FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|10|2017 18:47

Ευδοκία Σταυρίδου

«Κάποτε στη Μυτιλήνη» (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις «Ωκεανός»

Αθήνα 2017, σελ. 445

 

Μια παγωμένη νύχτα στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη Μυτιλήνη, η Νίνα συναντά τον Νικήτα… Εκείνη, ένα φτωχό και βασανισμένο κορίτσι. Εκείνος, o άρχοντας του νησιού… Από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, μαγεύονται ο ένας από τον άλλον και νιώθουν σαν να γνωρίζονταν από πάντα, σαν να τους δένει η αόρατη κλωστή της ανίκητης Μοίρας. Η σχέση τους θυελλώδης. Υπάρχουν μονάχα ο ένας για τον άλλον. Πιόνια του Πεπρωμένου, τυφλοί κι οι δυο απέναντι σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή τη σχέση τους, γίνονται έρμαια των πράξεών τους, αφού ο Νικήτας είναι ήδη παντρεμένος… Οι δύο εραστές άγονται και φέρονται σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας που πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Θα έρθει η κάθαρση μετά την ύβρη που διέπραξαν; Θα μεταμορφωθούν οι Ερινύες σε Ευμενίδες;

Μια αληθινή ιστορία που συνέβη κάποτε στη Μυτιλήνη, συνταράσσοντας τη μικρή κοινωνία αλλά και τους πρωταγωνιστές της, με τρόπο που θα μείνει ανεξίτηλος στη συνείδηση του αναγνώστη…

Τα παραπάνω είναι από το οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος-πρώτου βιβλίου της συμπατριώτισσας μας Ευδοκίας Σταυρίδου, η οποία σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και θέατρο και γράφει ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Μικρό δείγμα γραφής: «(…) Ποτέ στη ζωή του δεν είχε νιώσει τόση μοναξιά. Κάθε του σκέψη ήταν για τη Νίνα. Πού να βρισκόταν άραγε; Ήταν καλά, πώς ζούσε; Σκέψεις. Σκέψεις ατελείωτες, ερωτηματικά αναπάντητα που τον τρέλαιναν είχαν μάθει να είναι κυρίαρχος να ελέγχει τα πάντα και αυτή η ανατροπή τον είχε αποσυντονίσει. Έτσι πήρε την απόφαση να πάει στη Θερμή. Είχε από καιρό βρει καινούριο επιστάτη και του είχε αναθέσει την εύρεση εργατών για τις ελιές. Τουλάχιστον οι δουλειές στα κτήματα προχωρούσαν κανονικά, μόνο που πρώτη φορά δεν είχε τη γενική επιστασία, επιτόπου, κάτι που έκανε π΄ντα. Αυτός ήταν κι ο λόγος που η Αγγέλα είχε τόσο εξαγριωθεί μαζί του… Λίγες μέρες αργότερα έφυγε για τη Θερμή…».

 

«ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

τεύχος 287/Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2017

σελ. 72

Στο παρόν τεύχος των «Αιολικών Γραμμάτων» που εκδίδει ο Κώστας Βαλέτας δημοσιεύονται ανάμεσα στα άλλα δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες: Μυρσίνη Σ. Αναγνώστου: «Η Λέσβος του Ομήρου», Δημήτρης Καραμβάλης: «Το ποιητικό έργο του Γιώργου Γεραλή».

Σημειώνω, επίσης, το άρθρο του Κώστα Βαλέτα «Η δολοφονία του Καποδίστρια» και το αφιέρωμα στο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη: «Οι δυο αγάπες», που σύμφωνα με τον Κώστα Βαλέτα «είναι ένα από τα σπάνια διηγήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που δεν είναι αυτό καθαυτό λαογραφικό, αλλά κοινωνικό κυρίως και ψυχολογικό κι ελάχιστα ηθογραφικό».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|10|2017 18:05

Μετά την επίσημη πρεμιέρα του 5ου διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» την περασμένη Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με το «Γιατί μπαμπά;» της Ευρυκόμης Σάββα που μιλά για τον εμφύλιο στη Λέσβο, πλήθος ταινιών και ντοκιμαντέρ προβάλλονται όλη την εβδομάδα. Αρκεί να επιλέξετε την ταινία αλλά και την αίθουσα προβολής, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές στη Μυτιλήνη αλλά και εκτός! Όλο το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στη σελίδα AegeanDocs.gr.

Χτες αλλά και σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και αύριο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής προβάλλεται η ταινία του Τέρπανδρου Πατσελή «Για μια χούφτα ελευθερία», που μιλά για τα δικαιώματα των προσφύγων και των γυναικών.

Ο Αμπτούλαχ, 28 χρονών πρόσφυγας από την Καμπούλ-Αφγανιστάν, βρίσκεται στη Μυτιλήνη από τον Δεκέμβριο του 2016. Είναι ένας από τους 4.345 ήρωες του κέντρου της Μόριας στη Λέσβο, δημοσιογράφος στο επάγγελμα. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του, τη γυναίκα και το νεογέννητο μωρό του γιατί υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών της πατρίδας του για μόρφωση, με αποτέλεσμα να εξοριστεί και να βρεθεί στο νησί, μιας και η ζωή του κινδύνευε από τους Ταλιμπάν.

Ο ίδιος συνεχίζει ακόμα και εδώ το έργο του, βοηθάει γυναίκες που έχουν υποστεί λεκτική και σωματική βία μέσα στους χώρους του Καρά Τεπέ και Μόριας, διδάσκει σε παιδιά ηλικίας 7-16 Φαρσί και Παστούν και άλλους πρόσφυγες να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τα χαρτιά του ασύλου τους.

