FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Αγρότες
- 07|10|2017 18:47

Σχετικά με το δημοσίευμά μας στις 27/9 με τίτλο «Βάζουν πλάτη αναλαμβάνοντας ευθύνες άλλων! - Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών», το ΥΠΑΑΤ, διά του γραφείου Τύπου του αν υπουργού Γ. Τσιρώνη διευκρινίζει ότι:

«Είναι ανακριβές πως “ο υπουργός ζήτησε τη συνδρομή των Περιφερειών”. Η αλήθεια είναι ότι η εκπόνηση των διαχειριστικών είναι αρμοδιότητα των περιφερειών, σύμφωνα με τον νόμο 4351/2015 (ΦΕΚ Α΄ 164, 4-12-2015) και ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργείου για να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Είναι ανακριβές ότι οι Περιφέρειες “βάζουν πλάτη και αναλαμβάνουν ευθύνες άλλων”. H ευθύνη ανήκε ανέκαθεν στην αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι διανέμουν εκτάσεις για βοσκή από το 1958 (Β.Δ. 24-9/20-10-1958) και με το Ν. 4351/15 οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν από τους Δήμους στις Περιφέρειες, γιατί δεν μπορούσαν από μόνοι τους να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι, αφού η διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών ξεπερνά τις σημαντικές τους αρμοδιότητες καθώς απαιτούνται συντονισμένες δράσεις τόσο μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων της ίδιας Περιφέρειας όσο και μεταξύ διαφορετικών Περιφερειών. Το Υπουργείο πήρε την πρωτοβουλία να συνδράμει τις Περιφέρειες για την επίσπευση του έργου.

Είναι ανακριβές ότι οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν το οικονομικό βάρος, αφού οι Δήμοι εισέπρατταν από τους κτηνοτρόφους μίσθωμα βοσκής και τώρα το έσοδο αυτό το εισπράττει η Περιφέρεια με ετήσιο μίσθωμα για επιλέξιμες εκτάσεις 0,40€/στρεμμα και για μη επιλέξιμες 0,15€/στρέμμα. Οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους Δήμους είναι επιφορτισμένες να εισπράττουν το μίσθωμα βοσκής σε δημόσιες και δημοτικές βοσκήσιμες γαίες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέσω αυτού η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων.

Είναι λοιπόν ανακριβές ότι η χρηματοδότηση των σχεδίων δεν έχει εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση, αφού η χρηματοδότηση γίνεται από τα μισθώματα των κτηνοτρόφων που εισπράττουν οι Περιφέρειες. Το Υπουργείο σε άριστη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση θα συνδράμει όπου διαπιστωθούν αδυναμίες σχετικά με τα μισθώματα των ετών 2016 και 2017 για την εκπόνηση των ΔΣΒ.

Σε μια εθνική προσπάθεια να δώσουμε τέλος στην κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που αποτελούσε τον κανόνα μέχρι σήμερα στη χώρα μας, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση των έργων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τόσο των Περιφερειών όσο και των Δήμων, αφού κανείς δεν θέλει να υποχρεωθούν οι πολίτες της Ελλάδας να πληρώσουν για μια ακόμη φορά υπέρογκα πρόστιμα στην Ε.Ε.».

 

Κατηγορία Υγεία
- 07|10|2017 17:41

Λάβαμε και δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Νεφροπαθών Λέσβου, που διευκρινίζει κάποια ζητήματα σε σχέση με τα όσα οι εκπρόσωποί του ανέφεραν στην εφημερίδα μας, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς του νησιού:

 

«Κύριε Διευθυντά,

Στο άρθρο 1 του καταστατικού του συλλόγου μας, αναγράφεται ρητά και καθαρά ο σκοπός του σωματείου που αφορά στη βελτίωση των συνθηκών αιμοκάθαρσης όλων των νεφροπαθών του σωματείου.

Βασικό χρόνιο αίτημα για τη επίτευξη του άνω στόχου, είναι η έλευση και τοποθέτηση αγγειοχειρουργού στο Νοσοκομέιο Μυτιλήνης.

Σε συνεχεία της συνεντεύξεως στην εφημερίδα σας και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η σχέση μας με το ιατρικό προσωπικό και το νοσηλευτικό είναι άριστες και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους.Αντιθέτως και μόνο που εμπιστευόμαστε τη ζωή μας καθημερινά στα χέρια τους,τα λέει όλα.

Εξ αιτίας της έλλειψης αγγειοχειρουργού και για τα έκτακτα περιστατικά, γιατροί άλλων ειδικοτήτων που έχουν εκπαιδευτεί σε αντικείμενα της εν λόγω ειδικότητας (πχ τοποθέτηση καθετήρα κλπ) με μόνο γνώμονα της επαγγελματική τους ευσυνειδησία και θέλοντας να βοηθήσουν τον άρρωστο συμπολίτη τους,πολλές φορές και στον ελευθέρο χρόνο τους, φυσικά χωρίς επιπλέον υπερωριακή αμοιβή επεμβαίνουν καταλυτικά.

Αυτές τους οι ενέργειες χρήσουν μόνο συγχαρητηρίων και είναι προς τιμή τους.

Ο λόγος αναφοράς, στο περιστατικό αιμοκαθαριζόμενου δεν είχε σε καμία περίπτωση σκοπό, να αμαυρώσει την εικόνα των γιατρών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Εμείς ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων δημοσίων προσώπων του νησιού και της πόλης αυτής για να εσκύψουν στο πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια τους νεφροπαθείς και όχι μόνο.

