FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|11|2017 19:59

Haakon Smedsvig Hanssen

Αθήνα - Αλεξανδρούπολη. Από τη σοφία της Αγοράς στην πολυμάθεια της Βιβλιοθήκης (Μετάφραση: Απόστολος Σπανός)

Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος

Αθήνα 2017, σελ. 398

 

Ο συμπατριώτης μας, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Άγκνερ, στη Νορβηγία, Απόστολος Σπανός μετά τη μετάφραση στο βιβλίο του Ole Martin Hoystad «Ιστορία της Καρδιάς. Από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας»(2010) και το μυθιστόρημα «Το βλέμμα του Θεού»(2011) μας έδωσε πρόσφατα τη μετάφραση στα ελληνικά ενός σπουδαίου βιβλίου του Νορβηγού Πανεπιστημιακού Haakon Smedsvig Hanssen, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το φιλοσοφικό έργο του Θεόφραστου του Ερέσιου.

Για το παρόν βιβλίο διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: Τρία προκλητικά ταξίδια, στα οποία η φιλοσοφία, η επιστήμη, η τέχνη και η πολιτική δημιουργούν ένα νέο σύμπαν. Τρία ταξίδια, με κύριους σταθμούς την Πέλλα, την Αθήνα, και κυρίως την Αλεξάνδρεια. Και με τερματικό σταθμό την ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Οι στάσεις είναι πολλές και γοητευτικές: η Ακαδημία, το Λύκειο και ο κήπος του Θεόφραστου στην Αθήνα, το παλάτι του Φίλιππου στην Πέλλα, η Λέσβος, η Κως και η Κνίδος, η Κυρήνη, και φυσικά η Αλεξάνδρεια, με το Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη και το Σεραπείο της. Κάποιοι από τους ταξιδευτές μας είναι φιλόσοφοι, κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες, επιστήμονες ή ηγεμόνες. Όλοι τους τεράστιες μορφές, των οποίων το στίγμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ιστορία του είναι ευκρινές: Αριστοτέλης, Θεόφραστος, Μέγας Αλέξανδρος, Πτολεμαίος ο Σωτήρ, Στράτων, Ευκλείδης, Καλλίμαχος και τόσοι άλλοι.
Η αφήγηση εστιάζει σε έναν ξεχωριστό και αμφιλεγόμενο άνθρωπο: τον Δημήτριο Φαληρέα. Τον προκλητικό σπουδαρχίδη από το Φάληρο, ο οποίος αναδείχθηκε σε "φιλόσοφο βασιλιά" της Αθήνας και οργανωτή της αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Αλήθεια, πώς θα ήταν σήμερα η Ευρώπη χωρίς το δικό του ταξίδι από το Φάληρο στην Αθήνα κι από κει στην Αλεξάνδρεια;

Το βιβλίο χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Εισαγωγή, Πέλλα, Αθήνα (Ο κήπος του Θεόφραστου, Ο νέος ρεαλισμός, Ο Δημήτριος και ο μύθος, Ο πολιτικός Δημήτριος, Ο Δημήτριος ως πραγματιστής), Αλεξάνδρεια (Το χωνευτήρι της Αλεξάνδρειας, Η πατρωνία, Η θρησκευτική σύνθεση, Η σύνθεση της φυσικής επιστήμης, Η ιατρική σύνθεση, Η λογοτεχνική σύνθεση, Η κληρονομιά), Βιβλιογραφία

 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ηλίας Βενέζης: Το Νούμερο 31328 (Επίμετρο-Γλωσσάριο: Σωτήρης Μετεβελής ), Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2017(Σειρά: Νέες εκδόσεις κλασικών ), Επετειακή έκδοση 2018 (45 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα), Σελ. 260, 12 x 20.5, τιμή: 11 ευρώ

- Λιλή Λαμπρέλλη: Αυτός που ξεπουλούσε τα όνειρα, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2017, σελ. 32

- Ειρήνη Παροίκου: Ένα προσφυγάκι θυμάται…(Εξώφυλλο: Κώστας Μανιατόπουλος), Μυτιλήνη 2017, σελ 32

- Αγιάσος:τεύχος 220/Ιούλης-Αύγουστος 2017

- Παλμοί της Βατούσας: τεύχος 79(179)/Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2017

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|11|2017 19:51

Δεκάδες παιδιά, μέλη των Προσκοπικών Συστημάτων της Λέσβου, πέρασαν μοναδικές στιγμές το Σαββατοκύριακο στα βουνά και τις θάλασσες του νησιού.

Στη μοναδική ορεινή φύση του λεσβιακού Ολύμπου, οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης πήγαν στο μαγευτικό Ασώματο όπου λειτουργεί το Προσκοπικό Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο. Πραγματοποίησαν την τακτική τους Σύνοδο προγραμματισμού και μια δράση κοινωνικής προσφοράς που περιλάμβανε τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου του παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου στην είσοδο του χωριού. Την Κυριακή πραγματοποίησαν και μια μοναδική βόλτα στις πλαγιές του Λεσβιακού Ολύμπου ως τους Αγίους Αναργύρους.

Με την βοήθεια της Πορτογαλικής Ακτοφυλακής (Policia Maritima Portugal) που επιχειρεί στο νησί με έδρα το Μόλυβο, οι Πρόσκοποι της Ομάδας του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας έζησαν μια περιπέτεια που θα τους μείνει αξέχαστη: Ταξίδεψαν στο Αιγαίο, «πέταξαν» πάνω από τα κύματα με τα ταχύπλοα σκάφη της Ακτοφυλακής και «προσγειώθηκαν» στη Σκάλα Συκαμνιάς γνωρίζοντας τη μοναδική ακτογραμμή της βόρειας Λέσβου και τα χωριά της.