Τρίτη 3/10/17 στις 12:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Τετάρτη 4/10/17 στις 21:15 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

 

«Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό»

Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Γαλάνη με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό…» αφορά την καταγραφή της συνεργασίας μιας ομάδας φοιτητών που δημιούργησαν την ομώνυμη έκθεση για το προσφυγικό ζήτημα στη Λέσβο την περίοδο 2015-2016. Το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Museolab», ήταν που είχε οργανώσει την εν λόγω έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, στην Αθήνα αλλά και στο Μάντσεστερ, ευρισκόμενο σε συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους των Μουσειακών Σπουδών στο Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες των φοιτητών από την άμεση βίωση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο αλλά και την εμπειρία τους από την έκθεση.

Τετάρτη 4/10/2017 στις 18:30 στον κινηματογράφο «Αρίων».

Πέμπτη 5/10/2017 στις 12:45 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Παρασκευή 6/10/2017 Προβολές για Σχολεία 10:00-12:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 03|10|2017 17:44

Εξήντα οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες με ενενήντα έργα παίρνουν μέρος στην έκθεση Μικρογλυπτικής που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στην αυλή του κτηρίου που η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει παραχωρήσει τη χρήση στην ΠΕΚΑΜ, Αγ. Ασωμάτων 31 στο Θησείο. Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο φιλοξενούνται έργα και του Μυτιληνιού καλλιτέχνη Γιώργου Κατσαρού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με ευαίσθητα ζητήματα ο Γιώργος Κατσαρός. Θυμίζουμε ότι το 2014 συμμετείχε σε έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης για δύο μήνες για τα 50 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Η Μακρόνησος, ιστορικός-μαρτυρικός τόπος, λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπος εξορίας χιλιάδων πολιτών και στρατιωτών, προκειμένου να απαρνηθούν με κάθε τρόπο την ιδεολογία τους. Μαρτυρικός τόπος, τόπος βασανιστηρίων και θανάτου για χιλιάδες πατριώτες αγωνιστές, για χιλιάδες κομμουνιστές. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα επίσημα αρχεία με τα ονόματα όσων πέρασαν από το κολαστήριο της Μακρονήσου... Οι μαρτυρίες που καταγράφηκαν από όσους επέζησαν μαρτυράνε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αγωνιστών που το κράτος των δωσίλογων και των συνεργατών των κατακτητών -το μετεμφυλιακό κράτος των διώξεων- βασάνισε ή εξόντωσε. Η Μακρόνησος ως τόπος εξορίας λειτούργησε από το 1947 ως το 1958.

Διάρκεια έκθεσης έως 22 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη.

Κατηγορία Πολιτική
- 03|10|2017 16:53

Από το Συντονιστή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού στη Λέσβο,  Βασίλη Τεντόμα στάλθηκε η παρακάτω επιστολή ως «απάντηση» κατά κάποιο τρόπο στο ρεπορτάζ του «Ε» αναφορικά με την επίσκεψη του βουλευτή Γ. Πάλλη στον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων Π. Κορκολή, με αίτημα την ενίσχυση του Δήμου Λέσβου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου. Στην επιστολή του αυτή ο κ. Τεντόμας επιχειρεί να δώσει κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις για τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα αυτής της επίσκεψης, ενώ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για καμιά προσωπική συμβολή του ιδίου στην όποια «στροφή» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που το ρεπορτάζ του «Ε» «αναγνώρισε», αλλά σε από κοινού προσπάθεια της τοπικής οργάνωσης και του βουλευτή που συντονισμένα προσπαθούν να τρέξουν όλα τα θέματα που αφορούν στη μετά σεισμόν εποχή.

 

Η επιστολή -απάντηση Τεντόμα

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της 30/9/2017 της εφημερίδας σας έγινε ευρεία αναφορά με ρεπορτάζ και σχόλια στην επίσκεψη του Γ. Πάλλη και εμού στον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων σχετικά με την ενίσχυση του δήμου Λέσβου με 2,7 εκ. ευρώ για αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τον σεισμό της 12/6/2017.

Σε σχέση με όλα αυτά που αναφέρονται στις παραπάνω αναφορές και στις «προεκτάσεις» που επιχειρεί ο συντάκτης τους, θέλω να δώσω κάποια στοιχεία για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους.

 Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ο δήμος Λέσβου με έγγραφό του από 24/8/2017 απευθύνθηκε σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες ζητώντας κατεπειγόντως οικονομική στήριξη ύψους 2,7 εκ. ευρώ που αντιστοιχούσαν σε δαπάνες που είχε κάνει ή θα έκανε ο δήμος στο αμέσως επόμενο διάστημα, εκ των οποίων το 70% περίπου αφορούσε επισκευές σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό.

Την Δευτέρα 4/9, ο δήμαρχος έκλεισε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για το θέμα, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο αντίδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Κατσαρός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης και εγώ, με την ιδιότητα του τοπικού συντονιστή των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το σεισμό.

