FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 10|11|2017 19:47

Των Ταξιαρχών στη Μυτιλήνη είναι όλα κλειστά. Είναι γιορτή μεγάλη. Γιορτάζει το μισό νησί τους Στρατήδες, τους Μιχάληδες, τις Αγγελικές, τους Γαβρίληδες και τα αντίστοιχα θηλυκά. Όταν φτάνει 8 Νοεμβρίου και ζεις στην Αθήνα, καταλαβαίνεις τα μειονεκτήματα της αστυφιλίας. Κάθε φορά που ξεκινώ των Ταξιαρχών για το σχολείο, αισθάνομαι να διαπράττω τεράστια απρέπεια. Σα να παραβιάζω έναν κανόνα που ρίζωσε στη συνείδησή μου με τα χρόνια και μου επιβάλλει να σέβομαι με την αεργία μου την επέτειο.

Το μυαλό μου γυρίζει πάντα στον Μανταμάδο, στο βλοσυρό βλέμμα του Ταξιάρχη με τα σαρκώδη χείλη και το βλέμμα που δεν το βλέπεις αλλά το αισθάνεσαι να διεισδύει στην ψυχή και να τη διαβάζει. Γιορτή των Ταξιαρχών είναι στροφές ανάμεσα σε οργιάζουσα φύση και σκόρπια στην άσφαλτο γιδοπρόβατα, κουδούνια που χτυπούν μελωδικά στο σούρουπο, μυρωδιά από τον ψημένο πηλό στα μαγαζιά των κεραμάδων, χρώματα ζωντανά πάνω στο ψημένο χώμα, τοπικό τσίπουρο κάτω από την κληματαριά της ταβέρνας, λίγο πιο πίσω από το πολύκεντρο, το δυνατό γέλιο του Στρατή του Μουφλουζέλλη που με σεργιάνισε πρώτη φορά στο κόκκινο χωριό, μερικές δεκαετίες πιο πίσω στον χρόνο.

Κάθε μυτιληνιός κουβαλά τον Ταξιάρχη στην καρδιά του, στους ανθρώπους που αγαπά και στους οικείους τους, στις προσευχές και στις λαχτάρες του, στα τάματα και στις μετάνοιες του. Ο Ταξιάρχης είναι για το μυτιληνιό, φίλος,, συνοδοιπόρος. Παίζει μαζί του τάβλι στον καφενέ το απόγευμα, δεμπλιάζει τις ελιές χαράματα, βόσκει τα κοπάδια, πήζει τυρί, βοηθά τον τουρισμό, χτίζει σπίτια, ευλογεί γάμους, βαφτίζει παιδιά, εγχειρίζει αρρώστους, ακούει, θεραπεύει, παραστέκεται, καταλαβαίνει. Ο πιστός και ειδικά ο ντόπιος αναπτύσσει μια άλλη επικοινωνία μαζί του, καθαρά προσωπική, που βασίζεται σε έναν κώδικα, σχεδόν εξωλογικό, στα όρια της πίστης, πάντως μακριά από αυτόν τον κόσμο, τη λογική και τη γεωμετρία του.

Νιώθεις πως του μιλάς και σε ακούει. Το αισθάνεσαι κι ας είσαι κυνικός, γραμματισμένος, αδιάφορος για τα θεολογικά, κι ας σκέφτεσαι με τετράγωνο νου στις καθημερινές σου υποχρεώσεις, κάθε φορά που τον κοιτάς ας μη σου απαντά, ξέρεις ότι ακούει. Και πως με τον τρόπο του θα απαντήσει.

Των Ταξιαρχών το νησί μας γιορτάζει την ελευθερία του. Η πολεμική αεροπορία τον προστάτη της. Οι υπόλοιποι τον γιορτάζουμε στα πρόσωπα όσων φέρουν το όνομά του και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν κάνει καλό στη ζωή μας, τώρα και στο παρελθόν. Κάθε φορά που ξημερώνει των Ταξιαρχών, ξέρω ότι δεν είναι στο επίσημο ντύσιμο και στα δώρα, στα τηλεφωνήματα και στα λουλούδια, στα ποτά και στις ευχές η γιορτή. Είναι μέσα μας. Σα θετική ενέργεια που μάς αγκαλιάζει και διώχνει μακριά το κακό. Τη μέρα αυτή γιορτάζει ο νόστος μας. Η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Κάθε χρόνο η προσωπική μας αποδημία αναζητά ανήμερα των Ταξιαρχών δικαίωση στην αυτοκριτική μας.

Παρακολουθώ από το πρωί τα κοινωνικά δίκτυα με τις ευχές, την εικόνα και τη λειτουργία στον Μανταμάδο. Παρακολουθώ τις εκδηλώσεις και τους εορτασμούς κι ας μην τα πήγαινα ποτέ καλά με τις επισημότητες και τις φανφάρες. Διαβάζω τις δηλώσεις των επισήμων, ειδικά των πολιτικών, και γελάω πολύ, με την αμηχανία και τις ανέμπνευστες διατυπώσεις τους. Η αγορά έχει έλλειψη από μορφωμένους για τα γραφεία τύπου. Χαζεύω τα περιττά κι ανάμεσά τους αναγνωρίζω πάντα την ειλικρίνεια που με συγκινεί, στην πιο αυθεντική, στην απλοϊκή της εκδοχή: στο κερί που ανάβει μια ηλικιωμένη, χωρίς να γνωρίζει αν του χρόνου θα είναι και πάλι εκεί, στις προσευχές μπροστά στην εικόνα, όταν τελειώνει η λειτουργία και σβήνουν τα φώτα, στους τουρίστες που κοιτάζουν με δέος το ζωγραφισμένο ταβάνι της εκκλησίας και το δυνατό πρόσωπο του Αγίου. Στις καντηλανάφτισσες που σβήνουν το κερί μόλις το ανάψεις, πριν προλάβεις να κάνεις την ευχή και σε «π’θαίβ’ν». ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ σε όλους!

