FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|10|2017 20:05

Το «Εργαστήριο Μουσειολογίας» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετέτρεψε μια από τις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης σε μια μικρή μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία της οικογένειας του Χαλήμ Μπέη, που ζούσε μέχρι το 1923 στο αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Πινακοθήκη.

Το «Εργαστήριο Μουσειολογίας» έστησε μια έκθεση φρέσκια και διαφορετική. Σ’ αυτήν δεν εκτίθενται «θησαυροί», καθώς τα λίγα αντικείμενα που περιλαμβάνει έχουν αξία μόνο γι’ αυτούς που τα διαφύλαξαν με τρυφερότητα. Σε αυτήν δεν παρουσιάζονται επίσης «αντικειμενικά ιστορικά τεκμήρια» επειδή πέρα από την επίσημη ιστορία υπάρχουν και οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων που αγάπησαν αυτήν την πόλη, μακριά από έχθρες και μισαλλοδοξίες. Μια έκθεση που παρουσιάζει τη νοσταλγική ματιά μιας οικογένειας που έζησε στη Λέσβο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή της κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Η έκθεση, που στηρίζεται κυρίως στο πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που διασώθηκε από τους απογόνους των μελών της οικογένειας των Κουλαξίζηδων, περιλαμβάνει μικρά κειμήλια και μαρτυρίες συνθέτοντας έναν μοναδικό ατμοσφαιρικό χώρο. Στηριγμένη στις σύγχρονες εκθεσιακές αντιλήψεις, προσφέρει στη Μυτιλήνη μια καινοτόμα πινελιά στον χώρο του πολιτισμού. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δημοτικής Πινακοθήκης με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης. Είναι επισκέψιμη στις ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης.

 

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 05|10|2017 19:43

Με την παιδική παχυσαρκία να μοιάζει με επιδημία, η αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους των παιδιών είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι γονείς ως κηδεμόνες και υπεύθυνοι για την υγεία και ευημερία των παιδιών είναι οι ιθύνοντες για την αντιμετώπιση του παιδικού υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Όπως αναφέρθηκε στο μέρος Α΄ του «Πώς η οικογένεια θα βοηθήσει το υπέρβαρο παιδί;», η αναγνώριση του προβλήματος είναι το αρχικό και πιο σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης κάθε προβλήματος έτσι ώστε να αναλάβουμε δράση! Σύσσωμη η οικογένεια πρέπει να βοηθήσει το παιδί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κάνει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές στο σπίτι.

Τι κάνουμε με τα σνακ στο σχολείο και με τα γλυκά; Πώς η άσκηση θα βοηθήσει; Τα παιδιά περνούν αρκετό χρόνο στο σχολείο. Όσον αφορά το κολατσιό τους, είναι καλό να το παίρνουν μαζί τους από το σπίτι. Ένα τοστ ή σάντουιτς, φρούτα και κομμένα λαχανικά, όπως αγγούρι και καρότο, και πιο σπάνια μια σπιτική πίτα ή κέικ είναι καλές ιδέες. Βέβαια, καθώς πολλά παιδιά πάνε στο σχολείο με ολόκληρες συσκευασίες μπισκότων και άλλων σνακ, η επικοινωνία με τους δασκάλους, με άλλους γονείς και το κυλικείο για τα σνακ των παιδιών μπορεί να βοηθήσει, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πιο υγιεινές επιλογές στο σχολείο! Επιπλέον, μια καλή ιδέα είναι τα παιδιά να βοηθούν στην προετοιμασία του κολατσιού τους, ώστε να μαθαίνουν περισσότερο για τη διατροφή και να φτιάχνουν σνακ που θα θέλουν να φάνε!

Κανένα φαγητό δεν απαγορεύεται, εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος. Έτσι, ακόμη και αν το παιδί θελήσει να φάει γλυκό, αυτό δεν απαγορεύεται, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι είναι καλό να τρώμε πιο σπάνια (π.χ. 1 φορά την εβδομάδα) τα γλυκά που μας αρέσουν και να τα απολαμβάνουμε με την ηρεμία μας, χωρίς να βιαζόμαστε. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να έχουμε στο σπίτι γλυκά και αλμυρά σνακ, τα οποία είναι πειρασμός για τα παιδιά που θα θέλουν να τα καταναλώσουν! Είναι προτιμότερο να αγοράζονται όταν και εφόσον θα καταναλωθούν άμεσα και σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 μερίδα για τον καθένα. Ας μην ξεχνάμε ότι το γιαούρτι με φρούτα ή το γιαούρτι με μέλι και καρύδια και τα αποξηραμένα φρούτα έχουν γλυκιά γεύση και δεν χρειάζεται ένα τρόφιμο να περιέχει υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη για να είναι γλυκό!

Πέρα από τη διατροφή, είναι σημαντική η φυσική δραστηριότητα των παιδιών. Η χρήση ταμπλετών, κινητών και υπολογιστών έχει επιφέρει αύξηση στις καθιστικές δραστηριότητες των παιδιών. Συστήνεται η καθημερινή άσκηση για 1 ώρα για τα παιδιά, είτε κάποιο άθλημα που τους αρέσει, είτε παιχνίδι! Φυσικά, για να συνεχίσει το παιδί να ασκείται, πρέπει να του αρέσει η δραστηριότητα που κάνει! Καλή ιδέα είναι η άσκηση γονέων και παιδιών μαζί, όπως το περπάτημα ή η βόλτα με το ποδήλατο ή οι ομαδικές-οικογενειακές δραστηριότητες. Έτσι, όλη η οικογένεια γυμνάζεται και οι γονείς δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά!