Στη σύσκεψη αυτή έγινε σαφές προς τον δήμο από πλευράς υπουργείου εφ’ ενός μεν ότι το αίτημα είναι πέρα για πέρα δίκαιο, αφετέρου όμως ότι το ποσόν των 2,7 εκ. ευρώ είναι πολύ μεγάλο για να διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Και έγινε η σύσταση να διερευνηθεί η δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα αυτά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επειδή θα πρέπει να είναι (επί τέλους…) σε όλους μας γνωστό ότι κονδύλια από το ΠΔΕ δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν απευθείας στους δήμος, παρά μόνο μέσω των περιφερειών, αυτή η σύσταση του υπουργού Εσωτερικών σήμαινε αυτόματα ότι ο δήμος θα έπρεπε να στείλει σχετικό αίτημα στη Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, η οποία με τη σειρά της θα το απηύθυνε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αυτό τελικά για λόγους που δεν γνωρίζουμε δεν είχε γίνει μέχρι τη περασμένη εβδομάδα. Οπότε η συνάντηση του Γ. Πάλλη και εμού με τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων Π. Κορκολή δεν είχε κανένα άλλο νόημα από το να επιβεβαιωθεί αφενός μεν η δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος του δήμου για χορήγηση των 2,7 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ για έκτακτες ανάγκες και αφετέρου η (γνωστή σε μας βέβαια) διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί (αίτημα του δήμου στη περιφέρεια, αίτημα της περιφέρειας στο υπουργείο  Οικονομίας και Ανάπτυξης, χορήγηση του ποσού των 2,7 εκ. ευρώ στη περιφέρεια και τέλος διάθεση του ποσού αυτού από τη περιφέρεια στον δήμο).

Από κει και πέρα, επειδή στα σχόλια της εφημερίδας σας αποδίδεται στη δική μου συμβολή η «στροφή» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή Γ. Πάλλη από τη «δικαιολόγηση» των κυβερνητικών ανεπαρκειών προς τη «στήριξη’ στον δήμο και στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του», θα ήθελα να τελειώσω με τρεις τουλάχιστον επισημάνσεις:

Με κυνηγητό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή του κατανοήθηκε από πλευράς υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου στο λιμάνι του Σιγρίου και επιτεύχθηκε η επανεκκίνησή του.

Με κυνηγητό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή του ενεργοποιήθηκε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να συνεχιστεί το έργο του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου.

Τέλος, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του ήταν που κατανόησαν την αναγκαιότητα τοποθέτησης συντονιστή των κυβερνητικών ενεργειών για αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12/6/2017.

Και αυτός ο συντονιστής δεν έβγαλε ποτέ το σακάκι του στελέχους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, με την βοήθεια του οποίου κάνει ό,τι κάνει καθημερινά στη κατεύθυνση επίλυσης των πολλών και σύνθετων προβλημάτων που έχουν προκύψει και συνεχώς προκύπτουν αναφορικά με τον σεισμό.

Θέλω να πω απλά ότι τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής και συντονιστής είναι ένα και το αυτό…

(σ.σ.)

«Με όλο το σεβασμό στην ιστορία και στη διαδρομή του κ. Τεντόμα στο κυβερνών σήμερα κόμμα, αλλά και στην αυτοδιοίκηση, η απάντηση που λαμβάνει το «Ε» από τον ίδιο, μάλλον απευθύνεται σε… άλλους, παρά στην ίδια την εφημερίδα.Μάλλον θα είχε λόγο για να σπεύσει να απαντήσει σε ένα επαινετικό κατά γενική ομολογία ρεπορτάζ για το ρόλο του ως συντονιστή για τα του σεισμού. Και η πρωτοφανής γραπτή διάψευση εκ μέρους του, στην «εκτίμηση» της εφημερίδας πως μέχρι τώρα, ως Συντονιστής για το σεισμό, «δεν λειτούργησε κομματικά, αλλά με πλήρη συναίσθηση της αποστολής του», είναι ομολογουμένως… αφοπλιστική. Εξάλλου ο κ. Τεντόμας, στην απαντητική του επιστολή αποτυπώνει μία ακόμη εντυπωσιακή «στροφή». Αφού ο λανθασμένα εκ μέρους μας «υπερκομματικός» κ. Τεντόμας, ενημερώνει δια της απάντησής του για τα θέμα του σεισμού, ούτε λίγο, ούτε πολύ πως ο (τοπικός) «ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ, ενωμένος και δυνατός». Ενημερώνοντάς μας ακόμη -πάντα στην επιστολή του για τα θέματα του σεισμού- πως «το κυνηγητό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ», μας έφερε τις θετικές εξελίξεις και για το λιμάνι Σιγρίου και για τον δρόμο Καλλονής-Σιγρίου. Και για να μη μείνει καμία υποψία ότι ενδεχομένως λειτούργησε ως «Συντονιστής για το σεισμό», πρώτα απ΄ όλα, υπογραμμίζει πως ο ίδιος «δεν έβγαλε ποτέ το σακάκι του στελέχους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, με την βοήθεια του οποίου κάνει ό,τι κάνει καθημερινά στη κατεύθυνση επίλυσης των πολλών και σύνθετων προβλημάτων που έχουν προκύψει και συνεχώς προκύπτουν αναφορικά με τον σεισμό». Και υπογράφει την επιστολή του, ως «Συντονιστής για το σεισμό».  Μετά από αυτήν την ομολογία, δεν χωρά από μέρους μας περαιτέρω σχολιασμός. Παραδινόμαστε...

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 03|10|2017 15:09

Στη Μυτιλήνη χθες, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου , συνήλθε εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, μετά τον αδόκητο θάνατο του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου Μάρκου Ζαννίκου.

 

Η Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για τον πρόωρο και άδικο θάνατο του Μάρκου Ζαννίκου, σημειώνοντας ότι ο θεσμός γενικά και ειδικότερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι πολύ πιο φτωχή.Ο Μάρκος Ζαννίκος είχε ενεργή συμμερτοχή στα κοινά της ιδιαίτερης πατρίδας του ,της Χίου και τα τελευταία χρόνια από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου.