 

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

Φιλόλογος

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|11|2017 18:33

Ελένη Πριόβολου

Ο δρόμος του μπλε φεγγαριού

(Εικονογράφηση:Ρωμύλος Φρονιμίδης)

Εκδόσεις Καστανιώτη

Αθήνα, σελ. 175

 

Η Μυρρίνη, ο παππούς Σαμουήλης, η γιαγιά Καλομοίρα, ο Κωνσταντίνος, το Βασίλειο του Θεριού, το Οροπέδιο του Μπλε Φεγγαριού: ένας κόσμος παράξενος, όπου η μικρή Μυρρίνη ανακαλύπτει ένα σωρό πράγματα για τη ζωή, τη φύση, τους ανθρώπους, την αγάπη... Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν οι περιπέτειες της μικρής Μυρρίνης: η ανακάλυψη του Οροπέδιου του Μπλε Φεγγαριού, οι ζήλιες των συμμαθητριών της, τα παιχνίδια της, η αγάπη της για τον Κωνσταντίνο. Κι είναι αυτή η αγάπη που τη γιατρεύει για το ότι δεν γνώρισε ποτέ τη μητέρα της...

Αυτή είναι η υπόθεση του βιβλίου της Ελένης Πριοβόλου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991 στη σειρά της «Νεανικής Βιβλιοθήκης» των εκδόσεων «Καστανιώτη» και από τότε γνώρισε μεγάλη απήχηση και τέσσερις επανεκδόσεις.

 

 

Cilles Chouinard

Ο Τυραννοχαζούλης. Μια προϊστορική ιστορία εκφοβισμού

(Εικονογράφηση: Roge, Μετάφραση: Νατάσα Παπαδοπούλου)

Εκδόσεις Gema

Αθήνα 2017, σελ. 36

(για παιδιά από 5 ετών)

 

Σε κάθε αυλή σχολείου, στον κόσμο ολόκληρο, υπάρχει κάποιος μαθητής που όλοι οι άλλοι του κάνουν τη ζωή δύσκολη... πολύ δύσκολη.
Ο Ροζέ και ο Ζιλ Σουινάρ, δυο πολύ καλοί φίλοι, βρίσκουν πως αυτό είναι καιρός να σταματήσει.
Σκέφτηκαν μαζί μια προϊστορική ιστορία εκφοβισμού, όπου ο μικρός Τυραννούλης, που τον κακομεταχειρίζεται ο μεγάλος Τυράνναρος, αποδεικνύει πως του αξίζει να του φέρονται καλά...

 

 

Jessica Joelle Alexander-Iben Dissing Sandahl

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

(Μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2017, σελ. 196

 

Σύμφωνα με τις δύο συγγραφείς στη Δανία oι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.
Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται οι έξι θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών.
Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευτυχία, Η αυθεντικότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική ισορροπία, Η αναπλαισίωση βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις άσχημες στιγμές και να βλέπουν την καλή πλευρά της ζωής, Η ενσυναίσθηση επιτρέπει να φέρονται στους άλλους με καλοσύνη. Όχι τελεσίγραφα σημαίνει όχι καβγάδες για την επικράτηση, όχι κόκκινες γραμμές, όχι θυμός, Η συντροφικότητα είναι ένας τρόπος να απολαμβάνει η οικογένεια τον ελεύθερο χρόνο της. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μαθαίνοντας πώς να δημιουργούμε μια ζεστή, χαλαρωτική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικογενειακές σχέσεις. Αν αφήσουμε το "εγώ" στην άκρη και εστιάσουμε στο "εμείς", θα αποφύγουμε πολλά περιττά "δράματα" και τον αρνητισμό που συχνά εμφανίζεται στο σπίτι. Με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα που εμπνέουν, το βιβλίο φιλοδοξεί να βοηθήσει όλους τους γονείς να αναθρέψουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

 

 

Κατηγορία Υγεία
- 10|11|2017 17:54

Εκδόθηκε το ΦΕΚ του χαρακτηρισμού του Περιφερειακού Ιατρείου Αγιάσου σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου (Π.Π.Ι). Το ΦΕΚ είναι το τεύχος Β΄ 3830/02-11-2017.

Στο ΦΕΚ δημιουργούνται οι εξής οργανικές θέσεις: Μια θέση Ιατρού ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μια θέση Ιατρού ειδικότητας Παιδιατρικής, μια θέση Δ.Ε. Βοηθού νοσηλευτικής και μια θέση Δ.Ε. Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων.

