 

Η επιστολή

Στην επιστολή υπογράμμισε ότι η αρμόδια περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, υποβάλλει τα προβλεπόμενα στοιχεία στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, εντός τριμήνου από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής απόφασης οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής. Για να τονίσει στη συνέχεια ότι στις 25/7/2017 δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ της οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής από τον καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Ιουνίου. «Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αιτήσεις για αποζημίωση των επαγγελματιών στις πληγείσες περιοχές , όπως καθορίστηκαν με την ΚΥΑ οριοθέτησης, έπρεπε εντός τριμήνου, δηλαδή μέχρι τις 25/10/2017 , να έχουν διαβιβασθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών».

Επειδή υπάρχουν εύλογες ανησυχίες απ την πλευρά των επαγγελματιών, παρακαλώ να με ενημερώσετε για το στάδιο που βρίσκεται αυτή η υπόθεση».

Η κ. Νικολάρα που επανήλθε χθες στο όλο θέμα, υποστήριξε στη νέα της παρέμβαση πως η (παραπάνω) επιστολή της δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα, εκφράζοντας την ανησυχία της για την τύχη των σχετικών αιτημάτων που έχουν υποβάλλει οι πληγείσες επιχειρήσεις.

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 16|11|2017 15:54

Στη διεθνή έκθεση τουρισμού «World Travel Market 2017», που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και αποτελεί το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός για την ταξιδιωτική βιομηχανία, συμμετείχε και φέτος η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τα νησιά μας παρουσιάστηκαν σε stand εντός του περιπτέρου του ΕΟΤ.

H Ελλάδα και ο ΕΟΤ βραβεύτηκαν από τους διοργανωτές της έκθεσης για το καλύτερο περίπτερο, που ξεχώρισε για τη μεγάλη επισκεψιμότητα και τις επαγγελματικές επαφές. Η βράβευση αυτή αποτυπώνει το υψηλό ενδιαφέρον που υπήρχε στην έκθεση για την Ελλάδα, από παράγοντες των ξένων τουριστικών αγορών, οι οποίοι επισκέφθηκαν το περίπτερο και πραγματοποίησαν επαφές και συναντήσεις.

Μέσα σε αυτό το πολύ θετικό κλίμα, τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προβλήθηκαν ως αυθεντικός ελληνικός προορισμός, που παρέχει τη δυνατότητα για δραστηριότητες στη φύση, γνήσιες πολιτισμικές εμπειρίες και πλούσιες τοπικές γεύσεις. Στο stand της Περιφέρειας φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων Σάμου, και Χίου, καθώς και πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, οι οποίοι δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις επαφές και τις συμφωνίες που πραγματοποίησαν για την τουριστική σεζόν του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά επισκέφθηκε το stand της Περιφέρειας, που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Παρασκευά και την Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Χίου κ. Μαρία Κόβα, και γεύθηκε τοπικά κρασιά και λικέρ μαστίχας. 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|11|2017 15:42

Διαμαρτυρία ντόπιων και προσφύγων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης έξω από το Κέντρο της Μόριας, ενώ το πρωί είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου με τη συμπαράσταση όλων των σωμάτων των ένστολων.

Με αίτημα τον απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο, οι πρόσφυγες φώναζαν συνθήματα για την ελευθερία, ενώ κατηγορούσαν την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συνθήκες στο Κέντρο της Μόριας. Παράλληλα ζητούσαν την απελευθέρωση του Hesam Shaeri Hesari, «που έχει συλληφθεί προ ημερών από την αστυνομία κατά τη διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς. Ο Ιρανός πρόσφυγας βρίσκεται κρατούμενος στη φυλακή που βρίσκεται εντός της Μόριας και πρόκειται να απελαθεί. Ο Hesam είναι πρόσφυγας λόγω θρησκευτικής δίωξης και, εάν απελαθεί στο Ιράν, η ζωή του θα είναι σε σοβαρό κίνδυνο», εξήγησαν χαρακτηριστικά στο «Ε». Στο μεταξύ 28 μέρες διαμαρτυρίας συμπλήρωσαν χτες οι οικογένειες Αφγανών και Ιρανών στην πλατεία Σαπφούς, ενώ κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας των προσφύγων που βρίσκονται πάνω από τρεις βδομάδες στην πλατεία Σαπφούς συνεχίζεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι τοπικοί άρχοντες όχι μόνο αγνοούν τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, αλλά παίζουν και με τη ζωή τους. Η υγεία των απεργών πείνας όσο περνούν οι μέρες χειροτερεύει κι εμφανίζουν ήδη σοβαρά συμπτώματα εξάντλησης. Επιπλέον, οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες δέχονται σχεδόν καθημερινά διαφόρων ειδών επιθέσεις μπροστά στα μάτια των στελεχών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου».