Βαθειά στα βουνά πάνω από τη Θερμή περπάτησαν οι Πρόσκοποι της Ομάδας του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης. Εξερεύνησαν το άγνωστο σπήλαιο του Αγίου Φιλίππου και γνώρισαν τα μυστικά και την ομορφιά της γνώσης της ζωής στην ύπαιθρο.

 

Κατηγορία Παιδεία
- 14|11|2017 18:21

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, θέλοντας να υπογραμμίσουν τη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά και το μήνυμα Δημοκρατίας που εκπέμπει, συνδιοργανώνουν εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

«Σε τέτοιες εκδηλώσεις τιμής και ιστορικής μνήμης τα μηνύματα είναι πάντα επίκαιρα και μας αφορούν όλους», σημειώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Μιχαήλ Καπιωτάς: «Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου λειτουργεί ως σύμβολο και συντελεί καθοριστικά στην απαξίωση του χουντικού καθεστώτος σε παγκόσμια κλίμακα. Το Πολυτεχνείο ήταν ένα ορόσημο και εξακολουθεί να είναι. Συνδέεται με το παρελθόν σε ό,τι έχει να κάνει με την αγωνιστικότητα και τη διεκδίκηση. Εκτός από κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση και διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και αγώνα, η 17η Νοεμβρίου 1973 εκπέμπει μήνυμα Δημοκρατίας για όλες τις γενιές των Ελλήνων αλλά κυρίως για τη σπουδάζουσα νεολαία».

 

Κατηγορία Περιβάλλον
- 14|11|2017 17:24

Εκδήλωση με αφορμή την 35η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ, παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, διακεκριμένων επιστημόνων που διατέλεσαν πρόεδροι του ΟΑΣΠ ή στελέχωσαν τις Επιστημονικές Επιτροπές του Οργανισμού και πλήθους εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και πλήθους κόσμου.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε τη σημαντικότητα του Οργανισμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Προηγήθηκε ημερίδα με θέμα τη συμβολή των ερευνητικών φορέων της χώρας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Για πρώτη φορά, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από 19 Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας και παρουσίασαν τα νέα δεδομένα στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Στην εκδήλωση διαπιστώθηκε ότι ο όγκος του παραγόμενου έργου καθιστά τη χώρα πρωτοπόρο σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκπροσώπησε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η Συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Γεωγραφίας) στη Μελέτη - Χαρτογράφηση και τον Σχεδιασμό για την Αντιμετώπιση Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών». Ο κ. Ν. Ζούρος, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας - Γεωτεκτονικής και Γεωδυναμικής του Τμήματος Γεωγραφίας, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη μακρά συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον ΟΑΣΠ, παρουσιάζοντας μια σειρά προγραμμάτων στα οποία συμμετείχε από τη δεκαετία του ΄90, καθώς και με άλλα ερευνητικά κέντρα όπως το ΑΠΘ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΙΤΣΑΚ και το Μ.Φ.Ι.Α.Δ.Λ. Τόνισε πόσο σημαντική για την παρακολούθηση των φαινομένων είναι η εγκατάσταση οργάνων για την παρακολούθηση του σεισμικού κινδύνου και ανέφερε τα παραδείγματα εγκατάστασης οργάνων στη Λέσβο, που έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια καθώς και μετά τον τελευταίο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

 

Περί σεισμού της 12ης Ιουνίου

Στάθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις δράσεις αντιμετώπισης του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017, στη νότια Λέσβο, με το προσωπικό που έθεσε στην υπηρεσία της Πολιτείας, με τη συμμετοχή στο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας, σε πολλές συσκέψεις που έγιναν και κυρίως στην ενημέρωση των πολιτών και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Παρουσίασε ακόμα στοιχεία από τις καταγραφές, χαρτογραφήσεις και αποτυπώσεις των μακροσεισμικών αποτελεσμάτων του σεισμού της 12ης Ιουνίου που πρώτη φορά ήλθαν στην δημοσιότητα, καθώς και την τρισδιάστατη χαρτογράφηση όλων των κτιρίων του πληγέντος οικισμού της Βρίσας, έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Απευθυνόμενος κυρίως στους φοιτητές που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, τόνισε τη μεγάλη σημασία και αναγκαιότητα της εργασίας υπαίθρου, που αποτελεί βασική παράμετρο για τη σωστή αξιολόγηση των δεδομένων της σεισμικής επικινδυνότητας μιας περιοχής.

 

Τράπεζα προσομοίωσης σεισμών

Τέλος, ο κ. Ζούρος μίλησε για την ανάγκη προετοιμασίας του πληθυσμού για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού. Εξήγησε πως το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους έχει εγκαταστήσει στο χώρο του ειδική εκπαιδευτική «τράπεζα προσομοίωσης σεισμών», πάνω στην οποία παιδιά και ενήλικες βιώνουν μεγάλους σεισμούς και διδάσκονται τρόπους επιτυχούς αντιμετώπισης και προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχαν παρακολουθήσει τα παιδιά του σχολείου της Βρίσας, λίγες μέρες πριν τον σεισμό και το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό και αναγκαίο όταν τα παιδιά και η δασκάλα ακολουθώντας τις οδηγίες και συμβουλές που είχαν πάρει από το Μουσείο, έπραξαν το σωστό κατά τη διάρκεια του σεισμού που γκρέμισε το σχολείο τους και κατάφεραν να βγουν με ασφάλεια από τα ερείπιά του.