Προς αποκατάσταση λοιπόν της τάξης συνοψίζοντας τονίζουμε οτί τιμούμε και σεβόμαστε το έργο του ιατρικού και νοηλευτικού προσωπικού της Μονάδας και ευελπιστούμε στις αριστες και αρμονικές σχέσεις όλων μας»

 

(σ.σ.) Η εφημερίδα μας έχει καταγράψει πολλάκις την αγωνία των συμπολιτών μας νεφροπαθών και το εν λόγω ρεπορτάζ έγινε σε αυτό το πλαίσιο. Εμείς μεταφέραμε πιστά στο άρθρο τα όσα καταγγέλθηκαν. Όπως γράψαμε πρόσφατα στη στήλη «Δηκτικά», επειδή ακούστηκαν σοβαρές καταγγελίες από μέλη της Διοίκησης, ενώ φτάνουν και άλλες στην εφημερίδα μας, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, το Νοσοκομείο και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου θα πρέπει να διαλευκάνουν την υπόθεση, καθώς και να επιληφθούν των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μονάδα τεχνητού νεφρού του Ιδρύματος.

 

 

 

Αναμένονται άλλα πέντε

 

Δύο νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης

 

Δύο νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης κατέφτασαν, τοποθετήθηκαν και λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου στη Μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Το Σωματείο Νεφροπαθών Λέσβου ευχαριστεί τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, Άννα Ζερβού για την επίτευξη της εν λόγω προμήθειας, καθώς και όλο το προσωπικό που έχει εμπλακεί στην παραπάνω διαδικασία.

«Ευελπιστούμε, ότι η υπόσχεση που δόθηκε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου σε πρόσφατη συνάντησή μας, για  προμήθεια άλλων 5 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πεπαλαιωμένο και κοστοβόρο στόλο μηχανημάτων αιμοκάθαρσης» καταλήγει το Σωματείο.

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|10|2017 16:33

Το Δ.Σ. της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό , που έπληξε τη Λέσβο, εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τη μεγάλη αυτή δοκιμασία και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του προς όλους τους πληγέντες με κάθε τρόπο. Σήμερα, μετά την παρέλευση τριών μηνών, με ανακοίνωσή της που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ της Παναγιώτης Κουτλής, ζητά από την πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση, το συντομότερο δυνατόν, των ζημιών, αλλά και των διαφόρων προβλημάτων, που επακολούθησαν του καταστροφικού σεισμού.

«Ο Σύλλογός μας, παρά τις οικονομικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης, προσέφερε συμβολική οικονομική βοήθεια στους κατοίκους της Βρίσας για την ενίσχυση των συσσιτίων και στο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ακρασίου για την αποκατάσταση των ζημιών στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων για την περαιτέρω ενίσχυση των σεισμοπαθών. Παράλληλα καλεί τους απανταχού της γης Συλλόγους των συμπατριωτών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδά, Αυστραλία, Νότιο Αφρική, Ευρώπη κ.λ.π. να συμβάλλουν και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τους σεισμόπληκτους συμπατριώτες μας», γράφει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 07|10|2017 16:30

Από τα Οθωμανικά κατάστιχα του 1548, σημείωσα στο "Λεσβιακό Ημερολόγιο" του 2015, το χωριό Αγορατό ή αλλιώς Αγία Παρασκευή και τη Γέρνα, που βρίσκεται ερειπωμένη σήμερα στα δύο χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής. Το 1620 ο μητροπολίτης Μηθύμνης Γαβριήλ αναφέρει την Αγία Παρασκευή, τη Γέρνα και την εκκλησία του χωριού Άγιος Δημήτριος και ο Χρίστος Παρασκευαΐδης σημειώνει την «Εντός εκατόν ετών (1650-1750) μετοικεσία των κατοίκων Γέρνας και Αγίου Δημητρίου, καθώς και των πέριξ αγροικιών» στην Αγία Παρασκευή. (Η παλαιά Αγία Παρασκευή. 1936).

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

Το 1575 ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Σίλβεστρος γράφει ότι στη Γέρνα ανήκουν πέντε ιδιοκτησίες κοντά στο γιαλό του Κόλπου της Καλλονής: «Εις την Γέρναν κομάτια β΄. το ένα εις τα έλεα (;) και το έτερον εις τον Θόλον (;) Του ηγουμένου είναι αυτά του Λειμώνος. Έτερον εις την Γέρναν του Γρηγορίου αγορά από τον Δούκα της Ξενιτούδηνας. Του Λειμώνος. Εις τον Ταξιάρχην εις την Γέρναν κομάτια β΄. χωράφια· πλησίον Μιχαήλ Παχλού· και πλησίον του αράπη της Μαυροϊερακήνας και Ιωάννου του Τσαγκάρι· Των δύο μοναστηρίων». (Σταύρος Καρυδώνης. Τα εν Καλλονή της Λέσβου Μοναστήρια. 1900).

Βορειοανατολικά από τα Παπιανά το τοπωνύμιο "Ελιούδα" παραπέμπει στα "έλεα". Ανατολικά των Παπιανών στο τοπωνύμιο "Σαχλός", που θυμίζει το επώνυμο Παχλός του 1575, στη θέση "Παλιός ποταμός" που δικαιολογεί τις προς τα ανατολικά μετακινήσεις του Τσικνιά, στέκει το παλιό ξωκλήσι του Ταξιάρχη σε κτήμα Αγιαπαρασκευώτη που ανακατασκεύασε το 1954 ο Γ. Σπανιόλας.

Ο Κώστας Μάκιστος ταυτοποιεί το Θόλο με τα "Θολόνια" και παραθέτει την εξής περιγραφή του Χριστόφα Χατζηγιάννη: «Εις την περιοχήν Θολόνια διακρίνονται θεμέλια οικοδομών, υπάρχει δε διάσπαρτο άφθονο οικοδομικό υλικό: Πέτρες και καλά επεξεργασμένες γωνίες, κιονόκρανα κ.λ.π. Το πολύ όμως υλικό έχει μεταφερθή και χρησιμοποιηθή είτε εις αγροτικάς κατασκευάς, είτε εις ανοικοδόμησιν οικιών εις Αγίαν Παρασκευήν {…} Έξωθεν του κτήματος του Κολοβελώνη, εις θέσιν “Παναθύρια” υπάρχει πηγάδι παράπλευρα του οποίου έχει τοποθετηθεί δεξαμενή, σωζομένη εν αρίστη καταστάσει, λαξευμένη περιτέχνως επί σκληρού βράχου σχήματος στρογγύλου, διαμέτρου 1,50 μ. περίπου και βάθος 0,70. Το κατασκεύασμα ήτο η "κολέθρα" υπάρχοντος εκεί πρωτόγονου ελαιομύλου». (Η Σελλάδα της Αγίας Παρασκευής. 1970).

