FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 11|11|2017 16:59

Ικανοποίηση στη «Fraport», αφού τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ανέλαβε στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και το «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, αποδεικνύονται στην πράξη μια άκρως επικερδής επένδυση.

Όπως αναφέρει το Reuters, με περίπου 180 εκατομμύρια η «Fraport Greece» συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του τζίρου της εταιρείας. O συνολικός της τζίρος αυξήθηκε κατά 13,7% στα 2,2 δισ. ευρώ και αυτό αφορά μόνον το διάστημα από Απρίλη οπότε και παραχωρήθηκαν τα αεροδρόμια- έως και τον Σεπτέμβρη. Συνολικά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα απέφεραν κέρδη ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/8 περίπου των συνολικών εσόδων (EBITDA) της επιχείρησης, ύψους 808 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ικανοποιημένη η διοίκηση

Άκρως ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της «Fraport» Στέφαν Σούλτε, τονίζοντας ότι η κερδοφορία των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία στο εξωτερικό συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στο συνολικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η εταιρεία βρίσκεται εντός του προκαθορισμένου πλαισίου για να πετύχει τους ετήσιους στόχους της. Ο συνολικός τζίρος της «Fraport» το 2017 αναμένεται να κινηθεί στα 2,9 δισ. ευρώ.

Εξίσου ικανοποιητικά εξελίσσεται και η κίνηση στην έδρα της «Fraport», τη Φρανκφούρτη. Για το 2017 η εταιρεία υπολογίζει σε αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 5%. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους το μεγαλύτερο γερμανικό αεροδρόμιο μέτρησε περίπου 48,9 εκατομμύρια επιβάτες, ένας αριθμός αυξημένος κατά 4,6% σε σχέση με πέρσι, που συνιστά την ίδια ώρα νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης. Ο αυξημένος αριθμός των επιβατών απέφερε στη «Fraport» και υψηλότερα κέρδη από το λιανικό εμπόριο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

 

Η διεκδίκηση των 60 εκ. ευρώ από το δημόσιο

Εντός των όρων της σύμβασης που υπέγραψε η «Fraport» με το ελληνικό δημόσιο είναι η διεκδίκηση των 60 εκ. ευρώ για τα έργα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας, που παραχωρήθηκαν στη γερμανική εταιρεία. Τούτο διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της «Fraport Greece» Αλεξάντερ Τζίλερ, στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Επιμελητήριο Λέσβου. «Η απαίτησή μας προέκυψε γιατί από το 2014 που υποβάλλαμε την πρόταση έως τον Απρίλιο του 2017 όταν και αναλάβαμε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, δεν έγινε η παραμικρή συντήρηση σε αυτά από το ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα να πέσει η αξία τους. Τα έργα αυτά όφειλαν να έχουν γίνει και δεν ήταν υποχρέωση της Fraport να τα πραγματοποιήσει».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τοποθετηθεί προ λίγων εβδομάδων ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, τονίζοντας: «Έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη σύμβαση και, όπως συμβαίνει σε άλλες συμβάσεις παραχώρησης, στην πορεία υλοποίησής τους, προφανώς θα ανακύπτουν προβλήματα. Οι συμβάσεις προβλέπουν τις διαδικασίες επίλυσης αυτών των προβλημάτων και θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις διαδικασίες, να δούμε αν τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επίλυσης των τεχνικών διαφορών και νομίζω πως πρέπει να έχουμε την εμπιστοσύνη ότι από αυτή τη διαδικασία, τελικώς, θα διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|11|2017 16:20

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και απέδωσε τιμές. Aντιπροσωπεία της, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μέλη της με τις εθνικές ενδυμασίες, έγινε δεκτή από τον Κυβερνήτη του θρυλικού θωρηκτού, Αρχιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Κουτλής αναφέρθηκε στην προσφορά του θωρηκτού όσον αφορά στην Απελευθέρωση της Λέσβου και αντάλλαξε δώρα τιμής και ανάμνησης με τον κυβερνήτη Σ. Χαραλαμπόπουλο. Κατά την προσφώνησή του σε ένα κλίμα φορτισμένο από χαρά και εθνική περηφάνια τόνισε τα εξής:

«Κύριε Αρχιπλοίαρχε, σας ευχαριστούμε γιατί μας δώσατε τη μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση να επισκεφθούμε το πλοίο αυτό, το θωρηκτό πλοίο ΑΒΕΡΩΦ, τη θρυλική ναυαρχίδα του Ελληνικού στόλου, και να αποτίσουμε, ως Λέσβιοι, την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στο πλοίο αυτό, που επικεφαλής του Ελληνικού στόλου και με τον αρχηγό του στόλου τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επάνω, και με τις εντολές του αρχιτέκτονα του έπους των Βαλκανικών Πολέμων, του Ελευθέριου Βενιζέλου, για την κατάληψη της Μυτιλήνης,  αναχώρησαν από τον Μούδρο της Λήμνου στις 7 Νοεμβρίου 1912 και το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 1912, ημέρας μνήμης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έφθασαν έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρέπει να σας πω ότι το λιμάνι της Μυτιλήνης τότε ήταν από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου σε κίνηση».

 

Συμβολικά δώρα

Αμέσως μετά ο κ. Κουτλής πρόσφερε εκ μέρους της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης  ως ενθύμια της επισκέψεως  και  δώρα  υψηλού συμβολισμού  την εικόνα του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ  και  το βιβλίο-λεύκωμα «Λέσβος 1912-2012, Εκατό Χρόνια Ελευθερίας» εκδ. Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος». Στην  αντιφώνησή του ο Κυβερνήτης κ. Χαραλαμπόπουλος  μεταξύ άλλων τόνισε: «Όποτε είχαμε ισχυρό πολεμικό ναυτικό ήμαστε ελεύθεροι. Και το Αβέρωφ είναι η προσωποποίηση του ισχυρού πολεμικού ναυτικού. Το μήνυμα που στέλνει το θωρηκτό είναι ότι το Αβέφωφ  αναγεννάται, είναι εδώ ζωντανό  να μας δείξει από πού ήρθαμε και πού πρέπει να πάμε. Να εμπνεύσει τα νέα παιδιά,  να αγαπήσουμε την πατρίδα, να αγαπήσουμε τη θάλασσα, το πολεμικό ναυτικό και αξιοπρεπείς να συνεχίσουμε προς τα εμπρός».

Ακολούθως ο κυβερνήτης προσέφερε το Θυρεό ως αναμνηστικό της επισκέψεως  στο Θωρηκτό πλοίο Αβέρωφ, όπως χαρακτηριστικά είπε. Στη συνέχεια, τα μέλη της Παλλεσβιακής Ένωση Θεσσαλονίκης απέδωσαν  το τραγούδι «Ζήτω ο Αβέρωφ» και ο Πρόεδρος έριξε στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των τέκνων της Λέσβου που αγωνίστηκαν το 1912.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του πλοίου. 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|11|2017 15:22

Το νέο τραγούδι της Λέσβιας ποιήτριας Στέλλας Πετρίδου (με καταγωγή από το Σκουτάρο) ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός.