Ο κ. Ζούρος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι η επιστημονική έρευνα οφείλει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες καθώς θεωρεί σημαντικότερο να καταφέρουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, μεταφέροντας στον απλό πολίτη την απαραίτητη γνώση για θέματα προστασίας από τους φυσικούς κινδύνους παρά την παρουσίαση περισσότερων επιστημονικών δημοσιεύσεων για το σεισμό.

Κατηγορία Κοινωνία
- 14|11|2017 17:17

Την ίδια φροντίδα σε όλους, από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στους καταυλισμούς έως στον παππού του απομακρυσμένου χωριού, επισημαίνουν ότι δείχνουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Το Σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ απαντά στην καταγγελία που έγινε από πρόσφυγες και αλληλέγγυους για το περιστατικό όπου εργαζόμενος της υπηρεσίας δεν παρέλαβε γυναίκα πρόσφυγα-απεργό πείνας, ενώ είχε αναφερθεί ότι είχε λιποθυμήσει. Παράλληλα, εξηγεί στο «Ε» για τη διαμαρτυρία των προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς, που χτες συμπλήρωσε 26 μέρες, ότι έχουν δημιουργηθεί και άλλα περιστατικά, με τον πρόεδρο του Σωματείου Χρόνη Πιέρο να υπογραμμίζει ότι Ιρακινός απεργός πείνας αρνούνταν να μπει στο ασθενοφόρο, ενώ είχε αναφερθεί ότι είχε λιποθυμήσει, φοβούμενος ότι θα αποχωριστεί με την οικογένειά του. Και το παραπάνω αναφέρθηκε από το Σωματείο λόγω του ήδη έντονου φόρτου εργασίας που έχει.

Για την περίπτωση της 42χρονης Μαριάμ Ζαχρά από το Ιράν, που την Κυριακή δεν παρελήφθη αρχικά από ασθενοφόρο, το σωματείο τονίζει ότι εκείνη «δεν λιποθύμησε». Για την άρνηση του εργαζομένου να παραλάβει, παρά το ότι στην κλήση είχε αναφερθεί ότι έκλεινε 7 ημέρες απεργίας πείνας, επισημαίνει ότι εκείνος «είδε ότι δεν πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό και ότι την ίδια ώρα είχε κλήση για ένα σοβαρότερο και έπρεπε να φύγει». Το συμβάν καταγγέλθηκε στην αστυνομία, αλλά ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ απαντά ότι, όταν υπήρξε διαθέσιμο ασθενοφόρο, μετέβη στην πλατεία Σαπφούς, παρέλαβε τη 42χρονη «που περπατούσε κανονικά. Πήγε στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και όπως μάθαμε πήρε ένα παυσίπονο και επέστρεψε στην πλατεία με τα πόδια».

Και προσθέτει: «Οι συνάδελφοι που ήταν στο περιστατικό είναι και οι δυο απόφοιτοι του ΙΕΚ ΕΚΑΒ ως διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου. Οπότε η όποια αναφορά σε εμάς ως οδηγούς ασθενοφόρου είναι άτοπη. Είμαστε εμείς που φτάνουμε στο τροχαίο, στο εργατικό ατύχημα, στον παππού στο απομακρυσμένο χωριό, στους μετανάστες στα καμπ και δίνουμε την ίδια φροντίδα σε όλους».

 

Πικετοφορία από το ΠΕΚ

Και από τη διαμαρτυρία των προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς πέρασε την περασμένη Πέμπτη το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο που πραγματοποίησε πικετοφορία. «Την ίδια στιγμή που εντείνεται η επίθεση σε εργατικά-λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αντιθέσεων, εγκλωβίζονται στα νησιά μας από την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς κάτω από αντίξοες συνθήκες, αυτήν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και με την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ μπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. » ανέφερε μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 14|11|2017 16:57

Στην πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», στην ανακαινισμένη πρόσφατα αίθουσά της, για την 105η επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου το 1912 από τον οθωμανικό ζυγό των 450 χρόνων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυριάκος Πετρέλης, κατά τον χαιρετισμό του, ανακοίνωσε τη χορηγία του Λιμενικού Ταμείου για τη τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας στο Πλωμάρι με τα ονόματα των 210 εθελοντών στρατιωτών της Λεσβιακής Φάλαγγας που ήλθαν από την Αμερική με δικά τους έξοδα εισιτηρίων, οπλισμού και διατροφής κατά το πολυήμερο ταξίδι τους και πολέμησαν στην τετραήμερη απελευθερωτική μάχη του Κλαπάδου στις 5-8 Δεκεμβρίου 1912.