Η Μαρία Βαμβουρέλλη, κόρη του Παναγιώτη, από την Αγιάσο και σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Αντρέα Ξανθού, για τη σημαντική αυτή εξέλιξη μάς είπε τα εξής: «Ήδη στάλθηκε κλιμάκιο από την Υγειονομική Περιφέρεια που είδε το χώρο όπου πρόκειται να στεγαστεί το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου (στην κύρια αίθουσα του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας). Η υπηρεσία επεξεργάζεται τώρα τα δεδομένα που υπάρχουν και είναι σε επαφή με το Δήμο Λέσβου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Το ένα σκέλος του στόχου υλοποιήθηκε. Μένει τώρα η ολοκλήρωσή του, που, αν και έχει κάποια γραφειοκρατία, θεωρώ πως θα υλοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Η κ. Βαμβουρέλλη δήλωσε ότι η υλοποίηση αυτού του έργου είναι και προσωπικό της στοίχημα, μιας και δρομολογήθηκε επί δημαρχίας Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη, όταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάσου ήταν ο αείμνηστος και πρόωρα αποδημήσας θείος της, ο δικηγόρος Άγγελος Βαμβουρέλλης! Επιβεβαιώνοντας και με τα παραπάνω λεγόμενα ότι για να δρομολογηθούν και κυρίως για να υλοποιηθούν αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, χρειάζεται και η... χείρα βοηθείας κάποιων ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στα κέντρα των αποφάσεων προκειμένου να μη μείνουν οι όποιες δεσμεύσεις στα λόγια και ευτυχώς στην περίπτωση του Περιφερειακού Ιατρείου Αγιάσου βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!

Κατηγορία Πολιτική
- 10|11|2017 17:33

Τη Χίο επέλεξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ως τόπο διεξαγωγής του «προσυνεδρίου» του κόμματός του για το μεταναστευτικό. Η επιλογή αυτή που σηκώνει ιδιαίτερη κουβέντα για τα… τοπικά στελέχη της ΝΔ, στη Λέσβο, επικοινωνήθηκε ήδη στο γειτονικό νησί και μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη 16 Νοέμβρη στο νησί της μαστίχας. Συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και τον τομεάρχη μεταναστευτικού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αλλά και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο προσυνέδριο ,όπως άλλωστε και σε όλα τα άλλα προσυνέδρια της ΝΔ που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας συμμετέχουν και θεσμικοί παράγοντες της περιοχής ,περιφερειάρχες ,δήμαρχοι , πρόεδροι φορέων κ.α.

Το προσυνέδριο θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και θα ολοκληρωθεί μετά τις 2.00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|11|2017 17:00

Δεν ανήκει στον χώρο της στρατευμένης τέχνης, όπως μας λέει, αλλά κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι για το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης που έρχεται για ακόμα μία ξεχωριστή εμφάνιση κι αυτό το φθινόπωρο στον «Οινοφόρο» αύριο, Σάββατο, ευχαριστεί τους κατοίκους της Λέσβου για «τον πολιτισμό που επιδείξατε και επιδεικνύεται εδώ και χρόνια με το προσφυγικό. Σας ευχαριστούμε και υποκλινόμαστε».

Αύριο, εκτός από τα πολυαγαπημένα του τραγούδια, όπως το «Γράμμα σ’ ένα ποιητή», που έκλεισε 30 χρόνια και ακόμα ζητά το κοινό (Μακριά πολύ μακριά να ταξιδεύουμε, κι ο ήλιος πάντα, μόνους να μας βρίσκει…), θα ακούσουμε και καινούρια που περιλαμβάνονται στο νέο του δίσκο. Όμως, όπως ομολογεί ο ίδιος, «ακόμα δεν έχουμε βρει τίτλο για τη νέα μας δουλειά». Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ζει αποκλειστικά από τα τραγούδια, τους δίσκους και τις συναυλίες του. Περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, χτες ήταν στη Θεσσαλονίκη. Κάνει κάτι πολύ όμορφο εδώ και χρόνια, το οποίο έχουν ασπαστεί και άλλοι -αλλά λίγοι- καλλιτέχνες, όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Γιάννης Αγγελάκας: Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης δίνει συναυλίες αρκετές φορές στο αίθριο, σε μια γειτονιά μεγαλούπολης, απλώς για να ακούσουν οι περαστικοί ή σε έναν χώρο, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για έναν σκοπό.

Έχοντας επισκεφτεί την επομένη της περσινής του συναυλίας το ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ, δηλώνει ότι είναι ένας ανθρώπινος χώρος, «ένας χώρος για τους πρόσφυγες, όπως θα έπρεπε να είναι, σε αντίθεση με τη Μόρια».

Ένας βιωματικός Έλληνας τραγουδοποιός, λοιπόν, το Σάββατο στον «Οινοφόρο». Κατεξοχήν συναυλιακός, καταθέτει μια ζωντανή πολυμορφία ήχων και χρωμάτων με την μουσική και τα τραγούδια του, μα και μια ζωντανή στάση και θέση για την ίδια τη ζωή τελικά μέσα από αυτά. Έχοντας μαζί του μια σταθερή ομάδα φίλων μουσικών, διεγείρει το συναίσθημα και την επικοινωνία, με τραγούδια πού αγαπήθηκαν μέσα στα χρόνια. Ο έρωτας εναλλάσσεται με την αμφισβήτηση, η λύπη με τη χαρά, το ταξίδι με τον προορισμό!