Η εικονιζόμενη εξαιρετική προχθεσινή φωτογραφία με το πηγάδι στα Θολώνεια είναι του Αγιαπαρασκευώτη Χριστόφορου Σαμαρά, τον οποίον και ευχαριστώ.

Ο Καρυδώνης γράφει ότι το τοπωνύμιο "Θολώνεια" ήταν χωριό που το κατέστρεψε το 1450, μαζί με την πόλη Καλλονή και τα είκοσι τότε χωριά της, ο Οθωμανός Σουλεϊμάν Μπαλτάογλου.

Ο Μάκης Αξιώτης σημειώνει στο χάρτη του τα "Θολόνια" νότια του δρόμου Καλλονής-Μυτιλήνης. (Περπατώντας τη Λέσβο. 1992). Ο Στρατής Κράλλης αναφέρει στα Θολώνεια την ύπαρξη πιθαριών και το χάλασμα του Αγίου Κωνσταντίνου. (Η Αγία Παρασκευή Λέσβου. 1963).

Από τον γιο του Ποσειδώνα Γέρην προέρχονται οι ονομασίες Γέρνα, Γέρηνα της Μεσσηνίας, Γερήνιχος της Βοιωτίας και Γέρην, η οποία κατά τον Μάκιστο βρισκόταν αμέσως βόρεια από το ξωκλήσι Χριστός της "Αρακλής" και νότια της γέφυρας του Τσικνιά, και κατά τον Γερμανό ιστορικό Κarl Tumpel «στο σημερινό Γεράνι νότια της Αρίσβης». (Real Encyclopadie der Classischen Altertumswissenschaft, Band VII. Βερολίνο 1910, σ. 1246).

Ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγραψε ότι η πόλη Γέρην «διατήρησε και μέχρι σήμερον το αρχαίον όνομα εν τω χωρίω Γεράνι, πλησίον της Αρίσβης. Εκεί ετιμάτο ιδιαιτέρως ο Ποσειδών διά θυσίας ταύρων, θυομένων ιδίως εις τον μέσον Κόλπον, τον λεγόμενον υπό των αρχαίων "Μεσόγειον Έρμα", σήμερον δε Κόλπον Καλλονής». (Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη. 1928).

Η κατά την παράδοση εντυπωσιακή κάθοδος των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής στη Σκάλα Καλλονής, για το πανηγύρι της Αγίας Άννας, συνεχίζεται επειδή από το χωριό Θολώνεια και την ευρύτερη αγροτική περιοχή του γιαλού του Κόλπου της Καλλονής, μεταξύ Τσικνιά και Μυλοπόταμου, ξεκίνησαν το 1450 οι κάτοικοι για να κτίσουν τη Γέρνα, λόγω της καταστροφής των οικισμών της Καλλονής από τον Μπαλτάογλου, αλλά και εξαιτίας των τεσσάρων Ενετο-τουρκικών πολέμων των ετών 1463-1571 και των πειρατικών επιδρομών.

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|10|2017 15:26

Όπως είχε προαναγγείλει με δήλωσή του στο «Ε» από τις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας  Κώστας Σταυρινός απέστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για να καταφέρει να βγάλει… άκρη με την τύχη των χρημάτων της δωρεάς (150.000 δολαρίων) των Ελλήνων της Αυστραλίας, υπέρ των σεισμόπληκτων της Λέσβου. Ο κ. Σταυρινός, δεδομένης της άρνησης της Μητρόπολης Μυτιλήνης εδώ και περίπου ένα μήνα να προβεί σε μία ενημέρωση για του που βρίσκονται καταρχήν τα χρήματα της δωρεάς, αλλά και για το πώς σκοπεύει τελικά να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά, ζήτησε και επίσημα την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου «με την ελπίδα ότι με τη δική του διαμεσολάβηση θα διευθετηθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…».

 

«Απευθυνόμαστε στην Αγιοσύνη σας, καθώς δεν γνωρίζουμε με ποιον άλλον τρόπο μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει όσον αφορά την αντιμετώπιση των σεισμοπαθών από την Μητρόπολη Μυτιλήνης μετά τον πρόσφατο σεισμό της 12ης Ιουνίου», γράφει στην επιστολή που έστειλε ο σύλλογος και υπογράφεται από τον πρόεδρο του Κ. Σταυρινό και τη γενική γραμματέα Κατ. Σκιά, προς τον Αρχιεπίσκοπο για να εξηγήσουν στη συνέχεια αναλυτικά το… αδιέξοδο που έχει προκύψει με τη στάση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, να μην έρχεται σε επαφή με τους φορείς της Βρίσας που διεκδικούν τα χρήματα της δωρεάς. 

 

«Όπως γνωρίζετε, ο εγκέλαδος υπήρξε καταστροφικός για το χωριό μας, τη Βρίσα Λέσβου, την οποία σχεδόν ισοπέδωσε. Έχετε και ο  ίδιος επίγνωση της κατάστασης, καθώς επισκεφθήκατε προσωπικά τη Βρίσα, γεγονός για το οποίο σας είμαστε ευγνώμονες.  Στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας διενήργησε έρανο ανά εκάστη ενορία - κοινότητα, από τον οποίο συγκεντρώθηκε το ποσόν των 150.000 ευρώ.  Το χρηματικό αυτό ποσόν απέστειλε στην Μητρόπολη Μυτιλήνης. Επίσης, ιδιώτες αλλά και φορείς έκαναν δωρεές για τον ίδιο σκοπό. Καμία όμως χορηγία, έρανος ή δωρεά δεν έφτασε ποτέ στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας. Με επιστολές  μας στις 12 Σεπτεμβρίου και στις 26  Σεπτεμβρίου 2017 παρακαλέσαμε τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης  κ.κ. Ιάκωβο να μας ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά, αλλά ως τώρα δεν είχαμε καμία απάντηση…».