Στην εκδήλωση, η Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή, χαιρετίζοντας την τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας ως μνημείο προσφοράς των Λεσβίων μεταναστών της Αμερικής στην πατρίδα τους, αναφέρθηκε στην έρευνά της και τον τρόπο με τον οποίο ανακάλυψε τον Πλωμαρίτη ιδρυτή της Λεσβιακής Φάλαγγας Ευστράτιο Ι. Αθανασιάδη και τα ονόματα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και των ανδρών της Λεσβιακής Φάλαγγας. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη έρευνά της στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων με την οποία επιβεβαίωσε και εμπλούτισε τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Ο Αριστείδης Κυριαζής, κατά την ομιλία του με θέμα «Η συμβολή των ανταρτών στην απελευθέρωση της Λέσβου το 1912», αναφέρθηκε στους 11 γνωστότερους οπλαρχηγούς της Λέσβου, οι οποίοι μαζί με τους αντάρτες τους πολέμησαν εθελοντικά στην πρώτη γραμμή της μάχης του Κλαπάδου, καθώς και στις άλλες που προηγήθηκαν αλλά και σε εκείνες που ακολούθησαν για την εκκαθάριση της Λέσβου από τους Τούρκους αντάρτες, όπου συνολικά έπεσαν 477 νεκροί Έλληνες και Τούρκοι, εκ των οποίων οι 95 ήταν Έλληνες αντάρτες και πολίτες και οι 19 Έλληνες στρατιώτες και ναύτες.

Επίσης εστίασε στη δράση των τριών Πλωμαριτών οπλαρχηγών Εμμανουήλ Σιταρά, Δημητρίου Τσακύρη και Δημητρίου Στεφάνου που μαζί με τον Αϊβαλιώτη οπλαρχηγό Ευστράτιο Λαγίδη είχαν ως ορμητήριο το Πλωμάρι των τότε 13.000 κατοίκων του.

Ενδεικτικά ανέφερε την καταγραφή του Πλωμαρίτη δασκάλου Γεωργίου Ζεϊμπέκη ο οποίος αναφερόμενος στο μεγαλείο του ηρωϊκού αντάρτικου, στα γενναία Πλωμάρια έγραψε με το ψευδώνυμο «Ρεπόρτερ» στην εφημερίδα της Λέσβου «Λαϊκός Αγών» στις 24-11-1912: «Όταν βλέπη και παρακολουθή κάποιος τας καθημερινάς εκ Γέρας, Πολιχνίτου, Ερεσού, Τελωνείων και Μεσοτόπου αιτήσεις περί αποστολής εις τας περιφερείας των μερών τούτων ενισχύσεων εκ σωμάτων ενόπλων, υποθέτει ότι εις την πόλιν μας, το Πλωμάρι, είναι εστημένον το στραταρχείον του Στρατιωτικού αρχηγού της ελληνικής κατοχής της νήσου μας».       

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας και επίσης παραβρέθηκαν απόγονοι του ιδρυτή και μελών της Λεσβιακής Φάλαγγας καθώς και ο συνονόματος και συνεπώνυμος εγγονός του Πλωμαρίτη οπλαρχηγού Δημήτρη Τσακύρη. 

 

 

Κατηγορία Εργασία
- 14|11|2017 16:50

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, με τη συμμετοχή της Ένωσης Λιμενικών, της Ένωσης Πυροσβεστών, αλλά και διασωστών του ΕΚΑΒ και με την παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόρη Γερακαράκου πραγματοποιεί σήμερα στις 10 το πρωί κινητοποίηση έξω από το ΠΡΟΚΕΚΑ της Μόριας.

Η συμβολική αυτή κίνηση πραγματοποιείται με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, όταν τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Μόριας, οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, γιατί δραπέτευσαν τρεις κρατούμενοι μετανάστες από το φυλασσόμενο χώρο εντός του κέντρου ,οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν.
Παράλληλα, εκφράζεται η αγανάκτηση τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να λειτουργήσει το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, γι΄αυτό και η αντίδραση τους  .

 

 

 

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 14|11|2017 15:49

Γενική Συνέλευση και εκλογές πραγματοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία. Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 στις 17:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητήριου Λέσβου, επί της οδού Π. Κουντουριώτη 71 στην προκυμαία (1ος όροφος).

Οι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι του Εμπορικού Συλλόγου θα πρέπει να είναι ταμειακώς εντάξει, συνεπώς για όσους έχουν οφειλές σε εκκρεμότητα θα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν την ετήσια συνδρομή πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, Το ποσό είναι 20€ για τις ατομικές επιχειρήσεις και 30€ για τις εταιρείες.

Κατά την ψηφοφορία θα πρέπει να επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή, της οποίας πρόεδρος είναι δικηγόρος, η αστυνομική ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης ή οποιοδήποτε άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 14|11|2017 15:03

Σε ναυάγιο που δεν έγινε όμως αντιληπτό ούτε από τη Frontex ούτε από το λιμενικό σώμα αποδίδουν οι αρχές την εύρεση τριών σορών στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου εντοπίστηκε μία σορός ανδρός, αγνώστων λοιπών στοιχείων, επί της ακτής στη θαλάσσια περιοχή Παληός Μανταμάδου. Η ανωτέρω σορός ανδρός σε σήψη, έφερε μπλε τζιν παντελόνι, ενώ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Την ίδια μέρα το Λιμενικό προέβη στη διάσωση 62 προσφύγων που επέβαιναν σε πλωτό κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου και άλλων 44 ατόμων ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκε, το μεσημέρι μία σορός αγοριού, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στη θαλάσσια περιοχή «Σαρακίνα» Μανταμάδου. Η ανωτέρω σορός, σε προχωρημένη σήψη, έφερε σορτς χρώματος μπλε και υποδήματα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνη, για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Την ίδια μέρα διεσώθησαν 17 επιβαίνοντες σε λέμβο στο Μόλυβο (άκρα Φέρρος) που μεταφέρθηκαν στη Σκάλα Συκαμιάς.