Κινούμενο σε νησιώτικο ρυθμό φέρει τον τίτλο «Το σημάδι», ενώ τη μουσική του υπογράφει ο Νίκος Μαρδάς. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο άλμπουμ της νέας της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Ο καιρός» των εκδόσεων «άλφα πι». Τίτλος τραγουδιού: «Το σημάδι», Ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός, Μουσική: Νίκος Μαρδάς, Στίχοι: Στέλλα Πετρίδου, Ενορχήστρωση: Νίκος Τάγκας, Έπαιξαν οι μουσικοί: Ούτι: Βασίλης Μαντόγλου, Κιθάρες και μπάσο: Νίκος Τάγκας. Ηχογράφηση, mixing, προγραμματισμός sampler, mastering: Βασίλης Μαντόγλου, Παραγωγή: Νίκος Τσίχλας. Ακούστε το εδώ: <https://www.youtube.com/watch?v=HPKNmYM-jUY> 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 11|11|2017 14:57

Αναμφισβήτητα ο πιο πετυχημένος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το πρόγραμμα Erasmus που επιτρέπει τις ανταλλαγές φοιτητών εντός της επικράτειάς της για σπουδές ενός εξαμήνου και βέβαια το πρόγραμμα έχει επεκταθεί και για άλλα ακαδημαϊκά προγράμματα. Αυτή τη φορά όμως προωθείται και το Erasmus για νέους επιχειρηματίες, δηλαδή για εκείνους που θέλουν να μάθουν το αντικείμενο της επιχείρησης που θέλουν να ανοίξουν και μπορούν να παρακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πώς γίνεται σε μια χώρα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της προβολής του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου (#InvestEU) στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου) με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, Παναγιώτη Γρηγορίου και την Υπεύθυνη InvestEU, Σοφία Σωτηρίου θα διοργανώσει εκδήλωση την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου με θέμα: «Quo vadis Europee?, Δυνατότητες και υλοποίηση αναπτυξιακών πρακτικών σε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια. Τοπική επιχειρηματικότητα». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση από το Διευθυντή της «Asset Τεχνολογική», Μάνο Ανδρεάδη, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες».

Το πρόγραμμα «Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες» είναι ένα πρόγραμμα κινητικότητας με σκοπό να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των γνώσεων δεξιοτήτων και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η κινητικότητα πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός νέου επαγγελματία στην επιχείρηση ενός έμπειρου επιχειρηματία (με εμπειρία μεγαλύτερη των τριών ετών). Οι τοποθετήσεις έχουν διάρκεια από 1 έως 6 μήνες και οι νέοι χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. με μια καθορισμένη μηνιαία αποζημίωση.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 11|11|2017 13:45

Αν οι προσφυγικές ροές αυξηθούν (που έχουν ήδη αυξηθεί στη Λέσβο), τότε θα επανεξεταστεί η συμφωνία. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ τα μηνύματα που εκπέμπονται όσον αφορά την κατάσταση και τις προοπτικές αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού στην Ελλάδα και με έμφαση στο τι ειδικότερα συμβαίνει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Λέσβο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τις οποίες κλήθηκε να δώσει χτες στη Βουλή η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι ενδεικτικά.

Συγκεκριμένα, από τις απαντήσεις που έδωσαν διαδοχικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης προκύπτουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Α) Από τις 20 Αυγούστου οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, προκαλώντας πολύ σοβαρή κατάσταση στα νησιά εξαιτίας του υπερπληθυσμού.

Β) Η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή και θα χρειαστεί αναθεώρηση σχεδιασμών αν υπάρξει νέα αύξηση ροών.

Γ) Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας χρήζει επανεξέτασης σε σημεία της, αλλά διαπιστώνεται απροθυμία ή και άρνηση από την Ευρώπη για κάτι τέτοιο.

Δ) Η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της έως το 2020 για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων ανέρχεται μόνο στο 30%, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως είναι απολύτως ικανοποιητικό και τον αντίλογο να στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς καταδεικνύει πως δεν γίνονται όσα πρέπει.

 

«Πριν από δύο μήνες ήταν καλά»

«Έως τις 20 Αυγούστου τα πράγματα ήταν από καλά έως μέτρια», είπε ο κ. Μουζάλας αρχικώς απαντώντας σε ερώτηση του Σπ. Λυκούδη (Ποτάμι). Από εκείνη την ημέρα, συνέχισε, οι ροές αυξήθηκαν διαμορφώνοντας συνθήκες υπερπληθυσμού στα νησιά. «Αν οι ροές αυξηθούν, τότε όλα θα επανεξεταστούν», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Αναφορικά με το τι έχει συμβεί έως τώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην εντατικοποίηση των μεταφορών «ευάλωτων ατόμων» στην ενδοχώρα, πάντα στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τις «επιστροφές» και στην εξέταση νομοθετικών αλλαγών ώστε να αντιμετωπιστούν οι νέες συνθήκες. «Όλα μπαίνουν σε ένα αυλάκι έως η βροχή να δυναμώσει. Κανείς δεν είναι μάγος, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Κάθε φορά προσαρμοζόμαστε», σημείωσε.

 

«Κενό για τα στοιχεία»

«Δεν με εκπλήσσει η ειλικρίνεια, αλλά με εντυπωσιάζει που λέτε ότι νερό στο αυλάκι υπάρχει, αλλά φοβάμαι αν βρέξει περισσότερο», σχολίασε αμέσως ο κ. Λυκούδης, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου αύξησης των περιπτώσεων προσφύγων-μεταναστών με ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης. Επικαλέστηκε δε προς τούτο στοιχεία των «Γιατρών χωρίς Σύνορα». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήγειρε σοβαρές ενστάσεις: «Υπάρχει ένα “κενό”. Δεν υπάρχουν έγγραφα που να τεκμηριώνουν αυτά τα στοιχεία. Έχουμε ζητήσει επίσημα ως κράτος τα συνοδευτικά έγγραφα για τα προαναφερόμενα συμπεράσματα. Δεν μας τα έχουν δώσει. Υπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα. Περιμένουμε να αποδειχτεί η εγκυρότητα των διαπιστώσεων».

 

«Χειρότερη από πέρσι»

Στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν, καθώς συζητήθηκε ανάλογου περιεχομένου ερώτηση του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε σε έντονο ύφος ότι φέτος η κατάσταση στα νησιά ενόψει του χειμώνα είναι χειρότερη συγκριτικώς με ένα έτος πριν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη στάση και τις επιλογές της κατάφερε να εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά.

Σε ανάλογους τόνους, ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον ερωτώντα βουλευτή και στο πρόσωπό του τη ΝΔ για υποκρισία: «Προσπαθώ κάθε φορά να είμαι ήπιος. Δεν βοηθάτε. Τι κάνατε για μετανάστες και πρόσφυγες ως κυβέρνηση, ώστε να μπορείτε σήμερα να ασκείτε κριτική και να κουνάτε το δάχτυλο; Δεν σας καίγεται καρφάκι. Δεν δίνετε δεκάρα για το θέμα. Αντιπολίτευση κάνετε», είπε χαρακτηριστικά.

 

Για τα κονδύλια της Ε.Ε.

«Μπορεί να λέτε ότι δεν δίνω δεκάρα, αλλά εσείς παίρνετε πολλές δεκάρες από ΕΕ, κάτι που δεν είχε κανένας προκάτοχός σας», απάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. «Παρά τη μεγάλη χρηματοδότηση, δεν κάνατε καμία αναφορά σε προετοιμασία για τον χειμώνα. Οι εικόνες στη Σάμο δεν είναι εικόνα προετοιμασίας», πρόσθεσε ο γαλάζιος βουλευτής.