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος των Βρισαγωτών της Αθήνας, αναδεικνύει ωστόσο και μία ακόμη διάσταση της προβληματικής συνεργασίας με την τοπική Εκκλησία για θέματα που αφορούν στη μετά σεισμόν εποχή. Αφού όπως υποστηρίζει η Μητρόπολη Μυτιλήνης αρνήθηκε να κατασκευάσει ένα στέγαστρο στο μικρό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στα Βατερά, όπου εκκλησιάζονται πλέον οι κάτοικοι της Βρίσας!

 

Ούτε ένα στέγαστρο δεν εδέησαν να φτιάξουν!

«Ο σεισμός έπληξε επίσης σοβαρά τις εκκλησίες του χωριού μας, με αποτέλεσμα οι πιστοί να εκκλησιάζονται στον ναΐσκο του Αγίου Ευσταθίου στα Βατερά, οποίος έχει πολύ μικρή χωρητικότητα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι πρέπει να στέκοντα όρθιοι και στο κρύο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αν συνυπολογιστεί ότι πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος, ιδιαίτερα όταν στις παρούσες συνθήκες η Πίστη και η Εκκλησία αποτελούν σημαντικά ή και τα μόνα ηθικά στηρίγματά τους. Ως προσωρινή λύση ζητήσανε οι κάτοικοι Βρίσας και Βατερών  από την Ιερά Μητρόπολης Μυτιλήνης να κατασκευάσει ένα στέγαστρο, αλλά το αίτημά τους αυτό απορρίφθηκε».

 

«Ακατανόητη η στάση του Μητροπολίτη…»

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Σταυρινός ζητά και επίσημα μία συνάντηση κατ΄ ιδίαν με τον Αρχιεπίσκοπο, ευελπιστώντας στην διαμεσολάβησή του να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με την τοπική ηγεσία της Εκκλησίας: «Η εκκλησία υπήρξε πάντοτε στην Ελλάδα προστάτης και αρωγός των αδυνάτων. Ως εκ τούτου, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την στάση αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, όταν μάλιστα ο σεισμός ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε ανθρώπους άγνωστους σε μας, ίσως και άπιστους ή αλλόθρησκους, από πολλές χώρες του κόσμου. Για τον λόγο αυτό αιτούμαστε να μας δεχθείτε, με την ελπίδα ότι με τη δική σας διαμεσολάβηση θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 07|10|2017 15:24

 

«Το Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης είναι πάνω απ' όλα, είναι μια ελεγεία για τα λαϊκά παραμύθια, αυτές τις φαινομενικά ανώδυνες ιστορίες που μπορούν να μας σώσουν από ανίατη οδύνη, ανίατη κενότητα, ανίατη δειλία, ανίατη μιζέρια, ανίατη ανία - όλα τα κακά που οδηγούν σε άσκοπο παραγέμισμα ελεύθερου χρόνου κι ελεύθερου πόνου. Σύντροφοι πιστοί, αυτά τα παμπάλαια αφηγήματα μας συντροφεύουν στον νόστο για τη δικιά μας Ιθάκη χωρίς να γίνονται γουρούνια στην ποδιά της Κίρκης, χωρίς να τρώνε τα βόδια του Ήλιου. Μας διδάσκουν εμπιστοσύνη στη ζωή, μας προσφέρουν δύναμη και ομορφιά κι αντέχουν να μας ομορφαίνουν το ταξίδι ως το τέλος».

Τα παραπάνω είναι από το οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της Λιλής Λαμπρέλλη που έχει τίτλο «Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης. Εγχειρίδιο αυθαίρετου στοχασμού πάνω στα παραμύθια και στην αφήγησή τους» (Εκδόσεις Πατάκη).

Με δεκαεπτά βιβλία στο ενεργητικό της και βαθιά γνώση των λαϊκών παραμυθιών η Λιλή Λαμπρέλλη είναι μια περιζήτητη και γοητευτικότατη αφηγήτρια που καθηλώνει το κοινό, παιδιά αλλά και ενήλικες. Την Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου θα βρεθεί στη Μυτιλήνη, που έχει παλιούς και στενούς δεσμούς, καλεσμένη του βιβλιοπωλείου «Book & Art». Το πρωί θα επισκεφτεί σχολεία της Μυτιλήνης και το απόγευμα στον χώρο του βιβλιοπωλείου θα μιλήσει για λαϊκά παραμύθια και θα αφηγηθεί κάποια με τον τρόπο που μόνο αυτή ξέρει.

 

Ποιο γεγονός ήταν η αιτία της ενασχόλησης σας με τα λαϊκά παραμύθια;

«Η πρώτη μου επαφή με τα λαϊκά παραμύθια έγινε από καθαρή συγκυρία. Πήγα σε ένα σεμινάριο του Γάλλου συγγραφέα και αφηγητή Ανρί Γκουγκό, νομίζοντας ότι αφορούσε το λογοτεχνικό παραμύθι ενώ αφορούσε το λαϊκό. Αυτό το “λάθος”, λόγω του αμφίσημου τίτλου του σεμιναρίου, έγινε πριν από είκοσι σχεδόν χρόνια κι, όπως πως λέω συχνά, από τότε βούτηξα στα βαθιά των παραμυθιών και δεν αναδύθηκα ποτέ».