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 03|10|2017 14:30

Η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας  Ευστράτιο Παράκοιλα επιστολή με την οποία τον ενημερώνει ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ικανοποιώντας σχετικό αίτημά του, θα προχωρήσει στην αγορά άλλων 10 κοντέινερ προκειμένου να καλυφθούν οι αποθηκευτικές ανάγκες 30 ακόμη σεισμόπληκτων οικογενειών,σε συνέχεια της προμήθειας 10 ακόμη κοντέινερς που ήδη έχουν εγκατασταθεί στο χώρο που υπέδειξε η κοινότητα.Συγχρόνως  ενημέρωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον ηλεκτροφωτισμό του χώρου στον οποίο τοποθετούνται τα κοντέινερ.

Η Περιφερειάρχης διαβίβασε, επίσης,  στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας έγγραφο του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Γιώργου Σπανέλλη προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών της Αθήνας, στο οποίο αναφέρονται όλες οι ενέργειες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού και οι σχετικές χρηματοδοτήσεις.Ενέργειες που από την πρώτη στιγμή δρομολόγησε η Περιφέρεια όταν είχε και την ευθύνη της λειτουργίας του Συντονιστικού με τις συνεχείς αποφάσεις του .Από εκεί και πέρα τα θέματα του σεισμού και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων πέρασαν,άλλα  στην ευθύνη του υπουργείου Υποδομών και άλλα στο δήμο ,ενώ η Περιφέρεια ανέλαβε εκ της αρμοδιότητας της να διαχειριστεί και αυτή  να δρομολογήσει τα θέματα που ήταν στη δική της ευθύνη,όπως οι κατολισθήσεις κ.α.

 

Δεν μπορεί να καλύψει τη στέγαση

Παρόλα αυτά όμως όσες φορές ζητήθηκε η συμβολή της ,κυρίως από τη σεισμόπληκτη Βρίσα έσπευσε να βοηθήσει,όπως με τα κοντέινερς. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της κ.Καλογήρου  στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του χωριού ότι " Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εξαντλούμε κάθε περιθώριο διαδικασιών και αρμοδιοτήτων, ώστε να μπορούμε αποτελεσματικά να είμαστε δίπλα σας.",προσθέτοντας μάλιστα ότι " ενεργούμε ώστε και εκεί που οι αρμοδιότητές μας δεν καλύπτουν το αντικείμενο να βρεθεί και να βρίσκεται πάντοτε η καλύτερη λύση."   Μάλιστα στην ίδια επιστολή  η περιφερειάρχης εκφράζει την αδυναμία- δυσκολία να συνδράμει για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των σεισμόπληκτων,αν και θα ήθελε καθοριστικά να συνδράμει ως περιφέρεια,αλλά  δυστυχώς η αρμοδιότητα  αυτή ανήκει αποκλειστικά στην Πολιτεία,γεγονός που αποτρέπει μια τέτοια κίνηση.Η παρέμβαση αυτή και η αναφορά της Χρ. Καλογήρου για  την παραπέρα στήριξη των σεισμόπληκτων της Βρίσας επί της ουσίας απαντά και στα όσα άκριτα  και ατεκμηρίωτα διαρρέονται ότι δεν είναι στην προτεραιότητα της Περιφέρειας οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας,αλλά η ασφαλτόστρωση χωματόδρομων,που παραπέμπει στη γνωστή υπόθεση με την  βοήθεια που στάλθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την κ. Δούρου,υπόθεση που εξακολουθεί να αποτελεί στοιχείο  κριτικής κατά της  Καλογήρου και της Περιφέρειας.

 

Δεν έχει λογική

Μπορεί ο καθένας να έχει την άποψη του και το δικαίωμα κριτικής για τυχόν καθυστερήσεις ή παραλείψεις της περιφερειακής αρχής για ποικίλα θέματα που διαχειρίζεται ,όμως εν προκειμένου, η αντιδιαστολή της οικονομικής βοήθειας μέσω των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής για τον δρόμο της παράκαμψης Αγ. Ισιδώρου με αυτό της στήριξης των σεισμοπλήκτων της Βρίσας δεν έχει καμιά λογική.Αλλο το ένα και άλλο το άλλο και όποιος επιχειρεί να τα συσχετίσει μάλλον το κάνει για να δημιουργήσει εντυπώσεις και στην παρούσα φάση δεν είναι αυτό το ζητούμενο!Ο καθένας από τους φορείς που εμπλέκονται με τα του σεισμού έχει τις δικές του αρμοδιότητες που θα πρέπει να τις αξιοποιήσει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν και όσοι έχουν λόγο και ρόλο στο όλο εγχείρημα ή και έννομο συμφέρον θα πρέπει τεκμηριωμένα να παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων και να παρεμβαίνουν όποτε χρειάζεται.Από κοινού θα πρέπει να δράσουν φορείς και πολίτες ώστε οι επιπτώσεις να είναι το λιγότερο δυνατό επώδυνες και οι λύσεις να μη ...σέρνονται!

Κατηγορία Επιμύθιον
- 03|10|2017 13:23

Ανακοινώθηκε η ίδρυση, από συγχώνευση των λειτουργούντων ΤΕΙ, του νέου πολυκλαδικού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αναβαθμίζονται τα υπάρχοντα ΤΕΙ που σημαίνει ότι απομακρύνονται από τις πρακτικές γνώσεις του επιπέδου για το οποίο συστάθηκαν, μέσα σε μια παιδεία και μια οικονομία που ψάχνονται, και εξακοντίζονται προς τις ακρώρειες του θεωρητικού πνεύματος (π.χ. σχεδιασμός βιομηχανικών προϊόντων, εσωτερική διακόσμηση και λοιπές ανώτατες σχολές μηχανικών και οικονομίας, που τέτοιες λειτουργούν ήδη πάμπολλες).