Πρέπει φυσικά και πάλι να τονιστεί η σημαντικότητα του να μην υπάρχει πίεση και να μη δημιουργούνται ενοχές στο παιδί, καθώς αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και χρόνο για να βελτιωθούν οι συνήθειες όλων μας, πόσο μάλλον των παιδιών που είναι πιο επιρρεπή. Με μικρά βήματα πετυχαίνουμε τον στόχο μας και βοηθάμε το υπέρβαρο παιδί!

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|10|2017 19:02

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Λισβόρι Λέσβου για έκτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας προϊστορικής αρχαιολογίας κυρίας Νένας Γαλανίδου. Οι εργασίες της 30μελούς ομάδας φοιτητών και επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αυστραλία έλαβαν χώρα κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο τόσο στο πεδίο, τα αρχαιολογικά σκάμματα και την περιφέρεια του Κόλπου της Καλλονής, όσο και στο εργαστήριο που στεγάζεται στο κλειστό δημοτικό σχολείο του Λισβορίου.

Ήταν πολυσχιδείς οι εργασίες, περιλαμβάνοντας ανασκαφική έρευνα, γεωλογική και γεωαρχαιολογική δειγματοληψία και δράσεις δημόσιας αρχαιολογίας. Αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό παλαιολιθικών ευρημάτων που άφησαν πίσω τους προϊστορικές κοινότητες που έζησαν στη Λέσβο πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. Οι προϊστορικές ομάδες διαβιούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Καλλονής γιατί προσέφερε ιδιαίτερα φιλικές συνθήκες με τις θερμές πηγές, τις λίθινες πρώτες ύλες για κατασκευή μεγάλων κοπτικών εργαλείων, τα άφθονα θηράματα και φυτικές τροφές, και ένα ανάγλυφο σύνθετο και ικανό να τις προστατέψει από τα ζώα-θηρευτές που τις απειλούσαν.

Σημειώνεται ότι φέτος ξεκίνησε το δεύτερο πενταετές πρόγραμμα συστηματικής έρευνας, προβολής και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης (2017-2021). Τη διεπιστημονική έρευνα του 2016 χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Δήμος Λέσβου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Επίτευγμα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας τόσο για τη συνέχιση της έρευνας όσο και για την προστασία και προβολή των ευρημάτων είναι η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας. Χάρη στη συμβολή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων που αναγνώρισαν εξαρχής τη σημασία της ανασκαφής, με προεξάρχοντα τον χαρισματικό πρόεδρο της κοινοτικής ενότητας Λισβορίου Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτη και την πρόεδρο του Αγροτοεκπολιτιστικού Συλλόγου Λισβορίου Μαρία Ντούσια, οι άνθρωποι του χωριού, οι κοντινοί γείτονες του Πολιχνίτου και των χωριών του Κόλπου της Καλλονής, η εκκλησία και οι πνευματικοί της ηγέτες, έχουν όλοι συνδράμει την ερευνητική προσπάθεια. Μοιράζονται με τους αρχαιολόγους την πεποίθηση ότι η σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων του τόπου τούτου είναι ανυπολόγιστη. Η σχέση είναι αμοιβαία. Οι αρχαιολόγοι μαθαίνουν τα μυστικά της γης από εκείνους κι εκείνοι μέσα από το φακό των αρχαιολόγων εκπαιδεύονται στην αναγνώριση και προστασία της προϊστορικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Κοινό όραμα των κατοίκων της περιοχής, της Δημοτικής Αρχής και της Περιφερειακής Αρχής αποτελεί η δημιουργία ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης για την Παλαιολιθική Κληρονομιά του Αιγαίου. Η σύζευξη της Παλαιολιθικής αρχαιολογίας με την τοπική οικονομία θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της νότιας Λέσβου. Η παρουσία της επιστημονικής ομάδας στη χτυπημένη από τον εγκέλαδο περιοχή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας με πυλώνες την πολιτιστική κληρονομιά και την πρωτογενή παραγωγή. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιπλέον σημείο αναφοράς των κατοίκων και των επισκεπτών της Λέσβου.

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 05|10|2017 19:01

Από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων προς το Σύλλογο Ελαιοτριβέων Λέσβου, με σκοπό την απλοποίησή του νομοθετήματος για τη φερτάρδευση

Συνάντηση εργασίας, στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, μετά από πρόσκληση του ειδικού Γραμματέα Υδάτων, Καθηγητή Ιάκωβου Γκανούλη, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη (28/9), αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αδυναμία εφαρμογής πρόσφατου νομοθετήματος, που επιτρέπει τη διασπορά των υγρών αποβλήτων των τριφασικών ελαιοτριβείων σε αγροτικό έδαφος (υδρολίπανση), με σκοπό την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της διαχείρισής αυτών, προς όφελος των καλλιεργειών.

Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και της Γραμματείας Υδάτων. Σε αυτήν συμμετείχαν επίσης, μετά από ενέργειες του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη, ο υπηρεσιακός εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του κ. Γιάννης Μπακάλης.

Στη συζήτηση, που είχε καθαρά τεχνικό χαρακτήρα, τέθηκε σε αντιπαράθεση ο ιταλικός νόμος 574/1996, που για την ίδια εφαρμογή της υδρολίπανσης προβλέπει απλές πρακτικές και μη κοστοβόρες διαδικασίες. Ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων Λέσβου ανέδειξε, σημείο προς σημείο, τις δυσκολίες εφαρμογής και τα υψηλά κόστη των διαδικασιών που επιβάλλουν ορισμένες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά κυρίως την έλλειψη ουσιαστικού λόγου ύπαρξής τους στο νομοθέτημα.