 

 

 

Κατηγορία Βήμα Διαλόγου
- 16|11|2017 14:48

Στην ιστοσελίδα «Κάτω από τον Πλάτανο», που ασχολείται με τις ειδήσεις και τα προβλήματα που αφορούν τη Βρίσα, και έχοντας την τύχη και την ατυχία να είμαστε κάτοικοι αυτού του όμορφου παραδοσιακού χωριού που κατέρρευσε σχεδόν στο σύνολό του από τον εγκέλαδο, θέσαμε στον κ. Τεντόμα ως έχοντα ρόλο συντονιστή κάποιους προβληματισμούς μας, που είναι προβληματισμοί όλων των σεισμόπληκτων της περιοχής αλλά και αιτήματα.

Ο κ. Τεντόμας, όπως πάντα άλλωστε, μας έδωσε απαντήσεις και πρότεινε κάποιες λύσεις, οι οποίες όμως δεν με ικανοποίησαν εμένα προσωπικά, αφού τα προβλήματα παραμένουν.

 

Πρώτον

Η αρχική πρόβλεψη ήταν οι κατεδαφίσεις των σπιτιών να γίνουν από την πολιτεία. Μετά αποφασίστηκε να κάνουμε οι πολίτες την κατεδάφιση, για καλύτερη διαχείριση των διατηρητέων στοιχείων και δομικών υλικών, με χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά η φύλαξη αυτών και η αποκομιδή των υπόλοιπων μπάζων να γίνει από τον δήμο. Τώρα ειπώθηκε στην ενημέρωση που έγινε στην Αθήνα ότι εμείς, οι ιδιοκτήτες, μόνοι και με έξοδά μας θα αναλάβουμε την απομάκρυνση και μεταφορά των μπάζων από τις ιδιοκτησίες μας, γιατί δεν έχει οριστεί ακόμη από τον δήμο ο ανάδοχος.

Όταν ετέθη σαν σκέψη μήπως μπορούν να καθυστερήσουν λίγο οι εργασίες μέχρι να οριστεί είπε ότι «σύμφωνα με το νόμο, οι κατεδαφίσεις πρέπει να γίνονται άμεσα και δεν μπορούν να καθυστερήσουν για κανένα λόγο, αλλά βλέπουμε ώσπου να έρθουν τα χαρτιά των κατεδαφίσεων και κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων». Πιθανολογώ λοιπόν ότι εννοούσε ότι θα αργήσουν αυτές οι διαδικασίες και ίσως έχει οριστεί μέχρι τότε ο ανάδοχος.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι, που διαβιούν σε χώρους ακατάλληλους, κάτω από άσχημες συνθήκες, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξαναβρεθούν στο δικό τους σπίτι. Επομένως, εμείς ζητάμε από τον δήμο να οριστεί άμεσα ανάδοχος.

 

Δεύτερον

Η πολιτεία ενέκρινε το ποσό των 1.200€ ανά τετρ. μέτρο. Απ’ αυτά θα πάρουμε ως επιδότηση το 80% και το υπόλοιπο 20% ως άτοκο δάνειο από τράπεζα. Οι τράπεζες δεν δίνουν όμως δάνεια σε ηλικιωμένους και χωρίς εγγυήσεις. Αλλά και οι περισσότεροι κάτοικοι δεν θέλουν δάνειο, γιατί δεν θα μπορούν να το εξυπηρετήσουν. Μένει λοιπόν το 80% του αρχικού ποσού, από το οποίο αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, ενόψει και της αυξήσεώς του από το 17% στο 24%, γίνεται λιγότερο. Φοβάμαι ότι τα εναπομείναντα χρήματα είναι πολύ δύσκολο να επαρκέσουν. Εκτός αν αρχίσουν τα μαγειρέματα και οι υπό τιμολογήσεις, όσο και όπου είναι δυνατόν.