Δεν θέλω να υποτιμήσω την αξία της υψηλής παιδείας, νομίζω όμως ότι το κράτος έχει υποχρέωση να εφαρμόζει ένα πλήρες εκπαιδευτικό σχέδιο, που, συν τοις άλλοις, θα «διαβάζει» και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Υπάρχουν πολλά περίεργα στο θέμα της σύζευξης παιδείας-οικονομίας. Έχουμε λ.χ. εκατό γιατρούς και ψάχνουμε να βρούμε μια νοσοκόμα. Έχουμε επάρκεια μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων και μας λείπει ένας «σκέτος» ηλεκτρολόγος να μας αλλάξει μια λάμπα...

Αυτή τη στιγμή που κοντανασαίνει η Ελλάδα και ξαναψάχνει να βρει το βηματισμό της, η πρωτογενής και η δευτερογενής (βιομηχανική) παραγωγή είναι στα αζήτητα.

Είναι όντως όνειδος και ξεφτίλα πλέον να ξέρει και να μπορεί κάποιος να κάνει κάτι συγκεκριμένο και ωφέλιμο με τα χέρια του ή έστω με τις μηχανές.

Η σκληρή ζωή βέβαια μας προσγειώνει επώδυνα, ωστόσο αυτή τη στιγμή, όπως το θελκτικότερο πολιτικό έργο έχει καταντήσει να είναι το «αφήγημα» (βάιραλ λέξη των ειδήσεων), έτσι και το επιχειρηματικό έργο με το μεγαλύτερο γόητρο και τις μεγαλύτερες προσδοκίες είναι η... «πλατφόρμα».

Τι είναι λοιπόν η πλατφόρμα;

Ξεκίνησε από τα γαλλικά σαν αποβάθρα τρένου ή εξέδρα σκηνής αλλά και εκτόξευσης βλημάτων, πέρασε από το χώρο της πολιτικής σαν σχέδιο προγράμματος αλλά και βάση εφαρμογής νομοθετικής ή διοικητικής ρύθμισης και σήμερα κατακλύζει την αγορά σαν βάση οργάνωσης και σχεδίου μιας οικονομικής δραστηριότητας πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο. Σαν να λέμε αέρας κοπανιστός.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που σήμερα ονειρεύονται να ιδρύσουν μια παραδοσιακή μονάδα με κεφάλαια, με κτίρια, με μηχανές, με ταμπέλες (...και υιός!) και με τη φιλοδοξία παραγωγής προϊόντων που τα χρειάζεται ο γήινος και πεπερασμένος άνθρωπος.

Σχεδόν όλοι ονειρεύονται να στήσουν μια «πλατφόρμα» που θα παράγει -με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας- συμβουλές, οργανωτικά σχήματα, επενδυτικές ιδέες (άλλους έσωσαν, εαυτούς ου δύνανται σώσαι...), σχέδια δράσης και βελτίωσης, έρευνα αγοράς και, γιατί όχι, και ... απάτη.

Κανείς δεν θέλει σήμερα (κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αναδιαρθρώνει ολόκληρο τον καμβά της οικονομίας) να λερώσει τα χέρια του (ή έστω τη γραβάντα του), και όλοι μαζί έχουμε την πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να φάμε ψάρι χωρίς να βρέξουμε τον κώλο μας.

Μέσα από τον σχεδιασμό τέτοιων δραστηριοτήτων χωρίς κρατικούς και παραδοσιακούς φραγμούς γεννήθηκε και ήδη λειτουργεί και το άυλο χρήμα (bitcoin, ether και λοιπά), που έρχεται σαν μια φυσική εξέλιξη της εκπλήσσουσας τεχνολογίας, αλλά ο θεός ξέρει σε τι ιστορίες θα μας βάλει...

Μαζί με την πλατφόρμα το νέο φρούτο που κυκλοφορεί κάθε μέρα στις ειδήσεις των κυβερνητικών πεπραγμένων (αλλά και των μη πεπραγμένων που είναι απείρως περισσότερα) είναι το «αφήγημα», εκ του αφηγούμαι.

Πανάρχαια λέξη. « Από» συν «ηγούμαι» που σημαίνει προπορεύομαι, οδηγώ (μέχρις εδώ καλά για έναν φιλόδοξο πολιτικό) καθώς και ιστορώ και διηγούμαι.

Με αυτή τη δεύτερη έννοια το αφήγημα είναι το πρόσχημα της πολιτικής απραξίας.

Είναι το ιστόρημα που έρχεται να μας παρουσιάσει αυτά που δεν έγιναν πράξη και που δεν πρόκειται να γίνουν, αλλιώς δεν θα απασχολούσαν τη λαγνεία της αφήγησης.

Μακάρι να είχαμε τη δύναμη και τη συνέπεια να διαγράψουμε έμπρακτα κάποιες σειρήνες του πολιτικού λεξιλογίου, και κυρίως τα αφηγήματα της μοίρας μας...

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 03|10|2017 12:07

«Open Lesvos» για τα αρχοντικά

Δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι τη διεξαγωγή της δράσης της ομάδας «Open Lesvos» και των πρώτων αρχιτεκτονικών διαδρομών στις 14 και 15 Οκτώβρη. Σε μια γειτονιά της Μυτιλήνης, όπου με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών (ιδιοκτητών/αρχιτεκτόνων/ξεναγών κ.ά.), οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν 5-6 αξιόλογα κτίρια, θα ξεναγηθούν στο εσωτερικό τους και θα ακούσουν την ιστορία τους. Στόχος της ομάδας είναι η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου. Τόσο αυτά που ανήκουν στο Δημόσιο όσο και αυτά που ανήκουν σε Ιδιώτες. Σε αυτή την δράση δεν εντάσσονται μόνον τα αρχοντικά αλλά και όσα κτίρια παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

Ανάλογες δράσεις γίνονται εδώ και χρόνια σε άλλες πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και αναμένουμε να ανακοινωθεί πού θα γίνει η δράση στη Μυτιλήνη.