«Γράμμα σε έναν ποιητή», «Πλατεία Ναβαρίνου», «Νεράιδες», «Αμερικάνος», «Θεωρία και πράξη», «Σεντόνια δίχτυα», «Βαριά ποτά», «Σκέφτομαι να αλλάξω συμπεριφορά», «Όχι και να κλαίμε», «Άνοιξη», «Τα ανείπωτα», «Πώς να αναπνεύσω», «Λήθη» είναι μερικές από τις επιτυχίες που θα ακουστούν. Γνήσιος και άμεσος όπως πάντα, με την επικοινωνιακή του δεινότητα και το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του, κατατάσσεσαι ως ένας από τους καλύτερους τραγουδοποιούς στο μουσικό στερέωμα. Από την Ανατολή… στη Δύση με τελικό προορισμό και αφετηρία ταυτόχρονα, την Ελλάδα!

Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ

Κρατήσεις: 22510-44738.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|11|2017 16:31

 

Τελικά υπάρχουν πολλοί Λέσβιοι που διψούν να συζητήσουν για κοινωνικά ζητήματα, αλλά και προβλήματα που τις περισσότερες φορές κρύβονται καλά μέσα σ’ ένα σπίτι. Απόδειξη, οι άκρως επιτυχημένες προβολές με τις συζητήσεις που ακολούθησαν στο θεατράκι των «Αστέγων», πρωτοβουλία της ομάδας, με αναφορά στην έμφυλη βία, υπό τον τίτλο «Ποιοι και γιατί θέλουν να φάει τη σφαλιάρα της», που γέμισαν την αίθουσα και τα δύο προηγούμενα Σάββατα.

Η πρώτη ταινία, η συγκλονιστική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, που διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960, με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας του 1956, καθώς και με το βραβείο ερμηνείας, για τη Μελίνα Μερκούρη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 1955. Ήταν επιπλέον η ελληνική υποβολή για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 1956. Η ταινία αποτελεί ένα ηχηρό κατηγορητήριο σε βάρος της πατριαρχίας, με την πρωταγωνίστρια να εκπροσωπεί ένα γυναικείο πρότυπο που ήταν αναμφίβολα ξένο προς την ελληνική κοινωνία της εποχής, αλλά και μια διαχρονική ηρωίδα τραγωδίας. Η Στέλλα εξέφραζε τις επιθυμίες πολλών γυναικών, λίγες από τις οποίες ωστόσο τολμούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ειδικότερα, προσωποποιεί τη σύγκρουση των παραδοσιακών αξιών, του ηθικού κώδικα και της τιμής με το ερωτικό πάθος που τελικά δεν διασώζεται σε αυτά τα πλαίσια. Μετά την προβολή, οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν την έννοια του εγκλήματος πάθους, αλλά και τα δικαιώματα της γυναίκας, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους να ανταλλάξουν απόψεις.

 

Με τον «ξενώνα γυναικών»

Η δεύτερη ταινία, η γαλλική «Partir» σε σκηνοθεσία της Κατρίν Κορσινί. Η Σουζάν, παντρεμένη μ’ έναν χειρουργό και μητέρα δύο παιδιών, τα φτιάχνει μ’ έναν Καταλανό εργάτη ο οποίος δουλεύει προσωρινά στο σπίτι τους. Όταν το εξομολογηθεί στον άντρα της, εκείνος θα αντιδράσει βίαια και η Σουζάν θα αποφασίσει να τον εγκαταλείψει. Από την ταινία δεν περνά μόνο η έμφυλη αντίθεση, αλλά και η ταξική. Ποιο είναι το κόστος της εγκατάλειψης της συζυγικής στέγης για μία γυναίκα.

Στην περίπτωση της κακοποίησής της είναι δυσβάσταχτο. Προς τιμήν τους, αν και Σάββατο βράδυ, τρία στελέχη του Ξενώνα Γυναικών- Θυμάτων Βίας του Δήμου Λέσβου παρευρέθηκαν στην προβολή και παρουσίασαν την πραγματικότητα που βιώνουν πολλές γυναίκες στη Λέσβο. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αρκετές γυναίκες ζητούν τη συνδρομή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου και στη συνέχεια μπορούν άμεσα εφόσον κινδυνεύουν να μεταφερθούν με το παιδί τους στον ξενώνα και να φιλοξενηθούν. Φυσικά υπάρχουν παραδείγματα και από τις δύο πλευρές. Τόσο εκείνες που προχωρούν αλλά υποκύπτουν και επιστρέφουν στο καθεστώς βίας, όσο και εκείνες που προχωρούν, βρίσκουν δουλειά, νοικιάζουν σπίτι και φτιάχνουν μια νέα ζωή, μακριά από τη βία.

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 10|11|2017 16:29

Τη στιγμή που ένα ακόμη δείγμα (από τη Φίλια) που βγήκε θετικό στην ευλογιά, αποδεικνύοντας πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να μπορέσει να ξεπεραστεί αυτή η κρίση που διέρχεται η κτηνοτροφία της Λέσβου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης, έδειξε την ευαισθησία του στις εκκλήσεις των αρχών για συνεργασία. Και τα μέλη του, συμμεριζόμενα την αγωνία των κτηνοτρόφων του νησιού για την προσβολή των προβάτων από ευλογιά , αλλά και την εξάπλωση της σε μεγάλο τμήμα του νησιού, πήραν ήδη τα πρώτα μέτρα προστασίας, ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου. 