Άξονας των ισχυρισμών της αντιπροσωπείας ήταν ότι θέματα γνωστά, που έχουν απαντηθεί από την επιστήμη, από Έλληνες ερευνητές και από την εικοσαετή εμπειρία αντίστοιχης εφαρμογής σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν είναι συνετό και επιτρεπτό να αντιμετωπίζονται με τη λογική του τροχού, που ανακαλύπτεται τώρα. Και τούτο γιατί η αγνόηση αποκτημένης γνώσης και η φόρτιση του νομοθετήματος με κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες, τύπου ακαδημαϊκής ερευνητικής άσκησης, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αναμενόμενα, υποδαυλίζει τη ζητούμενη ανταγωνιστικότητα και εκτρέπει τελικώς το νομοθέτημα από τον πραγματικό σκοπό του, που είναι η επιστροφή στη φύση του ίδιου του προϊόντος της, των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου και η διαχείρισή τους με σαφή, απλό, πρακτικό, πολιτισμένο και επωφελή για το περιβάλλον και τις αγροτικές καλλιέργειες τρόπο.

Χαρακτηριστική καθυστέρηση

Δεδομένου ότι το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, με τις συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο, είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς τις τελικές αποφάσεις που θα ισχύσουν, μιας και έχουμε φτάσει πλέον λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή της φερτάρδευσης, θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ένα μήνα μετά τη θέσπιση της, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωνε από τη Μυτιλήνη πως θα γίνει αναμόρφωση της και τέσσερις μήνες μετά τις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, κυβερνητικό στέλεχος επαναλάμβανε ότι η ΚΥΑ μπορεί να αναμορφωθεί, χωρίς όμως ως σήμερα να έχει προχωρήσει στην απλούστευσή της.

Ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου, πάντως, από την περίοδο που ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος, είχε προτείνει την εφαρμογή του ιταλικού νομοθετικού πλαισίου. Δηλαδή ενός συγκεκριμένου και δοκιμασμένου τρόπου αξιοποίησης της φερτάρδευσης, κάτι που επανέλαβε επιτακτικά και στην πρόσφατη συνάντηση.

Θετικά μηνύματα

Συμπερασματικά, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, μπορεί να υπήρξαν και «μη ευήκοα ώτα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, ωστόσο οι 2,5 σχεδόν ώρες που διήρκεσε η συνάντηση δεν πέρασαν δίχως χειροπιαστά αποτελέσματα. Ή για την ακρίβεια δίχως συγκεκριμένες υποσχέσεις, αφού θα προκύψει τελικά και μάλιστα σύντομα τροποποίηση του νομοθετήματος, με σκοπό την απλοποίησή του, ώστε να καταστεί εφαρμόσιμο, όπως διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων.

 

 

Κατηγορία Συνδικαλισμός
- 05|10|2017 18:48

Σοβαρά ζητήματα καταγγέλλει η παράταξη εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ «Αγωνιστική Παρέμβαση» κατά της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του ΠΥΣΔΕ Λέσβου σε ανακοίνωσή της: «Όλοι οι συνάδελφοι παρακολουθήσαμε πραγματικά με κομμένη την ανάσα τις φετινές τοποθετήσεις που έκανε το ΠΥΣΔΕ Λέσβου, αφού φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ με την προθεσμία μιάμισης ώρας που δόθηκε στους συναδέλφους για να κάνουν αίτηση απόσπασης και τοποθέτησης». Μάλιστα, σχετική ανακοίνωση είχε εκδώσει και η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία».

Για ακόμα μια χρονιά, επισημαίνει, τα κενά δεν αναρτήθηκαν με τις αναλυτικές ώρες του κάθε σχολείου για κάθε ειδικότητα, παρόλο που οι αναθέσεις μαθημάτων έγιναν από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων. Φέτος, τονίζει, «έγιναν τοποθετήσεις με αδιαφανή κριτήρια και σε κάποιες περιπτώσεις κραυγαλέες παρατυπίες που λύθηκαν μέχρι και με εξώδικα ή δεν λύθηκαν και παίρνουν τη δικαστική οδό».

 

Διαδικασίες θολές

Οι διαθέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνει, «γίνονται για άλλη μία χρονιά με διαδικασίες θολές από τις οποίες αποκλείεται ουσιαστικά η συμμετοχή των συναδέλφων, με δεύτερο φετινό ρεκόρ προθεσμίας μίας ώρας για τις αιτήσεις των συναδέλφων».

Οι τοποθετήσεις αναπληρωτών, προσθέτει, «βγήκαν, αλλά ανακοινώθηκαν αρχικά μόνο στα προσωπικά μέηλ των συναδέλφων, έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να ελέγξει, είτε αναπληρωτής είτε μόνιμος. Μόνο μετά από τη γενική κατακραυγή προέβη η διεύθυνση στη δημοσιοποίησή τους. Παρατηρείται, επίσης, το φαινόμενο να έχουν δοθεί κενά για τους αναπληρωτές πριν ακόμα τοποθετηθούν οι μόνιμοι συνάδελφοι των ίδιων ειδικοτήτων που προηγούνται βάσει προβλεπόμενης διαδικασίας αλλά και προφανούς λογικής χρονικής αλληλουχίας».