Για ακόμα μία φορά ο κ. Μουζάλας παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων και υποστήριξε βάσει σχετικών στοιχείων -όπως έπραξε στη συνέχεια και ο κ. Αλ. Χαρίτσης- ότι η Ελλάδα είναι πρώτη, με ποσοστό 30%, μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ στην απορροφητικότητα αυτών των κονδυλίων.

«Αναλάβαμε τη διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό τον Απρίλιο 2016. Ο προϋπολογισμός τότε ήταν στα 454 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2020. Από τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ακολούθησε, τα αυξήσαμε στα 538 εκατομμύρια. Βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης 444 εκ. ευρώ. Το 82,5% έχει εξειδικευτεί. Εξ αυτών τα 218 εκ. ευρώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης», είπε ο κ. Χαρίτσης.

«Το ζήτημα είναι κατά πόσο έχουν απορροφηθεί κονδύλια, ώστε να κάνουν τη διαφορά στο “πεδίο”, στα νησιά», παρατήρησε αμέσως ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης, που έθεσε με δική του ερώτηση το θέμα στη Βουλή. Και αφού αναφέρθηκε σε περιγραφές και διαπιστώσεις για κατάσταση «κόλαση», πρόσθεσε: «Μην συγκρίνετε τη χώρα μας, πρώτη πύλη εισόδου, με τις υπόλοιπες. Όχι 30% αλλά 60% θα έπρεπε να έχουν απορροφηθεί. Τώρα να γίνουν οι κινήσεις. Διπλασιάστε ρυθμούς και προσπάθειες για να υπάρχει αποτέλεσμα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν παρεμβαίνοντας ο εκ των Αντιπροέδρων Δημ. Κρεμαστινός υπογράμμισε την ανάγκη να αναλάβει η κυβέρνηση περισσότερο έντονες πρωτοβουλίες προς την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Αιγαίο και τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας ουσιαστικά έκανε λόγο για αρνητική στάση των Ευρωπαίων: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο πρωθυπουργός και όλοι οι συναρμόδιοι για το θέμα υπουργοί έχουμε συνεχή διαπραγμάτευση στην ΕΕ γι’ αυτά τα θέματα. Ξέρετε ότι πολλές φορές η διαπραγμάτευση δεν έχει αποτέλεσμα και πως κάποιες φορές ή θέλει χρόνο. Η προσπάθεια γίνεται και είναι επίμονη», κατέληξε.

 

- 11|11|2017 13:41

Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιάσουμε δύο επιγραφές της ρωμαϊκής εποχής, που βρίσκονται στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης της Μυτιλήνης.

Η πρώτη δημοσιεύτηκε το 1899 στο corpus των Inscriptiones Graecae στον τόμο ΧΙΙ 2 των επιγραφών της Λέσβου με αρ. 414. Σχετικά με τον τόπο ευρέσεως ο εκδότης G. Paton αναφέρει ότι εντόπισε την επιγραφή στην οδό προς τα Πάμφιλα: «Ad viam, quae Paphla (Pamphyla) fert…», δηλαδή «στην οδό που οδηγεί στα Πάμφυλα».

Σηνάτιος

ἁγνὸς

 ἥρως.

Σήμερα όμως η ογκώδης ενεπίγραφη στήλη βρίσκεται αφημένη στην είσοδο του μεσαιωνικού Κάστρου της Μυτιλήνης. Τις φωτογραφίες μου παρεχώρησε ο Παναγιώτης Χλίμπος, ο οποίος αφηγείται ότι αυτή ήταν η πρώτη επιγραφή που είδε, όταν 9 ετών πήγαινε με την μητέρα και τις θείες του στο νεκροταφείο. Λέει ακόμη ότι ως παιδί έχει κοιμηθεί πολλές φορές πάνω της…

Ο εκδότης δεν παρέχει χρονολόγηση, αλλά από το σχήμα των γραμμάτων η επιγραφή χρονολογείται συμβατικά τον 1ο αι. π.Χ./1ο αι. μ.Χ. Περιλαμβάνεται στις επιτύμβιες επιγραφές του τόμου, ενώ ο G. Labarre, Les cites de Lesbos, Paris 1996, 134 αμφιβάλλει και για το είδος της επιγραφής και για την ρωμαϊκή πολιτεία του Σηνατίου. Αφήνει να εννοηθεί δηλαδή ότι ο Σηνάτιος δεν μπορεί να είναι Ρωμαίος, αφού ως ρωμαϊκό μικρό όνομα (praenomen) μαρτυρείται μόνο σε αυτήν την επιγραφή, βλ. Frazer-Matthews, Lexicon of Greek Personal Names I, 405, ενώ μία ακόμα φορά που απαντά σε επιγραφή από την Μυγδονία της Θεσσαλονίκης μεταξύ των ετών 170-200 μ.Χ. (SEG 47. 973) μαρτυρείται ως όνομα γένους (nomen gentis).

Επίσης, η σημείωση του ερωτηματικού δίπλα στο όνομα από τους εκδότες του προαναφερθέντος λεξικού δηλώνει ότι αμφιβάλλουν, αν το Σηνάτιος είναι το μικρό όνομα (praenomen) ή το όνομα του γένους του (nomen gentis). Η αμφιβολία δηλώνει την ιδιοτυπία της επιγραφής σε σχέση με τις ομοειδείς της επιτύμβιες της ρωμαϊκής περιόδου, ιδιοτυπία που κάνει επισφαλή την ερμηνεία της.

Ο προσδιορισμός ἥρως σε επιτύμβιες επιγραφές αυτής της εποχής (βλ. Βλ. IG XII 2, 286.289. 291.292. 367 από την Λέσβο και πολλές επιγραφικές μαρτυρίες από τον ελλαδικό χώρο) αποδίδει μακαριότητα στον θανόντα, όπως το αντίστοιχο νεοελληνικό προσηγορικό μακαρίτης.

Ο προσδιορισμός ἁγνὸς δηλώνει, όπως και στην νέα ελληνική, την αθωότητα και την καλωσύνη του θανόντος.

 

Η δεύτερη επιγραφή είναι εντοιχισμένη στο ανατολικό τείχος του μεσαιωνικού Κάστρου της Μυτιλήνης, περίπου 6 μ. από την επιφάνεια του εδάφους, σύμφωνα με την περιγραφή της θέσης από τον πρώτο εκδότη A. Cichorius, Inschriften aus Lesbos, AM 13 (1888) 74, αρ. 38. Ενετειχίσθη ανεστραμμένη (στην φωτογραφία έχει γίνει η κατάλληλη επεξεργασία, ώστε η επιγραφή να μπορεί να διαβαστεί).

Πρόκειται για την δίγλωσση επιτύμβια στήλη της Φουφίας από υποκύανο λίθο του ορυχείου της Μόριας (βλ. Γεωργία Κοκκορού-Αλευρά κ.ά., Corpus αρχαίων λατομείων, Αθήνα 2014, σελ. 19-20). Η στήλη ιδρύθηκε με έξοδα του δήμου, στοιχείο που δηλώνει την ανώτερη κοινωνική της θέση. Κατάγεται από την οικογένεια των Φουφίων, τραπεζιτών με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ανατολή (βλ. Cicero, Pro Flaccum, 46-48). Είναι χαραγμένη στην λατινική στο άνω μέρος, ενώ κάτω από τον ανάγλυφο στέφανο, που κοσμεί το μέσον της στήλης, με την αναγραφή Ο ΔΑΜΟΣ στο εσωτερικό του, είναι χαραγμένη και στην ελληνική γλώσσα:

 

                                Fufia, M(arci) f(ilia), uxor M(arci) Lani, C(ai) f(ilii), ser(vi) {h}ave.