Αν.Παζ.

 

Η τρίτη έδρα...

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια δυναμική, έστω και μικρή, της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η οποία ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπτωση που συγκροτηθεί επιτυχώς ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Αυτή η δυναμική σε συνάρτηση με την όποια διαρροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ πόσο θα επηρεάσει την τρίτη έδρα του νομού Λέσβου;

Ως γνωστόν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, από μία έδρα έλαβαν τα δύο πρώτα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με την τρίτη έδρα να πηγαίνει στο ΚΚΕ (βλέπετε και τη σχετική φώτο με τις ψήφους και τα ποσοστά). Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι εάν θα υπάρξει τέτοια δυναμική που θα διεκδικήσει την έδρα εάν δεχθούμε ότι από μία έδρα θα πάρουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η διαφορά μεταξύ ΚΚΕ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυμαίνεται σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, περίπου χίλιες πεντακόσιες ψήφους. Θα διατηρήσει τις δυνάμεις του το ΚΚΕ; Θα εισπράξει και πόσες ψήφους από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ; Από την άλλη πάλι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα προσελκύσει αρκετούς πρώην ψηφοφόρους της που είχαν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ; Επίσης, υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη και να δούμε μια δυναμική της Χρυσής Αυγής στο νησί που πλήττεται από το προσφυγικό τέτοια που να διεκδικεί ακόμα και έδρα; Ή μήπως σημαντικό ρόλο θα παίξει και ποια πρόσωπα θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που αργά ή γρήγορα θα μας απασχολήσουν, δεδομένου ότι όλο και πλησιάζει ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών.

Σ.Σ.

 

Το Επιμελητήριο συνδράμει

Ο Σύλλογος Πασχόντων και Φίλων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας «ΕΛΠΙΖΩ» ευχαριστεί «μέσα από τα βάθη της καρδιάς του» τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου για την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε στο σωματείο σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές του.

Α.Ω.

 

Ο  Μαλέλης με Μυτιληνιούς της Αθήνας

Συνεχίζει τις προεκλογικές του επαφές ο υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Σταμάτης Μαλέλης. Και μπορεί να μην ήλθε στο νησί μας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις επαφές του με το εκλογικό σώμα. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου σε μαγαζί στο Κολωνάκι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με Μυτιληνιούς που μένουν στην Αθήνα. Εκεί είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με όσους δεν ήξερε, να ανανεώσει παλιές φιλίες αλλά και να συζητήσει τα προβλήματα του νησιού μας. Ο Σταμάτης Μαλέλης θα έλθει στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο, όπου και θα πραγματοποιήσει μια σειρά από επαφές με παράγοντες του νησιού, ενώ θα επισκεφθεί και κάποια χωριά.

Σ.Σ.

 

Αφού ήταν τόσο απλό, γιατί δε το λέγανε;

Κανείς δεν επιχειρεί να αθωώσει από τις ευθύνες τους, τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου για κάθε τι μικρό ή μεγάλο δεν… έκαναν για τον τόπο, λόγω της προβληματικής τους συνύπαρξης στις δύο βαθμίδες της αυτοδιοίκησης. Το «Ε», είναι το πρώτο που ανέδειξε το κακό που προκαλούν πρώτα απ΄ όλα στους πολίτες, από την «ψυχροπολεμική» τους σχέση και σε κάθε ευκαιρία (αφού δεν βλέπουμε σημαντική… πρόοδο), το επισημαίνει. Για το σεισμό όμως, ας μας συγχωρήσει η κυβέρνηση (εν προκειμένω ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής), αλλά και ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης με τον Συντονιστή για το σεισμό Βασίλη Τεντόμα, αυτό που ομολογεί, λέγοντας πως ο δήμος το μόνο που είχε να κάνει για να πάρει χρήματα για τις έκτακτες δαπάνες του για το σεισμό ήταν απλά να… τα ζητήσει από την Περιφέρεια, είναι η ανικανότητά της! Πριν λίγες ημέρες, όταν μαίνονταν ο καβγάς μεταξύ τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και δήμου Λέσβου για τις αργοπορημένες λυόμενες αίθουσες για τα σχολεία, μία «διαρροή» από τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πάντως μας είχε προϊδεάσει. Καθώς έγραφε μέσες άκρες για τα του σεισμού πως η «κυβέρνηση έχει τη μικρότερη εμπλοκή»! Για να σοβαρευτούμε όμως, αν ήταν τόσο απλό για να βρεθούν οι πόροι και να κινηθεί η αυτοδιοίκηση (που έχει παγιωθεί για τη Λέσβο πια, το ότι θα υποκαθιστά το κράτος) στα του σεισμού, να γίνει ένα αίτημα από τον δήμο στην περιφέρεια, γιατί δεν τους ενημέρωσαν και τους δύο να κάνουν μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ τους από τον Ιούλη; Αλλά τους άφησαν να δεσμεύουν ιδίους πόρους (χρήματα των δημοτών) και να ζητιανεύουν από Υπουργείο σε Υπουργείο «έκτακτη χρηματοδότηση»; Κι αν ξεχάσουμε ανάλογες διαβεβαιώσεις που πήγαν περίπατο ή άργησαν χαρακτηριστικά (βλέπε «Μιχαλέλειο», έκτακτη χρηματοδότηση για το προσφυγικό, αποζημιώσεις Μοριανών, ΚΥΑ για το σεισμό), πόσο εφικτό πράγματι είναι να πληρωθεί ο δήμος για εργασίες που έχει ήδη εκτελέσει μέσω ΠΔΕ και πριν αυτό, πόσα και πότε θα πάρει η Περιφέρεια από το κράτος για να τα δώσει στον δήμο;

Μ.ΟΡΦ

 

Πρεμιέρα με το «γιατί μπαμπά»

Υποψήφια για το βραβείο κοινού νέου δημιουργού που προσφέρει το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι η ταινία- ντοκιμαντέρ που αφορά τον Εμφύλιο στη Λέσβο, «Γιατί μπαμπά;» της Ευρυκόμης Σάββα. Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και μάλιστα σήμανε και την πρεμιέρα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs».