Τα μέχρι στιγμής δείγματα των πεπραγμένων του ΠΥΣΔΕ, μεταξύ των μελών του οποίου έχουν προκύψει σοβαρότατες διαφωνίες, εξηγεί, «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους συναδέλφους. Ειδικά εφόσον ακολουθεί η διάθεση των συναδέλφων για συμπλήρωση ωραρίου, διαδικασία για την οποία δεν έχει προβλεφθεί καμία ανακοίνωση κενών προκειμένου να γίνουν οι διαθέσεις με διαφάνεια και νόμιμα κριτήρια. Η καινοφανής πρακτική των αδιανόητα σύντομων προθεσμιών και των fast track διαδικασιών δεν είναι παρά μία επιφατική προσπάθεια νομιμοποίησης ενός θολού τοπίου και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Και καταλήγει: «Στη Λέσβο ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διαδικασίες τοποθέτησης δημιουργούν την εντύπωση ότι δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί κανείς αν δεν πάρει πρώτα τηλέφωνο κάποιον (αιρετό, προϊστάμενο), ακόμα κι αν είναι δίκαιο και νόμιμο το αίτημά του. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί ένα είδος άτυπης προσωπικής συνέντευξης, προφανώς παράτυπης κι απαράδεκτης, που αφήνει περιθώρια οικοδόμησης πελατειακών σχέσεων μεταξύ των αιρετών και των συναδέλφων».

 

 

 

Απ. Βαρελτζής:

 

«Συκοφαντεί η Αυτόνομη Πρωτοβουλία»

 

Για «συκοφαντικό κείμενο» εκ μέρους της εκπαιδευτικής παράταξης της ΕΛΜΕ «Αυτόνομης Πρωτοβουλίας» κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Απόστολος Βαρελτζής, που αναφέρει ότι στο ΠΥΣΔΕ Λέσβου, όπου είναι αιρετός, «βιώνουμε καταστάσεις πρωτοφανείς». Για πρώτη φορά στα χρονικά, επισημαίνει, «η πλειοψηφία ενός συμβουλίου καταγγέλλει τη μειοψηφία για αποφάσεις, η λήψη των οποίων προϋποθέτει πλειοψηφία».

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους καταγγελίες της παράταξης της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας κατά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλη Καπιωτά, ο κ. Βαρελτζής επισημαίνει: «Ο προϊστάμενος από την αρχή της θητείας του καλούσε και τους δυο αιρετούς σε διάφορες επισκέψεις στα σχολεία του νομού, όμως ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας απαντούσε αρνητικά». Για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στο υπηρεσιακό συμβούλιο, εξηγεί, «ο νομοθέτης έχει προβλέψει τη συμμετοχή των δυο αιρετών μελών. Προφανώς τα δυο διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ δεν είναι οι υπέρμαχοι της διαφάνειας. Άλλωστε ορίστηκαν στις θέσεις αυτές χωρίς προκήρυξη, με αποκλειστικά κομματικά κριτήρια». Επίσης, σημειώνει ότι τα κενά και τα πλεονάσματα αναρτώνται, αλλά όχι και οι ακριβείς ώρες: «Αυτό συμβαίνει γιατί οι πληροφορίες αυτές είναι ενδεικτικές και μεταβάλλονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Στην αρχή της χρονιάς, οι αναθέσεις σε ένα σχολείο (ειδικά η β΄ ανάθεση) αλλάζουν συνεχώς, μέσα στο σύλλογο, ώστε οι συνάδελφοι του σχολείου να συμπληρώσουν και να μη μετακινηθούν σε άλλο σχολείο ή στην πρωτοβάθμια. Ενδεικτικά, η ιστορία μετακινείται μεταξύ φιλολόγων, ξενόγλωσσων και θεολόγων, το ΚΠΑ μεταξύ οικονομολόγων, κοινωνιολόγων, νομικών, φιλολόγων και θεολόγων, τα μαθήματα των φυσικών επιστημών μεταξύ των τεσσάρων θετικών επιστημών, τα μαθηματικά του γυμνασίου μεταξύ μαθηματικών και πληροφορικών, τα project μεταξύ όλων των ειδικοτήτων κ.λπ. Η ακριβής αποτύπωση των ωρών είναι λοιπόν αδύνατη, γι’ αυτό αναρτώνται μόνο τα κενά και τα πλεονάσματα».

Σχετικά με τις υπεραριθμίες, αναφέρει ότι αυτές βγαίνουν ανά σχολείο και στη συνέχεια ονομαστικοποιούνται: «Αν σε κάποιο σχολείο δεν ανακοινωθεί υπεραριθμία σε κάποια ειδικότητα, πρέπει πρώτα να γίνει ένσταση ώστε να δοθεί η υπεραριθμία στο σχολείο και, στη συνέχεια, να τη διεκδικήσουν οι συνάδελφοι του σχολείου που ανήκουν στην ειδικότητα αυτή».

Επίσης, λέει ότι «στις κοινές ειδικότητες το αλαλούμ ήταν αυτονόητο αφού οι ανάγκες της Α΄θμιας άλλαζαν συνεχώς, όπως και τα πλεονάσματα των συναδέλφων της Β΄θμιας και συνεχώς γίνονταν προσπάθειες να συμπληρώσουν στα σχολεία τους ή σε γειτονικά σχολεία και να μη μετακινηθούν σε δημοτικά σχολεία».