Ειδικότερα ο Κυνηγετικός Σύλλογος προμηθεύτηκε ειδικό υγρό απολυμαντικό, ισχυρά συμπυκνωμένο που διαλύεται στο νερό και τα μέλη -κυνηγοί μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του (Αεροπόρου Γιανναρέλλη 40, Μυτιλήνη, Δευτέρα με Παρασκευή 09:00-15:00 και Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 18:00-21:00) για να  προμηθευτούν το ειδικό απολυμαντικό. Το οποίο θα χρησιμοποιείται για την απολύμανση των ελαστικών των μηχανοκίνητων μέσων αλλά και τα παπούτσια όταν οι κυνηγοί θα βγαίνουν από μια περιοχή για να μετακινηθούν σε κάποια άλλη.

Ακόμη οι κυνηγοί συνιστούν:

  1. Αποφύγετε τα πεδία που βρίσκονται κοντά σε εκτροφές αιγοπροβάτων.
  2. Δημιουργούνται από τους αρμόδιους φορείς ειδικοί τάφροι απολύμανσης (σε εξόδους /εισόδους οικισμών) να χρησιμοποιούνται όταν αυτοί είναι έτοιμοι προς χρήση το επόμενο διάστημα.
  3. Να επιτηρούνται τα σκυλιά, στο μέτρο του δυνατού, για να αποτραπεί η επαφή τους με τυχόν νεκρά αιγοπρόβατα πεταμένα στο ύπαιθρο.
  4. Να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε κάθε περίπτωση που παρατηρηθεί ή υπάρχει πληροφορία για υπόνοια ευλογιάς, σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Τα τηλέφωνα της Δ/νσης Κτηνιατρικής Λέσβου είναι 2251042236 και 2251047427.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|11|2017 16:16

«Ουδέποτε παραχωρήσαμε το χώρο για να μετατραπεί σε κοιτώνα ή μαγειρείο ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια χρήση, αφού ευθυνόμαστε έναντι του ιδιοκτήτη για οποιαδήποτε φθορά τυχόν προκληθεί και επιπλέον φυλάσσουμε πανάκριβο φωτογραφικό και μη εξοπλισμό, βιβλιοθήκη, φωτογραφικά έργα δικά μας και μελών και τρίτων, το αρχείο μας κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είχαμε και έχουμε την αξίωση να γνωρίζουμε ποιος κάνει και τι μέσα στο χώρο μας»,απαντά μεταξύ άλλων η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (ΦΕΜ) στην καταγγελία που έκανε σε βάρος της η Εργατική Λέσχη Λέσβου σημειώνοντας ότι άφησε στο δρόμο πρόσφυγες. 

Η ΦΕΜ τονίζει ότι το πρωί του Σαββάτου της 4ης Νοεμβρίου  διαπίστωσε ότι «οι υπεύθυνοι της Εργατικής Λέσχης είχαν μετατρέψει το χώρο μας σε ξενοδοχείο και φιλοξενούσαν άγνωστο αριθμό μεταναστών και όχι βεβαίως μια μετανάστρια με το παιδί της όπως ψευδέστατα ανέφεραν για να προκαλέσουν συγκίνηση και να ενεργοποιήσουν τις ευαίσθητες χορδές της κοινής γνώμης (που στη συνέχεια η μία μετανάστρια έγινε δυο και τρεις και πέντε και ο αριθμός όλο και μεγάλωνε …), αφού ο χώρος ήταν πλήρης από ανθρώπους με τους υπνόσακους και τα λογής λογής αντικείμενα τους. Νομίζουμε γίνεται αντιληπτό με τι συνθήκες υγιεινής διέμεναν οι άνθρωποι, καθώς ο χώρος δεν πληροί καμία προϋπόθεση για φιλοξενία κοινού.»

 

Ζητήσαμε εξηγήσεις... 

Αμέσως, προσθέτει ότι ζήτησε εξηγήσεις από τον υπεύθυνο πρόεδρο της Λέσχης Αριστείδη Σγατζό, ο οποίος «μας διαβεβαίωσε ότι η φιλοξενία των ανθρώπων αυτών ήταν κάτι «ευκαιριακό» λόγω βροχόπτωσης και ότι το ζήτημα θα τακτοποιούνταν άμεσα και δεν θα επαναλαμβανόταν. Την ίδια ημέρα πληροφορηθήκαμε από καταστηματάρχες της περιοχής ότι αυτή η «ευκαιριακή» φιλοξενία δεν ήταν τόσο «ευκαιριακή», αλλά τουλάχιστο γινόταν επί δίμηνο! Και όπως πράγματι διαπιστώσαμε στην ολιγόωρη παραμονή μας στο χώρο, οι υπεύθυνοι της Εργατικής Λέσχης είχαν παραχωρήσει ως και κλειδί της πόρτας του χώρου, αφού μετανάστες την ίδια στιγμή συνέχιζαν να καταφτάνουν με τα πράγματά τους για να μείνουν! Κατόπιν τούτου καλέσαμε ξανά τον κ. Σγατζό πρόεδρο της Εργατικής Λέσχης και συμφωνήσαμε στη λύση κάθε περαιτέρω συνεργασίας και συγκατοίκησης.» 