Η ταινία θα προβληθεί επίσης την Τετάρτη 4/10/17, στις 11:30 π.μ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και την Πέμπτη 5/10/17 στις 21:00 μ.μ Σινε Αρίων. Για να πάρει κανείς μέρος στην ψηφοφορία, πρέπει να παρευρίσκεται σε μία τουλάχιστον προβολή.

Αν.Παζ.

Κατηγορία Σκίτσα
- 03|10|2017 12:01
Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 03|10|2017 11:17

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ…

Ο πολιτικός αυτός χώρος έχει γίνει το must της εποχής όπου ο ένας τον γλυκοκοιτάζει, ο άλλος τον φλερτάρει, ενώ κάποιοι άλλοι περιμένουν την ευκαιρία να τον βιάσουν! Γιατί το Κέντρο είναι όπως το ποδόσφαιρο. Μπορείς να παίζεις με τα άκρα, δεξιά ή αριστερά, αλλά, αν η μπάλα δεν φθάσει στο κέντρο της επίθεσης, γκολ δεν μπαίνει.

Ποιο Κέντρο όμως; Έλα ντε… Διότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος μάς ανοίγει νέους δρόμους. «Έξω οι ακραίοι του Κέντρου» δήλωσε στα «ΝΕΑ»! Συγγνώμη, αλλά Κέντρο και ακραίοι δεν είναι μια αντίφαση; Διότι άμα είναι ακραίος, δεν είναι Κεντρώος. Εάν πάλι είναι Κεντρώος, πώς είναι δυνατόν να είναι ακραίος; Αλλά ξέρουμε τι εννοούσε… Να φύγουν κάποιοι τύποι σαν τον Λομβέρδο, τον Βενιζέλο κ.λπ. που θέλουν συνεργασία με τη Ν.Δ. Διότι κατά Κατρούγκαλο όποιος Κεντρώος βλέπει Ν.Δ. είναι ακραίος. Αν όμως βλέπει αυτούς, προφανώς και κατατάσσεται στους μετριοπαθείς. Γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτός είναι καημός ο δικός του αλλά και των συντρόφων του.

Φλερτάροντας το Κέντρο να το βιάσουν! Και ο Κατρούγκαλος γνωρίζοντας το know how, θεωρείται εξπέρ στο… άθλημα! Και από κοντά ο γαληνότατος πρόεδρος της Βουλής με το γνωστό μειλίχιο ύφος διαπιστώνει: «Οι ΑΝΕΛ έχουν πάρει... κεντρώα πορεία σύγκλισης»! Είπαμε να μας… κουφάνετε, αλλά ένας ένας. Την ώρα που στο παιχνίδι έχουν μπει τα μεγάλα… εξτρέμ!

Αλέξης και Κυριάκος έχουν ανοίξει το παιχνίδι στο Κέντρο και τα τζαρτζαρίσματα πάνε κι έρχονται. Γιατί μόνο από εκεί μπορούν να σκοράρουν. Το θέμα είναι ποιος θα τα καταφέρει πρώτος. Διότι υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Κι ας ονομάζονται Ραγκούσης. Ο οποίος με τη γνωστή διορατικότητα που αναδείχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Γιωργάκη, μας δηλώνει σήμερα: «Με κυβέρνηση ΝΔ ψηφίζω Πρόεδρο μόνο Σημίτη ή Γιώργο»!

Άγνωστο εάν η πρόταση αυτή ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί λέμε, αν ο μη γένοιτο έλθουν τα πράματα ανάποδα και μας κάτσει πάλι η Πρώτη Φορά Αριστερά (για τρίτη φορά!) αλλά τούτη τη φορά με άλλους συγκυβερνήτες, κάτι τύποι σαν τον Ραγκούση, Κουρουμπλή, Κατρούγκαλο κ.λπ. θα αναδειχθούν οι νέες μορφές της ιδεολογικής αναζήτησης του χαμένου Κέντρου. Και το πρόβλημα τότε δεν θα το έχουν οι χαμένοι Δεξιοί. Θα το έχουν οι κερδισμένοι Αριστεροί που, χωρίς να το έχουν πάρει χαμπάρι, θα έχουν γίνουν έρμαια τέτοιων Κεντρώων…

 

 


Στην Ελλάδα της κρίσης κυκλοφορούν 7 εφημερίδες στοιχημάτων! Λογικό; Λογικότατο…

 

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1965

Η Λουτρόπολη Θερμής γίνεται δήμος

Διά Βασιλικού Διατάγματος η Λουτρόπολη Θερμής αναβαθμίζεται σε δήμο με εννεαμελές συμβούλιο και στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δημάρχου. Κατέρχονται τρεις συνδυασμοί. Εγγεγραμμένοι 1.131, ψήφισαν 739, έγκυρα 734. Τις εκλογές κέρδισε ο συνδυασμός του απερχόμενου Προέδρου Κοινότητας Ιωάννη Παπαδανιήλ «Πρόοδος» που τον στήριζε (κατά τον τοπικό Τύπο της εποχής) ο Μ. Γαληνός με ψήφους 317. Ακολούθησε ο συνδυασμός «Προοδευτική Κίνησης» του Χαράλαμπου Μπόνη με 210 ψήφους που είχε τη στήριξη της ΕΡΕ. Τρίτος ο συνδυασμός του Χρήστου Λαρέζου «Δημοκρατικός Συνδυασμός» που τον στήριζε η Ένωση Κέντρου, με 207 ψήφους.