Κι άλλη μία σορός ανήλικης γυναίκας, την περασμένη Δευτέρα εντοπίστηκε το μεσημέρι, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στη θαλάσσια περιοχή Ασπροποτάμου Μανταμάδου. Η ανωτέρω σορός γυναίκας, σε προχωρημένη σήψη, ηλικίας περίπου 15-18 ετών, η οποία έφερε μπλε φόρμα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για ναυάγιο σκάφους, σε Ελλάδα και Τουρκία, που ενδεχομένως να μετέφερε πρόσφυγες ή μετανάστες. Η τελευταία επιχείρηση διάσωσης μετά από ναυάγιο μπορεί να πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο ήταν στην Καλόλιμνο, νησί που είναι αρκετά μακριά από τη Λέσβο. Τότε είχαν διασωθεί συνολικά 15 άτομα από τα 22-24 που φέρεται να επέβαιναν στη λέμβο, ενώ τέσσερα είχαν ανασυρθεί νεκρά (ένα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τρία στα τουρκικά). Παράλληλα, δεν έχει αναφερθεί καμία εξαφάνιση ατόμου από τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί, που θα δικαιολογούσε τα περιστατικά, με τους λιμενικούς να αναζητούν λύση για το θέμα.

 

 

Στη Λέσβος η «Πράσινη» ευρωβουλευτής Μπ. Λόχμπιχλερ:

 

«Λύση η άρση γεωγραφικού περιορισμού»

 

Τη Λέσβο επισκέφτηκε το Σάββατο η Μπάρμπαρα Λόχμπιχλερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κ. Λόχμπιχλερ συνοδευόμενη από τον συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου Μιχάλη Μπάκα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς, εθελοντές και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη ενώ επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και το κέντρο κράτησης της Μόριας.

Η επίσκεψη της κ. Λόχμπιχλερ στη Λέσβο και οι συναντήσεις που είχε την προηγούμενη ημέρα στην Αθήνα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ήταν πολύ σημαντικές ενόψει της συζήτησης σε ειδική συνεδρία αύριο Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου των προβλημάτων που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά, καθώς ο αριθμός των προσφύγων έχει αυξηθεί και δεν φαίνεται να είμαστε και πάλι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα.

 

«1.000 παιδιά - ανοίξτε τα νησιά»

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της η κ. Λόχμπιχλερ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Η επίσκεψή μου στη Λέσβο ήταν πολύ σημαντική για να μπορώ να έχω με τα μάτια μου εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά. Εκτιμώ πολύ τη δέσμευση πολλών υποστηρικτών των προσφύγων στη Λέσβο, όπως είδα και στην επίσκεψή μου στο Mosaik αλλά και σε άλλες δομές. Υπάρχουν πολλά προγράμματα για την υποστήριξη των προσφύγων στη Λέσβο, αλλά ακόμα χρειάζεται ενίσχυση των υποδομών που τους υποστηρίζουν όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο. Παίρνω μαζί μου αυτά τα στοιχεία, όπως και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που είδαμε στη Μόρια για την προσπάθεια που κάνουμε από τις Βρυξέλλες. Είναι αδύνατο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς να δοθούν εναλλακτικές λύσεις. Οι επιστροφές στην Τουρκία, όπου πολλοί πρόσφυγες έχουν αντιμετωπίσει βία και πολύ δύσκολες συνθήκες, δεν είναι η λύση του προβλήματος. Η μόνη ορατή λύση που βλέπω είναι η άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά και επιτέλους να υλοποιήσουν οι χώρες της ΕΕ τις δεσμεύσεις τους για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες. Η Ευρώπη έχει δυστυχώς μετατοπιστεί από μια πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος που στηριζόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα και ξεκάθαρα πλέον αντιμετωπίζουμε μια κρίση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για να συνεργαστούν για τη διαχείριση τους προσφυγικού ζητήματος».

Από την πλευρά του ο κ. Μπάκας τόνισε στο «Ε»: «Οριακές οι συνθήκες στη Μόρια με τριπλάσιους απ’ όσους μπορεί να δεχτεί η δομή και ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα για 1.000 παιδιά που είναι εκεί. Χρειάζεται πίεση απ’ όλους για να ανοίξουν τα νησιά, και σε αυτό το πλαίσιο πιέζουν οι “πράσινοι” στο ευρωκοινοβούλιο στη συζήτηση που θα γίνει αύριο Τετάρτη». 

 

Κατηγορία Άρθρο - ανάλυση
- 14|11|2017 15:02

Ο Βενιζέλος δήλωσε στον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα ότι μόνη διέξοδος είναι ο ναυτικός πόλεμος και ο αποκλεισμός της Σμύρνης. Εντωμεταξύ, το Επιτελείο (Μεταξάς-Δούσμανης) είχε προετοιμάσει πλήρες σχέδιο εκπόρθησης των Στενών. Αλλά στο αίτημα του Βενιζέλου για βοήθεια προς τη Σερβία η απάντηση ήταν αρνητική και με δεδομένο την αρνητική στάση των Μεγάλων Δυνάμεων ο πρωθυπουργός μετέβαλε γνώμη και αναγκάστηκε, για την ισορρόπηση της κατάστασης στη θάλασσα, να προβεί στην αγορά δύο παλιών αμερικάνικων καταδρομικών αντί 12,5 εκατ. δολαρίων, χαμηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, τα οποία ονομάστηκαν «Κιλκίς» και «Λήμνος».