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|11|2017 15:23

Την περασμένη Δευτέρα στο Επιμελητήριο Λέσβου πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση των επιχειρηματιών, ιδιοκτητών και κατοίκων των οδών Αεροπόρου Γιανναρέλλη, της παρόδου «Ποταμός», και της Βουρνάζων με τη διοίκηση και την Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το επικείμενο έργο «Αντικατάσταση αγωγού ομβρίων» επί των  οδών Βουρνάζων και Αεροπόρου Γιανναρέλλη στην Μυτιλήνη. Και ειδικότερα για τις προβλέψεις που πρέπει να συμφωνηθούν, προκειμένου οι εργασίες που θα γίνουν για το σημαντικό αυτό έργο, να μην επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των εκεί επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα τώρα με την ενημέρωση που προκύπτει από τους ίδιους τους επιχειρηματίες επί των επίμαχων οδών, από τη συνάντηση δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση στην αγωνία των ενδιαφερομένων, για τη διασφάλιση της έστω υποτυπώδους λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. Αντίθετα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «με τον τρόπο που αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί, προβλέπεται η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των ανωτέρω δρόμων για τουλάχιστον τρία χρόνια, χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής λύσης, με τη διασφάλιση μίας μικρής λωρίδας κυκλοφορίας ελαφρών οχημάτων».

Μετά το πέρας της συζήτησης ωστόσο, ορίστηκε μία δεκαμελής αντιπροσωπευτική επιτροπή, για την ευκολότερη διαχείριση του προβλήματος. Και με  πρωτοβουλία και επαφές της επιτροπής, υπήρξε διαβεβαίωση από τεχνικό σύμβουλο ότι είναι δυνατή η πραγματοποίηση του έργου, με ταυτόχρονη λειτουργία μίας λωρίδας κυκλοφορίας για ελαφρά οχήματα.

 

Τι λένε οι καταστηματάρχες

«Ήρθαμε σε επαφή με το δήμαρχο Λέσβου, και ορίστηκε μία συνάντηση στις 8 Νοεμβρίου, με τον ίδιο, ώστε να του εκθέσουμε την εναλλακτική μας πρόταση. Δυστυχώς, ο κ. Γαληνός ασθένησε αιφνιδίως, και η συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε τελικά με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. κ. Γιαννάκη, και τον προϊστάμενο της  τεχνικής υπηρεσίας, κ. Φυντανή, στους οποίους και καταθέσαμε την πρότασή μας, αλλά και την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον της διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της πόλης μας γενικότερα. Εισπράξαμε από τους υπεύθυνους κατανόηση για το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, αλλά δεν καταφέραμε να διασφαλίσουμε καμία ουσιαστική υποχρέωση, μόνο την προσωρινή αναβολή υπογραφής της σύμβασης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα. Μετά απ' αυτό ζητήσαμε συνάντηση με τον εργολάβο, προκειμένου να υπάρξει γραπτή δέσμευση στην απαίτησή μας για εξασφάλιση συνεχούς ροής στους δρόμους που θα εκτελείται το έργο, με την διατήρηση μίας λωρίδας κυκλοφορίας, κάτι που, όπως αποδείξαμε, είναι εφικτό, αν υπάρξει κατάλληλη μελέτη και θέληση. Δεν είμαστε αντίθετοι στην πραγματοποίηση του έργου, αφού άμεσα μάς ενδιαφέρει, αλλά είναι αδύνατον να συνηγορήσουμε στο θάνατο των επιχειρήσεών μας, και στη γενικότερη καταστροφή της πόλης μας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο»!

Η επιτροπή

Ας σημειωθεί ότι τους επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής, εκπροσωπούν οι

Αμπατζής Πολύδωρος, Βλάχος Μανώλης, Γιαλούρης Δημήτρης, Ευσταθίου Μανώλης, Λαμπούσης Βασίλης, Μαμώλης Δημήτρης, Μουτζούρης Δημήτρης, Παλαιολόγου Ευστράτιος, Πετριτζικλή Γιώτα και  Τσουπή Μαρία. 

         

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 10|11|2017 14:55

Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών, που ήταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης βάρδια στο προαναχωρησιακό κέντρο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, γιατί τρεις κρατούμενοι μετανάστες απέδρασαν.

Στο προαναχωρησιακό κέντρο κρατούνται 137 μετανάστες που είτε έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει, είτε έχουν συλληφθεί για διάφορα αδικήματα. Τρεις από αυτούς σκαρφάλωσαν στην περίφραξη του κλειστού κέντρου και δυο από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ ο τρίτος συνελήφθη αμέσως.

Όπως προβλέπεται σε περίπτωση απόδρασης, οι τέσσερις από τους αστυνομικούς βάρδιας που ήταν υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους. Σημειώνεται ότι στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν και οι τρεις φυγάδες, αφού, εντωμεταξύ, οι δυο που είχαν διαφύγει συνελήφθησαν περιφερόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης. Πηγές της Αστυνομίας σημειώνουν ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί συμμετείχαν στον εντοπισμό των δραπετών.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Απόστολος Παπαδέλλης, σημείωσε πως «ως Ένωση είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτή την εξέλιξη. Οι ελλείψεις στο κέντρο αυτό είναι τραγικές, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κέντρο κράτησης και την πληρώνουν οι συνάδελφοί μας. Δε λειτουργούν οι κάμερες ασφαλείας, δεν υπάρχει ασφάλεια του χώρου, γύρω γύρω είναι γεμάτο τρύπες, όλα είναι φτιαγμένα πρόχειρα. Για τις ελλείψεις είχαμε ενημερώσει από την αρχή τον εισαγγελέα, αλλά και το αρχηγείο, μέσω της ομοσπονδίας μας. Δε γίνεται να διώκονται εργαζόμενοι για τις παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης».