Η απάντηση του κ. Τεντόμα σε αυτές τις παρατηρήσεις ήταν ότι η πολιτεία έδωσε σε εμάς, σε αντιδιαστολή με την Κεφαλονιά, περισσότερα χρήματα και για όλα τα κτίσματα κάθε ιδιοκτήτη ανεξαρτήτως αριθμού. Και σε τελική ανάλυση αυτά μπορεί να δώσει και ας όψονται αυτοί που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

Σωστές οι επισημάνσεις, μόνο που δεν έλαβε υπόψη ο κ. Τεντόμας το καθαρό κατά κεφαλήν εισόδημα των Βρισαγωτών σε αντιδιαστολή με αυτό των κατοίκων της Κεφαλονιάς. Επομένως τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Έτσι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο χωριό είναι ότι πολλά σπίτια δεν θα ξαναχτιστούν, όχι γιατί δεν θέλουν οι ιδιοκτήτες, αλλά γιατί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος. Για τον λόγο αυτό ζητάμε από το κράτος ρύθμιση όσον αφορά τον ΦΠΑ.

 

Τρίτον

Από ερώτηση ακροατή στην Αθήνα αν από πλευράς πολιτείας υπάρχει σχεδιασμός για υποδομές γενικά, πλατείες, παιδική χαρά κ.λπ. είπε: «Δεχόμαστε προτάσεις».

Στην ιστοσελίδα όμως «Κάτω από τον πλάτανο», στο ίδιο ερώτημα μίλησε για τα χρήματα του ταμείου αλληλεγγύης της ΣΕΕΣ, τα οποία δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, αλλά και όταν εγκριθούν, θα χρησιμοποιηθούν για αποκαταστάσεις παλαιών υποδομών, και όχι σχεδιασμό και υλοποίηση νέων. Εμείς όμως, ζητάμε προτάσεις προς συζήτηση για ένα ομορφότερο και λειτουργικότερο χωριό.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης Βρίσας, και κατ’ αναλογία και οι των άλλων πληγέντων περιοχών, απευθυνόμενοι στον κ. Τεντόμα, στον δήμο και στην πολιτεία ζητούμε:

1) Η αποκομιδή των μπάζων να γίνει από τον δήμο, όπως έχει γραφεί στην ΚΥΑ.

2) Να υπάρξει ειδική ρύθμιση, με «χαριστική» ελάττωση ή ακόμα και απάλειψη του ΦΠΑ για τους σεισμόπληκτους, όσον αφορά τις τιμές των υλικών και την παροχή υπηρεσιών για την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους και για χρονικό διάστημα έως την αποπεράτωσή τους. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία δεν δαπανά επιπλέον χρήματα. Απλά δεν της επιστρέφεται ένα μέρος απ’ αυτά που μας έχει δώσει. Και εμείς οι σεισμόπληκτοι δεν γινόμαστε φοροκλέφτες.

3) Να γίνει σχεδιασμός, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και κατοίκους, νέων υποδομών και η υλοποίησή τους από το κράτος για ένα όμορφο και λειτουργικό χωριό.

Ευχόμαστε να εισακουστούμε και ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση

Γραγουδά-Γεωργή Κατερίνα

Κατηγορία Δήμος
- 16|11|2017 14:27

 

Κλείνοντας έξι μήνες λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Λέσβου (Ζωοδόχου Πηγής 71), δομή που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο απολογισμός λειτουργίας του Κέντρου, ο οποίος παρουσιάστηκε σε συνάντηση-ημερίδα στην Αθήνα για τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας, απέδειξε ότι η λειτουργία του Κέντρου, πέρα από απαραίτητη για την τοπική κοινωνία, είναι υποδειγματική. Έτσι όχι μόνο απέσπασε μια σειρά επαίνων στην ανωτέρω συνάντηση, αλλά αποτέλεσε και προτεινόμενο πρότυπο λειτουργίας για τα άλλα κέντρα που λειτουργούν σε άλλους δήμους.

Στους έξι μήνες λειτουργίας το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου έδωσε λύσεις και προχώρησε σε δράσεις που ωφέλησαν 513 συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του τόπου μας.