Τέλη Μαΐου του 1914, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Γκαλήπ πρότεινε την ανταλλαγή των μουσουλμάνων της Μακεδονίας με τους χριστιανούς της περιοχής της Σμύρνης. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την ανταλλαγή των μουσουλμάνων της Θράκης με μέρος των χριστιανών της Σμύρνης. Δημιουργήθηκαν επιτροπές στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντέδρασε έντονα και κήρυξε το Γένος υπό διωγμό, ο δε Νομάρχης της Σμύρνης εξόρισε τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο στην Πόλη. Πού να το φανταζόταν ο Μάρτυρας Ιεράρχης ότι μετά από μερικά χρόνια θα ζούσε ο ελληνισμός το πιο βίαιο διωγμό και ο ίδιος θα «σερνόταν» ημιθανής από τους βασιβουζούκους στους δρόμους της Σμύρνης.

 

Μυστική διπλωματία

Τελευταία διέξοδος για το Βενιζέλο ήταν η μυστική διπλωματία και προς τούτο έστειλε τον ανταποκριτή στην Αθήνα της «Daily Telegraph» Joseph Dillon στη Σμύρνη και συναντήθηκε, τέλη Ιουνίου 1914, με τον υπουργό εσωτερικών Ταλάτ Πασά. Η πρόταση περιλάμβανε αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας, υπογραφή συνθήκης εγγύησης του status quo της κάθε χώρας και ανταλλαγή πληθυσμών στο μέλλον. Συμφωνήθηκε δε και συνάντηση Βενιζέλου-Ταλάτ σε ουδέτερο έδαφος.

Αφού γύρισε ο Ντίλλον στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση προετοίμασε το σχέδιο της πρότασης με βάση το οποίο τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος θα αποτελούσαν μια Γενική Διοίκηση στην οποία η Ελλάδα θα είχε την εσωτερική ευθύνη και ο Διοικητής (δευτερότοκος γιος του Βασιλέα) θα διοριζόταν από τον Σουλτάνο και τον Βασιλέα. Η αμυντική συνθήκη θα στρεφόταν κατά της Βουλγαρίας. Η πρόταση επιδόθηκε από το Ντίλλον στις 12 Ιουλίου 1914 στην Κωνσταντινούπολη και η Οθωμανική κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, την απέρριψε. Συμφωνήθηκε όμως συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες.

Ο Βενιζέλος ξεκίνησε για τις Βρυξέλλες και μετά από λίγο ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, τότε αναγκάστηκε να επιστέψει στην Αθήνα. Τα δεδομένα άλλαξαν, άρχισαν να διαμορφώνονται τα αντίπαλα στρατόπεδα και οι Νεότουρκοι περίμεναν με ανυπομονησία τα νέα θωρηκτά.

Τελευταία διπλωματική προσπάθεια με πρωτοβουλία της Ρουμανίας ήταν η συνάντηση των Στρέιτ-Πολίτη με τους Ταλάτ-Χαλίμ στις 26 Αυγούστου 1914 στο Βουκουρέστι. Κατά τη διαπραγμάτευση, οι Τούρκοι επέμειναν στην οθωμανική κυριαρχία στα νησιά και τον διορισμό του Γενικού Διοικητή μόνο από το Σουλτάνο. Η ελληνική πλευρά την απέρριψε και ως τελευταία λύση πρότεινε την επιστροφή της Λέσβου και της Χίου στη Οθωμανική κυριαρχία και τη μακροχρόνια εκμίσθωση στην Ελλάδα. Η τουρκική πλευρά ζήτησε να ισχύσει το ίδιο για τη Λήμνο και για τη Σάμο, με αποτέλεσμα να αποτύχει η συνάντηση.

Ευτυχώς, αρχές Αυγούστου 1914 ο Άγγλος υπουργός ναυτικών Τσώρτσιλ κατάσχεσε τα δύο τούρκικα θωρηκτά. Όμως πριν από μερικές ημέρες, στα τέλη του Ιουλίου, δύο γερμανικά καταδρομικά, τα «Γκαιμπέν» και «Μπρεσλάου, κυνηγημένα από τον αγγλικό στόλο, έφθασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και με την έγκριση του Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε η ανθράκευσή τους στο νησί Δονάση της Νάξου. Στη συνέχεια, κατόρθωσαν στις 29 Ιουλίου να εισέλθουν στα Στενά, την επόμενη δε ημέρα πουλήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετονομάστηκαν σε «Yavuz Sulatan Selim» και σε «Midilli - Μυτιλήνη». Ο Βενιζέλος ουδέποτε έδωσε πειστικές εξηγήσεις για το γεγονός της ανθράκευσης, σίγουρα όμως δεν θα έκανε κάτι χωρίς να ενημερώσει τον Άγγλο πρέσβη στην Αθήνα.

 

Επίλογος

Από την έναρξη του πολέμου οι δύο συμμαχίες με φανερή και μυστική διπλωματία, με εκβιασμούς για τα εκκρεμή ζητήματα και με αβέβαιες υποσχέσεις για αποσχίσεις εδαφών που κερδήθηκαν με αίμα, προσπάθησαν να πάρουν με το μέρος τους τα βαλκανικά κράτη. Κυρίαρχο πάντα ζήτημα ήταν η εξυπηρέτηση των δικών τους πολεμικών στόχων.