 

Ποια είναι βασική διαφορά των λαϊκών παραμυθιών με τα υπόλοιπα;

«Η βασική τους διαφορά είναι ότι το λογοτεχνικό παραμύθι είναι “ενός ανθρώπου”, ενώ το λαϊκό είναι ένα διαχρονικό και πολυπολιτισμικό αφήγημα “όλων των ανθρώπων”. Για παράδειγμα, “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” είναι του Άντερσεν ενώ “Η Σταχτοπούτα” είναι ένα παραμύθι που βρίσκουμε στα περισσότερα μέρη του κόσμου, και με πάμπολλες καταγραφές στην Ελλάδα, σε μεγάλο βάθος χρόνου και σε χιλιάδες παραλλαγές».

 

Δημιουργούνται στις μέρες μας λαϊκά παραμύθια;

«Ίσως δημιουργούνται, αλλά όχι για τη δική μας γενιά. Αν καταφέρει ένα παραμύθι “ενός ανθρώπου” να γίνει ανώνυμο και να περάσει μέσα από την προφορική παράδοση στις επόμενες γενιές, τότε ίσως θεωρηθεί από τους παραμυθολόγους του μέλλοντος “λαϊκό”».

 

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει σ’ αυτά τα παραμύθια;

«Όπως λέει ο μεγάλος ανθρωπολόγος Κλοντ Λεβί Στρως, τα παραμύθια είναι “πολύ πολύ ωραία αντικείμενα” και όλα έχουν κάτι πολύ σημαντικό να μας πουν για τον εαυτό μας και για τη ζωή την ίδια. Μοιάζουν ανώδυνα και αφελή, αλλά στην ουσία είναι παραβολές που μας ωθούν στην ενηλικίωση και, για όσους έχουν ψυχική ανοιχτωσιά, σε μεγάλωμα ψυχής. Τι πιο γοητευτικό απ’ αυτό;»

 

Παμπάλαια και προφορικά…

 

Γιατί τα χαρακτηρίζετε ως «Λόγο εύθραυστο και αθάνατο»;

«Ο λόγος των παραμυθιών είναι εύθραυστος γιατί είναι λόγος παμπάλαιος και προφορικός. Ο καθημερινός προφορικός λόγος είναι από τη φύση του θνησιγενής -μπορεί να ξεχαστεί ή να αλλοιωθεί σε βαθμό που το νόημά του να χαθεί. Όμως τα παραμύθια που κατάφεραν να επιβιώσουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και να φτάσουν ως εμάς μέσα από την ευάλωτη και συγχρόνως απίστευτα ανθεκτική για ό,τι έχει λόγο ύπαρξης, προφορικότητα, έχουν κατακτήσει ένα είδος “αθανασίας”».

 

Πώς εξηγείτε τα στοιχεία του τρόμου και της σκληρότητας που συναντάμε σε πολλά λαϊκά παραμύθια καθώς και τους πολλούς συμβολισμούς που δεν είναι και τόσο εύκολο να εξηγηθούν;

«Τη μυθική αγριότητα συνήθως τη βρίσκουμε στα “μαγικά” παραμύθια που είναι η μόνη μορφή του αρχέγονου “μύθου” που κατάφερε να παραμείνει ζωντανή. Ο λόγος του μύθου, και των μαγικών παραμυθιών, είναι πάντα συμβολικός. Όταν υπάρχει κανιβαλισμός, και συχνά ενδοοικογενειακός κανιβαλισμός, δεν πρέπει ποτέ να μένουμε στο πρώτο επίπεδο. Ο δράκος που απειλεί να σπαράξει τον ήρωα ίσως είναι ένας φόβος που απειλεί να τον (μας) σπαράξει. Υπάρχουν δράκοι, παράδειγμα, στον “Δακρυγιάννη”, που έχουν φτιάξει σπαθί στα μέτρα του ήρωα, που όμως προορίζεται για το δικό τους χαμό. Δηλαδή, οι δράκοι προσφέρουν στον ήρωα το σπαθί που θα τους σφάξει. Το ίδιο δεν ισχύει με τον κάθε φόβο, την κάθε απειλή;

Στην ενδοοικογενειακή σύγκρουση, ας το θυμόμαστε, νικητής είναι πάντα ο νεότερος. Ο πιο γνωστός κανίβαλος που έτρωγε τα παιδιά του είναι ο Κρόνος της ελληνικής μυθολογίας. Όμως ο Δίας τα κατάφερε μια χαρά. Τελικά, ποιον μπορεί να τρομοκρατήσει αυτού του είδους η μυθική αγριότητα;»

 

Για ποιους λόγους είναι ωφέλιμα στα παιδιά τα παραμύθια και γιατί αξίζει να «παραμυθιαζόμαστε» και οι ενήλικες;

«Τα λαϊκά παραμύθια, και κατά κύριο λόγο τα “κυρίως” παραμύθια που είναι τα “μαγικά”, προετοιμάζουν μικρούς και μεγάλους για μια επόμενη φάση της ζωής τους. Τα παιδιά έχουν μπροστά τους τη μετάβαση στην ενηλικίωση που δεν είναι ποτέ κάτι ανώδυνο, αλλά και πολλοί ενήλικες έχουμε πράγματα μέσα μας που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν, να “μεγαλώσουν” και μας δημιουργούν ανασφάλειες λογιών-λογιών.

Τα παραμύθια, με το συμβολικό τους λόγο, μας λένε πως για κάθε μετάβαση σε ένα ανώτερο επίπεδο επίγνωσης θα χάσουμε πράγματα και θα πρέπει να κάνουμε πένθος γι’ αυτές τις απώλειες, που για μια μετάβαση ενός παιδιού στην ενηλικίωση μπορεί να είναι τα προνόμια του παιδιού. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Θα προχωράμε στη ζωή χάνοντας πράγματα και κερδίζοντας πράγματα, όπως τα μικρά παιδιά χάνουν τα πρώτα τους δόντια. Κάποιες φορές στην ενήλικη ζωή μας ένας θάνατος αγαπημένου ή ένας επώδυνος χωρισμός μπορούν να μας σπρώξουν με τη βία σε μια αληθινή αυτονομία και σε βήματα για τη γνώση του εαυτού ή μπορούν να μας εγκλωβίσουν στην οδύνη. Όμως η ευθύνη είναι δική μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στη ζωή; Έχουμε αντοχή; Αν ναι, θα τα καταφέρουμε. Γι’ αυτά τα πράγματα μιλάνε τα παραμύθια».