Πιο συγκεκριμένα, με εξειδικευμένο προσωπικό προσέφερε: διασύνδεση και πρόσβαση σε Κρατικές - Δημοτικές υπηρεσίες και δομές, διαπεραιώσεις παροχής επιδομάτων (ΚΕΑ, αναπηρικών πρόνοιας κ.λπ.), για οικονομικά αδύναμους δημότες, νομικές συμβουλές για ρύθμιση χρεών-υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ- υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη κ.λπ., ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων, έκδοση βιβλιαρίων υγείας ανασφάλιστων δημοτών. Υλοποίησε και υλοποιεί στοχευμένες δράσεις για τους Ρομά, κατοίκους του Δήμου: επίσημη καταγραφή του πληθυσμού τους, λειτούργησε θερινό σχολείο για παιδιά Ρομά, τα οποία και ενέγραψαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα ενίσχυσε με σχολικά είδη και προσφέρει ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά αυτά. Προετοιμάζει αναλφάβητα παιδιά Ρομά που δεν μπορούν λόγω ηλικίας να φοιτήσουν στο Δημοτικό να δώσουν εξετάσεις για απολυτήριο Δημοτικού. Φρόντισε και φροντίζει για εμβολιασμούς παιδιών Ρομά, έχοντας μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει διαμέσου των μονάδων υγείας του τόπου μας περί τους 25 εμβολιασμούς.

 

36 δομές

Η κ. Αντωνέλλη, πρόεδρος του Οργανισμού, δήλωσε σχετικά: «Στη διοίκηση του Οργανισμού μας ανήκουν 36 ενεργές δομές που στόχο έχουν την παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας προς τους κατοίκους του Δήμου μας. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου μας, μιας και αποδεικνύεται μια πολύτιμη δομή για τις ευάλωτες ομάδες του τόπου μας. Οι εργαζόμενοι και στην δομή μας αυτή διαθέτουν ιδιαίτερη ευαισθησία πέρα από άψογο επαγγελματισμό, γι’ αυτό και τους ευχαριστώ δημόσια. Έτσι από κοινού διοίκηση, διεύθυνση και εργαζόμενοι προσπαθούμε για το καλύτερο προς όφελος όλων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ανθρώπων του τόπου μας».

 

Κατηγορία Σκίτσα
- 16|11|2017 14:08
Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 16|11|2017 14:03

Λίγο μετά τις γιορτές, πριν και μετά το καλοκαίρι, βλέπουμε παντού διαφημίσεις για προϊόντα και δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Πολλές φορές μάλιστα οι υποσχέσεις αυτές που ακούμε γίνονται κομμάτι των πεποιθήσεών μας για τη διατροφή και την απώλεια βάρους και περιμένουμε γρήγορη απώλεια βάρους, αρκετά κιλά την εβδομάδα!

Είναι η πραγματικότητα της απώλειας βάρους έτσι όπως περιγράφεται από τις διαφημίσεις και τις διάφορες (παράδοξες) δίαιτες; Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί, αν και συνήθως με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με αυτόν που πολλές φορές διαφημίζεται («χάστε 5 κιλά σε 1 εβδομάδα»). Αλλά, αν χάσουμε βάρος με έναν πολύ γρήγορο ρυθμό, είμαστε έτοιμοι για τις συνέπειες;

Η γρήγορη απώλεια βάρους συνεπάγεται και γρήγορη πρόσληψη βάρους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από αρκετές μελέτες. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αρχικά, οι δίαιτες - αστραπή (crash diets) οδηγούν σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, και όχι τόσο απώλεια λίπους. Άρα, η γρήγορη απώλεια βάρους δεν σημαίνει και απώλεια λίπους! Επίσης, οι δίαιτες αυτές είναι πάρα πολύ περιοριστικές σε θερμίδες και τρόφιμα, με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε και να τα παρατάμε. Μετά το πέρας της αυστηρής δίαιτας αρχίζουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και τρόφιμα που είχαμε στερηθεί.