                                                                                                Ὀ δᾶμος

                                                                Φουφί[α Μ]άρκου, [γ]υνὴ δὲ Μάρ-

                                                                κου Λάνου, Γαῒου υἱοῦ, χαῖρε.

                                               

Η επιγραφή δημοσιεύτηκε το 1899 στο corpus των Inscriptiones Graecae στον τόμο ΧΙΙ 2 των επιγραφών της Λέσβου με αρ. 360. Σχολιάστηκε και από τον Σ. Χαριτωνίδη, Αἱ ἐπιγραφαὶ τῆς Λέσβου. Συμπλήρωμα, Ἀθῆναι 1968, σελ. 17, ο οποίος διαπιστώνει ότι ο γιός της Φουφίας και του Μάρκου Λάνου της επιγραφής μαρτυρείται σε κατάλογο εφήβων του 1ου αι. μ.Χ. και λέγεται Μάρκος Λάν(ι)ος κι αυτός (βλ. IG XII 2, 88, στ. 12), ενώ την επιτύμβια στήλη της Φουφίας χρονολογούν τον 1ο αι. π.Χ. οι Pfuhl-Mobius, Die ostgriechischen Grabreliefs I, n. 199, Mainz am Rhein, 1977-79.

Την φωτογραφία της επιγραφής οφείλω για άλλη μια φορά στον Π. Χλίμπο.

 

Μαρία Σ. Διακουμάκου

φιλόλογος-επιγραφικός (Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία)

Κατηγορία Κοινωνία
- 11|11|2017 13:02

Μεγάλη απήχηση γνωρίζει στα χωριά όπου ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα η Σχολή Γονέων της «Αγκαλιάς», μετρώντας πλήθος γονέων κάθε ηλικίας που έσπευσαν να παρακολουθήσουν ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, διατροφολόγους και άλλους επιστήμονες διακεκριμένους.

Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ σήμερα, Σάββατο είναι η πρεμιέρα στη Μυτιλήνη με την ψυχολόγο, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του «Queen Mary» στο Λονδίνο, Σεβαστή Φωκά στις 11 το πρωί στο «Μosaik», επί της οδό Σαπφούς στην αγορά με θέμα: «Τα συναισθήματα των παιδιών: Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους». Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Δρα Φωκά συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η θετική ψυχοθεραπεία, οι θετικές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και η αναγνώριση των συναισθημάτων. Η Δρ Σεβαστή Φωκά είναι προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια.

 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα ανά περιοχή

Στα Δάφια, στο κέντρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων

- Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Ελένη Σακκέτου, ψυχολόγος, «Παιδί και διάβασμα, ρόλος και εμπλοκή των γονέων».

- Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Νικόλαος Περιβολάρης, παιδίατρος, «Συζήτηση με τον παιδίατρο πάνω σε θέματα που απασχολούν συχνά τους γονείς».

- Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Χριστιάνα Αμπατζή, διατροφολόγος, «Συζήτηση για την παιδική και εφηβική διατροφή».

- Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Έλλη Ράπτη, ψυχολόγος, «Σχολικός εκφοβισμός, ένα φαινόμενο των πόλεων;»

- Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέας και αφηγήτρια παραμυθιών, «Τι είναι λαϊκό παραμύθι και με ποιους τρόπους (μας) μεγαλώνει;»

- Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Κατερίνα Σαμιώτη, ψυχολόγος, «Θέτοντας όρια στη συμπεριφορά του παιδιού μου».

- Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Κώστας Ζαφειρίου, συγγραφέας και μουσικός, «Μύθοι και αλήθειες για τα βιντεοπαιχνίδια», και Βάλια Μπαρμπατιώτη, εργαζόμενη πολυάσχολη μαμά, «Δεν έχεις χρόνο για το παιδί σου; Νομίζεις!»

- Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Κώστας Πατσαντζόπουλος, επίτιμος σχολικός σύμβουλος μουσικής, «Η επίδραση της μουσικής στις επιδόσεις και τη συμπεριφορά των μαθητών».

 

Στην Αγία Παρασκευή, στο Γυμνάσιο

- Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Φωτεινή Δάσου, παιδίατρος, «Συζήτηση με την παιδίατρο πάνω σε θέματα που απασχολούν συχνά τους γονείς».

- Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Κώστας Πατσαντζόπουλος, επίτιμος σχολικός σύμβουλος μουσικής, «Η επίδραση της μουσικής στις επιδόσεις και τη συμπεριφορά των μαθητών».

- Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Κώστας Ζαφειρίου , συγγραφέας και μουσικός, «Μύθοι και αλήθειες για τα βιντεοπαιχνίδια», και Βάλια Μπαρμπατιώτη, εργαζόμενη πολυάσχολη μαμά, «Δεν έχεις χρόνο για το παιδί σου; Νομίζεις!»

 

Στο Σκαλοχώρι, στο κοινοτικό παραδοσιακό καφενείο «Συκά»

- Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Χριστιάνα Αμπατζή, διατροφολόγος, «Συζήτηση για την παιδική και εφηβική διατροφή».

 

Στην Άγρα, στο Γυμνάσιο

- Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Φωτεινή Δάσου, παιδίατρος, «Συζήτηση με την παιδίατρο πάνω σε θέματα που απασχολούν συχνά τους γονείς».

- Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 6 μ μ.: Κατερίνα Σαμιώτη, ψυχολόγος, «Θέτοντας όρια στη συμπεριφορά του παιδιού μου».

 

Στη Μυτιλήνη, στο Κέντρο υποστήριξης προσφύγων και ντόπιων «Mosaik»

- Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 11 π.μ.: Δρ Σεβαστή Φωκά, ψυχολόγος, «Τα συναισθήματα των παιδιών: Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους». Θα υπάρχει μετάφραση σε αραβικά και φαρσί.

- Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 11 π.μ.: Χριστιάνα Αμπατζή, διατροφολόγος, «Βασικές συμβουλές σε γονείς που βρίσκονται σε μετακίνηση για τη σωστή διατροφή των παιδιών τους». Θα υπάρχει μετάφραση σε αραβικά και φαρσί.

- Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Λιλή Λαμπρέλλη, συγγραφέας και αφηγήτρια, «Το λαϊκό παραμύθι: ένα οικουμενικό αφήγημα για όλους τους καιρούς».

- Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.: Φίλιππος Μανδηλαράς , συγγραφέας, και Κώστας Ζαφειρίου, συγγραφέας και μουσικός, «Εφηβική λογοτεχνία: σύγχρονες προκλήσεις». Θα υπάρχει μετάφραση σε αραβικά και φαρσί.

- Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 11 π.μ.: Αντώνης Παπαθεοδούλου, συγγραφέας, «Ο θησαυρός που λέγεται βιβλίο». Θα υπάρχει μετάφραση σε αραβικά και φαρσί.

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 11|11|2017 12:54

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκηρύσσει τον Διαγωνισμό Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας - AEGEAN Startups για την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων που σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας των νησιών του Αιγαίου, σε τέσσερις θεματικές περιοχές:

  1. Αγροτική Ανάπτυξη-Διατροφή-Υγεία-Εκπαίδευση.
  2. Ναυτιλία-Εμπόριο-Μεταφορές.
  3. Τουρισμός-Πολιτισμός-Περιβάλλον.
  4. Πληροφορική-Τηλεπικοινωνίες-Διακυβέρνηση-Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει την έννοια της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες με ενδιαφέρον στο επιχειρείν, μέσα στο ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον της συνεχιζόμενης κρίσης και έλλειψης προοπτικών στο βόρειο και νότιο Αιγαίο.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει ξεχωριστές κατηγορίες προς διάκριση και βράβευση για φοιτήτριες, φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και νέες-νέους από 18 έως 35 ετών εκτός της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από όλη την Ελλάδα.

Τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, που θα πρέπει να αφορούν σε ιδέες που είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, θα επιλεγούν, θα βραβευτούν, θα λάβουν δημοσιότητα και περαιτέρω υποστήριξη για την υλοποίησή τους, σε συνεργασία με υποστηρικτικές δομές εντός κι εκτός του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και αξιόλογα στελέχη επιχειρήσεων θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους στους συμμετέχοντες, και λειτουργώντας ως μέντορες-σύμβουλοι, θα δώσουν πρακτικές συμβουλές, για την κατάρτιση των ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων ή πρωτοτύπων.

Οι προτάσεις που θα διακριθούν θα λάβουν χρηματικά βραβεία αλλά και υποστήριξη από ένα πλαίσιο υποστηρικτικών δομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κοιτίδες επιχειρηματικότητας) σε Λέσβο, Λήμνο, Ρόδο, Σάμο, Σύρο και Χίο. Συνεργαζόμενες θερμοκοιτίδες θα υποστηρίξουν τις διακριθείσες ομάδες στις ανάλογες δομές τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική.

 

Βραβείο Τσαμουργκέλη

Στην πρώτη ομάδα ανεξαρτήτως κατηγορίας θα απονεμηθεί το «Bραβείο Επιχειρηματικότητας Ιωάννη Τσαμουργκέλη», το οποίο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, ώστε να υποστηριχθεί η υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Οι σημαντικές ημερομηνίες για τον διαγωνισμό είναι οι εξής:

- 1ο Στάδιο - Υποβολή αρχικής πρότασης (2 σελίδες)

Μέχρι 1/3/2018 στο www.aegean-startups.gr

- 2ο Στάδιο: Υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου, για όσες ομάδες επιλεγούν στο 1ο στάδιο

Μέχρι 1/6/2018 στο www.aegean-startups.gr

- Παρουσίαση ομάδων που διακρίθηκαν και βραβεύσεις: Ιούλιος 2018

Ο Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας - AEGEAN Startups διενεργείται υπό το συντονισμό της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την υποστήριξη της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη συνδρομή ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 11|11|2017 12:37

Αυτοψία προοπτικής για παλιό και νέο!

 

Στις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση της υποθαλάσσιας αυτοψίας του συνόλου των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Μυτιλήνης, μετά από σύμβαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου με εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο με έδρα την Αθήνα.

Οι τρεις δύτες, εκ των οποίων οι δύο διπλωματούχοι μηχανικοί, προχώρησαν στην αποτύπωση και καταγραφή του συνόλου των εγκαταστάσεων τόσο του εσωτερικού λιμένα της πόλης όσο και του επιβατικού και εμπορικού λιμένα. Ανάλογη προσπάθεια αξίζει να σημειωθεί ότι είχε γίνει πριν από 22 χρόνια (το 1995), ενώ από τη σύγκριση των ευρημάτων θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Η αυτοψία αυτή, με χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, θα απεικονίσει την κατάσταση των υποδομών και θα δώσει την ευκαιρία στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου να θέσει προτεραιότητες στις παρεμβάσεις του για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων και την εξοικονόμηση πόρων μέσω στοχευμένων έργων. Η παρουσία των δυτών αυτών στο νησί έδωσε την ευκαιρία στο δήμο και στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να τους αξιοποιήσει και για μια άλλη αυτοψία στην περιοχή του Καρά Τεπέ  όπου προοριζόταν να γίνει το νέο λιμάνι της Μυτιλήνης με στόχο την αποσυμφόρηση της πόλης από τις οχλούσες σε πρώτη φάση δραστηριότητες του εμπορικού λιμανιού και την αναμενόμενη ανάσα στο κυκλοφοριακό που αποτελεί διαχρονικα  ένα από τα οξυμένα προβλήματα  της πρωτεύουσας του νησιού. Φαίνεται ότι η αυτοψία των δυτών και της Εφορείας Εναλίων είχε αποτελέσματα θετικά για την προοπτική του νέου λιμανιού εκτός του ιστού της πόλης με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων ,αλλά και για την αξιοποίηση των υφισταμένων σε πιο ήπιες δραστηριότητες ,αλλά και σε αναψυχή ,που έχει ανάγκη η Μυτιλήνη. Ενα βήμα μπορεί να έγινε ,που πριν λίγους μήνες είχε μείνει μετέωρο, αλλά για να έχει συνέχεια απαιτούνται πολύ περισσότερα να γίνουν ώστε κάποια στιγμή η Μυτιλήνη να αποκτήσει σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις που θα την αναβαθμίζουν συνολικά στις θαλάσσιες μεταφορές ανθρώπων και προιόντων.

Α.Ω.

 

Ο «Πιττακός» συμπαραστέκεται στο Δήμαρχο

Τη συμπαράστασή του για το οξύ πρόβλημα γύρω από το προσφυγικό στις προτάσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει ο Σύνδεσμος «Πιττακός ο Μυτιληναίος», που πρωτοεμφανίστηκε το 2010 εναντίον του «Καλλικράτη» και τη μετατροπή της Λέσβου σε έναν δήμο.

«Σήμερα που προβάλλει ένα άλλο οξύ πρόβλημα, μη επιδεχόμενο της όποιας αναβολής στο να λυθεί, το σχετικό με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αυτό που έκανε το νησί μας εκ των πραγμάτων να καταστεί φορέας της Ιστορίας, ο Σύνδεσμός μας έχει την υποχρέωση αλλά και το καθήκον να πάρει θέση. Τούτο δε γιατί διαπιστώνουμε ότι δρομολογείται άλλη μία τερατογένεση σε βάρος της Λέσβου, της ιδιαίτερης μας πατρίδας με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σε σχέση προς τους πρόσφυγες /μετανάστες και το hot spot στη Μόρια. Ένα χώρο καταγραφής όπως κατ’ ευφημισμό έχουν ονομάσει, που σήμερα ατυχώς υπερκορεσμένος έχει φθάσει να φιλοξενεί περί τα 8.000 άτομα. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, αδιάφοροι και άφωνοι, αφού χωρίς εφαρμογή των συμπεφωνημένων (βλέπε συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας), αλλά και χωρίς καθορισμένο πλάνο και προοπτική λύσεως του εν δυνάμει πια αυτού προβλήματος, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον αριθμό των “ξένων” μας που θα πρέπει να τους θεωρούμε εφεξής ως μόνιμους κατοίκους της Λέσβου», προσθέτει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος.

Και καταλήγει απευθυνόμενος στο δήμαρχο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάκης Ιορδάνης: «Θέλουμε να διεκδικήσετε από την Ε.Ε., από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον «φιλέλληνα» Ζ.Κ.Γιούγκερ, τον καθ’ ύλη αρμόδιο για τα θέματα μεταναστών/προσφύγων Επίτροπο -που τυχαίνει να είναι Έλληνας, τον Δ. Αβραμόπουλο -, από τον καθ’ ύλη Υπουργό Γ. Μουζάλα, εν τέλει από την Κυβέρνηση τη λύση του άλυτου και συνεχώς ογκούμενου αυτού προβλήματος. Δεν πάει άλλο!»