Και, μεταξύ άλλων, καταλήγει: «Προφανώς οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι εκπροσωπούν την κυβερνητική παράταξη και κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά τόσα χρόνια, να αντιπολιτεύονται, έστω και τον εαυτό τους. Αφού λοιπόν έχουν τόση εμμονή με την αντιπολίτευση, τους εύχομαι ολόψυχα να επιστρέψουν σ’ αυτήν την κατάσταση για να νιώσουν καλύτερα οι ίδιοι, αλλά και να ηρεμήσει ο κλάδος από τον παραλογισμό τους». 

Κατηγορία Δήμος
- 05|10|2017 18:37

Ολοκληρώθηκε από την Αντιδημαρχία Αυτεπιστασίας και Καθημερινότητας του Πολίτη, με την επίβλεψη του Αντιδημάρχου, Γιάννη Αμπουλού, το έργο της επισκευής τοιχίου αντιστήριξης, τσιμεντόστρωσης για την αποκατάσταση του οδοστρώματος και τοποθέτησης καλαίσθητων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, σε δημοτική οδό στα Πάμφιλα.

Με την παρέμβαση αυτή, η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Παμφίλων, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων και πεζών από το συγκεκριμένο σημείο.

Εξάλλου, από την ίδια Αντιδημαρχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης, αποκατάστασης φθορών, γενικού καθαρισμού και ευπρεπισμού του κοιμητηρίου Μυστεγνών, έργο αναγκαίο και σημαντικό που συμβάλει στη βελτίωση και αναβάθμιση του χώρου.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 05|10|2017 17:35

Στις πανέμορφες Οινούσσες θα χτυπά το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου η καρδιά του νησιωτικού επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, με τη διεξαγωγή της 42ης Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Μόλις κάτι περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά την πρώτη ετήσια τακτική του συνέλευση για το 2017 στη Σκύρο, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών θα βρεθεί αυτή τη φορά κοντά στην έδρα του, ελάχιστα ναυτικά μίλια μακριά από τη Χίο, για τη 2η και τελευταία μέσα στο 2017. Εκεί, θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 7 του μήνα στην Αίθουσα Μαρίας Π. Λαιμού του Συλλόγου Φίλων Οινουσσών το πρώτο σκέλος του προγράμματος της συνέλευσης, στην οποία έχουν κληθεί να παρευρεθούν τόσο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, όσο και διάφοροι εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Βασικό θέμα είναι η «Διατήρηση καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» με εισηγητή τον Γεώργιο Γεωργούλη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου, ενώ επίσης η ατζέντα περιλαμβάνει δύο ακόμα σημαντικές ενότητες. Τη «δυνατότητα σύστασης Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου» με εισηγητή τον Κώστα Γαλιάτσο, Πρόεδρο Δ.Σ. & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΤΕΑΝ, καθώς και την «υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και ΕΤΕΑΝ Α.Ε. και επιπρόσθετα τις «Δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων με εισηγητές τον κ. Μανώλη Δανιήλ της Enterprise Greece, τον κ. Παναγιώτη Κουτσίκο του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τον

κ. Χρήστο Πετρέα, που θα αναφερθεί στις δυνατότητες συνεργασίας με το Ελληνο-Ταϊλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με επιχειρήσεις της νότιο-ανατολικής Ασίας.

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 05|10|2017 17:10

Το έχω εξομολογηθεί πολλές φορές από αυτήν εδώ τη στήλη: ενημερώνομαι για πολλές και σημαντικές εξελίξεις στη ζωή μου, στη διάρκεια της επίσκεψής μου στο μουσείο Teriade. Οι σταθεροί αναγνώστες μου γνωρίζετε ότι είναι η μεγάλη μου αγάπη, η αδυναμία μου στο νησί. Δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην το επισκέφτηκα, δεν πέρασε χρονιά που να μην έγραψα κάτι γι’ αυτό. Φέτος είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί -επιτέλους- ύστερα από πολύ καιρό έχω τη χαρά και την ευκαιρία να γράψω πολύ καλά πράγματα.

Το τηλέφωνο που χτύπησε φέτος στις 25 Αυγούστου το μεσημέρι με βρήκε να χαζεύω τον Σαγκάλ: ο Δάφνης ερωτευόταν σταθερά τη Χλόη του, μέσα στα δυνατά χρώματα του ιμπρεσιονισμού, μέσα στην προστατευτική αγκαλιά της φύσης, κι εγώ απολάμβανα το όνειρο, ώσπου χτύπησε το κινητό και πριν απαντήσω ακόμη ήξερα ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει να ξυπνήσω από το δικό μου όνειρο, να εγκαταλείψω τον δικό μου παράδεισο μια εβδομάδα σχεδόν νωρίτερα από ό,τι είχα προγραμματίσει και να επιβιβαστώ σε ένα θαλάσσιο κήτος, που θα με ξεβράσει στον Πειραιά.

Σήμερα, έναν μήνα ακριβώς μετά, από εκείνη την πρόωρη αποδημία, τώρα που η απογοήτευση της πρόωρης αναχώρησης έχει συμβιβαστεί μέσα μου με τα κέρδη των επαγγελματικών υποχρεώσεων που την εκβίασαν, όταν σκέφτομαι το μουσείο, το πρόσωπό μου λάμπει - χαμογελώ…

Το νέο διοικητικό συμβούλιο κατάφερε να εξασφαλίσει καθημερινό σταθερό ωράριο επίσκεψης - να θυμίσω ότι επισκέπτομαι τη Μυτιλήνη το καλοκαίρι, σε μια περίοδο τουριστικής ανάκαμψης, τουλάχιστον για τα δικά μας τοπικά δεδομένα. Άφησα πίσω μου το μουσείο του Θεόφιλου και παρατήρησα με ανακούφιση ότι δεν ήμουν η μόνη. Έφτασα στο κτίριο και ανακάλυψα ότι υπήρχαν επισκέπτες: έξω και μέσα στο μουσείο. Πέρασα την υπέροχη είσοδο για άλλη μια φορά, έστριψα το κεφάλι μου δεξιά και αντίκρισα για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, από δεκαετίες, για να ακριβολογώ, το πωλητήριο του μουσείο γεμάτο, από πελάτες και εμπορεύματα, πλούσιο και ακόμη περισσότερο ενισχυμένο από όσο το θυμάμαι να είναι στα φοιτητικά μου χρόνια.