 

 

- 10|11|2017 14:48

Οι Κωνσταντινουπολίτες της Αθήνας συναντήθηκαν με τον Τσαβούσογλου

Αντιπροσωπείες απ’ τους συλλόγους Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω), Ιμβρίων και άλλων ομογενειακών οργανώσεων συνάντησαν τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης της Τουρκίας κ. Χακάν Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα. Εκ μέρους της Οι.Ομ.Κω. τέθηκαν λεπτομερώς δύο ενότητες θεμάτων (α) τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ρωμαίικα ευαγή ιδρύματα (Βακούφια) και (β) το πάγιο αίτημα της Οι.Ομ.Κω. η Κυβέρνηση της Τουρκίας να υποστηρίξει ενεργά την παλιννόστηση Κωνσταντινουπολιτών νέας γενιάς στη γενέτειρα των προγόνων τους για να υπάρξει αναζωογόνηση της Ρωμιοσύνης της Πόλης.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα αιτήματα της Οι.Ομ.Κω. που αφορούν το Αρχείο του Ελληνικού Συλλόγου της Πόλης και την ίδρυση Αντιπροσωπείας στην Τουρκία βρίσκονται στη φάση έγκρισης, και ζήτησε την υποβολή καταλόγου εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών που δεν έχουν επισκεφθεί την Πόλη για πολλά χρόνια για να φιλοξενηθούν. Για τα υπόλοιπα θέματα δεσμεύτηκε να εξεταστούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Οι.Ομ.Κω. στην Άγκυρα να δώσει απαντήσεις σε αυτά που ανήκουν στην αρμοδιότητά του.

 

Ο Δούρειος Ίππος ήταν λέει… πλοίο! Αντιδράσεις στην Τουρκία

Την περασμένη βδομάδα σε πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβλήθηκε η θεωρία του αρχαιολόγου FrancescoTiboni αναφορικά με τον Δούρειο (ξύλινο) Ίππο των Αχαιών στην Τροία, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα ήταν ξύλινη βάρκα και όχι άλογο. Η είδηση δημιούργησε αντιδράσεις στην Τουρκία, με πρώτο τον αρχαιολόγο RastemAslan, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τσανάκκαλε, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία Τροία, ο οποίος επικαλούμενος πηγές απ’ τον Όμηρο αμφισβητεί τον Ιταλό αρχαιολόγο. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί του Tiboni δεν θα αλλάξουν τον θρύλο του Δούρειου Ίππου που έχει γοητεύσει τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια», για να καταλήξει: «Τα ομηρικά έπη είναι σημαντικά από την άποψη της πολιτιστικής ιστορίας και πολλοί ερευνητές προτείνουν τέτοιες θεωρίες μόνο και μόνο για να ακουστεί το όνομά τους»! Στο Τσανάκκαλε, την πλησιέστερη στην αρχαία Τροία πόλη της Τουρκίας, ενοχλούν τέτοιες θεωρίες που αν μη τι άλλο ανατρέπουν τον παγκόσμιο θρύλο, ο οποίος φέρνει τουρισμό και χρήμα. Γι’ αυτό και αξιοποίησαν το ξύλινο άλογο απ’ την ταινία με τον ΜπραντΠιτ, που κοσμεί κεντρική πλατεία της πόλης απ’ το 2004, για να προσελκύουν τους τουρίστες.

 

Αντιδράσεις στο Αϊβαλί από εξορυκτική σιδήρου

Η εταιρεία «DERSAN MINING» («Orhan Kandemir») με έδρα το Αλίαγα ζήτησε και ως φαίνεται έλαβε άδεια απ’ την κυβέρνηση για έρευνα και εξόρυξη σιδήρου απ’ τον άμμο της θάλασσας σε περιοχή 10 χλμ. Ν.Α. στην Αλτίνοβα. Η σχετική πληροφορία προέκυψε από ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης την 1η Νοεμβρίου και, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ απ’ το βήμα της έκθεσης ελαιολάδου και ελιάς την περασμένη Κυριακή ζήτησε ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση καθώς και αναλυτική παρουσίαση των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θίγεται το περιβάλλον, το πλοίο της θα λειτουργεί ως ηλεκτρική σκούπα, θα αναρροφά δηλαδή την άμμο απ’ τον βυθό και με ειδικό μηχάνημα θα κατακρατούνται οι κόκκοι σιδήρου ενώ τα άλλα πετρώδη υλικά της άμμου θα εναποτίθενται πάλι στη θάλασσα. Η εταιρεία ζήτησε τη διενέργεια διαχωρισμού της άμμου σε περιοχή 1.608 εκταρίων, με άμεση έναρξη των εργασιών της σε έκταση 23 εκταρίων ανοιχτά της Αλτίνοβας. Οι οικολόγοι και οι σύλλογοί τους ζητούν άμεση ανάκληση της άδειας, επισημαίνοντας ότι απειλείται το περιβάλλον σε ακτογραμμή 15 χλμ. που επηρεάζει τη χρυσή αμμουδιά και τη θάλασσα της Αλτίνοβας καθώς και την εύφορη γη του Αϊβαλιού.