Α.Ω.

 

Υπολογιστές από το σπίτι!

Την ανάγκη αύξησης της απορρόφησης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η χώρα μας ως κύρια πύλη εισόδου των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες της ΕΕ σε σχέση με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

 

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στην κραυγή αγωνίας των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής -που είναι εντεταλμένοι για την υποδοχή και ταυτοποίηση των μεταναστών- οι οποίοι «είναι αναγκασμένοι να φέρνουν υπολογιστές από το σπίτι τους, να φέρνουν αναλώσιμα, και να κάνουν μετακινήσεις με δικά τους έξοδα και μέσα. Ο κ. Μουζάλας αρνείται να δει και να ακούσει τους υπαλλήλους του, ρίχνει το μπαλάκι σε σχέση με τα κονδύλια στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και απειλεί με παραίτηση όταν δέχεται επικρίσεις ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς χειρίζεται το προσφυγικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Α.Ω.

 

Κίνηση ματ με… αποθέωση Βουνάτσου!

Στο χθεσινό μας φύλλο, σχολιάζαμε την ανακοίνωση του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Κατράνη, που κατήγγειλε την άρνηση ουσιαστικά του σημερινού αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσουπή να δώσει στον πρώτο τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου της θητείας του Δημήτρη Βουνάτσου. Και αν και δεν δώσαμε έμφαση στο «επεισόδιο» καθ΄ αυτό που φέρεται να υπήρξε μεταξύ των δύο αντρών, σχολιάσαμε πολιτικά το ότι διαφαίνεται πως το περιβάλλον του πρώην δημάρχου, ενδεχομένως και ο ίδιος ο κ. Βουνάτσος προσωπικά, δεν δείχνουν πια διατεθειμένοι να παρέχουν έμμεση στήριξη στη σημερινή δημοτική αρχή, με την επιλογή τους να μην παρεμβαίνουν εδώ και καιρό στα σημερινά δημοτικά δρώμενα. Αλλά και το ότι θα πρέπει ο Παναγιώτης Τσουπής να τοποθετηθεί επί της καταγγελίας για αλαζονική συμπεριφορά εκ μέρους του, που του καταλόγισε ο κ. Κατράνης. Ο σημερινός αντιδήμαρχος όμως, είχε απαντήσει (και δεν είχε τύχει της προσοχής του υπογράφοντα) ήδη σε τοπική συνάδελφο και πραγματικά το περιεχόμενο αυτής, θα έλεγε κανείς ότι φώτιζε όλες τις διαστάσεις του προβληματισμού που ανέδειξε η «διένεξη» Κατράνη-Τσουπή.

Κίνηση ματ με… αποθέωση Βουνάτσου!

Καθώς ο τελευταίος αποθέωσε τον πολιτικό Δημήτρη Βουνάτσο και με μία πρακτική «μαστίγιου και καρότου», επιχείρησε να απομονώσει το Νίκο Κατράνη. Υποστηρίζοντας πως ο προκάτοχός του επιχειρεί «απέλπιδα προσπάθεια να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο του τόπου μας και προσπαθεί να μπει στο ίδιο κάδρο με τον γίγαντα της πολιτικής, μέρος της ιστορίας του τόπου μας, από τη μεταπολίτευση και μετά, τιμημένο πολλάκις από το λεσβιακό λαό, Δημήτρη Βουνάτσο»! Μ΄ αυτά και με εκείνα, ο Παναγιώτης Τσουπής που εξήγησε πως θα δώσει «εντός των νομίμων προθεσμιών» τα οικονομικά στοιχεία που αιτήθηκε ο κ. Κατράνης, λόγω του επεισοδιακού της συνάντησής τους, κατάφερε να κάνει κίνηση… ματ πραγματικά προς την πλευρά Βουνάτσου (ή του «περιβάλλοντός του) και να βγάλει κερδισμένο από την όλη υπόθεση αν όχι τον εαυτό του, σίγουρα τον… Σπύρο Γαληνό! Σε μία περίοδο μάλιστα που θα ήθελε ει δυνατόν λιγότερες οχλήσεις από… άσπονδους εχθρούς.

Μ.ΟΡΦ

 

Πάντως οι ροές αυξάνονται

Συνεχώς αυξανόμενες είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, όπως δείχνουν τα στοιχεία αφίξεων από την 1η Νοεμβρίου έως και χτες, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Συνεπώς και με βάση τα όσα είπε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής περί αναθεώρησης των όσων ξέρουμε, εφόσον αυξάνονται οι ροές, θα πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα.

Ειδικότερα, στη Λέσβο έφθασαν και καταγράφηκαν στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια 705 άτομα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα (1-10 Νοεμβρίου) στη Χίο έφθασαν 338 άτομα και στη Σάμο 114.

Συνολικά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στο βόρειο Αιγαίο έφθασαν 1.157 πρόσφυγες και μετανάστες.

Α.Ω.

 

Το κάνουν επίτηδες

Οφείλει κανείς να σταθεί με δέος στην επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συντηρούν με ασύλληπτη μεθοδικότητα τον διχασμό στην κοινωνία και να κρύβουν επιμελώς τη γύμνια τους στην ικανότητα να διαχειριστούν τη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Μία κοινωνία που συνεχίζει να βρίσκει τακτικά πεδίο να εκφραστεί η μισή εναντίον της άλλης μισής, είτε με αφορμή τον μικρό Αμίρ, είτε με τους διεμφυλικούς, είτε με τον Κουφοντίνα, είτε με τον… Ολυμπιακό και στα μέρη μας με την εξέδρα των επισήμων, με την κατάσταση στην πλατεία Σαπφούς και διαχρονικά για το προσφυγικό, με επίκεντρο τον «κακό» ή «καλό» μετανάστη. Μία κοινωνία που καταφέρνει να χάνει εντελώς τελικά τη μεγάλη εικόνα, η οποία παρ΄ όλα αυτά δείχνει πως η χώρα συνεχίζει σε έναν απέραντο κατήφορο, χωρίς φρένα και δεμένη σε ένα όχημα που οδηγεί ένα πολιτικό προσωπικό ιδεοληπτικών, ανεπαρκών, λαοπλάνων, παλαιοκομματικών (συμπεριλαμβανομένων και των φιλόδοξων ξανά σήμερα κατακερματισμένων της κεντροαριστεράς), με προορισμό που βγάζει ο… αυτόματος. Το παρόν βέβαια δεν γράφεται επειδή κρύβει κάτι το ριζοσπαστικό σαν πρόταση, ούτε για να οδηγήσει στις θεωρίες των δύο… άκρων. Αλλά ως έκφραση του ελάχιστου προβληματισμού που προκύπτει από τις απόψεις που διακινούνται καθημερινά στα social media, αλλά και στα ίδια τα media, με την κοινωνία να εμμένει να κρίνει το σήμερα, πατώντας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) επάνω σε θεωρίες και συνθήματα προηγούμενων δεκαετιών και σε ιδεολογίες που έβλαψαν το σήμερα αλλά επιμένουν να εξηγούν το χθες! 