Η πρόωρη αποδημία με έκανε να επισπεύσω τις αγορές μου. Πήρα τα δώρα μου όλα για τους φίλους της Αθήνας από το πωλητήριο του Μουσείου. Υπέροχες κούπες του καφέ διακοσμημένες με τα ζωγραφικά συμπληρώματα του Πικασό στην ποίηση του Πιέρ Ρεβερντύ, σε καθαρά συμβολική τιμή. Παιδικά παζλ με έργα του Χουάν Μιρό, για την τετράχρονη κόρη της φίλης μου- περιττό να σας πω ότι το καταευχαριστήθηκε, μπλουζάκια με τον βασιλιά Υμπί του Αλφρέντ Τσαρί, πάλι δια χειρός Μιρό- εκεί είχαμε ένα θέμα με το νούμερο, αλλά ο φύλακας φρόντισε να το αντιμετωπίσει, κάνοντας ανασκαφές στην αποθήκη. Υπέροχα τετράδια με εξώφυλλα έργα του Σαγκάλ και του Ματίς - στη μισή τιμή από όσο διαθέτει τα δικά του το πολυκατάστημα του ΙΚΕΑ, που οι παραλήπτες τους λάτρεψαν και φυσικά μικρές συλλογές από αντίγραφα έργων τέχνης από εκδοτικές ενότητες που το μουσείο φιλοξενεί, Πικάσο, Σαγκάλ, Τζιακομέτι, Ματίς, Λεζέ, μια από τις οποίες στολίζει ήδη τους τοίχους του γραφείου μου στο σχολείο!

Ένα μουσείο δεν είναι το πωλητήριό του ασφαλώς. Δεν είναι μόνον αυτό. Χρειάζεται όμως έσοδα. Και το συγκεκριμένο επί πάρα πολλά χρόνια δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό. Ένας κυριολεκτικά διεθνούς κύρους θησαυρός παραμένει - για καλή δική μας τύχη και για κακή δική του- αγκυροβολημένος σε μια γωνιά του νησιού μας, κι αντί ήδη να τον έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο, τον παραμελούμε. Εύχομαι και πιστεύω ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο θα κάνει ωραία πράγματα και θέλω να ελπίζω ότι θα κάνει πολλά. Γιατί είναι πάρα πολλά όσα μπορούν και όσα χρειάζεται να γίνουν. Περιμένω ότι θα ξημερώσει μια μέρα που οι ντόπιοι θα εξοικειωθούν με τα εκθέματα και τα ξενικά ονόματα αυτού του διώροφου κτιρίου, αν όχι γνωστικά, τουλάχιστον βιωματικά! Ως τότε συνεχίζω να το θυμάμαι και να χαμογελώ. _

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|10|2017 17:07

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Περγάμου - Bergama Kultur Merkezi πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με μεγάλη επιτυχία η συναυλία «Μουσικές Γέφυρες - Ήχοι του Αιγαίου», με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δράσεων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Γέφυρες Τέχνης - ART BRIDGES» για την προώθηση της συνεργασίας με συλλογικούς φορείς, την ανάδειξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων ευπαθών ομάδων και μειονοτήτων, όπως των Ρομά, με σκοπό την ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη.

Η πρώτη γνωριμία με την ομάδα των νεαρών ταλαντούχων μουσικών Ρομά από την Πέργαμο, τη γειτονιά της Atmaca, έγινε την περασμένη άνοιξη στη Λέσβο, όπου σχεδιάζεται και η συνέχιση του πρότζεκτ. Σε μια μοναδική βραδιά που θα παραμείνει αξέχαστη, η María Francisca Rocca Arbelaez ερμήνευσε στη σκηνή μαζί με τους Ahmet Durac στο κλαρίνο, Burak Gezgin στα κρουστά, Metehan Uyaroglu, Nazım Tarar, Ismail Yigit Usluy και Furkan Devrilmez στο βιολί, Vedat Durac-σαξόφωνο και Fuat Durac-τρομπέτα, όμορφες μελωδίες από την κλασική παραδοσιακή μουσική της Λέσβου, της Τουρκίας και της Κολομβίας, που συνεπήραν το κοινό, χαρίζοντας στους ερμηνευτές δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτήματα!

Στην εισαγωγική της ομιλία, η ιδρύτρια της ΑΜΚΕ «Γέφυρες Τέχνης - Art Bridges» Angela Maria Arbelaez τόνισε τη σημασία τού να χτίζονται γέφυρες επικοινωνίας των λαών μέσω της γνωριμίας των παραδόσεων, όπως η πολύ ευτυχής αυτή συγκυρία της συνάντησης μουσικής από την Ελλάδα, τη Λέσβο, την Τουρκία και την Κολομβία.