 

Η Γενική μας Πρόξενος στη Σμύρνη

Ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Δημάρχου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου του Αϊβαλιού, την περασμένη Κυριακή 4 Νοεμβρίου η Αργυρώ Παπούλια, Γενική μας Πρόξενος στη Σμύρνη, επισκέφθηκε το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ ελιάς και ελαιόλαδου που διοργανώθηκε εκεί. Απευθυνόμενη στον κόσμο και στους συνέδρους μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ελιά είναι σύμβολο σοφίας και ειρήνης. Το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο από τη Λέσβο αλλά και από περιοχές όπως το Αϊβαλί, το Burhaniye και το Αδραμμύτιο θα μπορούσε να αποτελεί βάση συνεργασίας με κοινό στόχο τις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Ανάλογη συνεργασία θα μπορούσε να γίνει με κοινά τουριστικά πακέτα για τη Λέσβο, το Αϊβαλί και την Πέργαμο». Η Γενική Πρόξενος επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης με τα προϊόντα της ελιάς (ελαιόλαδο, ελιές, τυριά, μέλι, πίτες κ.ά.) και αυθημερόν επέστρεψε στη Σμύρνη.

Τη Δευτέρα 6-11-17 συναντήθηκε στο προξενείο με τον Πρόεδρο Hakki Karadeveci και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων τής εξέθεσαν ζητήματα του κλάδου τους. Όπως είπε η Γενική Πρόξενος, σε λίγο «κλείνει» το 2017 με το ύψος των θεωρήσεων (visas) του Γενικού Προξενείου Σμύρνης στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο από ποτέ, όπως βέβαια και ο τουρισμός από τα παράλια της Δυτικής Τουρκίας προς τα μεγαλύτερα (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Κως, Ρόδος) αλλά και στα μικρότερα νησιά (Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Λέρος, Πάτμος, Σύμη) του ανατολικού Αιγαίου. Ο πήχης είναι πλέον πολύ ψηλά για το 2018».

Η συζήτηση με τους τουριστικούς πράκτορες επικεντρώθηκε στις προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού Τούρκων τουριστών προς ελληνικούς προορισμούς, αλλά και για την αύξηση των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται τη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή.

 

Ο Νίκος Ανδρίκος με τους «Motivation» στη Σμύρνη

Την περασμένη Παρασκευή το μουσικό σχήμα «Motivation» χάρισε στους Σμυρνιούς μια μοναδική συναυλία που δόθηκε μέσα στην Εκκλησία - Μουσείο του Αγίου Βουκόλου και διοργανώθηκε απ’ τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης. Η συναυλία είχε τίτλο «Egeyi syrederken» («Αγναντεύοντας το Αιγαίο») απ’ την ομώνυμη σύνθεση του Νίκου Ανδρίκου και τον πλαισίωσαν οι επίσης Λέσβιοι μουσικοί Γιάννα Μαϊστρέλλη και Αλέκος Καφούνης. Απέδωσαν σκοπούς απ’ τη Λέσβο, τα παράλια της Μ. Ασίας, τούρκικα και ελληνικά δημοτικά και αστικά τραγούδια και συνθέσεις του Νίκου Ανδρίκου.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, ο Λέσβιος συνθέτης και μουσικός θα ξαναβρεθεί στη Σμύρνη στις 30 Νοεμβρίου όπου θα μιλήσει για την Εκκλησιαστική Μουσική της Σμύρνης και θα αποδώσει τόσο έργα Σμυρνιών ψαλτών του 19ου αιώνα όσο και συνθέσεις απ’ το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Sedef», το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Τουρκία απ’ την εταιρεία «Κalan Muzik».

 

Ημερίδα για τον ελληνοτουρκικό τουρισμό

Στο πλαίσιο της «33ης PHILOXENIA», που διοργανώνεται αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει αύριο το πρωί ημερίδα στον χώρο της ΔΕΘ σε συνεργασία με το Εργαστήρι Marketing «MARLAB» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παρουσιαστεί η έρευνα του Εργαστηρίου «Η εικόνα της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού όπως την αντιλαμβάνονται οι Έλληνες», ενώ θα παρέμβουν φορείς του τουρισμού από την Ελλάδα και την Τουρκία συζητώντας τα πιθανά πεδία συνεργασιών με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού και στις δύο χώρες. Η ημερίδα υποστηρίζεται από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη. Χρήσιμο θα ήταν οι εκπρόσωποι του λεσβιακού τουρισμού που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την «PHILOXENIA» να επωφεληθούν.

Κατηγορία E-TV
- 10|11|2017 14:47

Ο Χρήστος Σεβαστός, ο Μυτιληνιός καλλιτέχνης μιλά για τη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και για την απόφασή του να επιλέξει τη Λέσβο για τα γυρίσματα του βίντεοκλιπ της νέας του επιτυχίας «Άσε με».
Η γνωριμία του με τον Πλέσσα και τον Χατζηνάσιο, το συμβόλαιο με την Heaven, αλλά και η αγάπη του για τον τόπο του και τα επόμενα βήματα της καριέρας του.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top