 

ΕΙΠΕ

«Θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις βίας όπως είχαμε τον προηγούμενο καιρό λόγω της υπερσυγκέντρωσης… έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου (ΣΚΑΪ)

  

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΓΟΡΑ

Ξεκίνησε το χειμερινό ωράριο της αγοράς της Μυτιλήνης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

- Συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμούς κτηρίων, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στους Δήμους κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο, μετά την από κοινού απόφασή της με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

- Σύσκεψη με τα πρωτοβάθμια σωματεία της Λέσβου θα πραγματοποιήσει η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λέσβου στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, με θέμα την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και την περιφρούρησή της.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «KINGSMAN: Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΥΚΛΟΣ» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Έκθεση εντύπων: 19ος - 20ός αιώνας: συλλογή Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ίμβρου 3, Μυτιλήνη.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

5ο AegeanDocs - Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ «Ο Μοχάμεντ πάει σχολείο» στο Δημοτικό Θέατρο στη 1 μ.μ.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

«HOME SWEET HOME» («Σπίτι μου σπιτάκι μου»)... του VOLKAN ASLAN στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλίμ Μπέη.

ΣΕΙΡΗΝΕΣ

Στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας στις 11 π.μ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

5ο AegeanDocs - Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ με την ταινία «Μεγάλα Όνειρα» / Hoop Dreams (1994, 170΄) σε σκηνοθεσία Στιβ Τζέιμς, στο «Cine Αρίων» στις 8 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στην Παγανή Μυτιλήνης από την 98 ΑΔΤΕ από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.μ.

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ» της Σόφη Θεοδωρίδου στο «Book & Art» στις 8 μ.μ.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

5ο AegeanDocs - Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ με την ταινία «Μαθήματα Αντι-Βίας» / The Interrupters (2011, 120) σε σκηνοθεσία Στιβ Τζέιμς στο «Cine Αρίων» στις 8 μ.μ.

Κατηγορία Κοινωνία
- 03|10|2017 11:10

Μια Μυτιληνιά εκπαιδευτικός θα σώσει τη ζωή ενός 17χρονου παιδιού από το Λονδίνο! Χάρη στην ευαισθητοποίησή της και βέβαια πρωτίστως την κινητοποίηση χρόνων του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, η εκπαιδευτικός «δεν δίστασε ούτε στιγμή» μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Ζερβού και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία με τη λήψη και την αποστολή του μοσχεύματος μυελού των οστών στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τρία χρόνια ο Σύλλογος έχει συγκεντρώσει 800 δείγματα μυελού των οστών- αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της Λέσβου. Τα δείγματα εγγράφονται στην ελληνική τράπεζα και στη συνέχεια στην παγκόσμια τράπεζα μυελού των οστών. Σε αυτή την παγκόσμια δεξαμενή εντοπίστηκε η συμβατότητα της Μυτιληνιάς υποψήφιας δότριας με του 17χρονου που πάσχει από κακοήθες νόσημα του αίματος. «Είμαστε πολύ συγκινημένοι στο Σύλλογο που μπορεί να σωθεί ένας άνθρωπος. Ενημερωθήκαμε από αρχές Αυγούστου και χαρήκαμε ιδιαίτερα που η συμβατή δότρια αμέσως δέχτηκε να μπει στη διαδικασία μεταμόσχευσης» λέει η κ. Ζερβού. Και παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες, επρόκειτο να παντρευτεί.

 

Πράγματι, η εκπαιδευτικός μετέβη στην Αθήνα και για μία εβδομάδα της δόθηκαν ορμόνες για να παράγει ο οργανισμός της αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και παράλληλα έγινε ο απαραίτητος προμεταμοσχευτικός έλεγχος. Όπως μας θυμίζει η κ. Ζερβού, «ο μυελός των οστών είναι το εργοστάσιο παραγωγής αίματος του οργανισμού μας». Έτσι με το μόσχευμα ο 17χρονος που ζει στο Λονδίνο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το κακοήθες νόσημα και να παράγει αίμα, ή αλλιώς, θα σωθεί μια ζωή! Η λήψη του μοσχεύματος έγινε χτες στο Αττικό Νοσοκομείο.

Η κ. Ζερβού και με αφορμή τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε τον περασμένο Μάιο για 30χρονο συμπολίτη μας που πάσχει από λευχαιμία και συγκεντρώθηκαν 300 δείγματα, ότι ο εκάστοτε υποψήφιος δεν «διαλέγει» πού θα δώσει μόσχευμα. Αντίθετα, τον «διαλέγουν» ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα ανά τον κόσμο. Έτσι, όπως στην εν λόγω περίπτωση που γράφουμε σήμερα, ο υποψήφιος μπορεί να γίνει δότης για κάποιον άλλον που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου. Εξάλλου το μόσχευμα μπορεί κατεψυγμένο, να μεταφερθεί παντού. 

 

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 03|10|2017 10:52

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής με την ευκαιρία του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Παρασκευή εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Τάταρη, μηχανικό, και θέμα την αρχιτεκτονική της Λέσβου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο της Αγίας Παρασκευής, από το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και από το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης, που είναι σίγουρο ότι έμαθαν πολλά.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top