Η συναυλία αποτελεί το αποκορύφωμα μηνών σχεδιασμού, προετοιμασίας, ταξιδιών και σκληρής εξάσκησης από τους μουσικούς για την παρουσίαση του συναρπαστικού και ποικίλου προγράμματος. Η διεθνής γλώσσα της μουσικής κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές στη γλώσσα και στο θεωρητικό μουσικό υπόβαθρο των περισσότερων από τους εκτελεστές, που είναι αυτοδίδακτοι ή εμπειρικοί, δυσκολίες που ξεπεράστηκαν με τον ενθουσιασμό, το κέφι, και την προσήλωσή τους.

Οι «Γέφυρες Τέχνης - Art Bridges» ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο Περγάμου Mehmet Gonenç, τον Αντιδήμαρχο Αli Κahyaoglu, τη Χριστίνα Χατζηδάκι από τη «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» για τη σύσταση στον Δήμο Περγάμου τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων ενός κύκλου ανάλογων δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων, που σχεδιάζονται για υλοποίηση στο Δήμο Λέσβου και άλλους δήμους της Ελλάδας.

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 05|10|2017 16:32

Οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό τα κρασιά των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο «King George II», στην Πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκδήλωση γευσιγνωσίας, στην οποία συμμετέχουν οινοποιεία από όλο το Αιγαίο, απευθυνόμενη σε οινόφιλους και επαγγελματίες, με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. 

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται κρασιά από Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Ικαρία, Κω, Μήλο, Πάρο, Ρόδο, Σάμο και Σαντορίνη από μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα οινοποιεία, όπως: Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Artemis Karamolegos Winery, Γαία Οινοποιητική, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Κελάρια Ικαρίας, Κτηήμα Αργυρού, Κτήμα Σιγάλα, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Organic Wines, Limnos Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική Σάμου, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Μωραΐτη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου, Santo Wines και Vassaltis Vineyards. 

Στην εκδήλωση θα υπάρχουν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας. Επιπλέον, συμμετέχουν και οινοποιεία που για πρώτη φορά θα παρουσιάσουν την παραγωγή τους στην Αθήνα. 

Αν και οι λευκοί οίνοι υπερτερούν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών των ερυθρωπών και των ερυθρών, αξίζει να σημειωθεί πως τα νησιά του Αιγαίου έχουν παράδοση και στην παραγωγή των δύο τελευταίων, από παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου όπως η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό. Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως η περιοχή φημίζεται για τα γλυκά της κρασιά, μερικά εκ των οποίων είναι παγκόσμιας εμβέλειας, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το Vinsanto από τη Σαντορίνη. 

Η εκδήλωση οργανώνεται από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum με τη συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 05|10|2017 16:06

Η διαδικασία… διεκδίκησης ουσιαστικά της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του δήμου Λέσβου, για τις δαπάνες που πραγματοποίηση για τις ανάγκες που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης Ιούνη, ξεκίνησε από χθες και τυπικά. Καθώς η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ανταποκρίθηκε άμεσα χθες στο υποβληθέν προς αυτήν, αίτημα του δήμου Λέσβου για ένταξη των έργων-εργασιών που πραγματοποίησε μέσα στο καλοκαίρι, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Παναγιώτη Κορκολή το έγγραφο γνωστοποίησης της σύμφωνης γνώμης μης για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Με την άμεση τώρα (αλλά πάντα εκ των υστέρων) δραστηριοποίηση των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, η μπάλα περνάει πια στο «γήπεδο» της κυβέρνησης, η οποία καλείται να βρει τρόπο ούτως ώστε να μπορέσουν πράγματι να περάσουν οι ύψους 2,7 εκ. ευρώ πόροι, που απαιτεί ο δήμος Λέσβου. 

Στην επιστολή της η κ. Καλογήρου, απευθυνόμενη στο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολή, εκτός από τη σύμφωνη γνώμη της, εκφράζει πάντως και εκείνη (έμμεσα) την επιφύλαξή της για το κατά πόσο μπορεί πράγματι ο δήμος να ικανοποιηθεί στο σύνολο του αιτήματός του για χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το ΠΔΕ απαιτεί… τεχνικά δελτία για να μπορέσει να απελευθερώσει πόρους. Και αυτό σημειώνεται γιατί ως γνωστό, πολλές από τις δαπάνες του δήμου για τις έκτακτες ανάγκες του σεισμού, δεν ήταν για εργασίες ή έργα, αλλά και για καύσιμα, μεροκάματα και προμήθειες εξοπλισμού…

 

Η επιστολή 

«Αξιότιμε κύριε Γενικέ. Συμφωνούμε με το αίτημα του Δήμου Λέσβου για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου των έργων που περιλαμβάνονται στη συνημμένη επιστολή του Δημάρχου και σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου. Η υποβολή των σχετικών αιτημάτων συνοδευόμενη από τα τεχνικά δελτία θα γίνει άμεσα, όταν ο Δήμος Λέσβου αποστείλει όλα τα κατά νόμο προαπαιτούμενα  για την ένταξη έργων στο ΠΔΕ», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς τον κ. Κορκολή η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

- 05|10|2017 15:11

 

Παρασκευή βράδυ στο «Σταυρί»

Η ιδέα του Γιώργου. Κάποιο βράδυ ν’ ανεβούμε στην Αγιάσο και να πάμε για ούζο στο ουζερί «Τ’ ΠΑΠΕΛ» στο «Σταυρί». Κάθε φορά που μου γίνεται πρόταση για το χωριό των προγόνων μου δεν μπορώ να αντισταθώ. Πρωτόγονες, αρχέγονες δυνάμεις ανεξήγητες ξυπνούν και με σπρώχνουν, λες, στο πεπρωμένο…

Ο χώρος μικρός για ουζερί, τώρα που χειμωνιάζει. Οι τοίχοι του μαγαζιού κατάμεστοι με λαϊκές ρήσεις, παροιμίες, τσιτάτα και πλήθος φωτογραφιών. Το σερβίρισμα γρήγορο, επαγγελματικό, ποικιλία καλομαγειρεμένων μεζέδων και οι τιμές πολύ προσιτές. Είναι απ’ τις λίγες φορές που ήπια ούζο με πολλή όρεξη και ευχάριστη διάθεση. Νίκο, Στρατή, Τηλέμαχε, να το ξανακάνουμε.