 

Ασχολείστε ιδιαίτερα με την αφήγηση των λαϊκών παραμυθιών, η οποία είναι μια ολόκληρη τέχνη. Πέστε μας δυο λόγια.

«Η τέχνη της αφήγησης είναι περισσότερο σχέση και λιγότερο τέχνη. Σχέση ανάμεσα σε τρεις: αυτόν που λέει το παραμύθι, αυτόν που ακούει το παραμύθι και το ίδιο το παραμύθι. Αν αυτή η σχέση δεν είναι αληθινή, η αφήγηση έχει αποτύχει. Η προετοιμασία της αφήγησης ενός παραμυθιού χρειάζεται χρόνο κι αγάπη -σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνάσματα: ταχυδακτυλουργίες, πυροτεχνήματα…

Η μόνη τεχνική του παραμυθά είναι να αφηγείται με την ψυχή του».

 

Ευλογημένο μέρος η Λέσβος…

 

Ποια σχέση κρατάτε με τη Λέσβο; Τα λαϊκά παραμύθια στο νησί μας έχουν ακροατήριο;

«Όλη μου η οικογενειακή ιστορία βρίσκεται στη Λέσβο (εκτός από ένα κομμάτι της που έμεινε στο Αϊβαλί να το σκεπάζει η λήθη). Οι γονείς μου γεννήθηκαν στη Μυτιλήνη (ο πατέρας μου στην Επάνω Σκάλα και η μητέρα μου στο Κιόσκι) και έχουν ταφεί στο νησί. Έχω ακόμα λίγους αλλά πολύ αγαπημένους συγγενείς εδώ και πολλούς φίλους. Η Λέσβος, παρά την οδύνη που ζει, είναι ένα ευλογημένο μέρος.

Όσο για τα λαϊκά παραμύθια, έχουν εξαιρετικό ακροατήριο στο νησί. Το διαπίστωσα πριν από λίγα χρόνια στο φεστιβάλ παραμυθιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κάθε φορά που έρχομαι στη Λέσβο το διαπιστώνω. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν σε διάφορα μέρη του νησιού φυτώρια παραμυθάδων, εκπαιδευτικών -και όχι μόνο. Για να μην μπω σε μακροσκελή κατάλογο, εξάλλου δεν τους γνωρίζω όλους, δίνω ένα όνομα: την παιδίατρο Μαρία Παναγιώτου. Καλή αντάμωση να έχουμε».

 

Κατηγορία Πολιτική
- 07|10|2017 14:38

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα πραγματοποίησαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Λέσβου Γιώργος Πάλλης, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης με κύριο θέμα συζήτησης την αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών στις δομές φιλοξενίας των τριών νησιών του βόρειου Αιγαίου.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «από την πλευρά των βουλευτών τέθηκε εκ νέου το αίτημα της άμεσης αποσυμφόρησης των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης», ενώ συζητήθηκαν μια σειρά από προτάσεις του υπουργού και έγινε γόνιμος διάλογος για τη δόκιμη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Ακόμα, επιδόθηκαν στον υπουργό τα αιτήματα των στελεχών που υπηρετούν στη Σάμο και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ αντίστοιχα ζητήματα τέθηκαν και από τους βουλευτές των άλλων δύο νησιών.

Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και νομοθετικές, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διαδικασιών κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου στα νησιά.

Κατηγορία Παιδεία
- 07|10|2017 14:12

Ολοκληρώθηκε και τυπικά το έργο για την προσωρινή στέγαση του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας Λέσβου που είχε αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας και την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η παράδοσή του στον δήμο της Λέσβου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάσει τη μελέτη του έργου πραγματοποιήθηκε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευάστηκε τοιχίο αντιστήριξης του αύλειου  χώρου, ανακατασκευάστηκε η πέτρινη περίφραξη, έγιναν νέες είσοδοι και τέλος τοποθετήθηκαν οι αίθουσες. Και όπως ενημερώνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, οι τρεις αίθουσες που εγκαταστάθηκαν θα λειτουργήσουν ως εξής: Η μία ως αίθουσα διδασκαλίας του Δημοτικού, η δεύτερη ως αίθουσα διδασκαλίας του Νηπιαγωγείου, και η Τρίτη ως αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και  γραφείου των εκπαιδευτικών.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 07|10|2017 13:21

Καταγγελία σε βάρος πολυπληθούς ομάδας εν ενεργεία και συνταξιούχων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο, που παρέχουν πολύωρες υπηρεσίες ιδιαίτερων μαθημάτων κατ' οίκον έχουν λάβει και εξετάζουν οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές αλλά και οι οικονομικές υπηρεσίες -για άλλη μια φορά. Πρόκειται για ένα γεγονός που πάντα διασκεδάζει τις εντυπώσεις, σπάνια όμως χτυπά τη ρίζα του προβλήματος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η καταγγελία εστάλη στη Μυτιλήνη από την Αθήνα. Σε αυτήν δε περιλαμβάνονται οικονομικά στοιχεία που αφορούν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς των καταγγελλομένων αλλά και στοιχεία ιδιοκτησιών δυσανάλογων με τις οικονομικές δυνατότητες των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα διερευνά διοικητικά για τη διάπραξη τυχόν διοικητικών παραπτωμάτων η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πλην όμως και οι οικονομικές υπηρεσίες διερευνούν τα καταγγελλόμενα.