Δυστυχώς, η χώρα μας οδηγήθηκε μέσα από τον εθνικό διχασμό (πολιτικό, κοινωνικό και εδαφικό) στη Μικρασιατική περιπέτεια και την εθνική καταστροφή και από νικήτρια τον Οκτώβριο του 1918 βρέθηκε στη Λωζάννη τον Ιούλιο του 1923 στο «εδώλιο» του ηττημένου.

Μόλις άρχισε η συζήτηση του θέματος των Νησιών του Β.Α. Αιγαίου, ο Ισμέτ Πασάς επέμεινε στις ίδιες θέσεις των Νεότουρκων του 1914, ευτυχώς οι Μεγάλες Δυνάμεις επέμειναν στην απόφασή τους του Φεβ. 1914 και, διά στόματος του πρόεδρου της διάσκεψης και υπουργού εξωτερικών της Αγγλίας λόρδου Κώρζον, αναγνώρισαν «την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, πλην Ίμβρου και Τενέδου», που de facto είχε επιβληθεί διά των ελληνικών όπλων το 1912.

Το χρήσιμο δίδαγμα που βγαίνει από την παραπάνω μακροχρόνια διπλωματική προσπάθεια (φανερή και μυστική) είναι ότι όταν διαπραγματεύεσαι θα πρέπει να είσαι ισχυρός στρατιωτικά και οικονομικά. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον οι συνθήκες σε οδηγούν σε αναγκαστική διαπραγμάτευση, προσπαθείς να εξασφαλίσεις από άλλους ισχυρότερους την αναγκαία υποστήριξη, διαφορετικά θα οδηγηθείς σε λάθη και θα αναγκαστείς να δεχθείς λύσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της Πατρίδας και του Έθνους.

Τούτο ας αποτελέσει ένα μήνυμα από την ακριτική Λέσβο, που γιορτάζει την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, προς την ηγεσία της Χώρας μας, η οποία ετοιμάζεται να υποδεχθεί στην Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, το βασικό «αμφισβητία» της Συνθήκης της Λωζάννης η οποία έφερε την ειρήνη στην περιοχή για περίπου έναν αιώνα.

Ως γνήσιος απόγονος των Νεότουρκων (εξάλλου προσωπικά φρόντισε να μεταφερθούν τα οστά των ηγετών της τριανδρίας του κομιτάτου στην Τουρκία από τα μέρη που ενταφιάστηκαν), οι οποίοι αποτέλεσαν τη συνέχεια των νέο-οθωμανών (Yeni Osmanlilar) του τελευταίου τέταρτου του 19ου αιώνα, ακολουθώντας ένα ιδιότυπο ισλαμό-εθνικισμό προσπαθεί να επιβληθεί ως «περιφερειακός ηγέτης» και ως «προστάτης» των απανταχού Μουσουλμάνων.

Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, που επέβαλε την ειρήνη στην περιοχή, ουδέποτε τουλάχιστον επίσημα μέχρι τώρα, αμφισβητήθηκε από την τουρκική πολιτική ηγεσία και πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού η ίδια η συνθήκη αποτελεί «τον θεμέλιο λίθο» της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το καθεστώς προσπαθεί να «αλλάξει εκ βάθρων» ο Τούρκος πρόεδρος και να το μετατρέψει σε «μια ισλαμική δημοκρατία» με δυτικό μανδύα.

Αν θα το επιτύχει, λίγο ενδιαφέρει τη Χώρα μας, αυτό που θα πρέπει να την απασχολεί είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να παρουσιάσει «επιτυχίες» στο εσωτερικό για να κερδίσει τις εκλογές του 2019. Επιτυχίες που, λόγω αδυναμίας στα άλλα μέτωπα, προσπαθεί να τις εξασφαλίσει από τη δικιά μας πλευρά.

Οι επιτροπές των εμπειρογνωμόνων των δύο Χωρών έχουν συναντηθεί πάνω από εκατό φορές και ουσιαστική πρόοδος δεν έχει φανεί στον ορίζοντα. Αντίθετα, τίθενται συνεχώς διάφορα θέματα στο τραπέζι από την τουρκική πλευρά, η οποία με «μοχλό» το προσφυγικό προσπαθεί να κερδίσει σε άλλα θέματα.

Ας κληθεί λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος (αν τελικά έλθει στην Αθήνα) να δηλώσει επίσημα και «κάτω από την Ακρόπολη» ότι η Χώρα του σέβεται και θα σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης, διαφορετικά η επίσκεψη αυτή την περίοδο για την Ελλάδα και το Έθνος δεν έχει κανένα νόημα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-       Ιστορία του Ελληνικού έθνους, τόμος ΙΕ, Εκδοτική Αθηνών, 1974-78

-       Λεσβιακά, τόμος ΚΔ , Μυτιλήνη 2014

-       Διεθνείς Πολιτικές και Στρατιωτικές Συνθήκες, ΔΕΚ/ΓΕΣ Αθήνα 1980

-       Η Ελλάδα στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, Γ. Λεονταρίτη, ΜΙΕΤ

-       Η Ιστορία του Εθνικού Διχασμού (1915-35), Εθνικός Κήρυκας, Αθήνα 1953

-       Ο Εθνικός Διχασμός 1915-16, Γ. Μαυροκορδάτου, Αθήνα 2016

-       Η Πολιτική του Κινήματος «Ένωση και Πρόοδος» για τις Μειονότητες, Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου, Σμύρνη

-       Οι Διωγμοί των Ελλήνων στη Θράκη και Μικρά Ασία, Οικουμενικό Πατριαρχείο, 1919

 

* Ο κ. Στρατής Χαραλάμπους είναι Αντ/γος ε.α., μέλος της «Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών». 