 

Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα

Όταν οι διάφοροι Πολάκηδες προπηλακίζουν τη δικαιοσύνη, εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό δεν ανησυχώ ως πολίτης. Όταν όμως τα βέλη είναι εξ οικείων, προβληματίζομαι. Πιστεύω ότι το πλείστον των δικαστών ασκεί ευόρκως τα καθήκοντά του και ότι μια μικρή μερίδα αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Σήμερα θα σας παρουσιάσω γνώμες ανώτατων δικαστών για τη δικαιοσύνη για να έχετε μια πλήρη εικόνα.

 

Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα (2)

Ρωμύλος Κεδίκογλου, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου: «… Ορισμένες αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι εντελώς εσφαλμένες». Από τα απομνημονεύματά του.

Β. Νικόπουλος, πρώην πρόεδρος Αρείου Πάγου: «Δεν έχουν θέση ανάμεσα στους δικαστές υπηρεσιακώς και ηθικώς ανεπαρκείς…». Δημοσίευμα στο «Βήμα» και στην «Καθημερινή».

Ευστ. Μπλέτσας, πρώην Εισαγγελεύς Αρείου Πάγου: «… Εις το δικαστικό σώμα υπηρετούν πολλά εκλεκτά στοιχεία, αλλά και αρκετοί αποτυχημένοι…».

Δημήτριος Μαργέλλος, Αρειοπαγίτης, διωχθείς από τη δικτατορία: «… Το δικαστικό επάγγελμα δεν φαίνεται να είναι ισχυρός πόλος έλξεως των προσωπικοτήτων». Απ’ το βιβλίο του «Ελληνική δικαιοσύνη».

 

Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα (3)

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι και η δικαιοσύνη έχει προβληθεί από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ανθίσταται.

Λόγω ηλικίας, έχω παραστεί μάρτυρας και κατηγορούμενος σε πολιτικές, συνδικαλιστικές υποθέσεις, αδικήματα Τύπου, έχω δικαστεί και καταδικαστεί πρωτόδικα, αλλά διατηρώ λευκό Ποινικό Μητρώο. Το τελευταίο δεν θεωρείται εύσημο… στην εποχή μας. Γι’ αυτό έχω άποψη γι’ αυτά που γράφω.

Η απονομή της δικαιοσύνης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και εξαρτάται από τα στοιχεία της δικογραφίας, τις καταθέσεις των μαρτύρων, την επάρκεια των νομικών γνώσεων των δικαστών και τη συνείδησή τους. Αρνητικά στοιχεία στην απόδοση της δικαιοσύνης είναι η αρνησιδικία και εν πολλοίς η άγνοια της επιστήμης της ψυχολογίας από μέρους των δικαστών. Χαίρομαι γιατί «οι νέοι δικαστές δεν πολιτεύονται». Το άκουσα από συνταξιούχο εισαγγελικό λειτουργό.

 

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου που εκλέχτηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση λέγεται Β. Πέππας και κατάγεται από τις Κυκλάδες. Είναι 65 ετών και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1979. Αρεοπαγίτης έγινε το 2013. Είναι άγαμος, θεωρείται μετριοπαθής, αγαπητός και προσηνής στο δικαστικό κλάδο.

 

Δήμαρχο Λέσβου

Το Πέραμα Γέρας είναι ένα δημιουργικό χωριό γιατί κατοικείται από ανθρώπους με κοινωνική συνείδηση που αγαπούν τον τόπο τους. Το καταθέτω μετά λόγου γνώσεως. Το Πέραμα είναι το επίνειο της Γέρας και τόπος παραθερισμού εγχωρίων και ξένων παραθεριστών.

Τελευταία δημιουργήθηκε ένα ασήμαντο κατά τη γνώμη μου θέμα μεταξύ του ποδοσφαιρικού συλλόγου «Ποσειδώνας» και του προέδρου της κοινότητας Περάματος. Ο λόγος για τα αποδυτήρια που βρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου και διεκδικεί ο «Ποσειδώνας» για τις ανάγκες των αθλητών του. Η γνώμη μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας όσο και ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα» αγαπούν τον τόπο τους και εργάζονται για την πρόοδό του. Δήμαρχε, γνωρίζεις πολύ καλά το θέμα και οφείλεις να δώσεις λύση. Δεν μπορείς να πατάς σε δυο βάρκες.

 

Της Αστυνομίας

Πριν από λίγες μέρες παραβίασαν γραφείο επιστήμονα στη Μυτιλήνη και αφαίρεσαν τα «εργαλεία» της δουλειάς του. Μέσα σε τρεις ώρες η Αστυνομία επεσήμανε τον διαρρήκτη και τον κλεπταποδόχο και επέστρεψε τα κλοπιμαία στον ιδιοκτήτη τους.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις θαυμάζω την Αστυνομία της πατρίδας μου και είμαι περήφανος. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αγανακτώ και εξανίσταμαι. Μια άλλη φορά γι’ αυτές.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top