Ας σημειωθεί ότι ανάλογη καταγγελία, χωρίς όμως οικονομικά στοιχεία όπως αυτή τη φορά, είχε υπάρξει στη Λέσβο και στο παρελθόν, χωρίς όμως τότε οι καταγγελίες να αποδειχθούν. Και αυτό ακριβώς μας υπενθύμισε ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Μυτιλήνης Παναγιώτης Μπαρούτης τονίζοντας στο «Ε» ότι είναι δύσκολο να αποδειχτούν τέτοιου είδους κατηγορίες: «Είναι μια παλιά ιστορία και καθόλου εύκολη. Δεν μπορείς να μπεις στο σπίτι κάποιου χωρίς Εισαγγελέα. Και αν μπεις το παιδί θα σου πει ότι έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από ιδιαίτερα μαθήματα. Παίρνουμε αρκετά συχνά τέτοιες καταγγελίες, αλλά έχουμε δεμένα χέρια».

 

Δεν φέρνουν αποτέλεσμα

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου τύπου καταγγελίες, είτε γίνονται από πραγματικό ενδιαφέρον για την τήρηση της νομοθεσίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραπαιδείας, είτε εκδικητικά, ακόμα και αν αποδειχτούν, δύσκολα «φέρνουν την Άνοιξη». Η πραγματικότητα, ακόμα και σήμερα που η κρίση έχει βαθύνει περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, είναι ότι κάθε νοικοκυριό φροντίζει με κάθε τρόπο ώστε το παιδί του που δίνει τη μάχη των πανελληνίων να έχει κάποια βοήθεια. Και τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες. Ακολουθεί το φροντιστήριο, η ενισχυτική διδασκαλία, κάποιο κοινωνικό φροντιστήριο ή κάποιος συγγενής που θα προσφερθεί εθελοντικά. Μάλιστα, για κάποιο λόγο -που βέβαια εξηγείται, αλλά είναι μεγάλη συζήτηση- το «ιδιαίτερο» είναι συνώνυμο με την περισσότερη φροντίδα που παρέχουν οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να έχουν και το ανάλογο βαλάντιο, βέβαια. Αν σε κάτι συνέβαλε η κρίση είναι το να περιορίζονται οι ώρες των μαθημάτων εκτός σχολείου στα πιο «αναγκαία». Με άλλα λόγια, στην ελληνική πραγματικότητα πανελλήνιες χωρίς έξτρα μαθήματα από το σχολείο, δε νοούνται. Είναι κάτι που το έχει αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία, το θεωρεί αναγκαίο «κακό» που δεν μπορεί να αποφύγει αν πράγματι θέλει να βοηθήσει μια οικογένεια το παιδί της να πάει με περισσότερα εφόδια να δώσει στις πανελλαδικές.

Από την άλλη, αν ένας καθηγητής έχει τόση μεταδοτικότητα σπίτι του, απορεί κανείς γιατί αυτή δεν διαχέεται στη σχολική τάξη, οι μαθητές της οποίας καλούνται, με δεδομένο το πλαίσιο της παραπαιδείας, να είναι όρθιοι και συγκεντρωμένοι από τις 8 το πρωί μέχρι… αργά το βράδυ.

 

- 07|10|2017 13:11

Στα κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Δύση, από τους Μαύρους Πάνθηρες με ηγέτες τους Μπόμπι Σιλ και Χιούι Νιούτον στην Αμερική, μέχρι και τον Γαλλικό Μάη του ‘68, έβαλε τη σφραγίδα της η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση ή απλά η Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο, στην Κίνα του 1966. Ακόμα κι ο αριστερός πυρήνας της οικολογίας, η πολιτική οικολογία και του εναλλακτικού χώρου, έχει σαν αφετηρία αντιλήψεις και πρακτικές που πρώτα αναπτύχθηκαν στην διάρκεια της ΜΠΠΕ! Πέρασαν 51 χρόνια από τότε. Πρώτα απ’ όλα η ΜΠΠΕ και στη συνέχεια όλα αυτά τα κινήματα, είχαν να αντιμετωπίσουν πέρα από τον ταξικό εχθρό και την επίθεση του επίσημου κομμουνιστικού κινήματος της εποχής!

Χωρίς να γίνουμε απολογητές της σκέψης του Μάο Τσε Τουνγκ ή να σταθούμε στην απαρίθμηση των γεγονότων της εποχής, ας συλλογιστούμε για λίγο μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος και την επίδρασή της στην σημερινή πραγματικότητα. Ήταν μια επανάσταση, που εναντιώθηκε όχι μόνο στον αστισμό, αλλά και σε κάθε εκδοχή του μέχρι τότε επίσημου κομμουνιστικού κινήματος. Η καθολική εναντίωση γέννησε ιδέες, αντιλήψεις και πρακτικές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεραστεί! Κι ας σημειώσουμε τα στοιχεία που διατηρούν την επικαιρότητά τους, που προσδιορίζουν γενικότερες αποδοχές και απορρίψεις, στάσεις κι αντιλήψεις, απέναντι στους υλικούς όρους της ύπαρξής μας: τον καταμερισμό εργασίας, την οικογένεια, το σχολείο, την υποτιθέμενη ουδετερότητα της επιστήμης, το ρόλο των μαζών στην πολιτική πρακτική, την ομαδική και οργανωμένη δράση, το ξαναδιάβασμα της ιστορίας της ανθρωπότητας, τα χίλια πρόσωπα του αστισμού και του μικροαστισμού...

Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο που το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Που η κοινωνική αντιπαλότητα αναπτύσσεται μόνο σε περιορισμένα πεδία. Το επίκεντρο της ταξικής πάλης έχει μετατοπισθεί σε αντιθέσεις που παράγονται στο χώρο του κεφαλαίου. Οι άνεμοι που λυσσομανάνε, μπορεί να ανταριάζουν κάποιες φορές τα πελάγη της κοινωνικής πραγματικότητας, όμως ο βυθός παραμένει γαλήνιος... Η σφραγίδα των μαζών απουσιάζει από τα κοινωνικά δρώμενα, οι διαχειριστές της εξουσίας έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό των επιφαινομένων και οι νέοι μηχανισμοί χειραγώγησης (χωρίς πραγματικό αντίπαλο) πλασάρουν για νέο, όλα τα απορρίμματα και τη σαπίλα που συλλέγουν από τις χωματερές της ανθρώπινης ιστορίας!

Έχουμε πήξει στον δήθεν «αντικειμενικό λόγο» και την «ουδέτερη θέση»! Στην επιστημονικοφάνεια και τις παπαρολογίες, που υποκαθιστούν την απουσία της πολιτικής άποψης και κρύβουν την ιδεολογική ταυτότητα των φορέων τους. Κυριαρχούν οι αντιλήψεις που προσδιορίζουν το περιεχόμενο της πολιτικής δράσης στα πλαίσια και στις ιεραρχήσεις που επιβάλλει το αστικό κράτος. Κυριαρχούν οι λογιστές που προσπαθούν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ιστορία. Κυριαρχεί ο «ανθρωπισμός» που οδηγεί στον άνευ όρων δανεισμό πρακτικών από την αστική ιδεολογία· δανεισμός που οδηγεί συστηματικά στο κρύψιμο των οριοθετήσεων του κράτους και στο κρύψιμο των ταξικών σχέσεων...

Η κατάρρευση των καθεστώτων του υπήρξαντος σοσιαλισμού δεν ήταν αποτέλεσμα της όξυνσης του κοινωνικού ανταγωνισμού, που οδήγησε σε ανατροπή των ταξικών συσχετισμών. Δεν υπήρξε καμιά πάλη ανάμεσα σε προλεταριακή και αστική γραμμή. Οι λαϊκές μάζες όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν στο προσκήνιο διεκδικώντας μια δική τους αυτόνομη προοπτική, αλλά απουσίαζαν επιδεικτικά από τα γεγονότα. Κι όμως, πριν από 51 χρόνια, τα ζητήματα της οικοδόμησης τέθηκαν με τον πιο καθαρό τρόπο, από μια επανάσταση που έγινε ενάντια στον αστισμό, αλλά και στις μέχρι τότε διαμορφωμένες εκδοχές του υπήρξαντος σοσιαλισμού: τα ζητήματα της συμμετοχής των μαζών στην πολιτική πάλη, της ταξικής πάλης μέσα στο κόμμα, του ταξικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης, του αστικού δίκαιου σαν στοιχείου αναπαραγωγής της αστικής τάξης στις μεταβατικές κοινωνίες και πλήθος άλλων ζητημάτων, καθοριστικών για το χαρακτήρα και την πορεία των κοινωνιών αυτών. Η ήττα της ΜΠΠΕ ήταν καθοριστική για την πορεία όλου του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στην Κίνα, στα κράτη του υπήρξαντος σοσιαλισμού, αλλά και η σημερινή κατάσταση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, αναδεικνύουν πόσο σημαντικά ήταν τα ζητήματα πάνω στα οποία είχε επικεντρωθεί η διαπάλη στην διάρκεια της ΜΠΠΕ. Μέσα από τον ιστορικό λάκκο των λεόντων,

...ο Δανιήλ.

 

Κατηγορία Παιδεία
- 07|10|2017 13:07

Η «επιχείρηση» εγκατάστασης των λυομένων αιθουσών  που θα καλύψουν τα στεγαστικά προβλήματα σε σχολεία που προκλήθηκαν από τον σεισμό, φτάνει προς το τέλος της και κάτι λιγότερο από έναν μήνα μετά από το πρώτο κουδούνι, ο δήμος Λέσβου είναι σε θέση να ανακοινώσει την λειτουργία τους. Στην σχετική του ανακοίνωση, ο δήμος Λέσβου ευχαριστεί θερμά την Ύπατη Αρμοστεία η οποία έσωσε και… την παρτίδα, στέλνοντας τις επιπλέον λυόμενες αίθουσες που απαιτούνταν για τις έκτακτες στεγαστικές ανάγκες και ενημερώνει για το από πότε θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν ξανά τα «κόκκινα» σχολεία. 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου λοιπόν, το Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς και το Νηπιαγωγείο Τρύγωνα, ήδη λειτουργούν από τις 26 Σεπτεμβρίου 2017 στις λυόμενες αίθουσες που έχουν εγκατασταθεί στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου Τρύγονα. Το Δημοτικό Σχολείο τώρα και το Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου θα λειτουργήσουν μέχρι τις 12/10/2017 στις λυόμενες που έχουν τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Δ.Σ. Μεγαλοχωρίου και το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου θα λειτουργήσει μέχρι τις 9/10/2017 στις λυόμενες που έχουν τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου Πλωμαρίου.

Το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου θα λειτουργήσει μέχρι τις 12/10/2017 στις λυόμενες που έχουν τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Λυκείου Πολιχνίτου ενώ το Νηπιαγωγείο Πολιχνίτου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς λειτουργεί ως γνωστόν στο κτήριο του Γηροκομείου Πολιχνίτου.

 

«Λειτουργήσαμε ταχύτατα»

 «Ο Δήμος Λέσβου από την πρώτη μέρα που έγινε ο σεισμός λειτούργησε συντονισμένα ταχύτατα, δαπανώντας από δικούς του πόρους περίπου το ποσό των 2.800.000 ευρώ μέχρι σήμερα, για να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό ομαλότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και να καλυφθεί το στεγαστικό σχολικό ζήτημα που άφησε πίσω του ο σεισμός της 12ης Ιουνίου», γράφει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο δήμος για την ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ ως γνωστόν, αναμένει πλέον τις ενέργειες της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα που δαπάνησε για τις έκτακτες ανάγκες του σεισμού.

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top