Μ.ΟΡΦ

- 11|11|2017 12:33

Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ μετά τη δεύτερη θεατρική περίοδο του Μπερλίνερ Ανσάμπλ που ίδρυσε με την Χέλενε Βάιγκελ, έκδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «θεατρική δουλειά» δίνοντας πληροφορίες για τις μεθόδους δουλειάς του. Σε ραδιοφωνική συζήτηση του 1952 για το βιβλίο αυτό, είπε: «θέλουμε να περιγράφουμε στη σκηνή τη ζωή όπως είναι στην πραγματικότητα, και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε αυτός που τη βλέπει να γίνεται πιο ικανός να την αντιμετωπίζει.» Δυο χρόνια αργότερα, συμπληρώνει: «όλες οι τέχνες, συμβάλλουν στη μεγαλύτερη τέχνη, την τέχνη της ζωής»!

Νωρίτερα, το 1927, σημείωνε: «θα ήθελα να κάνω μια τέχνη, που να αγγίζει τα πιο βαθιά και πιο σπουδαία πράγματα, και που να ζει χίλια χρόνια». Ήθελε να παρεμβάλει σ’ ένα έργο μια σκηνή που διαδραματίζεται στην αγορά σιταριού του Σικάγου. Μελετά τη λειτουργία των χρηματιστηρίων και βρίσκει στον Μαρξ τις απαραίτητες πληροφορίες. Ανακαλύπτει σημαντικές σκέψεις, γνώσεις και μεθόδους θεώρησης, ιδιαίτερα τον απασχολεί το γεγονός, ότι οι τρόποι συμπεριφοράς των ανθρώπων διαμορφώνονται ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες. Αυτό το έκφρασε ποιητικά στην «Όπερα της πεντάρας»(πρώτη παράσταση 1928): «θάμασταν καλοί και όχι τόσο αγροίκοι / οι συνθήκες όμως δεν μας ευνοούν.»...

Το υλικό που προτιμά πρέπει να προσφέρει παραστατικά παραδείγματα για την κατανόηση αυτών των συναρτήσεων. Ο «καλός άνθρωπος του Σετσουάν» θέλει να βοηθήσει τους φτωχούς, αλλά απειλείται να καταστραφεί ο ίδιος, λόγω της μεγάλης αθλιότητας, αντιστέκεται, μεταμορφωμένος προσωρινά σε κακό άνθρωπο. Ο μισάνθρωπος γαιοκτήμονας Πουντίλα, γίνεται φιλάνθρωπος σε κατάσταση μέθης. Η πραγματεύτρα Κουράγιο, που σαν μάνα ήθελε να γλυτώσει τα παιδιά της απ’ τον πόλεμο, τα χάνει στον πόλεμο με το εμπόριο της. Σε όλες τις περιπτώσεις οι άνθρωποι εμποδίζονται από τις συνθήκες να είναι καλοί. Η τρομερή σχιζοφρένεια στην οποία οδηγούνται, έχει τις αιτίες της στις κοινωνικές συνθήκες.

Η δυσαρέσκεια για τις καταστάσεις που περιορίζουν ή και καθιστούν αδύνατη την ανθρώπινη συμπεριφορά, περικλείει στον Μπέρτολντ Μπρεχτ την έκκληση για αλλαγές. Το 1926 είχε πει σε μια συνέντευξη: «Εγώ απλά παρουσιάζω τις καταστάσεις για να αφήσω το κοινό να σκεφτεί μόνο του.» Η φρίκη του φασισμού που επέδρασε βαθιά στη ζωή του και ο βάρβαρος Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος παρακινούν τον Μπρεχτ σε πιο δυνατές και με ευθύτητα διατυπωμένες εκκλήσεις για την αλλαγή του κόσμου. Πρώτιστο καθήκον γι’ αυτόν η ανατροπή των φασιστών δυναστών, αλλά αναγνωρίζει και τη συσχέτιση του φασισμού και του πολέμου με τη μορφή των σχέσεων ιδιοκτησίας. Θεωρεί τον πόλεμο δυνατό, όσο υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βγάζουν κέρδος από αυτόν!

Η τέχνη της ζωής δεν σημαίνει γι’ αυτόν μόνο την τέχνη για την ποιοτική διαμόρφωση της δικής του ζωής, αλλά τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια ανθρώπινη ζωή. Στην ομιλία του με τη ευκαιρία της απονομής του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης το 1954 στη Μόσχα, τονίζει τη μεγάλη σημασία της ειρήνης σαν βάση «όλων των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων, όλων των τεχνών, μαζί και της τέχνης να ζει κανείς». Η «φιλικότητα» είναι το σύμβολο του για την κατάσταση ενός κόσμου, απαλλαγμένου από τη δουλεία, την εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την καταστροφή...

Η τέχνη με την οποία επιδιώκει έναν τόσον υψηλό στόχο προσανατολίζεται στην αλλαγή, είναι επαναστατική. Οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές όμως, αυτό είναι ξεκάθαρο για τον Μπρεχτ, δεν γίνονται στο θέατρο, αλλά στην πραγματικότητα. Η τέχνη μπορεί να δώσει τα ερεθίσματα για την αναγνώριση των προβλημάτων, τη σκέψη και τη δράση. Ο Μπρεχτ ήθελε να προκαλέσει μια «ενεργή σκέψη», δηλαδή να μπουν σε κίνηση με την τέχνη τέτοιες σκέψεις, που να επιδρούν ενεργά στη στάση και τη δράση. Έτσι επιτυγχάνεται πρακτικά η μεταβολή της τέχνης σε ζωή και στην ιδανική περίπτωση σαν ικανότητα αντιμετώπισης της ζωής!

Η αντιμετώπιση της σημερινής ζωής, σε συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας, προϋποθέτει την παρεμπόδιση γενίκευσης του πολέμου κι ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Η εκπληκτική επικαιρότητα του Μπρεχτ προκύπτει από την τεράστια ανάπτυξη των μέσων μαζικής εξόντωσης και την αχαλίνωτη καπιταλιστική σκέψη για εμπορευματοποίηση των πάντων. Η δυνατότητα μετατροπής της Γης σε μια πύρινη σφαίρα είναι σήμερα υπαρκτή. Ποτέ πριν δεν ήταν πιο επιτακτική η αναγκαιότητα ανάπτυξης της τέχνης της ζωής με στόχο τη νίκη της λογικής. Οι άνθρωποι μαθαίνουν από τον Μπρεχτ να σκέφτονται και να θεωρούν σήμερα την τέχνη της ζωής εξασφαλισμένη, μόνον όταν η Γη πάρει τη μορφή μιας σίγουρης κατοικίας για τους ανθρώπους... Μέσα από τον αντιπολεμικό λάκκο των λεόντων,

 

...ο Δανιήλ.

 

Κατηγορία Απόψεις
- 11|11|2017 12:24

 

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η κατάσταση με το προσφυγικό στη Λέσβο παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα αποσυμφορήσουν αυτήν την εικόνα, τα χειρότερα δεν θα αργήσουν! Είναι πλέον κοινός τόπος όλων των εμπλεκομένων -κυβερνητικών παραγόντων, αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ, άλλων φορέων και των τοπικών κοινωνιών- ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και μη διαχειρίσιμη, αφού στη Λέσβο οι εγκλωβισμένοι ξεπερνούν κατά πολύ τις 8.000, στη Μόρια βρίσκονται πάνω από 6.000, όταν στο κέντρο στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που το αρμόδιο υπουργείο δίνει, μπορούν να φιλοξενηθούν μόλις 2.300 άτομα. Φθάσαμε δηλαδή στον ιστό της πόλης της Μυτιλήνης και της ευρύτερης περιοχής της, που δεν ξεπερνά τις 30.000 πληθυσμό να παραμένουν εγκλωβισμένοι 8.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, γεγονός που ξεφεύγει πια από τα επιτρεπτά όρια διαχείρισης τόσων ανθρώπων χωρίς τις στοιχειώδεις δομές φιλοξενίας τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ την αποδέχονται εδώ και μήνες, παραμένουν στις διαπιστώσεις και στα ευχολόγια παίζοντας... καθυστέρηση, προφανώς μέχρι να αδειάσει τη θέση του υπουργού ο Γιάννης Μουζάλας, μετακομίζοντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως η κατάσταση δεν περιμένει από μόνη της να βελτιωθεί , το αντίθετο θα λέγαμε. Κάθε μέρα που περνά νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών φθάνουν στα νησιά μας, οι περισσότεροι στη Λέσβο κάνοντας τα πράγματα αφόρητα!