Κατηγορία Κοινωνία
- 14|11|2017 14:48

 

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες που αφορούν τον δεύτερο όροφο του κτηρίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, πρώην «Θεομήτωρ», που παρέμεινε κλειστός από τη μετεγκατάσταση του Κέντρου εδώ και δύο χρόνια. «Με το άνοιγμα του ορόφου θα μπορέσει να γίνει καλύτερη κατανομή των περιστατικών που φιλοξενούνται ήδη και να ανοίξουν θέσεις για νέες εισαγωγές», τόνισε στο «Ε» η πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Βόλτσιου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση του Κέντρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο, Άξονας προτεραιότητας 2β Υποδομές υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού» με τίτλο «Δημιουργία, Επέκταση, Αναβάθμιση των Υποδομών Πρόνοιας, Κοινωνικής Φροντίδας και Χώρων, Δομών Υγιεινής». Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό του κτηρίου του πρώην «Θεομήτωρ». Η πρόταση είναι συμβατή με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη και εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και «αποτελεί ένα οριζόντιο κοινό πλαίσιο αρχών, προτεραιοτήτων και αξόνων δράσης για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών καταπολέμησης, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, που κατέχει κυρίαρχη θέση στη στρατηγική της χώρας όσο και µε τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής σχετικής µε την ενσωμάτωση ομάδων, που απειλούνται µε αποκλεισμό» πρόσθεσε η κ. Βόλτσιου.

 

«Απαραίτητη η συνεργασία»
«Όλοι επιθυμούμε να αλλάξει η εικόνα του προνοιακού κράτους. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης προσδοκούμε τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να διαδραματίσουν έναν νέο ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι το εύρος και οι μέθοδοι παρέμβασης ενός κράτους πρόνοιας στην κοινωνία και τους θεσμούς πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη της ευημερίας του ανθρώπινου κεφαλαίου με την εφαρμογή νέων πρακτικών. Αυτό απαιτεί ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν από τη βάση με καθορισμό των πεδίων ανάληψης ευθυνών των εμπλεκομένων. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική ανάγκη η χάραξη μιας κοινής πολιτικής από όλα τα Κέντρα μαζί με το Υπουργείο που θα μας επιτρέψει να δώσουμε μόνιμες λύσεις στην κατεύθυνση της εξασφάλισης αξιοπρεπών όρων διαβίωσης των περιθαλπομένων των Κέντρων μας», τόνισε στην εφημερίδα μας.

Η κ. Βόλτσιου συμπλήρωσε ότι κομβικής σημασίας αποτελεί η δικτύωση μεταξύ των Κέντρων: «Αυτό εξασφαλίζει την ουσιαστική ενημέρωση που απορρέει από την εμπειρία και την ανταλλαγή απόψεων».

 

Και δράσεις

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, συμμετείχε με πέντε περιθαλπόμενους και δύο συνοδούς στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη στη Λεπτοκαρυά και οργανώθηκε από το Κ.Κ.Π Κεντρικής Μακεδονίας στο οποίο προεδρεύει η Συλβάνα Καρασαβίδου. Στην ημερίδα που ακολούθησε το ΚΚΠΠΒΑ συμμετείχε με δύο εισηγητές.

Τον Δεκέμβριο δύο από τους εργαζομένους του Κέντρου θα συμμετάσχουν σε ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί κάτω από την αιγίδα του ΚΚΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η συμμετοχή του ΚΚΠΠΒΑ στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επ Αρωγή, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στα Χανιά της Κρήτης. Πέρα από την Πρόεδρο συμμετείχαν τρεις εργαζόμενοι του Κέντρου. Και πάλι το ΚΚΠΠΒΑ είχε παρουσία με την παρέμβασή του με δύο εισηγητές, προτείνοντας νέες πρακτικές και εντοπίζοντας προβλήματα στην ως τώρα λειτουργία των Κέντρων.

Τέλος, κ. Βόλτσου αναφέρθηκε στις 12 θέσεις εργασίας που το Κέντρο προκήρυξε. Οι έξι αφορούσαν ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα:
«Οι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό του Κέντρου εδώ και δύο μήνες και εργάζονται. Οι άλλες έξι αποτελούν επικουρικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων. Ελπίζουμε ως τέλους του χρόνου και, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, να τους εντάξουμε και αυτούς στο εργατικό μας δυναμικό».

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 14|11|2017 14:47

Εξιχνιάστηκε, μετά από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών Αρχών, μία περίπτωση κλοπής, που διαπράχθηκε σε οικία στη Μυτιλήνη.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν, την Κυριακή στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, δύο νεαροί, ηλικίας 21 και 16 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι δράστες, πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, μπήκαν στο σπίτι μιας 76χρονος στη Μυτιλήνη και έκλεψαν από εκεί ένα μικρό χρηματικό ποσό και κοσμήματα συνολικής αξίας 950 ευρώ περίπου.

Σε βάρος της μητέρας του 16χρονου, σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων και κατασχέθηκε, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

 

 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top