Εντωμεταξύ, λόγω της απώλειας της μυϊκής μάζας, μειώνεται απότομα και ο βασικός μας μεταβολισμός, δηλαδή ο οργανισμός μας έχει πλέον λιγότερες ανάγκες σε ενέργεια/θερμίδες και το βάρος μας επανέρχεται, και πολλές φορές φέρνει και παρέα! Η αύξηση του βάρους είναι κυρίως λίπος, αλλά και υγρά από την αποκατάσταση των αποθηκών γλυκογόνου. Επομένως, κουραστήκαμε με τη δίαιτα-αστραπή, δεν χάσαμε λίπος, και σε λίγο χρονικό διάστημα καταλήξαμε σε υποβαθμισμένη σύσταση σώματος, με περισσότερο λίπος και λιγότερη μυϊκή μάζα.

Επίσης, οι δίαιτες-αστραπή επιφέρουν και αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις, λόγω χαμηλής ή και μηδαμινής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, όπως κάποιες βιταμίνες (βιταμίνη Β12) και μέταλλα (σίδηρο). Αξίζει λοιπόν τον κόπο και τη στέρηση μια παροδική απώλεια βάρους;

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε γιατί να μην δώσουμε μια ευκαιρία σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, με τον υγιεινό ρυθμό που συστήνεται, της τάξης του 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα με ποικιλία τροφίμων, χωρίς να στερούμαστε, και να χάνουμε λίπος, ενώ παράλληλα βελτιώνουμε τις διατροφικές μας συνήθειες για να διατηρήσουμε αυτή την απώλεια βάρους;

Πώς θα γίνει αυτό; Ας δούμε μερικά tips!

  1. Εστιάζουμε σε καλές διατροφικές συνήθειες, όπως στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και ψαριού, με παράλληλη σταδιακή μείωση των τροφίμων-πηγών ελευθέρων σακχάρων (ζάχαρη), αλατιού και κορεσμένων λιπαρών, όπως το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα σνακ και γλυκά.
  2. Γεμίζουμε το πιάτο μας σωστά. Το 1/2 πιάτο μας να έχει σαλάτα, το 1/4 μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ.. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι), και το άλλο 1/4 μια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, παξιμάδι, πατάτες ψητές). Η μερίδα και ο τρόπος μαγειρέματος παίζουν σημαντικό ρόλο! Καλό είναι να αποφεύγουμε τις μεγάλες μερίδες και να σταματάμε όταν νιώσουμε ικανοποιημένοι, όχι γεμάτοι με το φαγητό! Προσοχή χρειάζεται και στο ελαιόλαδο, καθώς πολλές φορές χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα, χωρίς να το καταλάβουμε, αυξάνοντας κατά πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο των γευμάτων μας.
  3. Τρώμε συνειδητά και όταν πεινάμε πραγματικά και όχι λόγω συναισθηματικής φόρτισης. Ας αναρωτηθούμε: θα φάω το τάδε τρόφιμο γιατί πεινάω ή γιατί… βαριέμαι/αγχώθηκα/στενοχωρήθηκα;
  4. Δεν ξεχνάμε το νερό! Μερικές φορές νιώθουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε! Βάλτε στόχο να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα, όπως νερό, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, τσάι και καφέ.
  5. Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Παρκάρουμε πιο μακριά από τη δουλειά μας και περπατάμε, κάνουμε δουλειές του σπιτιού, πάμε μια βόλτα στον ελεύθερό μας χρόνο και πάμε με τα πόδια σε δουλειές που είναι σχετικά κοντά μας.
  6. Επιβραβεύουμε κάθε μας προσπάθεια! Επιβραβεύοντας τον εαυτό μας, ο εγκέφαλός μας θέλει να κάνει τις πράξεις για τις οποίες επιβραβεύτηκε. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως όταν τιμωρούμαστε! Οπότε ναι στην επιβράβευση, όχι στην τιμωρία! Επίσης, το φαγητό δεν αποτελεί επιβράβευση! Μπορείτε να επιβραβευτείτε με ένα μικρό δώρο (π.χ. ένα κραγιόν, ένα εξάρτημα για το αυτοκίνητο ή τον υπολογιστή), μια βόλτα ή ένα χαλαρό μπάνιο!

Η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού λόγω των αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας. Όσο δελεαστική και αν είναι η γρήγορη απώλειας βάρους, τα αποτελέσματά της είναι βραχυπρόθεσμα, ενώ μπορούν να επιφέρουν διατροφικές ελλείψεις, χαμηλή μυϊκή μάζα και χαμηλό βασικό μεταβολισμό. Επιλέξτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, ενώ βελτιώνεται τον τρόπο ζωής και την υγεία σας!

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top