Γι’ αυτό στην αδράνεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων με τη διαχείριση του προβλήματος θα πρέπει να υπάρξει η πίεση των τοπικών φορέων για λογαριασμό των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση επιτέλους να δράσει στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της Λέσβου και όχι του κέντρου της Μόριας, όπως κυνικά επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μουζάλας. Στην πίεση αυτή των φορέων και της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να πρωτοστατήσουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης σε συνεργασία και σύμπνοια με όλους τους φορείς του νησιού που θα πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους και τη δράση τους, ώστε επιτέλους κάτι να γίνει πριν είναι αργά! Γι’ αυτό και δεν κατανοούμε ότι στην πρόσφατη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για αντίδραση στη μετατροπή του νησιού σε ένα camp προσφύγων και μεταναστών πρώτευσαν οι αντιπολιτευτικοί λόγοι και οι επικρίσεις στο δήμαρχο για τη στάση του όλα αυτά τα χρόνια στο  προσφυγικό και όχι η διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης που βιώνει το νησί και η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα έχουμε... παρατράγουδα που δεν φανταζόμαστε.

Όχι ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, λάθη και παραλείψεις στη μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικού από τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό προσωπικά, ούτε ότι δεν επιδέχεται κριτική και μάλιστα αυστηρή, αλλά τούτη την ώρα που... καιγόμαστε προέχει να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο όλων των φορέων και όλων των παραγόντων του νησιού, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων, προκειμένου η πίεση της Λέσβου προς την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση να είναι ισχυρή και να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό είναι το μείζον τώρα και κάθε άλλη κίνηση μόνο ως υπεκφυγή μπορεί να εκληφθεί.

Σε τελική ανάλυση, αν η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής -που για να τα λέμε όλα άργησε να εκδηλωθεί- να εντείνει την πίεσή της για αποσυμφόρηση του νησιού αποτύχει, δεν θα «τιμωρηθεί» ο Γαληνός, αλλά το νησί ολόκληρο που θα συνεχίζει να βιώνει μια αφόρητη κατάσταση που θα το κρατά καθηλωμένο και θα το εμποδίζει να επανέλθει σε μια κανονικότητα που είναι το ζητούμενο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν το... κλαδί απ΄το οποίο κρεμόμαστε όλοι  το πριονίσουμε και  κοπεί οι επιπτώσεις θα βαρύνουν όλους, ανεξαρτήτως προθέσεων και προτιμήσεων.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 11|11|2017 12:01

Το «ΤEDxLesvos» επιστρέφει για 3η χρονιά στη Μυτιλήνη το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου στο Θέατρο «ΦΟΜ» στις 17:30.

Το Click αποτελεί το θέμα της φετινής διοργάνωσης! Οι καλεσμένοι ομιλητές θα μοιραστούν τα δικά τους... click, τις ιστορίες και τις ιδέες τους και θα δώσουν τροφή για σκέψη σε όλους τους νέους (και όχι μόνο!) που θα βρεθούν στο κοινό της εκδήλωσης.

 

Οι φετινοί ομιλητές

- Νίκος Παυλάκος, Σύμβουλος επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Ο άνθρωπος-κλειδί για τον μαθητή… Καθώς μέσα από την ομιλία του θα επανεξετάσει τη παγιωμένη αντίληψη της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα από τα δημοφιλή επαγγέλματα, αποκαλύπτοντας στο νεανικό κοινό τις ουσιώδεις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

- Ηλίας Γιαννακόπουλος, τεχνολόγος, ψηφιακός ακτιβιστής.

Ο ορισμός του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της τεχνολογίας… Κατέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις στο τομέα της τεχνολογίας, τις διοχετεύει σε έργα που αφορούν ασφαλή επικοινωνία, την πρόσβαση και τη νοημοσύνη πληροφοριών, επιδίδοντας την ενέργειά του στην επίλυση προβλημάτων.

- Τότα Δρούζα, ψυχολόγος, αναλύτρια Συμπεριφοράς.

Η επιστημονική αναζήτηση υλοποιήθηκε μέσα από τη σύζευξη: της φιλολογίας, ψυχολογίας και των θεατρικών σπουδών που δημιούργησαν μια πολύπλευρη προσωπικότητα, επιτυγχάνοντας τη διάδραση των γνώσεων με την τέχνη. Πιστεύοντας ότι οι τεχνικές της ψυχολογίας καλυτερεύουν τον άνθρωπο!

- Αργύρης Χατζημαλλής, συντηρητής έργων τέχνης.

Ο αυτοσκοπός της ζωής του… η «συντήρηση» της παρελθοντικής διαφορετικότητας, αναβιώνοντας τις παραδοσιακές δομές της λεσβιακής τέχνης διαπερνώντας τις μέσα από το χορό, την ενδυμασία και τη ζωγραφική. Εστιάζοντας τη ζωή του γύρω από τον πολιτιστικό άξονα.

- Στράτος Καμάτσος, επιχειρηματίας.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας με τις έντονες κοινωνικές ευαισθησίες… Αν και δικηγόρος, αξιοποίησε τη πατρογονική του περιουσία και ίδρυσε την εταιρεία «Εvo3», επιδιώκοντας μέσα από την αγορά κάθε μπουκαλιού ελαιόλαδου να φυτεύεται και ένα δέντρο στην Αφρική, εφαρμόζοντας το φιλοσοφικό ρητό: «Ένα μπουκάλι, ένα δέντρο, μια ζωή».

- R3, ομάδα φοιτητών.

Μια ομάδα νεαρών φοιτητών του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτέλεσε την αφορμή για τη δραστηριοποίησή τους σχετικά με την αποσυμφόρηση των σκουπιδιών από τους προσφυγικούς οικισμούς, αποτελώντας η ιδέα αυτή πρωτοπορία στους πανεπιστημιακούς κύκλους!

- Πειραματικό Χορωδιακό Εργαστήριο «Animato».

Το νεοσύστατο εργαστήριο φωνητικής τέχνης, μετρά τη ζωή του από τον Οκτώβρη του 2017 και απευθύνεται σε όσους έχουν αγάπη για το χορωδιακό τραγούδι επιζητώντας το ομαδικό πνεύμα, διαθέτουν έντονη διασκεδαστική διάθεση καθώς και όρεξη για πειραματισμό!

Εισιτήρια: από τα καταστήματα «AROMA» (Ερμού 109), «BOOK & ART» (Κομνηνάκη 5), και «ΧΑΡΤΙ & ΜΟΛΥΒΙ» (Ηλία Βενέζη 11) και στην καφετέρια «FISHEYE» (Ναυμαχίας Έλλης 5). Το κόστος τους είναι 12 ευρώ (κανονικό) και 6 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, μαθητές και ανέργους).

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top